|
گانتس: مساحت تحت اشغال اسرائیل کمتر میشود
یکشنبه گذشته مصادف با هفتادوچهارمین سالگرد روز نکبت - اشغال فلسطین و تشکیل رژیم صهیونیستی- وزیر جنگ این رژیم دست به یک اعتراف تلخ زد. رسانههای عبری خبر دادند بنی گانتس در محافل خصوصی از اصرار فلسطینیان بر بازگشت به اراضی خود ابراز نگرانی و پیشبینی کرده در آینده مساحت تحت اشغال رژیم صهیونیستی کمتر خواهد شد.
ارسال به دوستان
نتایج شمارش آرای انتخابات پارلمانی لبنان حاکی از پیروزی جریان ۸ مارس و متحدان حزبالله در انتخابات است
مقاومت، انتخاب لبنان
گروه بینالملل: شاید هیچ توصیفی درباره انتخابات پارلمانی 2022 لبنان گویاتر از آنچه رهبر بزرگترین جناح سیاسی مسیحی متحد مقاومت و داماد رئیسجمهور این کشور بر زبان آورد نباشد. «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی لبنان شامگاه یکشنبه در پایان ساعات رایگیری مرحله نهایی انتخابات، در نشستی خبری اعلام کرد پروژه آمریکایی- سعودی در لبنان شکست خورد.
این چهره ملیگرای لبنانی جریان 8 مارس که سابقه تصدی وزارتخانههای خارجه، مخابرات و مهاجرت را هم دارد، گفت: «ما در یک نبرد رقابتی حضور نداشتیم، بلکه در نبردی بودیم که از 17 اکتبر با آمریکا، اسرائیل و متحدانش آغاز شده است».
باسیل به بروز تقلب در جریان این انتخابات از سوی ائتلاف غربگرای 14 مارس از طریق پرداخت پول به مردم اشاره کرد و ادامه داد: «ایالات متحده تلاش کرد لبنان را از نظر اقتصادی در هم بشکند تا ما را وادار به لغو این انتخابات کند ولی نتوانست این کار را انجام دهد».
اشاره مستقیم به رژیم صهیونیستی، در بطن خود کنایهای به تقلای سفارتخانه سعودی در بیروت برای نفرتپراکنی علیه جبهه مقاومت و سلاح حزبالله و پولپاشی گسترده جهت ترغیب سنیها برای حضور پای صندوقها و رای دادن به مهرههای سعودی بود.
انتخابات این دوره اگر چه به فاصله کوتاهی پس از حل بنبست ۲ ساله تشکیل دولت در لبنان انجام شد و طبعا پارلمان، کابینه و رهبری (ریاستجمهوری) جدید این کشور از دل آن بیرون خواهد آمد اما در بحرانیترین شرایط اقتصادی و اجتماعی که لبنان از ۲ سال پیش با آن دست و پنجه نرم میکند، نقشی کلیدی دارد.
اظهارات اخیر داماد میشل عون و متحد نزدیک حزبالله در حاکمیت لبنان تنها ۲ روز پس از اظهارات او درباره «سمیر جعجع» رئیس حزب القوات اللبنانیه و از رهبران مسیحی جریان 14 مارس بود. او جعجع را بخشی از برنامه خرابکارانه اسرائیل و داعش در لبنان خواند و گفت: «اسرائیل خیر لبنان را نمیخواهد و هدفش آسیب زدن به امنیت کشور ما است، به همین منظور گاه مثل روزهای جنگ، به صورت مستقیم و گاه به صورت غیرمستقیم و از طریق همپیمانان منطقهای خود از سمیر جعجع، بهرهبرداری میکند».
طبق اعلام خبرگزاریها قرار بود نتایج نهایی انتخابات بعدازظهر دیروز مشخص شود اما طبق برآوردهای اولیه جریان آزاد ملی 16 کرسی قطعی در مجلس کسب کرده که 3 کرسی کمتر از مجلس فعلی است اما باز هم یک پیروزی محسوب میشود، چرا که به نظر میرسد با همه سمپاشیها و توطئههای جناح رقیب که از فقدان رهبری منسجم رنج میبرد، ائتلاف حامی مقاومت 8 مارس همچنان اکثریت پارلمان را در اختیار داشته باشد؛ اکثریتی که طی ۳ دهه اخیر، نماد آن «نبیه بری» رئیس شیعه پارلمان بوده است.
دیروز به دنبال برآوردهای اولیه از صندوقهای مختلف بویژه در مناطق شیعهنشین جنوب و شرق لبنان، حامیان حزبالله و حزب امل جشنهایی برپا کردند.
دیروز «بسام مولوی» وزیر کشور لبنان میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی 2020 را 41 درصد اعلام کرد که تفاوت زیادی با انتخابات 2018 با 41.9 درصد مشارکت نداشت. مرحله اول این انتخابات در روزهای 16 تا 18 اردیبهشت برای لبنانیهای مقیم خارج در ۵۸ کشور جهان برگزار شد که میزان مشارکت در آن 60 درصد بود.
در مجموع ۳ میلیون و ۹۶۷ هزار و ۵۰۷ فرد واجد شرایط انتخاب ۱۲۸ نماینده پارلمان لبنان در این دوره بودند.
در مجموع 103 فهرست انتخاباتی در انتخابات اخیر برای ورود به پارلمان لبنان با یکدیگر رقابت کردند، در حالی که در انتخابات 2018 تنها 77 لیست حضور داشتند؛ انتخاباتی که همانند 4 سال پیش طبق قانون نسبیت برگزار شد به طوری که هر گروه و حزبی در حوزه انتخابی خود به اندازه درصد آرایی که کسب میکند، در پارلمان نماینده خواهد داشت، ولو اینکه جزو لیستهای پیشتاز در آن حوزه نباشد.
«نجیب میقاتی» نخستوزیر نیز برگزاری این انتخابات را یک دستاورد خواند، هر چند برآورد او درباره مشارکت 60 درصدی مردم چندان درست از آب درنیامد. او بعد از پایان انتخابات 15 مه و بسته شدن صندوقهای رای گفت: «آنچه امروز اتفاق افتاد، یک دستاورد به تمام معناست و دولت به وظیفه خود جهت تکمیل انتخابات عمل کرد».
* شکست سعودی در جلب آرای اهل سنت
شاید مهمترین مشخصه انتخابات پارلمانی 2022 لبنان عدم حضور سعد حریری و خاندان او به عنوان مهرههای قدیمی سعودی در لبنان بود. حال تحلیلها حاکی از آن است که عدم حضور حریری، عملا جریان المستقبل - به عنوان وزنه اصلی در ائتلاف غربگرای 14 مارس- را تعطیل کرد و بشدت به آرای اهل سنت ضربه زد تا تلاشها و پولپاشیهای سفارتخانه سعودی نقش بر آب شود.
روزنامه الاخبار گزارش داد در حوزه دوم بیروت که همه تمرکز بر درصد مشارکت سنیها در انتخابات بود و وارثان سعد حریری و نیز مهرههای سعودی تلاش زیادی برای اجرای پروژه خود ضد حزبالله کرده بودند، از ساعت 7 صبح (یکشنبه) که صندوقهای رای باز شد تا زمان بسته شدن آنها در 7 شب، صدای بالایی از سنیها به گوش نمیرسید.
بر اساس این گزارش، حوزههای انتخابیه بیروت سنگ محک خوبی برای واکنش سنیها به کارزاری بود که «ولید البخاری» سفیر عربستان و «فواد سنیوره» نخستوزیر سابق در انتخابات لبنان و مدعی نخستوزیری در غیاب حریریها به راه انداخته بودند. اوج اختلاف منافع در جریان رهبری اهل سنت آنجاست که رسانههای نزدیک به حریری، بیتفاوت به شکست المستقبل، او را پیروز اصلی انتخابات خواندند، چرا که ثابت کرد سعودیها بدون او نفوذی بر اهل سنت لبنان ندارند.
اما روزنامه الدیار لبنان در واکنش به روند برگزاری انتخابات و نتایج آن اعلام کرد در سایه تحریم انتخابات توسط سعد حریری و جریان المستقبل، میزان مشارکت سنیها در این انتخابات بسیار پایین بود که به نفع جریان 8 مارس است. همچنین نتایج اولیه نشان میدهد وزنه پارلمان همانند دوره قبل خواهد بود. با توجه به حضور 27 نماینده شیعه در پارلمان و «نبیه بری» رئیس آن، تغییری در فضای سیاسی رخ نخواهد داد.
* شکست پروپاگاندای مخالفان مقاومت
شبکه المیادین نیز که به پوشش کامل اخبار انتخابات لبنان پرداخت، با انتشار گزارشی به درصد مشارکت مردم در حوزههای مختلف پرداخت و اعلام کرد با شکست پروپاگاندای سیاسی دشمنان مقاومت در انتخابات و در حالی که حزبالله و متحدانش بر برنامههای عمیق اقتصادی و مالی جهت حل بحرانهای لبنان متمرکز هستند، احتمال پیروزی مجدد 8 مارس زیاد است.
* شادی هواداران حزبالله
تارنمای النشره دیروز با اشاره به مشارکت 52 درصدی لبنانیها در منطقه نبطیه به رای 80 درصدی فهرستهای جنبش امل و فراکسیون وفاداری به مقاومت که «محمد رعد» رئیس فراکسیون حزبالله در پارلمان و «هانی قبیسی» عضو دفتر سیاسی جنبش امل جزو آن بودند، اشاره کرد.
روزنامه النهار نیز به جشن مشترک طرفداران حزبالله و جنبش امل با کاروانی از موتورها به سمت میدان شهدا در بیروت اشاره کرد. روزنامه اللواء نیز با اشاره تلویحی به پیروزی ائتلاف حزبالله در نتایج اولیه اعلام کرد وزنه سنیها کاهش یافته است. این روزنامه اشاره کرد همه نمایندگان لیست ائتلاف حزبالله موسوم به «امید و وفاداری» در حوزه انتخابیه دوم (صور- الزهرانی) پیروز شدند. همچنین همه 17 نماینده جنبش امل در حوزههای انتخابیه به پارلمان راه یافتند. در حوزه بعلبک و هرمل نیز حامیان جریانهای شیعی در خیابانها جشن گرفتند.
***
فرنجیه، مهمترین گزینه ریاستجمهوری
در لبنان بسیاری از تحلیلگران بر این باورند با توجه به برتری ائتلاف حامی مقاومت در انتخابات، رای اکثریت پارلمان آینده برای پست ریاستجمهوری به «سلیمان فرنجیه» رئیس حزب «تیار المرده» اختصاص خواهد یافت. فرنجیه و حزبش نهتنها در سالهای اخیر یک متحد وفادار برای جبهه مقاومت در میان مسیحیان لبنان بودهاند، بلکه او شخصا دوست و همراه قدیمی بشار اسد، رئیسجمهور سوریه محسوب میشود. فرنجیه در خلال تبلیغات غربی-عربی ماههای اخیر علیه حزبالله بارها اعلام کرده بود بحران اقتصادی کنونی لبنان به سبب مشکلات گذشته است و ربطی به سلاح حزبالله ندارد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
مسکو: آمریکا نتایج تحقیق درباره تسلیحات بیولوژیک را مخفی کرده است
سناتور برجسته روس اعلام کرد مسکو قصد دارد از طریق سازمان ملل درباره نقض کنوانسیون سلاحهای بیولوژیک در اوکراین تحقیقات انجام دهد. «کنستانتین کاساچف» سناتور روس دیروز (دوشنبه) با تأکید بر اینکه ایالات متحده از روی عمد اطلاعات مربوط به تحقیقات سلاحهای بیولوژیک تحت حمایت پنتاگون در اوکراین را مخفی میکند، گفت مسکو قصد دارد از طریق سازمان ملل درباره نقضهای احتمالی کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی (BWC) تحقیقاتی را آغاز کند. بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، کاساچف تصریح کرد کمیسیون پارلمانی درباره آزمایشگاههای بیولوژیک، شواهدی را از دیپلماتهای روس دریافت کرده که نشان میدهد ایالات متحده و اوکراین از این کنوانسیون پیروی نمیکنند. سناتور روس توضیح داد: «ما درباره فعالیتهای خود در سطح سازمان ملل حرف میزنیم و امیدواریم تحقیقات بینالمللی کاملی مطابق با بندهای 5 و 6 کنوانسیون سازمان ملل [ممنوعیت تولید سلاحهای بیولوژیک] آغاز شود». در عین حال، «ایرینا یارووایا» معاون رئیس دومای روسیه نیز گفته است واشنگتن و کییف اطلاعات جعلی در اختیار دبیرخانه کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی قرار دادهاند.
***
ملک سلمان از بیمارستان مرخص شد
«ملک سلمان بن عبدالعزیز آلسعود» پادشاه عربستان سعودی پس از انجام معاینات پزشکی و تکمیل برنامه درمانی و دوره نقاهت، بیمارستان تخصصی ملک فیصل در جده را ترک کرد. خبرگزاری رسمی عربستان سعودی تصاویری از ملک سلمان را در حال خروج از بیمارستان در حالی که با عصا حرکت میکند و کنار او «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی و تعدادی از مشاورانش هستند، منتشر کرده است. دیوان پادشاهی عربستان یکشنبه هفته گذشته اعلام کرد ملک سلمان بن عبدالعزیز معاینات پزشکی و کولونوسکوپی را در بیمارستان تخصصی «ملک فیصل» جده انجام داده است. دیوان پادشاهی همچنین اعلام کرد نتایج کولونوسکوپی خوب بوده است اما به طور دقیق مشخص نشده است که شاه چه مدت در بیمارستان خواهد ماند. به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، در بیانیه دربار سلطنتی آمده است تیم پزشکی تصمیم گرفتند پادشاه را برای مدتی برای استراحت در بیمارستان نگه دارند. شاه 86 ساله عربستان سال 2020 تحت عمل جراحی کیسه صفرا قرار گرفت و باتری قلب خود را در ماه مارس تعویض کرد. این برای دومین بار در ۲ ماه گذشته است که شاه سعودی راهی بیمارستان میشود.
***
پوتین: گسترش ناتو، با پاسخ روسیه مواجه خواهد شد
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز دوشنبه اعلام کرد: ما با فنلاند و سوئد مشکلی نداریم اما هرگونه گسترش جغرافیای ناتو با واکنش روسیه مواجه خواهد شد. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وی گفت نامزدی سوئد و فنلاند برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، روسیه را تهدید نمیکند اما ممکن است مسکو را به پاسخ وادارد.
فنلاند و سوئد عملا تمایل خود را برای عضویت در ناتو اعلام کردهاند، هر چند ترکیه به عنوان یکی از اعضای آن، همچنان سد راه الحاق این ۲ کشور به ائتلاف نظامی ناتو است و شروطی را برای ورود فنلاند و سوئد به ناتو تعیین کرده که اجابت آنها شاید کار چندان سادهای نباشد. جنگ اوکراین که بسیاری از معادلات را بویژه در حوزه اروپا و ناتو برهم زده، موجب شده است سوئد و فنلاند که طی چند دهه گذشته بنا به دلایل تاریخی و ملاحظات ژئوپلیتیک موضعی بیطرفانه داشتند، امروز شتابان در جستوجوی یافتن فضایی زیر چتر ائتلاف نظامی ناتو باشند. در حالی که کشورهایی همچون نروژ، دانمارک و ایسلند رسما عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند، ۲ کشور سوئد و فنلاند بنا بر دلایل تاریخی و ژئوپلیتیک به این پیمان نظامی ملحق نشدند؛ سوئد و فنلاند در دوران جنگ سرد موضعی بیطرف داشته و از همسویی با مواضع آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق خودداری کردند. پوتین در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد هدف اصلی تاسیس لابراتوارهای بیولوژیکی با تامین مالی آمریکا در قلمروهای جمهوریهای شوروی سابق، گردآوری اطلاعات بیولوژیکی و مطالعه روی الگوهای شیوع ویروسهاست.
***
کاهش محبوبیت ترامپ
با آنکه تحلیلگران سیاسی و بخشی از قانونگذاران جمهوریخواه ادعا میکنند «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا همچنان نیروی محرکه غالب در این حزب است اما یک نظرسنجی جدید نشان داد شمار قابل توجهی از رایدهندگان جمهوریخواه، افراد جدید را بر ترامپ ترجیح میدهند. به نوشته وبگاه «نیوز ویک»، ترامپ تا حد زیادی به عنوان یک چهره سیاسی قطبیکننده حتی در درون حزب خود تلقی میشود. افرادی که خود را «هرگز ترامپ» لقب دادهاند، به پس زدن نفوذ و کنترل او بر حزب جمهوریخواه ادامه میدهند. با ادامه انتخابات مقدماتی جمهوریخواهان در سال جاری، نامزدهای مورد نظر ترامپ غالب و تقریبا در تمام رقابتهای خود تاکنون پیروز شدهاند. با این حال، نظرسنجی منتشر شده توسط شبکه «انبیسی نیوز» مجمع تحقیقاتی «هارت» و مؤسسه افکارسنجی «پابلیک آپینیون استراتجیز» نشان داد بخش قابل توجهی از رایدهندگان جمهوریخواه در واقع ترجیح میدهند شخص دیگری سکان رهبری حزب آنها را به دست گیرد. به نوشته نیوزویک، این نظرسنجی نشان داد یکسوم (۳۳ درصد) رایدهندگان جمهوریخواه در مرحله مقدماتی انتخابات معتقدند ترامپ رئیسجمهور خوبی بود اما زمان آن فرا رسیده است که سران جدیدی روی کار بیایند. طبق این افکارسنجی، ۱۰ درصد دیگر نیز گفتهاند ترامپ رئیسجمهور بدی است و اکنون زمان آن فرا رسیده است که حزب جمهوریخواه بدون او به کار خود ادامه دهد. در مجموع، این نظرسنجی نشان میدهد ۴۳ درصد از رایدهندگانی که قصد دارند در انتخابات مقدماتی جمهوریخواهان امسال رای دهند، ترجیح میدهند حزبشان رهبران جدیدی داشته باشد یا از کنترل رئیسجمهور سابق خارج شود.
ارسال به دوستان
کلاف تشکیل دولت از سوی پارلمان عراق با پافشاری صدر بر تشکیل دولت اکثریت پیچیدهتر شده و در این بین نمایندگان مستقل به دنبال بهرهبرداری از اختلاف میان گروههای شیعه هستند
وزنکشی مستقلها در فرآیند تشکیل دولت
«مقتدا صدر» رهبر جریان صدر عراق یکشنبهشب با انتشار توئیتی اعلام کرد جریان تحت امرش با وجود آنکه بزرگترین فراکسیون پارلمانی در تاریخ عراق را تشکیل داد ولی اکنون یک گزینه پیش روی خود دارد و آن پیوستن به اپوزیسیون ملی برای مدت 30 روز است. به گزارش میدل ایست نیوز، وی افزود: چنانچه طرفها و فراکسیونهای پارلمان از جمله همپیمانان جریان صدر (حزب دموکرات کردستان و ائتلاف السیاده) موفق شوند دولت تشکیل دهند که هیچ، اگرنه جریان صدر تصمیم دیگری خواهد گرفت که بهموقع اعلام خواهد شد. صدر پیشتر در اول ماه رمضان اعلام کرد به مدت 40 روز هرگونه فعالیت و اظهار نظر سیاسی جریان صدر را متوقف میکند تا چارچوب هماهنگی فرصت داشته باشد دولت ائتلافی بدون حضور جریان صدر تشکیل دهد. وضعیت سیاسی عراق در سایه عدم توافق نیروهای سیاسی کشور بر سر تشکیل دولت جدید و انتخاب رئیسجمهور و نخستوزیر با وجود گذشت 7 ماه از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی، روز به روز پیچیدهتر میشود. پیش از این مقتدا صدر اعلام کرده بود بعد از مشورت با متحدان خود در ائتلاف «انقاذ وطن» راهکار تازهای را ارائه میکند. صدر از نیروهای مستقل خواسته بود ظرف 15 روز دولت جدید را در عراق تشکیل دهند و افزود ائتلاف سهجانبه به این دولت رای میدهد اما جریان صدر در آن مشارکت نخواهد داشت. هیات هماهنگی هم طرحی برای خروج از بنبست کنونی ارائه داده است. صدر در توئیت خود تصریح میکند: «پس از فرصت ۳۰ روزه اگر طرفها و فراکسیونهای پارلمانی موفق شدند؛ از جمله کسانی که در ائتلاف با ما برای تشکیل دولت با هدف رفع رنج ملت هستند که فبها، اگرنه تصمیم دیگری داریم که در زمان خود اعلام خواهیم کرد». اینکه صدر در توئیت خود همین ۲ مورد را برجسته کرده این پیام را میرساند که توافقی (البته با چارچوب هماهنگی شیعی) در کار نخواهد بود؛ توئیتی که برخی آن را نوعی تهدید تلقی کردند. اما آیا صدر خواهد توانست جریان خود را به بیرون از گود رسمی قدرت بفرستد و گارد اپوزیسیون بگیرد؟ زمان مشخص خواهد کرد اما برخی ناظران در واکنش به توئیت مقتدا صدر میگویند لازمه حضور در اپوزیسیون این است که اعضای جریان صدر از مناصب حکومتی کناره بگیرند تا بتوانند نقش اپوزیسیون موثر را بازی کنند.
* اختلاف نظر چارچوب هماهنگی با متحدان صدر در تحلیل اقدام وی
ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی یکی از ارکان اصلی تشکیلدهنده هیات هماهنگی در واکنش به این تصمیم صدر اعلام کرد این تصمیم برای در پیش گرفتن گزینه اپوزیسیون به مدت یک ماه در واقع مهلت جدیدی است که به مهلت 40 روزه به چارچوب هماهنگی و 15 روزه به نمایندگان مستقل افزوده میشود.
«وائل الرکابی» از رهبران ائتلاف دولت قانون نیز اعلام کرد حرکت صدر به سمت اپوزیسیون پارلمانی فرصت یا مهلتی جدید به همه گروههای سیاسی از جمله متحدانش در روند تشکیل دولت است.
وی افزود: هیات هماهنگی نشست مهمی برگزار میکند تا درباره موضعگیری صدر و گامهای بعدی هیات هماهنگی تصمیمگیری شود. از جمله گامهای اتخاذ شده حرکت به سمت گروههای سیاسی ائتلافکننده با صدر یعنی السیاده به رهبری «خمیس خنجر» و حزب دموکرات به رهبری «مسعود بارزانی» و نیز دیگر گروههای سیاسی است.
الرکابی گفت: همچنین با مقتدا صدر درباره تصمیمش رایزنی خواهد شد و سازوکارهای پیشنهادی درباره خروج از بنبست سیاسی بررسی خواهد شد، بویژه که هیات هماهنگی با صدر درباره تشکیل دولت اکثریت ملی بدون حذف هیچ گروه یا تشکل سیاسی همرأی است.
الرکابی گفت: شاید تصمیم اخیر صدر به دنبال نشست اخیرش با قطبهای ائتلاف نجات میهن باشد، بویژه که طبق شواهد اختلاف نظرهایی میان ۳ قطب این ائتلاف وجود دارد و شاید تصمیم صدر به مثابه فرصتی به ائتلاف السیاده و حزب دموکرات برای وارد شدن به گفتوگوهای جدید و تشکیل ائتلاف درباره تسریع در تشکیل دولت آتی باشد.
وی افزود: هیات هماهنگی گفتوگوهای خود را با گروههای سیاسی طی روزهای آتی برای خروج از بنبست سیاسی تسریع خواهد کرد.
از سوی دیگر، یک منبع وابسته به ائتلاف السیاده گفت تصمیم صدر اهدافی را دنبال میکند که از جمله آنها رها کردن متحدانش از هر گونه توافقاتی است که مانع ورود آنها به ائتلافهای جدید با دیگر گروهها میشود و در عین حال ماهیت همبستگی نیروهای ائتلاف «نجات میهن» را نشان میدهد. این منبع گفت: صدر قصد دارد ناتوانی دیگر گروههای سیاسی درباره یافتن راهکاری موثر را اثبات کند از این رو توپ را در زمین متحدان و هیات هماهنگی انداخته است.
* توئیت صدر پس از اعلام موضع مستقلها
توئیت مقتدا صدر بعد از اعلام طرح نمایندگان مستقل پارلمان عراق منتشر شد؛ طرحی که در آن مستقلها با علم به تعیینکنندگی خود در سرنوشت فرآیند تشکیل دولت، برای نخستین بار خیز بلندی برداشتهاند و از طرفهای سیاسی خواستهاند به آنها بپیوندند تا بزرگترین فراکسیون پارلمانی را تشکیل دهند؛ «بدون پیششرط»، «بدون دیکته و فشار از سوی سایر جناح ها» و البته با تاکید بر «نامزدی شخصیتهای مستقل از سوی نمایندگان مستقل و جریانهای نوظهور». نمایندگان حاضر در کنفرانس اخیر مستقلهای پارلمان عراق تاکید کردند «نخستوزیر آینده باید معروف به استقلال و پاکدستی و خبرگی باشد، شبهه فساد در پرونده او نباشد و محل جدل (از سوی طرفها) نیز نباشد». این اما همه شرطهای مستقلها در طرح خود نیست؛ آنها میگویند فراکسیونهای پارلمانی حامی تشکیل دولت در قالب طرح مستقلها «باید تعهد بدهند زمینههای اپوزیسیون فعال را فراهم کنند و درباره جدایی کامل بین فعالیتهای اکثریت سیاسی و معارضان، تضمین بدهند (جلوگیری از تاثیر جریانهای حاکم در قدرت بر نقش معارضان)؛ همچنین اپوزیسیون بتواند ابزارهای نظارت را در ریاست کمیسیونهای پارلمانی و غیر آن به کار گیرد و این کار از طریق اصلاح قانونهای پارلمانی انجام گیرد». با ملاحظه این واکنشها پیداست که اکنون، کمتعدادهای پرچگالی پارلمان عراق در قامت مدعی ظاهر شدهاند.
* چارچوب هماهنگی چه میگوید؟
چارچوب هماهنگی شیعه همواره بر این اصل تاکید داشته که نخستوزیر باید از دل ائتلاف گروههای شیعه انتخاب شود و اختلاف با جریان صدر را اختلاف تاکتیکی و درونشیعی عنوان کرده است. با این حال چارچوب هماهنگی در واکنش به طرح مستقلها بیانیهای حاکی از همراهی داده است. در این بیانیه میخوانیم: آنچه حاصل نشست آقایان نمایندگان مستقل جنبشهای نوظهور بود را پیگیری کردیم؛ طرحی که مضامین آن، منسجم با تلاشهای ما برای یافتن راهحلهای واقعی به منظور حل بحران سیاسی است. این بیانیه میافزاید: از گامهای عملی که نمایندگان مستقل اعلام کردند حمایت میکنیم؛ گامهایی که بسیار نزدیک به بندهای طرح اعلامی ما در ابتدای ماه جاری است، بویژه درباره تشکیل فراکسیون بزرگتر و حفظ حق اکثریت. بر این اساس التزام خود را به تعیین نامزد (نخستوزیری) بیطرف شایسته اعلام میکنیم تا با تشکیل دولت، وضعیت بنبست سیاسی را پایان دهد.
* خیز بلند مستقلهای عراق
حالا در آشفتهبازار اختلافات جناحهای سیاسی عراق همانطور که پیشبینی میشد، مستقلهای پارلمان که تعداد آنها از ۴۵ نماینده از مجموع ۳۲۹ عضو پارلمان فراتر نمیرود، در خود میبینند که به تشکیل فراکسیون اکثریت، جدیتر از هر زمان دیگری فکر کنند. آنها هم برای تشکیل دولت برنامه دارند، هم برای اپوزیسیون. گویا به این نتیجه رسیدهاند که اگر دیگران در هر ۲ جناح (چارچوب هماهنگی و ائتلاف سهجانبه) به آنها تا این حد نیاز دارند که به مدد آنان بتوانند کشور را از بنبست سیاسی خارج کنند، چرا خودشان میداندار اصلی عرصه سیاست این روزهای عراق نشوند. شاید آنها هم به اپوزیسیون شدن جریان صدر میاندیشند و آن را در حسابهای خود آورده باشند؛ چنین امکانی اگر برای سایر جریانها به معنای تهدید از سوی فراکسیون دارای بیشترین تعداد نماینده (جریان صدر) برداشت شود، چنین مینماید که برای مستقلها بخشی از یک طرح کامل برای اداره کشور در سایه شمشیر داموکلس اپوزیسیون است، حال این اپوزیسیون ناظر هر جریانی میخواهد باشد؛ جریان صدر یا غیر از آن. چنین وضعیتی حتی اگر به نتیجه نرسد برای مستقلها در عراق، یک فرصت است؛ فرصتی برای ابراز وجود، تمرین تمشیت اداره کشور و ساختارسازی در قالب یک حزب موثر.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|