|
ناصر طهماسب، دوبلور سرشناس کشورمان دیروز درگذشت
این صدا نمیمیرد
گروه فرهنگ و هنر: ناصر طهماسب یکی از ماندگارترین و تأثیرگذارترین هنرمندان در عرصه هنر دوبله ایران بود؛ هنرمندی با 60 سال سابقه در نقشگوییهای خاص که همواره از ویژگیهایی چون تسلط و تیزهوشی توانسته بود پیونددهنده خاطرات چند نسل باشد. طهماسب از آن جمع خاص دوبلورهایی بود که تکنیک گویندگی فیلم را به مرتبه هنر دوبله رساندند؛ تکنیکی که میتواند در لحظهای چند حس را با هم درگیر کند. یک دوبلور برای اجرای صحیح، باید بین دیدن، شنیدن و خواندن متن و همینطور دقت در باز و بسته شدن دهان بازیگر و درک بازی او، تعادل ایجاد کند و بعد از همه اینها با توجه به استعداد و مهارتی که دارد و آموخته، صدا و گفتار خود را متناسب با شخصیت فیلم تنظیم کند. در این کار سخت تنها معدودی از گویندگان فیلم سرآمد شده و عنوان هنر دوبله را با نام خود همراه کردهاند. ناصر طهماسب از این گروه هنرمندان بود.
بیتردید 60 سال دوبله و گویندگی در نقشهایی چون هارولد لوید، جک نیکلسون، جیمز استوارت، کری گرانت، همفری بوگارت، هنری فوندا، استیو مککوئین، گری کوپر، جین هکمن، آنتونی پرکینز، پیتر سلرز، دیوید جانسن، کوین اسپیسی، ایان ریچاردسون و بسیاری دیگر او را به عنوان یکی از مهمترین دوبلورهای ایران قرار داده بود.
او افزون بر گویندگی نقشهای اول، در فیلمهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی زیادی به عنوان مدیر دوبلاژ و سرپرست گویندگان فعالیت داشت.
گویندگی به جای جک نیکلسون در «دیوانه از قفس پرید»، ریچارد دریفوس در «دختر خداحافظی»، داستین هافمن در «پاپیون»، لزلی هاوارد در «بربادرفته»، جانی سکا در «محمد رسولالله» و جهانگیر فروهر در «سوتهدلان» (ساخته علی حاتمی، ۱۳۵۶) نمونههایی از آثار ماندگار او در دوبله است، همچنین بهیادماندنیترین نقشهایی که او گویندگی آنها را در مجموعههای تلویزیونی به عهده داشته است عبارتند از: جاناتان گرت در «در برابر باد»، فرمانده کسلر در «ارتش سری»، آقاجان با بازی نصرت کریمی در «داییجان ناپلئون» اثر ناصر تقوایی، ابوالفتح با بازی علی نصیریان در «هزاردستان» اثر علی حاتمی و یوگی در کارتون «یوگی و دوستان».
مرحوم ناصر طهماسب پیشتر درباره حضور در فیلم کمالالملک اثر زندهیاد علی حاتمی گفته بود: صدای این فیلم را سرصحنه و با کلام علی نصیریان گرفته بودند. وقتی به من پیشنهاد دوبله این کار شد، من مطمئن نبودم کار خوبی شود اما این کار را انجام دادم و فیلم با موسیقی، فیلمبرداری و بازیگران ماندگار شد.
او همواره نسبت به نسل جدید و دانشجویان رشته هنر توجه ویژهای داشت. حضور مستمر در فضای دانشگاهی و همراهی با هنرجویان از دیگر ویژگیهای شاخص و برجسته این هنرمند پیشکسوت بود تا جایی که حتی در مراسم بزرگداشتش در ابتدای دهه 90 نیز با تاکید بر ارائه و عرضه آثار با دوبله استاندارد و مناسب برای دانشجویان سینما گفته بود: سینما معبد و بطن مادر است که میتوانی در آن با سکوت و تاریکی خود را پیدا کنی. نباید از سینمای دنیا دور شویم، بنابراین باید آثار شاخص جهانی را دوبله و برای دانشجویان و علاقهمندان عرضه کرد. آنها باید به جای مجلات فیلم، با تولیدات روز و تاریخی، سینما را بشناسند.
ناصر طهماسب روز جمعه اول دی و پس از یک هفته بستری شدن در بیمارستان به دلیل عارضه مغزی درگذشت و روز گذشته نیز در سکوت خبری و تنها با حضور خانواده تشییع و به خاک سپرده شد. روحش شاد و یادش ماندگار.
ارسال به دوستان
فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و استرالیا از همراهی با ائتلاف آمریکایی «نگهبان رفاه» در دریای سرخ خودداری کردند
ائتلاف تلف شد
* اسامی ۱۵ غول کشتیرانی که دور دریای سرخ و اسرائیل را خط کشیدند/ * دیروز یک کشتی مرتبط با اسرائیل
در سواحل هند هدف حمله پهپادی قرار گرفت
گروه بینالملل: با وجود موافقت اولیه برخی کشورها با درخواست آمریکا برای پیوستن به یک ائتلاف دریایی در دریای سرخ، 3 کشور اروپایی و استرالیا از پیوستن به آن خودداری کردند تا پرسشی اساسی درباره کارایی ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده ایجاد شود.
به گزارش «وطن امروز»، وزارت دفاع فرانسه اعلام کرد از تلاشها برای تامین امنیت ناوبری در دریای سرخ و مناطق اطراف آن حمایت میکند و در حال حاضر نیز در این منطقه عملیات میکند اما کشتیهای آن تحت فرمان فرانسه باقی میمانند و بیان نکرد آیا نیروهای نظامی بیشتری به این منطقه اعزام میکند یا نه. وزارت دفاع ایتالیا هم گفت ناو محافظ خود «Virginio Fasan» را بنا به برخی درخواستها از سوی مالکان کشتیهای ایتالیایی، برای حفاظت از منافع دریایی خود به دریای سرخ میفرستد. این کشور همچنین گفت این اقدام بخشی از عملیاتهای فعلی آن است و ارتباطی به ائتلاف «نگهبان رفاه» ندارد. وزارت دفاع اسپانیا نیز گفت تنها در ماموریتهایی با رهبری ناتو یا عملیاتهایی با هماهنگی اتحادیه اروپایی شرکت میکند و «به طور یکجانبه در عملیات دریای سرخ شرکت نخواهد کرد». استرالیا نیز درخواست آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف را رد کرد. «ریچارد مارلز» وزیر دفاع این کشور گفت تمرکز راهبردی این کشور بر منطقه ایندو-پاسیفیک است.
این اتفاقات در شرایطی رخ میدهد که آمریکا مدتی پیش اعلام کرد یک ائتلاف دریایی چندملیتی به نام «نگهبان رفاه» برای تامین امنیت ناوبری و حفاظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ در قبال حملات نیروهای مسلح یمن تشکیل شده است. برخی کشورها از این ائتلاف استقبال کردهاند، در حالی که برخی دیگر نیز عضویت در آن را نپذیرفتهاند. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران از همان روزهای نخست تشکیل این ائتلاف، آن را یک شکست بزرگ برای آمریکا خوانده و موفقیت آن در برابر ارتش یمن را مورد تردید قرار دادند. اینکه متحدان منطقهای واشنگتن، مانند امارات و عربستان در این ائتلاف شرکت نکردند و کشورهایی مانند مصر و قطر هم جواب منفی قطعی به واشنگتن دادند، مورد استدلال ناظران بینالمللی قرار گرفت که بیانگر ناکامی آمریکا در ایجاد ائتلاف دریایی مدنظر خود است.
در این زمینه خبرگزاری رویترز گزارش داد: پنتاگون روز پنجشنبه اعلام کرد بیش از ۲۰ کشور با مشارکت در این ائتلاف موافقت کردهاند. برخی کشورها مشارکت خود را تایید نکردهاند، اگرچه برخی دیگر گفتهاند تلاشهایشان برای کمک به حفاظت از ترافیک کشتیهای تجاری به عنوان بخشی از توافقهای دریایی موجود انجام خواهد شد و ارتباطی به این ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا نخواهد داشت.
در پی تشدید تنشها در نوار غزه، نیروهای مسلح یمن اعلام کرد زمان متوقف نشدن حملات علیه غزه، حملاتی را علیه رژیم صهیونیستی انجام خواهد داد و به هیچ کشتی وابسته به آن اجازه تردد در آبهای دریای سرخ و تنگه بابالمندب را نمیدهد. حملاتی نیز از سوی نیروهای مسلح یمن علیه برخی کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ انجام شده است که آن را در پاسخ به جنایات جنگی این رژیم در غزه دانسته است.
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در سفر اخیرش به منطقه گفته بود انگلیس، بحرین، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هلند، نروژ، جمهوری سیشل و اسپانیا به این عملیات ملحق شدهاند. پنجشنبه گذشته نیز آستین گفت یونان و استرالیا نیز به این گروه پیوستهاند که در مجموع این ائتلاف شامل ۲۰ کشور میشود.
با این وجود، 8 کشور مشارکتکننده نیز از علنی کردن آن خودداری کردهاند. بیان نشدن جزئیات درباره اینکه کدام کشورها عضو این ائتلاف شدهاند، موجب سردرگمی برخی شرکتهای کشتیرانی شده است که برخی از آنها مسیر کشتیهای خود را در پی این حملات در دریای سرخ تغییر دادهاند. در این راستا شرکت هاپاگ - لوید آلمان و OOCL هنگکنگ آخرین شرکتهای کشتیرانی بودند که پس از حملات یمن روز پنجشنبه اعلام کردند از حرکت در مسیر دریای سرخ اجتناب خواهند کرد.
یکی از سخنگویان هاپاگ - لوید گفت یکی از کشتیهای این شرکت به نام الجسره 15 دسامبر در نزدیکی یمن در مسیر خود به سنگاپور مورد حمله قرار گرفت و این شرکت تا پایان سال تصمیماتی درباره مسیرها اتخاذ خواهد کرد. وی گفت این شرکت هیچ اطلاعات دقیقی درباره ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده با هدف حفاظت از کشتیرانی دریای سرخ دریافت نکرده است.
پیامد این اتفاقات در اسرائیل نیز مستقیما احساس میشود. بندر ایلات اسرائیل از زمان تشدید حملات توسط یمن شاهد کاهش 85 درصدی فعالیت خود بوده است. خبرگزاری بلومبرگ نیز روز پنجشنبه گزارش داد عبور نفتکشها از بابالمندب ۴۰ درصد کاهش یافته است.
گروه کانتینری OCCL هم روز شنبه اعلام کرد «به دلیل مسائل عملیاتی» تا اطلاع ثانوی پذیرش محموله به اسرائیل و از آن را متوقف خواهد کرد. به گزارش رویترز، OOCL که مقر آن هنگکنگ است پنجشنبه گذشته در بیانیهای گفت: «تا این لحظه، کشتیهای تحت کنترل را راهنمایی کردهایم که مسیر را تغییر دهند یا حرکت به سمت دریای سرخ را متوقف کنند».
عملیات نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ در پاسخ به جنایات جنگی اسرائیل در غزه، مانع عبور کشتیها از کانال سوئز شده است که حدود 12 درصد تجارت جهانی را اداره میکند. کانال سوئز برای جابهجایی کالا بین آسیا و اروپا بسیار حیاتی است اما مدیران لجستیک جهانی هشدار دادند ارسال کشتیها در مسیرهای جایگزین میتواند زنجیرههای تامین جهانی را مختل کند و باعث ایجاد پشتیبان در بنادر و کمبود کشتیها، کانتینرها و تجهیزاتی شود که ناگهان در جای اشتباه قرار میگیرند.
از سویی شرکت هاپاگ - لوید خبر داد تا پایان سال 25 کشتی را از آبراه کلیدی دریای سرخ تغییر خواهد داد، زیرا نرخ حملونقل و ذخایر کشتیرانی به دلیل اختلالات کنونی افزایش یافته است. اجتناب از مسیر دریای سرخ و کانال سوئز به معنای دنبال کردن یک مسیر طولانیتر در اطراف آفریقاست.
پیشتر 2 غول بزرگ کشتیرانی یعنی «سیامای سیجیام» فرانسه و «مرسک» دانمارک حمل بار از دریای سرخ را متوقف کرده بودند. آنها برای جلوگیری از اخلال در تجارت بینالمللی تصمیم گرفتهاند مسیر حرکت خود را تغییر داده و با دور زدن قاره آفریقا، هزینه حمل کالا را افزایش دهند. این شرکتها مسیر کشتیها را از بابالمندب به طرف دماغه «امیدنیک» در منتهاالیه جنوب آفریقا هدایت میکنند و به این ترتیب 10 روز به سفری که معمولا ۲۷ روز از چین تا شمال اروپا طول میکشد، اضافه میشود.
در همین حال، بازرگانان برای یافتن راهحلهایی از جمله پروازهای هوایی تلاش میکنند تا کالاهای مصرفی را به خردهفروشان برسانند، چرا که مسیر جایگزین آبی از طریق آفریقا 10 تا 14 روز به زمان سفر اضافه میکند. در همین ارتباط کریستین سور، معاون اجرایی حملونقل اقیانوس در «یونیک لجستیک» گفت بحران در یک نقطه از زنجیره تامین میتواند باعث جمع شدن کشتیها، تغییر برنامههای ورود و خروج در بنادر دریایی و تاخیرهای سرایتدهنده در سراسر سیستم شود.
Freightos یک وبسایت آنلاین قیمت حملونقل بار کشتی، اوایل این هفته گفت هزینه حمل یک کانتینر از چین به مدیترانه تنها در ماه دسامبر 44 درصد افزایش یافته و به 2413 دلار رسیده است که دلیل آن اختلالات دریای سرخ است.
فروشنده جهانی مبلمان ایکیا، یکی از فرستندههایی است که درباره تاخیرهای احتمالی محموله و کمبود محصول هشدار میدهد. سازنده آسانسور فنلاندی Kone نیز تخمین زد زمان ارسال برخی از محمولهها ممکن است 2 تا 3 هفته به تاخیر بیفتد. این در حالی است که کالاهایی که با کانتینر حمل میشوند، از جمله پوشاک، اسباببازی و غذا، بیشتر در معرض خطر هستند هر چند سایر محصولات نیز تحت تأثیر قرار میگیرند.
صادرکنندگان سویا در ایالات متحده که قبلا محمولههای خود را از کانال پاناما که از خشکسالی آسیبدیده، به کانال سوئز تغییر داده بودند، در حال بررسی این موضوع هستند که شروع به قرار دادن محصولات زراعی در قطارهای ساحل غربی برای دسترسی به کشتیهایی کنند که مستقیما به چین و دیگر بازارهای آسیایی میروند تا از طولانیتر شدن مسیر جلوگیری کنند.
شرکت «کوهنهناگل» دومین شرکت بزرگ خدمات لجستیک جهان هم اعلام کرده است در پی حملات به کشتیهای تجاری توسط ارتش یمن ۱۰۳ کشتی کانتینری در حال تغییر مسیر از دریای سرخ هستند.
این هلدینگ آلمانی که در زمینه ارائه خدمات ترابری فعالیت میکند، میگوید شرکتها شروع به استفاده از مسیرهای ریلی و هوایی کردهاند، زیرا آبراه بابالمندب که ۱۲ درصد تجارت جهانی از طریق آن انجام میشود، برای عبور بسیار خطرناک شده است. شرکتهای بزرگ کشتیرانی نظیر مرسک، سیامای سیجیام، هاپاگ لوید و همچنین غول نفتی بریتانیا بریتیش پترولیوم هم اعلام کردهاند فعالیتهای خود را در دریای سرخ متوقف خواهند کرد.
از سویی تنشهای جاری باعث شده است هزینه بیمه کشتیها نیز افزایش یابد و در نتیجه نرخ حملونقل و قیمت نفت نیز به تبع آن بالا رود. این عوامل باعث شده زنگ خطر برای افزایش تورم در اروپا و همچنین سراسر جهان به صدا درآید. شرکتهای کشتیرانی بینالمللی بیشتری مسیر حرکت خود را از دریای سرخ تغییر و هزینه حمل بار را افزایش دادهاند. شرکتهای کشتیرانی مجبور شدهاند به جای عبور از بابالمندب و دریای سرخ و حرکت به سمت کانال سوئز و اروپا یا بالعکس، مسیر بسیار طولانی دور زدن قاره آفریقا را برای حمل کالا انتخاب کنند که طی این مسیر طولانی ۲ تا ۳ هفته طول میکشد.
***
شرکت امنیتی انگلیس: کشتی هدف گرفته شده در سواحل هند مرتبط با اسرائیل است
شرکت امنیتی انگلیسی امبری دیروز اعلام کرد کشتی تجاری که در دریای عرب (مکران) در نزدیکی سواحل غربی هند مورد اصابت یک هواپیمای بدون سرنشین قرار گرفت، مرتبط با اسرائیل است. شرکت امنیت دریایی بریتانیایی امبری دیروز اعلام کرد کشتی هدف قرار گرفته شده در دریای عرب (مکران) در سواحل غربی هند، با اسرائیل مرتبط است. پیشتر، مرکز تجارت دریایی بریتانیا از هدف قرار گرفتن یک کشتی در ۲۰۰ مایل دریاییِ منطقه وراوال هند و وقوع انفجار و حریق در آن خبر داد و افزود حریق اطفا شده و کسی آسیب ندیده است. به گزارش رویترز به نقل از شرکت امبری، این تانکر حامل مواد شیمیایی با پرچم لیبریا دچار آسیب شده و مقداری آب وارد آن شده است. این شرکت در بیانیهای که روی وبسایت خود منتشر کرد، افزود کشتی مذکور آخرین تماسش با عربستان سعودی و در آن زمان مقصدش هند بوده است. به گزارش رویترز، نیروی دریایی هند در حال رسیدگی به این حادثه است و به درخواست برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
***
۱۵ غول کشتیرانی که دور دریای سرخ و اسرائیل را خط کشیدند
عملیات ارتش یمن علیه کشتیهایی که در منطقه دریای سرخ به سمت بنادر رژیم صهیونیستی حرکت میکنند، باعث شد تعدادی از شرکتهای حملونقل دریایی بینالمللی مسیر خود را تغییر دهند یا سفر به سرزمینهای اشغالی را متوقف کنند. وبگاه «صدی البلد» در گزارشی از ۱۵ شرکت کشتیرانی بینالمللی نام برده است که تاکنون برای منتقل شدن به بنادر رژیم صهیونیستی تغییر مسیر داده یا روند انتقال کالا به سرزمینهای اشغالی را متوقف کردهاند.
* سیاچ رابینسون
شرکت تدارکات جهانی CH Robinson روز جمعه اعلام کرد مسیر ۲۵ کشتی خود را در هفته گذشته تغییر داده تا از طریق مسیر دماغه امیدنیک حرکت کنند و این تعداد احتمالا افزایش خواهد یافت. این شرکت اعلام کرد: پیشبینی میشود تردد در بنادر متوقف شود و قیمتها برای بسیاری از جابهجاییهای تجاری در ۳ ماه اول سال ۲۰۲۴ افزایش یابد.
* CMA-CGM
گروه کشتیرانی فرانسوی CMA-CGM دوشنبه گذشته اعلام کرد برخی کشتیها را از طریق مسیر دماغه امیدنیک هدایت کرده است و دستورالعملهایی را برای سایر کشتیهای کانتینری که قرار بود از دریای سرخ عبور کنند، صادر کرده است تا به مناطق امن برسند و سفرهای خود را تا اطلاع بعدی متوقف کنند. این گروه همچنین روز پنجشنبه گزارش داد به دلیل مسافت طولانی، هزینههای بیشتری را برای عملیات حملونقل اعمال خواهد کرد.
* یوروناو و فرانت لاین
شرکت نفتکش بلژیکی «یوروناو» هم دوشنبه گذشته اعلام کرد تا اطلاع ثانوی از تردد از طریق منطقه دریای سرخ اجتناب خواهد کرد.گروه نفتکش «فرانت لاین» مستقر در نروژ هم در همان روز اعلام کرد کشتیهایش از عبور از دریای سرخ و خلیج عدن خودداری خواهند کرد.
* اورگرین
شرکت کشتیرانی کانتینری تایوانی «اورگرین» دوشنبه گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد کشتیهای این شرکت در حرکت به سمت بنادر دریای سرخ تا اطلاع ثانوی به سمت آبهای امن اطراف حرکت خواهند کرد. این شرکت همچنین از توقف بارگیری محمولههای به مقصد بنادر رژیم صهیونیستی خبر داد.
* گرام کاریرز و هاپاگ لوید
شرکت کشتیرانی نروژی Gram Carriers که متخصص در حملونقل خودروهای سواری است، پنجشنبه گذشته اعلام کرد از عبور کشتیهایش از دریای سرخ جلوگیری میکند. همزمان شرکت حملونقل کانتینری آلمانی Hapag-Lloyd هم اعلام کرد مسیر ۲۵ کشتی را از طریق دریای سرخ تغییر میدهد و در پایان سال جاری میلادی تصمیمات دیگری را اتخاذ خواهد کرد.
* Hoge Autoliners,HMM و گروه کشتیرانی دانمارک
شرکت کشتیرانی کانتینری کرهجنوبی «HMM»، شرکت کشتیرانی نروژی Hoge Autoliners و گروه کشتیرانی دانمارک نیز اعلام کردند روند انتقال همه محمولهها از طریق دریای سرخ تا اطلاع ثانوی به طور موقت متوقف میشود.
* اماسسی
شرکت کشتیرانی مدیترانه MSC ۱۶ دسامبر اعلام کرد کشتیهای این شرکت از کانال سوئز عبور نخواهند کرد و به سمت دماغه امید نیک تغییر مسیر خواهند داد.
* اوشن نتورک اکسپرس
شرکت حملونقل دریایی اوشن نتورک اکسپرس هم سهشنبه گذشته اعلام کرد تصمیم گرفته است مسیر کشتیها را از کانال سوئز و دریای سرخ تغییر دهد و از این پس کشتیهای آن در اطراف دماغه امید نیک حرکت خواهند کرد.
Wilhelmsen,Oocl و یانگ مینگ Orient Overseas Container Line مستقر در هنگکنگ، گروه نروژی Linnaeus Wilhelmsen و شرکت کشتیرانی تایوانی یانگمینگ نیز اعلام کردند مسیر کشتیهای خود را از دریای سرخ و خلیج عدن به دماغه امید نیک تغییر خواهند داد.
در همین راستا، شرکت کشتیرانی آمریکایی فلکسپورت هم اعلام کرد حدود ۱۸۰ کشتی باری مقصد خود را از تنگه بابالمندب که اقیانوس هند و دریای سرخ را به هم متصل میکند، تغییر داده یا حملونقل خود را متوقف کردهاند و منتظر دستورالعملهای شرکتهای خود هستند.
ارسال به دوستان
رئیسی در کنفرانس بینالمللی تهران: دست آمریکا به خون کودکان غزه آغشته است
دستهای آلوده آمریکا
گروه سیاسی: رئیسجمهور با بیان اینکه آمریکاییها با ادعای دموکراسی نخستین و بزرگترین ناقض دموکراسی در جهان هستند، تأکید کرد: آمریکاییها برای آینده غزه نقشه نکشند چراکه آینده این منطقه به دست مردم و دولت قانونی آن رقم خواهد خورد. حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی در «کنفرانس بینالمللی تهران درباره فلسطین» با بیان اینکه امروز همه شاهد هستند محصول نظم ناعادلانه فعلی جهان جنایات جنگی هولناک و قتلعام زنان و کودکان در غزه است، اظهار داشت: بشریت باید برای شکلدهی به یک نظم نوین جهانی اندیشه کند و این دست نشستهای فکری و هماندیشی باید برای شکل دادن به یک نظم نوین جهانی، مساعدت، همکاری و تلاش جدی داشته باشند.
رئیسجمهور تحلیل مساله فلسطین از مبدا هفتم اکتبر را کاملا ناقص و نادرست توصیف و تصریح کرد: مساله فلسطین را باید از تاریخی که انگلیسیها برای اشغال این سرزمین و کشتار و آوارگی فلسطینیان اقدام کردند تا امروز که 75 سال از تداوم کشتار، جنایت و آدمکشی در این سرزمین از سوی صهیونیستها میگذرد، تحلیل کرد. وی گفت: صهیونیستها در ماههای اخیر فقط بیش از 200 نفر را در کرانه باختری به شهادت رساندهاند، در حالی که مردم در این منطقه برخلاف ادعا و بهانه رژیم صهیونیستی برای حمله به غزه مسلح هم نیستند. در غزه نیز روزی بر مردم نمیگذشت مگر اینکه شاهد تخریب، تجاوز، شکنجه و کشتار از سوی رژیم صهیونیستی بودند.
* اشغالگری با تداوم مشروعیت نمییابد
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم عامل وقوع عملیات توفان الاقصی را معرفی کنیم، باید بگوییم عامل وقوع این عملیات 75 سال جنایات هولناک رژیم صهیونیستی و به ستوه آمدن مردم فلسطین است. طبق هیچ اصل حقوقی تداوم اشغال، اشغالگری را مشروع و به اشغالگر حق مالکیت نمیدهد، بلکه راهکار رفع اشغالگری اخراج، مجازات و اجبار اشغالگر به پرداخت خسارت است. رئیسی با تاکید بر اینکه اشغالگری حتی اگر 75 سال از آن بگذرد، باز هم مشروعیت نمییابد، گفت: کسانی که به دنبال مشروعیت بخشیدن به رژیم صهیونیستی هستند باید پاسخ دهند در کدام مکتب حقوقی تداوم اشغالگری به آن مشروعیت یا مالکیت میبخشد. رئیسجمهور با بیان اینکه برابر همه موازین حقوقی و بینالمللی، دفاع، حق مشروع کسانی است که مورد ظلم واقع شده و خانه و کاشانه آنها اشغال شده است، افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای تشکیل طبق اعلام امام خمینی(ره) مهمترین مساله جهان اسلام را مساله فلسطین و آزادی قدس شریف اعلام کرد و روز قدس نیز به عنوان نمادی برای وحدت جهان اسلام در این مسیر معرفی شد. وی با تاکید بر اینکه حمایت از آزادی قدس شریف و دفاع از مردم مظلوم و مقتدر فلسطین سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران بوده که همواره با صدای بلند و بدون هیچ لکنت زبانی از سوی امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی و کلیت جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است، اظهار داشت: آمریکاییها بارها تلاش کردند مساله فلسطین را پشت میزهای مذاکره حل و فصل کنند اما رژیم صهیونیستی قراردادهایی چون اسلو، کمپدیوید و شرمالشیخ را هم که به آنها متعهد شده بود، نقض کرد.
* آمریکا به هیچ عنوان نمیتواند طرف صلح باشد
رئیسجمهور با اشاره به اقدامات پوچ و بیحاصل رژیم صهیونیستی و حامیانش برای سرپوش گذاشتن بر جنایات علیه ملت فلسطین از جمله قراردادهای صلح و روند عادیسازی تصریح کرد: امروز همه ملتها آگاه شده و دریافتهاند که تنها راهحل این مساله احقاق حقوق ملت فلسطین است. رئیسی با بیان اینکه در وقایع اخیر غزه دست آمریکا و برخی کشورهای غربی به عنوان حامیان و بانیان جنایات علیه زنان و کودکان مظلوم فلسطینی رو شده است، اظهار داشت: امروز بزرگترین جنایات به نام آمریکاییها ثبت شده و دست دولت آمریکا به واسطه وتوی همه قطعنامههای آتشبس در شورای امنیت و حمایت کامل و بیوقفه تسلیحاتی از رژیم جنایتکار صهیونیستی، تا مرفق به خون زنان و کودکان مظلوم غزه آغشته است. رئیسجمهور همچنین با اشاره به رویکرد وقیحانه آمریکاییها برای ژست صلحطلبی در قبال مردم غزه تأکید کرد: به هیچ عنوان طرفی که خود عامل و شریک جنایت است نمیتواند طرف صلح باشد و آمریکا و رژیم صهیونیستی باید به اتهام نسلکشی و جنایت علیه بشریت در محاکم بینالمللی محاکمه و مواخذه شوند تا عدالت حکمفرما شود.
رئیسی با بیان اینکه وقایع غزه نقاب از چهره نفاق کنار زد و ماهیت جنگافروز آمریکا را برای جهانیان بیش از پیش عیان ساخت، گفت: مدعیان آزادی و دموکراسی نشان دادند که خود عامل بزرگترین جنایتها، تبعیض نژادی و جنایت علیه حقوق انسانها هستند و بر همه روشن شد که آمریکا نه تنها عامل ثبات در هیچ نقطهای از جهان نیست، بلکه بزرگترین عامل بیثباتی و ناامنی در جای جای جهان از جمله افغانستان، عراق، سوریه، لبنان و دیگر نقاط عالم بوده و هست. رئیسجمهور با بیان اینکه خون مطهر شهدای غزه روشنگری و بیداری عمیقی در سراسر عالم ایجاد کرده است، تصریح کرد: جایی به نام شورای امنیت سازمان ملل که موظف به برقراری صلح و امنیت در جهان است، در وقایع اخیر رسما استیصال، ناتوانی و ناکارآمدی خود را اعلام کرد و به همه مردم دنیا ثابت شد که نباید به این سازمانهای مدعی متکی باشند، بلکه باید سازوکار دیگری را دنبال کنند تا صلح و امنیت در جهان برقرار شود.
* زندگی اهالی غزه اولویت مساله فلسطین
رئیسی «توقف فوری حملات به غزه»، «رفع محاصره این منطقه و باز کردن گذرگاهها برای امدادرسانی» همچنین «ایجاد صندوق ویژه برای کمک به بازسازی غزه» را از ضرورتها و اولویتهای اصلی برای کمک به مردم این منطقه برشمرد و با انتقاد شدید از توطئه آمریکاییها مبنی بر کوچ اجباری ساکنان غزه و انفعال سران کشورهای دنیا گفت: بارها در دیدارها، مذاکرات و مکالمات با روسای کشورها تأکید کردهام آنان که به خدا، وجدان بشری یا تاریخ اعتقاد دارند در قبال سکوت امروز خود چگونه میخواهند پاسخگو باشند! رئیسجمهور با بیان اینکه بسنده کردن به اعلام موضع و محکومیت صرف این جنایات به هیچ وجه کافی نیست و امروز مردم جهان از حاکمان خود انتظار اقدام و عمل دارند، تصریح کرد: روسای کشورهای مختلف امروز باید به وظیفه ذاتی خود در به کیفر رساندن ظالم و دفاع و حمایت از مظلوم عمل کنند.
رئیسی در ادامه به اخراج روسای چند دانشگاه آمریکایی تنها به جرم دادن مجوز برای برپایی راهپیمایی در حمایت از مردم مظلوم غزه و ممانعت دولت فرانسه از برگزاری تجمعات حمایتی از ملت فلسطین به عنوان مصادیقی از تناقض و رسوایی مدعیان آزادی بیان در غرب یاد کرد و گفت: غربیها به تصور اینکه با به تعطیلی کشاندن برخی شبکهها و پلتفرمهای اطلاعرسانی میتوانند صدای مظلومیت ملت فلسطین را خاموش کنند، تن به این رسوایی بزرگ دادند اما امروز فریاد تظلمخواهی ملت فلسطین در تمام عالم طنینانداز شده و به یقین به تقاص خون هزاران کودک شهید و مظلوم فلسطینی دست انتقام الهی بیرون خواهد آمد و رژیم غاصب صهیونیستی ریشهکن خواهد شد؛ این وعده قطعی و تخلفناپذیر الهی است.
رئیسجمهور همچنین به ابتکار جمهوری اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی برای حل مساله فلسطین با راهحل دموکراتیک مراجعه به آرای فلسطینیان اشاره کرد و گفت: معتقدیم راهحل عادلانه حل مساله فلسطین مراجعه به آرای عمومی ملت فلسطین اعم از مسلمان و مسیحی و یهودی است.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد بررسی رفتار بازار سرمایه در 9 ماه 1402
بورس عقبمانده
زهرا فریدزادگان: بازار سرمایه در حالی 9 ماه از سال را پشت سر گذاشت که با فراز و نشیبهای متعدد مواجه بود و اکنون که ۳ ماهه پایانی سال 1402 آغاز شده است، سهامداران در انتظار روزهای روشن، چشم امید خود را به جریانات تأثیرگذار بر شاخص کل بورس دوختهاند.
از اواخر بهمنماه سال گذشته، بورس روند صعودی خود را آغاز کرد و این روند تا ۱۲ اردیبهشتماه سال جاری ادامه یافت تا جایی که شاخص کل بورس با صعود به ارتفاع ۲ میلیون و ۵۱۸ هزار واحدی، رکورد جدیدی را ثبت کرد. بر اساس آمارهای موجود در بازه زمانی مذکور، شاخص کل بورس رشد ۲۸ درصدی داشته است. از سوی دیگر بررسی اتفاقات و ریسکهای بازار سرمایه در ۹ ماه امسال نشان از رشد ۱۳ درصدی شاخص کل بورس دارد که به معنای درجا زدن آن است.
* بورس تحت تأثیر اخبار تجدید ارزیابی
نگاهی اجمالی به وضعیت بازار سرمایه در آذرماه سال جاری گویای آن است که اخبار تجدید ارزیابی بنگاههای بورسی در آبانماه فضای بازار سهام را بشدت تحت تاثیر قرار داد و موجبات استقبال سرمایهگذاران را فراهم کرد. به این ترتیب، پاییز برای بازار سهام در حالی به پایان رسید که آخرین ماه آن نیز به مانند آخرین ماه تابستان برای سهامداران بازدهیهای شیرینی خلق کرد. در ماهی که گذشت، شاخصکل بورس تهران به عنوان نماگر اصلی بازار سهام، رشد 9.4 درصدی را تجربه کرد و در نهایت در سطح ۲ میلیون و ۲۱۰ هزار واحدی آرام گرفت.
کارشناسان معتقدند اخبار مربوط به تجدید ارزیابی بنگاههای بورسی یکی از مهمترین اخباری بود که زمینه رشد نماگرها در تالار شیشهای را در آذرماه سال جاری فراهم کرد. این مولفه مثبت، باعث شد تا برای اولین بار بعد از اواخر خردادماه سالجاری، شاخصکل بورس تهران، مجددا به سطوح فعلی برسد و فاصله خود را با سقف تاریخی ثبتشده در اردیبهشت کمتر کند. فضای روانی ایجادشده از محل اخبار تجدید ارزیابی بنگاههای بورسی همچنین بستری را برای استقبال خریداران از صحنه معاملات سهام فراهم کرد.
* بازار سرمایه در پایان پاییز
آذرماه در حالی آغاز شد که شاخص کل بورس در جریان معاملات هفته نخست به دلیل در جا زدن قیمت دلار، با کاهش روبهرو شد. همزمان با این روند، برخی کارشناسان بازار سرمایه پیشبینی کردند برای اصلاح شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران زمانی حدودا ۳۶ هفتهای نیاز است. علی مومنی، کارشناس بازار سرمایه ابتدای آذرماه در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفته بود:«اگر دلار از کنترل خارج شود، شاخص کل بورس تهران ارقام بالاتری را تجربه خواهد کرد، در این شرایط رقم ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد هم در دسترس است اما در شرایط فعلی بورس، به دلیل تثبیت قیمت دلار در کانال 50 هزار تومانی، در حال درجا زدن است».
به هر حال بازار سهام هفته نخست آذرماه را که در مسیری نزولی آغاز کرده بود، بتدریج در پایان هفته اول در جاده افزایشی قرار گرفت و با جهش، هفته را در روندی صعودی به پایان رساند و معاملات آخرین روز هفته نخست آذرماه، برای سهامداران و اهالی بازار سرمایه مسرتبخش و امیدوارکننده بود.
با این حال بر اساس دیدگاههای کارشناسان بازار سرمایه، این رشدها و جهشهای یکروزه را نباید به عنوان سیگنال صعود بازار تلقی کرد، چرا که یک روند صعودی یا نزولی در حالی شکل میگیرد که ادامهدار و تکرارشونده باشد.
اما هفته دوم آذرماه در حالی به پایان رسید که شاخص کل بورس بهادار تهران به عدد یک میلیون و ۴۷۰ هزار واحد رسید. این رقم در مقایسه با پایان هفته نخست آذرماه بیش از 7 درصد رشد داشت. به عبارت دیگر شاخص کل در پایان روز چهارشنبه (۵ آذر) به عدد یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد رسید. این رقم در چهارشنبه بعد (۱۲ آذر) به عدد یک میلیون و ۴۷۰ هزار واحد رسید.
در هفته سوم و در پایان معاملات روز چهارشنبه (۱۹ آذر) نیز شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با بیش از 2 درصد رشد نسبت به هفته ماقبل به عدد یک میلیون و ۵۰۶ هزار واحد رسید و ۳۶ هزار واحد افزایش یافت.
* فراز و فرودهای هفته پایانی آذرماه
نخستین روز معاملاتی آخرین هفته از آذرماه بازار سهام شروع متعادل و مثبتی داشت و نمادهای سبزپوش بیشتر از نمادهای قرمزرنگ بود. در نخستین روز از هفته پایانی آذرماه، شاخص کل با رشد بیش از 13هزار واحدی تا ارتفاع 2 میلیون و 171هزار واحد پیشروی کرد. بر اساس آمارهای ارائه شده ارزش معاملات خرد 5.4 همت بود و 256 میلیارد تومان پول از سوی حقیقیها وارد بازار شد.
پس از تعطیلی روز یکشنبه، بازار سهام همچنان با استقبال حقیقیها کار خود را روز دوشنبه آغاز کرد. اخبار مثبت درباره تجدید ارزیابی داراییها منجر به رشد تقاضا و برقراری تعادل در بازار شد. در انتها شاخص کل حدود 36 هزار واحد بر ارتفاع خود افزود و در سطح 2 میلیون و 207 هزار واحد آرام گرفت. در دومین روز معاملاتی از هفته پایانی آذرماه ارزش معاملات خرد به 7.6 همت افزایش یافت و حقیقیها 122 میلیارد تومان سرمایه به پای بازار ریختند.
آخرین سهشنبه فصل پاییز، شروع خوبی برای بازار بود. بر اساس تحلیلهای موجود، فروشندگان در این روز دست برتر را داشتند و فشار عرضهها نیز بیشتر شد و در نهایت شاخص کل به افزایش 4200 واحدی رضایت داد و به سطح 2 میلیون و 211 هزار واحد رسید. ارزش معاملات خرد 6.5 همت شد و مالکیت بازار به میزان 383 میلیارد تومان از حقیقیها به حقوقیها تغییر کرد.
چهارشنبه و در آخرین روز معاملاتی بازار سهام در پاییز سال 1402، بازار با شروع متعادلی کار خود را آغاز کرد اما رفته رفته عرضهها شدت گرفت. در انتها نیز شاخص کل افت 1630 واحدی را ثبت کرد و در ارتفاع 2 میلیون و 210 هزار واحد قرار گرفت. ارزش معاملات خرد 4.8 همت کاهش داشت و 353 میلیارد تومان از مالکیت بازار به نفع حقوقیها تغییر پیدا کرد.
* زمان استراحت و سوختگیری بورس
یک تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره به رشد شاخص بورس در آبانماه سال جاری گفت: باتوجه به اینکه بازار سرمایه در آبان امسال رشد قابل توجهی را تجربه کرد، طبیعی است که اکنون نیازمند استراحت و سوختگیری برای فعالیت در زمستان باشد.
به گفته شاهین احمدی، بازار سرمایه برای آماده شدن و سوختگیری مجدد باید منتظر صورتهای مالی 9 ماهه و گزارشهای ماهانه منتهی به آذرماه شرکتها باشد. به عبارت دیگر پس از ارائه گزارشهای ماهانه و صورتهای مالی شرکتها، میتوان مسیر حرکت بورس را دقیقتر تحلیل و بررسی کرد.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط کنونی صعود شاخص کل بازار در ماههای پیشرو محتملتر است؛ مضاف بر اینکه مجموعه عوامل دیگری که بر روند حرکت این بازار تأثیر میگذارد، نشان از صعود شاخص کل دارد.
* کاهش اختلاف نرخ ارز
احمدی با اشاره به نزدیک شدن نرخ ارز نیمایی به نرخ ارز بازار آزاد گفت: نرخ ارز در بودجه سال 1403 به نرخ بازار آزاد نزدیک شده است و این نشان میدهد شرکتهای بزرگ که ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه میکنند، میتوانند ارز خود را با اختلاف حداقلی، با نرخی نزدیک به نرخ بازار آزاد عرضه کنند.
وی مشکل کمبود نقدینگی در بازار سرمایه را نیز یکی دیگر از دلایل درجازدن بورس دانست و افزود: کمبود نقدینگی در حال حاضر یکی از چالشهای اصلی اغلب بازارهای مالی در کشور است که یکی از دلایل آن، اتخاذ سیاست انقباضی بانک مرکزی و دولت است.
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: در بودجه سال1403 دولت فرآیند دستدرازی به شرکتها را کاهش داده است. این اتفاق مثبت باعث افزایش اعتماد شرکتها برای ورود به بازار سرمایه است. از طرفی نیز دولت در حوزه مالیاتستانی در بودجه سال آینده، بر مشاغل تمرکز کرده و معافیتهای قابل ملاحظهای را برای شرکتها در نظر گرفته است.
احمدی ادامه داد: خوشبختانه استاندارد حسابداری مربوط به سرمایهگذاریها به تازگی بازنگری شده است که در این تجدیدارزیابیها، بسیاری از شرکتها مشمول معافیتهای مالیاتی شدهاند، بنابراین و به طور کلی میتوان روند بازار سرمایه را صعودی پیشبینی کرد و در صورت تحقق شرایط مذکور، میتوان به صعود شاخص بورس امیدوار بود.
* بیاعتمادی سرمایهگذاران به بورس
کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره به روند صعود و سقوط بورس از سال 99 تاکنون گفت: بازار سرمایه کشور در سال 99 صعود بسیار زیادی را تجربه کرد اما پس از آن با نزولی دلسردکننده برای سرمایهگذاران، بخشی از اعتماد سرمایهگذاران به ماهیت سرمایهگذاری در بورس را تحتالشعاع قرار داد و از بین برد.
به گفته حامد عسگری، با وجود اینکه شاخص بورس در یک سال اخیر از یک میلیون و 200 هزار واحد به 2 میلیون و 200 هزار واحد رسید اما واقعیت این است که از سال 99 به بعد، شاخص بورس عملا بازدهی ریالی چندانی نداشت.
وی افزود: بازار سرمایه آیینه اقتصاد کشور است و عموما از متغیرها و مولفههایی تاثیر میپذیرد که تغییر مثبت متغیرها به رشد بازار سهام کمک میکند و برعکس منفی شدن متغیرها میتواند بازار سرمایه را به سمت نزول سوق دهد.
کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: اعتماد سرمایهگذاران به ثبات قوانین و مقررات از مولفههای تأثیرگذار بر بازار سرمایه است. به عبارت دیگر اگر قوانین وضعشده به کاهش هزینه شرکتها منجر شود، اعتماد سرمایهگذاران به ورود سرمایه به بازار سهام جلب شده و در نتیجه بازار سرمایه رشد خواهد کرد.
* اهمیت سیاستگذاریهای دولت
عسگری به مولفههای دیگری همچون قیمتگذاری دستوری، نرخ ارز در بازار، همچنین سیاستهای بانک مرکزی درباره نرخ بهره بانکی، نرخ بینبانکی و به طور کلی سیاستهای پولی و بانکی بانک مرکزی اشاره کرد و افزود: تمام مولفههای ذکرشده بر سودآوری شرکتها تأثیر میگذارد. به این ترتیب اگر فعالان بازار سرمایه احساس کنند رویکردها و سیاستهای دولت و مجلس به شرکتها در رشد تولید و سودآوری کمک میکند، بیشک به رشد شاخص بورس کمک خواهند کرد.
وی عنوان کرد: عکس این رویه نیز صادق است؛ به این معنا که اگر دولت با اتخاذ سیاستهای ضدتولید مانند تغییر در قیمت سوخت، خوراک، مالیات و سایر هزینهها در بودجهنویسی موجب شود هزینه شرکتها افزایش یابد، در نتیجه تمایل سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در شرکتها کاهش مییابد و با توجه به کاهش سودآوری و افزایش هزینهها، بورس با رشد منفی مواجه خواهد شد.
کارشناس بازار سرمایه بلاتکلیفی متغیرهای مذکور را از دلایل مهم درجا زدن بازار سرمایه در مدت اخیر عنوان کرد و ادامه داد: آنچه اکنون میتوان درباره بازار سرمایه عنوان کرد این است که اکثر اتفاقاتی که میتوانست بر رشد منفی بازار تأثیرگذار باشد، رخ داده است. از طرفی قیمتهای جهانی در سطحی قرار دارد که با تحلیل آن، بورس نمیتواند بیش از این روند کاهشی و منفی داشته باشد.
* بورس در انتظار تغییر متغیرها
عسگری گفت: بازار سرمایه در حال حاضر استعداد رشد دارد و منتظر تغییر متغیرهای تأثیرگذار است تا بتواند رشد خود را آغاز کند.
تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه به موضوع تورم اشاره کرد و افزود: نرخ تورم همواره از مولفههای تأثیرگذار بر بازارهای موازی با بازار سرمایه است. به بیانی دیگر، نرخ تورم در بازارهایی مانند مسکن و خودرو بلافاصله خود را نشان میدهد، این در حالی است که تأثیرپذیری بازار سرمایه از نرخ تورم معمولا با تأخیر اتفاق میافتد که این موضوع برای شرکتهای بورسی حائز اهمیت است. وی همچنین موضوع تجدید ارزیابی داراییها را که به تازگی در بازار سرمایه فعال شده است در رشد بورس مهم دانست و گفت: تجدید ارزیابی داراییهای به بهروز شدن ارزش داراییهای شرکتها کمک میکند و باعث میشود سرمایهگذاران از ظرفیتها و داراییهای شرکتها اطلاع داشته باشند.
عسگری پیشبینی کرد که با فرض تداوم شرایط فعلی، بازار سهام در سال آینده بازدهی خوبی را نسبت به بازارهای موازی خواهد داشت، مضاف بر اینکه بازدهی بازار بیشتر از نرخ تورم و حتی سپرده بانکی خواهد بود، مشروط به اینکه سیاستهای بانک مرکزی و دولت، همسو با رشد و افزایش سودآوری شرکتها باشد.
* بلاتکلیفی و کمبود نقدینگی
به اعتقاد سایر کارشناسان بازار سرمایه نیز شاید بلاتکلیفی بازار بهترین اصطلاحی است که این روزها میتوان در جمع فعالان بازار و رسانهها به وضوح مشاهده کرد. در واقع مشکل فعلی بورس کمبود نقدینگی و نبود تقاضای واقعی است که در هفتههای اخیر در همین راستا روند خروج پول نیز تداوم یافت.
از طرفی اصرار سهامداران خرد برای خروج دلایل مختلفی دارد و مرتبط با حال و هوای این روزهای تالار شیشهای نیست اما دلخوش نبودن سهامداران خرد و حقیقی به اظهارنظرهای سیاستگذاران در بخشهای مختلف اقتصادی باید مورد توجه قرار گیرد که در اغلب مواقع باعث بر هم خوردن تعادل بازار شده است. حتی در مواقعی هم که سیاستگذار از حمایت بورس خبر داده در عمل به دلیل کنترل و دخالت در سازوکارها، خطرآفرین شده است.
واقعیت این است که بیاعتمادی سرمایهگذاران از بیاعتمادی به سیاستگذاران اقتصادی نشات میگیرد، چرا که تزریق برخی دستورالعملها مانع شکلگیری ورود پول شده است، بنابراین پس از آغاز موج صعودی نخست در ابتدای سال، اقدامهای سیاستگذار باعث شد بازار از روند صعودی باز بماند و زیانی محسوس به سهامداران تحمیل شود.
برخی سهامها بعد از موج صعودی اردیبهشت حتی بیش از ۶۰ درصد ریزش قیمت ثبت کردند که مهمترین عامل پیشران را باید به رفتار و اقدامات سیاستگذار نسبت داد. علاوه بر این، یکی از مباحثی که بارها مورد انتقاد قرار گرفته، چندصدایی در تصمیمگیریهای اقتصادی است. ناهماهنگی میان سیاستگذاران باعث شده در اغلب موارد سرمایهگذار نتواند چشمانداز روشنی نسبت به وضعیت دستورالعملها ترسیم کند. به همین دلیل فعالان اقتصادی درباره تاریخ انقضای دستورالعملها معمولا با ابهامهای فراوانی مواجهند و ممکن است عمر برخی دستورالعملها به ۲۴ ساعت هم نکشد. بررسی وضعیت بازارهای رقیب نشان میدهد از این کشمکش تا حدودی در امان هستند، بنابراین بیراه نیست که در سالهای اخیر از این بورس بهکرات تحت عنوان «نابازار» یاد شده است. بعد مرداد ۹۹ و ریزش تاریخی بورس چه در مباحث مرتبط با دامنه نوسان و چه کنترل دستوری خرید و فروش نهادهای حقوقی، حواشی بیپایان قیمتگذاری و عرضه خودرو در بورس کالا، روند صعودی شاخص متوقف شد و سهامداران راهی درهای خروجی شدند اما پس از آن همزمان با افزایش انتظارات تورمی در سال ۱۴۰۱ باز هم بورس نتوانست با شرایط تورمی وفق یابد.
برای سرمایهگذار همیشه احتمال دخالت به عنوان گزینه جدی مطرح است که به عنوان عاملی بازدارنده وحشت ورود پول را رقم میزند. به نظر میرسد ریسکهای حاکم بر دادوستدها اثری قابلتوجه و منفی بر معاملات بگذارد، این در حالی است که متغیرهایی نظیر بهای نفت و درگیریهای منطقهای نیز بر سر بازار نقشآفرینی میکنند.
ارسال به دوستان
تأکید برنامه هفتم توسعه و کارشناسان حوزه مسکن بر افقیسازی به جای عمودیسازی
بازگشت به خانههای حیاتدار
مریم طیبینظری: بالاخره بر اساس برنامه هفتم توسعه و بعد از ۳ دهه پافشاری مدیران شهری بر توسعه عمودی شهرها، سیاستگذاران به دنبال الگویی علمیتر و کمهزینهتر برای توسعه شهرها هستند. بر اساس تبصره یک ماده ۵۰ لایحه برنامه هفتم توسعه، «وزارت راه و شهرسازی مکلف است با رعایت تبصره ۲ ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن و سند آمایش سرزمینی، در راستای اضافه شدن حداقل 0.2 درصد مساحت سرزمین به ظرفیت سکونتگاهی کشور با تراکم حداکثر 60 نفر در هکتار، برای ایجاد مسکن معیشتمحور در روستاها، شهرهای کوچک و میانی، مناطق مرزی و شهرکسازی، برنامهریزی و اقدام کند».
طبق این قانون، سیاستگذار قصد دارد از طریق توسعه افقی شهرها، مسکن مورد نیاز کشور را فراهم کند. ایده توسعه افقی شهرها اگر چه در ادبیات شهرسازی دنیا و حتی در تاریخ تمدنی و زیست اجتماعی ما حرف تازهای نیست اما متاسفانه برخی در قبال آن مقاومت دارند.
بررسیهای انجام شده از روند ساختوساز در کشورهای مختلف نشان میدهد از یک سو طی۳۰ سال گذشته سیاستهای توسعه شهری شهرهای مختلف آمریکا از جمله تگزاس و سانفرانسیکو که بر اساس بلندمرتبهسازی بود، تعدیل شده و شاهد ساختوساز در حوزه برجسازی و آسمانخراش نیستیم و از سوی دیگر توسعه شهرهای بزرگ دنیا همچون پاریس، لندن، توکیو و مسکو طبق الگوی توسعه افقی اتفاق افتاده است. همه اینها به معنای آن است افرادی که خود بنیانگذار این نگاه و این مدل از توسعه شهری بودهاند، مشخصا از دهه 90 به بعد از این ایده عدول کردهاند و توسعه عمودی در ادبیات شهرسازی جهان دیگر نه مورد اقبال مدیران شهری است و نه پژوهشگران. این تغییر نگاه و متد در شهرسازی جهان، بعد از آنکه تبعات منفی توسعه عمودی و بلندمرتبهسازی خود را در گرانتر شدن، بیکیفیتتر شدن و به مخاطره انداختن سلامت روان ساکنان شهرها نشان داد، اتفاق افتاد.
* تراکم در شهرها زیاد، غیرعلمی و غیرانسانی است
عبدالحمید نقرهکار، رئیس مرکز تحقیقات و قطب علمی معماری اسلامی دانشگاه علم و صنعت، با اشاره به اینکه به طور کلی چگونگی توسعه شهرها ضابطه علمی دارد، توضیح داد: این ضابطه از نظر کارشناسان نظام شهری، نسبت مساحت زمین به جمعیت است که در ادبیات شهرسازی با اصطلاح تراکم از آن یاد میکنند. هر چقدر زمین بزرگتر شود، متناسب با آن، جمعیت نیز بیشتر میشود. در این صورت با ازدیاد جمعیت باید مساحت شهر افزایش یابد. این یک اصل علمی است. در صورت عدم رعایت این تناسب، با بحرانهایی در ابعاد متفاوت مواجه خواهیم شد، لذا تراکم جمعیت، بحران اجتماعی و محیط زیستی را به بار خواهد آورد.
وی ادامه داد: تراکم جمعیت، استقلال حریم و حرمت خانوادهها را نابود میکند، بنابراین وقتی جمعیت زیاد میشود، باید مساحت نیز افزایش یابد. افزایش مساحت شهرها همان به کارگیری الگوی توسعه افقی است. برخی شبهه ایجاد میکنند که توسعه افقی بر خلاف تکنولوژی و پیشرفت است. باید سوال کرد: منظورتان در کدام عملکرد است؟ بله! در کاربریهای تجاری، اداری صنایع سبک، بلند مرتبهسازی میتواند گزینه مناسبی باشد - البته با ضوابطی که نظام شهرسازی به ما میدهد - اما در کاربری مسکونی یک اشتباه است. ایجاد شهرهای متراکم که نتیجهای جز به وجود آمدن خانههای کوچک و فشرده ندارد، برای زندگی مطلوب است؟ آیا این افراد (طرفداران توسعه عمودی و کوچکسازی) مفهوم خانه، حریم و سکونت را درک میکنند؟ قطعا نه! خانه محله امن و امنیت و استقلال فرد و خانواده اوست. خانه باید مستقل و به دور از مزاحمتهای همجواری باشد تا حرمت انسانی حفظ شود. با ازدیاد جمعیت هیچ راه علمی جز توسعه افقی شهر وجود ندارد بویژه تراکم تهران که غیرانسانی، غیرعلمی و ضدفرهنگ اسلامی است و مافیای قدرت بر فروش تراکم حاکم شدهاند.
* به دلیل احتکار، تقاضای سرمایهای در بازار مسکن 4برابر شده است
نقرهکار با بیان اینکه یکی از عوامل مهم در بالا رفتن قیمت مسکن انحصار زمین است، توضیح داد: اساس و بنیان هر نوع فعالیت ساختمانی بویژه مسکن، زمین است. اساسیترین مشکل در شرایط فعلی مسکن نیز بیتوجهی دولتها به اعطای زمین و مصادره و انحصاری کردن زمینهای شهر، ذیل طرحهای وارداتی جامع و تفصیلی است. همین مساله طی سالیان متمادی، بستر تشکیل مافیای زمینخواری را فراهم کرده است که بدون آنکه ارزش افزودهای داشته باشد، زمین را دست به دست میکنند و سودهای کلان به دست میآورند. این کار چیزی جز ربا نیست. این شکل از زمینخواری و زمینفروشی و انحصارطلبی در زمین دقیقا به معنای رباخواری است. امروز اگر زمینی ساخته شود، درآمد کمتری دارد تا اینکه آن را نگه دارند و بعدا بفروشند. ما نوعی رباخواری داریم، چون بدون تولید سود دارد حاصل میشود.
وی افزود: از نگاه اسلامی و طبق یک اصل فقه اسلامی، زمین متعلق به خداوند است که به صورت امانت در دست دولت است، تا به صورت رایگان به مردم نیازمند واگذار شود و به صورت مناسب از آن بهرهبرداری شود. اگر زمین معطل شود، یعنی بدون استفاده رها شود، دولت باید آن را پس گیرد و به فرد نیازمند دیگری دهد. این اصل بسیار مهمی است که دیگر کشورها آن را پیاده میکنند اما ما از آن بهرهای نمیبریم. همین غفلت باعث شده احتکار و نگهداری زمین بدون هیچگونه فعالیت تولیدی سود اقتصادی زیادی را برای افراد در پی داشته باشد. با گسترش محدوده شهرها و روستاها امکان واگذاری زمین رایگان به مردم و نیازمندان وجود دارد. با آپارتمانسازی یک جوان مجبور میشود تمام سرمایه 50 سال آینده خود را قرض کند و به مافیای ساخت و ساز بدهد تا خانهدار شود اما با عرضه زمین، افراد میتوانند با امکانات فعلی خود و با روش مردمیسازی، خانه خود را بسازند. این مدل به دلیل انعطافپذیریای که دارد، باعث امنیت اقتصادی خانواده میشود. باید از دولتمردان در حکومت اسلامی پرسید برای زمین و مسکن مردم چه کردهاند.
* یک روند معکوس: بعد خانوار افزایش یافته، مساحت شهرها کاهش
محمدصالح شکوهی، عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با استناد بر آمار رسمی و ادله تخصصی، تراکم بالای شهرها بویژه کلانشهر تهران را اثبات کرد. وی در اینباره گفت: اینکه برخی توسعه 78 درصدی پهنههای سکونتگاهی را در مقابل افزایش 19 درصدی جمعیت قرار میدهند و نتیجه میگیرند تراکم شهرها زیاد نبوده، مقایسه صحیحی نیست، چرا که اولا توسعه شهرها را فقط نسبت به افزایش جمعیت مقایسه کردهاند و تغییر بعد خانوار و افزایش خانوار را لحاظ نکردهاند. از سال 84 تا به حال بعد خانوار تغییر کرده است؛ تعداد خانوادهها 50 درصد افزایش داشته است، بنابراین نمیتوان ادعا کرد جمعیت تنها 19 درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: ثانیا این افزایش گسترش شهرها در کجا اتفاق افتاده؟ آیا در کلانشهرها هم این گسترش انجام شده است؟ آمار و ارقام مساحت شهرها در 40 سال گذشته نشان میدهد نه تنها مساحت کلانشهرها گسترش نیافته، بلکه کاهش هم یافته است به طوری که تراکم جمعیتی در اهواز از 30 نفر بر هکتار به 56 نفر بر هکتار، در اصفهان از 71 نفر به 103 نفر بر هکتار، در مشهد از 76 نفر بر هکتار به 98 نفر، در کرج از 45 نفر به 98 نفر برهکتار ، در شیراز از 62 نفر به 79 نفر بر هکتار و در قم از 34 نفر به 94 نفر بر هکتار رسیده است. بنابراین طرح چنین ادعایی که شهرها توسعه یافتهاند و تراکم جمعیتی افزایش نیافته است، ابدا حرف کارشناسی و دقیقی نیست. در تهران هم وضعیت چندان متفاوت نیست و حتی به مراتب بدتر است؛ محدوده قانونی شهر تهران در طرح سال 1347، 650 کیلومتر مربع بوده است اما این مساحت در حال حاضر تنها تا 720 کیلومتر مربع گسترش یافته است. آن هم در حالی که تراکم جمعیتی سال 65 که 97 نفر بر هکتار بود، به 140 نفر بر هکتار رسیده است و با این حال هنوز هستند کسانی که میگویند تهران شهر پرتراکمی نیست!
* توسعه عمودی پرهزینهتر است یا افقی؟
محمدمنان رئیسی، کارشناس حوزه مسکن با ارائه تحلیل و مقایسه آمار و ارقام، کمهزینهتر بودن توسعه افقی را نشان داد. وی در این باره گفت: برخی اساتید مدعیاند این روزها استدلال هزینه کمتر توسعه افقی نسبت به عمودیسازی، اساسا به اشتباه مطرح میشود اما اعداد و ارقام چیز دیگری نشان میدهد؛ نخستین موضوع بحث، هزینههای اداره شهر است که در ساختار فعلی شهرداریها بخش قابل توجهی به معاونت خدمات شهری مربوط میشود که عمده هزینههای سرمایهای آن به هزینههای نظافت شهر بازمیگردد. سال گذشته بودجه مصوب شهرداری تهران تقریبا حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان بود که عمده این بودجه نیز به 2 معاونت ترافیک و فنی - عمرانی تخصیص داده شد. در حالت خوشبینانه تنها حدود ۲۰ درصد بودجه - معادل ۱۰ همت- سهم هزینههای خدمات شهری میشود که از این میزان هم بخش عمدهای صرف پرداخت هزینههای جاری میشود. در این صورت اگر ۵ همت به هزینههای جاری اختصاص یابد، نهایتا ۵ همت در سال هزینه اداره شهر میشود.
وی ادامه داد: در این حالت بر فرض اگر به سمت توسعه افقی حرکت کنیم و متوسط تراکم تهران را به جای ۵ طبقه، ۲ طبقه در نظر بگیریم، چنین سوالی مطرح میشود که آیا با 2 برابر شدن پهنه شهر، هزینه اداره شهر هم 2 برابر میشود؟ پاسخ منفی است، چرا که برای مثال همان حجم زباله تولید شده باید جمعآوری و بازیافت شود و تفاوتی در میزان تولیدی ندارد، تنها باید نیرو و زمان بیشتری صرف کرد که بازهم چندان هزینه معناداری به هزینه فعلی اداره شهر اضافه نمیشود. در بدترین حالت ممکن است ۵۰ درصد معادل ۲,۵ همت به هزینههای اداره شهری اضافه شود. حال باید حساب کرد ما به ازای ۲,۵همت، چند مترمربع واحد مسکونی میتوان ساخت؟
* خانه ویلایی متری 2.5 میلیون ارزانتر
رئیسی افزود: آمار و ارقام نشان میدهد تفاوت هزینه ساخت خانه تکطبقه و آپارتمان با متوسط ۴ تا ۵ طبقه، حداقل در هر متربع 2.5 میلیون تومان است؛ یعنی ساخت هر مترمربع خانه تک طبقه 2.5 میلیون ارزانتر از آپارتمان است. یعنی به ازای افزایش 2.5 همت در هزینههای اداره شهری، ۱ میلیون متر مربع میتوان ساخت و اگر هر واحد مسکونی را ۱۰۰ مترمربع حساب کنیم، در این مساحت ۱۰ هزار واحد مسکونی ساخته میشود.
وی گفت: درباره خود هزینههای مستقیم ساخت و زیرساخت نیز یکی از اساتید به استعلامی که از یکی از نهادهای حاکمیتی گرفته، استناد و مبتنی بر آن استعلام ادعا کرد هزینه ساخت آپارتمان و خانههای تکطبقه تقریبا با هم برابر است. در دادهها گفته شده بود یک آپارتمان 4 طبقه متری ۱۰ میلیون تومان تحویل داده شده و یک واحد یکطبقه نیز دقیقا همین طور. من معتقدم این گزارشی که نهاد حاکمیتی داده، یا نشانه سوءمدیریت شدید است که نتوانستهاند تفاوت هزینهای الگوی توسعه افقی و عمودی را مدیریت کنند یا اینکه گزارش اساسا کذب است. در الگوی توسعه عمودی حداقل حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد مساحت ساختمان مربوط به فضای مشاع است. این هزینه را اگر حذف کنیم، خانههای ویلایی ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزانتر تمام خواهند شد. عمودیسازی هزینههای جانبی دیگری نیز دارد؛ وقتی ارتفاع بیشتر شود، سازه سنگینتر میشود و سازنده مجبور است از اسکلت فلزی و بتنی استفاده کند که ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینهبردار است، در حالی که در توسعه افقی نیازی به اسکلت وجود ندارد.
ارسال به دوستان
دیوان عالی آمریکا فرشته نجات ترامپ میشود؟
ثمانه اکوان: ترامپ در زمان ریاستجمهوریاش توانست ۳ نفر از 9 عضو دیوان عالی آمریکا را شخصا تعیین و منصوب کند؛ فرصتی که برای کمتر رئیسجمهوری در ایالات متحده پیش میآید. بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، 9 نفر قضات دیوان عالی آمریکا را رئیسجمهور تعیین میکند و همه آنها به صورت مادامالعمر انتخاب میشوند و در صورت فوت شدن یا اعلام این مساله که دیگر قادر به ادامه فعالیتهای خود نیستند، رئیسجمهوری، قاضی بعدی را جایگزین خواهد کرد.
ترامپ با تعیین 3 قاضی از 9 قاضی دیوان عالی آمریکا، عملا کفه ترازو را به نفع حزب جمهوریخواه و محافظهکاران در این دیوان بالا برد و کار را به جایی رساند که 6 نفر از این 9 نفر محافظهکار بوده و تنها 3 نفر حامی دموکراتها هستند. این مساله هماینک در حال نمایش نتایج خود در انتخابات ریاستجمهوری سال 2024 است. دونالد ترامپ که این روزها مشغول رفت و آمد در دادگاههای مختلف و دفاع از خود در موارد اتهامی متنوع از جمله فرار مالیاتی، همچنین اتهام بسیار سنگین و جدی دخالت در انتخابات و دعوت به شورش طرفدارانش است، حالا پیروزی خوبی در مقابله با این اقدامات به دست آورده و آن رای دیوان عالی آمریکا در ماجرای مصونیتش از اتهاماتی است که تاکنون علیه او مطرح شده است.
دادگاههای مختلفی برای بررسی حوادث 6 ژانویه 202۱ در ایالات متحده تشکیل شده است. این دادگاهها به بررسی دلایل و ریشههای حمله طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره پرداخته و تاکنون عده زیادی را با مجازاتهای سنگین راهی زندان کردهاند. زمانی که کار به تشکیل دادگاه برای بررسی جریان ترامپ در روز 20 ژانویه رسید، برخی حقوقدانان آمریکایی اعلام کردند به دلیل اینکه در آن روز هنوز ترامپ رئیسجمهور آمریکا بوده است، از مصونیت قضایی برخوردار بوده و نباید به دلیل صحبتها و عملکردش در روز 20 ژانویه محاکمه شود. حقوقدانان دموکرات اما در مقابل بر این عقیدهاند که بعد از برگزاری انتخابات و قبل از انجام شدن مراسم تحلیف ریاستجمهوری جدید، ترامپ دیگر رئیسجمهور آمریکا نبوده و باید به دلیل اظهاراتش در تهییج و تشویق مردم به شورش علیه نتایج انتخابات محاکمه شود. این مساله برگزاری جلسات دادگاه ترامپ را با تردیدهای زیادی مواجه کرده بود. در نهایت بازرس ویژه این دادگاه، درخواستی به دیوان عالی آمریکا فرستاد که در آن خواسته شده بود تفسیر قضات این دیوان از این مساله روشن شود.
دیوان عالی آمریکا اما در یک برگه و یک جمله کوتاه و خلاصه - «درخواست رد میشود» - و بدون اینکه اشارهای به دادگاه داشته باشد، به سرعت تصمیمگیری سریع درباره مصونیت ترامپ در پرونده دخالت در انتخابات ۲۰۲۰ را رد کرد. این تصمیم، یک پیروزی بزرگ برای ترامپ محسوب میشود و آغاز دادگاه او را به صورت بالقوه تا برگزاری انتخابات سال آینده به تعویق میاندازد. «جک اسمیت» بازرس ویژه رسیدگی به این پرونده در ماه آگوست ترامپ را به توطئه برای ایجاد مانع بر سر راه یک روند رسمی متهم کرده و گفته بود سخنرانی ترامپ که در آن از هوادارانش خواسته بود علیه پیروزی بایدن «تا پای جان بجنگند» باعث تحریک آشوب شده است. وکلای ترامپ اما میگویند این نوع از سخنرانیها بخشی از «مسؤولیت رسمی او به عنوان رئیسجمهور» بوده و او از عواقب قضایی، مصون است.
این حکم، همان برگ برندهای است که حامیان ترامپ همیشه به دنبال آن بودند زیرا میدانند در صورتی که این دادگاهها بعد از اعلام نتایج انتخابات برگزار شود، در صورتی که ترامپ پیروز میدان باشد - که البته چندان هم با توجه به نتایج نظرسنجیهای انتخاباتی بعید نیست - او میتواند به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده خود را عفو کند و دیگر دست هیچ دموکراتی به او نخواهد رسید.
بلافاصله پس از این حکم، ترامپ بیانیهای صادر و از آن استقبال کرد. در بیانیه ترامپ آمده است: «دادگاه عالی به اتفاق آرا، تلاش ناامیدانه جک اسمیت روانپریش برای دور زدن قانون اساسی فوقالعاده ما را رد کرد». ترامپ در ادامه نوشته است: «جو بایدن شیاد و سرسپردگان او ۳ سال صبر کردند تا این پرونده ساختگی را مطرح کنند و حالا در پیش بردن این پروندهسازی از طریق دادگاهها شکست خوردند». رئیسجمهور سابق آمریکا همچنین نوشت: «مشتاقانه استدلالهای بسیار مهم درباره مصونیت رئیسجمهور در دادگاه تجدیدنظر واشنگتندیسی» را پیش میبرد.
البته ترامپ هنوز از شر دادگاههای دیگر خلاص نشده است؛ علاوه بر پرونده شورش ششم ژانویه، اسمیت بر پیگرد ترامپ درباره پرونده «سوءاستفاده از اسناد طبقهبندیشده» هم نظارت میکند. این پرونده در دادگاه فلوریدا مطرح خواهد شد. ترامپ خواستار تعویق این دادگاه تا انتخابات ۲۰۲۴ است اما اسمیت در حال لابی کردن برای «یک دادگاه سریع» است. ترامپ این اتهامات را رد کرده و آن را «تلاشی بیشرمانه توسط خانواده مجرم بایدن و وزارت دادگستری برای مداخله در انتخابات ۲۰۲۴» خوانده است. کمتر از یک سال تا برگزاری انتخابات آمریکا، ترامپ در نظرسنجیها از ساکن کنونی کاخ سفید بالاتر است. با این حال، دادگاه عالی کلرادو حکم داد ترامپ نمیتواند در رأیگیری مقدماتی در این ایالت شرکت کند. این پرونده از سوی فعالان دموکرات به جریان افتاده که استدلال میکنند ترامپ فاقد صلاحیت لازم برای نامزدی دوباره برای ورود به کاخ سفید است چون او در شورش علیه دولت ایالات متحده دست داشته و در این زمینه آنها به بخشی از اصلاحیه چهاردهم اشاره داشتند که پس از جنگ داخلی آمریکا در سال ۱۸۶۵ تصویب شد. گمان میرود این پرونده نیز به سرنوشت پروندههای دیگر دچار شود و بعد از شکایت ترامپ یا حزب جمهوریخواه در دیوان عالی آمریکا رد شود.
نکته جالب توجه در این مساله بالا رفتن میزان آرای ترامپ در نظرسنجیها، بعد از برگزاری هر جلسه دادگاه است. از ابتدای شکلگیری دادگاهها، هرگاه جلسهای برای بررسی اتهامات او تشکیل شده، در نظرسنجیها، آرای ترامپ نیز بالا رفته است. بر اساس آخرین نظرسنجیها، در شرایطی که امروز انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا برگزار شود، ترامپ با 46.8 درصد از آرای عمومی و مردمی، پیروز میدان خواهد بود و بایدن 44.5 درصد آرا را به خود اختصاص میدهد. مساله در اینجا البته تنها ترامپ نیست زیرا بر اساس همین نظرسنجیها، ۲ نامزد دیگر مطرح حزب جمهوریخواه یعنی نیکی هیلی و ران دسانتیس نیز در صورتی که با بایدن در انتخابات نهایی مواجه شوند، به راحتی او را شکست خواهند داد. بر این اساس دسانتیس با 47 درصد آرا در مقابل 46.8 درصد آرای بایدن، پیروز میدان خواهد بود و نیکی هیلی با 45 درصد آرا در مقابل 40.3 درصد آرای بایدن، پیروز این رقابت خواهد بود. این مساله باعث افزایش نگرانی دموکراتها درباره آینده سیاسی بایدن شده است و معتقدند در صورتی که اتفاق خاصی در یک سال باقیمانده از عمر دولت بایدن نیفتد و شکستهای او در عرصه سیاست خارجی و داخلی، همچنان ادامه داشته باشد، به احتمال زیاد دموکراتها بازنده اصلی میدان رقابتهای انتخاباتی خواهند بود. برخی تحلیلگران سیاسی در داخل آمریکا اعتقاد دارند در صورتی که نیکی هیلی در مناظرات انتخاباتی همچنان در صدر باقی بماند و ترامپ نیز رقیب اصلی او باشد، با توجه به اینکه در نهایت میزان آرای هیلی به اندازه ترامپ در حزب جمهوریخواه نخواهد بود، او در نهایت مجبور میشود از رقابتها کنار بکشد و این احتمال وجود دارد که ترامپ او را به عنوان معاون خود در رقابت با دموکراتها معرفی کند. اگر چنین شرایطی اتفاق بیفتد، کمپین ترامپ - هیلی با آرای بالایی توان پیروزی بر بایدن - هریس را خواهد داشت.
ارسال به دوستان
درباره واکنشها به ویژهبرنامههای صداوسیما به مناسبت شب یلدا
منتقدان واقعی یا کیک؟
علی رنجبر: در دوره جدید صداوسیما و پس از وقایع سال گذشته، حضور سلبریتیها و چهرههای سیاسی در تلویزیون تا حد زیادی رو به افول گذاشت و این موضوع با نقد برخی منتقدان همراه شد. اخیرا اما پخش برنامه «به افق فلسطین» با حضور چهرههای سیاسی مختلف حول موضوع دفاع از مردم مظلوم فلسطین، برنامههای گفتوگومحور شبکه 4 سیما با حضور نخبگان دانشگاهی با نگاههای متفاوت، همچنین برنامههای شب یلدایی اخیر صداوسیما با حضور چهرههای مطرح هنری و ورزشی، نشان از رویکرد جدیدی در مدیریت صداوسیما دارد؛ رویکردی که با شکست تحریم توسط سلبریتیها همراه و همزمان شده است. در این میان اما به نظر میرسد برخی منتقدان پا به پای رویکرد جدید در صداوسیما جلو نیامده و همچنان بنا دارند با همان رویه سابق به نقد بپردازند؛ نقدی بدون در نظر گرفتن رویههای مثبت.
اگرچه نقدهای جدی به مدیریت صداوسیما وارد است و پس از اقدامات جدید نیز بسیاری از آنها پابرجاست اما این موضوع نباید باعث شود نقاط مثبت و رویههای اصلاح شده نیز نقطه ضعف نشان داده شود و به گونهای بیان شود که اتفاق مثبتی رخ نداده است.
در این میان نوجوانی اردبیلی که اخیرا ویدئوهای او (واقعیه یا کیکه) در شبکههای اجتماعی مورد استقبال قرار گرفته، پنجشنبه شب گذشته میهمان یکی از آیتمهای برنامه یلدایی شبکه 3 سیما بود و دقایقی با مجری در رابطه با فعالیت خود به گپوگفت پرداخت که در ادامه به این موضوع اشاره خواهم کرد.
* رویه سابق بد است، رویه جدید خوب نیست
برخی رویه سابق صداوسیما را خالصسازی خوانده و حضور مکرر چهرههایی مثل مهران رجبی را نماد اقدام غلط صداوسیما در عدم دعوت و همکاری با چهرههای متنوع میدانستند. در چند مناسبت اخیر شاهد حضور چهرههای متفاوت سیاسی و سلبریتیهای مختلف روی آنتن صداوسیما بودیم. طبیعتا در این شرایط این دسته از شاکیان از رویه سابق صداوسیما باید رویه جدید را به فال نیک میگرفتند و آن را مثبت میخواندند اما در این بین شاهد هستیم که با تاکید بر حضور یک نوجوان در یک آیتم برنامه یکی از شبکهها، بدون اشاره به اتفاقات مثبت و حضور دهها میهمان یلدایی دیگر، آن را تبدیل به نماد ضعف صداوسیما کردهاند.
بیشتر به نظر میرسد این دسته اینجا خود نماد تناقض هستند، چرا که طبیعتا با اصلاح رویه باید رویکرد جدیدی اتخاذ میکردند، به این معنا که اتفاقاتی را که سابقا به آن نقد داشتهاند و حالا رو به اصلاح است تحسین میکردند و اگر صرفا به حضور آن نوجوان نقد دارند، در کنار بیان نقاط مثبت به آن ضعف نیز در جای خود و به اندازه خود میپرداختند.
* ساخت برنامه بدون ایراد؟
در شبهای یلدایی صداوسیما شبکههای مختلف میزبان میهمانان مختلفی بودند و آیتمهای متنوعی را عرضه کردند؛ از حضور چهرههای ورزشی و هنری تا چهرههای فرهنگی و فرهیخته. به عبارتی شاید مجموع میهمانان مطرح صداوسیما در این 2 شب حدود 200 چهره باشد که در آیتمهای مختلف حضور پیدا کردند. در این میان در یکی از آیتمهای کوتاه یکی از شبهای یلدایی صداوسیما، حضور نوجوانی به چشم میخورد که این روزها بسیاری ویدئوهای او را دیدهاند. برخی به حضور این نوجوان در صداوسیما نقد دارند که بعضی از این نقدها قابل تامل و توجه است. عدهای هم از حضور این نوجوان خرسند هستند و آن را وجهی از سرگرمی سالم میدانند که در صداوسیما جا دارد به آن پرداخته شود. نکتهای که اما در اینجا حائز اهمیت است تبدیل یک از 200 به یک نماد برای زیر سوال بردن همه اقدامات صداوسیما در شبهای گذشته است. کدام منتقد منصفی میتواند حضور بیش از 200 میهمان را که برخی از آنان نماد شکسته شدن تحریم سلبریتیها هستند نادیده بگیرد یا برنامههای شاد و متنوعی را که در این 2 شب تدارک دیده شده بود در نظر نگیرد و در عوض حضور یک نوجوان در یکی از آیتمهای کوتاه یکی از برنامهها را سر دست بگیرد و آن را نماد اقدامات صداوسیما در شب یلدا معرفی کند؟ به نظر میرسد در اینجا بحث فراتر از نقد به صداوسیما و حضور یک نوجوان در برنامه است و شاید به دعواهای جدیتری در سطوح دیگری برمیگردد.
ساخت برنامههای متنوع و طولانی با میهمانان متفاوت نمیتواند بدون اشکال و خطا باشد و حتما نقدهایی به آن وارد است اما باید دید کفه مجموع برنامههای صداوسیما به کدام سمت سنگینی میکند؟ به سمت اصلاح رویههای پراشکال سابق یا استمرار آن رویهها؟
باید دید رویههای جدید صداوسیما در مجموع به رشد و احیای آن کمک میکند یا در حال افول و عقبروی است؟
پاسخ به این سوالات میتواند نشان دهد که چقدر نقدها منصفانه است و جنبه کمک و دلسوزی برای صداوسیما دارد.
* دیدن مجازی، نماد تناقض؟
برخی حضور نوجوان اردبیلی روی آنتن صداوسیما را نماد تعارض میدانند، چرا که این شخص در پلتفرمی مطرح شده که در کشور فیلتر است، افرادی که این گزاره را مطرح میکنند احتمالا طرفدار خالصسازی هستند، چرا که صرفا با این پیشفرض است که دیدن واقعیتهای فضای مجازی توسط رسانه ملی، به بهانه تناقض نقد میشود. در حالی که این مساله هم پاسخ دارد که اعمال محدودیت در یک فضا، تجویز نادیده گرفتن واقعیتها و مسائل آن نیست.
با همه این اوصاف و نقدهای جدی که به صداوسیما وجود دارد، منتقد منصف به رویههای اصلاح شده آفرین میگوید و رویههای غلطی را که پابرجاست نقد میکند، با یک اشتباه کل اقدامات مثبت را زیر سوال نمیبرد و از بیان رشدها هراسی ندارد چرا که او به گفته خود دلسوز و به دنبال اصلاح است، در این حال باید با اصلاح خوشحال شود نه آنکه در روند اصلاح نقطه ضعفی را سر دست بگیرد و مجموعه در حال اصلاح و مخاطبی را که شاهد اصلاح است دلسرد کند.
ارسال به دوستان
انقلابیگری از مسیر مردمسالاری
علیمحمد هنرمند: 1- بیانات روز گذشته رهبر انقلاب در دیدار مردم کرمان و خوزستان را باید فراتر از یک موضعگیری زمانی که در آستانه انتخابات اتخاذ میشود، به عنوان یک دستورالعمل سیاسی برای موقعیت حال حاضر کشور به حساب آورد؛ دستورالعملی که هم وضعیت موجود را تحلیل میکند و هم چشماندازی برای تغییر و اصلاح شرایط دارد. عصاره موضع رهبر انقلاب درباره انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی حول 2 محور «مشارکت قوی» و «رقابت واقعی جناح ها» تعریف میشود. 2 محوری که در عمل پیوندی گسستناپذیر از همدیگر دارند اما میتوان خاستگاههای متفاوتی را برای هر کدام تعریف کرد. «مشارکت» به عنوان بایستهای در جهت تقویت جمهوریت نظام تعریف میشود، به همین خاطر هرچه «مشارکت»، افزایش یابد ضریب مردمی انتخابات نیز ارتقا مییابد. طبیعی است هرچه وجه مردمی نظام تقویت شود قدرت ملی ایران نیز افزایش مییابد. از سوی دیگر با افزایش «مشارکت» جامعه ایران به سمت رفتار سیاسی هدفمند حرکت میکند. «رقابت» با پسوند «واقعی جناحها» که از سوی رهبر انقلاب تعریف شد به معنای رشد الگوی مشارکت سیاسی است. به عبارت دیگر هرقدر در «مشارکت» صرف حضور در پای صندوق رای واجد اهمیت است و معیاری کمی دارد اما «رقابت» ناظر بر کیفیت این «مشارکت» است. در فضای رقابت حداکثری است که ایدهها به مصاف همدیگر میروند و یکدیگر را به سنجه نقد میکشانند، نقایص یکدیگر را برملا میکنند و برای اثبات کارآمدی خود ادله ارائه میدهند. از سوی دیگر همین رقابتی بودن فضای یک انتخابات است که مردم را برای حضور پای صندوق رای و افزایش مشارکت قانع میکند. آنچنان که مردم نیز بیش از چهرهها به ایدهها توجه دارند و در جستوجوی انتخاب بهینهای هستند که شرایط را دچار تحول کند. با مجموع این اوصاف 2 محور «مشارکت قوی» و «رقابت واقعی جناحها» را که از سوی رهبر انقلاب طرح شد باید برای موفقیتآمیز بودن امتحان 11 اسفند مورد توجه قرار داد و از امروز تا روز انتخابات هر تصمیمی را در نسبت با این 2 محور سنجید. نهادهای مختلف از دستگاههای نظارتی گرفته تا رسانهها به عنوان اهرمهای موثر به تصمیم سیاسی جامعه باید تصمیمات خود را در این چارچوب اتخاذ کنند.
2- یکی از کلیدواژههایی که رهبر انقلاب در بیانات روز گذشتهشان بر آن تاکید داشتند «تحول» بود. پذیرش لزوم تحول از سوی ایشان گواهی روشن بر این واقعیت است که کشور نباید در شرایط رکود رها شود. انعطاف در سیاستگذاری و قانونگذاری کشور نیازمند آن است که هیچگاه وضعیت موجود را با هیچ استدلالی به عنوان یک موقعیت تغییرناپذیر تصور نکنیم. با این حال ایشان به درستی بر میدان انتخابات به عنوان گلوگاه اصلی این تحول اشاره کردند. تحول باید برآمده از اراده مردم و در چارچوب قانون باشد که انتخابات نیز مهمترین محل تلاقی این دو به حساب میآید. واقعیتی که درباره وضعیت موجود وجود دارد این است که در سالهای گذشته و در سایه تغییراتی که در مراجع اجتماعی و سیاسی، گسترده و مجازی شدن حوزه عمومی و... به وجود آمده است جامعه با انبوهی از مطالبات و الگوهای سیاسی مواجه شده است اما به موازات این تغییرات، فضای سیاسی کشور تحرک مطلوبی نداشته است. به همین خاطر نقد به نفی، اعتراض به آنارشی و ایده به هیجان تبدیل شده است. در این فضا تاکید رهبر انقلاب بر تقویت میدان انتخابات به عنوان مجرایی که در آن اراده مردم و قانون با یکدیگر تلاقی پیدا میکند نشان از یک افق بلندمدت برای عقلانی، چارچوبمند و مردمی کردن سیاست دارد، چراکه در فقدان این فضای عقلانی، مسیر مطالبات جامعه و سیاستگذاری دولت از یکدیگر بیگانه میشود. ایشان در چارچوب به رسمیت شناختن اصل تحول و دعوت به میدان انتخابات از «صاحبان دیدگاههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی» دعوت کردند تغییر را از مجرای انتخابات پیگیری کنند. تاکید رهبر انقلاب بر اینکه «میدان باید برای حضور جناحهای سیاسی و گرایشهای گوناگون سیاسی - اقتصادی - فرهنگی در مسابقه بزرگ انتخابات باز باشد تا همه دیدگاهها و نگاهها در این میدان فعال باشند» نشان از ضرورت برگزاری انتخابات با پذیرش تکثر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارد. نهادهای نظارتی را باید نخستین مخاطبان این مبحث دانست، چرا که در نبود این تکثر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، جامعه نیز به سختی میدان انتخابات را به عنوان ابزار تحول انتخاب خواهد کرد. اگر حاضران در انتخابات به سطحی از همگونی برسند که یافتن تفاوتهایشان تنها به وابستگیهای پشت پرده جناحیشان محدود شود اساسا تصویری از امکان تحول برای مردم شکل نمیگیرد که بخواهند گزینه مشارکت فعال را انتخاب کنند.
از سوی دیگر در بلندمدت رکود سیاسی بهوجودآمده عملا جریان منتخب را وارد یک حاشیه امن میکند که میل به جسارت در تحول نداشته باشد. رهبر انقلاب در بیش از 3 دههای که از رهبریشان میگذرد همواره تقویت جمهوریت نظام را از نتیجه انتخابات مهمتر دانستهاند، چرا که یک رویه صحیح حتی پس از انتخابهای غلط به تحول مثبت کمک میکند اما یک رویه معیوب حتی در صورت کسب نتیجه مثبت نیز در بلندمدت به رکود و ناکارآمدی ختم میشود. ایشان روز گذشته بار دیگر جمهوریت و اسلامیت نظام را به انتخابات وابسته دانستند تا مشخص شود حتی انقلابیترین ایدهها نیز بیگانه از مشارکت و تایید مردم توان رشد ندارد. از این منظر این بیانات را باید اعلان مخالفت با قرائتهایی دانست که به دنبال انقلابیگری از مسیری غیرمردمسالاری دینی هستند.
3- کمتر از 70 روز تا انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری زمان مانده است؛ 2 انتخاباتی که هم کرسی مهمترین مجالس کشور را برای قانونگذاری و انتخاب رهبری تعیین میکند هم افقی از آینده سیاسی کشور را عیان میسازد. ائتلاف تمامقد ضدانقلاب و جریانهای برانداز در آشوبهای سال1401 که با یک شکست فضاحتآمیز همراه بود این واقعیت را حتی برای لایههای خشمگین جامعه برملا ساخت که کارآمدترین و کمضررترین روش برای هر تغییری را باید در چارچوب قانون جستوجو کرد. برای نمونه برخی جریانهای شکستخورده سیاسی که پارسال وسوسه همراهی با براندازان رهایشان نمیکرد و بهندرت در گفتار و رفتارشان چیزی متمایز از براندازان پیدا میشد هماکنون هرچند با لکنت اما اقرار میکنند تنها مسیر صندوقهای رای است. در این فضا جریانهای موثر بر افکار عمومی از جمله صاحبان جراید و رسانهها نقشی محوری در تبیین این واقعیت دارند. به همان میزان که باید شرایط «مشارکت قوی» و «رقابت واقعی جناحها» فراهم شود، مراجع سیاسی و اجتماعی نیز وظیفه دارند با عقلانی کردن گفتار و رفتار سیاسی، زمینهساز یک انتخابات سازنده باشند. بلوغ سیاسی جامعه در لحظهای شکل میگیرد که هم نخبگان امکان فعالیت بیابند و هم قواعد این فعالیت را بپذیرند تا مانند برخی تجربیات تلخ گذشته (از جمله انتخابات ریاستجمهوری سال 88) شاهد قدرناشناسی نخبگان سیاسی از امکان فراهمآمده نباشیم.
ارسال به دوستان
رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم خوزستان و کرمان با تأکید بر ضرورت ایجاد رقابت واقعی سیاسی انتخابات را پایه و زمینهساز تحول خواندند
انتخابات، حلالمسائل کشور
میدان باید برای حضور جناحهای سیاسی و گرایشهای گوناگون سیاسی - اقتصادی - فرهنگی در مسابقه بزرگ انتخابات باز باشد تا همه دیدگاهها و نگاهها در این میدان فعال باشند
گروه سیاسی: رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار پرشور هزاران نفر از مردم پرافتخار استانهای خوزستان و کرمان، انتخابات ۱۱ اسفند را بسیار مهم، تعیینکننده و زمینهساز تحول خواندند و با تبیین اهمیت مجلس شورای اسلامی در حل مشکلات موجود و تعیین مسیر حرکت کشور، تأکید کردند: ملت خود را برای برگزاری انتخابات به بهترین شکل یعنی همراه با ۴ خصوصیت «مشارکت قوی و پرشور، رقابت واقعی جناحها و دیدگاههای مختلف، سلامت حقیقی و امنیت کامل» آماده کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنهای با اشاره به جایگاه مهم انتخابات مجلس خبرگان، درباره مجلس و جایگاه آن نیز گفتند: مجلس بر اساس قانون اساسی ریلگذار آینده کشور است، ضمن اینکه حل مشکلات کشور به قانونگذاری مناسب و حضور مدبرانه مجلس نیاز دارد.
ایشان در تبیین اهمیت اصل و منطق انتخابات در جمهوری اسلامی، گفتند: جمهوریت و اسلامیت نظام هر دو به انتخابات وابسته است، چرا که تحقق جمهوریت و مردمسالاری و حاکمیت مردم در اداره کشور هیچ راهی جز برگزاری انتخابات ندارد.
رهبر انقلاب در باب تأثیر انتخابات در تحقق اسلامیت نظام هم گفتند: با انتخابات است که ولی فقیه از طریق منتخبان ملت در مجلس خبرگان تعیین میشود؛ ضمن اینکه نمایندگان مجلس هم باید طبق مقررات و معارف اسلامی، قوانین را مصوب کنند. ایشان «نبود انتخابات» را موجب برقراری دیکتاتوری یا «هرج و مرج و ناامنی و اغتشاش» خواندند و با انتقاد از کسانی که به اشکال مختلف مردم را از حضور در انتخابات دلسرد میکنند، گفتند: انتخابات تنها مسیر صحیح و حقیقی است که میتواند حاکمیت ملی مردم را تأمین کند.
حضرت آیتالله خامنهای مشارکت قوی را معجزهآفرین خواندند و گفتند: برگزاری انتخاباتی پرشکوه و با حضور پرشور مردم، موجب وحدت ملی میشود، وحدت ملی و حضور پرقدرت مردم در صحنه، قدرت ملی میآورد و قدرت ملی موجب امنیت میشود که امنیت نیز زمینهساز پیشرفت علمی، شکوفایی اقتصادی و حل مشکلات گوناگون اقتصادی، سیاسی و فرهنگی خواهد بود.
ایشان انتخابات را پایه و زمینهساز تحول دانستند و گفتند: برخی از تحول طرفداری میکنند اما انتخابات را به عنوان مقدمه تحول، مورد بیمهری قرار میدهند.
رهبر انقلاب به صاحبان دیدگاههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی گفتند: اگر میخواهید به نفع دیدگاه خود تحول ایجاد کنید، راهش سر کار آوردن کسانی است که با شما همجهت هستند که این مساله نیز فقط با انتخابات محقق میشود.
حضرت آیتالله خامنهای همه کسانی که در جامعه مخاطب دارند از جمله علمای اعلام، استادان دانشگاه و حوزه، صداوسیما و مطبوعات را به دعوت از مردم برای مشارکت در انتخابات فراخواندند و افزودند: جوانان و اعضای خانوادهها نیز مخاطبان خود را به برگزاری انتخاباتی پرشور تشویق کنند.
ایشان مشارکت ضعیف را منجر به تشکیل مجلسی ضعیف و ناتوان در رفع کامل مشکلات برشمردند و تأکید کردند: برطرف کردن مشکلات نیازمند مشارکت قوی و تشکیل مجلس قوی است.
رهبر انقلاب در تبیین دومین عنصر برگزاری انتخابات پرشور یعنی رقابت واقعی سیاسی، گفتند: میدان باید برای حضور جناحهای سیاسی و گرایشهای گوناگون سیاسی - اقتصادی - فرهنگی در مسابقه بزرگ انتخابات باز باشد تا همه دیدگاهها و نگاهها در این میدان فعال باشند.
ایشان رقابت و مسابقه جوانان با افراد مجرب و باسابقه را برای ورود به مجلس، نوع دیگری از رقابت خواندند و گفتند: البته مجلس خوب و قوی باید هم نمایندگان جوان داشته باشد و هم نمایندگان باسابقه و باتجربه.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: رقابت یعنی همه بتوانند تبلیغات کنند؛ البته تبلیغات غیر از دروغ گفتن، تهمت زدن و وعده خلاف دادن است. تبلیغات یعنی بیان دیدگاهها برای مردم همراه با اخلاق و دیانت.
ایشان دلسرد کردن مردم از انتخابات را کاری غلط و به ضرر کشور خواندند و گفتند: بعضیها برای دلسرد کردن مردم، دائم مشکلات کشور را یادآوری میکنند؛ در حالی که راهحل مشکلات، انتخابات است و برای رفع مشکلات باید در انتخابات شرکت کرد.
رهبر انقلاب، بخش دیگری از بیاناتشان را به مساله بینالمللی و اسلامی غزه اختصاص دادند و گفتند: این حادثه از ۲ جنبه بینظیر است؛ هم از سمت رژیم صهیونیستی، چرا که هرگز اینگونه سفاکی، جنایتگری، خونخواری، کودککشی، خباثت، بیرحمی و انداختن بمب سنگرشکن بر روی سر بیماران و بیمارستانها دیده نشده است، و هم از طرف مردم و مبارزان فلسطینی، چون اینگونه صبر، مقاومت و دشمن را دیوانه کردن بیسابقه است.
ایشان خاطرنشان کردند: با وجود آنکه آب، غذا، دارو و سوخت به این مردم نمیرسد اما آنها مثل کوه ایستادهاند که همین تسلیم نشدن آنان را پیروز میکند، چرا که خداوند با صابران است؛ همچنان که نشانههای پیروزی امروز دیده میشود.
حضرت آیتالله خامنهای، ناتوانی رژیم صهیونیستی را با وجود انبوه تجهیزات و امکانات از دیگر جنبههای مهم این رویارویی بینظیر خواندند و در بیان نکتهای اساسی گفتند: شکست رژیم صهیونیستی در این حادثه شکست آمریکا هم هست و امروز در دنیا هیچکس تفاوتی میان رژیم اشغالگر با آمریکا و انگلیس نمیگذارد و همه میدانند اینها یکی هستند.
ایشان وتوی چند قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس و قطع بمبارانها را اقدام بیشرمانه دولت آمریکا و همدستی با رژیم صهیونیستی برای ریختن بمب بر روی کودک، زن، پیرمرد، بیمار و دیگر مردم بیدفاع خواندند و افزودند: پیروزی بزرگ ملت فلسطین و جبهه حق و مقاومت، بیآبرو کردن غرب و آمریکا و افشای ماهیت همه ادعاهای دروغین حقوق بشری آنها است، چرا که اسرائیل بدون پشتوانه آمریکا قادر به این همه جنایت نبود و امروز چهره زشت هیولای منحوس آمریکا و انگلیس برای همه مردم دنیا آشکار و در این ماجرا، ذات کاخ سفید برملا و باطن حکومت آمریکا و انگلیس روشن شده است.
ایشان وظیفه دولتها و ملتها را کمک به مقاومت به هر شکل ممکن خواندند و تأکید کردند: کمک به مقاومت وظیفه همه، و کمک به رژیم صهیونیستی، جنایت و خیانت است.
حضرت آیتالله خامنهای با ابراز تأسف از کمک جنایتآمیز برخی دولتهای اسلامی به رژیم صهیونیستی، گفتند: ملتهای مسلمان این مساله را فراموش نخواهند کرد.
ایشان جلوگیری از رسیدن کالا، نفت و سوخت به رژیم صهیونیستی که حتی جلوی رسیدن آب به مردم غزه را گرفته است، وظیفه دولتهای اسلامی خواندند و افزودند: ملتهای مسلمان باید از دولتهای خود بخواهند هرگونه رابطه و کمک به جنایتکاران صهیونیست را قطع کنند یا اگر قادر به قطع دائم روابط نیستند، لااقل با قطع موقت، رژیم خبیث، ظالم و خونخوار را تحت فشار قرار دهند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: امروز وجدان دنیا به درد آمده است. مردم در آمریکا و اروپا به خیابانها میآیند و برخی شخصیتهای سیاسی و رؤسای دانشگاهها و دانشمندان آنها به حمایت دولتهای خود از رژیم صهیونیستی اعتراض میکنند اما با این وجود، برخی دولتها همچنان به کمکهای خود به رژیم سفاک ادامه میدهند.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: به یاری خداوند، بیتردید پیروزی با جبهه حق است و رژیم غاصب صهیونیستی ریشهکن خواهد شد و امیدواریم شما جوانان این آینده حتمی را به چشم خود ببینید.
رهبر انقلاب در بخش دیگری از بیاناتشان با اشاره به ضرورت آگاهی «نسل جوان خوزستان و کرمان و همه کشور» از افتخارات تاریخی ملت و میراث ارزشمند ایران، گفتند: خوزستان در بیش از یک قرن اخیر، پرچمدار و مهمترین مرکز مقاومت ملت در مقابل بیگانگان بوده است که ایستادگی در مقابل هجوم نظامی انگلیسیها در سالهای بعد از جنگ اول جهانی و حضور فعال در ملی کردن صنعت نفت از موارد مهم این ایستادگی است.
ایشان تأکید کردند: مهمتر از همه، سینه سپر کردن همه اقوام عرب و غیر عرب، لر، بختیاری و دیگر اقوام در مقابل تهاجم صدام و خنثی کردن محاسبه غلط او درباره استقبال مردم عربزبان خوزستان از مهاجمان بود که افتخاری جاودان است.
حضرت آیتالله خامنهای خاک پاک خوزستان را محل ریخته شدن خون بهترین جوانان همه استانها خواندند و افزودند: خوزستان نماد همدلی و همبستگی همه ملت در دفاع از اسلام و انقلاب و ایران، و مظهر ویژگیهای برجسته ملت ایران است.
ایشان همچنین با تجلیل از هویت عمیق فرهنگی مردم کرمان، نخبهپروری، نجابت اخلاقی، سلامت فکری، ایمان صادقانه و پیشگامی در پیوستن به نهضت اسلامی را از خصوصیات مردم این استان برشمردند و گفتند: این ویژگیها زمینه بروز شخصیت بزرگی مثل حاجقاسم را فراهم کرد.
رهبر انقلاب خصوصیات مردم خوزستان و کرمان را مایه افتخار و مباهات جوانان این استانها و همه کشور دانستند و تأکید کردند: باید از این میراث نسلی و تاریخی برای جبران نقایص و عقبماندگیهای موجود، ساختن ایران و اثبات توانایی اسلام در اداره کشور استفاده کنیم.
ارسال به دوستان
امشب مسیحیان فلسطینی که خود تحت آزار و اذیت اسرائیلیها قرار دارند، در همدردی با مردم مظلوم غزه، جشن عمومی میلاد حضرت عیسی(ع) را برگزار نمیکنند
کریسمس خاموش زادگاه مسیح(ع)
امشب بیش از ۲ میلیارد نفر در سراسر جهان دو هزار و بیست و چهارمین سالروز میلاد عیسی مسیح(ع) را در حالی جشن میگیرند که در زادگاه این پیامبر خدا در فلسطین، جشنی در کار نیست. طبق روایات اناجیل، در نخستین شب به اصطلاح کریسمس، یوسف و مریم(س) وقتی وارد بیتلحم شدند که تمام مسافرخانهها پر بود. امسال کریسمس (شامگاه یکشنبه 24 دسامبر) نیز - برخلاف سالهای قبل - تمام هتلهای شهر بیتلحم در فاصله کمتر از 10 کیلومتری جنوب حرم قدس شریف در کرانه باختری خالی است. چراغ کسبوکارهای محلی دیگر نیز در شهری که 2024 سال پیش شاهد ولادت پسر اعجابانگیز حضرت مریم(س)، حضرت روحالله بوده است، به همین شکل خاموش است، زیرا هیچ زائر مسیحی بویژه از اروپا و آمریکای شمالی حاضر نیست وارد منطقه جنگی فلسطین اشغالی شود که در آن کرانه باختری نیز مانند غزه تحت حملات ستمگرانه رژیم صهیونیستی قرار دارد.
به همین دلیل عملا شهرداری بیتلحم، جشن کریسمس امسال را لغو کرده و امشب درخت میدان آغل - که طبق روایات کلیسایی محل تولد حضرت عیسی(ع) است - با آذینبندیهایش روشن نخواهد شد؛ اتفاقی که برای نخستینبار از زمان آغاز جشنهای کریسمس در زادگاه مسیح در دوران معاصر رخ میدهد. «ابراهیم دبور» کشیش کلیسای ارتدکس یونانی در فلسطین به گزارشگر گلوبال ریسرچ میگوید: «در خانههایمان میتوانیم جشن بگیریم اما در قلبهایمان رنج میبریم. چگونه میتوانیم درخت کریسمس را تزیین کنیم؟»
این در حالی است که رژیم صهیونیستی در ادامه برنامه یهودیسازی فلسطین قصد دارد اماکن مسیحی در کوه مقدس زیتون در شرق بیتالمقدس را به پارک تبدیل کند. در چنین شرایطی که اسرائیل شمشیر را بر همه غیرصهیونیستها، حتی یهودیان از رو بسته، آینده کلیساهای باستانی و مکانهای کتاب مقدس نامشخص است. سران کلیساهای مختلف در بیتالمقدس، کرانه باختری و حتی اردن در همبستگی با درد و رنج فلسطینیان در غزه و شهادت دستکم 20 هزار انسان بیگناه جشن کریسمس امسال را تحریم کردهاند.
در اردن که کشوری مسلمان است، کریسمس یک تعطیلات عمومی است و هر سال این موقع بسیاری از میادین شهر و مراکز خرید مملو از تزئینات فصلی بود ولی اکنون از جشنهای سنتی نورافشانی، بازارهای کریسمس، رژههای پیشاهنگی و توزیع هدایا به کودکان خبری نیست. دیوید ریحانی، رئیس و ناظر کل کلیسای مجامع الهی اردن میگوید: «ما این نقش را برای خود قائلیم که با دوستان خود در غرب صحبت کنیم. عیسی به ما یاد نداده که کورکورانه با کسی در مقابل دیگری طرف شویم».
او به ویدئویی از یک کشیش صهیونیست انجیلی آمریکایی از ایالت تنسی به نام «گرگ لاک» اشاره میکند که از از رژیم اسرائیل خواسته بود غزه را به پارکینگ تبدیل کند و قبهالصخره را منفجر کند تا جایی برای معبد سوم مورد ادعای یهودیان باز شود تا از نظر مسیحیان صهیونیست زمینه بازگشت عیسی(ع) فراهم شود. به گفته ریحانی اما اوانجلیستهای سرزمین مقدس(فلسطین) خود را از چنین صهیونیسم مسیحیای بری میدانند. «جان منایر» فلسطینی اهل بیتالمقدس که پیرو کلیسای کوچک انجیلی (اوانجلیست) فلسطین است، فاش میکند آزار و اذیت مسیحیان فلسطینی توسط اسرائیلیها بویژه در ۶ ماه گذشته افزایش یافته که دارای پیامدهای بینالمللی است. منایر میگوید: «در جهان مسیحی کسانی هستند که مشتاقانه از اسرائیل حمایت میکنند. کسانی هم با مبارزات فلسطینیها علیه اشغالگری همزادپنداری میکنند و تعداد زیادی نیز میانه را گرفتهاند. من در کنفرانسها و جوامع بینالمللی میگردم. وقایع خشونتبار به ما تشر میزند و بسیاری از مردم را به این سوال وامیدارد: نگرش صحیح نسبت به اسرائیل و یهودیان چیست؟» بیایید فقط به سالهای قرن بیستویکم میلادی نگاهی بیندازیم.
از 2 آوریل تا 10 مه سال 2002 میلادی، کلیسای ولادت مسیح در بیتلحم در کرانه باختری توسط ارتش اشغالگر اسرائیل محاصره شد. 7 آوریل 2002 کلیسای واتیکان - مقر کاتولیکهای جهان - به رژیم صهیونیستی هشدار داد به اماکن مذهبی مطابق با تعهدات بینالمللی احترام بگذارد. 20 آوریل 2002، کلیسای ارتدکس یونانی بیتالمقدس از مسیحیان سراسر جهان خواست یکشنبه پس از آن را به «روز همبستگی» برای مردم و کلیسا تبدیل کنند و خواستار مداخله فوری برای توقف اقدامات غیرانسانی علیه مردم و بنای کلیسا در فلسطین از سوی اسرائیلیها شد. پیش از کریسمس 2018، رژیم صهیونیستی اقلیت مسیحی ساکن نوار غزه را از بازدید از اماکن مقدس مسیحیان و کلیساها در کرانه باختری و اورشلیم منع کرد.
جالب است بدانید حتی قبل از امضای توافقنامه صلح اسلو بین رژیم تلآویو و سازمان فتح (تشکیلات خودگردان) در سال 1994، حدود 5000 مسیحی که بیشتر آنها ارتدکس یونانی بودند، در نوار غزه زندگی میکردند.
مسیحیان نوار غزه که محل سکونت 2 میلیون فلسطینی است، هر سال به شهرهای بیتلحم و بیتالمقدس در کرانه باختری سفر میکردند تا برای جشن کریسمس و سال نو به دیگر مسیحیان بپیوندند. در عید پاک 2017، فلسطینیان مسیحی را بدون تایید وزارت جنگ اسرائیل به بیتالمقدس راه نمیدادند. 26 ژانویه 2023، «میران کریکوریان» مالک ارمنی محل گردهمایی مسیحیان ارتدکس در محله مسیحیان در بخش قدیمی قدس، هدف حمله شهرکنشینان اسرائیلی قرار گرفت که فریاد میزدند: «مرگ بر اعراب... مرگ بر مسیحیان...» ولی پلیس گزارش او را نپذیرفت.
چند روز بعد، وقتی شهرکنشینان صهیونیست هنگام بالا رفتن از صومعه ارامنه قدس برای کندن پرچم مسیحیان با واکنش ارامنه مواجه شدند، مدافعان را به اقدام تروریستی متهم کردند و در نتیجه پلیس اسرائیل به ضرب و جرح مسیحیان ارمنی پرداخت.
خصومت اسرائیلیها با جامعه مسیحی اورشلیم ادامه دارد و همه فرقهها را در بر میگیرد. از سال 2005 جشنهای مسیحی در حوالی شنبه آتش مقدس، رفتارهای شبهنظامی و خشن سربازان و مهاجران یهودی را به همراه داشته به طوری که تعداد عبادتکنندگان کلیسای مقبره مقدس بشدت محدود شده و به کمتر از 20 درصد رسیده است.
از زمان روی کار آمدن کابینه افراطی ائتلافی نتانیاهو، حوادث خشونتآمیزتر علیه مسیحیان قدس رایجتر شده است. در آغاز سال 2023 به 30 قبر مسیحی در گورستان پروتستان کوه صهیون هتک حرمت شد.
در کلیسای زنجیرزنی، یک شهرکنشین یهودی با چکش به مجسمه عیسی(ع) حمله کرد و یک اسرائیلی نیز با میله آهنی به مراسم مذهبی یکشنبه در کلیسای جتسیمانی قدس حملهور شد. پرتاب آب دهان و دشنام دادن توسط اسرائیلیها برای مسیحیان فلسطینی به یک اتفاق روزمره تبدیل شده، در حالی که قربانیان گزارش میدهند پلیس رژیم کاری برای دستگیری یا مجازات مهاجمان انجام نمیدهد.
«منیب یونان» اسقف ممتاز کلیسای انجیلی لوتری فلسطین در این باره میگوید: «ترس من این است که این عاملان شناخته شوند اما از مصونیت برخوردار باشند».
به گفته رهبران مسیحی فلسطین، از نظر ایدئولوژیک، گروههای یهودی افراطی با حمایت سیاسی ضمنی رژیم صهیونیستی دست به این کارها میزنند، زیرا «ذهن آنها درگیر سندرم منجی است و میخواهند تمام سرزمین (فلسطین) را تصرف کنند».
آنها میدانند فراتر از قانون هستند و میتوانند مسیحیان را نیز مثل مسلمانان به جرم آنچه بتپرستی میخوانند، حتی با اسلحه، مورد آزار و اذیت قرار دهند و بدون مجازات بمانند.
یک جوان ارمنی که ماه ژانویه امسال مورد حمله قرار گرفت با اشاره به «ایتامار بن گویر» متحد نتانیاهو گفت: «وزیر امنیت داخلی [رژیم صهیونیستی] وکیلی است که از یهودیان افراطی که به مکانهای مسیحی و سایر مکانها حمله میکردند، دفاع میکرد. وقتی عالیترین مقام در کابینه افراطیترین باشد، چه انتظاری دارید؟»
بن گویر همان کسی است که کمتر از ۳ ماه پیش (5 اکتبر) اعلام کرده بود از نظر پلیس اسرائیل پرتاب آب دهان به روی مسیحیان توسط یهودیان جرم محسوب نمیشود، چرا که یک سنت قدیمی یهودی است! حال آنکه در تمام کشورهای مسیحی و غربی حامی رژیم صهیونیستی، پرتاب آب دهان به روی افراد یک مذهب اقلیت جرم محسوب میشود.
از آغاز سال 2023، تعداد زیادی خرابکاری در شهر قدیمی قدس، شامل 20 اقدام نفرتپراکنانه علیه مسیحیان ثبت شده است.
کار به جایی رسید که وقتی ژوئیه 2023 طی یک مراسم کاتولیک در قدس، حدود 20 یهودی افراطی تلاش کردند با شیپور زدن و فحاشی با صدای بلند خرابکاری کنند، صدای نماینده حاضر وزارت خارجه آمریکا نیز درآمد و گفت: «ما درباره آزادی مذهبی مسیحیان در اورشلیم بسیار نگرانیم».
حتی توریستها نیز با شگفتی شاهد موارد متعدد آب دهان انداختن اسرائیلیها از کوچک و بزرگ به کشیشان و زائران مسیحی قدس هستند، بدون اینکه پلیس دخالتی کند.
در ماه ژوئن کنفرانسی تحت عنوان «چرا یهودیان به روی غیریهودیان آب دهان میاندازند؟» در بیتالمقدس برگزار شد اما توسط وزارت خارجه اسرائیل مورد تحریم قرار گرفت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|