|
وزیر اقتصاد ۳۵ وظیفه را به مدیران استانی تفویض کرد
وزیر اقتصاد طی ابلاغی به مدیران کل امور اقتصادی و دارایی استانها و مدیران استانی دستگاههای وابسته و تابعه وزارت اقتصاد، تعدادی از وظایف و اختیارات این وزارتخانه را به آنها تفویض کرد. در این تفویض خزانهدار کل کشور، معاونان ستادی و رؤسای سازمانهای وابسته و تابعه را مکلف کرده است ضمن فراهم کردن مقدمات و پیشنیازهای لازم، نظارتهای مستمر در موارد تفویضی را به عمل آورده و گزارش چگونگی اجرای موارد واگذار شده را به صورت 6 ماهه به وی ارائه کنند.
ارسال به دوستان
«وطنامروز» وضعیت تجارت کشور در سال 1400 را بررسی میکند
توسعه زنجیره ارزش، حلقه مفقوده تجارت
صادرات غیرنفتی کشور عمدتا شامل محصولات کامودیتی و کمارزش است اما واردات عمدتاً شامل محصولات پیشرفته و با قیمت بالاست
افزایش 40 درصدی صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
گروه اقتصادی: طبق آمارهای سازمان توسعه تجارت، ارزش صادرات و واردات غیرنفتی کشور در سال 1400 تقریبا برابر بوده است؛ این در شرایطی است که وزن محصولات صادراتی ایران حدود ۳ برابر واردات است. بر اساس این آمار، صادرات کالا طی 11 ماه سال 1400 به 112 میلیون تن معادل 43 میلیارد دلار و واردات کشور به 36 میلیون تن به ارزش 46 میلیارد دلار رسیده است. بررسی جزئیات واردات و صادرات کشور نشان میدهد صادرات غیرنفتی ایران عمدتا شامل محصولات کامودیتی و کمارزش است اما واردات آن عمدتا شامل محصولات پیشرفته و با قیمت بالاست. البته این نکته را نباید فراموش کرد که صادرات کشورمان نسبت به مشابه سال گذشته قریب به 40 درصد افزایش یافته است.
به گزارش «وطنامروز»، اتکا به صادرات نفتی از ویژگیهای خاص اقتصاد ایران است و همواره نوسانات قیمت نفت سبب بیثباتی درآمدهای ارزی و اقتصاد ایران بوده است. همین امر سبب شده عدم وابستگی به اقتصاد تکمحصولی، تنوع بخشیدن به درآمدهای ارزی از طریق افزایش صادرات غیرنفتی و افزایش سهم اقتصاد ایران در تجارت بینالملل مورد تاکید برنامههای توسعه اقتصادی قرار گیرد. توجه به صادرات غیرنفتی و اقدامات موثر در جهت بهبود شرایط، نیازمند ایجاد محیط رقابتی است و این خود حضور گستردهتر در بازارهای جهانی را ناگریز میسازد.
مهمترین بازارهای صادراتی غیرنفتی ایران عبارتند از کشورهای چین، عراق، ترکیه و امارات عربی متحده. از طرفی کشورهای امارات، چین و ترکیه از جمله مهمترین مبادی وارداتی ایران نیز هستند. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت سال ۱۴۰۰ حدود ۶۰درصد تجارت غیرنفتی ایران با چین، امارات عربی متحده و ترکیه بوده است. صادرات غیرنفتی کشورمان عمدتا شامل محصولات کامودیتی و کمارزش است اما واردات آن عمدتا شامل محصولات پیشرفته و با قیمت بالاست. ارزش تقریبا برابر صادرات و واردات غیرنفتی کشور در کنار تناژ ۳ برابری صادرات در مقابل واردات نشان از همین موضوع دارد. ارزش هر تن محصول صادراتی غیرنفتی ایران طی ۵ سال گذشته بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار بوده اما ارزش هر تن محصول وارداتی ایران طی ۵ سال گذشته بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار بوده است. ارزش محصولات صادراتی غیرنفتی ایران عمدتا تابع قیمتهای جهانی نفت بوده است. ترکیب صادرات غیرنفتی ایران و ترکیب صادرات پتروشیمی در نمودارهای ذیل نمایش داده شده است. از مجموع صادرات غیرنفتی 43.2 میلیارد دلاری ایران در سال ۱۴۰۰، حدود 10.7 میلیارد دلار (معادل ۲۵ درصد) مواد پتروشیمی و پایه نفتی بوده است. این میزان از صادرات مواد پتروشیمی و پایه نفتی غالبا شامل محصولات پلیمری، متانول و اوره است. افزایش ارزش صادرات مواد پتروشیمی و پایه نفتی در سال ۱۴۰۰ غالبا به دلیل افزایش قیمت جهانی نفت بوده و مقداری از آن نیز به دلیل افزایش صادرات محصولات پتروشیمی بوده است.
تراز تجاری غیرنفتی کشور زمانی که مثبت باشد، بدان معناست که ارز حاصل از صادرات تقریبا توان تأمین منابع ارزی برای واردات را خواهد داشت در غیر این صورت، دولت برای تأمین منابع ارزی مجبور به استفاده از ارز حاصل از خامفروشی خواهد بود، لذا وابستگی به منابع معدنی افزایش خواهد یافت. طی ۶ سال گذشته تنها در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ تراز تجاری غیرنفتی مثبت بوده اما در سایر سالها این تراز منفی بوده است.
* تجارت کشور و افق توسعه زنجیره ارزش
برای بهبود وضعیت تجاری کشور باید رویکرد دولت سیزدهم به تجارت خارجی بویژه صادرات غیرنفتی تغییر کند. مشارکت کشور در زنجیره ارزش و صادرات کالاهای با ارزشافزوده، توجه به احیای زنجیره تامین و رفع موانع تجاری نیازمند عزمی برای ایجاد تغییراتی مثبت در ساختار تجارت خارجی ایران است. نیاز به محصولات با ارزشافزوده بالاتر و تولید صادراتی و همچنین حمایت از شرکتهای زنجیره تامین راه عبور از شرایط کنونی است.
توسعه روابط تجاری بویژه با همسایگان و توجه به مقوله صادرات با ارزشافزوده، مسیر بهبود تجارت خارجی کشور را هموار میکند. به نظر میرسد در جایگاهی که اکنون صنایع و تولیدات کشور قرار گرفتهاند، نقطه شروع مناسب برای تحقق جهش تولید، بویژه تولید صادراتی و پیشروی به سمت بالادست زنجیره ارزش، ارتقای فرآیندی از طریق تحقیق و توسعه و تغییرات در عملیات تولید و افزایش کیفیت با استفاده از ابزارهای بهروز در سیستم تولید باشد تا از این مسیر بتوان به کاهش هزینهها، افزایش کیفیت، کاهش زمان دسترسی به بازار و بهبود سودآوری دست یافت.
یکی از مهمترین بخشها در صادرات غیرنفتی ایران، صادرات محصولات پتروشیمی است. باید تمرکز اکثر تولیدکنندگان داخلی بر توسعه بالادست زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی قرار گیرد. همچنین در صنعت فولاد نیز اگر میزان واردات و صادرات را بررسی کنیم، مشاهده میشود کشور تمرکزی روی تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و خاص جهت صادرات نداشته و عمدتا فولاد خام یا محصولات طویل صادر شده است که ارزش افزوده کمتری نسبت به محصولات تخت دارد.
ارسال به دوستان
قاچاق گندم و صادرات محصول یارانهدار؛ 2 تهدید برای امنیت غذایی کشور
یارانه پنهان گندم و زنگ خطر قاچاق
با توجه به افزایش قیمت گندم در سراسر جهان، وزارت جهاد کشاورزی باید صرفه اقتصادی قاچاق را حتیالمقدور در اقتصاد کشورمان کاهش دهد و از خروج پنهان آرد یارانهای که بعضا با دلار 4 هزار و 200 تومانی تامین میشود در قالب ماکارونی یا دیگر مشتقات گندم جلوگیری کند. طبق گزارشها، قاچاق گندم به کشورهای همسایه همچنان ادامه دارد و این نگرانی را ایجاد کرده که در صورت ادامه این روند، تأمین این کالای استراتژیک در داخل کشور به خطر بیفتد، اگرچه آمار دقیقی از قاچاق وجود ندارد اما مسؤولان ارشد کشور وجود آن را تأیید میکنند. مهمترین دلایل قاچاق در سالهای گذشته پایین بودن قیمت گندم در داخل نسبت به قیمتهای جهانی مطرح میشد که فروش آن در خارج از مرز سودآوری برای قاچاقچیان را بیشتر میکرد، حتی گزارشهایی وجود داشت که گندم وارداتی را که با ارز 4200 تومانی وارد میشد هم قاچاق میکردند. نکته دوم؛ صادرات محصولات صنعتی تولید شده با گندمهای وارداتی است که باعث شده یارانه این محصول به جیب کشورهای خارجی برود. کشور به صنایع و کارخانههای تولید آرد، گندم یارانهای میدهد و آنها محصولات خود را به خارج از کشور صادر میکنند، سالانه حدود 300 تا 400 هزار تن ماکارونی را کارخانهدارانی که گندم ارزان دولتی دریافت کردهاند به خارج از کشور صادر میکنند، بنابراین در شرایطی که تمام کشورها به دنبال افزایش تولید و ذخیرهسازی گندم و دیگر کالاهای اساسی هستند سیاست داخل کشور هم باید طوری باشد که حداقل یارانه این محصول به سفره مردم بیاید.
امسال وزارت جهاد کشاورزی خرید تضمینی گندم را 50 درصد افزایش داده و قرار است هر کیلو گندم تولید کشاورزان را در سال جدید زراعی 11500 تومان خریداری کند؛ حال این سؤال مطرح است که آیا این میزان افزایش خواهد توانست مانع قاچاق گندم به کشورهای دیگر شود؟ آیا وزارت جهاد کشاورزی برنامهای برای جلوگیری از خروج محصولات یارانهدار مانند ماکارونی از کشور دارد؟
* چرا گندم اهمیت دارد؟
گندم راهبردیترین محصول اساسی در جهان برای تأمین امنیت غذایی به حساب میآید و بر اساس گزارشها یکسوم پروتئین مصرفی در برخی کشورها از نان به عمل میآید. علاوه بر تأثیر در امنیت غذایی، امروزه گندم به عنوان عامل تأثیرگذار در مناسبات سیاسی دولتها هم به حساب میآید و به همین دلیل است که اشتیاق عجیبی در کشورها بویژه پس از دوران کرونا و درگیری نظامی روسیه و اوکراین برای کشت این محصول ایجاد شده است. کشورها هم در زمینه افزایش کشت و تولید فعالیت میکنند و هم ذخایر انبارهای خود را روز به روز افزایش میدهند.
* آیا نرخ جدید گندم مانع قاچاق و خروج یارانه از کشور میشود؟
وزارت جهاد کشاورزی امسال نرخ جدید گندم را 11500 تومان اعلام کرده و میگوید رقم بسیار مناسبی است، حتی از آن به عنوان عیدی مناسب برای کشاورزان تعبیر کرد. اما سؤال اصلی این است که آیا قیمت جدید خواهد توانست مانع قاچاق گندم و خروج یارانه از کشور در قالب صادرات محصولات غذایی شود؟ واقعیت این است که کارشناسان به این امر با تردید نگاه میکنند، زیرا هنوز نرخی که وزارت جهاد کشاورزی افزایش داده نسبت به نرخ بازار جهانی پایینتر است.
قیمت هر تن گندم در بازار جهانی 550 دلار است و با دلار آزاد هر کیلوی آن برای کشور بیش از 14 هزار تومان تمام میشود، بنابراین روشن است که اگر چه وزارت جهاد کشاورزی قیمت را افزایش داده اما هنوز پایینتر از قیمتهای جهانی است.
امسال آنطور که مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی میگویند حدود 9 میلیون تن گندم در کشور تولید میشود که حدود 5 تن آن توسط دولت خریداری میشود، بنابراین امسال هم حداقل 5 میلیون تن گندم باید وارد کنیم تا نیاز داخل کشور تأمین شود. بنابراین مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی باید از همین الان نهتنها به فکر واردات بویژه در شرایط سخت بازارهای جهانی باشند، بلکه باید از قاچاق و خروج پنهان آرد یارانهای در قالب صادرات ماکارونی و دیگر محصولات غذایی نیز جلوگیری کنند.
ارسال به دوستان
اخبار
سقف وام قرضالحسنه ۲۰۰ میلیون تومان شد
رئیس دایره اعتبارات بانکهای تجاری بانک مرکزی گفت: سقف تسهیلات قرضالحسنه اعطایی به اشخاص حقیقی تا ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافته و دوره بازپرداخت آن، ۶۰ ماهه است. رئیس دایره اعتبارات بانکهای تجاری بانک مرکزی درباره افزایش وام قرضالحسنه در سال 1401 گفت: سقف تسهیلات قرضالحسنه اعطایی به اشخاص حقیقی تا 200 میلیون تومان افزایش پیدا کرده و دوره بازپرداخت آن 60 ماهه است.
هاشم مولایی افزود: سقف تسهیلات اشتغالزایی برای کسبوکارهای خرد و کوچک هم به 500 میلیون تومان افزایش پیدا کرده و دوره بازپرداخت آن حداکثر 84 ماه تعیین شده و به بانکهای قرضالحسنه مهر رسالت هم ابلاغ شده است.
وی درباره اینکه چه شرکتها و کسب و کارهایی میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند، گفت: هدف قانونگذار این است که کسبوکارهای خرد و کوچک و شرکتهای کوچک رونق بگیرد و به تشخیص بانک میتوانند از این تسهیلات بهرهمند شوند و اشخاص حقیقی و کسانی هم که کسبوکاری را راه میاندازند، میتوانند به این بانکها برای دریافت تسهیلات مراجعه کنند.
***
افزایش تورم در انگلیس به بالاترین رقم طی ۳۰ سال گذشته
اداره ملی آمار انگلیس اعلام کرد بالا رفتن قیمت سوخت و هزینههای انرژی، نرخ تورم سالانه در این کشور را به ۷ درصد رسانده که بالاترین رقم طی ۳۰ سال گذشته است.
اداره ملی آمار انگلیس اعلام کرد نرخ تورم سالانه در این کشور به 7 درصد در ماه مارس افزایش یافته که بالاترین رقم از 1992 میلادی را نشان میدهد. طبق اطلاعات این اداره، بزرگترین دلایل این افزایش تورم، بالا رفتن قیمت سوخت و هزینههای انرژی بوده است.
شاخص قیمت مصرفکننده در انگلیس نسبت به 6.2 درصد ثبتشده در ماه فوریه افزایشیافته که بالاتر از حد انتظار بوده است. این در حالی است که اقتصاددانها نرخ تورم 6.7 درصد را پیشبینی کرده بودند اما این تورم 7درصدی بالاترین رقم را از 30 سال گذشته نشان میدهد.
بالا رفتن قیمت انرژی بویژه قیمت جهانی گاز باعث شده قیمت انرژی برای مصارف خانگی در انگلیس از اول آوریل 54 درصد افزایش یابد. قیمت سوخت مایع طی سال گذشته بیش از 2 برابر شده و 113.9 درصد بالا رفته است، بنابراین هزینه زندگی برای خانوادههایی که به نفت برای گرمایش خانههایشان وابسته هستند افزایش یافته است.
***
شرکت گازی فرانسوی محکوم به پرداخت 1.5 میلیون دلار به ایران شد
سخنگوی دولت با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود از محکومیت 1.5 میلیون دلاری یک شرکت گازی فرانسوی به نفع ایران خبر داد.
علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «دیوان بینالمللی داوری، ضمن رد ادعای 27 میلیون دلاری شرکت گازی فرانسوی، این شرکت را به پرداخت 1.5 میلیون دلار به نفع ایران محکوم کرد.
پیگیری یک وکیل ایرانی در به ثمر نشاندن داوری این پرونده، نشان از ضرورت تقویت نقش جامعه حقوقی داخلی در مراجع بینالمللی جهت احقاق حقوق ملت ایران دارد».
***
صادرکنندگان نمونه امسال با رویکرد «دانشبنیان» انتخاب میشوند
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: شرکتها و صنایع بزرگ مانند خودروسازها، صنایع معدنی و فولادی باید فرآیندشان را اصلاح و با کاهش قیمت و افزایش کیفیت، فرآیندهای جدیدی را پیادهسازی کنند و به سمت تحقیق و توسعه و کارهای دانشبنیان حرکت کنند.
سیدرضا فاطمیامین گفت: یکی از رویکردهای ما در تجارت خارجی صادرات کالاهای دانشبنیان به جای صادرات مواد خام یا نیمهخام است.
وی با تاکید بر اینکه در سال جاری صادرکنندگان نمونه را از میان صادرکنندگان محصولات دانشبنیان انتخاب خواهیم کرد، افزود: در روز ملی صادرات سال گذشته 10 نفر از صادرکنندگان محصولات دانشبنیان در یک بخش جانبی در کنار معرفی صادرکنندگان نمونه معرفی شدند و جایزه روز ملی صادرات را دریافت کردند اما در سال جاری با توجه به نامگذاری سال و توجه به موضوع دانشبنیانها، صادرکنندگان نمونه را از میان صادرکنندگان محصولات دانشبنیان انتخاب خواهیم کرد، لذا در حال بازنگری معیارهای انتخاب صادرکنندگان نمونه هستیم.
وزیر صمت اظهار داشت: تاکنون صنایع دانشبنیان بیشتر عرضهمحور بودهاند یعنی باید به دنبال فراهم کردن بازار برای محصول شرکت دانشبنیان باشیم اما این شرکتها باید تقاضامحور باشند.
فاطمیامین گفت: شرکتها و صنایع بزرگ مانند خودروسازها، صنایع معدنی و فولادی باید فرآیندشان را اصلاح کنند و با کاهش قیمت و افزایش کیفیت، فرآیندهای جدیدی را پیادهسازی کنند و به سمت تحقیق و توسعه و کارهای دانشبنیان بروند. وی با اشاره به برگزاری نشست هماندیشی پنجشنبه گذشته با بیش از 30 شرکت بزرگ صنعتی گفت: اگر لکوموتیو بزرگی مانند دانشبنیان را به حرکت درآوریم قطعا وقتی طرحهای بزرگ مطرح میشود شرکتهای کوچک نیز میتوانند در قالب این طرحها فعالیت کنند و این تاثیر بزرگی در اقتصاد میگذارد. وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: صنایع در کنار اینکه تولید انبوه دارند خوب است که تولیدکننده ماشینآلات صنعت هم باشند.
ارسال به دوستان
میلیاردر آمریکایی پیشنهاد خرید کامل توئیتر در معاملهای به ارزش ۴۱ میلیارد دلار را به ثبت رساند
ایلان در پی تصاحب توئیتر
ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی، بنیانگذار اسپیساکس و سرمایهگذار و مدیرعامل شرکت تسلا با اعلام اینکه توئیتر باید خصوصی شود تا رشد کند و به یک پلتفرم برای آزادی بیان تبدیل شود، پیشنهاد خرید نقدی 41.34 میلیارد دلاری این شبکه اجتماعی را عرضه کرد. ایلان ماسک که در حال حاضر دومین سهامدار بزرگ توئیتر است و بیش از 9 درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد، اخیرا درباره پیشنهاد خرید توئیتر گفته است: تصور میکنم خیلی مهم باشد که فضای انحصاری برای آزادی بیان وجود داشته باشد.
در همین حال، شاهزاده سعودی مخالف بنسلمان، الولید بن طلال، در توئیتی خود را یکی از بزرگترین و قدیمیترین سهامداران توئیتر خواند و گفت: پیشنهاد ماسک ارزش این شرکت را پایین برد و پیشنهاد خرید وی را رد کرد. در پاسخ به وی، ایلان ماسک در توئیتی نوشت: «سلطنت (عربستان سعودی) به طور مستقیم یا غیرمستقیم مالک چقدر از توئیتر است؟ نظرات سلطنت عربستان سعودی درباره آزادی بیان روزنامهنگاری چیست؟»
این اقدام تنها چند روز پس از آن صورت میگیرد که ماسک به رغم آنکه یکی از بزرگترین سهامداران این شرکت بود، داشتن کرسی در هیاتمدیره توئیتر را رد کرد. در صورتی که او عضو هیاتمدیره میشد، نمیتوانست بیش از ۱۵ درصد سهام توئیتر را داشته باشد. سهام توئیتر پس از این پیشنهاد ایلان ماسک، ۱۸ درصد افزایش داشته است. ایلان ماسک که با داشتن ۲۱۹ میلیارد دلار ثروتمندترین انسان جهان است و بیش از ۸۰ میلیون دنبالکننده در توئیتر دارد، گفته چنانچه پیشنهاد او پذیرفته نشود در سهامداری خود در این شرکت تجدیدنظر خواهد کرد. ماسک این پیشنهاد را چهارشنبه گذشته در نامهای به هیاتمدیره توئیتر مطرح کرد و روز پنجشنبه در اظهارنامه رگولاتوری علنی شد. پیشنهاد قیمت 54.20 دلار به ازای هر سهم، ۳۸ درصد بالاتر از قیمت نهایی سهام توئیتر در نخستین روز آوریل است که آخرین روز معاملات سهام این شرکت پیش از اقدام ماسک برای خرید 9.1 درصد سهم در توئیتر بوده است. برخی تحلیلگران در والاستریت هشدار دادند که پیشنهاد ماسک به ازای هر سهم 54.20 دلار ممکن است هیاتمدیره توئیتر را راضی نکند، چرا که سهام این شرکت در بیشتر روزهای سال گذشته میلادی بالاتر از این سطح معامله شده بود.
همچنین ایلان ماسک به احتمال پیشنهاد خرید خصمانه اشاره کرد که در آن هیاتمدیره توئیتر را دور خواهد زد و مستقیما به سهامداران پیشنهاد خواهد داد. به گفته منابع آگاه، توئیتر در حال ارزیابی این پیشنهاد با راهنمایی «گلدمن ساکس» و «ویلسون سونسینی گودریچاند روزتی» است. ماسک منتقد توئیتر و سیاستهایش بوده و اخیرا یک نظرسنجی در توئیتر انجام داد و از کاربران پرسید آیا معتقدند توئیتر به اصول آزادی بیان پایبند بوده است. بیش از ۷۰ درصد از ۲ میلیون نفر رای «خیر» داده بودند.
پاراگ آگراوال، مدیرعامل توئیتر در دیدار با کارمندان این شرکت به آنها اطمینان داد توئیتر با خبر پیشنهاد ایلان ماسک برای خرید این شرکت، گروگان گرفته نمیشود. یک منبع آگاه که مایل نبود نامش فاش شود به رویترز گفت: آگراوال با پاسخگویی به سوالات کارمندان توئیتر که در سرویس پیامرسانی اسلک ارسال شده بود، کارمندان را تشویق کرد متمرکز بمانند و به آنها گفت: هر اتفاقی که بیفتد آن را کنترل خواهیم کرد. آگراوال به کارمندان توئیتر گفت هیاتمدیره به بررسی پیشنهاد ماسک ادامه میدهد اما نمیتواند جزئیات بیشتری در اختیار کارمندان قرار دهد.
در یک بخش از جلسه پرسش و پاسخ، یک کارمند درباره چگونگی رسیدن این شرکت به تصمیم ارائه پیشنهاد یک کرسی در هیاتمدیره این شرکت سوال کرد و گفت: آیا توئیتر همه میلیاردرها را به هیاتمدیره خود دعوت خواهد کرد. آگراوال پاسخ داد که هیاتمدیره در جهت بهترین منافع سهامداران عمل میکند.
بر اساس گزارش رویترز، مدیرعامل توئیتر در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه تعریف ایلان ماسک از آزادی بیان را چه میبیند و آیا تعریف وی با رویکرد توئیتر نسبت به این مفهوم همخوانی دارد، پاسخ مستقیم نداد و گفت: کار این شرکت به تداوم بهبود سلامت مکالمات در توئیتر متمرکز است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|