|
اخبار
انتخابات دور دوم مجلس و رقابت در 21 حوزه
با نزدیکشدن به تاریخ ۲۱ اردیبهشتماه، شمارش معکوس برای برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز شده است. در مرحله اول، ۱۵ هزار نامزد نمایندگی مجلس شورای اسلامی و ۱۴۴ نامزد نمایندگی مجلس خبرگان رهبری با یکدیگر رقابت کردند و در مرحله دوم، تنها ۹۰ داوطلب راهیافته به دور دوم حضور دارند.
به گزارش مهر، در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس ۱۴ داوطلب با اخذ بیش از ۲۰ درصد از ۱۵۶۹۸۵۷ کل آرای صحیح از ۵۰۰۰ شعبه انتخابیه، نماینده مردم تهران شده و مستقیما عضو بهارستان دوازدهم شدند و ۳۲ نفر بعدی جدول برای ۱۶ صندلی باقیمانده در دور دوم انتخابات رقابت خواهند کرد.
از طرفی از ۲۰۸ حوزه کل کشور در ۲۰۴ حوزه انتخابات به صورت سنتی و دستی و در 4 حوزه آبادان، رشت، ملایر و قم انتخابات الکترونیکی برگزار شد. انتخابات مرحله دوم در ۸ حوزه از ۲۱ حوزه باقیمانده انتخابات شامل «تبریز»، «تهران»، «آبادان»، «شیراز»، «کرمانشاه»، «خرمآباد و چگنی»، «قائمشهر» و «ملایر» به صورت تمام الکترونیک برگزار خواهد شد. دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، روز جمعه ۲۱ اردیبهشت در ۲۱ حوزه با رقابت برای 45 کرسی از ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.
اسامی این ۲۱ حوزه به شرح زیر است:
«تبریز، آذرشهر و اسکو»، «شبستر»، «میانه»، «پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان»، «سمیرم»، «لنجان»، «کرج، اشتهارد و فردیس»، «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس»، «بیرجند، درمیان و خوسف»، «مشهد و کلات»، «آبادان»، «رامهرمز و رامشیر»، «خدابنده»، «زنجان و طارم»، «شیراز و زرقان»، «مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد»، «کرمانشاه»، «گنبد کاووس»، «خرمآباد و چگنی»، «قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی» و «ملایر».
در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی هم مانند دور اول، نامزدها ۷ روز فرصت برای تبلیغات دارند که این فرصت، از ۸ روز پیش از برگزاری انتخابات آغاز میشود و ۲۴ ساعت تا شروع انتخابات پایان مییابد.
***
سرلشکر موسوی:
حیات دولت نتانیاهو وابسته به تداوم جنگ غزه است
فرمانده کل ارتش تأکید کرد: حیات دولت نتانیاهو وابسته به تداوم جنگ غزه است و در صورت توقف این جنگ به احتمال قریب به یقین دولت نتانیاهو سقوط خواهد کرد، بنابراین شیشه عمر اوست. به گزارش فارس، سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی دیروز در حاشیه همایش اندیشههای دفاعی و نظامی شهید صیاد شیرازی در جمع خبرنگاران گفت: ادامه حیات دولت تندرو نتانیاهو به ادامه جنگ غزه است. وی افزود: در صورت توقف جنگ غزه، به احتمال قریب به یقین دولت نتانیاهو سقوط خواهد کرد، بنابراین شیشه عمر او است. فرمانده کل ارتش تأکید کرد: نتانیاهو 6 ماه با حمایت تمامقد آمریکا به آب و آتش زده ولی به هیچ دستاوردی دست نیافته است، قرار بود اسرا را آزاد کند و حماس را از بین ببرد که موفق نشد. سرلشکر موسوی بیان کرد: عقبنشینی صهیونیستها از بخشهایی از غزه جزء تاکتیکهای آنهاست، الان هم به بمباران رو آوردهاند. وی در پاسخ به سوال فارس درباره اینکه آیا فیلم زندگینامه شهید صیاد شیرازی ساخته خواهد شد، گفت: بله! این موضوع در دست برنامهریزی و اقدام است. فرمانده کل ارتش در پایان اظهار کرد: در کتابهای درسی و دورههای آموزشی و پرورشی خیلی میتوان از ظرفیتهای دفاع مقدس، دفاع از حرم و از جمله شخصیتهای الگویی چون شهید صیاد شیرازی به عنوان الگوهای موفق برای پرورش نسلهای آینده استفاده کرد.
***
وحیدی: موضوعات اربعین در حال پیگیری است
وزیر کشور گفت: جلسات ستاد اربعین پیگیری میشود و جدول زمانی برنامههای دستگاهها و کمیتههای مختلف نیز ارائه خواهد شد. به گزارش تسنیم، احمد وحیدی در جلسه ستاد اربعین حسینی بیان کرد: الحمدلله سال گذشته مردم عزیزمان از میزان خدمات در حوزه اربعین رضایت داشتند و البته باید سال به سال مسائل این موسم عظیم را بهتر پیگیری و برگزار کنیم. وی افزود: موضوع تصادفات جادهای، پارکینگها و اسکان زوار از جمله مسائلی است که باید مورد رسیدگی ویژه قرار بگیرد و کمبودها و ضعفها مورد دقت قرار گیرد تا بزودی حل شود. وی اضافه کرد: بهکارگیری تاکسیهای اینترنتی در امر اربعین و جابهجایی زائران، سال گذشته کمک خوبی کرد و خوب است امسال هم از این ظرفیت استفاده کنیم. در این زمینه میتوانیم بهتر عمل کنیم. وزیر کشور بر لزوم هماهنگی برای عبور زائران کشورهای پاکستان و افغانستان از کشورمان برای عزیمت به عراق و زیارت تأکید کرد و گفت: در این زمینه موضوع حملونقل اهمیت بالایی دارد که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد. وحیدی خاطرنشان کرد: جلسات ستاد اربعین پیگیری میشود و جدول زمانی برنامههای دستگاهها و کمیتههای مختلف نیز ارائه خواهد شد.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
راه طیشده آرمانخواهی دانشگاه
محمد سلحشور: جنبش دانشجویی واژهای وسیع در توصیف تمام فعل و انفعالات سیاسی و اجتماعی نهاد دانشگاه در ایران به حساب میآید. بخشی از این فعالیتها در ساختار رسمی تشکلهای دانشجویی جریان دارد و رد بخش دیگری را نیز در لایههای غیررسمیتر باید گرفت.
1- نخستین فعالیتهای دانشجویی ایرانیان به پیش از تاسیس نهاد دانشگاه بازمیگردد. این تناقض ظاهری از جایی نشأت میگیرد که نخستین فعالیتهای سیاسی - دانشجویی ایرانیان در چارچوب تشکیلات دانشجویانی که برای تحصیل به اروپا رفته بودند شکل گرفت. با تاسیس دانشگاه تهران و رسمیت پیدا کردن صنف نوظهوری با عنوان «دانشجو»، دانشجویان به بازیگر تعیینکنندهتری در مناسبات سیاسی کشور تبدیل شدند. نقاط عطف تاریخی همچون 16 آذر 32 و 13 آبان 58 را میتوان اوج حضور دانشجویان در دل مبارزات انقلابی دانست. عطف به این سوابق بایدها و نبایدهای زیادی درباره رسالت جنبش دانشجویی در فضای عمومی کشور طرح میشود که عمدتا بیگانه از خصلتهای اصلی این جنبش است. در گام نخست و پیش از ترسیم هرگونه مختصاتی برای فعالیت مثبت دانشجویان باید شرایطی را که جنبش دانشجویی در آن شکل گرفته است شناسایی کرد. نخستین وجه اجتماعی این جنبش به نیروی انسانی آن یعنی دانشجویان بازمیگردد. مهمترین چیزی که باعث تمایز فعالیت سیاسی دانشجویان با دیگر اقشار و اصناف میشود کوتاه بودن عمر دانشجویی افراد است. این خصیصه باعث میشود فعالیتهای دانشجویی کمتر از فعالیتهای حزبی با چشماندازی آمیخته با منافع شخصی انجام شود. از سوی دیگر موقعیت عمومی کشور در دهههای متمادی باعث شده دانشگاه مهمترین میدان تقابل و تضارب آرا و اندیشهها باشد. در این فضا فعالیتهای دانشجویان نیز جنبه ایدئولوژیک مضاعف مییابد. حاصل جمع این 2 مؤلفه باعث میشود وجه آرمانی و مطالبهگرانه فعالیت جنبش دانشجویی تبدیل به مهمترین ممیزه آن در قیاس با دیگر گروهها و جریانهای فعال شود.
2- وجه آرمانی جنبش دانشجویی را گاه به عنوان مزیت این جنبش در نظر میگیرند و گاه از آن به عنوان جنبهای ضدعقلانی یاد میکنند. با این حال سیاست در کشاکش میان موجودها و مطلوبها عینیت مییابد. همواره وضع موجودی وجود دارد که بر سر بهینه کردن آن نزاع شکل میگیرد و همواره مطلوبهایی بر سر دست گرفته میشوند که موجود کردن آنها نیازمند نرمافزاری عقلانی است. تهی شدن جامعه از گروههای آرمانگرا این نزاع را به سمت محافظهکاری پیش میبرد و در عین حال توقف در آرمانگرایی باعث میشود نیروهای سیاسی - اجتماعی چشم بر واقعیتها بسته و در گرداب رادیکالیسم فرو روند. با تعریفی که تا اینجا از موقعیت جنبش دانشجویی در تاریخ معاصر ایران داشتهایم میتوان حدس زد یکی از مهمترین سوالات پیشاروی دانشجویان این است: چگونه از آرمان تهی نشوند و در عین حال از این آرمان به عنوان حجابی در برابر واقعیت استفاده نکنند. فعالان دانشجویی زیادی را میتوان نام برد که پس از طرح ایدههای حداکثری و شعارهای پرطمطراق به یک سرخوردگی مضر در پایان دوره دانشجویی خود رسیدهاند. این سرخوردگی طبیعیترین نتیجهای است که از فقدان این یک کنش «آرمانی - عقلانی» صحیح به دست میآید. شاید مهمترین علاج برای دوری جستن از چنین وضعیتی بازتعریف آرمان از نقطه به مسیر باشد، به این معنا که آرمان را در مقصدی خاص محدود نکنیم و حرکت به سمت آن مقصد را به عنوان یک وجه مستمر در نظر بگیریم. این وضع دیگر نیروهای آرمانخواه را از تعهد صرف به اعتراض در برابر نارساییها دور و چشمان آنها را مقابل واقعیات مثبت نیز باز میکند. اگر فعال دانشجویی ایران را در مسیر تاریخی خودش مورد توجه قرار داده و وضعیت خود را با نسلهای قبلی مقایسه کند میتواند در کنار تبعیضها و بیعدالتیها به تفاوت جایگاه جهانی ایران نیز نگاه بیندازد.
3- دیدارهای رمضانی دانشجویان با رهبر انقلاب به یکی از سنتهای تخلفناپذیر سیاسی در ایران تبدیل شده است. نگاه به مجموعه این دیدارها این واقعیت را برای همگان روشن میکند: رهبر انقلاب همواره به دنبال ارتقای جایگاه جنبش دانشجویی در سپهر سیاسی کشورند. ایشان زمانی که بسیاری سیاسی شدن دانشگاه را بدعتی خطرناک برمیشمردند، نه تنها سیاسی بودن دانشگاه را به رسمیت شناختند که آن را به عنوان ویژگیای مثبت ارج نهادند و از سوی دیگر نیز همواره برقراری گفتوگو با دانشجویان و شنیدن انتقادات آنان را به عنوان ابزاری برای عقلانیت بخشیدن به این جریان آرمانخواه در دستور کار قرار دادند. در این فضا دیدار رمضانی امسال دانشجویان با رهبر انقلاب با طرح یک شاخص جدید از سوی ایشان همراه بود.
آیتالله خامنهای در این جلسه با انتقاد از کمرنگ بودن پیشرفتهای کشور در ذهن و مواضع دانشجویان، خطاب به آنها تأکید کردند: ضمن داشتن نگاه نقادانه، نگاه سرافرازانه هم در قبال پیشرفتهای پرشمار بخشهای مختلف کشور داشته باشید و به این پیشرفتها افتخار کنید.
بر این اساس «نگاه سرافرازانه» میتواند علاجی بر همین گرفتاری میان مطلوبیت و موجودیت شرایط باشد. تاکید بر این مولفه در شرایطی است که رهبر انقلاب اوایل دهه80 «عدالتخواهی» را که جنبه انتقادی نسبت به شرایط کشور داشت وارد ادبیات جنبش دانشجویی کردند و بعدها بر «آزاداندیشی» به عنوان مولفهای ارتقابخش برای نهاد دانشگاه تاکید ویژه داشتند. کنار هم قرار دادن این موارد در 3 دهه گذشته نشان از آن دارد که ایشان با شناخت دقیق ظرفیت جنبش دانشجویی همواره به دنبال تقویت و بهینه کردن این قشر آرمانخواه بودهاند.
ارسال به دوستان
دستگیری عامل اصلی شهادت ستوان دوم «حسینعلی شیبک»
فرمانده انتظامی سیستانوبلوچستان گفت: عامل اصلی شهادت ستوان دوم «شیبک»، یکشنبهشب هنگام تلاش برای خروج از مرز در سراوان دستگیر شد. سردار دوستعلی جلیلیان با اعلام این خبر افزود: 22 اسفند سال 1402 ستوان دوم «حسینعلی شیبک» حین ماموریت کشف مواد مخدر و درگیری با اشرار مسلح بر اثر اصابت گلوله در یکی از محورهای مواصلاتی شهرستان مهرستان توسط قاچاقچیان مواد افیونی و اشرار مسلح به درجه رفیع شهادت نایل آمد.
ارسال به دوستان
تأکید رئیسجمهور بر وحدت و انسجام دولت و مجلس در نشست مشترک با نمایندگان و منتخبان مجلس شورای اسلامی
صدای تعامل از پاستور
گروه سیاسی: رئیسجمهور در نشست مشترک با نمایندگان و منتخبان مجلس شورای اسلامی بر ضرورت وجود انسجام و وحدت و تعامل میان دولت و مجلس شورای اسلامی تاکید کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی عصر یکشنبه در «نشست مشترک نمایندگان و منتخبان مجلس شورای اسلامی با هیات دولت»، همفکری، همگرایی، هماندیشی و همکاری را در میدان خدمت به مردم بسیار مهم و ضروری دانست و اظهار کرد: خروجی تلاشهای نمایندگان مجلس و کارگزاران دولت باید کسب رضایت حضرت حق از مسیر کسب رضایت خلقالله باشد.
رئیسجمهور با اشاره به تفویض مسؤولیت قانونگذاری در قانون اساسی به مجلس شورای اسلامی، وجود هماهنگی و تصویب قوانین اجرایی و عملیاتی از سوی قوه مقننه را منتج به خدمت بیشتر به مردم عنوان کرد و گفت: اصالت قانونگذاری و تفاهم و همگرایی باید 2 محور اصلی همکاری مجلس و دولت برای خدمتگزاری باشد. باید قانونمداری و اجرای قانون و نظارتپذیری ارزش تلقی و قانونگریزی و نظارتگریزی نکوهش شود. رئیسی با تاکید بر اینکه در قانونگذاری باید نیازهای مردم بر اساس اولویت و اهمیت مورد توجه باشد، خاطرنشان کرد: بر اساس فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز اولویت موضوع اقتصاد است و اگرچه همه شئون باید مورد توجه باشد اما اقتصاد باید محور توجهات و تلاشهای همه ما باشد و در تلاش برای حل مسائل اقتصادی نیز باید لایحهمحوری اصل قرار گیرد. درست است مجلس اختیار قانونگذاری در قالب ارائه طرح را هم دارد اما هر چه کار با کارشناسی بیشتر انجام شود، طبیعتا نتیجه بهتری به دست خواهد آمد.
رئیسجمهور اضافه کرد: در همین راستا معتقدیم باید تصدیگریهای دولتی کاسته و نظارت دولت تقویت شود. باید با کاستن از تصدیگریهای دولتی همانگونه که اصل 44 قانون اساسی مقرر کرده، به معنای واقعی عرصه را به مردم واگذار کنیم.
تلاش برای افزایش درآمدها، کاهش و متعادل کردن هزینهها و توجه به مسائل از زاویه نگاه ملی از دیگر نکات مورد تاکید رئیسجمهور بود که در توضیح آنها گفت: برخورداری از نگاه ملی در مجلس و دولت برای کشور گرهگشا و نجاتبخش است.
رئیسی با اشاره به جهش تولید با مشارکت مردم به عنوان شعار سال افزود: جهش تولید متفاوت از رشد تولید است و الزامات مختص خود را دارد. انتظار رهبر معظم انقلاب اسلامی و مردم از ما جهش تولید است. در این راستا زمینهسازی برای مشارکت حداکثری مردم در جهش تولید از جمله مسائلی است که باید به شکل جدی مورد توجه دولت و مجلس باشد. رئیسجمهور با اشاره به ماموریتی که به دستگاههای اجرایی برای تعریف نسبت و مسؤولیتهای آنها در تحقق مشارکت مردم در عرصه جهش تولید محول کرده است اظهار داشت: ایجاد یک کارگروه مشترک میان مجلس و دولت برای همفکری و همافزایی در راستای طراحی و اجرای سازوکارهای لازم برای مشارکت حداکثری مردم در تحقق جهش تولید از دیگر موضوعاتی است که باید مورد توجه باشد. رئیسی با اشاره به سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه دولت در میدان عمل و مسؤول اجراست، تصریح کرد: طبیعتا مجلس در این راستا و در زمینه تامین نیازهای دولت باید همراهی کند. برای مثال ممکن است در تشخیص فوریت یک لایحه اختلاف نظری میان دولت و مجلس وجود داشته باشد، طبیعتا نمایندگان مجلس در اظهارنظر آزاد هستند و نظر آنها نیز محترم است اما توجه به نظر کسی که در میدان عمل و اجراست بسیار مهم است و باید اختلافنظر در این رابطه با گفتوگو و تفاهم حل شود.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در کشورداری اختلاف در شناخت موضوع موضوعیت ندارد و عرصه اجرا محل مباحث دانشگاهی نیست، خاطرنشان کرد: ضمن احترام به همه اساتید و صاحبنظران، اما باید بدانیم در عرصه اجرا باید یک حرف و نظر پیش برده شود و نمیتوان مجری را بین نظرهای مختلف متزلزل گذاشت. در میدان عمل باید با قاطعیت و بر اساس نظر قطعی عمل کرد. موفقیت یا عدم موفقیت در عرصه اجرا به پای همه ما نوشته میشود و مردم ما را کنار هم و در یک کار مشترک قضاوت میکنند. رئیسی با بیان اینکه برخورداری از شجاعت و ابتکار عمل از رموز موفقیت برای مدیران است، گفت: نظارت بر عملکرد مدیران یک امر ضروری و از اصول قطعی مدیریت است اما این نباید منجر به گرفتن شجاعت و ابتکار عمل مدیر در میدان شود. مدیران باید بتوانند در ضمن نظارت بر عملکردشان با قدرت و با برخورداری از پشتیبانیهای قانونی وظایف خود را انجام دهند. تاکید بر ضرورت وحدت و انسجام میان همه ارکان کشور بویژه قوای سهگانه محور دیگر سخنان رئیسجمهور در این نشست بود که در این زمینه اظهار داشت: وحدت و انسجام در میان دستگاههای مسؤول و میداندار ضروریتر است، باید از هر مسالهای که نشانه اختلاف باشد پرهیز کرد. همه باید به وظایف قانونی خودشان عمل کنند اما در عین حال باید توجه داشته باشیم پیامی که از عمل به وظایف قانونی ما به بیرون مخابره میشود، پیام کارآمدی، اتحاد و انسجام باشد. رئیسی با بیان اینکه هرکدام از شما نمایندگان صرفنظر از اینکه از کدام حوزه انتخابیه رای آوردهاید، نماینده همه ملت هستید، تصریح کرد: شما باید به همه اقشار مردم نگاه یکسانی داشته باشید و به دنبال حل و رفع مشکلات باشید. رفع مشکلات و کاهش تورم در گرو آن است که هر تصمیم تورمافزایی را کاملا از دستور کار خارج کنیم، مگر جایی که ضرورت جدی داشته باشد و لاجرم باید مجلس و دولت در این رابطه تصمیمگیری و مساله را پیگیری کنند.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه همه اقدامات دولت و مجلس باید در چارچوب مهار تورم باشد، خاطرنشان کرد: همچنین همه تلاشهای ما باید در راستای تحقق جهش تولید با مشارکت آحاد مردم باشد. رئیسی با تبریک به منتخبان جدید مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه قطعا ما در کنار هم و به لطف خدا توانایی حل مشکلات را داریم، گفت: آینده را بسیار امیدوارکننده و روشن میبینم و یقین دارم اگر به خدا توکل و بر داشتههای خود اتکا کنیم، به رغم خواست دشمن که میخواهد ما در اقتصاد، علم و فناوریهای نوین پیشرفت نداشته باشیم، مشکلات حل و ترفندهای دشمن نقش بر آب خواهد شد و با تحقق جهش تولید در عرصههای مختلف، پیشرفت خواهیم کرد.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه جهش تولید با سخنرانی و بخشنامه محقق نخواهد شد، اظهار داشت: همه باید در این زمینه احساس مسؤولیت داشته باشند و آحاد مختلف با تمام وجود برای رشد اقتصادی و جهش تولید تلاش کنند.
ارسال به دوستان
تشکلهای دانشجویی؛ از تأثیرگذاری تا تأثیرپذیری
گروه سیاسی: اینکه شما در مقابل عالیترین مقام یک کشور فرصت پیدا کنید تا از طریق تریبون رسمی و عمومی مسائل خود را طرح کرده و سوال بپرسید، مجالی کمنظیر است که برای کمتر کسی قابلیت تحقق دارد. دیدار 2.5 ساعته اخیر حدود ۳ هزار نفر از دانشجویان و نمایندگان تشکلهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و علمی دانشگاهها با رهبر معظم انقلاب این شرایط را برای قشری از جامعه فراهم کرد که در محیطی شاد، زنده، پرهیجان، مطالبهگر و شوقآفرین در حال تحصیل و کسب علم هستند. البته اهمیت این دیدار صرفا در آن نیست که شما میتوانید بدون لکنت طرح مساله کنید، بلکه مساله آنجا ارزشمند میشود که رهبر معظم انقلاب خود را ملزم به پاسخ به دانشجوها میدانند. این فرصت با الگوی موجود که در اختیار دانشجوی ایرانی قرار گرفته، تقریبا در اختیار قشر دیگری نبوده و حتی کارگزاران نیز اینگونه امکان طرح مساله در تریبون عمومی و رسمی را ندارند؛ رویکردی که نشاندهنده جایگاه دانشگاه و دانشجو برای نظام جمهوری اسلامی ایران است.
حال در برابر این اهمیت نهادن، انتظاراتی وجود دارد. شاید بدیهیترین انتظارات از دانشجو به عنوان فردی پیشران و آیندهساز این است که فراتر از دیگر اقشار جامعه فکر کند و جدیتر از دیگر صنوف درصدد مطالبه برآید. این انتظار از آنجا نشأت گرفته که دانشجو در محیطی علمی با ویژگیهای منحصربهفرد در حال زیست است و نوع فعالیت وی باید به گونهای باشد که مهیای حضور در جامعه و پذیرش مسؤولیت اجتماعی باشد. حال در میان عموم دانشجوها، نمایندگان آنها هستند که به انتخاب خود دانشجوها یا به فراخور توانمندیهای مضاعف، وظیفه نمایندگی دیگر دانشجویان را بر عهده گرفتهاند. امسال نیز مانند سنوات گذشته در بیستوهفتمین روز ماه مبارک رمضان حدود ۳ هزار نفر از دانشجویان با رهبر انقلاب دیدار داشتند و در این جلسه دبیر اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور، نماینده بسیج دانشجویی، دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی، دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد و نماینده دفتر تحکیم وحدت افرادی بودند که سخنانی را مطرح کردند. پس از سخنان دانشجویان، رهبر معظم انقلاب در شروع بیاناتشان به دستاندرکاران اداره بخشهای مختلف کشور توصیه کردند مطالبات دانشجویان را بشنوند و روی آن فکر کنند و در ادامه با طرح دغدغهای عنوان کردند: «توقع من هم واقعا این است که دوستان ضمن اینکه تحلیل و فکر میکنند – خب! پیداست این مطالبی که نماینده هر تشکلی بیان میکند، مسبوق به فکری است که در آن تشکل انجام گرفته؛ لابد اینجور است دیگر؛ مطالعه شده، فکر شده، اطرافش سنجیده شده و اینجا گفته میشود؛ خیلی خوب، عیبی ندارد، اینها حتما گفته شود - مراقبت شود که اولا پیشنهادها واقعبینانه باشد و ثانیا بررسیشده به معنای کامل کلمه باشد».
اینکه دانشجوها آزادند تا از فرصتی که در اختیار آنها قرار گرفته به نحو مطلوب استفاده کرده و بر اساس سیاستهای تشکیلاتی و اصول آزادی بیان واژههای خود را تنظیم کنند، امری کاملا پذیرفته شده است اما طرح این دغدغه از آن جهت حائز اهمیت است که نشاندهنده وضعیتی نگرانکننده فراتر از یک مورد و مصداق است. به زعم برخی کارشناسها، بحث سطحی شدن دانشگاهها و رسانهزدگی دانشجوها به جای طرح مسائل دقیق علمی و بیان مطالبههای اساسی یکی از آفتهای دانشگاه و تشکلهای دانشجویی است.
یکی از موضوعاتی که اکنون باید درباره آن به بحث نشست این است که شرایط دانشگاه بهگونهای پیش میرود که گویی دانشجو دیگر سوالی ندارد و عمده نگاه و نظرات خود را از فضای مجازی دریافت میکند! «طرح مسائل شعاری»، «پیشنهادهای کلی»، «ادبیات کلیشهای» و «سوژههای بدیهی» نشان میدهد نهاد دانشگاه، دانشجوهایی پرورش میدهد که صرفا حافظ نظریهها و ایدههای دیگران شدهاند. به هر صورت از نگاه مدرکگرای نهادهای نظام و سیاستگذاری برای ایجاد مراکز بیشتر جهت جذب دانشجوهایی که صرفا میخواهند در برگههای رزومه، مدرک خود را لیسانس یا فوق لیسانس ذکر کنند، چنین خروجیای نیز انتظار میرفت.
این وضعیت در رشتههای علوم انسانی وخیمتر است. عدم توجه به سرفصلهای علوم انسانی و سیل نظریههای ترجمه شده به جای ترویج اندیشههای ملی و بومی، موجب شده است چالشهای این عرصه عمیقتر نیز شود، چرا که آگاهیم در علوم تجربی و محاسباتی بخشی از خسارت تئوری بودن دروس دانشگاههای ایرانی، پس از دانشگاه و در دوران اشتغال به واسطه قرارگرفتن در کنار افراد باتجربه جبران میشود؛ مساله مهمی که در علوم انسانی کمتر قابلیت تحقق دارد. به هر صورت نمیتوان نادیده گرفت که دانشگاههای ما چه در زمینه علوم انسانی، چه علوم تجربی و چه علوم کاربردی نیروی ماهر تحویل جامعه نمیدهند. بخشی از درک این شرایط از نوع طرح مساله و بیان سوال دانشجوها قابل فهم و درک است.
مساله بعدی که گفته شد و باید بیش از این بدان توجه کرد، تحت تاثیر قرار گرفتن جریان دانشجویی از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی است. در حالی که انتظار میرود دانشجوها به واسطه جایگاه اجتماعی و سواد علمی، در شبکههای اجتماعی جریانساز باشند و به تولید محتوای جریانساز و مطالبهگر همت بورزند، خود تحت تاثیر این فضا در حال فکر کردن هستند. هر چند شور و هیجان بخش جداییناپذیر جوان است اما گروهی که در یک محیط علمی امکان سنجش و تعقل برای آنها فراهم شده است، انتظار میرود بسیار دقیقتر حرف زده و سوالات خود را مطرح کنند. البته نمیتوان نقش اساتید دانشگاهها را در این باره نادیده گرفت. حوادث 1401 به ما نشان داد برخی اساتید دانشگاه به جای شفافسازی صحنه و تبیین عرصه، اقدام به طرح مسائل پوپولیستی کرده و کاملا سیاستزده رفتار میکنند. همان زمان گفته شد استادی که از بدنه جامعه فاصله گرفته و تحلیلهای وی تحت تاثیر فضای مجازی است، نمیتواند دانشجوی پیشرو، متفکر و خلاق تربیت کند و در اختیار جامعه قرار دهد.
اگر نوعی نگاه انتقادی به وضعیت نهاد دانشگاه و نوع سخنان دانشجوها وجود دارد، از آن جهت است که ما از دانشجوهای تربیتشده در نظام جمهوری اسلامی ایران انتظاری بیش از این داریم، چرا که ما برخلاف غرب که تمایل به تربیت دانشجوی پویا و فعال ندارد، خود را ملزم میدانیم تربیت دانشجوی موفق و متفکر را مطالبه کنیم و آن را به عنوان الگویی به دیگر جوامع معرفی کنیم.
ارسال به دوستان
اژهای با اشاره به برخی بداخلاقیها و شایعهپراکنیها در رسانهها:
وضعیت امنیت روانی جامعه خوب نیست
گروه سیاسی: رئیس دستگاه قضا در ادامه نشستهای هماندیشی مستمر خود با اقشار و گروههای مختلف، اخیرا با جمعی از مدیران مسؤول رسانههای کشور دیدار و به مدت ۳ ساعت، سخنان و دغدغههای آنان را استماع کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنیاژهای، در این نشست بیان داشت: امروز وضعیت امنیت روانی جامعه خوب نیست؛ این امنیت را چه کسی به هم میزند؟ این امنیت از کدام ناحیه به هم میخورد؟ آیا در همه این موارد دشمنان دخیل هستند؟ آیا همه این موارد از ناحیه یک طیف خاص صورت میگیرد؟ بدون تردید در وهله نخست باید رفع عیوب و نواقص را از خودمان شروع کنیم و همگان به حفظ و تقویت امنیت روانی جامعه یاری رسانیم. در خیلی از مواقع خود ما از طریق رسانهها و تریبونهایی که در اختیار داریم امنیت روانی جامعه را مخدوش میکنیم، لذا در این زمینه باید بسیار مراقب بود.
محسنیاژهای در ادامه تاکید کرد: امروز به سبب اقتدار بالای نظام جمهوری اسلامی، دشمن کاملا از اقدام نظامی علیه کشور ما ناامید است، لذا به توطئهچینی و اختلافافکنی و تهدید امنیت روانی مردم در داخل دل خوش کرده است؛ باید بسیار هوشیار باشیم و بدانیم وقتی دشمن به تعریف و تمجید از ما میپردازد، قطعاً یک اشکال و نقصی در ما وجود دارد.
قاضیالقضات تصریح کرد: آیا احساس نمیکنید در کشور بداخلاقی وجود دارد و در خیلی مواقع، خودیها را ناراحت میکنیم و در خیلی موارد چیزهایی را مینویسیم و میگوییم که سبب رنجش دوستان و خوشحالی دشمنان میشود؟ چگونه باید این نقیصه را رفع کنیم؟ نباید از اینکه امروز شایعه یا مطلبی در قبال فردی منتشر شد و آبروی او ریخت خوشحال باشیم.
رئیس دستگاه قضا افزود: بعضا مطلب یا خبری به نقل از فردی منتشر میشود که با کنکاش و مداقه در اصل ماجرا، پی میبریم نحوه تنظیم خبر و مطلب مزبور به گونهای بوده است که مقاصد یا اغراض تنظیمکننده و منتشرکننده خبر، به نقل از فرد مورد اشاره، بیان و عرضه شده است؛ این امر، اصلا مطلوب و حرفهای نیست که ما حرف خودمان را از زبان دیگری مطرح کنیم و در این راستا، به صداقت و امانتداری در انتقال کلام پایبند نباشیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|