|
گفتوگوی «وطن امروز» با امیر مشهدیعباس، دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
نقشی برای آینده رنگی
محمد محمدی: بیستوهشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان در حالی به کار خود در اردکان یزد پایان داد که با توجه به آمار اعلام شده از سوی ستاد جشنواره، دوره بیستوهشتم را با 1600 اثر در حوزه تئاتر کودک و نوجوان باید یکی از پررونقترین دورهها در 3 دهه برگزاری این رویداد تئاتری برشمرد؛ جشنواره که در بهترین زمان ممکن یعنی آیین اختتامیه دوره بیستوهفتم حکم دبیری امیر مشهدیعباس تمدید شد و بدون فوت وقت و از دست دادن زمان، ستاد اجرایی به کار خود ادامه داد و در نهایت نیز با استقبال هنرمندان به یکی از ادوار نمونه و منتخب بدل شد؛ سیاستی که سالها بسیاری از منتقدان و هنرمندان بر آن تاکید داشتند اما وجود دلایل متعدد از جمله بروکراسی اداری آن را غیرممکن کرده بود. از همین رو یکی از مهمترین دغدغههای متولیان و مسؤولان ادوار سابق، فرصت و زمان محدود از زمان اعلام دبیر در این رویداد بود که در این دوره با تمدید حکم مشهدیعباس، بینقص و موثر برگزار شد. جشنواره امسال برخلاف رویه سابقش از استان همدان به عنوان خاستگاه تئاتر کودک و نوجوان به استان یزد منتقل و دوره بیستوهشتم جشنواره تئاتر کودک برای نخستین بار در چند شهرستان استان یزد با محوریت اردکان برگزار شد. از همین رو با اتمام جشنواره این دوره با امیر مشهدیعباس پیرامون نقاط قوت و ضعف جشنواره بیستوهشتم به گفتوگو نشستیم:
***
* آقای مشهدیعباس، لطفا درباره برپایی بیستوهشتمین دوره جشنواره تئاترکودک و نوجوان بفرمایید و اینکه چه شد این رویداد مهم از همدان به یزد منتقل شد.
قرار بود ما جشنواره را امسال هم مطابق با توافقنامهای که بین استاندار محترم همدان و وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی منعقد شده بود در همدان برگزار کنیم اما نکتهای که وجود داشت این بود که استاندار همدان موارد و تعهداتی را که مربوط به این استان میشد نپذیرفت و به دلایلی از جمله کمبود بودجه، صرفا در بخش اسکان حاضر به مشارکت شدند، بنابراین ما جلسات متعددی را با استاندار و مدیران کل استان برگزار کردیم. به هر حال جشنواره صرفا اسکان نیست، بلکه مواردی چون زیرساخت سالنهای مورد استفاده، تبلیغات شهری، پذیرایی، حملونقل هنرمندان و سایر موارد هم وجود دارد. در حالی که ما میدانستیم این بزرگواران جشنوارههای دیگری را با هزینههای بیشتر برگزار کرده بودند ولی دلیل عدم همکاریشان برای جشنواره تئاتر کودک و نوجوان را متوجه نمیشدم و نمیدانستم، از طرفی هنرمندان تئاتر کودک و نوجوان انسانهای بسیار شریفی هستند و اصرار بیش از حد ما شأنیت هنرمندان را پایین میآورد، به همین خاطر با مشورتی که با دکتر نظری مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی داشتم، ایشان پیشنهاد برگزاری این رویداد در استان یزد را مطرح کردند و در نهایت با تفاهمی که با دوستانمان در این استان داشتیم قرار به برپایی جشنواره در شهر اردکان یزد شد. مذاکرات با استان همدان باعث از دست رفتن زمان شده بود اما با مساعدت فرماندار اردکان و با تلاش شبانهروزی مدیران استانی و هنرمندان یزدی، سالنها برای برگزاری طی مدت یک ماه آماده شدند. این نکته را فرموش نکنیم همین اندازه که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان باعث تجهیز سالنهای اردکان شد و همین سالنها انگیزه مضاعفی را به هنرمندان برای کار کردن منتقل کرد، خود جای امیدبخشی بسیاری داشت.
* به هر حل برپایی یک رویداد بینالمللی بسیار متفاوتتر از رویداد سراسری است که نیازمند تجربه مدیریت و زیرساختهای ویژه است، آیا نگرانیای بابت این موضوع بهرغم برگزاری در اردکان یزد نداشتید؟
ببینید! بالاخره در هر استانی وقتی قرار است برای نخستین بار یک رویداد بینالمللی برگزار شود طبیعتا با سختیهای متعدد و مختلفی مواجه خواهید شد؛ از زیرساختها در استان بگیرید تا مواردی چون عدم تمایز در مدیریت برپایی یک رویداد سراسری با بینالمللی در بین مسؤولان اجرایی استان، در حالی که بحث بینالملل بودن رویداد شرایط ویژهتری را طلب میکند اما با تمام این تفاسیر در استان یزد فضا بسیار مهیا بود که جشنواره را پیش ببریم و انصافا هم فرماندار اردکان و هم مدیرکل ارشاد استان یزد پای کار آمدند و به همراه تمام هنرمندان اردکان و استان یزد تلاش کردند تا این اتفاق مهم بیفتد.
* آمار منتشر شده امسال حکایت از استقبال کمنظیر هنرمندان از جشنواره داشت؛ بفرمایید چقدر از هنرمندان فعال در حوزه تئاتر کودک و نوجوان در جشنواره امسال مشارکت کردند؟
تقریبا میتوانم بگویم حدود 80 درصد هنرمندان کودک و نوجوان که به صورت ثابت در حوزه تئاترکودک و نوجوان فعال هستند در این رویداد حضور داشتند و احساس میکنم اصول داوری هم بسیار عادلانه بود و مردم نیز استقبال بسیار گرم و پرشوری داشتند، چراکه این حال خوب مردم به ما انرژی میداد تا جشنواره را ادامه دهیم. به نظر من بسیاری از مردم استان یزد به تئاتر علاقه دارند و به آن احترام میگذارند.
* امسال کارگاههای جشنواره همزمان با برپایی این رویداد بود، در حالی که در نشست خبری اظهار کرده بودید از دورههای بعدی این کارگاهها پیش از شروع باشند تا نتایج آن در جشنواره مشخص شود. بفرمایید اساسا یک کارگاه آموزشی چه خروجی و نتایجی دارد و ایدهآل شما در این زمینه چیست؟
ما امسال هیچ کارگاه آموزشی برای هنرمندان نداشتیم اما کارگاههایی که برگزار کردیم برای کودکان و نوجوان بود که در دل جشنواره انجام شد. از طرفی با دعوت از هنرمندان مطرح خارجی تلاش کردیم آنان در جشنواره حضور داشته باشند تا طی سخنرانیهای خود که به نوعی انتقال اطلاعات از نمایشها و لکچرهایی را در آثارشان مطرح میکردند، به نوعی همان موضوع انتقال تجربه را بیان کرده باشند. در هر صورت حتی اگر کارگاهی در جشنواره برگزار شد، از جمله کارگاههایی مانند تحلیل شخصیت بازیگر و عروسک و آموزش ماسک، آن هم توسط هنرمندان بینالمللی صورت پذیرفت که به نوعی کارگاههای انتقال تجربه و تحلیل بود و نه کارگاه آموزشی. معتقدم اگر قرار باشد کارگاه آموزشی برای هنرمندان برگزار شود باید چند ماه قبل از جشنواره برگزار شود تا تاثیراتش را در جشنواره ببینیم.
* بودجه جشنواره بیستوهشتم چقدر بود و به نظر شما با توجه به اینکه این رویداد مخصوص کودکان و نوجوانان است و طبعا هر چه هزینه در این رویداد شود به نوعی برای نسل آینده تئاتر مفید خواهد بود؛ چه ایدهآلهایی در حوزه مالی باید تامین شود تا جشنواره به نتایج قابل قبول و امیدوارکنندهای برسد؟
جشنواره تا به اتمام نرسد و هزینهها کاملا بسته نشود، نمیتوان درباره بودجه کامل جشنواره سخن گفت اما انشاءالله با مشخص شدن تمام هزینهها حتما اعلام میکنم. اما در رابطه با اینکه چقدر بودجه مکفی است، باید عرض کنم واقعا به زور و با هر عددی که هست جشنواره را جمع کردیم و انشاءالله وزارتخانه یا بودجه را افزایش بدهد یا دوستانی که موازی کار میکنند با همافزایی با این جشنواره باعث افزایش بودجه شوند تا جشنواره بهتری برای سال آینده رقم بخورد.
* در پایان اگرسخن و صحبتی باقی مانده است بفرمایید.
بارها گفتهام این بودجهها هزینه نیست، بلکه هر بودجهای را برای کودک و نوجوان هزینه کنیم، اگر به چشم سرمایهگذاری ببینیم حتما برای ما راحتتر خواهد بود و با همین سرمایهگذاریهای کوچک است که میتوانیم در حقیقت اندیشه و ذهن مخاطب کودک و نوجوان را در آینده بسازیم. امیدوارم برای این بچهها و نوجوانان کم نگذاریم.
ارسال به دوستان
حزبالله لبنان در یک اقدام راهبردی با پدافند هوایی، پهپاد رژیم صهیونیستی را ساقط کرد
شکار هرمس
گروه بینالملل: تحولات جنگ و درگیری بین حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی با حمله مستقیم اسرائیل به بعلبک در شرق لبنان، همچنین انهدام پهپاد «هرمس 450» اسرائیل توسط مقاومت لبنان وارد فاز جدیدی شده است و هر لحظه امکان دارد به یک جنگ تمامعیار تبدیل شود.
یک مزرعه در غرب شهر بعلبک در منطقه حوش صفیه در نزدیکی حرم مطهر سیده صفیه از فرزندان حضرت سیدالشهدا علیهالسلام هدف حمله جنگندههای رژیم صهیونیستی قرار گرفت که از سال 2006 تاکنون و بعد از جنگ «حرب التموز» بیسابقه بود، البته مقاومت لبنان بلافاصله بعد از این حمله با شلیک چند موشک به اسرائیل در اراضی اشغالی جولان پاسخ آن را داد.
البته نکته مهم تحولات چند روز اخیر شمال سرزمینهای اشغالی آن بود که حزبالله لبنان توانست در یک حرکت نظامی راهبردی و مهم یک پهپاد هرمس اسرائیل را با پدافند موشکی ساقط کند. این اقدام یک پیام بزرگ برای طرف اسرائیلی بود که احتمالا حزبالله لبنان به پدافند هواییای دست یافته است که میتواند برتری هوایی رژیم صهیونیستی را برای همیشه از بین ببرد.
پهپاد هرمس 450 برای رصد و شناسایی دقیق مواضع مورد نظر و هدف قرار دادن آنها استفاده میشود، همچنین در روند پشتیبانی از نیروهای زمینی در هر حمله و عملیات نظامی بسیار موثر عمل میکند. این پهپاد همچنین مسؤول ارائه اطلاعات و نقشه به فرماندهی عملیاتهای ارتش اسرائیل است و نقش بسزایی در حمایت از عملیاتهای نظامی روی زمین و پردازش اطلاعات دارد.
هرمس 450 یک پهپاد چندمنظوره تاکتیکی است که برای پروازهای طولانی در شرکت «البیت سیستمز» اسرائیل طراحی شده و توسعه یافته است. عملیاتهای شناسایی، پایش و مراقبت و رله ارتباطی از جمله ماموریتهای اصلی این پهپاد است.
این پهپاد میتواند بین 17 تا 20 ساعت پرواز مداوم در ارتفاع 18 هزار پایی داشته باشد و حداکثر برد عملیاتی آن 300 کیلومتر است. طول این پهپاد 6.1 متر و فاصله بالهای آن 10.5 متر است. وزن ناخالص آن به 450 کیلوگرم میرسد و توانایی حمل 100 کیلوگرم بار را دارد و میتواند با انجام تغییراتی، ماهوارههای ارتباطی را با خود حمل کند. نیروی محرکه آن را یک موتور به قدرت 52 اسب بخار تأمین میکند. حداکثر سرعت هرمس 450 به 176 کیلومتر در ساعت و سرعت کروز آن به 130 کیلومتر بر ساعت میرسد. سقف پروازی این پهپاد 5486 متر و سرعت صعود آن 4.6 متر بر ثانیه است.
به طور کلی پهپاد هرمس 450 قابلیتهایی فراتر از یک پهپاد دارد و شباهتی به سایر پهپادهایی که حزبالله از 8 اکتبر تاکنون در جنگ با ارتش اشغالگر ساقط کرده است، ندارد. همه این مشخصات پهپاد هرمس 450، بیانگر اهمیت بالا و گستردگی عملیات نظامی حزبالله در سرنگونی این پهپاد است. منابع مربوطه در این باره اعلام کردند این نخستین اخطار رسمی حزبالله به اسرائیلیها و حامیان این رژیم بود.
منابع مربوطه در گفتوگو با وبسایت النشره اعلام کردند درواقع حزبالله با سرنگون کردن پهپاد هرمس 450 به اسرائیلیها گفت ما یک سلاح ضدهوایی داریم که میتواند پهپادهای بزرگ و جدید را ساقط کند. حتی میتوان گفت این عملیات حزبالله از حمله به مواضع اشغالگران در صفد واقع در شمال فلسطین اشغالی طی چند هفته گذشته هم مهمتر بوده است و پیامی جدی به صهیونیستها داد.
از طرف دیگر معادلهای که رژیم صهیونیستی در این زمینه در جنگ با حزبالله به دنبال آن بود برعکس شده است، به طوری که اکنون حزبالله، اسرائیل را مجبور کرده تواناییهای پنهان خود را نشان دهد و از سلاحهایی که قبلا به کار نمیبرد، استفاده کند. صهیونیستها در حالی تسلیحات پیشرفته موشکی و پهپادی خود را در این جنگ با حزبالله مورد استفاده قرار دادهاند که مقاومت لبنان به خوبی تواناییاش را در مقابله با این سلاحها ثابت کرد و نشان داد که میداند چگونه از نقاط ضعف دشمن استفاده کند.
برخی معتقدند در سایه این تحولات شاید شاهد گسترش جنگ میان لبنان و رژیم صهیونیستی طی چند روز آینده باشیم اما درباره اینکه این موضوع تا چه اندازه میتواند واقعیت داشته باشد باید بگوییم یکی از اهداف اسرائیل همواره این بوده که طرف مقابل خود را تا اندازهای تحت فشار قرار دهد که او مجبور باشد همه قدرت خود را فاش کند. این مساله در رابطه با جنگ کنونی ارتش اسرائیل و حزبالله هم صدق میکند، زیرا اشغالگران اطلاعات چندانی از توانایی نظامی مقاومت لبنان ندارند و به رغم همه این تلاشها حتی در مرحله تشدید درگیریها هم هنوز نتوانستهاند اطلاعات کافی در این زمینه کسب کنند.
همین موضوع باعث شده تا لیبرمن وزیر اسبق جنگ اسرائیل بگوید حزبالله یک تهدید استراتژیک واقعی است و اگر معادله را تغییر ندهیم، کسی در شمال نمیتواند زندگی کند. یک مشکل دوگانه و راهبردی وجود دارد که هیچ تصمیم سیاسی نمیتواند آن را حل کند و آن مشکل توانمندیهای روزافزون حزبالله است. حزبالله حجم عظیمی از موشکهای دقیق دارد و این یک تهدید راهبردی غیرقابل تحمل است. از زمان عملیات توفان الاقصی توسط حماس علیه رژیم صهیونیستی و آغاز جنگ این رژیم در غزه، مرزهای لبنان و اراضی اشغالی فلسطین صحنه تبادل آتش میان حزبالله و ارتش این رژیم است. حزبالله لبنان تأکید دارد که تا زمان پایان یافتن تجاوزها به غزه، حملات خود را به مقرهای رژیم صهیونیستی در مرزها متوقف نمیکند.
طرفهای بینالمللی از جمله فرانسه و آمریکا نسبت به احتمال وقوع جنگ گسترده میان رژیم صهیونیستی و حزبالله لبنان هشدار میدهند و خواهان پایان تنشهای مرزی میان ۲ طرف هستند. پیش از این رسانههای عبری گزارش دادند ارتش رژیم صهیونیستی قادر به دور کردن حزبالله لبنان از مرزها نیست.
***
ایران از کجا الماس به دست آورد؟
یکی ازفرماندهان محور مقاومت درباره موشکهای جدید حزبالله لبنان در گفتوگو با المیادین گفت: زمان آن رسیده است که دشمن و دوستان بدانند سربازان رژیم صهیونیستی یک قبضه موشک «گیل اسپایک» را هنگام فرار در نبردهای ۲۰۰۶ رها کردند. این سلاح به ایران فرستاده شد و از روی آن الماس تولید شد. ویژگی این موشک وجود دوربین در دماغه آن است و لازم نیست تیرانداز مستقیما هدف را ببیند، میتواند شلیک کند و بعد هدف خود را انتخاب کرده و مورد اصابت قرار دهد. دشمن این اطلاعات را به سربازانش نمیدهد تا روحیه آنها در میدان نبرد خراب نشود.
ارسال به دوستان
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی خلاف واقع مدعی عدم همکاری تهران با آژانس شد
آژانس سیاسی
گروه سیاست خارجی: آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیرا گزارشی خلاف واقع به اعضای شورای حکام داده است که تهران اعتقاد دارد دوباره روند سیاسی بر موضوعات فنی در گزارش آژانس دخیل است، از جمله اینکه آژانس دوباره بر ۲ مکان ادعای پادمانی دست گذاشته؛ مکانهایی که در گذشته با توضیحات ایران موضوع آنها حل شده بود.
آژانس در گزارش خود اعلام کرد ذخایر اورانیوم غنیسازیشده ایران با افزایش 1038.7 کیلوگرمی از زمان گزارش قبلی به 5.525.5 کیلوگرم رسیده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین گزارش داد که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد با کاهش 6.8 درصدی به 121.5 کیلوگرم رسیده است. در این گزارش آمده است ذخایر اورانیوم غنیسازیشده ایران با خلوص ۲۰ درصد با افزایش به 712.2 کیلوگرم رسیده است.
در یک سال گذشته ایران و آژانس همکاری و مذاکرات فنی و حقوقی مستمر و فشردهای درباره موضوعات مختلف از جمله حل و فصل ۴ مکان، صدور روادید بازرسان آژانس، همترازی مواد هستهای و ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی داشتهاند. از این میان موضوع ۲ مکان از ۴ مکان حل شد. همچنین ابهام آژانس درباره ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی نیز حل شد که در گزارش قبلی به آن اشاره شده بود. علاوه بر این موضوع پادمانی ناهمترازی مواد هستهای در آزمایشگاه جابربن حیان که در گزارش اخیر اعلام شده، حل شده است. بنا بر این گزارش، ایران 31.8 کیلوگرم اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد را برای تولید 97.9 کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی رقیق کرده است.
نکته بعدی گزارش آژانس این است که ایران را متهم میکند هیچ دلیلی درباره پیدا شدن ذرات آلوده به اورانیوم در ۲ مکان نداده است. این در حالی است که تقریبا پرونده ۲ مکان از 4 مکان ادعایی آژانس بسته شده است. از طرفی دیگر این موارد در شرایطی اعلام میشود که تهران اجازه فعال شدن دوباره 9 دوربین را در تاسیسات اصفهان داده و باز به آژانس برای تعمیر یا بازسازی برخی دوربینها اجازه داده شده است اما در گزارش گروسی به همکاریهای ایران در این زمینه اشاره دقیق نشده است.
از سوی دیگر در گزارش دوم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران به درخواست ناظر هستهای درباره منشأ و مکان فعلی ذرات اورانیوم دستساز یافتشده در ۲ مکان که تهران نتوانسته است به عنوان سایتهای هستهای بالقوه اعلام کند، به نامهای ورامین و تورقوزآباد پاسخی نداده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز گذشته در پاسخ به سوالی که خواستار اعلام موضع آمریکا درباره انتشار گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران شده بود، گفت: تا جایی که میدانم این گزارش هنوز علنی نشده و من درباره گزارشی که هنوز منتشر نشده، نظری نمیدهم.
گفتنی است چند پرونده مهم از جمله موضوع ۲ مکان از ۴ مکان، ابهام آژانس درباره ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی، همچنین ناهمترازی مواد هستهای در آزمایشگاه جابربن حیان در گفتوگوی ایران و آژانس حل شده که پیشرفت قابل ملاحظهای به شمار میرود. البته آژانس در ۲ سال اخیر بشدت تحت تاثیر اظهارنظر مقامات غربی و اسرائیل قرار گرفته است.
ایران در پاسخ به برخی اظهارنظرها و دخالتهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۳ ماه قبل با ورود 8 بازرس این نهاد به کشور مخالفت کرد که برخی از آنها اروپایی بودند. از سوی دیگر به 14 بازرس دسترسی و اجازه ورود به ایران را داده است. گفتنی است رافائل گروسی اوایل ماه گذشته گفته بود قصد دارد ماه آینده برای نخستین بار طی یک سال اخیر به ایران سفر کند. یک روز بعد، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، برنامه سفر مقام آژانس را تایید نکرد و گفت: «سفر ایشان در برنامه ما هم قرار دارد اما بعید است در اسفندماه باشد».
البته این موضوع جدیدی نیست و بیشتر نشان از سیاسیکاری آژانس است. ایران در سال 2006 اجازه ورود به 36 بازرس آژانس را به دلایل مختلف نداده بود و آن زمان فضای سیاسی شکل نگرفت ولی این بار گروسی دست به فضاسازی علیه ایران زده که نشان میدهد قصد دیگری به غیر از مسائل فنی دارد. گزارش اخیر آژانس را باید در چارچوب ایجاد فضای هستهای علیه ایران در چند وقت اخیر دانست. همین چند روز قبل بود که یکی از رسانههای غربی در گزارشی عجیب نوشته بود ایران توانایی ساخت 8 سلاح هستهای را دارد؛ موردی که هیچوقت در گزارشهای آژانس به آن اشاره نشده است و همواره تهران اعلام کرده اگر کشورهای حاضر در برجام به تعهدات خود عمل کنند ایران هم به تعهداتش عمل خواهد کرد. در مجموع گزارش اخیر آژانس نشان از بار سیاسی آن دارد تا مسائل فنی.
ارسال به دوستان
«اوپنهایمر» جایزه بهترین فیلم انجمن تهیهکنندگان آمریکا را دریافت کرد
مسیر همواربمب
گروه فرهنگ و هنر: در حالی که دقیقا 2 هفته دیگر تا برگزاری نودوششمین دوره اهدای جایزه اکادمی اسکار زمان باقی مانده است، شامگاه یکشنبه 6 اسفند انجمن تهیهکنندگان آمریکا به عنوان مهمترین پیشزمینه جوایز اسکار برگزیدگان خود را معرفی کرد. سابقه نشان داده است به هر فیلمی در این مراسم جایزه داده شود به احتمال بسیار زیاد اسکار بهترین فیلم را هم دریافت خواهد کرد و همانطور که پیشبینی میشد یازدهمین ساخته کریستوفر نولان با دریافت این جایزه انجمن تهیهکنندگان آمریکا حالا مسیر بسیار هموارتری را برای رسیدن به مهمترین جایزه آکادمی اسکار پیش رو دارد، البته که اهدای جایزه زانوک به نولان بیش از آنکه وجه و جنبه هنری داشته باشد به نوعی هموار کردن مسیر در کسب عنوان مهمترین فیلم اسکار 2024 است؛ فیلمی که با حمایتهای سیاسی و نامزدی در 13 رشته اسکار باید از هماکنون زمینهساز پروپاگاندای رسانه در صبح روز دوشنبه 21 اسفند و پس از پایان مراسم اسکار دانست. آشی که آنقدر شور شده که حتی فیلمسازی مانند «دیوید فینچر» که محصول سیستم فیلمسازی هالیوود است هم جایی در نظر گرفته نمیشود و آثاری چون «مورد عجیب بنجامین باتن» یا حتی «شبکه اجتماعی» نه تنها در زانوک دیده نمیشوند، بلکه حتی به اسکار نیز راه نمییابند تا مبادا اثری که کوچکترین نقدی به ارکان نظام حکومتی آمریکا دارد، بیجهت مورد ستایش واقع شود.
در این مراسم در کنار کریستوفر نولان، اما توماس، چاک روون و تیم تهیهکننده فیلم «اوپنهایمر» جایزه داریل اف. زانوک را دریافت و ۲ هفته مانده به برگزاری مهمترین فستیوال سینمایی جهان خود را برای کسب اسکار بهترین فیلم آماده کردند. در این مراسم اما توماس پس از دریافت «داریل اف. زانوک» (جایزه انجمن تهیهکنندگان آمریکا) گفت: ممکن است بسیاری ندانند که نولان در حالی که نویسنده و کارگردان فیلم بود، در نقش خود به عنوان تهیهکننده هم بهترین عملکرد را داشت. او فوقالعاده است و ما اکنون در 12 فیلم با هم کار کردهایم.
نولان هم عنوان کرد او و توماس با وجود نامزدیهای قبلی، هرگز برنده جایزه زانوک نشده بودند. وی گفت: با این حال هر بار در این جمع بودیم، حمایت بسیار زیادی را احساس کردیم.
«اوپنهایمر» موفق شد رقبایی چون «داستان آمریکایی»، «آناتومی یک سقوط»، «باربی»، «جاماندگان»، «قاتلان ماه کامل»، «مایسترو»، «زندگیهای گذشته»، «بیچارهها» و «منطقه مورد علاقه» را پشت سر بگذارد.
«خرس» از شبکه هولو جایزه دنی توماس را برای بهترین تولید سریال کمدی اپیزودیک دریافت کرد و در بخش سریال درام «جانشینی» برنده میدان شد. جایزه بهترین تهیهکننده سریال کوتاه هم به «بیف» اهدا شد. «سسامی استریت» هم جایزه بهترین تولید برنامه کودک را برد.
جایزه بخش انیمیشن به «مرد عنکبوتی: در سراسر دنیای عنکبوتی» رسید و «سمفونی آمریکایی» به عنوان بهترین تولید مستند انتخاب شد.
در این مراسم رایان کوگلر، کارگردان «پلنگ سیاه» برای قدردانی از چارلز دی. کینگ، مدیر آژانس استعدادهای سیاه، جایزه «مایل استون» را به وی اهدا کرد. کینگ گفت نخستین آمریکایی آفریقاییتبار است که این جایزه را دریافت میکند.
وی افزود: روی شانههای همه تهیهکنندگان، مدیران اجرایی، والدینم و اجدادم میایستم که فداکاری کردند و این مسیر را برای من باز کردند. در پایان شب، گییرمو دلتورو، کارگردان برنده اسکار ادای احترامی به مارتین اسکورسیزی کرد که به عنوان برنده جایزه دستاورد دیوید او. سلزنیک سال 2024 انتخاب شده بود. دلتورو ضمن تجلیل از آثار تعیینکننده وی مانند «راننده تاکسی» و «رفقای خوب»، گفت اسکورسیزی یکی از دگرگونکنندهترین لحظات زندگی حرفهای خود را سپری میکند. دل تورو افزود: روح یک هنرمند را نمیتوان رام کرد. این زندگی وحشیانه و حتی غیرقابل اهلی شدن باقی خواهد ماند و حتی در دهه چهارم یا پنجم زندگی حرفهای وی نیز به حیات خود ادامه میدهد. اسکورسیزی هم با تشویق ایستاده سالن از هیچکاک یاد کرد که گفته بود: وقتی چنین جایزهای را دریافت میکنید، میخواهید خودتان را نیشگون بگیرید تا مطمئن شوید این جایزه برای پس از مرگ نیست.
در این دوره فیلمهای باربی، اوپنهایمر، جاماندگان، زندگیهای گذشته، موجودات بیچاره، مایسترو یا رهبر ارکستر، داستان آمریکایی، آناتومی یک سقوط، منطقه تحت نظر و قاتلان ماه کامل در بخش بهترین فیلم، کریستوفر نولان، یورگوس لانتیموس، ژوستین تریه، جاناتان گلیزر و مارتین اسکورسیزی در بخش بهترین کارگردانی، لیلی گلدستون، ساندرا هولر، کری مولیگان، اما استون و آنت بنینگ در بخش بهترین بازیگری زن و بردلی کوپر، کولمن دومینگو، کیلین مورفی، پل جیاماتی و جفری رایت در بخش بهترین بازیگر مرد از سوی آکادمی برای دریافت اسکار معرفی شدند.
در این میان «اوپنهایمر» با کسب 13 نامزدی از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر مرد در صدر نامزدهای جوایز اسکار قرار دارد. همچنین «بیچارگان» یورگوس لانتیموس با 11 نامزدی و «قاتلان ماه کامل» مارتین اسکورسیزی با 10 نامزدی در رتبههای بعدی قرار دارند.
«باربی» که پیشتر به عنوان پرفروشترین فیلم سال 2023 معرفی شده بود نیز با نامزدی در 8 به عنوان چهارمین فیلم در صدر بیشترین نامزدیها اسکار 2024 قرار گرفته است.
ارسال به دوستان
وزیر راه و شهرسازی خبر داد
ساخت 418 هزار مسکن روستایی
وزیر راه و شهرسازی در جلسه قرارگاه مسکن از بیش از ۴۱۸ هزار واحد مسکونی در حال ساخت و اتمامیافته روستایی در دولت سیزدهم خبر داد. مهرداد بذرپاش در قرارگاه مسکن این وزارتخانه، با تأکید بر ساخت و تحویل مسکن روستایی، اعلام کرد: ۴۱۸،۳۹۸ واحد مسکونی در دست اجرا و اتمامیافته در روستاها است که در بین استانها، سیستانوبلوچستان بیشترین تعداد را دارد. وی بیان کرد: به نسبت پروژههای در حال ساخت و اتمامیافته روستایی در کشور، استانهای یزد و هرمزگان بیش از ۹۰ درصد تعداد تعیینشده را عملیاتی و اجرا کردهاند. وزیر راه و شهرسازی همچنین گفت: ماموریت ویژهای به بانک مسکن و صندوق ملی مسکن برای ایجاد ظرفیت بیشتر در حوزه تامین منابع مالی ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن داده شده است. بذرپاش در ادامه از صدور پروانه ساختمانی برای بیش از ۲۳۰ هزار واحد در بافتهای فرسوده شهرها از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون خبر داد و گفت: از این میزان ۸۰ هزار واحد مسکن به بهرهبرداری رسیده است. وی در جلسه قرارگاه مسکن وزارت راه دستور تأمین مالی به منظور تکمیل واحدهای مسکن مهر باقیمانده سالهای گذشته را داد.
بذرپاش در پایان اظهار داشت: ساخت واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن به بیش از ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار واحد رسیده است.
ارسال به دوستان
پس از نوبخت، از تاجگردون هم حمایت کرد
بازی بدون توپ لاریجانی
علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی پس از حمایت انتخاباتی از محمدباقر نوبخت، این بار در کلیپی از غلامرضا تاجگردون نماینده مجلس دهم اعلام حمایت کرده است. لاریجانی در این کلیپ گفته است: آقای تاجگردون از نمایندگان زبده در مجلس محسوب میشود و در کار بودجهریزی و برنامهریزیهای کلان کشور انصافا فرد متبحری است و غالبا رئیس کمیسیون بودجه مجلس انتخاب میشد. رئیس سابق مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرده است: ایشان (تاجگردون) فردی است که چندین سال در تنظیم بودجه به طور شبانهروز کار میکرد و به موقع کار را تحویل میداد، علاوه بر این نسبت به حل مشکلات منطقه خودش فعال بود و کار زیادی هم انجام داده است. امیدوارم این سرمایه برای مجلس از طرف مردم مورد پذیرش واقع شود و فعالیتشان در دوره دوم را ناظر باشیم.
«وطن امروز» در شماره روز گذشته خود در گزارشی با عنوان «چرا لاریجانی از نوبخت حمایت کرد؟» نوشت این سبک فعالیت انتخاباتی لاریجانی در واقع یک نوع برنامهریزی هم برای مشارکت و هم ایجاد تشکیلات سیاسی در همافزایی با طیف موسوم به اعتدالگرایان در آینده است.
لاریجانی تاکنون از نوبخت و تاجگردون حمایت کرده است. بررسی وضعیت سبد رای این 2 نفر در حوزههای انتخابیه رشت و گچساران نشان میدهد تقریبا پیروزی هر 2 نفر در انتخابات قطعی است و در واقع حمایت آقای لاریجانی از این 2 کاندیدا تاثیر چندان زیادی در جلب آرا برای این کاندیداها نخواهد داشت اما این حمایت لاریجانی به نوعی یک اعتبار سیاسی برای این افراد است. ضمن اینکه علی لاریجانی نیز با حمایت از این 2 نفر که در واقع احتمال پیروزی آنها در انتخابات بسیار زیاد است تلاش میکند یک نوع اتبار اجتماعی برای خود دست و پا کند.
در کنار این موارد، به نظر میرسد علی لاریجانی در حال تلاش است در مجلس آینده یک نقش ویژه ایفا کند. در واقع لاریجانی با حمایت از برخی افراد نشاندار میخواهد ضمن اثرگذاری در تصمیمگیریهای آینده مجلس، زمینههای ایجاد یک تشکیلات جدید سیاسی یا ایجاد یک ائتلاف جدید سیاسی را برای آینده فراهم کند.
بر همین اساس میتوان اینگونه ارزیابی کرد که لاریجانی در تلاش است از دل انتخابات مجلس دوازدهم، زمینههای تشکیل یک ائتلاف جدید سیاسی را برای تاثیرگذاری هم در مجلس آینده و هم تحولات سیاسی آینده ایجاد کند.
با توجه به تجربیات علی لاریجانی در موضوع فرآیندهای تصمیمگیری در مجلس، همینطور آشنایی امثال نوبخت و تاجگردون با مجلس، به نظر میرسد از هم اکنون باید منتظر نشانهها و مصادیق نقش جدید علی لاریجانی در فضای سیاسی بویژه فضای پارلمانی باشیم.
ارسال به دوستان
دومین وزیر صمت دولت موفق به کنترل قیمت خودرو شد؟
ویراژ در خط گرانی
گروه اقتصادی: ۸ ماه از زمان حضور عباس علیآبادی در خیابان سمیه میگذرد، با وجود اینکه در ماههای ابتدایی شروع فعالیت وی وضعیت خودرو شرایط باثباتی را طی میکرد اما از نیمه پاییز روند افزایشی قیمت خودرو شروع شد؛ وزیر از این تاریخ چند بار وعده کاهش قیمت خودرو در بازار را داده و حتی از مردم خواسته برای خرید ماشین صبور باشند.
پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، رئیسجمهور فرمانی 8 مادهای را برای تحول در صنعت خودروسازی کشور صادر کرد که متناسبسازی قیمت خودرو در بند 4 این فرمان ذکر شده بود سیدرضا فاطمیامین وزیر وقت صمت 8 خرداد 1401 در بازدید از شرکتهای خودروساز وعده کنترل و کاهش قیمت خودرو و اجرای فرمان 8 مادهای رئیسجمهور را داد اما عمر وزارتی وی به اجرای این فرمان و عمل به وعدههای خودروییاش نرسید.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال 1402 و گذشت 8 ماه از حضور علیآبادی در وزارت صمت، خبرهای متعددی در حوزه صنعت خودرو منتشر شده؛ وعدههایی که به طور کامل به سرانجام نرسیدهاند؛ واردات خودرو، تغییر مرجع قیمتگذاری خودرو و افزایش قیمت آن در کارخانه و بازار از جمله مواردی هستند که از آنها میتوان به عنوان مهمترین وقایع خودرویی دومین وزیر صمت دولت سیزدهم یاد کرد.
در طول این مدت قیمت کارخانه خودروها چند بار تغییر کرده و به تبعیت از این مساله، بازار خودرو هم از آن تاثیر پذیرفته است. افسارگسیختگی قیمت خودرو یکی از مهمترین و در عین حال اصلیترین علل بود که رضا فاطمیامین را به میز استیضاح کشاند و اکنون بعید نیست که همین موضوع برای علیآبادی هم در سال آینده صدق کند.
* خواب خودروسازها برای افزایش قیمت
در حال حاضر خبرها حاکی از آن است که در سال 1403 قیمت خودروها دوباره تغییر خواهد کرد. نامهنگاری «علیمردان عظیمی» مدیرعامل ایرانخودرو با «جعفر سلطانی» رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس و اوراق بهادار و ابراز امیدواری او مبنی بر اصلاح قیمت محصولات این شرکت، نشانهای واضح برای متقاضیان درباره افزایش قیمت خودرو در سال 1403 است. احتمالا مدیرعامل ایرانخودرو اطمینان دارد که درخواست خودروسازان مبنی بر افزایش قیمت خودرو بیجواب نمیماند. وزیر فعلی صمت نیز برنامهای برای قیمت و کیفیت خودرو نداشته و در حال برگزاری نمایشگاههای متعدد خودرویی یا مصاحبه درباره واردات خودروهای برقی است.
* افزایش قیمت بازار خودرو
بررسی قیمت 9 مدل از خودروهای ایرانخودرو و ساپیا در بازه زمانی مهر تا بهمن امسال حاکی از آن است که قیمت برخی خودروها بین 31 تا 105 میلیون تومان افزایش یافته است.
* خودروسازها مکرر درخواست افزایش قیمت میدهند بدون افزایش در هزینه!
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصاد در گفتوگو با «وطن امروز» پیرامون افزایش قیمت خودرو در طول چند ماه گذشته اظهار کرد: خودروساز نمیتواند قیمت تمامشده خود را کنترل کند. به بیان سادهتر، ابتدا در یک بازه زمانی قیمتی را به عنوان بهای تمامشده محصولات خود اعلام میکند اما بعد از گذشت چند ماه مجددا درخواست تجدیدنظر در قیمت خودروها را به دستگاههای ذیربط با این موضوع ارسال میکند.
این کارشناس اقتصاد تصریح کرد: این تجدیدنظر در قیمت خودروها در حالی انجام میشود که هیچ تغییری در نرخ ارز و هزینههای تولید آنها ایجاد نشده است. در چنین شرایطی وزارت صمت و سازمان حمایت در سمت خودروسازان قرار میگیرند و معمولا درخواست افزایش قیمت خودروها را پیگیری میکنند.
وی تاکید کرد: درحال حاضر قیمت خودرو در بازار روند فزایندهای را طی میکند و این هم به افزایش قیمتی باز میگردد که خودروسازان داخلی بر قیمت محصولات خود اعمال کردهاند.
بغزیان درباره عملکرد وزارت صمت در کنترل بازار خودرو گفت: در طول ماههای اخیر قیمت برخی خودروها افزایش قابل توجهی داشته و علت این امر هم به این موضوع بازمیگردد که وزارت صمت به طور کامل در ید خودروسازان قرار دارد.
این کارشناس اقتصاد تصریح کرد: در حال حاضر خودروسازان به سود خود قانع نیستند و میخواهند زیان خود را پوشش دهند، بنابراین هر از چند گاهی به صورت پلهای قیمتی را میپذیرند و بعد از عرضه محصولات با آن نرخ، از ادامه عرضه خودرو سر باز میزنند.
وی تصریح کرد: در طول یک سال گذشته قیمت خودرو چند بار با افزایش قیمت همراه بوده و این در حالی است که نرخ ارز جز در یک بازه زمانی کوتاه تغییر چشمگیری نداشته است. در طول این مدت هم خودروسازان و هم شرکتهای مونتاژکننده خودرو ارز ترجیحی دریافت کرده بودند لذا افزایش قیمت اتومبیلها را نمیتوان به حساب افزایش نرخ ارز گذاشت.
بغزیان در پایان خاطرنشان کرد: وزارت صمت در طول این مدت نتوانسته جلوی این زیادهخواهی خودروسازان را بگیرد. در مقابل عملکرد این وزارتخانه درباره قیمت خودروها هر وقت که شورای رقابت به این موضوع ورود کرده برخی رسانهها با ایجاد فضای رسانهای و مانور روی رکود بازار خودرو، افزایش قیمت آن را راهکاری موثر در از بین بردن رکود عنوان کردهاند.
* وزیر قبلی استیضاح، وزیر جدید بیبرنامه، فرمان 8 مادهای در حال فراموشی!
در حالی که عمر دولت سیزدهم به پایان نرسیده است در حوزه خودروسازی اوضاع جوری رقم خورده است؛ وزیر اول صمت دولت سیزدهم نه تنها نتوانست اوضاع خودرو را تثبیت کند، بلکه به وعدههای خودرویی دولت و بویژه فرمان 8 مادهای رئیسجمهور نیز نتوانست عمل کند. شواهد و خبرها هم حاکی از آن است که وزیر جدید صمت نیز فرمان 8 مادهای رئیسجمهور را در دستور کار خود قرار نداده است. خودروهای برقی و توسعه آن در کشور برنامه جدید وزارت صمت در حوزه خودرو است که وزیر فعلی صمت با تمرکز بر آن اختیار قیمتگذاری خودرو را از شورای رقابت به سازمان حمایت انتقال داده و اقدام فعالی نیز در حوزه کنترل قیمت خودرو نمیکند. به نظر میرسد مهمترین برنامه دولت برای تحول صنعت خوروسازی کشور که فرمان 8 مادهای رئیسجمهور بود فراموش شده و به نوعی دولت سیزدهم در اصلاح صنعت خودروسازی ناکام مانده است.
ارسال به دوستان
خبر
افزایش ۹۰ درصدی برخورد با جرائم و مفاسد اقتصادی
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا از افزایش ۹۰ درصدی آمار برخورد با جرائم و مفاسد اقتصادی خبر داد. سردار حسین رحیمی، در همایش سراسری پلیس امنیت اقتصادی با تشریح اقدامها و عملکرد ۱۱ ماهه این پلیس گفت: در همه حوزهها و شاخصهای تعیینشده روند رو به رشدی را در مقابله با جرائم و مفاسد اقتصادی شاهد هستیم. وی با اشاره به راهاندازی 8 سامانه با هدف حرکت شتابان به سمت هوشمندسازی پلیس امنیت اقتصادی گفت: از این سامانهها به منظور تسریع و بالا بردن ضریب دقت در انجام ماموریتها بهرهگیری خواهد شد و به طور حتم بهرهگیری از این سامانهها میتواند ما را در رسیدن به اهداف تعیینشده در مقابله با جرائم اقتصادی یاری کند. رحیمی از افزایش ۹۰ درصدی آمار برخورد با جرائم و مفاسد اقتصادی خبر داد و گفت: در بررسی اقدامهای صورت گرفته با مجاهدت و تلاش همکارانم در همه حوزهها و شاخصهای تعیینشده روند رو به رشدی را شاهد هستیم. وی با اشاره به راهاندازی قرارگاه مقابله با خودروهای شوتی نیز گفت: در سالهای اخیر وجود پدیده خودروهای شوتی مشکلات متعددی را به همراه داشته است، از این رو با تدبیر فرماندهی فراجا از اواخر آبانماه سال جاری قرارگاه ویژه مبارزه با خودروهای شوتی تشکیل شد. از سوی دیگر چون مقابله با قاچاق کالا در سطح عرضه هم جزو مطالبات جدی مردم و مسؤولان بوده و این مهم همواره تبعات امنیتی متعددی را برای جامعه میتواند به همراه داشته باشد لذا با اتخاذ تمهیدات لازم و رعایت تمام ملاحظات امنیتی و به منظور جلوگیری از شائبه عدم همکاری پلیس، این طرح از ابتدای بهمنماه در سراسر کشور اجرا و از ۷۸۵۷ واحد صنفی بازدید شد. رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا افزود: بر اساس دستورات فرمانده کل فراجا درباره تمرکز بر قاچاقچیان و مجرمین اقتصادی عمده، کلان و باندی و با رویکرد پیشبینی، پیشگیری، شناسایی و مبارزه همهجانبه با قاچاق کالا و ارز و جرائم اقتصادی در تمام عرصهها تعداد ۸۶۶ پرونده کلان پیگیری شد که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشدی ۶۵ درصدی برخوردار است. رحیمی گفت: تلاش ما آن است با قدرت در دفاع از حریم امنیت اقتصادی کشور عزیزمان با اقتدار و چشماندازی روشن گام برداریم و اجازه ندهیم سوداگران و مجرمان و مفسدان اقتصادی برای کسب سودهای بادآورده معیشت مردم و اقتصاد کشور را به چالش بکشند. ما به تأسی از فرمانده خود عهد بسته و همقسم شدهایم که امنیت و آرامش خود را فدای امنیت و آرامش مردم کنیم.
ارسال به دوستان
استقلال در آزادی با یک سوپرگل از سد سپاهان گذشت
چشمههای چشمی
دیدار استقلال و سپاهان در شرایطی با برتری شاگردان نکونام به پایان رسید که آنها علاوه بر اینکه انتقام شکست دور رفت را گرفتند، ششمین باخت متوالی را به حریف تحمیل کردند. تیمهای فوتبال استقلال و سپاهان اصفهان در ورزشگاه آزادی با قضاوت پیام حیدری به مصاف هم رفتند که این دیدار با نتیجه یک بر صفر به سود استقلال به پایان رسید. روزبه چشمی(۳۶) برای استقلال گل زد. در شرایطی که توپ و میدان در نیمه نخست در اختیار سپاهان بود، بازیکنان استقلال دقیقه ۳۶ در یک ضد حمله از سمت راست توپی را روی دروازه حریف اصفهانی ارسال کردند که دفع ناقص سیاوش یزدانی توپ را پشت محوطه جریمه مقابل پای روزبه چشمی قرار داد و او با کنترلی حرفهای و ضربهای زیبا دروازه سپاهان را باز کرد. بازیکنان سپاهان که نمیخواستند بازنده به رختکن بروند دقیقه ۳۸ صاحب بهترین موقعیت خود در نیمه اول شدند اما ضربه آرام و زمینی شهریار مغانلو به تیر عمودی دروازه برخورد کرد تا نیمه اول با برتری یک بر صفر شاگردان نکونام به پایان برسد. در شرایطی که سپاهان برای جبران گل خورده قصد داشت نیمه دوم را هجومی آغاز کند، تدبیر جواد نکونام این اجازه را به آنها نداد و آبیها با حفظ توپ و نزدیک شدن به دروازه میهمان اصفهانی قصد کنترل بازی و جلوگیری از حملات سپاهان را داشتند. این روند در ۱۰ دقیقه ابتدایی نیمه دوم ادامه داشت. دقیقه ۶۳ سپاهان در یک ضدحمله توسط اعرابی صاحب موقعیت شد و در حالی که این بازیکن درون محوطه جریمه با حسینی تک به تک شده بود، توپ را به بدن دروازهبان استقلال زد تا بهترین فرصت زردهای اصفهان برای تساوی از دست برود و حسینی استقلال را در بازی نگه دارد. شاگردان جواد نکونام که با حداقل گل برابر سپاهان به یک پیروزی ارزشمند دست پیدا کردند، با این ۳ امتیاز ۳۹ امتیازی شدند و فاصله خود را با سپاهان و پرسپولیس به عنوان تعقیبکنندگان اصلی بیشتر کردند و همچنان به یکهتازی خود در صدر جدول ادامه دادند. سپاهان هم با اینکه ۲ بازی عقبافتاده دارد اما با ۳۱ امتیاز در رده سوم جدول باقی ماند.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
این تن بدهکار است
تقی دژاکام: یکی از بیتوجهیهایی که معمولا در ایام انتخابات رخ میدهد، این است که بین «شرکت در انتخابات» و «انتخاب اصلح» و حتی انتخاب افراد «صالح» تفکیک انجام نمیشود و این ۲ با هم قاطی میشود؛ در حالی که اینها ۲ مقوله جدا اما به هم وابستهاند.
۱- اصل شرکت در انتخابات یک رفتار مدنی و عقلی است که از شعور و دغدغه ناشی میشود، فارغ از اینکه به چه کسی یا کسانی رای داده شود. فرقی هم نمیکند انتخابات ریاستجمهوری باشد یا مجلس شورای اسلامی و شورای شهر و خبرگان و حتی انتخابات صنفی و اداری و دانشجویی و... کسی که رای نمیدهد عملا نشان میدهد بهتر شدن یا نشدن اوضاع خیلی برایش مهم نیست. او خودش را در حد یک عنصر بیفایده پایین آورده است و عددی حساب نمیکند. نتیجه این نگاه، نوعی آنارشیسم و هرجومرج است اما کسی که در این عرصهها حضور مییابد و رای میدهد، نشان میدهد برای خودش شخصیتی قائل است و عملا میگوید «من آدمم» و اگر به شما توصیه میکند در انتخابات شرکت کنید، میخواهد بگوید «شما آدمید»! این رفتار ناشی از «اعتماد بهنفس» و عظمت روحی است و فاصله زیادی با افسردگی دارد. بله! ممکن است شما «دلزده» باشید اما «دلمرده» نباشید؛ ممکن است حتی «عصبانی» باشید اما «افسرده» نباشید. تفاوت این ۲، در همین حضور اجتماعی و استفاده از «حق» و بالاتر از آن عمل به «تکلیف» دینی، ملی یا عقلی خودتان است.
۲- مقوله بعد که موضوعی جداست، انتخاب فرد یا افرادی است که سالم و صالح باشند یا نسبت به بقیه، سلامت و صلاحیت بیشتری داشته باشند. این یک امتیاز جداگانه و البته بالاتر به نسبت اصل شرکت در انتخابات است. شما اگر نمیدانی یا نمیتوانی امتیاز این مرحله را کسب کنی، دلیلی ندارد که از امتیاز بسیار مهم شرکت در این حضور عقلانی و بهرهگیری از حق تصمیمگیری خودت چشم بپوشی و کناره بگیری اما اگر توانستی کمی وقت بگذاری و با عقل و محاسبه به این نتیجه برسی که بین این نامزدها کدامیک دارد پولپاشی و توزیع ارزاق میکند، کدامیک دارد وعده سر خرمن میدهد، کدامیک دارد وظایف قوه مجریه از قبیل انتخاب مسؤولان ادارات و راهسازی و جاده و مدرسه و بیمارستان را در آن منطقه (که هیچکدام ربطی به نماینده مجلس و قوه مقننه ندارد) به اسم خودش میزند یا فاکتور میکند، کدامیک سوابق قابل دفاعی ندارد، کدامیک درست ۴ سال یکبار در آستانه انتخابات سروکلهاش در میان مردم و حوزه انتخابیهاش پیدا میشود و با آنها گرم میگیرد و در مجالسشان شرکت میکند و مواردی از این دست، خب! عقل سلیم اقتضا میکند به جای این افراد، سراغ کسی برویم که به جای توجه به یک منطقه، به کل کشور و مصلحت عمومی مردم توجه دارد، فقط به کارش که «قانونگذاری» و «نظارت بر حسن اجرای تصمیمات» است میرسد، حضور در جمع مردم و شنیدن مشکلاتشان در تمام ۴ سال دوران نمایندگی را فراموش نمیکند، شجاع است و بهبه مردم باعث نمیشود از تصمیمات مهم کشوری که گاهی با درد و سختی و مشکلات کوتاهمدت همراه است اما شادی و اصلاح درازمدت را در پی دارد، چشم بپوشد. اگر بتواند خودش به این جمعبندی برسد که چه بهتر، اگر نه از افراد یا تشکلهایی که دلسوزند، چنین کسانی را بشناسد و در فهرست نامزدهای خود بنویسد.
زندهیاد جلال آلاحمد در جایی گفته است: «حیف! حیف که این تن بدهکار است. فکر میکردم اگر این تن بدهکار نبود؛ بدهکار این همه نعماتی که حرام میکند، چه راحت میشد کنار نشست و تماشاچی بود و خیال بافت و به شعر و عرفان پناه برد اما حیف که جبران این همه نعمت، به سکون ممکن نیست... جبران هر کدام از این نعمات را باید به عمل کرد نه به سکون؛ سکون و سکوت جبران هیچ چیزی را نمیکند... نفرت دارم؛ بدجوری هم دارم. من نفس نفرتم، نفس نفی وضع موجودم، و ناچار بایست نفس قیام هم باشم... وقتی از جایت تکان نخوردی، کمترین نتیجهاش این است که نجیب میمانی مثل پیرزنها!».
اما من مطمئنم اگر امروز جلال بود و گردنههای مهم این روزها را میدید، میگفت:
- اگر کنار بنشینی، تماشاچی باشی و از جایت تکان نخوری، حتی مثل پیرزنها هم نجیب نمیمانی...
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ تازهترین نظرسنجیها درباره انتخابات 11 اسفند چه میگوید
آمار صعودی مشارکت
آیا مشارکت از دوره قبل بیشتر میشود؟
گروه سیاسی: جدیدترین نظرسنجیهای صورتگرفته از سوی مراکز معتبر افکارسنجی، حاکی از افزایش آمار مشارکت در انتخابات 11 اسفند است.
به گزارش «وطن امروز»، با نزدیک شدن به موعد انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، مراکز افکارسنجی به صورت روزانه اقدام به انجام نظرسنجی میکنند. با توجه به اینکه از پنجشنبه 3 اسفند تبلیغات انتخاباتی کاندیداها به صورت رسمی آغاز شده است، تغییر در دادههای نظرسنجیها به صورت ملموسی انجام میشود. با گرم شدن تنور انتخابات در حوزههای انتخابیه و جلب شدن توجه مردم به اخبار انتخابات، میل به مشارکت بیشتر شده و در نتایج نظرسنجیها خود را نشان میدهد.
«وطن امروز» در شماره روز پنجشنبه 3 اسفند خود و در گزارشی با عنوان «گرم شدن انتخابات در شهرستانها»، آمار تجمیعی چند مرکز معتبر افکارسنجی را منتشر کرد و توضیح داد که بر اساس تجمیع آمار این مراکز افکارسنجی و بر اساس نظرسنجیهای صورتگرفته این مراکز تا پایان بهمن 1402، میزان مشارکت حدود 40 درصد تخمین زده میشود. البته در این گزارش توضیح داده شد که این آمار به صورت تجمیعی بوده و مربوط به پایان ماه بهمن است و همچنین بر اساس برآوردهای همیشگی از میزان تغییرات دادههای نظرسنجیها در هفته منتهی به روز برگزاری انتخابات، امکان تغییر در این برآوردها وجود دارد. با پایان ماه بهمن و با توجه به اینکه از روز 3 اسفند تبلیغات رسمی کاندیداها آغاز شد، مراکز به صورت روزانه اقدام به برگزاری نظرسنجی درباره مشارکت در انتخابات 11 اسفند کردهاند. نتیجه این نظرسنجیها نشان میدهد طبق پیشبینیها آمار مشارکت بیشتر شده است.
به عنوان نمونه تازهترین نظرسنجی صداوسیما که دوشنبه 7 اسفند در سراسر کشور انجام شد، حکایت از روند رو به رشد مشارکت در انتخابات دارد. بر اساس گزارشی که دیروز خبرگزاری فارس منتشر کرد، در این نظرسنجی 41.5 درصد از شرکتکنندگان گفتهاند قطعا در انتخابات شرکت خواهند کرد، 29.5 درصد مردد هستند و هنوز تصمیم نگرفتهاند و 29 درصد هم اعلام کردهاند قطعا در انتخابات شرکت نمیکنند. در میان مرددین، 16.3 درصد اعلام کردهاند احتمالا رای میدهند، 9.1 هنوز تصمیم نگرفتهاند و 4.1 درصد هم گفتهاند احتمالا شرکت نمیکنند. البته این نتایج نظرسنجی از سوی خبرگزاری فارس منتشر شده و خود سازمان صداوسیما و مرکز افکارسنجی آن درباره این آمار اظهارنظری نکردهاند.
* نتایج سایر مراکز چیست؟
یکی از موضوعاتی که درباره نظرسنجیهای مربوط به انتخابات 11 اسفند باید در نظر گرفته شود برگزاری روزانه نظرسنجیها و تغییر روزانه دادههای این نظرسنجیها است. همانگونه که گفته شد؛ با شروع تبلیغات رسمی کاندیداها، فضای حوزههای انتخابیه کاملا انتخاباتی میشود، بنابراین توجه مردم به اخبار انتخابات بیشتر و در نتیجه تمایل آنها برای مشارکت در انتخابات بیشتر میشود. به همین دلیل از روز شنبه، دادههای تمام نظرسنجیهای صورتگرفته توسط مراکز معتبر افکارسنجی به سمت افزایش تمایل مردم برای مشارکت در انتخابات است. این مراکز معتبر، روزانه به تحلیل آمار و دادههای نظرسنجیهای خود میپردازند و بر اساس آن اقدام به «جمعبندی» میکنند. جمعبندی این مراکز نیز به این شکل است که دادهها بر اساس رفتارشناسی مردم در موعد انتخابات که از طریق نظرسنجیهای انجام شده در موضوعات مختلف و همچنین تطبیق نظرسنجیها با رفتار مردم در انتخاباتهای گذشته به دست آمده، ارائه میشود. دادههایی مثل نتیجه مشارکت قطعی، عدم مشارکت قطعی، احتمال مشارکت، احتمال عدم مشارکت و نیز برخی موضوعات غیرمربوط به انتخابات مانند حوادث طبیعی، اخبار خوب، اخبار بد و... در جمعبندی نهایی مراکز افکارسنجی اعمال میشود. بر همین اساس جمعبندی نتایج نظرسنجیها تابع فرمولهای دقیقی است که مراکز معتبر افکارسنجی در تحلیل دادههای نظرسنجی استفاده میکنند.
از ابتدای هفته جاری چندین مرکز معتبر افکارسنجی، نظرسنجیهای انتخاباتی در سراسر کشور انجام دادهاند. بر اساس گزارشهای رسیده به «وطن امروز»، آمار و دادههای این مراکز معتبر در سراسر کشور نشان میدهد مشارکت در انتخابات در حال افزایش است اما نکته مهمتر در این باره این است که شیب تمایل برای مشارکت در انتخابات 11 اسفند، بیشتر از پیشبینیهای صورتگرفته در ماه بهمن است.
در مجموع جمعبندی دادههای به دست آمده از نتایج نظرسنجیهای چند مرکز افکارسنجی تا پایان روز دوشنبه 7 اسفند، نشان میدهد تمایل برای مشارکت در انتخابات 11 اسفند با شیب قابل ملاحظهای در حال افزایش است.
اما به صورت دقیق آنچه دادههای این مراکز نظرسنجی تا پایان 7 اسفند نشان داده و روی آن جمعبندی شده، این است که «پیشبینی میشود احتمالا مشارکت در انتخابات این دوره (دوازدهم) مجلس شورای اسلامی از میزان مشارکت در انتخابات دوره قبل (دوره یازدهم) بیشتر میشود».
در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی که اسفند 1398 برگزار شد؛ 75/42 درصد واجدان شرایط رای دادن، در انتخابات شرکت کردند.
* نظر حدادعادل درباره مشارکت
روز گذشته غلامعلی حدادعادل نیز درباره میزان مشارکت در انتخابات پیش رو اظهارنظر کرد. در حالی که علی مطهری، سرلیست صدای ملت در تهران طی چند روز گذشته اعلام کرده است میزان مشارکت در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از دوره قبل بیشتر خواهد بود، غلامعلی حدادعادل نیز معتقد است مشارکت در این دوره از انتخابات مطلوب خواهد بود.
حدادعادل دیروز در یک نشست خبری گفت: درباره مشارکت اظهارنظر قطعی نمیتوان کرد. من خودم احتمال میدهم میزان مشارکت در حد قابل قبول باشد، البته تصدیق میکنیم به دلیل تحریمهای سنگین که بیش از 12 سال بر ملت ایران تحمیل شده، درصدی از مردم به دلیل مشکلات اقتصادی، تورم، گرانی و بیکاری در انتخابات شرکت نمیکنند.
ارسال به دوستان
چرا باید در انتخابات شرکت کرد؟
لزوم همسرنوشتی با جمهوری اسلامی
علی عسگری: قوام و دوام هر کشوری در گرو نیروهای اجتماعی آن است. وجود نیروی اجتماعی جدی عامل انسجام و امتداد یک جامعه است. اگر این گزارهها را به عنوان پیشفرض قبول کرده و بخواهیم مبتنی بر آن ادامه دهیم، پیرامون کشور خودمان ایران باید بگوییم ایران معاصر حاصل بازیگری 3 نیروی اجتماعی است که هر یک در برههای عرصه قدرت رسمی را در اختیار داشته و تجربیات مختلفی را از خود بهجا گذاشتهاند. نخستین این نیروهای اجتماعی، عصبیت و قومیت است. به لحاظ تاریخی یکی از پررنگترین نیروها در ساخت قدرت رسمی کشور ما عصبیت و قومیت بوده است. عرصه سیاست، صحنه نزاع میان اقوام و یکی از مولفههای جدی تحولات تاریخی این نیرو بوده است. آخرین حاکمیت موجود در کشور ما مبتنی بر این نیروی تاریخی، حکومت قاجار است. جدای از عملکرد مثبت یا منفی دولتمردان قاجار در اداره کشور، تاریخ آگاهی در کشور ما رو به آن سمتی داشت که ادامه حاکمیت عصبیت بر ایران را بر نمیتافت. لذا ولو آنکه قاجار از خود عملکرد مثبتی به یادگار میگذاشت اما باز در نهایت از میان رفته و عملکرد او در نهایت میتوانست در حد مسکنی زمانی، مقداری زمان سقوط آن را به تأخیر بیندازد. امروز نیز این نیروی اجتماعی فاقد هر گونه پتانسیل لازم برای انسجامبخشی به جامعه ایرانی است. نهایت تقویت این نیروی تاریخی در دوره فعلی، منجر به فعال شدن گسلهای قومی و تجزیهطلبی شده است.
دومین نیروی اجتماعی که کشور ما به خود دید، تجدد است. نیروی تجدد متأثر از رابطه ایران با غرب و به صورتی مصنوعی و غیرطبیعی در کشور ما به وجود آمد، لذا در وهله اول با مساله جدی بدنه مردمی روبهرو بوده و تلاش داشت از طریق پیوند با استعمار نقشی تأثیرگذار در امر سیاسی ایفا کند. به موازات طی شدن فرآیند تجدد در ایران، گسترش سبک زندگی شهری، شکلگیری دانشگاه و آشنا شدن مردم با مظاهر زندگی غرب و متکثر شدن منابع اطلاعاتی آنان، روشنفکری نیز بدنه مردمی بیشتری برای خود دست و پا کرد. گذشته از موارد پیش گفته، 2 موضوع دیگر نیز به بیشتر دیده شدن روشنفکری در ایران کمک کرد. نخستین موضوع حزب توده و نهادینه شدن فعالیتهای روشنفکران در این حزب علیه حکومت پهلوی و موضوع دوم عرضه قرائت روشنفکری دینی در دهه 40 که تا حدودی بدنه اجتماعی را در اختیار آن قرار میداد. البته گروههایی از روشنفکران اولیه همچون فروغی، تقیزاده و ... نیز با روی کار آمدن رژیم پهلوی با دستگاه قدرت رسمی پیوند خورده و تبدیل به روشنفکر محافظهکار شدند. هر چند در نهایت با زوال این حکومت، روشنفکر اعتراضی و روشنفکر دینی تنها تبلورهای این سبک از نیروی اجتماعی شد. در دوران پس از انقلاب اسلامی، روشنفکری سنگر کسانی بود که به نوعی قصد مخالفت با نظام اسلامی را داشتند. به عبارت دیگر هر کس خود را در چارچوب جمهوری اسلامی نمیدید، نوعی پیوند ارگانیک با روشنفکری برقرار میکرد. اما واقعیت امروز بویژه پس از اغتشاشات سال ۱۴۰۱ گویای آن است که جامعه معترض به جمهوری اسلامی نیز از روشنفکری عبور کرده و بحران فقدان پایگاه مردمی برای آنان بسیار جدیتر از پیش شده است. از همین رو اگر بخواهیم نگاهی به پتانسیلهای این گروه نیز بیندازیم باید گفت روشنفکری امروز فاقد هر گونه پتانسیل لازم برای انسجامبخشی به جامعه ایرانی و طی کردن فرآیند ملتسازی است. به عبارت دیگر روشنفکری نه تجربه تاریخی مثبت در این موضوع داشته و نه امروز پتانسیل آن را دارد.
* مذهب راه انسجامبخشی به جامعه ایرانی
سومین نیروی تاریخی که ریشه در این مرز و بوم دارد، مذهب است. نیروی مذهب بویژه از قرن 9 همواره به عنوان بازیگر موثر و فعال در حاشیه، توان نیرویهای دیگری را که صحنه رسمی قدرت را اشغال کرده بودند تهدید و تحدید کرد. در نهایت حاصل همه تلاشهای این نیروی اجتماعی و تاریخی در کشور ما، خلق انقلاب اسلامی و قدرت حاصل از آن یعنی جمهوری اسلامی است. این نگاشته مدعی آن است که امروز نیروی اجتماعی مذهب تنها نیرویی است که پتانسیل انسجامبخشی به کشور در ذیل یک قدرت رسمی را دارد. برای اثبات این موضوع باید مقداری اصل قضیه انسجامبخشی را توضیح داد. مراد از انسجامبخشی در حقیقت همان ملتسازی است؛ انسجامبخشی گرد آوردن فرد فرد انسانها و هویتبخشی به آنان در عرصه جمعی. خلق هویت جمعی به عنوان مولفهای که مرز خودی و دیگری را مشخص میکند، موضوعی است که با تمسک به آن یک جامعه خلق شده و به پیش میرود. با توجه به مقدمه مذکور این پرسش را میتوان طرح کرد که کدام نیروی اجتماعی امروز میتواند به جامعه ایرانی انسجامبخشی کند؟ به عبارت سادهتر کدام نیروی اجتماعی پتانسیل این موضوع را دارد که همه مردم ایران را به صورت یکپارچه در ذیل کشوری به نام ایران جمع کرده و قدرت رسمی را در سراسر کشور منتشر سازد؟ فقط نیروی مذهب که نمود عینی آن در عرصه قدرت جمهوری اسلامی است چنان ظرفیتی را دارد. در توضیح بیشتر باید گفت با مطالعه نیروهای اجتماعی تاریخی در کشور، میتوان به این نکته پی برد که نیروی عصبیت - قومیت امروز دیگر هیچ پتانسیلی برای انسجامبخشی به ایران ندارد. این نیرو حتی در موقف و خاستگاه خود نیز تنشآفرین بوده و گسستهایی را ایجاد کرده است، لذا این توقع که نیروی قومیت، اقدام به ملتسازی کند تنها خیالی خام خواهد بود. از طرف دیگر این موضوع با آگاهی زمانه و خودآگاهی انسان ایرانی نیز در تضاد بوده و طبیعتا نمیتوان آگاهی انسان ایرانی را به چند قرن پیش بازگرداند.
از نیروی قومیت و عصبیت اگر گذر کنیم، باید گفت نیروی روشنفکری ایرانی نیز در سراسر عالم متشتت شده و دیگر نمیتوان از نیرویی به نام روشنفکری دفاع کرد. این نیرو به علت ماهیت مصنوعی و دستساز خود، در نهایت سرنوشتی جز انحلال پیش پای خود نمیدید. مشاهده رفتار مردم طی چند سال گذشته هم بیانکننده آن است که هر میزان روشنفکران تلاش داشتهاند تا تصاحب اعتراضات مردمی صدای آنان شوند، در این پروژه ناکام مانده و به جای رهبر و پیشرو، نهایتا در دنباله اعتراضات بغض خود را از جمهوری اسلامی نشان دادهاند. لذا این نیرو نیز جدای از آنکه کارنامه مثبتی از خود در تاریخ ما به جای نگذاشته، هیچ پتانسیلی نیز برای اداره کشور ندارد.
با این توصیف باید گفت تنها نیروی متصور در کشور که توانایی انسجامبخشی به ایران معاصر و حفظ وحدت و تمامیت ارضی آن را دارد نیروی مذهب و جمهوری اسلامی است. اما این سخن به چه معناست؟ آیا به آن معناست که جمهوری اسلامی عاری از هر نوع بدی و خطایی است؟ اگر دارای اشتباهاتی نیز هست آیا به واسطه آنکه تنها امکان تاریخی ما است باید از آن به هر شکلی دفاع کرد؟
خلاصه سخن در واقع آن است که جمهوری اسلامی تنها امکان تاریخی پیش پای ما برای ایرانی ماندن و حفظ تمامیت سرزمینی است، لذا باید با آن همسرنوشت شد. مراد از همسرنوشتی آن است که جمهوری اسلامی چیزی خارج از جامعه و انسان ایرانی نیست. جمهوری اسلامی مولود و فرزند همه ما و جامعه ایرانی است، لذا اگر عملکرد او در حوزههایی دارای خطاست، باید با او همدلانه همراه شد و فرآیند اصلاح را با نهایت همین همدلی طی کرد. باید دقت کرد که هیچ راهی برای اصلاح خارج از چارچوب رسمی جمهوری اسلامی وجود ندارد.
نهاد انتخابات در سراسر دنیا تنها نهاد اصلاحگری است که در درون قدرت رسمی برای اصلاح آن تعبیه شده است. اگر همسرنوشتی با جمهوری اسلامی را به معنای طی کردن فرآیند اصلاح با همدلی و از درون سیستم تفسیر کنیم، تبلور این تفسیر و نمود عینی آن صندوق رأی و انتخابات خواهد بود، لذا پشت کردن به این صندوق با وجود تمام انتقادات موجود، به معنای فرا رفتن از همدلی و همسرنوشتی با جمهوری اسلامی و ندیدن امکانهای تاریخی پیش پای کشور برای اصلاح آن است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|