|
اخبار
صدور رأی بیرانوند منوط به اظهارنظر کارشناس مالی شد
رئیس کمیته وضعیت بازیکنان توضیحاتی درباره پرونده شکایت پرسپولیس از علیرضا بیرانوند که با فسخ قرارداد خود راهی تراکتور شد، ارائه کرد. جمشید نورشرق، رئیس کمیته وضعیت بازیکنان در ارتباط با شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند و باشگاه تراکتور اظهار کرد: با توجه به مستندات مالی ارائهشده از سوی باشگاه پرسپولیس و درخواست وکیل بازیکن مبنی بر ارجاع موضوع به کارشناسی، همچنین نظر به اختلاف ۲ طرف در محاسبات ناظر بر تشخیص و تعیین مطالبات بازیکن و مستنداتی که در این ارتباط ارائه کردهاند و ضرورت رسیدگی تخصصی موضوع و بررسی مستندات، قرار ارجاع امر به کارشناسی صادر شد. وی افزود: در این پرونده اساس موضوع در تشخیص موجه بودن یا نبودن فسخ قرارداد باشگاه پرسپولیس از سوی بیرانوند، بر این موضوع استوار است که آیا مطالباتی برای ایشان متصور است یا خیر؟ این موضوع امری تخصصی است و به لحاظ اختلاف اساسی ۲ طرف در این ارتباط و تفاوت اطلاعات ارائهشده از سوی آنان، اتخاذ تصمیم از سوی این کمیته منوط به ابراز نظر کارشناس مالی خواهد بود. رئیس کمیته وضعیت بازیکنان اظهار کرد: کارشناس منتخب با بررسی مدارک ارائهشده در پرونده، همچنین توجه به تمامی اطلاعات و مدارکی که 2 طرف ارائه آنها را لازم و ضروری میدانند و تطبیق پرداختیهای باشگاه با مطالبات ادعایی و تفکیک پرداختهای قراردادی و پاداشهای خارج از قرارداد در هر یک از فصول مسابقات، نسبت به ارائه نظریه کارشناسی اقدام خواهد کرد. نورشرق اظهار کرد: در فاصله آخرین لایحه ارائه شده از سوی باشگاه در تاریخ 18/5/1403 تا روز قبل که کمیته وضعیت بازیکنان تصمیم به ارجاع به کارشناسی گرفت، جلسات متعددی بین اعضای این کمیته تشکیل شد و در نهایت تصمیم گرفتیم با توجه به اختلاف ۲ طرف در باب مسائل مالی و اعداد و ارقام مطرح در پرونده و به لحاظ ضرورت تفکیک پرداختیهای انجامشده بابت حقوق از پاداشهای قراردادی، نظریه تخصصی کارشناس مالی را اخذ کنیم.
***
نقش وقفه ۳۰ ثانیهای در پیروزی پتریاشویلی مقابل زارع
دیوید گوبجیشویلی معتقد است وقفهای که ۳۰ ثانیه مانده به پایان کشتی زارع - پتریاشویلی رخ داد کلید اصلی قهرمانی کشتیگیر گرجی در پاریس بود. به گزارش ایسنا، پس از 3۶ سال بالاخره یک کشتیگیر گرجستانی توانست طلای کشتی آزاد را در سنگین وزن المپیک به دست بیاورد. آخرین بار دیوید گوبجیشویلی در المپیک ۱۹۸۸ توانسته بود در سنگین وزن به مدال طلا برسد. گوبجیشویلی درباره طلای گنو پتریاشویلی در المپیک گفت: پتریاشویلی کشتیگیر قدرتمند و قدری است و بعد از آن فینال کابوسوار در المپیک توکیو (شکست در ثانیه پایانی مقابل استیوسن آمریکایی) که من شبیه آن را در هیچ فینالی ندیدم، خیلی خوب به تشک کشتی برگشت و عملکرد خیلی خوبی داشت و حالا برای من بزرگتر از قبل شده است. من کشتی پتریاشویلی برابر زارع را در سالن دیدم و مثل خیلیها اواخر کشتی خیلی نگران شده بودم. ۳۰ ثانیه مانده به پایان کشتی یک وقفهای ایجاد شد و آنجا بود که کشتیگیر ما تمام خطرات کشتی را فهمید و آرام شد و اشتباهاتی را که در فینال قبل مرتکب شد تکرار نکرد. او درباره نقره گیوی ماتچراشویلی در ۹۷ کیلوگرم گفت: گیوی خیلی خوب در المپیک کشتی گرفت ولی حریف داغستانیاش (تاجالدینوف) از ابتدای مسابقات بخت نخست قهرمانی بود و یک ثانیه خود کشتیگیر ما فن زد که گرفتار فن خودش شد و حریف استفاده کرد و توانست ضربه کند. در نهایت فکر کنم عملکرد کشتیگیران ما در پاریس خوب و قابل قبول بود.
***
بهترین مدافع تاریخ لیگ جزیره انتخاب شد
سایت FourFourTwo از ریو فردیناند به عنوان بهترین مدافع تاریخ لیگ برتر یاد کرد. این سایت ردهبندی بهترین مدافعان تاریخ لیگ برتر را مشخص کرده است. ریو فردیناند، بازیکن سابق منچستریونایتد، در صدر این ردهبندی قرار گرفت. در رده دوم اشلی کول (چلسی، آرسنال) قرار دارد و ویرژیل فاندایک (لیورپول، ساوتهمپتون) در رده سوم است. فردیناند بازیکن سریعی بود و قد بلندی داشت و روی توپهای هوایی همیشه حرف اول را میزد. او بازوبند کاپیتانی را برای یونایتد و انگلیس بر بازو بست و 6 بار در تیم منتخب سال لیگ برتر قرار گرفت. او ۱۲ سال برای منچستریونایتد بازی کرد اما در نهایت در تیم کوئینز پارک رنجرز بازنشسته شد، همچنین در بین ۱۰ مدافع برتر این افراد قرار دارند: جان تری (چلسی)، کایل واکر (منچسترسیتی، تاتنهام، استونویلا)، ونسان کمپانی (منچسترسیتی)، نمانیا ویدیچ (منچستریونایتد)، تونی آدامز (آرسنال)، سول کمپل (تاتنهام، آرسنال، پورتسموث، نیوکاسل) و گری نویل (منچستریونایتد)، همچنین در بخش دروازهبان نیز پتر چک بالاتر از پیتر اشمایکل و دیوید سیمن به عنوان بهترین دروازهبان تاریخ لیگ برتر انتخاب شد.
ارسال به دوستان
استقلال مخالف بازی در قزوین
باشگاه استقلال مخالف میزبانی از ملوان در شهر قزوین است. با اعلام رسمی سازمان لیگ، ورزشگاه سردار آزادگان قزوین روز جمعه (2 شهریور) میزبان مسابقه استقلال و ملوان در هفته دوم لیگ برتر خواهد بود. خبرنگار ایسنا مطلع شده است که استقلالیها مخالف بازی در شهر قزوین هستند و در این باره مکاتباتی را هم با مسؤولان لیگ انجام دادهاند و حتی حاضرند بدون تماشاگر در ورزشگاه شهر قدس مقابل تیم شمالی بازی کنند.
ارسال به دوستان
4 مدعی اصلی لیگ برتر فوتبال ایران در بازار به دنبال خریدهای آخر
تیمکت را کامل کن
در روزهای پرهیاهوی فوتبال ایران پس از آغاز رقابتهای لیگ برتر، ماموریت مدیران باشگاههای شاخص لیگ برتری برای تقویت تیمهایشان و ارسال سیگنال به رقبا برای نشان دادن جدیت در کسب عنوان قهرمانی به پایان نرسیده و این انتظار وجود دارد که حداقل 7 یا 8 خرید تازه تا پیش از اتمام فصل نقلوانتقالات لیگ برتر در برنامه این تیمها باشد.
* استقلال (دفاع راست)
در این فصل هواداران استقلال یکی از بهترین فصول سالهای اخیر را تجربه کردند. مربی آنها برخلاف سالهای گذشته حفظ شد و کار بستن تیم با نظر مستقیم کادر فنی آغاز شد. استقلال با جذب سامان فلاح، زکیپور و رامین رضاییان و حفظ نفرات کلیدی فصل گذشته نظیر سهرابیان و جلالی، خط دفاعی خود را قدرتمندتر کرد. در خط میانی نفراتی مانند کوشکی، کاکوتا و اندونگ اضافه شدند و در خط هجومی هم اسلامی به عنوان خرید تازهوارد در کنار نفراتی مانند رمضانی و بلانکو قرار خواهد گرفت. آبیپوشان اگرچه این روزها یکی از قویترین اسکوادهای فوتبال ایران را در اختیار دارند اما جواد نکونام برای اینکه خیالش راحت باشد و بتواند در روزهای غیبت رامین رضاییان بدون دغدغه ترکیب اصلی تیمش را انتخاب کند، همچنان به یک دفاع راست نیاز دارد و این موضوعی است که خود این مربی هم در مصاحبه اخیر خود به آن اشاره کرده است.
* پرسپولیس (دفاع چپ و وینگر)
پرسپولیس با وجود جذب ۲ بازیکن خارجی و ۲ بازیکن داخلی شاخص فوتبال ایران که احمدزاده و علیپور هستند، همچنان با توجه به جدایی چند ستاره فصول اخیر خود به تقویت نیاز دارد و رضا درویش و همکارانش همچنان بازار را برای جذب یک دفاع چپ که امیری مجبور به حضور در این پست شده و همینطور یک وینگر جستوجو میکنند. پرسپولیس در فصول گذشته هم در پست دفاع چپ مشکلاتی داشت که با جذب عبدالکریم حسن این مشکل از بین رفت اما حالا با جدایی این بازیکن قطری و پیوستن علی نعمتی به فولاد خوزستان بار دیگر آن خلأ آشکار شده است. در خط هجومی هم اگرچه گاریدو به عنوان سرمربی علیپور و عیسی آلکثیر را به عنوان ۲ مهاجم شاخص در اختیار دارد اما با توجه به سیستم این مربی و استفاده از 2 مهاجم در ترکیب اصلی نیاز به جذب یک مهاجم قابل اتکای دیگر نیز وجود دارد. در نهایت باید به پست وینگر اشاره کرد که کادر فنی پرسپولیس سعید صادقی، استون اورونوف و فرشاد احمدزاده را در اختیار دارد و جذب یک وینگر به مانند دفاع چپ که وحید امیری مجبور به حضور در این پست شد، در اولویت برنامه مدیران باشگاه قرار دارد.
* تراکتور (دفاع وسط و مهاجم)
محمدرضا زنوزی بار دیگر به مانند فصول گذشته تیم قدرتمندی را مهیا و روانه مسابقات کرده است اما قرمزهای تبریزی در لیگ بیستوچهارم تفاوتی عمده با سالهای گذشته دارند و آن هم داشتن مربیای است که راه موفقیت در ایران را یاد گرفته و حالا اسکوچیچ برای کسب عنوان قهرمانی لیگ برتر به ایران بازگشته است. با این حال و با وجود جذب ۳ ستاره فصل گذشته پرسپولیس، حفظ ستارههای تاثیرگذار فصل گذشته و جذب نفراتی نظیر پوستونسکی و اشترکالی، همچنان تراکتور در 2 پست دفاع وسط و مهاجم به تقویت نیاز دارد تا با این مربی کروات با شرایطی ایدهآل به سوی کسب عنوان قهرمانی خیز بردارد. در واقع در قلب خط دفاعی اسکوچیچ تنها آرتا را به عنوان جانشین آقاسی و خلیلزاده در اختیار دارد و در پست مهاجم هم اگرچه اشترکالی، عبدی و رحمان جعفری حضور دارند اما جذب یک مهاجم تراز اول از ابتدا در برنامه محمدرضا زنوزی بوده که هنوز موفق به انجام آن نشده است.
* سپاهان (هافبک هجومی و مهاجم)
با پایان فصل گذشته چندین بازیکن تاثیرگذار سالهای اخیر سپاهان نظیر شهریار مغانلو، رامین رضاییان، فرشاد احمدزاده، میلاد زکیپور، محمدجواد حسیننژاد و امید نورافکن به دلایل مختلف راه جدایی در پیش گرفتند. جذب 6 بازیکن شاخص فصل گذشته لیگ برتر و خرید امین حزباوی، واکنش مدیران باشگاه سپاهان برای بازسازی تیم مورایس بوده است و دیروز قرارداد استیون انزونزی هم امضا شد تا دست مورایس در میانه میدان بازتر شود. البته سپاهان برای اینکه کامل شود و بتواند قدرت رقابت در ۳ جام را به دست بیاورد، همچنان به یک هافبک بازیساز و یک مهاجم نیازمند است. در واقع مورایس در حال حاضر و در ۲ بازی گذشته تیمش تنها برایان دابو و محمد کریمی را به عنوان ۲ هافبک قابل اتکا در دسترس داشته و مجبور به استفاده از آریا یوسفی در پست هافبک هجومی شده است. نفرات جایگزین هم بازیکنانی جوان نظیر عباس حبیبی و ارشیا سرشوق هستند. در پست مهاجم هم باشگاه سپاهان از روزی که خبرهای جدایی شهریار مغانلو منتشر شد به دنبال جذب یک بازیکن شاخص خارجی است تا در کنار کاوه رضایی و رضا اسدی و همینطور جواد آقاییپور گزینههای در دسترس کادر فنی و گزینههای تاکتیکی این مربی پرتغالی افزایش پیدا کند.
اگر مدیران باشگاه نتوانند تا پایان مهلت نقل و انتقالات این ۲ بازیکن را جذب کنند، کار برای مورایس و دستیارانش برای برآورده کردن انتظارات بالای هواداران سپاهانی اصلا ساده نخواهد بود.
با این وصف انتظار میرود تا پایان مهلت نقلوانتقالات که 28 شهریورماه اعلام شده، شاهد اضافه شدن چند بازیکن تاثیرگذار دیگر به اسکواد 4 تیم استقلال، پرسپولیس، تراکتور و سپاهان باشیم که قهرمان لیگ از دل رقابت آنها با یکدیگر بیرون خواهد آمد؛ بازیکنانی که بار دیگر تمام توجهات را به خودشان معطوف خواهند کرد و میتوانند کفه ترازو را به نفع تیمهای جدیدشان در رقابت فشردهای که در لیگ برتر وجود دارد سنگین کنند.
ارسال به دوستان
اختلاف رونالدو و النصر بر سر سرمربی پرتغالی
سلام به بازیکنسالاری
پسلرزههای شکست تیم فوتبال النصر در بازی سوپرجام عربستان همچنان ادامه دارد. کریستیانو رونالدو با وجود شکست سنگین 4 بر یک النصر در بازی سوپرجام عربستان برابر الهلال همچنان از لوئیس کاسترو، سرمربی پرتغالی و هموطنش در این تیم حمایت میکند و خواهان ادامه حضورش در تیم شهر ریاض است. پیش از این رسانههای عربستانی خبر داده بودند مدیران النصر تصمیم به اخراج لوئیس کاسترو گرفتهاند اما اعلام حمایت کریستیانو رونالدو از او باعث ایجاد اختلافنظرهایی شده است. روزنامه آبولای پرتغال نیز در گزارش اخیرش اعلام کرده النصر عربستان پیشنهاد 20 میلیون یورویی به سرجیو کونسیسائو برای پذیرفتن هدایت این تیم داد که میتواند برای او وسوسهکننده باشد. روزنامه الریاضیه عربستان نوشت: النصر تابستان سال گذشته با توصیههای رونالدو با لوئیس کاسترو قرارداد بست و اکنون به دنبال جذب بازیکنانی در خطوط دفاعی، میانی و حمله است. کاسترو پیش از بازی سوپرجام عربستان گفته بود النصر در دوره دشواری قرار دارد و اعتراف کرده بود تیمش خوب بازی نمیکند. دلیل این اتفاق نیز پیوستن دیرهنگام بسیاری از بازیکنان خارجی به تمرینات پیشفصل النصر به دلیل حضور در یورو 2024 بود. ارسال به دوستان
ماجرای تتوی موهن روی پای بازیکن میلیاردی باشگاه فرهنگی - ورزشی استقلال
قابل توجه علی عسکری!
تصویری که از بازیکن تیم فوتبال استقلال منتشر شده، عمق فاجعه فرهنگی در این رشته و باشگاه فرهنگی - ورزشی پرطرفدار تهرانی و بیتوجهی مسؤولانی را که میخواستند با فساد مبارزه کنند، نشان میدهد. سالها قبل ستادی با عنوان «ستاد منشور اخلاقی» در فوتبال کشور تشکیل شد که هدفش مبارزه با فساد و اتفاقات غیرفرهنگی در فوتبال بود. این ستاد تمرکزش را روی مبارزه با دلالی و جلوگیری از «تتو» کردن بازیکنان گذاشت و بعد از مدتی هم تعطیل شد. ستاد منشور اخلاقی فوتبال نه تنها ثمرهای برای این فوتبال نداشت، بلکه برخی دلالان و فاسدان را هم مشهورتر و پولدارتر کرد، چرا که با نام بردن از آنها همه افرادی که دنبال راه انداختن کارشان در این فوتبال بیمار و بعضا فاسد بودند، دیگر نیاز به دنبال کسی گشتن نداشتند و مستقیم سراغ افرادی میرفتند که حالا دیگر معروف و مشهور هم شده بودند و راحتتر از قبل در فوتبال جولان میدادند و مشتریهایشان هم بیشتر شده بود. در ناکارآمدی آن ستاد همین بس که حالا تعداد بازیکنانی که تتو میکنند و دلالانی که جولان میدهند، چندین برابر قبل شده و اقدامات آن ستاد نه تنها بازدارنده نبوده، بلکه خیلیها را راغب به حضور در این عرصه کرده است.
در تازهترین اتفاق، تصویری از بازیکن تیم فوتبال استقلال منتشر شده که او برای به نمایش گذاشتن تتوهای روی دست و پایش به گونهای ژست گرفته که عکاس بتواند او را شکار کند. این بازیکن که رقم قراردادش میلیاردی است و در یک باشگاه فرهنگی - ورزشی توپ میزند، تصویری زشت و ناشایست روی پایش تتو کرده و به جای آنکه تلاش کند آن را بپوشاند، شورت ورزشیاش را بالا کشیده تا بهتر دیده شود! از باشگاه فرهنگی - ورزشی استقلال که حالا زیرمجموعه هلدینگ خلیجفارس هم است، انتظار میرفت قبل از اینکه کمیته انضباطی بخواهد به این موضوع ورود کند، خودش وارد میشد و با این بازیکن برخورد میکرد. از جواد نکونام به عنوان سرمربی تیم و سرپرست تیم هم همین انتظار میرفت حداقل کمی توجه به مسائل فرهنگی بازیکنانشان داشته باشند و صرفا به فکر مسائل فنی نباشند. البته موضوع فرهنگ سالهاست در باشگاههای فوتبال ایران به فراموشی سپرده شده و مدیران باشگاهها هم به جای اینکه تمرکز خود را روی کارهای فرهنگی بگذارند، تلاش کردهاند لیدرها و بوقچیها را به عنوان حامیان خودشان روی سکوها داشته باشند و طوری به آنها برسند که روی سکوها به خاطرشان جنگ و دعوا راه بیندازند. تصویری که از این بازیکن منتشر شده میتواند برای مسؤولان فدراسیون فوتبال، کمیته اخلاق و کمیته انضباطی هشدار باشد تا هر چه سریعتر قوانین یا دستورالعملهایی را در این زمینه تدوین کنند تا شاهد افزایش چنین ناهنجاریهایی در رشتهای که طرفدارانش اکثرا جوانان و نوجوانان هستند نباشیم و وضعیت از فاجعهای که هست بدتر نشود.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
حرکت به سمت وضع مطلوب
ابوالفضل مجاهد: مرحوم محمدرضا حکیمی را فقیه، مجتهد، فیلسوف، متفکر و... میخوانند اما از همه مهمتر مفهومی که میتوان مرحوم حکیمی را با آن شناخت، مفهوم معترض به وضع موجود است. معترض به وضع موجود را صرفا نباید به امر سیاسی رایج یا آنگونه که در ساحت ژورنالیسم به آن میپردازند درک کنیم. انسان وقتی در این جهان هستی قرار میگیرد وضعیتی دوگانه و ابهامآور دارد. وضعیتی دارد که او را در شرایط بیقراری قرار میدهد و او را از وضعیت استقرار دور میکند. انسان هرچه برای استقرار تلاش میکند، به همان نسبت بیقرارتر میشود و هر چه به بیقراری خود میاندیشد، احساس عدم امنیت وجودی پیدا میکند.
علامه حکیمی از معدود متفکران معاصر در ایران و جهان اسلام بود که یک دغدغه یا یک پرسش در نسبت با وضع انسانی در ۲ ساحت استعلایی و ساحت موجود - یعنی وضعی که انسان در آن قرار گرفته - داشت.
پروژه الحیات که همراه ۲ برادرش نگاشته شد، به دنبال پرسش «چه باید کرد؟» آغاز شد و اعتراض به وضع موجود او را به سمت ترسیم وضع مطلوب سوق داد. شاید هر کسی وضع مطلوبی را که او ترسیم میکند قبول نکند. بحث الان بر سر این نیست که آیا آنچه او به عنوان وضع مطلوب ترسیم کرد یا نقشه راه رسیدن به وضع مطلوب او دقیق و درست بود یا نه اما این را نمیتوان کتمان کرد که او یک چشمانداز پژوهشی داشت و از این چشمانداز به تراث و به آثاری که امروز در جهان معاصر در نحلههای گوناگون وجود دارد، نیمنگاه عمیقی داشت و با آنها گفتوگو میکرد.
او در جلد 7 و 8 الحیات به مسؤولیتهای انسان در قبال جامعه پرداخته است. او بر مبنای جهانبینی توحیدی که از تراث درک کرده، کوشیده است مسؤولیتهای انسان را در قبال جامعه تشریح کند. نکته جالبی که در نگاه علامه حکیمی وجود دارد این است که قواعد و احکام دینی صرفا نیامدهاند که به انسان بدون توجه به وضع انسان در جامعه یا دورهای که زندگی میکند، راه فلاح فردی را نشان دهند و انسان با آن به یک میانبر فرعی برای نجات برسد. مفهوم فلاح در نگاه قرآنی با مسؤولیتهای انسان در قبال آن جامعهای که در آن زندگی میکند، قرین است.
اگر انسان در جامعهای زندگی میکند که آن جامعه در وضعیت فقر تبعیضآور و فقر شکننده باشد، انسان یقینا در چنین جامعهای فلاح فردی نخواهد داشت و کسانی که خود را از این ورطه کنار میکشند، راه فلاح را پیدا نکردهاند، بلکه راه میانبر آنها را به فلاح نخواهد رساند. اینجاست که علامه حکیمی مفهوم منهای فقر را مطرح میکند.
دلنگرانی و التفات علامه حکیمی به زیست انسانی بود. زیست انسانی در جامعه کنونی زمانی ممکن است که جامعه به سمت ساختاری منهای فقر در تمام ساحات از جمله فقر فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، اجتماعی و... حرکت کند. آنجاست که حیات و زندگی ممکن خواهد شد. حیات انسانی زمانی زیست انسانی تلقی خواهد شد که جامعه به سمت وضع منهای فقر حرکت کند. با این وجود و با اذعان به نکات برجستهای که در تفکر مرحوم حکیمی وجود دارد، اندیشه هیچ متفکری خالی از انتقاد نیست و نقدهای مختلفی به ساحتهای اندیشه ایشان توسط افرادی مختلف وارد شده است.
مساله نقد آثار ایشان آنجایی بیشتر اهمیت مییابد که در سالهای اخیر، بسیاری از گروههای عدالتخواه داخلی سعی داشتهاند اندیشههای علامه حکیمی را بیش از پیش گسترش دهند. اتصال به برخی دوگانههای نظری میان عدالت با سایر مقولهها و استفاده ابزاری از نام علامه حکیمی در مواجهه با برخی ایدههای اصلی انقلاب اسلامی، فضای خاکستری را برای بسیار از عدالتپژوهان به وجود آورده است. یکی از مهمترین انتقادهای مطرحشده به اندیشههای علامه حکیمی موضوع «اصالت اقتصاد» است. تبدیل موضوعات اقتصادی به دال فکری منظومه اندیشههای اسلامی، خود جای بحث دارد. در نگاه حکیمی «اسلام به اقتصاد اصالت میدهد». در نتیجه این ایده را میتوان مبنایی در حوزه تصویر دینی از عدالت اجتماعی- اقتصادی قلمداد کرد. با وجود این عینک، اساسا بسیاری از مفاهیم به حاشیه رفته و مادیسازی بیش از پیش اسلام و اندیشههای دینی به جای تبدیل شدن به یک نسخه شفابخش میتواند به عنوان یک سم ضدمعنوی در آینده بروز و ظهور کند. تبدیل ساختن «معیشت» به عنوان «شرط دیانت» را نیز میتوان عصاره این نوع تفکر دانست. این در حالی است که عموما اندیشمندان اسلامی بر همگرایی معاد و معاش دقت نظر داشتهاند اما اساسا اصول را در پیشگاه دیدگاه «اصالت اقتصاد» ذبح نکردهاند.
به طور مثال مرحوم حکیمی از روایاتی همچون روایات مبنی بر ارتباط نان و نماز، «مشروط به شرط خویش» بودن پیوند میان معیشت و دیانت را استنباط میکند، یعنی اگر شرط «استقرار نظام اقتصادی اسلامی» محقق نشود، مشروط «استقرار نظام روحی و معنوی» هم محقق نمیشود و جانشینی هم برای این شرط وجود ندارد.
یکی دیگر از نقدهایی که به اندیشههای علامه حکیمی (نه تنها در ساحت عدالتپژوهی) مشاهده میشود، موضوع غیرمنعطف بودن آن اندیشهها با ساختارهای امروزی جامعه اسلامی است. اجتناب علامه حکیمی از ورود به مسائل روز دانشگاه، حوزه علوم انسانی و دغدغههای اجتماعی شهروندان امروزی، جزو آن دسته از نقدهای جدی بوده که به بیشتر پژوهشگران، روشنفکران و اندیشهورزان اطلاق شده و به نوعی هیچ اندیشمندی از این انتقاد نتوانسته شانه خالی کند اما این انتظار وجود داشته تا با توجه به قرابتهای نظری انقلاب اسلامی به اندیشههای عدالتخواهانه، بسط بیشتر، انتشار بسیاری از جزئیات کارآمدتر و تبدیل فکر و ایده به سیاست و برنامه بیش از پیش از مرحوم حکیمی دیده شود. متاسفانه آنچه امروز در میان بسیاری از شبکههای اجتماعی دیده میشود، تبدیل شدن جملات و نظریات ایشان به «سخنان بزرگان» داخلی و خارجی برای جمعآوری لایک یا همان پسند عموم بوده و در این میان نیز برخی گروههای فکری نیز با توسل به این اندیشهها سعی داشتهاند شکافهای سیاسی بیشتری را ایجاد کنند تا آنکه شکافهای نظری میان برخی کارگزاران جمهوری اسلامی و اندیشههای انقلاب اسلامی را پر کنند.
ارسال به دوستان
گزارش
تجارت همسایگی و معمای رشد 8 درصد
سهیل فضلی*: رشد 8 درصدی اقتصادی هم برای خودش معمایی شده؛ برخی رویای محالش میخوانند و گروهی از کارشناسان معتقدند شدنی است. این میزان از رشد اقتصادی، هدفی کمی است که در برنامه هفتم توسعه بر تحقق آن (بهطور میانگین و در 5 سال اجرای برنامه) تاکید شده است. دولت سیزدهم هرچند به رشد 8 درصدی دست نیافت اما توانست گامهای بلندی را در مسیر تحقق این هدف بردارد. میانگین رشد اقتصادی 0.9 درصد دهه 1390 در 3 ساله دولت سیزدهم به حدود 5.5 درصد افزایش یافت. کارشناسان معتقدند مسیر افزایش رشد اقتصادی، برای دولت چهاردهم نیز باز است. اما چگونه؟! یکی از عواملی که هم در سیاستهای کلی برنامه هفتم و هم در لایحه این برنامه مورد اشاره قرار گرفته، استفاده از ظرفیت تجارت خارجی برای تحقق رشد 8 درصدی است. اگرچه تجارت همسایگی به تنهایی نمیتواند رشد 8 درصدی را رقم بزند اما حتما میتواند دست دولت را در این مسیر دشوار اما ممکن بگیرد.
* تأکید برنامه هفتم
به طور خلاصه یکی از موضوعاتی که در سیاست کلی برنامه هفتم توسعه مورد تاکید قرار گرفته استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی است. همچنین تقویت رویکرد اقتصادمحور در سیاست خارجی و روابط منطقهای با اولویت قرار دادن همسایگان مورد تاکید این سند بالادستی است. وزارت امور خارجه، سازمان توسعه تجارت ایران (وابسته به وزارت صمت) و اتاقهای بازرگانی از جمله ارگانهایی هستند که بر اساس این قانون مکلف شدهاند اقدامات لازم را برای بهبود تجارت خارجی انجام دهند. استفاده از ظرفیت موافقتنامههای تجارت آزاد، سازمانهای بینالمللی همچون شانگهای، کنسرسیومهای صادراتی، سهولت در اعطای ویزا به بازرگانان و کمک به توسعه سواحل مکران از جمله اقداماتی است که در این سند دیده شده است. آنچه مورد تاکید خود این سند است استفاده از ظرفیت تجارت با همسایگان و تجارت با کشورهای همسو است. بدین ترتیب برنامه هفتم توسعه نیز برای تحقق رشد 8 درصدی نگاهی به ظرفیت تجارت با کشورهای همسایه داشته و ارگانهای متعددی را به بهرهگیری از این ظرفیت فراخوانده است.
* میراث تجاری دولت سیزدهم
یکی از نقاط عطف عملکرد دولت سیزدهم رشد تجارت خارجی ایران با 15 کشور همسایه بوده است. علاوه بر آنکه مجموع تجارت با 15 کشور همسایه رشد بالایی را تجربه کرد تجارت با هر یک از همسایگان نیز به طور جداگانه رشدهای مثبت و متوالی را شاهد بود. آنچه مشخص است تمایل دولت سیزدهم و رویکرد سیاست همسایگی در این دولت است. به این ترتیب توجه به ظرفیت خالی تجارت با همسایگان توانست نقش مهمی در بهبود عملکرد تجارت خارجی ایران در دوران این دولت ایفا کند. با این حال رویکردها و اقدامات این دولت میتواند میراث خوبی برای دولت چهاردهم باشد. امضای موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از این قبیل است. جمعیتی بالغ بر 180 میلیون نفر بازار خوبی برای محصولات ایرانی است، همچنین سهم بسزایی در واردات و صادرات در تجارت جهانی بر عهده دارد. بدین ترتیب ظرفیت کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا از جمله فرصتهای پیش روی دولت برای توسعه تجارت خارجی است.
* ابزار کریدورهای تجاری
کریدورهای تجاری یکی از مهمترین ابزارهای کشور است. موقعیت جغرافیایی ایران مزیت متناسبی را در اختیار کشور قرار داده که میتواند حلقه اتصال همسایگان با مناطق هدف آنها باشد. علاوه بر آنکه کشور میتواند با ایفای نقش ترانزیتی از محل درآمدهای تعرفهای و مالیاتی درآمد قابل توجهی را کسب و با ایجاد زیرساختهای مناسب روابط تجاری با همسایگان و حتی کشورهایی فراتر از مرزهای کشور برقرار کند. در دولت سیزدهم اقداماتی در قالب کریدورهای شمال- جنوب، کریدور ارس و مسیر ترانزیتی موافقتنامه عشقآباد از آسیای میانه تا خلیج فارس صورت گرفت اما همچنان به سرانجام نرسیده و دولت چهاردهم میتواند از این بذرها استفاده کافی را ببرد.
* همکاریهای منطقهای
پنجره دیگری که در دولت سیزدهم گشوده شد، عضویت ایران در سازمانهایی همچون شانگهای و بریکس است که برنامههای قابل توجهی در حوزههای اقتصادی و مالی دارند، همچنین برخی همسایگان و شرکای راهبردی ایران نیز در این سازمانها عضو هستند. به این ترتیب موقعیت مناسبی برای کشور فراهم است تا با ایجاد سازوکارهای کارآمد، ظرفیت گسترش تجارت خارجی با همسایگان و کشورهای همسو را مورد بهرهبرداری قرار دهد.
یکی دیگر از اقدامات دولت سیزدهم پیگیری جدی سیستمهای مالی دوجانبه خارج از سازوکارهایی همچون افایتیاف بوده است. مسیری که تا حدودی در روابط تجاری با روسیه به راه افتاده و نیازمند توجه بیشتر دولت چهاردهم است. گسترش زیرساختهای مالی از جمله ابتکاراتی است که میتواند در توسعه تجارت خارجی موثر واقع شود.
با آن دستفرمان میشود
دستیابی به رشد 8 درصد با وجود دشواریهای بسیاری که دارد اما ممکن است. آنچه از دولت انتظار میرود پذیرش این است که اگر جهتگیری درست دولت سیزدهم در سیاست خارجی، با قدرت بیشتری ادامه یابد انتظار میرود روند صعودی شاخص رشد اقتصادی در دولت چهاردهم نیز ادامه یابد؛ کاری که به نظر چندان دشوار نیست و نیازمند اراده دولت است. آمار رشد اقتصادی نشان میدهد دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر، با دستفرمان دولت سیزدهم در سیاست و تجارت خارجی شدنی است.
پژوهشگر روابط بینالملل *
ارسال به دوستان
دیدگاه
ظرفی که محکوم به شکسته شدن است
حنیف غفاری: تعداد شهدای جنگ غزه از 40 هزار نفر گذشت. 17 هزار نفر از این شهدای مظلوم را کودکان فلسطینی تشکیل میدهند؛ همان کودکانی که در کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد، حق حیات و پیشرفت هر یک از آنها محترم شمرده شده است! آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد به صدور بیانیههای تکراری عادت کرده است: نگرانی از ادامه جنگ غزه و محکوم کردن کشتار غیرنظامیان! با این حال دریغ از صدور یک قطعنامه الزامآور یا حتی غیرالزامآور درباره توقف توحش گوسالهپرستان سامری. حتی دریغ از قرار گرفتن نام رژیم صهیونیستی در فهرست رسمی ناقضان حقوق کودکان. تنها افتخار گوترش این است که یک بار برخلاف خواسته آمریکا، جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد را با هدف بررسی ابعاد ماجرای بمباران بیمارستان معمدانی تشکیل داد! این گناه آقای دبیرکل به اندازهای نابخشودنی بود که از آن زمان تاکنون، آمریکا سهم سالانه عضویت خود در سازمان ملل را نپرداخته و همین مساله منجر به تعطیلی فعالیت برخی کمیتههای فرعی این سازمان ظاهرا بینالمللی شده است. اکنون، زمانی که از گوترش درباره چرایی انفعال و سکوت در برابر کشتار ۴۰ هزار فلسطینی سوال میشود، بلافاصله از رشادت(!) بیسابقه خود در برگزاری آن جلسه معروف شورای امنیت میگوید و حتی نسبت به قدرنشناسی افکار عمومی دنیا نسبت به این حماسه تاریخی(!) ابراز تاسف میکند. این همان مستند تلخ انسان و انسانیت در قرن بیستویکم میلادی است. در جهانی که سالانه دهها و بلکه صدها کنفرانس و همایش بینالمللی با میزبانی کمیسیون تخصصی حقوق بشر اتحادیه اروپایی، آن هم با موضوع حقوق کودک و حقوق بشر برگزار میشود، تعداد کودکان شهید بیدفاع غزه از ۱۷ هزار نفر عبور میکند و خبری هم از بیانیههای رنگین و پرطمطراق نیست! هر فردی که در غرب وحشی این آمار را به سیاستمداران و حتی رسانهها یادآور شود، به اتهام یهودستیزی باید در برابر محکمههای قرون وسطایی پاسخگو باشد! گردن حقوق بشر با گیوتین فرانسوی قطع شده و مراسم گرامیداشت آن در همان کاخ الیزه برگزار میشود!
غرب سردمدار و مدافع حقوق بشری است که در گلوگاه حق وتوی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد ذبح شود.
نسلکشی سربرنیتسا، کشتار قانا و صبرا و شتیلا، جملگی از یک مستند فاجعهبار تاریخی تبدیل به خاطراتی گنگ و مبهم شدهاند که بهتر است کودکان زیر 12 سال و افرادی که ناراحتی قلبی دارند، جهت آرامش و انبساط خاطرشان در دنیای ماشینی امروزی سراغی از آنها نگیرند. در قربانگاه غزه هم «سیانان» و «یورونیوز» به جای روزشمار، جسدشمار گذاشتهاند. بمباران منازل مسکونی در غزه به گونهای روایت میشود که گویا در حال توصیف یک بازی رایانهای هستیم! انگار نه انگار نزدیک به 3 هزار نوزاد فلسطینی گواهی ولادت و شهادت خود را در یک روز و حتی ساعت دریافت کردهاند.
وقاحت و دنائت دشمن صهیونیست و آمریکا در جنگ غزه، منبعث از خصلت ذاتی آنهاست اما آیا میتوان خصایص اکتسابی سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهایی که به نام حمایت از حقوق بشر، مشغول ذبح ابنای بشر زیر پای استعمارگران فرانو هستند را منکر شد؟ آقای دبیرکل این روزها بسیار نگران است اما نه به خاطر عبور تعداد شهدای فلسطینی از 40 هزار نفر! او وحشتزده است چون باید بابت همان ۲ بار اعتراض نرم و آرامی که در برابر نسلکشی غزه کرد، به نماینده ویژه آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد جواب پس دهد. او نگران است که مانند یوکیو آمانو، مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خبر مرگ ناگهانی وی در آینده نزدیک منتشر شود و بلافاصله، فردی از جنس گروسی این بار در نیویورک جایگزین وی شود! امروز دعوا بر سر گوترش، بان کیمون، کوفی عنان، دکوئیار و پطروس غالی نیست! دعوا بر سر ظرفی است که زیست حقوقی و سیاسی این افراد در بطن آن تعریف میشود. خطکشی و تعیین حدود و ثغور بازی در این ظرف را نه مظروف، بلکه سازندگان آن ظرف تعیین میکنند! کافی است تنها ذرهای ـ ذرهای و نه بیشتر ـ از این حدود و ثغور عدول شود تا حساب کار دست دبیران کل بیاختیار بیاید.
امروز نهتنها در عزای بیش از 40 هزار شهید فلسطینی، بلکه در عزای غربت و مظلومیت انسان و حریت در جهان پستمدرن باید گریست. مشکل ما نه با مظروف، بلکه با ظرفی است که باید هر چه سریعتر در هم شکسته شود. ایمان داریم آن روز مقدس نزدیک است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|