27/فروردين/1404
|
09:02
۱۳:۰۲
۱۴۰۴/۰۱/۲۶

افزودن شهرهای «زیرچترکتاب» و «مشتاق کتاب» به پایتخت‌کتاب

نشست خبری انتخاب نهمین پایتخت کتاب ایران و معرفی شهر‌های راه یافته به مرحله نهایی این جشنواره برگزار شد.

افزودن شهرهای «زیرچترکتاب» و «مشتاق کتاب» به پایتخت‌کتاب

نشست خبری انتخاب نهمین پایتخت کتاب ایران و معرفی شهرهای راه‌یافته به مرحله نهایی این دوره جشنواره امروز سه‌شنبه 26 فروردین با حضور محسن جوادی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و علیرضا نوری‌زاده، مدیرکل دفتر مجامع و تشکل‌های فرهنگی و چند نفر از داوران این دوره در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برگزار شد.

محسن جوادی در این نشست در سخنانی با اشاره به شروع کار جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در دوره معاونت امور فرهنگی سید‌عباس صالحی در دولت یازدهم گفت:‌ خوشبختانه پس از آن نیز این جشنواره ادامه پیدا کرد،‌  اهمیت خواندن بسیار است و اساساً کل فرایند پیچیده‌ای که از نوشتن تا ویرایش و چاپ و توزیع وجود دارد، برای این است که کتاب خوانده شود، به همین دلیل این بخش، زنجیره پایانی و نتیجه دادن تولید کتاب است.

وی افزود: امیدوارم بتوانیم سطح مطالعه و کتابخوانی را با چنین طرح‌هایی ارتقا دهیم، حوزه کتاب، یک پروژه چندوجهی و متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی است، گاهی شرایط اقتصادی به گونه‌ای است که دولت باید حمایت اقتصادی داشته باشد و گاهی حمایت‌ها باید از چنین رویدادهایی باشد.

جوادی با بیان اینکه کتاب در ایران، تاریخ قدیمی دارد و دنیا، ایران را با کتاب می‌شناسد، گفت: دنیا از قدیم با کتاب شفای ابن‌سینا شناخته می‌شد و حتی در دوره‌ای که چاپ نیز وجود نداشت،‌ این کتاب ترجمه شده و در آکادمی‌‌های فرانسه تدریس می‌شد‌، ما نیز امروز همه نگاهمان به شهرها نیست و به روستاها نیز توجه ویژه داریم، گاهی نقش ابن‌سینا در نوشتن کتاب شفا را یک روستایی دارد و نباید حمایت از کتابخوانی در روستاها را دست کم بگیریم.

جوادی با بیان اینکه برنامه‌های شهرهای دوستدار کتاب نشان می‌دهد که هر چه از عمر جشنواره می‌گذرد،‌ ابتکارات و خلاقیت بیشتر شود، گفت: امیدوارم بحث تعاملات بین‌المللی شهرها نیز در نظرگرفته شود و به همین دلیل باید در برنامه‌ریزی‌ها نیز یک گام جلوتر برویم و این پروژه‌ها از حالت تشریفات خارج شود و فقط بر روی کاغذ باقی نماند، بلکه به مرحله اجرایی برسد.و به اجرا نیز برسد.

وی افزود:  در وزارت ارشاد شخص وزیر و آقای انتظامی تاکید دارند که تنها روی اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمرکز نکنیم و رابطه‌ای بین نهادهای دولتی و عمومی و اشخاص به این حوزه داشته باشیم، تمهیدات اولیه اندیشیده شده و امیدوارم، فضای کار در این حوزه بازتر شود.

جوادی با بیان این مطلب که جشنواره پاینخت کتاب ایران نمادی برای حوزه ترویج کتابخوانی است،‌ گفت:‌ امیدوارم سرانه مطالعه افزایش پیدا کند و عمق مطالعه را به اشکال مختلف افزایش دهیم.

در ادامه این مراسم علیرضا نوری‌زاده مدیرکل اداره مجامع و تشکل‌های فرهنگی نیز در سخنانی گفت:‌ جشنواره پایتخت کتاب ایران به مجموعه‌ای از رویدادهای کتاب‌محور در شهرستان‌ها توجه دارد‌، سال گذشته سمنان پایتخت کتاب ایران بود که برنامه‌های خلاقانه‌ای با استفاده از فناوری‌های نوظهور و شبکه‌سازی ارائه کرد و توانست این عنوان را از آن خود کند،‌ تاکنون و در این 9 دوره،‌ شهرهای نیشابور، یزد، شیراز، بوشهر، اهواز، سنندج و … به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شده‌اند.

وی با اشاره به رشد کیفی برنامه‌ها در این دوره جشنواره گفت:‌ در بعد کمی برخی از شهرها نتوانستند خود را به استانداردهای جشنواره نزدیک کنند،‌ بنابراین رشدکمی نداشتیم، در نهایت 47 شهر به مرحله داوری راه پیدا کردند. ملاک‌های داوری در دبیرخانه تبیین شد و داوران شهرها و برنامه‌های آن‌ها را داوری  کردند.

مدیرکل اداره مجامع و تشکل‌های فرهنگی با اشاره به برخی از ویژگی‌ها و معیارهای داوری، گفت: برنامه‌ها باید قابلیت شبکه‌سازی داشته باشند تا در طول سال، امکان اجرای آن‌ها وجود داشته باشد؛ علاوه‌براین باید از قابلیت الگوبرداری نیز برخوردار باشند؛ زمان‌بندی دقیق و ضمانت اجرایی نیز از دیگر معیارهای داوری جشنواره است.

نوریزاده با اشاره به انتخاب شهرهای مشتاق کتاب برای نخستین‌بار در این جشنواره گفت:  شهرهایی داشتیم که در زمینه پایتخت کتاب تلاش کردند و فعالیت‌هایشان استمرار داشت و همیشه در جشنواره شرکت می‌کردند، اما با توجه به اینکه رقابت نزدیک و تنگاتنگ بود، انتخاب نشدند. در این زمینه طبق بیانیه هیئت داوران شهرهایی با عنوان «شهرهای مشتاق کتاب» انتخاب شدند.

وی با اشاره به انتخاب دیگری در این زمینه گفت:‌ از آنجاییکه ترویج کتاب و کتابخوانی در این رویداد اهمیت دارد. نگاه ویژه‌ای به شهرهای محروم داشتیم،‌ برخی شهرهای علاقه‌مند بودند که اتفاقا برنامه‌هیا خوبی را نیز ارائه کرده‌ بودند اما زیرساخت لازم و امکانات برای این برنامه‌ها را در اختیار نداشتند،‌ برای نمونه در شهر کتابفروشی وجود نداشت،‌ ما در این زمینه دو شهر را به عنوان «شهرهای زیر چتر کتاب» انتخاب کردیم و قرار شد با حمایت وزارت فرهنگ در این شهرها کتابفروشی راه‌اندازی شود.

محسن حاجی زین‌العابدین بازرس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران و از داوران این دوره پایتخت کتاب ایران نیز در سخنانی گفت: در کشور ما این جشنواره، شادابی را نیز در حوزه کتاب به وجود آورده است،  اگر طرح‌های شهرهایی که در دوره‌های نخست برگزیده شدند،‌ را در نظر بگیرید،‌ مثل اهواز و نیشابور، متوجه می‌شوید،‌ این برنامه‌ها چه اندازه رشد داشته و خلاقیت بیشتر شده است. شهرهای پایتخت کتاب می‌توانند الگوهای خوبی برای جهان باشند، تجربیات ایران در حوزه شورای کتاب کودک و طرح «با من بخوان» اکنون در جهان موقعیت خوبی پیدا کرده است.

 در ادامه این نشست،‌ شهرهای دوستدار کتاب و نامزد «پایتخت کتاب» چنین معرفی شد،  بهشهر از استان مازندران، لاهیجان از استان گیلان، شاهین‌شهر و میمه از استان اصفهان، قزوین از استان قزوین، ارومیه از آذربایجان و اوز از استان فارس با بیشترین امتیاز.

همچین شهرهای خوی، سیرجان، سبزوار شهرهای «مشتاق کتاب» و شهرهای فومن، رابر، و فهرج به عنوان شهرهای «زیر چتر کتاب» معرفی شدند.‌

محسن جوادی نیز در پایان خواستار انجام دو پژوهش در زمینه ارزیابی تاثیر جشنواره پایتخت کتاب بر ترویج کتاب و کتابخوانی و تسهیل سرمایه‌گذاری برای ترویج طرح‌ها در شهرهای پایتخت کتاب شد و گفت:  برای بورسیه مروجان کتاب ایرانی در نمایشگاه نیز تمهدیدی اندیشیده شود تا این مروجان بتوانند به نمایشگاه بیایند و اسکان پیدا کنند.

انتهای پیام/

 
برچسب ها:
ارسال نظر
پربیننده