01/خرداد/1404
|
13:07
۲۲:۴۲
۱۴۰۴/۰۲/۳۱
دولت و نمایندگان مجلس بر حفظ دستاوردها و حراست از حقوق هسته‌ای ایران تأکید کردند

اتفاق بر غنی‌سازی

گروه سیاسی: دیروز محمد رشیدی، عضو هیات‌رئیسه مجلس بیانیه‌ای را در صحن علنی قرائت کرد که از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی صادر شده بود. شاه‌بیت بیانیه این بود: «ایران از حقوق هسته‌ای خود کوتاه نمی‌آید»؛ موضعی صریح، اصولی و آشکار که در داخل کشور روی آن اتفاق نظر وجود دارد و از دولت گرفته تا مجلس و دیگر مسؤولان، بر حفظ دستاوردهای هسته‌ای و توسعه آن تاکید دارند.
به گزارش «وطن امروز»، یاوه‌گویی‌های مقامات آمریکایی علیه غنی‌سازی در ایران که در چند روز اخیر با سخنان عجیب و غیرمنطقی استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در مذاکرات هسته‌ای، شکل مخرب‌تری به خود گرفته است، در کشورمان با واکنش قاطع مسؤولان و چهره‌های سیاسی روبه‌رو شده است. ویتکاف گفته ایران حق ندارد حتی غنی‌سازی یک درصد انجام دهد و آمریکا چنین اجازه‌ای نخواهد داد؛ موضعی که همان روز اعلام آن، به سرعت از سوی دستگاه سیاست خارجی کشورمان پاسخی صریح دریافت کرد. نهایتا رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز سه‌شنبه‌شان به مناسبت سالگرد شهدای خدمت، تاکید کردند «حرف‌های آمریکایی‌ها درباره اینکه اجازه غنی‌سازی به ایران نمی‌دهند، غلط زیادی است».
سخنان رهبر انقلاب به وضوح این پیام را به طرف مقابل مخابره می‌کند که اصولا در ایران کسی منتظر اجازه آمریکایی‌ها برای غنی‌سازی نیست. این مساله را وزیر امور خارجه نیز مورد تاکید قرار داد و گفت «غنی‌سازی چه با توافق، چه بی‌توافق ادامه می‌یابد». سیدعباس عراقچی که دیروز در حاشیه مراسم سالگرد شهادت دکتر حسین امیرعبداللهیان در محل وزارت امور خارجه سخن می‌گفت، با اشاره به سخنان غیرمنطقی مقامات آمریکایی گفت: پاسخ درخواست‌های غیرمنطقی را قبلا داده‌ایم و این صحبت‌های غیرمعمول کمکی به گفت‌وگوها نمی‌کند. موضع ما کاملا روشن است؛ غنی‌سازی چه با توافق، چه بی‌توافق ادامه می‌یابد اما اگر طرف‌ها مایلند نسبت به برنامه صلح‌آمیز ایران شفافیت وجود داشته باشد ما آماده هستیم.
عراقچی درباره مذاکرات رفع تحریم‌های ظالمانه‌ای که به دلیل ادعاها درباره برنامه هسته‌ای ما وضع شده‌اند، افزود: اگر بیشتر از این تقاضایی داشته باشند و بخواهند ما را از مواردی که حق ماست محروم کنند، جایی برای پذیرش ندارد.
وزیر امور خارجه با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا ادامه داد: در حال بررسی هستیم که دور بعد مذاکرات را شرکت کنیم یا نه. در مقابل زیاده‌خواهی‌ها در پشت میز مذاکره مقابله می‌کنیم اما هیچ‌گاه هم دیپلماسی را ترک نکرده‌ایم.
عراقچی تصریح کرد: هنوز در حال بررسی هستیم که در آن تاریخ و در آن محل می‌تواند مذاکرات سودمندی شکل بگیرد یا خیر.
* مواضع واحد دولت و مجلس
گذشته از اعلام نظر صریح وزیر امور خارجه در ایستادگی ایران بر حقوق هسته‌ای خود، دیروز پیرامون این مساله پیام واحدی نیز از سوی دولت و مجلس شنیده شد. در همین باره رئیس‌جمهور تصریح کرد: «ایران هیچ‌گاه زیر بار زور نخواهد رفت و ما برای رشد و پیشرفت ملت‌مان از کسی دستور یا اجازه نمی‌گیریم». 
مسعود پزشکیان که دیروز میزبان فؤاد حسین، معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه عراق بود، طی سخنانی گفت: «چنانچه دولت آمریکا در ادعای خود مبنی بر نگرانی از ساخت سلاح اتمی در ایران صادق باشد، ما نسبت به این موضوع به آنها اطمینان خواهیم داد اما جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه زیر بار زور نخواهد رفت و ملت خود را از دستاوردهای صلح‌آمیز صنعت هسته‌ای در عرصه‌های بهداشت، درمان، کشاورزی و صنعت محروم نخواهد کرد؛ ما برای رشد و پیشرفت ملت‌مان از کسی دستور یا اجازه نمی‌گیریم».
رئیس‌جمهور چند روز پیش نیز تاکید کرده بود ایران از حقوق هسته‌ای صلح‌آمیز خود نمی‌گذرد و اگر آمریکا در مذاکرات صادق است، می‌تواند طبق قواعدی که پیش‌تر تعیین شده بود، به این مذاکرات ادامه دهد.
دیروز معاون اول رئیس‌جمهور هم در جلسه هیات دولت به مواضع غیرمنطقی آمریکایی‌ها پرداخت و با بیان اینکه «موضع‌گیری اخیر سران آمریکا درباره غنی‌سازی صفر ایران بار اول نیست و بار آخر هم نخواهد بود»، گفت: «اگر به ‌دنبال عدم غنی‌سازی در خاک خود بودیم، در دهه‌های گذشته هم نیازی به تحمل تحریم‌های خشن و ظالمانه آمریکا نبود».
محمدرضا عارف تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران در راهبرد توسعه علم و فناوری از کسی دستور نمی‌گیرد و بنا به نیاز و ظرفیت کشور حداکثر استفاده را از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای خواهیم داشت». وی تصریح کرد: «ساخت سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد و کشورهای غربی و رسانه‌های آمریکایی بخوبی از این موضوع آگاهند و طرح چنین مطالبی نشانگر آشفتگی مقامات کاخ سفید است».
معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: «اظهارات مقامات آمریکایی متناقض است، چراکه در مذاکرات غیرمستقیم مطالبی درباره غنی‌سازی مطرح می‌کنند اما در بیرون از میز مذاکرات تحت تأثیر جو رسانه‌ها یا خوراک فکری و راضی کردن رژیم صهیونیستی مطالب دیگری به زبان می‌آورند».
عارف تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران همان مسیر مشخص‌شده در مذاکرات غیرمستقیم را دنبال می‌کند و خط قرمز نظام جمهوری اسلامی ایران غنی‌سازی در خاک ایران است. ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم اما از تمام ظرفیت هسته‌ای کشور همانند سایر فناوری‌ها برای اهداف توسعه و پیشرفت بهره خواهیم برد».
* کوتاه نمی‌آییم
مجلسی‌ها هم دیروز با صدور بیانیه‌ای، پیام قاطعی به آمریکایی‌ها ارسال کردند. متن این بیانیه که موضوع آن «پاسخ به یاوه‌گویی‌های متوهمانه مقامات و نمایندگان کنگره آمریکا پس از فرمایشات رهبر معظم انقلاب» عنوان شد، توسط محمد رشیدی، عضو هیات‌رئیسه مجلس قرائت شد. در بخشی از بیانیه نمایندگان مردم آمده است: ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این یاوه‌گویی‌های متوهمانه اعلام می‌داریم رژیم ایالات متحده در مسیر افول قرار دارد و در شرایطی ضعیف و شکننده به سر می‌برد. این رژیم حامی تروریسم دولتی و غیردولتی است. در داخل با اعتراضات مردمی در ده‌ها ایالت مواجه است و در عرصه جهانی نیز به سبب اعمال تعرفه‌ها و سیاست‌های یک‌جانبه با بیش از ۱۰۰ کشور درگیر است.
در ادامه این بیانیه عنوان شده است: فعالیت‌های هسته‌ای و غنی‌سازی جمهوری اسلامی ایران کاملا قانونی، مشروع و مطابق مفاد معاهده NPT و اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. طبق ماده چهارم NPT هر کشور عضو از ۳ حق انکارناپذیر تحقیق و توسعه، تولید و استفاده از انرژی هسته‌ای برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران نیز به صورت قانونی باید از چرخه کامل سوخت هسته‌ای بویژه در زمینه غنی‌سازی بهره‌مند باشد. تنها شرط صریح ذکرشده در این ماده، صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای است که تحقق آن از طریق نظارت‌های پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تضمین می‌شود.
نمایندگان در این بیانیه تاکید کردند: ملت ایران با هدف اعتمادسازی بین‌المللی و اثبات بی‌اساس بودن ادعاهای جریان‌های سیاسی مخالف بویژه رژیم منحوس صهیونیستی و حامی آن، ایالات متحده آمریکا در بازه زمانی ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ (۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ میلادی) امکان انجام ۹۲ درصد نظارت‌های ویژه آژانس در خاک خود را فراهم کرد. این آمار که در مقایسه با سایر کشورهای جهان بی‌سابقه است، گواهی روشن بر شفافیت و تعهد ملت ایران به پایبندی به چارچوب‌های بین‌المللی است. 
این بیانیه یادآور شد: سطح غنی‌سازی صلح‌آمیز به درصدهای پایین زیر ۲۰ درصد محدود نمی‌شود، بلکه متناسب با نیاز روز ملت ایران برای مقاصد صلح‌آمیز خواهد بود. امروز کاربرد صنعت هسته‌ای در حوزه‌هایی مانند پزشکی، کشاورزی، دامپزشکی، صنعت نفت، تولید نفت، شیرین‌سازی آب دریا و ده‌ها صنعت دیگر به اندازه‌ای گسترده است که چشم‌پوشی از آن خیانتی بزرگ به منافع ملی و آینده کشور خواهد بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این بیانیه یادآور شدند: ملت ایران هرگز به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست، تنها رژیمی که در جهان از سلاح هسته‌ای برای قتل عام مردم کشورهای دیگر استفاده کرد، رژیم ایالات متحده آمریکاست؛ رژیمی که با اشغال سرزمین و کشتار و آوارگی صدها هزار نفر از بومیان سرخ‌پوست شکل گرفته است. 

***
مسکو: حق ایران برای استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای باید رعایت شود

معاون دبیر شورای امنیت روسیه خواستار احترام به حق ایران برای بهره‌مندی از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای شد.
الکساندر وندیکتوف دیروز در گفت‌وگو با خبرگزاری دولتی ریانووستی با بیان اینکه «از تداوم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استقبال می‌کنیم»، افزود: «به حق تهران برای (بهره‌مندی از) انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای باید احترام گذاشته شود».
این اظهارات بعد از آن مطرح شد که اصرار واشنگتن بر محروم کردن ایران از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای شامل غنی‌سازی به عنوان یکی از اعضای معاهده «ان‌پی‌تی»، سرنوشت مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای بین طرفین را در هاله‌ای از ابهام فروبرده است. این مقام روس تاکید کرد مسکو آماده است به گفت‌وگو میان ایران و آمریکا در مرحله کنونی کمک کند و آماده ارائه کمک‌های لازم برای حصول توافق است. وی همچنین ابراز امیدواری کرد «تهران و واشنگتن برای کاهش تنش‌ها، به راه‌حل‌هایی دست یابند».

ارسال نظر