|
اخبار
4 تیم پایانی جام ملتهای فوتبال اروپا مشخص شدند
با پایان مرحله یکچهارم نهایی جام ملتهای فوتبال اروپا، چهره 4 تیم راهیافته به نیمهنهایی مشخص شد که غیبت آلمان میزبان و پرتغال بیش از هر تیم دیگری احساس میشود. مرحله یکچهارم نهایی رقابتهای جام ملتهای اروپا به پایان رسید و ۴ تیم راهیافته به نیمهنهایی این مسابقات مشخص شدند. بر این اساس، تیمهای فرانسه، اسپانیا، هلند و انگلیس که پیش از آغاز مسابقات هم در میان مدعیان کسب قهرمانی قرار داشتند ۴ تیم مرحله نیمهنهایی را تشکیل خواهند داد. در بین تیمهای حاضر در مرحله نیمهنهایی، غیبت آلمان که میزبان مسابقات است و برابر اسپانیا تن به شکست داد و همچنین پرتغال که در ضربات پنالتی مغلوب فرانسه شد، بیش از هر تیم دیگری احساس میشود. نتایج مرحله یکچهارم نهایی به شرح زیر است:
* اسپانیا ۲ - آلمان یک
* فرانسه صفر - پرتغال صفر (برتری فرانسه در ضربات پنالتی)
* انگلیس یک - سوییس یک (برتری انگلیس در ضربات پنالتی)
* هلند ۲ - ترکیه یک
برنامه مرحله نیمه نهایی به شرح زیر است:
۱۹ تیر ساعت ۲۲:۳۰
* اسپانیا - فرانسه
۲۰ تیر ساعت ۲۲:۳۰
هلند - انگلیس
***
بوکسور فلسطینی در المپیک؛ نماد امید و استقامت مردم فلسطین
یک رسانه بلژیکی به نخستین حضور یک بوکسور فلسطینی در رقابتهای المپیک پرداخت و آن را یک رویداد تاریخی دانست که نماد امید و استقامت مردم فلسطین است. کشور فلسطین برای نخستینبار در تاریخ توانست سهمیه رشته بوکس در رقابتهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس را کسب کند. «وسیم ابوسل» جوان ۲۰ ساله فلسطینی است که در شهر بیتالمقدس اشغالی متولد شده و توانسته است از سوی کمیته بینالمللی المپیک، جواز حضور در مسابقات المپیک را کسب کند. رسانه بلژیکی «parismatch» در گزارشی به این اتفاق و نخستین حضور فلسطین در مسابقات بوکس المپیک پرداخت. این رسانه در این خصوص نوشته است: این ورزشکار فلسطینی به رغم تمام محدودیتها و مشکلاتی که به واسطه حمله اسرائیل به فلسطین با آن مواجه شده است، توانست با عزم و اراده، رویای خود را محقق کند.
«parismatch» نوشته است: حضور «وسیم ابوسل» در بازیهای المپیک فراتر از یک مسابقه ورزشی ساده است. این یک نماد امید برای مردم فلسطین است؛ اثبات این موضوع که حتی در سختترین لحظات، رویاها میتوانند به واقعیت تبدیل شوند. وسیم امید تمام مردم فلسطین را بر دوش خود حمل میکند و مصمم است به کشورش افتخار ببخشد.
وسیم موفقیت خود را به جوانان فلسطینی تقدیم کرده و آنان را تشویق میکند به رویاهایشان ایمان داشته باشند و هرگز تسلیم نشوند؛ بدون توجه به موانعی که بر سر راهشان قرار دارد. پیام او، پیام وحدت و استقامت است که فراتر از دنیای ورزش طنینانداز میشود.
***
مورایس سرمربی تیم فوتبال سپاهان ماند
باشگاه سپاهان از ادامه همکاری با سرمربی پرتغالی خود برای فصل آینده فوتبال ایران خبر داد. باشگاه سپاهان اعلام کرد: نظر به درخواست و علاقهمندی هواداران سپاهان، با پیگیری باشگاه، همکاری ژوزه مورایس بر اساس قرارداد پیشین با تیم فوتبال سپاهان ادامه پیدا خواهد کرد. بر این اساس مورایس برای حضور روی نیمکت سپاهان برای سومین فصل و با توجه به قرارداد قبلی به اصفهان باز خواهد گشت. سرمربی پرتغالی تیم فوتبال سپاهان هفته جاری به اصفهان میآید تا تمرینات طلاییپوشان را از آخر همین هفته با نظارت خود آغاز کند.
***
بهترین گلزن تاریخ لیگ عربستان در پرسپولیس؟
نشریه قطری نوشت: پرسپولیس برای صدور رضایتنامه عبدالکریم حسن به دنبال جذب ماشین گلزنی سوری است.
«السومه گزینه پرسپولیس برای صدور رضایتنامه حسن»؛ این عنوان گزارش نشریه الرایه قطر درباره جزئیات جدیدی از مذاکره باشگاه پرسپولیس با العربی است. عمر السومه، مهاجم ملیپوش سوری با 180 گل در تیم الاهلی (تیم سابقش) بهترین گلزن تاریخ لیگ برتر عربستان به شمار میآید. ستاره سوری به صورت میانگین در عربستان در هر فصل 30 گل زده بود. پیش از این سران باشگاه العربی برای جذب عبدالکریم حسن، مدافع قطری به تهران آمده بودند و مذاکرات خود را با باشگاه پرسپولیس انجام دادند. السومه از فصل گذشته برای العربی قطر بازی میکند. نشریه الرایه مینویسد مذاکره العربی با پرسپولیس وارد فاز جدیدی شده و ایرانیها خواهان جذب عمر السومه، مهاجم العربی هستند. بر اساس گزارش رسانه قطری، باشگاه العربی خواسته پروژه جذب السومه را خود پرسپولیس دنبال کند و آنها در این زمینه دخالتی نمیکنند و عبدالکریم حسن هم به مدیریت باشگاه پرسپولیس گفته خواهان رفتن به العربی است.
ارسال به دوستان
تیم ملی پرورشاندام ایران قهرمان آسیا شد
ملیپوشان پرورشاندام ایران عنوان قهرمانی پنجاه و هفتمین دوره رقابتهای پرورش اندام آسیا را به خود اختصاص دادند. تیم ملی پرورشاندام ایران با اقتدار بر بام آسیا ایستاد و موفق به کسب عنوان قهرمانی پنجاه و هفتمین دوره رقابتهای قاره کهن شد. در پایان 2 روز رقابت هیجانانگیز در مسابقات پرورشاندام قهرمانی آسیا ۲۰۲۴ در اولانباتور مغولستان، تیم ملی ایران که با ۲۲ ورزشکار راهی این رویداد شده بود، با کسب ۲۴ مدال در مجموع (۱۴ طلا، ۶ نقره و ۴ برنز) به عنوان قهرمانی دست یافت.
ارسال به دوستان
بررسی چالشهای سرمربی جدید پرسپولیس برای تکرار قهرمانی
زمین سفت
سرمربی جدید تیم فوتبال پرسپولیس برای اینکه بتواند این تیم را به موفقیت برساند کار سختی دارد، چرا که چند سرخپوش در آستانه قطعی کردن جدایی خود هستند تا دست «گاریدو» خالی بماند. پس از جدایی «اوسمار ویرا از هدایت تیم فوتبال پرسپولیس، «خوان کارلوس گاریدو» به عنوان سرمربی جدید سرخپوشان انتخاب شد. طبق اعلام باشگاه پرسپولیس، این مربی بامداد شنبه ۱۶ تیر به همراه «خاویر اولیوا» دستیارش وارد ایران شد تا هر چه زودتر تمرینات پرسپولیس را از سر گیرد. گاریدو ۵۵ ساله با سابقهای گسترده از هدایت تیمهای مختلف از جمله رئال بتیس، کلوب بروژ، العین امارات، اسماعیلی مصر، وداد مراکش و یواسام الجزایر، به پرسپولیس آمده است تا این تیم را در مسیر موفقیتهای بیشتر هدایت کند. چالشهای اولیه گاریدو، آمادهسازی تیم برای فصل جدید و همچنین دیدار سوپرجام برابر سپاهان است. این بازی از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود، زیرا میتواند شروعی قوی برای فصل جدید باشد و روحیه تیم را تقویت کند. سپاهان یکی از رقبای سرسخت پرسپولیس است و این دیدار میتواند تأثیر زیادی بر اعتماد به نفس بازیکنان و کادر فنی داشته باشد.
* چالش جدایی مهرههای تأثیرگذار
پس از اتمام فصل بیستوسوم، علیرضا بیرانوند، دروازهبان پرسپولیس قرارداد خود را با این باشگاه به صورت یکطرفه فسخ کرد. علاوه بر بیرانوند، مهدی ترابی و دانیال اسماعیلیفر هم که قراردادی با سرخها نداشتند مذاکرات خوبی با باشگاه تراکتور داشتهاند و حتی گفته میشود قرارداد داخلی نیز با این باشگاه به امضا رساندهاند. هر ۳ بازیکن نامبرده از مهرههای تأثیرگذار در پرسپولیس به حساب میآیند و اگر مدیران باشگاه نتوانند جایگزینهای مناسبی برای آنها پیدا کنند، گاریدو در 3 پست دروازهبان، دفاع راست و وینگر با چالش روبهرو خواهد شد. همچنین عبدالکریم حسن با اینکه یک فصل دیگر با پرسپولیس قرارداد دارد اما باشگاههای قطری فشار زیادی به پرسپولیس آوردهاند تا با جدایی مدافع تأثیرگذار خود موافقت کند و هنوز ماندن یا رفتن این بازیکن قطری نیز مشخص نشده است.
* چالش تمدید قرارداد با بازیکنان
به جز وحید امیری و مرتضی پورعلی گنجی، سایر بازیکنان پرسپولیس که قراردادشان با این باشگاه به اتمام رسیده تا این لحظه حاضر به تمدید قرارداد نشدهاند و امکان جدایی آنها وجود خواهد داشت. فرشاد فرجی، گئورگی گولسیانی، علی نعمتی، سروش رفیعی، وحدت هنانوف و سعید صادقی از جمله بازیکنانی هستند که هنوز با آنها تمدید نشده است و جدایی هر کدام از این بازیکنان میتواند به پرسپولیس ضربه بزند.
* چالش حضور در لیگ نخبگان آسیا
گاریدو همچنین با چالش بزرگ دیگری به نام لیگ نخبگان آسیا مواجه است. پرسپولیس به دنبال موفقیت در این تورنمنت مهم نیز خواهد بود که با حضور تیمهای مطرح عربی همچون الهلال، النصر و السد برگزار خواهد شد و این تیم رقابتهای بسیار سختی را پیشرو دارد. گاریدو باید با بررسی دقیق عملکرد و تاکتیکهای این تیمها، استراتژی مناسبی را برای مواجهه با آنها تدوین کند. تیمهای کشورهای حوزه خلیجفارس از جمله باشگاههای عربستانی در سالهای اخیر بازیکنان مطرح فوتبال اروپا را به خدمت گرفتهاند و این باعث شده تا آنها در برابر تیمهای منطقه غرب آسیا بیرقیب باشند. از همین رو پرسپولیس کار بهمراتب دشوارتری نسبت به لیگ قهرمانان آسیا این بار در لیگ نخبگان آسیا خواهد داشت. فصل گذشته این تیم برابر النصر عربستان و الدحیل قطر عملکرد خوبی از خود به نمایش نگذاشت و خداحافظی زودهنگامی با لیگ قهرمانان آسیا داشت و از این رو با توجه به سابقه خوب گاریدو در لیگ قهرمانان قاره آفریقا، هواداران پرسپولیس امیدوارند سرمربی جدید تیمشان بتواند نتایج خوبی را با پرسپولیس در نخستین سال لیگ نخبگان آسیا کسب کند. گاریدو باید بهسرعت ترکیب مناسبی از بازیکنان را پیدا کند و بتواند تیم را به همبستگی و هماهنگی مطلوب برساند. این موضوع بویژه در ابتدای فصل اهمیت زیادی دارد، زیرا تیم نیاز دارد با انسجام بیشتری وارد مسابقات شود. گاریدو با توجه به تجربیات گذشتهاش در تیمهای مختلف و مدیریت موفقیتآمیز در لیگهای متفاوت، میتواند این چالشها را با موفقیت پشت سر بگذارد. از او انتظار میرود با ارائه عملکردی درخشان، انتظارات هواداران را برآورده کند و پرسپولیس را به سمت تکرار قهرمانیها هدایت کند. در مجموع، کارلوس گاریدو با مجموعهای از چالشهای هیجانانگیز و فرصتهای بزرگ مواجه است و اگر بتواند تیم را بخوبی مدیریت کند و استراتژیهای مناسبی را به کار گیرد، میتواند به یکی از موفقترین سرمربیان تاریخ پرسپولیس تبدیل شود و افتخارات بیشتری را برای این باشگاه پرطرفدار به ارمغان
بیاورد.
***
زنوزی مذاکره با بیرانوند را متوقف کرد؟
علیرضا بیرانوند بعد از فسخ قرارداد با پرسپولیس در روز 29 خرداد، مذاکرات خود را با تیم تراکتور انجام داد و حتی پیشقراردادی را هم به امضا رساند که انتقال او به جمع سرخپوشان تبریزی را نهایی به نظر میرساند. با این حال بعد از گذشت 2 هفته، هنوز از این بازیکن رونمایی نشده و در عین حال سایه شکایت باشگاه پرسپولیس از دروازهبان شماره یک تیم ملی هم روی سر او سنگینی میکند. یکی از دلایل عدم معارفه علیرضا بیرانوند از سوی باشگاه تراکتور نیز همین شکایت پرسپولیس است که باعث شده احتمال محرومیت و جریمه این بازیکن در کمیته تعیین وضعیت قوت بگیرد و طبیعتا تراکتور ترجیح میدهد تا زمان اعلام نهایی حکم، دست نگه دارد و اقدام رسمی در این باره انجام ندهد. با این حال در شرایطی که به نظر میرسید همه چیز بین مدیران باشگاه تراکتور و بیرانوند نهایی شده و او سنگربان قرمزها در فصل جدید خواهد بود، از 72 ساعت گذشته روند دیگری بر این پرونده حکمفرما شده است. ابتدا بیرانوند در میانه مذاکرات خود با تراکتور، مساله بازگشت به پرسپولیس را مطرح کرد و سپس سراغ مدیران پرسپولیس رفت تا با آنها پای میز مذاکره بنشیند. این مذاکره نیز بین نماینده او و باشگاه پرسپولیس انجام شد و پرسپولیس تاکید کرد با توجه به تصویب هیات مدیره، راهی برای بازگشت این دروازهبان وجود ندارد و آنها به هیچوجه با درخواست بازگشت او موافقت نمیکنند. البته برخی منابع مدعیاند بعد از مخالفت پرسپولیس با بازگشت بیرانوند، این دروازهبان مذاکراتی را با تیمی جدید هم آغاز کرده که البته از سرانجام این مذاکره هیچ خبر موثقی در دست نیست. در این بین یک اتفاق تازه هم از سوی بیرانوند رخ داده است؛ باشگاه تراکتور بعد از اطلاع از مذاکره او با پرسپولیس و همچنین پیشنهاد جدید به این دروازهبان، تا حد زیادی اعتماد خود را به او از دست داده و حتی برخی منابع موثق مدعیاند تراکتوریها قید بیرانوند را زده و قصد دارند برنامه خود را بدون او پیش ببرند. این موقعیت فعلی علیرضا بیرانوند است که به نظر پرسپولیس پاسخ منفی به بازگشت او داده و زنوزی هم از دستش گلایهمند است و دیگر او را نمیخواهد، به این ترتیب شاید بیرانوند فصل آینده در تیمی غیر از پرسپولیس و تراکتور دروازهبانی کند، البته درباره این دروازهبان خبرساز و جنجالی که نزدیک به یک دهه بهترین گلر فوتبال ایران بوده، هیچ چیزی قطعی نیست و امکان دارد بزودی تصمیمی جدید، همه چیز را تغییر دهد.
ارسال به دوستان
فدراسیون کشتی روسیه میگوید المپیک بدون روسیه ناقص است
تحریم اعزام کشتیگیر به پاریس
فدراسیون کشتی روسیه ضمن اعلام کنارهگیری کامل از المپیک پاریس، شدیدا از سیاست کمیته بینالمللی المپیک در محرومیت قهرمانان روس از حضور در این رویداد انتقاد کرد. فدراسیون کشتی روسیه با اعلام شرکت نکردن تمام کشتیگیران روسیه در بازیهای المپیک پاریس در اعتراض به سیاستهای کمیته بینالمللی المپیک، بیانیهای به شرح زیر منتشر کرد: هیچ ورزشکار یا مربیای از کشور روسیه در رقابتهای کشتی آزاد و فرنگی مردان و زنان در المپیک پاریس حاضر نخواهد شد.
ما دنباله رو سیاستهای کمیته بینالمللی المپیک برای مخدوش کردن روح ورزش روسیه نخواهیم بود. ما گزینش ناجوانمردانه کمیته بینالمللی المپیک را که بر مبنای از بین بردن اتحاد تیمی ما بوده است، قبول نمیکنیم. ما بر مبنای تمام قوانین موجود سهمیه حضور در المپیک را در یک محیط جوانمردانه و ورزشی به دست آوردیم اما IOC یک مانع در مسیر سومین المپیک عبدالرشید سعداللهیف شد و به سیداکوف، اوگویف، اولویف و دیگر کشتیگیران ما نیز اجازه حضور در المپیک را نداد. با این تصمیم، اتحادیه جهانی کشتی نیز رقابتهای کشتی المپیک به عنوان معتبرترین رویداد را از دست داد. فدراسیون کشتی روسیه همیشه به دنبال شرایط برابر و عادلانه برای همه کشتیگیران بوده است. مطمئنیم بیشتر کشتیگیران جهان نیز از ما حمایت میکنند. هر شخص عاقلی میفهمد اعتبار المپیک به عنوان مهمترین رویداد ورزشی جهان اکنون زیر سوال رفته است و رقابت کشتی بدون روسها ناقص خواهد بود، در غیاب ما خود کشتیگیران نیز از قهرمانی در المپیک مثل قبل خوشحال نخواهند شد.
رئیس فدراسیون کشتی روسیه نیز در صحبتهای خود اظهار کرد: این المپیک نیست، بلکه یک کاریکاتور از بازیهای المپیک است. وی با اشاره به اینکه محروم شدن ستارههای رشتههای مختلف مانند شنا و ژیمناستیک از حضور در المپیک مسخره است، گفت: هر وقت IOC اراده میکرد به فدراسیونها دستور میداد و هر وقت لازم بود آنها را میترساند. طبیعی است فدراسیونها هم نمیخواستند با IOC وارد چالش شوند و هر چه را آنها میخواستند، انجام میدادند.
ارسال به دوستان
نکته
تفاوت ماهیت نظم جدید جهانی با نظم غربی
نشست اخیر رهبران سازمان همکاری شانگهای نمایهای از مصمم بودن نهادهای بینالمللی غیرغربی برای ریلگذاری راهاندازی یک «نظم جهانی دموکراتیک، عادلانه، سیاسی و اقتصادی جدید» بود. این مهمترین دستورکار نشست 2024 بود که پنجشنبه گذشته در آستانه پایتخت قزاقستان با حضور سران دولتهای 10 کشور عضو سازمان از جمله کفیل ریاست جمهوری ایران برگزار شد و در بیانیه پایانی آن نیز متبلور بود.
در همان بند ابتدایی این سند درباره چالشهای انتقال حاکمیت از نظام غربی به نظامی چندقطبی و چندجانبهگرا صحبت به میان آمده و حتی اعضای سازمان همکاری شانگهای صریحا خطری را که در نتیجه کارشکنی آمریکا و شرکایش در نظم جدید به واسطه استفاده فزاینده از زور، نقض سیستماتیک قوانین بینالمللی، رویارویی ژئوپلیتیک و جنگهای منطقهای، ممکن است برای آنها پدید آید، به جان خریدهاند. باید یادآوری کرد سازمان همکاری شانگهای به عنوان دومین نظام مهم امنیتی دنیا پس از ناتو جایگاه بسزایی در تضمین انتقال حاکمیت نظام بینالمللی دارد؛ همانطور که محمد مخبر نیز در سخنرانیاش علاوه بر اشاره به نقش راهبردی این سازمان در تعمیق بنیانهای منطقهگرایی، آن را بستری خوب برای همکاری، تعامل و دوستی به منظور زیست بهتر در جهان امروز و در جغرافیای کهن منطقه اوراسیا برشمرد.
احساس مسؤولیت نهادهای بینالمللی موثر مثل پیمان شانگهای در دوره فعلی از آن جهت اهمیت مضاعف مییابد که یکی از مهمترین چالشهای حال حاضر جامعه جهانی، تبعات پایان نظام سلطه غربی است؛ بویژه خطری که فروپاشی کل چارچوب همکاریهای بینالمللی به همراه دارد.
این هم از نظر اجرایی و هم به لحاظ زیربنای مفهومی یک نظم فراگیر در میان همه ملتها است. با این حال، افول سلطه غربی فرصتی است برای بقیه جهان بویژه 10 کشور اوراسیایی سازمان شانگهای که نه تنها از اکثریت مطلق جمعیت و منابع انرژی جهان برخوردارند، بلکه همین حالا نیز در حال اعمال نفوذ خود بر بخش عمدهای از نظم در حال گذار بینالمللی در نیمکره شرقی هستند.
این کشورها در چارچوب همکاریهای سازمانیافته مثل پیمان شانگهای و گروه بریکس در دهههای پیش رو باید نهادها و چارچوبهای جدیدی را توسعه دهند که میتواند از نظر عملکرد شباهت زیادی به نهادهای غربمحور امروزی داشته باشد ولی با رویکرد عادلانه و همهشمول. این نه فقط یک فرضیه، بلکه ضرورت است، چراکه سامانه کنونی نهادها، هنجارها و ارزشهای جهانی در طول چند قرن گذشته، حول سلطه گروهی از دولتهای آمریکایی و اروپایی پدیدار و اساسا برای خدمت به منافع آنان طراحی شده است.
در دوره افول غرب، ادامه چنین وضعی برای ملتهای در حال خیزشی که به دنبال معیارهای خیرخواهانه عمومی هستند قابل تحمل نخواهد بود.
شاید شیوههای جدیدی که جهان غیرغربی معرفی میکند فعلا در آغاز راه نتواند به همان سطح از موفقیت سلطه آنگلوصهیونی دست یابد اما باید در نظر داشت که کار به این سادگی هم نیست. کشورهای خارج از جامعه غربی نمیتوانند در روابط بیندولتی خود، همان رویههایی را تکرار کنند که استعمارگران قدیم و جدید، اروپا و ایالات متحده، برای ایجاد هماهنگی در مدیریت سرکوب بقیه جهان بهکار میبردند. در این راستا جی 7، ناتو و اتحادیه اروپایی را میتوان موفقترین سازمانهای بینالمللی دوران مدرن دانست. با این حال این سازمانها در اهداف و ساختار داخلی خود بسیار خاص هستند و هدف آنها حفظ حقوق ویژه کشورهای عضو در روابط خود با سایر کشورهاست. به همین دلیل جمهوریهای به جامانده از شوروی و حتی ترکیه با اکثریت مسلمان برای عضویت در ناتو عجله داشتند، چون در چنین جمعی، حتی کوچکترین بازیگر نیز مزایایی دریافت میکنند که توسط هیچ قدرتی که به تنهایی عمل میکند، دستیافتنی نیست. اصل اساسی موفقیت چنین سازمانهایی این است که همه آنها به عنوان ابزاری برای توزیع سازمانیافته منافع عمومی مختلف عمل میکنند. در ناتو، این مزایا شامل امنیت نسبی است، در حالی که اتحادیه اروپایی مزایای اقتصادی را فراهم میکند. از سوی دیگر گروه 7 کشور صنعتی یا جی 7 - حتی تا قبل از حذف روسیه - به عنوان عالیترین مرجع هماهنگی سیاستهای غرب در روابط با سایر جهان شناخته میشود. پس از جنگ دوم جهانی، نهادها و نظامهای سیاسی جهان غرب دستخوش تحول چشمگیری شدند. پیشتر در طول دوره استعمار اروپایی، اتحادیهها بر مبنای «نظام وستفالی» از اعضای برابر تشکیل شده بودند، بنابراین اغلب ناپایدار بودند. اکنون ویژگی بارز نهادهای غربی وجود یک سلسله مراتب سخت و ساختار عمودی قدرت است که در امتداد خطوط «رهبر -پیروان» سازماندهی شده است. همین ساختار است که به غرب اجازه داده در قالب یک موجودیت منسجم عمل کند که هنوز موقعیت ممتازش را در ارتباط با سایر ملل حفظ میکند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که استقرار این نظام سلسلهمراتبی که آمریکا در راس آن قرار داشت، نتیجه ۲ جنگ جهانی در قرن بیستم بود که نهتنها اشغال آلمان و ژاپن به عنوان 2 قدرت اقتصادی، بلکه تضعیف دولتهای استعماری پیشین چون بریتانیا، فرانسه، اسپانیا، هلند، بلژیک و ایتالیا را در پی داشت. وقتی بقیه کشورهای جامعه غرب توانایی تعیین مستقل سیاست خارجی و دفاعی خود را از دست دادند همگی به طور جمعی جایگاه ابرقدرتی را به یک عضو یعنی آمریکا تفویض کردند. این است راز همکاری مسالمتآمیز میان کشورهای جامعه غرب. تیموفی بورداچف، مدیر برنامه باشگاه والدای روسیه در این باره میگوید: «قطعا گروههایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای، نمیتوانند مدلی را که دنیای غرب را تا این حد موفق ساخته، تکرار کنند. اولا، اهداف اعضای آن استثمار بقیه بشریت نیست. در نتیجه، سطح هماهنگی سیاستهای ملی نیز نمیتواند به چنین درجه بالایی برسد. برای مثال، کشورها با شرکت در بریکس به اساسیترین مسائل بقا یا دستیابی به اهداف توسعه نمیپردازند. در مقابل هر چیزی که غرب خلق میکند، علیه بقیه جهان است و هیچ استثنایی وجود ندارد. کسانی که اکنون با غرب مخالفت میکنند، چه از طریق رویارویی مستقیم مثل روسیه یا به واسطه جایگزین ساختن رویکردهای نرمتر مانند هند و کشورهای عربی، از همان بدو کار سیاستهای خود را به سمت مبارزه با تمام بشریت سوق نمیدهند، بنابراین برای آنها ایجاد یک شکل جایگزین از همکاری نهادی بینالمللی جایگزین غرب دشوار خواهد بود.
ثانیا، ساختار سازمانی اتحادهای جدید کشورهای جنوب جهانی نمیتواند بر اساس مدل «رهبر واحد» باشد. کشورهای بزرگی مانند روسیه، چین و حتی هند به بلوک غرب نپیوستهاند، زیرا به دلیل تفاوتهای ساختاری نمیتوانند آنگونه که اروپای غربی زیر بار سیادت آمریکا رفته، اقتدار بیچون و چرای یک قدرت بزرگ دیگر را برای تحقق همه خواستههای خود بپذیرند».
از نظر این عضو شورای روابط خارجی روسیه، جنوب جهانی اینک به دنبال ایجاد نهادهای خاص خود است اما به دلایل عینی، هنوز راه درازی برای درک اینکه چگونه این نهادها میتوانند بدون اینکه شبیه مدلهای غربی باشند، عمل کنند، در پیش دارد. این موضوع حتی درباره زمینههای همکاری خاصتر نیز صدق میکند که بشدت در غرب مطابق با سلسلهمراتب قدرت داخلی تنظیم میشود.
از سوی دیگر از جنبه نظری نیز حتی خود مفهوم «نظم بینالمللی» ممکن است در آینده بحثبرانگیز و حتی از برخی جهات غیرقابل قبول باشد. در پایان پرسش سرنوشتساز این است که کشورهای غربی چگونه در نظم در حالتکوین بینالمللی ادغام خواهند شد. آمریکا و اروپای غربی با توجه به ذخایر بزرگ تسلیحات هستهای فعلا به لحاظ نظامی شکست نظامی نخواهند خورد، همانگونه که اغلب امپراتوریهای بزرگ روی زمین با شکست نظامی از میان نرفتهاند. در نتیجه جامعه جهانی- اکثریتی متشکل از کشورهای مستقل- باید راهی پیدا کند که به طور تدریجی مجموعه غرب را متقاعد به سازگاری کند. بهترین روشی که میتوان غرب را متقاعد کرد این است که ایجاد مدلهای جدید همکاری بر اساس محدودیت منابع، راه بسیار آسانتری نسبت به نظم قدیمی مبتنی بر تسلیم شدن بیچون و چرا در برابر آمریکا و اروپاست. این الگوی جایگزین هم رضایتبخشی بیشتری در میان همه ملل جهان ایجاد میکند و هم فرصتی را برای پیشرفت چشمگیر بشریت با اتکا به شیوههای تعامل بینالمللی متمدنانهتر فراهم میآورد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|