|
ارسال به دوستان
اخبار
۳ سناریوی فیفا برای جامجهانی ۲۰۲۶ با حضور ۴۸ تیم
رئیس توسعه جهانی فوتبال فیفا میگوید پیشنهاد برگزاری جامجهانی ۲۰۲۶ با حضور ۴۸ تیم در ۳ فرمت در حال بررسی است. برای نخستینبار در جامجهانی ۲۰۲۶ فوتبال که به صورت مشترک در ۳ کشور آمریکا، کانادا و مکزیک برگزار خواهد شد، ۴۸ تیم حضور خواهند داشت. تاکنون جامجهانی با حضور ۳۲ تیم در 8 گروه ۴ تیمی برگزار میشد اما با افزایش تعداد تیمها، هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است جامجهانی ۲۰۲۶ به چه شکلی انجام میشود. «آرسن ونگر» سرمربی سابق تیم آرسنال و رئیس توسعه جهانی فوتبال در نشستی خبری در قطر اعلام کرد فرمت برگزاری مسابقات جامجهانی آینده به صورت دقیق مشخص نیست اما 3 پیشنهاد در حال بررسی است. ونگر گفت: جامجهانی ۲۰۲۶ میتواند در ۱۶ گروه ۳ تیمی، ۱۲ گروه ۴ تیمی یا ۲ گروه ۲۴ تیمی باشد. درباره این موضوع در شورای فیفا در سال آینده (۲۰۲۳) تصمیمگیری خواهد شد.
***
قطر از رکورد روسیه عبور کرد
رئیس بخش عملیات کمیته برگزاری جامجهانی قطر از استقبال 5.2 میلیونی فوتبالدوستان از رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۲ قطر خبر داد. بر اساس اعلام «جاسم الجاسم» رئیس بخش عملیات کمیته برگزاری مسابقات نزدیک 5.2 میلیون تماشاگر از بازیهای جامجهانی ۲۰۲۲ استقبال کردهاند که بر این اساس ۹۶ درصد ظرفیت ورزشگاهها در این دوره پر شده است. الجاسم همچنین گفت: جامجهانی قطر از رکوردهای دوره گذشته در روسیه ۲۰۱۸ عبور کرد، در حالی که ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار تماشاگر شاهد برگزاری رقابتها در دوره گذشته در مرحله گروهی بودند. وی افزود: این نخستینبار بود که یک تماشاگر میتوانست در یک روز ۲ یا ۳ مسابقه جامجهانی را از نزدیک تماشا کند و تاکنون در یک دوره شاهد چنین اتفاقی نبودیم، همانطور که احتمالا در آینده هم تکرار نخواهد شد که یک تماشاچی بتواند یک بازی را ببیند و دقایقی بعد با اتوبوس یا مترو به استادیوم بعدی منتقل شود. این یک کار استثنایی و اقدام مهم بود که در این دوره توسط قطر انجام شد. وی همچنین گفت: استادیوم لوسیل با حضور ۸۸ هزار و ۹۶۶ تماشاگر در بازی آرژانتین و مکزیک بعد از جامجهانی ۱۹۹۴ آمریکا بیشترین حضور تماشاگران در یک مسابقه جامجهانی را به ثبت رساند.
***
حمایت تماشاگر انگلیسی از فلسطین خبرنگار صهیونیست را شوکه کرد
خبرنگار رژیم اشغالگر قدس در جامجهانی 2022 توسط تماشاگر انگلیسی خراب شد. مسابقات جامجهانی 2022 این روزها به میزبانی قطر در جریان است. یکی از پدیدههای جامجهانی انزجار عمومی تماشاگران از خبرنگاران رژیم اشغالگر قدس در ایام مسابقات جامجهانی است. در همین ارتباط پس از آنکه تیم ملی انگلیس موفق شد سنگال را با نتیجه 3 بر صفر شکست دهد و راهی مرحله یکچهارم شد، یکی از خبرنگاران رژیم اشغالگر قدس از شادی بعد از برد تماشاگران انگلیس گزارش تهیه میکرد که با اقدام یکی از تماشاگران انگلیس خراب شد. این تماشاگر انگلیسی منتظر ماند تا خبرنگار اسرائیلی صحبتهایش را انجام دهد و بعد از آن با سر دادن شعار «فلسطین آزاد» این خبرنگار را شوکه کرد. فیلم این صحنه به صورت گسترده در فضای مجازی دست به دست شد.
***
روش جدید و عجیب وزارت ورزش؛ هوا کردن مجمع انتخاباتی در روز برگزاری!
تکلیف رئیس فدراسیون اسکواش قرار بود دیروز مشخص شود که این اتفاق نیفتاد تا دوباره این فدراسیون با سرپرست به کار خود ادامه دهد. انتخابات فدراسیون اسکواش قرار بود صبح دوشنبه با حضور محمد پولادگر، معاون وزیر ورزش و سایر اعضای مجمع برگزار شود اما در شرایطی عجیب و غریب به انجام نرسید تا بلاتکلیفی یکی از فدراسیونهای ورزشی همچنان ادامه داشته باشد. ۲ هفته قبل بود که مجید جلیلیقاضیزاده، دبیر مجمع انتخاباتی فدراسیون اسکواش اسامی نهایی نامزدهای واجد شرایط جهت احراز پست ریاست فدراسیون را اعلام کرد و گفت مجمع انتخاباتی با حضور امیر عزیزیپور، بابک فقیر و پیروز هاشمیارس برگزار خواهد شد. اعلام این خبر بدان معنا بود که انتخابات ۳ کاندیدای تایید صلاحیت شده دارد و هر سه میتوانند در مجمع شرکت کنند. با این وجود صبح دیروز در آغاز مجمع انتخاباتی از سوی پولادگر اعلام شد عزیزیپور تایید صلاحیت نشده و نمیتواند شرکت کند. همین مساله جنجالآفرین شد و 21 نفر از اعضای مجمع محل برگزاری انتخابات را ترک کردند تا مجمع از رسمیت بیفتد و انتخابات لغو شود. در حاشیه همین اتفاقات عنوان شد کاندیدای مورد نظر وزارت ورزش رأی لازم را برای ریاست نداشته و به همین دلیل هم عدم تایید صلاحیت عزیزیپور به یکباره مطرح شده؛ آن هم در حالی که دبیر مجمع 12 روز قبل نام عزیزیپور را در بین نامزدهای ریاست اعلام کرده بود. بیش از 10 فدراسیون هماکنون با سرپرست اداره میشوند و درست در زمانی که قرار بود تکلیف یکی از آنها مشخص شود، به بهانهای عجیب این اتفاق نیفتاد تا بلاتکلیفی اسکواش و تداوم دوران سرپرستیاش ادامه داشته باشد. تایید یا عدم تایید صلاحیت نامزدهای ریاست، اتفاقی است که در فاصله چند روز تا برگزاری انتخابات آنها اعلام میشود و بر همین اساس نیز فدراسیونها رسما کاندیداها را معرفی میکنند؛ درست همان اتفاقی که در فدراسیون اسکواش نیز رخ داد و دبیر مجمع روز 2 آذر اسامی 3 نامزد ریاست را اعلام کرد. اینکه در فاصله چند دقیقه تا آغاز رایگیری، به یکباره از سوی معاون وزیر اعلام میشود یکی از نامزدها تایید صلاحیت نشده است.
ارسال به دوستان
نمایش فراتر از انتظار رقبای آسیایی ایران در جامجهانی و لزوم تحرک تیم ملی برای جا نماندن از قافله
باید به صدر بازگردیم
باربد بهراد: تیم ملی فوتبال ایران چندین سال به عنوان تیم برتر آسیا در رنکینگ فیفا حضور داشت اما متاسفانه نتایج حاصل شده در جامجهانی 2022 باعث شد حالا این جایگاه از دست برود. فارغ از جایگاه در رنکینگ باید پذیرفت اگر بخواهیم با همین دست فرمان پیش برویم، به طور قطع از رقبای سنتی خود یعنی ژاپن، کرهجنوبی و استرالیا عقب خواهیم افتاد. باید همین امروز صدای زنگ خطر را شنید. با توجه به 48 تیمی شدن جامجهانی بعد (2026) صرفا حضور در این آوردگاه نباید هدف غایی و نهایی ما باشد و از همین امروز باید برای 4 سال آینده به گونهای برنامهریزی کنیم که این بار حتما از گروهمان صعود کنیم؛ آرزویی که در 2 جامجهانی متوالی (2018 و 2022 ) فقط یک گام با رسیدن به آن فاصله داشتیم اما خب! تا وقتی این مهم محقق نشود، نباید دست از تلاش برداشت.
جامجهانی ۲۰۲۲ قطر برای ما تمام شد، در حد انتظار و نه چیزی کمتر و نه چیزی بیشتر اما اتفاقات آن باید چراغ راه آینده ما باشد؛ آیندهای که نزدیک است، خیلی نزدیک.
میشود گفت ماحصل مرحله گروهی جامجهانی 2022چنین بود؛ برای ما تقریبا قابل پیشبینی و برای رقبای نزدیکمان، همین تیمهای آسیایی که سال آینده باید با آنها برای قهرمانی آسیا بجنگیم و ۲ سال بعد برای راهیابی به جامجهانی؛ فراتر از انتظار. وقتی استرالیا از همگروهی با فرانسه، تونس و دانمارک جان سالم به در برد و به مرحله یکهشتم نهایی رسید، اینطور عنوان شد که شاگردان «گراهام آرنولد» مزد زحمات و ممارست خود را گرفته و به مرحله بعد صعود کردهاند و این تصور بود که با صعود آنها پرونده آسیاییها در جامجهانی بسته میشود اما بسته نشد.
آنها بعد از شکست سنگین مقابل فرانسه کمر راست کردند و با شکست تونس و دانمارک (اولین تیم اروپایی راهیافته به جامجهانی) صعود کردند.
استرالیا که ششمین تیم آسیایی حاضر در جامجهانی بود، با 4 گل خورده و 3 گل زده که ماحصل ۲ پیروزی و یک باخت بود، برای دومین بار به مرحله حذفی جامجهانی رسید؛ اتفاقی بزرگ و البته قابل تأمل برای ما که این بار هم به جمع 16 تیم برتر جامجهانی نرسیدیم، بماند. استرالیا صعود کرد، آن هم بالاتر از دانمارک و حدود 24 ساعت قبل از آنکه ژاپن، صدرنشین گروه مرگ شود. در گروهی که اسپانیا، آلمان، کاستاریکا و ژاپن بودند، ۲ تیم آخر محکوم به مرگ بودند اما آخری که از قضا همقارهای ما است، به عنوان صدرنشین صعود کرد و آلمان را به خانه فرستاد. ژاپن در بازی اول آلمان را 2 بر یک برد و با وجود باخت یک بر صفر به کاستاریکا، سناریوی بازی اول را در بازی سوم برابر اسپانیا تکرار کرد. برتری 2 بر یک مقابل اسپانیا، شاگردان «هاجیمه مورییاسو» را صدرنشین گروه مرگ کرد و دومین تیم آسیایی راهیافته به مرحله بعد جامجهانی.
ژاپن که صعود کرد - آن هم از گروه مرگ - تازه فهمیدیم میشد از گروهی که حتی صدرنشینش هم صلابت همیشگی را نداشت، صعود کنیم اما نکردیم. مرحله گروهی جامجهانی برای آسیاییها تلخ شروع شد (شکست 2 بر صفر قطر مقابل اکوادور در افتتاحیه) اما شیرین تمام شد؛ شیرین مثل «هوآنگ نام پنگ» کرهای. کره بازیهای مرحله گروهی را با تساوی بدون گل مقابل مدعی دوم گروهش، اروگوئه آغاز کرد اما در ادامه به غنا باخت آن هم در یک بازی جذاب و تماشایی. یک مسابقه بدون ترس، مثل بازی آخرش مقابل پرتغال که باید به آن یک پسوند «جادویی» هم افزود. با گل دقیقه 1+90 «هوانگ هی چان» کره، پرتغال را برد و شد تیم دوم گروه H بالاتر از اروگوئه که به خاطر گل زده کمتر حذف شد. کره هم شد سومین تیم آسیایی حاضر در مرحله حذفی جامجهانی، همگروه ما در مرحله انتخابی جامجهانی سری بین سرهای جامجهانی درآورد اما ما... .
بین تیمهای آسیایی سرنوشت عربستان نزدیک به ما بود اما این حکایت، حکایت «میان ماه من تا ماه گردون، تفاوت از زمین تا آسمان است» را به ذهن متبادر میکند. عربستان هم مثل ما با ۳ امتیاز حذف شد اما با تفاضل گل 2- نه 3-
و نه با شکست سنگین مقابل مدعی نخست گروه. برای عربستان که در طول جام درگیر مصدومیت ستارههایی چون «یاسر الشهرانی»، «سلمان فرج» و... شد، غیر از نیمه دوم ضعیف مقابل مکزیک و تا حدودی نیمه اول دیدار مقابل آرژانتین، نمیتوان نمایشی از یک تیم ضعیف را به خاطر آورد. آنها به واقع سرافکنده از جام وداع نکردند. ما هم سرافکنده نبودیم اما نمایشی ضعیفتر از رقبا، تیمهای همقارهمان داشتیم، البته غیر از قطر که ظاهرا فقط میزبان بود اما آداب میهمانی در جامجهانی را نمیدانست و با ۳ شکست حذف شد از گروهی که هلند و سنگال اول و دومش شدند و به مرحله بعد رسیدند.
اگر کلاهمان را قاضی کنیم، غیر از بازی با ولز، نمایشی درخور تحسین از تیم ملی ندیدیم. بازی اول که کابوس بود و تماشای دوبارهاش سوهان اعصاب. بازی دوم نقطه عطف ما در جامجهانی بود که با گلهای دقایق تلف شده آن را بردیم؛ با یک شوت از راه دور از بازیکنی که زبده در این کار نیست و دیگری با فرصتطلبی دفاعی که میل دروازه حریف را کرده بود؛ حریفی که 10 نفره بود و اتفاقا شاهمهرهاش را هم از دست داده بود. ما بردیم، خوب هم بردیم تا امیدوار باشیم، تا جامجهانی برای ما شیرین شود، تا جامجهانی، واقعا جامجهانی شود، تا نزدیک صعود هم رفتیم اما باز هم صعود نکردیم، چرا؟
آن چیزی که ما مقابل آمریکا ارائه کردیم برای صعود کافی نبود، انگار یه چیزی کم داشت، چی؟ الآن وقتش نیست اما میان سرودهای حماسی ژاپنی، ترانههای شاد استرالیاییها و شادی موبایلی کرهایها یک صدای دیگری هم از قطر بلند شد که فرکانسش انگار فقط برای گوش ما بود؛ صدایی بلند و البته آشنا: «زنگ خطر». زنگ خطر به صدا درآمده است، صدا را بشنوید، شنوندهها میتوانند مسؤولان وزارت ورزش باشند، مدیران فدراسیون باشند، باشگاهها باشند، بازیکنان باشند یا اصلا ما (رسانههای جمعی) باشیم، بشنوید صدا را، بشنویم صدا را.
عملکردمان در جامجهانی در حد انتظار بود، نه کمتر و نه بیشتر، میشد بهتر هم باشد که بررسی آن بماند برای آینده نزدیک اما باید بهتر باشیم، بهتر از قبل، بهتر از چیزی که در قطر بودیم. آسیاییها که در جامجهانی 2022 بعد از اروپاییها بهترین عملکرد را داشتند، دیگر پای ما نمیمانند. آیا نباید برای تقابل با ژاپنی که اسپانیا و آلمان را برده است، کرهای که با شکست پرتغال صعود کرده و به اروگوئه نباخته است، استرالیایی که دانمارک و تونس را برده و عربستانی که با شکست آرژانتین شگفتیسازی کرده است، طرحی نو درانداخت؟ بازیهای مرحله گروهی جامجهانی را باید با نگاهی دیگر برانداز کرد و بازیهای آن را سبک و سنگین. روزهای سختی در انتظار ما است، حواسمان باشد، حواستان باشد؛ به جام ملتهای آسیا که قرار است دیماه سال آینده باز هم در قطر برگزار شود.
ارسال به دوستان
ایران سومین تیم دونده جام جهانی
بالاتر از ژاپن و استرالیا
تیم ملی ایران بالاتر از تیمهای صاحبنام، سومین تیم دونده مرحله گروهی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر لقب گرفت. گروه مطالعات فنی فیفا متشکل از ونگر، کلینزمن و سایر چهرههای شناخته شده فوتبال، روز گذشته تحلیلهای خود از دور گروهی این مسابقات را در شاخصههای مختلف اعلام کردند که تیمملی ایران در بین ۳ تیم نخست مسابقات از حیث بیشترین دوندگی قرار دارد.
* ایران سومین تیم دونده جام جهانی
شاگردان کارلوس کیروش با پوشش ۱۲۰ کیلومتری بر زمین بازی، بعد از آمریکا و استرالیا در رتبه سوم مرحله گروهی جامجهانی قرار دارند. آلمان، صربستان، اسپانیا، انگلیس، فرانسه و دیگر تیمهای بزرگ جهان از این حیث بعد از تیمملی ایران قرار دارند. رتبه آخر به آرژانتین اختصاص دارد که فقط ۱۰۵ کیلومتر از زمین بازی را حین بازیهای خود با دوندگی بازیکنانش پوشش داده است.
* استفاده از ۲۱ بازیکن در دور گروهی جام جهانی
از دیگر شاخصههای این تحلیل فنی میتوان به استفاده از بازیکنان در طول ۳ بازی مرحله گروهی اشاره کرد که ایران از ۲۱ بازیکن در این رقابتها استفاده کرده است. برزیل در مرحله گروهی از هر ۲۵ بازیکن خود استفاده کرده است. پرتغال و فرانسه نیز با استفاده از ۲۴ بازیکن در رتبههای دوم و سوم هستند. از سویی کرواسی فقط از ۱۶ بازیکن خود در دیدارهایش استفاده کرده است.
* ایران بالاتر از ژاپن و استرالیا
شاگردان کیروش در یک شاخصه دیگر هم بهتر از تیمهایی مانند ژاپن و استرالیا ظاهر شدهاند. ایران از نظر تلاش برای گلزنی در این رقابتها صاحب رتبه یازدهم شده و بالاتر از تیمهایی همچون بلژیک، اروگوئه، کرواسی و هلند قرار دارد. ایران با ۳۵ تلاش برای گلزنی بعد از کرهجنوبی (با ۳۹ تلاش برای گلزنی) است و ژاپن (با ۳۰ تلاش برای گلزنی)، عربستان (با ۲۹ تلاش برای گلزنی)، قطر (با ۲۱ تلاش برای گلزنی) و استرالیا (با ۲۰ تلاش برای گلزنی) در ردههای بعد ایستادهاند. جالب اینکه آلمان که نتوانست به مرحله حذفی راه یابد با ۶۷ تلاش برای گلزنی بهترین تیم این ردهبندی است، کاستاریکا هم با ۱۱ تلاش برای گلزنی، تیم آخر این ردهبندی لقب گرفته است.
ارسال به دوستان
۲ سال و نیم با درآمد 200 میلیون یورو در سال
رونالدو در یک قدمی النصر
روزنامه مارکا ادعای اخیر خود درباره انتقال رونالدو به النصر عربستان را تکرار کرد و گفت فوقستاره پرتغالی از اول ژانویه در این باشگاه بازی خواهد کرد. در شرایطی که کریستیانو رونالدو خود را برای بازی امروز مقابل سوییس در مرحله یکهشتم نهایی جامجهانی و تحقق رویای قهرمانی جهان آماده میکند، دیروز دوشنبه روزنامه مارکای اسپانیا بار دیگر ادعای خود درباره این بازیکن را تکرار کرد و نوشت که او با النصر عربستان به توافق نهایی رسیده و این انتقال را باید قطعی دانست. مارکا نخستین منبعی بود که این ادعا را مطرح کرد ولی سپس اطرافیان رونالدو آن را تکذیب کردند و گفتند که او قصد ندارد از سطح اول فوتبال اروپا فاصله بگیرد و میخواهد در نیمفصل دوم برای باشگاهی که در لیگ قهرمانان حضور دارد بازی کند. مارکا مدعی شده قرارداد 2.5 ساله رونالدو با النصر، هزینهای در حدود 200 میلیون یورو در سال دارد و این بازیکن پرتغالی انتقال خود به فوتبال عربستان سعودی را تکمیل کرده است. به این ترتیب او بالاتر از لیونل مسی و نیمار، بیشترین دستمزد را در فوتبال دنیا دریافت خواهد کرد. مسی و نیمار سالانه از پیاسجی 75 و 70 میلیون یورو دستمزد میگیرند. مارکا نوشته است که رونالدو از اول ژانویه بازیکن النصر خواهد بود و مبلغ این انتقال با احتساب حقوق و قراردادهای تبلیغاتی 200 میلیون یورو در هر فصل است. از زمانی که دوران درخشش CR7 در اروپا تمام شد، او مصمم به کاهش سطح رقابتی است و حالا بیشتر به دنبال جبران از جنبه اقتصادی است. هیچ تیمی در هیچ قارهای حتی به پیشنهاد تیم عربستانی نزدیک هم نمیشود. حتی تیمهای لیگ MLS هم نمیتوانند به این پیشنهاد نزدیک شوند. به همین دلیل رونالدو چارهای جز نگاه غیرفوتبالی به این پیشنهاد نداشت. اما در آنجا سطح رقابتی پایین است. رونالدو پس از درگیری با مدیران و سرمربی منچستریونایتد و فسخ قرارداد با این باشگاه بدون تیم است. درگیری با اریک تنهاخ منجر به دوئلی شد که این بازیکن پرتغالی در نهایت شکست خورد. هدایت النصر بر عهده رودی گارسیاست و در لیست این تیم بازیکنانی مانند اوسپینا دروازهبان کلمبیایی و آلوارو گونزالس اسپانیایی به چشم میخورد. حالا تیم گارسیا با حضور کریستیانو رونالدو به دنبال این است که دوباره برتری خود را در رقابتهای داخلی به دست آورد و خود را در نقشه فوتبال جهان قرار دهد. بازیهای خانگی در ورزشگاه مرسول پارک با ظرفیت 25000 هوادار برگزار میشود. الهلال قهرمان فعلی لیگ عربستان، رقیب بزرگ تیمی است که CR7 میتواند آخرین جملات خود را به عنوان یک فوتبالیست حرفهای در آن بنویسد. تابستان گذشته این تیم سراغ فوقستاره پرتغالی رفت اما یک تحریم اداری به دلیل تکرار قراردادها مانع نهایی شدن این انتقال شد. ارسال به دوستان
متغیر اثرگذار بر ساخت مسکن
وزیر جدید راهوشهرسازی کار سختی در پیش دارد. ۱۷ ماه از عمر دولت گذشته و وعده ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی دور از دسترستر میشود. رستم قاسمی با اینکه ایدههایی برای ساخت مسکن داشت ولی در نهایت همزمان با تشدید بیماریاش، شکست را پذیرفت و کنار رفت؛ ایدههایی از قبیل تهاتر نفت با خدمات مهندسی و ساخت مسکن که با مخالفتهای جدی وزارت نفت مواجه شد و شرکتهای چینی هم تمایلی برای ساخت مسکن در ایران نشان ندادند.
البته نمیتوان همه تقصیرها را هم گردن وی انداخت، همانطور که نمیتوان براحتی وزیر علوم یا وزیر آموزشوپرورش را به خاطر کاهش کیفیت آموزش مؤاخذه کرد. وزارت مسکن، متولی ساخت مسکن است، آن هم با وعده ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی که میشود آن را سنجید ولی نکته اینجاست که وزارت مسکن با اینکه عهدهدار ساخت مسکن است اما به طور مستقیم بر متغیرهای ساخت مسکن اثرگذار نیست.
اولین متغیر اثرگذار برای ساخت مسکن، زمین است. با اینکه متولی زمین در کشور وزارت مسکن است اما عمده زمینها در اختیار سایر دستگاههاست. از همین رو طبق قانون جهش تولید مسکن، دستگاههای دولتی باید زمینهای خود را برای طرح مسکنسازی در اختیار وزارت راهوشهرسازی قرار دهند. فهرست این دستگاهها هم بلندبالاست؛ از سازمان منابع طبیعی و دانشگاهها گرفته تا سازمانها تا نهادهای کشوری و لشکری. این دستگاهها تاکنون برای تحویل زمین به وزارت مسکن همکاری نکردهاند. به گفته مسؤولان سازمان ملی زمین و مسکن تاکنون سند نیمی از زمینهای مازاد دستگاههای دولتی به وزارت راهوشهرسازی منتقل شده و برای ثبت سند ۵۰ درصد دیگر زمینهای مازاد هم پیگیریها ادامه دارد. از همین رو وزارت مسکن برای فراهم کردن زمین باید فرآیندهای پیچیده و بروکراسیهایی را طی کند تا بتواند زمین لازم را برای ساخت مسکن تأمین کند.
دومین متغیر اثرگذار بر ساخت مسکن، نهادههای ساختمانی است. تغییر قیمتهای این نهادهها امکان برآورد تقریبی هزینههای ساخت را تا پایان عملیات ساختمانی از بین میبرد و تحویل واحدها را به تعویق میاندازد. گران و ارزان شدن مصالح، اثر مستقیمی بر قیمت تمام شده ساخت مسکن دارد. برای نمونه، در چند هفته گذشته قیمت یونولیت ساختمانی به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه بیش از ۳ برابر رشد کرد؛ قیمت هر مترمربع یونولیت در سایز کوچک ۷۰ هزار تومان بود که هماکنون به ۲۲۰ هزار تومان رسیده است. این متغیر هم تحت نظارت وزارت مسکن نیست و متولی مستقیم نهادههای ساختمانی، وزارت صمت است.
البته این وزارتخانه هم نمیتواند با وجود تلاطمات تورمی، قیمتها را آرام نگه دارد.
سومین متغیر، اعتبارات و تسهیلات برای ساخت مسکن است. پرداخت تسهیلات یکی از چالشهای ساخت واحدهای مسکونی در طرح نهضت ملی مسکن است. طبق قانون جهش تولید مسکن 20 درصد منابع تسهیلات بانکها باید به حوزه مسکن اختصاص یابد اما بر اساس گزارشها به این قانون عمل نمیشود. طبق گفته مسؤولان در سال گذشته، نظام بانکی به کمتر از 2 درصد تعهدات قانونی خود در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن عمل کرده است. فراموش نکنیم پروژه مسکن زمانی آغاز شد که خط اعتباری ۵۵ هزار میلیارد تومانی آن نیز تأمین شد. در حال حاضر تأمین مالی مسکن عملا متوقف شده است. مخالفت سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی با اعطای وام ۲۵۰ میلیون تومانی برای ساخت مسکن روستایی مثالی دیگر برای این وضعیت است.
وزارتخانهای که کمیترین و مشخصترین وعده اقتصادی دولت را بر عهده دارد، برای تحقق این وعده بزرگ تقریبا ابزاری ندارد؛ برای تأمین مالی و تسهیلات بانکی به کمک بانک مرکزی نیاز دارد، برای تأمین مسالح نیازمند مساعدت وزارت صمت است، برای تأمین زیرساختهای آب و برق نیازمند همراهی وزارت نیرو است و برای تأمین زمین به همراهی تمام دستگاهها نیاز دارد. مجموعه دولت برای تحقق وعده 4 میلیون مسکن باید به این جمعبندی رسیده باشد که این موضوعی فرابخشی و فرادستگاهی است و تحقق آن نیازمند یک اراده بالای سیاسی و اقتصادی است. در شرایطی که وزارتخانه متولی ساخت مسکن بر هیچیک از متغیرهای ساخت مسکن اثر مستقیم ندارد، چگونه میتواند مسکن بسازد؟
به همین دلیل کمتر کسی حاضر میشود قدم در این وادی پرخطر بگذارد. تخصص و تسلط وزیر در امور مسکن، فرع ماجراست. ساخت مسکن بیش از آنکه به تخصص در امر ساخت مسکن نیاز داشته باشد، نیازمند همسو کردن ارادههای سیاسی در کشور و همراه کردن نهادها و دستگاههای مختلف است. پرسش اصلی این است که آیا وزیر جدید توانایی همراهسازی تمام حاکمیت را برای ساخت مسکن دارد؟ نهضت ملی مسکن به چیزی بیشتر از یک وزیر مسکن نیاز دارد؛ این نهضت نیازمند فرمانده است. کسی که در میان عامه مردم، شناختهشده، در بین جناحهای مختلف، مقبول و از حمایت قوای سهگانه برخوردار باشد.
در این شرایط مهرداد بذرپاش با انتخابی بسیار سخت، حاضر شد این مسؤولیت سنگین را قبول کند. این ریسکپذیری را باید به فال نیک گرفت. عملکرد او در دیوان محاسبات هم نشان داد میتواند با رویکرد تحولی، عملکرد سازمان تحت مدیریتش را متحول کند. او حالا به پشتیبانی و کمک همهجانبه نیاز دارد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|