|
اخبار
پاسخ مدیرکل ورزش خراسان رضوی به شایعات
مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی به ابهامات پیرامون عدم برگزاری دیدار پیش روی تیم ملی فوتبال ایران در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد پاسخ داد. علیرضا تاجفیروز در گفتوگو با تسنیم، درباره مخالفت با برگزاری دیدار تیم ملی فوتبال ایران مقابل قرقیزستان در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد مقدس اظهار داشت: دهه آخر صفر، اوج رفت و آمد زائران به مشهد محسوب میشود و بیشتر خیابانها تا پایان این ماه شلوغ است. وی با اشاره به اهمیت نظر شورای تأمین استان خراسان رضوی گفت: برای میزبانی در سطح لیگ برتر و تیم ملی، باید نظر شورای تأمین گرفته شود و این شورا بر اساس برخی شاخصها، با درخواست میزبانی مخالفت یا موافقت میکند. از لحاظ مسائل امنیتی در شرایط ویژه نیز باید برخی موارد رعایت شود. مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی با بیان اینکه شوراهای تأمین استانها حساسیت درستی روی این موارد دارند، تصریح کرد: در این ایام با برگزاری هیچ رویدادی که باعث تجمع مردم شود، موافقت نمیشود. در این شرایط هیاتهای عزاداری که شناسنامه دارند، میتوانند در شهر تردد کنند. تاجفیروز درباره غیبت تماشاگران در دیدار ذوبآهن اصفهان – هوادار نیز با وجود هواداران کم آنها در مشهد مقدس خاطرنشان کرد: ممکن است تجمعی 100 نفره هم باعث بروز مشکل امنیتی شود و تعداد افراد اهمیتی ندارد. بعد از این ایام، باید با شورای تأمین صحبت کنیم و ببینیم به چه مواردی برای برگزاری مسابقه نیاز است تا با آنها موافقت شود یا خیر. وی درباره انتقاد مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال از آستان قدس رضوی بابت درخواست مبلغ بالا به خاطر اجاره ورزشگاه امام رضا(ع) گفت: تاج کملطفی کرده است. من در تربیتبدنی آستان قدس رضوی فعالیت کردهام و هزینه نگهداری مجموعهای به این عظمت را میدانم. تربیتبدنی آستان قدس یک مجموعه خودگردان است و باید خودش هزینههایش را تأمین کند، نه اینکه از موقوفهها هزینه کند. تاجفیروز با انتقاد از عوامل فدراسیون فوتبال اظهار داشت: چگونه تاج و سایر عواملی که در تیم ملی فعالیت میکنند، نمیگویند ما عِرق ملی داریم و حقالزحمهای نمیگیریم؟ مگر عوامل فدراسیون فوتبال «فیسبیلالله» کار میکنند؟ آنها حاضر نیستند از درآمد شخصی خودشان بگذرند اما میگویند موقوفه از حق خودش بگذرد! مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی درباره انتقاد سرمربی تیم ملی ایران از برگزاری دیدار ایران - لبنان در مشهد هم گفت: مدیران خراسان رضوی از نحوه برگزاری دیدار ایران - لبنان که تماماً به عوامل فدراسیون بازمیگردد، خاطره خوشی ندارند. کل ایراداتی که در این مسابقه (دیدار ایران - لبنان) رخ داد، به سوءمدیریت فدراسیون برمیگشت، اگرنه چگونه اجازه برگزاری آن مسابقه را صادر کردند؟ تاجفیروز با بیان اینکه سوءمدیریت باعث بروز مشکلات شد، گفت: چرا کسی یقه کسانی را که چنین تصمیماتی در گذشته گرفتند، نمیگیرد؟ آنها هیچوقت بازخواست نشدند. مسؤولان مشهد مقدس بابت برگزاری دیدارهای ملی و لیگ برتر نگرانی دارند. چه تضمینی وجود دارد که اتفاقات دیدار ایران - لبنان تکرار نشود. کدامیک از آقایان حاضر هستند ضمانت کنند این اتفاق مجدداً رخ ندهد؟
***
ماجرای فسخ قرارداد یامگا و استقلال چیست؟
هنوز قرارداد مدافع - هافبک فرانسوی تیم فوتبال استقلال با این باشگاه فسخ نشده است. کوین یامگا که به دلیل مصدومیت چشم نتوانست مجوز بازی در جمع آبیپوشان را بگیرد، چند روزی است در تمرینات آلومینیوم اراک شرکت میکند. یامگا چندی پیش به بهانه عدم دریافت مطالباتش از استقلال به مسؤولان این باشگاه نامه نوتیس (اخطار) ارسال کرده بود و با گذشت چند روز خواستار فسخ قراردادش شد اما باشگاه استقلال این درخواست را رد کرد. مسؤولان استقلال به یامگا اعلام کردند با توجه به رضایتمندی باشگاه از او، پای میز مذاکره بنشیند تا بر سر رقمی برای فسخ قرارداد به توافق برسند. یامگا اما خواستار فسخ قرارداد است تا براحتی راهی تیم دیگری شود. محمدعلی زارع، پزشک استقلال توضیحاتی درباره وضعیت یامگا ارائه و به نوعی اعلام کرد یامگا براحتی نمیتواند به میادین بازگردد. یامگا در تعطیلات نیمفصل دوم فصل گذشته در برخورد با امید حامدیفر در تمرین استقلال از ناحیه چشم مصدوم شد و از آن تاریخ نتوانسته است به میادین بازگردد.
***
بازیکن سابق اینتر: طارمی یک خرید عالی است
مدافع سالهای دور اینتر معتقد است مهاجم تیم ملی فوتبال کشورمان خرید مفیدی برای مدافع عنوان قهرمانی سری A خواهد بود. گراتزیانو بینی که 14 سال در تیم فوتبال اینتر به میدان رفت و 233 بار برای نراتزوری بازی کرد، در گفتوگو با
«Radio Sportiva» درباره مهدی طارمی اظهار داشت: قبل از دیدار با لچه هیچگاه بازی طارمی را ندیده بودم. او بخوبی در زمین حرکت میکند و به عمق دفاع حریف میرود. به نظرم طارمی یک خرید عالی است.
طارمی در هفته نخست سری A ایتالیا در دیدار اینتر مقابل جنوا از دقیقه 75 وارد زمین شد. مهاجم تیم ملی کشورمان شنبه شب در نخستین حضور کامل در ترکیب اینتر، یک گل برای نراتزوری ساخت و پایهگذار نخستین برد شاگردان سیمونه اینزاگی در فصل 2025-2024 بود.
ارسال به دوستان
اسون گوران اریکسون درگذشت
سرمربی سوئدی پیشین تیم ملی انگلیس در مبارزه با بیماری سرطان تسلیم شد و جان سپرد. به گزارش اسکای اسپورتس، اسون گوران اریکسون، دیروز در 76 سالگی درگذشت. اریکسون ابتدای سال میلادی جاری اعلام کرد به سرطان پانکراس مبتلا شده و حداکثر یک سال دیگر زنده خواهد بود اما فرصتش برای زندگی کمتر از چیزی بود که اعلام کرده بود.
ارسال به دوستان
اگر قرار است برای تیم ملی والیبال گزینه درجه 2 خارجی بیاورید، همان گزینه داخلی بهتر است
اعتماد به خودی
ایمان گودرزی: انتخاب سرمربی برای تیم ملی والیبال بدل به یک پروژه عجیب و فرسایشی شده که به نظر میرسد فرجام خوبی نخواهد داشت. بعد از ناکامیهای سریالی در لیگ ملتهای والیبال با یک مربی درجه 3 و گمنام به نام پائز، رئیس فدراسیون والیبال در پایان این رقابتها اعلام کرد برای نجات والیبال از این سیاهچاله ناکامی سراغ یک مربی درجه یک خارجی خواهد رفت و تاکید کرد این پروژه را تا بعد از المپیک به تاخیر خواهد انداخت تا در فرصت و آرامش با یک مربی درجه یک برای تیم والیبال به توافق برسد. او حتی این استدلال را آورد که اغلب مربیان درجه اول دنیا تا پایان المپیک تحت قرارداد با تیمهای المپیکی هستند و انتقال پروژه استخدام سرمربی جدید به بعد از المپیک این فرصت را در اختیار ایران قرار خواهد داد تا با یک مربی مطرح به جمعبندی و توافق برسد. حالا المپیک تمام شده و شمارش معکوس برای معرفی سرمربی جدید آغاز شده اما خبرهای رسیده از راهروهای فدراسیون والیبال حاکی از آن است که گزینه درجه اولی در کار نخواهد بود و در نهایت باز هم فدراسیون والیبال سراغ گزینههای درجه 2 خواهد رفت؛ آنچه برای والیبال ایران هیچ آوردهای نخواهد داشت. ناکامی در جذب مربی خارجی درجه اول 2 دلیل عمده دارد؛ نخست اینکه تعداد قابل توجهی از این فهرست حاضر نیستند به ایران بیایند و دلیل دوم اینکه قیمت آنهایی هم که حاضر به حضور در ایران هستند، بشدت بالاست و پرداخت آن از توان فدراسیون والیبال خارج است. مربی خارجی درجه یک قیمتی
میلیون دلاری دارد و پرداخت آن با قیمت افسارگسیخته دلار و البته شرایط اقتصادی کشور کاری اگر نگوییم غیرممکن، بلکه سخت و دشوار است.
از همین رو فدراسیون والیبال چارهای ندارد جز اینکه سراغ گزینههای درجه 2 خارجی برود؛ گزینههایی که بیتردید احتمال موفقیت آنها در والیبال ایران ناچیز است و به سمت صفر میل میکند. از همین رو جذب چنین گزینهای تنها اتلاف پول و سرمایه و البته از دست دادن زمان است که شرایط تیم ملی را از آنچه هست، بدتر میکند. نباید فراموش کرد که فدراسیون والیبال برای جذب سرمربی درجه یک و مطرح خارجی تنها یک دلیل دارد و آن هم خروج از شرایط نابسامان فعلی است، شرایطی که با یک انتخاب غلط بدتر هم خواهد شد.
به نظر میرسد در شرایط فعلی عاقلانهترین کار برای فدراسیون والیبال سپردن نیمکت تیم ملی به یک چهره معتمد و امتحان پسداده باشد که حداقل میتوان با او به سقوط فکر نکرد. فردی که والیبال ایران را بخوبی میشناسد، سالهای سال در کادر فنی تیمهای ملی در کنار مربیان خارجی مطرح کار کرده، گوشت و پوست و استخوانش با والیبال ایران ممزوج شده، بازیکنان تیم ملی و البته لیگ را کامل میشناسد و مدیریت تیم که به نظر مهمترین نیاز این تیم ازهمگسیخته است، توانایی دارد.
پیمان اکبری، مربی کهنهکار ایران در شرایط فعلی میتواند بهترین گزینه باشد. فراموش نکنیم که اکبری در هفته سوم لیگ ملتها و بعد از برکناری پائز در
سختترین هفته لیگ ملتها تیم ملی داغان و بیروحیه ایران را بخوبی جمع کرد تا آن تیم ورشکسته و درهمشکسته بعد از 13 باخت متوالی رنگ برد را ببیند و مقابل 2 قدرت بزرگ جام یعنی آمریکا و هلند به پیروزی برسد.
اکبری البته که در لیگ هم رزومه قابل اعتنایی دارد و سالها در مکتب مربیان بزرگ والیبال که به ایران آمدهاند، تلمذ کرده. با جمعبندی همه این فاکتورها میتوان به او اعتماد کرد و از آینده تا حدودی مطمئن بود. اگر قرار به جذب مربی درجه یک خارجی باشد که حرفی نیست اما اگر قرار باشد دوباره در روی همان پاشنه بچرخد و دلارها دور ریخته شوند و مربیان درجه 2 هدایت تیم ملی را برعهده بگیرند اکبری قطعا گزینه بهتر و انتخاب معقولتری است.
ارسال به دوستان
علیرضا دبیر: نیاز به زیرساختهای قوی داریم
کشتی هویت ملی ایران است
مراسم روز ملی کشتی به مناسبت سالروز تولد غلامرضا تختی، همچنین مراسم بزرگداشت استاد منصور برزگر و تجلیل از مدالآوران المپیک دیروز دوشنبه در فدراسیون کشتی برگزار شد. در این مراسم احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان، سیدمحمدشروین اسبقیان، برنا فیروزی، مهرداد علیقارداشی، عبدالمهدی نصیرزاده، پژمان درستکار، حسن رنگرز، عباس جدیدی و علیرضا حیدری و سایر پیشکسوتان حضور داشتند.
در ابتدای مراسم منصور برزگر گفت: قهرمانان ما هیچکدام کاخنشین نبودند و همه از کوخنشینی به کاخنشینی رسیدند. این راه خیلی سخت است، کسی که قصد کسب مدال المپیک را دارد باید در این راه سخت از همه لذتها چشمپوشی کند. کشتیگیر باید برای رسیدن به مدال المپیک عمر و جوانیاش را بگذارد. از فدراسیون کشتی به خاطر برگزاری چنین مراسمی تشکر میکنم، امروز روز جهانپهلوان تختی است. وقتی میگویند پهلوانی برای ایرانیان است و به این منطقه جغرافیایی محدود نمیشود. مرام پهلوانی و قهرمانی با محیط جغرافیای ما آغشته شده و اگر فردوسی از پهلوانی و کشتی میگوید چون در این خطه به دست آمده است. مدالهای کشتی در آذربایجان و داغستان و ایران به دست آمده است. کشتی با پهلوانی آمیخته شده و باید راه تختی را دنبال کنیم.
در ادامه مراسم علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی گفت: دوست ما در کارهای عمرانی احمدآقا دنیامالی است و کار عمرانی را از او یاد گرفتم. به همه خیرمقدم و خوشامد میگویم. روزی که رئیس فدراسیون شدم فردا صبح با آقای دنیامالی صبحانه خوردیم، او رئیس فدراسیون قایقرانی بود و 2 مدال طلای آسیایی این رشته در زمان دنیامالی کسب شد. او به من گفت باید برنامه جامع بنویسید. من زمانی که به فدراسیون آمدم گفتم برنامه فدراسیون را به من بدهید، برنامه مسابقات را به من دادند. رئیس فدراسیون کشتی گفت: ما الان برنامه جامع برای ۸ سال آینده داریم، بعضیها گفتند دبیر فقط به دنبال ساختوساز است اما این بازسازی نیست، باید برای پیشرفت فنی کشتی زیرساختها مجهز باشد. روز گذشته تیم ملی نوجوانان نایب قهرمان جهان شد. من تا صبح حرص خوردم چون میدانستم به کجا باختیم. دبیر تاکید کرد: برنامه ۸ ساله برای فدراسیون نوشتم و هر کس به کشتی بیاید باید طبق برنامه جلو برود. رئیس بعدی فدراسیون کار سختی دارد. فدراسیون کشتی به درآمدزایی رسیده است، در کشتی چه زمانی به خاطر یک مدال ۶ میلیارد جایزه دادهاند؟! نمیتوان اقتصاد کشتی را رونق نداد و توقع کسب مدال داشت. دبیر گفت: کشتی هویت ما است، برخی رشتهها از اینکه میگوییم کشتی ورزش ملی است ناراحت میشوند، در صورتی که کشتی ورزش ملی ماست و ثبت شده است. از المپیک قبلی تا المپیک پاریس 3 مدال طلا گرفتیم، حیف است که در ۸۰ سال ۱۰ مدال گرفتیم، یعنی ما نمیتوانیم در این چند سال بیشتر از این مدال بگیریم؟ وی عنوان کرد: ما داریم کم میگذاریم. در علم بدنسازی مشکل داریم و باید آن را رفع کنیم. من در رابطه با کتف حرف زدم و برخیها ناراحت شدند، چرا قبول نمیکنیم ما در برخی موارد ضعیف هستیم و باید آن را درست کنیم؟ کشتی آزاد باید 2 مدال طلا میگرفت، حسن یزدانی یک دقیقه کم آورد. با این حال باید تلاش کنیم. از وزارت ورزش میخواهم به ما کمک کند تا برنامههای خودمان را عملیاتی کنیم. دبیر عنوان کرد: ما حمال کشتی هستیم و باید کار کنیم. متأسفانه برخیها تا هر اتفاقی میافتد قهر میکنند. ما باید کار کنیم. حسن رنگرز الان هدایت کشتی را برعهده دارد، او خودش میداند چقدر ما کار سختی داریم و کار با من هم سخت است. ما روز و شب کار میکنیم و اصلاً خواب نداریم.
ارسال به دوستان
نگاه
روسیه، زنگزور و خفگی ژئوپلیتیک ایران!
رضا رحمتی: اگرچه در این روزها بحث حمله دیوانهوار اسرائیل به نوار غزه، اهمیت رسانهای فراوانی داشته است و توانسته سایر مناسبات سیاسی و ژئوپلیتیکی را متاثر از خود کند و البته چشمهای بینالمللی منتظر پاسخ ایران به تعدی به حاکمیت ایران و متعاقبا ترور اسماعیل هنیه است اما نمیتوان از اتفاقات مرزهای شمال غربی ایران نیز غافل شد. خصوصا که به نظر میرسد دیپلماسی منطقهای و بینالمللی جمهوری باکو در ماهها و بویژه روزهای اخیر بر سر کریدور زنگزور بسیار فعال بوده است و بهنظر میرسد ضرورت دارد توجه رسانهای و متعاقبا حساسیت سیاسی و دیپلماتیک پیرامون این موضوع بیشتر شود.
* ماجرای کریدور زنگزور چیست؟
کریدور یا دالان زنگزور مفهومی است که برای یک دالان ترانزیتی مورد استفاده قرار میگیرد. این دالان فرضی در صورت اجرا به کشور آذربایجان این امکان را میدهد تا سرزمین این کشور را به جمهوری خودمختار نخجوان متصل کند. البته یک مسیر نزدیک به 36 کیلومتری باید آذربایجان را به نخجوان متصل کند و این اتصال نیز باید از طریق استان سیونیک ارمنستان انجام شود.
* کریدور زنگزور از چه تاریخی مفهومسازی شد؟
از آخرین جنگ بین جمهوری باکو و ارمنستان در سال 2020 که آذربایجان موفق شد قرهباغ کوهستانی را با حمایت کامل ترکیه و در سایه غفلت ژئوپلیتیک کشورهای همسایه مجددا تصاحب کند، ارتباط آذربایجان به ترکیه و سپس به اروپا، صورتبندی مفهومی شده است. البته باید توجه داشت که نقش ارمنستان در ایجاد این کریدور بسیار اهمیت دارد. با این حال به سبب تضعیف دولت ارمنستان بعد از جنگ قرهباغ و اعتراضات داخلی فراوان و ایضا رویگردانی دولت پاشینیان از روسیه و تمایل شدید به غرب، به نظر میرسد که ارمنستان توان کافی برای مقابله با ابتکار آذربایجان – ترکیه را نخواهد داشت. بنابراین با وجود اینکه طرح کریدور زنگزور در تباین با بیانیه آتشبس آذربایجان - ارمنستان است که به صورت سهجانبه در پایان جنگ امضا شده است و ارمنستان بارها به این موضوع اشاره کرده که این بخشی از پروپاگاندای آذربایجان است و با این طرح مخالف است اما به نظر نمیرسد دولت پاشینیان توان کافی برای بازی کردن در نقش بازدارنده درباره این کریدور را داشته باشد.
* افزایش معنادار نقش ترکیه در قفقاز
ترکیه که در جنگ اخیر قرهباغ نقش بسیار مهم لجستیکی و منطقهای را بازی کرده بود، بعد از جنگ نیز مهمترین بازیگر قفقاز بوده و تمام تلاش خود را برای تقویت روابط با آذربایجان به کار برده است؛ دیدارهای اردوغان و علیاف، افزایش حجم تجارت بین 2 کشور، روابط هویتی بین «ترکها»، تقویت سازمان کشورهای ترک و مسیر حملونقل بینالمللی خزر، از جمله راههای جدیدی بوده که ترکیه طی سالهای اخیر به آنها متوسل شده است و مناسبات این منطقه را متاثر از خود ساخته است.
* موضع روسیه نسبت به کریدور زنگزور
موضع روسیه نسبت به این کریدور را باید به قبل و بعد از جنگ اوکراین تقسیم کرد. پیش از جنگ اوکراین، روسیه از نظر ژئوپلیتیکی چه از طریق شمال و چه از طریق غرب، امکان دسترسی به اروپا را داشت اما بعد از جنگ اوکراین، هم از غرب و هم از شمال (فنلاند و سوئد)، مسیرهای روسیه به سمت اروپا مسدود شد و بنابراین این کشور به دنبال یافتن راهها یا منافذ جدید برای مناسبات ترانزیتی خود بوده است.
اگرچه روسیه تلاش میکند علنا این موضوع را بیان نکند و اولویتهای سیاسی و ژئوپلیتیکی ایران را نیز درک کند اما دیدار اخیر پوتین از آذربایجان و تفاهمات سیاسی و اقتصادی اخیر روسیه - آذربایجان از دیگر سو، سبب شده است اولویتهای روسیه تغییر کند. بنابراین در ترکیب و اولویتهای ابتکار 3+3 که با اراده کشورهای منطقه برای روابط آذربایجان - ارمنستان به وجود آمده بود، تغییراتی ایجاد شده است؛ خصوصا برای روسیه.
در این بین نگرانی امنیتی ارمنستان نسبت به رفتارهای روسیه و احتمال نزدیکی روسیه به باکو، سبب شده است تا ایروان به صورت شتابزده به سمت غرب حرکت کرده و اولویتهای امنیتی خود را به سمت مناسبات فرامنطقهای به منظور اخذ تضمینهای امنیتی مواجهه با آذربایجان در وضعیت بحرانهای بعدی امنیتی بین 2 کشور ببرد. البته برخی اتفاقات نیز سبب شتاب در عملکرد بازیگری روسیه شده است که میتوان به نزدیکی ارمنستان به غرب اشاره کرد. بنابراین به نظر میرسد انتخاب مسیر جدید به وسیله روسیه، با توجه به ملاحظات امنیتی و ارتباطات بین ارمنستان با غرب نیز بوده است.
* کریدور زنگزور و جایگاه ژئوپلیتیکی ایران
ایجاد این کریدور به صورت ویژه ایران را از مزایای ژئوپلیتیک منطقه قفقاز جنوبی که همواره و به صورت تاریخی بخش مهمی از محورهای مواصلاتی ایران به اروپا را تشکیل میداده است، متاثر میسازد و ایران را از محور مواصلاتی شرق به غرب (ابتکار کمربند - جاده) حذف میکند، همچنین میتواند ایران را از مسیر انتقال گاز کشورهای شمال شرقی ایران شبیه ترکمنستان به غرب حذف کند و موجب قطع شریان ارتباطی ایران با ارمنستان میشود، همچنین یک محور ترکی یا پانترکی در شمال ایران ایجاد خواهد کرد که در درازمدت میتواند مشکلات امنیتی- سیاسی برای ایران به وجود آورد و سایر مضراتی که میتوان به آنها اشاره کرد.
* موضع ایران نسبت به کریدور زنگزور چیست؟
ایران همواره مخالفت خود را با هرگونه قطع شریانهای ارتباطی ایران به قفقاز جنوبی و سپس اروپا از مسیر قفقاز اعلام کرده است. کریدور زنگزور قطعا منافع ملی ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ایجاد این کریدور مستقیما ایران را از قفقاز جنوبی خط خواهد زد.
* ایران چه کند که دچار خفگی ژئوپلیتیکی نشود؟
با توجه به سرعت اتفاقات در قفقاز جنوبی و خصوصا تحت تاثیر قرار گرفتن مرزهای شمال غربی و اولویتهای امنیتی و ترانزیتی ایران، بهنظر میرسد ممانعت از سرعتگیری اتفاقات به ضرر ایران در این حوزه منطقهای از اولویت برخوردار است. ایران هم باید از نقش و نفوذ سیاسی و دیپلماتیک خود برای جلوگیری از شکلگیری کریدور زنگزور استفاده کند و هم مناسبات خود با کشورهای قفقاز را بازروایی کند. علاوه بر این با توجه به توافقات ایران با باکو مبنی بر عبور خط ترانزیتی از آذربایجان به نخجوان از داخل ایران، اصرار بر ارمنی ماندن این خط 36 کیلومتری (در استان سیونیک ارمنستان)، ایجاد روابط کارکردی با کشورهای 3+3 و به صورت خاص روسیه، استفاده از نقش میانجیگری برای حل و فصل اختلافات بین آذربایجان و ارمنستان و ممانعت از اتخاذ سیاستهای ترکیسازی مرزهای شمال غربی، تلاش برای بازگرداندن ارمنستان به ائتلافهای منطقهای به جای ائتلافهای بینالمللی، باید بتواند راهها و مسیرهای منطقهای را دنبال کند.
ارسال به دوستان
دیدگاه
تحلیلی بر رفتار ایران پس از عملیات وعده صادق
زینب اصغریان: با پاسخ محکم جمهوری اسلامی ایران به جنایات رژیم صهیونیستی در تعرض به کنسولگری ایران در دمشق و به شهادت رساندن دیپلماتهای ایرانی، جلسه شورای امنیت بدون صدور قطعنامه پایان یافت و این جلسه که به درخواست رژیم صهیونیستی تشکیل میشد، بینتیجه ماند. اکونومیست حمله ایران را «خودنمایی برای تنشزدایی» نامید و امریکن کانسرویتیو هم نوشت: «ایران تلاش کرد تا اینگونه ـ با افزایش قدرت بازدارندگی خود ـ از شعلهور شدن جنگ جهانی سوم اجتناب کند». اما نوع واکنش ایران به پاسخ رژیم هم درخور توجه بود. اینکه تهران به طور مجدد پاسخ نداد و خویشتنداری را فن سیاسی - امنیتی خود قرار داد، نشان دیگری از حکمرانی عقلانی در تهران بود. از طرفی ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی که با از دست دادن قدرت بازدارندگی خود مواجه بودند، تلاش زیادی داشتند تا تحرکات خود را افزایش دهند و با این روش ناکامی گذشته را جبران کنند. همان زمان با این تحولات، آیپک ـ کمیته
روابط عمومی آمریکا و اسرائیل ـ با انتشار تصویری از رهبر معظم انقلاب و سردار سلامی در کنار موشکهای ایرانی نوشت «ایالاتمتحده آمریکا باید در کنار متحد ما ـ اسرائیل ـ بایستد» و بعد به نمایندگان کنگره توصیه کرد «بودجه نظامی دفاعی خود در حمایت از رژیم اسرائیل را افزایش دهند»، ضمن آنکه کوشید نشان دهد «ایالاتمتحده آمریکا همواره در کنار رژیم صهیونیستی است». اما نوع پاسخ فرمانده سپاه به مساله حفاظت و تأمین امنیت مراکز هستهای ایران نیز درخور توجه بود و نشان از آن داشت که ایران به قصد ایجاد معادلات جدید در کمین نشسته و مترصد خلق موازنه قدرت در منطقه است. نیویورکتایمز هم نوشت: «ایران انفجارهای اصفهان را کماهمیت جلوه داد و تقریباً چیزی درباره حمله محدود اسرائیل که خسارت کمی نیز به دنبال داشت، مطرح نکرد». صدالبته که این محاسبات نشاندهنده راهبرد مدبرانه حاکمیت در مواجهه با بحرانهای امنیتی است. به رغم اینکه ایران در پی آن است که آستانه تحمل دشمنان خود را بالا ببرد اما به آرامی حرکت خود را از محدوده خاکستری پیش از جنگ به تصمیمی فراتر از انتظار داخلی و تصور خارجی سوق میدهد. مساله مهمی که باید به آن توجه داشت این است که رژیم صهیونیستی نیز در این میان، صرفاً با پاسخهایی محدود تلاش دارد خود را با ایران گلاویز نکند و صرفا از تریبونهای تبلیغاتی خود هشدار دهد که امکان دسترسی برای حمله به نقاط استراتژیک ایران را در اختیار دارد.
ناگفته پیداست که در تمام این سالها مساله بازدارندگی دال اصلی گفتمان مسؤولان امنیتی- سیاسی
جمهوری اسلامی، اعم از دستگاه دیپلماسی و فرماندهان نظامی کشور است، البته برخی مسؤولان هم گاه با کنایههای رسانهای سخن از احتمال جدیدی در ایجاد بازدارندگی هستهای به میان میآورند که به نوبه خود شایان توجه و حائز حساسیتهای بالای رسانهای است. چنانچه دکتر خرازی در راستای افزایش قدرت بازدارندگی تهران چندی پیش اذعان کرد: «در صورت تهدید موجودیت ایران، دکترین هستهای کشور را تغییر میدهیم».
بنیاد استیمسون در یادداشتی بیان کرد: «ایالاتمتحده در ارزیابیهای خود به این نتیجه رسیده است که ایران هیچ نقشی در طراحی عملیات توفان الاقصی نداشته و در شرایطی است که رفتارش تا ماهها مهار شده است!» اما نه آمریکاییها و نه حتی ایرانیان تصوری از حمله حسابشده در عملیات بزرگ «وعده صادق» نداشتند. اینجا بود که معادله جدیدی در تنشزدایی توسط ایران رقم خورد و نشان داد ایرانیها قصد موازنه قدرت دارند و نه موازنه وحشت! خانم اشفورد در فارین پالیسی از این حقیقت پرده برداشته و میگوید که «ایرانیها میخواستند صرفا پیامی را صادر کنند و به دنبال تشدید اوضاع نبودند».
اما آن چیزی که ورق را برگرداند و تعادل موازنه را برهم زد، تجاوز مجدد رژیم صهیونیستی به خاک ایران و ترور دکتر اسماعیل هنیه بود که واکنشهای جدی مسؤولان ایرانی را در پی داشت. رهبر معظم انقلاب سخن از «خونخواهی شهید» به میان آوردند. مسؤولان نظام هم از پاسخ قطعی ایران سخن گفتند. به سرعت، دبیر کل حزبالله لبنان، سیدحسن نصرالله نیز در سخنان خود از عبارت «شویه شویه - یواشیواش» استفاده کرد که از مهمترین راهبرد کنونی جبهه مقاومت یعنی استهلاک روانی دفاعی دشمنان پرده برمیداشت. این پاسخ که نیروهای مقاومت به تدریج و در زمانی نامعلوم به سراغ رژیم خواهند رفت و خواب را از چشمان آنان خواهند ربود، دکترینی بود که بشدت مورد انزجار طرف مقابل است. رخدادی که به حقیقت پیوست و رژیم اسرائیل هفتهها مردم اراضی اشغالی را دعوت به اقامت در مخفیگاههای خود کرد و رسانههای صهیونیستی از خستگی و نگرانی مداوم نیروها و همپیمانان متجاوزشان سخن گفتند.
اما در این میان حادثهای رخ داد که ممکن است ایران را گرفتار بازی زمانی کند. مذاکرات صلح از سر گرفته شد و جو بایدن به «انصراف ایران از حمله به اراضی اشغالی» اظهار امیدواری کرد. او گفت: «انتظار دارد در صورت دستیابی به توافق آتشبس در غزه، ایران از حمله احتمالی خود به اسرائیل خودداری کند». این اظهارات بازتاب گستردهای در رسانههای ایرانی داشت. هرچند از آنچه در پشتپرده میگذرد خبری در دست نیست اما مسؤولان ایرانی از عزم جزم جمهوری اسلامی برای پاسخ به اسرائیل خبر دادهاند، هرچند ممکن است تحقق آتشبس - اگرچه بعید به نظر میرسد حادث شود - در کیفیت و حجم پاسخ ایران مؤثر باشد.
چنانکه برخی کارشناسان روابط بینالملل اظهار داشتهاند که حساب آتشبس را باید از حساب پاسخ متقابل ایران جدا کرد؛ چرا که این پاسخ میتواند متضمن 2 نکته باشد: اول مقابله به مثل و خونخواهی شهید هنیه است و دوم تجاوز به تمامیت ارضی ایران که نباید بیپاسخ باقی بماند. در غیر این صورت، هرگونه نمایش ضعف منجر به تنزل جایگاه دفاعی کشور در منطقه و از دست رفتن تدریجی قدرت بازدارندگی ایران در نظام بینالملل خواهد بود. آری! اگر تحقق آتشبس در غزه قریبالوقوع باشد، میتواند بخشی از مقاصد منطقهای ایران را حاصل کند اما اولا به دلیل ضعف دیپلماسی رسانهای و فقدان ابزارهای لازم در دیپلماسی عمومی، این توافق مصادره به مطلوب اصحاب رسانهای قدرت خواهد شد و تمام سران مذاکرهکننده اعم از آمریکا و چین تا قطر و مصر و اردن از آن سهمخواهی خواهند کرد که نصیب ایران از این پروپاگاندای جهتدار، تقریبا هیچ است. در ثانی، تجاوز به خاک سرزمینی به هیچ وجه با مذاکره و آتشبس در کشوری ثانی جبرانپذیر نیست و این حسابی جداست!
مساله مهمتر آنکه با دیپلماسی عمومی و فعالیت جدی دستگاه وزارت خارجه باید افکار عمومی جهان را برای پاسخ ایران آماده کرد تا بتوان بازدارندگی مناسبی از حرکت بعدی ایران دریافت کرد. در غیر این صورت اقناع افکار عمومی سخت خواهد بود. فراموش نکنیم طبق آمار موسسه مرکز تحقیقات و نظرسنجی فلسطین «پس از عملیات «وعده صادق»، محبوبیت ایران 19 درصد افزایش یافت» که قبل از آن لااقل در کرانه باختری، از محبوبیت چشمگیری برخوردار نبود. این مساله به دلیل نبود پیوست فرهنگی ـ رسانهای و فقدان پیشنیازهای دیپلماتیک متناسب با فعالیتهای نظامی ـ امنیتی کشور، امری حائز توجه است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|