|
استعفای وزیر برگزیت انگلیس
رسانههای انگلیس دیروز از استعفای دیوید فراست، وزیر برگزیت انگلیس به دلیل ناامیدی از هدایت دولت بوریس جانسون خبر دادند. در حالی که اُمیکرون انگلیس را فراگرفته است، این استعفا ضربه بزرگ دیگری به نخستوزیر جانسون وارد کرد. استعفای فراست، معمار اصلی استراتژی برگزیت، سوالاتی را درباره لحن آینده اتحادیه اروپایی و روند فوری مذاکرات درباره ایرلند شمالی مطرح کرده است.
ارسال به دوستان
بامداد یکشنبه در فاصله ۱۰ روز مانده تا موعد خروج نظامیان آمریکا از عراق، رسانههای عراقی از حمله موشکی به سفارت آمریکا در بغداد خبر دادند
فریب مذاکرات خروج
گروه بینالملل: رسانههای عراقی بامداد یکشنبه از شنیده شدن صدای انفجار در پایتخت این کشور خبر دادند. گروه رسانههای امنیتی عراق در بیانیهای حمله موشکی بامداد یکشنبه به منطقه سبز بغداد را تایید و اعلام کرد ۲ موشک به سمت این محل شلیک شده است. گروه رسانههای امنیتی عراق در این بیانیه نوشته است منطقه سبز بغداد بامداد دیروز با موشک هدف قرار گرفت که موشک اول رهگیری و پیش از فرود توسط سامانه «سیرام» (CRM) در هوا منفجر شد. کانال تلگرامی «صابریننیوز» نیز نوشت این صدای انفجار در «منطقه سبز» بغداد شنیده شده است. به نوشته این رسانه عراقی، آژیرهای هشدار در داخل منطقه سبز به صدا درآمده و سامانه پدافند هوایی سفارت آمریکا در بغداد نیز فعال شده است. صابریننیوز دقایقی بعد گزارش داد: «۲ فروند راکت در نزدیکی پایگاه سوم توحید [داخل سفارت آمریکا در منطقه سبز] سقوط کرده است». این رسانه عراقی سپس نوشت هشدار و آمادهباش در سفارت آمریکا به بالاترین سطح رسیده و تمام ورودیها به منطقه سبز مسدود شده است. خبرگزاری «اسپوتنیک» نیز به نقل از یک منبع امنیتی عراقی در بغداد نوشت: «سفارت آمریکا در منطقه سبز در مرکز بغداد با راکت هدف قرار گرفت. حداقل ۲ موشک در مجاورت سفارت آمریکا اصابت کرد». صابریننیوز سپس با بیان اینکه گزارشهای اولیه، منطقه خیابان فلسطین در بغداد را محل شلیک راکتها اعلام کردهاند، افزود: «یکی از راکتها در داخل حیاط سفارت آمریکا فرود آمد و راکت دوم بر اثر شلیک سامانه پدافند هوایی «سیرام» ساقط شد و به بیرون سفارت سقوط کرد». این رسانه سپس به نقل از نهاد اطلاعرسانی امنیتی عراق در تایید اخبار خود، نوشت: «منطقه سبز بغداد با ۲ راکت کاتیوشا هدف قرار گرفت». از ژانویه ۲۰۲۰ شمار حملات راکتی به مواضع نظامی آمریکا افزایش یافته، این در حالی است که پس از چندین دور مذاکره دولت عراق با آمریکا درباره اجرای مصوبه ژانویه 2020 پارلمان عراق مبنی بر اخراج نظامیان آمریکایی از این کشور، مقرر شد آمریکا تا پایان سال 2021 (10 روز دیگر) به حضور نظامی خود در عراق پایان دهد. در پی توافق دولت عراق با آمریکا در ژوئیه ۲۰۲۱، حملات به مواضع آمریکا در عراق کاهش یافت اما از هفته گذشته و در پی اظهارات جنجالی «کنت مککنزی» فرمانده تروریستهای سنتکام درباره باقی ماندن 2500 نظامی آمریکایی در خاک عراق که واکنشهای متعددی را به همراه داشت، احتمال وقوع حملات راکتی به مواضع آمریکا در عراق تشدید شد. آخرین حمله موشکی به سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد آبان گذشته انجام شد. منطقه سبز بغداد محدودهای به گستره ۱۰ کیلومتر است که در محله «کَرخ» واقع شده است و سفارتخانهها، مراکز دولتی و امنیتی عراق در این منطقه واقع شدهاند. منطقه سبز مشهورترین نام برای «منطقه بینالمللی بغداد» است که در مرکز این شهر واقع شده و اطراف آن دیوارهای بتنی بلند کشیده شده است.
* وعده پوچ پایان حضور نظامی آمریکا در عراق؟
مذاکرات مربوط به پایان حضور نظامی آمریکا در عراق که طی یک سال اخیر با دولت مصطفی الکاظمی در دستور کار قرار گرفت، همواره با انتقاد نمایندگان پارلمان و گروههای مقاومت مواجه بوده است. دلیل این امر نیز پنهانکاری و عدم شفافیت در متن مذاکرات فیمابین بود. با این حال ژوئیه امسال پس از دیدار نخستوزیر عراق با رئیسجمهوری آمریکا ۲ دولت در بیانیهای مشترک اعلام کردند تا 31 دسامبر 2021 حضور نظامی آمریکا در عراق پایان مییابد؛ بیانیهای که چندی بعد از آن به عنوان هدیه جو بایدن به مصطفی الکاظمی برای پیروزی حامیانش در انتخابات پارلمانی عراق یاد شد. حدود ۳ هفته قبل (9 دسامبر)، «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق با بیان اینکه توافق ۲ دولت کاملا اجرا شده، اعلام کرد نیروهای آمریکایی دیگر در عراق نقش «رزمی» نداشته و برای «مشاوره و کمک» در عراق حضور خواهند داشت. این اظهارنظر در کنار سخنان «فرمانده سنتکام» مبنی بر تداوم حضور 2500 نظامی آمریکایی در عراق، از سوی کارشناسان مسائل منطقه اینطور برداشت شد که «از منظر حضور فیزیکی، وضعیت حضور نظامیان آمریکایی در این کشور، تفاوت چندانی با گذشته نخواهد داشت». به عبارت دیگر به فرض صحت گفتههای مشاور امنیت ملی عراق، حتی پس از تغییر وضعیت اخیر نیروهای آمریکا از «رزمی» به «مشاورهای و کمکی»، به نظر نمیرسد تعداد این سربازان تغییر کند. «جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی در ماه جاری این واقعیت را تایید کرد و گفت: «فقط ماموریت آمریکا تغییر کرده است، این لزوما به معنای تغییر در ساختار فیزیکی ما در عراق نیست». کربی گفت این اتفاق، یک «تکامل طبیعی» بر اساس توافقات حاصله با دولت عراق بوده و تلاشی است که ماههاست در جریان است؛ موضعی که نشان از وجود یک توطئه بزرگ علیه مردم و امنیت عراق دارد.
یک عضو میهمان در اندیشکده آمریکایی «بروکینگز اینستیتوت»، نیز این اطلاعیه را موضوع جدیدی ندانسته و میگوید آمریکا مدتها و حتی سالهاست در وضعیت «غیررزمی» قرار دارد. او خاطرنشان کرد انتشار اطلاعیههایی از این دست، بارها در گذشته تکرار شده است.
* خروج یا جابجایی؟
در همین حال «یحیی رسول» سخنگوی نیروهای مسلح عراق روز شنبه خبر داد پایگاه عینالاسد در استان الانبار که تحت اشغال نظامیان تروریست آمریکایی قرار داشت، به کنترل ارتش عراق درآمد. شبکه خبری العهد به نقل از رسول گزارش داد «هیچ نیروی رزمی وابسته به سازمان ملل یا ناتو در پایگاه عینالاسد حضور ندارد، بلکه صرفا مستشارانی هستند که برای ارائه حمایتهای لجستیک و افزایش قدرت ارتش عراق در آن حضور دارند».
سخنگوی نیروهای مسلح عراق تصریح کرد این پایگاه عراقی و حراست از آن بر عهده ارتش عراق است و تحت حمایت کامل قرار دارد. در همین ارتباط «برت مکگورک» هماهنگکننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا نیز در ماه جاری مدعی شد هیچ نیروی رزمی آمریکایی در عراق وجود ندارد. اظهارات 2 مقام عراقی و آمریکایی در حالی است که کارشناسان امنیتی عراقی با زیر سوال بردن این اخبار، از دولت عراق درباره ابهام در این زمینه انتقاد کردهاند. «کارولین رز» تحلیلگر ارشد اندیشکده آمریکایی «موسسه نیولاینز» در یادداشتی درباره وضعیت حضور نظامی آمریکا در عراق نوشت: نیروهای آمریکا تاکنون ۸ پایگاه را ترک کرده و به پایگاههای جدیدی رفتهاند، چرا که معتقد بودند آن پایگاهها در برابر حملات راکتی آسیبپذیرند.
این تحلیلگر ادامه داد: ما شاهد چند مورد جابهجایی پایگاه بودیم اما آنها از انتشار اخبارش جلوگیری کردند. طبق گزارشی که ماه نوامبر به کنگره آمریکا ارائه شد، یک مرکز فرماندهی از عراق به کویت منتقل شده و همچنین مقامات ردهبالای یک پایگاه دیگر نیز از آنجا خارج شدهاند.
بعضی پیمانکاران آمریکا از جمله کسانی که در نگهداری از ناوگان جنگندههای «اف ۱۶» عراق نقش دارند، جابهجا شده و اکنون از راه دور کار خود را انجام میدهند. بیشتر سربازان آمریکا در بغداد و اربیل حضور دارند. ۲ هزار خودروی نظامی آمریکا به نیروهای محلی تحویل شده و کمکهای مالی آمریکا درباره برخی جنبههای همکاری نظامی، بشدت کاهش یافته است.
* هشدار تمامعیار مقاومت به اشغالگران
نکته قابل توجه اینکه پیش از آنکه مشاور امنیت ملی عراق بیانیهای درباره خروج کامل نیروهای رزمی آمریکا صادر کند و فرمانده سنتکام اظهاراتی در تناقض با آن بر زبان بیاورد، کمیته هماهنگی گروههای مقاومت عراق بیانیهای صادر و گویی این تناقض را از قبل پیشبینی کرده بود. در بیانیه مذکور که 18 نوامبر منتشر شد، عنوان شده بود: «ما با خود عهد بستیم به مذاکرهکننده عراقی برای بیرون راندن اشغالگران آمریکایی از خاک پاکمان با استفاده از شیوههای دیپلماتیک زمان دهیم اما تا این لحظه هیچ نشانهای مبنی بر خروج ندیدهایم. با آنکه تا 31/12 (پایان سال جاری میلادی) ۴۲ روز بیشتر فاصله نداریم، بالعکس شاهدیم اشغالگران آمریکایی گستاخ شمار نیروها و تجهیزاتشان در پایگاههای مستقر در عراق را افزایش دادهاند و حتی هماکنون اظهاراتی رسمی و غیررسمی از برخی مقامات ایالات شر آمریکا درباره قصد عدم خروج از کشور میشنویم، آن هم به بهانه درخواست بغداد. در عین حال، هیچ واکنش یا تکذیبیهای از جانب دولت عراق درباره این اظهارات احمقانه ندیدهایم».
پس از بیانیه مشاور امنیت ملی عراق درباره خروج نیروهای آمریکایی، «اکرم الکعبی» دبیرکل جنبش «النجباء» از شاخههای سازمان حشدالشعبی عراق در گفتوگو با شبکه «المیادین» گفت: «در ارتباط با سخنانی که درباره عدم لزوم حضور برخی گروهها پس از خروج نیروهای آمریکایی مطرح شده است، باید موضعی قاطع اتخاذ شود، بویژه در شرایطی که آمریکاییها تأکید دارند خارج نخواهند شد». اکرم الکعبی اضافه کرده بود: اینکه گروههای عراقی سلاح خود را به زمین بیندازند، یک گام عملی و حقیقی برای پرتاب کردن عراق به سوی عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است. شیخ اکرم الکعبی تأکید کرده بود: «این غیرممکن و غیرقابل قبول است و رخ نخواهد داد؛ مادامی که ما نفس میکشیم». «حیدر اللامی» از اعضای دفتر سیاسی جنبش نجباء دیروز ضمن ابراز نگرانی از تعلل طرف آمریکایی در خروج از عراق، تأکید کرد جناحهای مقاومت اسلامی به نیت و تصمیم دولت آمریکا برای خروج نیروهایش از عراق اعتماد ندارند.
ارسال به دوستان
دور دنیا
رئیس پارلمان لبنان: هفته کنونی برای کشور سرنوشتساز است
«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نسبت به خطرات حل نکردن سریع بحرانهای پیاپی در این کشور هشدار داد. نبیه بری در مصاحبه با روزنامه الشرقالاوسط گفت: هفته کنونی برای تعیین روند امور بسیار سرنوشتساز است. وی با اشاره به تمایل بینالمللی به برگزاری انتخابات پارلمانی گفت: این امری طبیعی است و اصرار ما بر برگزاری این انتخابات امری لازم و ضروری است. رئیس پارلمان لبنان گفت: شورای قانون اساسی احتمالا دوشنبه یا کمی دیرتر حکم خود را درباره شکایت ارائهشده از سوی جریان آزاد ملی درباره قانون انتخابات صادر کند. بری در پایان تاکید کرد: تحرکات جدی برای حل بحرانهای موجود وجود دارد. پرونده بحران دولت همچنان سر جای خودش است و ما خواستار تلاش جدی برای رسیدگی به بحرانهای موجود در لبنان هستیم اگر نه شرایط بدتر خواهد شد.
***
سفر رئیس شاباک به امارات
«رونن بار» رئیس سرویس اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) هفته گذشته به همراه «نفتالی بنت» نخستوزیر این رژیم به امارات سفر کرد. شرکت رادیویی و تلویزیونی رژیم صهیونیستی (KAN) با اعلام این مطلب گزارش کرد رونن بار در این سفر با مقامات امنیتی امارات به منظور بررسی مسائل امنیتی منطقه دیدار کرد. بنا بر این گزارش، رئیس شاباک در دیدار با مقامات امنیتی امارات در ابوظبی، مسائل مربوط به امنیت شخصی اسرائیلیهایی که به امارات سفر میکنند را بررسی کرده است. طبق گزارش وبگاه «عرب ۴۸»، منابع صهیونیستی مدعی شدند سفر رئیس شاباک به امارات پس از آن صورت گرفت که گزارشهایی درباره تلاش ایران برای اجرای عملیات علیه اسرائیل در خارج منتشر شد. اکتبر و نوامبر گذشته نیز مقامات رژیم صهیونیستی مدعی شدند چندین عملیات ایران برای ترور گردشگران و بازرگانان اسرائیلی در قبرس و ۳ کشور آفریقایی را خنثی کردهاند.
***
یورش نظامیان رژیم صهیونیستی به ساکنان نابلس
نظامیان ارتش صهیونیستی شنبهشب با یورش به ساکنان فلسطینی در منطقه بیتا در جنوب نابلس بشدت با ساکنان این منطقه درگیر شدند. منابع فلسطینی اعلام کردند در این درگیری تعدادی از فلسطینیان به ضرب گلوله و شلیک گاز اشکآور زخمی شدند. روز شنبه همچنین شماری از فلسطینیان با نیروهای صهیونیست در منطقه «برقه» در شمال نابلس در کرانه باختری درگیر شدند. به گزارش فلسطین الیوم، نظامیان با شلیک گلوله و گاز اشکآور، چند نفر از فلسطینیان را در منطقه یادشده مجروح کردند. از سوی دیگر بامداد دیروز (یکشنبه) نظامیان رژیم اشغالگر به منطقه حزما در شمال شرق شهر قدس اشغالی حمله کردند.
***
اُمیکرون خفیفتر از دلتا نیست
خبرگزاری رویترز با اشاره به نتایج یک پژوهش جدید نوشت: بررسیهای انجام گرفته از سوی امپریال کالج لندن نشان میدهد خطر ابتلا به اُمیکرون ۵ برابر بیشتر از سویه دلتا بوده و هیچ نشانهای از خفیفتر بودن این سویه جدید نسبت به نوع خطرناک دلتا دیده نشده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد خطر ابتلا به سویه اُمیکرون بیش از ۵ برابر بیشتر از سویه دلتاست و هیچ نشانهای از خفیفتر بودن آن دیده نشده است. این سویه که به سرعت در سراسر اروپا منتشر شده، همزمان با روزهای پایانی سال ۲۰۲۱، تهدیدی برای برگزاری جشنهای سال نو میلادی به شمار میرود. به نظر میرسد یافتههای جدید اعمال محدودیتهای شدیدتر را در تعدادی از کشورهای اروپایی با هدف جلوگیری از گسترش سویه جدید در پی داشته باشد. این پژوهش که توسط امپریال کالج لندن انجام شده و بر اساس دادههای به دست آمده از سازمان خدمات درمانی ملی انگلیس و مؤسسه امنیت سلامتی این کشور به دست آمده، بر روی افرادی انجام شده است که نتایج آزمایش «پیسیآر» آنها بین تاریخ ۲۹ نوامبر تا ۱۱ دسامبر (۸ تا ۲۰ آذرماه) مثبت بوده است. محققان بر این باورند سویه جدید میتواند ایمنی ایجادشده در جامعه را که پیش از این با تزریق ۲ دوز واکسن ایجاد شده بود، از بین ببرد.
***
دور دوم انتخابات شیلی
رهبر اعتراضات دانشجویی مقابل حامی پینوشه
مردم شیلی دیروز در انتخاباتی شرکت کردند که شاید حساسترین انتخابات دهههای اخیر این کشور باشد. ۲ کاندیدای این انتخابات، از حقوق بازنشستگی و خصوصیسازی گرفته تا حقوق بشر، چشماندازهای بسیار متفاوتی برای آینده شیلی دارند. گابریل بوریک، رهبر سابق ۳۵ ساله اعتراضات دانشجویی، وعده تغییرات اجتماعی را داده و در نظرسنجیهای پیش از انتخابات پیشتاز بوده است؛ در مقابل، خوزه آنتونیو کاست، یک وکیل بسیار محافظهکار قرار دارد که با وعدههایش مبنی بر برقراری نظم و قانون، طرفداران زیادی پیدا کرده است. روز شنبه، کاست در یادداشتی با اشاره به وعده «تغییر با نظم و ثبات» خود و برنامه «دگرگونی تمامعیار» رقیبش، یعنی بوریک، گفت: ۲الگوی این ملت، رو در روی یکدیگر قرار دارند.
هیچیک از این ۲ کاندیدا، متعلق به جریان اصلی سیاسی مرکزی این کشور نیستند، جریانی که از بازگشت دموکراسی از سال ۱۹۹۰ در شیلی قدرت را در دست داشته است؛ تا پیش از آن، شیلی چندین سال تحت استبداد نظامی ژنرال آگوستو پینوشه بود. در دور اول انتخابات در ماه نوامبر، هیچیک از این ۲ نامزد نتوانست بیش از ۳۰ درصد آرا را به خود اختصاص دهد و از آن زمان، آنها سخت در تلاش بودهاند تا نظر رایدهندگان مردد میانهرو را به خود جلب کنند.
ارسال به دوستان
التماس نتانیاهو برای تأمین امنیت
نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی با انتشار ویدیویی مدعی شد از سوی افراد ناشناس نامههای تهدیدآمیز دریافت کرده و درخواست حفاظت از خود را کرده است. این در حالی است که رسانههای رژیم صهیونیستی گزارش دادند نخستوزیر سابق این رژیم به دلیل مراوده با یک فرد مبتلا به ویروس کرونا قرنطینه شده است. نتانیاهو روز جمعه بعد از حضور در پارلمان رژیم صهیونیستی قرنطینه شد. «یدیعوت آحارانوت» به نقل از سخنگوی بنیامین نتانیاهو اعلام کرد قرنطینه شدن او به دلیل مشکوک بودن به ابتلا به ویروس کروناست. بنا بر اعلام پارلمان رژیم صهیونیستی، ۴ نفر از پرسنل پارلمان به ویروس کرونا مبتلا شدند که نوع کرونای یکی از آنها «اُمیکرون» است. در همین حال روزنامه «تایمز» انگلیس با اشاره به بحث داغ پایان دوره «حفاظت» از خانواده نتانیاهو نوشت نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی حدود ۶ ماه پیش مجبور به کنارهگیری از سمت خود شد اما به نظر میرسد او و خانوادهاش با آرامش و بیسر و صدا صحنه را ترک نخواهند کرد. روزنامه «تایمز» انگلیس گزارش داد خانواده بنیامین نتانیاهو پس از تصمیم به لغو در نظر گرفتن محافظ و راننده شخصی برای همسر و فرزندانش، دولت جدید را به باد انتقاد گرفتهاند. نتانیاهو در شبکههای اجتماعی دولت بنت و به شکل ویژه قوانین دولت جدید را هدف گرفت، از جمله قانونی که دورههای نخستوزیری را مشخص میکند. روزنامه مذکور فاش کرد نتانیاهو به عنوان رئیس اپوزیسیون متقاعد شده است این قوانین ممکن است به او و بازگشت احتمالی وی به قدرت لطمه بزند. این روزنامه همچنین نوشت نتانیاهو دریافته نفتالی بنت، جانشین وی، در تصمیماتی همچون لغو حفاظت شخصی از خانوادهاش و درخواست بازگرداندن هدایا دست دارد. طبق نوشته این روزنامه، از زمانی که نتانیاهو سمت خود را ترک کرد، خانواده او برای تطبیق با شرایط جدید مشکلاتی داشتند و در حالی که کمیته در حال بررسی لغو حفاظت شخصی از آنها بود، درخواست جدیدی مبنی بر تامین امنیت دولتی در طول شبانهروز از منزلشان در قدس ارائه شد. این روزنامه همچنین نوشت نتانیاهو زمانی که برای نخستینبار در سال ۱۹۹۹ قدرت را از دست داد، مقامات اسرائیلی فاش کردند او ۱۵۰ هدیه دولتی را به انبار شخصی خود انتقال داده و پس از مطالبه آنها، بخشی از این هدایا بازگردانده شده و بخشی از آنها مفقود شده است. ارسال به دوستان
نگرانی ژنرالها از جنگ داخلی در آمریکا
گروه بینالملل: در آستانه نخستین سالگرد تسخیر کنگره آمریکا به دست مخالفان نتایج انتخابات 2020 در این کشور، چند ژنرال بازنشسته آمریکایی هشدار دادند کودتا در آمریکا در سال ۲۰۲۴ میتواند ارتش را از هم پاشیده و این کشور ناآماده را وارد جنگ داخلی کند. به نوشته وبگاه «هافینگتنپست»، ژنرال سابق «پل ایتون»، سرتیپ سابق «استیون اندرسون» و سرلشکر سابق «آنتونیو تاگوبا» در مقاله مشترکی با عنوان «ارتش باید خودش را از هماکنون برای شورش در انتخابات ۲۰۲۴ آماده کند» که در روزنامه «واشنگتنپست» منتشر شده، نوشتند: در حالی که کشور دچار چنددستگی شده، ما باید برای آماده شدن برای بدترین وضعیت گام برداریم. در بخشی از این مقاله آمده است: «به طور فزایندهای نگران عواقب پس از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ و پتانسیل بروز آشوبی مرگبار در داخل ارتش کشورمان هستیم». این ژنرالها هشدار دادند: «اگر اعضای ارتش با کسانی که میخواهند دولت را سرنگون کنند متحد شوند، کودتای بعدی بسیار فاجعهآمیزتر خواهد بود. عجیب نیست که بگوییم این امر منجر به یک فروپاشی نظامی و جنگ داخلی میشود». بر اساس گزارش «پایگاه اطلاعرسانی VOX»، بررسی موضعگیری حزبی در میان رایدهندگان نشان میدهد انشعاب در میان 150 میلیون آمریکایی به سطح تاریخی «تفرقه» رسیده است.
حدود یک سال پیش (ششم ژانویه2020 ) در حالی که نمایندگان در کنگره آمریکا مشغول شمارش رسمی آرای الکترال و اعلام نتیجه نهایی انتخابات بودند، شمار قابل توجهی از حامیان ترامپ و گروههای دست راستی مسلح در حمایت از درخواست ترامپ از معاون وقت رئیسجمهور «مایک پنس» و نمایندگان کنگره مبنی بر «رد کردن پیروزی جو بایدن» در انتخابات ریاستجمهوری 2020 در واشنگتندیسی و در برابر کنگره آمریکا دست به تظاهرات خشونتآمیز زدند. متعاقب سخنرانی ترامپ که از هوادارانش خواسته بود «با حضور در پایتخت و مخالفت با روند اعلام نتایج اطمینان حاصل شود که انتخابات ۲۰۲۰ منتفی است»، معترضان به ساختمان کنگره هجوم بردند. معترضان با شکستن موانع امنیتی توانستند به کاخ کنگره آمریکا وارد شوند و تالار سنا را اشغال کنند. در حالی که نگهبانان برای جلوگیری از ورود معترضان به طبقه تالار مجلس نمایندگان با سلاح گرم به تظاهراتکنندگان شلیک کردند، آنها با شعار«عدالت در راه است»، نانسی پلوسی را تهدید به تیراندازی و نمایندگان را مجبور به تخلیه ساختمان کردند؛ وضعیتی که شاید مشابهش را میشد در فیلمهای هالیوودی دید، تلفیقی از درام و اکشن.
* جنگ خیابانی؛ راهبرد دموکرات و جمهوریخواه
شنبه این هفته در ادامه برگزاری دادگاه متهمان حمله به کنگره، یک شهروند آمریکایی ساکن فلوریدا به دلیل حمله به افسران پلیس کنگره به 5سال زندان محکوم شد. از ماه گذشته موج محاکمه افرادی که در حمله به کنگره نقش داشتند شدت گرفته است. اداره تحقیقات فدرال آمریکا «افبیآی» تاکنون حدود 700 نفر را در ارتباط با حمله به کنگره بازداشت کرده است. اگرچه انگشت اتهام در جریان این واقعه متوجه ترامپ و حامیان او است و شخصیتهای همسو با حزب دموکرات، بازداشت و محاکمه متهمان را اقدامی در راستای اجرای عدالت و مانعی برای جلوگری از حوادث مشابه عنوان کردهاند اما واقعیت امر این است که دموکراتها نیز در آن ایام ایدهای مشابه راهبرد ترامپ داشتند. تابستان سال 2020 در جریان رقابتهای انتخاباتی ۲ کاندیدا، روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی از تصمیم ائتلافی از گروههای دموکرات برای گسیل حامیان این حزب به خیابان در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات خبر داد. در بخشی از این گزارش به نقل از این ائتلاف سیاسی آمده است: «اگر ترامپ قصد تقلب در انتخابات را داشته باشد، مردم باید به خیابانها بیایند تا از نتایج انتخابات حفاظت کنند». بر این اساس به نظر میرسد نگرانی ژنرالهای آمریکایی از حوادث آینده و تشدید تنشهای اجتماعی و امنیتی در این کشور بیراه نیست.
* شکاف اجتماعی و اقتصادی مقدم بر شکاف سیاسی
اگر چه نگرانی ۳ ژنرال بازنشسته درباره احتمال وقوع جنگ داخلی معطوف به شکاف سیاسی و حزبی در جامعه آمریکاست اما وضعیت فعلی آمریکا حاکی از وجود شکاف چشمگیر اقتصادی و نژادی در این کشور است. به گفته «ریچارد ریوز» کارشناس ارشد «موسسه بروکینگز»، شکاف مهمتر و گستردهتر در جامعه آمریکا بین طبقه مرفه و سایرین است. خبرگزاری «بلومبرگ» اوایل امسال گزارش داد پایان سال 2020 شدیدترین افزایش نرخ فقر در ایالات متحده از دهه 1960 رقم خورده است؛ موضوعی که حتما در روند انتخابات کنگره در 2022 و ریاستجمهوری در 2024 تاثیر بسزایی خواهد داشت. فارغ از اقتصاد، مساله تبعیض نژادی نیز بحرانی است که از ابتدای پیدایش آمریکا با این کشور رشد کرده و سال 2020 نیز با کشته شدن «جورج فلوید» در مینیاپولیس و راهاندازی کمپین «زندگی سیاهپوستان مهم است» از سوی اقلیتهای نژادی در این کشور جانی تازه گرفت. بر اساس گزارش «پیو ریسرچ»، «بیشتر از 40 درصد آمریکاییها معتقدند این کشور هنوز برای دادن حقوق برابر به سیاهپوستان در برابر سفیدپوستان کاری انجام نداده است»؛ رویکردی که نشاندهنده تشدید نابرابری و نارضایتی در جامعه آمریکاست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|