|
نگاهی به روند ساخت انیمیشنهای ایرانی
بچه زرنگ سینما
گروه فرهنگ و هنر: سالهاست جای خالی انیمیشن بومی باکیفیتی همپای انیمیشنهای خارجی حس میشود. منظور از انیمیشن بومی، انیمیشنی است که صفر تا صد فرآیند تولید آن توسط هنرمندان داخلی انجام شود و بتوان در آن با زبان و پوشش و دغدغه ایرانی با مخاطب کودک و نوجوان همصحبت شد. دهههای گذشته شاهد تلاش هنرمندان این صنعت در داخل کشور بودهایم و شاید بتوان فعالیت سالهای اخیر انیمیشنسازان را جوانه بذرهایی دانست که آرام آرام از زمین صنعت پویانمایی سر برمیآورد و قد علم میکند.
با نگاهی به فعالیت هنرمندان این عرصه در سالهای گذشته نام چند انیمیشن مهر تاییدی بر تلاش بیوقفه آنها برای بومیسازی این صنعت در داخل کشور دارد. انیمیشن «تهران 1500» را شاید بتوان شروع فعالیت جدی در این حوزه دانست؛ قدمی که بهرام عظیمی سال 1392 برداشت و نشان داد ساخت انیمیشن با ساختار نوین قابل انجام است. از سال 1392 بود که ساخت انیمیشن به صورت جدی از لحاظ کیفیت بالا در سطح انیمیشنهای خارجی کلید خورد. انیمیشن «رستم و سهراب» ساخته کیانوش دالوند 1392، «شاهزاده روم» ساخته هادی محمدیان 1393، «فهرست مقدس» ساخته محمدامین همدانی 1394، «آخرین داستان» ساخته اشکان رهگذر 1396، «فیلشاه» ساخته هادی محمدیان 1396، «بنیامین» ساخته محسن عنایتی 1397، «پسر دلفینی» ساخته محمد خیراندیش 1399، انیمیشن «لوپتو» ساخته عباس عسگری 1401، «بچه زرنگ» ساخته نکویی، محمدیان و جنتی محصول سال 1402 انیمیشن برتر این دهه هستند که به نوعی سردمداران مسیر ساخت انیمیشن در سطح و کیفیت جهانی هستند.
در یک دهه گذشته هر سال حداقل یک انیمیشن باکیفیت از سوی هنرمندان این صنعت ساخته شده که نشان از اهتمام در این زمینه دارد. اگرچه در فرآیند ساخت برخی از این انیمیشنها حضور عوامل خارجی را هم شاهد هستیم اما همین شروع و جسارت هنرمندان در به حرکت درآوردن چرخهای این صنعت در داخل کشور قابل توجه است.
انیمیشن «بچه زرنگ» جدیدترین ساخته انیمیشنسازان کشورمان است. گروه هنر پویا که پیش از این با 2 انیمیشن «فیلشاه» و «شاهزاده روم» در جشنواره فجر حضور پیدا کرده و با استقبال بالایی از سوی مخاطبان مواجه شده بود، این بار با «بچه زرنگ» آمده است. جایزه ویژه هیات داوران جشنواره فیلم فجر دوره چهلویکم در بخش بهترین فیلم سال 1401 و فروش 29 میلیاردی و شکست آمار فروش و جا گرفتن در رده پرفروشترین فیلم کودک تاریخ سینمای ایران از اخبار خوب مرتبط با این انیمیشن است. انیمیشن «بچه زرنگ» داستان پسری به نام محسن است که علاقهمند به ابرقهرمانهای فیلمهاست و به همین خاطر دوست دارد با وسایل ابرقهرمانیاش به همه کمک کند. محسن در ادامه با حیوانی مواجه میشود که از گونه حیوانات منقرض شده ایران است؛ ببر ایرانی. او تصمیم میگیرد به ببر کمک کند تا به زادگاهش بازگردد و در این مسیر به دل جنگل میزند و داستان شروع میشود. کیفیت بالای این انیمیشن از نظر گرافیکی و جاذبههای بصری در سطح انیمیشنهای خوب خارجی است. در اکثر موقعیتهای هیجانانگیز این انیمیشن میتوانیم ظرفیتهای یک کار بومی و لذت بصری و وجد مخاطبان بویژه مخاطبان کودک را ببینیم. از دیگر نقاط مثبت این انیمیشن میتوان به این موارد اشاره داشت؛ پرداخت به فضای ابرقهرمانی که اکثر کودکان امروز به آن علاقهمندند، بومیسازی کاراکترها و معرفی حیوانات و گونههای در حال انقراض ایران، انتخاب شکارچیان جنگل به عنوان ضد قهرمان و جنگلبانان به عنوان افراد مورد اعتماد، جذابیت گرافیکی بالا و کیفیت فوقالعاده بصری و در نهایت تلاش سازندگان برای پرداختن به موضوع محیط زیست.
توجه به اینکه کودکان امروز علاقهمند به ابرقهرمانان هستند و خود را در قالب آنها میبینند و شکلگیری ایده اثر بر این اساس هوشمندانه بوده است. ارائه یک الگوی بومی از ابرقهرمان هم الزاماتی دارد که باید به آن پرداخت اما آنچه در «بچه زرنگ» شاهد آن هستیم، نوعی تقلید از رفتار ابرقهرمانان خارجی در قالب فعالیت کودک ایرانی است. محسن کودکی است که وسایلی همچون چاقو، کبریت و شوکر همراه دارد و چالاک است اما نکته اینجاست که «بچه زرنگ» با تمام تلاشهایش نتوانسته نمونه ابرقهرمان بومی را بسازد و در نقطه نمایش و تقلید باقی مانده است. از نام انیمیشن شروع میکنیم؛ «بچه زرنگ». محسن در شرایطی «بچه زرنگ» خطاب میشود که رفتارهای خطرآفرینی از خود نشان میدهد. استفاده از چاقو و شوکر و کبریت، نوعی خودسری و اجازه نگرفتن از والدین برای انجام کارها و نشان دادن توانایی خود به پدر و مادر با نگران کردن آنها از نکات قابل اشاره در این انیمیشن است. در پایان محسن، ابایی از نگران کردن والدین خود ندارد و پشیمانی در او نشان داده نمیشود. حتی پدر او با وجود پشت سر گذاشتن نگرانی بسیار از دوری محسن، پس از پیدا کردن او هیچ واکنشی در مواجهه با این حرکت خودسرانه محسن نشان نمیدهد. شاید ادعای سازندگان اثر این باشد که کار برای کودکان است و باید تا حد ممکن عاری از واکنشهای هیجانی و خشن باشد اما سوال اینجاست: میتوان به این بهانه که اثر مناسب مخاطب کودک است و نوعی نمایش فانتزی، واقعیتها را کتمان کرد؟! ذهن کودکان بالای 9 سال توانایی تفکیک بعد فانتزی و واقعی انیمیشن را دارد. برای او حتما صحبت یک انسان با ببر غیرواقعی جلوه میکند و نوع برخورد والدین با فرزند یک روند واقعی. پس این امکان وجود دارد که کودک پس از تماشای انیمیشن به این فکر کند که او هم میتواند مانند محسن باشد. پس نمایش این رفتارهای پرخطر در کنار نام این انیمیشن که محسن را بچهای زرنگ معرفی میکند و عدم تناسب واکنش والدین در مقابل رفتارهای محسن میتواند تناقضهای رفتاری را در کودکان به وجود آورد. از سویی شاید بتوان در کنار تمام وجوه مثبت این انیمیشن به ضعف دیالوگهای آن اشاره کرد. ببر زیبای مازندران که ادبیات و صداگذاری خاص خود را دارد، از جملاتی بزرگسالانه استفاده میکند و این جملهها در خلال برخی دیالوگها مدام تکرار میشود. جملههایی مثل: «شلکن سفتکن درآوردی»، «خراب شده» که پدر محسن ماشین خود را اینگونه خطاب میکند، «نارو»، «بمیری! یواش! حیوونن دیگه توقعی نیست!» و... نمونهای از این کلمات و عبارات که در دیالوگهای این انیمیشن استفاده شده است. اگرچه امکان دارد که کودکان از بزرگترهای خود بارها این عبارات را شنیده باشند اما میشد جایگزینی برای این عبارات انتخاب کرد.
در ضمن استفاده از موسیقی در این انیمیشن لحظات شادی را برای مخاطبان ایجاد و آنها را با خود همراه میکند اما اشعاری که در برخی صحنهها شنیده میشود جای تامل دارد. این بیت: «برنده بشی مهمه/ از چه روشی مهم نیست!» این تداعی را دارد که هدف، وسیله را توجیه میکند و از هر طریقی میتوان به اهداف رسید بیآنکه به شیوه رسیدن به آن فکر کرد. در واقع آهنگ و وزن یک بیت نباید سبب استفاده و انتخاب آن شود، زیرا ذهن مقلد کودکان بیت را سریع حفظ کرده و با تکرار آن در خود نهادینه میکند.
استفاده از لحظاتی خاص همچون معرفی شخصیت آهو به عنوان قلب جنگل نیز قابل اشاره است. این بخش از انیمیشن را میتوان به صحنههایی که اثر را بومی کرده اضافه کرد. گرافیک داستان ضامن آهو و ارتباط داستان به مسالهای مذهبی از نقاط قوت این انیمیشن است. این ایده که در کنار موضوع محیط زیست و مساله انقراض ببر ایرانی، به داستان آهو و امام رضا اشاره شود، پیوند جالب توجهی را ایجاد کرده است.
در کنار تمام نکات مثبت و منفی این انیمیشن باید یادآور شد در دنیایی که مخاطبان کودک و نوجوان ایرانی با سیل عظیم آثار خارجی مواجه هستند، این دست از آثار میتواند شروع خوبی برای رسیدن به نقطه تولید بومی در صنعت انیمیشن باشد؛ صنعتی که با تولید انیمیشنهای خارجی با رویکرد و ایدئولوژی غربی هر نوع محتوایی را رنگآمیزیشده تقدیم فکر و نگاه کودکان میکند تا در آینده آنها را به شیوهای که مدنظر دارد، تربیت و جهتدهی کند.
ارسال به دوستان
حمایت از صهیونیستها هم نتوانست تعطیلی رسانههای ضد انقلاب را به تأخیر بیندازد
از زن، زندگی تا کودککشی
گروه سیاسی: شبکه فارسیزبان منوتو، به عنوان یکی از بازوهای رسانهای جریان ضدایرانی، از احتمال تعطیلی خود در ژانویه امسال خبر داد. در جریان اغتشاشات پاییز سال گذشته که به بهانه مرگ مهسا امینی علیه امنیت ملی ایران به راه افتاد، در کنار شبکههایی مثل اینترنشنال، صدای آمریکا، بیبیسی فارسی و رادیو فردا، منوتو نیز وظیفه تحریک احساسات جامعه برای انجام آشوب و اغتشاش را برعهده گرفته بود. مطرح کردن نام رضا پهلوی به عنوان جایگزین جمهوری اسلامی و پوشش گسترده اخبار سلطنتطلبان، دیگر وظیفهای بود که برای شبکه ضدایرانی منوتو تعریف شده بود. ماهیت راهاندازی شبکه منوتو پروژهای غربی برای عملیات روانی علیه جامعه ایرانی بود. در سالهای اخیر این شبکه فارسیزبان مشخصا از سوی جامعه بهاییها، رژیم صهیونیستی و گروههای سلطنتطلب وابسته به دیکتاتورزاده پهلوی تأمین مالی شده و سیاستهای رسانهای این شبکه بهایی در بزک کردن رژیم دیکتاتور پهلوی و البته تطهیر چهره جنایتکار رژیم صهیونیستی کاملا مشهود است.
به طور کلی اعلام تعطیلی احتمالی این شبکه فارسی زبان از سوی مالکان بهاییاش، آن هم همزمان با دست و پنجه نرم کردن رژیم صهیونیستی با مشکلات مالی و اقتصادی، بیانگر 3 نکته مهم است:
* اسرائیل؛ کارفرمای رسانههای ضدانقلاب
رژیم صهیونیستی نمیتواند از پس هزینههای جنگ علیه غزه برآید و به همین خاطر به کاهش هزینههای خود روی آورده است و مشکلات پیشآمده برای منوتو در تامین هزینههای مالی فعالیتهایش نیز احتمالا به همین موضوع مربوط میشود. در حقیقت اسرائیل دیگر پولی برای سرپا نگه داشتن دستگاه رسانهای خود علیه ایران ندارد و تصمیم به تعطیلی منوتو گرفته است.
با آغاز اغتشاشات صهیونیستی زن، زندگی، آزادی، اغلب رسانههای ضدایرانی از جمله اینترنشنال و منوتو به خدمت رژیم صهیونیستی در آمدند تا به پیشبرد اهداف ضدایرانی این رژیم کمک کنند. پس از عملیات خیرهکننده و پیچیده توفان الاقصی در سرزمینهای اشغالی که منجر به هلاکت بیش از 1600 نفر از نظامیان و شهرکنشینان صهیونیست شد، دستور کار جدیدی برای رسانههای فارسیزبان وابسته به اسرائیل تعریف شد. رسانههایی مثل اینترنشنال و منوتو این بار مأمور به دفاع از حیثیت بر بادرفته رژیم صهیونیستی شدند. دروغپردازی علیه مردم فلسطین، معرفی حماس و گروههای مقاومت به عنوان گروههای تروریستی و ضدانسانی، در کنار تطهیر چهره ضدبشری صهیونیستها و مظلومسازی از اشغالگران فلسطین، وظیفهای بود که به این رسانههای فارسیزبان محول شد.
* پدرخوانده کیست؟
بدون شک رژیم صهیونیستی پدرخوانده گروههای سلطنتطلب ضدایرانی است. روزهای پایانی فروردین امسال بود که رضا پهلوی به دعوت صهیونیستها، به سرزمینهای اشغالی سفر کرد. این سفر در شرایطی انجام شد که گروههای اپوزیسیون ایرانی رضا پهلوی را عامل اصلی افتراق و بر هم خوردن ائتلافهای بیدوام خود میدانستند. اساسا سفر دیکتاتورزاده پهلوی به سرزمینهای اشغالی با هدف جلب حمایت رژیم صهیونیستی برای سلطنتطلبان صورت گرفت تا نشان دهد در دعوا و اختلافات اپوزیسیون ایرانی، صهیونیستها بیشتر طرفدار چه گروهی هستند. با توجه به همین موضوع، شبکه تلویزیونی منوتو نیز به دلیل ماهیت بهایی و سلطنتطلبانهاش، بیش از هر رسانه دیگری در خدمت صهیونیستها است. مالهکشیهای این شبکه فارسیزبان روی جنایات در حال انجام رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین هم در همین چارچوب قابل درک و تفسیر است.
* اقلیتی که وجدان ندارد
عملیات ویژه گروههای مقاومت فلسطین علیه سرزمینهای اشغالی که با نام توفان الاقصی انجام شد، علاوه بر اقتدارزدایی از دستگاههای جاسوسی، امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی، شرایط دنیا را هم تغییر داد. پس از انجام عملیات توفان الاقصی، رژیم صهیونیستی با حملات دیوانهوار خود به نوار غزه، تاکنون بیش از 11 هزار نفر از مردم فلسطین را به شهادت رسانده است. بیش از 4 هزار نفر از این شهدا را کودکان فلسطینی و تعداد قابل توجهی از آنها را نیز زنان تشکیل میدهند اما پروژه نسلکشی مردم فلسطین نتوانسته زخم کاری واردشده بر صهیونیستها را التیام بخشد.
جنایات ضدبشری و دیوانهوار رژیم صهیونیستی در غزه و مظلومیت مردم فلسطین باعث شده وجدانهای خفته مردم دنیا در حمایت از فلسطینیها بیدار شود و به حرکت در آیند. در هفتههای گذشته مردم سراسر دنیا با برپایی تجمعات و راهپیماییهای اعتراضی، ضمن محکومیت اسرائیل، حمایت خود از فلسطینیها را اعلام کردند؛ تجمعاتی که همچنان ادامه دارد و هر هفته پرجمعیتتر از قبل برگزار میشود. انگلیس، آمریکا، فرانسه، آلمان و دیگر کشورهای اروپایی، در کنار کشورهای اسلامی صحنه اعتراضات مردم غرب به نسلکشی مردم فلسطین بودند.
در همین حال مرکز مطالعات امنیت قومی رژیم صهیونیستی نیز در روزهای اخیر با اشاره به کاهش قابل توجه حامیان این رژیم در غرب و آمریکا اعلام کرده است: ۹۵ درصد تظاهراتهای جهانی در واکنش به جنگ کنونی غزه، در حمایت از فلسطین و ضد اسرائیل است. مرکز مطالعات امنیت قومی رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد تعداد حامیان فلسطین در جهان از زمان آغاز جنگ کنونی غزه به شکل قابلتوجهی افزایش یافته و به همین میزان شمار حامیان اسرائیل کم شده است. اما در شرایطی که مردم سراسر دنیا در مقابل رژیم تروریستی صهیونیستی ایستادهاند، گروههای اپوزیسیون ایرانی به ویژه سلطنتطلبان و رسانههای وابسته به آنها از جمله شبکه ماهوارهای منوتو، به حمایت از اشغالگران تروریست برخاستهاند؛ جریانی که سال گذشته با شعار زن، زندگی، آزادی دست به شورش علیه امنیت ملی ایران زده بود و پروژه انزوای جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی و مجامع بینالمللی را دنبال میکرد، اکنون در کنار جنایتکارترین و منفورترین رژیم تاریخ ایستاده و با وقاحت تمام به تطهیر چهره ضدبشری این رژیم مشغول است.
مظلومیت مردم فلسطین علاوه بر اینکه چهره ضدانسانی اسرائیل را به دنیا نشان داد، اقلیت محض جریان ضدایرانی که سال گذشته به دنبال براندازی جمهوری اسلامی بودند را نیز به رخ آنها کشید.
ارسال به دوستان
وزیر راه و شهرسازی در مراسم افتتاح ترمینال فرودگاه کیش خبر داد: هدفگذاری ۲۷ نقطه برای احداث شهرک ساحلی
محورهای توسعه دریایی
گروه اقتصادی: وزیر راه و شهرسازی گفت: ما امروز در شرایط ویژهای قرار داریم که موضوع ترانزیت را در حد موضوع نفت برایمان با اهمیت کرده است. توافقهای مهمی با کشورهای منطقه در این راستا انجام شده که خط ریلی شلمچه - بصره - سوریه، توافق با کشور آذربایجان در رابطه با کریدور ارس، توافق با روسیه برای خط ریلی رشت - آستارا، توافق با ترکمنستان برای اتصال نقطه مرزی ایران به بندر ترکمن به ارزش ۴۰۰ میلیون دلاری و امضای توافقنامه برای احداث مسیر جادهای ارمنستان به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار از مهمترین آنهاست.
وی افزود: خط ترانزیتی چابهار - مشهد یکی دیگر از مهمترین پروژههای راهبردی ترانزیتی کشور محسوب میشود؛ همچنین خط ریلی شرق به غرب کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است. باید قبول کنیم که سخن گفتن از این پروژهها در یک دوره خاص آرزو بود اما امروز توسط دولت سیزدهم عملیاتی میشود.
مهرداد بذرپاش با بیان اینکه هر ماه تعدادی هواپیما خریداری میشود، گفت: تعداد قابل توجهی هواپیما تا پایان دولت سیزدهم به ناوگان حملونقل هوایی اضافه میشود. مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم افتتاح ترمینال جدید فرودگاه بینالمللی کیش در جمع خبرنگاران، ساخت این پایانه با چنین ابعادی را یکی از ضرورتهای منطقه دانست و گفت: ارزش روز این پروژه حدود ۵ هزار میلیارد تومان بوده و یکی از نمادهای توسعه منطقه محسوب میشود. بذرپاش با بیان اینکه مناطق آزاد یکی از فرصتهای اصلی سرمایهگذاری است، افزود: در راستای سیاست توسعه زیرساختهای فرودگاهی برای تکمیل این خدمات باید ترمینال بار نیز احداث شود و تعداد پروازها برای دسترسی راحتتر در جزیره کیش افزایش یابد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با توجه به اینکه جزیره کیش قرار است نقش سرمایهگذاری را در کشور ایفا کند، باید زیرساختها را برای جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی از طریق این جزیره فراهم کنیم. وی در ادامه به توسعه زیرساختها در بخش حملونقل دریایی جزیره کیش اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود بنادر مهم و راهبردی در استان هرمزگان و جابهجایی حجم بالای کالاها از این بنادر، توسعه زیرساختهای بندری استان هرمزگان در دستور کار قرار دارد. وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: همچنین اتصال به شمال کشور از طریق خطوط ریلی که زنجیرههای شمال - جنوب را تکمیل میکند نیز تقاضای مردم و سایر کشورهای منطقه است و در اولویت برنامهها قرار دارد. بذرپاش یادآور شد: اینروزها محور همه اجلاس بینالمللی مسیرهای ترانزیتی است و ایران با وجود فرصتهای ترانزیتی ویژه، در مرکز توجه قرار دارد.
* تعداد قابل توجهی هواپیما تا پایان دولت سیزدهم به ناوگان حملونقل هوایی اضافه میشود
وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از سخنان خود به توسعه ناوگان هوایی اشاره کرد و گفت: با وجود تحریمهای ناجوانمردانه در صنعت هوایی کشورمان، تابآوری این صنعت روزبهروز در حال افزایش است و توسعه ناوگان نیز از روشهای مختلف در حال پیگیری است. وی با بیان اینکه در دولت سیزدهم تقریبا هر ماه تعدادی هواپیما خریداری میشود، افزود: تا پایان دولت تعداد قابل توجهی هواپیما به ناوگان حملونقل هوایی کشور اضافه میشود. بذرپاش شرایط تردد و خدمات هوایی در جزیره کیش را مناسب دانست و گفت: با توجه به زیرساختهای فراهمشده در تلاش برای افزایش تعداد پروازهای روزانه در این جزیره هستیم.
* هدفگذاری ایجاد ۲۷ شهرک ساحلی
وزیر راه و شهرسازی در ادامه درباره سیاستهای کلی توسعه دریامحور ابلاغشده از سوی مقام معظم رهبری، توضیح داد: بخش زیادی از این سند مربوط به وزارت راه و شهرسازی در اقتصاد دریاست و یکی از طرحهای وزارت راه و شهرسازی در این حوزه هدفگذاری ۲۷ نقطه در کشور برای احداث شهرک ساحلی در قالب طرح «همپیوندی» استانها با اقتصاد دریاست. وی ادامه داد: مصوبات لازم این طرح در شورای برنامهریزی ۴ استان خوزستان، هرمزگان، بوشهر و سیستانوبلوچستان اخذ شده و در شورای عالی معماری و شهرسازی نیز طی ماههای آینده به نتیجه میرسد. بذرپاش طرح «همپیوندی» استانها با اقتصاد دریا را یکی از طرحهای مهم، بزرگ و راهبردی کشور دانست که زمینه جمعیتپذیری را در کشور افزایش میدهد. وی ادامه داد: این شهرها، شهرهای مولد در همه صنایع از جمله کشاورزی و پتروشیمی است و ساخت مسکن در شهرکهای ساحلی نیز یکی از برنامههای جدی وزارت راه و شهرسازی است که با جمعیتپذیری این شهرکها محقق میشود. به گفته بذرپاش، فرصتهای سرمایهگذاری در این شهرکهای ساحلی طی ۲ ماه آینده در همایشی معرفی خواهد شد.
ارسال به دوستان
پس از سخنرانی نصرالله عملیاتهای مقاومت اسلامی لبنان علیه رژیم صهیونیستی تشدید شد
میدان در اختیار حزبالله
* قسام: مذاکره درباره تبادل اسرای اسرائیلی در مقابل زندانیان فلسطینی در جریان است/ * اندیشکده امنیت قومی اسرائیل: 95 درصد تجمعات جهان در حمایت از فلسطین است
گروه بینالملل: وسعت نبرد محور مقاومت در چهلمین روز بعد از عملیات توفان الاقصی گسترش یافته و در پاسخ به جنایتهای رژیم صهیونیستی در نوار غزه، از لبنان، یمن و نوار غزه موشک و پهپاد به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک شده است؛ مواردی که نشان میدهد حجم و عمق عملیات مقاومت علیه اسرائیل بشدت افزایش یافته و دقیقا این موضوع بعد از سخنرانی سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان اتفاق افتاده است. روز گذشته بود که عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله یمن در سخنرانی روز شهید اعلام کرد ارتش این کشور برای حمایت از مردم غزه شروع به عملیات موشکی و پهپادی علیه اسرائیل کرده و بندر ایلات را نشانه گرفته است. از طرف دیگر سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان هم در ۲ سخنرانی خود بعد از عملیات توفان الاقصی به این نکته اشاره کرد که وسعت میدان نبرد با اسرائیل افزایش خواهد یافت و درست بعد از صحبتهای او بود که حزبالله با موشک «برکان» شهرکهای صهیونیستنشین شمال فلسطین اشغالی را هدف قرار داد. یکی از مهمترین حملات اخیر حزبالله لبنان به یکی از پایگاههای اسرائیل بود. پایگاه نظامی الراهب اسرائیل در امتداد مرزهای جنوبی لبنان توسط نیروهای مقاومت مورد اصابت قرار گرفت، همچنین عملیات حزبالله علیه پیادهنظام رژیم موقت صهیونیستی در شهرک «نطوعا» در نزدیکی پادگان «بیرانیت» واقع در مرز لبنان - فلسطین اشغالی انجام شد که تنی چند از نیروهای اسرائیل به هلاکت رسیدند. یکی از کابوسهای چند روز اخیر رژیم صهیونیستی حمله به الخلیل است. اسرائیلیها هراس دارند که روزی نیروهای حزبالله لبنان توسط یگانهای معروف رضوان وارد این شهر شوند. به همین موضوع چند وقت قبل هم رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان اشاره کرد. روز گذشته حزبالله لبنان فیلمی منتشر کرد که نشاندهنده حمله موشکی به شهرک کریات شمونه بود. روز گذشته همچنین فیلم حملات به ایلات هم منتشر شد. رژیم صهیونیستی، بعدازظهر سهشنبه، از فعال شدن آژیر خطر حمله موشکی و پهپادی به بندر «ایلات» واقع در جنوب اراضی اشغالی فلسطین خبر داد. لحظاتی بعد از فعال شدن آژیرهای خطر در بندر ایلات، برخی منابع اسرائیلی از شنیده شدن صدای انفجار بزرگ در این بندر خبر دادند. منابع اسرائیلی تا لحظه انتشار این گزارش، جزئیات بیشتری درباره تلفات و خسارات احتمالی منتشر نکردند. بندر ایلات طی روزهای گذشته بارها از طرف ارتش یمن هدف حمله قرار گرفته است. سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن پیشتر اعلام کرده بود این کشور در حمایت از غزه علیه رژیم صهیونیستی عملیات پهپادی و موشکی انجام داده و این حملات تا زمان توقف تجاوزات علیه غزه ادامه خواهد داشت. سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین پیشتر اشاره کرده بود رسانههای رژیم صهیونیستی اخبار مربوط به این حملات و خسارات ناشی از آن را سانسور میکنند. یمن در چند روز گذشته عمق حملات خود را افزایش داده است. همین روز گذشته بود که رهبر انصارالله اعلام کرد در دفاع از مردم غزه حاضرند نیرو به فلسطین اعزام کنند. گفتنی است حملات حزبالله لبنان به سرزمینهای اشغالی بعد از سخنرانی سیدحسن نصرالله به شدت افزایش یافته است. نصرالله در سخنرانی خود اعلام کرده بود چشمها باید به میدان باشد نه به سخنرانیها. این حجم از عملیات حزبالله لبنان از یک سو و از طرفی حملات شدید مقاومت در عراق و سوریه به پایگاههای آمریکا نشان میدهد که مقاومت درصدد فشار به مدیریت اصلی جنگ یعنی واشنگتن برای پایان دادن کمک به اسرائیل است. از طرف دیگر مذاکرات تبادل اسرا هم با میانجیگری قطر ادامه دارد. ابوعبیده، سخنگوی القسام اعلام کرد برادران ما در قطر تلاش زیادی برای آزادی اسرای دشمن اعم از زن و کودک در مقابل آزادی ۲۰۰ کودک فلسطینی و ۷۵ زن در زندانهای این رژیم انجام دادند. وی افزود: دشمن خواستار آزادی ۱۰۰ اسیر در غزه است و ما به واسطهها اعلام کردیم طی آتشبسی پنج روزه در غزه میتوانیم اسرا را آزاد کنیم، مشروط به اینکه در این مدت درگیریها متوقف شده و کمکهای بشردوستانه به سرتاسر نوار غزه ارسال شود. ابوعبیده در عین حال اعلام کرد «فائول ازای مارک اسیانی» از نظامیان زن اسیر صهیونیست نزد حماس در حملات چند روز پیش ارتش رژیم صهیونیستی به غزه کشته شد. سخنگوی القسام گفت: این نظامی زن صهیونیست زنده به اسارت گرفته شده بود و قبل از آغاز حمله زمینی به غزه خواستار آزادی خود از غزه شده بود و ادامه حملات هوایی و زمینی به غزه هر لحظه زندگی دیگر اسرای اسرائیلی را هم به خطر میاندازد.
حزبالله لبنان به همراه سایر متحدان محور مقاومت بر اساس تاکتیک «جنگ با وسعت کم» سعی دارد اسرائیل را وادار به پذیرش آتشبس و پایان حملات زمینی و هوایی به غزه کند. در راستای همین روش روزهای گذشته مقاومت فلسطین در غزه فیلمی از ۲ اسیر اسرائیلی، همچنین یک اسیر زن ارتش اسرائیل منتشر کرد که در بمباران رژیم صهیونیستی به نوار غزه کشته شده بودند. همچنین روز گذشته فیلمی از جاسوس اسرائیلی در عراق منتشر شد که چند وقت قبل ناپدید شده بود. همچنین مقاومت عراق برای نخستین بار از موشک کوتاهبرد و هوشمند خود تحت عنوان «صارم» رونمایی کرد. مقاومت اسلامی عراق در بیانیهای در این باره اعلام کرد: مقاومت اسلامی عراق در چارچوب پاسخگویی به جنایات رژیم صهیونیستی در تجاوز به غزه با هدایت و مدیریت آمریکا، روز سهشنبه برای نخستین بار از موشک کوتاهبرد هوشمند «صارم» با هدف قرار دادن پایگاههای اشغالگران آمریکا رونمایی و آن را عملیاتی کرد. مقاومت اسلامی عراق اعلام کرده بود در راستای حمایت از ملت فلسطین و به دلیل دست داشتن آمریکا در کشتار و جنایات علیه آنها، حملات به پایگاههای واشنگتن در منطقه را تشدید خواهد کرد. ضلعهای محور مقاومت در چند روز گذشته نشان دادند در هماهنگی با هم قصد ضربه زدن شدید به محور آمریکایی - اسرائیلی در منطقه را دارند تا پاسخی به جنایتهای پرتعداد تلآویو در غزه بدهند. در همین راستا رئیس فراکسیون حزبالله لبنان در پارلمان طی سخنانی در واکنش به تهدیدهای مقامات رژیم صهیونیستی گفت همینکه دشمن بداند مقاومت لبنان چه چیزی در اختیار دارد آن را از مطرح کردن این تهدیدها باز خواهد داشت. رعد افزود: دشمن اسرائیلی باید با خونهای ما متوقف شود نه با حرف؛ این دشمن تجاوزات خود را متوقف میکند و میداند ما هنوز از کارتهای خود استفاده نکردهایم و صرف اینکه بداند ما چه چیزی در اختیار داریم آن را باز خواهد داشت.
ارسال به دوستان
اوپک: تولید نفت ایران به بیش از 3.1 میلیون بشکه در روز رسید
ایران سومین تولیدکننده اوپک
گروه اقتصادی: جدیدترین گزارش اوپک نشان میدهد تولید نفت ایران در مهرماه با افزایش 46 هزار بشکهای به 3 میلیون و 115 هزار بشکه در روز رسید و همچنان جایگاه سوم خود در اوپک را حفظ کرده است.
جدیدترین آمار تولید نفت ایران به نقل از منابع ثانویه در گزارش ماهانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام نشان میدهد تولید نفت ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۳ برابر با مهر ۱۴۰۲ به 3.115 میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به ماه پیش از آن 46 هزار بشکه در روز افزایش یافته است. ایران در ماه سپتامبر (شهریور ۱۴۰۲) ۳ میلیون و 69 هزار بشکه نفت در روز تولید کرده بود. ایران از ماه آگوست یا همان مرداد 1402 جایگاه سوم تولید نفت اوپک را از آن خود کرده و همچنان این جایگاه را حفظ کرده است. بر اساس گزارشهای اوپک، ایران در ماه آگوست (مرداد) 3.43 میلیون بشکه، در جولای (تیر) ۲,۸۷۲ میلیون بشکه، در ماه ژوئن (خرداد) ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار بشکه، در مه (اردیبهشت) ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار بشکه و در آوریل (فروردین ۱۴۰۲) ۲ میلیون و ۶۲۵ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است. رقم تولید روزانه نفت ایران در نیمه دوم سال گذشته شمسی نیز به این ترتیب بوده است: در ماه مارس 2023 (اسفند ۱۴۰۱) ۲ میلیون و ۵۷۷ هزار بشکه، در فوریه 2023 (بهمن) ۲ میلیون و ۵۷۴ هزار بشکه، در ژانویه2023 (دی) ۲ میلیون و ۵۵۴ هزار بشکه، در دسامبر 2022 (آذر) ۲ میلیون و ۵۷۹ هزار بشکه، در نوامبر 2022 (آبان) ۲ میلیون و ۵۷۹ هزار بشکه و در اکتبر 2022 (مهر) ۲ میلیون و ۵۶۱ هزار بشکه.
* حفظ جایگاه سوم تولید اوپک
ایران فروردین ۱۴۰۰ جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت اوپک را از کویت پس گرفت و از آن زمان تا مهر ۱۴۰۰ (اکتبر ۲۰۲۱) این جایگاه را حفظ کرد، اما نوامبر ۲۰۲۱ یعنی آبان ۱۴۰۰، بار دیگر تولید نفت کویت از ایران پیشی گرفت و در جایگاه چهارم نشست و ایران به رتبه ۵ بازگشت. ایران خرداد ۱۴۰۲ (ژوئن ۲۰۲۳) پس از یک سال و ۷ ماه، دوباره به جایگاه چهارمی تولید نفت در اوپک بازگشت و کویت در جایگاه پنجم قرار گرفت و در ماه بعد یعنی مرداد ۱۴۰۲ (آگوست ۲۰۲۳) با پیشی گرفتن از امارات، جایگاه سوم تولید نفت در اوپک را از آن خود کرد و از آن زمان تاکنون این جایگاه را حفظ کرده است. در حال حاضر، کشورهای عربستان با تولید ۸ میلیون و ۹۹۲ هزار بشکه در روز و عراق با تولید ۴ میلیون و ۳۲۹ هزار بشکه در روز در جایگاههای اول و دوم قرار دارند و امارات با تولید ۲ میلیون و ۹۴۰ هزار بشکه در روز در جایگاه چهارم و کویت با تولید ۲ میلیون و ۵۵۳ هزار بشکه در روز در جایگاه پنجم قرار گرفتهاند. ایران پیش از تحریمهای آمریکا از سال ۲۰۱۸، سومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک پس از عربستان و عراق بود.
* افزایش ۴۲۵ هزار بشکهای تولید نفت ایران در 3 ماه سوم ۲۰۲۳
با توجه به اینکه ایران در 3 ماه دوم سال جاری میلادی روزانه ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار بشکه نفت تولید کرده است، تولید نفت این کشور در 3 ماه سوم، افزایش 298 هزار بشکهای را نشان میدهد. ایران در 3 ماه سوم امسال ۲ میلیون و ۹۹۶ هزار بشکه نفت در روز تولید کرده است. تولید نفت ایران در 3 ماه سوم امسال نسبت به 3 ماه سوم ۲۰۲۲ نیز افزایش 431 هزار بشکهای را نشان میدهد.
* تولید نفت ایران در فصول ۲۰۲۲
ایران در 3 ماه نخست سال ۲۰۲۲ روزانه ۲ میلیون و ۵۲۹ هزار بشکه، در 3 ماه دوم ۲ میلیون و ۵۵۵ هزار بشکه و در 3 ماه سوم ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه، در 3 ماه چهارم ۲ میلیون و ۵۶۷ هزار بشکه نفت تولید کرده است. ایران در 3 ماه پایانی سال ۲۰۲۱ روزانه ۲ میلیون و ۴۷۲ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
* نفت ایران مهرماه 91.5 دلار در هر بشکه معامله شد
گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام (اوپک) نشان میدهد متوسط قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) نسبت به ماه پیش از آن 3 دلار و 8 سنت کاهش یافته و بشکهای 91.55 دلار معامله شده است. نفت سنگین ایران در ماه سپتامبر (شهریور ۱۴۰۲) نیز 94.63 دلار فروخته شده بود. در عین حال، متوسط قیمت نفت ایران در 10 ماه نخست سال ۲۰۲۳ به ازای هر بشکه 83.31 دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ کاهش 19.78 دلاری را نشان میدهد. متوسط قیمت نفت ایران در 10 ماه نخست سال ۲۰۲۲ به ازای هر بشکه 103.09 دلار بوده است.
* کاهش قیمت تمام نفتهای اوپک
قیمت تمام انواع نفت اوپک در ماه اکتبر کاهش یافته که بیشترین کاهش برای نفت سبک عربستان با 3 دلار و 12 سنت و کمترین کاهش برای نفت بونی لایت نیجریه با یک دلار و 50 سنت ثبت شده است.
* نفت ایران گرانتر از متوسط اوپک
متوسط قیمت سبد نفتی اوپک در ماه سپتامبر با 7 دلار و ۲۷ سنت افزایش نسبت به ماه قبل از آن به 94.60 دلار در هر بشکه رسید. این رقم برای سبد نفتی اوپک در ماه آگوست 87.33 دلار در هر بشکه بود. نفت سبک عربستان هم به 96.51 دلار در هر بشکه رسیده است که به این ترتیب، تفاوت قیمتی نفت ایران و عربستان یک دلار و 88 سنت است.
* نفت ایران گرانتر از نفت برنت
هر بشکه نفت برنت دریای شمال نیز در این ماه به طور متوسط 91.12 دلار به فروش رفته است که 2 دلار و 84 سنت نسبت به ماه پیش از آن کاهش یافته است. هر بشکه نفت خام آمریکا نیز 3 دلار و 81 سنت نسبت به ماه پیش کاهش را ثبت کرده و 85.57 دلار معامله شده است. به این ترتیب، نفت ایران در مهرماه همانند ماه گذشته گرانتر از نفت برنت معامله شده است.
* رشد ۳۰ دلاری متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۲
متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۲ به ازای هر بشکه 99.92 دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۱ افزایش 30.12 دلاری را نشان میدهد. متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۱ به ازای هر بشکه 69.80 دلار بود. نفت ایران در سال ۲۰۲۱ نیز به طور متوسط 69.8 دلار فروخته شد. این در حالی است که نفت ایران در سال ۲۰۲۰ به ازای هر بشکه به طور متوسط 40.77 دلار فروخته شده بود و این بدان معناست که متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ میلادی ۲۹ دلار و ۳ سنت افزایش یافته است. متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۱۹ برابر با 61.85 دلار در هر بشکه برآورد شده بود. بر اساس این گزارش، این رقم طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ به ترتیب 67.97 دلار و ۴۹,۶۰ دلار به ازای هر بشکه بود. قیمت نفت ایران فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۹۸) نزدیک به ۱۰ دلار کاهش یافته بود؛ همان زمان که بیشتر جهان پس از چین، درگیر شیوع ویروس کرونا شده بود.
ارسال به دوستان
تیم ملی فوتبال نوجوانان ایران با وجود نمایش مطلوب، با بدشانسی بازی را به انگلیس واگذار کرد
صعود ماند برای بازی آخر
تیم فوتبال نوجوانان ایران که نخستین دیدار خود در جامجهانی را با پیروزی برابر برزیل پشت سر گذاشته بود، در دومین دیدار خود برابر انگلیس تن به شکست در ثانیههای پایانی بازی داد. دیدار تیمهای فوتبال نوجوانان ایران و انگلیس دیروز از گروه C جامجهانی زیر ۱۷ سال در ورزشگاه بینالمللی شهر جاکارتا، پایتخت اندونزی برگزار شد که با پیروزی ۲ بر یک انگلیس به پایان رسید. دنی (۶۳) و اندالا (۹۰) برای زیر ۱۷ سالههای انگلیس و زمانی (۳۱) برای نوجوانان ایران گلزنی
کردند.
* بازی منطقی ایران مقابل قدرت اروپا
آرشا شکوری، عرفان درویشعالی، حسام نفری، نیما اندرز، ابوالفضل ذلیخایی، امیرمحمد رزاقنیا، ابوالفضل زمانی، اسماعیل قلیزاده، یعقوب براجعه، ماهان صادقی و ابوالفضل موردی ۱۱ بازیکن ایران در شروع دیدار با انگلیس بودند. حسین عبدی بدون ترس از اسم انگلیس و تاریخچه موفق آنها در رده نوجوانان، تیمش را بدون اینکه کاملا تدافعی بچیند وارد میدان کرد. نوجوانان انگلیس قصد داشتند با نفوذ از جناحین راهی برای لرزش تور دروازه شکوری پیدا کنند اما بازی بدون اشتباه مدافعان ایران و خروجهای موفق دروازهبان مانع این امر شد. هر چه از زمان بازی گذشت نبردهای نفر به نفر به سود ایرانیها تمام شد تا کمترین نفوذ از عمق به دروازه ایران شود اما بیشترین ضد حملهها در نیمه اول برای ایران محقق شد. ایران روی یکی از همین ضد حملات توانست صاحب کرنر شود که نیما اندرز پشت توپ قرار گرفت. او با سانتر مطلوب خود، مدافعان حریف را به دردسر انداخت و توپ با ضربه سر مدافع انگلیس در حال ورود به دروازه بود که ابوالفضل زمانی با یک تکل کار را تمام کرد و توپ را به تور دروازه حریف رساند. پس از این گل هم موقعیتهایی برای هر 2 تیم ایجاد شد اما نیمه نخست با همان تکگل به پایان رسید.
۴۵ دقیقه دوم این دیدار با استراتژی متفاوت شاگردان عبدی همراه بود. آنها در این نیمه لایههای دفاعی پرتعداد ایجاد کردند تا با نگاه به ضد حمله بتوانند 3 امتیاز کامل بازی را کسب کنند اما این روند با تغییراتی در ترکیب انگلیس همراه بود تا آنها با حداکثر نفرات در یک سوم دفاعی ایران حاضر شوند و بتوانند گل تساوی را به ثمر برسانند. راسل دنی (۶۳) گل تساوی را با شوت دقیق خود به گوشه دروازه ایران به ثمر رساند که از دستان شکوری فاصله داشت. بعد از این گل باز هم انگلیسیها حملات پر دامنهای داشتند تا بالاخره گل دوم و پیروزیبخش خود را توسط «ژول اندالا» در دقیقه ۹۰ روی دفع ناموفق شکوری بزنند. نوجوانان ایران با این شکست 3 امتیازی ماندند و انگلیسیها ۶ امتیازی شدند تا همه چیز به بازی پایانی در گروه C بکشد. تیم نوجوانان ایران در آخرین بازی خود در مرحله گروهی مقابل نیوکالدونیا قرار میگیرد.
***
عبدی: انگلیس هزار پاس هم میداد، مهم نبود
سرمربی تیم نوجوانان ایران معتقد است توانایی کسب پیروزی مقابل انگلیس را داشتند. حسین عبدی پس از نمایش شایسته ملیپوشان نوجوان ایران در دومین مسابقه جامجهانی زیر 17 سال مقابل انگلیس که با شکست در دقایق پایانی همراه شد، در گفتوگو با دوربین فیفا عنوان کرد: ابتدا باید از مردم عزیزم عذرخواهی کنم، چرا که نتوانستیم انگلیس را ببریم. خیلی شرمنده هستیم. برد در دستمان بود و میتوانستیم این کار را انجام دهیم ولی این اتفاق نیفتاد. وی ادامه داد: انگلیس با خوششانسی توانست ۲ گل بزند. البته آنها قهرمان جهان بودند ولی ما هیچ ترسی از این تیم نداشتیم. عذرخواهی من برای این است که میتوانستیم بازی را ببریم و باید ۳ امتیاز را میگرفتیم اما این اتفاق نیفتاد. سرمربی تیم نوجوانان ایران با بیان اینکه از همه مردم عزیزم عذرخواهی میکنم، گفت: یک گل زدیم و بازی را اداره میکردیم و آنها میتوانستند هزار پاس به یکدیگر بدهند اما برای ما اهمیتی نداشت و ما به دنبال برد در این دیدار بودیم اما متاسفانه باران شدیدی هم آمد و نگذاشت. عبدی یادآور شد: بچههای ما ۳ روز قبل با برزیل بازی کردند و فقط ۲ روز ریکاوری داشتیم و مقابل انگلستان قرار گرفتیم. در فاصله ۳ روز با ۲ تیم قهرمانان دورههای قبل مسابقه دادیم و وقتی در این شرایط بازی میکنید، ریکاوری خیلی مهم است و خستگی بچهها واضح بود. وی تاکید کرد: خیلی دوست داشتم پس از دیدار مقابل برزیل به مصاف نیوکالدونیا برویم و با استراحت بیشتر به بچهها به بازی آخر فکر کنیم. سرمربی تیم فوتبال نوجوانان ایران یادآور شد: در رابطه با مسابقه امروز، باران هم خیلی به تیم حریف کمک کرد. آنها به این شرایط عادت داشتند ولی متاسفانه نشد امتیاز بگیریم. امیدوارم بتوانیم جبران کنیم و آن چیزی را که لایق مردم عزیزم است تقدیمشان کنیم. باز هم عذرخواهی میکنم.
ارسال به دوستان
3 راهبرد دینی توفان الاقصی
محمدحسین غریبی: هیچ چیز جز سخنرانی مقام معظم رهبری مدظلهالعالی در مراسم دانشآموختگی نیروهای مسلح و سخنرانی اخیر سیدحسن نصرالله درباره منشأ فلسطینی عملیات توفان الاقصی و عدم هماهنگی این عملیات با اتاق عملیات مشترک مقاومت، نمیتوانست شعار «لا اله الا الله» را به صورت عملی تلألؤ بخشد.
یکی از موضوعات رایج در میان تحلیلگران سیاسی داخلی و خارجی، بررسی خط محتوایی است که بیان میکند چون ایران از هستهها و نهضتهای آزادیبخش در سرزمینهای اسلامی (حماس و جهاد اسلامی در فلسطین اشغالی، انصارالله در یمن، حزبالله در لبنان، نجباء و حشدالشعبی در عراق و دفاعالوطنی در سوریه) حمایت میکند، پس کنش این گروهها همراستا با منافع ایران است و ایران نیز به ارائه کمکهای حیاتی به آنان ادامه میدهد که این تحلیل با انجام عملیات توفان الاقصی به صورت نسبی باطل شد و سخنرانیهای مقام معظم رهبری مدظلهالعالی درباره منشأ کاملا فلسطینی عملیات و در امتداد آن بیانات واضح سیدحسن نصرالله درباره رویکرد حمایتی ایران از جبهه مقاومت، به صورت کامل بر تحلیل حمایت به شرط همراهی و همگامی با ایران در کنش و واکنشهای بینالمللی، خط بطلان کشید. حال نقطه ابهام اصلی اینجاست که فلسفه و مبنای نظری چنین رویکردی در حمایتها چیست؟ و از اساس بنا بر کدام قاعده، جمهوری اسلامی خود را ملزم به چنین حمایتی کرده است؟ مقام معظم رهبری در مقاله «روح توحید؛ نفی عبودیت غیرخدا» با اشاره به آیات قرآن (سباء/28، نساء/79 و نساء/174 و 175)، یکی از الزامات عبودیت خدا را آزادگی همه انسانها از قید اسارت و عبودیت غیرخدا عنوان میکنند و در ادامه میفرمایند: «انسانهایی که به گونهای مقهور سرپنجه تسلیم و اسارت غیرخدایند (اسارت فکری و فرهنگی، اسارت اقتصادی و اسارت سیاسی) با توجه به مفهوم گسترده عبادت، در چنبر بردگی و عبودیت بندگانی همانند خود گرفتار آمدهاند و برای خدا کفو و رقیب گرفتهاند. توحید این شیوه زندگی را نفی میکند. انسان را فقط بنده خدا میداند و او را از بندگی و اسارت هر کس یا هر نظامی و به طور کلی، هر عامل مسلط دیگری که در برابر خدا و رقیب و «ند» او باشد، آزاد میکند. پس توحید در معنا، پذیرش سلطه خدا و قهرا رد و نفی هر سلطه غیرخدایی است، از هر رنگ و هر نوع و در هر لباس». سیدحسن نصرالله نیز در سخنرانی بزرگداشت شهدای الی طریقالقدس در موضعی هماهنگ با این نکته بیان میکند: «عملیات توفان الاقصی یک تصمیم 100 درصد فلسطینی بود و 100 درصد توسط فلسطینیان اجرا شد.
نبرد توفان الاقصی از نظر تصمیمگیری، اجرای آن توسط فلسطینیان و بیاطلاعی دیگران از آن ثابت کرد کاملا فلسطینی بوده است و تصمیمگیرندگان واقعی آن، رهبران و رزمندگان مقاومت بودند. جمهوری اسلامی ایران از زمان امام خمینی(ره) تا زمان امام خامنهای دام ظله از گروههای مقاومت حمایت میکند اما بر گروههای مقاومت اعمال قیمومت نمیکند و نبرد توفان الاقصی این حقیقت را تایید کرد». این بخش از سخنان سید مقاومت نشان میدهد مدیریت مقام معظم رهبری کاملا منطبق بر چارچوب فکری اعلامی ایشان است و توفان الاقصی نشان داد حماس هیچ تابعیتی از کسی نداشته و ایران هم نشان داد حمایت از هیچ گروهی منجر به گره خوردن سرنوشت آن به منافع مادی ایران نمیشود. منطق حمایت ایران از گروههای مقاومت، با هیچکدام از مناسبات عقلی و مادی رایج هماهنگ نبوده و نیست. نگاه رایج در میان کشورهای مستکبر، ایجاد وابستگی (اقتصادی، سیاسی و...) در ازای حمایت است. برای مثال دسترسی به منابع ارزی در عراق با اجازه آمریکا امکانپذیر است و این موضوع باعث شده عراق بتواند فروش نفت زیادی داشته و به مبالغ آن نیز دسترسی داشته باشد و درباره سایر کشورهای اسلامی حمایتهای اقتصادی توأم با وابستگی در ابعاد مختلف، مصادیق بسیاری دارد.
در ادامه باید اشاره کرد به آیه 29 سوره فتح که بخش دیگری از رمز رویکرد حمایتی اینچنینی را آشکار میکند: «محمد صلیالله علیه و آله فرستاده خداست و یاران و همراهانش بر کافران بسیار قویدل و سخت و با یکدیگر بسیار مشفق و مهربانند، آنان را در حال رکوع و سجود نماز بسیار بنگری که فضل و رحمت خدا و خشنودی او را میطلبند، بر رخسارشان از اثر سجده نشانههای نورانیت پدیدار است. این وصف حال آنها در کتاب تورات و انجیل مکتوب است که (مثل حال آن رسول) به دانهای ماند که چون نخست سر از خاک برآورد، جوانه و شاخهای نازک و ضعیف باشد، بعد از آن قوت یابد تا آنکه ستبر و قوی شود و بر ساق خود راست و محکم بایستد که دهقانان را (در تماشای خود) حیران کند (همچنین محمد صلیالله علیه و آله و اصحابش از ضعف به قوت رسند) تا کافران عالم را (از قدرت و قوت خود) به خشم آرند. خدا وعده فرموده که هر کس از آنها ثابت ایمان و نیکوکار شود، گناهانش را ببخشد و اجر عظیم عطا کند».
خداوند یاران و همراهان حضرت رسول(ص) را به درختان و گیاهانی تشبیه میکند که سر از خاک برمیآورند و در ابتدا شاخهای نازک و ضعیفند و پس از آن ستبر و قوی میشوند و بر ساقهای خود استوارند و پرورشدهندگانشان از رشد آنان حیرت میکنند و کافران از قدرت و قوت آنان خشمگین میشوند.
یکی از مهمترین نکات آیه اشاره به عدم وابستگی یاران حضرت رسول(ص) است. آیه بیان میکند یاران محمد(ص) روی ساقهای خود استوارند و نه هیچ چیز دیگر، پس مهمترین مولفه در حمایت از گروههای مقاومت باید عدم وابستگی آنان باشد تا بتوانند خود تصمیم بگیرند و خود در راهی که برگزیدهاند عمل کنند اما جهت تمام حرکات آنان باید تابع دستورالعمل الهی و سنت نبوی باشد.
این عدم وابستگی از آن جهت حائز اهمیت است که:
یک- موحد بودن این جوامع اجازه نمیدهد حاکمیت شخص یا چیز دیگری را بر خود بپذیرند که اگر قرار بر پذیرفتن حاکمیت و عامل سلطه قدرت دیگری بود، چرا ما از نهضتهای آزادیبخش حمایت میکنیم؟! از سوی دیگر، اندیشه دینی اجازه نمیدهد چنین سلطهای را اعمال کنیم و اگر چنین میکردیم، چرا مردم کشورهایی همچون عراق و لبنان و یمن باید بین حمایت ایران و حمایت آمریکا، حمایت ایران را انتخاب کنند؟! ایران حتما به لحاظ تکنولوژیک، علمی، اقتصادی، سیاسی و... به آمریکا نرسیده و همچنان آمریکا برتری نسبت به ایران در این عرصهها دارد، پس حتما و باید انگیزه والاتری نسبت به این موضوعات آنها را تشویق به رویکرد حمایتی ایران کرده باشد.
این انگیزه، به رسمیت شناختن استقلال و حمایت بدون اعمال تسلط بر آن جوامع برای رشد و رهایی از وابستگی است. سیدحسن نصرالله در سخنرانی 28 مرداد 1400 خود به این مهم اشاره کرد و گفت ما نزد ولی فقیه، آقای خودمان هستیم. همچنین مقام معظم رهبری در دیدار شهید شیخ احمد یاسین، پدر معنوی و بنیانگذار حرکت مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) حمایت از همه مقاومت و رشد دادن آنها تا خودشان بتوانند مقدراتشان را رقم بزنند، نه یک لطف، بلکه یک وظیفه دانستند. شما در تاریخ نمیتوانید بیابید رهبر یک کشور یا جنبش آزادیبخش چنین رابطهای با رهبر یک کشور استعماری داشته باشد و این موضوع نشاندهنده رابطهای فراتر از رابطه یک کشور مسلط با یک کشور تحت سلطه است.
دو- جلوگیری از رخ دادن سنت استبدال، از موارد مهمی است که در پارادایمهای تحلیلی نوع کنش ایران در مواجهههای بینالمللی به آن پرداخته نمیشود. استبدال بیانگر این مساله است که خداوند میفرماید من یک اراده دارم و میخواهم آن را محقق کنم اما این اختیار را گذاشتم که ببینم انسانها کدام را انتخاب میکنند؟ اگر کسی یا جامعهای این را قبول نکرد، به خداوند ضرری نمیرساند. یک عده که انتخاب میکنند، از این امتحان موفق بیرون میآیند. امروز جمهوری اسلامی این اراده را قبول کرده و به دنبال گسترش آن است و نمیخواهد این موضوع بر زمین بماند یا از اختیارش خارج شود و همچنین اندیشه دینی آیتالله خامنهای مدظلهالعالی اجازه نمیدهد منافع مادی ایران را جایگزین اراده و سنتهای الهی کنند و با وابسته کردن نهضتها و عامل سلطه شدن اولا مانع رشد و تکثیر آنان با انتخاب سرپرستی غیرخدا شوند و ثانیا ایران با تبدیل شدن به قدرت استکباری و عدم عمل به سنن الهی زمینه استبدال و سرنگونی خودش را فراهم کند و عَلَم گسترش این اراده را از دست بدهد.
سه- حمایتهای ایران در کوتاهمدت به لحاظ مادی حتما موجب ضرر است، چون باید برای هستههای مقاومت تا زمانی که روی پای خود بایستند، هزینه کند اما زمانی که این هستهها تبدیل به کشورها یا جریانات مستقل بدون وابستگی شوند، حتما خود آنان یکی از دلایل عدم تغییر رفتار جمهوری اسلامی ایران و عدم خیانت ایران به آرمانهای خود خواهند بود. برای مثال اگر ایران به دنبال سلطهورزی باشد، این کشورهای مستقل در مقابل سلطه ایران مقاومت خواهند کرد و ایران برای منافع خودش هم که شده باید رفتار خود را اصلاح کند. پس این موضوع و پیگیری این رویکرد حمایتی که در کوتاهمدت موجب تقویت نهضتهای آزادیبخش و محور مقاومت میشود و هزینه اصلی آن نیز توسط ایران پرداخت میشود، در چشمانداز بلندمدت سبب پایداری و ثبات ایرانی خواهد شد که به دنبال گسترش اراده الهی است و همزمان با تغییر این اراده توسط سایر جریانات و کشورها به مسیر صحیح الهی بازخواهد گشت.
این اقدامات که همه در راستای عمل به سنن الهی است، نشان میدهد ایران حقا و انصافا در مسیری گام برداشته که به جهانیان بگوید همه باید زیر پرچم الله بوده و باشند و هیچ وابستگی غیرخدایی نداشته باشند و در این مسیر تمام جریانات و کشورها را حمایت میکند و این حمایت را نیز منوط به هیچ شرطی نمیکند و ابتکار عمل را به دست خود آنان میدهد و تمام این موضوعات را در چارچوب ایجاد یک تمدن الهی تعریف میکند؛ تمدنی که هیچ امت و ملتی به ابراز نظر و اجازه هیچ عنصر غیرخدایی وابستگی ندارد.
عملیات غیرهماهنگ حماس توانست برای نخستین بار از اول انقلاب تا امروز، جامعهپذیری این مفهوم را ایجاد کند و تحلیلها را به این سمت و سو گسیل کند.
ارسال به دوستان
نشست ریاض و پیام انفعال حکام عرب
مهدی شکیبایی: روز شنبه بیستم آبان پس از گذشت بیش از یک ماه از آغاز حملات رژیم صهیونیستی به غزه، سران سازمان همکاری اسلامی بالاخره در ریاض پایتخت عربستان گرد هم آمدند تا درباره وضعیت غزه، گفتوگو کنند اما فقط جمهوری اسلامی ایران بود که با دست پر در این اجلاس حضور یافت و چند ایده عملیاتی برای پایان دادن به نسلکشی مردم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی ارائه داد.
اما نتیجه اجلاس متناسب با ظرفیت دنیای اسلام و حجم حضور تودههای ملتهای اسلامی در صحنه نبود. ظرفیتهای کشورهای اسلامی با نتیجه این اجلاس اصلا با هم همخوانی ندارد.
انتظار از سازمان همکاری اسلامی با ظرفیت عظیمی که در حوزههای اقتصادی، سیاسی، نظامی و اطلاعاتی دارد، با بیانیه صادرشده قابل مقایسه نیست. دولتهای عربی - اسلامی با مواضع بسیار نازلی که گرفتند، عامدانه در مقابل رژیم صهیونیستی عقبنشینی کردند. این موضوع نشان میدهد این کشورها تا چه میزان قابل توجهی به غرب و رژیم صهیونیستی وابستگی و دلبستگی دارند. اگر غیر از این بود، حالا باید صدای دولتهای عربی بلندتر از صدای مردمشان شنیده میشد. بیانیه پایانی نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی بسیار ضعیف و منفعلانه بود. جمهوری اسلامی ایران زحمت زیادی برای برگزاری این نشست اضطراری کشید و انتظار میرفت نتیجه اجلاس اقدام عملی دولتهای عربی - اسلامی در مقابل رژیم صهیونیستی باشد.
نتیجه این نشست، افکار عمومی ملتهای مسلمان را سرخورده کرد. وقتی 57 کشور عربی - اسلامی هیچ تحرک و اقدام عملیای نسبت به مساله فلسطین علیه رژیم صهیونیستی انجام ندهند، نباید انتظار داشته باشیم سازمان ملل، کشورهای غربی، دولتمردان غربی و اتحادیه اروپایی گامی برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطین بردارند. در واقع وقتی دولتهای اسلامی چنین موضع منفعلانهای در مقابل اسرائیل و نسلکشی مردم فلسطین اتخاذ میکنند، چه انتظاری از اروپاییها میرود که حمایت از رژیم صهیونیستی را کنار بگذارند و ماشین کشتار صهیونیستها را متوقف کنند؟
موضعی که دولتهای اسلامی در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی گرفتند، اصلا قابل مقایسه با مواضع مردم خود نسبت به مساله فلسطین نیست. دولتهای عربی - اسلامی حداقل به ملتهای خودشان خیانت کردند؛ ملتهایی که جلوتر از دولتهایشان در حمایت از غزه حرکت کردند و حالا از مواضع دولتها سرخورده شدهاند.
این بیانیه و موضعگیریهای دولتهای عربی- اسلامی هرگز رژیم صهیونیستی را وادار به توقف جنایاتش نخواهد کرد، بلکه برعکس، بیانیه اخیر سازمان همکاری اسلامی پیام انفعال کشورهای مسلمان را به سرزمینهای اشغالی مخابره میکند و باعث میشود دست رژیم صهیونیستی برای قتل عام بیشتر مردم فلسطین بازتر باشد. موضع اخیر دولتهای عربی، اقدامی خیانتآمیز بود و این پیام را به رژیم صهیونیستی ارسال کرد که ماشین کشتار علیه فلسطین هر قدر هم سرعت داشته باشد، ما اقدامی نخواهیم کرد.
اساسا موضع کشورهای عربی در نشست اخیر سران سازمان همکاری اسلامی صرفا به محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی محدود بود، بدون اینکه اقدامی عملی در حمایت از مردم فلسطین صورت دهند. برخی دولتهای عربی و اسلامی میتوانستند با قطع ارتباطات اقتصادی خود با رژیم صهیونیستی، سرزمینهای اشغالی را برای توقف جنایاتش علیه غزه تحت فشار قرار دهند اما از انجام این کار برای مردم فلسطین هم دریغ کردند.
* جمهوری اسلامی ایران، پرچمدار مقابله با اسرائیل
جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری بود که از روزهای ابتدایی جنگ، در حمایت از فلسطین به میدان آمد. سفرهای دیپلماتیکی که حسین امیرعبداللهیان انجام داد و همینطور تماسهای تلفنی متعددی که رئیسجمهور با سران کشورهای خارجی برقرار کرد، نشان داد عزم جمهوری اسلامی ایران در حمایت از فلسطین جدی است. مردم مظلوم فلسطین از جمهوری اسلامی ایران انتظار داشتند به عنوان پرچمدار مقابله با اسرائیل، زبان گویای آنها در عرصههای بینالمللی باشد؛ آن هم در شرایطی که دولتهای غربی به حمایت تمام قد از اسرائیل برخاسته بودند و دولتهای عربی در انفعال به سر میبردند. جمهوری اسلامی و مردم ایران بخوبی توانستند انتظار مردم فلسطین و گروههای مقاومت فلسطینی را برآورده کنند. این موضوعی است که رهبران مقاومت فلسطین در نوار غزه نیز بر آن تاکید دارند و معتقدند ایران بخوبی صدای مظلومیت و اقتدار مردم غزه را به گوش دنیا رساند.
در ارتباط با نشست سران سازمان همکاری اسلامی نیز انتظار میرفت تریبون این نشست، همچنین اتحادیه عرب، صدای رسای فلسطین باشد و مطالبات آنها را فریاد بزند.
سخنان حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی در این نشست و ارائه راهحلهای دهگانه برای پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی، چیزی بود که از جمهوری اسلامی انتظار میرفت. رئیسجمهوری اسلامی ایران از ابتداییترین مسالهای که مردم فلسطین در پی جنایات اخیر فریاد میزدند، یعنی توقف ماشین کشتار رژیم صهیونیستی صحبت کرد؛ از رفع محاصره نوار غزه برای امدادرسانی به مردم مظلوم فلسطین صحبت به میان آورد؛ خواستار خروج نظامیان صهیونیستی از نوار غزه شد؛ اینها مطالبه مردم فلسطین است.
موضع جمهوری اسلامی ایران بسیار دقیق و حکیمانه بود. آن هم در شرایطی که دولتهای عربی در انفعال محض به سر میبرند. در میان تمام کشورهای عربی، این جمهوری سلامی ایران بود که صدای مردم مظلوم نوار غزه شد. همین مواضع در مجمع عمومی سازمان ملل و... نیز از زبان ایران بیان شده است. راهحلهای فوری که توسط جمهوری اسلامی پیشنهاد شد، درخواستهای واقعی مردم فلسطین است.
«تسلیح فلسطین» یکی از راهکارهایی بود که رئیسجمهور در نشست سران سازمان همکاری اسلامی در غزه ارائه داد اما 57 کشور اسلامی با سطح بالایی از ذخایر نفتی، گازی و حتی ذخایر انسانی هیچ زمانی به ندای مظلومیت فلسطین گوش ندادهاند. تجسم کنید اگر این کشورهای عربی - اسلامی با ثروت عظیمی که در اختیارشان است، دست فلسطینیها را برای مبارزه با اسرائیل پر کنند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اثری از رژیم اشغالگر نخواهد ماند. نیازی به اعزام ارتش کشورهای عربی برای کمک به فلسطین نیست. اگر تنها اقدام به تسلیح گروههای فلسطینی کنند، مردم فلسطین میتوانند حداقل یک جنگ برابر با رژیم صهیونیستی داشته باشند. آیا نیابد کمی از ظرفیت قابل توجهی که کشورهای عربی - اسلامی در اختیار دارند، برای مبارزه با اسرائیل در اختیار مردم فلسطین قرار گیرد؟ این ننگ است که کشورهای عربی از ظرفیتهای عظیمی برخوردار و ثروتمند باشند اما مردم فلسطین در مقابل دشمن جنایتکار خود دست خالی مبارزه کنند. به همین خاطر است که میگوییم موضع کشورهای عربی در ریاض، خیانت به ملت فلسطین است.
این موضوعی بود که رئیسجمهور کشورمان نیز به آن اشاره کرد و با سرزنش دولتهای عربی، خطاب به آنها گفت اگر نمیتوانید جنایات رژیم را متوقف کنید، اگر نمیتوانید محاصره نوار غزه را رفع کنید، اگر نمیتوانید نظامیان رژیم را از نوار غزه بیرون کنید، اگر نمیتوانید آنها را محاکمه کنید و... حداقل دست مردم فلسطین را از سلاح پر کنید تا بتوانند خودشان در برابر رژیم بایستند، کما اینکه تا الان هم خودشان در برابر رژیم ایستادهاند.
* رفراندوم؛ راهکاری عادلانه برای تعیین سرنوشت مردم فلسطین
پیشنهاد و راهکار مطرحشده از سوی ایران برای آینده فلسطین، یک ایده منطبق با استانداردهای بینالمللی است؛ تعیین سرنوشت به دست خود مردم فلسطین. این چیزی است که اروپاییها خیلی مدعی آن هستند و معتقدند همه چیز را باید به همهپرسی گذاشت و هر تصمیمی را باید از صندوقهای رای بیرون آورد. این پیشنهاد جمهوری اسلامی هم ناظر به همین مساله است و از طریق همین راهکار سیاسی که مطرح شده، جمهوری اسلامی خواستار این است که فرصتی فراهم شود تا ملت فلسطین سرنوشت خود را به رای بگذارد. ایده پیشنهاد شده از سوی ایران، معیاری است که اروپا بشدت با آن آشنایی دارد.
اینکه این پیشنهاد چقدر امکان اجرایی شدن دارد، به این بستگی دارد که سازمان ملل تا چه اندازه به ادعاهایش پایبند است. رجوع به آرای مردم مسالهای است که کشورهای غربی دائما آن را به مثابه پتکی بر سر سایر کشورها میکوبند و هر زمانی که بخواهند از مردم سایر ملتها باجخواهی کنند، موضوع رجوع به آرای مردمی را مطرح میکنند. حالا این اجازه باید به ملت فلسطین هم داده شود که رای و نظر آنها چیست. ملت فلسطین شامل مسلمانان، یهودیان و مسیحیانی است که ساکنان اصلی فلسطین هستند و جمهوری اسلامی معتقد است نظام سیاسی آینده فلسطین را باید مردم فلسطین رقم بزنند و آن را از طریق برگزاری یک همهپرسی مشخص کنند.
پیشنهاد جمهوری اسلامی کاملا نقطه مقابل طرح غربیهاست که به دنبال تقسیم سرزمین فلسطین بین مردم فلسطین و اشغالگران صهیونیست هستند. در حال حاضر از یک سرزمین 27 هزار کیلومتر مربعی، تنها 5 هزار کیلومتر آن در اختیار فلسطینیهاست و 22 هزار کیلومتر مربع در اختیار رژیم اشغالگر صهیونیستی است. دلیل اینکه مردم فلسطین با طرح 2دولتی مخالفت میکنند نیز همین است. در حالی که صاحبان اصلی سرزمین فلسطین کمتر از 10 درصد سرزمین را در اختیار دارند، مهاجران اشغالگری که از سایر کشورها به فلسطین رفتهاند، 90 درصد آن را تحت اشغال خود گرفتهاند.
به طور کلی در اتفاقات اخیر غزه و بویژه پس از عملیات توفان الاقصی، ۲ کشور بودند که بسیار فعالانه وارد صحنه شدند؛ آمریکا به حمایت از رژیم صهیونیستی و ایران به حمایت از مردم مظلوم فلسطین. هر ناظر بیرونی بخوبی میتوانست این صحنه را درک کند. در حالی که هیچ کشور اسلامی بزرگ یا کوچکی جرأت نمیکرد وارد صحنه شده و از جنایات آمریکا و رژیم صهیونیستی صحبت کند، جمهوری اسلامی وارد صحنه شد. هیچ رهبر اسلامی به اندازه رهبر معظم انقلاب در صحنه پیامرسانی برای ملت فلسطین و دنیا درباره جنایات رژیم صهیونیستی نبود. تبیین اتفاقاتی که در غزه در حال رخ دادن است، از سوی ایشان بینظیر بود. به گفته خود فلسطینیها، به پشتگرمی جمهوری اسلامی است که به مبارزه با رژیم صهیونیستی ادامه میدهند.
ارسال به دوستان
خط و نشان سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انصارالله یمن برای آمریکا و رژیم صهیونیستی:
دنبال کشتیهای اسرائیلی هستیم
* صدها هزار یمنی آماده ورود به غزه هستند؛ در بابالمندب و دریای سرخ چشمانمان باز است و دنبال کشتیهای اسرائیلی میگردیم/ * عملیاتها در جنوب اراضی اشغالی فلسطین بیشتر خواهد شد برای ضربهزدن به رژیم صهیونیستی، هرکاری بتوانیم انجام میدهیم
رهبر جنبش انصارالله روز گذشته برای نخستین بار از زمان عملیات توفان الاقصی به سخنرانی مبسوط درباره وضعیت جنگ در غزه پرداخت و وعده داد انصارالله حجم حملات به مواضع صهیونیستها را تشدید خواهد کرد.
در شرایطی که مقاومت یمن طی یک ماه گذشته طی چند نوبت به سرزمینهای اشغالی حملات موشکی - پهپادی کرده و بندر ایلات در جنوب فلسطین اشغالی را به کانون نگرانی و هراس رژیم صهیونیستی تبدیل کرده است «سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی» تصریح کرد: اقدامات ما درباره بمباران موشکی و پهپادی علیه دشمن صهیونیست ادامه دارد و برنامهریزی ما برای عملیات بیشتر علیه تمام اهداف صهیونیستی که میتوانیم در فلسطین یا خارج از فلسطین هدف قرار دهیم ادامه خواهد داشت.
رهبر انصارالله در سخنان خود که در مراسم افتتاحیه روز شهید در یمن بیان شد، درباره جنگ غزه تأکید کرد در برابر مشکلات ملت فلسطین که بیش از 70 سال با آن مواجه هستند، موضعگیری بیش از یک میلیارد مسلمان، بسیار ضعیف است.
سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی گفت: تمام خروجی اجلاس ریاض یک بیانیه بود که اسرائیلیها هم آن را مسخره کردند؛ آیا این همه توان شما بود؟ الحوثی با بیان اینکه موضع امت اسلامی، موضع یک میلیارد و نیم مسلمان در قبال جنایات دشمن جنایتکار صهیونیستی در فلسطین ضعیف است، اضافه کرد: دشمن غیرنظامیان، کودکان، زنان، پیر و جوان، مدارس، بیمارستان و خانهها را بمباران میکند. آنها مسیرهای اعلامی برای خروج را بمباران میکنند. آنها را در یک مکان مشخص شده جمع میکنند و سپس قتل عام میکنند. دشمن یهودی از همه روشها برای کشتار فلسطینیها استفاده میکند. این جنایات حتی وجدان مردگان را هم بیدار میکند! رهبر انصارالله با اشاره به اینکه فلسطین در محاصره یک اتحاد عبری - عربی است، کشورهای عربی به محاصره غزه کمک میکنند و از ارسال کمکها جلوگیری میکنند، افزود: فرزندان این امت اسلامی و اعراب کجا هستند؟ چرا به مسؤولیت خود عمل نمیکنند؟ چه شده که حرکت نمیکنید؟ منتظر چه هستید؟ وی با بیان اینکه شما سران کشورهای اسلامی و عربی فقط یک بیانیه صادر کردید! قدرت ۵۷ کشور عربی و اسلامی این است؟ آیا امکانات شما این است؟ یک کودک مدرسهای هم چنین کاری را میتواند بکند! حتی اسرائیلیها شما را تمسخر کردند، اضافه کرد: حکام عرب و سران ۵۷ کشور اسلامی و عربی در آن نشست هیچ عملی انجام ندادند. رهبر انصارالله با تاکید بر اینکه کاری که رژیم سعودی میکند شرمآور است؛ به جای کمک به فلسطین، میزبانی جشنها و پایکوبی همجنسبازان را در ریاض به عهده میگیرد، تصریح کرد: در برابر خدا چه پاسخی دارید؟ آمریکاییها مردان و زنان و کودکان غزه را میکشند و شما در ریاض با آنها میرقصید! این تاسفبار است و به لحاظ اخلاقی و انسانی شنیع است. آمریکا و اسرائیل دو روی یک سکهاند. آنها اشغالگر و فاسدند، با یکدیگر جنایت میکنند و به یکدیگر کمک میکنند. آمریکاییها به ما پیام میدهند اما پیامهای شما برای ما ارزشی ندارد. همه توان ما، رسانههای ما، پایگاههای اجتماعی و... همه چیز به رغم محاصره و مشکلات زیاد ما معطوف به حمایت از فلسطین شده است. ما از همه ملتهای اسلامی و عربی میخواهیم کالاهای آمریکایی و اسرائیلی را تحریم کنند. شرکتهایی که از صهیونیستها حمایت میکنند باید تحریم شوند. هر کسی در هر کشوری که محدودیت تظاهرات و تجمع دارد، میتواند از این طریق از فلسطین حمایت کند. الحوثی ادامه داد: بعد از آمریکا، کشورهای اروپایی به اسرائیل کمک نظامی و مالی کردند. آنها اسرائیل را تشویق به بمباران و جنایت میکنند! غرب ظالم به آنها کمک میکند، در حالی که مسلمانان پشت فلسطین را خالی کردهاند. اگر راهی وجود داشته باشد، حتی محدود و کوچک باشد و فقط گذرگاهی برای عبور یمنیها باشد، صدها هزار یمنی برای یاری فلسطین وارد غزه خواهند شد. عملیاتهای ما علیه اسرائیل ادامه خواهد داشت و ما از هیچ کاری برای فلسطین دریغ نخواهیم کرد. همه بدانند! اسرائیل در دریای سرخ جرات ندارد پرچم خود را روی کشتیهایش نصب کند. آنها از یمن میترسند و از پرچمهای دیگری استفاده میکنند و سیستمهای خود را در آبهای نزدیک یمن خاموش میکنند که شناسایی نشوند اما ما آنها را پیدا و به آنها حمله خواهیم کرد. این موضع روشن ما است، همه جهان این را بداند. وی با اشاره به اینکه آزادی کجاست؟ حقوق بشر کجاست؟ حقوق زنان؟ حقوق کودکان؟ نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل چه نقشی دارند؟ به شما میگوییم شما دروغگو هستید، فلسطین دروغگویی شما را روشن کرد، خاطرنشان کرد: تلاش ملت ما برای حمایت و همبستگی با فلسطین ادامه دارد. از خدا پیروزی مجاهدان فلسطین را میخواهیم. وی با اشاره به مساله فلسطین و جنایاتی که دشمن اشغالگر از بیش از 7 دهه قبل علیه مردم فلسطین مرتکب شده، اظهار داشت: ما متاسفانه موضع بیش از یک میلیارد مسلمان را در برابر مصیبت بزرگی که بیش از 70 سال است مردم فلسطین با آن مواجهند محدود و ضعیف میبینیم. در حال حاضر باید گفت نوار غزه تحت محاصره مشترک اسرائیلی - عربی قرار دارد و کشورهای همسایه فلسطین به طور جدی برای کمکرسانی به غزه در سطح تامین غذا و دارو و سایر نیازهای بشردوستانه تلاش نمیکنند. وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی کشورهای اسلامی صادقانه برای کمک به غزه آمادهاند، تاکید کرد: برخی کشورها فرمول بهتری ارائه دادند که شامل اقدامات عملی برای کمک به غزه بود اما دیگر کشورها از جمله عربستان سعودی این پیشنهادات را رد کردند و در نهایت یک بیانیه بسیار ضعیف در این اجلاس صادر شد. متاسفانه برخی کشورهای عربی تنها به سکوت و انفعال در برابر جنایات صهیونیستها در غزه بسنده نمیکنند، بلکه با آمریکاییها همدستی میکنند تا اسرائیلیها هر کاری میخواهند در غزه انجام دهند. رهبر انصارالله گفت: علاوه بر آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، آلمان و سایر کشورهای غربی نیز برای حمایت از رژیم صهیونیستی پیشقدم شدند و حتی در حمله به بیمارستانهای غزه به این رژیم کمک میکنند. در شرایطی که غربِ کافر با همه قوا برای حمایت از جنایتکاران صهیونیست بسیج شده، میبینیم اکثر کشورهای عربی و اسلامی تمایلی به حمایت از مردم مظلوم فلسطین ندارند. چرا امت اسلامی به اندازهای که دشمنانش در کنار ظالمان ایستادهاند، از مظلومان حمایت نمیکند؟ عبدالملک الحوثی در ادامه با اشاره به ورود مستقیم یمن به نبرد با دشمن اشغالگر در دفاع از مردم فلسطین تاکید کرد: موضع ما در یمن یک موضع رسمی و مردمی است که همه اقشار یمن از علما و نخبگان تا احزاب مختلف و همه گروههای مردمی در آن مشارکت دارند و همگی در چارچوب یک موضع درست برای حمایت از فلسطین حرکت میکنند. ملت یمن هویت ایمانی خود را در تظاهراتهای گسترده برای حمایت از فلسطین ثابت کرد و نظیر این تظاهراتها در هیچ کشور عربی و در سطح جهان دیده نشد.
ارسال به دوستان
شیجینپینگ و بایدن پس از یک سال تنش در روابطشان با یکدیگر دیدار میکنند
آخرین خط و نشانهای چین و آمریکا
ثمانه اکوان: «شیجینپینگ» رئیسجمهوری چین به دعوت «جو بایدن» همتای آمریکایی خود، به شهر سانفرانسیسکوی آمریکا سفر کرده است. رئیسجمهور چین علاوه بر دیدار با بایدن، در سیامین نشست غیررسمی سران سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام (اَپک) شرکت میکند. بررسی مسائلی چون جنگ تجاری بین ۲ کشور، مساله ورود بالنهای شناسایی و اطلاعاتی چین به داخل مرزهای آمریکا، بحران تایوان و مسائل جهانی مانند جنگ در اوکراین و غزه، از مهمترین مسائلی است که باعث میشود این سفر از اهمیت خاصی برخوردار باشد؛ آن هم در شرایطی که حدود یک سال است تنش میان ۲ کشور افزایش یافته و روسای جمهور ۲ کشور در این یک سال هیچ تماسی با یکدیگر نداشتهاند.
از زمانی که ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا در سال 2016 انتخاب شد، جنگی تجاری بین واشنگتن و پکن در گرفت. این رقابت و رویارویی اقتصادی باعث بالا رفتن مالیاتها بر ورود برخی کالاهای چینی به آمریکا و بالعکس یا دستور ممنوعیت صادرات برخی کالاها بین ۲ کشور شد. در دوران بایدن، رقابت ۲ کشور ابعاد گستردهتری به خود گرفت. دولت بایدن در اسناد مرتبط با مهمترین اولویتهای سیاست خارجی خود، بارها اشاره کرده با وجود جنگ در اوکراین و وضعیت پیچیده سیاسی در غرب آسیا اما همچنان مهمترین اولویت برای دولت او، رویارویی با چین است. این رویارویی باعث شکلگیری رویه منفی در روابط ۲ کشور شده بود و در ماجرای تایوان این مساله به اوج رسید. با این حال به نظر میرسد ۲ کشور تلاش دارند از میزان کدورتها کاسته و شروطی را برای ادامه روابطشان برای یکدیگر تعیین کنند.
یکی از موضوعاتی که مطمئنا در این سفر به آن اشاره خواهد شد، موضوع جنگ غزه است. تلاشهای چین برای ارائه قطعنامهای که بتواند به جنایتهای اسرائیل در منطقه خاتمه دهد، تاکنون بدون نتیجه بوده است. وزارت خارجه چین از ابتدای جنگ بارها مخالفت خود را با رویه صهیونیستها در کشتن مردم بیگناه غزه اعلام کرده است اما به نظر میرسد در عین حال رویهای محافظهکارانه در این باره در پیش گرفته است. چین پیش از این تلاش کرده بود نقش مهمی در تحولات خاورمیانه داشته باشد و خلأ قدرتی را که با خروج آمریکا از منطقه پیش آمده بود با حضور اقتصادی خود پر کند. حالا اما پکن باید تصمیم بگیرد آیا میخواهد به عنوان یک میانجی سیاسی هم در جهان شناخته شود و مانند پیروزی در ماجرای عادیسازی روابط ایران و عربستان، درباره جنگ غزه هم اثرگذار باشد یا نه. اگر شیجینپینگ بخواهد نقشی جدی در این زمینه ایفا کند و اثری مثبت از دیپلماسی چینی در جهان به جا بگذارد، باید در این سفر دولت بایدن را قانع کند به دنبال قطعنامهای برای پایان دادن به این جنگ در سازمان ملل باشد. چین با محکوم نکردن حمله حماس به صهیونیستها، آنطور که رسانههای آمریکایی گفتهاند، تهدیدی جدی برای منافع آمریکا در منطقه و جهان به وجود آورده است و تلاش رهبران غربی برای کشاندن جهان به داشتن موضع واحد درباره این موضوع را با شکست مواجه کرده است. اگرچه چین فشار زیادی به آمریکا برای پایان دادن به جنگ به کار نمیبرد اما محکوم نکردن حماس و انتقادات صریح از رژیم صهیونیستی باعث ناراحتی و عصبانیت آمریکا و این رژیم شده است.
در عین حال دولت بایدن نیز به آرام کردن فضا در روابطش با چین (حتی به صورت مقطعی) نیاز دارد، زیرا در آستانه ورود به سال انتخابات ریاستجمهوری است و با توجه به کارنامه بسیار ضعیفی که در حوزه سیاست خارجی داشته و جنگهایی که به صورت عمدی به راه انداخته است، نیاز دارد دستاوردی هر چند کوچک در عادیسازی روابطش با پکن داشته باشد. عادیسازی رابطه با چین یا تلاش برای رام نشان دادن اژدهای زرد در مقابل آمریکا میتواند دستاورد مهمی برای بایدن باشد. با این حال به نظر میرسد عوامل مهمی هنوز وجود دارند که میتوانند این رابطه را با کدورت بیشتر همراه کنند. رسانهها گزارش دادهاند قانونی که آمریکا اخیراً برای عدم دستیابی چین به تکنولوژیهای مبتنی بر نیمههادیها و هوش مصنوعی تصویب کرده، یک روز بعد از سفر شیجینپینگ به ایالات متحده، اجرایی میشود و همین مساله میتواند گفتوگوهای انجام شده بین پکن و واشنگتن در این سفر را تحتالشعاع قرار دهد. این قانون تصریح میکند دولت آمریکا باید جلوی دستیابی چین به میکروچیپها یا تکنولوژیهای مبتنی بر نیمههادیها را که لازمه توسعه هوش مصنوعی است بگیرد. اگر این اقدام عملیاتی شود، تأثیری بسیار منفی بر صنعت الکترونیک چین خواهد داشت و همین موضوع حتی میتواند در صورت وخیم شدن به بهانهای برای آغاز جنگ رسمی بین ۲ کشور تبدیل شود.
از همین رو به نظر میرسد این سفر بیشتر در راستای ایجاد شفافیت در روابط ۲ کشور و مشخص کردن خطوط قرمز برای هر کدام از این ۲ بازیگر و قدرت بزرگ بینالمللی باشد. چین میخواهد نشان دهد به دنبال درگیری با آمریکا نیست اما بر مواضع خود قاطعانه ایستاده است و آمریکا نیز میخواهد مطمئن شود تا زمان پایان یافتن بحران در اوکراین و غزه، چین دست به کاری نمیزند که ایالات متحده مجبور باشد در ۳ جبهه وارد جنگ شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|