هم انتقام نظامی، هم پیگیری حقوقی
گروه سیاسی: با اعلام حجتالاسلام موحدی، دادستان کل کشور در نشست شورای عالی قوهقضائیه، پروندهای برای رسیدگی به جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران در دادستانی تهران تشکیل شده است؛ اقدامی که در راستای مطالبه اخیر رهبر انقلاب در دیدار رئیس و مسؤولان قوهقضائیه انجام شده است. حضرت آیتالله العظمی خامنهای در دیدار هفته گذشته رئیس و مسؤولان قوهقضائیه، با اشاره به کوتاهیهای گذشته در پیگیری حقوقی جنایات مشابه، تأکید کردند دستگاه قضا باید جنایات اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران را از طریق دادگاههای داخلی و بینالمللی با جدیت، دقت، هوشیاری کامل و در نظر گرفتن تمام جوانب پیگیری کند. به گفته دادستان کل کشور، این پرونده که هماکنون مراحل مقدماتی خود را طی میکند، شامل اتهاماتی از جمله حمله به کنسولگری ایران در دمشق، ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران و تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران است که منجر به شهادت جمعی از هموطنان شد؛ جنایاتی که مشخصا نقض آشکار قوانین بینالمللی از جمله اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک، حاکمیت ملی و حقوق بشر را نشان میدهد.
جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران، یکی از جنایتآمیزترین اقدامات رژیم علیه کشورمان بود. این عملیات تأسیسات نظامی، هستهای و مهمتر از همه مناطق مسکونی ایران را هدف قرار داد. در این حملات، عالیترین فرماندهان نظامی کشورمان از جمله سپهبد محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، سپهبد حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، سپهبد غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا، سپهبد علی شادمانی، فرمانده جدید قرارگاه مرکزی خاتم و سرلشکر امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، به شهادت رسیدند. علاوه بر این، تعدادی از دانشمندان کشورمان نیز از جمله فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد نیز در میان شهدا بودند. حملات تجاوزکارانه اسرائیل نهتنها به اهداف نظامی محدود نشد، بلکه مناطق مسکونی در تهران و سایر شهرهای کشور، از جمله محلههای تجریش و نارمک در تهران و شهرک شهید چمران در حوالی میدان نوبنیاد را نیز در بر گرفت و منجر به شهادت و جراحت تعداد زیادی از غیرنظامیان شد.
بر اساس آمار رسمی اعلام شده توسط فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت تعداد شهدای این جنگ تحمیلی ۱۰۶۲ نفر گزارش شده است که از این میان، ۱۷۰ نفر زنان و کودکان هستند. این آمار نشاندهنده هدفگیری عمدی غیرنظامیان توسط رژیم صهیونیستی است. در یکی از حملات به منطقه تجریش تهران، ۱۲ نفر از جمله یک زن باردار به شهادت رسیدند و بیش از ۵۹ نفر مجروح شدند. همچنین در شهرک شهید چمران، بیش از ۵۰ نفر زخمی شدند که ۳۵ نفر آنها زنان و کودکان بودند. گزارشها از شهادت ۳۸ کودک و ۱۳۲ زن، از جمله تعدادی زن باردار حکایت دارد که این جنایات را به سطح جنایت جنگی ارتقا میدهد.
با توجه به این موارد، تشکیل پرونده در دادستانی تهران، نهتنها یک اقدام حقوقی، بلکه حرکتی ضروری در سطح ملی و بینالمللی است. فارغ از اینکه این پیگیری در نهایت به محکومیت رژیم صهیونیستی در مجامع جهانی منجر شود یا خیر، نفس این اقدام پیامی روشن به جامعه جهانی ارسال میکند: ایران در برابر تجاوزات و جنایات علیه مردم خود سکوت نخواهد کرد و در کنار تنبیه نظامی متجاوز، از تمام ابزارهای حقوقی و دیپلماتیک برای احقاق حقوق خود استفاده میکند. این حرکت، بویژه در شرایطی که رژیم صهیونیستی به طور مکرر قواعد بینالمللی را نقض میکند، از اهمیت ویژهای برخوردار است. حمله به کنسولگری ایران در دمشق نقض صریح کنوانسیونهای بینالمللی درباره مصونیت اماکن دیپلماتیک بود، ترور هدفمند شهید هنیه در خاک ایران، نقض حاکمیت ملی و اقدامی تروریستی محسوب میشود و حملات گسترده به مناطق مسکونی و غیرنظامی نقض اصل تناسب و احتیاط در حقوق بینالملل بشردوستانه است که مشخصا مصداق جنایت جنگی است. پیگیری این پرونده در سطح بینالمللی نیز فرصتی برای مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی فراهم میکند. این مستندسازی، حتی اگر به محکومیت فوری منجر نشود، توجه جهانیان را به اقدامات وحشیانه این رژیم جلب میکند و میتواند فشار سیاسی و اخلاقی بر آن و حامیانش وارد کند. طرح این موضوع در مجامع بینالمللی، مانند دادگاه کیفری بینالمللی ICC یا دیگر نهادهای حقوقی، میتواند به انزوای سیاسی رژیم صهیونیستی منجر شود، بهویژه در شرایطی که افکار عمومی جهان نسبت به اقدامات رژیم بویژه در غزه حساستر شده است. پیگیری پرونده جنایات رژیم صهیونیستی علیه ایران، بعد داخلی هم دارد. از منظر داخلی، این اقدام قوهقضائیه پاسخ به مطالبه عمومی مردم ایران و تأکید رهبر انقلاب بر لزوم دفاع از حقوق ملت است. شهادت غیرنظامیان، بویژه زنان و کودکان، خشم و اندوه عمیقی در میان مردم ایران برانگیخته است. اگرچه نیروهای مسلح کشورمان در طول جنگ تحمیلی اخیر، تمام سرزمین اشغالی را با موشکهای بالستیک به اصطلاح شخم زدند اما جامعه ایران انتظار دارد تجاوز دشمن متخاصم به خاک کشورمان، به صورت جدی در مجامع بینالمللی پیگیری شود. علاوه بر این، پیگیری حقوقی این جنایات میتواند به ایجاد هزینه در برابر اقدامات مشابه در آینده کمک کند. ثبت جنایات رژیم صهیونیستی در اسناد حقوقی و بینالمللی، حتی اگر نتایج فوری نداشته باشد، میتواند مبنایی برای اقدامات حقوقی بعدی یا فشارهای دیپلماتیک ایران و سایر کشورهای آزاده جهان علیه اسرائیل باشد. این پرونده همچنین میتواند الگویی برای دیگر کشورهایی باشد که به عنوان حامیان فلسطین و معترضان به جنایات رژیم در غزه، به دنبال اقدامی علیه توحش صهیونیستها هستند؛ مثل اقدامی که آفریقای جنوبی انجام داد. در نهایت، تشکیل پرونده جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در دادستانی تهران، گامی مهم در مسیر اجرای عدالت و دفاع از حقوق ملت ایران است. این اقدام، همانطور که رهبر انقلاب تأکید کردند، باید با دقت، هوشیاری و در نظر گرفتن تمام جوانب انجام شود. موفقیت این پرونده در گرو استفاده از ظرفیتهای حقوقی داخلی و بینالمللی، همکاری با نهادهای جهانی و بهرهگیری از دیپلماسی فعال است. این حرکت نهتنها به مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی کمک میکند، بلکه نشان میدهد ایران در برابر تجاوزات خارجی منفعل نیست و با تمام توان از حقوق خود و مردمش دفاع میکند. این اقدام، فارغ از نتایج فوری، گامی در مسیر جلب توجه کشورهای جهان به خوی توحش و ضدانسانی رژیم صهیونیستی است.