|
حالا وایتکس بخور!
رئیسجمهور آمریکا از ابتلای خود و همسرش به کرونا خبر داد؛ ترامپ پیش از این بهخاطر تمسخر پروتکلهای بهداشتی وتوصیههای مضحک کرونایی موجب حیرت افکارعمومی دنیا شده بود
گروه بینالملل: 7 ماه و اندی بعد از شیوع کرونا در آمریکا و در حالی که حدود یک ماه تا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری این کشور بیشتر نمانده است، دونالد ترامپ از ابتلای خود و همسرش به کرونا خبر داد.
ابتلای ترامپ به کرونا مهمترین خبر آمریکا در فاصله یک ماه مانده به انتخابات ریاستجمهوری این کشور محسوب میشود. در طول تاریخ آمریکا ابتلای یکی از کاندیداهای ریاستجمهوری به یک بیماری سخت به گونهای که احتمالا نتواند در برنامههای تبلیغی کمپینش یا بقیه مناظرهها شرکت کند، سابقه نداشته است.
ترامپ صبح دیروز در صفحه توئیتر خود نوشت: «امشب آزمایش «کووید-۱۹» بانوی اول ایالات متحده و من مثبت شد. ما روند قرنطینه و بهبودی را فورا آغاز میکنیم. ما با هم از پس این بیماری برخواهیم آمد!»
ترامپ همچنین ساعتی پیش از اعلام خبر مثبت شدن آزمایش خود در توئیتر، از مثبت شدن آزمایش یکی از دستیاران نزدیکش خبر داده بود. وی در توئیتی نوشته بود: «آزمایش «کووید-۱۹» هوپ هیکس که خیلی سخت بدون وقفه مشغول کار بود، مثبت شده است. وحشتناک است! بانوی اول و من هم منتظر نتیجه آزمایشات خود هستیم. تا زمان مشخص شدن نتیجه آزمایشات روند قرنطینه خود را آغاز خواهیم کرد».
توئیت ابتلای ترامپ به کرونا رکورد بیشترین فیو(لایک) تاریخ توئیتر را هم از آن خود کرد. جو بایدن، رقیب دموکرات وی هم دیروز اعلام کرد برای سلامتی ترامپ دعا میکند.
* داستان کرونای ترامپ
رفتار ترامپ با کرونا به خودی خود یکی از جالبترین برخوردها در میان رهبران دنیا با این بیماری بود. ترامپ در چندماه گذشته بارها از ماسک زدن اجتناب کرد. مقام اول آمریکا در ابتلا به کرونا اگر یک متهم در این کشور داشته باشد کسی نیست جز ترامپ که به نوشته رسانههای این کشور ابتدا خطر کرونا را جدی نگرفت و بعد با از دست دادن زمان طلایی برای اعلام قرنطینه، زمینه قتلعام این بیماری در آمریکا را فراهم کرد. وی اگر چه در مناظره با بایدن یک ماسک از جیبش خارج کرد تا بگوید از ماسک استفاده میکند اما دقیقا همان زمان گفت: «فقط گاهی اوقات ماسک میزنم»! و در ادامه جو بایدن را به دلیل استفاده از ماسک مورد تمسخر قرار داد و گفت هر بار که او را میبینید، ماسک زده است. «او با بزرگترین ماسکی که تا حالا دیدهام (در انظار عمومی) ظاهر میشود».
ساعاتی پیش از آنکه ترامپ از مثبت شدن تست کرونای خود خبر بدهد انتشار نتایج یک تحقیق رسمی در آمریکا خبرساز شد. نتایج این تحقیق توسط یکی از دانشمندان آمریکا در گفتوگو با نیویورکتایمز منتشر شد. سارا اوانگا، مدیر اتحادیه علوم در مصاحبه با این روزنامه آمریکایی هشدار داد بزرگترین شگفتی این است که رئیسجمهور آمریکا به تنهایی یکی از بزرگترین اشاعهدهندگان اطلاعات غلط درباره ویروس کرونا بوده است. بر اساس تحقیقی که نتایج آن روز پنجشنبه منتشر شد، 11 موضوع در رابطه با اطلاعات غلط درباره ویروس کرونا مورد بررسی قرار گرفته و یکی از آنها این بوده است که ترامپ در دوران استیضاح خود مدعی شده بود ویروس کرونا توسط دموکراتها ایجاد شده است. یکی دیگر از اطلاعات غلطی که توسط ترامپ ترویج یافته بود این بود که این ویروس به صورت معجزهآسایی ناپدید خواهد شد. یکی دیگر از اطلاعات غلط ترویج یافته توسط ترامپ استفاده از داروی ضدمالاریای هیدروکسی کلوروکین به عنوان درمان ویروس «کووید-19» بوده است. ترامپ یک دوره 14 روزه نیز به عنوان درمان از این دارو استفاده کرده است. این در حالی است که سازمان غذا و داروی آمریکا ماه ژوئن هشدار داده بود استفاده از این دارو میتواند مشکلات قلبی جدید برای بیماران به همراه داشته باشد. رئیسجمهور آمریکا در کنفرانس خبری 23 آوریل خود نیز این ایده را مطرح کرده بود که تزریق یا مصرف مواد ضدعفونیکننده مثل وایتکس میتواند به صورت بالقوه درمانی برای «کووید-19» (کرونا) باشد. این اواخر نیز ترامپ مدعی شده بود دولت آمریکا تا ماه اکتبر واکسن ویروس کرونا را آماده خواهد کرد و 100 میلیون دوز از این واکسن تا پایان سال توزیع خواهد شد. این ادعا در حالی مطرح شده که بسیاری از کارشناسان درمانی این اظهارات ترامپ را زیر سوال برده و اعلام کردهاند انتظار نمیرود تا سال آینده واکسن کرونا در دسترس قرار بگیرد.
* ترامپ بمیرد چه میشود؟
احتمال مرگ ترامپ بر اثر ابتلا به کرونا با توجه به حجم گسترده امکانات پزشکیای که در اختیار وی قرار دارد کم است اما با این حال محال نیست و جای مشخصی در تحلیلهای رسانهای این کشور پیدا کرده است. تشخیص ابتلای ترامپ به کرونا به معنای جدیترین خطری است که سلامت یک رئیسجمهور در آمریکا را در طول دهههای گذشته تهدید کرده است. اگر حال ترامپ در روزهای آینده خراب شود یا وی به کما برود، بر اساس بند سوم اصلاحیه 25 قانون اساسی آمریکا موضوع انتقال موقت قدرت از رئیسجمهور به معاونش مطرح میشود. اگر هم ترامپ و هم پنس قادر به انجام وظایف خود نباشند، در این صورت بر اساس قانون جانشینی ریاستجمهوری آمریکا، نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان گزینه بعدی برای ریاست بر کاخ سفید خواهد بود.
* دختر به جای پدر؟
ترامپ با ابتلا به کرونا 2 هفته طلایی از یک ماه مانده تا انتخابات ریاستجمهوری را از دست خواهد داد. عملکرد وی در مناظره اول هم به گونهای نبود که از قبل از مناظره کمپین وی وعده آن را داده بود. تصور هر اتفاقی برای تغییر زمانبندی انتخابات با توجه به بروز شرایط خیلی خاص یکی از کاندیداها هم در قانون پیشبینی نشده است، بنابراین نمیتوان آن را یکی از گزینهها فرض کرد. با این حال اینگونه به نظر میرسد حالا که ترامپ امکان حضور مستقیم در برنامههای تبلیغی خود را ندارد، این وظیفه به عهده ایوانکا ترامپ بیفتد. ترامپ اعتماد زیادی به عملکرد دختر خود دارد و بارها رفتار وی را ستوده است. از طرفی چند هفته قبل از مناظره اول حتی نام ایوانکا ترامپ به عنوان معاون اول احتمالی ترامپ در رسانههای آمریکایی مطرح شد که موجب واکنش ترامپ هم شد. ایوانکا ترامپ اگر چه ممکن است توان پدرش در اقناع افکار عمومی را نداشته باشد اما به هر حال نزدیکترین فرد به ترامپ از نظر فکری و رفتاری محسوب میشود و همین وی را در لیست اقدامات جایگزین ترامپ در 2 هفته آتی قرار میدهد.
* طعنه رسانهها به ترامپ
یکی از سریعترین تحلیلها درباره ابتلای ترامپ و همسرش به کرونا در شبکه تلویزیونی انبیسینیوز آمریکا ارائه شد و تحلیلگران این شبکه از نگاه خود به بررسی آن پرداختند. انبیسینیوز بعد از مثبت شدن آزمایش «کووید-۱۹» رئیسجمهوری آمریکا، او را قربانی اظهارات نادرست خودش درباره خطرات ویروس کرونا دانست. پایگاه اینترنتی این شبکه در مطلبی نوشت: اخبار ابتلای رئیسجمهور و بانوی اول ملانیا ترامپ مانند شوک بود اما کارشناسان پزشکی میگویند این اتفاق قابل پیشگیری بود. به نوشته این شبکه آمریکایی، در هفتههای اخیر ترامپ ۷۴ ساله با برگزاری اجتماعات بزرگ که تعدادی از آنها در فضای بسته بود و اجتناب از زدن ماسک در حالی که ادعا میکرد چیزی به پایان این ویروس نمانده، سلامتی خود و کارکنانش را به خطر انداخت. انبیسینیوز افزود: کارکنان او، اعضای خانواده و طرفدارانش هم از او پیروی کردند. او احتمالا از سوی یکی از دستیاران سابقش هوپ هیکس که در کاخ سفید، جایی که توصیهها درباره فاصلهگذاری اجتماعی در آن رعایت نمیشود و تنها تعداد معدودی ماسک میزنند، به ویروس مبتلا شده است. در کاخ سفید هیچ تلاشی برای رعایت فاصله بین میزهای کاری نشده و جمعیت زیاد کارکنان آن در اتاقهای جلسات حاضر میشوند. کارزار انتخاباتی ترامپ هم هزاران نفر از هواداران او را در تجمعاتی که زدن ماسک هو میشود، دور هم جمع میکند. دکتر وین گوپتا، متخصص ریه در دانشگاه واشنگتن درباره ابتلای ترامپ به این شبکه گفت: این ابتلا قابل پیشگیری بود. اگر آنها رویههای مناسب را دنبال میکردند و به این تجمعات نمیرفتند و رویدادهای بینظم را که قطعا در معرض قرار گرفتن از طریق هوا به رغم برگزار شدن آنها در فضای باز وجود داشت برگزار نمیکردند، این اتفاق نیفتاده بود.
* آشفتگی جدید آمریکا
شبکه خبری «سیانان» نیز به دنبال انتشار خبر ابتلای رئیسجمهور آمریکا و همسرش به کرونا نوشت: ابتلای ترامپ به بیماری «کووید-۱۹» میتواند آمریکا را که پیشتر با فاجعه ویرانگر اپیدمی کرونا و فصل آشفتگیهای سیاسی ناشی از انتخابات ریاستجمهوری روبهرو شده است، وارد دور تازهای از اغتشاش و آشفتگی کند. سیانان نوشت با در نظر گرفتن زوال فزاینده کارآمدی سیاستهای دولت واشنگتن، حتی نگاه خوشبینانه به این ماجرا هم نمیتواند مانع ایجاد حس ناامیدکننده بیثباتی در میان مردم آمریکا شود.
* سورپرایز اکتبر ترامپ؟
در میان طعنههای رسانهای به ترامپ، برخی رسانهها هم کرونا را فرصتی طلایی برای ترامپ در آستانه انتخابات ارزیابی کردهاند. شبکه تلویزیونی بلومبرگ یکی از همین رسانهها بود که سایت اینترنتی آن در تحلیلی نوشت: این جدیدترین و جدیترین مورد در مجموعه سورپرایزهای اکتبر است که همه باید بهترینها را برای دونالد ترامپ آرزو کنند. برای مثال، اوایل امسال که بوریس جانسون با ابتلا به بیماری «کووید-19» با مرگ دست و پنجه نرم میکرد، در سراسر کشور همه با او احساس همدردی میکردند، حال باید دید در اینجا چه میشود؟
* روایت کریس والاس از مناظره ترامپ- بایدن
کریس والاس، مجری مشهور آمریکایی شبکه فاکسنیوز که مجری و ادارهکننده مناظره اول میان بایدن و ترامپ هم بود، این روزها بیش از سایر اهالی رسانه در آمریکا مورد توجه افکار عمومی این کشور قرار گرفته است. دیروز وی به بیان روایت خود از مناظره بایدن و ترامپ پرداخت. وی گفت: مردم آمریکا شاهد آن مناظرهای که انتظارش را داشتند، نبودند. وی گفت: ناامیدی اینجاست که من و محققم به معنای واقعی صدها ساعت برای آماده کردن یک مناظره جدی و اساسی تلاش کردیم. والاس افزود: واقعا به مناظرهای امید داشتم که فکر میکنم آمریکا میخواست شاهد آن باشد؛ مناظرهای که تبادل جدی نظرات باشد. حس میکردم همه مواد را فراهم کردهام. من این کیک زیبا و خوشمزه را پخته بودم و بعد صادقانه بگویم رئیسجمهور پایش را وسط آن قرار داد. وی در ادامه گفت: برای من ناامیدکننده بود، زیرا تلاش زیادی برای انجام یک بحث جدی انجام داده بودم. خیلی ناامیدکنندهتر برای مردم آمریکا بود، زیرا آنها مناظرهای را که میخواستند و لیاقتش را داشتند، دریافت نکردند. این ضرری برای کشور است، زیرا آنها چیزهایی را که من فکر میکردم باید از این ۲ نفر بشنوند، نشنیدند.
***
فؤاد ایزدی در گفتوگو با «وطن امروز»:
ترامپ تهاجمیتر میشود
فؤاد ایزدی، استاد دانشگاه مطالعات جهان دانشگاه تهران در گفتوگو با «وطن امروز» درباره ابتلای ترامپ به کرونا و تاثیر آن بر روند انتخابات گفت: خبر ابتلای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و همسرش به «کووید-19» آن هم بعد از نخستین مناظره با رقیب دموکراتش را باید به عنوان یک اتفاق مهم در معادلات آتی انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا مدنظر قرار داد. در حالی که برخی گمانهزنیها در ارتباط با جعلی بودن ابتلای وی به کرونا مطرح میشود، به نظر میرسد ترامپ با وجود همه ادعاهای قبلی رئیسجمهوری آمریکا درباره کرونا و پشتیبانی همهجانبه تیم کاخ سفید برای حفظ سلامتی او، به این بیماری مبتلا شده است. اما اینکه این ابتلا چه تاثیری بر انتخابات خواهد گذاشت از صحت یا عدم صحت این خبر مهمتر است. یکی از مهمترین این تاثیرات بحث سبد رای ترامپ و نحوه برخورد مردم با این خبر است. از سویی احتمال همدردی مبتلایان به کرونا و اطرافیانشان با ترامپ باعث رویش سبد رای او خواهد شد و از سوی دیگر ناامیدی از توان جسمانی وی و همچنین شکست خوردن رئیسجمهوری در اثبات ایدههای خود درباره کرونا منجر به ریزش اعتماد حامیانش خواهد شد.
استاد دانشگاه درباره اینکه راهبرد ترامپ پس از ابتلا به کرونا تغییر خواهد کرد یا خیر، گفت: ترامپ اکنون با وضعیتی مواجه است که استراتژی انتخاباتی خود را تا حد زیادی آشکار خواهد کرد و به احتمال زیاد تهاجمیترین حالت خود را خواهد داشت.
وی از این پس با شدت بیشتری بر کلیدواژههای این استراتژی که همانا تقلب قطعی در انتخابات آمریکاست تمرکز خواهدکرد؛ نکتهای که در نخستین جلسه مناظره کاندیداهای ریاستجمهوری هم مشهود بود و ترامپ صراحتا از احتمال تقلب صحبت کرد. اکنون که بایدن در نظرسنجیها پیشتاز است، ترامپ عمده تلاشش را برای انسجام ساختارها و حامیانش در راستای دعواهای پس از انتخابات بنا خواهد گذاشت؛ جایی که او به دنبال استفاده از ابزارهایی مثل دیوان عالی و کنگره برای پیروزی در برابر بایدن است.
***
[ترامپ با تغییر قوانین مناظره مخالفت کرد]
جنگ تمامعیار بایدن و ترامپ و استفاده مکرر آنها از کلمات سخیف علیه یکدیگر سبب شد تا کمیسیون مناظرههای انتخاباتی طرحی فوری برای اصلاح روند موجود تصویب کند تا اگر قرار بر ادامه مناظرهها باشد، اوضاع بدتر از این نشود. یکی از مهمترین این تغییرات امکان قطع میکروفن نامزدهاست که میتواند طرحی برای کنترل هر یک از آنها باشد. این موضوع سبب شد ترامپ مخالفت خود را با این روند اعلام کند. البته حالا که کرونای ترامپ مثبت اعلام شده امکان برگزاری اصل مناظرهها در هالهای از ابهام قرار گرفته است. در همین ارتباط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به تغییراتی که کمیسیون مناظرههای انتخاباتی برای مناظرات آتی وی با «جو بایدن» رقیب دموکراتش در نظر گرفته واکنش نشان داد. یک منبع آگاه به شبکه خبری سیبیاس گفته است یکی از این تغییرات میتواند کنترل و تنظیم میکروفن این ۲ نامزد انتخاباتی باشد. ترامپ با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: چرا من به کمیسیون مناظرهها اجازه دهم قوانین مناظرات دوم و سوم را تغییر دهد در حالی که من براحتی دفعه پیش پیروز مناظره شدم؟ گفتنی است کمیسیون مناظرههای انتخاباتی سازمانی متشکل از نمایندههای ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات است که از سال ۱۹۸۸ به این سو وظیفه سازماندهی مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را به عهده داشته است. عملکرد این نهاد در برگزاری این مناظرهها با انتقادهایی بویژه از سوی نامزدهای احزاب مستقل آمریکا روبهرو بوده است.
ارسال به دوستان
فاکتورهای تأثیرگذار بر آرای 6 ایالت نوسانی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
شش و بش ترامپ و بایدن
فرزانه دانایی: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا صحنه نبرد احزاب جهت به دست آوردن هر چه بیشتر آرای الکترال برای نامزدهای انتخاباتیشان است. با این حال نقشههای انتخاباتی نشان میدهد 6 ایالت، تعیینکننده سرنوشت انتخابات هستند. اما آیا میتوان به نظرسنجیها در این 6 ایالت برای پیشبینی روند آینده اتفاقات اطمینان کرد؟ در ضمن چه عواملی بر نتایج رأیگیری مؤثر هستند؟
نامزدهای انتخاباتی ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات برای رسیدن به پست ریاستجمهوری، باید از میان 538 رأی الکترال، حداقل 270 رأی را از آن خود کنند. با این حال نگاهی به نقشه انتخاباتی ایالتهای مختلف در انتخاباتهای پیشین (چه انتخابات ریاستجمهوری و چه انتخابات کنگره) نشان میدهد بر اساس عادت و سنت همیشگی کدام ایالتها معمولا قرمز بوده (به جمهوریخواهان رأی میدهند) و کدام ایالتها آبی هستند (به نامزدهای دموکرات رأی میدهند). بر اساس نقشههای مختلف تهیهشده توسط سازمانهای نظرسنجی و خبری آمریکا معمولا اینطور گفته میشود که جز تعدادی از ایالتهای قرمز و آبی که دقیقا مشخص است در هر انتخابات به چه نامزدی رأی میدهند، تعدادی ایالت «نوسانی» نیز وجود دارند که محل اصلی رقابت بین ۲ حزب آمریکا بر سر ریاستجمهوری هستند. این ایالتها که معمولا در طول تاریخ به محل رقابت شدید و بسیار نزدیک ۲ حزب تبدیل میشوند عبارتند از فلوریدا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا، میشیگان، ویسکانسین و آریزونا که در نقشه به رنگ زرد درآمدهاند. (نقشه بالا)
با این حال ماجرا تنها به همین مساله ختم نمیشود که رقابتها در نهایت در همین 6 ایالت باشد. در طول زمان و با توجه به عملکرد رؤسایجمهور جمهوریخواه و دموکرات، تعدادی از ایالتهای قرمز و آبی نیز وجود دارند که چندان هم قرمز یا آبی پررنگی نیستند و میزان علاقه مردم به نامزدهای ریاستجمهوری تا حدی در نوسان است. به عنوان مثال در ایالت تگزاس به صورت سنتی به نامزدهای جمهوریخواه رأی میدهند اما در هر دوره از انتخابات ممکن است ایالت زیاد هم قرمز نباشد و بنا به اتفاقاتی که در طول دوره ریاستجمهوری قبلی افتاده است، مردم نظرشان را درباره کاندیدای مورد نظر جمهوریخواه تغییر دهند. این مساله باعث میشود رقابت در این ایالت یا ایالتهای «تقریبا قرمز» همچنان بالا باشد. این ایالتها برای حزب جمهوریخواه عبارتند از: تگزاس، جورجیا، اوهایو و آیووا. ایالتهای کمتر آبی نیز عبارتند از نوادا، کلورادو، مینهسوتا، ویرجینیا و نیوهمپشایر.
برای تحلیل اهمیت ایالتهای مختلف اما تنها رنگ آنها معیار و ملاک اصلی برای رأیآوری نامزد مورد نظر نیست، بلکه تعداد آرای الکترال ایالت نیز حائز اهمیت است. به عنوان مثال در بین ایالتهای «در نوسان» ایالت فلوریدا و همچنین پنسیلوانیا به دلیل جمعیت بالایی که دارند، تعداد آرای الکترال بیشتری دارند و به همین دلیل از اهمیت بیشتری برای نامزدهای انتخاباتی برخوردارند. بدین ترتیب رقابت برای گرفتن آرای فلوریدا، پنسیلوانیا، میشیگان و کارولینای شمالی بسیار بالاست.
* عوامل مؤثر بر آرای ترامپ و بایدن در ایالتهای نوسانی
بسیاری از خبرگان و تحلیلگران انتخابات ایالات متحده معتقدند برای پیشبینی هر چه دقیقتر نتایج انتخابات ریاستجمهوری 2020 تمرکز اصلی باید روی ایالتهای نوسانی یا ایالتهای کمتر آبی و قرمز باشد. به همین دلیل است که تمرکز ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات معمولا روی بزرگترین ایالت نوسانی یعنی فلوریدا با 29 رأی الکترال است. اما چه مسائلی بر رنگ نهایی ایالت و رأی مردم آن به نامزد حزب جمهوریخواه یا دموکرات تأثیر میگذارد؟ برای هر ایالت، این اولویتها متفاوت است.
* نسبت کرونا و اشتغال با انتخابات
به دلیل شرایط حساس و استثنایی انتخابات در سال 2020 که با گسترش ویروس کرونا نیز همراه شده است، یکی از روشهای پیشبینی نتایج رأی مردم، به میزان آمار مرگومیر در هر ایالت بستگی پیدا کرده است، زیرا تحلیلگران بر این عقیدهاند هر قدر میزان مرگومیر بر اثر بیماری «کووید-19» بالا رود، شانس ترامپ برای انتخاب شدن در این ایالت نیز پایین میرود.
البته این تنها یکی از عوامل است و عوامل بسیار دیگری مانند نرخ بیکاری در هر ایالت بعد از گسترش ویروس کرونا یا حتی میزان هزینهکرد کمپینهای انتخاباتی هر نامزد در این ایالتها نیز در رأی مردم تأثیرگذار است. بدین ترتیب بهتر است نگاهی به نرخ مرگومیر بر اثر کرونا در ایالتهای «در نوسان» و نرخ بیکاری در آنها داشته باشیم. (نمودار شماره 1، پایین صفحه)
نرخ بیکاری در این ایالتها نشان میدهد غیر از پنسیلوانیا و میشیگان که میان ایالتهای با نرخ بیکاری بالا قرار دارند، 4 ایالت باقیمانده تقریبا نرخ بیکاری زیر 12 درصد را تجربه کردهاند. همچنین مقایسه ۲ آمار مرگومیر و نرخ بیکاری نشان میدهد در ایالتهایی که فراگیری ویروس بیشتر بوده و تعداد قربانیان کرونا بالاتر بوده، میزان بیکاری نیز بیشتر از سایر ایالتها بوده و دوام بیشتری داشته است. (جدول شماره 2، پایین صفحه)
* آرای سیاه و لاتین
دموکراتها در طول چند انتخابات گذشته همواره سعی کردهاند با رویکرد خاص خود، رأی گروههای خاص نژادی مانند لاتینتبارها و سیاهپوستان را از آن خود کنند. همین رویکرد بود که باعث شد اعتراضات به تبعیض نژادی در آمریکا که در ماههای گذشته رخ داد، برای نخستینبار نمود بسیار زیادی در رسانههای این کشور بویژه رسانههای دموکرات داشته باشد. جو بایدن و باقی افراد سرشناس حزب دموکرات نیز با استفاده بهینه از این اعتراضات بارها بر حمایت خود از این اقلیتهای نژادی در آمریکا تاکید کرده و ترامپ و رفتار نژادپرستانهاش را به باد انتقاد گرفتهاند. نکته جالب در این باره این است که تمام این اقدامات به نظر میرسد باعث نشده است ترامپ در بین این اقلیتها با ریزش آرا مواجه شود و در عین حال در برخی نظرسنجیها که این ریزش آرا دیده میشود، جای آن با حمایت شدید گروههای نژادپرست و سفیدبرترپندار پر شده است. جامعه آمریکا البته هنوز هم در حال پیشبینی و ارزیابی برنامههای نامزدهای انتخاباتی برای تصمیمگیری درباره رأی نهایی خود است و البته بر خلاف آنچه دموکراتها مطرح میکنند، سرشار از قشر خاکستری است که هنوز تصمیمی برای رأی دادن نگرفتهاند. با این حال بر اساس نظرسنجیهای اخیر، بیشتر لاتینتبارها بویژه در ایالتهایی مانند فلوریدا که محل اقامت آنهاست، از ترامپ حمایت میکنند تا بایدن. با وجود اینکه لاتینتبارها در ایالت کالیفرنیا بیشتر دموکرات هستند، لاتینتبارها در فلوریدا که از کوباییهای مخالف نظام کوبا هستند، از اینکه اوباما راه را برای مذاکره با دولت کاسترو باز کرده بود، نگران و خواستار ادامه یافتن تحریمها علیه این کشور بودند و با ورود ترامپ به کاخ سفید از او حمایت کردند. با آنکه ترامپ با جدیت تمام برنامه ساخت دیوار در مرز مکزیک را برای جلوگیری از ورود مهاجران لاتینتبار به این کشور اجرایی کرد و گمان میرفت این کار باعث ناخشنودی لاتینتبارها از دولت او شود اما میزان حمایتها از او در ۲ ایالت فلوریدا و آریزونا به دلیل همین اقدام، بشدت بالا رفته و آنطور که رسانههای آمریکایی مانند پولیتیکو بیان کردهاند، باعث ایجاد تغییر جدی در الگوی رأی دادن لاتینتبارها در آمریکا شده است. مساله دیگر فرهنگ موجود بین جوامع لاتینتبار در آمریکاست که به دلیل نوع روابط اجتماعی و نگاهشان به زنان، بیشتر از سایر جوامع و اقلیتهای نژادی طرفدار ترامپ هستند. بر اساس آنچه نظرسنجیها اعلام کردهاند، بیشترین میزان حمایت از ترامپ به دلیل نوع رفتار و شخصیتش در بین مردان لاتینتبار وجود دارد و تفاوت رأی زنان و مردان به ترامپ در جمعیت لاتینتبار آمریکا بشدت متفاوت است.
موضوع دیگری که دموکراتها را بیش از حد نگران کرده، این است که افرادی در بین اقلیت لاتینتبار هنوز تصمیم نگرفتهاند به چه کسی رأی دهند و به دلیل اینکه لاتینتبارها در بین جمعیت از نظر اقتصادی ضعیف آمریکا هستند، هزینههای شدید و بشدت بالای کمپین انتخاباتی ترامپ در ایالتهای فلوریدا و آریزونا، آنها را احتمالا به سمت حمایت از ترامپ میکشاند. میزان هزینهکرد انتخاباتی ترامپ در این ایالتها به قدری بالا بوده است که اصولا فضایی برای مطرح شدن بایدن وجود نداشته است و با آغاز روند رأی دادن پستی در این ایالتها، احتمال اینکه ترامپ بتواند در نهایت پیروز میدان رقابتها باشد، افزایش یافته است.
* برتری کمپین ترامپ در منابع مالی و هزینههای انتخاباتی
با آنکه ترامپ در کل توانسته میزان منابع مالی بیشتری را از طریق کمکها به ستاد انتخاباتیاش جمعآوری کند، هنوز در 6 ایالت نوسانی از بایدن کمتر هزینه کرده است، اگر چه به نظر میرسد این روند در روزهای اخیر دستکم در اوهایو، هفتمین ایالت سرنوشتساز که در تمام ادوار گذشته جز ۲ دوره، رئیسجمهور را تعیین کرده، دستخوش تغییر شده و با هزینه قابل توجه از سوی رئیسجمهور مستقر در حال سبقت گرفتن از معاون رئیسجمهور پیش از خود در این ایالت است. اتفاقا این تحول مبتنی بر پیشبینی بسیاری از تحلیلگران است که عقیده داشتند ترامپ که گرگ بازار است، تمام توان و منابع مالی خود را برای روزهای آخر انتخابات ذخیره کرده است. با وجود اینکه کمپین انتخاباتی بایدن تلاش دارد هزینه زیادی بویژه در فلوریدا انجام دهد، ترامپ مکارانه در کمین پایان یافتن منابع مالی کمپین دموکراتها نشسته است! البته در ستاد انتخاباتی بایدن نیز نگرانیهای زیادی در این باره وجود دارد و به همین دلیل با اینکه او در جریان رقابت با سندرز در انتخابات درونحزبی گفته بود ستادهای انتخاباتی نباید به منابع مالی حاصل از کمکهای 5 دلاری و 10 دلاری مردم محتاج باشند، حالا مسؤولان کارزارش روی جمعآوری کمکهای مردمی به همین میزان تمرکز کردهاند! (نمودار شماره 2، پایین صفحه)
***
[آخرین امید کارزار جمهوریخواهان]
ترامپ برای بقا در کاخ سفید باید طی یک ماه آتی نسبت آرا در 5 ایالتی را که بایدن در حال حاضر در آنها پیشتاز است به نفع خود تغییر دهد. این 5 ایالت شامل 4 ایالت از جمع 6 ایالت نوسانی یعنی آریزونا، فلوریدا، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی و اوهایو است. اوهایو ایالتی است که برتری در آن بیشتر تاثیر روانی بر رقبای دموکرات و جمهوریخواه دارد تا تاثیر عینی در آرای الکترال، چرا که طی 230 سال برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده به غیر از ۲ دوره، هر رئیسجمهوری که در انتخابات پیروز شده آرای الکترال اوهایو را نیز برده است. این در حالی است که فاصله آرای بایدن با ترامپ در 2 ایالت نوسانی باقیمانده یعنی میشیگان و ویسکانسین به اندازهای است که جمهوریخواهان قید آنها را زدهاند.
ارسال به دوستان
قطر؛ آخرین سنگر مقاومت اعراب؟!
هدی یوسفی*: این روزها در تمام غرب آسیا سخن از دوگانه «مقاومت/ سازش» اعراب در برابر رژیم صهیونیستی است.
امارات و بحرین، با امضای توافق صلح با دولت نتانیاهو، طلسم چند دههای را شکستند و صلح اعراب با رژیم صهیونیستی را از امری بعید به مسالهای ممکن بدل کردند. تعجیل در امضای توافقات صلح متوالی، از یک سو به دلیل آن است که ترامپ در پی کسب برگ برندهای در سیاست خارجی است تا انتخابات پیش رو را با موفقیت پشت سر بگذارد و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی در حال ساختن محیطی امن برای خود در غرب آسیا است و صلح با کشورهای عربی موجب میشود این رژیم مجبور نباشد در چند جبهه بجنگد و متحدانی برای خود کسب میکند تا در فضایی آرامتر بتواند به اشغالگری خود ادامه داده و با محکومیتهای کمتری مواجه شود.
اکنون اخبار زیادی از کشورهای بعدی که خواهان صلح با رژیم صهیونیستی هستند به گوش میرسد. در این میان رسانههای صهیونیستی با جوسازی خبری در پی آن هستند تا قطر را به عنوان کشور بعدی طالب صلح نشان دهند؛ اخباری که بارها از جانب مقامات قطری تکذیب شده است. آنها بر این باورند انتشار چنین اخباری تنها در جهت تخریب چهره قطر نزد ملت فلسطین است. در همین راستا امیر قطر در سخنرانی سالانه خود در سازمان ملل تاکید کرد تنها راه سازش قطر، پایبندی رژیم صهیونیستی به ابتکار صلح عربی است؛ ابتکاری که طبق آن اسرائیل تنها در صورتی از جانب کشورهای عربی به رسمیت شناخته میشود که کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس تشکیل شده و راهحل 2 دولتی مدنظر قرار گیرد.
قطر موضع خود را ثابت میداند و بیان کرده است روابطی که تا به امروز با رژیم صهیونیستی داشته صرفا برای تسهیل کمک به فلسطین بوده است. در میان گروههای فلسطینی، قطر از حماس میانهرو که همسو با اخوانالمسلمین است، حمایت مالی میکند و حماس حتی در دوحه دفتر سیاسی دارد اما با این وجود برخی تحلیلگران صهیونیست معتقدند قطر نقش سوپاپ اطمینانی را بازی میکند که رژیم صهیونیستی به وسیله آن اوضاع فلسطین را تحت کنترل خود درمیآورد. این تحلیلگران معتقدند هر زمان شرایط اعتراضات در غزه رو به وخامت میگذارد، رژیم صهیونیستی با سوءاستفاده از شرایط سخت معیشتی مردم منطقه، به وسیله تزریق دلارهای قطری به فلسطین، اوضاع را آرام میکند؛ ادعایی که قاطعانه از جانب قطر تکذیب شده است.
سوگیریهای قطر اما چندان هم واضح نیست! پس از اعلام رسمی توافق صلح میان امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، قطر به صورت علنی بیانیهای مبنی بر حمایت یا محکومیت چنین رویدادی صادر نکرد؛ در همین زمان با برگزاری دور جدید مذاکرات دولت افغانستان و طالبان در دوحه سعی در آن داشت تا توجه رسانهها را از موضعگیری راجع به صلح منحرف کند.
در حاشیه مسأله صلح، قطر به دنبال میانجیگری برای ایجاد اتحاد بین احزاب مختلف فلسطینی است و در روزهای اخیر میزبان نمایندگانی از 2 جنبش حماس و فتح بوده است تا مذاکراتی بین این ۲ حزب صورت گرفته و در نهایت به وحدت منجر شود.
نقش آمریکا در این تحولات نیز قابل توجه است. ایالات متحده قصد دارد با معاملهای، در ازای رفع تحریمهای ۴ کشور عربی علیه قطر که از سال ۲۰۱۷ آغاز شده است، قطر را مجاب کند توافق صلح با اسرائیل را بپذیرد؛ هدف از چنین امری البته علاوه بر تثبیت موقعیت رژیم اشغالگر قدس و ارزش انتخاباتی آن برای پرزیدنت ترامپ، تحقق صلح عربی خلیجفارس علیه ایران است.
آمریکا به زعم خود، پس از برقراری صلح میان اعراب خلیجفارس با رژیم صهیونیستی، عمقِ استراتژیک این رژیم را تا خلیجفارس گسترش داده و علنا به تهدید ایران خواهد پرداخت.
اما ایران با قدرت نظامی خود در منطقه و نیز با متحدان خود در جبهه مقاومت، چنین تحرکاتی را بیپاسخ نخواهد گذاشت. قطر نیز تا امروز چندان طبق پیشبینیهای محور آمریکایی-صهیونیستی عمل نکرده است؛ این کشور خواهانِ رفع تحریم است اما در صورتی که مذاکرات غیرمشروط میان طرفین صورت پذیرد، مسألهای که بعید است از جانب تحریمکنندگان به رهبری عربستان، مورد قبول قرار گیرد.
در رابطه با ماجرای صلح نیز قطر سرسختانه خواهان لغو محاصره غزه است و به نظر میرسد اخوانیگری قطر نسبت به وهابیت سعودی مقاومت بیشتری در برابر صلح نشان دهد.
در حال حاضر گویا قطر آخرین سنگر مقاومت اعراب منطقه در برابر پذیرش اشغالگریهای رژیم صهیونیستی است.
*کارشناس غرب آسیا
ارسال به دوستان
«وطن امروز» در گفتوگو با کارشناس مسائل ترکیه بررسی کرد
اهداف آنکارا از حضور در قرهباغ
گروه بینالملل: یک هفته بعد از آغاز دور جدید مناقشه و درگیریها در قرهباغ اکنون اوضاع به جایی رسیده که طرفین درگیر شاهد افزایش مداخلات بینالمللی و تحرک کمسابقه ترکیه در این مناقشه هستند. حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان و انتشار اخباری در رابطه با حمایت لجستیک، اطلاعاتی و ارسال نیرو به آذربایجان سبب شده کارشناسان در ارتباط با این نقشآفرینی و ایدههای ترکیه برای افزایش نفوذ در این منطقه ابراز نگرانی کنند.
به گزارش «وطن امروز»، منابع آذربایجانی و ارمنستانی از تداوم درگیریهای شدید بین ۲ کشور بر سر منطقه مورد مناقشه «قرهباغ کوهستانی» خبر دادند. وزارت دفاع آذربایجان با صدور بیانیهای اعلام کرد دور جدید تنشهای نظامی با ارمنستان در منطقه قرهباغ، به شکل درگیریهای شدید ادامه پیدا کرده است. در این بیانیه ادعا شده است: «نیروهای مسلح آذربایجان کنترل برخی بلندیهای استراتژیک را در منطقه آغدره حوالی ماتاغیس به دست گرفتهاند». از سوی دیگر وزارت دفاع ارمنستان نیز مدعی شد پدافند هوایی این کشور یک فروند هواپیمای نظامی و چند پهپاد متعلق به ارتش آذربایجان را سرنگون کرده است. دور جدید درگیریهای مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه قرهباغ از بامداد یکشنبه هفته گذشته آغاز شد و کماکان ادامه دارد.
* بازی ترکیه در مناقشه قرهباغ
یکی از نکات قابل توجه در ارتباط با دور جدید مناقشه قرهباغ حمایت همهجانبه و فراتر از حد انتظار ترکیه از جمهوری آذربایجان است. این میزان از حمایت تا جایی پیش رفته است که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در واکنش به بیانیه مشترک سران گروه مینسک (فرانسه، روسیه و آمریکا) درباره «لزوم توقف فوری درگیریهای اخیر ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ» اعلام کرد اساساً با دخالت این ۳ کشور در بحران قرهباغ مخالف است. در همین حال «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان دیروز گفت مدارکی دال بر دخالت ترکیه در دور جدید تنشهای نظامی ایروان- باکو بر سر منطقه مورد مناقشه «قرهباغ کوهستانی» دارد. پاشینیان گفت: «ترکیه به دلیل رفتار مغرضانه و جنگطلبانه خود نمیتواند میانجی حل و فصل مناقشه قرهباغ باشد. ما میدانیم ترکیه هزاران نفر از مزدوران و تروریستها را در مناطق اشغالی خود در شمال سوریه آموزش داده و آنها را به منطقه قرهباغ منتقل کرده است. این تروریستها در حال حاضر علیه نیروهای نظامی ارامنه در حال جنگیدن هستند. بسیاری از آنها حتی نمیدانستند چرا ترکیه آنها را به آذربایجان فرستاده است».
* انتقاد شدید مکرون از نقش ترکیه در مناقشه قرهباغ
پس از اظهارات نخستوزیر ارمنستان، رئیسجمهور فرانسه هم در ارتباط با نقش ترکیه در قرهباغ گفت: سازمان اطلاعاتی این کشور اعلام کرده است ۳۰۰ فرد مسلح از سازمانهای جهادی، سوریه را به مقصد آذربایجان ترک کردهاند. مکرون گفت طی روزهای آینده با رئیسجمهور ترکیه تماس خواهد گرفت و از وی درباره افراد مسلحی که از سوریه به سوی آذربایجان رفتهاند توضیح خواهد خواست. پیش از این، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه تأیید کرده بود این کشور اطلاعاتی دارد که نشان میدهد مزدورانی از سوریه و لیبی برای شرکت در درگیریها به منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی منتقل شدهاند.
در همین ارتباط «وطن امروز» در گفتوگو با سیدعلی قائممقامی، کارشناس و پژوهشگر مسائل ترکیه چرایی و چگونگی نقشآفرینی ترکیه در مناقشه قرهباغ را مورد بررسی قرار داد.
* * *
* به نظر شما انگیزه ترکیه از حمایت حداکثری از جمهوری آذربایجان چیست؟
انگیزههای ترکیه برای مداخله حداکثری در مناقشه قرهباغ به نفع جمهوری آذربایجان، ناظر بر ملاحظات چندوجهی در موضوعات انرژی، امنیتی و چشمانداز قدرتافکنی کلان ترکیه در قالب ایدئولوژیهای نوعثمانیگری آن قابل تحلیل است. علاوه بر این تحرکات و همکاریهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هم قابل بررسی است. نقشآفرینی ترکیه در جمهوری آذربایجان بخشی از یک پازل بزرگتر در سیاست خارجی کلان ترکیه است.
* آیا ترکیه امکان ارسال و فرماندهی نیروهای مزدور یا تروریست به جمهوری آذربایجان را دارد؟
این احتمال دور از واقعیت نیست. میتوان انتظار داشت ترکیه بین 300 تا 3 هزار نیروی مزدور تروریست را از سوریه و لیبی به جمهوری آذربایجان برای جنگ در قرهباغ فرستاده باشد. احتمالا این نیروها از سوریه به غازیانتپ ترکیه و از آنجا از طریق خاک ترکیه و نخجوان به جمهوری آذربایجان وارد شدهاند. با توجه به اینکه ارتش ترکیه در نخجوان فرماندهی عملیات اعلام کرده و پایگاه نظامی دارد، به نظر میرسد این گزینه چندان غیرواقعی نیست. مستندات قابل اتکایی درباره سازماندهی نیروهای تروریست و بخشی از نیروهای ارتش آزاد سوریه توسط ترکیه در شمال سوریه وجود دارد. علاوه بر این، آن دسته از نیروهای تکفیری که از قفقاز، داغستان، چچنستان و مناطقی از این دست به عنوان نیروهای داعش در عراق و سوریه حضور داشتند بویژه افراد باقیمانده این گروه تروریستی در حلب و شمال سوریه هم تا حدودی تحت امر ترکیه هستند. این نیروها که متشکل از 35 گروه تروریستی هستند، بعد از سازماندهی توسط ترکیه به عنوان جریان «جیش الوطنی سوریه» تحت کنترل ترکیه درآمدند.
* درباره اهداف ملموس ترکیه در این مناقشه به چه مواردی میتوان اشاره کرد؟
همانطور که عنوان شد ترکیه ملاحظات چندوجهی درباره این مناقشه و حمایتش از جمهوری آذربایجان دارد. البته این حمایت به معنای این نیست که آنها دلسوز جمهوری آذربایجان هستند، بلکه این حمایت باید در قالب یک مجموعه مورد بررسی قرار گیرد. تنشهای اخیر ترکیه با اروپا بویژه فرانسه در مسائل مدیترانه از یک سو و اختلافات اساسی این کشور با روسیه در لیبی و شمال سوریه از سوی دیگر سبب شده معادلات ترکیه در این مناقشه همسو با منافع جمهوری آذربایجان باشد. از سوی دیگر مساله همکاری در جهت منافع آمریکا برای تقویت ناتو در قفقاز در قبال افزایش آزادی عمل آن در مقابله با گروههای کردی و تثبیت نفوذ در شمال عراق و سوریه هم میتواند در این معادلات موثر باشد.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» از تأثیر استعمال دخانیات در ابتلا به کرونا و تسریع شیوع «کووید-۱۹»
پک عمیق کرونا!
گروه اجتماعی: بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی و عادیسازی کرونا موجب شده مصرف دخانیات نسبت به ماههای ابتدایی شیوع «کووید-19» بیشتر شود و این در حالی است که دود سیگار به راحتی ویروس کرونا را منتقل میکند.
به گزارش «وطنامروز»، با توجه به اینکه دولت برای قطع زنجیره کرونا زیر بار تعطیلی ادارات و محدودیت ترددها نمیرود، بسیاری از مردم نیز پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند. دولتیها قصد دارند برای مقابله با کرونا به مجازات افرادی که در اماکن عمومی پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند دست بزنند. زدن یا نزدن ماسک، محوریترین مورد رعایت پروتکلهای بهداشتی محسوب میشود اما چیزی که مغفول مانده استعمال دخانیات در اماکن عمومی و خطر شیوع کرونا از طریق دود سیگار است. مشاهدات میدانی نشان میدهد بسیاری از افرادی که حتی ماسک نیز همراه خود دارند در خیابان سیگار میکشند غافل از اینکه استعمال دخانیات خطر انتقال ویروس را مضاعف میکند.
مؤسسه ملی تحقیقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن تایید احتمال انتقال کرونا از طریق استنشاق دود دخانیات، اعلام کرد: هنگام مصرف دخانیاتی مانند سیگار و قلیان، تعداد زیادی ذرات معلق در هوا تولید میشود که ممکن است در صورت مبتلا بودن فرد مصرفکننده به کرونا، این ویروس در هوا منتشر و بیماری به اطرافیان منتقل شود.
در اماکن عمومی قطرات ریزی که از تنفس افراد در هوا شناور میشوند میتوانند ویروس کرونای جدید را گسترش دهند. گفته میشود ویروس کرونا از طریق این قطرات ریز در هوا حدود ۳ ساعت حالت عفونی خود را حفظ میکند.
مصرف دخانیات باعث افزایش تولید بزاق میشود و به دنبال آن تمایل افراد به بیرون ریختن آب دهان بیشتر میشود که میتواند شیوع «کووید-19» را افزایش دهد.
همچنین در اماکن و فضاهای سربسته که امکان مصرف دخانیاتی مثل قلیان وجود دارد، ویروسها از طریق وسایل مشترک و هوای آلوده براحتی منتقل میشوند.
ویروس کرونا میتواند به طور مستقیم و غیرمستقیم از افراد مبتلا به «کووید-19» که مصرفکننده دخانیات نیز هستند به سایر افراد منتقل شود.
همچنین در معرض دود سیگار و قلیان بودن نیز آسیب جدی به ریههای فرد وارد میکند که خود این موضوع میتواند در صورت ابتلا به «کووید-19» شدت بیماری و احتمال مرگ را افزایش دهد.
به طور کلی، برای پیشگیری از ابتلا به «کووید-19» باید از قرار گرفتن در معرض دود دخانیات خودداری شود، همچنین رعایت آداب تنفسی، قرار نگرفتن در مکانهای کوچک و سربسته که در آنها به استعمال دخانیات میپردازند، تهویه مناسب هوا و حفظ فاصله ایمن با این افراد نیز توصیه میشود.
محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با مصرف دخانیات در این باره معتقد است علاوه بر انتقال ویروس، دود سیگار سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و یک خطر بالقوه برای سیگاریها محسوب میشود. وی در این باره گفت: بنا به گفته متخصصان، مصرفکنندگان سیگار و قلیان بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند، زیرا سیستم ایمنی بدن و ریههایشان بهمراتب نسبت به کسانی که مصرفکننده کالاهای دخانی نیستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارد. او میگوید طبق بررسیهای انجامشده کسانی که به اماکن سربسته مانند قهوهخانهها و کافیشاپها میروند بهدلیل استفاده از وسایل مشترک و هوای آلوده این اماکن ویروس کرونا را براحتی منتقل میکنند و علائم بیماری نیز با شدت بیشتری در آنها بروز میکند.
دکتر سیدوحید احمدیطباطبایی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز درباره خطرات کرونا برای سیگاریها و کسانی که اهل قلیان کشیدن هستند، گفت: جمله سازمان جهانی بهداشت و مرکز مدیریت بیماریها میگوید «مصرف مواد دخانی در افرادی که به کرونا ویروس آلوده میشوند، باعث تشدید بیماری شده و باعث میشود به نوع حادتری از بیماری مبتلا شوند»؛ این نکتهای خیلی مهم است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: کسانی که اهل سیگار هستند، خودشان سرفه میکنند و یکی از علائم کرونا نیز سرفه است به همین خاطر این افراد دیرتر به مراکز درمانی مراجعه میکنند. موضوع دیگر این است که سیگار تماسی است و با دهان تماس پیدا میکند که نکته مهمی است و دیگر اینکه کسی که سیگار میکشد و آسیبهایی در حبابچههای ریوی ایجاد شده، مسلم است اگر تحت یک بیماری ریوی شدید قرار بگیرد، دوام آوردن او کمتر است، لذا این یکی از نکاتی است که باید مدنظر باشد که یک باور غلطی است که سیگار کشیدن، قلیان کشیدن و... عوارض ناشی از بیماری کرونا را تشدید نمیکند.
احمدیطباطبایی ادامه داد: از نظر علمی دود قلیان میتواند باعث انتقال بیماری کرونا شود و حتی گرم شدن تاثیری روی کرونا ندارد و قلیان باعث آسیب حبابچههای ریوی میشود.
* دود سیگار عامل انتشار کروناست
کارشناس بهداشت گفت: استعمال دخانیات، قلیان و هر نوع مواد مخدر نهتنها ایمنی بدن مصرفکنندگان آن را در برابر ابتلا به بیماری «کووید-19» کاهش میدهد، بلکه افرادی را که در معرض دود بازدم آنها قرار میگیرند آلوده میکند.
محمدرضا محبوبفر در گفتوگو با «وطن امروز»، درباره اینکه برخیها بر اساس باور غلط یا از روی ناآگاهی تحت تاثیر شبکههای اجتماعی و اخبار نادرست فضای مجازی درباره اینکه سیگاریها یا معتادها به ویروس کرونا مبتلا نمیشوند، قرار میگیرند، گفت: اتفاقا معتادان مستعد هرگونه بیماری بویژه بیماریهایی که از طریق ویروس منتقل میشود و فرد را مبتلا میکنند هستند، بنابراین نباید فریب چنین اخباری نادرستی را خورد و سلامت خود را به خطر انداخت.
وی در ادامه به ضعف سیستم ایمنی معتادان و قرار داشتن آنها در گروههای حساس پرخطر که ریه ناسالم دارند اشاره کرد و افزود: متاسفانه در برخی اخبار طنزآمیز شبکههای اجتماعی دیده میشود که میگویند معتادان به کرونا مبتلا نمیشوند. این کلیپهای گمراهکننده بیاساس و غیرعلمی است، چرا که در موج دوم و سوم بیماری «کووید-19» مشخص شد افراد سیگاری و معتادان در مرگومیر و ابتلا آمار بالایی داشتند.
این کارشناس بهداشت با بیان اینکه یکی از منابع انتشار ویروس کرونا قهوهخانهها هستند، افزود: دود بازدم مصرفکننده قلیان و سیگار فضای چند متری را به این ویروس کشنده آلوده میکند و افراد در معرض دود قلیان و سیگار با بازدم به بیماری کرونا مبتلا میشوند.
محبوبفر افزود: علاوه بر انتشار ویروس کرونا از طریق دود، این ویروس حتی از طریق حرف زدن رودررو و خندیدن با صدای بلند هم میتواند منتشر شود و فرد را مبتلا کند، بنابراین افراد برای حفظ سلامت اعضای خانواده، همکاران و... نباید در اماکن سربسته سیگار یا قلیان استعمال کنند.
***
[۱۸۷ فوتی جدید کرونا در کشور]
آمار روزانه مرگومیر ناشی از کرونا در کشور همچنان نوسان دارد و در حالی که تعداد قربانیان در روز پنجشنبه به بیش از 200 نفر افزایش یافته بود، این عدد روز جمعه به 187 نفر رسید. سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته با اشاره به آخرین آمار کرونا در کشور گفت: از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۱۸۷ نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند. سیماسادات لاری افزود: این مدت بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۳ هزار و ۵۵۲ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که یکهزار و ۴۴۳ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران «کووید-۱۹» در کشور به ۴۶۴ هزار و ۵۹۶ نفر رسید. وی افزود: مجموع جانباختگان این بیماری هماکنون به ۲۶ هزار و ۵۶۷ نفر رسیده است. لاری ادامه داد: خوشبختانه تاکنون ۳۸۵ هزار و ۲۶۴ نفر از بیماران، بهبودیافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند و متاسفانه ۴۱۳۷ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحالوبختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند. وی درباره استانهای با وضعیت هشدار هم گفت: استانهای کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان در وضعیت هشدار قرار دارند.
ارسال به دوستان
گزارش «وطنامروز» از طرح تأمین کالاهای اساسی
چتر معیشتی خانه ملت
گروه اقتصادی: ۷ سال پس از وعدههای پرزرق و برق اقتصادی دولت، اقتصاد کشور در یکی از سختترین شرایط پس از انقلاب به سر میبرد. در حالی که به نظر میرسید تورم در حال کاهش است، گزارشهای مرکز آمار از بازگشت تورم به مسیر صعودی حکایت میکند. رشد شدید قیمت کالاهای مختلف طی ماههای اخیر، معیشت بسیاری از مردم را سختتر از گذشته کرده است. بیاعتنایی دولت به حل ریشهای مسائل اقتصاد کشور و بیتفاوتی نسبت به مشکلات مردم، تلخی مشکلات اقتصادی برای بخش زیادی از جامعه را دوچندان کرده است. با این حال پس از آغاز به کار مجلس یازدهم، مسائل اقتصادی در مرکز توجهات نمایندگان قرار گرفت. در همین راستا اخیرا طرحی با عنوان «تامین کالاهای اساسی» با هدف جبران قدرت خرید از دست رفته مردم در دستور کار نمایندگان قرار گرفته است. مطابق این طرح، به 60 میلیون نفر از مردم کالابرگ الکترونیک داده میشود. بر همین اساس 20 میلیون نفر از مردم که شامل دهکهای پایین و کمدرآمد جامعه هستند، کالاهای اساسی را به طور رایگان دریافت میکنند. همچنین 40 میلیون نفر باقیمانده، کالاهای اساسی را با 50 درصد تخفیف دریافت میکنند. در این طرح همچنین قرار است 5 میلیون نفر از بازنشستگان، معادل 90درصد از حقوق مشاغل همتراز خود را دریافت کنند.
***
به گزارش «وطن امروز»، ۷ سال پس از وعدههای حسن روحانی برای بینیاز کردن مردم از یارانه 45 هزار تومانی، آمارهای رسمی از رشد شدید قیمتها و افت قابل توجه قدرت خرید مردم حکایت میکند. سیاستهای غلط دولت در حوزه اقتصادی سبب شد شاخص تورم سالانه در سالهای اخیر با طی روندی صعودی، رکورد ربع قرن اخیر را شکسته و از مرز 40 درصد هم عبور کند. در حالی که به نظر میرسید تب تورم رو به فروکش کردن است، آمارهای ماههای گذشته بانک مرکزی از بازگشت موج دوم تورم حکایت دارد. طبق آمارهای بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه به عنوان شاخص پیشنگر تورم سالانه با 15 واحد درصد افزایش از حدود 20 درصد در پایان فروردین سال جاری به حدود 35 درصد در پایان شهریورماه رسیده است. این روند، نشانگر بازگشت تورم به مسیر صعودی پس از افت تدریجی آن از شهریورماه سال گذشته به این سو است. افزایش شدید قیمت بسیاری از کالاها در ماههای اخیر، تأمین معیشت بخش قابل توجهی از مردم را سختتر از گذشته کرده است. با این حال دولت در مواجهه با این مسائل عملکرد قابل دفاعی نداشته است. بیاعتنایی دولت به حل ریشهای مسائل اقتصادی و سکوت مجلس گذشته در برابر این اهمالکاری دولت، اقتصاد کشور را گرفتار یکی از سختترین شرایط پس از انقلاب کرد. با این حال پس از آغاز به کار مجلس یازدهم، رویه بهارستان تغییر کرد و مسائل اقتصادی و بویژه قدرت خرید مردم در مرکز توجهات نمایندگان قرار گرفت. اخیرا طرحی از سوی مجلس با عنوان «تامین کالاهای اساسی» با هدف جبران قدرت خرید از دست رفته مردم ارائه شده است. در این طرح کالاهای اساسی بخش عظیمی از مردم در قالب کالابرگ (کوپن) الکترونیک تامین میشود.
* چند نفر در طرح تأمین کالاهای اساسی، کالابرگ میگیرند؟
بررسیها نشان میدهد در طرح تامین کالاهای اساسی به نزدیک 60 میلیون نفر از شهروندان ایرانی کالابرگ تعلق میگیرد. دایره شمول این طرح 7 دهک اول کشور هستند.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در جلسه علنی سهشنبه 8 مهر و در جریان بررسی کلیات طرح تامین کالاهای اساسی، برخی جزئیات این طرح را تشریح کرد و گفت: «بر اساس تبصره 14 طرح، دولت به 60 میلیون نفر کارت الکترونیک داده و هر ماه کمکهای معیشتی را به حساب آنها واریز میکند. ما از میان این 60 میلیون میخواهیم به 20میلیون نفر سبد کالای رایگان و به 40 میلیون نفر با 50 درصد تخفیف این سبد را اختصاص دهیم». حمیدرضا حاجیبابایی همچنین اظهار داشت: «در قالب اجرای این طرح، مجلس بنا دارد برای 5 میلیون بازنشسته طبق مواد 12 و 30 برنامه ششم توسعه شرایطی را مهیا کند که 90 درصد حقوق مشاغل همتراز خود را دریافت کنند».اینطور که پیداست، طریقه شناسایی مشمولان این طرح در اختیار دولت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. به نظر میرسد همان روش شناسایی افراد مشمول یارانه معیشتی (حاصل از افزایش قیمت بنزین) در این طرح هم تکرار خواهد شد. به عبارت دیگر به تمام کسانی که یارانه معیشتی تعلق گرفته، کالابرگ هم تعلق میگیرد. سوالی که در این رابطه وجود دارد موالید جدید و اعتراضهای گسترده مردم درباره نحوه حذف از یارانه معیشتی است و به نظر میرسد مجلسیها باید برنامه ویژهای در رابطه با این موضوع داشته باشند.
* اعتبار کالابرگها چه میزان است؟
طرح تامین کالاهای اساسی ۲ جامعه هدف دارد؛ اول 40 میلیون نفری که درآمد حداقلی دارند که به ازای هر نفر 60 هزار تومان در نظر گرفته شده و دوم 20 میلیون نفر تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و افراد معسر که برای هر نفر از آنها 120 هزار تومان پیشبینی شده است. با این تفاسیر یک خانواده 4 نفره در طبقه متوسط ایرانی پس از شروع این طرح، کالابرگی با ارزش 240 هزار تومان دریافت خواهد کرد که میتواند تا حدودی کمک خرج آنها باشد.
* منابع طرح تأمین کالاهای اساسی چگونه تأمین میشود؟
پس از مطرح شدن طرح تامین کالاهای اساسی از طریق کالابرگ، نقدهایی در رابطه با منابع آن توسط برخی کارشناسان طرح شد از جمله اینکه شاید این موضوع باعث خلق پول و افزایش نقدینگی و در نهایت تورم شود اما رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به این انتقادات واکنش نشان داد و گفت: طرح تامین کالای اساسی در بیش از ۲۰ جلسه کارشناسی با حضور دستگاههای مختلف بررسی شده است تا بتوانیم آن را به نحوی اجرا کنیم که هم ساختار بودجه تغییر نکند، هم تورم ایجاد نشود و هم بتوانیم به اقشار ضعیف و متوسط کمک کنیم. حمیدرضا حاجیبابایی اضافه کرد: اعتبار طرح تامین کالاهای اساسی، رقمی به سقف بودجه اضافه نمیکند و در اصل نوعی جابهجایی در یارانههای مختلفی که دولت میپردازد، انجام میشود. حاجیبابایی افزود: در این طرح از دولت خواسته میشود ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی که به عنوان یارانه به جاهای مختلف اختصاص میدهد، برای طرح تامین کالاهای اساسی تخصیص دهد.
وی درباره چگونگی محاسبه رقم ۳۰ هزار میلیارد تومان برای طرح تأمین کالاهای اساسی افزود: سال ۹۵ نیز سبد کالایی در نظر گرفته شد برای کالاهایی از جمله گوشت، روغن، شکر و... که رقمی حدود ۵۰هزار تومان به دست آمد که این رقم برای امسال ۱۲۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است. حاجیبابایی تصریح کرد: بر این اساس اگر بخواهیم به ۲۰ میلیون نفر از دهکهای پایین جامعه از اول مهر سبد کالا پرداخت کنیم، به ازای هر نفر باید ۱۲۰ هزار تومان به مدت ۶ ماه بپردازیم و برای ۴۰ میلیون نفر دیگر نیز همین رقم در نظر گرفته میشود اما نیمی از آن را دولت میپردازد و نیم دیگر را خودشان باید پرداخت کنند. وی گفت: مجموع این ارقام بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان شده است. عضو کمیسیون برنامه و بودجه هم با بیان اینکه دولت مکلف به حمایت از اقشار ضعیف و تامین کالاهای اساسی برای آنهاست، گفت: هم اکنون در بسیاری از کشورها در جنوب شرق آسیا و خود آمریکا این نوع کمکها وجود دارد و هیچ پولی هم خلق نمیشود که بخواهد تورم ایجاد کند.
در صورتی که مجلس بتواند مطابق برنامه خود گام بردارد هیچگاه طرح تامین کالاهای اساسی منجر به افزایش پایه پولی نخواهد شد. منابع پیشنهادی این طرح عبارتند از: جابهجایی مصارف مندرج در جدول تبصره 14 قانون بودجه سال 1399، فروش سهام دولت در شرکت های دولتی، یک در هزار مالیات بر نقل و انتقالات پول (بالای یک میلیارد تومان)، مالیات بر مصرف کالا و خدمات لوکس، مالیات بر ثروت، مالیات بر عایدی سرمایه، حذف سهمیه بنزین خانوارهایی که بیش از یک خودرو دارند و حذف سهمیه بنزین خودروهای وارداتی.
* طرح تأمین کالاهای اساسی آزمایشی است
نکته قابل توجه در رابطه با طرح تامین کالاهای اساسی طراحی آن برای شرایط خاص کنونی و اقتضائات دولت فعلی است و در آینده طرح جامعتری در این رابطه مطرح خواهد شد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره طرح تامین کالاهای اساسی گفت: با توجه به موج گرانی و کاهش قدرت خرید مردم، یکی از ضرورتهای کشور تدوین طرحهایی در راستای تامین کالاهای اساسی مورد نیاز خانوار است و این مهم وکلای مردم در خانه ملت را بر آن داشت با تدوین و تصویب طرح حمایت معیشتی زمینه کمک به دهکهای پایین جامعه از نظر درآمدی را فراهم کنند.
بهزاد رحیمی افزود: در حال حاضر این طرح به صورت آزمایشی و به مدت 6 ماه اجرایی میشود و در صورت بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم متوقف خواهد شد اما در صورت تداوم وضعیت کنونی در بودجه سال 1400 نیز در نظر گرفته میشود. نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: بر اساس طرح حمایت معیشتی اعتبارات مورد نظر در کارتهای الکترونیکی شارژ خواهد شد تا افراد با مراجعه به فروشگاههای خاص کالاهای اساسی مورد نیاز خود را تامین کنند، در نتیجه نقدینگی وارد جامعه نمیشود. محمدجواد عسکری هم درباره طرح تامین کالاهای اساسی که از سوی نمایندگان ارائه شده است، گفت: متاسفانه دولت ارادهای برای حل مشکلات معیشتی مردم ندارد و مجلس مجبور است به اینگونه موضوعات بیشتر ورود کند. نایبرئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مجلس پس از تصویب باید بر اجرای طرح تامین کالاهای اساسی نظارت داشته باشد، عنوان کرد: طرح تامین کالاهای اساسی مسکنی برای کاهش مشکلات معیشتی مردم است و مجلس در درازمدت دغدغه مردم را برطرف میکند.
***
[نکات مبهم طرح کالاهای اساسی]
تاکنون اطلاعات دقیقی در رابطه با دایره شمول کالاهایی که میشود با این کارتها خریداری کرد توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح نشده است. موضوع دیگر اینکه فروشگاههایی که میتوانند پذیرای این کارتهای خرید باشند هنوز مشخص نیستند و با توجه به اینکه بخشی از جامعه هدف این طرح در مناطق دورافتاده ساکن هستند و اساسا دسترسی به فروشگاههای زنجیرهای یا دولتی در این مناطق وجود ندارد، آنها چگونه میتوانند از این کارتها استفاده کنند؟ سوال بعدی اینجاست که آیا اعتبار این کارت قابلیت پایداری برای ماههای بعدی را دارد یا خیر؟
ارسال به دوستان
ناکارآمدی 7 ساله را گردن مجلس نیندازید
مدیریت ارز رها شده است
دلار در کانال 30 هزار تومان
گروه سیاسی: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی که روز گذشته برای شرکت در یادواره شهدای هادیشهر استان مازندران به بابلسر سفر کرده بود، در نشستی مشترک با مجمع نمایندگان و همچنین مدیران کل استان مازندران به بررسی مسائل این استان پرداخت.
قالیباف در ابتدا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مازندران گفت: امروز موظف هستیم حرف مردم را بزنیم و در این راستا گام برداریم؛ استان مازندران ظرفیتهای خوبی دارد ولی باید بپذیریم مردم با مشکلات متعددی روبهرو هستند. رئیس قوه مقننه با اشاره به اینکه طی 4 ماه گذشته از شروع مجلس یازدهم ۲ ماه زمان برای طی شدن روال اداری مانند تشکیل کمیسیونها و... سپری شد، گفت: طی این مدت تلاشهای زیادی برای قانونگذاری، نظارت و ساماندهی نظارتها شده است. وی افزود: به طور واضح مشخص است تا پایان این دولت حدود یک سال زمان باقی مانده که البته فرصت کمی هم نیست و مسؤولان باید از آن بخوبی بهره ببرند اما 4 سال زمان پیش روی مجلس برای فعالیت وجود دارد و باید برنامه 5ساله هفتم توسط مجلس یازدهم تدوین شود. قالیباف تصریح کرد: بنابراین اعتقاد دارم اساسیترین کار مجلس یازدهم به عنوان یک مجلس انقلابی که مردم نسبت به آن انتظار و امید دارند، تحقق مردمباوری در تدوین برنامه 5ساله هفتم است. وی تصریح کرد: دولت سیزدهم و مجلس یازدهم باید برنامه 5 ساله هفتم را طوری برنامهریزی کنند که دارای 3 سطح ملی، منطقهای و محلی باشد. باید احکام دقیق و مشخصی در این برنامه نوشته شود تا احکام محلی منطبق با احکام منطقهای و سپس با مسائل ملی تطابق داشته باشد.
قالیباف با بیان اینکه نمایندگان استانهای شمالی خواستار تشکیل سازمان ساماندهی سواحل هستند که این مهم متفاوت با سواحل در دریای جنوب است، افزود: در این بین نباید از یاد برد در برنامهریزیها باید به سرنوشت مردم توجه شود؛ در واقع گاهی در تصمیمات درصدد حامیپروری هستیم اما وقتی به سرنوشت مردم توجه شود توانمندسازی مد نظر است. وی تصریح کرد: به عنوان مثال بارانهای چند روز اخیر در تالش سبب بروز مشکلاتی شد و بر اساس اقلیمشناسی در آینده شاهد بارش بارانهای پرحجم خواهیم بود که زندگی مردم تحت تأثیر آن است، لذا باید در احکام برنامهریزی درستی در 3 سطح برای حل این مشکلات داشته باشیم. قالیباف افزود: باید زنجیرهای از پیشرانهای توسعه منطقهای برای اقتصاد استان در نظر گرفته شود. رئیس قوه مقننه بیان کرد: گاهی قوه مجریه به جای اداره یک بخشداری و دهیاری در حوزه دفع پسماند زباله دخالت میکند اما مشاهده میشود هیچ کدام به درستی سامان نمییابد. وی ادامه داد: طبق تجربیاتم اعتقاد دارم مشکلی را که طی 30 سال در حوزه دفع پسماند نتوانستیم حل کنیم میتوان ظرف مدت 18 ماه حلوفصل کرد و در این زمینه نیاز به زبالهسوز و حتی بودجه دولتی وجود ندارد، زیرا باید به سمت تولید کمپوست حرکت کنیم. بنابراین اگر هر شهری بگوید به طور جدا میخواهد مشکل دفع زباله را حل کند شرایط مشابه اکنون خواهد ماند در حالی که با دیدگاه استانی میتوان آن را برطرف کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم دقت در برنامهریزیها تصریح کرد: بدون شک در برنامهریزیها باید دقیق عمل کنیم و نباید آرزوهایمان را بنویسیم، بنابراین در برنامه 5 ساله با پیشبینی 3 الی 4 حکم باید مسؤولیت تحقق احکام به مسؤولان استانی واگذار شود، زیرا مجلس باید در سطح ملی با قانونگذاری محکم درصدد حفظ ارزش پول ملی باشد. وی افزود: دولت ارزش پول ملی را رها کرده و میخواهد مساله زباله استان را حل کند و در هر دو به مشکل میخورد و با این نوع مدیریت در صنعت و کشاورزی نیز مشکل ایجاد میشود. قالیباف بیان کرد: وقتی ارزش پول ملی لجامگسیخته در حال کاهش است تحول در اقتصاد شکل نمیگیرد، زیرا شرط اول توسعه ثبات اقتصاد است. رئیس مجلس همچنین با بیان اینکه در مجلس هرگز به حاشیه نخواهیم رفت، اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه، برنامه تحول و ثبات در اقتصاد کشور را اجرا خواهیم کرد. قالیباف با اشاره به اینکه ناکارآمدی ۷ ساله را به مجلسی که 4 ماه است کار خود را آغاز کرده نسبت میدهند، افزود: میگویند مجلس ۳ ماه است آمده و قیمت دلار ۲ برابر شد.
رئیس مجلس در ادامه تاکید کرد: مردم را از اقتصاد حذف کردهایم و تصدیگری میکنیم؛ این وضعیت محکوم به فساد است. قالیباف در پایان با اشاره به تبعات سیاستهای مهاجرتی در سالهای گذشته گفت: وقتی با سیاست غلط مهاجرتی جمعیت تهران و البرز افزایش یافت و 24 درصد جمعیت در یک درصد خاک مستقر شد بدون شک این افراد در نخستین فرصت تلاش میکنند به دلیل آلودگیهای صوتی و هوا و... از این محیط خارج شوند، لذا در جادههای شمالی این موضوع به وضوح خودش را نشان میدهد.
******
دلار در کانال 30 هزار تومان
قیمت ارز در بازار آزاد در آخرین روز هفته گذشته به بیش از 30 هزار تومان رسید؛ اتفاقی که رکوردی جدید در بازار ارز کشورمان ثبت کرد. این قیمت در حالی محقق شد که روز پیش از آن قیمت دلار 29300 تومان بود و ظرف 24 ساعت بیش از 700 تومان افزایش پیدا کرد. بررسیها نشان میدهد مانند روند یک ماه گذشته صرافیهای معتبر در بازار ارز هیچ حضوری ندارند و صرفا فعالان غیررسمی در آن فعالیت میکنند.
* دولت ارزش پول ملی را رها کرده است
در این شرایط رئیس مجلس شورای اسلامی به قیمت ارز واکنش نشان داد و تصریح کرد: بدون شک در برنامهریزیها باید دقیق عمل کنیم و نباید آرزوهایمان را بنویسیم، بنابراین در برنامه ۵ ساله با پیشبینی ۳ الی ۴ حکم باید مسؤولیت تحقق احکام به مسؤولان استانی واگذار شود، زیرا مجلس باید در سطح ملی با قانونگذاری محکم درصدد حفظ ارزش پول ملی باشد. وی افزود: دولت ارزش پول ملی را رها کرده و میخواهد مساله زباله استان را حل کند و در هر دو به مشکل میخورد و با این نوع مدیریت در صنعت و کشاورزی نیز مشکل ایجاد میشود. قالیباف بیان کرد: وقتی ارزش پول ملی لجامگسیخته است، تحول در اقتصاد شکل نمیگیرد، زیرا شرط اول توسعه، ثبات در اقتصاد است.
* ۸ میلیارد دلار ارز صادرکنندگان به کشور بازگشت
رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در صفحه اینستاگرام خود نوشت: همانطور که پیشتر گفتم روند عرضه و معاملات حوالههای ارزی در بازار دوم در بستر سامانه نیما بویژه در ۳ماهه اخیر بهتر از قبل شده است. عبدالناصر همتی افزود: صادرکنندگان بالغ بر ۸ میلیارد دلار از تعهدات ارزی ۲۷میلیارد دلاری ایفا نشده خود، مربوط به پروانههای صادراتی سالهای 98- 1397 خود را بتدریج به چرخه اقتصاد کشور آورده و مانده تعهدات آنها به حدود ۱۹ میلیارد دلار کاهش یافته است. رئیس کل بانک مرکزی نوشت: میانگین وزنی نرخ ارز نیما نیز با روند کاهشی به محدوده ۲۳ هزار تومان به ازای هر دلار رسیده است که البته تاثیر خود را بتدریج در نرخهای بازار نشان خواهد داد.
ارسال به دوستان
گزارشی درباره نماهنگ پرمخاطب «مناجات ناشنوایان» که براساس شعری از رهبر انقلاب ساخته شده است
ما را تو میشناسی
گروه فرهنگ و هنر: حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی طی سالهای متمادی همه فعالیتهای ادبی، سرودهها و اشعار خود را با تخلص «امین» به رشته تحریر درآوردهاند. در این مدت نزدیک به 25 سال پیش بود که یکی از سرودههایشان با محوریت ناشنوایان منتشر شد که بشدت مورد استقبال اهالی شعر و ادب قرار گرفت. طی سالهای اخیر نیز همزمان با روز جهانی ناشنوایان، این غزل با بازنشر مخاطبان مورد توجه قرار گرفته است.
از همان زمان نخستین انتشار «مناجات ناشنوایان» خیلیها بر این باور بودند که این غزل از پتانسیل بالایی برای تبدیل به یک اثر موسیقایی درخشان برخوردار است و حالا پس از حدود 25 سال از سروده شدن «مناجات ناشنوایان» این اتفاق رنگ واقعیت به خود گرفت و همزمان با روز جهانی ناشنوایان نماهنگ «مناجات ناشنوایان» منتشر شد. مرکز موسیقی انقلاب اسلامی (مأوا) به مناسبت روز جهانی ناشنوایان نماهنگ «مناجات ناشنوایان» را با شعر مقام معظم رهبری منتشر کرد. این اقدام جزو معدود دفعاتی است که سروده رهبر معظم انقلاب در قالب یک اثر موسیقایی روایت میشود که امیدواریم این روند همچنان ادامه یابد تا نسل جدید با اشعار دلچسب رهبر فرزانه انقلاب بیشتر آشنا شوند. در تولید این نماهنگ که توسط مرکز موسیقی انقلاب اسلامی (مأوا) و با همکاری موسسه پژوهشی- فرهنگی انقلاب اسلامی به انتشار در آمده است، بیش از 50 ناشنوا مشارکت داشتهاند. این تعداد ناشنوا از سوی کانون ناشنوایان ایران به سازندگان نماهنگ «مناجات ناشنوایان» معرفی شدهاند تا با حضورشان، نماهنگ از حس و حال واقعی برخوردار شود. این نماهنگ را مهران علوی به عنوان هنرمندی جوان و انقلابی کارگردانی کرده است و امید روشنبین به عنوان آهنگساز، طاها چوگانباز به عنوان کارشناس موسیقی و مهاجر توحیدپرست به عنوان تهیهکننده نماهنگ در این اثر حضور دارند. درباره ناشنوایان آثار گوناگونی در حوزههای مختلف هنری به تولید رسیده است اما نماهنگ «مناجات ناشنوایان» را میتوان نخستین اثر جدی موسیقایی دانست که با محوریت ناشنوایان و همزمان با روز جهانی ناشنوایان تولید و منتشر شده است. طی چند روز گذشته که این نماهنگ در فضای مجازی و شبکههای مختلف صداوسیما در معرض دید مخاطبان قرار گرفته، بشدت با استقبال مخاطبان و جامعه ناشنوایان مواجه شده است که این بازخوردهای مثبت درباره نماهنگ همچنان در فضای مجازی ادامه دارد. به همین بهانه با «مهاجر توحیدپرست» به عنوان تهیهکننده نماهنگ «مناجات ناشنوایان» گفتوگویی داشتهایم.
***
مهاجر توحیدپرست ابتدا درباره چگونگی روند تولید این نماهنگ گفت: ابتدا باید بگویم نماهنگ «مناجات ناشنوایان» در راستای یک سیاست کلی که در مجموعه موسیقی ماوا انجام میشود، به مراحل تولید رسید. مرکز موسیقی انقلاب اسلامی(ماوا) برای تولیداتش از یک برنامهریزی مدونی پیروی میکند که طبق این برنامهریزی، برای برخی مناسبتهای مهم تولیدات مختلفی در نظر گرفته میشود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: روال تولید یک اثر در ماوا به این شکل است که ابتدا یک اتاق ایده در مجموعه شکل میگیرد و سپس طی چندین جلسه، گپ و گفتهای بسیاری درباره ایدههای مطرح شده شاهد خواهیم بود که در نهایت با تصمیم جمعی، یکی از ایدههای عنوان شده در جلسات برای مرحله اجرا انتخاب میشود.
توحیدپرست افزود: اما مهمترین بخش کار بعد از شکل گرفتن ایده اصلی اثر مورد نظر شکل میگیرد که از انتخاب عوامل تولید گرفته تا مراحل آمادهسازی اثر همگی وقت بسیاری از کارشناسان ماوا را میگیرد.
وی گفت: مسلما برای تولید نماهنگ «مناجات ناشنوایان» همه این مراحل با جدیت تمام پشت سر گذاشته شده است؛ چه بسا به علت حساسیت و اهمیتی که بهخاطر استفاده از شعر مقام معظم رهبری با آن مواجه بودیم، این مراحل را با وسواس بیشتری گذراندیم.
تهیهکننده «مناجات ناشنوایان» درباره چگونگی انتخاب شعر مقام معظم رهبری برای این نماهنگ گفت: از مدتها قبل به دنبال اثری شاخص ویژه ناشنوایان بودیم تا اینکه از میان پیشنهادات اشعاری که در اتاق ایده مطرح شد، شعر «مناجات ناشنوایان» رهبری به علت تاثیرگذاری بینظیر و متنی ساده و در عین حال پرمغز انتخاب شد، هر چند این شعر را رهبر معظم انقلاب سال ۱۳۷۵ سرودند و سال ۱۳۸۸ از سوی دفتر معظمله به مناسبت روز جهانی ناشنوایان منتشر شد اما ویژگیهای بارز و مثبت این شعر از چنان قدرت بالایی برخوردار است که نمیتوانستیم به این راحتی از آن بگذریم.
توحیدپرست در بخش دیگری از سخنانش به بازخوردهای این نماهنگ در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: به نظرم باید بازخوردهای مثبت به نماهنگ «مناجات ناشنوایان» را به ۲ دسته اصلی تقسیم کرد، دسته اول مربوط به جامعه ناشنوایان سراسر کشور است که طی چند روز اخیر پیامهای دلگرمکننده بسیاری برای عوامل تولید ارسال کردهاند که محتوای اغلب این پیامها نشاندهنده روحیه بالایی است که این ناشنوایان از پخش و دیده شدن این نماهنگ دریافت کردهاند.
وی افزود: بخش دوم این استقبال به مخاطبان عام فضای مجازی و رسانه ملی بازمیگردد که حجم بالای بازنشر این نماهنگ توسط مخاطبان فضای مجازی خود گواه استقبال بالای مخاطبان است.
تهیهکننده این نماهنگ در ادامه گفت: اگر بخواهم صادقانه عنوان کنم باید بگویم به هیچ عنوان انتظار چنین استقبال بالایی را از سوی مردم نداشتم اما با توجه به کلیت کار که براساس یک کار گروهی پرمشقت ساخته شده است، انتظار تولید اثر شاخص را داشتیم که خدا را شکر استقبال مخاطبان رسانه ملی و فضای مجازی هم بشدت غافلگیرمان کرد.
وی در پایان گفت: نکته جالب آنکه برخیها زمان تولید این نماهنگ پبشنهاد دادند به جای حضور ناشنوایان از بازیگران استفاده کنیم که روند تولید اثر سرعت بیشتری به خود بگیرد اما از آنجا که این نماهنگ برای جامعه ناشنوایان به تولید رسیده است، تمام سعیمان را کردیم که در مراحل تولید آن از ظرفیت خود ناشنوایان استفاده کنیم به همین خاطر 50 ناشنوا در تولید این نماهنگ ما را یاری کردند و در این اوضاع سخت کرونا خود را جلوی دوربین مهران علوی (کارگردان) قرار دادند که همین مساله تاثیرگذاری این نماهنگ را دوچندان کرد.
***
مناجات ناشنوایان
ما خیل بندگانیم ما را تو میشناسی
هر چند بیزبانیم ما را تو میشناسی
ویرانهایم و در دل گنجی ز راز داریم
با آنکه بینشانیم ما را تو میشناسی
با هر کسی نگوییم راز خموشی خویش
بیگانه با کسانیم ما را تو میشناسی
آیینهایم و هرچند لب بستهایم از خلق
بس رازها که دانیم ما را تو میشناسی
از قیل و قال بستند، گوش و زبان ما را
فارغ از این و آنیم ما را تو میشناسی
از ظن خویش هر کس، از ما فسانهها گفت
چون نای بیزبانیم ما را تو میشناسی
در ما صفای طفلی، نفسُرد از هیاهو
گلزار بیخزانیم ما را تو میشناسی
آیینهسان برابر گوییم هرچه گوییم
یکرو و یکزبانیم ما را تو میشناسی
خط نگه نویسد حال درون ما را
در چشم خود نهانیم ما را تو میشناسی
لب بسته چون حکیمان، سرخوش چو کودکانیم
هم پیر و هم جوانیم ما را تو میشناسی
با دُرد و صاف گیتی، گه سرخوش است گه غم
ما دُرد غمکشانیم ما را تو میشناسی
از وادی خموشی راهی به نیکروزی است
ما روزبه از آنیم ما را تو میشناسی
کس راز غیر از ما، نشنید بس «امینیم»
بهر کسان امانیم ما را تو میشناسی
ارسال به دوستان
امشب جدال حساس پرسپولیس ـ النصر در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا برگزار میشود
غرب سرخ آسیا
محسن جندقی*: امشب قلب میلیونها هوادار پرسپولیس همزمان با دیدار نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا در ورزشگاه خالی «جاسم بن حمد» دوحه میتپد تا سرخپوشان با انگیزهای مضاعف مقابل گرانقیمتترین و قویترین تیم عربستان صفآرایی کنند.
به گزارش «وطنامروز»، ساعت 18:30 امشب دیدار مرحله نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا در دوحه بین پرسپولیس ایران و النصر عربستان برگزار میشود و تکلیف یک پای فینال مشخص خواهد شد. دیدار امشب فینال لیگ قهرمانان در غرب آسیا محسوب میشود و با توجه به بازیهای درخشان ۲ تیم همگان انتظار یک بازی زیبا را دارند. پرسپولیس در دیدارهایی که به صورت متمرکز در قطر برگزار میشود و با استفاده از بازیکنان جدید خود فقط یک گل آن هم از روی نقطه پنالتی دریافت کرده و موفق شده با شکست تیمهای پاختاکور ازبکستان و السد قطر در مرحله حذفی به نیمهنهایی آسیا راه یابد. بازی درخشان عیسی آلکثیر در خط حمله پرسپولیس موجب شده وی مورد توجه رسانهها قرار گیرد و تیم النصر نیز برنامههایی برای مهار وی در نظر گرفته است.
مهاجمان پرسپولیس برای باز کردن دروازه برد جونز، سنگربان استرالیایی النصر کار سختی خواهند داشت. با اینکه برد جونز بیشترین سیو را در کل مسابقات آسیایی داشته ولی حامد لک با 5 کلینشیت آمار بهتری را در لیگ قهرمانان به ثبت رسانده است.
از دیگر بازیکنان مهم النصر باید به خالد الغانم تکنیکی که دریبلهای موفق وی هافبکها و مدافعان حریف را کلافه کرده و عبدالرزاق حمدالله، مهاجمی که بیشترین شوت را روانه دروازه حریفان کرده، اشاره کرد. در مقابل پرسپولیس در خط دفاعی شجاع خلیلزاده و کنعانیزادگان را دارد که حریفان بسادگی نمیتوانند از این دیوار دفاعی بگذرند.
پرسپولیس میتواند با تکیه بر انگیزه و غیرت بازیکنان، دریبلهای بشار رسن، فرصتطلبی عیسی آلکثیر، دفاع مستحکم مدافعان و خلاقیت خط میانی، النصر عربستان را شکست دهد و قلب میلیونها هوادار سرخ را در ایران شاد کند؛ هوادارانی که دلخوشی بسیاری از آنها در شرایط بد اقتصادی و کرونایی فقط یک چیز است: پرسپولیس.
* آمار بد تیم النصر عربستان در مراحل نیمهنهایی
تیم فوتبال النصر عربستان در مرحله نیمهنهایی رقابتهای مختلف از سال ۱۹۹۱ تاکنون آمار منفی از خود بر جای گذاشته است.
به گزارش مهر، روزنامه «الریاضیه» عربستان در همین ارتباط آماری از حضور النصر در مرحله نیمهنهایی رقابتهای مختلف منتشر کرده است که این آمار برای نماینده عربستان منفی است.
النصر تاکنون ۷ بار در مرحله نیمهنهایی حضور داشته که در ۳ بازی به پیروزی رسیده و ۴ باخت در کارنامهاش ثبت شده است.
نخستین حضور النصر در مرحله نیمهنهایی به سال ۱۹۹۱ و جام باشگاههای عربی برمیگردد که این تیم عربستانی با نتیجه 2 - 4 در ضربات پنالتی بازی را به تیم المپیک واگذار کرد.
النصر در سال ۱۹۹۲ برابر الرمثای اردن پیروز شد و در سال ۱۹۹۵ برابر الهلال عربستان در ضربات پنالتی شکست خورد. در همان سال، النصر مقابل تیم فارمرز بانک تایلند با یک گل به پیروزی رسید.
این تیم عربستانی در سال ۱۹۹۸ در مرحله نیمهنهایی برابر نماینده ترکمنستان پیروز شد ولی در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ به ترتیب برابر العربی کویت و الوصل امارات (ضربات پنالتی) شکست خورد.
* برای حضور در لیگ قهرمانان از کوهی از مشکلات و موانع رد شدیم
یحیی گلمحمدی، سرمربی پرسپولیس در نشست خبری پیش از دیدار با النصر عربستان در مرحله نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا اظهار داشت: قبل از اینکه بخواهم درباره بازی صحبت کنم، جا دارد یک بار دیگر از تمام مسؤولان و عوامل برگزاری مسابقات بویژه فدراسیون فوتبال قطر تشکر کنم، به خاطر نظم و انضباط در برگزاری رقابتها و امکانات خوبی که این کشور برای انجام مسابقات داشت. به نظرم بهترین تصمیم برای ادامه لیگ قهرمانان گرفته شد و من از اول هم این حرف را زدم. من واقعا از این تصمیم خوشحال شدم و برای قطریها آرزوی موفقیت میکنم.
* بدون شک تیم سزاوار و شایستهای برای رسیدن به نیمهنهایی بودیم
وی افزود: به دیداری رسیدیم که ماقبل فینال است و تیمی که بتواند از این مرحله عبور کند به فینال میرسد. فکر میکنم هر ۲ تیم با شایستگی به این مرحله رسیدند و بازیهای خوبی از النصر دیدیم. النصریها خیلی نظم و سازماندهی خوبی دارند و فوتبال زیبایی را ارائه میکنند. حق النصر بود که در این مرحله باشد. از طرف مقابل ما با مشکلات زیادی خودمان را به دوحه رساندیم و از کوهی از مشکلات و موانع رد شدیم تا به مسابقات برسیم. خوشبختانه با اراده خوبی که بازیکنانم از خودشان نشان دادند، پس از رقابت در گروهی سخت و بعد از آن رویارویی با السد و پاختاکور به اینجا رسیدیم. بدونشک تیم سزاوار و شایستهای برای رسیدن به نیمهنهایی بودیم. فکر میکنم این شایستگی را میتوانیم در بازی فردا (امروز شنبه) هم نشان دهیم و انگیزههای زیادی برای بازی با النصر داریم. بزرگترین انگیزه ما هم خوشحال کردن هوادارانمان است. میدانیم هواداران ما و مردم ایران با یکسری مشکلات اقتصادی مواجه هستند و فکر میکنم برد ما میتواند بخشی از مشکلات را از یادشان ببرد و دل مردم ایران را شاد کند.
* سرمربی النصر: با اعتمادبهنفسی بالا روبهروی پرسپولیس قرار میگیریم
روی ویتوریا، سرمربی تیم فوتبال النصر عربستان در نشست خبری پیش از دیدار برابر پرسپولیس در مرحله نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا اظهار داشت: این فینالی است که هم ما و هم پرسپولیس میخواستیم در آن حضور داشته باشیم و هر دو هم میخواهیم پیروز شویم. مقابل تیم بزرگی قرار خواهیم گرفت و اشتیاق به برد فراوانی داریم تا نماینده غرب آسیا باشیم.
وی ادامه داد: ما اعتمادبهنفس بالایی داریم. برای تمام تیمها احترام قائلیم و میدانیم تیمهای مقابل ما هم برای پیروزی به میدان میآیند. میدانیم با رقیب دشواری روبهرو خواهیم شد. باید با بالانس تکنیکی و تاکتیکی در زمین ظاهر شویم تا به پیروزی برسیم.
* روزنامهنگار
ارسال به دوستان
ماجرای طنابکشهای نادان و طناب پوسیده!
حنیف غفاری: ابتلای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به ویروس «کووید-19»، آن هم در حالی که وی در جریان مناظره انتخاباتی اخیر خود با جو بایدن، نامزد دموکراتها، از روش خود مبنی بر سادهانگاری ویروس کرونا دفاع کرده بود، ضربه سختی را به مستاجر فعلی کاخ سفید و همراهانش وارد کرده است. در این میان، فعالیت مؤسسات نظرسنجی در ایالات مختلف آمریکا، خصوصا ایالات «خاکستری» و تعیینکنندهای مانند فلوریدا، میشیگان و اوهایو دوچندان شده است! آنها در صددند متوجه پاسخ این سوال شوند که ابتلای ترامپ به «کووید-19»، چه تاثیری بر نگاه عمومی شهروندان آمریکایی در قبال او و رقیبش جو بایدن دارد. همانگونه که مشخص است، رسانههای آمریکایی مشغول گمانهزنی بر سر پیروزی بایدن- ترامپ در منازعه انتخاباتی ماه نوامبر هستند، بدون آنکه متوجه «زیرساختهای تخریبشده» یا «در حال تخریب» مناسبات کلان سیاسی- اجتماعی در کشورشان باشند.
مناظره اخیر میان بایدن و ترامپ نشان داد «انتخابات ماه نوامبر»، نهتنها «نقطه پایان منازعات داخلی آمریکا» و «نقطه گذار از وضعیت موجود» محسوب نمیشود، بلکه نقطهای کلیدی در هدایت آمریکا به سوی «نقطه بدتر» است. ترسیم مختصات «آمریکای فردا»، آن هم با استناد به متدها و مؤلفههای آیندهپژوهی، چندان دشوار نیست! گزینههای محتمل، نشان میدهد در آینده بسیار نزدیک، شاهد شکلگیری بحرانهای مزمن و دامنهداری در معادلات سیاسی- اجتماعی- اقتصادی آمریکا خواهیم بود. به عبارت دقیقتر، طناب پوسیدهای که ترامپ و بایدن مشغول بازی طنابکشی با آن هستند، بزودی دو نیم شده و هر ۲ حزب سنتی آمریکا را به زمین خواهد افکند. به عبارت بهتر، در این ساختار، هر اندازه هم که یک طرف بازی (یکی از ۲ طنابکش)، قویتر ظاهر شود، در نهایت تسلیم همان «طناب پوسیده» خواهد شد.
در جریان مناقشههای انتخاباتی اخیر آمریکا، شهروندان این کشور به وضوح دریافتند تفاوت میان «روبنا» و «زیربنا» در محاسبات و معاملات سیاسی و اجتماعی چیست! شهروندان آمریکایی سالها به ابزار منازعات روبنایی نامزدهای دموکرات یا جمهوریخواه تبدیل شده بودند و به صورت ناخودآگاه، به این منازعه مشروعیت میبخشیدند اما اکنون اکثریت قریب به اتفاق این شهروندان متوجه یک «زیربنا» و «ساختار» ناکارآمد و ناعادلانه شدهاند که قطعا باید از بین برود!
آنها متوجه ساختاری شدهاند که در آن، رئیسجمهور کشورشان براحتی در مقابل دیدگان حیرتزده پزشکان و متخصصان آمریکایی، ویروس کرونا را مورد تمسخر قرار میدهد و به واسطه اعمال سیاستهای سهلانگارانه در مواجهه با این ویروس کشنده، شیوع آن را در کل ایالاتمتحده تسریع میکند! رئیسجمهوری که اگر سادهانگاری وی در مواجهه با «کووید-19» نبود، امروز بیش از 210 هزار شهروند آمریکایی بر اثر این ویروس قربانی نمیشدند. امروز شهروندان آمریکایی با ساختاری معیوب مواجه هستند که در آن «رئیسجمهور مستقر» اختیار دارد پلیس فدرال، گارد ملی و حتی نیروهای پنتاگون را مأمور سرکوب مردمی کند که نسبت به نژادپرستی سیستماتیک در کشورشان دست به اعتراض زدهاند و در این مسیر، کسی متعرض آنها نشود! شهروندان آمریکایی با ساختاری مواجه هستند که در آن، رئیسجمهور میتواند در فاصله کمتر از یک ماه تا انتخابات، بالاترین مقام قضایی آمریکا (قاضی دیوان عالی) را معرفی کند تا این قاضی (که وابستگی سیاسی وی به کاخ سفید مشخص است)، رسما رای به تقلب در انتخابات و پیروزی مجدد رئیسجمهور مستقر دهد! بسیار جالب است! آمریکا جایی است که در آن، «طبقهبندی جامعه» و «تقسیمبندی شهروندان» به درجه 1، ۲ و ۳، بیش از هر نقطه دیگری در جهان مرسوم است. مقایسه آمار دهشتناک قربانیان سیاهپوستی که بر اثر ویروس کرونا درگذشتهاند با شهروندان سفیدپوست این مساله را بخوبی اثبات میکند.
و در نهایت، شهروندان آمریکایی با ساختاری مواجه هستند که رای مستقیم آنها تعیینکننده رئیسجمهور نیست! در این میان، 538 نماینده ویژه دموکرات و جمهوریخواه (به تعداد آرای الکترال) مسؤول اعلام رای مردم هستند. جالب توجه اینکه قانون به این افراد اجازه داده است رای خود را جایگزین رای مردم سازند و هیچکس نیز حق اعتراض به آنها را ندارد!
امروز «شهروندان آمریکایی» در قالب تفریح و از سر رضایت مشغول رصد مناظرههای- بخوانید منازعههای- انتخاباتی در این کشور نیستند! بسیاری از طرفداران ۲ حزب دموکرات و جمهوریخواه، در آینده نزدیک و به صورت خواسته یا ناخواسته به پیادهنظام بایدن و ترامپ تبدیل میشوند. در ماورای این منازعه قطعی و دنبالهدار، این زیرساختهای فکری- اجتماعی- حقوقی نظام سرمایهداری است که به چالش کشیده خواهد شد. باید تاکید کنیم مناظره اخیر ترامپ- بایدن، نقطه آشکارساز «انهدام زیرساختها و مناسبات قدرت» در آمریکا محسوب میشود. این پروسه با سرعتی بیشتر از آنچه سران ۲ حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا تصور میکنند، طی خواهد شد و مفاهیم و مصادیقی مانند «ساختارهای قدرت در آمریکا» و «مطالبات شهروندی» در این کشور را تغییر خواهد داد. بدون شک مختصات آمریکای جدید، هر چه باشد، دیگر جایی برای جولان الاغها و فیلها در آمریکا نیست!
ارسال به دوستان
آری اینچنین است آقای ربیعی!
محمدحسین مهدویزادگان: علی ربیعی، سخنگوی دولت تدبیر و امید در یادداشت اخیر خود در روزنامه ایران، مدعی شده است:
«متأسفانه امروز در داخل برخی به دلایل سیاسی و منافع کوتاهمدت، از به کار بردن کلمه «تحریم» نیز گریزانند. گویی تحریم قرار است اسم رمز یک جناح یا علیه جناحی دیگر باشد. این موضوع مایه نگرانی بسیاری از دلسوزان انقلاب و ایران امروز است. من میبینم چگونه برخی به خاطر تحلیلهای غلط فکر میکنند سخن گفتن از جنگ اقتصادی ترامپ به معنای تأیید دولت است».
آقای ربیعی قطعا بخوبی آگاه هستند که هیچگاه جریان منتقد رویکرد اقتصادی و سیاست خارجی دولت، منکر وجود تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا علیه کشورمان نبوده است. با این حال درباره «علل موجده» و «علل مبقیه» آنچه امروز منجر به نارضایتی شهروندان و کاهش بیسابقه ارزش پول ملی شده است، موضوعاتی وجود دارد که آقای ربیعی و همراهان نمیتوانند به انکار آنها بپردازند!
یک: در باب «علل موجده» بحران اقتصادی در کشور، قطعا آقای ربیعی به یاد دارند که رئیس محترم جمهور تا قبل از انعقاد برجام، حتی تامین آب آشامیدنی مردم را نیز به این توافق ربط دادند! محصول اصرار بر «لزوم و فوریت توافق با کدخدا و متعلقات آن» چیزی جز آنچه امروز میبینیم، نیست! کاش آقای ربیعی یک بار دست به قلم میشدند و برای مردمی که امروز سرمایههای خود را در مقیاس «ساعت» و «ثانیه» بر باد رفته میبینند، مینوشتند چطور دولتی که خود را «حقوقدان» و منتقدان حوزه سیاست خارجی خود را مشتی افراد «بزدل و نادان» میخواند، یک «توافق ابطالپذیر» را به «نخ تسبیح» حوزه سیاست خارجی و اقتصاد کشور تبدیل کرد؟! براستی چگونه در سایه نگاه ایدهآلگرایانه و خطرناک وزارت امور خارجه و دولت، برجام در کشورمان تبدیل به یک «خطکش» و «مبنای تاریخی-استراتژیک» شد ؟! بدونشک ترامپ کار چندانی در 18 اردیبهشتماه 97 انجام نداد؛ او صرفا کبریتی نیمهافروخته را در «انبار کاه خشک» ساخته و پرداخته دست دولت ما انداخت! اکنون بیش از ۲ سال است دولت محترم، به جای «تمرکز بر چرایی ایجاد آن انبار کاه»، مشغول ایدهپردازی بر سر «کبریت نیمهافروخته ترامپ» است! آیا بهتر نبود در این مدت دولت محترم به جای ارائه این آدرسهای نخنما و گمراهکننده، مسؤولیت خود در ایجاد شرایط بحرانی فعلی را صادقانه میپذیرفت و در صدد بازگشت از این مسیر خطرناک برمیآمد؟!
دو: اما درباره علل مبقیه مساله نیز گفتنیها بسیار است! در این میان، کلیدواژهای به نام «ایدهآلگرایی» وجود دارد که تبدیل به آفت و پاشنه آشیل محاسبات تجاری و معیشتی کشور شده است. بهتر است در این باره، مروری بر قسمتی از یادداشت مکتوب آقای ربیعی در روزنامه ایران داشته باشیم:
«همه تلاش دولت تدبیر و امید در طی فرصت باقیمانده آن است که یک دولت بدون تحریم تحویل نسل ۱۴۰۰ دهد و 40 سال دوم انقلاب ما 40 سال بدون تحریم شود».
براستی آقای ربیعی و همراهان ایشان چگونه به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند تا 8 ماه دیگر- خردادماه 1400- دولت را بدون اینکه تحریمی از سوی آمریکا و متحدانش علیه کشورمان وجود داشته باشد، تحویل رئیسجمهور بعدی دهند؟! این «ایدهآلگرایی» و «خوشخیالی» از کدامین سرچشمه و مصدر تراوش کرده است؟! آقای ربیعی بهتر است به جای تخطئه صدباره دیگران، کمی روی سخنان و اعمال خود و همراهانشان در دولت متمرکز شوند! بهتر است ایشان متوجه شوند دویدن دوباره طرفداران مذاکره با آمریکا به دنبال «سراب برجام» و غافل شدن آنها از ظرفیتهای بالقوه و بالفعلی که در حوزه تولید و اقتصاد داخلی کشورمان وجود دارد، چه ضربهای به معیشت مردم زده است! متاسفانه «رویکرد و بازی دولت پس از اردیبهشت 97» ضربه بدتری از «اصل خروج آمریکا از برجام» به کشورمان زده است. «کدخدامحوری» و «ایدهآلگرایی»، ۲ لبه تیز یک قیچی هستند که اقتصاد و سیاست خارجی کشور را مورد حملات پیاپی خود قرار داده است.
در هر حال، بهتر است آقای ربیعی بدانند «تحریم» اسم رمز یک جناح علیه یک جناح دیگر نیست، آن هم در شرایطی که اقبال مردم به دولت و مجلس معتدل(!) در جریان انتخابات مجلس شورای اسلامی اسفندماه سال گذشته بر همگان به اثبات رسید! در چنین شرایطی مخالفان خوشخیالی دولت در قبال برجام و آمریکا، برای هشدار نسبت به استمرار این نگاه بازدارنده، نیازی به استفاده از «اسم رمز» ندارند! امروز اگرچه از جنگ اقتصادی تمامعیار آمریکا علیه ایران سخن میگوییم اما قویا معتقدیم ایجاد و استمرار شرایط فعلی، نتیجه اصرار دولت بر مشی نادرست خود در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد و تقویت -انشاءالله غیرعمدی- مؤلفههای «اقتصاد تحریممحور» در کشور است!
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|