میدان همدلی
گروه اجتماعی: پویش «سنگر همدلی» یکی از پویشهایی بود که در جریان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه کشورمان ایجاد و فعال شد. هر چند طی 12 روز جنگ با صهیونیستهای متجاوز مشکلی در تامین نیازهای ضروری احساس نمیشد ولی مردم و نهادهای خدماترسان حمایتی به فکر اقشار کمدرآمد و دهکهای پایین بودند و نگذاشتند این قشر جامعه از حیث تامین نیازهای ضروری با مشکل مواجه شود. به طور مثال کمیته امداد امام خمینی(ره) اعلام کرد بلافاصله در آغاز جنگ ۱۲ روزه، با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر و دهکهای پایین جامعه، قرارگاه خدمت مراکز نیکوکاری تشکیل شد. در این قرارگاه با همافزایی کمیته امداد و مراکز نیکوکاری و با هدف بررسی راهکارهای آمادگی همهجانبه در برابر تهدیدات احتمالی و رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، مراکز نیکوکاری به حمایت از اقشار آسیبپذیر شتافتند.
در اطلاعیه این نهاد حمایتی آمده است: «نیکوکاران و خیران به عنوان همراهان همیشگی مردم حتی در شرایطی که دشمن متخاصم کشور را با حملات ددمنشانه خود نشانه رفته بود با میدانداری و همدلی، تمام تلاش خود را برای گذر از این روزهای سخت به کار بستند. در کنار رشادتهای نیروهای مسلح کشورمان در طول جنگ ۱۲ روزه، جوانمردیهای دیگری از سوی خیران و نیکوکاران به منصه ظهور رسید که علاوه بر تسلی دل، نماد دیگری از وحدت و همدلی را به نمایش گذاشت.
توزیع اقلام و بستههای معیشتی، طبخ غذا، توزیع کالاهای اساسی از قبیل گوشت، برنج و روغن از جمله اقداماتی بود که نیکوکاران با هدف مدیریت جنگ هدفمند دشمن در همراهی با مسؤولان اجرایی در میدان عمل وارد شدند.
موسسات و مراکز نیکوکاری همیشه پای کار هر چه توانایی مالی داشتند در طبق اخلاص گذاشتند و از هیچ کمکی به نیازمندان فروگذار نکردند، بنابراین با استفاده از تمام ظرفیتها نسبت به جمعآوری، ساماندهی و توزیع به موقع اقلام مورد نیاز در همان روزهای اول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه دشمن متجاوز اقدام کردند.
حضور گسترده موسسات و مراکز نیکوکاری در این عرصه همدلی و همراهی با مردم به نوعی پشتیبانی از مجاهدان جان برکفی است که در عرصه نبرد با دشمن متخاصم جان خود را فدای جمهوری اسلامی ایران کردند.
تنها در استان البرز تا پایان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با مشارکت بیش از ۲۵۰ مرکز نیکوکاری در محلات کمتر برخوردار استان بالغ بر ۲۲ هزار بسته حمایتی بین خانوادههای نیازمند توزیع شد.
بر اساس وظیفه ذاتی، کمیته امداد بلافاصله در آغاز جنگ تحمیلی جهان استکبار علیه ایران عزیز و با هدف حمایت از اقشار آسیپپذیر و دهکهای پایین جامعه، قرارگاه خدمت مراکز نیکوکاری را تشکیل داد.
در این قرارگاه با همافزایی کمیته امداد و مراکز نیکوکاری و با هدف بررسی راهکارهای آمادگی همهجانبه در برابر تهدیدات احتمالی و رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، مراکز نیکوکاری به حمایت از اقشار آسیبپذیر شتافتند.
همراهی خیران، مراکز نیکوکاری و گروههای مردمی در ارائه خدمات رایگان به آسیبدیدگان، محور اجرای طرح بودند و کمیته امداد در نقش پشتیبان و تسهیلگر عمل کرد.در طرح اقدامات حمایتی و اجتماعی «قرارگاه خدمت مراکز نیکوکاری»که توسط کمیته امداد ارائه شد، از ظرفیت مراکز نیکوکاری فعال و مستقر در مساجد بر تقسیم کار شفاف میان نهادهای حاکمیتی و مردمی استفاده شد.
به همت قرارگاه خدمت مراکز نیکوکاری در ایام جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با دایر شدن ۱۶۳ آشپزخانه طبخ غذا بالغ بر ۴۵۴ هزار پرس غذای گرم بین خانوادههای نیازمند و اقشار آسیبپذیر استان البرز توزیع شد.
* مشارکت ۱۵۰۰ هیأت در پویش سنگر همدلی
با آنکه در طول جنگ 12 روزه با رژیم صهیونیستی، اقشار ضعیف و کمدرآمد از حمایتهای مردمی، خیران و نهادهای خدماترسان حمایتی بهرهمند بودند ولی با فرا رسیدن ماه محرم حمایتها بیشتر شد. همزمان شدن روزهای پس از جنگ با آغاز ماه محرم، فرصتی ایجاد شد که پویشی با نام سنگر همدلی در کشور بویژه مناطق کمبرخوردار ایجاد شود؛ پویشی که با هدف احیای روحیه همبستگی، مشارکت اجتماعی و ملی، در دل هیئات مذهبی شکل گرفت و بستری برای نقشآفرینی و اعلام آمادگی در سطح محله فراهم کرد.
در این باره مدیر پویشهای اجتماعی بنیاد برکت با اشاره به اینکه ایده اصلی پویش سنگر همدلی، ایجاد یک خیمه در کنار هیاتها با همین نام بود گفت: بیش از ۱۵۰۰ هیات از سراسر کشور، از مناطق محروم و روستایی تا کلانشهرها و مناطق آسیبدیده، در این پویش مشارکت داشتهاند.
یاسر حسینبیک با اشاره به نقش گروههای مردمی در بحران اخیر گفت: «در بازه جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و پس از آن، گروههای مردمی در حوزههای مختلفی همچون فوریتهای امدادی، دیدهبانی، تبیینی، فرهنگی، بهداشت روان و درمان، رسانه و هنر نقشآفرینیهای گستردهای داشتند».
وی با اشاره به همزمانی ایام محرم با روزهای پس از جنگ افزود «همزمان شدن این روزها با آغاز ماه محرم، ما را بر آن داشت که پویشی با نام سنگر همدلی راهاندازی کنیم. حسینبیک در ادامه توضیح داد: «در قالب این پویش، گروههای مردمی با استفاده از فضای معنوی و حماسی محرم، تغییراتی در فضاسازی هیاتها ایجاد کردند. این تغییرات از طراحی بصری و المانهای محیطی گرفته تا غنیسازی محتوای هیئات از طریق شعرهای حماسی، سخنرانیهای تبیینی و پرداختن به موضوعات روز بویژه جنگ تحمیلی اخیر را در بر میگرفت».
وی با تشریح فعالیتهای در حال اجرا در سنگرهای همدلی گفت: «از جمله اقدامات این پویش میتوان به ثبتنام مخاطبان هیاتها برای اعلام آمادگی در نقشآفرینی تخصصی، برپایی غرفههای تبیینی جهت پاسخ به سوالات و چالشهای ذهنی مخاطب، غرفه کودک برای انتقال مفاهیم مقاومت به نسل جدید و آموزش والدین در تربیت خانواده در شرایط بحرانی اشاره کرد. همچنین غرفههای جمعآوری کمکهای مردمی، نمایشگاه عکس و فضاهای تعاملی نیز بخشهایی از این فعالیتها بودند. وی با بیان اینکه این پویش تا پایان دهه دوم محرم ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: «تا این لحظه بیش از ۱۵۰۰ هیات از سراسر کشور، از مناطق محروم و روستایی تا کلانشهرها و مناطق آسیبدیده، در این پویش مشارکت داشتهاند».
* همدلی، فرهنگ غنی ایرانیان
سیدحسین علوی، کارشناس اجتماعی در گفتوگو با «وطن امروز» درباره حس نوعدوستی ایرانیان به خصوص در شرایط سخت گفت: برخلاف غربیها که در شرایط حساس، جنگ یا حوادث غیرمترقبه فقط به فکر خوشان هستند اما مردم ایران به دلیل برخورداری از فرهنگ غنی، حس نوعدوستی، تدین و وجدان بیداری که دارند در چنین شرایطی با حمایت از اقشار آسیبپذیر ثابت کردند به فکر همنوعان و هموطنان خود هستند به طوری که در جنگ تحمیلی اخیر با راهاندازی پویشهایی برای حمایت از اقشار نیازمند به اشکال مختلف آستین بالا زدند و به کمک آنها شتافتند.
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی قاعدتا کمک به همنوعان و هممیهنان معمولا وظیفه همگانی میشود، افزود: همانطور که مردم پشت امنیت کشور خود ایستادهاند، در کمکرسانی به هموطنان نیازمند نیز در این لحظات حساس در حد توان دریغ نکردند. همیاری خیران و مردم به نیازمندان در شرایط جنگ و حتی پس از آن کاملا برای همه محرز بود. علوی افزود: دولت نیز در این شرایط ضمن محافظت از داراییهای مردم، بیتردید آنگونه که اعلام شده است، خسارات آسیبدیدگان از جنگ را میپردازد اما آن چیزی که مهم به نظر میرسد حس نوعدوستی و همیاری و همدلی مردم در یاریرسانی و انسجامی بود که در شرایط جنگی بخوبی از خود نشاندادند.