24/فروردين/1404
|
23:09
۱۱:۱۵
۱۴۰۴/۰۱/۲۳

رسانه چینی: آمریکا بزرگ‌ترین مخرب نظام تجارت چندجانبه است

روزنامه رسمی پیپلز دیلی چین، در مقاله‌ای نوشت ایالات متحده که زمانی از بنیان‌گذاران اصلی نظام تجارت چندجانبه و یکی از بزرگ‌ترین بهره‌مندان آن بود، اکنون به بزرگ‌ترین مخرب این نظام تبدیل شده است.

رسانه چینی: آمریکا بزرگ‌ترین مخرب نظام تجارت چندجانبه است

همزمان با تنش فزاینده اخیر میان چین و آمریکا بر سر تعرفه‌های متقابل و به بهانه سی‌امین سالگرد تأسیس سازمان تجارت جهانی، روزنامه رسمی پیپلز دیلی(People's Daily) چین مقاله‌ای انتقادی با محوریت نقش مخرب امریکا در نظم تجارت چهانی منتشر کرد.

پیپلز دیلی در این مقاله تأکید کرده که تجارت جهانی امروز با چالش‌هایی مانند موانع تعرفه‌ای یک‌جانبه و افزایش بی‌ثباتی مواجه است. نمایندگان خواستار آن شدند که جامعه جهانی قاطعانه از نظام تجارت چندجانبه با محوریت سازمان جهانی تجارت و مبتنی بر قواعد حمایت کند.

مقاله همچنین خاطرنشان می‌کند که آمریکا با سوءاستفاده مکرر از ابزار تعرفه‌ای، نارضایتی و نگرانی گسترده‌ای در سطح بین‌المللی برانگیخته است. از نظر تحلیلگران، آمریکا از تعرفه به‌عنوان ابزار فشار حداکثری و کسب منافع شخصی استفاده می‌کند و این رویکرد نه‌تنها قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض کرده بلکه به شدت به نظم اقتصادی جهان آسیب می‌زند.

این روزنامه دولتی افزود: آمریکا از طریق باز کردن بازارها، صادرات مالکیت فکری و جریان سرمایه، سودهای کلانی کسب کرده و به رشد اقتصادی، نوآوری فنی و گسترش نفوذ جهانی دست یافته است. بنابراین ادعای آمریکا مبنی بر «زیان از تجارت» به‌هیچ‌وجه قابل‌قبول نیست.

این مقاله همچنین آمریکا را متهم می‌کند که طی سال‌های اخیر به یک‌جانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی روی آورده و به‌طور مکرر با «چماق تعرفه‌ای» قوانین بین‌المللی را زیر پا گذاشته است؛ اقدامی که آثار ویرانگری برای نظام تجارت جهانی داشته است. به گفته نویسنده، چنین رویکردهایی برخلاف منافع مشترک جهانی بوده و حتی بیشتر از همه، کشورهای کوچک و کمتر توسعه‌یافته را تهدید می‌کند.

این روزنامه ضمن اشاره به اتفاق تاریخی قرن بیستم، هشدار می‌دهد: تجربه‌های تاریخی نباید فراموش شود. قانون تعرفه اسموت-هاولی آمریکا در دهه 1930 میلادی باعث آغاز جنگ تجاری جهانی شد و اقتصاد جهان را به ورطه رکود بزرگ کشاند.

«در روزهای اخیر، بسیاری از کشورها و مناطق به‌صراحت اقدامات یک‌جانبه تعرفه‌ای آمریکا را محکوم کرده‌اند و گفته‌اند که این اقدامات نظم تجارت جهانی را بر هم زده، زنجیره تأمین و تولید جهانی را مختل کرده و به منافع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سراسر جهان، از جمله آمریکا، آسیب می‌زند. این واکنش‌ها نه‌تنها چهره واقعی «تجارت منصفانه» ادعایی آمریکا را افشا کرده‌اند، بلکه نگرانی جامعه جهانی در حمایت از چندجانبه‌گرایی و عدالت را بازتاب داده‌اند.»

نویسنده این مقاله در ادامه از جامعه جهانی دعوت کرده تا در برابر «زورگویی تجاری آمریکا» متحد شده و از نظام بین‌المللی با محوریت سازمان ملل متحد و نظام تجارت چندجانبه با محوریت سازمان جهانی تجارت دفاع کند.

در پایان این مقاله آمده است: چین به‌عنوان یک کشور مسئول، خود را مدافع سرسخت نظام تجارت چندجانبه معرفی می‌کند و بر این موضع پافشاری می‌کند که هیچ‌کس در جنگ‌های تعرفه‌ای یا تجاری برنده نیست.

«چین اعلام می‌کند که مایل به درگیری نیست، اما از آن نیز نمی‌هراسد و هرگز اجازه نخواهد داد که حقوق مشروع مردمش پایمال شود یا نظام تجارت جهانی تخریب گردد. پکن همچنین اعلام کرده آماده همکاری با دیگر کشورها برای حمایت از چندجانبه‌گرایی واقعی و ایجاد اقتصادی جهانی باز و باثبات است.»

بر اساس این گزارش، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در تاریخ 2 آوریل، تعرفه‌های تلافی‌جویانه‌ای علیه شرکای تجاری جهانی اعمال کرد، که شامل تعرفه 34 درصدی بر کالاهای چینی بود که از 9 آوریل اجرایی شد. همچنین، به بهانه مقابله با قاچاق فنتانیل، تعرفه 20 درصدی دیگری نیز علیه کالاهای چینی اعمال کرد. مجموع این اقدامات، میزان کل تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای چینی را به 54 درصد رسانده است.

پس از آن، چین و آمریکا دست‌کم پنج دور اقدامات تلافی‌جویانه و افزایش متقابل تعرفه‌ها را انجام دادند، که تا تاریخ 11 آوریل، تعرفه‌های آمریکا علیه چین به 145 درصد و تعرفه‌های چین علیه آمریکا به 125 درصد رسیده است.

انتهای پیام/

 
ارسال نظر