19/ارديبهشت/1404
|
09:14
۲۲:۵۱
۱۴۰۳/۱۲/۲۴
رسوایی لیبرا و کاهش 19 درصدی حقوق بازنشستگان منجر به آشوب‌های خیابانی در بوئنوس‌آیرس شد

میلی و مکافاتش

حمایت طرفداران فوتبال در آرژانتین از اعتراضات بازنشستگان پس از سرکوب پلیس

میلی و مکافاتش

گروه بین‌الملل: طی روزهای گذشته کشور آرژانتین با موجی از اعتراض و آشوب روبه‌رو شده است. البته این کشور از زمان روی کار آمدن رئیس‌جمهور جدید این کشور ملقب به «ترامپ آرژانتین» به صورت مداوم با اعتراضات مردمی روبه‌رو است و این اعتراضات معمولا توسط رسانه‌های غربی پوشش داده نمی‌شوند اما دور جدید اعتراضات بازنشستگان همچنین اعتراضات مالباختگان ارز دیجیتال لیبرا که توسط رئیس‌جمهور راستگرای این کشور آمریکای لاتین معرفی شد و در بازه زمانی کوتاهی شکست خورد، به قدری فراگیر شده که دیگر قابلیت سانسور آن وجود ندارد. اعتراضات ادامه‌دار مردم مالباخته و بازنشستگانی که روز به روز سفره آنها کوچک‌تر از قبل می‌شود، در مرحله جدید، همراهی طرفداران فوتبال را به خود جلب کرد و منجر به برپایی اعتراضی فراگیر در آرژانتین شد؛ اعتراضی که با ورود نیروهای امنیتی و نظامی دولت سرکوب و به آشوب کشیده شد. پس از این بود که تصاویری از درگیری‌ها و به آتش کشیده شدن خیابان‌های بوئنوس‌آیرس به جهان مخابره شد و ترامپ آرژانتین با عواقب سیاست‌های ریاضتی  اقتصادی خود مواجه شد. 
* اعتراض معیشتی
اعتراضات بازنشستگان و نیروهای سابق دولتی که در اقدامات انتحاری خاویر میلی، رئیس‌جمهور فوق راستگرای آرژانتین شغل خود را از دست داده‌اند یا حقوق آنها کاسته شده است، به صورت دائمی در خیابان‌های این کشور برپاست و رئیس‌جمهور این کشور که تا پیش از این وعده حل مشکلات اقتصادی و تورم ۳ رقمی را داده بود، با اقدامات خود فقر را در این کشور آمریکای جنوبی بیشتر کرده است. اقداماتی همچون تعطیلی بسیاری از وزارتخانه‌ها، اخراج گسترده نیروهای دولتی، آزادسازی افسارگسیخته قیمت‌ها و گرانی بسیاری از اقلام و خدمات مورد نیاز عموم جامعه، راهکارهای ترامپ آرژانتین برای عبور این کشور از بحران اقتصادی بود؛ اقداماتی که پیش از این توسط پینوشه در شیلی نیز انجام و منجر به سرکوب خونین بسیاری از اعتراضات کارگری شده بود. 
در آرژانتین اما این رویه متفاوت از قبل دنبال می‌شود. روی کار آمدن خاویر میلی پس از یک دوره بحرانی که عواملی همچون کرونا و رکود اقتصادی، همچنین بدهی‌های خارجی آرژانتین در آن نقش داشت، در انتخاباتی دموکراتیک رقم خورد. خاویر میلی به عنوان اقتصادخوانده‌ای که بشدت گرایشات و تفکرات راستگرایانه دارد، وعده نابودی تورم و بهبود شرایط اقتصادی را با اقداماتی فوری و قاطع داد. همین شعارها بود که منجر به انتخاب لقب «اره برقی» برای او شد. خاویر میلی با اره برقی خود به جان دریافتی و سفره بازنشستگان، کارگران و طبقات ضعیف و فرودست آرژانتین افتاد تا انتقام تورم را از آنها بگیرد و در نهایت آنها را مجبور به اعتراض و شورش کرد. 
سیاست‌های ریاضتی میلی حتی به جایی رسید که پرداخت مزد به کارگران را نیز از هرگونه چارچوب و قاعده خارج و اعلام کرد برای پرداخت حقوق و دستمزد کارگران می‌توان به آنها کالا داد و برای توضیح این سیستم پرداختی جدید مثال تحویل شیر به کارگران توسط کارفرما را به کار گرفت. مجموع این اقدامات و کاستن از حقوق بازنشستگان به منظور مقابله با تورم منجر به افزایش خشم عمومی از میلی و خیابان‌های این کشور تبدیل به میدان نبرد برای معیشت کارگران و بازنشستگان شد. طی روزهای گذشته مردم آرژانتین با تجمع در مقابل ساختمان کنگره این کشور دست به تجمع اعتراضی علیه سیاست‌های خاویر میلی درباره بازنشستگان زدند؛ تجمعی که با دخالت پلیس به آشوب کشیده شد. 
این تظاهرات به صورت هفتگی در این مکان برگزار می‌شود و درگیری‌های جزئی نیز گزارش شده است اما طی هفته گذشته این تظاهرات با دخالت شدید نیروهای امنیتی به آشوب کشیده شد. اعتراضات هفته گذشته با شلیک گلوله پلاستیکی، گاز اشک‌آور، حمله گارد ویژه و ماشین آبپاش به جمعیت بازنشستگان همراه بود؛ حملاتی که آرژانتینی‌ها را خشمگین کرد و به همین دلیل نیز طرفداران فوتبال و جوانان به اعتراضات بازنشستگان ملحق شده و درگیری‌ها گسترده‌تر شد. طبق آمار منتشر شده دولت آرژانتین، در این شورش‌ها حدود ۸۰۰ نیروی پلیس برای سرکوب معترضان اعزام شدند و دست‌کم ۲۰۰ معترض در این درگیری‌ها مصدوم و ۲۰ تن بستری و بالغ بر ۱۰۰ نفر نیز بازداشت شده‌اند. 
کاهش 19 درصدی حقوق بازنشستگان آرژانتینی تنها اقدام دولت این کشور نیست که خشم معترضان را برانگیخته است، بلکه سیاست‌های ریاضتی میلی و اعتقاد او به سرکوب حقوق طبقات ضعیف به نفع سرمایه‌داران و حذف خدمات عمومی و افزایش قیمت‌ها علت اصلی خشم آرژانتینی‌هاست؛ خشمی که با سرکوب اعتراضات معیشتی افراد سالخورده و مسن بازنشسته به اوج خود رسید و منجر به الحاق جوانان و طرفداران تیم‌های فوتبال به این اعتراضات شد.
* رسوایی لیبرا
علاوه بر اعتراضات و سرکوب شدید آن توسط دولتی که خود مدعی آزادی و لیبرالیسم است، جنجال اخیر این روزهای آرژانتین مساله رسوایی پرونده کلاهبرداری ارز دیجیتال خاویر میلی است. طی روزهای گذشته علاوه بر سرکوب اعتراضات خیابانی در مقابل کنگره این کشور، در داخل ساختمان کنگره نیز درگیری و جنجال بر سر پرونده ارز دیجیتال لیبرا در جریان بود. در پی رسوایی مالی مرتبط با ارز دیجیتال لیبرا که با حمایت خاویر میلی، رئیس‌جمهوری آرژانتین معرفی شد و به ضررهای سنگین برای سرمایه‌گذاران منجر شد، در جریان بحث‌ها در کنگره ملی این کشور درباره تحقیقات پیرامون ارتباطات احتمالی رئیس‌جمهوری با این رسوایی، تنش‌ها و مشاجراتی رخ داد؛ تنش‌هایی که به درگیری فیزیکی نمایندگان در مقابل دوربین رسانه‌ها منجر شد و طرفداران و مخالفان دولت، جلسه را به آشوب کشیدند. 
این رسوایی پس از آن رخ داد که رئیس‌جمهور آرژانتین با یک پست تبلیغی در شبکه اجتماعی ایکس برای یک ارز کریپتو به نام لیبرا  4.5 میلیارد دلار سرمایه جذب کرد و این ارز پس از مدتی کوتاه شکست خورد و زیان گسترده‌ای را به سرمایه‌گذارانش وارد کرد. همین مساله نیز منجر به خشم سرمایه‌گذاران آرژانتینی شد و نمایندگان کنگره آرژانتین نیز برای بررسی نقش میلی در این ماجرا و احتمال کلاهبرداری وی پرونده ارز لیبرا را به صحن کنگره آوردند که در جلسه بررسی این پرونده درگیری‌های شدید رخ داد؛ درگیری‌هایی که منجر به بر هم خوردن نظم جلسه شد. 
به نظر می‌رسد ترامپ آرژانتین که با اره برقی به اقتصاد و سیاست این کشور حمله‌ور شده، اکنون با تبعات تصمیمات خود روبه‌رو و با کاهش محبوبیت و اعتماد عمومی مواجه شده است؛ مساله‌ای که می‌تواند برای وی هزینه‌های بیشتری ایجاد و رویکرد افراطی وی را با محافظه‌کاری بیشتر همراه کند.

ارسال نظر
پربیننده