دوستان صمیمی، کارهای قدیمی
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه سوم اردیبهشت به پکن رفت تا با همتای چینی خود، همچنین معاون نخستوزیر این کشور دیدار و رایزنی کند. سفر سیدعباس عراقچی به چین پیش از شروع دور سوم گفتوگوها و سفر روزهای 28 و 29 فروردین او به مسکو قبل از دومین دور مذاکرات یک پیام مهم در خود دارد و آن پیام این است که «حواس ایران به دوستانش هست».
به گزارش «وطن امروز»، عراقچی روزهای پرمشغلهای را پشت سر میگذارد. با احتساب مذاکرات امروز (شنبه ششم اردیبهشت) ۳ هفته پشت سر هم او شنبههایش را به مذاکره غیرمستقیم و البته فشرده با استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه و بر سر مسائل هستهای میگذراند و در کنار این مذاکرات، سفرهای متعددی به دیگر نقاط جهان داشته است؛ از جمله پکن و مسکو که شرکای دیرینه ایران در مسائل و موضوعات مختلف منطقهای و بینالمللی هستند. وزیر امور خارجه در سفر به مسکو حاوی پیام مقام معظم رهبری به رئیسجمهور این کشور، ولادیمیر پوتین بود؛ پیامی که با استقبال گرم پوتین روبهرو شد و وی نیز متقابلا پیامی را از طریق عراقچی به رهبر انقلاب ارسال کرد. در سفر به پکن نیز عراقچی اعلام کرد پیام مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان را به مقامات این کشور منتقل کرده است.
* دوستان را در جریان مذاکرات میگذاریم
عراقچی در این باره و در بدو ورود به پکن گفته بود: «در این سفر در نظر داریم دوستانمان در چین را در جریان کامل روند گفتوگوها قرار دهیم». وزیر امور خارجه در ادامه گفته بود: «لازم است دوستانمان را در چین کاملا در جریان روند امور قرار دهیم و مشورت داشته باشیم. من هفته گذشته این کار را در روسیه انجام دادم و در چین نیز پیام رئیسجمهور را منتقل خواهم کرد و بحثهای خوبی را انشاءالله خواهیم داشت».
عراقچی افزوده بود: «چین همواره نقش سازندهای در مسائل هستهای ایران ایفا کرده و همچنان نیز به این مسیر ادامه خواهد داد».
اشاره عراقچی به این موضوع که «لازم است دوستانمان را در روند مذاکرات قرار دهیم» حاوی این نکته است که برخلاف تجربه برجام که برخی از رفتارها منجر به دوری ایران از شرکای دیرینهای چون روسیه و چین شد، این بار ایران با دیپلماسی هوشمندانهتر قصد دارد هرگونه شائبه در این باره را برطرف کند. به این معنی که قرار نیست مذاکرات بین ایران و آمریکا منجر به دوری ایران از دوستان دیرینهاش شود. پیشتر در «وطن امروز» طی یادداشتی با عنوان «حواسمان به دوستانمان هست» با اشاره به اشتباهاتی که پس از برجام در برخورد با برخی دوستان و شرکای راهبردی صورت گرفت، تصریح شد: «یکی از خسارتهای بزرگ و اشتباهات استراتژیکی که حسن روحانی در ماجرای برجام مرتکب شد و هزینههای هنگفتی به ایران وارد کرد، خطایی بود که پس از برجام در روابط با چین و روسیه مرتکب شد، بویژه با چین. در دولت روحانی، پس از امضای برجام، همکاریهای راهبردی با چین پشت گوش انداخته شد و چینیها به حاشیه رانده شدند. چینیها از این اقدام دولت روحانی کینه به دل گرفتند و اگر نبود تدابیر رهبر انقلاب و اعتبار ایشان نزد حاکمان چین، قطعا اکنون وضعیت فروش نفت به چین، شرایط متفاوتی داشت. آن ندانمکاری مشکوک، اکنون تجربه شده است. قطعا ایران دوستان روزهای سخت خود را هرگز فراموش نخواهد کرد. این بسیار سادهلوحانه است اگر تصور شود مذاکره و توافق احتمالی با آمریکا، منجر به تغییر رفتار ایران با چین، همانند آنچه روحانی پس از برجام کرد، خواهد شد». اکنون دیپلماسی فعال ایران در کنار رهنمودهای مقام معظم رهبری نظیر پیام مهمی که ایشان به رئیسجمهور روسیه ارسال کردند، باعث شده تا حتیالمقدور از اشتباهات گذشته فاصله بگیریم. سفر عراقچی به مسکو و پکن در آستانه دومین و سومین دور از مذاکرات در راستای تقویت مناسبات با روسیه و چین است، چرا که ایران قطعا همکاریهای راهبردی با چین و روسیه برای ایجاد تغییرات بنیادین در مناسبات و نظم جهانی را به هر نوع مذاکره یا توافق احتمالی با آمریکا ترجیح میدهد.
* دیدار طولانی و مهم
وزیر امور خارجه پس از دیدار و گفتوگو با همتای چینی خود، درباره نتایج این دیدار گفت: من یک دیدار بسیار طولانی و خیلی مهم با وزیر خارجه چین داشتم. ما تقریبا درباره همه مسائل موجود در روابط دوجانبه و مسائل بینالمللی بحث کردیم.
عراقچی با اشاره به اینکه تفاهم نظر خوبی درباره مسائل مختلف بین ۲ طرف وجود دارد، بیان داشت: بویژه درباره موضوع هستهای ایران و مذاکرات یک تفاهم بسیار خوبی بین ما وجود دارد. وی افزود: در رابطه با سیاستهای آمریکا و قلدرمآبی آمریکا و سلطهجویی آن در عرصه بینالمللی بحث بسیار خوبی داشتیم.
وزیر امور خارجه همچنین پس از پایان سفر به پکن نیز در شبکه اجتماعی ایکس به زبان چینی نوشت: «خوشحالم که در کمتر از ۴ ماه برای دومین بار به چین سفر کردم. دوستان خوب باید مستمر با یکدیگر دیدار و تعامل کنند. بنا به یک ضربالمثل چینی، با دوستان مسیر هموارتر است». عراقچی همچنین با اشاره به تحولات بینالمللی اظهار داشت: «مهم نیست که شرایط بینالمللی چگونه تغییر کند، ایران همواره چین را به عنوان یک شریک و دوست قابل اعتماد میداند».
* آمادگی چین برای حل مسأله هستهای ایران
عراقچی در سفر به پکن علاوه بر دیدار با وانگیی، همتای چینی خود، با دینگ شویه شیانگ، معاون نخستوزیر این کشور نیز دیدار کرد. دینگ شویهشیانگ در دیدار عراقچی، با اشاره به روابط سنتی و دوستانه میان ۲ کشور، اظهار داشت همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف به دستاوردهای قابلتوجهی منجر شده است. وی افزود: دیدار «ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور شهید ایران و «شی جینپینگ» رئیسجمهور چین در اکتبر سال گذشته، مسیر توسعه روابط چین و ایران را مشخص کرد.
همچنین «لی سونگ» نماینده دائم چین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر حمایت کشورش از تقویت تعامل و همکاری میان ایران و آژانس تأکید کرد و افزود: «چین از تعهد ایران به عدم تولید سلاح هستهای استقبال میکند و حق این کشور برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را به رسمیت میشناسد».
***
هشدار مهم وزیر امور خارجه
وزیر امور خارجه با بیان اینکه نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ما برای مقابله با هرگونه خرابکاری و عملیات ترور کاملا هوشیار هستند، گفت: میلیگرم به میلیگرم از اورانیوم غنیشده در ایران تحت نظارت کامل و مستمر آژانس است.
سیدعباس عراقچی چهارشنبه سوم اردیبهشت در آستانه دور سوم گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا که قرار است امروز (شنبه) در مسقط برگزار شود، با اشاره به تلاشهای رژیم صهیونیستی گفت: تلاشهای رژیم اسرائیل و برخی گروههای ذینفع خاص برای منحرف کردن دیپلماسی، با استفاده از انواع تاکتیکها، برای همگان کاملاً واضح است.
وی افزود: نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ما با توجه به موارد قبلی، برای مقابله با هرگونه خرابکاری و عملیات ترور که با هدف اجبار ما به پاسخ مشروع طراحی شده باشند، کاملا هوشیار هستند. رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: همچنین میتوان انتظار داشت کسانی که همواره به دنبال فریب افکار عمومی هستند، این بار نیز ادعاهای خیالی، همراه با ارائه تصاویر ماهوارهای ترسناک، مطرح کنند. عراقچی عنوان کرد: یک واقعیت اینکه میلیگرم به میلیگرم از اورانیوم غنیشده در ایران تحت نظارت کامل و مستمر آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.