|
اخبار
یک گام تا اجرای ساماندهی نیروهای شرکتی
آنطور که رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داده، با تکمیل بانک اطلاعات نیروهای شرکتی، یکی از نقاط ضعف در جریان تصویب طرح ساماندهی کارکنان دولت برطرف خواهد شد و یک گام به اجرای این طرح نزدیک خواهیم شد. علی باباییکارنامی نسبت به روشن شدن تکلیف نیروهای شرکتی ابراز امیدواری کرد و گفت: نظر مجلس، دولت و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره طرح ساماندهی کارکنان دولت مثبت شده است. آنطور که وی گفته، عدم دسترسی به بانک اطلاعاتی افراد مشمول یکی از نقاط ضعف در جریان تصویب طرح بوده که تا یک ماه آینده این موارد برطرف و بانک اطلاعاتی کامل میشود. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در عین حال از برگزاری نشستی با سازمان اداری و استخدامی کشور خبر داد و گفت: این جلسه به منظور بررسی طرح ساماندهی کارکنان دولت برگزار میشود. خوشبختانه نظر همه اعم از دولت، مجلس و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره مثبت است و رئیسجمهور طی نامهای خطاب به تمام دستگاهها، ارگانها و نهادهای اجرایی کشور دستور داده اسامی افرادی را که مشمول طرح میشوند استخراج کنند. به این ترتیب بانک اطلاعاتی کاملی جمعآوری میشود و مشمولان دقیق مشخص میشوند.
***
بورس از طرح مالیات بر سوداگری معاف است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد: طرح مالیات بر سوداگری پس از ایراداتی که شورای نگهبان بر آن وارد کرده، دوباره به کمیسیون اقتصادی مجلس بازگردانده شده تا نسبت به رفع ایرادات آن اقدام شود. حسین صمصامی گفت: شورای نگهبان ایرادات بسیاری بر این طرح وارد کرده که شامل برخی ایرادهای شرعی، عنوان مالیات و... است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: کمیسیون اقتصادی مجلس هنوز وارد جزئیات ایرادات نشده و بیشتر درگیر بررسی کلیات ایرادات وارد شده به طرح بوده است.
او توضیح داد: امیدواریم پس از بررسی و رفع ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه ۱۴۰۴، ظرف مدت 2 تا 3 هفته آینده بررسی و رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری در کمیسیون اقتصادی انجام شود. صمصامی با بیان اینکه در مجموع نظر مجلس نسبت به طرح مالیات بر سوداگری و اجرای آن مثبت است، گفت: این طرح شامل وضع یکسری مقررات درباره اخذ مالیات از خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و سکه است و شامل بورس نمیشود.
***
افزایش ۵۳ درصدی مراودات تجاری ایران و قطر
رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در قطر ضمن اشاره به توسعه تعاملات تجاری ایران و قطر، از افزایش ۵۳ درصدی مراودات تجاری 2 کشور در ۹ ماه ۱۴۰۳ خبر داد.
عباس عبدالخانی به استناد گزارش گمرک ایران، حجم مبادلات تجاری ایران و قطر را طی ۹ ماه نخست سال جاری حدود ۲۶۵ میلیون دلار دانست و اظهار کرد: این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد ۵۳ درصدی را نشان میدهد. وی افزود: آمار تجارت در مدت زمان یاد شده بیانگر توسعه تعاملات اقتصادی میان 2 کشور است. رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در قطر با برشمردن مهمترین اقلام صادراتی ایران به قطر، خاطرنشان کرد: ترهبار، محصولات کشاورزی، مواد غذایی، تخممرغ، میگو، زعفران، فرش، مصالح ساختمانی و مواد معدنی از جمله مهمترین کالاهای صادراتی ایران به قطر است که نشاندهنده تنوع سبد صادرات غیرنفتی ایران است.
رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در قطر در پایان گفت: افزایش چشمگیر مبادلات تجاری میان ایران و قطر نشاندهنده ظرفیتهای اقتصادی بالقوه 2 کشور است که میتواند در صورت گسترش زیرساختها و رفع موانع تجاری به رشد بیشتر تعاملات دوجانبه منجر شود.
***
پاسخ وزارت نیرو به گزارش «برق در مدار بیتدبیری»
روزنامه «وطن امروز» در تاریخ ۹/۱۰/ ۱۴۰۳ گزارشی با عنوان «برق در مدار بیتدبیری» را منتشر کرد.
در همین راستا وزارت نیرو در جوابیهای توضیحات زیر را جهت پاسخگویی به افکار عمومی به این روزنامه ارسال کرده است.
در این جوابیه آمده است: به اطلاع میرساند کلیه نیروگاههای کشور جهت تولید برق از سوخت گاز به صورت مستمر استفاده مینمایند که متأسفانه در سال جاری با محدودیت جدی در تأمین گاز مواجه بودهاند و برای شرایط بحرانی در نیروگاههای کشور از سوخت مایع استفاده میگردد. با توجه به گازسوز بودن اکثر نیروگاههای کشور، حدود ۸۵ درصد از نیروگاهها میتوانند از گازوئیل (نفت گاز) به جای سوخت گاز استفاده کنند و تنها ۱۵ درصد از ظرفیت نیروگاههای کشور که از نوع نیروگاههای بخاری هستند، در صورت عدم دریافت گاز در شرایط بحرانی، امکان استفاده از سوخت مازوت را دارند. در واقع ساختار فنی نیروگاههای گازی و بخاری متفاوت است و امکان استفاده از سوخت مازوت در تمام نیروگاهها وجود ندارد.
البته مصرف مازوت در سال جاری در مقایسه با سال گذشته بیش از ۸۰ درصد افزایش داشته است و تنها در استانهای اصفهان (شهید منتظری) و مرکزی (شازند) تا نیمه آذرماه امکان مصرف مازوت میسر نگردید (درمجموع 2 هزار و 800 مگاوات) در حالی که سایر نیروگاههای بخاری کشور حداکثر بهرهبرداری از نیروگاهها را با سوخت مازوت انجام داده بودند. لیکن به دلیل کاهش شدید سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها که در مقایسه با سال گذشته بیش از ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر کاهش داشته است، نیروگاهها علیرغم آمادگی قادر به تأمین برق نشدند.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» درباره سیاستهای یکجانبهگرایانه ترامپ در بازار جهانی نفت
دلال نفت وارد میشود
بازار جهانی نفت با نزدیک شدن به آغاز دوره ریاستجمهوری جدید آمریکا روند صعودی به خود گرفت
گروه اقتصادی: بازار جهانی نفت در سال 2024 شاهد تحولات مهمی بود که تحت تأثیر عوامل سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیک شکل گرفتند به طوری که میزان تقاضای جهانی نفت روزانه به 105 میلیون بشکه در روز رسید که تقریبا رشد 1.2 میلیون بشکهای نسبت به سال 2023 در روز داشته است اما در سال 2025 این روند بسیار متفاوت خواهد بود و به سیاستهای ترامپ در قبال چین بستگی دارد. به طور کلی او قصد دارد با اعمال فشار به کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا به منافع اروپاییها پشت پا بزند و قیمت نفت را بالا ببرد تا از این طریق بتواند درآمد بیشتری کسب کند و همچنین به وعدههای انتخاباتی خود جامه عمل بپوشاند. همین رویکرد او باعث شده بسیاری از او به عنوان دلال بازار نفت نام ببرند.
در حال حاضر بررسی نقش کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت و همچنین سیاستهای اوپک و دونالد ترامپ میتواند در بازار نفت نوساناتی ایجاد کند. در سال 2024، کشورهای ایالاتمتحده آمریکا، عربستان سعودی و روسیه بیشترین سهم تولید نفت را در جهان داشتند. آمریکا با تولید بیش از 20 میلیون بشکه در روز، جایگاه نخست در تولید نفت جهان را به خود اختصاص داد. عربستان سعودی با تولید 12.44 میلیون بشکه در روز، دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان بود. روسیه نیز با تولید 10.13 میلیون بشکه در روز، در جایگاه سوم قرار داشت. این کشورها بیشترین نقش را در سیاستگذاری بازار نفت دارند. به همین دلیل همواره تلاش میکنند با سیاستهایی، بازار نفت را به نفع خود سوق دهند.
در سال 2024 صادرات نفت روسیه به اروپا حدود 200 میلیون بشکه بود که نسبت به سال 2023 کاهش چشمگیری داشت. این کاهش به دلایل سیاسی و اقتصادی، از جمله تحریمها علیه روسیه و تغییر مسیرهای تجاری بود که حدود 90 میلیون بشکه نسبت به سال 2023 افت کرد. در مقابل، صادرات نفت روسیه به چین حدود 273 میلیون بشکه بود که افزایش 16.6 درصدی نسبت به سال 2023 داشته است.
اروپا در سال 2024 با وجود تحریم روسیه همچنان یکی از واردکنندگان اصلی نفت و گاز از این کشور تا اوایل 2025 باقی مانده است. همچنین نروژ، لیبی، الجزایر و آذربایجان از مهمترین تامینکنندگان منابع نفت خام و گاز طبیعی اروپا شناخته میشوند. گاز آذربایجان از طریق خطوط لوله ترکیه به اروپا میرسد.
اتحادیه اروپایی به دلیل مصرف بالای نفت و گاز و همچنین کمبود منابع داخلی، یکی از بزرگترین مصرفکنندگان و واردکنندگان نفت و گاز در جهان است. کشورهای این اتحادیه از منابع مختلفی نفت و گاز وارد میکنند تا بتوانند نیازهای انرژی خود را تأمین کنند. در سال 2024، اروپا سعی در تقویت ارتباطات با کشورهای تولیدکننده نفت و همچنین تشویق به استفاده از منابع تجدیدپذیر داشته است.
هند نیز در سال 2024 از کشورهای مختلفی نفت وارد کرد. بیشترین واردات نفت هند از روسیه، عراق و عربستان سعودی بود که نقش مهمی در تأمین نیازهای انرژی این کشور ایفا کردند. با توجه به اینکه رشد اقتصادی این کشور نسبت به قبل کندتر شده، همین مساله باعث میشود تقاضای نفت در بازار جهانی کاهش یابد، مگر اینکه آمریکا سرمایهگذاری خود در این کشور را افزایش دهد تا از این طریق همچنان تولید و تقاضای نفت در این کشور را بالا نگه دارد.
* نقش اوپک در بازار جهانی نفت
اوپک به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای تولیدکننده نفت در جهان، نقش حیاتی در تنظیم عرضه و تقاضای نفت دارد. در سال 2025، اوپک پلاس تصمیم گرفته تولید نفت خود را به میزان 5.86 میلیون بشکه در روز کاهش دهد که این میزان برابر با 5.7 درصد تقاضای جهانی است. این کاهش تدریجی تا پایان سال 2025 ادامه خواهد داشت. اوپک با تنظیم تولید خود، به دنبال تقویت بازار نفت خام و مدیریت عرضه و قیمت نفت در بازار جهانی است، چرا که پیشبینی میشود با افزایش فشار آمریکا به چین، میزان تقاضا برای نفت نیز افت قابل توجهی داشته باشد. البته چین به دنبال توسعه روابط خود در آسیا و آفریقاست تا از این طریق بتواند سهم صادرات خود را حفظ کند.
بازار نفت در سال 2025 با توجه به سیاستهای اوپک و تحولات سیاسی و اقتصادی در حال تطبیق و تغییر است. عواملی همچون رشد تقاضای نفت در کشورهای در حال توسعه، تحریمها علیه روسیه و تحولات در فناوریهای تولید انرژی، تأثیرات عمدهای بر بازار نفت میگذارد. با این حال پیشبینی میشود بازار نفت در سال جاری همچنان دستخوش نوسانات باشد.
یکی از کشورهایی که نقش مهمی در تامین نفت چین دارد ایران است. سال 2024، ایران تولید نفت خود را افزایش داد و میزان آن به 2.7 میلیون بشکه در روز رسید. همچنین میزان صادرات نفت ایران در این سال بیش از 2.4 میلیون بشکه در روز بوده است. این افزایش تولید و صادرات به عوامل مختلفی نظیر بهبود قیمت نفت، کاهش تولید نفت در کشورهایی مانند روسیه و احیای روند واردات نفت از سوی چین بازمیگردد.
صادرات ایران به چین در سال 2023 حدود 14.6 میلیارد دلار بود اما در سال 2024 رشد 10 درصدی نسبت به سال قبلتر داشته است. این میزان صادرات، اهمیت بازار چین برای اقتصاد ایران را نشان میدهد و تأکید بر نقش مهم چین در تجارت جهانی نفت دارد.
در سال 2024 تقاضای نفت چین به دلیل رکود اقتصادی، افزایش استفاده از خودروهای الکتریکی و کاهش مصرف بنزین، حدود 11.07 میلیون بشکه در روز بوده است. این تغییرات نشاندهنده یک روند کلی به سمت استفاده کمتر از نفت و حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر و خودروهای برقی است. با این حال پیشبینی میشود در سال 2025، تقاضای نفت چین حدود 220 هزار بشکه در روز افزایش یابد اما این پیشبینیها به شرایط اقتصادی و تعاملات تجاری چین با ایالات متحده بستگی دارد. اگر فشار آمریکا به چین افزایش یابد احتمالا اینکه روند معکوس شود وجود دارد. اخیرا ترامپ رئیسجمهور چین را به مراسم تحلیف خود دعوت کرد اما رسانههای چینی خبر دادهاند رئیسجمهور چین در این مراسم حضور نخواهد داشت.
در زمینه تقابل بین چین و ایالات متحده، سیاستهای سختگیرانه ترامپ علیه چین احتمالا ادامه خواهد داشت که میتواند به کاهش رونق تولید در چین منجر شود. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود تعرفههای گستردهای بر واردات کالاهای چینی اعمال کرد و محدودیتهای سختگیرانهای بر صادرات فناوری و سرمایهگذاریهای مرتبط با چین وضع کرد. این اقدامات به نوعی دنبال کاهش وابستگی اقتصادی ایالات متحده به چین و ایجاد فشار بر اقتصاد چین بودند.
بازار جهانی نفت نیز احتمالا در سال جدید میلادی به دلیل سیاستهای چین و ایالات متحده نوسانات قابل توجهی را تجربه خواهد کرد. کندی اقتصادی چین و حرکت به سمت بخشهای کمتر انرژیبر، همراه با افزایش استفاده از خودروهای برقی، احتمالا تقاضای نفت این کشور را کاهش خواهد داد. از سوی دیگر ایالات متحده تغییرات قانونی را برای تسهیل فرآیندهای تأیید تأسیسات صادرات گاز طبیعی مایع (LNG) و سایر پروژههای مهم زیرساخت انرژی ارائه کرده است. این اقدامات به منظور افزایش ظرفیت صادرات انرژی ایالات متحده و حفظ رقابتپذیری آن در بازارهای جهانی انرژی است. به طور کلی، این سیاستها احتمالا به نوسانات بیشتر در بازار جهانی نفت منجر خواهد شد و بر دینامیک عرضه و تقاضا تأثیرگذار خواهد بود.
در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، سیاستهای نفتی آمریکا تأثیرات چشمگیری بر تولید نفت شل داشت. این سیاستها شامل کاهش محدودیتهای انرژی و افزایش تولید داخلی نفت شل بود که منجر به افزایش تولید نفت داخلی شد. فشارهای اقتصادی و تعرفههای سنگین بر واردات نفت از کانادا نیز تأثیرات مهمی بر بازار نفت دارد، بویژه که در حال حاضر روابط کانادا و آمریکا تحت تاثیر موضعگیری ترامپ قرار گرفته است. پیش از این آمریکا روزانه حدود 300 هزار بشکه نفت از کانادا وارد میکرده و اگر رقابت اقتصادی بالا بگیرد، احتمالا آمریکا تعرفه واردات نفت از کانادا را بیشتر میکند.
* بازار جهانی نفت در سال 2025
بازار جهانی نفت در سال 2025 تحت تأثیر تغییرات گستردهای قرار گرفته است که نیاز به تحلیل دقیق و پیشبینیهای صحیح برای مدیریت این تغییرات دارد. با توجه به عوامل سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیک، پیشبینی میشود بازار نفت در سالهای آینده همچنان دستخوش نوسانات خواهد بود. کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت، سیاستهای اوپک و سیاستهای نفتی ترامپ نقشی حیاتی در شکلگیری و تغییرات بازار نفت دارند.
دونالد ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود اهداف اقتصادی و سیاسی متعددی را دنبال کرد که از جمله این اهداف، تلاش برای افزایش قیمت نفت در بازار جهانی بود. او با این کار، به دنبال افزایش درآمد از صادرات نفت، کنترل اقتصاد جهانی و افزایش قدرت سیاسی ایالات متحده بود.
تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران نیز یکی از ابزارهای فشار برای دستیابی به این اهداف بود. تحریمها با کاهش عرضه نفت ایران، به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی کمک میکرد و در عین حال، درآمدهای نفتی ایران را کاهش میداد. کاهش عرضه نفت ایران به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی کمک میکرد که این موضوع به نفع تولیدکنندگان نفت دیگر، از جمله ایالات متحده بود. درواقع این تحریمها به عنوان ابزاری سیاسی و اقتصادی برای محدود کردن ایران است. از طرفی، ترامپ با اعمال تحریمهای اقتصادی بر کشورهایی مانند ایران و چین، به دنبال افزایش نفوذ اقتصادی ایالات متحده در جهان بود. این اقدامات به تقویت اقتصاد داخلی آمریکا نیز کمک میکرد.
ارسال به دوستان
گزارش میدانی «وطن امروز» از حواشی کاهش توزیع انواع روغن خوراکی در فروشگاهها
توزیع قطرهچکانی با وجود مازاد تولید
گروه اقتصادی: هفته گذشته، با اعلام خبر خروج یک شرکت غیرایرانی از بازار روغن خوراکی کشور، نگرانیها درباره کاهش عرضه و افزایش قیمت این محصول در بازار ایران افزایش یافت. این در حالی است که بر اساس اعلام مسؤولان صنعت روغن خوراکی افزایش برخی هزینههای تولید موجب افزایش 15 درصدی قیمت روغن از تاریخ ۱۲ دی شده است، نه التهابات کنونی بازار.
به دنبال این اتفاقات، محدودیتهایی برای فروش روغن در فروشگاهها اعمال شد، به طوریکه در بسیاری از فروشگاهها، مردم تنها قادر به خرید 2 بطری روغن هستند که این موضوع نگرانیهای مصرفکنندگان را افزایش داده است.
در پی نوسانات اخیر در بازار روغن، علی فاضلی، رئیس هیاتمدیره انجمن روغن نباتی چندی پیش تاکید کرد: هیچ محدودیتی برای عرضه روغن وجود ندارد و توزیع این محصول به صورت عادی ادامه دارد. هرگونه محدودیت در فروش روغن تخلف محسوب میشود.
فاضلی در ادامه افزود: در گذشته موانعی برای تأمین روغن مورد نیاز صنف و صنعت وجود داشت اما اکنون این مشکلات حل شده است. واحدهای صنفیای که محدودیتهایی برای فروش روغن اعمال کنند، متخلف هستند. وی همچنین اعلام کرد قیمت روغن از ۱۲ دی ۱۵ درصد افزایش یافته و اکنون پس از این افزایش قیمت روغن به وفور در فروشگاهها عرضه میشود.
چند ساعت پس از این اظهارات، انجمن صنفی صنایع روغن نباتی نیز با انتشار اطلاعیهای هرگونه افزایش قیمت روغن نباتی به دلیل خروج یک شرکت خارجی از بازار را تکذیب کرد.
در بخشی از این اطلاعیه آمده است: در سال جاری، تولید روغن خوراکی نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و پیشبینی میشود تولید امسال از ۲.۲ میلیون تن فراتر رود. در این اطلاعیه همچنین آمده است: قیمتهای فعلی روغن نباتی حتی از قیمتهای 2 سال قبل نیز کمتر است و حداقل تا پایان سال افزایش نخواهد یافت.
* اثر نحوه انتشار اخبار در ایجاد التهاب در بازار محصولات خوراکی
نحوه انتشار اخباری که طی هفته گذشته درباره حواشی بازار روغن نباتی وجود داشت، جو روانی ناپایداری را بین مردم به وجود آورد. هفته گذشته شاهد بودیم که برخی اقدام به خرید چندین بطری و حلب روغن مایع و نیمهجامد کردند. تاکسیهای آنلاین نیز فعالتر از همیشه سفارشهای خانوارها را که تنها شامل خرید روغن بود، انجام میدادند. این نگرانیها بیشتر به دلیل تامین نیازهای روزانه خانوارها به وجود آمد.
ضعف عملکرد نهادهای مسؤول شامل وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف، موجب شد در کمتر از یک هفته، قفسههای فروشگاههای زنجیرهای و خردهفروشیها از روغن خالی شود و توزیع مجدد این محصولات نیز زمانبر شد که این نیز به نوبه خود موجب نگرانی بیشتر مردم شد.
همه این اتفاقات در حالی رخ داد که تا 2 هفته پیش، حلبهای روغن در فروشگاههای زنجیرهای به علت کمبود خریدار، مدت زمان طولانیای را در قفسهها میماند اما امروز تنها لکههای روغن روی قفسهها باقی مانده و نگرانیهای مردم را از احتمال افزایش مجدد قیمت این کالای مصرفی در آیندهای نزدیک بیشتر کرده است.
* هیچ مشکلی در تامین و تولید روغن خوراکی وجود ندارد
اکبر فتحی، معاون وزارت جهاد کشاورزی و دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی، در این باره تأکید کرد هیچ زیرساختی از کشور خارج نشده و تمام ظرفیتها در داخل کشور به قوت خود باقی است. وی گفت: هیچ مشکلی در تأمین روغن داخلی وجود ندارد و تمام مسائل مربوط به بازار، تأمین و تولید قابل رصد بوده و برنامهریزی کامل در این زمینه انجام شده است.
فتحی همچنین افزود: با توجه به سرمایهگذاریهای خوبی که در حوزه روغن و روغنکشی در کشور انجام شده و وارداتی که به میزان کافی صورت گرفته، هیچ مشکلی در بازار روغن نداریم. او در ادامه تصریح کرد که ثبت سفارشها بدون موانع و محدودیتها ادامه دارد.
* پس از اعلام نرخ رسمی مشکل کمبود عرضه مرتفع شد
وی با اشاره به ذخایر استراتژیک کشور در این زمینه عنوان کرد ذخایر داخلی به اندازه کافی وجود دارد و شرکت بازرگانی دولتی هر ساله ۳۰۰ هزار تن روغن برای تأمین ذخایر استراتژیک کشور خریداری میکند و امسال نیز این کار انجام شده است.
دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی با اشاره با اینکه ممکن است برخی تولیدکنندگان و واردکنندگان از این روند سوءاستفاده کنند، گفت: پس از افزایش قیمت روغن به دلیل بالا رفتن قیمت جهانی، برخی تولیدکنندگان یا واردکنندگان محصول خود را به بازار عرضه نکردند. با وجود اینکه مشکلی در تأمین وجود نداشت، برخی اتحادیهها از کمبود و افزایش قیمتها خبر دادند که این مشکل پس از اعلام رسمی نرخ توسط ستاد تنظیم بازار برطرف شد.
* بازار روغن خوراکی از دید آمار تولید و مصرف
آمارها نشان از این دارد که نیاز کشور به انواع روغن خوراکی بین 1.5 تا 1.6 میلیون تن است. بنا بر ادعای انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران، در سال جاری تولید روغن نباتی در مقایسه با سال گذشته افزایش قابل ملاحظهای داشته و پیشبینی میشود تولید امسال از 2.2 میلیون تن فراتر رود. این ادعا با توزیع قطرهچکانی روغن در تضاد است و مواجهه مردم با قفسههای خالی در پی اخبار قیمتی مطرح شده باعث نگرانی و ایجاد جو روانی بین مصرفکنندگان شده است.
شایان ذکر است امسال در آذرماه، قیمت روغن مایع افزایش یافت و هر بطری 1.5 لیتری پختوپز از 81.900 به 91.900 تومان و روغنهای سرخکردنی از 91.900 به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسید. همچنین هر حلب ۵ کیلویی روغن نیمهجامد که تا امروز 321.500 تومان خرید و فروش میشد، قرار است به حدود ۳۷۰ هزار تومان برسد.
* ادامه برخی مشکلات در حوزه توزیع
با این حال خردهفروشان در سطح شهر میگویند تولیدکنندگان سهم آنها را کاهش دادهاند و این کاهش سهم، همراه با هزینههای حملونقل و پرداخت دستمزد کارگر، برای آنها صرفه اقتصادی ندارد. به نظر میرسد در چنین شرایطی و با ضعف عملکرد گروههای نظارتی نهادهای مختلف در مدیریت بازار، ماجرای توزیع محدود کره حیوانی و خامه در کمتر از یک ماه گذشته در حال تکرار است.
البته باید متذکر شد که مشاهدات میدانی نشان میدهد وضعیت واقعی بازار تا حدودی با گفتههای مسؤولان تفاوت دارد. بررسیهای میدانی خبرنگار «وطن امروز» در چند فروشگاه زنجیرهای و سوپرمارکت، شواهدی از کمبود عرضه و محدودیت فروش را نشان میدهد.
یکی از کارکنان فروشگاههای زنجیرهای واقع در خیابان استاد نجاتالهی در این باره به «وطن امروز» گفت: چند روز است که توزیع روغن نداریم و مشخص نیست چه زمانی مجدداً برای ما ارسال خواهد شد. وی افزود: شایعاتی وجود دارد که بار جدید روغن با قیمتهای جدید در اختیار فروشندگان قرار خواهد گرفت.
فروشنده یکی دیگر از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای قبل از میدان فردوسی هم در این باره گفت: مدتی است توزیع روغن خوراکی کاهش یافته است. اگر کسی بخواهد روغن خریداری کند، باید صبح زود به فروشگاه مراجعه کند. با توجه به محدودیت ایجاد شده، هر فرد تنها میتواند 2 بطری روغن خریداری کند و روغنهای پرمصرفی مثل روغن مایع 2.7 لیتری کم است و زود تمام میشود. روغن 810 گرمی بیشتر است ولی خریداران چندان مایل به خرید این نوع روغن نیستند، زیرا روغنهای با بستهبندی بزرگتر برای خانوارهای مصرفکننده بهصرفهتر است. همچنین بر اساس مشاهدات در یکی از فروشگاههای زنجیرهای خیابان شهید مطهری، فروشندهای به مشتریای که درباره وجود روغن سوال کرد، پاسخ داد: چند ساعت دیر آمدید؛ صبح زود روغنهای نباتی حتی با وجود محدودیت 2 بطری، در کمتر از یک ساعت به فروش رفت. صاحب یک سوپرمارکت در تقاطع خیابان حافظ هم با بیان اینکه بازار روغن به هم ریخته است به خبرنگار «وطن امروز» گفت: از 2 هفته قبل یکی از شرکتهای بزرگ تولیدکننده توزیع روغن را متوقف کرده است. طی این مدت حداقل به ۱۰ شرکت نامه زدهایم اما همه پاسخ میدهند فعلا روغن نداریم! به گزارش «وطن امروز»، با وجود تأکید مسؤولان بر نبود محدودیت و افزایش تولید، شواهد حاکی از ادامه نابسامانی در بازار روغن است. به نظر میرسد با توجه به تضاد میان اظهارات رسمی و وضعیت واقعی بازار، نیاز است مسؤولان ذیربط با اطلاعرسانی دقیق و شفاف نسبت به رفع این مشکل در اسرع وقت اقدام کنند.
سوالی هم که در این میان مطرح میشود این است: با توجه به افزایش قیمتها و واردات همچون گذشته، چرا روغنهای تولیدی وارد شبکه توزیع نمیشوند؟ آیا تولیدکنندگان انتظار افزایش بیشتر قیمتها را دارند؟ چرا نهادهای نظارتی پیگیری لازم را در کارخانجات انجام نمیدهند؟ توپ این کمکاری در زمین کدام نهاد آرام خواهد گرفت؟ و در پایان، چه زمانی میخواهد این مشکل توزیع قطرهچکانی پایان یابد؟
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|