|
روابط دوستانه با همسایگان، ظرفیتهای فراموششده اقتصاد ملی را فعال میکند
علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «نشست خزر نقطه عطف مهمی در تقویت روابط کشورهای همسایه به منظور مدیریت مشترک خزر است. دیدارهای حاشیهای نشست هم تکمیلکننده دیپلماسی پویای اقتصادی و سیاسی است. روابط گسترده و دوستانه با همسایگان، ظرفیتهای فراموششده را در اقتصاد ملی فعال میکند».
ارسال به دوستان
رئیسجمهور با حضور در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر در عشقآباد با رؤسای جمهور روسیه، آذربایجان و ترکمنستان دیدار و گفتوگو کرد
دیپلماسی در ساحل خزر
گروه سیاسی: صبح روز گذشته (چهارشنبه 8 تیر) حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان به منظور شرکت در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر، به عشقآباد، پایتخت ترکمنستان سفر کرد.
به گزارش «وطنامروز»، رئیسی پیش از ترک تهران به مقصد عشقآباد در گفتوگو با خبرنگاران درباره اهداف سفر به ترکمنستان گفت: این سفر به دعوت رئیسجمهور محترم کشور دوست و برادر ترکمنستان و به منظور شرکت در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر انجام میشود.
وی دریای خزر را میراث و سرمایه مشترک بین کشورهای ساحلی و بیش از ۲۷۰ میلیون جمعیت ساکن این منطقه دانست و افزود: ما روابط خوبی با کشورهای ساحلی دریای خزر داریم اما علاوه بر بررسی رژیم حقوقی دریای خزر و استفاده صلحآمیز با قصد ارتقای امنیت در این دریا، آنچه در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر مورد بحث قرار خواهد گرفت، همکاری بین کشورها در حوزه حمل و نقل، ترانزیت، تجارت، مدیریت منابع زنده دریایی، محیطزیست و همچنین مانع شدن از حضور بیگانگان در دریای خزر است که مورد توافق همه کشورهای ساحلی نیز واقع شده است.
رئیسجمهور در ادامه گفت: علاوه بر شرکت در این نشست و گفتوگو با سران کشورهای ساحلی، گفتوگوهای دوجانبه هم در ادامه گفتوگوهای قبلی با رئیسجمهور ترکمنستان خواهیم داشت.
رئیسی با اشاره به روابط بسیار خوب ایران و ترکمنستان در ۳۰ سال گذشته تصریح کرد: بهرغم موانعی که کرونا و برخی مسائل دیگر طی چند ماه گذشته در روابط ۲ کشور ایجاد کرده بود اما امروز شاهدیم علاوه بر موضوع ترانزیت و سوآپ گازی، تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان ۲ کشور نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه شاخصها در چند ماه گذشته نشان میدهد سطح روابط بویژه در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری بین ۲ کشور افزایش یافته است، افزود: امیدواریم این سفر نیز بتواند از جهات دیگری در مسائل اقتصادی و تجاری بین ۲ کشور گشایشی ایجاد کند و همکاریهای صمیمانهای که بین ۲ کشور در نقشآفرینی در مسائل منطقهای و بینالمللی وجود دارد ابعاد وسیعتری پیدا کند.
رئیسجمهور کشورمان پس از ورود به عشقآباد، در نخستین بخش از برنامههای خود با «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان دیدار کرد. در این دیدار رئیسی با اشاره به فرارسیدن سیامین سال برقراری روابط دیپلماتیک بین ۲ کشور گفت: روابط تهران و عشقآباد با تدابیر خردمندانه جنابعالی در سالهای گذشته همواره روندی رو به گسترش داشته است.
رئیسجمهور با بیان اینکه ۲ کشور ظرفیتهای مناسبی برای ارتقای سطح همکاری با یکدیگر دارند، اظهار داشت: دولت سیزدهم در عرصه سیاست خارجی برنامه ویژهای برای توسعه روابط همسایگی دارد و روابط ایران و ترکمنستان در همین راستا بر پایه همکاریهای گسترده و بر اساس اعتماد متقابل به سرعت در حال گسترش است.
قربانقلی بردی محمداف نیز در این دیدار با قدردانی از تلاشهای دولت ایران در چند ماه گذشته برای تحکیم و گسترش روابط با این کشور، تصریح کرد: ۲ کشور در عرصههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی از اشتراکات و ظرفیتهای فراوانی برخوردارند که زمینه مناسبی را برای افزایش و ارتقای هر چه بیشتر سطح روابط فراهم کرده است.
رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان گفت: ترکمنستان به دنبال گشودن صفحه جدیدی در روابط با جمهوری اسلامی ایران است.
رئیسی پس از این دیدار، به گفتوگو با «سردار بردی محمداف» رئیسجمهور ترکمنستان نشست و با اشاره به ۳۰ ساله شدن روابط دوستانه و برادرانه میان ۲ کشور گفت: دولت سیزدهم اولویت ویژهای برای گسترش روابط و همکاریها با همسایگان دارد.
وی با بیان اینکه روابط تهران و عشقآباد بر پایه توسعه روابط همسایگی و بر اساس اعتماد متقابل و همکاریهای گسترده به سرعت در حال گسترش است، افزود: اجرایی شدن تفاهمنامهها و اسناد همکاری که در سفر اخیر جنابعالی به تهران به امضای ۲ کشور رسید، ارتقای سطح و گسترش همکاریهای ۲ کشور را تسریع خواهد کرد.
رئیسی خاطرنشان کرد: تسهیل صدور روادید تجار و افزایش سفر بازرگانان ۲ کشور زمینه گسترش و افزایش بیش از پیش حجم روابط تجاری دوجانبه را فراهم میکند. همچنین با توجه به درخواست اخیر جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد ظرفیت سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان را از مسیر کشورمان افزایش دهد.
رئیسجمهور کشورمان همچنین با ابراز امیدواری نسبت به اینکه در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر، تفاهمات و تصمیماتی در جهت بهرهبرداری بیشتر و بهتر از این ظرفیت برای همه کشورهای همسایه فراهم شود، گفت: بدون تردید رایزنیهایی از قبیل آنچه در متن و حاشیه این اجلاس اتفاق میافتد، میتواند به استفاده بهتر از ظرفیتهای دریای خزر با مقاصد صلحآمیز، ضمن رعایت ملاحظات زیستمحیطی و با تاکید بر ممانعت از حضور بیگانگان بینجامد.
سردار بردی محمداف، رئیسجمهور ترکمنستان نیز در این دیدار از تلاشهای حجتالاسلام رئیسی برای ارتقای سطح روابط ۲ کشور قدردانی و بر اراده کشورش برای اجرای کامل تفاهمنامهها و توافقات منعقد شده میان ۲ کشور تاکید کرد.
رئیسجمهور ترکمنستان دریای خزر را سرمایهای مشترک برای ۵ کشور ساحلی دانست و اظهار داشت: باید با تلاش جمعی و همکاری، ضمن بهرهبرداری بهتر از ظرفیتهای این نعمت خدادادی، در حفاظت از آن بکوشیم.
دیدار با دیگر سران کشورهای حاشیه دریای خزر نیز از جمله برنامههای رئیسی در سفر به عشقآباد بود. در همین رابطه، وی روز گذشته با پوتین رئیس جمهور روسیه و الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسی در دیدار الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به سوابق روابط ۲ کشور افزود: جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده که دوست روزهای سخت همسایگان است و هیچگاه در سختیها دوستان خود را تنها نمیگذارد.
رئیسجمهور در ادامه به توانمندیهای سطح بالای کشورمان در زمینه خدمات فنی و مهندسی از جمله در عرصه انرژی و عمران اشاره کرد و اظهار داشت: توانمندیهای فنی و خدماتی و نیز ظرفیتهای ژئوپلیتیک و لجستیکی ایران از جمله در عرصه ترانزیت و حملونقل، زمینههای مناسبی برای گسترش همکاریهای ۲ کشور و نیز توسعه تعاملات کشورهای ساحلی خزر هستند.
حجتالاسلام رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه حضور رژیم اشغالگر قدس در منطقه تنشزا بوده و به هیچ وجه به نفع امنیت منطقه نیست، تصریح کرد: امنیت در منطقه صرفا با همکاری کشورهای منطقه و همسایگان خزر محقق میشود. وی بعدازظهر روز گذشته در جریان ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر به ایراد سخنرانی پرداخت و با استقبال از ابتکارات ارائه شده از سوی رؤسایجمهور کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه همکاریهای اقتصادی در حوزههای مختلف گفت: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد. رئیس جمهور خطاب به رؤسایجمهور روسیه، ترکمنستان، قراقستان و آذربایجان اظهار داشت: امروز ما در شرایطی در ششمین نشست سران خزر در شهر عشقآباد حضور داریم که از نشست قبلی سران در عشقآباد در سال ۲۰۰۲ تاکنون راهی طولانی را پیمودهایم. با تدوین اسناد متعدد، مبانی حقوقی مناسبی برای همکاری و بهرهمندی از مواهب این پهنه آبی ایجاد کردهایم. زبان مشترکی برای تأمین منافع متقابل یافتهایم. چشمانداز روشنی برای ادامه راه به تصویر کشیدهایم. همه این دستاوردها نتیجه تلاش، درایت، دوراندیشی، جامعنگری و در نظر گرفتن حقوق و منافع متقابل کشورهای ما است.
وی با اشاره به اینکه دریای خزر منشأ خیر و برکت برای بیش از ۲۷۰ میلیون نفر جمعیت کشورهای ساحلی آن است که ۵ کشور را در آینه یک پهنه واحد آبی انعکاس میدهد، گفت: همانگونه که پدران تمدنساز و مادران فرهنگپرور ما برای هزاران سال در این سواحل و مناطق از آرامش و نعمت برخوردار بودهاند، ملتهای ما نیز به عنوان همسایگان ابدی حاشیه این دریا باید با نگاه بلندمدت به دریای خزر به عنوان دریای دوستی و همکاری بنگرند تا به مسؤولیت خود در قبال نسل کنونی و نسلهای آینده نیز عمل کرده باشیم.
رئیسی افزود: همگرایی فرهنگی کشورهای ساحلی خزر یکی از اولویتهای اساسی است که همکاری و دوستی را در بلندمدت تضمین و در دل ملتها مستحکم میکند. جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد میدهد با نهادسازی و برگزاری برنامههای مشترک فرهنگی- اجتماعی، این میراث معنوی حفظ و تقویت شود.
رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: ما به عنوان کشورهایی که از طریق دریای خزر به هم پیوند خوردهایم و همسایه هستیم و با استفاده از قلمرو یکدیگر به دیگر کشورها و مناطق دسترسی پیدا میکنیم، در قبال این پهنه آبی و همچنین کشورهای ساحلی آن، حقوق و تکالیف زیادی داریم. حفاظت از محیطزیست شکننده، استفاده معقول از منابع زنده، فعالیتهای مسؤولانه برای بهرهمندی از منابع معدنی دریای خزر با هدف توسعه اقتصادی و ارتقای رفاه و امنیت مردمانمان و احترام به حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت یکدیگر در این پهنه آبی، بخشی از این حقوق و تکالیف است.
رئیسی با بیان اینکه بر اساس معاهدات قبلی، راه مداخلات طرفهای ثالث و غیرساحلی خزر در مسائل مرتبط با دریای خزر یا ارتکاب تجاوز و سایر اقدامات علیه هر یک از کشورهای ساحلی بسته میشود و میتواند از وقوع حوادث ناخوشایند احتمالی جلوگیری کند، اظهار داشت: ضروری است ما به عنوان کشورهای ساحلی دریای خزر با تاکید بر همکاریهای پنججانبه و پرهیز از اقدامات یکجانبه و با اتکا به ظرفیتهای موجود و گسترش همکاریها، منطقه دریای خزر را به عنوان «منطقه صلح و دوستی» حفظ کنیم و به منافع بلندمدت منطقه و کشورهای ساحلی و رعایت «اصل اتفاق آرا» در همه تصمیمات مربوط به دریای خزر، توجه جدی داشته باشیم.
رئیسجمهور بیان کرد: خوشبختانه همکاریهای خوب و سازندهای بین کشورهای ساحلی دریای خزر در حوزههای مختلف بویژه حمل و نقل، تجارت، مدیریت منابع زنده، حفاظت از محیط زیست، تأمین امنیت و مقابله با عوامل ناامنی و جرائم در اشکال مختلف در جریان است. بدین منظور در طول سالهای گذشته اسناد زیادی تدوین شده و مبنای همکاری قرار گرفته است.
رئیسی با اشاره به نشست قبلی سران کشورهای حاشیه خزر گفت: در نشست قبلی سران کشورهای ساحلی خزر در آکتائو در سال ۲۰۱۸ پس از ۲ دهه مذاکره، کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر به عنوان سندی که مبین حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی و اصول اساسی فعالیت در دریای خزر تلقی میشود، نهایی و امضا شد. قطعا اجرایی شدن آن میتواند زمینهساز همکاریهای بیشتر کشورهای ساحلی و همچنین فعالیتهای گستردهتر در دریای خزر باشد.
وی افزود: طبیعتا دستیابی به این نقطه مستلزم تحدید حدود منصفانه مناطق اعمال حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت کشورهای ساحلی درباره بخشهای بستر و زیربستر دریا، سطح و ستون آب و همچنین فضای فوقانی دریای خزر است. در این راستا نهایی شدن «موافقتنامه چگونگی ترسیم خطوط مبدأ» حائز اهمیت است و جمهوری اسلامی ایران همواره از جمله در اعلامیه تفسیری پس از امضای کنوانسیون، تصریح کرده است این مساله برای ایران به عنوان کشوری که «شکل ساحل آن آشکارا در وضعیت نامساعدی» است، دارای اهمیت چشمگیر و تعیینکننده است. امیدواریم با ادامه مذاکرات نمایندگان کشورهای ساحلی در آینده نزدیک، این موافقتنامه نیز نهایی شده و راه را برای تصویب کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر هموار کند.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در اجلاسیه سران کشورهای حاشیه خزر با اشاره به اینکه عدالت یکی از بنیانهای اساسی شکلدهنده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، گفت: بر این اساس برقراری روابط عادلانه به صورت دوجانبه و همچنین شکلدهی به نظم عادلانه چندجانبه جزو جهتگیریهای اصلی سیاست خارجی ایران است. طبیعتا یکی از فواید نظم عادلانه، گسترش روابط دوستانه بین بازیگران بویژه همسایگان است که تامینکننده منافع متقابل آنها نیز خواهد بود.
رئیسجمهور گفت: در دوره اخیر با رفع محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا شاهد افزایش چشمگیر تعاملات سیاسی و اقتصادی بین ایران و کشورهای ساحلی دریای خزر بودهایم. جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساختهای مناسب خود آماده است زمینه ترانزیت و دسترسی کشورهای ساحلی دریای خزر به دیگر کشورها و مناطق بویژه بنادر ایران در خلیجفارس و دریای عمان را از طریق قلمرو خود فراهم کند.
وی افزود: همچنین همکاری در زمینه صادرات و سوآپ نفت و گاز، برق، مواد معدنی و محصولات کشاورزی از جمله مواردی است که در ماههای اخیر در دستور کار مذاکرات ما با کشورهای همسایه در دریای خزر بوده است و توافقات خوبی در این زمینهها شکل گرفته است که نویددهنده دوران نوینی از همکاریهای راهبردی است.
رئیسجمهور با اعلام اینکه دریای خزر دریای همکاری است و این همکاریها با توجه به تحولات بینالمللی اهمیت فزایندهای یافته است، اظهار داشت: تعامل جمهوری اسلامی ایران با دوستان و همسایگان خود اصالت دارد و این تعامل و همکاری نه تنها موجب رونق اقتصادی و افزایش رفاه ملتهای ما میشود، بلکه به تقویت استقلال کشورها و صلح و ثبات منطقهای و حل مسائل حوزه خزر صرفا از طریق کشورهای ساحلی میانجامد. این راهبرد کلان جمهوری اسلامی ایران، فارغ از تحولات بینالمللی ادامه خواهد یافت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتکارات ارائه شده از سوی رؤسایجمهور محترم کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه همکاریهای اقتصادی در حوزههای حمل و نقل، سرمایهگذاری، گردشگری و دیگر اشکال فعالیتهای اقتصادی استقبال و حمایت میکند و به صورت خاص بر لزوم تقویت روابط فرهنگی و حفظ محیطزیست شکننده دریای خزر تاکید دارد.
رئیسی در پایان سخنان خود با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را جهت برگزاری هفتمین اجلاس سران خزر اعلام میدارد. امید است برپایی این اجلاسها، رشد و توسعه روزافزون، امنیت، ثبات، رفاه، صلح و دوستی را برای مردم منطقه دریای خزر به ارمغان آورد. بار دیگر از سازماندهی شایسته این نشست و میهماننوازی گرم رئیسجمهور، دولت و مردم کشور دوست، همسایه و برادر ترکمنستان تشکر میکنم و برای همه شما آرزوی موفقیت دارم.
ارسال به دوستان
اخبار
ایران خواستار مجازات عاملان حادثه مرزی میلک شد
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ابعاد حادثه ناگوار در منطقه مرزی میلک از سوی نهادهای مسؤول در دست بررسی است، از طالبان خواست نسبت به روشن شدن ابعاد موضوع و مجازات عاملان این حادثه اقدام کند. ناصر کنعانی با اظهار تأسف و تأثر در پی شهادت «محمد صیاد» از نیروهای پرافتخار مرزبانی جمهوری اسلامی ایران، مراتب تسلیت و همدردی خود را به خانواده شهید و تمام مرزبانان جمهوری اسلامی ایران ابراز کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد ابعاد این حادثه ناگوار در منطقه مرزی میلک که منجر به شهادت مرزبان عزیز جمهوری اسلامی ایران شد، از سوی نهادهای مسؤول در دست بررسی است که به محض مشخص شدن دقیق موضوع، اطلاعرسانی خواهد شد. کنعانی با اشاره به برگزاری گفتوگوهای مشترک مرزی ایران و افغانستان، گفت: از مقامات مسؤول هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان انتظار میرود در جهت روشن شدن ابعاد موضوع، مجازات عاملان و اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه اقدام جدی به عمل آورند.
***
دبیر شورای نگهبان:
شهادت بهشتی و یارانش موجب آبیاری درخت انقلاب شد
دبیر شورای نگهبان گفت: شهادت آیتالله بهشتی و یارانش توسط منافقین تروریست اگرچه مایه تاسف بود اما موجب آبیاری درخت تنومند انقلاب اسلامی شد. آیتالله احمد جنتی در جلسه این شورا تاکید کرد: همانطور که امام بزرگوار فرمودند «بکشید ما را، ملت ما بیدارتر میشود» باید گفت اگر شهادت چهرههای شاخص در تاریخ اسلام و تاریخ انقلاب اسلامی نبود و اگر حادثه بزرگی همچون کربلا و شهادت امام حسین(ع) و یارانش اتفاق نمیافتاد، معلوم نبود چه بلایی سر اسلام میآمد.
***
معاون اجرایی رئیسجمهور:
در حال برنامهریزی برای دور دوم سفرهای استانی هستیم
معاون اجرایی رئیسجمهور اظهار داشت: کارگروهی برای بررسی روند اجرایی و نتایج مصوبات سفرهای استانی تشکیل شده و نحوه انجام دور دوم سفرهای استانی نیز در دست بررسی و برنامهریزی است.
سیدصولت مرتضوی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تاکنون ۲۶ سفر استانی انجام شده و مابقی نیز در هفتههای آتی برگزار میشود. کارگروهی برای بررسی روند اجرایی و نتایج مصوبات سفرهای استانی تشکیل شده و نحوه انجام دور دوم سفرهای استانی نیز دست بررسی و برنامهریزی است. وی درباره دور دوم سفرهای استانی رئیسجمهور گفت: دور اول سفرهای استانی به بررسی مسائل و مشکلات و نیازهای نقاط مختلف کشور و مصوبات اختصاص داشت و دور دوم سفرها برای نظارت و پیگیری روند اجرای مصوبات است. معاون اجرایی رئیسجمهور گفت: عملکرد همه دستگاههای اجرایی در زمینه اجرای مصوبات دور نخست سفرهای استانی رئیسجمهور بررسی و ارزیابی میشود.
***
وزیر خارجه روسیه:
همکاری نظامی 5 کشور حاشیه خزر شروع میشود
وزیر خارجه روسیه گفت سران 5 کشور ساحلی دریای خزر (روسیه، ایران، قزاقستان، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان) با تسریع کار روی توافقنامه تقویت اقدامات اعتمادساز و همکاری نظامی در دریای خزر موافقت کردند.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در یک نشست مطبوعاتی گفت: ما بر اهمیت همکاری در زمینه نظامی تاکید کردیم. پیشنهاد شد کار روی توافقنامه توسعه اقدامات اعتمادساز درباره فعالیتهای نظامی کشورهای ساحلی دریای خزر تسریع شود. به گفته لاوروف، طرفین همچنین تاکید کردند حضور نیروهای مسلح کشورهای غیرحاشیه خزر در منطقه منتفی است. وی خاطرنشان کرد: طرفین با قاطعیت و بدون ابهام بر اصل کنوانسیون درباره وضعیت دریای خزر تاکید کردند که هرگونه حضور نظامی کشورهای غیرخزری و غیرساحلی در اینجا قابل بحث نیست. لاوروف افزود: درباره دریانوردی به طور کلی، از جمله دریانوردی غیرنظامی، تصمیم گرفته شد بر اساس کنوانسیون وضعیت دریای خزر، دریانوردی در اینجا فقط برای کشتیهایی که پرچم هر یک از کشورهای دریای خزر را حمل میکنند امکانپذیر است. این اصل همچنین شامل ورود به دریای خزر و خروج هر کشتی از دریای خزر نیز هست. ما نیز در اینجا به وضوح این اصل را تایید کردهایم.
***
حضور پلیس مقتدر در همه عرصهها اثرگذار است
رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به اقتضائات امنیتی و انتظامی خاص استان تهران، گفت: دستگاه قضایی از تمام اقدامات ماموران خدوم پلیس در چارچوب قوانین و مقررات و با حفظ استقلال دستگاه قضایی حمایت و پشتیبانی میکند. علی القاصیمهر در دیدار سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ به اقتضائات امنیتی و انتظامی خاص استان تهران اشاره کرد و اظهار داشت: حضور پلیس مقتدر در همه عرصهها و میدانها اثرگذار است و در حال حاضر این توانمندی با زحمات و تلاشهای بسیاری محقق شده است. وی در ادامه به رازگشایی از سرقت صندوق امانات بانک ملی توسط فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در کوتاهترین زمان ممکن اشاره کرد و گفت: از لحظهای که از وقوع این سرقت اطلاع حاصل شد، به تمام مراجع قضایی ذیربط دستور داده شد اقدامات لازم جهت تسهیل کار ضابطین صادر شود و در نهایت در کوتاهترین زمان ممکن و با اقدامات فنی تمام متهمان شناسایی و دستگیر شدند و اموال مسروقه نیز کشف شد که این موضوع نقش ویژه و قابل توجهی در ارتقای اعتماد عمومی نسبت به پلیس در پی داشت.
ارسال به دوستان
چراغ سبز چین و روسیه به عضویت تهران در بریکس و فرصتهای متقابل حضور ایران در این گروه
نوبت قدرتنمایی
گروه سیاسی: چین و روسیه در تازهترین موضعگیریهای رسمی، از عضویت ایران در بریکس حمایت کردهاند و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ایران را کشوری شایسته نامزدی عضویت در این گروه دانسته و گفته است عضویت تهران در بریکس، ارزشمند خواهد بود.
وی اعلام کرد، مهمترین موضوع این است که روند مقدماتی برای توسعه گروه بریکس آغاز شده است. «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین هم درباره ابراز تمایل ایران برای عضویت در بریکس گفت: ما متوجه شدیم بسیاری از کشورها از جمله ایران و آرژانتین برای پیوستن به بریکس ابراز تمایل کردهاند. به عنوان رئیس دورهای سال جاری بریکس، چین فعالانه از روند گسترش و افزایش عضوپذیری بریکس و گسترش همکاری «بریکس پلاس» حمایت میکند. وی همچنین افزود: چین به همراه سایر شرکای بریکس با قاطعیت پیرامون پیشرفت روند گسترش این گروه کار خواهد کرد و بدین ترتیب شرکای بیشتری به خانواده بریکس ملحق خواهند شد.
گروه بریکس متشکل از ۵ قدرت اقتصادی نوظهور جهان شامل چین، روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی است و نام این گروه، یک کلمه اختصاری برگرفته از حروف اول نام ۵ کشور عضو کنونی آن است. اگرچه در ابتدای امر هدف اصلی تشکیل این گروه، اقتصادی بود اما با توجه به تغییرات در نظام بینالملل و پیوستگی اقتصاد و سیاست، عوامل سیاسی و بینالمللی نقش انکارناپذیری در دامنه کاری بریکس ایفا میکند.
هر کدام از اعضای بریکس در یکی از حوزههای سیاسی و اقتصادی در جهان بازیگری عمده محسوب میشوند و از این حیث این گروه دارای سطوح مختلف و متنوعی از قدرت است. چین و روسیه از اعضای دائم شورای امنیت و دارای حق وتو هستند. چین، روسیه و هند دارای زرادخانههای سلاح هستهای هستند و برزیل و آفریقای جنوبی هم از توانمندیهای هستهای برخوردارند.
همچنین اعضای این گروه نیمی از جمعیت جهان (4 میلیارد نفر) را تشکیل میدهند که این هم دیگر متغیر قدرتساز برای ایفای عمل گستردهتر است. ظرفیت اقتصادی بریکس هم با در اختیار داشتن تقریبا 20 درصد کل اقتصاد جهانی دیگر اهرم قدرتساز این گروه برای در اختیار گرفتن ابتکار عمل در محیط بینالملل را به خود اختصاص داده است. اما مهمترین ویژگی و وجه تمایز بریکس، تجدیدنظرطلبی اعضای آن نسبت به نظم موجود جهانی است و همین خصیصه است که نقش این گروه را در بازتعریف نظام بینالملل برجسته میکند و همین امر باعث نگرانی شدید کشورهای غربی شده است. بسیاری از تحلیلگران اقتصادی شکلگیری بریکس را مقابله با قدرتهای غربی دانسته و تلاش این گروه برای ایجاد بانک توسعه جهانی در مقابل صندوق بینالمللی پول را مصداق آن ارزیابی میکنند.
ایران در برهه کنونی با در نظر گرفتن یک راهبرد واقعگرایانه و عملگرایانه، اشتراکات فراوانی را با کنشگران قدرتمند در جهان تعریف کرده است و پیوستن به شبکهای از پیمانهای منطقهای نظیر سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس را در دستور کار قرار داده است. اخیرا حجتالاسلام رئیسی در نشست بریکس پلاس برای ایفای نقش ایران و در اختیار قرار دادن ظرفیتهای محیطی استثنایی کشورمان به این گروه ابراز آمادگی کرد.
مزیت پیوستن به بریکس برای کشورمان این است که با توجه به ظرفیتهای قدرت این گروه، دستورکار بریکس و دامنه عمل و کنش آن در سطوح فرامنطقهای شکل میگیرد و ایران به این وسیله میتواند بهرهمندی کسب کند و به خنثیسازی تحریمهای غرب علیه کشورمان بپردازد. از طرف دیگر ایران که بر اساس تعاریف روابط بینالملل در حال حاضر به عنوان یک قدرت منطقهای محسوب میشود با توجه به اهمیت ژئوپلیتیک کشورمان و نقش راهبردی در تامین امنیت و شکلدهی به ترتیبات امنیتی غرب آسیا که شاهراه اقتصادی و انرژی جهان محسوب میشود و با توجه به نفوذ گسترده ایران بر کشورهای مسلمان، این موارد، پیوستن کشورمان به بریکس را برای این گروه دارای یک بعد دیگر از قدرت میکند.
از این رو به نظر میرسد در دیدار رئیسی و پوتین در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر درباره حضور ایران در بریکس هم گفتوگویی انجام شده باشد. به نظر میرسد محور تهران- مسکو- پکن وارد مرحله نوینی از همکاریهای راهبردی شده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|