|
حضور رئیسجمهور در مناطق سیلزده الگوی «مدیریت جهادی» است
غلامعلی حدادعادل در حساب کاربری خود در توئیتر با اشاره به بازدید رئیسجمهور از مناطق سیلزده جنوب کرمان نوشت: «بازدید رئیسجمهور از مناطق سیلزده کرمان آن هم تنها چند ساعت پس از بازگشت از سفر فشرده به روسیه، هم ارزش و اهمیت دارد و هم پیام. رفتار رئیسجمهور میتواند الگوی مدیریت جهادی برای همه خادمان مردم باشد».
ارسال به دوستان
تهران برخی ادعاهای مطرحشده توسط منابع آمریکایی درباره توافق موقت در وین را رد و اعلام کرد به دنبال دستیابی به توافقی پایدار و قابل اتکاست
توافق موقت ممنوع!
گروه سیاسی: در حالی که این روزها اخبار پیرامون مذاکرات هستهای در وین حول و حوش آمریکاییها و مواضع دولت بایدن چرخ میزند، تهران برخی ادعاهای مطرحشده توسط منابع آمریکایی درباره توافق موقت در وین را رد کرد.
به گزارش «وطنامروز»، یک منبع نزدیک به مذاکرات به فارس گفت در حال حاضر به هیچوجه موضوع توافق موقت در مذاکرات وین مطرح نیست و هیأت ایرانی بر دستیابی به توافقی پایدار و قطعی متمرکز است. منبع ایرانی همچنین در واکنش به گزارشهایی درباره طرح توافق موقت در وین، به تسنیم گفت: همانطور که بارها اعلام شده، طرح توافق موقت هرگز در دستور کار ایران نبوده است و تیم ایرانی همچنان بهدنبال دستیابی به توافقی پایدار و قابل اتکاست. وی تصریح کرد: توافق موقت همچنان در دستور کار تیم ایرانی نیست.
واکنش منابع ایرانی نزدیک به تیم مذاکرهکننده در وین در حالی است که شبکه آمریکایی «انبیسی نیوز» به نقل از ۲ نفر از مقامهای ارشد آمریکا از جمله یک مقام کنگره و یک مقام سابق آمریکایی و ۴ منبع آگاه از مذاکرات وین، مدعی شد روسیه در هفتههای اخیر به عنوان بخشی از تلاش برای احیای برجام، درباره یک توافق موقت احتمالی هستهای با ایران گفتوگو کرده است که شامل رفع محدود تحریمها در قبال وضع مجدد برخی محدودیتها بر فعالیتهای هستهای ایران میشود.
این شبکه آمریکایی گزارش کرد منابع آگاه - که نامی از آنها نبرده است- گفتهاند ایالاتمتحده از پیشنهاد روسیه به ایران آگاه بوده است. طبق این گزارش، بهرغم آنکه مقامهای مذکور و افراد آگاه از این بحثها، گفتهاند مذاکرات روسیه با ایران درباره توافق موقت هستهای با اطلاع آمریکا انجام شده است اما مقامهای ارشد دولت بایدن از پیشنهاد روسیه به ایران درباره توافق موقت هستهای ابراز بیاطلاعی کردند. این گزارش در حالی منتشر شده است که نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد تهران خواهان توافق موقت نیست و آنطور که در «انبیسی نیوز» آمده است، ایران تاکنون ارائه هر گونه پیشنهاد درباره توافق موقت هستهای از سوی روسیه را تأیید نکرده است.
طبق گزارش شبکه انبیسی نیوز، یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن گفته است طرح توافق موقت هستهای مورد بحث جدی قرار ندارد. وی در این باره گفت: «گرچه ما نمیتوانیم درباره هرگونه بحثهایی که احتمالا بین روسیه و ایران صورت گرفته، صحبت کنیم اما در این مرحله اطمینان داریم چنین ترتیبات موقتی به طور جدی مورد بحث قرار نمیگیرد». مقام ارشد دولت بایدن در ادامه افزود: «درباره توافق موقت، ما در مطبوعات در این باره حرف نمیزنیم و درباره ادعاهای خاص درباره مذاکرات اظهارنظر نمیکنیم. جدول زمانی ما بر اساس ارزیابی فنی از برنامه هستهای ایران و نه یک ساعت زمانی است». طبق این گزارش، دولت روسیه تاکنون به درخواستها برای اظهارنظر درباره این خبر پاسخ نداده است. انبیسی مدعی شده است طبق یکی از پیشنویسهای توافق موقت که مقامهای آمریکایی و منابع آگاه مدعی آن شدهاند، روسیه به ایران پیشنهاد داده تهران ملزم به توقف غنیسازی اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد شود و ذخایر فعلی اورانیوم ۶۰ درصد را کنار بگذارد و احتمالا این مساله از طریق صادرات این اورانیوم به روسیه امکانپذیر است و ظاهرا یکسری محدودیتهای دیگر برای ایران وضع شده است و ایران در قبال این محدودیتها، به یک میلیارد دلار از درآمدهای نفتی خود که در حسابهای بانکیاش در کرهجنوبی است، دسترسی پیدا میکند. طبق این گزارش، ۲ مقام آمریکایی از جمله یک مقام کنگره آمریکا مدعی شدهاند بحثها میان روسیه و ایران در حاشیه گفتوگوهای رسمی در وین صورت گرفته است.
* سردرگم مثل دولت بایدن
مذاکرات کمیسیون برجام برای تعیینتکلیف توافق هستهای سال 2015، در فضایی دور هشتم خود را سپری میکند که طی روزهای گذشته مقامات آمریکایی مواضع ضدونقیضی درباره برجام و مذاکرات هتل کوبورگ اتخاذ کردهاند؛ جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در روز یکساله شدن دولتش اگرچه از حصول برخی پیشرفتها در وین صحبت کرد اما در عین حال آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در گفتوگوی تلویزیونی با برنامه «Pod Save the World» به صراحت بیان کرد کشورش نمیتواند ضمانتهای مورد خواست تهران مبنی بر اینکه واشنگتن در صورت توافق مجدد دوباره زیر میز نزند و از آن خارج نشود را بدهد. بلینکن در این باره گفت: «در نظام [حکومتی] ما، نمیتوان چنین ضمانت سخت و سریعی فراهم کرد. رئیسجمهور بایدن میتواند با قاطعیت بگوید تا زمانی که ایران به توافق پایبند باشد، در کسوت رئیسجمهور چه کاری انجام خواهد داد یا چه کاری انجام نخواهد داد اما ما نمیتوانیم رؤسای جمهوری بعدی را [به انجام کاری] ملزم کنیم. این موضوعی است که درباره آن صحبت میکنیم».
بر این اساس است که باید این موضع منبع ایرانی نزدیک به تیم مذاکرهکننده را که تهران به دنبال دستیابی به توافقی پایدار و قابل اتکاست، در پاسخ به گفتههای تونی بلینکن ارزیابی و فهم کرد. بر آمریکاییها پوشیده نیست که دولت بایدن در مقطع کنونی و در مواجهه با وضعیت رو به جلوی برنامه هستهای ایران و پیشرفتهای هستهای که ساعت به ساعت بر ابعاد آن اضافه میشود، بویژه غنیسازی 60 درصدی اورانیوم در یک وضعیت اضطراری قرار دارد. از یک سو دموکراتها برای پیروزی در انتخابات پیش روی کنگره به توافق با ایران نیاز دارند اما از طرف دیگر به خاطر موانع داخلی از تضمینهایی که باید در وین بدهند طفره میروند، ضمن آنکه اهرم فشار قابل توجهی هم برای فشار بر ایران در دسترس باقی نمانده است. از این رو است که تیم سیاست خارجی بایدن طی هفتههای گذشته سخت مشغول نکوهش ترامپ به خاطر تصمیم نسنجیده در خروج از برجام است. بنابراین اولویت کاخ سفید مهار قدرت فعلی هستهای ایران با توقف غنیسازی 60 درصد است، به همین خاطر از نگاه واشنگتن یک توافق موقت که بتواند این امر را حاصل کرده و همزمان برای آمریکا زمان بخرد و مخالفان سرسخت در داخل آمریکا را ساکت کند، شاید مطلوب تلقی شود؛ چه اینکه گزاره «زمان علیه آمریکا» از پربسامدترین کلیدواژههایی است که در رسانههای این کشور درباره وضعیت جاری هستهای ایران به کار میرود.
* تغییر در تیم مذاکرهکننده آمریکا؟
2 منبع آگاه در گفتوگو با «انبیسی نیوز» اعلام کردند تیم مذاکرهکننده آمریکا در وین تغییر کرده و «ریچارد نفیو» این تیم مذاکراتی را ترک کرده است تا یک نقش متفاوت را در وزارت خارجه آمریکا بر عهده بگیرد. منابع آگاه افزودند: ریچارد نفیو و رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران بر سر مسیر مذاکرات وین اختلاف نظر داشتهاند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا نیز گفت: ریچارد نفیو نقش مهمی در تیم مذاکراتی آمریکا داشته و حدود یک سال در این تیم خدمت کرده است. وی همچنان در وزارت خارجه آمریکا باقی خواهد ماند. نفیو در دولت باراک اوباما، رئیسجمهور اسبق آمریکا در وزارت خارجه آمریکا حضور داشت و بخشی از تیمی بود که به تصویب 4 قطعنامه (1797، 1747، 1803، 1929) در شورای امنیت علیه ایران کمک کرد.
او سال 2013 به تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا پیوست و سرپرستی کارشناسان مسائل تحریمی در این تیم را بر عهده گرفت. از نفیو به جهت نقشی که در همین دوران در طراحی شبکه تحریمها علیه ایران داشته است به عنوان یکی از اصلیترین معماران شبکه تحریمهای ضدایران یاد میشود.
***
نفتالی بنت: مأموریت اصلی اسرائیل ضربه زدن به ایران است
نخستوزیر رژیم صهیونیستی بار دیگر با تکرار اتهامات علیه جمهوری اسلامی، هدف اصلی رژیم صهیونیستی را ضربه زدن به ایران بیان کرد. بنا بر گزارش وبگاه «میدل ایست مانیتور»، «نفتالی بنت» طی سخنرانی در نشست ستاد کل نیروهای جنگی رژیم صهیونیستی تصریح کرد مأموریت اصلی رژیم صهیونیستی آسیب جدی زدن به جمهوری اسلامی و گروههای مقاومت در منطقه از جمله حزبالله، حماس و دیگر گروههای مقاومت در منطقه غرب آسیا است. نخستوزیر رژیم صهیونیستی هفته گذشته نیز به مذاکرات وین پرداخت و با بیان این ادعا که «میتوان در پایان توافق خوبی داشت و البته که ما معیارها را میدانیم»، افزود: «آیا در شرایط فعلی انتظار میرود که این اتفاق بیفتد؟ خیر، چون باید موضع قویتری [علیه ایران] اتخاذ شود».
ارسال به دوستان
اخبار
واشنگتنتایمز:
رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین سیگنال قوی به آمریکاست
رسانه آمریکایی برگزاری رزمایش دریایی بین ایران، روسیه و چین موسوم به «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی 2022» را ارسال پیام مستحکم به آمریکا دانست. روزنامه آمریکایی «واشنگتنتایمز» نوشت رزمایش دریایی مشترک با حضور روسیه، چین و ایران که روز جمعه در شمال اقیانوس هند آغاز شد، به همان اندازه که با قابلیتهای کشتیهای جنگی و مبارزه با دزدان دریایی محلی ارتباط دارد، با ژئوپلیتیک جهانی نیز ارتباط دارد. در مواجهه با فشار فزاینده ایالات متحده، این رزمایشها سیگنالی قوی است مبنی بر اینکه برخی دشمنان اصلی آمریکا با وخیمتر شدن روابط با ایالات متحده به یکدیگر نزدیکتر میشوند. به نوشته این روزنامه، این تمرینات همزمان با سفر رئیسجمهور ایران به مسکو و پیشنهادات برای یک پیمان اقتصادی و امنیتی ۲۰ ساله بین ۲ کشور بود. چین نیز ماه مارس با مشارکت راهبردی جامع خود با تهران موافقت کرد، هر چند ایالات متحده همچنان تحریمهای اقتصادی و مالی عمدهای را علیه ایران و شرکای تجاریاش بر سر برنامههای هستهایاش اعمال میکند. در ادامه این گزارش آمده است رزمایش مشترک دریایی، بلندپروازانهترین تمرینهایی است که تاکنون با کشتیهای جنگی چینی، روسی و ایرانی انجام شده و نخستین رزمایش از زمانی است که ایران به طور رسمی برای پیوستن به پیمان امنیتی سازمان همکاری شانگهای (SCO) در سپتامبر دعوت شد.
***
فضا برای حرکتهای بزرگ در وزارت دفاع فراهم است
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: فضا برای دستیابی به اهداف بزرگ و راهبردی در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح فراهم بوده و سیاستها و برنامهریزیها برای تلاش جمعی در همین مسیر است. امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی در بازدید از نمایشگاه فصل جهش سازمان صنایع هوافضا اظهار داشت: با توجه به نتیجه بررسیهای به عمل آمده و مشاهدات در ارزیابیهای میدانی، سازمان صنایع هوافضا در راستای تدابیر و منویات مقام معظم فرماندهی کل قوا اقدامات موثر و اثربخشی را انجام داده و به صورت جهشی عمل کرده است. وی با بیان اینکه فضا برای دستیابی به اهداف بزرگ و راهبردی در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح فراهم بوده و سیاستها و برنامهریزیها برای تلاش جمعی در همین مسیر است، افزود: اخلاص کلید اصلی موفقیت و رمز این راه بوده و هست و همه ما آن را در زندگی بزرگانی همچون شهید سلیمانی، شهید فخریزاده و شهید صیاد شیرازی دیدهایم.
***
پیشرفت نیروی هوایی در حوزه سلاحهای لیزری
جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش گفت: نیروی هوایی با اتکا به روحیه خودباوری و ظرفیتهای داخلی در حوزه تسلیحات دوربرد شامل سلاحهای لیزری و بمبهای هوشمند به دستاوردهای مطلوبی دست یافته است. امیر سرتیپ خلبان مهدی هادیان در دوره هیات معارف جنگ، در جمع دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) تأکید کرد: نیروهای مسلح ارتش جمهوری اسلامی ایران و سربازان ولایتمدار ملت در نیروی هوایی الهی ارتش در عهد و پیمانی که با خدا برای ادامه راه شهدا بستهاند، پابرجا هستند و در راستای صیانت از میهن اسلامی و آرمانهای والای انقلاب از هیچ کوشش و تلاشی دریغ نمیکنند. وی با بیان اینکه امروز نیروی هوایی با کمک متخصصان داخلی خود و کارکنان صنعت دفاعی در راستای ایجاد بازدارندگی و راهبرد دفاعی، تسلیحات خود را ارتقا میدهد، گفت: امام خمینی(ره) روحیه خودباوری را در میان نیروهای مسلح زنده کردند و امروز شاهدیم نیروی هوایی با اتکا به همین روحیه و ظرفیتهای داخلی در حوزه تسلیحات دوربرد شامل سلاحهای لیزری و بمبهای هوشمند به دستاوردهای مطلوبی دست یافته و این تسلیحات کاملا بومی را در اختیار یگانهای عملیاتی نیروی هوایی گذاشته است.
***
رسانه لبنانی اعلام کرد
ازسرگیری انتقال مازوت ایران از سوریه به لبنان
پایگاه خبری لبنان ۲۴ اعلام کرد بعد از توقف توزیع مازوت ایرانی در لبنان از اوایل ماه ژانویه به دلیل مشکلات لجستیکی در خاک سوریه، کامیونهای حامل سوخت بار دیگر وارد خاک لبنان شدند تا عملیات توزیع مازوت میان خانوادههایی که برای گرمایش به این ماده نیاز دارند از سرگرفته شود. بر اساس اطلاعات این رسانه لبنانی، توزیع مازوت میان خانوادههای لبنانی با حمایت حزبالله در ماههای فوریه و مارس ادامه خواهد داشت.
***
حوادث یمن نشاندهنده استاندارد دوگانه مجامع بینالمللی است
سخنگوی وزارت امور خارجه حملات هوایی چند روز اخیر ائتلاف سعودی به مناطق مسکونی و غیرنظامی یمن را محکوم کرد و حامیان نیروهای متجاوز را شریک این جنایات خواند و گفت: آنها باید به خاطر این حمایتها به افکار عمومی دنیا و مردم یمن پاسخگو باشند. سعید خطیبزاده در اظهاراتی با محکومیت حملات هوایی چند روز اخیر ائتلاف متجاوزان به مناطق مسکونی و غیرنظامی یمن که به ویرانی و کشته و زخمی شدن دهها تن از افراد بیگناه منجر شد، ضمن تسلیت و ابراز همدردی با بازماندگان قربانیان این حملات، گفت: استمرار حملات نظامی ائتلاف به یمن با سکوت و بیتفاوتی جامعه بینالملل، فروش بدون کنترل سلاح به متجاوزان، اتخاذ رویکرد جانبدارانه و استانداردهای دوگانه در مجامع بینالمللی در مواجهه با تجاوز ظالمانه 7 ساله علیه مردم یمن، مسیر دستیابی به صلح عادلانه در این کشور را بیش از پیش دشوار کرده است.
ارسال به دوستان
نگاهی به افزایش تحرکات سیاست خارجی کشورمان در هفتههای اخیر
زمان ابتکار و فرصتشناسی
یونس مولایی: در هفتههای اخیر شاهد تعدد اخبار مربوط به حوزه سیاست خارجی در فضای خبری و سیاسی کشور بودیم. بخشی از این اخبار بلاشک مربوط به گمانهزنیها و حواشی مربوط به ادامه مذاکرات ایران و 1+4 در وین بود؛ مذاکراتی که البته پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم آغاز شده بود و پس از وقفهای چندماهه از اوایل آذرماه پی گرفته شد. البته توجه جامعه ایران به سرنوشت پرونده هستهای کشورمان در یک دهه گذشته باعث شده مذاکرات وین که با موضوع بازگشت آمریکا به برجام دنبال میشود، بیش از سایر موضوعات مربوط به عرصه سیاست خارجی از سوی افکار عمومی پی گرفته شود. با این حال مذاکرات وین تنها رخداد سیاست خارجی کشورمان نبوده و 2 سفر دیگر همزمان با این مذاکرات نشان از روزهای شلوغ دیپلماسی ایران داشت.
سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پکن و دیدار با همتای چینی آن هم در میانه مذاکرات واجد اهمیتی مضاعف بود. در این میان اما اعلام خبر آغاز اجرایی شدن قرارداد همکاری 25 ساله ایران و چین نشاندهنده تسریع و تعمیق روابط میان تهران و پکن بود. فارغ از مواهب همکاری بلندمدت با چین به عنوان یکی از قدرتهای حال حاضر جهان و پیوند خوردن منافع مشترک میان 2 کشور که میتواند سرمنشأ بهرهمندیهای اقتصادی و تکنولوژیک باشد، تقویت روابط تهران و پکن به عنوان عاملی در تضعیف نظام تحریمی غرب مساله مهمی بود که رسانههای خارجی بیش از رسانههای داخلی به آن توجه کردند. تلاش آمریکا در ماههای گذشته همزمان با آغاز مذاکرات میان ایران و 1+4 برای منصرف کردن چین از خرید نفت که در نهایت نیز به موفقیت نرسید، نشان از تاثیر این متغیر در آینده روابط ایران با غرب بویژه آمریکا دارد. به زبان سادهتر تا زمانی که رابطه میان ایران و چین رو به جلو باشد، ضرب تحریمهای غرب لاجرم تضعیف شده و این تاثیرگذاری فشار اقتصادی به عنوان مهمترین اهرم غرب برای مانعسازی در برابر پیشرفتهای ایران را میکاهد. در چنین فضایی عقد قرارداد همکاری 25 ساله و چشمانداز روشن روابط تهران و پکن به عنوان پادتن زهر تحریمی آمریکا، قدرت چانهزنی ایران در مواجهه با فشارهای غرب را نیز افزایش داده و به توازنبخشی در سیاست خارجی کشورمان کمک خواهد کرد. از همین رو سفر حسین امیرعبداللهیان به پکن را میتوان از جهات مختلف به عنوان یک گام عملی به سمت تقویت قدرت خارجی کشورمان و بهرهگیری حداکثری از فرصت تقویت تعاملات با چین به حساب آورد.
اما دیگر سفری که به فاصله چند روز پس از اعلام آغاز اجرایی شدن قرارداد همکاری ایران با چین خبرساز شد سفر 2روزه حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی به مسکو و دیدار و گفتوگوی 3 ساعته با ولادیمیر پوتین، همتای روس وی بود؛ دیداری که در یک ماه گذشته و پس از انتشار خبر این سفر با گمانهزنیهای مختلفی در رسانههای بینالمللی مواجه شده بود. گسترش تعاملات نظامی و خرید جنگندههای پیشرفته سوخو35 مهمترین گمانهای بود که در این زمینه مورد توجه قرار گرفت اما در کنار اینها حرکت برای تدوین سند جامع همکاریهای ایران و روسیه و گسترش تعاملات اقتصادی با مکانیسمی برای بیاثر کردن تحریمهای آمریکا از دیگر موضوعاتی بود که مورد اشاره قرار گرفت. با این حال سفر 2 روزه رئیسجمهور کشورمان به روسیه نشان از عزم جدی دولت سیزدهم برای بالفعل کردن ظرفیتهای بالقوهای بود که در 8 سال گذشته مورد غفلت قرار گرفته بود. رئیسی که پیش از این در 2 سفر خارجی قبلی خود به دوشنبه و عشقآباد خوشخبر بود و با عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای و عقد قرارداد انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان به تهران بازگشته بود، پس از بازگشت از روسیه نیز خبر از تقویت مناسبات اقتصادی تهران و مسکو داد و اظهار داشت: در حوزه مسائل تجاری بر رفع موانع تجاری و جهش تجارت بین ۲ کشور توافق شد. در حال حاضر سطح تعاملات تجاری بین ۲ کشور قابل قبول نیست، لذا ۲ کشور توافق کردند در گام اول تعاملات تجاری فیمابین را به ۱۰ میلیارد دلار در سال افزایش دهند. وزیر امور خارجه نیز که رئیسجمهور را در این سفر همراهی میکرد درباره نتایج سفر به مسکو گفت: توسعه همکاریهای تجاری ۲ کشور، گسترش همکاریهای بلندمدت و رفع برخی موانع از جمله ضعف زیرساختها، منابع مالی و سرمایهگذاری و تلاش برای بیاثر کردن تحریمهای بینالمللی علیه ۲ کشور، به طور جدی در دستور کار قرار گرفته است.
در کنار 2 سفر چین و روسیه، اخبار مربوط به تلاش ایران برای کاستن از تاثیر تحریمها بر وضعیت اقتصادی کشور از دیگر اخبار مربوط به حوزه سیاست خارجی بود که در مهمترین مورد آن دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در توئیتی خطاب به طرفهای غربی نوشت: «فروش نفت ایران و بازگشت پول آن به شرایط مناسب و غیرقابل بازگشتی رسیده است. نمیشود برای امتیازگیری، قول رفع تحریمی را داد که بیاثر شده است». پیگیری سیاست خنثیسازی تحریمها و حرکت به سمت حداکثری کردن تعاملات خارجی کشورمان، آن هم در شرایطی که مذاکرات ایران و 1+4 در وین پیگیری میشود نشان از عزم دولت جدید برای عبور از رویه منفعلانه دولت روحانی در مواجهه با تحریمهای آمریکا دارد. به بیان دیگر اگر در دوره روحانی همزمان با مذاکرات دائما پالس ورشکستگی داخلی در صورت شکست مذاکرات از سمت مقامات دولتی تکرار میشد و طرف مقابل را در موضع قدرت قرار میداد، این بار دولت با صراحت هرچه تمامتر نیاز طرف مقابل را برای بازگشت به توافق هستهای سال 2015 به دولتهای غربی یادآور میشود.
* عبور از مکانیسم دفاعی منفعلانه
حرکت به سمت سیاست خارجی مبتکر و فرصتشناس، مهمترین اهرمی است که در کنار افزایش قدرت داخلی میتواند به تهدیدزدایی خارجی کمک کند.
تجربه تاریخی و عبرتآموز روحانی بار دیگر این گزاره را ثابت کرد توجیه انفعال به بهانه تنشزدایی نهتنها به کاسته شدن از تنشها منتهی نمیشود که طرف غربی را برای تهاجم بیشتر نیز تشویق میکند. فرصتسوزی 8ساله در تقویت و اصلاح ساختار داخلی و کاستن از ضرب تحریمها باعث شد تا مردم کشورمان در سالهای گذشته بیشترین فشار اقتصادی ممکن را تحمل کنند و طرف آمریکایی نیز با ایمان به اثربخشی تحریمهای خود سیاست هجومی را در پیش گیرد. در این شرایط عبور از این انفعال زیانبار و حرکت به سمت سیاست خارجی فعال، توازنبخش و هجومی در کنار تدبیر برای کاستن از ضرب تحریمها میتواند امکانهای ایران را در مواجهه با تهدیدها بیشتر کند.
رویکرد «مقاومت فعال» و افزایش توان بازدارندگی به موازات پابرجا ماندن تحریمها میتواند به سرافرازی دولت سیزدهم در آزمون سخت سیاست خارجی کمک کند. در این مسیر شناسایی صحیح فرصتهای خارجی در کنار افزایش بهرهوری داخلی میتواند دیپلماسی عزتمندانه و مبتکرانهای را در مواجهه با فشارهای غرب پی گیرد. در این میان البته جریان غربگرا نیز از تمام ابزارهای تبلیغاتی خود برای فشار به دولت استفاده خواهد کرد. از همین رو لزوم ارتباطگیری با افکار عمومی و تبیین صحیح رویکرد تهدیدزدا در سیاست خارجی به عنوان پیششرطی مهم باید مورد توجه قرار بگیرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|