|
گفتوگوی «وطن امروز» با دکتر موسی حقانی درباره نقش دینستیزی پهلوی در سقوط این رژیم
ظهور غیرت دینی
اشکان صدیق: انقلاب اسلامی ایران با سطح وسیع و ریشههای عمیق و تمام ویژگیهای خود به عنوان یک پدیده اجتماعی، معلول و محصول عوامل بسیاری بود. در این میان هر گروهی با توجه به ملاکهای فکری و منافع تشکیلاتی خویش، علتی را برجستهتر کرده و سعی میکند سلسله علل را به آن علت اصلی بازگرداند. با توجه به این مطلب است که تبیین زمینهها و عوامل وقوع انقلاب 57 در آستانه چهلوپنجمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ضروری به نظر میآید. برای بررسی بیشتر عوامل و زمینههای انقلاب اسلامی ایران با دکتر موسی حقانی، پژوهشگر تاریخ معاصر گفتوگو کردیم.
* * *
* آقای دکتر حقانی! در آستانه چهلوپنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی قرار داریم. یکی از سوالات مهمی که در زمینه انقلاب اسلامی مطرح میشود این است که اساسا چرا این انقلاب شکل گرفت و چه زمینههایی باعث این نهضت شد؟
ببینید! مجموعه علل و عوامل میتواند منجر به بروز یک انقلاب مردمی شود. البته ابتدا باید در نظر داشت انقلاب ما در اصل یک انقلاب فرهنگی است، یعنی زیربنای آن، یک انقلاب فرهنگی است اما عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی خارجی در بروز انقلاب موثر بوده است.
از لحاظ مبانی اعتقادی و از لحاظ فرهنگی، جامعه نمیتوانست شرایطی را که در دوره پهلوی بر ایران حاکم بود، بپذیرد و نسبت به آن عکسالعمل نداشته باشد؛ چه از نظر مسائل هویتی و چه از لحاظ مسائل اعتقادی. از لحاظ اعتقادی میدانید در مذهب تشیع حکومت برای غیرمعصوم تعریف نشده، یعنی جایز نیست و به عبارت بهتر تشیع حکومت غیرمعصوم را تایید نمیکند. البته یک قیدی دارد و آن حکومتی است که مأذون از سوی فقیه جامعالشرایط باشد یا نه اساسا یک فقیه در راس آن قرار بگیرد. اندیشه سیاسی شیعه مبتنی بر نظام امامت است و در دوران غیبت، فقها و علما از سوی امام معصوم برای تصدی امور ولایت دارند. در نزد علما روی این اختلاف نیست که فقیه ولایت دارد، اینکه چقدر بسطیت دارد و در چه حوزههایی وارد شود، محل اختلاف نظر است.
میخواهم عرض کنم اساسا رژیمی که از سوی معصوم اذن برای حکومت نداشته باشد، مشروع نیست، بنابراین یک عدم مشروعیت تاریخی وجود دارد.
بحث دیگر عدم مشروطیت اعتقادی رژیمهای قبل از انقلاب است.
* پس به نظر شما نخستین و شاید مهمترین اشکال رژیم پهلوی مشروعیت آن بود؟
بله! به نظرم مشکل اصلی ما با رژیم پهلوی بازمیگشت به بیگانگیای که پهلویها با ارزشها و اعتقادات مردم داشتند. البته این درگیری و این تخاصم از دوره پهلوی شروع نشد و در دوره قاجار هم ما میبینیم جریان روشنفکری و افرادی نظیر آخوندزاده و میرزا ملکم خان به ارزشهای اسلامی حمله میکردند. ملکم خان بیشتر دنبال تحریف اسلام و مبانی اسلامی و دینی بود. او با تحریف کار خودش را پیش میبرد و آخوندزاده با تخریب و تلاش برای نابودی در کوتاهمدت. درگیری از آن مقطع شروع شده بود و عملا ما میبینیم تعداد قابل توجهی از روشنفکران غربگرا که تحت تاثیر ملکم خان و آخوندزاده و اینها بودند، میآیند در خدمت رژیم دیکتاتوری قرار میگیرند. یعنی در خدمت رضاخان... چه کسانی؟ تقیزاده، ابوالحسن فروغی، محمدعلی فروغی و... اینها کسانی هستند که کاملا از لحاظ فرهنگی، جریان دینستیز هستند که در دوره قاجار فعالیت خود را آغاز میکنند و بعد در دوره پهلوی هم به عنوان همکار و مشاور در کنار پهلوی قرار میگیرند. خب! این باعث تصادم و درگیریهایی بین جامعه ایرانی و این حکومت میشود. اگر بخواهم مثال بزنم، مثلا ممنوعیت عزاداری، ممنوعیت تعزیهداری و از همه گستردهتر منع حجاب در دوره رضاخان از 1314 به بعد. یا ساختارشکنیهایی که شکل میگرفت، مثلا بیاحترامی و بیاعتنایی به مقدسات. خب! اینها در بین مردم تاثیرگذار بود و علما را هم مجبور به واکنش میکرد.
بالاخره ما بخش عمدهای از هویتمان را عناصر اسلامی تشکیل میدهد. از زمان ورود اسلام به ایران و مسلمان شدن ایرانیها، بعد شیعه شدن ایرانیها، یعنی یکی از ارکان هویتی ما تشیع محسوب میشود و سیستم تمام تلاشش این بود که این رکن هویتی را از بین ببرد. در کنار دینستیزی، شما میبینید در دوره پهلوی ما شاهد باستانگرایی هم هستیم. چون اینها بالاخره میخواهند اسلام را حذف کنند، یک چیزی باید جایگزین آن بشود و خب! نمیتوانند مستقیم بروند همان آموزههای غربی را بیاورند و به مردم بگویند از امروز به بعد شما دیگر باید از فرق سر تا ناخن پا غربی شوید؛ مردم این را نمیپذیرفتند. اول باید پایه اسلام سست شود؛ پایه احکام، پایه اعتقادات در کشور سست شود؛ وقتی این سست شد، آن موقع میشود کمکم فرهنگ غربی را هم رواج داد. آنها برای اینکه به این مرحله برسند، احتیاج به یک مرحله گذار داشتند. مرحله گذار اینها باستانگرایی بود، یعنی جایگزینی مفاهیم باستانی و ارزشهای باستانی با ارزشهای اسلامی. ببینید! در شکل درست و صحیحش که مردم رعایت میکردند، مثلا در دوره قاجار رعایت میشد، در دوره صفویه هم رعایت میشد و آن سنتهای باستانی ما سرجای خودش و سنتها و ارزشهای شیعی هم سرجای خودش بود. برای مثال اگر عید نوروز مصادف میشد با ماه محرم، مردم ایران حرمت عزاداری سیدالشهدا را نگه میداشتند و بعد از مراسم عاشورا مراسم نوروز را هم میگرفتند یا نه همان موقع هم دید و بازدیدهای خودشان را داشتند اما تکهکلامشان لعنت بر یزید بود.
* پس باید گفت هدف اصلی رژیم پهلوی باستانگرایی به معنای برگشت به ارزشهای ایرانی نبود و صرفا از باستانگرایی به عنوان ابزاری موقت برای عبور از اسلام و رسیدن به فرهنگ غرب استفاده میکرد.
بله! همینطور است. بین ایران قبل از اسلام و ایران بعد از اسلام در خانههای مردم تضادی وجود نداشت اما حکومت پهلوی آمد تلاش کرد این را تبدیل به یک تضاد در جامعه ایرانی کند، به این معنی که بگوید آقا همه بزرگی ما، همه عظمت ما را اسلام و مسلمین به باد دادند و ما ایرانیها در دوره باستان این عظمت را داشتیم و به خاطر اسلام به این مشکلات گرفتار شدیم. حالا چاره کار چیست؟ چاره کار را آخوندزاده سالها قبل گفته بود که بازگردیم به کیش سابق خودمان. بنابراین در ایران زرتشتیگری و در عراق و بینالنهرین بابلیگری رواج یافت. یک پروژه کلان در سطح جهان اسلام بود. در مصر فرعونیگری رواج یافت. در هر کشور اسلامی متناسب با آن تاریخ قبل از اسلامشان آمدند آن سمبلها و نمادها و اینها را سعی کردند احیا کنند و مقابل اسلام و در مقابل جامعه اسلامی قرار بدهند. خود این هم به سست کردن پایههای اسلام کمک میکرد. یعنی اینها از یک طرف با دینستیزی و ایجاد محدودیت برای دینداران و سرکوب دینداران و علما و حوزههای علمیه کار را دنبال میکردند و طرف دیگر با ترویج باستانگرایی و اینکه مقصر عقب ماندن ایران را گرایش ایرانیان به اسلام قلمداد کنند، در حالی که جامعه ساسانی از درون دچار سقوط شده بود و اکثر مورخان اعتقادشان این است که اگر اسلام نمیآمد، قطعا مسیحیت میتوانست جایگزین شود. هم دستگاه موبدان و هم دستگاه سیاسی دچار فساد شده بود و اساسا هیچ انگیزهای وجود نداشت برای اینکه بخواهند در مقابل هجوم مسلمانان از کشور دفاع کنند و فروپاشی از درون شکل گرفته بود و ربطی به اسلام و آموزههای اسلامی نداشت.
در هر صورت دوگانهسازی بین اسلام و ایران تلاشی بود که پهلویها و روشنفکران ضددین در دوره پهلوی داشتند برای اینکه بتوانند جامعه ایرانی را تا میتوانند از اسلام و جامعه اسلامی دور کنند.
اینها اقداماتی بود که باعث شد جامعه ایرانی نسبت به پهلوی موضعگیری جدیای داشته باشد و خیلی هم با آن سیاستهای باستانگراییاش همراهی نکند. جالب این است رضاخان و اطرافیان او که عمدتا هم این روشنفکران باستانگرا بودند، در سطح کشور باستانگرایی را رواج میدادند و از شاهنامه فردوسی هم سعی میکردند استفاده ابزاری کنند و بعد همینها در بین ایلات عشایر اگر کسی شاهنامه داشت یا شاهنامهخوانی میکرد، با او برخورد میکردند و دستگیرش میکردند، یعنی اجازه نمیدادند ایلات عشایر ما شاهنامهخوانی کنند، چرا که شاهنامهخوانی بین عشایر مرسوم بود و اتفاقا بخشی از آن دلاوری و روحیه فداکاری و دلاوری را از همین شاهنامهخوانی میگرفتند و به فرزندان خودشان هم منتقل میکردند. در دوره رضاخان در ایلات و عشایر شاهنامهخوانی ممنوع شد. پیدا کردن شاهنامه در خانه کسی مساوی با حبس و برخورد شدید با او بود اما از آن طرف هم کنگره فردوسی میگرفتند و هزاره فردوسی برگزار میکردند. معلوم بود استفاده، استفاده ابزاری است. رکن تلاشهای فرهنگی دوره رضاخان عمدتا مبتنی بر غربگرایی بود. رضاخان با صراحت میگفت ایرانی صورتا و سیرتا اروپایی شود. این را بعد از برگشت از سفر ترکیه در جلسات رضاخان میگفت و آن کشف حجاب و منع حجاب و همه در همین راستا انجام میشد. البته اینها از سالهای 7- 1306 سعی کردند سبک زندگی اروپایی را در ایران رواج دهند.
حالا شما در کنار این ببینید ماجرای 15 خرداد و سرکوب مردم و کشتار مردم در دوره رضاشاه و ماجرای کشتار مردم مشهد در مسجد گوهرشاد و حمله به مساجد و... نماز جماعتها را هم در دوره رضاخان در یک مقطع تعطیل کردند و در دوره محمدرضا پهلوی هم بویژه سالهای 56 و57 ما حملات گستردهای به مساجد و کشتار مردم در مساجد را داریم. اینها همه باعث شد جامعه ایرانی با رژیم پهلوی از لحاظ فرهنگی احساس بیگانگی مطلق کند. تغییر تقویم و جشنهای 2500 ساله و اینها هم مزید بر علت شد. رضاخان تقویم هجری قمری را تقویم هجری شمسی کرد. هجری شمسی را هم که از معتبرترین تقویمهای بین کشورها و مردم جهان است، محمدرضا پهلوی تبدیل به تقویم شاهنشاهی کرد؛ یعنی تقویم 2500 ساله، یعنی 1357 شد 2537! خب! اینها را اگر در کنار مسائل سیاسی و مسائل اجتماعی و اقتصادی کشورمان بگذاریم، میبینیم یک جامعهای داریم که با پهلویها کاملا بیگانه است یا پهلویها با جامعه خودشان کاملا بیگانهاند. حالا این رژیم در معرض وابستگی سیاسی به بیگانگان هم قرار میگیرد. نفوذ اسرائیل را در کشور میبینید، نفوذ انگلستان را در کشور میبینید.
نفوذ آمریکا را میبینید، سرسپردگی شاه نسبت به اینها را میبینید، غارت کشور را توسط کمپانیهای غربی میبینید، کاپیتولاسیون را میبینید و جنایاتی که آمریکاییها در ایران میکردند و دستگاه قضایی ایران نمیتوانست به جنایات آنها رسیدگی کند. رفتار بد و تحقیرآمیز مستشاران را میبینید. چون ما در یک مقطع 53 هزار مستشار در کشورمان داشتیم و اینها در بخشهای مختلف آمده بودند. حقوقهای گزاف از دولت ایران میگرفتند و در فیش حقوقیشان یک ردیفی به نام حق وحوش هم دریافت میکردند. اساسا ما نباید حقوق مستشار خارجی را بدهیم مخصوصا مستشار نظامی را. چون مستشار نظامی میآید، آنها به ایران سلاح فروختند حالا باید مستشارشان بیاید و آموزش بدهد و هزینه مستشار هم به عهده کشوری است که مستشار را میفرستد. ما تنها کشوری بودیم که حقوق مستشاران آمریکایی را هم از خزانه ملت پرداخت میکردیم و وحشی هم قلمداد میشدیم. خب! این را مردم میدیدند. بعد فساد اقتصادی گسترده و سیستماتیک در رژیم پهلوی را هم میدیدند. شاه غیر از پولهایی که از ایران خارج میکرد و هزینههای گزافی که خودش داشت، مثلا میرفت در سکه سرمایهگذاری میکرد؛ شاه خودش سکه خرید و فروش میکرد! نه اینکه خودش برود در بازار سکه بخرد، نه! پول هنگفتی را گذاشته بود در خرید و فروش سکه و عواملش این کار را انجام میدادند. بماند که در کارخانجات نیز دخل و تصرف میکردند و هر کسی میخواست در ایران یک کار مهمی راه بیندازد، حتما باید یکی از شاهزادهها یا شاهدختها (به قول خودشان) را وارد مشارکت با خودش میکرد تا کارش پیش برود. وقتی به شاه هم این مسائل منعکس میشد و میگفتند مردم ناراحتند از اینکه خواهران و برادران و وابستگان شما اینطوری دارند غارتگری میکنند، شاه میگفت چه کارشان بکنم؟! آنها هم خرج دارند و باید خرج خودشان را هم در بیاورند. خب! اینها را مردم میدیدند. میدیدند که تا دیروز خودشان گندم خودشان را تولید میکردند اما از سال 1347 ما به طور گسترده واردکننده گندم از آمریکا شدیم. واردکننده برخی اقلام پروتئینی و کشاورزی از رژیم نامشروع اسرائیل شدیم، در حالی که خودمان قبل از اصلاحات ارضی، صادرکننده بودیم و مایحتاج خودمان را خودمان در داخل تولید میکردیم اما دیگر برنج و گندم و تخم مرغ و کره و گوشت و... همه چیز از خارج وارد میشد و نخستوزیر این کشور آقای هویدا میگفت پول داریم، میخریم و وارد میکنیم تا کور شود هر آنکه نتواند دید. خب! این باعث نابودی آن بخشهای اقتصادی کشور شده بود. حالا به بعضیها هم اجازه داده میشد بیایند کارخانه خودروسازی بزنند، خودروی مونتاژی تولید کنند، بدون اینکه تکنولوژی منتقل بشود. مونتاژگر بودیم. یعنی در صنایع هم مونتاژگر بودیم و این باعث میشد سرمایهها از کشور خارج شود و ظرفیتهای داخلی کشور نادیده گرفته شود. از لحاظ سیاسی هم شما نفوذ آمریکاییها را در ایران میبینید.
سرکوب گسترده مردم را میبینید. یعنی به نحوی شده بود که کسی جرأت نمیکرد در خانه خودش هم زبان به انتقاد باز کند از ترس اینکه مبادا برادرش، خواهرش یا پدرش ساواکی باشند؛ اینقدر رعب از ساواک ایجاد شده بود. یکی از ماموران ساواک که بعد از انقلاب هم در ایران ماند 30 سال بعد از انقلاب وقتی با او گفتوگو میشد برای گرفتن خاطراتش، میگفت هنوز از ساواک میترسم، یعنی چنان رعبی این تشکیلات در بین مردم ایجاد کرده بود. همان رعبی که در دوره رضاخان نظمیه و پاسبانها در دل مردم ایجاد کرده بودند، ساواک محمدرضا پهلوی در دل مردم ایجاد کرد. بعد از سقوط رضاخان، محمدرضا پهلوی به خاطر اینکه یک مقدار جو جامعه ایرانی را آرام کند، دستور داد رنگ لباس پاسبانها را عوض کردند، چون مردم هر وقت پاسبانها را با آن لباس آبی آسمانی که در دوره رضاشاه میپوشیدند میدیدند، میترسیدند، احساس ناراحتی میکردند و یاد گذشته تلخ و سیاه خودشان در دوره رضاخان میافتادند و او برای اینکه بتواند این اضطراب اجتماعی را کنترل کند، گفت رنگ لباس اینها را عوض کنید. خفقان شدید علیه مطبوعات، علیه نویسندگان، علیه سخنرانان ایجاد شد و این باعث شد مردم مسلمان ایران منتظر یک قیام باشند. در 3-2 مقطع از زمانی که پهلویها روی کار آمدند، ایرانیان آماده یک قیام بزرگ بودند اما چون آن آگاهیبخشی به طور گسترده شکل نگرفته بود، همینطور با تاخیر مواجه شد تا اینکه در انقلاب اسلامی ما شاهد انفجار این خشم فروخورده شده در مردم ایران بودیم.
* قبل از پیروزی انقلاب هم مردم ایران به رهبری روحانیت و افراد مصلح تلاشهایی برای انقلاب و قیام انجام دادند ولی متاسفانه به نتیجه نرسید.
بله! همینطور است. یک بار سال 1306 قرار بود علما در ایران قیام گستردهای علیه رضاخان راه بیندازند که نشد. سال 1318 دو سال قبل از سرنگونی رضاخان آمریکاییها گزارش میکنند که جامعه ایران آماده یک انقلاب است و اینکه انگلیسیها رضاخان را از ایران خارج کردند برای ایران و به نفع مردم ایران نبود، بلکه آنها احساس خطر کردند که این جامعه آماده انقلاب است و اگر رضاخان با این ضعفی که بعد از حمله متفقین پیدا کرده همچنان بخواهد به حکومت خودش ادامه دهد، مردم دیگر طاقت ندارند و انقلاب خواهند کرد. خب! یک بار هم ما در نهضت ملی شدن صنعت نفت اعتراض خودمان را نشان دادیم، از آن جدیتر در نهضت 15 خرداد نشان دادیم و در نهایت این خشم فروخورده در 1356 دوباره شعلهور شد و این بار با توجه به هم عمق فساد رژیم پهلوی و عمق بیگانگی آنها از فرهنگ اسلامی – ایرانی، خیلی شدیدتر شد. واقعا رفتارهای فرح پهلوی و تیم فرح پهلوی حتی با ارزشهای جامعه ایرانی هم صرف نظر از اسلام و تشیع همخوانی نداشت.
شما اگر به شعارهای انقلاب هم توجه کنید، شعار اصلی انقلاب که رکن انقلاب را تشکیل میداد، یعنی«استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» نشان میداد اولویتهای مردم چه هست. یکی از دغدغههای مردم این بود که رژیم پهلوی رژیم مستقلی نبود، رژیم وابستهای بود و این آمریکاییها بودند که مخصوصا در آن دهه پایانی رژیم پهلوی، حرف اول و آخر را در ایران میزدند. این رژیم به خاطر وابستگیاش نتوانست از بحرین صیانت کند و بحرین را دودستی تقدیم ارتجاع عرب کرد. خب! مردم این را دیدند و بعد میدیدند که با دین و عناصر دینی هم کاملا در ستیز هستند و بیگانهاند و ساختارشکنیهای گسترده دارد در کشور شکل میگیرد، بنابراین جامعه ایرانی منتظر یک فرصت طلایی بود. این فرصت طلایی را خود رژیم پهلوی در 17 دی 1356 ایجاد کرد. با حمله به امام خمینی و اهانت به ایشان در آن مقاله کذایی که روزنامه اطلاعات منتشر کرد و بعد دیگر جامعه هم به یک حدی از رشد و آگاهی رسیده بود که خیلی از چیزهایی را که در خرداد 1342 شهود نکرده بود، از 1342 تا 1357 خودش شخصا دیده و شهود کرده بود. سال 42 مردم دیدند همه آن هشدارهای امام خمینی واقعیت داشت و به واقعیت پیوسته بود و اینها باعث شد مردم یکپارچه با شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی دنبال استقلال کشور خودشان باشند تا از وابستگیای که رژیم پهلوی به ایران تحمیل کرده بود، رها شوند. دنبال آزادی باشند؛ آزادیای که از دوره پهلوی از جامعه ایرانی دریغ شده بود و کوچکترین حرکت، کوچکترین صحبت، کوچکترین بحثی با سرکوب شدید مواجه میشد. جمهوری اسلامی، مجموعه آرمانهای مردم از یک نظام ایدهآل اسلامی بود. مردم همچنان پای آرمانهای انقلاب هستند و کجرفتاری برخی مسؤولان را هم به حساب انقلاب و اصل انقلاب نمیگذارند.
به این معنا که شما میبینید همچنان مردم خواستار تحقق آرمانهای انقلاب به شکل کامل و اتم خودش هستند و اگر نارضایتی و اعتراضی هم شما میبینید که وجود دارد، بیشتر بازمیگردد به کجرفتاری برخی دولتها و دولتمردان.
در صحبتهایی که مردم میکنند یا در بحثهایی که بعضا مردم مطرح میکنند، فاصله گرفتن مسؤولان از آن آرمان و ارزشها را مورد نقد قرار میدهند، نه خود ارزشها را؛ برخلاف جریان روشنفکری که متاسفانه ارزشها و اصل انقلاب را میخواهد زیر سوال ببرد. جامعه ما اینطوری نیست، جامعه ما با همه مشکلاتی که دشمن به ما تحمیل کرده، مشکلاتی که برخی سوءمدیریتهای دولتها به کشور ما تحمیل کرده، همان جامعهای است که در روز تشیع پیکر شهید سلیمانی آن حماسه بزرگ را خلق میکند.
ارسال به دوستان
مقاومت اسلامی عراق: هرگونه حمله آمریکا با پاسخ مناسب مواجه میشود؛ حقیقت و حکمت تصمیم کتائب حزبالله برای ما روشن شد
پیام بازدارندگی
گروه بین الملل: دبیرکل جنبش مقاومت اسلامی النجبای عراق در سخنانی تاکید کرد هرگونه حمله آمریکا به خاک عراق با پاسخ مناسب مقاومت این کشور همراه خواهد شد. شیخ «اکرم الکعبی» در بیانیهای اعلام کرد: پیشتر تاکید کرده بودیم و دوباره تکرار میکنیم که تصمیم ما برای مقابله با آمریکاییها تصمیمی عراقی است که تا زمان تحقق 2 مساله متوقف نخواهد شد؛ نخست توقف جنگ علیه غزه و دوم عقبنشینی اشغالگران آمریکایی از عراق.
وی افزود: اما درباره توقف موقت فعالیت همرزمان ما در کتائب دلاور حزبالله که برادران ما در خون، جهاد، سلاح و راه هستند، باید بگویم پس از گفتوگو با برادر و فرمانده مجاهد ابوحسین الحمیداوی (دبیرکل گردانهای حزبالله عراق) و مشخص شدن دلایل این تصمیم، حقیقت و حکمت آن برای ما روشن شد. ما به این تصمیم احترام میگذاریم و فداکاری آنها را در این شرایط ارج مینهیم.
به گزارش خبرگزاری المعلومه، کعبی ادامه داد: در آینده مشخص خواهد شد ایشان، این تصمیم را با شجاعت و گذشت اتخاذ کرده است. وی افزود: انتظار بازگشت زودهنگام و مبارک گردانهای پیروزی و لغو تعلیق فعالیت آنها پس از پایان دلایل و رفع معذوریتها را میکشیم. وی در بخش دیگری از این بیانیه درباره تهدیدهای آمریکا نیز تاکید کرد: اما درباره ماشین جنگ روانی آمریکا که همچنان اقدام به تهدید و ارعاب میکند، باید گفت این اقدامات حتی ذرهای تن ما را به لرزه درنمیآورد. کعبی خاطرنشان کرد: هرگونه حمله آمریکا با پاسخ مناسب مواجه میشود و سایر گروههای مقاومت اسلامی عراق به عملیات خود تا زمان تحقق خواستهها ادامه میدهند. این مواضع از سوی دبیرکل جنبش مقاومت اسلامی عراق پس از آن بیان شد که پیشتر کتائب حزبالله عراق اعلام کرده بود شدت تنش و حملات خود را به پایگاههای آمریکایی کاهش داده و حملات خود را علیه رژیم صهیونیستی تا پایان آتشبس اعلامی در غزه متوقف میکند.
در همین حال مقاومت اسلامی عراق بامداد پنجشنبه اول فوریه طی بیانیهای اعلام کرد بندر حیفا در اراضی اشغالی فلسطین را با پهپاد هدف قرار داده است. مقاومت اسلامی عراق طی بیانیهای با اعلام حمله پهپادی به بندر حیفا در اراضی اشغالی فلسطین تاکید کرد به «در هم کوبیدن نقاط امن دشمن» ادامه خواهد داد. در این بیانیه آمده است: «در ادامه رویکرد مقاومت در برابر اشغالگری، در حمایت از مردم فلسطین در نوار غزه و در پاسخ به جنایات ارتکابی رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان فلسطینی از جمله کودکان، زنان و سالمندان، مبارزان مقاومت اسلامی در عراق، با پهپاد بندر حیفا در اراضی اشغالی در فلسطین را هدف قرار دادند». مقاومت اسلامی عراق در ادامه تاکید کرد «به درهم کوبیدن مواضع دشمن» ادامه خواهد داد.
* ادامه حملات یمن به کشتیهای آمریکایی و انگلیسی
سخنگوی نیروهای مسلح یمن تأکید کرد در پاسخ به حملات آمریکا و انگلیس، این نیروها یک کشتی تجاری متعلق به لندن را در دریای سرخ، هدف حمله موشکی قرار دادند. سرلشکر یحیی سریع شامگاه پنجشنبه خبر داد در حمایت از ملت فلسطین و پاسخ به حملات آمریکا و انگلیس، نیروی دریایی یمن یک کشتی تجاری انگلیسی را در دریای سرخ هدف قرار داده است. سریع با اشاره به اینکه این کشتی عازم بنادر فلسطین اشغالی بوده و با موشکهای دریایی هدف قرار گرفته است، گفت: عملیات نیروهای مسلح یمن در دریاهای سرخ و عرب علیه کشتیهای اسرائیلی و کشتیهای عازم بنادر فلسطین اشغالی، تا زمان توقف حملات و شکست محاصره غزه ادامه خواهد داشت. همچنین شبکه المیادین پنجشنبه به نقل از منابع آگاه نظامی گزارش داد: متجاوزان آمریکایی - انگلیسی طی ساعات گذشته ۱۱ حمله به استانهای صعده و الحدیده در شمال و غرب یمن انجام دادند. ائتلاف آمریکایی - انگلیسی، ۹ حمله به منطقه الجبنه در شمال شهر ساحلی الحدیده در دریای سرخ و 2 حمله نیز علیه صعده انجام داد. خبرگزاری فرانسه به نقل از شرکت امنیت دریایی گزارش داده بود یک کشتی تجاری آمریکایی در آبهای نزدیک یمن هدف اصابت مستقیم موشک قرار گرفته است. ضیفالله الشامی، وزیر اطلاعرسانی دولت نجات ملی یمن هم شامگاه پنجشنبه گفت لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا درباره حملات صنعا به سایر کشورها دروغ گفته است. آستین گفته بود یمن به کشتیهای ۵۰ کشور حمله کرده است که هیچ ارتباطی با اسرائیل نداشتهاند. وزیر یمنی میگوید این ادعاها، «دروغ و سیاهنمایی» است. الشامی همچنین تأکید کرد: آمریکاییها در تلاشند وانمود کنند در حال دفاع از جهان هستند ولی در حال دروغپراکنی و سیاهنمایی هستند تا بتوانند کمی از اقتدار از دست رفته خود در عملیات توفان الاقصی را به دست آورند.
* دست بالای انصارالله در دریای سرخ
تلگراف در گزارشی با مقایسه ائتلاف تحت رهبری آمریکا در دریای سرخ با توانمندی انصارالله یمن آورده است: انصارالله بر ائتلاف آمریکایی برتری دارد و اتحادی که در آن «هر کس از خود محافظت کند»، اتحاد چندانی نیست. روزنامه انگلیسی تلگراف در مقالهای به قلم «تام شارپ» نوشته است: نبرد در دریای سرخ میان حوثیهای یمن(انصارالله) و ائتلاف نظامی آمریکا به یک دلیل ساده ادامه خواهد یافت و آن اینکه، محقق شدن هدف حوثیها (انصارالله) برای اختلال در کشتیرانی در دریای سرخ دستیافتنیتر از تلاش ائتلاف آمریکایی برای بازگرداندن امنیت به آن است. این روزنامه نوشته است: حوثیها به چند دلیل بر ائتلاف آمریکایی برتری دارند؛ آنها دریا و شرایط جوی را میشناسند و دستگاه اطلاعاتی آنها بخوبی کار میکند. آنها دارای فهرست متنوعی از گزینههای حمله از جمله موشکهای بالستیک و کروز ضد کشتی، موشکهای حمله زمینی، هواپیماهای بدون سرنشین، کشتیهای تهاجمی فراوان و شناورهای سطحی بدون سرنشین هستند. آنها استتار و تحرک را بخوبی بلدند و این امر باعث میشود ضربات کاری وارد کنند. به نوشته تلگراف، در مقابل، ائتلاف آمریکایی پیچیده است؛ بازیکنان زیادی در زمین حضور دارند، برخی خوب بازی میکنند، برخی هم عمل متفاوتی انجام میدهند و برخی هنوز تصمیم نگرفتهاند در کدام تیم باشند. امروز، دریای سرخ و خلیج عدن دارای ناوهای جنگی از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، کرهجنوبی، اسپانیا، هند (همچنین در شرق خلیج عمان)، ژاپن، مصر، اسرائیل، چین و البته ایران است. کشتیهایی از یونان، آلمان، دانمارک، اندونزی و سریلانکا هم در راه هستند، بنابراین میتوانید درک کنید چرا عملیات به رهبری واشنگتن تا این اندازه پیچیده شده است. فرانسویها تاکنون ثابت کردهاند نامنظم هستند. اکنون به این سو و آن سو میدوند و کشتیهای اتحادیه اروپایی را اسکورت میکنند. از سویی سعودیها به دلایل سیاسی، از جمله آتشبس با حوثیها (انصارالله) و نزدیک شدن تدریجی به ایران تمایلی به دخالت ندارند. در کل اتحادی که راهحل آن این است که «هر کس از خود محافظت کند»، اتحاد چندانی نیست.
ارسال به دوستان
افتتاح و بهرهبرداری از طرحهای مسکن، راه بهداشت و انرژی در سفر رئیسی به هرمزگان
برای توسعه مکران
* ۱۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن تحویل متقاضیان هرمزگانی شد
گروه اقتصادی: سیدابراهیم رئیسی در سیزدهمین مقصد دور دوم سفرهای استانی دولت با تعدادی از وزرا به استان هرمزگان سفر کرد.
در ابتدای سفر به هرمزگان، رئیسجمهور در جمع فعالان اقتصادی حاضر شد. رئیسی با حضور در شرکت کشتیسازی احیا شده «سپهر دریا جنوب» از بخشهای مختلف این شرکت بازدید کرد و در جریان روند احیای آن قرار گرفت. به گفته مدیران شرکت کشتیسازی سپهر دریا جنوب، با اهتمام و پیگیریهای دولت مردمی و حل مشکلات این شرکت طی 2سال و نیم گذشته، تعداد کارگران آن به 400 نفر افزایش یافته و هماکنون 20 فروند کشتی در حال ساخت، تجهیز یا تعمیر است. همچنین با حضور دکتر رئیسی جشن احیای 610 واحد راکد تولیدی و صنعتی استان هرمزگان برگزار شد. با احیای این واحدهای تولیدی و صنعتی در بخشهای مختلف تولیدی، صنعتی، کشاورزی و خدماتی، علاوه بر ایجاد 17 هزار و 800 فرصت شغلی، بیش از 21 هزار میلیارد تومان سرمایه نیز احیا شده است. با احیای این 610 واحد تولیدی و صنعتی راکد در استان هرمزگان، تعداد واحدهای تعطیل و نیمهتعطیل احیا شده در دولت مردمی به 7 هزار و 439 واحد رسید.
* آغاز عملیات اجرایی نیروگاه اتمی 5 هزار مگاواتی سیریک
در ادامه سفر رئیسجمهور، 157 پروژه در حوزههای صنعت و انرژی، از جمله نیروگاه 5 هزار مگاواتی سیریک در استان هرمزگان مورد بهرهبرداری قرار گرفت. رئیسی ظهر پنجشنبه با حضور در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس، ضمن بازدید از چند پروژه پتروپالایشی و پتروشیمی، با جمعی از کارگران این واحدها نیز صمیمانه و بیواسطه دیدار و گفتوگو کرد و در جریان وضعیت شغلی و معیشتی آنان قرار گرفت. رئیسی به صورت برخط و از طریق ویدئو کنفرانس نیز دستور آغاز عملیات اجرایی «نیروگاه اتمی 5 هزار مگاواتی سیریک» در شرق هرمزگان را صادر کرد.
همچنین 4 واحد نفتی و پالایشی،243 مگاوات افزایش ظرفیت تولید برق، 128 کارخانه و بنگاه اقتصادی،232 هزار تن صنایع تبدیلی کشاورزی و 7 شهرک صنعتی جدید از جمله 157 طرح در حوزههای صنعتی و انرژی در استان هرمزگان است که با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسیدند.
* افتتاح فاز جدید 112 تختخوابی بیمارستان فوقتخصصی کودکان بندرعباس
در ادامه این سفر با حضور رئیسجمهور 32 طرح بهداشتی - درمانی در استان هرمزگان از جمله فاز جدید 112 تختخوابی بیمارستان فوقتخصصی کودکان بندرعباس به بهرهبرداری رسید.
سیدابراهیم رئیسی به صورت برخط و از طریق ویدئوکنفرانس، 32 پروژه بهداشتی - درمانی در استان هرمزگان با اعتباری بالغ بر 1024 میلیارد تومان شامل مرکز بهداشتی و درمانی، خانه بهداشت، پایگاه سلامت، اورژانس هوایی، تجهیزات درمانی و امآرآی مورد بهرهبرداری قرار گرفت. همچنین فاز جدید 112 تختخوابی بیمارستان فوق تخصصی کودکان بندرعباس با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید. فاز جدید این بیمارستان که عملیات اجرایی آن از سال 1400 و با شروع دولت مردمی آغاز شده بود، با اعتباری بالغ بر 500 میلیارد تومان تکمیل و با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسیده، شامل بخشهای مختلف اتاق عمل، آیسییو، آنکولوژی و اورژانس است. با افتتاح این فاز، ظرفیت تختهای بیمارستان کودکان بندرعباس از 134 تختخواب به 246 تختخواب رسید.
* بهرهبرداری ۳۲ پروژه راهداری و ۶۷ پروژه راه روستایی
همچنین در جریان این سفر، ۳۲ پروژه راهداری و ۶۷ پروژه راه روستایی در استان به طول ۷۵۲ کیلومتر و ۲ دستگاه پل بزرگ به ارزش بالغ بر ۲۵ هزار و ۶۹۸ میلیارد ریال افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
* شهر خلیج فارس
منطقه مکران به دلیل دارا بودن موقعیت اقیانوسی - راهبردی از منظر ژئوپلیتیک و راهبردی نقشی کلیدی در قدرت منطقهای ایران دارد و همچنین از نظر اقتصادی و سوقالجیشی دارای اهمیت است. ظرفیت استراتژیک و ژئوپلیتیک سواحل مکران دارای مزیتهای ترانزیتی، اقتصادی، انرژی و امنیتی است که میتواند اقتصاد چین و هند را به ظرفیتهای ایران پیوند بزند و با ایجاد وابستگی متقابل بین ایران با چین و هند، قدرت ایران را در معادلات منطقهای افزایش دهد. با توجه به اینکه مکران از دیرباز کانون توجه داخلی و خارجی بوده، پیشرفت این منطقه و بهرهبرداری هر چه بیشتر از این سواحل استراتژیک در دستور کار دولتها قرار داشته است. دولت سیزدهم نیز از این قافله جا نمانده و عزم خود را بیش از پیش برای پیشرفت و ساماندهی این منطقه جزم کرده است. در این باره پس از سفر رئیسجمهور به همراه وزیر راه و شهرسازی به هرمزگان، خبرهای خوبی از طرحهای آینده و طرحهای در حال اجرا در مکران به گوش میرسد. وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه احداث شهر جدید مکران مرکزی با ظرفیت ۳۰ هزار واحد مسکونی در دستور کار است، گفت: عملیات اجرایی فاز نخست این شهر ساحلی جدید در منطقه مکران با ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی در هرمزگان آغاز میشود. مهرداد پذرپاش در مراسم آغاز عملیات اجرایی فاز اول احداث ۲ شهر جدید در هرمزگان اظهار کرد: در ایام پیروزی انقلاب اسلامی و در دور دوم سفر رئیسجمهور به این استان عملیات اجرایی فاز اول ۲ شهر جدید در هرمزگان آغاز شد. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: این کار حدود یک سال است که آغاز شده و با ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد دریاپایه، شکل جدیتر به خود گرفت؛ پیمان بستهایم که هر چه سریعتر این کار بزرگ را به مرحله اجرایی نزدیک کنیم و خدا را شاکریم که عملیات اجرایی این پروژه مهم در این شهر ساحلی شروع شده؛ بدون شک مقارن شدن هر کار بزرگ و عظیم ملی با روزهای مبارکی مانند ایام دهه فجر به برکت آن میافزاید. وی اضافه کرد: این کار در شورای عالی مسکن نیز مصوب شده است؛ به طور کلی کارهای اینچنینی نیازمند مقدمات و مصوباتی است؛ هم در استان باید اجماعی حاصل میشد و مصوبات لازم در کارگروههای مختلف قانونی و شورای برنامهریزی اخذ میشد و هم میبایست مکانیابی در شورای عالی معماری و شهرسازی صورت میگرفت، همچنین نیاز بود شرکای خوب و راهبردی برای جذب سرمایهگذاری انتخاب میشد. بذرپاش ادامه داد: در حال حاضر با همکاری بانک مسکن تدابیر لازم برای ایجاد سکونتگاهها در این شهرهای جدید اتخاذ شده است، چرا که اگر زیرساختهای سکونتی در شهرهای ساحلی ایجاد نشود احتمال توسعه در آنها را نخواهیم داشت. وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب، رئیسجمهور، وزارت راه و شهرسازی و مجلس پیگیر این کار بودند و بر درستی این کار و هر چه سریعتر به سرانجام رساندن آن تأکید داشتند، لذا تصمیم گرفتیم در موازات این سفر نقاط اصلی که در این استان هدفگذاری شده مورد توجه قرار بگیرد. وی عنوان کرد: البته نقاط دیگری هم داریم اما در حال حاضر این ۲ نقطه با سرمایهگذاری قابل توجه سرمایهگذاران در دستور کار قرار گرفته و از امروز باید شاهد پیشبرد مراحل تأسیس نخستین شهر جدید ساحلی که به نام خلیج همیشه فارس مزین شده، باشیم. بذرپاش با بیان اینکه نقطهای که این شهر در آن احداث میشود از نقاط راهبردی کشور است، گفت: البته باید هر چه سریعتر عملیات اجرایی ۲۷ نقطه هم در زمان بسیار کم آغاز شود. وی افزود: این طرح را هم پیوندی با استانهای فاقد ساحل هم قرار دادهایم؛ در حال حاضر این طرح در ۱۱ استان به تصویب رسیده و استانها نقاط مختلفی را برای اجرای آن تعریف کردهاند. وزیر راه و شهرسازی گفت: استانهای معین، هم به رونق این منطقه و استانهای ساحلی کمک میکنند و هم میتوانند ارزش افزوده و ثروتی که نصیب این طرح میشود را به استانهای خودشان منتقل کنند. بذرپاش اضافه کرد: بخش اعظم مجوزها ارائه شده و اگر نیاز به مجوز دیگری در سطح ملی و استانی یا نیاز به مداخله بنده باشد ورود خواهیم کرد و کمک میکنیم. نقطه بعدی هم شهر مکران مرکزی است که از مساحتی حدود 3 هزار هکتار و ظرفیت ۳۰ هزار واحد مسکونی بهره میبرد؛ قرار است فاز نخست عملیات اجرایی در این شهر با احداث ۱۰ هزار واحد مسکونی شروع شود.
* تحویل ۱۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن در هرمزگان
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در بهمن امسال ۱۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن در هرمزگان تحویل متقاضیان شد، گفت: در مجموع در دولت سیزدهم ۲۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در این استان تحویل مردم شد. ۱۲ بهمن در سفر رئیسجمهور و مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی به استان هرمزگان ۱۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن تحویل متقاضیان شد. وزیر راه و شهرسازی در این باره گفت: امروز در سفر به هرمزگان ۱۴ هزار مسکن نهضت ملی که در دولت سیزدهم آغاز و تکمیل شده است، تحویل مردم شد. نیمی از این مقدار واحدهای افتتاحی در استان هرمزگان روستایی و نیم دیگر واحدهای مسکونی شهری است که در مدلهای مختلف بافت فرسوده، نهضت ملی و مدلهای حمایتی انجام شده است. بذرپاش اظهار کرد: با احتساب واحدهایی که امروز تحویل مردم شد،حدود ۲۰ هزار واحد مسکن نهضت ملی استان هرمزگان در دولت سیزدهم تکمیل و تحویل مردم شده است.
* الحاق ۳ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین به محدوده شهرها و روستاها
همچنین وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ۲۸ هزار قطعه زمین در یکصد روستای هرمزگان طی سفر به استان آمادهسازی شد، از الحاق ۳ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین در دولت سیزدهم به محدوده شهرها و روستاهای این استان برای ساخت مسکن خبر داد. وی ادامه داد: امروز در سفر به استان هرمزگان عملیات آمادهسازی ۲۸ هزار قطعه زمین در بیش از یکصد روستا و جزیره قشم آغاز شده است که به مرور این ۲۸ هزار قطعه برای ساخت مسکن، تحویل متقاضیان خواهد شد. بذرپاش گفت: در مجتمع پیامبر اعظم استان هرمزگان نیز که ۶ هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی برای ساخت برنامهریزی شده است، ۱۶۰ واحد مسکونی تکمیل و تحویل شد. مقرر است هر ۶ ماه یک بار به تعداد ۵۰۰ واحد تکمیل و تحویل شود. وزیر راه و شهرسازی افزود: فرآیند اجرای طرح نهضت ملی مسکن فرآیند مناسبی است و بخش عمدهای از پروژههای آغاز شده در مراحل پایانی تکمیل قرار دارند. وی گفت: در دولتهای گذشته تنها ۳۶ هکتار از اراضی به محدوده شهرها و روستاها الحاق شده بود اما در دولت سیزدهم بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین در حوزه شهری و روستایی استان هرمزگان الحاق شده است و این نشان میدهد عزم دولت برای ساخت مسکن جدی است. مهرداد بذرپاش در حاشیه مراسم بهرهبرداری از ۱۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن در استان هرمزگان در گفتوگو با خبرنگاران گفت: عملیات نهضت ملی مسکن استان، ۶۶ هزار واحد هدفگذاری شده بود که با سفر استانی رئیسجمهور به استان و بیش از ۱۴ هزار واحدی که امروز به مردم تحویل شد، ۲۰ هزار واحد از برنامه ۶۶ هزار واحدی مسکن در استان محقق و تحویل مردم شد. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: ۲۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن استان نیز در مرحله ساخت و در مراحل مختلف اجرا قرار دارد که بخش عمدهای از این تعداد واحدی که در استان در حال اجراست، توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی احداث میشود. همچنین ساخت ۱۶ هزار واحد در حوزه خودمالکی در شهرهای استان در حال اجراست.
* تحویل ۹ هزار واحد مسکونی در روستاهای هرمزگان
بذرپاش توضیح داد: ۱۷ هزار و ۸۰۰ واحد روستایی توسط بنیاد مسکن در دولت سیزدهم در استان هرمزگان هدفگذاری شده بود که تاکنون ۹ هزار واحد به مردم تحویل شده است و باقیمانده نیز سال آینده تکمیل و تحویل مردم استان خواهد شد.
* آغاز عملیات اجرایی ۹۳ کیلومتر از باند دوم کریدور نوار ساحلی جنوب
همچنین در سفر رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی به استان هرمزگان، عملیات اجرایی ۹۳ کیلومتر از باند دوم کریدور نوار سواحلی جنوب آغاز و از ۵۲ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی بهرهبرداری شد. در سفر رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی به استان هرمزگان، عملیات اجرایی ۹۳ کیلومتر از باند دوم کریدور نوار ساحلی جنوب کشور در منطقه مکران به ارزش ۲۱ هزار میلیارد ریال انجام شد. همزمان با آغاز این پروژه نیز ۵۲ کیلومتر راه و بزرگراه اصلی در استان به ارزش ۱۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید. بخشی از باند دوم بزرگراه بندرعباس-لار- جهرم که در حال احداث است به طول ۴ کیلومتر در شهرستان بندرخمیر محدوده کهورستان نیز بهرهبرداری شد. عملیات اجرایی۹۳ کیلومتر از باند دوم کریدور نوار ساحلی جنوب کشور در منطقه مکران شامل قطعه دوم باند میناب- جاسک به طول ۲۵ کیلومتر، بهسازی بخشی از محور جاسک- میناب به طول ۵۳ کیلومتر و قطعه دوم باند جاسک-کاروان در مجموع به ارزش ۲۱ هزار میلیارد ریال است. ۵۲ کیلومتر راه و بزرگراه استان هرمزگان شامل محور جاسک-کاروان ۲۳ کیلومتر، باند دوم بندر خمیر - بندرلنگه - پارسیان، محور لار - بستک به طول ۸ کیلومتر، محور جهرم - لار- بندرعباس به طول ۴ کیلومتر، راه اصلی خور - جناح به طول 3.5 کیلومتر، راه اصلی فاریاب - زیارت علی به طول 2.5 کیلومتر و بهسازی راه اصلی سیاهو به طول 3.5 کیلومتر میشود که در مجموع ۱۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال ارزش این پروژهها است.
***
تشکر صیادان از دولت
در حاشیه سفر رئیسجمهور به هرمزگان جمعی از نمایندگان صیادان هرمزگانی بابت تحقق وعده رفع مشکل مجوز کسب و کار خود بعد از گذشت چند دهه قدردانی کردند. با صدور حدود 8 هزار مجوز صیادی جدید در دولت مردمی، صیادانی که حدود 25 سال برای دریافت مجوز صیادی بلاتکلیف بودند، ساماندهی شدند. با این حساب مجموع مجوزهای صیادی صادر شده به 12 هزار عدد بالغ میشود. این صیادان که قبل از این هیچ بیمهای نداشتند طبق موافقتنامه بیمه روستاییان و عشایر بیمه شدند و حتی میتوانند برای تجهیزات شناورها تسهیلات بگیرند و از سوخت یارانهای نیز بهرهمند خواهند شد.
ارسال به دوستان
شناسایی شبکه جاسوسان رژیم صهیونیستی در 28 کشور جهان توسط وزارت اطلاعات ایران
پاتک فرامرزی به موساد
گروه سیاسی: وزارت اطلاعات در اطلاعیهای از شناسایی تعداد قابل توجهی از جاسوسهای موساد در ۲۸ کشور جهان خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، در اطلاعیه وزارت اطلاعات در این باره آمده است: در آستانه چهلوپنجمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی (ره) و با عرض تبریک و تهنیت به مناسبت فرا رسیدن دهه خجسته فجر انقلاب اسلامی، به استحضار ملت عظیمالشأن ایران میرساند که در بزرگترین عملیات ترکیبی اطلاعاتی و ضداطلاعاتی علیه سازمانهای جاسوسی و امنیتی رژیم اشغالگر قدس، مجموعه بینظیر و بیسابقهای از اطلاعات آن سرویسها بهدست آمد و بلافاصله بررسی و بهرهبرداری از آنها آغاز شد.
سلسله عملیات متهورانه سربازان گمنام امام زمان (عج) در قالب مجموعه کنشهای اطلاعاتی - ضداطلاعاتی، آفندی - پدافندی و بهرهگیری از شیوههای متنوع جمعآوری اطلاعات، منجر به حصول اطلاعات حساسی از سرویسهای دشمن صهیونیست شد. علاوه بر یافتههای اطلاعاتی و امنیتی، دستیابی به اطلاعات ویژه مرتبط با برخی از مهمترین تأسیسات پنهان نظامی، کارخانجات تسلیحاتی و صنایع استراتژیک غیرنظامی رژیم غاصب صهیونیست نیز از جمله دستاوردهای سلسله عملیات بزرگ و چندمرحلهای این وزارتخانه است.
بدیهی است که آشکارسازی جزئیات اطلاعات حاصله، مشمول قواعد مختلف حفاظتی و صیانتی، بویژه پیرامون عوامل انسانی دخیل در این پروژه، در داخل و خارج از سرزمینهای اشغالی است. علاوه بر آن، حجم قابل توجهی از یافتهها، امکان بهرهبرداریهای اطلاعاتی و عملیاتی دارند که این ملاحظه نیز در تصمیمگیری پیرامون اطلاعات موجود، تعیینکننده خواهد بود.
اینک با دعایی متضرعانه به درگاه الهی برای پیروزی نهایی مدافعان قهرمان فلسطین که عملیات عظیم و تاریخی «توفان الاقصی» را رقم زدند و ضربات «ترمیمناپذیر» نظامی و اطلاعاتی را بر رژیم محتضر وارد کردند، به اجمال اعلام میشود یکی از دستاوردهای بزرگ پروژه ترکیبی یادشده، شناسایی دهها جاسوس و عنصر تروریست وابسته به رژیم نژادپرست صهیونیست در ۲۸ کشور جهان و در 3 قاره آسیا، آفریقا و اروپا بوده است. پیرامون جواسیس اشاره شده متذکر میشود:
1- تعدادی جاسوس در تهران و چند استان کشور نیز شناسایی و مورد برخورد قانونی واقع شده یا تحت مراقبتهای امنیتی قرار گرفتند. همچنین چند جاسوس ایرانی مقیم خارج از کشور شناسایی شدند که متناسب با وضعیت هر یک از آنها و سطح روابط این وزارتخانه با سازمانهای اطلاعاتی کشورهای محل اقامت جواسیس، تصمیمگیری خواهد شد.
2- مشخصات جاسوسهای بیگانه فعال در کشورهایی که با جمهوری اسلامی ایران روابطِ تبادل اطلاعات مؤثر و کاربردی دارند، به آن کشورها ارائه شده و سرویسهای امنیتی ذیربط پس از اعمال مراقبتهای مقتضی، با تأیید صحت اطلاعات ارائه شده، متناسب با راهبردهای ضداطلاعاتی مورد نظر خویش، جواسیس مورد بحث را بازداشت یا مورد بهرهبرداری مضاعف اطلاعاتی قرار دادهاند. بدیهی است ارائه اطلاعات جواسیس مرتبط به سایر کشورها، تابع شرایط خاصی خواهد بود.
3- در بررسی سوابق جاسوسهای مرتبط با ۲۸ کشور مورد بحث، مشاهده میشود برخی افراد فرومایه بهصورت داوطلبانه برای همکاری اطلاعاتی با موساد و خیانت علیه کشورهای خویش اقدام کردهاند. تأسفبارتر آنکه دیده میشود سرویس جهنّمی موساد برای راستیآزمایی انگیزه همکاری مدعیان، آنها را وادار به انجام انواع عملیات خائنانه علیه منافع کشورهای متبوع و امنیت هموطنان خود کرده است!
4- علاوه بر شیوه پیشگفته، سرویسهای جاسوسی رژیم با طراحی روشهای شیطانی متنوع و با سوءاستفاده از بسترهای مورد بهرهبرداری عمومی مردم از قبیل فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، سایتهای مهاجرت و کاریابی، نشان افراد در سفرهای خارجی، با شناسایی نقاط ضعف مترددین، مبادرت به برقراری ارتباط با طعمهها تحت پوششهای مختلف کرده و در مراحل بعد به جمعآوری اطلاعات از آنها یا محوّل کردن مأموریتهای خرابکارانه به قربانیان پرداختهاند. در همین راستا و بین اسناد بهدست آمده، برخی از اراذل و اوباش دخیل در چند عملیات تروریستی در ایران نیز شناسایی و بازداشت شدند که در این مورد متعاقباً اطلاعرسانی خواهد شد.
۵- با توجه به اینکه بررسی اطلاعات بهدست آمده همچنان ادامه دارد، وزارت اطلاعات با هماهنگی مرجع محترم قضایی، برای معدود افرادی که به هر صورت و به هر دلیل به دام سازمان جاسوسی رژیم نامشروع صهیونیست افتادهاند، در صورت معرفی پیشدستانه خود به ستاد خبری وزارت اطلاعات (سامانه ۱۱۳) حداکثر مساعدت را اعمال و نهایت ارفاقات قانونی را درخواست خواهد نمود.
* سریال ضربات اطلاعاتی به شبکه ترور صهیونیستی
بیانیه روز گذشته وزارت اطلاعات در شرایطی صادر شد که در ماههای گذشته نیز این وزارتخانه و دیگر نهادهای امنیتی کشورمان ضربات مهمی به شبکه ترور رژیم صهیونیستی وارد کرده بودند.
در آخرین مورد شهریور امسال وزارت اطلاعات در بیانیهای اعلام کرد: با ادامه و گسترش تحقیقات اطلاعاتی و امنیتی با همکاری نیروهای اطلاعاتی و امنیتی در سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و فرماندهی انتظامی کشور، هستههای خرابکار دیگری وابسته به همان کانونِ تروریستی، در ۴ استان دیگر کشور، شناسایی و مورد ضربه قرار گرفتند.
بنا بر گزارش منتشر شده در اطلاعیه مذکور در تاریخ ۲۸ مردادماه گذشته، 2 تروریست کاملاً مسلح و مجهز، توسط سربازان گمنام امام زمان عجلالله تعالی فرجهالشریف در اداره کل اطلاعات استان خوزستان دستگیر شدند. از این افراد، ۳۸۲ قلم انواع بمبهای دستساز، ابزارآلات و مواد شیمیایی پیشساز بمب و ۶۵ بمب آتشزای آماده، کشف و ضبط شد. همچنین در تاریخ اول شهریورماه جاری، عنصر عملیاتی آن کانون تروریستی با سابقه چندین عملیات خرابکارانه، توسط جانبرکفان گمنام اداره کل اطلاعات استان مازندران، بازداشت شد. این متهم مدتی پیش از دستگیری، 2 بمب صوتی آماده انفجار، همراه با دستگاههای کنترل از راه دور، از سرپل کانون تروریستی مستقر در هلند دریافت کرده بود. در تاریخ اول شهریور نیز دو نفر از عوامل عملیاتی تروریستها، با شناسایی قبلی و اقدامات هوشمندانه اداره کل اطلاعات استان کرمانشاه، شناسایی و بازداشت شدند. این متهمان، عملیاتهای ایذایی متعددی در سطح آن استان انجام و ضمن فیلمبرداری از اقدامات مذکور، فیلمها را برای سرکردگان کانون تروریستی مستقر در دانمارک و هلند ارسال میکردند. در تاریخ سوم شهریور نیز اداره کل اطلاعات استان سیستان و بلوچستان با یورش به محل نگهداری تجهیزات نظامی یک گروه خرابکار در توابع شهرستان تفتان، تسلیحات و تجهیزات دپو شده برای انجام عملیات ایذایی و تروریستی در روزهای آتی را کشف و ضبط کردند. در این پرونده نیز، برخی تجهیزات مکشوفه حکایت از در جریان بودن سناریوی انجام عملیات تروریستی و انتساب آنها به نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی بوده است.
* بازداشت 7 جاسوس موساد در ترکیه
سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) هم روز گذشته 7 نفر را در استانهای استانبول و ازمیر به اتهام فروش اطلاعات به سازمان جاسوسی موساد بازداشت کرد. خبرگزاری آناتولی به نقل از منابع امنیتی ترکیه نوشت: موساد اهداف خود را از طریق کارآگاهان خصوصی تحت نظر داشت و اقدام به جمعآوری اطلاعات از زندگی افراد و مستندسازی آن از طریق تصاویر و ویدئو و تحت نظر گرفتن آنها میکرد.
طی تحقیقات دادستان عمومی استانبول، ۹ نفر در این رابطه با موساد همکاری و اقدام به فروش اطلاعات میکردند که به دنبال این تحقیقات، دفتر سازمان اطلاعات ملی ترکیه در استانبول در یک عملیات امنیتی در این استان و استان ازمیر 7 نفر را بازداشت کردند؛ 2 نفر دیگر نیز پیش از این بازداشت شده و تحت بازجویی هستند.
بازداشت 7 جاسوسی رژیم صهیونیستی در ترکیه در شرایطی است که روابط میان آنکارا و تلآویو در پی جنگ در غزه تنشآمیز است، البته بازداشت عوامل موساد در ترکیه سابقهدار است؛ در آخرین مورد ۱۲ دیماه ۳۳ نفر در 8 استان ترکیه به اتهام جاسوسی برای موساد بازداشت شدند.
متهمان به جاسوسی برای موساد، در اقداماتی از قبیل شناسایی، نظارت، حمله و ربودن اتباع خارجی مقیم ترکیه دست داشتند و بخشی از عملیات «جاسوسی بینالمللی» بودهاند. اما یکی از بزرگترین عملیاتهای ضد جاسوسی ترکیه به دسامبر ۲۰۲۲ بازمیگردد که ۶۸ جاسوس سازمان موساد در یک عملیات وسیع در ۳۰ استان ترکیه بازداشت شدند.
ارسال به دوستان
برف و باران همه استانهای کشور را فراگرفت
بهمن روسفید
* بارشهای اخیر بیشتر به صورت برف بوده است و تأثیر مطلوبی بر ذخایر آبی کشور دارد
گروه اجتماعی: بارش برف روز گذشته علاوه بر پایتخت اغلب استانهای کشور را سفیدپوش کرد به طوری که حجم بارشها راه مواصلاتی بیش از ۲ هزار روستا را مسدود کرد. ورود چند سامانه بارشی به کشور طی 2 هفته گذشته و بارشهایی که بیشتر به صورت برف در اغلب استانها بویژه در ارتفاعات رخ داده است، اثر نسبتا مطلوبی بر بهبود ذخایر آبی کشور داشته، آنطور که این بارشها در هفته نخست بهمن باعث شد در مجموع ۴۲۰ میلیون مترمکعب منابع جدید آبی به سدهای کشور وارد شود. هر چند بارشهای سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته کاهش ۳۲ درصدی دارد ولی با توجه به ورود چند سامانه بارشی به کشور و پیشبینی بارشهای مناسب در اغلب استانها امید به بهبود ذخایر آبی و افزوده شدن تراکم برف در ارتفاعات برای بهبود ذخایر آبی بیشتر شده است. در همین ارتباط علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره وضعیت سدهای کشور گفته است بارشهای اخیر چند درصد ذخیره آب سدها را افزایش داده است. به گفته وی، بارشهای اخیر و برفی که طی چند روز گذشته در ارتفاعات باریده، موجب شده چند تالاب در دریاچه ارومیه آبگیری شود. این در حالی است که بارشهای طی روز گذشته بیش از نیمی از مساحت کشور را سفیدپوش کرد و باعث شد راه ارتباطی بیش از 2000 روستا در استانهای لرستان، کرمانشاه، کردستان و قزوین مسدود و برخی پروازها نیز لغو شود. در این میان سازمان هواشناسی نسبت به بارش برف و باران و وزش باد در 6 استان و کاهش دما در ۱۹ استان هشدار داده است. طبق پیشبینی سازمان هواشناسی، بارش برف و باران و وزش باد امروز در خراسان شمالی، نیمه شمالی خراسان رضوی و شرق گلستان و فردا در غرب کردستان، جنوب غرب آذربایجان غربی و غرب کرمانشاه باعث مهآلودگی و در مناطق کوهستانی وزش باد و کولاک برف، کاهش دما و احتمال یخزدگی سطح جادهها و کاهش دید در جادههای کوهستانی و گردنهها میشود. طی این روز کاهش محسوس دما در استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان، تهران، البرز، قزوین، زنجان، اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، همدان، قم، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و نیمه غربی اصفهان پیشبینی میشود که موجب یخبندان و لغزندگی سطح جادهها و اختلال تردد در معابر شهری و جادههای بینشهری خواهد شد. صادق ضیاییان، رئیس مرکز پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی در گفتوگو با «وطن امروز» درباره شرایط جوی در روزهای آینده و تاثیر بارشهای اخیر بر ذخایر آبی کشور گفت: سامانههایی که طی 2 هفته اخیر به کشور وارد شد، چون بارشها بیشتر به صورت برف بوده است، بر ذخایر آبی کشور موثر بوده و چنانچه این بارشها اتفاق نمیافتاد، با توجه به کمبارشیهایی که در پاییز و ماه نخست زمستان داشتیم، تنش آبی در کشور زیادتر میشد. وی با بیان اینکه چنانچه تا پایان زمستان چند سامانه بارشی همچون سامانه اخیر به کشور وارد شود و بارشها در قالب برف باشد، بیتردید بر منابع آبی اثربخشی مثبتی خواهد داشت، چرا که کشور همچنان با کمبود بارش مواجه است. وی در ادامه افزود: سامانه بارشی شنبه (امروز) در نوار شرقی کشور بویژه در گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، ارتفاعات البرز شرقی و سیستان و بلوچستان فعال است و اواخر وقت از مرزها شرقی خارج میشود. همچنین یکشنبه (فردا) در برخی مناطق شمال غرب بارش برف و وزش باد پیشبینی شده و در سایر مناطق کشور آسمان صاف است. دوشنبه نیز در برخی مناطق شمال غرب و غرب و ارتفاعات البرز مرکزی بارش پیشبینی شده است. بیشترین بارش برف طی روز دوشنبه برای آذربایجان غربی، غرب کردستان و شمال غرب کرمانشاه است. روز سهشنبه نیز با ورود سامانه بارشی، بارش برف، باران و وزش باد در غرب، شمال غرب، سواحل دریای خزر، ارتفاعات البرز، دامنههای جنوبی البرز و شمال شرق آغاز میشود.
* توجه به صرفهجویی برای مواجه نشدن با تنش آبی
هر چند بارشهای اخیر توانسته است تا حدی وضعیت ذخایر آبی را بهبود بخشد اما با توجه به کاهش نزولات جوی در پاییز و ماه نخست زمستان همچنان با کمبود منابع آبی مواجهیم. کاهش نزولات جوی در 3-2 سال اخیر نسبت به سنوات گذشته متاثر از پدیده تغییرات اقلیمی است. الهه موحدی، کارشناس ارشد محیط زیست در این باره میگوید: کمبارشیها در سالهای اخیر همواره کشور را تحت تأثیر قرار داده؛ موضوعی که اهمیت مصرف بهینه آب و توجه به صرفهجویی را یادآور میشود. یک موضوع مهم دیگر میزان آبی است که در شبکه انتقال هدر میرود که بعضی آمارها این عدد را 13 درصد حجم آب شرب انتقالی بیان میکند. در چنین شرایطی با توجه به کمآبیای که در انتظار کشور است، ضرورت دارد هرچه سریعتر سازمان آب و فاضلاب برای تعمیر و جایگزینی خطوط فرسوده انتقال اقدام کند. بخش دیگر مربوط به مدیریت مصرف آب است که نقش مردم در این مورد بسیار کلیدی است و اگر مصرف درست باشد، کمک زیادی به خروج کشور از شرایط بحرانی میکند. وی درباره مصرف آب در بخش کشاورزی نیز اظهار میکند: تغییر الگوی کشت در نقاطی که دچار تنش آبی شدید هستند یا اجرای طرح نکاشت در برخی نقاط با توجه به شرایط آبی کشور ضرورت دارد. بخش کشاورزی اصلیترین مصرفکننده آب است و هر اقدامی که لازم است انجام شود، باید از این بخش شروع شود. درحالی که میانگین مصرف آب کشاورزی در کشورهای جهان حدود 60 درصد است، این آمار در کشور ما حدود 90 درصد که به هیچوجه قابل قبول نیست. اگر مصرف آب در کشاورزی مدیریت شود، قطعا در سایر بخشها نیز مشکلات کمتری را خواهیم داشت. مجموع این اقدامات در کوتاهمدت جواب میدهد و میتواند به کاهش تنش آبی کمک کند.
ارسال به دوستان
تقابل سرنوشتساز تیمهای ملی فوتبال ایران و ژاپن در یکچهارم نهایی جام ملتهای آسیا
جان میدهیم برای این جام
تیم ملی پس از صعود سخت و نفسگیر برابر سوریه، امروز باید به مصاف ژاپن، یکی از قدرتمندترین تیمهای آسیا برود؛ تیمی که با برتری ۳ بر یک مقابل بحرین حریف ایران شد. دیدار ایران با ژاپن در شرایطی در مرحله یکچهارم نهایی جام ملتها برگزار خواهد شد که اگر ساموراییها میتوانستند در گروه خود صدرنشین شده و به عراق نمیباختند، الان در سمت دیگر نمودار بودند و این بازی فقط میتوانست در فینال اتفاق بیفتد ولی قرارگیری ژاپن در جایگاه دوم گروه، آبیها را به سمتی که ایران حضور دارد، کشاند.
نکته جالب درباره ژاپن اینکه این تیم در 4 دیداری که در این مسابقات داشته، ۶ بار دروازه خود را باز شده دیده و نتوانسته هیچ کلینشیتی داشته باشد و از تیمهایی نظیر اندونزی، ویتنام و بحرین هم گل دریافت کرده است. با این حال ساموراییها در گل زده عملکرد بسیار خوبی داشتهاند و در این 4 مسابقه، ۱۱ بار دروازه حریفان خود را گشودهاند تا مشخص شود از خط آتش قدرتمندی برخوردارند.
گرانترین تیم تورنمنت ژاپن است، آنها لیستی پر و پیمان از بازیکنان سرشناس دارند؛ هیروکی ایتو مدافع اشتوتگارت آلمان، کو ایتاکورا مدافع مونشن گلادباخ، تاکههیرو تومیاسو از آرسنال، واتارو اندو از لیورپول، میتوما از برایتون و کوبو از رئالسوسیهداد، شاخصترین بازیکنان تیم تحت هدایت هاجیمه مورییاسو با برچسبهای چندین میلیون دلاری هستند.
اما 2 تیم ایران و ژاپن تاکنون ۹ بار در تاریخ به مصاف هم رفتهاند که سهم یوزهای ایرانی کسب ۲ پیروزی و سهم ساموراییها 3 برد بوده و ۴ مسابقه هم با تساوی به اتمام رسیده است. ایران در این ۹ مسابقه ۱۱ بار دروازه حریف خود را باز کرده و در مقابل ۱۵ بار توپ را درون دروازه خود دیده تا ژاپنیها دست بالا را در آمار ثبت شده داشته باشند. نکته منفی اما عدم پیروی و عدم گلزنی ایران مقابل ژاپن در 4 دیداری است که با آبیپوشان در جام ملتهای آسیا داشته و باید دید امروز در پنجمین مصاف خود در این رقابتها به این طلسم منفی پایان خواهد داد یا خیر.
باز هم بین برترین گلزنان دیدارهای رودرروی 2 تیم، نام علی دایی دیده میشود که با ۴ گل زده در صدر قرار دارد و بازیکنان بعد از وی از جمله وحید هاشمیان 2 گله هستند و نکته جالب اینکه هیچ کدام از بازیکنان کنونی تیم ملی سابقه گلزنی به ژاپنیها را ندارد و باید دید آیا کسی خواهد توانست این اتفاق را رقم بزند؟
آخرین تقابل 2 تیم هم به جام ملتهای قبلی برمیگردد که ژاپن با برتری 3 بر صفر مقابل تیم تحت هدایت کارلوس کیروش به پیروزی رسید و به فینال مسابقات صعود کرد. آخرین برتری ایران برابر حریف قدرتمند امروز خود ۱۹ سال پیش رقم خورده که ایران توانست در مسابقهای که در چارچوب انتخابی جامجهانی 2006 برگزار میشد، با دبل وحید هاشمیان با نتیجه 2 بر یک از سد ژاپن بگذرد. اگر مهدی طارمی در بازی امروز در میدان بود قطعا مهمترین بازیکن ما به حساب میآمد اما متاسفانه به خاطر اخراج در بازی قبل، جواز حضور در بازی سرنوستساز امروز را ندارد که امیدواریم این غیبت بهای سنگینی برای تیم ملی فوتبال ما نداشته باشد.
* قلعهنویی: ایران - ژاپن میتوانست در فینال باشد
امیر قلعهنویی در نشست خبری پیش از دیدار تیم ملی مقابل ژاپن، اظهار داشت: این بازی میتوانست در روز فینال انجام شود، هر چند الان هم یک فینال است. به هرحال قرعه است که در این مرحله با هم روبهرو میشویم. وی افزود: ژاپن تیم بسیار بابرنامهای است. بازیهای قبل از جام ملتها هم نشان داده با آمادگی کامل وارد مسابقات شدهاند. بازیهای مقدماتی و گروهی آنها با بازیهای حذفی خیلی فرق دارد. یعنی در این مرحله با مدل کاملتر بازی کردند. شاید در آن 3 بازی انرژی خودشان را نگه داشته بودند تا در مراحل حذفی عملکرد بهتری داشته باشند. سرمربی تیم ملی گفت: ژاپن را از چند ماه قبل آنالیز کردیم. در برنامه داشتیم تمام تیمهایی که احتمالا با ما روبهرو میشوند را آنالیز کنیم. از بازیکنان تیم خودمان به خاطر بازی قبلی تشکر میکنم، چرا که یکی از بهترین بازیهایی بود که در 10 ماه گذشته داشتیم.
وی در ادامه افزود: سوریه در دور گروهی یک گل خورد و 4 توپ به سمت دروازهاش رفت ولی مقابل ما 11 توپ به سمت دروازه این تیم رفت. امید گل، مالکیت و تعداد پاس ما هم زیاد بود. یعنی ایران هم فوتبال بسیار خوبی در این بازی ارائه داده است. امیدواریم یک بازی خوب و منطقی ارائه دهیم. آنچه واقعیت فوتبال است زمانی است که داور سوت را میزند. این تحلیلها برای بیرون زمین است ولی بازیکنان را توجیه کردیم که چه مدلی بازی کنند. تا حدودی هم ضرر کردهایم. استراحت ما کمتر بود و بدشانسی آوردیم که بازی ما 120 دقیقهای شد. به بازیکنان هم گفتم بازی با سوریه باید دقیقه 70 تمام میشد. اگر آن موقعیتها را گل میکردیم بعد از دقیقه 70 میتوانستیم 4-3 بازیکن را بیرون بیاوریم و استراحت بدهیم تا برای بازی بعد آماده شوند. خدا را شکر که توانستیم صعود کنیم. سرمربی تیم ملی درباره اینکه پس از بازی با سوریه اعلام کرد برخی بازیکنان بزرگی نکردند و باعث ایجاد دودستگی در رسانههای کشور شدند، گفت: یک سری بازیکنان فنی میتوانند وزن تیم را بالا ببرند. این در تیمهای باشگاهی و ملی دیگر هم هست. ما هم چند بازیکن داریم که از نظر فنی خیلی خوب بودند ولی باید خودشان بازی را اداره و دقیقه 70 تمام میکردند. بحث من فنی بود. حالا اینکه طور دیگری این گفته را تجزیه و تحلیل میکنند، دید خودشان است و باید از خودشان بپرسید. از تمام بازیکنانم نهایت تشکر را میکنم. واقعا یک گروه بودیم که در این چند سال مربیگریام چنین جو خوبی را ندیده بودم. قلعهنویی در ادامه تصریح کرد: در بازی ایران و بحرین که آن اتفاق برای علی دایی افتاد، نخستین نفری که بالای سر او رسید من بودم؛ بازی در هیروشیما بود. ما بزرگانی مانند دایی را داشتیم که 70 دقیقه با طحال پاره شده بازی کرد. این بازیکنان وارث آن بزرگان هستند. بازیکنان بزرگی در تاریخ داشتیم که با سر شکسته یا زانوی بانداژ شده بازی کردند. این عرق و تعصب را باید برای مملکت و مردم داشته باشیم.
* مورییاسو: طارمی بازیکن باکیفیتی است اما تمام بازیکنان ایران قدرتمند هستند
هاجیمه مورییاسو، سرمربی ژاپن نیز در نشست خبری پیش از بازی مقابل ایران در مرحله یکچهارم جام ملتهای آسیا، اظهار داشت: ۲ روز از بازی با بحرین میگذرد و باید بازی فردا (امروز) را انجام دهیم. بازیکنانم تمام تلاش خود را برای بهبود و آرامش حضور در بازی به کار گرفتهاند، بنابراین مشتاقانه منتظر دیدار با ایران هستم. احساس اعتماد به نفس دارم و آماده پذیرش چالش هستم. سرمربی تیم ملی ژاپن در پاسخ به این سوال که با توجه به گذشت فقط ۲ روز از دیدار مقابل بحرین چه تدبیری برای ترکیب اصلی ساموراییها مقابل ایران دارد، عنوان کرد: این مسابقه از نظر بدنی بسیار سخت است زیرا فقط ۲ روز از دیدار قبلی ما گذشته است و فکر میکنم برای بازیکنان مهم است که به صورت حرفهای و به بهترین شکل ممکن در چارچوب مقررات تعیین شده توسط مسابقات آماده شوند؛ بازیکنانم منتظر دیدار با ایران هستند. در این ۲ روز نیز تا جایی که توانستم بازیکنانم را آماده کردم. ایران نیز همین شرایط را دارد. مورییاسو ادامه داد: اگر زمان بیشتری برای ریکاوری و مبارزه داشتیم، بسیار عالی بود. فکر میکنم بازی سختی خواهد بود زیرا بازیکنان تمام تلاش خود را برای حفظ شرایطشان انجام میدهند. درباره ترکیب هم باید تا فردا (امروز) منتظر بمانیم. سرمربی تیم ملی ژاپن درباره غیبت مهدی طارمی عنوان کرد: او بازیکن خیلی قدرتمند و باکیفیتی است اما تمام بازیکنان ایران قدرتمند هستند. نظر خاصی در این مورد ندارم.
***
صعود اردن به نیمه نهایی با شکست تاجیکستان
دیدار تیمهای فوتبال اردن و تاجیکستان در مرحله یکچهارم نهایی با صعود اردن به نیمهنهایی به پایان رسید. تیمهای ملی فوتبال اردن و تاجیکستان در مرحله یکچهارم نهایی جام ملتهای آسیا روز گذشته ۱۳ بهمن ساعت ۱۵ در ورزشگاه «احمد بن علی» قطر با قضاوت «فومینگ» چینی به مصاف هم رفتند که این دیدار با نتیجه یک بر صفر به سود اردن به پایان رسید. وحدت هنانوف (۶۶ گل به خودی) گلزن این دیدار بود.
ارسال به دوستان
نگاه
گوش نمیکنند
عباس عسکریساری*: پدری تجربه عجیبی است. بچهها در دورههای مختلف سنی رفتارهای مختلف و روحیات متفاوتی دارند که برای پدر شیرینیها و سختیهای گوناگونی را شکل میدهد. از یک طرف تربیت فرزند وظیفه پدر است، از طرف دیگر نوع مواجهه با فرزند اثرات گاه برخلاف غرض پدر را روی فرزند میگذارد. از یک سو لازم است پدر برای اداره خانواده رهنمودها و خطوط راهنمایی مشخص کند تا شخصیت خانواده در مواجهه با جامعه درست شکل بگیرد و امور خانواده بسامان باشد، از سوی دیگر الزام رعایت این خطوط با هر ابزاری میتواند کیان خانواده را در خطر قرار دهد.
در این مسیر فرزند در دورههای سنی مختلف و بر اساس تیپهای شخصیت گوناگون در مواجهه با رهنمودها و خطوط قرمز تعریف شده از سوی پدر خانواده وضعیت عدم تمکین یا تمرد و حتی مقابله با رهنمودها و خطوط قرمز به خود میگیرد.
در دوران کودکی پدر این عدم تمکین و حتی تمردها را تحمل میکند و شیطنتها را مایه رشد شخصیتی میبیند و برای پاسخ به غر زدنهای دیگران لبخند میزند که کودکند، گوش نمیکنند، شما تحمل کنید. اما فرزند به نوجوانی که میرسد با هدف تلاش برای تقویت قدرت تحلیل و برنامهریزی در فرزند در مقابل عدم تمکین او، وقت برای گفتوگو و بحث میگذارد اما همچنان در مقابل تمردها لبخند میزند و از دیگران میخواهد تحمل کنند و گاهی تشر مصنوعی میزند. اما وقتی فرزند به سن کار و زندگی میرسد، در مقابل تمردها و عدم تمکینها اگر پدر فهمیدهای باشد و خیرهسری یا سبکسری فرزند را نتواند مهار کند، لبخند تلخی میزند و میگوید گوش نمیکنند. یک جورهایی معنی درماندگی میدهد، چرا که فرزند را با تادیب و شلاق نمیشود هدایت کرد، گاهی مجبوری صبر کنی تا سر به سنگ تجربه بخورد تا بفهمد و سر به راه شود، البته تلخی و بیاعتباری حاصل از نتیجه عملکرد فرزند، برای پدر است.
در بازدید رهبری معظم از نمایشگاه توانمندیهای تولید داخل، از پنجره فرصتی که صنعت ICT برای کشور ایجاد کرده تا فاصله با کشورهای پیشرفته را با سرعت طی کنیم، گفتم و اهمیت سرمایه انسانی در این حوزه و حساس بودن این سرمایه همچون عطر که فقط با باز بودن شیشه از دست میرود، چه رسد که شیشه را به سنگ بزنند. از تحت فشارهای گوناگون بودن این سرمایه با بهانههای واهی؛ از امنیتی و نظارتی و پیشگیرانه و در نهایت گله کردم که به رغم این همه تاکید ایشان بر حمایت از بخش خصوصی و خارج شدن دولت از رقابت با بخش خصوصی و دوری کردن از مانعسازی برای این بخش، بویژه در سخنرانیهای ابتدای سال، باز همچنان دولتیها و ستادیها و بنیادیها با شدت مشغول موازیسازی برای بخش خصوصی هستند و ادارات مشغول مانعسازی.
صحبتم به اینجا که رسید با لبخند تلخی فرمودند «گوش نمیکنند که!»
لبخند تلخ بود، به تلخی لبخند پدر پیر حکیم از تمرد فرزندان خاماندیش.
رئیس هیات مدیره گروه مهیمن *
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با خیرالله تقیانیپور درباره اولین فیلم سینماییاش که امروز در جشنواره فجر رونمایی میشود
هیجان در قلب رقه
محمد محمدی: در حالی چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به سومین روز خود رسیده است که کاخ جشنواره امروز 14 بهمن میزبان فیلم سینمایی «قلب رقه» به کارگردانی خیرالله تقیانیپور است؛ کارگردانی که نخستین فیلم سینمایی خود را با موضوع جنگ علیه تروریسم با رگههای عاشقانه ساخته است. تقیانیپور پیش از تولید نخستین فیلم سینمایی خود، سریالهای «نجلا 1 و 2» و «ترور» را کارگردانی کرده بود. از طرفی او سالها به عنوان کارگردان تئاتر در جشنوارههای تئاتر فجر جوایز بسیاری را کسب کرده و همواره خود را از خانواده تئاتر دانسته است. «صورت و سیرت»، «فریاد خاموش خاطره»، «شب عروسی»، «آخرین پست شب یلدا»، «فردا روز دیگریست» «کلنل» و «تعبیر یک رویا» از جمله آثار شاخص این کارگردان در حوزه تئاتر است.
فیلم «قلب رقه» همانطور که از نامش پیداست، بر اتفاقات چند سال اخیر سوریه متمرکز شده و درباره محور مقاومت و رویدادهای منحصربهفردی است که در این عرصه اتفاق میافتد. رقه از شهرهای کشور سوریه و مرکز استان رقه است که در شمال شرق سوریه در ساحل فرات قرار دارد. رقه 3 سال (از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷) پایتخت داعش بود.
برخلاف آنکه پیشتر در برخی رسانهها منتشر شده است، «قلب رقه» حاصل سرمایهگذاری و اهتمام بخش خصوصی است که تهیهکنندگی آن را سعید پروینی به عهده دارد. شادی مختاری به عنوان پدیده این فیلم با سریال «جزیره» سیروس مقدم به شهرت رسید و پس از بازی در فیلم «پرونده باز است» کیومرث پوراحمد در جدیدترین فعالیت خود در فیلم «قلب رقه» حضور دارد و باید منتظر ماند و دید آیا سیمرغ بازیگری زن بر شانههایش مینشیند یا خیر.
اما خیرالله تقیانیپور که از چهرههای شناخته شده تئاتر و بویژه تئاتر دفاعمقدس است، از سال ۱۳۹۹ با ساخت سریال «نجلا» به چهرهای شناختهشده میان مخاطبان تلویزیون نیز تبدیل شد؛ سریالی که ماه مبارک رمضان سال ۱۴۰۰ روی آنتن رفت و فصل دوم آن نیز نوروز و ماه رمضان سال ۱۴۰۱ پخش شد. البته او پیش از این سریال، ۲ تلهفیلم «تونل» و «اینجا خانه من است» را نیز ساخته بود که هر ۲ در دایره فیلمهای دفاعمقدس میگنجد.
این کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون تیر امسال در جریان هشتمین جشنواره «فیلم شهر» موفق شد جایزه بهترین کارگردانی را برای مجموعه تلویزیونی «نجلا» از آن خود کند. حال در سومین روز از چهلودومین جشنواره فیلم فجر نخستین فیلم سینمایی این کارگردان در کاخ جشنواره برای علاقهمندان و اصحاب رسانه پخش میشود و با توجه به بازخوردهایی که «قلب رقه» در ۲ روز ابتدایی در سینماهای مردمی داشته، به احتمال بسیار زیاد در آیین اختتامیه فیلم فجر شاهد نشستن سیمرغهای بسیاری روی شانه فیلم این کارگردان کار اولی باشیم. در ادامه گفتوگوی «وطن امروز» با این کارگردان میخوانیم.
***
* شما از تئاتر به سینما رفتید، چه شد تئاتر را رها کرده و به مدیوم سینما و سریالسازی رو آوردید؟
همواره خودم را جزئی از خانواده تئاتر میدانم و هرگز تئاتر را رها نکردهام. همزمان در سالهای ۹۱ و ۹۲ در کنار فعالیتهای تئاتری تلهفیلم «تونل» را تولید کردم که در جشنوارههای یاس و دفاعمقدس حضور داشت و جوایزی کسب کردم. سال ۹۶ هم «اینجا خانه من است» را ساختم که در جشنواره دفاعمقدس جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد. سال ۹۹ در بحبوحه کرونا تصمیم گرفتم سریال نجلای ۱ و ۲ را کار کنم و پیش تولید مجموعه «ترور» را شروع کنم. در دوره مدیریت سعید اسدی به عنوان رئیس تئاترشهر متنی را برای اجرا در مجموعه تئاترشهر ارائه دادم اما به دلیل شیوع کرونا امکان اجرا وجود نداشت و پس از عادی شدن شرایط متاسفانه مدیریت تئاترشهر تمایلی به اجرای بنده نداشت اما همچنان علاقهمندم فرصتی فراهم شود تا نمایش «ملکه» را روی صحنه ببرم
* شما بیشتر آثارتان بهرغم موج شبهروشنفکرانهای که در حوزه تئاتر به وجود آمد، معطوف به نمایشهای اصطلاحا ایرانی بوده و هیچ وقت آثارتان شبیه نمایشهای شبهروشنفکرانه نشده است. در این باره توضیح میدهید؟
چندوقت پیش یکی از بزرگان منتقد کشور به بنده گفت تو در نسل خودت جزو معدود کسانی بودی که متقلب نبودی! به او گفتم منظورتان از متقلب چیست؟ گفت تئاتر را از جایی کپی و دزدی نکرده بودی اما الان این قضیه زیاد شده و برخی فکر میکنند تماشاچی متوجه این قضیه نمیشود. الان مردم آگاه شدهاند و با وجود فضای مجازی و یک سرچ ساده متوجه خیلی چیزها میشوند.
* مانند برخی کارگردانان تئاتر که آثار بینالمللی را تحت عنوان کارهای خلاقانه خود روی صحنه میبرند و حتی برای آن جایزه هم دریافت میکنند!
بله! متاسفانه از این دست اتفاقات زیاد شده است. متاسفانه باب کردهاند که نمایش ایرانی سخیف است، در حالی که نمایشهای ایرانی روشنفکرترین و پردردسرترین کارها برای کارگردان و نویسنده است. شما میتوانید بروید از یک انتشاراتی معتبر نمایشنامهای بخرید و آن را ترجمه کنید و به مرکز هنرهای نمایشی ارائه دهید و مجوز بگیرید و در نهایت آن را روی صحنه ببرید. شما ببینید هزینه این نمایش چقدر میشود، در حالی که اگر بخواهید نمایشنامه ایرانی کار کنید، ابتدا باید تحقیق و پژوهش انجام شود، زیرا مخاطب ایرانی کاملا به این حوزه آگاه و آشناست. وقتی حرف از نمایش ایرانی میزنید منابع زیادی در این حوزه وجود دارد. از طرفی دانشجویان هنرجویان و علاقه مندان به حوزه تئاتر کاملا آگاه و آشنا هستند و بسادگی میتوانند دست شما را بخوانند شما دقت بفرمایید برای نوشتن یک نمایشنامه ایرانی باید تحقیق و پژوهش فراوانی انجام دهید و چیزی حدود حداقل ۹ ماه وقتتان صرفا برای همین حوزه تحقیق و پژوهش صرف خواهد شد در صورتی که شما با چیزی حدود ۱۰۰ هزار تومان میتوانید یک نمایشنامه خریداری کرده و آن را کار کنید. یادم میآید برای نمایش «بوقلمون» زمان زیادی را برای تحقیق و پژوهش گذاشتم و منابع بسیاری را صرف کردم. نمایشنامه را برای مرحوم الوند که آن زمان رئیس اداره نظارت و ارزشیابی بود، فرستادم و توضیح دادم و در نهایت بعد از یک سال که پخش شد، ایشان گفت فکر نمیکردم چنین ایده خوب و نمایش موفقی از کار دربیاید. در حالی که آن زمانها بسیاری از افرادی که علاقه به آثار خارجی و شبهروشنفکری داشتند میگفتند نمایشنامه ایرانی سخیف است، در حالی که اگر اینطور بود بهرام بیضایی و محمد رحمانیان سمت نمایشنامههای ایرانی نمیرفتند.
* سریال و فیلمسازی شما چقدر از تئاترهایی که روی صحنه بردید، وام گرفته است؟
بسیار زیاد بویژه در حوزه شناخت و هدایت بازیگران به عنوان مثال در سریال «نجلا» من بازیگران بسیار زیادی را میتوانستم استفاده کنم اما ترجیحم این بود که از بازیگران تئاتری استفاده کنم به عنوان نمونه هنرمندانی چون مصطفی ساسانی و مجتبی شاکرم که همواره در
آثار خودم حضور داشتند و در حوزه بازیگری بسیار قبولشان دارم این در حالی بود که بسیاری از کارشناسان سینما و تلویزیون از من پرس وجو میکردند که این گروه از بازیگران را از کجا آوردم و چگونه از آنها بازی گرفتم و من هم همواره به دوستان میگفتم اینها در تئاتر مملکت خودمان کار کردند اما شما آنها را نمیبینید اگر کارگردانان و مدیران تلویزیون تماشای تئاتر را در برنامههای خود قرار دهند، بدون شک بازیگران جوان و با استعداد زیادی را روی صحنه خواهند دید و پیشنهاد میدهم به دوستان و همکاران کارگردانم که اگر دنبال بازیگر هستند، حتما به سالنهای تئاثر مراجعه کنند، زیرا آنجا استعدادهای بزرگی نهفته است.
* پیش از شروع بحث درباره فیلم «قلب رقه» لطفا کمی درباره بازیگر زن فیلم که بدون شک یکی از بهترین بازیگران این فیلم سینمایی است، توضیح دهید که از کجا و چگونه به عنوان بازیگر زن فیلم انتخاب شد.
ابتدا دنبال یک بازیگر زن از سوریه میگشتم اما از آنجا که بعد از بحران سوریه بسیاری از هنرمندان سوری با آفرهای بسیار جذاب تحت اقامت یکی از کشورهای حاشیه خلیجفارس در آمده بودند، به همین منظور گزینه اصلی ما برای بازی در این فیلم متاسفانه امکان حضور نیافت به همین دلیل به دنبال یافتن بازیگر جایگزین میان هنرمندان داخلی گشتیم آن هم در برههای که به واسطه شرایط ویژه کشور بسیاری از هنرمندان خانم حاضر به همکاری در این فیلم نبودند که در نهایت قسمت شادی مختاری شد که نقش اول زن این فیلم را ایفا کند.
* یکی از ویژگیهای شاخص و برجسته بازی بازیگر زن این فیلم در بیشتر سکانسها حضور با روبنده است، در حالی که تنها فضای باز چشم و ابروی ایشان است.
این یکی از ویژگیهای شاخص شادی مختاری بود که با روبنده در بیشتر سکانسهای فیلم حضور داشت و توانست تمام احساسات آن شخصیت را با چشم و ابرو به مخاطب القا کند. شما میدانید که این یکی از سختترین بازیهای شادی مختاری بود اما ایشان از لحظهای که به لوکیشن میآمد تمام تلاش و تمرکز خود را برای اجرای درست به کار میگرفت و بازی درخشانش در این فیلم به نوعی گرفتن مزد تمام زحماتش است.
* اینکه بازیگر یک فیلم با وجود شرایط ویژه چون داشتن روبنده اینچنین بازی درخشانی انجام میدهد، آیا برگرفته از تجربیات تئاتری کارگردان فیلم است یا بازیگردان؟
بله! همانطور که پرسیدید همه اینها را مدیون تجربیات تئاتری خودم میدانم و گروه خوب و همراهی که در کنار بنده برای تولید این فیلم بودند. شما دقت بفرمایید بازیگران این فیلم همیشه قبل از شروع ضبط، زمان خیلی طولانیای با یکدیگر آن سکانس را تمرین میکردند و انرژی بسیار زیادی برای ضبط میگذاشتند و به همین علت همواره مدیون گروهم هستم.
* چه شد که تصمیم گرفتید فیلم «قلب رقه» را بسازید؟ درباره ایده آن و کمی درباره فرآیند تولیدش توضیح بدهید.
در اواخر تولید سریال «نجلای۲» ۲ فیلم سینمایی به من پیشنهاد شد که در نهایت با توجه به سفرهایی که به عراق داشتم تصمیم به ساخت قلب «رقه» گرفتم. پس از آن مجددا چندین بار به عراق سفر کردم و در این سفرها قصه قلب «رقه» در ذهن من شکل گرفت؛ قصهای عاشقانه در قلب یک عملیات تروریستی.
* آیا میشود در دل یک ماجرای تروریستی قصه عاشقانه داشت؟
من درباره داعش و جریانات افراطی تحقیقات بسیاری انجام دادم و منابع زیادی را مطالعه کردم اما آن چیزی که برایم مهم بود این بود که شخصیت اصلی فیلم من در داعش نفوذ کند و این تنها خطی بود که از ابتدا در ذهن من بود اما در کنار این خط کمکم قصه عاشقانه هم در ذهنم شکل گرفت.
* در این فیلم یک جایی شهرام حقیقتدوست برای نجات رفیقش حاضر به به هم خوردن نقشه میشود. این رفتار از شخصیت حقیقتدوست خیلی غیرمنتظره بود. چطور این سکانس را در فیلم گنجاندید؟
سکانسی که شهرام حقیقتدوست برای نجات رفیقش حاضر است نقشه را برهم بزند برگرفته از شخصیت و رفتار شخصی خودم است تا جایی که حتی برای راهنمایی حقیقتدوست به ایشان تاکید داشتم که این خود من هستم و دقیقا عین رفتـار مـن را بازی کن.
* درباره موسیقی فیلم توضیح بفرمایید و اینکه با توجه به اینکه سطح فیلم بسیار خوب و مطلوب درآمده، آیا میتوانیم انتظار داشته باشیم یک موسیقی ماندگار از این فیلم در سینمای ایران باقی بماند؟
موسیقی فیلم برعهده کارن همایونفر از آهنگسازان سرشناس و مطرح سینمای ایران است. فیلم «قلب «رقه» یک فیلم حماسی است، بنابراین موسیقی فیلم نیز باید با تم حماسی ساخته شود. به همین دلیل طی جلسات و گفت و گوهایی که با کارن همایونفر داشتم، نظر او را درباره فیلم جویا شدم. او معتقد بود این یک فیلم هالیوودی است، در حالی که من معتقد بودم تمام فیلم من حماسه است و به طبع موسیقی باید حماسی باشد. خیلی برایم مهم بود که موسیقی تم جغرافیایی فیلم را نداشته باشد و اینجا بود که همایونفر تاکید کرد من در کل فیلم یک روح اقتداری را دیدم، پس به همین دلیل موسیقی «قلب رقه» یک موسیقی با تم حماسه تولید شد که امیدوارم در سینمای ایران ماندگار شود.
* اولین بازیگری که موقع نوشتن فیلمنامه به ذهنتان خطور کرد برای حضور در «قلب رقه» چه کسی بود؟
من از همان ابتدا به شهرام حقیقتدوست فکر میکردم در همان زمانی که فیلمنامه را مینوشتم مدام شخصیت اصلی فیلم شهرام حقیقتدوست بود که پس از اتمام کار در همان مذاکرات اولیهای که با او داشتم، قبول کردند که در این نقش بازی کنند. به نظر من شهرام حقیقتدوست یکی از بازیگران قدرتمند سینما و تئاتر ایران است چند فیلم سینمایی آماده اکران دارد که در آن قدرت واقعی شهرام حقیقتدوست دیده میشود که امیدوارم بزودی اکران شوند.
* درباره سایر بازیگران چگونه به تصمیم نهایی رسیدید که این گروه را برای همکاری دعوت کنید؟
درباره عبدالرضا نصاری من افتخار این را داشتم که نجلای ۱ و ۲ با ایشان همکاری داشته باشم بسیار بازیگر همراهی است و این یکی از مهمترین پارامترهایی است که من در عواملم لحاظ میکنم برایم مهم نیست که بازیگرانی که دعوت به همکاری میکنم، دارای چه سوابقی هستند؛ برای من همراهی و همگامی اولویت و اهمیت دارد. این برای من به عنوان یک کارگردان بسیار سخت است، چرا که باید از داشتههای خودم به بازیگر اضافه کنم، در حالی که میتوانستم یک بازیگر چهره و توانمند اضافه کنم و براحتی دکوپاژ و میزانسنها را بچینم اما همانطور که گفتم اولویت برای من نه توانمندی، بلکه همراهی است، ولو به قیمت زیاد شدن کارهایم در مقام کارگردانی و این را مدیون سوابق تئاتری خودم هستم که در آنجا با بازیگران همراه و همگن بودیم.
* با توجه به اینکه «قلب «رقه» نخستین کار سینمایی شماست چگونه سرمایهگذار و تهیهکننده حاضر شد برای این پروژه سنگین با شما همکاری کند؟
ابتدا بگذارید از ویژگیهای سعید پروینی به عنوان تهیهکننده عرض کنم که با تمام تلاش و ظرفیت خودش پای این فیلم آمد. ما یک جلسه با ایشان گذاشتیم و در آن جلسه به توافق رسیدیم و ایشان با تمام وجود پای کار این فیلم آمد.
* پیشبینیتان از حضور این فیلم در جشنواره و کسب جوایز چیست؛ آیا میتواند سیمرغهای اصلی را دریافت کند؟
برای من مهم این است که فیلم دیده شود و خیلی توجهی به جشنواره ندارم؛ یعنی در این چندوقت هم تمام فکر و ذکرم ساخت فیلمی برای مردم بود که مخاطبان ببینند و لذت ببرند و خیلی دغدغهام جوایز جشنواره فیلم فجر نیست و برایم توفیق در اکران عمومی بسیار حائز اهمیتتر است و امیدوارم این فیلم با اقبال و استقبال مخاطبان در اکران مواجه شود و این هدف نهایی من در این فیلم است.
* نقش و سهم سینمای ایران در به تصویر کشیدن رشادتها و قهرمانیهای محور مقاومت چیست و به نظر شما آیا تاکنون خروجی مطلوب و مناسبی در این حوزه داشتهایم؟
دقیقا نمیدانم مدیران تصمیمگیر و سیاستگذار در این حوزه چه برنامهای دارند اما باید این پرسش را مطرح کرد که چالش و مساله اصلی ما چیست؟ آیا داعش به اتمام رسیده است؟ در حالی که مردم فکر میکنند اینها تمام شدهاند اما عملیات تروریستی یک ماه پیش در کرمان را شاهد بودیم. متاسفانه سینمای ایران دستش در به تصویر کشیدن خباثتها و جنایات داعش بسیار خالی است. شما ببینید در همین جشنواره امسال چند فیلم با موضوع داعش حضور دارد. اصلا شما ببینید از بین ۱۰۰ فیلمی که متقاضی حضور در چهلودومین چشنواره فیلم فجر بودند چند فیلم با موضوع داعش تولید شده است؟ جز «قلب رقه» هیچ فیلم دیگری وجود ندارد ما اصلا درباره رژیم صهیونیستی چند فیلم ساختیم؟ کما اینکه در «قلب رقه» ما به صراحت به رژیم صهیونیستی پرداختهایم، آن هم موضوعی که در جامعه ما به این میزان تاثیرگذار است. بسادگی میآیند زن و کودک و نوجوان را ترور میکنند و از طرفی رزمندگان ما نیز مردان میدان هستند و اساسا ایرانی خون و جان میدهد اما همچنان پای کار ایستادهاند ولی متاسفانه سینمای ایران هیچ تصویری از این قهرمانان ارائه نکرده است اما تمام تلاشم را میکنم تا همین یک فیلمی که پیرامون این موضوع مهم ساخته شده، دیده شود و تمام دغدغهام این است که ما با «قلب رقه» راه و مسیری را باز کنیم که بسیاری از جوانان فیلمساز ما به آنجا رفته و به تولید آثار هنری بویژه در حوزه سینما بپردازند. شما توجه بفرمایید بعد از فیلم «به وقت شام» که به نظر من خط شکن این نوع تولیدات بود چند سال طول کشید تا یک فیلم دیگر پیرامون جنایات داعش تولید شود و این بسیار تاسفبار است و امیدوارم بعد از «قلب رقه» زمان زیادی برای ساخت فیلم بعدی صرف نشود و ما بزودی شاهد فیلمهایی با مضامین مختلف پیرامون داعش باشیم؛ حالا من با قصه عاشقانه، شاید دوست دیگری با یک قصه دیگر و بسیار امیدوارم در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر شاهد تولیدات بیشتری پیرامون موضوع داعش و رژیم صهیونیستی باشیم.
* نقشه و برنامهتان برای اکران عمومی چیست؟ آیا به نظر شما در عید نوروز شاهد اکران «قلب «رقه» هستیم؟
مانند همه فیلمسازان بسیار تمایل دارم فیلم در بهترین زمان ممکن اکران عمومی شود و امیدوارم با توجه به تم و موضوع عاشقانه در بهترین زمان ممکن چه در عید نوروز باشد چه در عید فطر فیلم اکران شود و مطمئنم مردم از آن استقبال خواهند کرد.
ارسال به دوستان
فوتبال ایران میتواند با تکیه بر مزیتهای طبیعیاش بر ژاپن بحرانزده غلبه کند؟
هوانیروز تیم ملی بر فراز دروازه ژاپن
شروین طاهری - دوحه: امروز ملیپوشان ایران یک مصاف کلاسیک را با تیم ملی ژاپن در پیش دارند؛ مصافی که برخلاف پیشبینیهای روزهای قبل از آغاز جام آسیایی قطر ۲۰۲۳، چندان هم یکطرفه به نظر نمیآید. از ساعت 15 (به وقت تهران) شنبه 14 بهمن تیم ملی ایران با پیشاهنگی هوانیروزهایش که شاید بهترین سرزنان جام نوزدهم آسیا باشند، در ورزشگاه اجوکیشنسیتی - که حالا دیگر حکم ورزشگاه خانگیاش را در دوحه پیدا کرده - به مصاف حریفی میرود که تا قبل از آغاز رقابتها قهرمان بلامنازع آسیا خوانده میشد. البته دیگر کمتر کسی چنان تصوری درباره آبیهای سرزمین آفتاب تابان دارد. ژاپن حالا فقط یک رقیب جدی بر سر راه ما برای پایان دادن به دوری 50 سالهمان از مهمترین جام فوتبال قاره کهن است. بنابراین انتقام از 2 شکست جامهای 1992 و 2019 از این قدرت جهانی فوتبال و کسب نخستین پیروزیمان مقابل آن در تاریخ جام آسیا، فقط گیلاسهای روی کیک قهرمانی خواهند بود. همان طور که هاجیمه مورییاسو، ظهر جمعه در نشست خبری قبل مسابقه عنوان کرد ایران-ژاپن دیگر نه یک مصاف صرفا آسیایی بلکه نبردی جهانی است.
* پیش از یک
در فاصله کمتر از ۲۴ ساعت قبل از آغاز دیدار شیرهای پارسی و ساموراییها - که البته خبرنگاران و نمایندگان رسانههای ژاپن اصلا از چنین عنوانی برای تیم ملیشان راضی نیستند- وضعیت اردوی ایران در باشگاه الریان در حومه غربی دوحه به مراتب آرامتر و امیدبخشتر از اردوی حریف در مجموعه تمرینی الارسال نزدیک سیتی سنتر است. اینها همان کمپهای 2 تیم از یک سال و 3 ماه پیش یعنی روزهای جامجهانی ۲۰۲۲ قطر بودهاند و جالب اینکه شاگردان قلعهنویی در این زمینه هم از حریف خود جاافتادگی و ثبات بیشتری دارند، چون برخلاف امیر قلعهنویی که تقریبا همان اسکلت تیم کارلوس کیروش در جامجهانی را به قطر بازگردانده، هاجیمه مورییاسو تغییرات زیادی در تیمی ایجاد کرده که پارسال تا آستانه صعود به جمع 8 تیم برتر دنیا هم رفت. برخلاف تصور عمومی در ایران، انگیزه او و اسلاف ژاپنیاش از خانهتکانی در تیم ملی بعد از بازگشت از هر جامجهانی فقط تربیت یک نسل جوان از ملیپوشان برای جامجهانی بعد نیست بلکه ژاپنیها عمیقا معتقدند باید برای تداوم موفقیتهایشان حتی در آسیا، میانگین سنی تیم ملیشان را پایین نگاه دارند.
اینکه آبیهای امروز، آن تیم توفانی یک سال و نیم گذشته نیستند یکی از بحثهای متداول روزهای اخیر میان خبرنگاران ژاپنی و همکارانشان از دیگر کشورها در راهروهای مرکز رسانهای بازیها و جایگاه ورزشگاههای مختلف بوده است. حتی برخی خبرنگاران ژاپنی اعتقاد دارند هر چه از جام گذشته است، تیم ملیشان ضعیفتر هم شده است.
* بحران دفاعی تیمی که چندان شبیه خودش نیست
این میتواند مایه امیدواری ما باشد که این ژاپن نه شباهتی به فینالیست دوره قبل جام آسیایی دارد که در آن بازی تلخ نیمهنهایی درس بزرگی به فوتبال ما داد و نه حتی شباهتی به تیمی که از جامجهانی ۲۰۲۲ رکوردهای آنچنانی برپا کرده؛ شکست آلمان و اسپانیا برای صعود از گروه جام جهانی، 2 بار شکست دادن آلمان در مدت یک سال از جمله تحقیر ژرمنها با نتیجه 4 بر یک در خانه خودشان، بیشکست ماندن در تمام بازیهای رسمی طی بیش از یک سال - تا قبل از باخت به عراق در مرحله گروهی جام آسیایی - و ۱۰ پیروزی پرگل متوالی مقابل تیمهایی از 5 قاره تا قبل از حضور در این جام که باعث شد آنها رکورد فوقالعاده ۵۸ گل در ۱۷ مسابقه را بعد از بازگشت از جامجهانی قطر برجا بگذارند.
اگر چه مورییاسو قدرت خط حملهاش را به رهبری آیاسه یوئدا، گلزن شماره ۹ کلاسیک خود حفظ کرده اما در آن سوی زمین، تغییرات، قهقرایی بوده است. شاخصترین بازیکنان، قلب دفاع و راست و چپ آن را ترک کردهاند تا بحران خط دفاعی گریبان مورییاسو را بگیرد. مصدومیتها هم دلیل مضاعفی شدند تا ترکیب خط دفاع 4 نفره این تیم بویژه در 2 بازی گذشته دستخوش تغییرات بسیار شود تا جایی که مورییاسو مجبور شد در دیدار یکهشتم نهایی برای جلوگیری از تزلزل عمق دفاع مقابل بحرین رو به دفاع میانی 3 نفره بیاورد. وضعیت درون دروازه از این هم بحرانیتر است. شعار مورییاسو در 6 سالی که سکان تیم ملی را در دست داشته، تیمی یک دست و با عمق کافی و بدون اتکا به تکچهرههاست. وضعیت فعلی، شعارهای او را کاملا به چالش میکشد چون حالا کل اعتبار فوتبال ژاپن در گروی یک جوان ۲۱ ساله دورگه آفریقایی - چشم بادامی است که نهتنها متزلزلترین سنگربانی است که تیم ملی این کشور در 3 دهه گذشته در یک تورنمنت بزرگ فوتبال به خود دیده، بلکه هیچ جایگزین مناسبی هم ندارد. او جانشین کسانی مثل شوئیجی گوندا، بهترین دروازهبان معاصر این کشور شده که پارسال بعد از جامجهانی در ۳۳ سالگی و فقط با ۳۸ بازی ملی خداحافظی کرد. مورییاسو بعد از او، اوساکو و ناکامورا را درون دروازه امتحان کرد اما با افت یا مصدومیت آنها از پاییز گذشته به گزینه ۲۱ساله آیندهداری به نام زیون سوزوکی رسید که پدری غنایی - آمریکایی دارد ولی طبق عرف بیگانهستیزانه ژاپنیها، نام فامیل بومی خانواده مادرش را یدک میکشد. سوزوکی تنها دروازهبان ژاپنی است که در سطح اول یکی از 10 لیگ معتبر جهان - در باشگاه سنت ترودن بلژیک - به طور ثابت بازی میکند و این در کنار استعداد و آیندهدار بودن، دلیل اعتماد سرمربی سختگیر ژاپن به او بوده است. مشکل اینجاست که ظاهرا این بچه غول میخواهد برای کسب تجربه لازم، همه اشتباهات جوانیاش را وسط مهمترین رقابت آسیایی انجام دهد. او تا اینجای کار در 4 بازی تیمش، 6 گل دریافت کرده که 4 تای آنها مقابل تیمهای درجه سوم آسیا مثل ویتنام، اندونزی و بحرین بوده است. بدتر اینکه او به وضوح روی توپهای بلند و جاگیری هنگام ارسالهای کناری خام و پراشتباه است. 5 گل از 6 گلی که ژاپن در این جام دریافت کرده روی ارسالهای کناری بودهاند، 4 تای آنها با ارسالهای بلند و نیمهبلند به عمق دفاع یا تیر دوم حاصل شدهاند و روی 3 تا از آنها شخص سوزوکی مقصر بوده، تا آنجا که خبرنگاران ژاپنی حاضر در دوحه به کنایه این دروازهبان جوان را مدعی عنوان کسب آقای گلی به خاطر دریافت 3 گل مشابه گل به خودی میدانند.
* بحران روحی ساموراییها
کاش دفاع متزلزل آخرین مشکل مورییاسو بود. ریزش بازیکنان کلیدی در هر 3 خط و بحران روحی هم به سرگیجههای او و شاگردانش افزوده است.
ژاپن نهتنها 2 تن از ستونهای دفاع و هافبکش را به خاطر مصدومیت از دست داده بلکه با ماجرایی که منجر به خروج - بخوانید اخراج - جونیا ایتو از کمپ الارسال شد، حالا بهترین بال هجومیاش را هم از دست داده است. به عبارت دیگر عمق تیم ساموراییها به حداقل رسیده و این از جانبی دیگر شعار اصلی مورییاسو را به چالش میکشد. بحران روحی ناشی از اتهام و دادگاهی شدن ایتو به جرم تجاوز به 2 زن را هم باید در نظر گرفت. دیروز در نشست خبری این تیم در دوحه، موج منفی ناشی از این رسوایی کاملا آشکار بود. بیشتر سوالات خبرنگاران از مورییاسو حول این مساله دور میزد و خبرنگاران ژاپنی حاضر، مشخصا در این کنفرانس مشارکتی اندک داشتند.
ترکشهای پرونده اخلاقی ایتو به اغلب ساموراییهای حاضر در دوحه اصابت کرده است.
مورییاسو در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چطور بحران روحی ناشی از اخراج ایتو را مدیریت میکند، صریحا اعتراف کرد تیمش ضربه خورده ولی باید جلوی ضربات بزرگتر را گرفت. ریمونی، عکاس باسابقه فوتبال ژاپن سر میز ناهار بعد از یادآوری خاطرات حضورش در تهران در مسابقه مقدماتی جامجهانی ۲۰۰۶ -که آخرین پیروزی تیم ملی ایران بر ژاپن محسوب میشود- ناگهان با یادآوری موضوع ایتو منقلب میشود. او اعتراف میکند این بال سرعتیشان را بیش از سایر بازیکنان دوست دارد و بعد دست به یک افشاگری مهم میزند. او میگوید: «فدراسیون فوتبال ژاپن ایتو را تنها گذاشت. پشت او را خالی و مجبورش کردند تیم را ترک کند چون به خاطر اتهامی که به او وارد شده، ممکن است حامیان مالی فدراسیون کنار بکشند!»
فراموش نکنیم که ژاپنیها چندان هم خود را آقای آسیا نمیدانند. آنها ۱۳ سال است در این رقابتها قهرمان نشدهاند و شکست دور قبل در فینال از قطر کوچک، ضربه بدی به هواداران ژاپنی زد.
* میراث دهداری برای قلعهنویی
۳7 سال پیش مرحوم پرویز دهداری، مربی متفکر فوتبال ملی ایران در راه حضور در جام ملتهای آسیای ۱۹۸۸ قطر، در پاسخ به اینکه چرا با وجود داشتن گوشهای سرعتی و با تکتیک و مهاجمان تند و تیز همچنان برای استفاده از مهاجمان بلندزن در خط حمله اصرار دارد، گفته بود: قد و بالا و قدرت پرش بازیکنان ایرانی، مزیت مطلق ما در مقابل رقبای آسیایی است.
شگفتا که با همه تحولاتی که فوتبال مدرن پشتسر گذاشته، قد و بالا و قدرت پرواز بازیکنان ملیپوش ایران بر بازیکنان ژاپن که بهترین تیم حال حاضر آسیا تلقی میشود، سایه میاندازد.
امیر قلعهنویی بعد از صعود سخت ایران مقابل سوریه، مدعی بود مهاجمان ما موقعیتهای زیادی را هدر دادهاند و تا قبل از دریافت گل مساوی از حریف، باید دستکم 6 گل میزدند.
دروازه و عمق دفاع متزلزل ژاپن، میتواند چراغ سبز خوبی برای گلزنی به بهترین تیم آسیا، به خط حمله ما حتی در غیاب مهدی طارمی بدهد.
اتفاقا ایران بالاترین میانگین قدی در این دوره جام را دارد.
مهرههای بزرگی که سرمربی همین 3 روز پیش از ناکارآمدیشان در پیشانی هجومی تیم انتقاد میکرد، امروز بهترین گزینهها برای یک فوتبال جناحی همراه با ارسالهای بلند در مقابل ژاپن هستند.
واقعیت این است که طارمی بهترین سرزن تحت فرمان قلعهنویی نبوده و نیست و هوانیروز تیم ملی اعضایی به مراتب بلندپروازتر دارد که قطعا بهترینشان، مهاجم گمشده ترکیب تیم است. سردار آزمون به عنوان یک شماره ۹ کلاسیک نوک حمله، فروغی در قطر - چه در جامجهانی پارسال و چه جام آسیایی امسال - نداشته است. در مقابل سوریه نیز به بیمیلی و گلنزنیهایش ادامه داد تا احتمالا بدترین بازیکن ایران باشد. حالا ولی میتواند دوباره تبدیل به یک قهرمان فوتبال ملی شود، اگر و فقط اگر شگردهای پرواز بر فراز دروازه حریف را که در ماههای گذشته، ژوزه مورینیو با او تمرین کرده بود، در مقابل یکی از آسیبپذیرترین خطوط دفاعی جام در بازی هوایی به کار گیرد. او تنها گل خود برای رم در سری آ را با یک پرواز زیبا در واپسین لحظات بازی با لچه به ثمر رساند.
علاوه بر اینکه شهریار مغانلو و کریم انصاریفرد هم دیگر سرزنان قهار در خط حمله ما هستند، محمد محبی، سعید عزتاللهی و حسین کنعانیزادگان نیز در ماههای گذشته در بازیهای باشگاهی و ملی نشان دادهاند اعضای ممتاز هوانیروز تیم ملی در زدن هدفها هستند.
قلعهنویی خوشبخت است که برای به پرواز درآوردن این هوانیروز، بهترین بالها را دارد. علیرضا جهانبخش که یکی دیگر از گمشدههای تیم ملی در ماههای اخیر بوده، با تجربه بازی به عنوان بال در لیگ برتر انگلیس، میتواند بهترین گزینه برای ارسالهای کناری باشد. او در این راه تنها نیست. رامین رضاییان از راست و احسان حاجصفی از چپ، بهترین ارسالکنندگان جناحی تیم ملی در تورنمنتهای بزرگ بودهاند.
سامان قدوس، هافبک طراح و شوتزن احیا شده و مهمترین تفاوت تیم قلعهنویی با تیم کیروش نیز در این سبک از بازی میتواند رهبر حملات موج دوم بعد از ارسالها باشد.
با این گزینهها و مزیتها، تیم ملی میتواند امروز از 5 روز جلوتر به پیشواز روز نیروی هوایی (۱۹ بهمن) برود تا یک قدم دیگر به قهرمانی شب ۲۲ بهمن نزدیکتر شویم.
ارسال به دوستان
درباره روایتسازی روزنامه آمریکایی از گفتوگوی اخیر«وطن امروز» با محمدجواد ظریف
داستانسرایی نیویورکتایمز
* در معادلات بین ایران و آمریکا؛ میدان حرف اول را میزند، نه خیالپردازیهای رسانهای
گروه سیاسی: روزنامه نیویورکتایمز در شماره روز پنجشنبه اول فوریه/ 12 بهمن خود مقالهای با عنوان «ایران تلاش میکند از جنگ با آمریکا جلوگیری کند» منتشر کرده است. در این مقاله مطالبی درباره استراتژی منطقهای ایران و نیز سیاست ایران در قبال حمله اخیر به پایگاه نظامیان آمریکا در مرز سوریه و اردن نوشته شده است.
اما در بخشی از این مقاله، ادعای عجیبی درباره محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه ایران مطرح شده است. فرناز فصیحی، نویسنده این مقاله نوشته است: 3 سال پس از پایان به حاشیه رفتن وزیر امور خارجه قبلی ایران یعنی محمدجواد ظریف، حلقه نزدیک به آقای خامنهای یک بار دیگر به صورت منظم با ظریف صحبت و از او مشاوره میگیرد. آقای ظریف که به عنوان یک اعتدالگرا شناخته میشود، برای مسؤولان آمریکایی فردی شناختهشده است. «آنها با آقای ظریف تماس گرفتند، زیرا او بهتر میتواند موقعیت فعلی را برای آنها و مخاطب توضیح دهد و در شرایط حساس کنونی آنها به متخصصان عالی در سیاست خارجی نیاز دارند». این جمله را ساسان کریمی، تحلیلگر سیاسی در تهران که همکار محمدجواد ظریف در دانشگاه تهران است، بیان کرده است. او در ادامه گفته هدف این است که این بحران جدی را با هر ابزار ممکن به نحوی مدیریت کنند که نتیجه آن حمله نکردن آمریکا به ایران باشد.
همانطور که پیداست، نیویورکتایمز در این بخش از مقاله، مدعی شده است یک حلقه نزدیک به رهبر معظم انقلاب به صورت منظم از ظریف مشورت میگیرند و آقای ساسان کریمی از نزدیکان آقای ظریف، دلیل مشورت گرفتن نزدیکان رهبر انقلاب از وزیر سابق امور خارجه را تحلیلهای واقعبینانه ظریف برای جلوگیری از جنگ ایران و آمریکا میداند!
تنها به فاصله چند ساعت پس از انتشار این مقاله نیویورکتایمز، مشخص شد نه تنها ادعای مطرح شده مبنی بر گفتوگوی نزدیکان رهبر انقلاب با آقای ظریف از اساس کذب بوده است، بلکه نویسنده مقاله نیز در نقل قول از آقای کریمی تقلب کرده است.
بگذارید شرح ماجرا و در واقع اصل داستان را از واکنش آقایان رضا نصری و ساسان کریمی که هر 2 از نزدیکان ظریف هستند، بخوانیم.
رضا نصری در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «ماجرای مقاله جنجالی نیویورکتایمز چیست: روزنامه «وطن امروز» چند روز پیش در اقدامی بیسابقه با آقای دکتر ظریف درباره جنگ غزه مصاحبهای انجام میدهد؛ خانم فرناز فصیحی (از روزنامه نیویورکتایمز) از آقای دکتر ساسان کریمی (همکار دکتر ظریف در دانشکده مطالعات جهان) درباره دلیل مصاحبه این روزنامه با دکتر ظریف میپرسد (چرا که سابقه نداشته)؛ آقای دکتر کریمی هم پاسخ میدهد آنها با دکتر ظریف تماس گرفتند، چون بهتر میتواند در این شرایط حساس وضعیت را تحلیل کند؛ خانم فصیحی هم «آنها» را به «اطرافیان رهبری» تعبیر میکند و اینگونه در مقالهاش نتیجهگیری میکند که اطرافیان رهبری با دکتر ظریف درباره «درگیری اخیر با آمریکا» مشورت میکنند!
اصولا نه بحث از ارتباط با آمریکا درست است؛ نه مشورتی با دکتر ظریف صورت گرفته!»
آقای ساسان کریمی هم که نیویورکتایمز روایت خود را به گفتههای او مستند کرده بود؛ در واکنش به این گزارش نیویورکتایمز، در شبکه ایکس نوشت: «به @nytimes درباره مشورت با @JZarif هیچ چیز نگفتم (چون میدانم مشورتی با ایشان نمیشود). آنچه سوال شد درباره چرایی مصاحبه «وطن امروز» با ایشان بود که گفتم فکر میکنم چون ایشان در محیط بینالمللی بهتر از هر کسی شنیده میشوند، با ایشان درباره مساله فلسطین مصاحبه شده است».
خود آقای ظریف نیز روز گذشته در گفتوگو با پایگاه خبری انتخاب تصریح کرد ادعای نیویورکتایمز درباره او صحت ندارد.
از واکنشها به نیویورکتایمز پیداست این روزنامه آمریکایی از گفتوگوی اخیر «وطن امروز» با آقای ظریف یک داستان سر هم کرده است و سپس جهتگیری این داستانسرایی را به سمت موضع مطلوب آمریکا در قبال اتفاقات اخیر منطقه برده است. کاری که خانم فصیحی در نیویورکتایمز انجام داده، این است:
1- ادعای دروغ مشورت گرفتن مرتب و منظم نزدیکان رهبر انقلاب از آقای ظریف را مطرح کرد.
2- از نزدیکان ظریف درباره دلایل گفتوگوی «وطن امروز» و ظریف سوال پرسید و جواب آنها به این سوال را به عنوان دلیل ادعای دروغ مشورت گرفتن نزدیکان رهبر انقلاب از وزیر سابق امور خارجه جا زد.
3- این تقلب و داستانسرایی را به سمت القای انگاره ضعف و عقبنشینی ایران مقابل آمریکا در مسائل منطقه غرب آسیا برد.
خلاصه کاری که نیویورکتایمز در این مقاله انجام داده، این است: پیشفرض قرار دادن یک ادعای دروغ، مستندسازی متقلبانه برای تقویت این پیشفرض دروغ و سپس نتیجهگیری غیرواقعی از این دستکاری!
از منظر رسانهای، مقاله نیویورک تایمز مصداق عینی یک اقدام ضدرسانه است؛ دروغپردازی علیه واقعیت و آگاهیبخشی. مقالات نیویورک تایمز از سال گذشته تاکنون را مرور کنید. نمونههای مشابه، فراوان پیدا میشود.
از منظر سیاسی نیز این مقاله نیویورکتایمز، کمترین اعتبار و فایده سیاسی ندارد. در تنش ایجادشده بین ایران و آمریکا، این قبیل مقالات و نوشتهها، چندان موثر نیست. نویسنده مقاله سعی کرده است ایران را در موقعیت ضعف و انفعال در مقابل آمریکا قرار دهد، در حالی که اتفاقا مقاومت در موقعیت برتری نسبت به آمریکاست. آنچه در مناسبات فعلی میان ایران و جبهه مقاومت از یک سو و آمریکا در سوی دیگر موثرتر از هر چیزی است، معادلات میدانی است، نه مناسبات رسانهای و عملیات روانی رسانهای!
از زمانی که نامه صادق خرازی به «دنیس راس» درباره برخی پیشنهادات ضد مقاومت دولت خاتمی در برابر احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران، ناگهان در نیویورکتایمز منتشر شد؛ تا الان که سرهمبندی و تقلب این روزنامه درباره نقش ظریف در مدیریت تنش میان آمریکا و مقاومت منتشر میشود، راه درازی طی شده و خیلی چیزها تفاوت کرده است. آقای ظریف هم حتما این تغییرات و نقش میدان در مدیریت معادلات را میداند. به جای تخیلات نیویورکتایمز، متن مصاحبه او با «وطن امروز» را دوباره مرور کنید!
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|