اخبار اقتصادی
کاهش نرخ بیکاری به 7.3 درصد در بهار ۱۴۰۴
نتایج طرح آمارگیری نیروی کار بهار ۱۴۰۴ و بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ سال و بیشتر نشان میدهد 7.3 درصد از جمعیت فعال بیکار بودهاند.
مرکز آمار ایران اعلام کرد: نتایج طرح آمارگیری نیروی کار بهار 1404 و بررسی نرخ بیکاری افراد 15 ساله و بیشتر نشان میدهد 7.3 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند.
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال قبل ( بهار 1403)، 0.4 درصد کاهش یافته است. بهار 1404 به میزان 41.2 درصد جمعیت 15 سال و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بودهاند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار 1403) تغییری نیافته است.
جمعیت شاغلان 15 سال و بیشتر در این فصل 25 میلیون و 123 هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریبا 377 هزار نفر افزایش داشته است. همچنین جمعیت غیرفعال از نظر اقتصادی (اعم از افراد محصل، خانهدار، دارای درآمد بدون کار مانند بازنشستگان و...) 38 میلیون و 739 هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریبا 510 هزار نفر افزایش داشته است. بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد در بهار 1404بخش خدمات با 52.4 درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخشهای صنعت با 33.0 درصد و کشاورزی با 14.6 درصد قرار دارند.
نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 سال حاکی از آن است که 19.7 درصد از فعالان این گروه سنی در بهار 1404 بیکار بودهاند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان میدهد این نرخ نسبت به فصل مشابه سال قبل (بهار 1403) 0.3 درصد کاهش یافته است.
بررسی نرخ بیکاری گروه سنی 18 تا 35 سال نیز نشان میدهد در بهار سال جاری، 14.5 درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بودهاند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان میدهد این نرخ نسبت به بهار 1403 به میزان 0.5 درصد کاهش یافته است.
بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت 15 سال و بیشتر هم نشان میدهد در بهار سال جاری، 6.6 درصد جمعیت شاغل به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیشتر و...) کمتر از 44 ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافه بودهاند. این در حالی است که 40.1 درصد شاغلان 15 سال و بیشتر، بیش از 49 ساعت در هفته کار کردهاند.
***
رشد شاخص بورس تهران
شاخص بورس در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه، با رشد ۴۰هزار واحدی مواجه شد.
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، بیش از 20میلیارد و 951میلیون سهم و حق تقدم به ارزش بالغ بر 10 هزار و 645 میلیارد تومان در بیش از 399 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با رشد 40 هزار و 116 واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 677 هزار و 667 واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر مثبت بر دماسنج بازار سهام دیروز به نام نمادهای معاملاتی فملی، فولاد و فارس شد و نمادهای معاملاتی اخابر، وساپا و دسینا بیشترین اثرگذاری منفی را بر این نماگر از خود برجا گذاشتند.
بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 4 میلیارد و 560 میلیون ورقه به ارزش 6 هزار و 445 میلیارد تومان در 285 هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 93 واحد رشد کرد و در ارتفاع 24 هزار و 570 واحد قرار گرفت.
در این بازار هم دیروز بیشترین اثر مثبت بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی مارون، آریان و سامان شد و در مقابل نمادهای معاملاتی بساما، رنیک و زاگرس بیشترین اثر منفی را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
***
هرگونه افزایش قیمت نان قبل از اعلام رسمی ممنوع است
با توجه به اینکه شاهد گرانفروشی نان در تهران هستیم، اعلام نرخ مصوب این محصول منجر به بالا رفتن قیمت در بازار نمیشود و مردم نان را با همان نرخهای قبلی و با کمی تغییر احتمالی دریافت میکنند.
در حالی طی روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت دوباره نان در برخی محلههای تهران هستیم که با وجود افزایش رسمی قیمت نان در برخی استانها مانند قم، خراسان رضوی، همدان و گیلان، در تهران افزایش قیمت هنوز مصوب نشده و هرگونه افزایش قیمت مصداق گرانفروشی و تخلف است.
در حالی که قیمت مصوب نان بربری در تهران 3 هزار و 500 تومان است اما این محصول تا 7 هزار تومان هم به فروش میرسد و حتی این گرانیفروشی توسط اتحادیه نانوایان سنتی تایید شده است و آن را دلیلی برای پوشش هزینههای تولیدی میدانند، البته بهتازگی حتی شاهد افزایش قیمت دوباره نان هستیم.
در حالی این افزایش قیمتها در بازار روی میدهد که هنوز شاهد هیچگونه افزایش قیمت رسمی نان و اعلام نرخ مصوب در تهران نیستیم و نیازمند ورود جدی دستگاههای نظارتی در این زمینه هستیم.
محمدجواد کرمی، رئیس کارگروه آرد و نان کشور در گفتوگویی اظهار داشت: نرخ جدید نانهای سنتی شامل سنگک، بربری، لواش و تافتون، هفته گذشته در برخی استانها ابلاغ شده است. وی افزود: به این ترتیب، قیمت نانهای سنتی در استانهایی مانند قم، خراسان رضوی، همدان، گیلان و... افزایش یافته و تغییر نرخ در سایر استانها نیز در دست اقدام است.
کرمی ادامه داد: نرخ جدید نان در سایر استانها از جمله تهران، طی این هفته ابلاغ خواهد شد.
وی گفت: طبق قانون، اختیار تعیین نرخ نانهای سنتی به استانداریها واگذار شده و استانداران با بررسی قیمتها در کارگروه تخصصی استان، نرخ نهایی را اعلام میکنند.