|
دیدار رئیسجمهور با رهبر انقلاب پیش از سفر به نیویورک
رئیسجمهور عازم نیویورک شد
حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان پیش از سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بعدازظهر دیروز با حضرت آیتالله العظمی خامنهای، رهبر حکیم انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، رئیسجمهور گزارشی از برنامه سفر خود ارائه کرد و رهبر انقلاب هم توصیههای لازم را بیان و برای رئیسجمهور آرزوی موفقیت کردند.
رئیسجمهور به منظور شرکت در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بامداد امروز ۲۷ شهریور در راس هیاتی سیاسی عازم نیویورک شد.
سخنرانی در مجمع عمومی، دیدار سران کشورها و سخنرانی در جمع ایرانیان مقیم از جمله برنامههای سیدابراهیم رئیسی در این سفر 3 روزه خواهد بود.
رئیسجمهور همچنین در نشستهایی با گروهها و افراد مرجع سیاسی، اجتماعی، مذهبی و رسانهای در آمریکا به تشریح مواضع کشورمان و پاسخ سوالات آنان خواهد پرداخت.
نشستهای سالانه مجمع عمومی به عنوان مهمترین رویداد بینالمللی، فرصت مناسبی برای رایزنیهای سیاسی بینالمللی است که به دلیل حضور اکثر مقامات بلندپایه کشورهای جهان، فرصت گفتوگوهای دوجانبه را نیز فراهم میکند.
ارسال به دوستان
امیرحسین زارع قهرمان فوق سنگین مسابقات جهانی کشتی آزاد در صربستان شد
زراعت طلا
امیرحسین زارع با پیروزی مقابل حریف کهنهکار گرجستانی به مدال طلای کشتی آزاد جهان در سنگینوزن دست یافت. در فینال وزن ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد قهرمانی جهان امیرحسین زارع به مصاف گنو پتریاشویلی رفت و با پیروزی بر این حریف، ایران را صاحب نخستین مدال طلا در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ بلگراد کرد. زارع در 3 دقیقه نخست در یک کشتی کمافت و خیز 2 بار پتریاشویلی را از تشک خارج کرد و یک بار هم اخطار کمکاری به حریف گرجی دادند تا زارع ۳ بر صفر پیش بیفتد. در 3 دقیقه دوم هم پتریاشویلی حرفی برای گفتن نداشت و زارع بیرون تشک او را خاک کرد تا ۵- صفر پیش بیفتد. زارع در ادامه 2 بار دیگر پتریاشویلی را بیرون از تشک برد و ۷- صفر جلو افتاد. زارع به همین شیوه و با زیر کتف زدن کشتی را ۱۱ بر صفر کرد تا با امتیاز عالی فینال را برنده شود و برای دومینبار قهرمان جهان شود.
نخستین نقرهای کشتی آزاد ایران
امیرمحمد یزدانی در وزن ۷۰ کیلوگرم در دور اول با نتیجه ۱۱ بر یک پاتریک اولنزین از لهستان را مغلوب کرد. وی در دور دوم با نتیجه ۶ بر صفر ماگومد خانیف از آذربایجان را از پیش رو برداشت و راهی مرحله یکچهارم نهایی شد. او در این دیدار ارنظر آکماتالیف، دارنده مدال نقره و برنز جهان از قرقیزستان را با نتیجه ۱۰ بر صفر از پیش رو برداشت و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. یزدانی در این دیدار به مصاف رمضان رمضاناف، کشتیگیر روسیالاصل و دارنده مدال نقره اروپا از بلغارستان رفت و در یک کشتی برتر و زیبا حریف خود را ۱۲ بر ۲ شکست داد و نخستین فینالیست ایران در این دوره از مسابقات شد. او دیشب در بازی فینال مقابل آلن رترفورد از آمریکا قرار گرفت و با نتیجه ۸ بر ۵ شکست خورد تا به مقام دوم رسیده و مدال نقره را بگیرد.
حسن یزدانی نبرد بزرگ را به تیلور واگذار کرد
مبارزه 2 کشتیگیر که میلیونها بیننده در جهان داشت در وقت اول تماشایی و جذاب بود و هر چند کشتیگیر آمریکایی ۵ بر ۳ برنده این وقت شد اما رای داوران روی چلنج مربی حریف تاثیرگذار بود و دادن امتیاز بیشتر به تیلور مورد اعتراض تماشاگران حاضر در سالن قرار گرفت. در وقت دوم با وجود اینکه حسن یزدانی تلاش زیادی کرد اما این تیلور بود که یک خاک دیگر از حریف خود گرفت و ۷ بر ۳ از حریف ایرانی پیش افتاد و در شرایطی که ملیپوش کشورمان تلاش کرد امتیازات عقب افتاده را جبران کند، در ثانیههای پایان ضربه فنی شد و به مدال نقره رسید و دیوید تیلور به مدال طلا دست یافت.
ناکامی کشتیگیران ایران در 4 وزن دوم
روز دوم مسابقات جهانی کشتی آزاد در شرایطی برگزار شد که در روز نخست این مسابقات 3 ملیپوش کشورمان به فینال رسیده بودند. در روز دوم این مسابقات مبارزات 4 وزن ۵۷، ۷۴، ۷۹ و ۹۲ کیلوگرم برگزار شد که هر 4 نماینده ایران شانس مدال طلا را از دست دادند، ضمن اینکه 2 وزن باقیمانده (۶۵ و ۹۷ کیلوگرم) نیز امروز دوشنبه برگزار خواهد شد.
آذرپیرا از دور مسابقات کنار رفت
در وزن ۹۲ کیلوگرم که ۲۴ نفر حضور داشتند، امیرعلی آذرپیرا در دور اول به مصاف جانگ از کرهجنوبی رفت و با پیروزی ۱۱ بر صفر برابر این حریف به مرحله بعد صعود کرد. این ملیپوش در دور بعد با «زاهید والنسیا» از آمریکا مبارزه کرد و هر چند ابتدا ۴ امتیاز به حریف داد اما در ادامه با اجرای فنهای متوالی از این کشتیگیر پیش افتاد اما باز هم غافلگیر شد و در نهایت ۱۲ بر ۹ بازنده شد. با توجه به شکست والنسیا، کشتیگیر آمریکایی، امیرعلی آذرپیرا از دور رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی جهان کنار رفت.
والیزاده هم به نیمه نهایی نرسید
در وزن ۵۷ کیلوگرم میلاد والیزاده کشتیگیر ۱۸ ساله ایرانی پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با رضوان کواکس از رومانی مبارزه کرد و توانست با برتری ۴ بر یک برابر این کشتیگیر راهی مرحله بعد شود. والیزاده در دور بعد به مصاف علیعباس رضازاده کشتیگیر آذربایجانی و قهرمان اروپا رفت و ۸ بر ۴ این حریف را شکست داد و راهی مرحله بعد شد. میلاد والیزاده در مرحله یکچهارم نهایی مقابل زلیمخان آباکاروف قهرمان جهان از آلبانی با نتیجه ۱۲ بر ۲ شکست خورد و از رسیدن به مرحله نیمهنهایی بازماند.
امامی به گروه بازندهها رفت
در وزن ۷۴ کیلوگرم یونس امامی پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با علی پاشا عمرپاشایف از بلغارستان کشتی گرفت و در یک مبارزه برتر و زیبا حریف خود را ۶ بر صفر شکست داد و راهی دور بعد شد. زائوربک سیداکوف قهرمان المپیک و جهان از روسیه حریف بعدی امامی بود که ملیپوش کشورمان نتوانست برابر این کشتیگیر قدرتمند راه به جایی ببرد و در نهایت با شکست ۶ بر صفر به گروه بازندهها رفت.
نخودی شانس طلا را از دست داد
در وزن ۷۹ کیلوگرم محمد نخودی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم به مصاف رمضان ساری از ترکیه رفت و موفق شد این کشتیگیر را ۹ بر ۴ شکست دهد و با اقتدار راهی مرحله بعد شود. نخودی در دور بعد به مصاف «احمد عثماناف» از روسیه رفت و در یک کشتی سخت برابر این روس کشتی بلد تن به شکست داد. نخودی در حالی کشتی را واگذار کرد که با ۲ امتیاز از حریف پیش بود اما در نهایت ۵ بر ۲ مبارزه را واگذار کرد و از رسیدن به مرحله بعد باز ماند و باید منتظر حضور حریفش در دیدار فینال باشد تا وی نیز بتواند به کار خود برای کسب مدال برنز ادامه دهد.
ارسال به دوستان
همزمان با بیاعتبار شدن ضدانقلاب و شکست ز.ز.آ، دروغهای آنها برای گمراه کردن مردم یکی پس از دیگری فاش میشود
پاییز دروغ
گروه سیاسی: یکسال از آشوبهای 1401 گذشته است؛ آشوبی که ضد انقلاب در آن تمام تلاش خود را بهکار بست تا سنگینترین ضربه را به جمهوری اسلامی ایران وارد کند. این آشوب اما از گفتمان مشخصی دفاع نمیکرد؛ هیچ ایده و طرح راهبردیای نیز پشت خود نداشت. همین ضعف گفتمانی به مشکلی در پروسه همراه کردن بدنه خاکستری و هدایت آشوبها تبدیل شده بود. مشکلی که باید به نحوی حل میشد؛ راهحل هم برای سردمداران این جنبش بیهویت جز سوار شدن بر احساسات مردم نبود؛ احساساتی که مشخصا باید به هر نحوی تحریک میشد. سادهترین راه هم دروغ بود؛ چیزی که براندازان و ضدانقلاب دست در دست هم برای رسیدن به یک هدف منحوس به کار گرفتند. کار تا جایی پیش رفت که این جماعت پس از شکست مفتضحانه خود در آشوبهای 1401، به روایت جزء به جزء این دروغها رو آورده و به اکاذیب خود اعتراف کرد.
حسین باستانی، تحلیلگر بیبیسی در همین باره میگوید: اگر نگوییم همه اخبار، میتوانیم بگوییم بیشتر اخبار مربوط به تمرد نظامیان در جنبش پارسال ساختگی بود. او همان فردی است که این شبکه هر وقت به دنبال نشان دادن یک چهره منطقی و عقلانی از خود است سراغ او میرود؛ همان فردی که در این پروژه اعتراف به دروغ نیز، سعی دارد خود و شبکه بیبیسی را از آشوب شکستخورده سال گذشته جدا کند و با چهرهای بهظاهر منطقی(!) خود را از این باتلاق نجات دهد.
پرده اول: آشوبی که از یک دروغ شروع شد
اما ماجرا بسیار عمیقتر از اینهاست و امثال باستانی نمیتوانند خود را از این باتلاق جدا کنند و با ژست یک مدعی منطقی که دروغها را برملا میکند رهایی یابند. اساسا ظاهر جنبشی که اینها آن را هدایت و نمایندگی میکردند و به نوعی در تکمیل پازلها نیز از هیچ گونه نقشآفرینیای مضایقه نمیکردند، بر پایه یک دروغ ساختهشده بود. اساسا اغتشاشاتی که پاییز سال قبل به بهانه فوت یک دختر در کشور راه افتاد، با یک دروغ شروع شد؛ اینکه مهسا امینی به دست نیروهای انتظامی ایران کشته شده است. همین ادعا کافی بود تا گروههای ضدایرانی که همواره به دنبال ایجاد آشوب و ناامنی در کشورمان هستند، فرصت را غنیمت بشمرند و پروژه براندازی جمهوری اسلامی را کلید بزنند. ادعاهای دروغ خانواده امینی، بویژه پدر او که هر روز با شدت و حجم بیشتری نسبت به روز قبل تکرار میشد، به مثابه هیزمی بر آتش فتنه بود. با این حال ادعای کشته شدن مهسا امینی هیچگاه از سوی خانواده او و جریان آشوب و ترور اثبات نشد. در مقابل با پیگیریهای دقیقی که از سوی مقامات و نهادهای مسؤول در ارتباط با چگونگی فوت مهسا امینی صورت گرفت، مشخص شد نه تنها ضربهای به سر وی وارد نشده که او سابقه انجام عمل جراحی در مغز خود را هم داشته است؛ عملی که پدر مهسا امینی و جریان رسانهای آشوب همواره منکرش شدند. اما همین اواخر بود که رضا بهروز متخصص بیماریهای عروق مغزی در دانشگاه تگزاس سنآنتونیو که از حامیان جریان آشوبگر زن، زندگی، آزادی و از جمله کارشناسان شبکه اینترنشنال است، به دروغهایی که درباره فوت مهسا امینی منتشر شد، اعتراف و افشا کرد هیچ علائمی از برخورد و ضربه در عکس سیتیاسکن مربوط به مهسا امینی نبوده است. جالب آنکه بعد از رضا بهروز، شهرام ماکویی، پزشک مورد اعتماد رضا پهلوی نیز به صورت صریح به این دروغ اعتراف کرد و اذعان داشت در سیتیاسکنهای مهسا امینی خبری از ضربه وجود ندارد.
پرده دوم: آشوبی که با کشتهسازی ادامه یافت
پس از آغاز آشوبها اما نوبت به کشتهسازی رسید؛ ایدهای نخنما که در گذشته نیز مسبوق به سابقه بوده و ضدانقلاب با استفاده از آن سعی داشت علاوه بر تحریک احساسات عمومی، گسلهای قومیتی را نیز بسان اتفاقی که برای مهسا امینی رخ داده بود فعال کند. در این اغتشاشات اما خانوادههای زیادی قربانی پروژه کشتهسازی شدند. نیکا شاکرمی یکی از افرادی بود که ضد انقلاب روی ارائه تصویر کشته شدن او مانور زیادی داد. درگذشت مشکوک این دختر ۱۷ ساله لرستانی گزینه مطلوبی برای ضدانقلاب بود. دختری که بر اساس اعلام خانوادهاش، بهطور مشکوکی ناپدید و پیکر بیجان او چند روز بعد در نقطهای در تهران پیدا شد. تحقیقات ابتدایی نشان داد کولهپشتی و گوشی موبایل متوفی، روی سکوی پشتبام خانه 4 طبقه مجاور قرار داشت. سرپرست دادسرای جنایی تهران در این باره گفت: این حادثه به اغتشاشات اخیر ارتباطی ندارد، هیچگونه آثار گلوله در بدن مرحوم کشف نشده است و آثار نشان میدهد فوت ناشی از پرتشدگی فرد (خودکشی) بوده است. مشابه همین مساله برای شخص دیگری با نام سارینا اسماعیلزاده رخ داد که اپوزیسیون با حربه نخنمای قبلی خود به آن دامن زده؛ پروژه خود را پیش بردند.
علاوه بر این، حمیدرضا روحی جوان ۱۹ساله از اهالی محله شهرزیبای تهران نیز بهطرز مشکوکی در جریان آشوبهای این منطقه به قتل رسید. محل اصابت گلوله در سینه و پهلوی این جوان و عدم خونریزی نشان میداد برای قتل او از اسلحههای جنگی رایج مانند کلاشنیکف استفاده نشده و احتمالا از سلاحهای کوچک با نام «شاهکش» برای انجام پروژه کشتهسازی استفاده شده است؛ مسالهای که بعدها مشخص شد از بین جمعیت آشوبگران تیراندازی صورت گرفته و حمیدرضا روحی توسط خود آشوبگران به قتل رسیده است.
عجیبتر از همه اینها ماجرای کشتهشدن کیان پیرفلک در ایذه است. این کودک 9 ساله که 25 آبانماه سال گذشته توسط تروریستهای مسلح هدف گلوله قرار گرفت، به مثابه هدف جدید براندازان در پروژه کشتهسازی قرار گرفت. حتی با وجود دستگیری این تروریستها توسط پلیس و دادگاهی شدنشان باز هم این جریانات بر دروغ خود پافشاری و از مادر کیان پیرفلک برای پیشبرد اهداف خود استفاده کردند. مادر این کودک با وجود همه این اتفاقات بر مقصر جلوه دادن جمهوری اسلامی ایران پافشاری داشت و بدون هیچ ادله و مدرکی به دروغ خود ادامه میداد و برای مردم و نظام هزینهسازی میکرد. این ماجرا حتی در مراسم تولد کیان پیر فلک ادامه یافت و پسر عموی مادر کیان پیر فلک با خودرو به سمت نیروهای پلیس حمله کرد و سروان «محمد قنبری» را به شهادت رساند. همچنین آبان سال گذشته رسانههای معاند ادعای کشته شدن «محمد حسنزاده» جوان 28 ساله بوکانی با شلیک نیروهای امنیتی در روز 25 آبان 1401 را روی خروجی خود بردند. با انتشار ادعای کشته شدن این فرد، پدر و برادر محمد حسنزاده نیز با سوار شدن بر این موج، ادعای کشته شدن او را در مراسم خاکسپاریاش تکرار کردند.
سرانجام بعد از 10 ماه در 7 شهریور فردی به نام «فردین کریمی» به اتهام قتل محمد حسنزاده دستگیر شد.
طبق تحقیقات بازپرس پرونده، ماجرای قتل محمد حسنزاده به این صورت بوده که وی در آن روز، قصد سوار کردن خانمی در فلکه شهرداری بوکان را داشته اما در این مورد با فردی به نام فردین کریمی به مشکل برخورده و درگیر میشود که این درگیری منجر به چاقوکشی و کشته شدن حسنزاده میشود.
علاوه بر اینها اسامی دیگری چون نگین عبدالملکی، آرنیکا قائممقامی و یک مرد 31 ساله اراکی از دیگر افرادی بودند که در این امپراتوری دروغ مورد توجه قرار گرفته و از نامشان در پروژه کشتهسازی استفاده شد.
پرده سوم: گزاره خیالی شکنجه و تجاوز
سناریوهای متعدد کشتهسازی و در برخی موارد ادعای تجاوز از سوی ماموران امنیتی به اغتشاشگران بازداشت شده از مواردی است که در این پروژه دروغ، قابل تحلیل خواهد بود. یکی از اینها مربوط به حسین رونقی است. حسین رونقی از جمله افرادی بود که در جریان اغتشاشات سال گذشته بازداشت شد. همین موضوع بهانهای شد تا جریان رسانهای آشوب با بازیگری خانواده رونقی برای تحریک احساسات مخاطبان خود، دست به دروغپردازی درباره او بزند؛ دروغهایی از این قبیل که وی در زندان مورد شکنجه قرار گرفته و استخوانهای جفت پاهایش خرد شده است. از کار افتادن اندامهای داخلی وی به خاطر اعتصاب غذا نیز از دیگر ادعاهای مطرح شده از سوی جریان رسانهای آشوب درباره حسین رونقی بود اما آزادشدن او و تصاویری که از وی درکنار خانوادهاش منتشر شد، نشان میداد این ادعاها بیاساس بوده و عملا دروغ آنها با این تصاویر فاش شد.
پرده دیگر این دروغها مربوط به آرمیتا عباسی است. آرمیتا عباسی از جمله افرادی بود که با صدور فراخوان و تحریک جوانان کرج، اقدام به ایجاد آشوب و تولید خشونت میکرد و از همین رو مهر پارسال از سوی نهادهای امنیتی بازداشت و بعد از مدتی با عفو پدرانه رهبری آزاد شد. در پی بازداشت عباسی، جریان رسانهای ضدایرانی با تولید اخبار دروغ مدعی شکنجه و حتی تجاوز به آرمیتا عباسی شدند؛ موضوعی که همان موقع از سوی رئیس کل دادگستری استان البرز تکذیب شد. وی در این باره بیان کرده بود: پس از انجام معاینات پزشکی مشخص شد این خانم از گذشته دارای مشکلات گوارشی مربوط به بیماری هموروئید بوده و در معاینات انجام شده مشخص شد در حال حاضر مشکل خاصی ندارد.
شدت این ادعا از دید ضدانقلاب تا جایی پیش رفته بود که جمهوری اسلامی ایران را به قتل نیز متهم کردند و ادعا میشد برخی افراد از زیر این شکنجهها جان سالم به در نبرده و کشته میشوند. آیدا رستمی و جواد روحی از همان افرادی هستند که این ادعا پیرامون آنها مطرح اما بعدها مشخص شد جز مشتی دروغ چیز دیگری در پشت آن نبوده و هدفی جز تخریب وجهه نظام اسلامی نداشتهاند.
پرده چهارم: سلبریتیها و نقشی که در بازنمایی دروغ ایفا میکنند
مهر پارسال خبری با تیتر «کشته شدن یک دختر دانشآموز اردبیلی» منتشر شد. اسرا پناهی همان نامی بود که باید برای روشن ماندن شعله اغتشاشات مطرح شده و برای شدت بخشیدن به آن برخی سلبریتیها نیز وارد عمل میشدند. علی دایی، بازیکن سابق تیم ملی همان سلبریتی مورد نظری بود که در این مورد بویژه باید به تقاص خون همشهری خود وارد عمل شده و بخش عظیمی از اردبیل و ایران را تحریک میکرد. با اینکه بعدها مشخص شد این خبر دروغ بوده و از مدیرکل آموزشوپرورش اردبیل تا عموی اسرا پناهی به این مساله واکنش داده و نسبت به این موضع خود اسناد و مدارکی نیز ارائه دادند اما علی دایی که بدون هیج سندی، چنین حرفی را بازنشر کرده و به داغ خانواده آن مرحوم شکل تلختری داده بود، هیچ گاه پاسخی نسبت به اشاعه دروغ خود نداد و حتی از خانواده آن مرحوم نیز عذرخواهی نکرد.
این مشتی از نمونه خروار سلبریتیها در این ایام بوده و هر کدام به نحوی سعی داشتند از دروغهای منتشر شده نمدی برای خود بافته و برای مردم هزینه ایجاد کنند. مدل برخورد و پاسخگویی آنها هم دقیقا مشابه همان کاری است که علی دایی انجام داد و بیهیچ سند و مدرکی به اشاعه دروغ میپرداختند و عملا در این پرژوه دروغ، خواسته یا ناخواسته نقش بازی میکردند. گاهی با اسرا پناهی و دروغ بستن به نیروهای امنیتی و گاهی هم با سفیدشویی قاتلان شهید عجمیان و ترند کردن هشتگ برای این جانیان، نقش خود را به عنوان بلندگوهای دروغ ایفا میکردند.
پرده پنجم؛ تجمعات دروغین
انتشار تصاویر و فیلمهای قدیمی یا انتساب همزمان یک فیلم ثابت به چند شهر یا در چند تاریخ متفاوت هم بخش دیگری از دروغهایی بود که برای گسترده نشــان دادن اعتراضات به کار گرفته میشــد. این حربه مضحک که چندین بار با بیآبرویی آنها همراه شده بود اما تا همین روز شنبه و سالگرد اغتشاشات نیز ادامه داشت و برای نشان دادن کثرت نفرات و شدت آن و ایضا به مثابه همان سوخت آتش آشوبها مورد استفاده قرار میگرفت اما همه این دروغها برملا شده و خودشان نیز به آن اعتراف کردند؛ اتفاقی که باعث شد ماهیت این آشوبگران با کلیدواژه جنبش دروغ در تاریخ ماندگار شده و سندی بر بیهویتی آنها قلمداد شود.
حجم این دروغها به حدی بالا بود که انتشارات خبرگزاری فارس ماجرای 38 هزار دروغ ضدانقلاب و رسانههای برانداز آن هم در 46 روز ابتدایی اغتشاشات را جمعآوری کرده و طی کتابی در 21 شهریور منتشر کرد.
رسوایی دنبالهدار
گروههای اپوزیسیون از ماهها قبل تلاش همهجانبه خود را به کار بستند تا با تحریک مردم ایران، آشوبهای زن، زندگی، آزادی را در سالروز اغتشاشات 1401 از سر بگیرند. با این حال آنچه در روزهای شنبه (25 شهریور) و یکشنبه (دیروز) شاهدش بودیم، بیاعتنایی محض مردم ایران نسبت به تقلای اپوزیسیون بود. این بیاعتنایی که ناشی از بیاعتباری گروههای ضدایرانی در جامعه ایرانی است، اپوزیسیون را به این نتیجه رسانده که دیگر حنایش برای داخل کشور رنگی ندارد. جریان ضدایرانی، همزمان با فراخوانهایی که برای تحریک مردم داخل کشور به ایجاد آشوب و اغتشاش صادر میکرد، در حال تدارک برگزاری تجمعهای ضدایرانی در کشورهای مختلف بود. در همین رابطه میتوان به انواع فراخوانهایی اشاره کرد که هر یک از گروههای اپوزیسیون، از منافقین و سلطنتطلبان گرفته تا حامد اسماعیلیون و تجزیهطلبان برای 25 شهریور صادر کردند. استرالیا، آمریکا، اسپانیا، آلمان، بلژیک، کانادا، نیوزیلند، ایرلند، فرانسه، سوئد، لوکزامبورگ، ایتالیا، نروژ، ژاپن، اتریش، شیلی، فنلاند، اسپانیا، دانمارک و ترکیه از جمله کشورهای مشخص شده از سوی اپوزیسیون برای برپایی تجمعهای ضدایرانی بودند. با این حال تجمعات محدودی که صرفا در چند شهر اروپایی با مشارکت همه گروههای ضدایرانی برگزار شد، نشان داد علاوه بر داخل کشور، اپوزیسیون در اروپا و آمریکا هم اعتبار خود را از دست داده است. حضور پرچمهای گوناگون و ناشناس از احزاب و گروهکهای تجزیهطلب و زد و خورد بین طرفداران سلطنت و چپگراها یا رفتارهای عجیب و غریب همچون برافراشتن پرچم ساواک فصل مشترک این تجمعات بود. اما نکته قابل توجهی که باید در ارتباط با تجمعات محدود روز شنبه ضدانقلاب مورد اشاره قرار گیرد، حضور گروههایی مثل تجزیهطلبان و سلطنتطلبان در کنار یکدیگر بود. سلطنتطلبان در حالی شعار ایراندوستی و وطنپرستی میدهند که در تجمعات خود دوشادوش تجزیهطلبانی که به دنبال تکه تکه کردن ایران هستند، علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. اگرچه چنین صحنههایی در جریان اغتشاشات سال گذشته نیز بارها تکرار و مشاهده شد.
ارسال به دوستان
وزیر اطلاعات: رسانههای تروریستی در امان نخواهند بود از نظر ما اینترنشنال شبکهای تروریستی است
مجازات اینترنشنال هر زمان و هر مکان
گروه سیاسـی: حجتالاسلام سیداسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات در برنامه تلویزیونی «بدون توقف» گفت: بعضی شبکههای ماهوارهای اقداماتی در ترویج و آموزش تروریسم و حمایت از تجزیهطلبان داشتند که در عرف حقوق بینالملل به عنوان اقدامات تروریستی شناخته میشود، یکی از مهمترین آنها شبکه «اینترنشنال» است و این شبکه از نظر ما شبکهای تروریستی است و طبیعتا ما وظیفه و ماموریت خودمان میدانیم نسبت به هر اقدام تروریستی نسبت به کشور و ملتمان در هر جا، هر موقع و هر زمان که تشخیص دادیم، اقدام مناسب خودش را داشته باشیم.
منافقین به هر کشوری بروند امنیت نخواهند داشت
وی ادامه داد: هیچ گروه و رسانه تروریستی و هر کسی که خشونت را ترویج میکند، در امان نخواهد بود و حمایت کشورهای مختلف از آنها باعث نمیشود ما از اهداف اقدامات امنیتی تهاجمی خودمان دست برداریم؛ این یک سیاست است و قطعا با جدیت آن را ادامه میدهیم.
وزیر اطلاعات تأکید کرد: هر کشوری یا هر جایی و هر مبدائی که به دشمنان خشونتزای ما و کسانی که افکار و اقداماتی را دنبال میکنند، کمک میکند بداند قطعا هیچ تروریستی در هیچ کجا و هیچ زمان امنیت ندارد، بلکه برای آن کشورها هم ناامنی با خودش به بار میآورد.
حجتالاسلام خطیب خاطرنشان کرد: بنابراین تأکید میکنم همانطور که تأکید رهبر عزیزمان بود، با تمام کشورهای دنیا، مخصوصا همسایگانمان به لطف الهی و با همت این دولت، روابط خیلی خوبی را سامان دادیم و در حال پیشرفت است، آمادگی داریم با همه کشورها در جهت منافع ملی با حفظ عزت ملی ارتباط و تعامل و تبادل اطلاعاتی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی داشته باشیم.
ارسال به دوستان
تأکید ایران بر اجرای توافقنامه امنیتی با عراق
تروریستها باید دور شوند
گروه سیاسی: شبکه العربیه به نقل از منابع خود از تکمیل انتقال اردوگاههای تروریستهای تجزیهطلب از مرزهای ایران به عمق خاک عراق خبر داد. منابع العربیه در این رابطه گزارش دادند انتقال اردوگاههای تروریستهای تجزیهطلب از مرزهای جمهوری اسلامی ایران به عمق خاک عراق تکمیل شده و نیروهای گارد مرزی عراق در مرز با ایران مستقر شدهاند.
همچنین «تحسین الخفاجی» سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق روز گذشته در گفتوگو با «العربی الجدید» گفت نیروهای امنیتی این کشور فرآیند اعمال قانون و حاکمیت بر تمام نقاط مرزی ایران را آغاز کردهاند تا از خاک عراق برای تعرض به کشورهای همسایه استفاده نشود. این فرمانده عراقی گفت: نیروهای عراقی توانایی نظامی کنترل نوار مرزی عراق با ایران را دارند و ما هماهنگی سطح بالایی با دولت اقلیم کردستان در این زمینه داریم و عراق به طور کامل به اجرای توافق امنیتی با ایران پایبند است و این امر به سود امنیت ملی کشورمان است. از سوی دیگر «غیاث سورجی» از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق نیز تاکید کرد بغداد به طور عملی اجرای توافق امنیتی با ایران درباره انحلال گروههای کُرد تجزیهطلب موجود در مرزهای عراق و ایران را آغاز کرده و بسیاری از این گروهها را از مرزها دور و خلعسلاح کرده است. این در حالی است که نورنیوز، رسانه رسمی شورای عالی امنیت ملی در ارتباط با اقدامات دولت عراق برای اجرای تعهدات امنیتی خود با ایران، نوشت: با وجود اقدامات فعالی که دولت فدرال عراق برای اجرای «توافقنامه امنیتی تهران - بغداد» درباره خلع سلاح و اخراج عناصر ضدانقلاب از اقلیم کردستان انجام داده، همچنان بندهایی از این توافقنامه به طور کامل اجرا نشده که پیگیری آن ضروری است
پیش از این «فواد حسین» وزیر خارجه عراق چهارشنبه هفته گذشته در کنفرانس خبری با همتای ایرانی خود در تهران گفته بود: ما متعهد هستیم گروههای تروریستی در مرزهای مشترک ایران و عراق خلع سلاح شوند. این گروههای تروریستی به اردوگاه پناهندگان که زیر نظر سازمان ملل است، منتقل میشوند. دولت عراق و اقلیم کردستان عراق با هم همکاری دارند تا این توافق امنیتی اجرا شود. رسانههای عراقی پیشتر خبر داده بودند طرفهای ذی ربط پیشنهادی مبنی بر انتقال تروریستهای تجزیهطلب از منطقه کردستان عراق به استان الانبار در غرب عراق را دادهاند. در این پیشنهاد آمده است مجتمعهای مسکونی تحت نظارت امنیتی عراق همانند اردوگاه «اشرف» که برای منافقین ساخته شده بود، برای این گروهها در استان الانبار ساخته شود. قرار است منطقهای در نزدیکی شهر «الرطبه» برای ساخت این مجتمعهای مسکونی انتخاب شود و هدف این است که این گروهها به دورترین نقطه از مرزهای ایران و عراق انتقال داده شوند.
مهلت عراق برای خلع سلاح تروریستهای تجزیهطلب ضدایرانی و اخراج آنها از مرزهای مشترک اقلیم کردستان این کشور با ایران فردا- 28 شهریور- به پایان میرسد؛ مهلتی که دوباره تمدید نخواهد شد. چنانکه مقامات سیاسی و نظامی کشورمان پیش از این بارها اعلام کردهاند اولتیماتوم به عراق، پس از 28 شهریور تمدید نمیشود و اگر پس از این تاریخ دوباره شاهد فعالیت گروههای ضدایرانی باشیم، سپاه و نیروهای مسلح کشور حملات خود به مقر تروریستها را از سر خواهند گرفت.
ارسال به دوستان
ایران در پاسخ به اقدامات اروپا مجوز اقامت 8 بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تابعیت اروپایی را لغو کرد
فرانسوی و آلمانی بیرون!
گروه سیاست خارجی: جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ارائه گزارشی متناقض و همچنین بیانیه اخیر 3 کشور اروپایی به همراه آمریکا علیه ایران، تصمیم گرفت مجوز اقامت 8 بازرس آژانس را با تابعیت اروپایی لغو کند.
ایران از چند روز قبل از آغاز جلسه آژانس بینالمللی انرژی اتمی به طرفهای غربی پیامی ارسال کرده بود که اگر اقدامی علیه تهران شود حتما پاسخ درخوری داده خواهد شد. این موضوع در دولت سیزدهم بشدت پیگیری میشود که ایران اقدامات متقابل را انجام خواهد داد و سیاست سازشکارانه دولت قبل برای پاسخ نگفتن به طرف غربی جایی در سیاست خارجی دولت رئیسی نخواهد داشت. در همین چارچوب قانون راهبردی مجلس برای مسائل هستهای به دقت اجرا شد و سیاست «چشم در مقابل چشم» انتخاب شد؛ سیاستی که در دولت قبل توسط حسن روحانی و محمدجواد ظریف اصلا دنبال نمیشد و خوشبینانه به دنبال کانالهایی مانند SPV و اینستکس با اروپا بودند که هیچکدام موفقیتآمیز نبود و اروپا هر بار زیر بار این موضوع نمیرفت.
بر این اساس در ادامه اقدامات متقابل ایران، روز گذشته اعلام شد تهران 8 بازرس آژانس را ممنوعالورود کرده است. در همین ارتباط خبرنگار سیاست خارجی «وطن امروز» کسب اطلاع کرده این بازرسان تابعیتهای آلمانی و فرانسوی دارند و ایران در اقدامی متقابل علیه بیانیه تروئیکای اروپایی این کار را انجام داد. پس از آن بود که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شنبه ۲۵ شهریور در بیانیهای اعلام کرد ایران فعالیت چند بازرس باتجربه آژانس بینالمللی انرژی اتمی را لغو کرده است. گروسی اعلام کرد: «این بازرسان از جمله با تجربهترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر به فرد در فناوری غنیسازی هستند. آنها فعالیتهای راستیآزمایی ضروری در تاسیسات غنیسازی ایران را که تحت پادمانهای آژانس هستند، انجام دادهاند و با تصمیم امروز ایران، به صورت موثر یکسوم از باتجربهترین گروه بازرسان آژانس که برای ایران تعیین شدهاند، حذف شدند». «پیتر استانو» سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی «ایران را به بازنگری بدون تاخیر در تصمیمش درباره لغو انتصاب بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی» فراخواند. اتحادیه اروپایی تاکید کرد نسبت به گزارش روز شنبه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تصمیم ایران در لغو انتصاب بازرسان متخصص آژانس برای نظارت بر برنامه هستهای این کشور بسیار نگران است. این اتحادیه همچنین خاطرنشان کرد: مسالهای که به طور ویژه نگرانکننده است، تاثیر مستقیم و شدید این تصمیم بر قدرت آژانس در انجام فعالیتهای راستیآزمایی است که نظارت بر برجام را نیز شامل میشود.
پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیانیه رافائل گروسی درباره اقدام تهران در لغو انتصاب چند بازرس آژانس گفته بود: اقدام ایران بر اساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس (INFCIRC214) بوده و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کنند.
کنعانی گفت: البته جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس، به همکاریهای مثبت خود در چارچوب توافقات انجامشده، ادامه خواهد داد.
ایران در جریان آخرین قطعنامه نشست شورای حکام که آبان سال ۱۴۰۱ منتشر شد، رسما اعلام کرد در پاسخ به این اقدام ضدایرانی، غنیسازی ۶۰ درصد را برای نخستینبار در سایت راهبردی فردو آغاز کرده است. تعویض ماشینهای سانتریفیوژ نسل اول با ماشینهای پیشرفته، آغاز تجهیز سالنی جدید و اقدامات فنی و مهم دیگر از جمله واکنشهایی بود که نگرانی طرف غربی از تبعات تصمیم خود را به وجود آورد. از همین رو برای کشورهای اروپایی و آمریکا محرز شد ادامه این رویه مخرب در صدور قطعنامه ضدایرانی و تصاعد تنش با تهران میتواند پاسخ قاطعانه دیگری را در پی داشته باشد.
ارسال به دوستان
ادامه اخبار ناخوشایند غربیها برای کییف؛ استولتنبرگ: باید خودمان را برای جنگی طولانی در اوکراین آماده کنیم
اوکراین اسیر ناتو
مقامات غربی نسبت به سختتر شدن عملیات نظامی اوکراین با نزدیک شدن به فصل سرما و اوضاع سخت آب و هوایی هشدار دادند
گروه بینالملل: اخبار ناامیدکننده مقامات غربی درباره اوکراین که این کشور را در ورطه درگیری با روسیه قرار دادند، پربسامدترین رویداد طی 19 ماه گذشته از آغاز جنگ اوکراین بوده است که با طولانیتر شدن این جنگ بر حجم آن افزوده هم میشود.
به گزارش «وطن امروز»، حالا پس از شکست فاحش و تلفات سنگین کییف در ضد حمله علیه روسیه، دبیرکل ناتو با اشاره به تداوم حملات کییف به روسیه، توقف سریع جنگ اوکراین را بعید میداند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مصاحبهای با گروه رسانهای «فونکه» آلمان اظهار کرد: اکثر جنگها بیشتر از آنچه ابتدا انتظار میرود، طول میکشند، بر این اساس ما باید خودمان را برای جنگی طولانی در اوکراین آماده کنیم.
به نوشته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم، استولتنبرگ گفت: همه ما خواهان صلح سریع هستیم، البته باید بدانیم اگر (ولودیمیر) زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین و اوکراینیها جنگ را متوقف کنند، اوکراین ناپدید خواهد شد اما اگر (ولادیمیر) پوتین، رئیسجمهوری روسیه و مسکو سلاحها را زمین بگذارند، آن زمان به صلح دست مییابیم.
دبیرکل ناتو درباره بلندپروازیهای اوکراین برای پیوستن به ناتو گفت: تردیدی وجود ندارد که اوکراین در نهایت به عضویت ناتو درخواهد آمد، کییف در اجلاس سران ناتو در ژوئیه به ناتو بیشتر نزدیک شد.
او تاکید کرد: زمانی که این جنگ تمام شود، ما به تضمینهای امنیتی برای اوکراین نیاز خواهیم داشت در غیر این صورت احتمالا تاریخ تکرار میشود. استولتنبرگ در مصاحبه خود همچنین از آلمان خواست هزینههای دفاعی خود را افزایش دهد. ینس استولتنبرگ گفت: در طول جنگ سرد، زمانی کنراد آدناور یا ویلی برانت در آلمان روی کار بودند، هزینههای دفاعی 3 تا 4 درصد تولید اقتصادی را تشکیل میداد. دبیرکل ناتو با اشاره به اینکه این وضعیت مشابه کشور خودش نروژ است، جایی که مخارج دفاعی کمتر از 2 درصد کشورهای عضو ناتو است، گفت: ما در آن زمان این کار را انجام دادیم و امروز هم باید دوباره این کار را انجام دهیم.
در همین حال سران ناتو در اجلاس ژوئیه به میزبانی لیتوانی توافق کردند اوکراین در صورت عمل به شروط مشخصی میتواند به عضویت ناتو درآید. دریاسالار راب بائر، رئیس کمیته نظامی ناتو پس از حضور در همایش سالانه روسای ستاد کلهای ناتو در نروژ، در کنفرانس مطبوعاتی اعتراف کرد که درخواستهای اوکراین برای اسلحه و مهمات و همینطور حجم تولیدات دفاعی مورد استفاده در اوکراین از امکانات ناتو فراتر است.
دریاسالار بائر اظهار کرد: حجم تجهیزات نظامی و مهماتی که اوکراین میخواهد بسیار زیاد است، حجم تولیدات مورد استفاده (در درگیریها در اوکراین) فراتر از ظرفیت تولید ما است.
رئیس کمیته نظامی ناتو در ادامه گفت: کشورهای ناتو که تصمیم به صادرات اسلحه و مهمات به کییف گرفتند، نیاز دارند به خطرات چنین تصمیمی برای امنیت خودشان و ناتو بیندیشند. زمانی که آنها تصمیم میگیرند اسلحه یا مهمات صادر کنند، باید به خطراتی که این کمک دفاعی در داخل ناتو و در کشورهایشان ایجاد میکند، فکر کنند.
او در همین رابطه از کشورهای عضو این پیمان خواست مسائل مربوط به افزایش ظرفیت تولیدی در حوزه دفاعی را با سرعت برطرف کنند. دریاسالار بائر گفت: پیشروی کند اوکراین در ضد حمله به دلیل کمبود مهمات نیست، بلکه به شرایط دشوار میدان نبرد از جمله میدانهای مین مربوط است.
لاوروف: آمریکا علیه روسیه جنگ راه انداخته است
وزیر خارجه روسیه در واکنش به عرضه موشکهای دوربرد آمریکا به اوکراین اعلام کرد واشنگتن از طریق عرضه این سلاحها به دنبال جنگ با مسکو است. به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف در یک برنامه تلویزیونی به نام «مسکو. کرملین. پوتین» گفت: آمریکا اقدامهای نظامی در اوکراین را کنترل میکند و واشنگتن در واقع به دنبال یک جنگ با روسیه از طریق عرضه سلاح است. وی در این مصاحبه که از شبکه «روسیا-1» پخش شد، درباره احتمال ارائه موشکهای دوربرد به اوکراین توسط آمریکا ابراز داشت: آن چیزی که رخ میدهد این است که روسیه با دستان و بدنهای خود برای سالها جنگ آماده شده تا اوکراین را بهطور راهبردی شکست دهد. وی افزود: مهم نیست ایالات متحده چه میگوید، مهم این است که آنها جنگ اوکراین را مدیریت میکنند و با ارسال تسلیحات، مهمات، اطلاعات و دادههای ماهوارهای، جنگی را علیه ما راه انداختهاند. وزیر خارجه روسیه اضافه کرد عرضه احتمالی موشکهای دوربرد به کییف از سوی کشورهای غربی ماهیت آنچه را در اوکراین اتفاق میافتد تغییر نخواهد داد. لاوروف در این باره توضیح داد: نمیتوانم درباره بیانیههای آنها اظهار نظر کنم اما این حقیقت که ماهیت آنچه در اوکراین اتفاق میافتد تغییر نخواهد کرد روشن است، در حالی که آنچه اتفاق میافتد این است که اوکراین مدتهاست برای شکست راهبردی در مقابل روسیه آماده شده است.
3 مقام آمریکایی دوشنبه گذشته اعلام کردند واشنگتن پس از نتایج موفقتآمیز ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین در حال بررسی انتقال سامانههای موشکی تاکتیکی ارتشی (ATACMS) یا موشکهای سامانه راکتی چندگانه هدایتشونده (GMLRS) یا هر دو آنها به کییف است. موشکهای ATACMS تا ۳۰۶ کیلومتر و موشکهای GMLRS مسلح به بمب خوشهای تا بیش از ۷۲ کیلومتر برد دارند.
انگلیس: روسیه موشکهای خود را برای حملات زمستانی انبار میکند
بر اساس ارزیابی اطلاعاتی انگلیس، روسیه در حال انباشته کردن موشکهای خود برای حملات زمستانی است. به گزارش نشریه نیوزویک، وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد روسیه احتمالا در تلاش برای ایجاد یک انبار بزرگ از موشکهای کروز هواپایه به منظور استفاده از آنها در حملات خود علیه اوکراین در فصل زمستان است. وزارت دفاع انگلیس در ارزیابی اطلاعاتی خود که روز شنبه بهروزرسانی شد، مدعی شده است اهداف مورد نظر روسیه برای این حملات زمستانی میتواند زیرساختهای اوکراین باشد. در این گزارش آمده است: ارتش روسیه از ماه آوریل موشکهای بالستیک هواپایه کمتری شلیک کرده و از سویی سران مسکو بر اقدامها برای افزایش نرخ تولید موشک کروز تاکید کردهاند. به رغم گزارش وزارت دفاع انگلیس درباره حفظ ذخایر موشکی روسیه، مسکو همچنان به حملات موشکی در مقیاس بزرگ به اوکراین ادامه داده است. یکی از این حملات چهارشنبه گذشته در «کوستیانتینیوکا» در منطقه دونتسک شرقی اوکراین بود. ادعای این گزارش مبنی بر این است که پیش از اقدام برای کاهش استفاده از این نوع موشکها، روسیه از اکتبر ۲۰۲۲ تا مارس ۲۰۲۳ حملههای موشکی دوربرد به زیرساخت انرژی اوکراین را انجام داده است. این گزارش میافزاید: موشکهای کروز هواپایه بویژه کودیاک AS-23a در مرکز اصلی بسیاری از این حملات بودند. روسیه از بمبافکنهای استراتژیک برای رها کردن این مهمات از عمق خاک خود استفاده میکند. وزارت دفاع انگلیس تاکید کرده است روسیه در نهایت قادر به ایجاد یک انبار بزرگ از موشکهای کروز هواپایه است.
هفته گذشته ژنرال «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با اشاره به نزدیک شدن به فصل سرما و تغییرات آبوهوایی به عنوان مانعی برای ضدحملات اوکراین گفت: حدود ۳۰ روز برای این جنگ فرصت باقی مانده است. میلی با اذعان به اینکه ضدحملات اوکراین کندتر از انتظارات پیش رفته است، گفت: هنوز درگیریهای سنگینی در جریان است. شرایط آب و هوایی سرد، حرکت ارتش اوکراین را بسیار سختتر میکند. هانو پِوکور، وزیر دفاع استونی هم با اشاره به وضعیت سخت آب و هوایی در پاییز و زمستان هشدار داد که زمان برای ضد حمله اوکراین در حال گذر است و آنها با مشکل زمینهای گِلی و یخزده روبهرو خواهند شد.
ارسال به دوستان
کشف محموله بزرگ سلاحهای آمریکایی برای ایجاد آشوب و اغتشاش در ایران
ناکامی پروژه ناامنی ایران
گروه سیاسی: رئیس کل دادگستری هرمزگان از کشف محموله بزرگ سلاح و ابزارآلات آمریکایی ویژه آشوب و اغتشاش از یک فروند شناور در بدو ورود به مرزهای آبی جنوب کشور خبر داد.
مجتبی قهرمانی اعلام کرد: با هماهنگی رئیس حوزه قضایی شهرستان بندر خمیر و در نتیجه رصد و اشراف اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان(عج)، یک محموله بزرگ سلاح و ابزارآلات آمریکایی ویژه آشوب و اغتشاش در بدو ورود به مرزهای آبی جنوب کشور کشف و ضبط شد. وی با اشاره به اینکه محموله مذکور در یک فروند لنج باری جاسازی شده بود، تصریح کرد: سربازان گمنام امام زمان(عج) پس از اطلاع از انتقال این محموله بزرگ سلاح که شامل بیش از ۶ هزار عدد شوکر برقی ساخت آمریکا است و میتواند در آشوب و اغتشاشات مورد استفاده قرار گیرد، عملیاتی را برای توقیف محموله مورد نظر طراحی و اجرا کردند. رئیس کل دادگستری هرمزگان افزود: در نتیجه کار دقیق اطلاعاتی، محموله مورد نظر از زمان بارگیری در آن سوی مرزهای کشور مورد رصد و رهگیری قرار گرفت و به محض ورود به آبهای ایران در مجاورت بندر خمیر شناسایی و توقیف شد.
وی تصریح کرد: در این رابطه 2 نفر دستگیر شدهاند که با صدور قرار تأمین کیفری در بازداشت به سر میبرند و سایر عوامل و مرتبطین شبکه و اقدامات آنها تحت اشراف کامل اطلاعاتی قرار دارد. مجتبی قهرمانی خاطرنشان کرد: در نتیجه تحقیقات مقدماتی و بر اساس گزارش ضابطان مشخص شده است این محموله برای ایجاد اغتشاش و آشوب در روزهای آتی آماده و به کشور منتقل شده است. رئیس کل دادگستری هرمزگان همچنین گفت: تعداد قابل توجهی سلاح گرم و شورشی هم به دست سربازان گمنام امام زمان(عج) در اداره کل اطلاعات هرمزگان کشف و ضبط شده است. رئیس کل دادگستری هرمزگان همچنین از مجاهدت و ایثار سربازان گمنام امام زمان(عج) که با اشراف اطلاعاتی و اقدامات مقتدرانه خود در همکاری با دستگاه قضایی با هدف پشتیبانی و حفاظت از امنیت ملت بزرگ ایران از هیچ کوششی فروگذار نمیکنند، تقدیر و تشکر کرد. در روزهای گذشته نیز نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشورمان چند هسته ترور و آشوب را در استانهای مختلف کشور شناسایی و منهدم کردند، همچنین تعداد قابل توجهی سلاح نیز توسط سپاه و نهادهای امنیتی کشف و ضبط شد.
دستگیری عامل انتحاری در تبریز
معاون فرهنگی - اجتماعی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی جزئیاتی درباره دستگیری عامل انتحاری که قصد کشتهسازی در بین مردم و پلیس در تبریز را در فراخوان ضد انقلاب داشت اعلام کرد.
روز گذشته سرهنگ هاشم شعفی در تشریح این خبر گفت: ۲۵ شهریور ۱۴۰۲ همزمان با فراخوانهای گسترده عناصر ضدانقلاب مبنی بر تجمع و ایجاد نامنی در کشور یکی از عوامل وابسته به جریانات ضدانقلاب که قصد عملیات انتحاری با هدف کشتهسازی بین مردم و پلیس در سطح شهر تبریز را داشت با هوشیاری ماموران اطلاعاتی و یگان ویژه دستگیر شد. وی افزود: این فرد با برنامهریزی قبلی و تهیه تعدادی کپسول ۱۱ کیلویی و 5 کیلویی و دستکاری آنها و مخدوش کردن پلاک خودرو با نقشه قبلی قصد ایجاد نامنی در میدان نماز تبریز را داشت که با دعای خیر امت حزبالله و شهیدپرور و با عنایات خداوند منان و هوشیاری عوامل موجود در میدان، دشمن به اهداف خود نرسید و در این ماموریت خود ناکام ماند و یکی از هدفهای اصلی آنها در کشتهسازی خنثی شد. سرهنگ شعفی با بیان اینکه از این فرد تعداد 4 عددکپسول گاز ۱۱کیلویی و یک عدد کپسول گاز 5 کیلویی آماده انفجار کشف و ضبط شد، اظهار کرد: تحقیقات تکمیلی از متهم در حال انجام است.
ارسال به دوستان
سهم اعضای بریکس از جمعیت، تولید ناخالص داخلی، تولید نفت و صادرات جهان چقدر است؟
مکملهای بریکس
گروه اقتصادی: با رویکرد متوازن سیاست خارجی دولت سیزدهم، ایران توانست عضو دائم گروه بریکس شود. این گروه که با هدف پایان دادن به سلطه دلار و تغییر نظم یکجانبه کنونی به نظم چندجانبه جهانی تشکیل شده است، میتواند بیاثر کردن تحریمها را نیز برای ایران به همراه داشته باشد.
بریکس متشکل از ۵ کشور چین، روسیه، برزیل، هند و آفریقای جنوبی است که پس از بحران پولی و مالی سال ۲۰۰۸، این گروه را تشکیل دادند. هدف از تشکیل این گروه حذف دلار از معاملات اقتصادی و شکست هژمونی آمریکا بود. در واقع این کشورها که به عنوان قدرتهای اقتصادی نوظهور نیز شناخته میشوند، برای گسترش روابط اقتصادی خود به دور از سلطه و دخالت آمریکا و داشتن عملکردی مستقل، دست به تشکیل بریکس زدند.
بریکس در واقع سازمان یا اتحادیه اقتصادی نیست، بلکه گروهی است که به نوعی در واکنش به گروه جی 7 یا همان گروه کشورهای صنعتی جهان تشکیل شده است. این واکنش به تصمیمات کلان و راهبردی این کشورها درباره اقتصاد، وضعیت آینده صنعت، تجارت، نظام بانکی، روابط مالی، سرمایهگذاری و... است.
یکی از مهمترین مزایای پیوستن به بریکس بویژه برای ایران که مشمول تحریمهای غرب است، بانک کشورهای بریکس است که «بانک توسعه بریکس» نام دارد. این بانک، که یک بانک توسعه چندملیتی توصیف شده است، سامانه اعلام پرداختی برای کشورهای عضو دارد که جایگزینی برای سوئیفت خواهد بود.
با عضویت ایران در بریکس، فعالیت، نقش و حضور ایران در نهادهایی که ذیل بریکس تعریف شدهاند، افزایش خواهد یافت. یکی از این نهادها بانک توسعه بریکس است که با نام «NDB» شناخته میشود. این بانک با هدف تامین مالی و سرمایهگذاری در کشورهای عضو آن شکل گرفته است. این بانک در حوزههایی مثل IT، حملونقل و انرژی سرمایهگذاری میکند و حجم سرمایهگذاری این بانک از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲ حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیارد دلار بوده است.
در حال حاضر ۵ کشور بریکس عضو این بانک هستند و علاوه بر آن کشورهایی مثل امارات، مصر و اروگوئه نیز عضو این بانک شدهاند. در واقع تشکیل نهادی مثل NDB که تامین مالی و سرمایهگذاری در کشورها را انجام میدهد، ظاهرا بازویی برای پیشبرد اهداف بریکس بوده است.
نگاهی به اعضای این گروه نشاندهنده مکمل بودن اقتصادی کشورهای عضو است. در واقع کشورهای عضو بریکس هر کدام به نوعی مزیت اقتصادیای دارند که آنها را متمایز میکند؛ روسیه پمپ بنزین جهان نام دارد و تولیدکننده بزرگ انرژی است. چین که از دیگر اعضای این گروه است، تولیدکننده و صادرکنندهای است که با تکیه بر تکنولوژی و علم روز توانسته حرفی برای گفتن داشته باشد. همچنین میتوان این کشور را کارخانه بزرگ جهان دانست که در تولید ابزارآلات و تجهیزات صنعتی سرآمد است. برزیل نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کالاهای اساسی در جهان بوده که میتواند محصولات استراتژیک دیگر کشورها را تامین کند. هند نیز که از دیگر اعضای این گروه است، دارای جمعیت بالایی است و طی این سالها سعی داشته در حوزه توسعه صنعت، تولید و تجارت خود را ارتقا دهد.
گفتنی است طبق چشماندازی که این کشور برای تجارت خود ترسیم کرده، باید منتظر ماند تا بهزودی به تجارت هزار میلیارد دلاری با کشورهای دیگر دست یابد.
کشوری همچون آفریقای جنوبی نیز که از دیگر اعضای بریکس است، صادرکننده و منبع سرشاری از فلزات گرانبها نظیر طلا بوده و علاوه بر آن به نسبت سایر کشورهای آفریقایی رونق اقتصادی و توسعه صنعتی داشته است.
در واقع ایده و استراتژیک کشورهای عضو بریکس مخصوصا برای عضوگیری جدید، در راستای مکمل اقتصادی بودن است تا کشورهای عضو بتوانند در راستای تقویت اقتصاد داخلی خود، مستقل عمل کرده و نیازی به سایر کشورها نداشته باشند. هر کدام از کشورهای عضو بریکس وظیفه تامین بخشی از نیازهای سایر کشورها را بر عهده دارند. برزیل کالاهای اساسی را تامین میکنند. روسیه تامینکننده انرژی بوده و هند و چین کالاها و تجهیزات صنعتی را تولید میکند. آفریقای جنوبی نیز فلزات لازم را برای دیگر کشورهای عضو فراهم خواهد کرد. در همین راستا نیز 6 کشور قرار است به این گروه اضافه شوند؛ ایران، امارات، عربستان، اتیوپی، مصر و آرژانتین همان کشورهایی هستند که قرار است بریکس در آغاز سال 2024 پذیرای آنها باشد.
نگاهی به ظرفیت این کشورها نشان میدهد آرژانتین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کالاهای اساسی است. همچنین مصر نیز دارای منابع سرشار انرژی بوده و آن را با گاز میشناسند. عربستان و امارات نیز در حوزههایی همچون نفت و گاز فعال هستند. اتیوپی نیز که از دیگر کشورهای عضو جدید بریکس خواهد بود، دومین کشور پرجمعیت آفریقای جنوبی بوده که از توسعه و پیشرفت خوبی برخوردار است.
گفتنی است ایران نیز برای بریکس دستاوردهایی خواهد داشت. البته این دستاوردها متقابل بوده و عضویت ایران نیز برای آن دستاوردهایی خواهد داشت. پرداختن به این سوال که «در چه شرایطی عضو بریکس شدیم؟» مهم است.
ایران کشوری است که به صورت سنتی صادرکننده نفت، گاز و میعانات گازی بوده و سرشار از منابع انرژی است. در این شرایط ایران باید نقش جدیدی پیدا کند تا بتواند بیش از پیش در تامین انرژی کشورهای همپیمان خود که در بریکس هستند، ایفای نقش کند. در واقع کشورهایی که نیاز به انرژی ایران خواهند داشت از جمله چین، آفریقای جنوبی، اتیوپی و هند حساب دیگری روی بخش انرژی ایران باز خواهند کرد و توسعهای در حوزه انرژی کشور رقم خواهد خورد. متقابلا نیز برای تامین امنیت انرژی این کشورها، ایران نیاز به جذب سرمایهگذاری در حوزه انرژی دارد که همین کشورها را میتوان برای سرمایهگذاری و ساخت پالایشگاه، استخراج نفت، سرمایهگذاری در بخشهای مختلف صنعت انرژی و... جذب کرد.
جمعیت اعضای بریکس
نگاهی به تعداد جمعیت کشورهای عضو بریکس نشان میدهد این گروه تا قبل از عضوگیری جدید، حدود 42 درصد جمعیت کل جهان را تشکیل میداد. در واقع جمعیت کل 5 کشور عضو این گروه 2.83 میلیارد برآورد شده بود.
اکنون اما با عضوگیری جدید گروه بریکس بالطبع تعداد کل جمعیت این گروه تغییر کرده است. نگاه دقیقتر به میزان جمعیت کشورهای قدیم و جدید عضو این گروه حاکی از آن است که چین با جمعیت بیش از 1.4 میلیارد نفری در جایگاه اول این گروه قرار گرفته است.
هند که یکی از اعضای قدیمی بریکس است از لحاظ جمعیت، با 1.39 میلیارد نفر در جایگاه دوم قرار میگیرد. جایگاه سوم در بین کشورهای عضو این گروه برای برزیل است که جمعیتی بیش از 213 میلیون نفر دارد. همچنین روسیه و اتیوپی به ترتیب با جمعیت بیش از 142 و 117 میلیون در جایگاه چهارم و پنجم قرار دارند.
بر همین اساس کشور مصر نیز با جمعیت 100 میلیون نفر در جایگاه ششم بوده و ایران با میزان جمعیت 84 میلیون نفر در جایگاه هفتم این گروه قرار گرفته است. آفریقای جنوبی نیز که از اعضای قدیم این گروه است با جمعیت بیش از 58 میلیون نفر در جایگاه هشتم این گروه قرار دارد. همچنین آرژانتین و عربستان نیز با جمعیتهایی بیش از 44 و 34 میلیون نفر، به ترتیب جایگاههای نهم و دهم را از آن خود کردهاند.
گفتنی است کشورهای عضو گروه بریکس از میزان جمعیت بالایی برخوردار بوده و بر همین اساس نیز جمعیت بالایی از کل جهان را در بر میگیرد که میتواند موجب ارتقای سطح تجارت کشورهای عضو این گروه شود.
سهم صادرات اعضای بریکس در جهان
کشورهای عضو بریکس کشورهایی هستند که در تولید و توسعه سرآمدند. همین موضوع موجب شده میزان صادرات این کشورها نیز بالا باشد. نگاهی کلی به کشورهای عضو این گروه و حضور کشوری همچون چین که کارخانه بزرگ جهان تلقی میشود، گویای بالا بودن سهم صادرات کشورهای این گروه خواهد بود. سهم صادرات چین در جهان به تنهایی 14.40 درصد است. این به این معنا است که حجم صادرات چین به نسبت بسیاری از کشورهای دیگر بالا بوده و همین امر نیز موجب شده تا این کشور در جایگاه اول در بین کشورهای عضو بریکس در این حوزه قرار بگیرد. چین به تنهایی میتواند با تکیه بر علوم و فنون صنعتی، تمام ابزارآلات مورد نیاز یک کارخانه را تولید کند. نگاهی به سهم دیگر کشورهای عضو بریکس در حوزه صادرات، حاکی از آن است که امارات عربی متحده سهم 2.40 درصدی در صادرات جهان دارد. همین امر موجب شده تا این کشور در جایگاه دوم در بین کشورهای عضو قرار بگیرد. سهم صادرات روسیه در جهان نیز 2.10 درصد است که موجب شده تا این کشور در جایگاه سوم در بین کشورهای عضو قرار بگیرد. گفتنی است سهم صادرات هند که از اعضای قدیم گروه بریکس است، 1.80 درصد در جهان است و این کشور را در جایگاه چهارم قرار میدهد. همچنین سهم صادرات عربستان که از اعضای جدید این گروه به شمار میرود، 1.60 درصد است که این کشور را در جایگاه پنجم قرار میدهد. جایگاه ششم برای کشور برزیل با سهم صادرات 1.30 درصد، جایگاه هفتم برای آفریقای جنوبی با سهم صادرات 0.5 درصد، جایگاه هشتم برای آرژانتین با سهم صادرات 0.4 درصد و جایگاه نهم برای ایران با سهم صادرات 0.3 درصد است. پس از این کشورها، مصر با سهم صادرات 0.2 درصد در جهان در جایگاه دهم قرار گرفته و پس از آن اتیوپی با سهم صادرات 0.02 درصد در جایگاه یازدهم در بین کشورهای بریکس قرار دارد. گفتنی است به طور کلی سهم صادرات کشورهای عضو بریکس در جهان 25.10 درصد است که حاکی از سهم زیاد این گروه در صادرات جهان است.
میزان صادرات کشورهای عضو بریکس
سهم صادرات کشورهای عضو بریکس در جهان 25.10 درصد است. این به این معناست که کشورهای عضو این گروه اهتمام ویژهای در بحث تولید و صادرات محصولات خود دارند. نگاهی به میزان صادرات این کشورها در جهان نشان میدهد میزان صادرات چین 3594 میلیارد دلار است. این کشور بیشترین میزان صادرات را در بین کشورهای عضو بریکس دارد. امارات که در جایگاه دوم این گروه قرار گرفته است، میزان صادراتش 599 هزار میلیارد است. پس از امارات عربی متحده که عضو جدید بریکس است، روسیه با میزان 532 هزار میلیارد دلار در جایگاه سوم قرار گرفته است. هند با میزان صادرات 453 هزار میلیارد دلار در جایگاه چهارم، عربستان با میزان صادرات 410 هزار میلیارد دلار در جایگاه پنجم، برزیل با میزان صادرات 334 هزار میلیارد دلار در جایگاه ششم، آفریقای جنوبی با میزان صادرات 123 هزار میلیارد دلاری در جایگاه هفتم و آرژانتین با میزان صادرات 88 هزار میلیارد دلاری در جایگاه هشتم در بین کشورهای عضو این گروه قرار گرفتهاند. ایران نیز که از دیگر کشورهای جدید این گروه است با میزان صادرات 73 هزار میلیارد دلاری در جایگاه نهم در بین کشورهای عضو این گروه قرار گرفته است. پس از ایران، کشورهای مصر و اتیوپی با میزان صادرات 49 هزار میلیارد دلار و 4 هزار میلیارد دلار به ترتیب در جایگاه دهم و یازدهم در بین این کشورها قرار میگیرند.
سهم تولید نفت اعضای بریکس در جهان
بسیاری از کشورهای عضو گروه بریکس در بحث انرژی سرآمد بوده و میزان تولید بالایی در حوزه نفت و گاز دارند. روسیه به عنوان پمپ بنزین جهان تلقی شده و سرشار از منابع نفت و گاز است. عربستان نیز مملو از انرژی بوده و در بحث تولید نفت و فروش آن، جایگاه بالایی در جهان دارد. ایران و دیگر کشورهای عربی نیز سرشار از منابع نفت و گاز بوده و حالا اعضای جدید گروه بریکس محسوب میشوند.
با این حال میتوان به این نتیجه رسید که مکمل بودن اقتصادی در بین کشورهای عضو بریکس، برای متشکلان این گروه بسیار مهم بوده و در همین راستا نیز حرکت خواهد کرد. البته گفتنی است که اگر این مکمل بودن در بین اعضای این گروه نباشد، همافزایی و کنار هم قرار گرفتن این کشورها نتیجهای نخواهد داشت.
بر همین اساس نگاهی به آمارها نشان میدهد سهم عربستان از تولید نفت در جهان، 12.9 درصد است و همین امر موجب شده تا در بین کشورهای عضو این گروه در جایگاه اول قرار بگیرد. سهم روسیه نیز از تولید نفت در جهان، 11.9 درصد بوده و جایگاه دوم را برای این کشور در بین اعضای بریکس فراهم کرده است. سومین جایگاه در بین کشورهای عضو، برای چین است که 4.4 درصد است. امارات عربی متحده سهم 4.3 درصدی داشته که در جایگاه چهارم قرار گرفته و پس از آن ایران با سهم تولید 4.1 درصدی در جایگاه پنجم قرار گرفته است.
گفتنی است برزیل با سهم تولید نفت 3.3 درصد در جایگاه ششم، هند و آرژانتین با سهم تولید 0.8 درصد در جایگاه هفتم و مصر نیز با سهم تولید نفت 0.7 درصدی، در جایگاه هشتم قرار دارند. آفریقای جنوبی و اتیوپی نیز سهمشان از تولید نفت صفر است.
تولید ناخالص داخلی در کشورهای عضو بریکس
همانطور که گفته شد، گروه بریکس توسط اقتصادهای نوظهور تشکیل شده است. بر همین اساس نیز میتوان مطمئن بود این گروه اهتمام ویژهای بر مسائل اقتصادی خواهد داشت. چین که از اعضای قدیم گروه بریکس است، به عنوان کارخانه بزرگ جهان تلقی شده و در بحث تولید سرآمد است. آمارها حاکی از تولید ناخالص داخلی 19374 میلیارد دلاری این کشور است که موجب شده چین در جایگاه اول در بین کشورهای عضو این گروه قرار بگیرد.
هند که از دیگر کشورهای عضو قدیم گروه بریکس است با میزان تولید ناخالص داخلی 3737 میلیارد دلاری در جایگاه دوم قرار گرفته است. برزیل و روسیه نیز با میزان تولید ناخالص داخلی 2081 و 2063 میلیارد دلاری به ترتیب در جایگاههای سوم و چهارم قرار گرفتهاند.
عربستان که عضو جدید این گروه محسوب میشود با تولید ناخالص داخلی 1062 میلیارد دلاری در جایگاه پنجم در بین کشورهای عضو این گروه قرار میگیرد. آرژانتین و امارات عربی متحده نیز که از اعضای جدید این گروه هستند به ترتیب با تولید ناخالص داخلی 641 و 499 میلیارد دلار، در جایگاه ششم و هفتم قرار گرفتهاند.
در این بین آفریقای جنوبی با تولید ناخالص داخلی 399 میلیارد دلاری در جایگاه هشتم، مصر با تولید ناخالص داخلی 387 میلیارد دلاری در جایگاه نهم و ایران با تولید ناخالص 368 میلیارد دلاری در جایگاه دهم قرار گرفتهاند. همچنین اتیوپی با میزان تولید ناخالص داخلی 156 میلیارد دلاری در جایگاه آخر در بین کشورهای عضو بریکس قرار گرفته است.
میزان تولید نفت اعضای بریکس
نگاه دقیقتر به میزان تولید نفت کشورهای عضو بریکس حاکی از آن است عربستان با 12136 هزار بشکه در روز در رتبه اول تولیدکنندگان نفت در بین اعضای بریکس قرار دارد. روسیه نیز با تولید 11202 هزار بشکه در روز در رتبه دوم در بین این کشورها قرار گرفته است.
چین با تولید 4111 هزار بشکه نفت در جایگاه سوم، امارات با تولید 4020 هزار بشکه نفت در جایگاه چهارم، ایران با تولید 3822 هزار بشکه در روز در رتبه پنجم، هند با تولید 737 هزار بشکه در روز در رتبه ششم، آرژانتین با تولید 706 هزار بشکه در روز در جایگاه هفتم و مصر نیز با تولید 613 هزار بشکه در روز در رتبه هشتم قرار گرفتهاند. اتیوپی و آفریقای جنوبی نیز میزان تولید نفتشان صفر است.
ارسال به دوستان
مرز خواب آشفته و رؤیای اردوغان
اسدالله رمضانزاده: رئیسجمهور ترکیه پس از پیروزی میلیمتری در انتخابات ریاستجمهوری سال 2023 این کشور، نهایت تلاش خود را در راستای تقویت مولفههای اعتمادساز نسبت به واشنگتن و اتحادیه اروپایی به کار برده است. موافقت ترکیه با عضویت اوکراین در ناتو و امتناع این کشور از تکمیل برخی قراردادهای تسلیحاتی خود و مسکو، جملگی در همین راستا قابل تحلیل است. در این میان، برخی اعضای ارشد اتحادیه اروپایی در مذاکرات پشت پرده خود (که در قالب دیپلماسی پنهان میان بروکسل - آنکارا برگزار میشود) به وی وعده دادند روند عضویت آنکارا در اروپای واحد را تسریع کرده و عضویت این کشور در اتحادیه اروپایی را تبدیل به یک امر دستیافتنی و ملموس سازند. اعلام همین وعده کافی بود تا اردوغان بار دیگر به فضای ذهنی سال 2005 میلادی یعنی زمان آغاز مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپایی بازگردد.برخی اعضای ارشد حزب حاکم عدالت و توسعه معتقدند با توجه به افزایش وزن سیاسی اپوزیسیون داخلی از جمله حزب جمهوریخواه خلق و حتی احزاب نوظهور، عضویت در اتحادیه اروپایی میتواند تبدیل به شاهکلید تغییر بازی به سود اردوغان شود. با همه این اوصاف، اظهارات اخیر صدراعظم اتریش، شوک جدیدی را به آنکارا وارد ساخته است. «کارل نهامر» صدراعظم اتریش در واکنش به فشار اخیر ترکیه برای احیای مذاکرات متوقف شده بر سر عضویت در اتحادیه اروپایی، اعلام کرد اتریش میخواهد به طور رسمی به مذاکرات الحاق ترکیه پایان دهد، زیرا عضویت کامل این کشور در اتحادیه اروپایی قابل تصور نیست. بر اساس اظهارات کارل نهامر، کشورها باید صادقانه با یکدیگر برخورد کنند و این شامل پایان رسمی مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپایی است! واقعیت ماجرا این است که ظهور احزاب ملیگرا در اتحادیه اروپایی، نگاه ابزاری ذاتی اروپاییان نسبت به ترکیه، ماهیت متفاوت جامعه ترکیه با جوامع اروپایی و منازعات تاریخی و پایانناپذیر ترکیه با کشورهای یونان و قبرس به عنوان ۲ عضو اتحادیه اروپایی بر سر جزایر و مناطق ادعایی، جایی برای تحقق خواسته اردوغان جهت عضویت در اروپای واحد باقی نمیگذارد. رئیسجمهور ترکیه از سال 2005 تاکنون بارها با چنین حقایقی مواجه شده اما گویا توهم عضویت در اتحادیه اروپایی را بیشتر از مواجهه با واقعیاتی مانند ذات مزورانه اروپاییان دوست دارد!
موضوع بعدی، پیشنهاد عملیاتی اتریشیها و مابهازای مطرح شده از سوی وین است.
بر اساس پیشنهاد صدراعظم اتریش، ترکیه میتواند تبدیل به یک شریک مهم برای اتحادیه اروپایی شود و سطح همکاریهای فیمابین بر اساس نوعی شراکت مستمر تعریف شود؛ همین و بس!
این پیشنهاد برای اردوغان بسیار آشنا و در عین حال آزاردهنده است! نیکولا سارکوزی رئیسجمهور اسبق فرانسه زمانی که در کاخ الیزه حضور داشت، برای نخستین بار با استفاده از کلیدواژه «شریک بااولویت» در قبال ترکیه، تاکید کرد عضویت این کشور مسلمان در باشگاهی که همه کشورهای آن مسیحی هستند امکانپذیر نیست! اکنون مقامات اتریشی همان پیشنهاد سارکوزی را با ادبیاتی دیگر مطرح کردهاند. همان گونه که مشاهده میکنیم، نگاه ماهوی اروپاییان نسبت به ترکیه تغییری نیافته و از همان روند قبلی تبعیت میکند. با این حال به نظر میرسد اردوغان آمادگی روحی لازم برای پذیرش چنین حقیقت محضی را ندارد. این روند، حاصلی جز عقبگرد آنکارا در نظام بینالملل نداشته و ندارد. فراتر از آن، اردوغان با اصرار بر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپایی، بارها عزت کشورش را مخدوش کرده است. بهتر است رئیسجمهور ترکیه جهت درک ماهیت و اجزای بازی اروپاییان در قبال خود، نیمنگاهی به وعدههای محقق نشده آنها به زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین درباره عضویت کییف در ناتو و اتحادیه اروپایی بیندازد! قطعا میزان خدمت رئیسجمهور ترکیه به غرب، به اندازه زلنسکی نبوده و نخواهد بود.
مواضع اخیر صدراعظم اتریش، تلنگر دیگری به اردوغان محسوب میشود، هر چند بازگشت وی از مسیر پرتلاطم و پرهزینهای که از سال 2005 در حوزه سیاست خارجی (با اصرار بر عضویت در اتحادیه اروپایی) تعریف کرده بعید به نظر میرسد. با توجه به اینکه همه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی باید با عضویت کشورهای جدید موافقت کنند، امروز تعبیر رؤیای اردوغان بیش از هر زمان دیگری ناممکن به نظر میرسد.
ارسال به دوستان
«دیپلماسی» و «دفاع» هوشمندانه برای اخراج آمریکا از منطقه
دکتر محمدرضا حسنیآهنگر*: درک راهبرد این روزهای محور مقاومت در منطقه غرب آسیا یکی از مسائل مهمی است که البته زوایای مختلفی دارد.
تعبیر راهبرد به بررسی چگونگی نوع کنشگری عناصر فعال در صحنه اشاره دارد. با این اوصاف نوع کنشگری محور مقاومت در منطقه غرب آسیا را باید به پیش و پس از شهادت فرماندهان مقاومت در 13 دی 98 تقسیم کرد. مبارزه با تروریسم، اخراج تکفیریها، حمایت از حقوق بشر در یمن و تلاش برای حفظ ثبات منطقه اولویتهای رویکرد منطقهای محور مقاومت است که پیش از شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی براساس «واقعگرایی دفاعی» در سیاست منطقهای مقاومت دست آخر منتهی به پایان داعش در عراق و سوریه در 30 آبان 96 شد.
برخلاف پیشبینیهای غرب و متحدانش در منطقه، شهادت فرماندهان مقاومت با دستور مستقیم دونالد ترامپ معادلات دیپلماسی و میدان را به هم ریخت. حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به پایگاه آمریکایی «عینالاسد» نمود بارز بهکارگیری «واقعگرایی تهاجمی» به عنوان مکمل جدید کنشگری منطقهای محور مقاومت بود و سرآغاز فصل جدید تحولات غرب آسیا.
هدف از طرح این مقدمه، بررسی برخی راهبردهای اثربخش محور مقاومت است که اکنون جریان دارد و تاثیر آن در آینده نیز مشهود خواهد بود.
افزایش بازدارندگی نظامی مقاومت در برابر تهدیدها
بازدارندگی را بهطور کلی میتوان «استفاده یک طرف از مجموعهای از تهدیدها برای قانع کردن طرف دیگر به عدم انجام یک عمل نامطلوب» تعریف کرد.
بازدارندگی استراتژی جنگ نیست بلکه استراتژی صلح است. بازدارندگی دشمن را از نظر فیزیکی دفع نمیکند بلکه از نظر روانی وی را از تجاوز منصرف میکند. بازدارندگی نه تنها در میان کشورها و دولتها به چشم میخورد بلکه میان انسانها و حتی حیوانات وجود دارد.
برهمین اساس بخشی از رویکرد نوین محور مقاومت به توسعه ساز و برگ نظامی بازمیگردد که البته توصیهای است که مبنای الهی آن در قرآن کریم است.
با این اوصاف، تسلیح و به روزرسانی توان رزمی حزبالله لبنان با هدف توازنبخشی به امنیت آن مناطق در برابر تهدید رژیم حقیر صهیونیستی، شبکهسازی متحد و توسعه قدرت رزم موشکی و پهپادی نیروهای مقاومت فلسطین در کرانه باختری رود اردن، افزایش بهکارگیری تاکتیکهای نظامی هجومی در یمن، توسعه ثبات در سوریه و استقرار سامانههای دفاع هوایی با موافقت دولت دمشق، تحویل مناطق تحت سیطره ارتش روسیه به حزبالله لبنان در سوریه و توسعه فراگیری دفاع بازدارنده زمینی، هوایی و دریایی در خلیج فارس براساس دکترین دفاع همهجانبه جمهوری اسلامی ایران، افزایش صادرات سلاح دفاعی به کشورهای همسایه و فرامنطقهای متقاضی مبارزه با تروریسم و تلاش برای شکلدهی به شبکه یکپارچه دفاع موشکی و پهپادی، از جمله اقدامات انجامشده توسط محور مقاومت در راستای افزایش سطح بازدارندگی در مقابل تهدیدهای احتمالی غرب و همپیمانانش پس از شهادت فرماندهان مقاومت به شمار میرود.
«دیپلماسی عزت» نسخه جامع سیاست خارجی مقاومت
زاویه دیگر «واقعگرایی تهاجمی» محور مقاومت در همگرایی منطقهای به اتخاذ «دیپلماسی جمعی فعال» بازمیگردد.
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی اخیرا درباره سیاست خارجی مطلوب از کلیدواژه «دیپلماسی عزت» در نفی «دیپلماسی التماسی» استفاده کردند که اگرچه در ظاهر خطاب به دولت وقت ایران گفته شده است اما نسخه اجرایی جامع برای همه شؤون دیپلماسی محور مقاومت به شمار میرود.
همافزایی دولت سیزدهم در توسعه روابط با کشورهای منطقه، عضویت در پیمان شانگهای و ورود به ائتلاف قدرتهای اقتصادی نوظهور «بریکس»، برداشتن گامهای اثربخش در زمینه کریدورسازی منطقهای، حل و فصل پروندههای فیمابین با عربستان سعودی و مدیریت روابط خارجی برای بهرهگیری از ظرفیتهای کشورهای حاشیه خلیج فارس، تلطیف و توسعه روابط با بحرین، مصر و کشورهای آفریقایی و اثربخش کردن استراتژی «چماق و هویج» در مدل بازیهای پیرامونی و فرامنطقهای، از جمله گامهای برداشته شده در این زمینه است.
مصادیق خارجی دیپلماسی عزتمند «مقاومتپایه»
مفهوم دیپلماسی عزتمند «مقاومتپایه» در دکترین دیپلماسی برخی کشورهای مقاومتگرا نیز به وضوح مشهود و ملموس است. به عنوان مثال امضای توافق ترسیم مرز دریایی لبنان و رژیم موقت صهیونیستی در آبان 1401، ثمره دووجهی مقاومت در میدان و چانهزنی در میز مذاکرات برای حزبالله و دولت لبنان بود که نشان دهنده استیصال صهیونیستها و نمایانگر ناتوانی تلآویو در برابر دیپلماسی عزتمند نیروهای مقاومت بود. درهمین رابطه شاهد اشتراک سوریه در به کارگیری دیپلماسی «عزتمندانه» هستیم.
دولت بشار اسد پیش از انتخابات ترکیه در قبال تلاش گسترده رجب طیب اردوغان حاضر به مذاکره به نفع سیاستهای آنکارا نشد و اولویتش را بر خروج ارتش ترکیه و تامین منافع ملی آن کشور گذاشت.
دعوت مجدد سوریه به نشست اتحادیه عرب، بازگشت روابط امارات و عربستان به گفتوگو با بشار اسد و نفی جریانهای اخوانی تندروی سوری از جانب «الازهر» قاهره را میتوان بخشی از دستاوردهای اثربخش به کارگیری دیپلماسی عزتمند در بلاد «شام» عنوان کرد.
موازنهسازی در بهکارگیری توأم 2 ابزار دیپلماسی و میدان
موازنهسازی در بهکارگیری توأم 2 ابزار دیپلماسی و میدان در رویکرد آیندهنگرانه محور مقاومت در غرب آسیا و روابط سیاست خارجی آنها سهم بسزایی خواهد داشت.
از جمله مولفههای قدرتآفرینی که به نظر میرسد کشورهای عضو محور مقاومت از رهگذر دیپلماسی عزتمند «مقاومت پایه» نسبت به تحقق آن ممارست دارند و در آینده دامنه آنها را گسترش هم خواهند داد، میتوان به برخی موارد اشاره کرد.
1- توسعه توانمندیهای مقاومت عراق و خنثیسازی دسیسههای ارتش تروریست آمریکا برای انحلال این ساختار مردمنهاد بشری مانند مجموعه دفاعی - جهادی «حشد الشعبی»
2- توسعه زیرساختهای بشری و دفاعی انصارالله یمن با چشمانداز افزایش توان مقاومت و قدرت پیشروی در صورت تکرار خصومتورزی ریاض و ابوظبی
3- آگاهیبخشی مستمر به دولت لبنان با هدف جلوگیری از روی کارآمدن مهرههای غربنشانده در این کشور
4- به روزرسانی ائتلافهای منطقهای و فرامنطقهای برای جلوگیری از بازتولید داعش که چندی است در دستور کار ارتش تروریست آمریکا قرار دارد.
5- تقویت و عضوگیری بیشتر در ائتلافهای منطقهای همسو با تفکر مقاومت و جمهوری اسلامی ایران
6- افزایش گفتوگوهای دیپلماتیک بین سران کشورهای مقاومت با دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس و تبیین مستندات فعالیتهای مخرب رژیم تروریست صهیونیستی
7- رصد و پایش تحولات افغانستان با هدف آگاهیبخشی به سران دولت موقت طالبان برای کنشگری آگاهانه آنها در برابر سوءاستفاده غرب و رژیم صهیونیستی از ظرفیت برخی جریانهای به اصطلاح جهادی نزدیک به تروریسم بینالملل که متوجه صلح منطقهای و مرزهای جمهوری اسلامی ایران میشود.
8- بهکارگیری همه ابزارهای دفاعی و دیپلماسی ذیل برنامه هوشمندانه جمهوری اسلامی ایران و مقاومت منطقه برای اخراج هر چه سریعتر نیروهای نظامی آمریکا از منطقه
9- آیندهپژوهی و راهکارسنجی کاهش دسترسی و اشراف پایگاههای جاسوسی آمریکا و غربپایه در مناطقی مانند اقلیم کردستان عراق
10- حمایت همگرایانه تسلیحاتی و دیپلماتیک از مقاومت فلسطین با هدف ایجاد بازدارندگی نظامی در برابر حملات صهیونیستها و افشاگری اقدامات ضدحقوق بشری رژیم اشغالگر قدس در کرانه باختری و اقصی نقاط منطقه غرب آسیا.
*رئیس دانشگاه جامع امام حسین
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|