|
ارسال به دوستان
اخبار
پیام سرلشکر باقری به کنگره شعر دفاع مقدس و مقاومت
سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پیامی به بیستوپنجمین کنگره ملی شعر دفاع مقدس و مقاومت، ادبیات و شعر را عاملی برای تهییج و بسیج مردم و حماسهآفرینی در دفاع مقدس و سالهای پس از آن دانست. در بخشهایی از این پیام آمده است:
در فرهنگ غنی و اصیل ایرانیان آزادگی، ایثار و خودباوری نماد و نمود بارزی دارد. در این میان شعر دفاعمقدس نیز که الهامگرفته از حماسه عاشورای حسینی علیهالسلام و میراث قرون متمادی در فرهنگ ماست، همچون خورشید در ادبیات ایرانیان میدرخشد.
ادبیات و بویژه شعر که به فرمایش مقام معظم رهبری، سرمایه و ثروت ملی است، به عنوان هنری اثرگذار، توانسته با تهییج و بسیج مردم در طول سالیان دفاع مقدس و پس از آن در توصیف و شرح رشادتها و شهادتها، تبیین و چرایی دفاعمقدس و دفاع از حریم آلالله، بروز و ظهوری شایسته داشته باشد.
***
731 هزار نفر امسال در مسابقات قرآن بسیج شرکت کردند
نشست خبری سیامین دوره مسابقات سراسری قرآن بسیج با حضور حجتالاسلام احسان رضایی، معاون تعلیم و تربیت بسیج برگزار شد.
در این برنامه معاون تعلیم و تربیت بسیج درباره مسابقات قرآن بسیج گفت: سیامین دوره مسابقات قرآن بسیج کار خود را آغاز کرده و در حال رسیدن به مراحل پایانی است.
وی از استقبال بالای علاقهمندان از مسابقات امسال خبر داد و گفت: امسال بالغ بر ۷۳۱ هزار نفر در سامانه ثبتنام کردند که این کار با کد ملی و شماره تماس انجام شد، یکی از دلایل استقبال بالا از رقابتها گسترش رویکرد مسابقات از فردی به گروهی و خانوادگی است که سال قبل هم استقبال بالایی داشتیم. امسال هم ۱۰ هزار گروه و ۱۵ هزار خانواده در مسابقات شرکت کردند.
***
اختتامیه جشنواره کتاب و رسانه با تجلیل از مروجان کتاب
آیین اختتامیه دوره بیستویکم «جشنواره کتاب و رسانه» که فراخوان آن آبانماه سال جاری همزمان با هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران منتشر شده بود، روز یکشنبه هشتم بهمن ۱۴۰۲ برگزار میشود.
در این آیین که از برگزیدگان محورهای نوزدهگانه جشنواره تجلیل میشود، مدیران و مسؤولان حوزه فرهنگ و رسانه، برگزیدگان ادوار جشنواره، مدیران و اصحاب رسانه، همچنین خبرنگاران حوزه کتاب حضور خواهند داشت و ضمن تجلیل از برگزیدگان بخش مسابقه آثار، 3 جایزه ویژه نیز اهدا خواهد شد.
دبیرخانه جشنواره کتاب و رسانه از تمام علاقهمندان کتاب و فعالیتهای رسانهای در حوزه نشر دعوت کرده است تا روز یکشنبه (هشتم بهمن ۱۴۰۲) ساعت ۱۴ در آیین اختتامیه بیستویکمین جشنواره کتاب و رسانه در تهران، خیابان سمیه، حوزه هنری انقلاب اسلامی، سالن «مهر و ماه» شرکت کنند. این مراسم بهصورت زنده از تلویزیون اینترنتی کتاب به نشانی ketab.tv نیز پخش میشود.
***
نامزدهای گروه «کلیات» جایزه کتاب سال معرفی شدند
دبیرخانه چهلویکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ۸ کتاب را به عنوان نامزدهای گروه «کلیات» این جایزه معرفی کرد. در گروه «کلیات» 8 کتاب در موضوعهای «فرهنگها و دایرهالمعارفها»، «روش تحقیق» و «نسخ خطی» به مرحله دوم داوری چهلویکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران راه یافتند. در موضوع «فرهنگها و دایرهالمعارفها» 2 کتاب دانشنامه اساطیر ایران و دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی به مرحله دوم داوری راه پیدا کردند.
در موضوع «روش تحقیق» 3 کتاب «نظریهپردازی دادهبنیاد»، تألیف اووه فلیک، ترجمه الهام ابراهیمی؛ «روششناسی مطالعات دلالتپژوهی»، تألیف حسن داناییفر و «اصول و منابع تصحیح متون» تألیف علی صفریآققلعه جواز ورود به مرحله دوم داوری این دوره از جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را کسب کردند. همچنین در موضوع «نسخ خطی» کتابهای فهرست دستنویسهای فارسی کتابخانه اسعد افندی (استانبول)، تألیف سیدمحمدتقی حسینی، «فهرست اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی»، بهکوشش گروه محققان و «فهرست نسخههای خطی کتابخانه بزرگ حضرت آیتاللهالعظمی مرعشینجفی»، تألیف گروه مولفان به عنوان نامزد معرفی شدند. مراسم پایانی چهلویکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بهمنماه سال جاری برگزار میشود.
ارسال به دوستان
به بهانه برگزاری اولین جشنواره پادکست فارسی
وقتی پادکست میسوزد
محمدرضا پارسا: 4 ماه پیش زمانی که خبر برگزاری نخستین جشنواره ملی پادکست فارسی اعلام شد، بسیاری از افرادی که در حوزه رسانه فعال بودند و در بسترهای مختلفی از روزنامه و خبرگزاری تا شبکههای اجتماعی و پادکست فعالیت داشتند این اتفاق را به فال نیک گرفتند.
شاید برای آنها که کمتر با مفهوم و معنی پادکست آشنا هستند، بد نباشد این را بگویم که خیلیها به هر نوع فایل صوتی مثل یک مصاحبه یا فایل صوتی آموزشی و... یا حتی مجموعهای از فایلهای صوتی غیرمرتبط پادکست میگویند. در حالی که پادکست، مجموعهای از فایلهای صوتی است که با یک موضوع یا محور ثابت به هم ربط دارند؛ مثل یک سریال. پادکست قاعدتا باید مشترکان ثابت و گذری (غیرثابت) داشته باشد و به محض انتشار هر قسمت جدید آنها را مطلع کند. همه قسمتهای قبلی پادکست، باید در دسترس باشد و اگر یک برنامه صوتی زنده اینترنتی، آرشیو نشود، پادکست محسوب نمیشود.
اگرچه کلمه پادکست حدود 2 دهه است هویتی مشخص یافته و نخستینبار نویسنده یک مقاله در گاردین این کلمه را به کار برد و بعد، هویتش ساخته و مشخص شد اما در این 2 دهه توانسته است با پیداکردن مخاطبان جدی و ثابت، جایگاه متزلزل ابتدایی خود را به موقعیتی ثابت تغییر دهد و مانایی خود را اثبات کند.
در کشور ما هم با آنکه یک دهه از ورود پادکست به فضای رسانه و جا باز کردنش میان عموم مردم میگذرد اما در همین مدت توانسته است جایگاهی خوب و محکم میان مردم و خصوصا جوانان پیدا و با وجود آمدن انواع و اقسام اشکال رسانهای این جایگاه را حفظ کند.
شاید به استناد این استقبال بود که خیلیها گمان میکردند با روشن شدن چراغ یک جشنواره که پادکست را محور قرار داده، استقبال زیادی از آن شود و حتی خود را به عنوان نقطه عطفی در فضای پادکستها تثبیت کند. اغلب اهالی رسانه گمان داشتند اگرچه تعدادی از پادکستهای پرمخاطب به دلیل عدم رعایت موازین و قوانین فرهنگی کشور در جشنوارههایی شبیه این امکان تشویق و تایید یا حتی حضور نخواهند داشت اما آنقدر در حوزه پادکستها دستمان پر است که عدم حضور این بخش از پادکستها هیچ آسیبی به جشنواره نرساند. جشنواره پادکستها با این پشتوانه قوی میتواند از سویی معیار و مرجع تعیین بهترین و بدترین پادکستها شود و از آن سو با معرفی و برجسته کردن پادکستهای خوب، بقیه پادکستها را ترغیب کند تا در شکل ارائه موضوعات، شیوه روایت و سایر موارد مورد استفاده پادکستهای برتر از آنها الگو بگیرد یا دستکم نیمنگاهی به آنها داشته باشد.
با این احوال پس از 4 ماه، نتایج اعلام شده امیدواری شکل گرفته را کمرنگ کرد. نخستین رویداد ملی پادکست فارسی در 2 بخش حرفهای و ویژه از ۸ مهر ۱۴۰۲ به منظور استعدادیابی و ارتقای مهارتهای نوین برنامهسازی صداپایه، برجستهسازی ظرفیت رسانههای نوین در فرآیند امتداد پیام و افزایش اثربخشی و ماندگاری تولیدات صداپایه در فضای مجازی برگزار شد. به گفته برگزارکنندگان این رویداد، اهدافی مثل ظرفیتسازی پرورش استعدادهای تولید پادکست، آموزش ساخت پادکست برای علاقهمندان به حوزه تولیدات صداپایه با عنوان هدف فرعی و در راستای هدف اصلی خود، جریانسازی و نهادینهکردن نهضت تولید پادکست فارسی، میزبانی از تمام پادکسترهای فارسی، زمینهسازی برای ورود به زمینههای نوپدید تولید و انتشار محتوای صداپایه بر بستر وب برای این رویداد مدنظر بوده است؛ اهدافی که اگر در این رویداد مورد نظر قرار میگرفت، حالا بحث درباره این رویداد و نقد یا تعریف و حمایت از آن را میشد بدون هیچ تبلیغات و پروپاگاندایی در اغلب رسانههای رسمی و غیررسمی در تمام بسترهای رسانه دید. این رویداد میتوانست به حدی برای اهالی رسانه جذاب باشد که از همین حالا پادکستها برای حضور در دومین دوره آن به خط و آماده شوند اما طبیعی است که وقتی پادکستهای حاضر در سبد جشنواره محدود باشد و جای بسیاری از مهمترین آنها در این سبد خالی باشد و اسامی اعلامشده با آنچه همه گمان داشتند تفاوتی جدی و معنادار داشته باشد، دیگر نه از شور و اشتیاق خبری خواهد بود و نه از سر و صدای طبیعی و بدون تبلیغات رسمی.
البته وقتی پادکستها ملزم شوند در صورت علاقهمند بودن به حضور در این رویداد فرم پرکرده و مدارک مورد نیاز را ارسال کنند و داوری نیز فقط از میان آثاری که داوطلب شدهاند انجام پذیرد، میشود حدس زد دلیل نبود بسیاری از نامهای مطرح چیست و چرا با آنکه ۴۶۹ اثر به دبیرخانه نخستین رویداد ملی پادکست فارسی ارسال شده، نام پادکستهای پرمخاطب و جذابی را که مقید به رعایت اصول و قواعد فرهنگی هم بودهاند، نمیشود در این لیست دید؛ لیستی از برندگان جشنوارهای که به گفته برگزارکنندگانش اصالت و پژوهش، سوژهیابی و خلاقیت، کیفیت روایتگری، کنشهای کاربران، کیفیت بهکارگیری ابزارها و ملزومات پادکست حرفهای، خلاقیت و نوآوری در گرافیک و طراحی و بهرهمندی از قابلیت ابزارها و سکوهای انتشار، از جمله معیارهای اصلی آن بوده است.
برگزیدگان نخستین رویداد ملی پادکست فارسی در بخشهای مختلف به این شرح اعلام شده است:
بخش آموزش، علم و فناوری، کسبوکار، پادکست فوربو از رضا توکلی، بخش نمایش، طنز، سفر و موسیقی، پادکست چهارگاه از علیرضا هدایتی، بخش فرهنگ، هنر و ادبیات، پادکست رادیو بندر تهران از محمدامین چیتگران، بخش بهداشت و سلامت، مهارتهای زندگی، خانواده و کودک، پادکست همزن از سیدمیلاد ناظمی، بخش ورزش و سرگرمی، پادکست صدای پرسپولیس از محسن شاهمرادی، بخش ویژه پادکست داکس از پیمان بشردوست و بخش مردمی، سیدهمریم اقسمی. اولین رویداد ملی پادکست فارسی به دبیری و مدیریت شبکه رادیویی جوان از ۸ مهر ۱۴۰۲ کار خود را آغاز کرد و دوم بهمن ۱۴۰۲ با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.
ارسال به دوستان
برگزاری نشست رسانهای شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر
جشنواره فجر قله هنرهای تجسمی است
نشست رسانهای شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر سهشنبه ۳ بهمن با حضور محمد خراسانیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیر عبدالحسینی دبیرکل فجر شانزدهم و مسعود زندهروحکرمانی دبیر هنری در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
محمد خراسانیزاده، مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: امسال برای شانزدهمین بار جشن ملی هنرمندان تجسمی را پیش میبریم. فرآیند جشنواره از مردادماه کار خود را آغاز کرد، از ۶ شهریور به جمعبندی رسیده و اکنون در مرحله اجراست. وی یادآور شد: مصطفی گودرزی، نادر قشقایی، بهمن عبدی، سیدعباس میرهاشمی، مسعود نجابتی، زهرا رهبرنیا، لیلا عباسی، محمدرضا دوستمحمدی، علی فروزانفر و امیر عبدالحسینی اعضای شورای سیاستگذاری امسال بودند. رویکرد این جشنواره هنر نوآور، خلاق، وحدتبخش و امیدآفرین است. امروز که در آستانه افتتاح هستیم با کمال افتخار عرض میکنم فجر شانزدهم وحدتبخش برای تمام هنرمندان هنرهای تجسمی است. از ترکیب داوران و دبیران بزرگوار تا هنرمندانی که آثار خود را به این جشنواره فرستادند تشکر میکنم که در کنار هم فجر باشکوهی را رقم زدند.
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: تنها جشنوارهای هستیم که دبیرکل داریم. ۲۲ دبیرکل، ۶۰ داور ملی و ۳۲ داور استانی در این جشنواره حضور دارند. در تمام استانها آثار متعددی ارائه شده است. حجم آثار دریافتی ۱۰۰۷۶ اثر است. در بخش استانها قریب به ۱۲ هزار اثر دریافت شد. حدود ۲۲ هزار اثر در بخشهای رقابتی ملی و استانی در این ابررویداد شرکت کردند که باید ارزیابی میشدند. خراسانیزاده با اشاره به کیفیت جشنواره شانزدهم ادامه داد: نقطه افتخار ما بر کیفیت آثار است. حجم آثار نهایی با وجود سختگیری داوران نشاندهنده کیفیت آثار است. چهرههای جدیدی را در جایگاه دبیری و داوری داشتیم که تا پیش از این اسامی آنها را در این رویدادها ندیده بودیم. همانطور که به پیشکسوتان توجه میشود باید به نسل نو هم در این بحث توجه شود. وی افزود: حضور بانوان در این رویداد باعث افتخار بود. برای نخستین بار در بخش مجسمهسازی تمام داوران ما بانوان هستند. مشکلی که وجود دارد این است که بسیاری از افراد هنرهای تجسمی را نمیشناسند. امسال ۲ بخش غیررقابتی در موزه هنرهای معاصر خواهیم داشت.
امیر عبدالحسینی، دبیر جشنواره شانزدهم هنرهای تجسمی در ادامه این نشست گفت: رویکرد اولی که در این جشنواره مد نظر داشتیم کیفیت در کنار کمیت بود. یکی از دلایلی که در این نگاه موفق شدیم، حضور سرآمدان هنر در ترکیب سیاستگذاران، دبیران و داوران بود. پیوند جشنواره شانزدهم با 15 دوره گذشته نباید قطع میشد. وی افزود: حضور بانوان در ترکیب سیاستگذاری، شورای دبیران و شورای داوران در این رویداد قابل توجه است. میان جامعه دانشگاهی و حرفهای هنر اختلاف نظر وجود داشت که در این جشنواره بنا شد از جامعه دانشگاهی استفاده شود. بخش علمی امسال به ارشد و دکترا اختصاص یافت. رویکرد بعدی این بود که جشنواره هنرهای تجسمی فجر از نمایشگاه فراتر رود و به جنبههای کاربردی ورود کند، از این رو بخشهای مختلفی از جمله ناشران کتابهای تجسمی به جشنواره اضافه شد. دبیر شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی با اشاره به بخش فیلمهای مستند گفت: سابقه فیلمهای هنرهای تجسمی در سالهای قبل هم بود و رویکرد آن جذب مخاطب به هنرهای تجسمی است. ۲۲ فیلم در سامانه جشنواره ضبط شد و پس از داوری فیلمهای منتخب اعلام خواهد شد. مسعود زندهروحکرمانی، دبیر هنری این رویداد هم اظهار کرد: تیم متشکل از دبیران و داوران بسیار زحمت کشیدند. بخش آینه در آینه ۳ به پوسترهای انقلاب اختصاص دارد. در این بخش ۱۳۸ اثر از ۱۲۵ هنرمند روی دیوار میرود. ۸۵۴ اثر در بخشهای مسابقه، قله، بازار هنر و... از ۶۰۶ هنرمند در موسسه هنری صبا به نمایش درمیآید. دبیر هنری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی افزود: بیش از ۱۰۰۰ نفر هنرمند تجسمی آثارشان در این جشنواره به نمایش درمیآید. تعدادی از این عزیزان آثارشان حذف شد و در روز اختتامیه تعدادی برگزیده جشنواره هستند. وی با اشاره به میزان جوایز این رویداد خاطرنشان کرد: جوایز نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است. زندهروحکرمانی با اشاره به طراحی پوستر شانزدهم گفت: پوستر جشنواره توسط صابر شیخرضایی که از برگزیدگان سال گذشته بود طراحی شده است. همچنین سعید رحیمی پوستر تجسم هنر را طراحی کردند. یکشنبه ۸ بهمن در موزههای معاصر و سهشنبه ۱۰ بهمن در موسسه هنری صبا ساعت ۱۸ نمایشگاه هنرهای تجسمی فجر گشایش مییابد.
ارسال به دوستان
دومین جلسه نقد و بررسی آثار صحنهای جشنواره 42 تئاتر فجر برگزار شد
نگاهی نو به نقش و جایگاه زنان در دوران دفاع مقدس
گروه فرهنگ و هنر: دومین جلسه نقد و بررسی آثار بخش تئاتر صحنهای جشنواره ۴۲ تئاتر فجر، روز گذشته با حضور رضا آشفته، محمدحسن خدایی و عرفان پهلوانی در سالن مشاهیر تئاتر شهر برگزار شد و 3 نمایش «ایلخون»، «بدریه» و «کابوسنامه اهل هوا» مورد تجلیل قرار گرفتند.
در آغاز دومین جلسه نقد و بررسی آثار بخش تئاتر صحنهای جشنواره 42 تئاتر فجر که عباس غفاری مدیریت آن را برعهده داشت، رضا آشفته با اشاره به اقتباس نمایش «ایلخون» از نمایشنامه «مکبث» نوشته ویلیام شکسپیر، داستان نمایش «ایلخون» را دارای ساختار روایی داستانهای ملی و ایرانی دانست. او این نوع ساختار نمایشی را دارای پیشینه فراوان در تئاتر ایران دانست که دریافت و شناخت آن، حاصل تلاشهای بهرام بیضایی است.
* تمدن؛ ارتباط پیوستهتر و بیشتر انسان با طبیعت
آشفته با اشاره به این موضوع، خطاب به کارگردان این اثر گفت: «اگر بهرام بیضایی به فرهنگها اشاره داشته است، شما در نمایش «ایلخون»، به خردهفرهنگها نیز اشاره داشتهاید و این موضوع را میتوان از بهرهگیری شما از المانهای فولکلور عشایری منطقه، دریافت. این المانها شامل لحاف چهلتکه، آویزهای آرایهای چادر و پوشاک محلی کاراکترهای نمایشند که باعث میشوند نمایش، اجرایی هنریتر و زیباتر داشته باشد».
این منتقد در بیان اشکال گوناگون مدنیت، همچنین گفت: «شاید برداشت و عقیده کلی از واژه مدنیت، شهرنشینی و زندگی شهری باشد ولی عقیده من این است که تمدن یعنی ارتباط پیوستهتر و بیشتر انسان با طبیعت که این دیدگاه در بیان نمایش شما به خوبی دیده میشود. به بیان دیگر، ما داستان بزرگ «مکبث» شکسپیر را در مقیاسی کوچک در زیستبوم منطقه شما دیدیم. همین همخوانی داستان نمایش شما با زیستبوم، باعث میشود ما ریتم و هارمونی را نیز در این اجرا به خوبی ببینیم».
آژمان بیژنینسب، کارگردان «ایلخون» در ادامه این نشست، توضیح داد: «من بر خلاف آنچه بسیاری هنرمندان، فراگیری دانش هنری را صرفا در تحصیلات آکادمیک هنر میدانند، هنر را زندگی میکنم. بر همین اساس، تلاش کردم تا برگرفته از تجربیات خودم، چشم سومی باشم تا نمایشنامه مکبث را از نگاهی بیرونی در زیستبوم خودم پیدا کنم و آن را پس از گذراندن از فیلتر نگاه خودم، به اجرا برسانم». در ادامه، غفاری با اشاره به این موضوع که در جشنوارههای هنری، 2 امتیاز بسیار خوب وجود دارد، گفت: «اول آنکه این جشنوارهها، بستر بسیار خوبی برای معرفی هنرمندان جوان کشور به یکدیگر هستند و دوم آنکه در پی آشنایی هنرمندان نقاط مختلف کشور با یکدیگر و گشایش باب گفتوگو بین آنها، باب انتقال هنر در نقاط مختلف کشور گشوده میشود».
* بررسی موضوع زار در «کابوسنامه اهل هوا»
در آغاز این بخش، علیرضا داوری، نویسنده و کارگردان نمایش «کابوسنامه اهل هوا»، ضمن اشاره به این موضوع که جلال آلاحمد پژوهشهایی درباره فرهنگهای فولکلور ایران داشته است، گفت: «من نیز در این نمایشنامهام که پروژه پایاننامه کارشناسی ارشد خودم نیز هست، به بررسی موضوع زار در فرهنگ زیستبوم خودم پرداختهام».
عرفان پهلوانی، منتقد تئاتر، با عنوان کردن موضوع ایرانیزهکردن در نمایش ایرانی گفت: «بحث ایرانیزهکردن همواره در تئاتر ایران روی داده است ولی آنچه مهم است، ایرانیزه کردن غیرافراطی و به روز است. پرسشی که در این باره برای من مطرح است، این است که چرا بخش بزرگی از نمایشهای خطه جنوب کشور به موضوعات متافیزیکی، جن، زار و ارواح میپردازند؟»
داوری در ادامه این نشست توضیح داد: «در این فرآیند، نه نگاه دراماتیک و نه نگاه زیباشناسانه، وجود ندارد. شاید به جرأت بتوانم بگویم این گرایش نگارشی، تنها راه گریزی برای برونرفت از محدودیتهای موضوعی است اما درباره علت گرایش خودم به این موضوع میتوانم بگویم که در فرآیند نمایش من، نه ناخودآگاه فردی، بلکه ناخودآگاه جمعی، به صورت اتوماتیک به محتوای داستان نزدیک میشوند و دچار نوعی خودآگاهی میشوند».
پهلوانی در ادامه خطاب به کارگردان اثر گفت: «آن چیز که به نمایش شما آسیب میرساند، نبود پیوند بین سرمایه فرهنگی زیستبوم منطقه و نیازهای ادراکی جامعه امروز است».
داوری هم توضیح داد: «فرهنگ تئاتر ایرانی بر پایه ساختار ارسطویی نیست، بلکه دارای ساختار روایی است. از این رو، نمایش ما نیز قالبی روایتی را در بر دارد».
نویسنده نمایش «بدریه» در معرفی اثر خود، این نمایش را حول محور جنگ و دفاعمقدس دانست که در آن، نگاهی نو به حضور زن در دفاعمقدس ایران شده است؛ موضوعی که شاید پیش از این، خیلی کم به آن پرداخته شده است.
خدایی، پرداخت موضوعی نمایش به مقوله زن در دفاعمقدس و داستان نمایش در فرهنگ فولکلور آن منطقه را که به موازات یکدیگر جای گرفتهاند بسیار ارزشمند دانست و افزود: «بهتر بود با نگاهی زنانهتر در دیالوگها و اجرا، به آن پرداخته میشد».
ارسال به دوستان
حمایت از فلسطین، رساترین فریاد غیرمتعهدها
نوزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد NAM2024 که با حضور رهبران و نمایندگان 120 کشور روز یکشنبه در کامپالا پایتخت اوگاندا به کار خود پایان داد، در یک مقطع زمانی مهم به تریبونی بینالمللی برای دفاع از مظلومیت فلسطین تبدیل شد.
ایران که میزبان شانزدهمین دوره نشست جنبش غیرمتعهدها (شهریور۱۳۹۱) بود قرار بود در بالاترین سطح در این نشست حضور یابد اما در نهایت به جای رئیسجمهور سیدابراهیم رئیسی، معاون اول او محمد مخبر عازم اوگاندا شد. او شنبه گذشته در سخنرانیاش به نمایندگی از دولت انقلابی جمهوری اسلامی ایران بیش از هر چیز تلاش کرد در این برهه حساس از تریبون غیرمتعهدها فریاد مظلومیت فلسطین را به گوش اعضای این جنبش و کل جهان برساند.
او با پیش کشیدن مساله نسلکشی رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا در غزه تلاش کرد مسائل همپیوند با تروریسم را چه در فلسطین و چه در حملات اخیر دشمنان ملت اخیر ایران برای بیش از 3000 نماینده از بیش از 119 کشور دیگر تصویر کند.
در واقع میتوان گفت با وجود حضور پررنگ کشورهای اسلامی و عربی در نشست 6 روزه کامپالا، این نماینده ایران بود که به طور جدی قرار گرفتن موضوع حمایت از فلسطین و محکومیت اسرائیل در دستور کار اصلی اجلاس غیرمتعهدهای 2024 را پیگیری کرد و به ثمر رساند. ردپای تاکید مخبر بر برقراری فوری آتشبس و ارسال سریع کمکهای بشردوستانه به تمام مناطق نوار غزه، قطع کامل اجرای سیاست کوچ اجباری ساکنان آن توسط رژیم صهیونیستی و شروع فوری روند بازسازی غزه و سایر مناطق اشغالی فلسطین را میتوان در بیانیه پایانی کشورهای عضو مشاهده کرد. در این بیانیه 47 مادهای، مهمترین بند «اهمیت مساله فلسطین برای جنبش عدم تعهد» بود که پررنگترین پیام بینالمللی نوزدهمین دوره گردهمایی کشورهای عمدتا ضدامپریالیست عضو این جنبش 65 ساله محسوب میشد. در این بیانیه تأکید شده مواضع 120 کشور عضو در حمایت از فلسطین که در 6 دهه گذشته توسعه یافته، باید در راستای «دفاع، حفظ و ترویج» بویژه در چارچوب سازمان ملل به عنوان بخشی از تلاشهای مستمر کشورهای عضو برای پایان دادن به استعمار، ظلم، اشغال و سلطه در سرزمینهای اشغالی فلسطین در نظر گرفته شود.
در ادامه بیانیه آمده است: «آنها (کشورهای عضو) بشدت نگران ادامه وخامت اوضاع میدانی و بحران انسانی در نوار غزه هستند، جایی که جمعیتی که بیش از نیمی از آنها کودک هستند، تلفات جانی و صدمات زیادی را متحمل میشوند. تخریب گسترده خانههای آنها و آوارگی اجباری گسترده در حالی است که اسرائیل همچنان به انجام حملات بیرویه در سراسر نوار غزه ادامه میدهد». کشورهای عضو همچنین از درخواستی که آفریقای جنوبی به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ارائه داده حمایت میکنند و تمام اقدامات [رژیم اشغالگر] اسرائیل را برای تغییر وضعیت بلندیهای جولان اشغالی سوریه محکوم میکنند».
ریشه جنبش غیرمتعهدها در نخستین کنفرانس بزرگ آفریقایی - آسیایی در سال 1955 در باندونگ اندونزی است که آغاز استعمارزدایی ملتها پس از جنگ دوم جهانی بود.
این جنبش رسما با اجلاس بلگراد در سال ۱۹۶۱ میلادی در اوج جنگ سرد با هدف وحدت میان کشورهایی تشکیل شد که نه در اردوگاه کمونیسم موسوم به بلوک شرق و نه در اردوگاه سرمایهداری یا امپریالیسم موسوم به بلوک غرب قرار داشتند. از همین رو اکنون صربستان به عنوان میراثدار یوگسلاوی سابق در مقام تنها عضو اروپایی جنبش غیرمتعهد در کنار ۵۳ کشور آفریقایی، ۴۰ کشور آسیایی و ۲۶ کشور آمریکای لاتین و کارائیب ۱۲۰ عضو آن را تشکیل میدهند، در حالی که ۱۸ کشور (از جمله روسیه و چین) و ۱۰ سازمان از جمله سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا اعضای ناظر این جنبش هستند. جنبش کشورهای غیرمتعهد، منشور، قانون یا معاهده موسس یا دبیرخانه دائمی ندارد و اداره امور آن به عهده کشوری است که طی هر 3 سال ریاست دورهای را بر عهده دارد.
روسیه به عنوان یک عضو اروپایی ناظر در سالهای اخیر تبدیل به حامی و همراه مواضع جنبش غیرمتعهدها شده که این نشاندهنده شکافی مهم در جهانبینی استکباری شمال جهانی محسوب میشود.
پیام روز شنبه ولادیمیر پوتین به این اجلاس از آن جهت تاریخی است که در آن رئیسجمهور روسیه به عنوان وارث اتحاد جماهیر شوروی و رهبر یکی از 5 کشور ثابت و صاحب حق رای در شورای امنیت سازمان ملل، با ادبیاتی کاملا متفاوت همتایان غیرمتعهد خود را خطاب قرار داد و گفت: «ما با رد جاهطلبیهای نواستعماری، استانداردهای دوگانه، همچنین فشار زور، دیکتاتوری و باجخواهی به عنوان ابزاری برای دستیابی به سیاست خارجی و اهداف اقتصادی خارجی، کاملا همراه هستیم».
در بیانیه 47 مادهای اجلاس 2024 اوگاندا پس از موضوع فلسطین، سرفصلهای مهم دیگری نیز اعلام شد، از جمله تاکید بر اهمیت تقویت چندجانبهگرایی و اصلاحات جامع در معماری چندجانبه حکمرانی جهانی. در این بخش از بیانیه به «بی عدالتی تاریخی علیه آفریقا» اشاره شده و کشورهای عضو حمایت خود را از افزایش نمایندگی ثابت و غیرثابت آفریقا در «شورای امنیت لازمالاصلاح» اعلام کردهاند.
کشورهای عضو از اصلاح ساختار مالی بینالمللی نیز حمایت میکنند و متعهد میشوند به سمت یک سیستم تجاری چندجانبه جهانی، مبتنی بر قوانین باز، شفاف، قابل پیشبینی، فراگیر، منصفانه، بدون تبعیض و عادلانه حرکت کنند.
اعضای این جنبش همچنین خواستار حمایت و ترویج احترام به منشور ملل متحد و حقوق بینالملل، «بویژه اصول حاکمیت، برابری حاکمیت، تمامیت ارضی، عدم مداخله و حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات» شدند. آنها سپس از تقویت نقش جنبش در حل و فصل مسالمتآمیز « اختلافات، پیشگیری و حل مناقشه» حمایت کردند. هشدار درباره خطر همهگیری ویروسهای جدید، مخالفت با اقدامات یکجانبه علیه تغییرات اقلیمی، تاکید بر عدم اشاعه هستهای در همه جنبههای آن برای تقویت صلح و امنیت بینالمللی و حمایت از پیشگیری و مبارزه با تروریسم و سوءاستفاده تروریستی از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، از جمله رسانههای اجتماعی، از دیگر مواد بیانیه اجلاس اخیر بود.
یکی از بندهایی که کشورمان در گنجاندن آن در بیانیه پایانی نقش مهمی ایفا کرد، فراخوان 120 کشور عضو جنبش برای لغو کامل، فوری و بدون قید و شرط تمام اقدامات قهری یکجانبه از جمله تحریمهایی است که به عنوان ابزاری برای فشار سیاسی یا اقتصادی و مالی علیه هر کشوری استفاده میشود. در نهایت این جنبش روایت مستقلی از آمریکا و غرب را در تعریف حقوق بشر ارائه داد و بر دفاع از آن تاکید کرد.
ارسال به دوستان
حمایت از فلسطین، رساترین فریاد غیرمتعهدها
نوزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد NAM2024 که با حضور رهبران و نمایندگان 120 کشور روز یکشنبه در کامپالا پایتخت اوگاندا به کار خود پایان داد، در یک مقطع زمانی مهم به تریبونی بینالمللی برای دفاع از مظلومیت فلسطین تبدیل شد.
ایران که میزبان شانزدهمین دوره نشست جنبش غیرمتعهدها (شهریور۱۳۹۱) بود قرار بود در بالاترین سطح در این نشست حضور یابد اما در نهایت به جای رئیسجمهور سیدابراهیم رئیسی، معاون اول او محمد مخبر عازم اوگاندا شد. او شنبه گذشته در سخنرانیاش به نمایندگی از دولت انقلابی جمهوری اسلامی ایران بیش از هر چیز تلاش کرد در این برهه حساس از تریبون غیرمتعهدها فریاد مظلومیت فلسطین را به گوش اعضای این جنبش و کل جهان برساند.
او با پیش کشیدن مساله نسلکشی رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا در غزه تلاش کرد مسائل همپیوند با تروریسم را چه در فلسطین و چه در حملات اخیر دشمنان ملت اخیر ایران برای بیش از 3000 نماینده از بیش از 119 کشور دیگر تصویر کند.
در واقع میتوان گفت با وجود حضور پررنگ کشورهای اسلامی و عربی در نشست 6 روزه کامپالا، این نماینده ایران بود که به طور جدی قرار گرفتن موضوع حمایت از فلسطین و محکومیت اسرائیل در دستور کار اصلی اجلاس غیرمتعهدهای 2024 را پیگیری کرد و به ثمر رساند. ردپای تاکید مخبر بر برقراری فوری آتشبس و ارسال سریع کمکهای بشردوستانه به تمام مناطق نوار غزه، قطع کامل اجرای سیاست کوچ اجباری ساکنان آن توسط رژیم صهیونیستی و شروع فوری روند بازسازی غزه و سایر مناطق اشغالی فلسطین را میتوان در بیانیه پایانی کشورهای عضو مشاهده کرد. در این بیانیه 47 مادهای، مهمترین بند «اهمیت مساله فلسطین برای جنبش عدم تعهد» بود که پررنگترین پیام بینالمللی نوزدهمین دوره گردهمایی کشورهای عمدتا ضدامپریالیست عضو این جنبش 65 ساله محسوب میشد. در این بیانیه تأکید شده مواضع 120 کشور عضو در حمایت از فلسطین که در 6 دهه گذشته توسعه یافته، باید در راستای «دفاع، حفظ و ترویج» بویژه در چارچوب سازمان ملل به عنوان بخشی از تلاشهای مستمر کشورهای عضو برای پایان دادن به استعمار، ظلم، اشغال و سلطه در سرزمینهای اشغالی فلسطین در نظر گرفته شود.
در ادامه بیانیه آمده است: «آنها (کشورهای عضو) بشدت نگران ادامه وخامت اوضاع میدانی و بحران انسانی در نوار غزه هستند، جایی که جمعیتی که بیش از نیمی از آنها کودک هستند، تلفات جانی و صدمات زیادی را متحمل میشوند. تخریب گسترده خانههای آنها و آوارگی اجباری گسترده در حالی است که اسرائیل همچنان به انجام حملات بیرویه در سراسر نوار غزه ادامه میدهد». کشورهای عضو همچنین از درخواستی که آفریقای جنوبی به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ارائه داده حمایت میکنند و تمام اقدامات [رژیم اشغالگر] اسرائیل را برای تغییر وضعیت بلندیهای جولان اشغالی سوریه محکوم میکنند».
ریشه جنبش غیرمتعهدها در نخستین کنفرانس بزرگ آفریقایی - آسیایی در سال 1955 در باندونگ اندونزی است که آغاز استعمارزدایی ملتها پس از جنگ دوم جهانی بود.
این جنبش رسما با اجلاس بلگراد در سال ۱۹۶۱ میلادی در اوج جنگ سرد با هدف وحدت میان کشورهایی تشکیل شد که نه در اردوگاه کمونیسم موسوم به بلوک شرق و نه در اردوگاه سرمایهداری یا امپریالیسم موسوم به بلوک غرب قرار داشتند. از همین رو اکنون صربستان به عنوان میراثدار یوگسلاوی سابق در مقام تنها عضو اروپایی جنبش غیرمتعهد در کنار ۵۳ کشور آفریقایی، ۴۰ کشور آسیایی و ۲۶ کشور آمریکای لاتین و کارائیب ۱۲۰ عضو آن را تشکیل میدهند، در حالی که ۱۸ کشور (از جمله روسیه و چین) و ۱۰ سازمان از جمله سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا اعضای ناظر این جنبش هستند. جنبش کشورهای غیرمتعهد، منشور، قانون یا معاهده موسس یا دبیرخانه دائمی ندارد و اداره امور آن به عهده کشوری است که طی هر 3 سال ریاست دورهای را بر عهده دارد.
روسیه به عنوان یک عضو اروپایی ناظر در سالهای اخیر تبدیل به حامی و همراه مواضع جنبش غیرمتعهدها شده که این نشاندهنده شکافی مهم در جهانبینی استکباری شمال جهانی محسوب میشود.
پیام روز شنبه ولادیمیر پوتین به این اجلاس از آن جهت تاریخی است که در آن رئیسجمهور روسیه به عنوان وارث اتحاد جماهیر شوروی و رهبر یکی از 5 کشور ثابت و صاحب حق رای در شورای امنیت سازمان ملل، با ادبیاتی کاملا متفاوت همتایان غیرمتعهد خود را خطاب قرار داد و گفت: «ما با رد جاهطلبیهای نواستعماری، استانداردهای دوگانه، همچنین فشار زور، دیکتاتوری و باجخواهی به عنوان ابزاری برای دستیابی به سیاست خارجی و اهداف اقتصادی خارجی، کاملا همراه هستیم».
در بیانیه 47 مادهای اجلاس 2024 اوگاندا پس از موضوع فلسطین، سرفصلهای مهم دیگری نیز اعلام شد، از جمله تاکید بر اهمیت تقویت چندجانبهگرایی و اصلاحات جامع در معماری چندجانبه حکمرانی جهانی. در این بخش از بیانیه به «بی عدالتی تاریخی علیه آفریقا» اشاره شده و کشورهای عضو حمایت خود را از افزایش نمایندگی ثابت و غیرثابت آفریقا در «شورای امنیت لازمالاصلاح» اعلام کردهاند.
کشورهای عضو از اصلاح ساختار مالی بینالمللی نیز حمایت میکنند و متعهد میشوند به سمت یک سیستم تجاری چندجانبه جهانی، مبتنی بر قوانین باز، شفاف، قابل پیشبینی، فراگیر، منصفانه، بدون تبعیض و عادلانه حرکت کنند.
اعضای این جنبش همچنین خواستار حمایت و ترویج احترام به منشور ملل متحد و حقوق بینالملل، «بویژه اصول حاکمیت، برابری حاکمیت، تمامیت ارضی، عدم مداخله و حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات» شدند. آنها سپس از تقویت نقش جنبش در حل و فصل مسالمتآمیز « اختلافات، پیشگیری و حل مناقشه» حمایت کردند. هشدار درباره خطر همهگیری ویروسهای جدید، مخالفت با اقدامات یکجانبه علیه تغییرات اقلیمی، تاکید بر عدم اشاعه هستهای در همه جنبههای آن برای تقویت صلح و امنیت بینالمللی و حمایت از پیشگیری و مبارزه با تروریسم و سوءاستفاده تروریستی از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، از جمله رسانههای اجتماعی، از دیگر مواد بیانیه اجلاس اخیر بود.
یکی از بندهایی که کشورمان در گنجاندن آن در بیانیه پایانی نقش مهمی ایفا کرد، فراخوان 120 کشور عضو جنبش برای لغو کامل، فوری و بدون قید و شرط تمام اقدامات قهری یکجانبه از جمله تحریمهایی است که به عنوان ابزاری برای فشار سیاسی یا اقتصادی و مالی علیه هر کشوری استفاده میشود. در نهایت این جنبش روایت مستقلی از آمریکا و غرب را در تعریف حقوق بشر ارائه داد و بر دفاع از آن تاکید کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|