|
گفتوگوی «وطن امروز» با حمید درخشان درباره اشتباه پرسپولیس در داربی
عقب کشیدن بیموقع
زهره فلاحزاده: سرمربی پیشین تیم فوتبال پرسپولیس معتقد است سرخپوشان در داربی ۱۰۲ پس از به ثمر رساندن گل، اشتباهی بزرگ مرتکب شدند و نباید کاملا در فاز دفاعی قرار میگرفتند. حمید درخشان درباره برگزاری داربی 102 پایتخت اظهار داشت: متأسفانه به هیچوجه بازی خوبی را از سوی هیچ یک از 2 تیم شاهد نبودیم و یک بازی کسلکننده و بیروح را تماشا کردیم. 2 تیم دنبال انجام بازی زیبا نبودند و فقط آمده بودند بازنده نباشند؛ هر 2 گل را هم از روی اشتباهات فردی به ثمر رساندند، اگرنه موقعیت خاصی روی دروازهها ندیدیم. کادر فنی 2 تیم هیچ برنامهای برای به ثمر رساندن گل نداشتند و تنها تاکتیک آنها ارسال توپهای بلند از جناحین بود که البته هیچ ثمری هم برایشان نداشت. وی ادامه داد: نیمه اول یک بازی ساکن را شاهد بودیم و بازیکنان 2 تیم هم خیلی تحرک خاصی نشان نمیدادند. گلمحمدی نیمه دوم تغییراتی در ترکیب تیمش ایجاد کرد و عالیشاه و عمری را به بازی آورد اما در عمل ما تغییر تاکتیکی ندیدیم. همانطور که گفتم گلی هم که عالیشاه به ثمر رساند روی اشتباه مدافعان حریف بود و با طرح و برنامه از سوی پرسپولیس به ثمر نرسید. سرمربی پیشین تیم فوتبال پرسپولیس افزود: در چنین بازیهایی که موقعیت گل کم به وجود میآید، وقتی یک تیم گل میزند، باید خیلی تلاش کند آن را حفظ کند. پرسپولیس بعد از گل باید تمام سعی و تلاش خود را میکرد که توپ را در اختیار داشته باشد، اینکه سرخپوشان بعد از زدن گل، کاملا در فاز دفاعی قرار گرفتند، بزرگترین اشتباه بود و استقلالیها از این فرصت به بهترین شکل استفاده کردند و توانستند با حضور پرتعداد در محوطه جریمه پرسپولیس یک پنالتی بگیرند. البته شاگردان نکونام چند فرصت گلزنی دیگر هم داشتند تا گل تساوی را به ثمر برسانند که بهرهای از آنها نبردند. درخشان با انتقاد از بحثها و صحبتهایی که بعد از بازی بین 2 تیم مطرح شد، تأکید کرد: بازیکنان، مربیان و عوامل 2 تیم فقط باید سکوت کنند. وقتی چنین بازی بیکیفیتی انجام میشود، بهتر است اعضای 2 تیم آرام باشند و حرفی نزنند و سعی کنند از اشتباهاتشان درس بگیرند و بار فنی تیمهایشان را بالا ببرند. این همه شکایت و بیانیهنویسی درست نیست. من هنوز دلیل آن همه خوشحالی جواد نکونام را نمیدانم! اعضای کادر فنی استقلال به قدری خوشحال شدند که انگار داربی را با اختلاف 3-2 گل برنده شدهاند. وی در پایان گفت: مهمترین اتفاق داربی 102، برگزاری بازی با VAR بود و من خیلی امیدوارم بتوانیم در بازیهای دیگر لیگ هم از کمکداور ویدئویی استفاده کنیم. البته برای من جای سؤال است چرا در صحنه خطای هافبک استقلال روی شهاب زاهدی، این بازیکن اخراج نشد. جای تعجب دارد چرا وقتی هم داور آن صحنه را دید و با VAR هم چک شد اما خطایی به آن واضحی دیده نشد. مشابه این صحنه را ما در بازیهای خارجی هم قبلا دیده بودیم که بازیکن خاطی اخراج شده بود. ارسال به دوستان
اختلال مجدد در سامانه هوشمند عرضه سوخت جایگاههای بنزین؛ ۶۵ درصد جایگاهها به صورت دستی فعالیت میکنند
سوختگیری ادامه دارد
گروه اقتصادی: 65 درصد جایگاههای سوخت کشور پس از حمله سایبری انجام شده به سیستم عرضه سوخت کشورمان به صورت دستی و آفلاین وارد مدار خدمترسانی شدند. طبق وعده مسؤولان وزارت نفت تا فردا امکان سوختگیری با نرخ هزار و 500 تومان و استفاده از کارت سوخت ممکن خواهد شد.
به گزارش «وطن امروز»، صبح دیروز جایگاههای عرضه بنزین و گازوئیل در سراسر کشور با اختلال مواجه شدند. اینطور که پیداست دلیل اختلال به وجود آمده حمله سایبریای بود که به سامانه هوشمند سوخت کشور شده بود و از ساعت 10 صبح دیروز تا حدود ساعت 11 صبح اغلب پمپ بنزینهای کشور دیگر نتوانستند خدمترسانی کنند اما وزارت نفت با توجه به تجربه قبلی که در رابطه با حمله سایبری داشت، بلافاصله اقدامات لازم برای دستی شدن عرضه سوخت را انجام داد و گام به گام جایگاهها توانستند بدین طریق خدمترسانی کنند.
جواد اوجی ظهر دیروز چند ساعت پس از این اتفاق در یکی از پمپ بنزینهای کشور حاضر شد و گفت: ظرف ساعات آینده کل جایگاههای عرضه سوخت کشور به صورت دستی عملیاتی میشوند.
وی افزود: هیچگونه برنامهای برای افزایش قیمت فرآوردههای نفتی در دستور کار نیست و هماکنون شرایط ذخیرهسازیها در انبارهای سوخت کشور مطلوب است. اوجی اظهار کرد: به محض بروز این اتفاق، کارگروه مدیریت بحران در وزارت نفت تشکیل و دستورهای لازم برای رفع مشکل داده شد. وی در ادامه گفت: سهمیه سوخت شهروندان در کارتهای هوشمند سوخت محفوظ است و خللی در آن به وجود نخواهد آمد. وزیر نفت با یادآوری اینکه صنعت نفت در سال ۱۴۰۰ نیز تجربه ایجاد اختلال در سامانه سوخت کشور از سوی دشمنان را داشته است، تصریح کرد: تلاش میشود در کمترین زمان ممکن پمپهای جایگاههای عرضه سوخت به صورت دستی عملیاتی شود تا وقفهای در سوختگیری خودروهای شهروندان پیش نیاید. اوجی با تشکر از مردم به واسطه صبوری به جهت اختلال در سامانه هوشمند سوخت کشور گفت: دشمن صهیونیستی و آمریکا به دلیل اینکه در جبهههای دیگر ضربه خوردهاند، میخواستند با اختلال در سامانه سوخت کشور، مردم ایران را دچار چالش و زحمت کنند اما اطمینان داشته باشند خادمان این مردم در صنعت نفت نخواهند گذشت این اتفاق رخ دهد و این توطئه خنثی خواهد شد.
* دستور رئیسی برای رفع فوری اختلال در پمپهای بنزین
همزمان ظهر دیروز رئیسجمهور دستور به رفع فوری اختلال در پمپهای بنزین داد. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، وزیر نفت را موظف کرد به نحو مقتضی نسبت رفع فوری اختلال در برخی جایگاههای سوخترسانی اقدام کند. رئیسی به جواد اوجی دستور داد ضمن بررسی «علت وقوع» اختلال در عرضه سوخت در برخی جایگاههای سوخترسانی، به نحو مقتضی نسبت به «رفع فوری» اختلال پیش آمده اقدام کند. رئیسجمهور همچنین وزیر نفت را موظف کرد نسبت به «اطلاعرسانی مناسب و بهموقع» به مردم اقدام کند.
* سهمیه مردم در کارتهای سوخت حفظ میشود
معاون وزیر نفت هم گفت: سهمیه مردم در کارتهای سوخت حفظ میشود و پس از رفع مشکل میتوانند از آن استفاده کنند. جلیل سالاری درباره سهمیه بنزین کارتهای سوخت گفت: سهمیه مردم در کارت سوخت به قوت خود باقی است و بعد از رفع مشکل مردم میتوانند از سهمیه سوخت خود استفاده کنند. وی از مردم درخواست کرد نگرانیای بابت قیمت سوخت نداشته باشند.
* 65 درصد جایگاههای سوخت وارد مدار شدند
بر اساس آخرین اخبار اعلامی در زمان تنظیم این گزارش (عصر دیروز)، جعفر سالارینسب، مدیرعامل شرکت ملی پخشفرآوردههای نفتی با اشاره به اختلال پیشآمده در جایگاههای عرضه سوخت با یادآوری اینکه در پی ایجاد اختلال، بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت غیرعملیاتی شده است، اعلام کرد: تا این لحظه (ساعت ۱۷ بعد از ظهر) بیش از ۲ هزار و ۷۵۰ جایگاه به صورت دستی عملیاتی شده است و همکارانم در تلاشند تا ساعاتی دیگر همه جایگاهها با قیمت دوم و به صورت دستی فعال شوند. وی با تاکید بر اینکه هماکنون ۶۵ درصد جایگاههای سوخت کشور عملیاتی هستند، اظهار کرد: احتمالا تا فردا (امروز ۲۸ آذر) با راهاندازی سامانه هوشمند سوخت به صورت سیستمی امکان عرضه بنزین سهمیهبندی هزار و ۵۰۰ تومانی هموطنان نیز فراهم خواهد شد.
* قیمت و سهمیه بنزین تغییر نمیکند
روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اختلال پیشآمده در جایگاههای عرضه سوخت گفت: این اختلال هیچ ارتباطی به تغییر قیمت و سهمیه سوخت در کشور ندارد. جعفر سالارینسب با اشاره به اختلال پیشآمده در جایگاههای عرضه سوخت از ساعت ۹:۴۰ صبح دیروز اظهار کرد: این اختلال در سراسر کشور پیش آمده و از همان ساعتهای اولیه گروه عملیاتی تشکیل و نشستی در ارتباط با این موضوع برگزار شد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: در بیشتر مناطق کشور اختلال به وجود آمده و همکاران در تلاشند مشکل را برطرف کنند. سالارینسب تاکید کرد: این اختلال هیچ ارتباطی به تغییر قیمت و سهمیه سوخت در کشور ندارد.
* ماجرای قطع سامانه چیست؟
هکرهای مرتبط با اسرائیل مسؤولیت «حمله سایبری» به جایگاههای سوخت در «سراسر ایران» را برعهده گرفتند. شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران روز گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد «نظر به بروز اختلال فنی در بعضی جایگاههای عرضه سوخت کشور ناشی از توطئه معاندان برای تحتالشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم، تا اطلاع ثانوی عرضه فرآوردههای نفتی در جایگاههای عرضه سوخت، به صورت آفلاین انجام خواهد شد». پیش از این، یک حمله سایبری در ۴ آبان ۱۴۰۰ سیستم کارتهای سوخت را مختل کرده بود. 4 روز بعد از این اتفاق دوباره سامانه مانند سابق شد.
* «گنجشک درنده» مدعی انجام حمله سایبری شد
یک گروه هکری مرتبط با رژیم صهیونیستی ادعا کرد در یک حمله سایبری، پمپ بنزینها را در سراسر ایران فلج کرده است. گروه موسوم به «گنجشک درنده» اعلام کرد «اکثر پمپهای بنزین را در سراسر ایران از کار انداخته است». «گنجشک درنده» پیش از این مدعی حمله سایبری به شرکتهای بزرگ از جمله فولاد ایران هم شده بود.
* پدافند غیرعامل: ادعای دشمن را تأیید نمیکنیم
روابط عمومی سازمان پدافند غیرعامل کشور در اطلاعیهای درباره اختلال در سامانه سوخت آورده است: در شرایط فعلی نمیتوان ادعاهای مطرح شده از سوی دشمن را تایید کرد. در متن اطلاعیه روابط عمومی سازمان پدافند غیرعامل کشور آمده است: «درباره دلایل بروز اختلال، سازمان پدافند غیرعامل کشور تمام گزینههای محتمل از جمله نفوذ و هک را در نظر و تحت بررسی دارد اما در شرایط فعلی نمیتوان ادعاهای مطرح شده دشمن را تایید کرد. نتایج نهایی بررسیها در روزهای آتی به اطلاع خواهد رسید».
ارسال به دوستان
توضیحات وزارت جهاد کشاورزی درباره کشف و برخورد با تخلف و فساد شرکت دبش
روایت فساد چای
وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به پرونده موسوم به فساد چای دبش، مجموعه اقدامات صورت گرفته از سوی دستگاههای ذیربط در دولت برای رسیدگی به این پرونده را تشریح کرد.
1- پرونده موسوم به فساد چای دبش که اقدامات و فعالیتهای متقلبانه آن آغازش از سال ۹۷ بود، در پایان سال اول دولت شناسایی و تحت اشراف و پیگیری بخشهای ذیصلاح قرار گرفت.
2- مجموعه مذکور در فرآیند اقدامات خویش، ترفندها و سازماندهی ویژهای به کار گرفته است، از جمله در این مسیر از شرکتهای متعدد دارای ذینفع واحد بهره گرفته و تخلفات خویش را با استفاده از اسناد و مدارک جعلی، بیشاظهاری، اظهارنامه خلاف واقع و اظهار کالای مغایر و عدم رفع تعهدات ارزی مرتکب شد و با استفاده از حداقل ۶ شرکت با اسامی مختلف، به ثبت سفارش و دریافت ارز مبادرت کرده است. در نتیجه، کشف دقیق موضوع و احراز تخلف و اثبات ذینفع واحد بودن شرکتهای گوناگون نیازمند بررسیهای دقیق و صرف زمان بوده است. مضافا با توجه به مقررات قانونی، وقوع موضوع عدم رفع تعهد ارزی مستلزم انقضای مهلت قانونی (۱۸ ماهه) است که دولت و وزارت اطلاعات به این موضوع ورود کرده و اقدامات گستردهای برای کشف آن انجام داده است.
3- حدود نیمی از ارزهای دریافتی شرکتهای مزبور در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بابت واردات ماشینآلات و تجهیزات فرآوری چای (اسانس، فیلتر کاغذ، مقوا و سایر اقلام) بوده است و نیم دیگر آن، مربوط به واردات چای بوده است، در نتیجه ارقام ادعایی تخصیص ارز صرفا بابت واردات چای منطبق با واقع نیست.
4- در دولت سیزدهم، هیچگونه ارز ترجیحی به شرکتهای مزبور داده نشده است. همه ارزهای دریافتی این شرکت و توابع آن در قالب ارز نیمایی بوده و مابهازای ریالی آن قبل از تخصیص ارز، از طرف شرکتهای مزبور به صورت کامل پرداخت شده است.
5- دولت با محوریت وزارت اطلاعات در فرآیند تحقیقات این پرونده، اقدامات زیر را انجام داده و تکمیل آن نیز در دستور کار است:
1- شناسایی و رصد و پیگیری پرونده از شهریور ۱۴۰۱
2- ارسال گزارش اولیه به دادسرای ویژه جرائم اقتصادی تهران در اسفند ۱۴۰۱
3- ارسال ۱۷ فقره گردشکار و گزارش تکمیلی مشتمل بر هزاران برگ اسناد و مدارک به دادسرای مذکور در روند تحقیقات
4- پیگیری و اخذ دستور قضایی و ممنوعالخروج کردن متهمان و پیشگیری از تکرار اتفاقات مشابه و مسدود کردن زمینه خروج متهم از کشور
5- اطلاعرسانی از موضوع پرونده و اعلام در جریان بودن روند تحقیقات در فروردین ۱۴۰۲ از طرف دبیرخانه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی
6- توقیف همه محمولههای وارداتی چای و تجهیزات مربوط
7- نمونهبرداری از چای وارداتی جهت تشخیص نوع و کیفیت محصولات و پیشگیری از ارائه چای غیرقابل مصرف
8- بررسی دقیق اسناد و مدارک و اظهارنامههای گمرکی و شناسایی موارد بیشاظهاری و اظهار کالای مغایر
9- شناسایی فروشندگان چای در خارج از کشور و اخذ اسناد واقعی از آنان و انطباق اسناد واقعی با اسناد ارائه شده از سوی شرکت مذکور
10- شناسایی و توقیف اموال و داراییهای متهمان به منظور تحصیل حقوق گمرکی و وصول جرائم
11- جلوگیری از اقدام متهمان در زمینه استرداد محموله جدید چای که در مسیر ورود به بنادر ایران بود و تحویل و تخلیه آن در گمرکات کشور
12- شناسایی تعدادی از عوامل و دستاندرکاران دارای قصور و تقصیر احتمالی در دستگاههای دولتی و پیگیری عزل و جابهجایی آنها و رسیدگی به تخلفات آنان در هیاتهای رسیدگی به تخلفات. ضمنا تعیین عنوان اتهام و افراد در معرض اتهام و تعقیب آنها با تشخیص مقام قضایی رسیدگیکننده به پرونده است.
6- به منظور از بین بردن بسترهای تخلف و فساد، با بهرهگیری از یافتههای این پرونده و پروندههای مشابه بویژه در حوزه ارز و واردات کالا، اقدامات زیر انجام شده است:
1- سیستمی کردن ثبت سفارشها و حذف عامل انسانی
2- شناسایی شرکتهای دارای ذینفع واحد
3- تشکیل کمیتههای فنی بررسی ثبت سفارش و تخصیص ارز
4- تعیین سقف ثبت سفارش متناسب با نیازمندی کشور در کالاهای مختلف
5- لحاظ کردن سوابق تجاری و اهلیت شرکتها در ثبت سفارش و تخصیص ارز
مجموعه اقدامات فوقالذکر در ماههای گذشته با همکاری دستگاههای ذیربط از جمله وزارت جهاد کشاورزی به صورت دقیق و بدون ایجاد حاشیه به وسیله دستگاههای نظارتی دولت انجام شد؛ چرا که بیم آن میرفت با ایجاد حاشیه و جنجال، پرونده از مسیر رسیدگی اصولی و صحیح خارج شود. عزم جدی دولت مردمی، مقابله قاطع و بدون ملاحظه با هرگونه فساد و مسدود کردن گلوگاههای فساد است. همچنان که در این گزارش نیز به اطلاع رسانده شد، پرونده مذکور در پایان سال اول دولت مورد اشراف و تعقیب قرار گرفت و تا شناسایی و برخورد با همه عوامل، این مسیر دنبال خواهد شد.
ارسال به دوستان
سازمان هواشناسی: هوای پایتخت و اغلب کلانشهرها تا پایان ماه آلوده است
نفس بریده پاییز
گروه اجتماعی: طی ۲ روز گذشته هوای تهران و اغلب کلانشهرها باز هم در شرایط ناسالم و وضعیت قرمز آلودگی قرار گرفت. در این شرایط مسؤولان نیز به جای حل این معضل، فقط اقدام به تعطیلی مدارس میکنند و به شهروندان هشدار میدهند در روزهایی که هوا آلوده است از تردد بیمورد خودداری کنند! بخش عمده آلودگی هوا ناشی از تردد خودروهای فرسوده بویژه ناوگان حملونقل عمومی است، چرا که طی یک دهه گذشته اقدامی برای نوسازی این بخش انجام نشده است اما اکنون اقداماتی برای توسعه و نوسازی حملونقل عمومی همچون توسعه خطوط مترو و خرید اتوبوسهای جدید انجام شده است، از جمله قرارداد خرید 3 هزار اتوبوس برای ورود به ناوگان حملونقل عمومی امضا شده است؛ خودروهایی که بخش عمده آنها برقی است و هوا را آلوده نمیکند. در کنار این، بحث تولید خودروهای برقی نیز در دستور کار است. به علاوه گسترش مترو نیز از دیگر برنامههای در دستور کار است که در این رابطه میتوان به قرارداد خرید ۷۹۱ واگن اشاره کرد، همچنین میتوان به بهرهبرداری از ۴ ایستگاه مترو در خطوط ۶ و ۷ مترو اشاره کرد که با این اقدام جمعا ۹ کیلومتر به شبکه ریلی پایتخت اضافه شد. در مجموع خطوط متروی تهران طی ۲۵ ماه ۲۴ کیلومتر افزایش یافته و این در حالی است که عملیات عمرانی خط ۱۰ مترو نیز در تهران آغاز شده است. با توجه به اینکه در دولت گذشته اقدام قابل توجهی در راستای توسعه حملونقل عمومی انجام نشد، دولت سیزدهم تلاش میکند با عبور از مشکلاتی که از گذشته به ارث رسیده است، با نوسازی ناوگان حملونقل عمومی و توسعه خطوط ریلی مانع از ادامه آلودگی هوا در آینده شود. این در حالی است که بر اساس دادههای شرکت کنترل کیفیت هوا، میانگین کیفیت هوای تهران دیروز با شاخص 152 در وضعیت قرمز و ناسالم قرار گرفت.
* تعطیلی مدارس ابتدایی و توقف فروش طرح ترافیک روزانه
معاون استاندار تهران مصوبات جدید کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران را اعلام کرد و گفت: مهدهای کودک و مدارس استثنایی در تمام مقاطع تحصیلی تعطیل و مدارس ابتدایی استان تهران غیر از شهرستانهای رباط کریم، دماوند، فیروزکوه و بخش رودبار قصران در ۲ نوبت صبح و عصر سهشنبه ۲۸ آذر (امروز) غیرحضوری و مجازی است.
میرمحمد غراوی اظهار کرد: با توجه به تشدید آلودگی هوا و در معرض خطر قرار گرفتن سلامت شهروندان، بر اساس تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران و با توجه به نامه دانشگاه علوم پزشکی، کودکستانها، مهدهای کودک و مدارس استثنایی در همه مقاطع تحصیلی تعطیل است، همچنین مدارس ابتدایی استان تهران غیر از شهرستانهای رباطکریم، دماوند، فیروزکوه و بخش رودبار قصران در ۲ نوبت صبح و عصر سهشنبه ۲۸ آذر (امروز) غیرحضوری و مجازی برگزار میشود. وی ادامه داد: تردد شبانه همه خودروهای گازوئیلی سنگین به استثنای میکسرهای حمل بتن در محدوده «کامیون ممنوع» شهر تهران ممنوع است. همچنین طبق این مصوبات توصیه میشود گروههای حساس (کودکان، افراد سالمند، بیماران قلبی و تنفسی، زنان باردار و...) از تردد در فضای باز خودداری کنند و از هرگونه فعالیت ورزشی اعم از انفرادی و همگانی در محیط باز خودداری شود.
غراوی در ادامه گفت: پایگاههای سیار فوریتهای پزشکی اعم از اورژانس و هلالاحمر باید در مناطق پرتردد شهر جانمایی شوند و شهرداریها و اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان، نسبت به جلوگیری از روشن ماندن اتوبوسها و مینیبوسها در پایانههای مسافربری اقدام کنند. وی تصریح کرد: استفاده از ماسکهای مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط آحاد مردم بویژه گروههای حساس (کودکان، افراد سالمند، بیماران قلبی و تنفسی، زنان باردار و...)، شاغلان پلیس راهور و شهرداریها و... که بیشترین مواجهه با آلودگی هوا و حضور در فضای باز دارند، ضرورت دارد. غراوی ضمن اعلام ممنوعیت فروش طرح ترافیک روزانه در روز سهشنبه ٢٨ آذر (امروز) اظهار داشت: پلیس راهور تهران بزرگ باید نسبت به جلوگیری از تردد همه موتوسیکلتها، خودروهای دودزا و فاقد معاینه فنی، همچنین وسایل نقلیه دودزا دارای معاینه فنی اقدامات لازم را به عمل آورد.
* از تردد غیرضرور در سطح شهر پرهیز کنید
سازمان هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوا در ۱۰ کلانشهر هشدار داد و بر لزوم کاهش تردد غیرضروری و کنترل فعالیتهای صنعتی مراکز انتشار آلایندهها تاکید کرد. این سازمان با صدور هشدار سطح زرد از پایداری جو و سکون هوا و در نتیجه افزایش غلظت آلایندههای جوی و کاهش کیفیت هوا تا جمعه اول دی خبر داد. این شرایط جوی امروز در تهران، اراک، اصفهان، اهواز و یزد، فردا در تهران، کرج، اصفهان، اهواز، سمنان، مشهد، یزد و اراک، پنجشنبه در تهران، کرج، سمنان، اصفهان، اهواز، یزد، مشهد، اراک و تبریز و جمعه در تهران، کرج، قزوین، سمنان، اصفهان، اهواز، مشهد و یزد پیشبینی میشود. بر اثر این مخاطره جوی، افزایش غلظت آلایندهها و افزایش شاخص آلودگی هوا در حد ناسالم برای گروههای حساس و در صورت عدم مهار منابع آلاینده ثابت و متحرک در مناطق پرتردد ناسالم برای تمام گروهها پیشبینی میشود. سازمان هواشناسی برای کاهش آسیبها و مخاطرات ناشی از این شرایط جوی، مدیریت به منظور کاهش مصرف سوختهای فسیلی در منابع متحرک و ثابت، کنترل فعالیتهای صنعتی مراکز انتشار آلایندهها، کاهش تردد غیرضرور و پرهیز از حرکات ورزشی در فضای باز بویژه برای سالمندان، کودکان و افراد با سابقه بیماریهای قلبی و تنفسی، پایش مداوم ایستگاههای سنجش آلودگی توسط مراجع ذیصلاح و اتخاذ تدابیر لازم به منظور کنترل میزان آلودگی را توصیه کرده است.
* قرارگاه مدیریت هوا برای مهار آلودگی ایجاد شود
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: حل معضل آلودگی هوا نیازمند تلاش همهجانبه تمام دستگاهها و ارگانهای مرتبط است اما از آنجا که انسجام و انگیزه چندانی برای مهار این مشکل از سوی متولیان امر بویژه سازمان محیط زیست به چشم نمیخورد، بنابراین بعید است چنین معضلی به این زودیها حل شود. سمیه رفیعی در گفتوگو با «وطن امروز» اظهار داشت: با آنکه هر دستگاهی باید در زمینه مهار آلودگی هوا مسؤولیتپذیر باشد ولی فراکسیون محیط زیست مجلس بنا به وظیفهای که دارد، برای شناسایی منبع آلودگی هوا در سطح و اطراف شهر وقت میگذارد و گزارشهای حاصله در اختیار مسؤولان دستگاهها قرار میگیرد اما آنگونه که مشخص است اقدام قابل توجهی که منجر به کاهش آلایندهها در سطح شهر شود بهکار گرفته نمیشود. وی با بیان اینکه برخی مسؤولان به جای حل معضل آلودگی هوا به این مقوله به چشم سوژه نگاه میکنند تا عقب نیفتند، ادامه داد: به طور مثال شورای عالی محیط زیست به جای ارائه گزارشهایی از اقدامات انجام شده درباره حل مشکل آلودگی هوا، گزارش آلودگی هوا را به رئیسجمهور میدهند و میگویند تعداد روزهایی که هوا ناسالم در سالجاری بوده نسبت به سال قبل کم شده است در حالی که آنها گزارش 8 ماهه را به یکساله تعمیم میدهند! رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس خاطرنشان کرد: به نظر میرسد مسؤولان و دستاندرکاران باید حداقل تلاش کنند قانون هوای پاک در کشور اجرا شود. این در حالی است که فراکسیون محیط زیست مجلس توانسته است نظارت خود را در این زمینه انجام دهد و مدیرانی را که عملکرد ضعیفی در این بخش داشتهاند معرفی کند. وی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه نیز خیلی به بحث محیط زیست توجه نشده است. در چنین شرایطی امیدواریم همه دستگاهها و ارگانها تکالیف خود را در راستای رفع آلودگی هوا بهدرستی انجام دهند. نکته قابل توجه اینکه برای حل معضل آلودگی هوا باید یک قرارگاه مدیریت هوا با مدیریت شخص وزیر کشور ایجاد شود، چرا که تنها وزارتخانهای که همّ و غم زیادی برای حل این معضل دارد وزارت کشور است. این وزارتخانه همیشه از منابع داخلی برای مهار این مشکل هزینه میکند.
ارسال به دوستان
بذرپاش: رکورد تزانزیت 8.5 میلیون تن کالا نشان میدهد در تسهیل فرآیندها موفق شدهایم
رشد 33 درصدی ترانزیت کشور
وزیر راه و شهرسازی بر احیای سهم ایران در جاده ابریشم تاکید کرد و گفت: باید با عملیات جهادگونه و تسریع در اجرای پروژههای ترانزیتی، سهم ایران را از جاده جدید ابریشم احیا کنیم.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، وزیر راه و شهرسازی در مراسم افتتاح هفتمین نمایشگاه حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته ضمن گرامیداشت هفته حملونقل، رشد و توسعه ترانزیت را یکی از محورهای اقدامات برنامهای و عملیاتی وزارت راه و شهرسازی دانست و گفت: داشتن یک نقشه جامع و مدون نشان میدهد این وزارتخانه به عنوان پیشران پیشرفت کشور به دنبال ایفای نقش اصلی در توسعه اقتصادی بوده و هیچ بهانهای از جمله مشکلات مربوط به منابع مالی و... ما را از مسیر خود دور نمیکند.
مهرداد بذرپاش تاکید کرد: تحقق ۳۳ درصدی رشد ترانزیت با وجود تحریمها و مشکلات عدیده اتفاقی بزرگ و حاصل دیدارها و مذاکرات متعدد با کشورهای خارجی است، موضوع رشد ترانزیت در همه دیدارها و مذاکرات با کشورهای خارجی همواره به عنوان مساله اصلی مطرح میشود.
وی تاکید کرد: اگر میخواهیم سهم ایران را در راه ابریشم جدید بازگردانیم باید سرعت بیشتری داشته و عملکرد جهادگونه داشته باشیم.
بذرپاش افزود: تکمیل و ایجاد راههای مواصلاتی در حوزه ترانزیت هم از دیگر موضوعاتی است که با عزم جدی در حال تحقق است.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: پروژههای کمسابقهای در حوزه تکمیل کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب در کشور به بهرهبرداری رسید که راهآهن همدان - سنندج یکی از آنها بود و کردستان را از بنبست ریلی خارج کرد و این پروژه در زنجیره مواصلاتی شهرهای کشور نقش مهمی ایفا میکند.
وی افزود: بستانآباد به تبریز در زنجیره شرقی - غربی از دیگر پروژهها در حوزه محورهای مواصلاتی است و قدردان همه همکاران سابقی هستیم که طی سالهای گذشته در این پروژه فعالیت کردند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: به موازات آن قراردادهای متعدد و متفاوت بینالمللی منعقد شد که یکی از آنها پروژه ریلی شلمچه به بصره است که ما را میتواند به مدیترانه و اروپا متصل کند و پس از ۴۵ سال، در سال جاری به مرحله اجرا رسید.
بذرپاش یادآور شد: از ابتدای سال جدید میلادی عملیات اجرایی پروژه ریلی رشت - آستارا آغاز میشود که یکی از بزرگترین پروژههای تکمیلکننده کریدورها است.
وی در ادامه تاکید کرد: علاوه بر اجرای پروژهها، بیسابقهترین قراردادهای صدور خدمات فنیمهندسی نیز در حوزه راههای مواصلاتی و تکمیل کریدورها منعقد شد که احداث جاده و تکمیل کریدورها در ارمنستان توسط شرکتهای ایرانی به ارزش بیش از ۲۰۰ میلیون دلار و توافق احداث ۲۴۰ کیلومتر راه در کشور ترکمنستان به ارزش بیش از ۵۵۰ میلیون دلار از جمله آنهاست.
وزیر راه و شهرسازی گفت: توافق دیگر در تعریف و احداث کریدور ارس با کشور آذربایجان بود که بیش از ۱۵ سال باقی مانده بود و اکنون پیمانکار آن مشخص شده و در مراحل اجرایی به سر میبرد.
به گفته بذرپاش، این توافقها در راستای تکمیل محورهای مواصلاتی بوده و تولید ثروت برای آیندگان به دنبال خواهد داشت.
وی یادآور شد: بزرگترین قطعه آزادراهی کشور یعنی اصفهان به شیراز نیز به بهرهبرداری رسید و قطعه رشت به کاسپین هم ظرف چند ماه آینده به بهرهبرداری میرسد که اتصال دریا به دریا از بندر شهید رجایی به کاسپین را محقق میکند.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: قطعه میانه به اردبیل نیز ظرف ماههای آینده به بهرهبرداری میرسد.
* پیگیری دریافت مجوز واردات واگنهای مسافری از سران قوا
وزیر راه و شهرسازی از پیگیری برای دریافت مجوز واردات واگن مسافری از سران قوا خبر داد و گفت: در بخش ریلی هر چه توان داریم برای نوسازی لکوموتیو به کار بستهایم تا در اولویت قرار بگیرد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به امضای قرارداد خواهرخواندگی ایران با کشورهای ترکمنستان و آذربایجان گفت: در پی این اتفاق، توافق بندر باکو با بندر کاسپین و انزلی پیش رو است.
بذرپاش در ادامه گفت: با تعیین پیمانکار، عملیات اجرایی کریدور ارس آغاز شده است که منجر به ساخت پل روی رودخانه ارس و تعریض جاده میشود تا از این طریق به نخجوان متصل شویم. وی گفت: ظرف ماه آینده، توافقنامه کریدوری بین روسای جمهور ایران و آذربایجان با حضور نمایندگان روسیه امضا خواهد شد.
بذرپاش همچنین از تکمیل پروژه ریلی اقلید به یزد تا پایان سال خبر داد و گفت: اقدامات تکمیلی از سال گذشته در اولویت قرار گرفت و امید است با بهرهبرداری از این خط در حوزه جابهجایی بار کمک شایانی به صاحبان بار و مسافران شود.
* رشد ۳۳ درصدی ترانزیت
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به دستیابی به رشد ۳۳ درصدی ترانزیت گفت: این رکورد در جاده و ریل یک عدد است اما در پشت این عدد مذاکرات و پیمانهای دوجانبه و چندجانبه نهفته است. آبانماه رکورد جابهجایی بار شکسته شد و اتفاق خوب ترخیص ناوگان باری رخ داد. در بخش مسافری همه ظرفیتها برای تسهیل فرآیند شرکتهای حمل و نقلی به کار گرفته شده است. ما نیز در قالب وجوه ادارهشده مبلغی را در بانک قرار دادهایم تا سرعت نوسازی افزایش یابد.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه بیان کرد: اینکه ۳۳ درصد ترانزیت رشد کرده و یک رکورد ۸,۵ میلیون تنی را به جا گذاشته است، نشان میدهد در فرآیند تسهیل قدری موفق شدهایم. در تلاش هستیم با اقدامات نرمافزاری مانند بارنامه و حذف تعرفههای ترجیحی و کاهش آن، افزایش مبادلات و حجم بار را افزایش دهیم. برنامه در دولت مشخص است و منابعی که در مسیر میتوانیم بیاوریم در شاهراه کریدورهای شرقی - غربی و شمالی - جنوبی تعریف میشود.
ارسال به دوستان
خیز روحانی و اصلاحطلبان برای بازگشت به کرسی قدرت در انتخابات اسفندماه
ائتلاف مسببان وضع موجود
گروه سیاسی: دبیرکل حزب اعتدال و توسعه درباره فعالیتهای انتخاباتی حسن روحانی گفت: ایشان الان از تهران آمدهاند و در تلاش هستند 16 نفر را آماده کنند و یک لیست بدهند.
به گزارش «وطن امروز»، با نزدیک شدن به 11اسفند و موعد انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، کمکم صدای حاضری گفتن چهرههای غایب سیاسی به گوش میرسد. احزاب و جریانهایی که در 2 سال گذشته سعی میکردند خود را به عنوان جریانی همسو با براندازان تعریف کنند هم کمکم مواضع ملایمی اتخاذ میکنند و به دنبال جایگاهی در این انتخابات میگردند.
اصلاحطلبان و دیگر گروههای همسو با دولت سابق نیز قصد دارند پس از یک خواب زمستانی 2 ساله زنگ بیدارباش خود را برای اسفند امسال تنظیم کنند. آنچنان که شواهد و قرائن نیز نشان میدهد بسیاری از احزاب اصلاحطلب در حال مذاکره با یکدیگر برای رسیدن به لیستی مشترک هستند تا بار دیگر بخت خود را برای بازگشت به ساختار رسمی قدرت بیازمایند. با این حال آنها هنوز از تجربه اسفند 1398 و انتخابات مجلس یازدهم هراس دارند؛ جایی که مجید انصاری سرلیست شناختهشده اصلاحطلبان با 60 هزار رای یکدهم نفر سیام انتخابات رای آورد.
مهمترین مساله اصلاحطلبان در انتخابات مجلس98 و ریاستجمهوری 1400 کارنامه غیرقابل دفاع حسن روحانی بود. دولت دوازدهم در صحنه عمل آنچنان همگان را از خود ناامید کرده بود که حامیانش از مواجه شدن با آرای عمومی هراس داشتند. با این حال اصلاحطلبان برای ترمیم وجهه خود وانمود میکردند علت سقوط نود و چند درصدی پایگاه رایشان به ردصلاحیتها مربوط میشود و کسانی که در انتخابات شرکت نکردهاند همسو با آنها هستند؛ ادعای سنگینی که البته مورد پذیرش جامعه نیز قرار نگرفت.
در نهایت با آغاز به کار دولت سیزدهم عمده احزاب سیاسی اصلاحطلب سعی کردند یا با اتخاذ مواضع همسو با براندازان (مانند حزب اتحاد ملت) خود را بیرون از محدوده رسمی سیاست تعریف کنند یا با انفعال در برابر حوادث خود را در قالب جریانی تعطیلشده نشان دادند. هرچه بود نزدیک شدن به نخستین میدان انتخابات از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، اصلاحطلبان را به تحرک واداشت؛ تحرکی که حالا نشانههای آن را در مواضع چهرههای حزبی میتوان یافت.
محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه که تشکیلات غیررسمی حسن روحانی به حساب میآید از جمله افرادی است که حالا با صدای بلند از برنامه رئیسجمهور سابق برای ارائه لیست انتخاباتی خبر میدهد تا مشخص شود شکستخوردگان خرداد1400 در پس سکوت و انفعال ظاهریشان هنوز سودای برگشت به قدرت را دارند. حسن روحانی که خود برای انتخابات خبرگان رهبری آماده و نامنویسی کرده است، از بهارستان چشم نپوشیده و در حال آنالیز شرایط است تا بخشی از چهرههای همسو با دولتش را راهی مجلس شورای اسلامی کند. هرچند رویای به دست آوردن اکثریت پارلمان آنقدر دور از انتظار است که احتمالا روحانی نیز خیالش را در سر نپروراند اما میتوان احتمال داد رئیس سابق دولت عزمش را برای داشتن یک اقلیت سنگین وزن در مجلس آینده جزم کرده است. محمدباقر نوبخت در همین زمینه روز گذشته در گفتوگویی که با خبرگزاری فارس داشت با اشاره به نام نویسی روحانی در انتخابات خبرگان رهبری از برنامهریزی رئیس سابق دولت برای تنظیم یک لیست 16نفره در این انتخابات خبر داد. خبری که البته به نقل از منابع مختلف و البته در هالهای از اما و اگر در یک ماه گذشته نیز بارها شنیده شده بود. نوبخت در این گفتوگو اما مسؤولیت تنظیم لیست انتخابات مجلس شورای اسلامی را به حزب اعتدال و توسعه منتسب کرد؛ حزبی که نوبخت، دبیرکل آن است و همواره به عنوان نسخه دوم حزب کارگزاران شناسایی میشد و مشهور است که نسبت روحانی با اعتدال و توسعه، نسبتی مشابه نسبت هاشمیرفسنجانی با کارگزاران سازندگی است.
نوبخت درباره ارائه لیست از سوی حزب اعتدال و توسعه و ائتلاف با دیگر جریانها و چهرههای اصلاحطلب گفت: لیست مجلس را که حزب اعتدال و توسعه باید بدهد، اینکه با ایشان (روحانی) مشورتی بشود و نظری بدهد درست است ولی اینکه ایشان الان به دنبال این باشد که یک لیست برای مجلس بدهد اصلا اینگونه نیست، حداقل آنطور که من مطلع هستم، کما اینکه بحث لیستهای خودمان را من میدانم که ما روی چه کسانی داریم فکر میکنیم و اصلا ایشان شاید در ذهنش افراد مدنظر ما نباشد. اینکه مثلا یک لیستی هم برای مجلس در کنار لیست خبرگان باشد در این حد است و این را از من به عنوان مطلع بدانید که ایشان دنبال این نیست که یک لیستی برای مجلس ارائه کند. وی درباره گستره مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات نیز خاطرنشان کرد: ما سرنوشت مجلس آتی را فقط در انتخابات شهر تهران و حوزه انتخاباتی تهران نمیبینیم، این افراد ۳۰ نفر هستند اما تعداد زیادی در اقصی نقاط کشور وجود دارند. ما با هر جریان دیگری مثل جریان اصلاحطلبان معتدل میتوانیم روی استانهای دیگر و حوزههای متعدد یک تشریک مساعی کنیم ولی تا اینجا واقعیت را به شما بگویم هیچ توافقی با هیچیک از این ۲ مجموعه انجام نشده است. نوبخت در عین حال تمایل اصلاحطلبان به ائتلاف با علی لاریجانی و مشارکت وی در بسته شدن لیست نهایی را کتمان نکرد و گفت: (لاریجانی) از مجموعه افرادی است که اگر در آینده فرصتی بشود همانند اصلاحطلبان معتدل میتوانیم هم روی لیست تهران و هم روی لیست شهرستانها با آنان رایزنی کنیم.
* اما و اگرهای یک مشارکت
آنچه قطعی و تردیدناپذیر است برنامهریزی و امید اصلاحطلبان برای بازگشت به نهادهای رسمی قدرت است. با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به نظر میآید نیروهای همسو با دولت روحانی تلاش میکنند یک فراکسیون برای خود ترتیب بدهند تا از انزوا و بلاموضوعی سیاسی فعلی خارج شوند.
در این فضا جبهه نیروهای انقلاب باید از قرار دادن هر پیشفرضی مبنی بر تحریم انتخابات از سوی اصلاحطلبان اجتناب کنند؛ آنچنان که یکی از امیدهای غربگرایان و نزدیکان به دولت حسن روحانی بهره بردن احتمالی از این غفلت است.
اما از سوی دیگر مشارکت چهرههای نزدیک به حسن روحانی و ارائه لیست از سوی اصلاحطلبان، این جبهه سیاسی را با یک مساله بزرگ مواجه میکند. آنها پس از شکست سنگین در 2 انتخابات 98 و 1400 تلاش کردند داستان شکست خود را به گونهای روایت کنند که معنای بیوزن شدن پایگاه اجتماعیشان را ندهد، به همین خاطر بدنه خود را عمدتا بین باشگاه تحریمیها تعریف میکردند. حضور آنها در این انتخابات آن هم در شرایطی که حالا خود را به عنوان مخالفان مستقر تعریف میکنند این میدان را برایشان فراهم آورده تا پایگاه واقعی رایشان را نشان دهند.
ارسال به دوستان
نگاه
غزه تا راسک
نوید مؤمن: وقوع جنایت بامداد جمعه گروهک تروریست و متوحش جیشالظلم که منجر به شهادت مظلومانه 11 تن از مدافعان امنیت این مرز و بوم شد، بار دیگر افکار عمومی را بر یک سوال اساسی متمرکز ساخته است: ریشه وقوع چنین جنایاتی چیست و متعاقبا چه راهکاری در مواجهه با این جنایات وجود دارد؟ در یک برداشت روبنایی و سادهانگارانه و البته دروغین، برخی اصلاحطلبان و حامیان فتنه معتقدند ایران خود را وارد چرخه خشونت کرده و حوادثی از این دست، ثمره و خروجی این رویکرد خودخواسته است! سال گذشته نیز اصلاحطلبان بارها در توصیف و تحلیل اغتشاشات ساخته و پرداخته دشمنان، به کلیدواژه «چرخه خشونت» استناد کردند. در علم واژهشناسی، «مفهوم» به آنچه مورد «فهم» واقع شده اطلاق میشود. یعنی همان مدلولی که لفظ بر آن دلالت میکند. برخی فلاسفه مفهوم را ترکیب برداشتهای حسی از یک یا چند پدیده میدانند. بدون شک هر اندازه برداشت فطری و ذاتی انسان از یک پدیده، اشتراک جامعتری داشته باشد، مصادیق قدرت انطباق بیشتری با مفاهیم خواهند داشت. تعارض میان مفاهیم و مصادیق زمانی آشکار میشود که مفاهیم در خدمت مصادیق قرار بگیرد و به قول فلاسفه، قیاس (حرکت از جزء به کل) جای خود را به استقرا (حرکت از کل به جزء) بدهد. در این صورت، مفاهیم ناظر به مصادیق موضوعیت مییابد و بشر را دچار خبط و خطای ذهنی و محاسباتی میسازد. در قرن گذشته، صاحبان زور و سلطه در نظام بینالملل تصمیم گرفتند واژگان و مفاهیمی را که منبعث از ارزشهای ذاتی بشر است با ضد ارزشهای کاذب و قراردادی مدنظر خود جایگزین ساخته و مصداقیابی آنها را نیز بر اساس منافع و خواستههای خود صورت دهند. این رویکرد سبب شد واژگان اصیل در خدمت مصادیق کاذب قرار گیرد و مرز میان تصور و تصدیق خلط شود. کلیدواژگانی مانند «صلح» و «آزادی» در این چرخه یکی پس از دیگری مغفول و مظلوم واقع شدند. یکی از نمادهای این مظلومیت - که همچنان تا امروز پابرجاست - مربوط به زیست انگلوار تروریسم تکفیری ذیل تروریسم غربی - صهیونیستی است. امروز نیز شاهد نوعی تفکیک عامدانه و غیراصولی میان مفهوم خشونت و مصداق آن از سوی برخی اصلاحطلبان حامی فتنه هستیم. در چنین منظومهای، شهادت مظلومانه سربازان وطن و کسانی که دغدغهای جز امنیت عمومی ایرانزمین ندارند، نه خروجی تقابل ماهوی و وجودی دشمن با نظام و ملت ایران، بلکه خروجی اراده خودخواسته نظام و طرفداران گفتمان مقاومت مبنی بر صیانت از هویت و محدوده جغرافیایی و فکری ایران اسلامی محسوب میشود. به راستی این آدرس وقیحانه از کدام مصدر مخابره میشود؟! به نظر میرسد مدعیان اصلاح، حتی در استخدام و نحوه بهکارگیری واژه خشونت نیز دچار نوعی سانسورگری آشکار شدهاند. در این رویکرد و ادبیات، خشونت زمانی مجوز تاویل و تصدیق پیدا میکند که بخواهد در راستای اثبات ناکارآمدی یا ضعف نظام جمهوری اسلامی به کار رود و بر عکس، زمانی باید در پستوهای فکری جامعه پنهان شود که جنایات واقعی و عمیق ضدبشری غرب و صهیونیستها علیه کودکان و زنان فلسطینی یا مرزبانان غیور و پاکدل کشورمان تبلور مییابد! در فکر و ذهن مدعیان کاذب و مخالفان واقعی آزادی، در قبال این موارد باید بهگونهای کلیدواژه خشونت را به کار برد که محصول آن، تبرئه دشمنان ایران یا تقلیل گناه آنها باشد. در یک نگاه واقعبینانه، باید تاکید کنیم اتفاقا برخی روشنفکران داخلی به صورتی کاملا ارادی در چرخه خشونتورزی دشمنان علیه نظام و ملت مشغول ایفای نقش هستند. کارویژه آنها، تئوریزه کردن توطئههای دشمنان به مثابه یک الگوی متعارف و قابل هضم و مقصرسازی علنی جمهوری اسلامی ایران در شکلگیری این روند است. خشونت و توحش ذاتی رژیم اشغالگر قدس، آمریکا، تروریسم تکفیری و مواردی از این دست جملگی تبدیل به خطوط قرمز تحلیلی کسانی شده که مدعی آگاهیبخشی به جامعه و گردش آزاد اطلاعات هستند. تناقض رفتار اصلاحطلبان در قبال اغتشاشات با حوادثی مانند بمباران غزه و شهادت مرزبانان ایرانی حکایت از همین خبط شناختی و منافع سیاسی است. ارسال به دوستان
فواید و مضرات تبلیغات فضای مجازی برای تشویق مردم به کتابخوانی
بخر، بخوان و دور نینداز
محمدرضا پارسا: سالها پیش کتابهای داستان و رمان خریدار زیادی نداشتند، مگر آنها که پاورقیهای تجمیعشده بودند یا نویسنده آنها اسامیای بود که ملقب بودند به نویسندگان داستانهای عامهپسند؛ نویسندههایی مثل فهیمه رحیمی و ر.اعتمادی؛ نویسندههایی که مخاطبشان نوجوانان و جوانان بودند و داستانهایشان حول مثلثهای عشقی و عشقهای افلاطونی و مواردی از این دست میچرخید.
کمی بعدتر ناشرانی مثل سوره مهر تلاش کردند در این بخش فضای دیگری ایجاد کنند و مخاطبانی را که علاقهمند کتاب بودند به سمت خود بکشانند. آنها موفق شدند بخشی از جامعه نوجوان و جوان را که مخاطب نویسندههای عامهپسند نبودند به سمت داستانهای متعهد و ادبی بکشانند. از آن طرف هم باید فضایی برای ترویج و ترغیب مردم به خواندن این کتابها ایجاد میشد. بیست و چند سال پیش که هنوز خبری از فضای مجازی و اینستاگرام و این قبیل رسانهها نبود برای ترویج و تبلیغ کتاب فقط میشد دست به دامان محتوا شد. آن وقتها جماعت هزار جور کلهمعلق میزدند تا به طریقی مخاطب را کنجکاو کنند به خواندن کتاب. از جمله نوشتن داستان برای کتاب که نمونهاش نوشتن داستانی چندقسمتی درباره یکی از کتابهای محمدرضا بایرامی به نام کوههای سبلان که تازه منتشر شده بود. یا استفاده از یک رویداد مربوط به همان ایام و ربط دادنش به یک شخصیت مهم آن مقطع و نشان دادن مسیری که به سمت خواندن کتاب میرفت. از آن طرف هم بعضیها مثل زارع و چند نفر دیگر تلاش کردند با انتخاب و اجرای طرحهای جذاب و جدید برای جلد کتاب هر چه بیشتر مخاطب را به خواندن کتابها ترغیب کنند.
برای مثال کتاب «جمجمهات را قرض بده برادر» نوشته کربلاییلو را طوری طراحی کرده بود که انگار یکسوم بالای طرح، قیچی شده بودند یا جلد کتابی را به شکل پیراهن شهیدی درآورده بودند؛ روی جلد کتابی روبان میچسباندند، پارهاش میکردند تا مخاطب را به اشتباه بیندازند و هزار کار دیگری که در نهایت هم توانستند تکانی به فضای ساکن و راکد کتاب بدهند.
بعد از آنکه مجمع ناشران انقلاب اسلامی جدیتر از گذشته شروع به کار کرد، شتاب این فضای پرتحرک بیش از پیش شد و انتشارات با سنگین کردن فرم و محتوا، شور تازهای به این حوزه دادند.
از چند سال پیش با کاربردیتر شدن استفاده از رسانههای اجتماعی، نگاهها در تبلیغات فرهنگی به سمت حوزههای دیگر غیر از کتاب چرخید و سینما، گرافیک، نقاشی و... توانستند از این شکل رسانهها بیشترین سود را ببرند.
حالا 7-6 سال است کتابفروشها و ناشران بعد از چند بار تست متوجه شدهاند فضای مجازی میتواند این امکان را ایجاد کند که فروش کتابها بیشتر و عجیبتر از هر دورهای باشد.
برای مثال حامد عسگری، شاعر جوان اهل شهرستان بم (متولد ۱۰ خرداد ۱۳۶۱) است که اشعار پرمغز و امروزی او مورد توجه جوانان قرار گرفت. وی با سود جستن از فضای مجازی و ایجاد ارتباط هر چه بیشتر با مخاطبانش در نهایت توانست از این ابزار بهگونهای استفاده کند که همه به قدرت فضای مجازی و رسانههای اجتماعی پی برده و درصدد تکرار موفقیت او برآیند. حامد عسکری که شاید از اولینهایی بود که قدرت فضای مجازی را در ترویج کتاب دریافته بود، کتابی نوشت با نام «پری دخت». «پری دخت» روایت نامهنگاری عاشقانهای است میان سیدمحمود و پریدخت. این 2 در روزهای پرشور و هیاهوی مشروطه عاشق یکدیگرند و به جبر روزگار از هم جدا افتادهاند. سیدمحمود در پاریس درس طبابت میخواند و پریدخت نیز در طهران چشمانتظار بازگشت اوست. آنچه این 2 را به هم متصل میکند، نامههایی است که از خلال آن سوز فراق را با آن التیام میدهند. این نامهها تنها به سرگذشتی عشقی محدود نیست، بلکه حوادث سیاسی و دستهجمعی مشروطه و خیلی از فراز و نشیبهای آن دوران را نیز زیر دید دارد. این مجموعه شامل 40 نامه است که نویسنده خود میگوید تمام زاده خیال اویند. نثر نامهها به فراخور داستان، نثری قجری است و نویسنده کوشیده تا آنجا که امکانپذیر است به نثر آن دوره نزدیک شود. در انتهای کتاب لغتنامهای قرار دارد تا اگر خواننده با کلمههایی روبهرو شد که در فهم معنای آن به مساله خورد، از این طریق ابهامش را رفع کند.
«پری دخت» در مدتی کوتاه توانست به حدود 50 چاپ برسد. آن هم در شرایطی که کتاب مخاطب چندانی ندارد و با تیراژ 200 نسخه به زحمت به چاپ دوم میرسد. با این اوصاف 50 چاپ یعنی یک اتفاق.
اما نویسندگان دیگری که راز موفقیت کتاب در بستر فضای مجازی را فهمیدند بهسرعت به سمت استفاده از رسانههای اجتماعی رفتند و ثابت کردند 50 چاپ و 70 چاپ اتفاقی نیست.
روزبه معین که از جمله افرادی است که در فضای مجازی توانست با سود جستن از این ابزار کتاب قهوه سرد آقای نویسنده را به بازار بفرستد. معین لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه اراک دارد و تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستان البرز به پایان رسانده است. چند نمایشنامه شاخص این هنرمند در دوران دبیرستان و دانشگاه به روی صحنه رفته است. او در کنار نویسندگی در زمینههای مختلف هنری از جمله طراحی و شخصیتپردازی کارتونی (کاریکاتور) فعالیت میکند. وی همزمان با تحصیل در دانشگاه، دورههای تئاتر و نویسندگی را نیز گذراند و فعالیت حرفهای خود را به عنوان نویسنده با نمایشنامهنویسی آغاز کرد. معین از سال ۱۳۹۲ شروع به نوشتن رمان قهوه سرد آقای نویسنده کرد و سال ۱۳۹۶ آن را به چاپ رساند و خیلی سریع تبدیل به یک رمان پرفروش شد.
کتاب قهوه سرد آقای نویسنده اردیبهشت ۱۳۹۶ منتشر شد و در جشن امضای اول آن در کمتر از ۲ ساعت چاپ اول کتاب به اتمام رسید و در جشن امضای دوم، با استقبال خوبی مواجه شد و مشتاقان قهوه سرد آقای نویسنده ۷ ساعت در انتظار خرید کتاب ماندند. همچنین این رمان در 20 روز اول چاپش بهطور متوسط روزانه هزار جلد فروش داشت. کتاب روزبه معین در ۳ سال به چاپ صدم رسید و همچنان میفروشد.
این ۲ نمونه فقط برای مثال بود اگرنه بعد از مشخص شدن تاثیر فضای مجازی بر فروش و ترویج کتاب، صدها عنوان کتاب دیگر توانستند به چاپهای بالا برسند.
اما حالا یک سال است ترویج کتاب و شیوه ارائه و معرفی آن تفاوت اساسی کرده است؛ تفاوتی که آرام آرام میرود تا کتاب را به عنوان یک محصول و شاید حتی یک وسیله مثل سایر وسیلههای هر خانهای به مخاطب ارائه دهد. در این شیوه که بعدتر سراغش خواهیم رفت و شیوههای مختلف ارائه آن را بررسی خواهیم کرد، تلاش شده است ابتدا تعریفها عوض شود.
اول آنکه کتاب یک محصول فرهنگی مناسب افراد فرهیخته و باسواد نیست و دوم آنکه فقط یک محصول یا وسیله است. شما میتوانید همانطور که از یک سایت یک جفت کفش یا خردکن و آبمیوهگیری سفارش میدهید، یک کتاب هم بخرید. به شرط آنکه این کتاب به اندازه همان خردکن یا آبمیوهگیری تشویق و ترغیبتان کند.
با این شرایط حالا باید تمام فرهیختگیهای نوشتن و قبای سنگین نویسندگی دور انداخته میشد و کتاب به سمت یافتن راهی سریع و بیدردسر به خانهها میبود. تبلیغ و ترویج کتاب به عنوان وسیله یا محصولی که کنجکاو و سپس مجبورتان میکند که آن را بخرید و بخوانید و بعد دور بیندازید....
ارسال به دوستان
همزمان با سفر وزیر دفاع آمریکا به منطقه رسانهها از عدم تمایل مصر و عربستان برای حضور در ائتلاف علیه یمن خبر دادند
درمانده ائتلاف
* بریتیش پترولیوم و 4 شرکت بزرگ کشتیرانی اعلام کردند تا اطلاع بعدی از دریای سرخ عبور نمیکنند
گروه بین الملل: خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد حملات شدید ارتش یمن به کشتیهایی که به سمت سرزمینهای اشغالی سفر میکنند باعث شده است برخی شرکتهای بزرگ در جهان از جمله «بریتیش پترولیوم» و شرکت بزرگ کشتیرانی «ایپی مولر - مِرسک» اعلام کنند عملیات ترانزیت خود از کانال سوئز را متوقف کردهاند؛ موضوعی که نشان از شکلگیری «جنگ دریایی» دارد و کشورهای عربی که منتظر ایجاد یک کریدور بزرگ از هند به سمت سرزمینهای اشغالی بودند، به همراه اسرائیل، بزرگترین بازنده این میدان خواهند بود.
به گزارش «وطنامروز»، روز گذشته رویترز در گزارشی اعلام کرد سهام بسیاری از شرکتهای کشتیرانی جهان افزایش یافته است. این موضوع به تبع افزایش نرخ بیمه و میزان قیمت کشتیرانی در دریای سرخ است که چالش بزرگی برای آمریکا و اسرائیل ایجاد کرده است. همین موضوع باعث شده واشنگتن به فکر ایجاد یک ائتلاف دریایی برای مقابله با انصارالله باشد. البته نیروهای یمنی هم در بیانیههای جداگانهای اعلام کردهاند هر کشوری میتواند از تنگه بابالمندب عبور کند و تنها کشتیهایی که قصد سفر به سرزمینهای اشغالی را دارند، تا پایان جنگ غزه مورد هدف قرار خواهند گرفت.
در همین راستا روز گذشته شرکت بزرگ نفتی بریتیش پترولیوم (BP. L) و کشتیرانی بلژیک بهدلیل نگرانیهای امنیتی، تمام ترانزیتها از طریق دریای سرخ را به طور موقت متوقف کردند. این یک خبر فاجعهآمیز برای آمریکا و انگلیس است. تصویری که انصارالله یمن ساخته این است که با ابزار زور میتوان مقابل آمریکا و اسرائیل ایستاد و هیچ حربهای هم نمیتواند مانعی برای انصارالله ایجاد کند. اکنون آمریکا قصد دارد پای ائتلافی را به دریایی سرخ باز کند تا بتواند با انصارالله مقابله کند. پایگاه آمریکایی بلومبرگ گزارش داد منابع مطلع گفتند تلاشهای آمریکا برای مقابله با ارتش یمن و حملاتش در یکی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان به دلیل اختلافات موجود میان متحدان عرب واشنگتن، به یک مانع بزرگ برخورده است. به نوشته این پایگاه آمریکایی، عربستان و امارات، از طرفهای دخیل در جنگ داخلی یمن که حامی جناحهای رقیب علیه انصارالله یمن هستند به دلیل مواضع متفاوتشان، تلاش تحت رهبری آمریکا را برای شکل دادن به یک پاسخ منسجم به انصارالله پیچیده میکنند. این در حالی است که تاکنون 5 شرکت بزرگ کشتیرانی اعلام کردهاند تا اعلان بعدی، از دریای سرخ عبور نخواهند کرد از جمله شرکت حمل و نقل تایوانی.
نیروهای ارتش یمن تاکنون به چندین کشتی تجاری، باری و حامل سوخت در حمایت از حماس حمله کردهاند. آنها در یک هفته گذشته حملاتشان را تشدید کرده و در بازارهای صنعت کشتیرانی اختلال ایجاد کردهاند. از سویی نیروهای دریایی آمریکا و انگلیس در روزهای گذشته مدعی سرنگون کردن چند پهپاد شدند. این رسانه آمریکایی (بلومبرگ) در ادامه گزارش خود نوشت: واشنگتن در حال بررسی اقدام نظامی علیه انصارالله یمن است و احتمالا برای این اقدام دست به حملات علیه مواضع این گروه بزند اما هنوز دیپلماسی را ترجیح میدهد.
واشنگتن همچنین در حال همکاری با متحدان غربی و عربی به منظور تقویت نیروهای امنیتی دریایی مامور به تامین امنیت کشتیهای در حال تردد از دریای سرخ - که ۱۲ درصد تجارت جهان از آن عبور میکند - است. به نوشته بلومبرگ، یک مقام آمریکایی اظهار کرد کاخ سفید از طریق عمان و چند واسطه دیگر با انصارالله یمن ارتباط برقرار کرده و از آنها خواسته حملاتشان را در دریای سرخ متوقف کنند. یک سخنگوی انصارالله یمن این تماسها را تایید کرد اما گفت آنها به اقداماتشان تا زمانی که رژیم صهیونیستی جنگ در غزه را متوقف کند، ادامه خواهند داد. یک چهره یمنی مورد حمایت ابوظبی هم گفت امارات عربی متحده اصرار بر اقدام نظامی علیه ارتش یمن دارد و میخواهد واشنگتن انصارالله یمن را به عنوان «تروریست» اعلام کند. این در حالی است که به گفته یک عضو تیم عربستانی مذاکرهکننده با انصارالله یمن، ریاض متقابلا از یک رویکرد سنجیدهتر حمایت کرده و نگران است هر گونه خصومت بیشتر باعث تحریک انصارالله برای تهاجم بیشتر شود. وی ادامه داد این خصومت بیشتر در ادامه، آتشبس شکننده در جنگ داخلی یمن را به خطر انداخته و تلاشهای ریاض برای رسیدن به یک آتشبس دائم با یمنیها را تضعیف خواهد کرد.
در این راستا، روزنامه پولیتیکو در گزارشی مدعی شد آمریکا و اسرائیل در حال بررسی پاسخ نظامی به نیروهای مسلح یمن در راستای آنچه «حمایت از دریانوردی در دریای سرخ» عنوان کردهاند، هستند.
این روزنامه به نقل از یک مقام دولتی آمریکا نوشت: «پنتاگون در روزهای اخیر ناوگروه تهاجمی یواساس دوایت آیزنهاور را از خلیج فارس به خلیج عدن در مجاورت سواحل یمن منتقل کرده است تا از پاسخ نظامی احتمالی به حملات حوثیها علیه کشتیها در دریای سرخ و بابالمندب پشتیبانی کند». این مقام آمریکایی همچنین گفت ارتش این کشور طرحهایی را برای حمله به نیروهای مسلح یمن ارائه داده است. طبق این گزارش، بررسیها در وزارت دفاع آمریکا حول این بحث است که آیا حمله مورد نظر باید به طور مستقیم مواضع ارتش یمن را هدف قرار دهد؟ این در شرایطی است که این نگرانی در میان مقامات آمریکایی وجود دارد که چنین حملهای موجب گسترده شدن دایره جنگ «با ایران و همپیمانانش» در منطقه شود.
۴۰ درصد تجارت بینالمللی جهان و 53 درصد تجارت کانتینری از طریق این تنگه که از میان یمن، در منتهیالیه جنوب غرب شبهجزیره عربستان و قاره آفریقا میگذرد، انجام میشود. در این میان شرکت کشتیرانی فرانسوی «سیجیام» نیز غروب شنبه به وقت تهران اعلام کرد در پی حمله به کشتیهای تجاری در منطقه، تردد تمام محمولههای کانتینری خود را در دریای سرخ متوقف میکند.
این شرکت مستقر در «مارسی» فرانسه در بیانیهای اعلام کرد: «وضعیت به شدت وخیم و نگرانیهای امنیتی در حال افزایش است». این شرکت فرانسوی اعلام کرد: «ما تصمیم گرفتهایم به تمام کشتیهای کانتینری سیجیام در منطقه که قرار است از دریای سرخ عبور کنند، دستور دهیم به مناطق امن برسند و سفر خود را لغو کنند». در همین رابطه معاریو اسرائیل اعلام کرد ۴۶ کشتی مسیر خود را از دریای سرخ تغییر دادهاند و 78 کشتی منتظر تصمیمگیری هستند.
با این حال یمنیها اعلام کردهاند دریای سرخ منطقه امن دریانوردی برای سایر کشتیهاست. در این راستا ناصرالدین عامر، معاون وزیر اطلاعرسانی انصارالله یمن شب گذشته در مصاحبه با یک رسانه غربی هدف عملیاتهای یمن در دریای سرخ علیه کشتیهای تحت مالکیت اسرائیل یا عازم بنادری در فلسطین اشغالی را تشریح و تبیین کرد. عامر در مصاحبه با نشریه نیوزویک گفت: «عملیات ما به طور خاص علیه دشمن صهیونیستی و کشتیهای عازم بنادر اسرائیلی است و ما هیچ کشتیای را خارج از این چارچوب هدف قرار ندادهایم». این مقام انصارالله یمن توضیح داد هدف عملیاتها در دریای سرخ این است که به غزه کمک، غذا و دارو رسانده شود.
در این میان بعد از صحبتهای آمریکا مبنی بر ایجاد ائتلاف عربی برای مقابله با انصارالله یمن، روز گذشته مصر اعلام کرد در هیچ ائتلافی شرکت نخواهد کرد. یک منبع مطلع مصری گفت این کشور قصد ندارد وارد هیچ ائتلافی علیه نیروهای یمنی شود؛ ائتلافی که آمریکا و اسرائیل تلاش دارند علیه یمنیها در واکنش به ناامن شدن دریای سرخ برای کشتیهای به مقصد اسرائیل تشکیل دهند.
این منبع مصری گفت قاهره همچنان بر موضع خود برای حل تنشها و بحرانها از طریق رایزنی با طرفهای مختلف پایبند است و درباره امنیت دریای سرخ نیز تنها به نقشآفرینی در چارچوب «نیروهای مشترک ۱۵۳» اکتفا میکند؛ ائتلافی که سال ۲۰۲۱ از ۳۴ کشور با هدف «تأمین امنیت دریایی» و «توانمندسازی نیروهای دریایی در دریای سرخ، بابالمندب و خلیج عدن» تشکیل شد.
به گفته وی، مصر برای رفع نگرانی خود درباره کانال سوئز، سیاستهای اصولی و مشخصی را در دستور کار قرار داده است. وی گفت: «ارتباطات مستمری بین مصر و ایران از یک سو و بین مصر و حوثیها از سوی دیگر برقرار است؛ مدتی است که ارتباطات از طریق کانالهای امنیتی بین مصر و حوثیها برقرار است و این کانالها عمدتاً با هدف تضمین امنیت دریانوردی در دریای سرخ به طور کلی ایجاد شده تا ناوبری در کانال سوئز تحت تاثیر قرار نگیرد». این منبع با تایید اینکه «تاکنون به حرکت ناوبری در کانال سوئز آسیبی وارد نشده است که باعث نگرانی مصر شود»، افزود: «قاهره از طرفهای وابسته به محور مقاومت پیامهایی دریافت کرده است که صحت اطلاعاتی را که تأکید دارد حوثیها فقط کشتیهای در حال حرکت به سمت بندر ایلات را هدف قرار میدهند، تأیید میکند». «نه» بزرگ مصر به آمریکا چند پیام مهم برای واشنگتن و تلآویو دارد:
1- برخی کشورهای عربی مانند مصر رابطه شاید خوبی با حماس ندارند ولی قصد هم ندارند با گروههای مقاومت نزدیک به ایران تقابل کنند. همچنین مصر یک خاطره بسیار بد از یمن دارد؛ زمانی که جمال عبدالناصر رئیسجمهور این کشور بود، در جنگ با یمن شکست خورد. همین موضوع باعث شد عبدالفتاح السیسی عبرت بگیرد و در جنگ عربستان با یمن هم شرکت نکند و دریابد ائتلاف علیه انصارالله بزرگترین اشتباه وی خواهد بود. همچنین سیسی روز گذشته در انتخابات ریاستجمهوری مصر پیروز شد و 6 سال دیگر بر مسند ریاستجمهوری این کشور تکیه خواهد زد، به همین دلیل هیچ تمایلی برای شرکت در این ائتلاف ندارد.
2- کشورهایی مانند امارات و قطر و همچنین در راس آنها عربستان سعودی هم بعید است با تحولات اخیر در منطقه و کشتار مردم غزه دخالتی برای مقابله با انصارالله داشته باشند. عربستان که بعد از 8 سال جنگ با یمن به مرحله آتشبس با این کشور رسیده است، تجربه تلخی از جنگ با انصارالله یمن دارد. یک بار نیروهای یمنی حمله پهپادی عظیمی در سال 2018 به تاسیسات نفتی آرامکو انجام دادند که سعودیها را شوکه کرد. از سوی دیگربلومبرگ اعلام کرد عربستان حاضر به همکاری با آمریکا علیه حوثیها نیست.
3- نکته بعدی آن است که انصارالله یمن بدون هراس در حال مقابله با آمریکا و اسرائیل است. مقامات این کشور هم اعلام کردند در صورت ورود آمریکا به دریای سرخ منطقه وارد تنش بیمانندی خواهد شد. به نظر می رسد اگر آمریکا وارد منطقه شود، جنگ بزرگی شعلهور خواهد شد و یمنیها که چند سال در جنگ بودند، بدون هیچ هراسی مقابل آمریکا میایستند و اگر جنگی شکل بگیرد، جنگ دریایی بزرگی در دریای سرخ اتفاق میافتد.
4- به نظر میرسد آمریکا در این ائتلاف که بیشتر روی کاغذ است، قصد دارد خود به تنهایی عمل کند و تنها حمایت روی کاغذ امارات، عربستان و بحرین را برای عملیات در دریای سرخ جلب کند تا اینگونه به کارش مشروعیت بخشد.
***
ارتش یمن: ۲ کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی را هدف قرار دادیم
ارتش یمن روز گذشته از هدف قرار دادن ۲ کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ خبر داد. به گزارش المسیره، سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در این باره اعلام کرد: نیروی دریایی یک عملیات نظامی منحصر بهفرد را علیه ۲ کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی انجام داد؛ کشتی نخست «سوان آتلانتیک» حامل نفت و کشتی دوم «MSC Clara» حامل کانتینر بود. نیروهای مسلح یمن بار دیگر به همه کشتیهای رژیم صهیونیستی یا کشتیهای مرتبط با این رژیم هشدار داد در صورت تخطی از آنچه در در بیانیههای نیروهای مسلح یمن آمده است، به هدف قانونی ارتش یمن تبدیل خواهند شد. یحیی سریع در ادامه به کشتیهای تمام کشورها که به بنادر کشورهای مختلف میروند، اطمینان داد هیچ آسیبی از جانب یمن آنها را تهدید نخواهد کرد و عملیات ارتش یمن تنها شامل کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی است.
ارسال به دوستان
موازنه در بابالمندب
شروین طاهری: پاسخ انصارالله به آخرین رجزخوانی ارتش تروریست آمریکا کوبنده و سریع بود؛ سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن دیروز در بیانیهای تایید کرد 2 کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی که به هشدارهای نیروی دریایی این کشور توجه نکردند، در دریای سرخ هدف قرار گرفتند. این بیانیه نیروهای مسلح یمن، منتشر شده در شبکه ایکس که با بخش دوم آیه شریفه دوازدهم سوره توبه آغاز شده، چشمانداز کارزاری را که انصارالله در حمایت از مظلومان غزه علیه رژیم جنایتکار صهیونیستی آغاز کرده، به روشنی ترسیم میکند: «فَقَاتِلُوا أَئِمَّهَ الْکُفْرِ آنَّهُم لَا أَیْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ یَنْتَهُونَ؛ پس با پیشوایان کفر و ضلالت کارزار کنید که آنها را عهد و سوگند استواری نیست، باشد که بس کنند». در ادامه نیز این رویداد، یک پیروزی دیگر برای ملت مظلوم فلسطین معرفی شده است.
شبکه الجزیره دیروز به نقل از یک منبع دریانوردی یمن اعلام کرد نفتکش سوان آتلانتیک و کشتی باربری اماسسیکلارا که در مسیر جنوب به شمال دریای سرخ حرکت میکردند، برای ممانعت از نزدیک شدن به سمت فلسطین اشغالی هدف حمله قرار گرفتند.
با احتساب این 2 شناور، تاکنون شمار عملیات مشابه مورد تایید توسط ارتش یمن در 2 سوی تنگه بابالمندب طی یک ماه اخیر به تعداد انگشتان 2 دست رسیده و تازه این غیر از کشتیهای توقیف شده است. از یک ماه پیش (۲۸ آبان) که ارتش انقلابی یمن کشتی گلکسی لیدر متعلق به یکی از 2 شرکت ترابری دریایی مهم رژیم صهیونیستی را در یک عملیات هلیبرن محیرالعقول، بیخ گوش سعودیها به تسخیر خود درآورد، دستکم 5 کشتی توقیف شده است.
در مجموع این 15 عملیات – تقریبا هر 2 روز یک بار – تجارت دریایی رژیم صهیونیستی از مسیر دریای سرخ را فلج و به طور کلی راه نفس اشغالگران را تنگ کرده است.
به طور مشخص بندر ایلات، مهمترین بندر جنوب سرزمینهای اشغالی در خلیج عقبه، تبدیل به یک پایانه راکد شده است.
«دعون گلبر» مدیرکل بندر ایلات یک هفته پیش اعلام کرده بود فعالیت انصارالله برای جلوگیری از حرکت کشتیها به اسرائیل ۸۰ تا ۸۵ درصد سود بندر را از بین برده است.
به گفته وی، تهدید یمنیها برای خطوط دریایی در دریای سرخ مانع رسیدن ۱۴ هزار خودرو به سرزمینهای اشغالی از نیمه ماه گذشته میلادی تا هفته اول دسامبر شده است. طبق گفته گلبر، کشتیهای باری حالا مجبورند برای رسیدن به بنادر فلسطین اشغالی قاره آفریقا را در «دماغه امید نیک» آفریقای جنوبی دور بزنند و با عبور از تنگه جبلالطارق خود را به شرق دریای مدیترانه برسانند.
شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی این تغییر مسیر ناوبری دریایی را عامل افزایش قیمت محصولات وارداتی دانسته که بار مالی بر دوش شهرکنشینان را حدود 10.5 میلیارد شکل (معادل 3 میلیارد دلار) افزایش میدهد. روحیه انقلابی رهبران انصارالله فارغ از حسابگریها و منفعتطلبیها و سیاسیبازیهای رایج در سایر کشورهای غربی در این کارزار مثالزدنی است.
آنها نه فقط موازنههای تجاری و ترابری رژیم صهیونیستی، بلکه در ابعادی وسیعتر معادلات امنیتی و نظامی کدخدای در حال بازنشستگی را هم در خاورمیانه به هم ریختهاند. دولت بایدن از روز نخست آغاز جنگ غزه، سراسیمه و عریان و بدون ملاحظات دیپلماسی - حتی با استفاده از حق وتو در مقابل اکثریت اعضای شورای امنیت - به حمایت بیشرمانه از جنایات اسرائیل علیه فلسطینیان ادامه داده است اما حالا آبرویش در ابعادی فراتر از سرزمینهای اشغالی رفته است.
ملت قهرمان یمن با همه کمبودها و رنجهایی که در 9 سال گذشته بر اثر جنگافروزی همسایه شمالی به تحریک غرب و اسرائیل متحمل شده بود، این بار هم با رادمردی، نه تنها بر حق خود به عنوان حافظان تاریخی تنگه راهبردی بابالمندب و آبراهه دریای سرخ ایستادگی کرد، بلکه حالا در حال نبرد برای احقاق حق مظلومان فلسطینی است. نبرد دریای سرخ عملا باعث موازنه قوا در نبردی ثانویهای شده که آمریکا برای حفاظت از ماشین جنگ و جنایت اسرائیل، پیرامون سرزمینهای اشغالی به راه انداخته است.
واشنگتن که در هفتههای نخست جنگ غزه، وقیحانه به حزبالله لبنان، گروههای مقاومت عراق و حتی جمهوری اسلامی ایران درباره هرگونه حمله به اسرائیل جنگزده هشدار میداد، حالا یقه خود و قلاده سگ هارش در منطقه در تنگه بابالمندب را در مشت جهادگران حقیقی انصارالله میبیند.
در این کارزار، تنها یک شعبه کوچک و فقیر از مقاومت چنان جای حق نشسته که آمریکای مدعی برخورداری از بزرگترین هژمونی نظامی دنیا و بزرگترین ناوگان جنگی همه اقیانوسها را در مسیر آبی دربردارنده ۴۰ درصد تجارت بینالمللی جهان آچمز کرده است.
روزنامه پولیتیکو ۲۶ آذر در گزارشی مدعی شد رژیمهای واشنگتن و قدس اشغالی در حال بررسی پاسخ نظامی به نیروهای مسلح یمن به بهانه «حمایت از دریانوردی در دریای سرخ» هستند.
این روزنامه به نقل از یک مقام دولت بایدن نوشت: «پنتاگون در روزهای اخیر ناوگروه تهاجمی یواساس دوایت آیزنهاور را از خلیج فارس به خلیج عدن در مجاورت سواحل یمن منتقل کرده است تا از پاسخ نظامی احتمالی به حملات حوثیها علیه کشتیها در دریای سرخ و بابالمندب پشتیبانی کند».
این نمایش قدرت کمتر از 24 ساعت دوام آورد و در عمل آمریکا حتی نتوانست ائتلافی مشابه آنچه سعودی و امارات طی 9 ساله گذشته علیه یمن راه انداخته بودند، برپا کند.
در حالی که شبکه الجزیره به نقل از منابع پنتاگون، از برگزاری یک نشست مجازی طی روز سهشنبه (امروز) میان فرماندهی نظامی عالی آمریکا با همتایانش از کشورهای خاورمیانه برای ایجاد یک ائتلاف موهوم علیه حوثیها خبر داده، تارنمای قطری العربی الجدید به نقل از حکومت ژنرال سیسی تاکید کرده مصر هرگز وارد هیچ ائتلاف امنیتی یا نظامی برای تقابل نظامی با نیروهای مسلح یمن نخواهد شد.
با توجه به اینکه مصر در منافع امنیت آبراهه دریای سرخ شریک است، اصلا بعید نیست عربستان سعودی نیز پس از سرخوردگی از کارزار جنگی 9 ساله علیه یمن تصمیمی مشابه بگیرد. امارات و قطر نیز هیچ منافعی در این بازی ندارند. پس میتوان گفت آمریکا در مرحله التماس برای تشکیل ائتلافی قرار دارد که هنوز راه نیفتاده، از هم پاشیده است!
همزمان رسانهها از التماس آمریکا به انصارالله برای دست کشیدن از کارزار دریایی علیه کشتیهای اسرائیلی خبر میدهند.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ به نقل از یک مقام آمریکایی، کاخ سفید از طریق عمان و دیگر میانجیهای عرب با دولت نجات ملی صنعا در ارتباط است و از آنها میخواهد حملات را متوقف کنند.
در پاسخ رئیس هیات مذاکرهکننده دولت نجات ملی یمن گفته است: «ما این تماسها را تایید میکنیم اما تا زمانی که اسرائیل نبرد در غزه را متوقف نکند، به حملات خود ادامه خواهیم داد».
محمد عبدالسلام درگفتوگو با شبکه المسیره تاکید کرد: «هر اقدامی که نیروهای مسلح یمن انجام میدهند، مربوط به رفع محاصره و توقف تجاوزات در غزه است و عملیاتهای ما فقط برای هدف قرار دادن کشتیهای اسرائیلی و کشتیهایی که به مقصد بنادر این رژیم حرکت میکنند، است. پس تاکید میکنیم دریای سرخ برای تمام کشتیها منطقه امنی است، جز کشتیهایی که به نحوی به دشمن اسرائیلی مرتبط هستند».
اتمام حجت عبدالسلام، مفهوم همان آیه شریفه بیانیه اخیر انصارالله را مبنی بر موازنه قدرت مقاومت به نفع فلسطینیان تداعی میکند: «هر کسی که خواستار توقف عملیاتهای ما است باید محاصره غزه را از بین برده و غذا و دارو
وارد غزه کند».
ارسال به دوستان
انتخاب فلسطین، همچنان «مقاومت»
مهدی بختیاری: ۷۳ روز از آغاز عملیات توفان الاقصی و 2 ماه از آغاز عملیات زمینی ارتش اسرائیل در نوار غزه میگذرد. تاکنون حدود ۲۰ هزار نفر از مردم بیدفاع غزه در جریان بمبارانهای هوایی و توپخانهای ارتش اسرائیل به شهادت رسیدهاند که تقریبا 70 درصد آنها را زنان و کودکان بیگناه تشکیل میدهند.
بسیاری از خانهها، مساجد، بیمارستانها، مدارس و زیرساختها در غزه از بین رفته، آب و برق در بسیاری از مناطق قطع است و غزه علاوه بر اینکه امروز یکی از خطرناکترین مناطق دنیا شناخته میشود، برای اهالی ساکن آن - که عمدتاً از شمال این منطقه به سمت جنوب آواره شدهاند - در بدترین شرایط زندگی قرار دارد.
با این حال، سوال بزرگی که در طول این چند هفته بارها پرسیده شده این است: آیا مردم غزه عملکرد حماس به عنوان مهمترین گروه فلسطینی حاضر در این جنگ را قبول دارند؟ آیا آنها حاضرند از حماس به عنوان حاکم غزه حمایت کنند؟ آیا این اقدام (ضربه حماس به اسرائیل در 7 اکتبر) ارزشش را داشت؟
هرچند پاسخ به این سوالات برای هرکس غیر از مردم فلسطین – بویژه کسانی که در سرزمین فلسطین زندگی میکنند - که نمیتوانند خود را در موقعیت آنها قرار دهند چندان منطقی نیست اما برای تحلیل رفتار مردم فلسطین بویژه کسانی که در غزه زندگی میکنند باید به چند مساله مهم توجه کرد:
اول و مهمتر از همه این است که تحلیل جنگ اخیر به صورت مستقل درست نیست. یعنی نمیتوان این اتفاقات را از روز 7 اکتبر 2023 تحلیل کرد، بلکه باید این مساله را در یک نگاه کلانتر و لااقل 100 ساله - سالها پیش از تشکیل دولت اسرائیل - مورد توجه قرار داد.
یعنی ما با یک نزاع و جنگ و درگیری چندده ساله مواجهیم که در آن یک اقلیت اشغالگر، با تکیه بر زور و جنایت، اقدام به تصرف سرزمین دیگران کرد و در این چند دهه، بارها نبردهای بزرگ و کوچک رخ داده که «توفان الاقصی» هم یکی از آنهاست.
پس این گزاره که اتفاقات فعلی نتیجه عملکرد گروههای فلسطینی است که از 7 اکتبر آغاز شد، تحلیلها را به مسیری اشتباه خواهد برد.
از طرف دیگر، باید دید کدام راهحل و گزینه دیگر پیش روی مردم فلسطین قرار داشت (دارد)؟
مردم فلسطین در طول این چند دهه، از مبارزه و جنگ و درگیری تا مذاکره و سازش را تجربه کردهاند. در دهه 90، گروه فتح (سازمان آزادیبخش فلسطین) مهمترین خط قرمز گروههای فلسطینی یعنی به رسمیت شناختن اسرائیل را زیر پا گذاشت به امید اینکه با گرفتن امتیازاتی، وضعیت زندگی مردم فلسطین را بهبود بخشد اما کلاهی که صهیونیستها بر سر یاسر عرفات گذاشتند آنقدر بزرگ بود که در نهایت به شروع انتفاضه دوم در سال 2000 انجامید و دست آخر باز این صهیونیستها بودند که با ترور بیولوژیک، یاسر عرفات را هم از سر راه برداشتند.
در همان مقطع بعد از پیمان اسلو نیز بنا بر آمارها و گزارشها، وضعیت مردم فلسطین به لحاظ اقتصادی، امنیتی و سیاسی روزبهروز بدتر شده بود.
برای همین، از سال 2007 - بعد از اختلافات زیاد حماس با فتح و تشکیلات خودگردان در نوار غزه - این گروه توانست با تکیه بر کادرهای جوانتر و البته پشتیبانی گسترده مردم غزه، حاکم آنجا شود و این روند تا امروز هم ادامه دارد به طوری که طبق آنچه در نظرسنجی اخیر «مرکز نظرسنجی و مطالعات سیاسی فلسطین» آمده، اکثریت مردم فلسطین (چه در نوار غزه و چه در کرانه باختری) در دوگانه «سازش/ مقاومت»، بیشترین حمایت را از مقاومت دارند.
در حال حاضر 54 درصد مردم، حماس را شایستهترین گروه برای نمایندگی و رهبری ملت فلسطین میدانند (این میزان ۳ ماه قبل، 27 درصد بوده است و میزان حمایت از جنبش فتح (تشکیلات خودگردان) نیز در حال حاضر تنها 24 درصد است).
در این نظرسنجی که در بازه 22 نوامبر تا 2 دسامبر (مقطع آتشبس یک هفتهای) صورت گرفته، 72 درصد شرکتکنندگان از تصمیم حماس برای حمله به اسرائیل در 7 اکتبر حمایت کرده و 92 درصد هم گفتهاند اسرائیل توان از بین بردن حماس را نخواهد داشت.
از بین بردن حماس و آزادی اسرای اسرائیلی بدون مذاکره با حماس از مهمترین اهداف اعلامی ارتش اسرائیل برای شروع حمله زمینی به غزه بود که بعد از گذشت 2 ماه و نیم، نهتنها هیچ کدام از آنها محقق نشده، بلکه تعداد معدود اسرای آزادشده هم به خواست حماس آزاد شدند.
یعنی صهیونیستها مجبور شدند با حماسی که به دنبال نابودیاش هستند برای آزادی اسرایشان مذاکره کنند!
در این نظرسنجی، 52 درصد شرکتکنندگان، اسرائیل، 26 درصد آمریکا، 9 درصد تشکیلات خودگردان و 11 درصد حماس را مسؤول وضعیت امروز مردم غزه معرفی کردند.
70 درصد آرا در این نظرسنجی، حماس را پیروز نهایی جنگ عنوان کردند و یک درصد هم گفتهاند اسرائیل پیروز خواهد شد. همچنین 64 درصد شرکتکنندگان میگویند با پایان جنگ، باز هم این حماس است که بر غزه حکومت خواهد کرد.
در بخش دیگری از این نظرسنجی، یک سوال مشخص از افراد پرسیده شده: در صورت برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در فلسطین با تنها ۲ نامزد (محمود عباس و اسماعیل هنیه)، به کدام رای خواهند داد که نظر شرکتکنندگان جالب است؛ 16 درصد آرا در این نظرسنجی برای محمود عباس و 78 درصد برای اسماعیل هنیه عنوان شده است. جالبتر اینکه همین نظرسنجی یک ماه قبل از توفان الاقصی، 37 درصد برای عباس و 58 درصد برای هنیه بوده است.
این نظرسنجی البته به شکل مفصل، با سوالات بیشتر و به صورت تفکیکی (آرای کرانه باختری و غزه) انجام شده که بررسی آن به صورت کامل میتواند نگاه دقیقتری از آنچه در فلسطین میگذرد به مخاطب بدهد که در این یادداشت تنها به مواردی از آن اشاره شد.
در نهایت، شاید یکی از مهمترین نتایج این نظرسنجی که نقشه راه آینده فلسطین را برای مقابله با اشغالگری مشخص خواهد کرد، این است: اکثریت شرکتکنندگان همچنان مقاومت را به عنوان بهترین راهکار برای پایان دادن به اشغالگری و تشکیل کشور مستقل فلسطین انتخاب کردهاند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|