|
اخبار
دعوت ۲۲ تکواندوکار به اردوی تیم ملی
دور جدید تمرینهای تیم ملی تکواندو از دهم آذر با حضور ۲۲ تکواندوکار در محل خانه تکواندو آغاز میشود.
به گزارش ایسنا، با تصمیم سازمان تیمهای ملی تکواندو، دور جدید تمرینهای تیم ملی از دهم آذر در محل خانه تکواندو برگزار خواهد شد. بر همین اساس کادر فنی تیم ملی با حضور در رقابتهای لیگ برتر و نظارت بر همه مسابقات برگزارشده، اسامی ۲۲ تکواندوکار را برای حضور در دور جدید تمرینهای آمادهسازی تیم ملی اعلام کرد.
یاسین ولیزاده، سامان ضیایی، ابوالفضل زندی، مهدی حاجموسایی، علیرضا حسینپور، متین رضایی، حامد اصغری، امیرسینا بختیاری، امیررضا صادقیان، محمدحسین یزدانی، امیرمحمد رحمانی، محمدحسین زاهدی، سعید فتحی، محمدحسن پلنگافکن و دانیال تاجرزاده از لیگ برتر، مهدی رزمیان، سینا محترمی، امیرمحمد اشرافی و علیاکبر ابراهیمی با کسب مدال طلا و نقره نوجوانان جهان به همراه میرهاشم حسینی، آرین سلیمی و مهران برخورداری به اردوی آمادهسازی دعوت شدند و باید روز دهم آذر خود را به کادر فنی معرفی کنند.
همچنین کادر فنی تیم ملی با نظارت بر هفتههای آتی لیگ برتر شرایط حضور تکواندوکاران شایسته در اردوی تیم ملی را فراهم خواهد کرد. هدایت تیم ملی بر عهده مجید افلاکی است.
***
محمد محبی: باید تا دقیقه آخر تمرکزمان روی بازی باشد
هافبک تیم ملی ایران پیش از دیدار تیم ملی برابر قرقیزستان گفت: باید از بازی قبل درس بگیریم و با تمام تمرکز تا دقیقه آخر بازی کنیم.
تیم ملی فوتبال ایران در هفته ششم مرحله سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ امروز از ساعت ۱۷:۳۰ در بیشکک میهمان قرقیزستان است. محمد محبی، بازیکن تیم ملی فوتبال ایران دیروز در نشست خبری پیش از بازی اظهار کرد: هر بازی مقدماتی و دوستانه برایمان حکم خاصی دارد و باید با ۱۰۰ درصد توان وارد بازی شویم. دیروز نخستین جلسه تمرینی خود را انجام دادیم و به دلیل سفر طولانی به لائوس نتوانستیم در ایران تمرین کنیم و پس از ریکاوری راهی قرقیزستان شدیم. امیدوارم تمرین خوبی داشته باشیم و برای بازی مهم با قرقیزستان آماده شویم. وی ادامه داد: باید از بازی قبل [برابر کرهشمالی] درس بگیریم. ممکن است این بازی مثل بازی قبل ۱۰ دقیقه وقت اضافه داشته باشد، پس باید با تمام تمرکز تا دقیقه آخر بازی کنیم و انشاءالله با دست پر به ایران برگردیم.
محبی همچنین درباره حضور بازیکنان جوان در فهرست تیم ملی گفت: در نخستین روزی که امیر قلعهنویی، سرمربی تیم ملی شد، تمام دیدش روی بازیکنان جوان بود و این پیغام را به بازیکنان شاغل در ایران و خارج از ایران رساند که اگر در تیم خود خوب باشند، به تیم ملی دعوت خواهند شد. بزرگترهای تیم همیشه کنار ما بودند و سوالات ما را بخوبی پاسخ دادند و ما را راهنمایی کردند. اگر جوانان خوب کار کنند، قلعهنویی و کادرش به آنها کمک میکنند تا بهترین عملکرد را در تیم ملی داشته باشند.
***
سرمربی امصلال قطر گزینه هدایت سپاهان شد
سرمربی فرانسوی تیم فوتبال امصلال قطر در آستانه هدایت تیم فوتبال سپاهان قرار گرفته است.
به گزارش مهر، پاتریس کارترون، سرمربی فرانسوی فعلی تیم امصلال قطر گزینه نهایی مدیران باشگاه سپاهان برای هدایت این تیم است که توافق با او انجام شده و در همین رابطه باشگاه سپاهان برای فسخ قرارداد او با باشگاه امصلال مبلغی را هم به این باشگاه قطری پرداخت خواهد کرد. این مربی کار خود را سال ۲۰۰۸ با تیم کان آغاز کرد و بعداً به تیمهایی چون دیژون، مالی، تیپی مازمبه و دیگر تیمهای بزرگ آفریقایی و آسیایی پیوست.
برخی از مهمترین تیمهایی که کارترون آنها را هدایت کرده عبارتند از: تیپی مازمبه (کنگو) که در آنجا موفق به کسب عنوان لیگ قهرمانان آفریقا شد، الزمالک (مصر) که در آنجا توانست قهرمانی لیگ مصر را به دست آورد و راجا کازابلانکا (مراکش) که با آن موفق به کسب سوپرجام آفریقا شد.
***
احتمال امتناع تیم ملی بسکتبال قزاقستان از سفر به ایران
در فاصله 3 روز مانده به دیدار تیمهای ملی بسکتبال ایران و قزاقستان، هنوز قزاقها اقدامی برای سفر به تهران انجام ندادهاند و همین مساله احتمال لغو این دیدار را پررنگ کرده است. در چارچوب پنجره دوم انتخابی کاپ آسیا، روز جمعه (۲ آذر) تیم ملی بسکتبال ایران در تهران در سالن زندهیاد محمود مشحون میزبان قزاقستان است. این در حالی است که در فاصله ۳ روز مانده تا زمان برگزاری این دیدار، قزاقها هنوز اقدامی برای سفر به ایران انجام ندادهاند. آنها فهرست بازیکنان و مربیان خود را جهت انجام این دیدار به فدراسیون بسکتبال ایران اعلام نکردهاند تا هماهنگیهای لازم برای رزرو هتل آنها و همچنین بلیت سفرشان انجام شود. این در حالی است که مشابه این اقدامات چند روز پیش برای تیم داوری و کادر اجرایی معرفی شده از سوی کنفدراسیون بسکتبال آسیا توسط فدراسیون ایران انجام شد و طبق برنامه آنها ۲ روز پیش از مسابقه به ایران سفر میکنند. همین موضوع یعنی عدم انجام اقدامات لازم از سوی قزاقستان برای حضور در ایران، ابهاماتی را درباره عدم انجام سفرشان ایجاد کرده بویژه که فاصله زمانی زیادی تا این بازی باقی نمانده است.
***
فرانسه در جوزپه مهآتزا از ایتالیا انتقام گرفت
فرانسه در دیدار برگشت مقابل ایتالیا انتقام بازی رفت را گرفت و این تیم را در خانه با نتیجه 3 بر یک شکست داد. در جریان این مسابقه که از هفته ششم لیگ ملتهای اروپا برگزار میشد، آدرین ربیو (2 بار) و لوکاس دینیه برای فرانسه گلزنی کردند و تنها گل ایتالیا را نیز کامبیاسو به ثمر رساند.
ارسال به دوستان
تیم ملی فوتبال برای بزرگی نیاز به دوست داشتن همه ما دارد
حمایت ملی
باربد بهراد: تیمی که در میان انتقادات سریالی و مداوم قرار دارد، شاید شایسته تحسین بیشتری باشد. تیم ملی ایران با کسب 13 امتیاز از ۵ مسابقه و ۱۵ امتیاز ممکن در مرحله مقدماتی جامجهانی 2026، در آستانه صعودی آسان و سریع به این رقابتها قرار دارد. شاگردان امیر قلعهنویی با تفاضل مثبت ۶ و تنها یک تساوی در برابر ازبکستان، نشان دادهاند مسیرشان برای چهارمین حضور متوالی در این تورنمنت معتبر هموار است.
* انتقادهای بیپایان، حتی در روزهای موفقیت
بهرغم این نتایج مثبت، عملکرد تیم ملی بویژه قلعهنویی بهعنوان سرمربی، همچنان در معرض انتقادات گسترده رسانهای و مردمی قرار دارد. هر چند بررسی و نقد عملکرد تیم ملی در برخی زمینهها طبیعی است اما گاهی اغراق در مشکلات تیم، چهرهای متفاوت از واقعیت ارائه میدهد.
* مسأله قرعه آسان یا دشوار؟
یکی از انتقادات رایج، آسان بودن گروه ایران در این مرحله است. هر چند انتخاب گروه خارج از کنترل کادر فنی است اما آمارها نشان میدهد گروه ایران از گروه کرهجنوبی چالشبرانگیزتر است. حضور ازبکستان به عنوان تیمی قدرتمند و قطر قهرمان ۲ دوره اخیر جام ملتهای آسیا در گروه ایران، خلاف تصور برخی کارشناسان را ثابت میکند.
در مقایسه با سال 2010، تیم ملی ایران این بار نتایج بهتری کسب کرده است. در آن زمان، با وجود ستارههای بینالمللی، حتی موفق به حضور در مرحله پلیآف هم نشدیم. این در حالی است که گروه فعلی ایران از آن دوره آسانتر به نظر نمیرسد.
* پیروزی تاریخی مقابل ژاپن
در کنار این انتقادات، باید به عملکرد شاگردان قلعهنویی در جام ملتهای آسیا مقابل ژاپن اشاره کرد. تیم ملی ایران در آن دیدار تاریخی، نمایشی مقتدرانه ارائه داد و تیمی در کلاس جهانی را شکست داد. این موفقیت نشاندهنده تواناییهای کادر فنی و بازیکنان تیم ملی است.
* نفوذ بازیکنان بزرگ در تیم ملی؟
ادعاهایی مبنی بر دخالت بازیکنان شاخص مانند مهدی طارمی و علیرضا جهانبخش در تصمیمات کادر فنی، بدون سند و مدرک معتبر مطرح شده است. حتی اگر این بازیکنان به عنوان مشاورانی تاثیرگذار عمل کنند، این رویه در فوتبال حرفهای کاملا طبیعی است. مثال بارز آن، نقش لیونل مسی و کریستیانو رونالدو در تیمهای ملیشان است.
* جوانگرایی؛ نیازمند برنامهریزی طولانیمدت
انتقاد دیگری که مطرح میشود، کمبود جوانگرایی در تیم ملی است. هر چند قلعهنویی در اردوهای اخیر چند بازیکن جوان را معرفی کرده است اما مشکل اصلی کمبود استعدادهای باکیفیت در برخی پستها، همچون دفاع میانی، به سیستم کلی فوتبال ایران بازمیگردد.
* ضرورت حمایت از تیم ملی
تیم ملی فوتبال ایران در آستانه صعود با یکی از مقتدرانهترین نتایج تاریخ خود در مرحله مقدماتی جامجهانی قرار دارد. در این شرایط، تندی و خشونت در انتقادات نهتنها بیاثر، بلکه ممکن است به انگیزه بازیکنان و کادر فنی لطمه وارد کند. شاید وقت آن رسیده باشد در کنار نقدهای سازنده، کمی هم احترام و قدردانی نثار این تیم شود.
با توجه به عملکرد کنونی، تیم ملی ایران شایسته تحسین برای نتایج درخشان خود است و میتواند در آینده نزدیک، به دستاوردهای بزرگتری هم دست یابد.
***
قلعهنویی در پاسخ به انتقادات درباره نیمه دوم بازی با کره شمالی:
برخی فرق ساختار دفاعی اشتباه را با گل اتفاقی نمیدانند
امیر قلعهنویی، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در نشست خبری پیش از دیدار ایران ـ قرقیزستان اظهار کرد: خوشحالم که تیم ملی ایران در زمانی که مسؤولیت این تیم را دارم در ۲۹ بازی، ۷۱ گل زده است. وی ادامه داد: این در حالی است که تیم ملی با یک نگرش ۱۰ ساله مواجه بوده ولی ما در کمترین زمان توانستیم تیمی تهاجمی درست کنیم. خوشحالم که بعد از ۱۸ سال، تیم ملی ایران در رنک ۱۹ قرار گرفته است. خیلی خوشحالم تیم ملی فوتبال ایران در بین ۱۸ تیمی که درگیر مقدماتی جامجهانی هستند، یکی از 3 تیمی است که ۱۳ امتیازی هستند. ژاپن، ایران و کره ۱۳ امتیازی هستند. سرمربی تیم ملی فوتبال همچنین گفت: تیم ملی در بدترین شرایط ممکن این آمار را به دست آورده است. بحث تحریمها، نداشتن زمین و همین طور مشکلات فدراسیون وجود دارد. اینها آماری است که مجموعه فدراسیون به ریاست آقای تاج و تیم به دست آوردهاند. از مجموعه تیم بویژه بزرگترها تشکر میکنم. خیلیها میگویند این تیم ملی بیحاشیهترین تیم ملی است. اینکه بیحاشیهترین تیم ملی باشی، نتایج قابل قبول به دست بیاوری، بعد از ۱۸ سال در رنک ۱۹ جهان باشی، جای تشکر دارد. قلعهنویی در ادامه درباره انتقادها از تیم ملی به خاطر نمایش ضعیف در نیمه دوم برابر کرهشمالی گفت: واقعا متاسفم برخی فرق ساختار دفاعی با اشتباهات فردی را با گل اتفاقی نمیتوانند تشخیص دهند. وی ادامه داد: اشتباه فردی و گل اتفاقی، با ساختار دفاعی متفاوت است. ساختار دفاعی تیم ما واقعا خوب است. فردا (امروز) هم بازی مهمی داریم. ما بعد از ۲ پرواز ۸ و ۹ ساعته به اینجا آمدهایم. دیروز بازیکنان شاداب بودند و امیدوارم برای بازی تیم آمادهای داشته باشیم. اگر پیروز شویم تقریبا به جامجهانی صعود کردهایم اما در بازیهای بعد هم باید با همین انگیزه پیش برویم. سرمربی تیم ملی در پاسخ به سوالی درباره چشمانداز تیم ملی فوتبال کشورمان گفت: به این سوال باید از چند نگاه جواب بدهم. روز اول که مسؤولیت تیم را برعهده گرفتم به بازیکنان گفتم باید نگاه بالا داشته باشید. در جام ملتهای آسیا بارها گفتم ما و ژاپن در فینال خواهیم بود و باید ژاپن را ببریم. برد ژاپن رخ داد و از روز اول به بازیکنان گفتم باید متر بالاتری داشته باشیم. الان هدف ما این است که حضور زودهنگامی در جامجهانی داشته باشیم. خوشایند خیلیها نیست که یک تیم ملی با مربی ایرانی چنین صعود سریعی داشته باشد. ترکشهای آنها شروع شده و این موضوع مرا یاد جام ملتهای ۲۰۰۷ میاندازد. خوشایند خیلیها نیست که با یک مربی ایرانی به جامجهانی برویم؛ شاید چون خیلی مسائل آنها قطع میشود اما هدف ما صعود به جامجهانی است و بعد هم هدف ما این نیست که صرفا یک مرحله صعود کنیم. به بازیکنان گفتهام به صعود از ۲ مرحله فکر کنید.
ارسال به دوستان
آکادمیهای فوتبال؛ گنچ مغفول اما در معرض تهدید
عبدالله دارابی: کشور ما سرشار از استعدادهای ناب بالقوه در عرصههای مختلف بوده و هست؛ سرمایه گرانبهایی که همین کشورهای اطرافمان در حسرت نداشتن یا آرزوی داشتنش میسوزند و میسازند.
ورزش یکی از همین عرصهها است که اگر مدیریت و تصمیمگیری در کشور ما بویژه ورزش، سازوکاری درست داشت چه سرمایههایی که بارور میشد و چه سودهای معنوی و مادیای که نصیب ورزشمان میگردید اما افسوس که به خاطر این کمبود، چه استعدادهایی که فرصت رشد نیافتند یا هدر رفتند، به رغم اینکه عملا تجربه کردهایم توجه و سرمایهگذاری در این مقوله، چه توفیقات و نشاط اجتماعیای را برایمان به ارمغان آورده است؛ فقط در یک نمونه بارز آن کافی است مروری بر وضعیت و جایگاه قارهای و جهانی والیبال کشورمان قبل و پس از آن سرمایهگذاری و برنامهریزی اصولی فدراسیون در دهه ۸۰ داشته باشیم.
این ظرفیت در فوتبال به دلیل توجه و اشتیاق بیشتر جامعه هدف و افزایش اقبال عمومی خانوادهها به فوتبالیست شدن فرزندان و بهرهوری از عواید آن، به مراتب بیشتر است اما فقدان توجه شایسته، نگاه درست، برنامهریزی صحیح و متاسفانه وجود نگاههای کاسبکارانه، آن رشد و پیشرفت جهانی در والیبال را از فوتبالمان دریغ کرده است! آکادمیهای ۲ باشگاه پرطرفدار استقلال و پرسپولیس که از حیث اقبال عمومی و پتانسیل، ظرفیت شگرف و منحصر به فردی دارند و میتوانند - و باید - پیشتاز این مقوله باشند، متاسفانه در آخر صف جا دارند! حال آنکه اگر تفکر و نگاهی درست به مجموعه مدیریتی این ۲ باشگاه پرطرفدار احاطه داشت، این پتانسیل را که در واقع گنجی گرانبهاست مورد توجه و اهمیتی چندین برابر قرار میداد و برای بهرهوری از این ظرفیت منحصر به فرد، برنامهها و نقشهها در سر میپروراند اما افسوس که نزد مدیران این ۲ باشگاه، توجه به آکادمی و ظرفیت آن بیشتر به «کسب درآمد فیالحال» منحصر میشود نه آیندهنگری، آیندهسازی و کسب درآمد پایدار!! متاسفانه حتی هر از گاهی، از آکادمیهای این ۲ باشگاه اخبار ناخوشایندی نیز به گوش میرسد که تاسفها را چند برابر میکند؛ حال آنکه این گنج مغفول باید به درستی قدر دانسته شود، از تهدیدات حفاظت شود و برای بهره بردن از آن اهتمام جدی مبذول شود. در حالی که مدیران این ۲ باشگاه داعیه حرفهایگری(!) دارند و در سخنان و توجیهات و اعتراضات خویش، متمسک به مثال زدن از فوتبال روز دنیا میشوند، به این مقوله مهم و مورد توجه در فوتبال جهان بیتوجهند! کاش این مدیران قدری درباره توفیقات باشگاهی چون بارسلونا و نقش لاماسیا در آن مطالعه میکردند یا نگاهی به باشگاه سپاهان و منافعی که از توجه به آکادمی خویش برده و میبرد، میانداختند.
مخلص کلام اینکه آکادمیهای فوتبال بویژه در این ۲ باشگاه پرطرفدار، گنجهایی مغفول و متاسفانه در معرض تهدیدند؛ مواهبی که توجه اصولی بدانها، سرمایهگذاری مادی و معنوی است نه هزینهسازی، البته به شرطها و شروطها.
ارسال به دوستان
سرمربی تیم ملی بسکتبال ایران:
به دنبال تغییر نسل در بسکتبال ایران هستم
گروه ورزشی: سرمربی یونانی تیم ملی بسکتبال کشورمان گفت: بازیکنان زیادی را از نظر سن و تجربه دیدم که خوب بودند اما ما باید تغییر نسل داشته باشیم. بزرگترین چالش من در حال حاضر انتقال فلسفه کاری خودم به بازیکنان است. به گزارش ایرنا، «سوتیریس مانولوپولوس» دیروز در نشست خبری خود در آستانه بازی با قزاقستان در پنجره دوم کاپ آسیا اظهار داشت: فکر میکنم همه میدانند چه کاری را باید انجام داد. ایران دیگر حامد حدادی را در اختیار ندارد و بازیکنان جوانی داریم که آینده را تشکل میدهند. فلسفه متفاوتی را باید ارائه دهیم و این همان چیزی است که ۱۰ سال قبل باعث موفقیت تیم ملی شد. وی تاکید کرد: مانند تیمهای اروپایی باید تیممحور باشیم، نه بازیکنمحور. تیمها همیشه درگیر توپ هستند و هر بازیکنی که توپ دستش است امتیازآوری میکند اما من میخواهم این را تغییر دهم و تیمی کار کنیم. نمیگویم بازیکنان عادتهای بدی دارند اما باید آنها را تغییر دهم و به سمت پیشرفت برویم. باید صبور باشیم و به خاطر همین نیاز به زمان است. سرمربی یونانی تیم ملی بسکتبال ادامه داد: سختی کار در یونان یا هر کشور دیگری برای کسب نتیجه زیاد است و میدانم هیچ چیز بهتر از صداقت نیست. من اینجا هستم تا با هم موفق شویم. هر فردی که سخت کار میکند، میتواند اشتباهاتی هم داشته باشد. ما سختگیری زیادی داریم و با رسانهها صادق خواهم بود. شاید برای نتیجهگیری نقد شوم اما همه کار میکنیم تا موفق شویم. انتظار دارم رسانهها و من رابطه خوبی داشته باشیم، رویکرد من مثبت است و باید به هم کمک کنیم، چرا که هدف مشترکی داریم. مانولوپولوس خاطرنشان کرد: بازی با قطر را بارها دیدم و برای دیدار با هر تیمی اطلاعات زیادی پیدا میکنیم. آنها مربی جدیدی دارند که از بازی قبل بهتر خواهند بود. آنها برای برد به زمین میآیند. وی در واکنش به آمار ترنورهای ملیپوشان بسکتبال ایران گفت: یکی از مشکلات همین آمارها بود و باید این را حل کنیم و فرآیندی را طی کنیم که از این آمار و ترنورها دور شویم. فشار زیادی به بازیکنان میآورم که این آمار کاهش یابد. به بازیکنانم گفتم لیگ حرفهای آمریکا را تماشا نکنند، چرا که فاکتورهای ما با هم فرق دارد و شیوه ما و اروپا با آمریکا متفاوت است. باید آرامآرام پیش برویم و این را یاد بدهیم که بازیکنان بخوبی پاس بدهند. تیمهای مختلف ایران را در این مدت دیدم و یکی از مشکلات ما این است که بازیکن خلاق که پاسهای خوب بدهد نداریم اما در شوت مشکلی نداریم. مانولوپولوس درباره نحوه انتخاب نفرات تیم ملی یادآور شد: بازیکنان در اردوی نخست به من معرفی شدند اما در اردوی دوم نظر شخصی من است و توصیههای کادر فنی را هم شنیدم. سلامتی بازیکن و اینکه شرایط بازی داشته باشد و در لیگ به میدان رفته باشد در انتخاب بازیکن مد نظر بود. تورنمنتهای مختلف را نگاه میکنم و جوانان زیادی را در این مدت بررسی کردم. باید یک فلسفه مشترک داشته باشیم تا موفق شویم. ارسال به دوستان
نگاه
روابط طالبان با ایران؛ چه داد و چه گرفت؟
میثم مهدیپور*: پس از بازگشت مجدد طالبان به عرصه قدرت در افغانستان و به موازات آن تلاش برای احیای روابط با کشورهای همسایه و منطقه، این گروه حساب ویژهای روی ایران به عنوان مهمترین همسایه غربی خود باز کرده بود. این انتظار ویژه از تهران این پرسش مهم را برجسته کرد: «طالبان از ایران چه میخواهد؟»
به نظر میرسد نخستین خواست طالبان از ایران، شناسایی رسمی حکومت کنونی افغانستان است. طالبان انتظار دارد تهران به دلیل نزدیکی ۲ کشور، پیشگام شود. اظهارات مقامات ارشد این گروه چون ذبیحالله مجاهد نشاندهنده این مساله است که خواسته طالبان از تهران «شناسایی زودهنگام» است.
مساله دیگر خواست طالبان مبنی بر تسهیلسازی زمینه دسترسی افغانستان به بندر چابهار به مثابه مسیری امن، ارزان، نزدیک و مقرونبهصرفه است. گسترش روابط اقتصادی و رفتار مبتنی بر شفقت اسلامی با مهاجران از دیگر مطالبات طالبان از تهران است؛ خواستههایی که جمهوری اسلامی تاکنون تا آنجا که براساس منافع ملی و اولویتهای راهبردی ایران بوده، به آن پاسخ داده است.
به عبارت بهتر، در شعاع رویکرد سازنده، صلحجویانه و مبتنی بر حسن همسایگی، ایران در حالی که شناسایی طالبان را زودهنگام میداند و بهرغم عدم شناسایی رسمی از سوی جامعه بینالمللی، به جهت رفاه حال شهروندان این کشور برای دریافت خدمات کنسولی و توجه به این موضوع که واگذاری سفارت یک امر داخلی است، نمایندگیهای سیاسی افغانستان در ایران را در اختیار این گروه قرار داد. از سوی دیگر، بندر چابهار در شرایطی که روابط تجاری افغانستان با پاکستان تحت تاثیر چالشهای امنیتی و تنشهای سیاسی به بنبست خورده، نیازهای افغانستان را تامین و زمینه سرمایهگذاری تاجران افغان را تسهیل کرده است. پس از فروپاشی نظام جمهوری در افغانستان، میلیونها مهاجر جدید از افغانستان به ایران سرازیر شدند اما بهرغم فشارهای مضاعف اقتصادی و خطرات امنیتی، ایران سیاست مرزهای باز را اعمال کرد تا امکان پذیرش موقت پناهجویان تازه تا فروکش کردن تبعات بحران سیاسی در کشور همسایه، فراهم شود. این در حالی است که مساله عدم شناسایی حاکمیت طالبان به دلیل فقدان فراگیری سیستم سیاسی و عدم مشروعیت ملی آن، در کنار موضع ثابت جامعه بینالمللی، موکول به شرایطی است که طالبان به خواستههای مشروع منطقهای و جهانی پاسخ درخور بدهد.
* ایران از طالبان چه میخواهد؟
در سوی دیگر این رابطه دوطرفه، تهران نیز با دفع چالشها و رفع تهدیدات در سایه سیاست حسن همسایگی، تشکیل دولت فراگیر با مشارکت عادلانه تمام اقوام و مذاهب این کشور، مبارزه با تروریسم و حامیان شناسنامهدار آن از جمله آمریکا و بلوک قدرتهای متحد آن، مبارزه موثر با تولید، پروسس و تزانزیت مواد مخدر، استحکام مسؤولانه امنیت مرزها و مقابله با قاچاق انسان، تسهیل زمینههای زندگی در داخل افغانستان، فراهم کردن امکان بازگشت مهاجران و تعهد به اصول پذیرفته شده حاکم بر روابط کنسولی را مهمترین مطالباتش از حاکمان فعلی افغانستان میداند؛ خواستههایی که در صورت تحقق آن منافع ملی ۲ طرف در محیطی مسالمتآمیز و با کمترین هزینه برآورده خواهد شد.
باید گفت خواستههای ایران از حاکمان کنونی افغانستان، ضمن در نظر گرفتن اشتراکات بیبدیل تاریخی، تمدنی، دینی، فرهنگی و جغرافیایی با این کشور و حضور میلیونها پناهنده طی ۴ دهه در ایران و شرایط این کشور، مشروع، مبتنی بر واقعیت و مطابق اصول روابط بینالدول است.
* طالبان چه کرد؟
هرچند طالبان همواره بر روابط نیک و مثبت با همسایگان تاکید دارد اما پاسخ این گروه به طرف ایرانی گاهی از مسیر سنجیده منحرف شده است و مطلوب و مثبت و مبتنی بر انتظاری که ایران از آنها دارد، نیست. چنانکه در کنار تقلاهای این گروه برای جلب اعتماد تهران، مهرههایی از درونطلبان بعضا اظهاراتی تنشبرانگیز داشتهاند. رویکردی که تلاشهای ۲ طرف برای نیل به تحقق منافع را منحرف میکند و داعیه طالبان مبنی بر روابط خوب با همسایگان را زیر سوال میبرد. این در حالی است که حق موضعگیری سیاسی مستقل برای مقامات طالبان در برابر کشورهای دیگر تعریف نشده است. اظهارنظرهایی که بعضا در نهادهای دیگر چون وزارت خارجه طالبان نیز دیده میشود، به طوری که این وزارتخانه گاهی عمدا اصول صریح حقوق بینالملل را نقض میکند و به تنشهای کنسولی میان ۲ طرف دامن میزند.
از سوی دیگر، بهبود روابط ۲ طرف نیازمند حضور در نشستهایی با محوریت افغانستان به میزبانی هریک از طرفین است تا مسائل به شکل مستقیم و بدون تحریف حل شود.
در کنار این، مسائلی چون آب که تلاشهایی دوجانبه برای حل آن انجام شده زمانی میتواند نتیجه مطلوب داشته باشد که مبتنی بر صداقت باشد. استفاده از سیاستهای پیشین که نتیجهای جز درجا زدن در این مساله را در پی نخواهد داشت، ادامه مسیر تحقق خواستههای ۲ طرف را چالشبرانگیز خواهد کرد.
در نهایت باید گفت طالبان برای تحقق و تداوم خواستههایش از تهران باید این مساله را در نظر بگیرد که پاسخگویی به مطالبات طرف مقابل مسیر رسیدن به خواستههای آنها را هموار میکند. رویکرد غیرسازنده، به نفع هیچکس نیست و بیتردید بر سیاست مبتنی بر حسن همسایگی ایران تاثیر میگذارد. سیاست خارجی تهران همچنان بر اصل تنشزدایی با همسایگان استوار است اما این به کشورهای همسایه مربوط میشود که تا چه اندازه آماده بهرهبرداری از این بستر برای تامین منافع مشروع و حداکثری خود هستند.
کارشناس امور افغانستان *
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|