|
قیمت نفت 5 برابر میشود؟
شرکت نفتی لوکاویل روسیه پیشبینی کرد ممکن است تا سال 2050 قیمت نفت نسبت به شرایط کنونی تا 5 برابر افزایش یابد. لوک اویل روسیه اعلام کرد در هر حالتی قیمت نفت در سال 2050 بالاتر از 100 دلار در هر بشکه خواهد بود اما تورم و افزایش قیمت حاملهای انرژی میتواند قیمت طلای سیاه را تا 380 دلار در هر بشکه بالا ببرد.
ارسال به دوستان
لزوم توجه دولت به حمایت از معیشت مردم، ساز و کار مدبرانه و شفافیت
اصلاح ارز ترجیحی را شفاف کنید
سخنگوی اقتصادی دولت: تاریخ دقیقی برای افزایش یارانهها تعیین نشده است
گروه اقتصادی: زمزمههای اصلاح ارز ترجیحی هر روز بیشتر میشود و آنچه واضح است، بزودی باید منتظر رخت بربستن دلار 4200 تومانی از ادبیات اقتصادی کشورمان باشیم.
مسلماً اصلاح ارز ترجیحی سیاستی دقیق و فی نفسه درست است و میتواند در بلندمدت ضمن حمایت از تولید، موجب گسترش عدالت اقتصادی در کشور شود اما نکتهای که هماکنون در این زمینه مطرح است، نحوه اجرای آن توسط دولت سیزدهم است.
این اقدام باید با شفافیت کامل و اقناع مردم در کنار مشخص بودن منابع در بودجه سال آینده انجام شود؛ موضوعی که تاکنون رخ نداده است.
همچنین لازم است حمایت حداکثری از مردم در ازای حذف ارز 4200 تومانی انجام گیرد و دولت نباید منابع حاصل از این سیاست را در محل دیگری هزینه کند.
به گزارش «وطنامروز»، کمتر از 48 ساعت پس از اینکه محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیسجمهور خبر از 2 برابر شدن یارانهها از دیماه داد، سیداحسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت و وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتوگو با رسانه رسمی دولت اظهار داشت: تاریخ دقیقی برای افزایش یارانهها تعیین نشده است. سخنگوی اقتصادی دولت افزود: درباره زمان تغییر یارانهها و افزایش میزان پرداخت یارانهها، هیچ تاریخ دقیقی تعیین نشده است. دوشنبه محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیسجمهور با بیان اینکه «طبق لایحه بودجه قرار است یارانهها را برای سال آینده ۲ برابر کنیم» گفت: مسؤولان اجرایی تلاش خواهند کرد در ۳ ماه باقیمانده سال نیز یارانهها را ۲ برابر کنند. رضایی با تبیین خبرهای خوش اقتصادی که پیشتر وعده انتشارش را داده بود، گفت: طبق لایحه بودجه قرار بود یارانهها را برای سال آینده ۲ برابر کنیم اما آقای رئیسجمهور تأکید کرد افزایش یارانهها برای ۳ ماه باقیمانده سال نیز اعمال شود. وی افزود: مسؤولان اجرایی تلاش خواهند کرد در ۳ ماه باقیمانده سال نیز یارانهها را ۲ برابر کنند و اگر این طرح بخوبی انجام شود، هر خانوار 4نفره 800 هزار تومان کالا و پول دریافت خواهد کرد. رضایی گفت: البته قرار بود این طرح از آذر اجرا شود اما به علت بروز مشکلی به دی موکول شد. طبق این طرح بنکارتی در اختیار خانوارها قرار میگیرد که بخشی از یارانهها به شکل کالا به مردم ارائه میشود اما به علت اینکه این بنکارت آماده نشد، به دی موکول شد.
حال ۴۸ ساعت پس از صحبتهای محسن رضایی، سید احسان خاندوزی در گفتوگویی کوتاه، بدون هیچ توضیحی درباره آینده یارانههای نقدی و معیشتی و تغییر بالقوه آنها، این خبر را تکذیب کرده است. موضوع قابل توجه در این زمینه رد اظهارات یکی از مسؤولان دولتی که ادعا کرده بود یارانهها در دیماه ۲ برابر میشود، از سوی یکی دیگر از اعضای تیم اقتصادی دولت است. در میانه این تایید و تکذیبها از آنجا که به احتمال زیاد این افزایش یارانه با اصلاح ارز ترجیحی انجام خواهد شد، ضروری است دولت تمام ابعاد این سیاست را برای مردم شفاف کند. آنچه مسلم است با اصلاح ارز ترجیحی، قیمت کالاهایی مانند روغن خوراکی، مرغ، تخممرغ و گوشت قرمز که تولید آنها وابسته به دانههای روغنی، کنجاله، روغن خام، ذرت، جو و گندم است، افزایش خواهد یافت؛ کالاهایی که جزو نیازهای اصلی و اولیه مردم هستند و قیمت آنها رابطه مستقیمی با معیشتشان دارد. البته طی چند ماه گذشته به درستی بحث زیانبار بودن تداوم ارز ترجیحی و مفاسد آن توسط رسانههای جمعی و صداوسیما تبیین شده است اما نیاز امروز، اقناع مردم در زمینه نحوه اصلاح سیاست یارانه کالاهای اساسی است که باید هر چه زودتر شروع شود. مسلما اگر موضوع اقناعسازی به درستی انجام نشود، نهتنها مردم از طعم شیرین اصلاح ارز ترجیحی منتفع نمیشوند، بلکه از تورم انتظاری آن آسیب خواهند دید. فارغ از اهمیت تشریح نحوه اجرای سیاست اصلاح ارز ترجیحی، هر چه زودتر دولت باید به طور دقیق محل تامین منابع یارانه نقدی را در بودجه سال 1401 مشخص کند تا کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم بتوانند در این باره اظهار نظر کنند. بررسیها نشان میدهد ردیف معروف به 106 هزار میلیارد تومان صرفا تامینکننده یارانه ارزی گندم و دارو خواهد بود و در بهترین حالت هزینه خرید تضمینی گندم و یارانه نقدی به بیمهها برای خرید دارو خواهد شد. این یعنی اساسا دولت مشخص نکرده در بودجه سال 1401 در ازای حذف یارانه ارزی تامین کالاهای اساسی میخواهد چه سیاستی را پیش بگیرد. ادامهدار بودن این بلاتکلیفی و حذف نقش نمایندگان مجلس در تصمیمگیریها میتواند باعث بروز مشکلاتی در آینده نزدیک شود.
ارسال به دوستان
قیمتهای عجیب اقلام خوراکی مخصوص شب یلدا
یلدای سرد
شب یلدا، بلندترین شب سال، معمولا با دورهمیهای فامیلی و چیدن سفرههای رنگین همراه است. گردهم آمدن و شبنشینی اعضای خانواده و اقوام در آخرین شب پاییز و طولانیترین شب سال و تناول آجیل مخصوص، هندوانه، انار، شیرینیها و میوههای گوناگون از جمله ویژگیهای آیین شب یلدا یا شب چله است. چند سال است اما تورمهای بیسابقه و گرانیهای کمرشکن سفرههای شب چله را بیرنگ و تهیه بسیاری از خوراکیهای شب یلدا بویژه آجیل را سخت کرده است.
با توجه به شرایط سنتی حاکم بر بازار خشکبار و اختلاف موجود در قیمت، کیفیت، تنوع و نحوه ترکیب آجیل در مغازههای سطح شهر، هر چند به نظر میرسد برای آجیل شبچله نتوان نرخ یکسانی در نظر گرفت اما طبق قانون و مقررات نظام صنفی، کمیسیون نظارت هر استان برحسب ضرورت و با همکاری اتحادیهها و مجامع امور صنفی مربوط میتواند نسبت به نرخگذاری صنفی کالا و خدمات خاص برای مدت مشخص اقدام کند. اما با توجه به قیمتهای مذکور میتوان حدس زد یک سفره شب یلدا در سال جاری برای هر خانوار ایرانی بدون در نظر گرفتن هزینه شام چقدر تمام شده است.
البته گرانی، این میهمان ناخوانده، سالهاست سر سفره شب یلدای مردم کشورمان است و از آن رنج میبرند.
در همین راستا بررسیهای میدانی روز گذشته نشان داد قیمت هر کیلوگرم انار شیراز، ساوه، دماوند و کوهستان به طور میانگین بین ۱۸ تا ۶۰ هزار تومان، هر کیلوگرم هندوانه بین ۵ تا 25 هزار تومان، خرمالو بین ۳۰ تا 50 هزار تومان، شیرینی تر شب یلدا بین ۶۸ تا 120 هزار تومان، شیرینی دانمارکی بین ۵۲ تا ۶۵ هزار تومان، کیک یزدی بین ۴۲ تا 60 هزار تومان، هر کیلوگرم کیک یلدایی بین 100 تا ۱50 هزار تومان، قیمت هر کیلوگرم پسته بین ۲۸۰ تا ۵۰۰ هزار تومان، فندق بین ۳۰۰ تا ۵50 هزار تومان، مغز گردو بین ۳۰۰ تا 400 هزار تومان، توت خشک بین ۲۰۰ تا ۲۸۰ هزار تومان، انجیر خشک بین ۱۸۰ تا ۲۵۰ هزار تومان، بادام زمینی بین 100 تا ۲۶۰ هزار تومان، بادام هندی بین ۳۰۰ تا ۳۸۰ هزار تومان، تخمه کدویی بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ هزار تومان، کشمش سبز بین ۹۰ تا ۱۱۰ هزار تومان، کشمش سیاه بین ۱۴۰ تا ۱۶۰ هزار تومان، تخمه ژاپنی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تومان، تخمه هندوانه بین ۷۵ تا ۹۵ هزار تومان، آجیل مخلوط ۴۱۵ هزار تومان، آجیل مخلوط شیرین بین ۲۷۵ تا ۳۵۰ هزار تومان، خرما بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان، خرما پیارم بین ۱۱۰ تا ۱۳۰ هزار تومان، انبه خشک بین ۷۰۰ تا ۸۵۰ هزار تومان، توتفرنگی خشک بین ۳۳۰ تا ۳۶۰ هزار تومان، موز خشک بین ۳۰۰ تا ۳۸۰ هزار تومان، آناناس خشک بین ۴۵۰ تا ۵۵۰ هزار تومان، هلو خشک بین ۱۸۰ تا ۲۴۰ هزار تومان و آلوچه خشک بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان است.
ارسال به دوستان
رئیس دیوان محاسبات در دیدار وزیر صمت:
سامانه کاداستر معادن تکمیل و راهاندازی شود
سومین جلسه از سلسله نشستهای تخصصی دیوان محاسبات و وزرای دولت سیزدهم با حضور رئیس کل، دادستان و سایر مقامات این سازمان، نمایندگان دیگر دستگاههای نظارتی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاونان وی برگزار شد.
دکتر مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور در این نشست گفت: در حال حاضر در بخش صنعت، معدن و تجارت با روند نزولی تشکیل سرمایه، عدم حمایت از رشد تولید داخلی، کوچک شدن اندازه بازار داخلی تولیدات صنعتی و احتمال اتمام ظرفیت ذخیره سنگآهن تا سال 1418 با روند فعلی تولید و اکتشاف روبهرو هستیم. وی تاکید کرد: ضروری است که انحرافات عملکردی از قبیل عدم اجرای بودجهریزی مبتنی بر عملکرد، عدم واریز و مشخص نبودن تکلیف سود سهام شرکتهای زیرمجموعه کمتر از 50 درصد سهم، عدم اجرای مصوبات هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزها و اصلاح نشدن سیستم خنککنندگی و شستوشوی مواد خام شرکتهای فولادی، آلیاژی و معدنی توسط متولیان رفع شود و تکمیل سامانه کاداستر معادن مورد پیگیری قرار گیرد. رئیس کل دیوان محاسبات کشور اظهار داشت: باید برای رفع موانع و مشکلاتی از جمله بروز خشکسالی و محدودیتهای ارزی جهت تامین حدود 13 قلم کالای حساس و ضروری، وقوع کسری میزان موجودی ذخایر راهبردی کالاهای اساسی نسبت به میزان مصوب، نامناسب بودن مکانیزم قیمتگذاری در زنجیره تولید محصولات صنعتی و تحمیل اثرات هزینهای آن بر بخش صنعت، مشکل در تأمین، تجهیز و نوسازی ماشینآلات معادن و عدم تأمین پایدار نهادههای تولید، چارهاندیشی شود.
بذرپاش در پایان، اهتمام در اجرای پروژههای مرتبط با اقتصاد مقاومتی را یادآور شد و توصیههای زیر را خطاب به وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح کرد:
- تولید رونق یابد و واحدهای تولیدی مشکلدار با هدف فعال کردن آنها تعیینتکلیف شوند.
- طرحهای مهم و ملی تکمیل و راهاندازی شوند.
- طرحهای صنعتی با پیشرفت فیزیکی بالا تکمیل شود.
- در زنجیره مواد اولیه مورد نیاز و توسعه صنعت فولاد و مس کشور برای تولید پایدار توازن ایجاد شود.
- صادرات کالا و خدمات غیرنفتی افزایش یابد.
- در راستای حفظ تراز مثبت تجاری، واردات به صورت هدفمند مدیریت شود.
- رقابتپذیری واحدهای تولیدی کوچک و متوسط با هدف صادرات افزایش یابد.
در این نشست نمایندگان سایر دستگاههای نظارتی نیز به تخلفات، انحرافات، ترک فعلها، چالشهای مستمر و نقاط ضعف و قوت وزارت صنعت، معدن و تجارت اشاره کردند. در بخش دیگری از این نشست، سیدرضا فاطمیامین از اقدامات دیوان محاسبات کشور در تهیه و ارائه پیشنهادهای کاربردی حوزه صنعت، معدن و تجارت تقدیر و تشکر کرد.
ارسال به دوستان
اخبار
قیمت گاز در اروپا از 1700 دلار عبور کرد
در معاملات اخیر بازار گاز اروپا قیمت این حامل انرژی 7 درصد رشد کرد و هر هزار مترمکعب گاز برای تحویل در ماه ژانویه 1732 دلار به فروش رسید. اوایل ماه اکتبر بود که قیمت گاز اروپا با رسیدن به رقم 2هزار دلار رکورد زد و نسبت به ابتدای سال 4 برابر شد. خودداری آلمان از صدور مجوز بهرهبرداری برای خط لوله نورداستریم 2 که قرار بود صادرات گاز روسیه به اروپا را ۲ برابر کند از جمله دلایلی است که چند روزی است بازار گاز اروپا را متلاطم و قیمتها را افزایشی کرده است. اولاف شولتز، صدراعظم جدید آلمان، هفته گذشته گفته بود تاخیر در صدور مجوز فعالیت نورداستریم2 سیاسی نیست. ساخت این خط لوله البته از اول هم با مخالفت جدی لهستان، اوکراین و آمریکا روبهرو بود. حجم ذخایر گاز انبار شده در ذخیرهگاههای استراتژیک آلمان نیز هفته گذشته و برای نخستینبار طی سالهای اخیر به زیر 60 درصد رسیده است.
***
بازگشت 791 معدن راکد و غیرفعال به چرخه تولید
مجری طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک از فعالسازی ۳۹۲ معدن در ۹ ماه امسال خبر داد. به این ترتیب مجموع معادن احیا و فعالشده از ابتدای اجرای طرح به ۷۹۱ معدن رسید. سیدرضا عظیمی اظهار داشت: معادن فعال شده امسال نتیجه اقدام کلینیکی بوده که از سال گذشته انجام شده است. وی یادآور شد: از ابتدای امسال تا پایان آذرماه، روی ۴۱۵ معدن اقدام کلینیکی انجام شده که این مهم با همکاری کارگروه استانی طرح بوده که شامل رفع موانع اداری، سرمایهگذاری، معارضان محلی و... است. عظیمی درباره اثر این طرح بر اشتغال گفت: در مدت مورد اشاره پتانسیل ایجاد ۳ هزار و ۱۰۴ شغل مستقیم ایجاد شده و همزمان بیش از ۱۸ هزار تن به ظرفیت تولید این معادن افزوده شده است. مجری طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک بیان داشت: در مدت ۹ ماه امسال بیش از ۷ هزار و ۱۰۰ محدوده معدنی در ۲۱ استان پایش شده است.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
سخنگوی گمرک از تجارت 6/3 میلیارد دلاری ایران و اوراسیا خبر داد
رشد ۷۳ درصدی تجارت ایران با اوراسیا
سخنگوی گمرک گفت: تجارت ایران با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ابتدای سال تا پایان آبان، از نظر وزنی ۴۲ درصد و ارزشی ۷۳ درصد رشد داشت. سیدروحالله لطیفی اظهار داشت: ۸ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۱۸ تن کالا به ارزش ۳ میلیارد و ۶۲۶ میلیون و ۲۶۲ هزار و ۴۵۲ دلار، بین ایران و ۵ عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ۸ ماه نخست امسال تبادل شد.
وی تصریح کرد: ۶ میلیون و ۷۲۶ هزار و ۸۴۶ تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۸۶۲ میلیون و ۶۲۳ هزار و ۳۰۳ دلار از مبدأ کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران کالا فروخته شده که این میزان واردات ۶۶ درصد در وزن و ۹۸ درصد در ارزش بیشتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. لطیفی خاطرنشان کرد: در این مدت صادرات ایران به اوراسیا هم یک میلیون و ۸۳۹ هزار و ۱۷۲ تن کالا به ارزش ۷۶۳ میلیون و ۶۳۹ هزار و ۱۴۹ دلار بوده که نسبت به 8 ماهه سال ۹۹ تغییری در وزن نداشته اما در ارزش ۱۸ درصد رشد را تجربه کرده است.
وی درباره میزان صادرات به اعضای اتحادیه اوراسیا اظهار داشت: روسیه ۷۰۰ هزار و ۱۱۶ تن کالا به ارزش ۳۷۵ میلیون و ۲۲۹ هزار و ۵۸۴ دلار، ارمنستان ۷۸۶ هزار و ۸۲۶ تن کالا به ارزش ۲۱۰ میلیون و ۱۶۰ هزار و ۴۱۱ دلار، قزاقستان ۳۱۸ هزار و ۲۰۵ تن کالا به ارزش ۱۱۴ میلیون و ۶۸۶ هزار و ۹۲۷ دلار، قرقیزستان ۲۸ هزار و ۶۹۵ تن کالا به ارزش ۵۲ میلیون و ۴۸۴ هزار و ۲۱۵ دلار و بلاروس 5 هزار و ۳۳۰ تن به ارزش ۱۱ میلیون و ۷۸ هزار و ۱۲ دلار در بازه زمانی اول فروردین تا ۳۰ آبان ۱۴۰۰ از ایران خریداری کردند.
سخنگوی گمرک درباره میزان واردات از 5 کشور عضو اتحادیه اوراسیا گفت: روسیه با فروش 5 میلیون و ۷۷۷ هزار و ۶۵۶ تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۵۶۱ میلیون و ۵۹ هزار و ۱۵۰ دلار، قزاقستان با ۹۴۲ هزار و ۱۹ تن کالا به ارزش ۲۷۷ میلیون و ۶۹۱ هزار و ۲۷۱ دلار، بلاروس با 4 هزار و ۴۱۲ تن کالا به ارزش ۱۶ میلیون و ۹۳۸ هزار و ۳۲۵ دلار، ارمنستان با ۲ هزار و ۲۳۵ تن کالا به ارزش ۶ میلیون و ۸۰۴ دلار و قرقیزستان با ۵۲۴ تن کالا به ارزش ۹۳۳ هزار و ۷۵۳ دلار، به ترتیب در جایگاههای نخست تا پنجم مبدأ فروش کالا به ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در 8 ماهه سال جاری قرار دارند.
***
رشد اقتصادی کشور 3/3 درصد شد
عملکرد تولید ناخالص داخلی کشور به قیمتهای ثابت سال ۹۵ در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به رقم 5/7530 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به رقم مشابه سال قبل به میزان 3/3 درصد افزایش یافته است. بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حسابهای اقتصادی این بانک، تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه (و به قیمتهای ثابت سال 1395) در 3 ماه دوم سال 1400 به رقم 6/4054 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به ۳ ماه دوم سال 1399، رشد یک درصدی را نشان میدهد. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت طی دوره مذکور معادل 5/0 درصد بوده است. رشد عملکرد تولید ناخالص داخلی در 3 ماهه دوم سال جاری حاصل تحقق رشد مثبت ارزش افزوده گروههای «خدمات» و «نفت» به ترتیب معادل 2/4 و 4/7 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل است؛ این در حالی است که گروههای «کشاورزی» و «صنایع و معادن» طی همین مدت متأثر از مواجهه با مشکلاتی همچون کاهش میزان بارندگیها و محدودیت در تأمین برق مورد نیاز برخی واحدهای صنعتی در تابستان سال جاری و نیز کاهش ارزش افزوده فعالیتهای ساختمانی با کاهش عملکردی به ترتیب معادل 9/1 و 3/5 درصد مواجه بودهاند. در مجموع عملکرد تولید ناخالص داخلی کشور به قیمتهای ثابت سال 1395 در نیمه نخست سال 1400 به رقم 5/7530 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به رقم مشابه سال قبل به میزان 3/3 درصد افزایش یافته است. رشد اقتصادی بدون نفت نیز در این دوره به قیمتهای ثابت 1395 از رشد 4/2درصدی برخوردار بوده است. رشد اقتصادی نیمه نخست سال جاری در نتیجه تحقق رشد مثبت ارزش افزوده گروههای «خدمات» و «نفت» به ترتیب معادل 7/5 و 1/15 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل است به طوری که گروههای مزبور به ترتیب سهم 3 و 1/1 واحد درصدی در رشد اقتصادی نیمه نخست سال جاری داشتهاند. با وجود این، رشد ارزش افزوده گروههای «کشاورزی» و «صنایع و معادن» در 6 ماه اول سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب معادل 2- و 9/1- درصد بوده است. رشد 7/5 درصدی ارزش افزوده گروه خدمات در نیمه نخست سال جاری عمدتاً متأثر از تحولات زیربخشهای «بهداشت و مددکاری اجتماعی»، «اطلاعات و ارتباطات»، «حملونقل و انبارداری»، «اداره عمومی، دفاع و تأمین اجتماعی» و «عمدهفروشی، خردهفروشی و تعمیر وسایل نقلیه موتوری» بوده است به طوری که گروههای مذکور به ترتیب سهم 6/0، 6/0 ، 5/0، 4/0 و 4/0 واحد درصدی از رشد تولید ناخالص داخلی داشتهاند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|