از بنگوریون تا حیفا؛ شلیک یمن به قلب اقتصاد و امنیت اسرائیل
در یک تحول مهم در سطح مقاومت مردمی و منطقهای برای مقابله با تجاوزات رژیم اشغالگر ضد نوار غزه، یمنیها اخیراً در کنار محاصره دریایی و هوایی که علیه این رژیم تحمیل کرده بودند از محاصره بندر راهبردی حیفا در اراضی اشغالی فلسطین خبر دادند.
شوک جدید یمن به اشغالگران با محاصره بندر حیفا
حمایت یمنیها از نوار غزه با استفاده از ابزارهای فشاری همچون محاصره بنادر، آبراهها و فرودگاهها در چارچوب فشارهای اقتصادی فزاینده بر رژیم صهیونیستی و منزوی کردن این رژیم در سطح بینالمللی و سردرگمی آن، در کنار عملیاتهای نظامی در عمق فلسطین اشغالی، با قدرت ادامه دارد.
اعلام محاصره بندر حیفا توسط نیروهای مسلح یمن چند روز بعد از آن انجام شد که نیروهای یمنی به دنبال حملات دقیق علیه فرودگاه بن گوریون در تل آویو که رسانههای عبری آن را فاجعهای بیسابقه دانستند، معادله محاصره هوایی ضد اشغالگران را تثبیت کردند و تا امروز همچنان به محاصره دریایی و هوایی علیه بنادر و فرودگاههای رژیم اشغالگر ادامه میدهند و به شرکتهای هواپیمایی که هرگونه قصدی برای از سرگیری پروازهای خود به فرودگاه بن گوریون داشته باشند، هشدار جدی دادند.
این تحولات موجب شده تا چندین شرکت هواپیمایی از جمله شرکت ایرلندی رایان ایر، همه پروازهای خود را به فرودگاه بن گوریون تا چهارم ماه آینده لغو کند. رسانههای عبری به نقل از مدیرعامل این شرکت اعلام کردند که شرکت رایان ایر در حال بررسی انتقال هواپیماهای خود از فرودگاه بن گوریون به مقاصد جایگزین اروپایی در صورت عدم حل مشکلات امنیتی مداوم در این فرودگاه است.
رسانههای عبری گزارش دادند که همچنین شرکت هواپیمایی یونانی اژین ایرلاینز، هم تصمیم خود را برای از سرگیری پروازها به فرودگاه بن گوریون لغو کرده و به خاطر ادامه خطرات ناشی از تهدیدات یمن علیه این فرودگاه، تا اطلاع ثانوی پروازهای خود را به حالت تعلیق درآورده است. طی هفتههای گذشته هم چندین شرکت هواپیمایی بینالمللی به طور فزایندهای بعد از تصمیم یمن برای محاصره هوایی علیه اسرائیل، پروازهای خود را به مقصد فرودگاه بن گوریون به حالت تعلیق درآوردند.
بر اساس این گزارشها، شرکتهای هواپیمایی کانادایی، انگلیسی، فرانسوی، آمریکایی و ایتالیایی هم، از سرگیری پروازها به فرودگاه بن گوریون و سایر فرودگاههای اسرائیل را مشروط به کاهش سطح تهدیدات نیروهای یمنی علیه این فرودگاهها دانستند.
اما سرتیپ، یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن چند روز قبل به همه شرکتهایی که کشتیهای آنها در بندر حیفا یا به سمت این بندر میروند هشدار داد که از این پس، بندر اشغالی حیفا جزء بانک اهداف یمن است و این تصمیم بعد از آن گرفته میشود که نیروهای یمنی با موفقیت بندر ایلات را محاصره کرده و آن را به تعطیلی کشاندند.
اهمیت محاصره بندر حیفا؛ تهدید شریان دریایی رژیم صهیونیستی
بندر حیفا بزرگترین و مهمترین بندر در اراضی اشغالی فلسطین است که درصد بالایی از واردات و صادرات رژیم اشغالگر را تشکیل میدهد و سالانه بیش از 30 میلیون تن کالا از آن عبور میکند. این بندر به دلیل موقعیت راهبردی خود در دریای مدیترانه به ویژه با توجه به بسته شدن مرزهای زمینی فلسطین اشغالی با اکثر همسایگان عرب، به دروازه اصلی رژیم صهیونیستی به جهان خارج تبدیل شده است.
این بندر شامل تاسیسات عظیم لجستیکی و صنعتی از جمله کارخانههای شیمیایی و نفتی بوده و یک مرکز حیاتی برای صنعت و اقتصاد اسرائیل محسوب میشود. ارزش سرمایهگذاری شرکتهای بینالمللی در این بندر در سالهای اخیر بیش از یک میلیارد دلار تخمین زده شده که بیانگر اهمیت آن در تجارت بینالمللی است.
با شروع جنگ غزه به ویژه بعد از پیوستن یمن به نبرد طوفان الاقصی در حمایت از مردم غزه، و محاصره دریایی که انصارالله علیه رژیم صهیونیستی اعمال کرده، فعالیتهای بندر ایلات اشغالی و نیز بندر اسدود به شکل قابل توجهی مختل و تقریبا متوقف شد و بعد از آن حیفا به عنوان مهمترین تاسیسات اقتصاد اسرائیل محسوب میشد؛ زیرا اقتصاد رژیم صهیونیستی در زمینه تولید، تجارت، واردات و صادرات تا 75 درصد و امنیت غذایی و پزشکی این رژیم تا 80 درصد به حیفا وابسته است.
اهمیت اقتصادی و نظامی بندر حیفا به دلیل ماهیت امکانات موجود در این منطقه و تاثیر آن بر اقتصاد رژیم صهیونیستی است که شامل موارد زیر میشود:
- مجتمع صنعتی نظامی که برای شرکت رافائل اسرائیل سلاح تولید میکند و 36 درصد صادرات تسلیحات رژیم صهیونیستی وابسته به این شرکت است و سالانه 13 میلیارد دلار درآمد دارد. مقصد این سلاحها در وهله اول آسیا و اقیانوس هند به نسبت 48 درصد و در وهله دوم اروپا به نسبت 35 درصد است.
- بزرگترین انبارهای مواد غذایی رژیم صهیونیستی.
- بزرگترین مخازن نفت.
- بزرگترین نیروگاهی که برق منطقه شمالی فلسطین اشغالی و شهرکهای آن را تامین میکند.
- فرودگاه حیفا.
- انبارهای محصولات الکترونیکی و فناوری صادراتی.
- شبکه حمل و نقل و راه آهن متصل به سراسر سرزمینهای اشغالی.
- واردات و صادرات 30 میلیون تن کالا سالانه به اضافه 10 هزار فرصت شغلی مستقیم و 290 هزار فرصت شغلی غیر مستقیم.
شلیک یمن به قلب اقتصاد صهیونیستها
محافل عبری به همین دلیل تاکید دارند که اعمال محاصره دریایی بر بندر حیفا تهدید مستقیمی برای اقتصاد اسرائیل به شمار میرود و میتواند ترافیک واردات و صادرات آن را مختل کند، هزینههای بیمه و حمل و نقل را افزایش دهد و به طور بالقوه اعتماد سرمایهگذاران بینالمللی را به ثبات تاسیسات حیاتی اسرائیل کاهش دهد.
قرار گرفتن بندر حیفا در بانک اهداف یمن همچنین فشار بیشتری را بر کابینه رژیم صهیونیستی وارد میکند که در حال حاضر با چالشهای امنیتی و نظامی در جبهههای مختلف به ویژه با تشدید تجاوزات در غزه مواجه است. علاوه بر آن، تصمیم یمنیها برای محاصره بندر حیفا بیانگر آن است که یمن ابزارهای فشار مختلفی علیه رژیم اشغالگر دارد و تقابل یمن با این رژیم دیگر تنها محدود به حملات موشکی و پهپادی نیست؛ بلکه شامل هدف قرار دادن شریانهای حیاتی اقتصاد اسرائیل میشود.
به دنبال محاصره دریایی تحمیل شده توسط یمن علیه رژیم صهیونیستی، شرکت کشتیرانی «زیم» اسرائیل اعلام کرد که مجبور شده مسیر برخی از کشتیهای خود را تغییر داده و محمولههایش را در بنادر جایگزین مانند پورت سعید در مصر تخلیه کند.
منابع رسانهای رژیم صهیونیستی هم گزارش دادند که شرکتهای بیمه بین المللی شروع به افزایش بیش از 300 درصدی هزینه بیمه کشتیهایی که به سمت بنادر اسرائیل (فلسطین اشغالی) میروند، کردهاند که این امر بحران لجستیکی و اقتصادی اسرائیل را تشدید میکند.
پیامهای راهبردی محاصره بندر حیفا توسط یمن
رامی ابو زبیده، کارشناس امور نظامی و امنیتی منطقه در این زمینه اعلام کرد که محاصره دریایی بندر حیفا توسط یمن بیانگر یک تغییر پیشرفته در معادله بازدارندگی در منطقه بوده و جنبش انصارالله یمن نقش خود را در اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی، از دریای سرخ به قلب مدیترانه منتقل کرده و پیامی واضح مخابره میکند؛ مبنی بر اینکه هزینه تداوم تجاوزات اشغالگران علیه غزه، برای اسرائیل بسیار زیاد خواهد بود.
این کارشناس نظامی افزود: این اقدام یمن صرفاً یک تهدید ضمنی نیست، بلکه ترجمه عملی قابلیتهای نظامی است که شامل سیستمهای موشکی پیشرفته و پهپادهایی میشود که قادر به رسیدن به اهداف دوردست هستند و توسط یک شبکه اطلاعاتی پیشرفته که ترافیک دریایی را به طور دقیق ردیابی میکند، پشتیبانی میشوند. این تصمیم یمن همچنین ابعاد روانی بسیار مهمی دارد؛ زیرا هدف قرار دادن بندر حیفا که 60 درصد واردات اسرائیل را بر عهده دارد، به معنای ضربه زدن به قلب دکترین امنیتی اسرائیل است که مبتنی بر مصونیت عمق استراتژیک این رژیم بود.
رامی ابوزبیده گفت: تصمیم یمن در محاصره بندر حیفا، رژیم صهیونیستی را در مارپیچ امنیتی بزرگی قرار میدهد؛ به ویژه در خطوط دریایی. یمن با تبدیل کردن تهدیدها به واقعیتی ملموس، بازی معادلات بازدارندگی را به سطحی بیسابقه رسانده و بازدارندگی یمن دیگر یک تئوری نیست؛ بلکه معادلهای مبتنی بر واقعیتهای تحمیلی است که عواقب آن را برای اسرائیل در سطح ناوبری به زودی مشاهده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: نکته مهم در مورد این اقدام یمن آن است که موانع جغرافیایی را از بین میبرد و ثابت میکند هزینه تجاوزات اسرائیل به غزه دیگر مربوط به داخل مرزهای فلسطین اشغالی یا مناطق نزدیک به آن نیست، بلکه گسترش یافته و تهدیدی موجودیتی از آن سوی مرزها برای اقتصاد این رژیم ایجاد میکند. این اقدام یمن همچنین در قالب پیام هشداری برای صهیونیستهاست، مبنی بر اینکه هرگونه تشدید تجاوزات علیه غزه، هزینههای سنگینی به منافع حیاتی اسرائیل وارد خواهد کرد.
انتهای پیام/