|
ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل به گابن رسید
ریاست دورهای شورای امنیت پس از فرانسه به کشور گابن رسید تا ریاست آن را در ماه میلادی جاری (اکتبر) بر عهده داشته باشد. ریاست دورهای شورای امنیت ماه سپتامبر بر عهده فرانسه بود که هفتادوهفتمین مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد. مسکو در دوره ریاست فرانسه، قطعنامه شورای امنیت علیه الحاق مناطق اوکراین به روسیه را وتو کرد.
ارسال به دوستان
با وجودحمایت ۹ کشور عضو ناتو از پیوستن اوکراین به این ائتلاف، کشورهای قدرتمند این پیمان و دبیرکل آن کماکان بر عدم امکان عضویت کییف تأکید دارند
آلمان: ناتو تعهدی برای به اوکراین ندارد
گروه بینالملل: رهبران 9 کشور ناتو در اروپا روز یکشنبه با انتشار بیانیهای مشترک از ورود اوکراین به روند عضویت در ناتو حمایت کردند. این در حالی است که علاوه بر شخص دبیرکل ناتو، مقامات کشورهای مهم این پیمان نظیر آلمان و آمریکا نیز رویکرد مثبتی به این درخواست نشان نداده و حتی استدلالهایی را در رابطه با چرایی عدم حمایت مستقیم ناتو از اوکراین مطرح کردهاند. در همین رابطه نماینده آلمان در ناتو با اشاره به اینکه اوکراین بخشی از این ائتلاف نظامی نیست، گفت به همین دلیل است که ناتو نمیتواند به درخواستهای کمک کییف پاسخ دهد. اندیشکده «کارنگی» در تحلیلی در رابطه با نقشآفرینی ناتو در جنگ اوکراین نوشت: «تا زمانی که ناتو با منطقه پرواز ممنوع یا سایر اشکال مستقیمتر درگیری نظامی موافقت نکند، ارزش افزوده این ائتلاف به بسته کمک جامع توافق شده در اجلاس ناتو در مادرید محدود خواهد بود». این یعنی مشارکت مستقیم نیروهای ناتو در این جنگ منوط به عضویت اوکراین است که طبیعتا با سد جدی کشورهای عضو مواجه خواهد شد. جدیدترین مصادیق این مخالفتها نیز از سوی مشاور امنیت ملی آمریکا، دبیرکل ناتو و مقامات دولت آلمان مطرح شده است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه در رابطه با درخواست رسمی اوکراین برای پیوستن به ناتو گفت ایالات متحده مدتهاست از سیاست درهای باز برای ناتو حمایت میکند اما روند درخواست اوکراین «باید در زمان دیگری بررسی شود». سالیوان گفت: «در حال حاضر، دیدگاه ما این است که بهترین راه برای ما برای حمایت از اوکراین، پشتیبانی عملی و روی زمین در اوکراین است». ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هم روز یکشنبه پاسخ مشابهی در این باره داد و به چاک تاد در برنامه «ملاقات با مطبوعات» شبکه NBC گفت اوکراین حق انتخاب نوع ترتیبات امنیتی را دارد که میخواهد بخشی از آن باشد اما «هر تصمیمی درباره عضویت باید با اجماع گرفته شود».
دبیرکل ناتو، بار دیگر موضع قبلی خود را در پاسخ به سؤال مجری که آیا امکان تسریع در روند پذیرش اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی وجود دارد یا خیر، تکرار کرد و پاسخی صریح به آن نداد. وی به گفتن این نکته بسنده کرد: «ناتو سیاست درهای باز دارد و هر کشوری، از جمله اوکراین، حق انتخاب مسیر خود را دارد».
وزیر خارجه آلمان هم با اعتراف به عواقب خطرناک پیوستن اوکراین به ناتو تاکید کرد: هر چند درهای ناتو باز است اما توافق کردیم حمایت از اوکراین نباید ناتو را رودرروی روسیه قرار دهد.
علاوه بر اوکراین، روند عضویت فنلاند و سوئد که در ماه مه رسما درخواست پیوستن سریع به ناتو را دادند به دلیل ملاحظات ترکیه با موانعی روبهرو شده است.
با توجه به اظهارات مقامات غربی و عدم تغییر موضع ناتو از بیم رویارویی مستقیم با روسیه تا جای ممکن، چشمانداز روشنی برای پیوستن اوکراین به ناتو متصور نیست.
* حمایت کمتر از یکسوم کشورهای عضو برای پیوستن اوکراین به ناتو
به گزارش «وطنامروز» به نقل از رویترز، 9 کشور چک، استونی، لتونی، لیتوانی، مقدونیه شمالی، مونتهنگرو، لهستان، رومانی و اسلواکی که عضو ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) هستند روز گذشته از عضویت اوکراین در این سازمان حمایت کردند. نکته جالب توجه اینکه همه این کشورها در اروپای مرکزی و شرقی هستند و اگر جنگ در اوکراین متوقف نشود، ممکن است با حمله روسیه روبهرو شوند.
در بیانیه این کشورها آمده است: «ما بر حمایت خود از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید میکنیم. ما تلاشهای روسیه برای الحاق سرزمین اوکراین را به رسمیت نمیشناسیم و هرگز نخواهیم شناخت. ما قاطعانه پشت تصمیم نشست سال 2008 ناتو در بخارست درباره عضویت آینده اوکراین ایستادهایم». این بیانیه در حالی منتشر شده است که پرونده عضویت اوکراین در ناتو بیش از یک دهه است در سایه مخالفت روسیه با پیوستن کشورهای خارج نزدیک خود به این سازمان با موضع منفی کشورهای عضو مواجه شده است. در اجلاس سال 2008، اعضای ناتو از تمایل اوکراین و گرجستان برای پیوستن به این ائتلاف استقبال کردند اما از ارائه یک جدول زمانی مشخص درباره مسیر این کشورها برای عضویت خودداری کردند. یک کشور برای پیوستن به ناتو نیاز به تایید 30 عضو دارد و اوکراین در این مدت به دلیل نزدیکی جغرافیایی به روسیه، واکنشهای متفاوتی از این ائتلاف دریافت کرده است. اکنون نیز به دلیل حاکم بودن وضعیت جنگی، درخواست این کشور برای پیوستن به ناتو عملا در بنبست قرار گرفته است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز جمعه در واکنش به الحاق 4 منطقه این کشور توسط روسیه که نقض قوانین بینالمللی است، درخواست کرد این کشور بهسرعت عضو ناتو شود. اوکراین و غرب رفراندومهای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای الحاق این مناطق را محکوم کردهاند. زلنسکی قصد داشت با مطرح کردن این درخواست توجهات را از سخنان ولادیمیر پوتین که پس از الحاق این 4 منطقه به روسیه ایراد کرده بود به خود جلب کند، با این حال هیچ نشانهای وجود نداشت که درخواست اوکراین امیدهای عضویت این کشور به ناتو را که سالها در هالهای از ابهام بوده، تقویت کند. دورنمای پیوستن اوکراین به ناتو مدتهاست روسیه را حساس کرده و مسکو مرتبا در دهههای اخیر با گسترش ائتلاف نظامی ناتو به سمت شرق مخالفت کرده است.
* برلین: ناتو تعهدی برای کمک به اوکراین ندارد
«رودیگر کانیگ» نماینده آلمان در ناتو روز دوشنبه با اشاره به اینکه اوکراین بخشی از این ائتلاف نظامی نیست، گفت به همین دلیل است که ناتو نمیتواند به درخواستهای کمک کییف پاسخ دهد. کانیگ در مصاحبه با نشریه «اشپیگل» توضیح داد: «ناتو به درخواستهای زلنسکی برای کمک پاسخ نمیدهد، زیرا کییف بخشی از این ائتلاف نظامی نیست». وی در ادامه اظهار داشت: «اوکراین عضو ائتلاف ناتو نیست، بنابراین هیچ تعهدی برای کمک به آنها طبق بند دفاع جمعی وجود ندارد». دیپلمات آلمانی تصریح کرد ورود ناتو به درگیری اوکراین و روسیه، منجر به یک جنگ بزرگ خواهد شد که ۳۰ کشور به طور ناگهانی در آن شرکت خواهند کرد و این در حالی است که هیچکدام تمایلی به انجام آن ندارند. به نوشته وبگاه «ریانووستی»، کانیگ همچنین افزود کمک به کییف توسط متحدان غربی از طریق ناتو، باید به عنوان اقدامات تک تک کشورها تلقی شود، نه مستقیما از طریق خود ائتلاف.
با توجه به اظهارات مقامات غربی و عدم تغییر موضع ناتو از بیم رویارویی مستقیم با روسیه، چشمانداز روشن و نزدیکی برای پیوستن اوکراین به ناتو متصور نیست. از آغاز جنگ در اوکراین اگرچه کمکهای دهها میلیارد دلاری، نظامی و تسلیحاتی غرب به این کشور در تداوم جنگ موثر بوده اما تسلیحات و آموزش از سوی کشورهای عضو ناتو به صورت منفرد و نه در قالب این اتحاد صورت گرفته و به همین دلیل کمتر هماهنگ و اثرگذار بوده است.
ارسال به دوستان
«ایان» برق میلیون آمریکایی را قطع کرد
منابع رسانهای خبر دادند تلفات توفان «ایان» در فلوریدا و بخشهای دیگری از آمریکا به حداقل ۸۷ کشته افزایش یافته و برق 1.1 میلیون نفر قطع شده است. در شرایطی که خبرها از تدارک جو بایدن برای بازدید از مناطق توفانزده آمریکا حکایت دارد، تلفات انسانی توفان «ایان» همچنان رو به افزایش است. منابع غربی از آمریکا خبر دادند توفان مرگبار «ایان» در این کشور همچنان خبرساز است و تلفات انسانی آن به حداقل ۸۷ قربانی افزایش یافته است. صلیب سرخ آمریکا توفان ایان را یکی از بزرگترین فجایع طبیعی که ایالت فلوریدا را درنوردیده، توصیف کرده است؛ توفانی که مقامها را بر آن داشته که بیش از هزار نفر از نیروهای امدادی را برای کمک به آسیبزدگان به این مناطق اعزام کنند. به گزارش شبکه اسکای نیوز، توفان ایان که پورتوریکو و فلوریدا در آمریکا را هدف قرار داده، در حال حرکت به سمت واشنگتن دیسی پایتخت آمریکا و نیویورک است. بنا بر این گزارش، تاکنون مرگ حداقل ۸۷ نفر در آمریکا در نتیجه این توفان تایید شده است و احتمال افزایش تلفات با توجه به ادامه تلاشهای امدادی برای یافتن افراد از زیر آوار منازل مسکونی تخریب شده وجود دارد.
ارسال به دوستان
لیز تراس، نخستوزیری که هنوز از گرد راه نرسیده منفور شد
نتایج جدیدترین نظرسنجیها نشان میدهد لیز تراس، نخستوزیر تازهوارد انگلیس هنوز نیامده به دلیل طرح اقتصادی بحثبرانگیزش بدترین نتیجه نظرسنجی برای یک نخستوزیر محافظهکار از سال ۲۰۱۰ را به دست آورده است و اکثر شهروندان خواستار کنارهگیری او هستند. مساله مبارزه با بحران اقتصادی یکی از بزرگترین بحرانهای پیش روی لیز تراس، نخستوزیر تازه بر سر کار آمده انگلیس است که از همین ابتدای کار دردسرهای زیادی را برای او به وجود آورده است. تراس روز گذشته در آغاز کنگره حزب محافظهکار، مجبور شد انتقادهای مردم و حتی از درون صفوف خود را تحمل کند. در نظرسنجی اخیری که توسط مؤسسه تحقیقاتی Opinium برای Observer انجام شد، رتبههای تأیید تراس بین بریتانیاییها از 9ـ به 37- در عرض یک هفته کاهش یافت. بهگفته این مؤسسه، این کمتر از ارزش تأیید بوریس جانسون، نخستوزیر سابق اندکی قبل از استعفای اجباری او (28-) است. جیمز کراچ، کارشناس Opinium، این نظرسنجی را بدترین نتیجه نظرسنجی برای یک نخستوزیر محافظهکار از سال 2010 خواند. در عرض چند هفته، میزان تأیید برای تراس بهاندازه جانسون یا ترزا می، نخستوزیر اسبق در پایان دوره حکومتش رسید. نظرسنجی دیگری توسط شرکت نظرسنجی Yougov نشان داد بیش از نیمی از بریتانیاییها (51 درصد) خواهان استعفای تراس هستند.
ارسال به دوستان
سخنگوی نیروهای مسلح یمن به تمام شرکتهای نفتی هشدار داد به سرعت عربستان و امارات را ترک کنند
سایه ترس در دوبی و ریاض
گروه بینالملل: پس از پایان آتشبس 2 ماهه بین دولت مردمی یمن (انصارالله) و ائتلاف متجاوز سعودی، دور جدیدی از حملات توسط سعودیها به مردم یمن آغاز شده است که به نظر میرسد ارتش یمن پاسخی محکم به تجاوزات عربستان و ائتلاف مورد حمایت آن بدهد. درگیریهایی در 2 جبهه الضالع در جنوب و تعز در جنوب غرب بین نیروهای مورد حمایت دولت عربستان و انصارالله یمن پس از پایان آتشبس در این کشور رخ داد. «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن، از عدم توافق طرفهای یمنی درباره آتشبس ابراز تأسف کرد و گفت که چنین آتشبسی میتوانست به نفع مردم و ساکنان این کشور باشد. شنبهشب نیز هیات مذاکرهکننده انصارالله با انتشار بیانیهای اعلام کرد مذاکرات آتشبس به بنبست رسیده و مسؤولیت این وضعیت را متوجه «کشورهای متخاصم» دانست. این بیانیه افزوده که در 6 ماه آتشبس در یمن هیچ جدیتی در رسیدگی به وضعیت انسانی به عنوان یک اولویت فوری مشاهده نشد. پیش از این مهدی المشاط در دیدار نماینده سازمان ملل در امور یمن تأکید کرده بود که تأمین حقوق همه کارکنان دولتی و بازنشستگان از مطالبات اصلی مردم یمن است و گفته بود که اگر این موضوع تحقق پیدا نکند تمدید آتشبس قابل قبول نیست. ژنرال «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن هم در پیامی در توئیتر به تمام شرکتهای نفتی در امارات و عربستان هشدار داد به سرعت این کشورها را ترک کنند. یحیی سریع در پیام توئیتری خود نوشت: «نیروهای مسلح یمن به شرکتهای نفتی که در امارات و عربستان سعودی فعالیت میکنند این فرصت را میدهد که وضعیت خود را تنظیم کرده و این کشورها را ترک کنند (و این هشدار) تا زمانی که کشورهای متجاوز آمریکایی- سعودی به آتشبسی پایبند نباشند که به ملت یمن حق بهرهبرداری از ثروتهای نفتی خود برای پرداخت حقوق کارمندان دولت یمن را میدهد (وجود خواهد داشت)». شورای عالی سیاسی یمن شامگاه یکشنبه که آتشبس در این کشور به پایان رسید و تا این لحظه نیز تمدید نشده است، به کشورهای متجاوز ائتلاف سعودی- اماراتی هشدار داده حملات و محاصره یمن را فورا به پایان برسانند. پایگاه خبری انصارالله به نقل از این شورا گزارش داد، اگر حملات و محاصره ادامه یابد، نیروهای مسلح یمن دستبسته نخواهند ماند، بلکه فرودگاهها، بندرها و شرکتهای نفتی این کشورها را هدف حملات خود قرار خواهند داد. این شورا همچنین به شرکتهای کشتیرانی و شرکتهای نفتی فعال در کشورهای ائتلاف نسبت به ادامه فعالیتشان هشدار داد تا در صورت اصرار ائتلاف سعودی به ادامه محاصره و حملات، در معرض خطر قرار نگیرند. این نهاد یمنی به مردم این کشور اطمینان داد که نیروهای مسلح یمن قادر به دفاع از این کشور و اعاده حقوق آن هستند. روزنامه رأی الیوم با اشاره به اینکه دلیل مخالفت صنعا با تمدید آتشبس، کارشکنیها و عهدشکنیهای ریاض بوده و طی مدت آتشبس، ائتلاف سعودی همچنان به محاصره یمن ادامه داده و به طور روزانه با حملات خود آتشبس را نقض کرده، نوشت نشانههای موجود حاکی از آن بود که دیگر آتشبسی که 2 بار تمدید شده، تمدید نشود و صنعا به سوی گزینه ازسرگیری مقابله نظامی حرکت میکند. رژه نظامی ارتش و نیروهای مردمی یمن در الحدیده و صنعا قبل از پایان مهلت دوماهه آتشبس در یمن نشان داد که نیروهای زمینی، پهپادی و دریایی یمن آماده پاسخ به هر گونه تجاوز از سوی عربستان سعودی هستند. از سوی دیگر موضوع انرژی برای سعودیها و اماراتیها اهمیت زیادی دارد. رسانهای یمنی روز یکشنبه به نقل از یک دیپلمات آگاه در کشورهای عربی خلیجفارس فاش کرد که مقامات اطلاعاتی امارات در جریان سفر «محمد بن زاید» رئیس امارات به سلطاننشین عمان، دیدارهایی با جنبش انصارالله یمن داشتهاند که نشان میدهد اماراتیها دست به دامن یمنیها شدهاند تا خود را از حملات انصارالله مصون بدارند. وبسایت خبری «یمن نت» به نقل از این منبع که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد که نمایندگان ابوظبی به ریاست «علی بن حماد الشمسی» معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی امارات (سرویس اطلاعاتی امارات) با نمایندگانی از جنبش انصارالله یمن در مسقط دیدار کرده است. ابوظبی در 2 جلسهای که با مقامات نظامی انصارالله یمن که به هویت آنها اشارهای نشده است، داشته، ترس و نگرانی خود را از تهدیدات انصارالله یمن برای هدف قرار دادن شرکتهای نفتی ابراز کرد؛ ابوظبی قصد دارد این شرکتها را مجددا در استانهای جنوبی یمن فعال کند تا از این طریق بتواند گاز مایع استحصالی از یمن را به اروپا صادر کند. ابوظبی از انصارالله خواسته برای 6 ماه دیگر آتشبس در یمن را تمدید کند که نشاندهنده ترس آنهاست. ارسال به دوستان
دور دنیا
نشست پارلمان عراق برای انتخاب رئیس جمهور برگزار میشود
ائتلاف دولهالقانون از گروههای سیاسی حاضر در کمیته هماهنگی شیعیان موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی)، دیروز (دوشنبه ۳ اکتبر) اعلام کرد احتمالا یک توافق اعلام نشده میان احزاب کرد درباره نامزد ریاستجمهوری حاصل شده است. «جواد الغزالی» نماینده ائتلاف دولهالقانون در گفتوگو با وبگاه «السومریه»، تصریح کرد: «فرآیند سیاسی در مسیر درستی پیش میرود و انتظار میرود که کردها بر سر نامزد ریاستجمهوری به توافق برسند تا پرونده تشکیل کابینه جدید حل شود. در چند روز آینده و قبل از موعد تظاهرات جدید، بر سر برگزاری نشست جدید پارلمان برای انتخاب رئیسجمهور و تکمیل پروسه سیاسی کشور توافق میشود». وی افزود: «مشکلی که به مانند یک مانع در مقابل تشکیل دولت جدید قرار دارد، عدم توافق کردها بر سر نامزد ریاستجمهوری است. انتظار میرود توافق میان کردها درباره رئیس کاخ ریاستجمهوری السلام، تا پیش از برگزاری نشست چند روز آینده پارلمان علنی نشود».
***
2 اسرائیلی در تیراندازی جنوب تلآویو زخمی شدند
منابع خبری عبری و عربی از تیراندازی در جنوب تلآویو در فلسطین اشغالی خبر دادند. خبرگزاری سوا به نقل از شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی گزارش داد در جریان این تیراندازی که در شهر «حولون» رخ داد، ۲ صهیونیست زخمی شدند. این شبکه اسرائیلی همچنین اذعان کرد که وضعیت این ۲ صهیونیست بشدت وخیم است و نیروهای امنیتی این رژیم هم در حال بررسی این رخداد هستند. هنوز جزئیات بیشتری از این حادثه منتشر نشده است. در همین ارتباط، منابع خبری سیزدهم شهریورماه جاری، از تیراندازی به سوی یک اتوبوس حامل شهرکنشینان صهیونیست در منطقه «غور اردن» و زخمی شدن دستکم 5 شخص خبر دادند. رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که عامل این عملیات ضد صهیونیستی، ۵ گلوله به سمت شهرکنشینان صهیونیست شلیک کرده بود. کارشناسان بر این باورند که عملیاتهایی از این نوع، نشانگر این است که عملیات نظامی فردی فلسطینیان علیه صهیونیستها، پیشرفت چشمگیری کرده است.
***
انتخابات ریاستجمهوری برزیل به دور دوم رفت
به گزارش رویترز، با شمارش 99.7 درصد آرا، لولا داسیلوا با 48.4 درصد آرا از بولسونارو با 43.3 درصد پیش است اما از آنجا که هیچکدام از کاندیداها حمایت اکثریت (۵۰ درصد) را به دست نیاوردند، این رقابت تا دور دوم رایگیری در ۳۰ اکتبر ادامه خواهد داشت.
***
رئیس هیأت اسرائیلی ترسیم مرزهای دریایی با لبنان استعفا کرد
برخی رسانههای رژیم صهیونیستی اعلام کردند «اودی ادیری» رئیس هیات این رژیم در مذاکرات غیرمستقیم با لبنان درباره ترسیم مرزهای دریایی استعفا کرد. به گزارش سایت شبکه خبری المیادین، این رسانهها گزارش دادند برخی مسؤولان در دفتر نخستوزیر اسرائیل اعلام کردند که ادیری با مواجه شدن با این حقیقت که ایال هولاتا، رئیس شورای امنیت قومی اسرائیل در واقع آن فردی بوده که مدیریت رایزنیها را بر عهده داشته، سمت خود را ترک کرد. رسانههای یاد شده به نقل از برخی منابع اعلام کردند ادیری تنها به مساله انرژی توجه دارد و ابعاد امنیتی و سیاسی توافقنامه را نمیداند و دولت در حال مطالعه متن توافقنامه از نظر حقوقی و بررسی جزئیات نهایی آن است. همچنین این رسانهها به نقل از برخی نزدیکان این مسؤول اسرائیلی اعلام کردند که دلیل استعفا مخالفت او با توافق به دست آمده با لبنان است.
***
آمار شهدای انفجار کابل به 53 تن افزایش یافت
رسانههای افغانستان اعلام کردند آمار شهدای حمله به آموزشگاه کاج در غرب کابل به 53 شهید افزایش یافته است. طبق این گزارش، شمار شهدا به ۵۴ نفر و تعداد زخمیها به ۱۱۲ نفر رسیده است. پیش از این شمار شهدا ۴۹ نفر شامل ۴۲ دختر، ۳ مرد و 4 جسد بدون هویت اعلام شده بود. همچنین شمار مجروحان ۹۷ نفر اعلام شده است. صبح روز جمعه 8 مهرماه انفجاری در یک مرکز آموزشی در کابل رخ داد که منجر به شهادت و مجروحیت بیش از 100 نفر از جمله دختران شد. حمله به مرکز آموزشی در منطقه شیعهنشین کابل با واکنشهای گستردهای همراه بوده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|