|
پوتین: 40 عملیات تروریستی را خنثی کردیم
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در نشستی با حضور افسران ارشد و دادستانان کل به مناسبت ترفیع درجه آنها و
انتصابشان در پستهای جدید گفت: سرویسهای امنیتی روسیه علاوه بر خنثیسازی ۴۰ عملیات تروریستی ظرف ۹ ماه گذشته
موفقیتهایی را در زمینههای دیگر همچون مقابله با مزدوران سرویسهای اطلاعات کشورهای خارجی محقق کردند.
ارسال به دوستان
گزارش خبری «وطن امروز» از آخرین تحولات انگلیس
پسلرزه برگزیت
زندگی و سیاست جزیره همچنان گروگان حضور یا عدم حضور در اتحادیه اروپایی
گروه بینالملل: رقابتهای انتخاباتی میان احزاب انگلیسی در حالی با موافقت ملکه انگلیس برای انحلال پارلمان انگلیس کلید خورد که بر اساس آخرین نظرسنجیها «بوریس جانسون» نخستوزیر فعلی این کشور قربانی بزرگ این انتخابات خواهد بود. به گزارش «وطن امروز»، نتایج نخستین نظرسنجی انجام شده در این کشور نشان میدهد محبوبیت حزب محافظهکار به رهبری جانسون کاهش یافته است.
بر اساس این نظرسنجی که بهصورت مشترک از سوی موسسه افکارسنجی یوگو و شبکه اسکاینیوز انجام شده، حزب محافظهکار ۳۶ درصد آرا را در انتخابات سراسری ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) به دست خواهد آورد که این میزان نسبت به نتایج نظرسنجی آخر هفته گذشته 2 درصد کاهش یافته است. این حزب با این حال «فعلا» ۱۱ درصد نسبت به حزب کارگر به رهبری «جرمی کوربین» جلوتر است. اما مشخص نیست محافظهکاران انگلیسی تا چند هفته آینده که انتخابات برگزار میشود، بتوانند این 11 درصد را حفظ کنند.
این نظرسنجی همچنین نشانگر آن است که حزب
لیبرال دموکرات به رهبری «جو سوینسون» که از مخالفان سرسخت خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی بهشمار میرود، ۱۷ درصد آرا و حزب برگزیت به رهبری «نایجل فاراژ» چهره معروف جناح راست و رفیق «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا و طرفدار برگزیت، ۱۱ درصد آرا را در انتخابات کسب خواهند کرد. حزب سبز و حزب ملی اسکاتلند نیز به ترتیب ۵ و ۴ درصد آرا را به خود اختصاص خواهند داد.
پیامهای این نظرسنجی چیست؟
این نظرسنجی از شکاف عمیق افکار عمومی نسبت به سرنوشت خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی حکایت دارد. ۳۶ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی طرفدار راهبرد حزب کارگر هستند و ۳۳ درصد دیگر به راهبرد حزب لیبرال دموکرات گرایش دارند. احزاب کارگر و لیبرال دموکرات در کل مخالف خروج سخت انگلیس از اتحادیه اروپایی هستند، با این تفاوت که حزب کارگر به دنبال توافق با اتحادیه اروپایی درباره چگونگی اجرای برگزیت و حزب لیبرال دموکرات مخالف جدایی انگلیس از اتحادیه اروپاست.
استراتژیستهای حزب محافظهکار بزرگترین خطر انتخابات ۱۲ دسامبر را تجمیع آرای مخالفان برگزیت در سبد احزاب کارگر و لیبرال دموکرات میدانند. این مساله همچنین زمانی اهمیت پیدا میکند که بدانیم طبق نظرسنجی انجام شده ۴۵ درصد مردم انگلیس مخالف و به همین میزان موافق برگزیت هستند؛ ۱۰ درصد باقیمانده نیز جزو آرای خاکستری به حساب میآیند. انتخابات عمومی انگلیس که سومین انتخابات پس از رای مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپایی به شمار میرود، قرار است ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) برگزار شود و حزب پیروز سکان دولت این کشور را به مدت 5 سال در دست خواهد گرفت. با توجه به نظرسنجیهای انجام شده تا امروز هیچ حزبی نمیتواند اکثریت کرسیهای مجلس عوام را به دست آورد و در صورت تحقق این مساله، پیشبینی میشود همانند انتخابات سال ۲۰۱۰ میلادی، مجلس بعدی به اصطلاح معلق شود و 2 یا چند حزب ناچار شوند با هم ائتلاف کنند و دولت بعدی انگلیس را شکل دهند.
ماجرای انحلال پارلمان
کارها در سیاست داخلی انگلیس به طور بیسابقه گرهخورده و همه چیز انگلیسیها تحتالشعاع برگزیت قرار گرفته است. نخستوزیر انگلیس پس از ملاقات با ملکه در کاخ باکینگهام، مقابل داونینگ استریت (دفتر نخست وزیری) ایستاد و گفت بهرغم میل باطنی تن به برگزاری انتخابات زودهنگام داده، چون کار به جایی رسیده که چارهای باقی نمانده؛ پارلمان در 3 سال و نیم گذشته فلج شده و نمایندگان دائما با اجرای برگزیت مخالفت میکنند و به رای مردم احترام نمیگذارند. بوریس جانسون که در واقع نخستین نطق انتخاباتی خود را ارائه میکرد، مدعی شد توافق دولت برای خروج از اتحادیه اروپایی آماده است تا میلیاردها پوند سرمایه را به اقتصاد این کشور تزریق و کشور را به صورت یکپارچه از اتحادیه اروپایی جدا کند.
جانسون در عین حال هشدار داد اگر حزب کارگر به رهبری جرمی کوربین در انتخابات پیروز شود، علاوه بر برگزاری مجدد همهپرسی برگزیت، همهپرسی جدایی اسکاتلند از انگلیس به اجرا گذاشته شده و کشور 2 پاره خواهد شد. جانسون ادامه داد: تاخیر در اجرای برگزیت به اندازه کافی به کشور آسیب زده و تنها راه خروج از این وضعیت، پیروزی حزب محافظهکار است. نمایندگان مجلس عوام در حساسترین برهه تاریخ انگلیس که روند خروج این کشور از اتحادیه اروپایی به بنبست رسیده، با برگزاری انتخابات زودهنگام موافقت کردند. به گفته ناظران این انتخابات بعد از سال ۱۹۲۳ یکی از پیچیدهترین انتخابات تاریخ انگلیس است.
آغاز دعواهای انتخاباتی
دعواهای مرسوم عالم سیاست بعد از انحلال پارلمان انگلیس آغاز شد و پیشبینی میشود در روزهای آینده این روند شدت یابد. رئیس حزب کارگر انگلیس که اصلیترین رقیب بوریس جانسون هم هست روی رای مردم عادی و اقشار ضعیفتر انگلیس حساب باز کرده است. جرمی کوربین در اولین حمله به جانسون گفت: بوریس جانسون از میلیاردرها حمایت میکند. وی افزود: برای توزیع عادلانه (قدرت) تلاش میکنیم و نمیخواهیم هیچ یک از گروههای جامعه انگلیس کنار زده شوند. کوربین همچنین گفت: انقلاب سبز در حوزه صنعت ایجاد خواهیم کرد که به محیطزیست احترام بگذارد؛ همان طور که از آموزشوپرورش و بهداشت حمایت خواهیم کرد. جانسون هم در یادداشتی که در نشریه دیلیتلگراف منتشر شد، کوربین را ژوزف استالین عصر امروز توصیف کرد که از قشر ثروتمند متنفر است. او گفت سیاستهای حزب کارگر در نهایت به افزایش مالیات و فروپاشی اقتصاد منجر خواهد شد. با این حال کوربین در نخستین نطق انتخاباتی خود تصریح کرد دولت حزب کارگر به برقراری عدالت در جامعه متعهد است.
تحریمکنندگان انتخابات
تاکنون شماری از چهرههای شاخص حزب محافظهکار، از جمله «فیلیپ هاموند» وزیر سابق دارایی انگلیس به دلیل مخالفت با راهبرد دولت جانسون درباره برگزیت از شرکت در انتخابات انصراف دادهاند. همچنین «جان برکو» رئیس مجلس عوام انگلیس 9 روز پیش از سمت خود کنارهگیری کرد و جای خود را به معاونش «لیندزی هویل» داد تا سکان نهاد قانونگذار را در دوره جدید پارلمان بر عهده بگیرد. برکو به مدت 10 سال ریاست مجلس عوام را بر عهده داشت اما این اواخر به جانبداری از حامیان ادامه عضویت انگلیس در اتحادیه اروپایی و مخالفت با برنامههای برگزیت دولت متهم شد. او 2 هفته پیش با طرح دولت برای رایگیری درباره توافق برگزیت مخالفت کرد تا بوریس جانسون نتواند برگزیت بدون توافق را اجرا کند. این سیاستمدار انگلیسی در اولین اظهارنظر خود پس از کنارهگیری از ریاست مجلس عوام، برگزیت را بزرگترین اشتباه تاریخ این کشور پس از جنگ دوم جهانی خواند. او با بیان اینکه به تصمیم جانسون احترام میگذارد اما تصریح کرد اجرای برگزیت هیچ کمکی به اوضاع کشور نخواهد کرد و مصلحت در ادامه عضویت انگلیس در اتحادیه اروپاست. حزب کارگر هم از ریزشها مستثنا نبوده و «تام واتسون» معاون رهبر حزب کارگر انگلیس اعلام کرد از مقام معاونت کوربین کنارهگیری کرده و از نمایندگی مجلس عوام استعفا میکند. واتسون ۵۲ ساله که از ۱۹۸۲ وارد حزب کارگر و در سال ۲۰۱۵ به عنوان معاون رهبر این حزب انتخاب شده بود، علت استعفای خود را شخصی و نه سیاسی توصیف کرد. استعفای واتسون در حالی است که 2 ماه پیش گزارش شد نهاد تصمیمگیری حزب کارگر در حال بررسی حذف پست معاون رهبری حزب است و واتسون گفته بود از طریق پیامک از چنین موضوعی اطلاع یافته است.
ارسال به دوستان
غیبت جان بولتون در جلسه استیضاح ترامپ
جان بولتون که برای ایراد شهادت در یک جلسه در پشت درهای بسته خطاب به کمیتههای پیشبرنده تحقیقات برای استیضاح دونالد ترامپ دعوت شده بود، از حضور در این جلسه امتناع کرد، این درحالی است که اخیراً دادگاهی در نیویورک، دونالد ترامپ را به پرداخت 2 میلیون دلار غرامت به خاطر سوءاستفاده مالی از بنیاد منحل شده «ترامپ» محکوم کرد.
جان بولتون با حضور نیافتن در جلسه بررسی تحقیقات برای استیضاح، به جمع دیگر مقامهای فعلی و سابق دولت دونالد ترامپ که از ایراد شهادت در مجلس نمایندگان آمریکا در ارتباط با تحقیقات مربوط به استیضاح وی امتناع کردهاند، پیوست.
چند روز پیش جان بولتون که ماه سپتامبر از سوی ترامپ اخراج شد، رسما برای ایراد شهادت خطاب به 3 کمیته کنگره که تحقیقات برای استیضاح ترامپ را به پیش میبرند دعوت شد اما کوپر، وکیل او سریعا اعلام کرد موکلش تمایلی برای حضور در این جلسه ندارد. بولتون قرار بود ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه به وقت محلی برای ایراد شهادت در مجلس نمایندگان آمریکا حاضر شود اما در نهایت در این جلسه حضور پیدا نکرد.
چارلز کوپرمن، معاون سابق بولتون نیز پیش از این بهرغم دریافت احضاریه برای ایراد شهادت در ارتباط با استیضاح ترامپ، از حضور در جلسه مربوط امتناع کرده بود در حالی که کاخ سفید نیز تلاش کرده بود جلوی حضور او را در این جلسه بگیرد. کوپرمن که او هم موکل کوپر است، سپس با ثبت شکایتی از یک قاضی فدرال خواست درباره اینکه آیا باید بر مبنای یک احضاریه کنگره به ایراد شهادت بپردازد، حکم دهد. با این حال، بنا به گفته یک مقام کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا، این مجلس که به دنبال جلوگیری از تاخیر در فرآیند استیضاح ترامپ بوده، احضاریه مربوط را پس گرفته است.
از سوی دیگر، منابع آگاه به روزنامه واشنگتنپست گفتند جان بولتون قلبا مخالف ایراد شهادت علیه ترامپ نبوده اما خواستار آن است که دادگاه فدرال راه را برای ایراد شهادت او هموار کند. اعضای دموکرات کنگره آمریکا میگویند اولین جلسات علنی در ارتباط با تحقیقات استیضاح دونالد ترامپ از روزهای آتی آغاز خواهد شد.
ارسال به دوستان
روزنامه لبنانی «اللواء» مطرح کرد
نظر حزبالله درباره دولت آینده لبنان
یک روزنامه لبنانی آنچه را جزئیات دیدار نخستوزیر مستعفی لبنان با نماینده حزبالله در راستای رایزنیها برای تشکیل دولت جدید لبنان خوانده منتشر کرد.
روزنامه لبنانی «اللواء» در سایه ادامه رایزنیها در لبنان برای تشکیل دولت جدید، از محتوای دیدار سعد حریری، نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان با نماینده حزبالله خبر داد.
این روزنامه تاکید کرد: «حسین الخلیل» معاون سیاسی دبیرکل حزبالله در دیداری که روز گذشته با حریری داشت به او گفت حزبالله با تشکیل کابینهای مرکب از 18 وزیر به ریاست خود حریری و با تقسیم برابر کرسیها بین مسلمانان و مسیحیها موافق است.
اللواء ادعا کرد: پیشنهاد حزبالله به حریری ترکیب چهار وزیر اهل تسنن، چهار وزیر شیعه، یک وزیر دروزی، 9 مسیحی است و یک وزیر هم به نمایندگی از جنبش اعتراضی مردم حضور داشته باشد. این روزنامه لبنانی به نقل از الخلیل آورده است حزبالله مانعی نمیبیند که دولت جدید مرکب از وزرای تکنوکرات باشد.
از سوی دیگر روزنامه لبنانی البناء نوشت: تلاشهای سیاسی که با ملاقات حریری با جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان آغاز شد و روز پنجشنبه به دیدار حریری با میشل عون رسید هنوز به نتیجه نرسیده است و سخن از دولتی که حریری رئیس آن نباشد و شامل باسیل هم نباشد مورد قبول حریری واقع نشده است و سخن از دولتی به ریاست حریری که شامل باسیل هم نباشد، مورد قبول عون نیست.
ارسال به دوستان
در جلسه بررسی بودجه عنوان شد
وعده نخستوزیر عراق برای انجام اصلاحات جدی
نخستوزیر عراق در سخنانی پس از جلسه بررسی بودجه سال ۲۰۲۰ عراق به اصلاحات جدی و بهبود شرایط و ایجاد فرصتهای شغلی متعهد شد. عادل عبدالمهدی روز پنجشنبه پس از جلسه بررسی بودجه سال آتی میلادی گفت: ۹۸۹ پروژه به ارزش ۱۷ میلیارد دلار نیمهکاره مانده و دولت درصدد انجام اصلاحات جدی برای بهبود اوضاع اقتصادی است. وی در ادامه گفت برای ارائه برنامه بودجهای مطلوب به پارلمان در سریعترین فرصت ممکن تلاش خواهد کرد. عبدالمهدی بیان داشت در لایحه بودجه جدید تلاش خواهد شد اصلاحات جدی انجام شود و شرایط بهبود یافته و فرصتهای شغلی افزایش یابد. وی همچنین راهکارهایی را برای ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر از طریق ارائه پروژههای خدماتی، اقدام برای اصلاحات جدی در حل مشکلات اقتصادی و درآمدزایی بیشتر که به بهبود و تقویت اقتصاد بینجامد و همچنین افزایش منابع درآمدی در بخشهای غیرنفتی ارائه کرد. عبدالمهدی همچنین هفته گذشته در دیدار با هیأتی از نمایندگان کنگره آمریکا گفت: دولت عراق به افزایش فرصتهای شغلی، جذب سرمایهگذاریها و همچنین تامین فضای امن و پایدار جهت پیشبرد روند بازسازی، آبادانی و اشتغالزایی برای جوانان ادامه میدهد. عبدالمهدی با این اظهارات خود در واقع این مسأله مهم را به مقامات آمریکایی گوشزد کرد که گزینه نهایی دولت در حال حاضر اصلاحات و پایبندی به اجرای آنهاست و هیچ گزینه جایگزینی وجود ندارد. ایالات متحده در هفتههای اخیر راهکار خروج عراق از بحران را استعفای عبدالمهدی عنوان کرده بود. ارسال به دوستان
دور دنیا
مذاکرات محرمانه انصارالله و ریاض
یک منبع نزدیک به انصارالله یمن اعلام کرد مذاکرات محرمانهای میان انصارالله یمن و مسؤولان عربستانی در مسقط در حال برگزاری است. به گفته این منبع، آمریکا، مارتین گریفیث، فرستاده سازمان ملل به یمن، صلیب سرخ و عمران خان، نخستوزیر پاکستان جزو میانجیگران این مذاکرات هستند.
استعفای کمیسر عالی آنروا
پییر کرنبول، کمیسر عالی آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در پی اتهامات وارد شده علیه وی مبنی بر سوء مدیریت در این نهاد از سمت خود استعفا کرد. در پی این استعفا، کریستین ساندرز، قائممقام کمیساریای عالی این آژانس به عنوان جانشین وی معرفی شد.
باجخواهی ۴/۷ میلیارد دلاری آمریکا از کره
آمریکا از کرهجنوبی خواست ۴/۷ میلیارد دلار هزینه استقرار نیروهای نظامی آمریکا در این کشور و حفظ این حضور نظامی را بپردازد. هزینه تمرینات نظامی مشترک که شامل هزینه سربازان و تجهیزات از آمریکاست، مورد بحث قرار گرفته است. حتی واشنگتن درخواست حقوق سربازان اداری نیروهای آمریکایی و هزینه اقامت خانوادههایشان را دارد. آمریکا بارها از متحدانش در سراسر جهان خواسته هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند؛ در حال حاضر ۲۵ هزار نیروی آمریکایی و بسیاری تجهیزات دفاعی در کرهجنوبی مستقر هستند.
خط و نشان کرهشمالی برای آبه
کرهشمالی روز پنجشنبه در پاسخ به انتقاد آبه شینزو از آخرین آزمایش تسلیحاتی این کشور، نخستوزیر ژاپن را فردی ابله و احمق توصیف کرد که حتی نباید رویای پا گذاشتن در پیونگیانگ را هم ببیند.
سیسی: قصد نداشتم رئیسجمهور شوم
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر اعلام کرد قصد نداشته کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری این کشور شود. وی گفت: از عدلی منصور خواستم برای کاندیدا شدن این پست اقدام کند اما وی مخالفت کرد.
دیدار رئیس سیا با شاه عربستان
جینا هاسپل، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) با سلمان بنعبدالعزیز آلسعود، پادشاه عربستان دیدار کرد. 2 طرف در این دیدار درباره مسائل مورد علاقه بحث و رایزنی کردند. در این نشست، فیصل بنفرحان، وزیر خارجه عربستان، عبدالعزیز بنسعود بننایف بنعبدالعزیز، وزیر کشور، مساعد بن محمدالعیبان، وزیر مشاور و عضو کابینه سعودی، خالد بنعلیالحمیدان، رئیس سرویس اطلاعات و جان ابیزید، سفیر ایالات متحده در عربستان حضور داشتند.
داعش: جنگلها را آتش بزنید
روزنامه آمریکایی واشنگتن اگزماینر نوشت: حامیان گروه تروریستی داعش که نام«قریش» را بر خود نهادهاند، با صدور پوسترهای تبلیغاتی، اعضای وابسته به خود را به آتشافروزی در آمریکا و کشورهای اروپایی دیگر مانند فرانسه، انگلیس و آلمان ترغیب کردند. در یکی از این پوسترها نوشته شده است: جنگلهای آمریکا، فرانسه و آلمان را آتش بزنید، چرا که برای آنها دردناک است.
توافق بزرگ در سودان جنوبی
رئیسجمهوری سودان جنوبی و رهبر مخالفان این کشور توافق کردند به منظور اجتناب از بروز جنگی دیگر، پس از پایان مهلت مقرر برای تشکیل دولت متحد ملی یعنی ۱۲ نوامبر، ۱۰۰ روز دیگر تشکیل این دولت به تأخیر افتد.
گشتزنی هوایی روسیه در شمال سوریه
وزارت دفاع روسیه تصمیم دارد در چارچوب گشتزنیها در منطقه مرزی سوریه و ترکیه طبق توافق سوچی، بالگردهایش را به شکل روزانه بر فراز شمال سوریه به پرواز درآورد.
ارسال به دوستان
برگزیت، آغاز واگرایی در اتحادیه اروپایی
رضا حجت شمامی:
خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی را میتوان حاصل تغییر بنیادین در رویکرد جوامع و جریانهای سیاسی از مفاهیمی مثل جهانی شدن و همگرایی به نئوناسیونالیسم و واگرایی دانست.
اروپایی که روزی مرکز قدرتهای جهانی بود و بریتانیا در بین کشورهای آن سرآمد قدرت و پیشرفت بود، پس از جنگهای جهانی زیر سایه ایالاتمتحده قرار گرفت و تحت تاثیر رقابت شوروی و آمریکا به شرقی و غربی تقسیم شده بود. پس از فروپاشی شوروی و برپایی نظام تکقطبی از سوی آمریکا، دولتهای اروپایی که از چند دهه قبل به فکر بازآرایی قدرت ازدسترفته خود بودند و در دهه 60 میلادی توافقهایی در رابطه با تاسیس اتحادیه اروپایی داشتند، دهه 90 با انتشار پول واحد اروپا (یورو) تا حد قابل ملاحظهای توانستند از سوءاستفاده آمریکا از دلار بکاهند و بعد جدیدی از قدرت اتحادیه را نمایان کنند.
رشد روزافزون قدرت اتحادیه اروپایی سبب شد برخی جریانهای سیاسی و گروههای ملیگرا در بریتانیا نسبت به تضعیف قدرت انگلستان حساس شوند. در نگاه این گروهها، انگلستان در اتحادیه اروپایی زیرمجموعه آلمان و فرانسه شده بود، این درحالی است که تا قرن 20 بریتانیا با قدرت بلامنازع خود در اروپا، آلمانها را محدود کرده بود و فرانسه هم کشوری بود که در طول تاریخ همواره از سوی کشورهای همسایه تسخیر میشد. در نتیجه این وضعیت نئوناسیونالیسم مبتنی بر شوونیسم در گفتمان گروههای سیاسی گسترش یافت و این امر منجر به مطالبه مردمی و همهپرسی سال 2016 پیرامون خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی شد؛ مطالبه مردمیای که سبب شد 3 دولت دیوید کامرون، ترزا می و بوریس جانسون در مقاطع مختلف از قدرت کنار روند و تن به انتخابات زودهنگام دهند. آخرین این انتخابات 12 دسامبر برگزار خواهد شد و بوریس جانسون از آن بهعنوان انتخابات سرنوشتساز یک نسل یاد کرده است، چراکه در صورت کسب اکثریت مطلق آرا توسط حزب محافظهکار، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی حتمی خواهد بود. البته بررسیها از روند تحولات سیاسی بریتانیا نشان میدهد نتیجه انتخابات اگرچه با پیروزی حزب محافظهکار همراه خواهد بود اما آنها نمیتوانند اکثریت مطلق را به دست آورند و بار دیگر با کسب اکثریت نسبی کرسیهای پارلمان، کشمکشها و نزاعهای سیاسی ادامه خواهد داشت.
جدای از 2 گزینه قبلی، در صورتی که حزب کارگر حائز اکثریت کرسیهای پارلمان شود به احتمال زیاد بار دیگر شاهد برگزاری همهپرسی در رابطه با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی خواهیم بود.
آنچه مسلم است برگزیت که با 17 میلیون رای موافق در برابر 16 میلیون رای مخالف در سال 2016 مورد تایید مردم بریتانیا قرار گرفت، علاوه بر کشمکشهای سیاسی و شخصی که در بدنه اجتماعی و در سطح مقامات و احزاب سیاسی به وجود آورده، بهعنوان یک آزمون سرنوشتساز بر ماهیت دموکراسی شناخته میشود. رشد نئوناسیونالیسم در جوامع اروپایی و به تبع آن قدرت گرفتن گروهها و جریانهای سیاسی پرچمدار این گفتمان در روند انتخابات پارلمان در آلمان، ایتالیا، فرانسه و کشورهای اسکاندیناوی، موید این واقعیت است که مردم این کشورها به دنبال واگرایی هستند و این امر به معنای افزایش تضاد منافع و احتمالا بروز درگیریهای منطقهای و داخلی خواهد بود.
دموکراسی اروپایی که طی دهههای متمادی بهعنوان جوهره و ماهیت این جوامع از سوی رهبران آن ترویج و تبلیغ میشد، اکنون در آزمونی سرنوشتساز قرار گرفته است. اینکه واکنش مقامات اروپایی به خواست مردم برای واگرایی و احتمال بروز تنشها چیست و آیا به آن تن خواهند داد و ریسک بالای آن را قبول میکنند یا اینکه حربهای برای دور زدن و مخالفت با آن خواهند یافت، فرضهایی است که در دهه آتی مورد آزمون قرار میگیرد.
نکته جالب توجه در ارتباط با بریتانیا این است که اگر مسأله جدایی از اتحادیه اروپایی از سوی مقامات مورد تایید قرار گیرد، طبیعتا مطالبات مردمی در کشورهایی مثل ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی نیز مبنی بر جدایی از بریتانیا شدت خواهد گرفت و این به معنای یک چالش جدی پس از خروج از اتحادیه اروپایی است؛ چه هنوز قبل از تایید نهایی برای خروج بریتانیا از اتحادیه، شاهد چالشهایی در رابطه با ایرلند شمالی هستیم. از آنجا که ایرلند جنوبی به عنوان
کشوری مستقل عضو اتحادیه اروپایی است و ایرلند شمالی زیرمجموعه بریتانیا قلمداد میشود، این 2 کشور طی سالهای حضور بریتانیا در اتحادیه اروپایی مرزهای خود را برداشته و علاوه بر مراودات اقتصادی، وابستگی فرهنگی تنگاتنگی برقرار کردهاند و حالا تحقق برگزیت به عنوان یک معضل جدی و تنشآفرین، حتی احتمال درگیری در مرز 2 ایرلند را نیز متصور میکند.
بدون شک برگزیت آغاز واگرایی در اروپا است و در صورت تحقق آن احتمال به قدرت رسیدن نازیها در آلمان و راست گرایانی مثل لوپن در فرانسه دور از ذهن نیست و در این بین فرصتها و چالشهایی نیز برای نظام بینالملل پدید خواهد آمد؛ فرصتهایی مثل امکان مراودات تجاری با کشورهای اروپایی به صورت جداگانه و بهرهمندی از فضای رقابتی بین آنها و چالشهایی مثل حذف یک قدرت واحد در برابر تمامیتخواهی و یکجانبهگرایی در نظام بینالملل که با روی کارآمدن دونالد ترامپ در آمریکا عینیت یافته است.
ارسال به دوستان
مکرون: ناتو دچار مرگ مغزی شده است
گروه بینالملل: سخنان رئیسجمهوری فرانسه درباره مرگ مغزی ناتو سبب شد برخی رهبران اروپایی به سخنان وی اعتراض کنند. به گزارش رویترز، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه از فقدان هماهنگی در سازمان ناتو و همچنین پیشبینیناپذیری رفتارهای آمریکا انتقاد کرده است. مکرون همچنین در مصاحبه با اکونومیست، نسبت به تداوم سیاست دفاع جمعی ناتو به رهبری آمریکا ابراز تردید کرده است. رئیسجمهوری فرانسه گفت: آنچه ما در حال حاضر تجربه میکنیم مرگ مغزی ناتو است. امانوئل مکرون در پاسخ به این پرسش که آیا او همچنان به ماده ۵ پیمان ناتو مبنی بر ضمانت دفاع جمعی اعتقاد دارد، گفته است: نمیدانم! رئیسجمهوری فرانسه تاکید کرده است ما شاهد فقدان هماهنگی استراتژیک بین متحدان اروپایی و همچنین ایالات متحده و ترکیه هستیم. تردید مکرون درباره اثربخشی ناتو و پیشنهاد او مبنی بر اینکه کشورهای اروپایی عضو این ائتلاف باید درباره وضعیت موجود به ارزیابیهای مجدد بپردازند، در شرایطی مطرح شده که نمایندگان این ائتلاف قرار است اوایل ماه آینده میلادی در انگلیس نشستی برگزار کنند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، پیشتر از کشورهای عضو ناتو خواسته بود بودجه دفاعی خود را 2 برابر کنند. رئیسجمهوری آمریکا همواره اعضای ناتو را مورد انتقاد قرار داده که به اندازه ۲ درصد تولید ناخالص ملی خود در ناتو هزینه نمیکنند و این آمریکاست که باید هزینه دفاعی سایر اعضا را بپردازد.
واکنش پمپئو و مرکل
این سخنان مکرون از سوی آمریکاییها و آلمانیها بیپاسخ نماند و پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بر تداوم وجود یک شراکت و ائتلاف راهبردی مبتنی بر ناتو تاکید کرده و دیدگاه اخیر رئیسجمهور فرانسه مبنی بر ابتلای این ائتلاف نظامی به مرگ مغزی را رد کردند. مرکل، صدراعظم آلمان گفت: ائتلاف نظامی ناتو همچنان خیلی با ابتلا به چنین وضعیتی و نیاز پیدا کردن به پشتیبانیهای حیاتی فاصله دارد. او ناتو را سنگبنای امنیت آلمان خواند.
مرکل همچنین گفت: مکرون برای این صحبتهایش کلماتی «افراطی» استفاده کرده است و من این نظر را درباره همکاریها در داخل ناتو ندارم. در همین حال، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در شهر لایپزیگ آلمان به همراه هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان گفت: من فکر میکنم ناتو همچنان مهم و با اهمیت حیاتی باقی مانده و این نهاد را شاید بتوان یکی از مهمترین شراکتهای راهبردی بسیار مهم در کل تاریخ ثبت شده بشریت دانست. هایکو ماس هم گفت: من فکر نمیکنم ناتو مبتلا به مرگ مغزی باشد. این در حالی است که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ائتلاف ناتو هم پنجشنبه گذشته در صحبتهایی بعد از نشستش با مرکل در شهر برلین گفت: آلمان قلب ناتو است.
استقبال روسیه از سخنان مکرون
در همین حال ماریو زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در مصاحبهای با تلویزیون GTRK Samara گفت: ناتو به مرگ مغزی دچار شده است. این مسأله تعجبآوری نیست اما آنچه تعجبآور است اینکه یکی از سران ناتو آن را بر زبان آورده است. این مقام روسیه تصریح کرد مسکو هم از مدتها پیش همین واقعیت را البته به زبانی دیپلماتیکتر به زبان آورده است. وی گفت: جدا از اشاره به وقوع بحران در ائتلاف ناتو ما این را هم گفتیم که روسیههراسی به عنوان ایدهای آبرومندانه برای ایدئولوژیستهای ناتو، نشانههای وقوع همین بحران بود. زاخارووا در این مصاحبه تصریح کرد ناتو و اتحادیه اروپایی با بحران هویت، بحران وجودی، نداشتن چشماندازی برای آینده و بحران نداشتن راهبرد مواجه هستند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|