|
میزان مصرف دارو در ایران به اندازه کشور چین است
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان اینکه مصرف دارو در ایران بسیار بالاست، گفت: ایران با جمعیت ۸۰ میلیونی به اندازه کشور 5/1 میلیارد نفری چین مصرف دارو دارد، البته روابط ناسالم در بازار دارویی ایران زیاد است. محمدمهدی ناصحی در گفتوگو با ایرنا افزود: ایران از نظر مصرف دارو جزو ۳ کشور اول دنیاست. میزان مصرف دارو در ایران به اندازه کشور چین است. بسیاری از پزشکان بدون ملاحظه بیش از اندازه استاندارد دارو تجویز میکنند و بازار قاچاق دارو نیز در ایران بسیار گسترده است.
ارسال به دوستان
آغاز عملیات اجرایی شناسایی و حمایت از 200 هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل با حضور رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)
ستاد دانش
ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)علاوه بر ساخت 2000 مدرسه قرار است طی یک سال 1000 مدرسه کانکسی را به مدارس ثابت تبدیل کند
چند وقت است واکسیناسیون کرونا با اولویت گروههای سنی و افراد در معرض خطر از طریق واکسنهای وارداتی شروع شده است اما حالا رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام از واکسیناسیون عمومی از ماه جاری با واکسن ایرانی «کوو برکت» خبر داده و گفته حدود یک میلیون واکسن برای استفاده عموم آماده شده است. به گزارش «وطنامروز»، وعده ساخت واکسن کرونای داخلی با تلاشهای جهادگونه شبانهروزی دانشمندان ایرانی محقق و همانطور که قبلا اعلام شد به احتمال زیاد اواخر ماه جاری واکسیناسیون عمومی با واکسن ایرانی «کوو برکت» در کشور آغاز میشود؛ دستاوردی که در شرایط سخت تحریم با تکیه بر توان داخل حاصل شد تا ایران در این بخش نه تنها به جرگه چند کشور تولیدکننده واکسن کرونا در جهان بپیوندد، بلکه از وابستگی به این داروی تخصصی و کمیاب رهایی یابد؛ واکسنی که در فرآیند آزمون مهر تایید کیفی گرفته و بدون هیچ عوارضی جواب پس داده است. رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام دیروز در حاشیه مراسم آغاز برنامههای حمایتی بنیاد احسان این ستاد از دانشآموزان بازمانده از تحصیل، آخرین وضعیت تولید واکسن «کوو ایران برکت» را تشریح کرد و گفت: تاکنون حدود یک میلیون دوز واکسن «کوو ایران برکت» تولید شده است و به دلیل اینکه هنوز اجازه مصرف عام داده نشده، ما سرعت را کمی کم کردیم. محمد مخبر درباره آخرین وضعیت تولید و تامین واکسن «کوو ایران برکت» اظهار کرد: فاز سوم تقریبا به ۵۰ درصد کار خود رسیده و تولید هم در حال انجام است و واکسنهای تولیدی را انبار میکنیم تا به محض اینکه وزارت بهداشت اجازه دهد، آن را در اختیارشان قرار دهیم تا مورد استفاده قرار گیرد. وی افزود: هم فاز یک و ۲ و هم فاز ۳ که انجام شده، بسیار نتایج خوب بوده و فکر میکنیم در خردادماه بشود واکسیناسیون عمومی با تولیدات ستاد اجرایی آغاز شود. رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام درباره میزان واکسن تولید شده تاکنون نیز گفت: تقریبا ۸۰۰ هزار تا یک میلیون دوز واکسن «کوو ایران برکت» تولید شده است و به دلیل اینکه هنوز اجازه مصرف عام داده نشده، ما سرعت را کمی کم کردیم، چرا که انبار و نگهداری آن موضوع خاصی است ولی امکانات تولید بخوبی فراهم شده تا ظرف یک تا 5/1 ماه آینده بتوانیم ۴ تا ۵ میلیون دوز واکسن را تحویل وزارت بهداشت دهیم. وی افزود: در فاز سوم مطالعات بالینی، تاکنون این واکسن به ۱۰هزار نفر در تهران و کرج تزریق شده و بزودی در ۵ شهر دیگر هم آغاز میشود. مخبر در ادامه با اشاره به عقد تفاهم همکاری با وزارت آموزشوپرورش و کمیته امداد امام خمینی گفت: نظام ما نظام حقی است و عدالتخواهی یکی از محورهای آن است. اگر نظامی بر پایه عدالت نباشد، آن نظام نه نظام توسعهیافتهای خواهد شد و نه میتواند در آینده موفق باشد. وی افزود: در بحث عدالتخواهی، عدالت آموزشی جزو محوریترین مؤلفههاست و اگر عدالت آموزشی نباشد، اجتماعات پایداری نمیتواند سامان بگیرد و دانشآموزانی هم که مراحل نوجوانی خود را طی میکنند، در آینده جزو اقشاری خواهند بود که مظلوم واقع خواهند شد و از حقوق خودشان برخوردار نخواهند بود و معلوم نیست زندگی متناسب با استعدادشان شکل بگیرد.
* ساخت 2000 مدرسه برکت در مناطق محروم
رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام با بیان اینکه در ستاد اجرایی کارها معمولا به صورت الگوسازی دنبال میشود، گفت: ما هم در بخش نرمافزار و هم سختافزار به دنبال توسعه عدالت آموزشی هستیم. در بخش سختافزار تاکنون نزدیک به ۲۰۰۰ مدرسه ساختهایم یا وسایل حملونقل تامین شده است. همچنین امسال با آموزشوپرورش هماهنگ کردهایم که ۱۰۰۰ مدرسه کانکسی را طی یک سال به مدارس ثابت تبدیل کنیم.
مخبر ادامه داد: در بخش نرمافزاری با یک موجی از دانشآموزان بازمانده از تحصیل مواجهیم و امروز با توسعه ابزار فضای مجازی میشود این معضل را حل کرد. در ستاد به دنبال آن هستیم این کار در حد توانمان شکل بگیرد. امروز یک تفاهمنامه هم با کمیته امداد برای استعدادیابی دانشآموزان تحت پوشش داریم. یک تفاهمنامه هم با آموزشوپرورش برای پوشش بازماندگان از تحصیل منعقد میکنیم. رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام با بیان اینکه از چند سال قبل هم این کار را انجام دادهایم و در سیستانوبلوچستان مسائل ۶۰ هزار کودک بازمانده را حل کردهایم، گفت: رویداد خوبی است که میشود به آن امید بست تا دانشآموزان بازمانده از تحصیل را به مدرسه بازگردانیم. بحث کیفیت آموزش نیز مطرح است. دانشآموز منطقه محروم باید از امکانات مناسب تحصیل بهرهمند شود تا یادگیریای که محق است اتفاق بیفتد. وی درباره ساخت مدرسه در مناطق صعبالعبور گفت: با اطمینان میگویم بیش از ۶۰ درصد مدارس برکت که ۲۰۰۰ مدرسه بودند، عمدتا از همین نوع هستند و در مناطق صعبالعبور ساخته شدهاند. تمرکز ما بر مناطق صعبالعبور است. در خدمات نرمافزاری هم همینطور است. مخبر ادامه داد: چند میلیون دانشآموز امکان استفاده از شبکه شاد را ندارند. طرحهایی را در نمایشگاه حاشیه برنامه امروز به نمایش گذاشته بودند که امکان تبدیل تلویزیون به تبلت یا گوشی موبایل را داشتند و در میان بیش از دوسوم دانشآموزان این امکان وجود دارد و تلویزیون در خانهشان هست و اگر بتوانیم این طرحها را اجرایی کنیم، بخشی از مشکلات حل میشود. وی در پایان گفت سال گذشته ۱۰۰ هزار تبلت را میان دانشآموزان مناطق محروم و خانوارهای ضعیف توزیع کردیم. در ادامه این مراسم، علی عسگری، معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام گفت: هدف اصلی ستاد کمک به گسترش و شکلگیری عدالت در سطح کشور است، آن هم در زمینههای مختلفی مانند سلامت، مسکن، اشتغال بویژه عدالت آموزشی. ساخت ۱۶۰ هزار واحد مسکن ملی، پرداخت هزینه درمان ناباروری یا کاشت حلزون گوش، ساخت هزاران مدرسه و بیمارستان و خانه بهداشت و تجهیز خانههای ورزش در مناطق محروم کشور نمونهای از این اقدامات است. وی افزود: همچنین از طرق مختلفی مانند اهدای بستههای نوشتافزار، تبلت و ساخت پلتفرمهای آموزشی و مواردی از این دست میخواهیم کاری کنیم که هیچ بازمانده از تحصیلی در کشور باقی نماند. همچنین شهریار فولادوند، معاون وزیر آموزشوپرورش با قدردانی از برگزاری این رویداد گفت: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام همیشه در بحث ایجاد عدالت آموزشی در مناطق محروم کشور و احداث مدرسه و اهدای تبلت و نوشتافزار، کمکهای ویژهای به آموزشوپرورش داشته و دارد. رئیس سازمان مدارس غیردولتی افزود: قصد داریم با امضای این تفاهمنامه با بنیاد احسان طرح بزرگ «آشتی با آموزش» را در سطح کشور با هدف شناسایی و حمایت از بازماندگان از تحصیل اجرا کنیم.
سعید سلیمانی، مدیرعامل بنیاد احسان نیز ضمن تشریح بخشهای مختلف «رویش احسان» گفت: در این رویداد ۳۱۴ طرح نوآورانه در زمینه ایجاد عدالت آموزشی از ۲۶ استان کشور ارسال و بررسی شد که طرحهای برگزیده برای اجرا مورد حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام قرار خواهد گرفت. وی افزود: در حوزه عدالت اجتماعی بناست این پیشرانی با کمک مردمی و جهادی در بنیاد احسان ادامه داشته باشد.
در انتهای مراسم تفاهمنامه همکاری بین بنیاد احسان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام با وزارت آموزشوپرورش و کمیته امداد امام خمینی(ره) در زمینه گسترش عدالت آموزشی، تجهیز مدارس آموزش از راه دور، هدایت و حمایت از ۲۵۰۰ دانشآموز نخبه و مستعد تحت پوشش کمیته امداد و شناسایی و ایجاد بانک اطلاعاتی و حمایت از ۲۰۰ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل امضا شد.
ارسال به دوستان
اخبار
تخلف تاکسیهای اینترنتی با قطعی برق
اعضای شورای شهر تهران تذکراتی را درباره قطعی برق در شهرهای مختلف از جمله پایتخت و افزایش غیرقانونی کرایه تاکسیهای اینترنتی در صحن شورا مطرح کردند. به گزارش فارس، ابراهیم امینی، نایبرئیس شورای شهر تهران دیروز در صحن شورای شهر درباره قطعی برق در پایتخت گفت: همانطور که کارشناسان میگویند موضوع قطعی برق ربطی به کمبارشی یا مستهلک بودن تأسیسات ندارد و ناشی از ضعف مدیریت و بیبرنامگی مدیران است. وی با بیان اینکه قطعی برق علاوه بر مشکلات مالی مخاطرات جانی نیز به همراه دارد و برای بیماران مبتلا به کرونا نیز حادثهساز است، گفت: همچنین قطعی برق سبب بروز ترافیک در چهارراهها و گرفتاری شهروندان در آسانسورها شده است. در ادامه حجت نظری، عضو شورای شهر تهران در تذکری در صحن شورای شهر درباره افزایش نرخ کرایههای تاکسیهای اینترنتی اظهار داشت: برابر با قانون شهرداریها، تصویب نرخ کرایه وسایل نقلیه در شهر بر عهده شورای شهر است، البته اتحادیه کسبوکارهای مجازی هم در این زمینه مدعی قیمتگذاری بر تاکسیهای اینترنتی هستند و وظیفه نظارت بر آن را بر عهده دارند. وی در ادامه با اشاره به توافقنامه بین شهرداری و شرکتهای ارائهکننده خدمات حملونقل اینترنتی، گفت: این شرکتها موظف هستند چنانچه رقم کرایهشان از نرخ مصوب تاکسیهای تلفنی بالاتر بود آن را به اطلاع مسافران برسانند. وی ادامه داد: ولی با این وجود طی روزهای اخیر کرایه تاکسیهای اینترنتی شدیدا افزایش یافته در حالی که مصوبه شورا برای افزایش نرخ کرایهها در حوزه حملونقل عمومی فقط 35 درصد بوده است ولی شرکتهای اینترنتی تاکسی در برخی مسیرها حتی کرایه را 50 درصد نیز بیشتر افزایش دادهاند.
***
وجود 7000 ماده شیمیایی در سیگار
سیگار حاوی ۶۰۰ نوع ماده مختلف است. بسیاری از این مواد در قلیان هم یافت میشوند. وقتی این ۶۰۰ ماده موجود در سیگار را آتش میزنید، بیش از ۷۰۰۰ ماده شیمیایی تولید میشود. به گزارش فارس، سیگار حاوی تنباکو است. پس فرقی نمیکند روزی یک سیگار بکشید یا بیشتر. تنباکو برای بدن بشدت ضرر دارد؛ از مضرات سیگار میتوان به ابتلا به بیماریهای ریوی از جمله عفونت ریه، سرطان ریه و همچنین افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی مثل حمله قلبی اشاره کرد. سیگار حاوی ۶۰۰ نوع ماده مختلف است که بسیاری از آن در سیگار برگ و قلیان هم پیدا میشوند. وقتی این ۶۰۰ ماده موجود در سیگار را آتش بزنید، بیش از ۷۰۰۰ ماده شیمیایی تولید میشود که بسیاری از آن سمی هستند و تقریبا ۶۹ مورد از آنها نیز باعث بروز سرطان میشوند. وقتی سیگار میکشید، سموم از سیگار وارد خون شما میشود. این سموم خون را مسموم کرده و آن را غلیظ میکنند و احتمال تشکیل لخته خون در این حالت افزایش مییابد. همچنین فشار خون و ضربان قلبتان نیز افزایش مییابد و باعث میشود قلب شما سختتر از حالت عادی کار کند.
***
مقاومت دولت در مقابل بیمه ۱۰ هزار تاکسیران تهرانی
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تهران با اشاره به اینکه حدود ۱۰ هزار راننده تاکسی در انتظار تصمیم دولت برای بیمه شدن هستند، گفت: بیمه تاکسیرانان هزینهای برای دولت ندارد و دلیل تعللشان مشخص نیست. محمد روشنی در گفتوگو با مهر در واکنش به صحبتهای اخیر مرتضی تضامنی، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور که گفته است نیمی از بیمهشدگان تاکسیرانی، راننده تاکسی نیستند، اظهار داشت: این مساله درباره تاکسیرانی تهران صدق نمیکند. به گفته وی، تاکسیرانان تهرانی کد شناسایی دارند و تا به حال ۱۰۰ هزار راننده تاکسی در تهران شناسایی شدهاند. وی درباره وضعیت بیمه تاکسیرانان تهرانی نیز اظهار داشت: یکی از مشکلات ما در حوزه بیمه این است که به ما قول داده بودند ۱۰ تا ۱۱ هزار راننده تاکسی را بیمه کنند اما با وجود جلسات متعددی که در مجلس با حضور نایبرئیس مجلس و رئیس سازمان هدفمندسازی یارانهها داشتیم هنوز اتفاقی در این زمینه رخ نداده است. مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تهران در ادامه تاکید کرد: روند بیمه شدن رانندگان تاکسی هزینه مضاعفی را برای دولت به دنبال ندارد و به ازای هر راننده تاکسی بازنشسته میتوانند یک راننده را بیمه کنند و هیچ هزینهای را دولت متحمل نمیشود اما برایمان مشخص نیست چرا در مقابل آن مقاومت وجود دارد!
***
کاهش نسبی دما و شدت یافتن بارندگی در نوار شمالی کشور از امروز
بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، شدت بارشها امروز - چهارشنبه - در استان مازندران خواهد بود و طی این روز کاهش نسبی دما در استانهای واقع در نوار شمالی کشور پیشبینی میشود. از امروز بتدریج بارش در شمال غرب و غرب کشور کاهش مییابد و در سواحل دریای خزر، استانهای واقع در دامنههای جنوبی البرز، شمال شرق و در استانهای همدان، مرکزی، قم، اصفهان، یزد و خراسان جنوبی بارشهای پراکنده رخ میدهد. شدت بارشها طی امروز در استان مازندران خواهد بود و کاهش نسبی دما در استانهای واقع در نوار شمالی کشور پیشبینی میشود. پنجشنبه نیز در شرق و جنوب شرق وزش باد شدید و احتمال خیزش گرد و خاک پدیده غالب منطقه خواهد بود. همچنین در شمال استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و در ارتفاعات البرز و در شمال شرق رگبار پراکنده گاهی رعد و برق و وزش باد رخ میدهد. روزهای جمعه و شنبه نیز در نیمه شرقی کشور جوی آرام همراه با افزایش نسبی دما انتظار میرود. طی این روز در شمال استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل و در ارتفاعات البرز مرکزی نیز بعدازظهر رگبار پراکنده همراه با رعد و برق و وزش باد دور از انتظار نیست.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
طی 24 ساعت ۲۰۸ نفراز هموطنان بر اثر ابتلا به بیماری «کووید - 19» جان باختند
نمکی: نگران های خطرنا بعدی کرونا هستم
آمار جانباختگان ناشی از بیماری «کووید-۱۹» در کشور همچنان بالای 200 نفر در هر شبانهروز است. به گزارش «وطنامروز» وزیر بهداشت دیروز اعلام کرد: ما نگرانیم؛ نگران گرفتاری در پیکهای خطرناک بعدی با ویروس هندی و آفریقای جنوبی. باید انتخابات را آرام، بدون دغدغه و با نظارت نیروی انتظامی و استانداران با رعایت پروتکلهای بهداشتی داشته باشیم. سعید نمکی گفت: برنامه ما این است تا پایان خرداد، گروههای آسیبپذیر شامل افراد بالای ۶۰ سال و بیماران صعبالعلاج و خاص را واکسینه و تابستان واکسیناسیون عمومی را در فازهای بعدی آغاز کنیم. وی در بیستوهفتمین آیین پویش «ره سلامت» که با افتتاح همزمان پروژههای بهداشتی و درمانی دانشگاه علومپزشکی دزفول همراه بود، خاطرنشان کرد: تردید ندارم بزودی بر بیماری «کووید-۱۹» فائق خواهیم آمد و به آبروی همه مقربین و شهدا، واکسن ایرانی را با صدای بلند و با عزت و سربلندی به دنیا معرفی خواهیم کرد. خرداد، نخستین تزریقهای واکسن ایرانی را در کنار واکسنهای وارداتی خواهیم داشت. نمکی تاکید کرد: برنامه ما این است تا پایان خرداد، گروههای آسیبپذیر شامل افراد بالای ۶۰ سال و بیماران صعبالعلاج و خاص را واکسینه کنیم. برآورد ما این است که واکسیناسیون را زودتر از آنچه در سند ملی واکسیناسیون «کووید-۱۹» اشاره کردیم، بتوانیم به پایان برسانیم. نمکی در ادامه با اشاره به بحث انتخابات گفت: ما نگرانیم؛ نگران گرفتاری در پیکهای خطرناک بعدی با ویروس هندی و آفریقای جنوبی. باید انتخابات را آرام، بدون دغدغه و با نظارت نیروی انتظامی و استانداران با رعایت پروتکلهای بهداشتی داشته باشیم. اگر خدایینکرده پروتکلها را بشکنیم، اگر کاندیدا یا هواداری پروتکلشکنی کند، مشکل است.
* ورود تعدادی مسافر از مبدأ عراق با تست منفی کاذب
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به ورود برخی مسافران از مبدأ عراق به ایران به همراه تست منفی کاذب «کووید-۱۹»، در نامهای به دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، بر انجام تست مجدد همه موارد ورودی از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی از مبدأ عراق تاکید کرد. بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، در نامه دکتر سعید نمکی خطاب به دکتر علیرضا رئیسی آمده است: «نظر به اینکه موارد متعددی از آزمایشات PCR منفی از مسافرانی که با مبدأ کشور عراق وارد جمهوری اسلامی ایران میشوند، در مرزهای زمینی جمهوری اسلامی ایران با بررسی مجدد مثبت میباشند و همکارانمان در استان خوزستان هوشمندانه بدون تست مجدد اجازه ورود نمیدهند، معالوصف بنا بر اطلاعات واصله تعداد قابل توجهی با اتکا به تست منفی صادره از آزمایشگاه کشور عراق با هواپیما به مشهد مقدس مشرف میشوند و در مقصد نیز مورد آزمایش مجدد قرار نمیگیرند، لذا تمام دستورالعملهای قبلی مبنی بر اجازه ورود با تست منفی انجام شده در کشور عراق منتفی و همه موارد ورودی از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی باید تست مجدد شوند».
* شناسایی ۱۱ هزار و ۸۷۳ بیمار جدید مبتلا به کرونا
از طرفی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد طی ۲۴ ساعت در کشور ۲۰۸ نفر به دلیل بیماری کرونا جان خود را از دست دادند. بنا بر این گزارش، از ظهر دوشنبه تا ظهر سهشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۰ بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۱ هزار و ۸۷۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که هزار و ۷۱۳ نفر آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت، ۲۰۸ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۷۹ هزار و ۵۶ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۲ میلیون و ۳۶۲ هزار و ۴۲۸ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. ۴ هزار و ۶۹۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. همچنین در حال حاضر ۸ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۳۳ شهر در وضعیت نارنجی و ۲۰۷ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. بنا به این گزارش، تاکنون ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۵۹۴ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۴۷۰ هزار و ۴۶۸ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۳ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۶۲ دوز رسید.
ارسال به دوستان
کارآفرینی اجتماعی، حلقه مفقوده تعامل مدیران شهری با مردم
سوده نجفی*: هنگامی که صحبت از کارآفرینی به میان میآید اذهان به سمت اشتغالزایی و کاهش بیکاری بر مبنای هزینه- فایده، سودآوری و هزینه فرصت اقتصادی متمایل میشود. اما همواره کارآفرینی در این تعریف خلاصه نمیشود و آن جایی است که کارآفرینی اهدافی فراتر از ایجاد اشتغال را در پی داشته باشد. چنین وجهی از کارآفرینی تحت عنوان کارآفرینی اجتماعی تعریف میشود و رویکرد متفاوت آن از سایر حوزههای کارآفرینی در این است که کارآفرینی اجتماعی هدف والاتری از اهداف اقتصادی مبتنیبر ارزشآفرینی و به تعبیری گسترشیافتهتر، ساخت جهانی بهتر را دنبال میکند. کارآفرین اجتماعی هدف از اقدامات خویش را با رویکرد انساندوستی و همنوعدوستی بیان میکند.
کارآفرینی اجتماعی در ایران اسلامی به دلیل وجود آموزههای ملی و مذهبی به تعاریف و اشکال مشابه از دیرباز در کشور پا گرفته و جا افتاده است اما روند اجرای آن باید بر مبنای نیاز و دغدغههای روز، بهروزرسانی شود.
کارآفرینی اجتماعی اقدامی داوطلبانه، خلاقانه و نوآورانه در راستای رفع دغدغهها و مسائل جامعه بدون انتفاع و کسب سود است. یکی از نیازهای امروز جامعه ایران بویژه کلانشهر تهران که جمعیتی حدود 10 میلیون نفر را در خود جای داده است، لزوم مشارکت و همراهی مردم و شهروندان در قالب کارآفرینان اجتماعی در راستای رفع مشکلات در حوزههای مختلف است. در این میان یکی از وظایف مدیران شهری بویژه در پایتخت، ساماندهی نحوه مشارکت و تقسیمبندی سازوکارهای استقرار و اجرای کارآفرینی اجتماعی در بستر شهری است. سازوکار استقرار کارآفرینی اجتماعی تنها محدود به یک مجموعه مردمی یا یک جمعیت و انجمن نمیشود، بلکه محدوده آن دایرهای از سمنها، بسیج، هلالاحمر، سازمانها، دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی را دربرمیگیرد که این گستردگی بیانگر آن است که زمینه باید برای حضور حداکثری در راستای کارآفرینی اجتماعی به منظور رفع مسائل و دغدغههای شهری و اجتماعی ایجاد شود. به منظور پیادهسازی کارآفرینی اجتماعی در شهر باید ابتدا معنا و مفهوم این اقدام در جامعه نهادینه شود، سپس سازوکارها و مدل استقرار آن بر مبنای مدل بومی با توجه به نیازهای شهری و جامعه شکل گیرد. دستهبندی نهادها و سازمانهای داوطلب در زمینه کارآفرینی اجتماعی به حوزهها و بخشهای شهری مورد نیاز را میتوان گام بعدی در این مسیر دانست. ایجاد تعامل، زبان گفتوگو، حمایت از اقدامات داوطلبان و درنظرگرفتن مشوقهای انگیزشی بخشی از اقداماتی است که باید از سوی مدیران شهری در راستای پیشبرد اهداف کارآفرینی اجتماعی مورد انجام قرار گیرد. نکته مهم این است که مدیران شهری بویژه فعالان حوزه فرهنگی- اجتماعی شهر نباید به کارآفرینان اجتماعی به چشم رقیبان رفع مشکلات این حوزه در شهرها نگاه کنند، بلکه در این بین باید تعامل و همکاری متقابل و دوجانبهای شکل گیرد. مدیران شهری همواره برای رفع دغدغهها و معضلات شهری هزینههای هنگفتی را در نظر میگیرند که گاه این اقدامات شکل پرداخت یارانه شهری و فقیرپروری به خود میگیرد، ضمن آنکه در این مسیر تنها مدیریت شهری به عنوان رافع معضلات اجتماعی شهری شناخته میشود، در حالی که با ایجاد کارآفرینان اجتماعی از طریق استفاده از ظرفیتهای مردمی، نهادها و سازمانها، ابتدا میتوان از توان شهروندان به منظور رفع مشکلات شهری بهره برد و معنای قوامیافتهتری در راستای شعار «شهر برای شهروندان» ساخت. همچنین این اقدام کاهش هزینههای شهری در رفع مسائل را به همراه خواهد داشت و حتی در الگویی توسعهیافتهتر امکان درآمدزایی و اشتغال و کسب سود اقتصادی را نیز برای کارآفرینان اجتماعی به همراه خواهد داشت؛ هرچند همانگونه که بیان شد هدف از این نوع کارآفرینی، کسب منفعت نیست. در نهایت میتوان برآیند اقدامات در این حوزه را زمینهساز ایجاد «شهری بهرهور» برشمرد. امروز تهران به عنوان بزرگترین کلانشهر کشور، با دایرهای وسیع از معضلات اجتماعی همچون حاشیهنشینی، بزهکاری، طلاق، اعتیاد، کودکان کار، کارتنخوابی و... مواجه است. نگاه برخی مدیران شهری به این مسائل تنها از دایره هزینهها و کارکردهای بروکراتیک اداری میگذرد، در حالی که این روند مصداق بارز «اعطای ماهی به شهروندان به جای آموزش ماهیگیری است». با این اوصاف با حضور شهروندان به عنوان کارآفرینان اجتماعی از یک سو میتوان از حمایت و ظرفیت مردمی شهروندان استفاده کرد و از سوی دیگر زمینه آموزشهای تخصصی، شغلی و کاری را به وجود آورد.
سمنهای شهری یکی از ظرفیتهای ارزشمند در زمینه کارآفرینی اجتماعی است. هر چند آمارهای دقیقی درباره سمنهای شهرها وجود ندارد اما آمارهای غیررسمی بیانگر وجود بیش از 22 هزار سمن در سطح کشور و بیش از 3 هزار سمن در شهر تهران است. تنها همین تعداد سمن نشاندهنده ظرفیت ارزشمند سمنها در راستای رفع معضلات شهری است. دعوت و ایجاد تعامل میان مدیران شهری و سمنها اقدام ابتدایی در راستای استفاده از ظرفیت آنهاست. شناسایی، دستهبندی و حمایتهای آییننامهای و بخشنامهای از آنها باعث خواهد شد امکان استفاده از این توان با کمترین خطای هدررفت ظرفیت فراهم شود. نهادهای مردمی مانند بسیج و هلالاحمر در کشور بویژه شهر تهران نیز میتوانند در راستای تعامل با مدیریت شهری گامهای مثبت و ارزندهای در راستای کارآفرینی اجتماعی بردارند. این همکاری با جامعهنگری گسترده، قابلیت دستیابی به اهداف گستردهای را در بر خواهد گرفت که از آن طرفین همکاری منتفع خواهند شد. دستهبندی نهادها، سازمانها و تشکلها همچون سمنها در حیطه معضلات اجتماعی، شکلدهی و قالببندی است که در کالبد آن میتوان به رفع مسائل اجتماعی امیدوار بود. هر چند کسب سود و بهره اقتصادی در مفهوم کارآفرینی اجتماعی نمیگنجد اما استقرار آن فارغ از اهداف ارزشآفرینانه و بشردوستانه، دستاوردهای دیگری چون اشتغال، درآمدزایی، ارتقای درآمد سرانه و رشد اقتصادی را به همراه خواهد داشت. با توجه به ابعاد گسترده کارآفرینی اجتماعی باید با مدلسازی بومی و اجرای دقیق زمینه رشد این مهم در راستای دستیابی به اهداف تبیین شده مذکور فراهم شود.
* کارشناس مسائل شهری
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|