|
به بهانه سالگرد درگذشت استاد حبیبالله معلمی شاعر سرودهای تأثیرگذار دوران دفاعمقدس
معلم حماسهسرایان
گفتوگو با مصطفی محدثیخراسانی و علی داوودی
گروه فرهنگ وهنر: اینکه حبیبالله معلمی شخصیت منحصربهفردی است به خاص بودن دفاعمقدس ارتباط دارد؛ جنگی که مشابه هیچ کدام از جنگهای دنیا نبود. قواعدی داشت که هیچ کدام از جنگهای دنیا نداشتند و تبلیغاتی داشت خاص و منحصربهفرد همان جنگ. در چنین فضایی حبیبالله معلمی که دلداده دفاعمقدس شده بود، محرک جهاد میشود. به گزارش «وطنامروز»، حبیبالله معلمی، شاعر تعدادی از تاثیرگذارترین سرودها و نوحههای دفاعمقدس است؛ اشعاری موضعمند، نوحهها و سرودهایی مطرح، که در دوران دفاعمقدس خلق شدند تا فضایی سرشار از حماسه و شور برای حضور رزمندگان در جبهههای حق علیه باطل ایجاد کنند. این تصویرسازی به زبان شعر، نتیجه ذوق شاعری است که خود رزمندهای بود که در کنار رزمندگان در جبههها یا فرماندهان در قرارگاههای عملیاتی و در اوج انفجار و اضطراب با آرامش، دل به توکل و ایمان میسپرد و شعر میسرود.
رهبر انقلاب در یکی از دیدارهای رمضانی شاعران با ایشان به مساله تاثیرگذاری نوحهها بر فضای انقلابی اشاره کرده و از معلمی نام برده و گفتند: «نوحه خیلی اثر دارد، خیلی میتواند تأثیر بگذارد؛ [البته] اگر مضمونی در این نوحهها وجود داشته باشد... مفاهیم سیاسی آن روز را که در مبارزه مطرح بود، در قالب نوحه منتقل کرده بودند. ما شبیه این را در دوره دفاعمقدس داشتیم؛ این نوحههایی که آقای آهنگران خواند - و آن شاعر محترمی که خدا رحمتش کند، آقای معلمی که در اهواز برای ایشان شعر میگفت- آنها هم همینجور، اینها هم شعرهایی و نوحههایی بود که آموزشدهنده بود. ما باید این کار را جدی دنبال بکنیم».
اشارهای که البته سابقه هم داشت. رهبر انقلاب در دوران حیات آقای معلمی هم از ایشان تقدیر کردند. پس از جنگ، بارها حبیبالله معلمی مورد ستایش رهبر انقلاب قرار گرفته است. در یکی از تقدیرنامههای رهبر انقلاب برای حبیبالله معلمی اینطور آمده است: «برادر عزیز آقای معلمی، هنگامی که شعر روشن شما که چون جویبار مصفایی با نغمه برادر خواننده عزیز، آقای آهنگران به کلام جان مشتاقان میریزد و روحی تازه و سرشار از انگیزه و احساس انقلابی به شنونده میبخشد، شأن شعر و سرود انقلابی و اسلامی و مردمی و اوج شاعر مومن و صالح، آشکار و ملموس میگردد. سرود دلنواز شما و سرایش صمیمی و شیرین آن برادر، بیشک یکی از پایههای جهاد مقدس ما در برابر دشمن جهانی و جنگ تحمیلی است».
معلمی نوحههای جاودانهای چون: شور حسین است چهها میکند، این لشکر حق عازم کرببلاست امشب، سوی دیار عاشقان رو به خدا میرویم، بهر آزادی قدس از کربلا باید گذشت، ای لشکر حسینی تا کربلا رسیدن یک یا حسین دیگر، کرببلا ای حرم و تربت خونبار حسین(ع) / این همه لشکر آمده عاشق دیدار حسین(ع)... و صدها نوحه و شعر شنیدنی و خاطرهانگیز را در کارنامه درخشان ادبی خود دارد. عمده سرودههای وی توسط صادق آهنگران، مداح نامآشنای جبههها اجرا شده است. بیشتر اشعار معلمی در کتاب «خونیننامه عاشقان حسین» در ۲ جلد و در زمان جنگ توسط انتشارات سپاه پاسداران چاپ و منتشر شد. کتاب شعر «وادی عشق» نیز از جمله کارهای او است. همچنین از دیگر مجموعه اشعار این شاعر میتوان به کتاب «شفق خونین» از انتشارات دارالهدی اشاره کرد. بیشتر آثار وی در قالب چهارپاره است، اگرچه در غزل و مثنوی نیز طبعآزمایی کرده است. به بهانه سالگرد درگذشت این شاعر ارزشمند که چهارم تیر 1392 در 87 سالگی دار فانی را وداع گفت، با مصطفی محدثیخراسانی و علی داوودی گفتوگو کردیم.
***
معلمی، شاعری زمانشناس
علی داوودی، شاعر و دبیر چهارمین جشنواره شعر انقلاب درباره جایگاه مرحوم حبیبالله معلمی در جریان شعر کشور به «وطنامروز» گفت: زندهیاد حبیبالله معلمی به عنوان شاعر و سراینده نوحههای حاجصادق آهنگران در دوران 8 سال دفاعمقدس، توانست با همراهی هوشمندانه حاجصادق نقش بیبدیلی را در ادبیات دفاعمقدس در آن دوران ایفا کند که این مساله موضوعی است که اغلب اهالی فرهنگ و ادب به آن صحه میگذارند اما مرحوم معلمی علاوه بر وجهه شاعری -که به عنوان یک شاعر پیشکسوت دوران دفاعمقدس و انقلاب در میان شعرا شناخته میشد- با زندگی و منش عارفمسلکی که داشت از محبوبیت خاصی میان رزمندگان دفاعمقدس و شاعران انقلابی برخوردار بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مرحوم معلمی در دوران دفاعمقدس -که بخش مهم و حیاتی از تاریخ کشورمان محسوب میشود- با تمرکز و با بهرهگیری از فضای مردمی بودن آن دوران، توانست بخوبی هر چه تمامتر نقش شاعرانه خود را در 8 سال دفاعمقدس ایفا کند.
کارشناس ادبی بنیاد حفظ و نشر ارزشهای دفاعمقدس افزود: در مقاطعی چون دوران دفاعمقدس که بشدت از فضای مردمی بودن نشأت میگیرد، آثار هنرمندان و فرهیختگانی به تعالی میرسد که با تمام وجود در میان اتمسفر مثبت مردمی حضور داشته باشند و به تعامل مناسبی با رزمندگان و مردم حاضر در صحنه دست یابند تا در نتیجه آن هنرمند و فرهیخته به نگاه خاصی که برای تولید آثار فاخر ادبی نیاز است دست پیدا کند، که به اعتقاد بنده زندهیاد حبیبالله معلمی یکی از نمونههای این دسته از فرهیختگان به شمار میرود.
داوودی که برگزیده کتاب سال دفاعمقدس در بخش شعر را در کارنامه کاری خود دارد، تصریح کرد: همانطور که اطلاع دارید مرحوم معلمی با آغاز جنگ تحمیلی در اهواز دفعات بسیاری همراه با فرزندانش در سنگرهای دفاع در کنار رزمندگان حضور داشت و همزمان به سرودن اشعار نیز میپرداخت، که این مساله بهترین فرصت برای تعالی آثار یک شاعر محسوب میشود که در بطن موقعیت مورد نظرش قرار بگیرد و متاثر از فضای پیرامونش، دست به خلق آثار بزند. بدونشک سرودن شعر حماسی و دفاع مقدسی در چنین فضایی بیشترین تاثیرگذاری را بر ارتقای کیفیت سرودهها میگذارد و در نتیجه شعر از یک عرفان خاصی برخوردار میشود که در همان ایام هم با نوحهسرایی حاجصادق آهنگران بر دل رزمندگان و مردم مینشیند. وی در پایان گفت: 8 سال از درگذشت حبیبالله معلمی میگذرد و این شاعر پیشکسوت دیگر در میان ما نیست اما همین که هر سال به بهانه سالروز درگذشتش اهالی رسانه و شاعران در رسانهها و فضای مجازی یادی از این شاعر پیشکسوت میکنند، نشاندهنده این مساله است که مرحوم معلمی در زمانی که باید تاثیر خود را میگذاشت، به بهترین شکل ممکن و با تمام وجود خود را وقف مردم و انقلاب اسلامی کرد به طوری که پس از پایان جنگ تحمیلی هم بارها آن مرحوم مورد ستایش و تکریم رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفت و از وی تجلیل شد.
***
مردمی و بشدت تأثیرگذار
مصطفی محدثیخراسانی، شاعر، روزنامهنگار و اهل خطه خراسان درباره جایگاه حبیبالله معلمی و ارزش والای شعر آیینی در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: ما در طول تاریخ ادبیات فارسی هم نمونههایی از این دست داشتیم که شاعرانی از دل مردم جوشیدند و بدون اینکه ادعا، جایگاه ادبی بالا و مقام شاعری داشته باشند، با ذهن و زبانی عامیانه و در عین حال تاثیرگذار، زبان آرزوها و آمال و حسرتهای مردم شدند.
وی افزود: قطعا آثار برخی از این بزرگواران اگر زیر ذرهبین نقد ادبی قرار گیرد، ممکن است نمره بالایی به لحاظ رعایت عناصر شعر و ادبیات نگیرد اما کارکرد اصلی و واقعی شعر این است که در واقع با مخاطب خود ارتباط برقرار کند و تاثیر آن در سطوح مختلف چه در سطح ادراک و چه ابراز آشکار شود و کسانی مانند آقای معلمی از این منظر در راستای شعر و ادبیات فارسی قرار میگیرند، چون به این مقصود اصلی شعر نایل آمدند.
محدثیخراسانی در ادامه از شاعری خراسانی نام برد که همچون حبیبالله معلمی، شاعری گمنام و مردمی بوده و افزود: حیدر یغما معروف به «خشتمال نیشابوری» که غزلهای بسیار درخشانی دارد و به دلیل سواد اندک، حتی قادر به نوشتن آن اشعار نبوده است نیز نمونهای از شعرای مردمی به حساب میآید.
وی ادامه داد: نکته مهمی که درباره آقای معلمی وجود دارد اینکه ایشان در یک مقطع تاریخی خاص و حساس، استعداد و ذهن و زبان خود را در اختیار راهبردیترین و استراتژیکترین واقعه تاریخی ملت یعنی جنگ و دفاعمقدس قرار داد و آثار ایشان توانست ضمن درآمیختن با موسیقی و لحن مداحان و خوانندگان تاثیرگذار سالهای دفاعمقدس، تبدیل به نوعی ژانر نغماتی شود که در بررسی هنر و موسیقی دفاعمقدس جایگاه ویژهای به دست آورد. دانش ضمنیای که این فضا ایجاد کرد، نباید فراموش شود و به یک دانش کاربردی تبدیل شود که در آینده هم بتواند این میدان را برای عرصههای دیگر و هنگامههای دیگری که ملت با آن مواجه میشوند مانند مسائل و بحرانهای فرهنگی و اقتصادی بدرستی آماده کند و بشود از این ظرفیت بالا مانند معلمیهایی که قطعا در بین ملت وجود دارند استفاده شود. محدثیخراسانی درباره غفلتی که از سوی مدیران فرهنگی درباره اهمیت و جایگاه شعر در بین مردم و عدم استفادههای کاربردی آن در شرایط مختلف شده است، گفت: مشکل به نظام فرهنگی و مدیران و برنامهسازانی برمیگردد که مدام به یک سری نامها و چهرههایی دلبستگی دارند که ممکن است چشمگیر باشند ولی پشت این ویترینها چیزی نهفته نیست و بالعکس همان برنامهسازان و متولیان فرهنگ از یک ظرفیت عظیمی که در بین شعر و شاعران ما وجود دارد استفاده نمیکنند. شعر، ضمن اینکه میراثی ارجمند برای ما در طول تاریخ بوده است به این نحو که اگر قرار باشد هر ملتی میراث گرانبهای خود را برای عرضه ارائه کنند، ما به جز شعر و ادبیات چه چیزی برای ارائه داریم که بتواند در دنیا با افتخارات سایر ملل برابری و قطعا پیشتازی کند؟ الان هم این جایگاه والا را دارد که به بهانه آن برنامهسازی شود تا بتواند علاوه بر جذب مردم، آنها را تربیت کند، روحیه دهد و باعث نشاط جمعی شود. ارسال به دوستان
دولت آمریکا میگوید درباره عدم تکرار خروج از برجام تضمین نمیدهد
دنبال توافق لرزان
* آژانس: ایران هنوز به نامه آژانس درباره تمدید توافق پاسخ نداده است
گروه سیاسی: لارنس نورمن خبرنگار والاستریت ژورنال در توئیتر نوشت: یک مقام وزارت خارجه آمریکا اذعان کرد ضمانتی درباره عدم خروج مجدد از برجام توسط دولت فعلی آمریکا در کار نیست. این مقام آمریکایی درباره خواست ایرانیها برای ضمانت از آمریکاییها مبنی بر اینکه خروج از برجام تکرار نخواهد شد، گفت: «ضمانتی در کار نیست. این را ما میدانیم، ایران هم میداند. بهترین تضمین بازگشت به توافق و اجرای متعهدانه آن است». به گزارش «وطنامروز»، مذاکرات احیای برجام در گرند هتل وین در شرایطی به دور هفتم خود نزدیک میشود که مقامات دولت بایدن با وجود اینکه در موقعیت زمانی کنونی فعلوانفعالات هستهای در اضطرار هستند اما هر روز نشانه تازهای از تمایل کاخ سفید برای تحقق یک توافق ضعیف با ایران بروز میدهند. موضع اخیر یک مقام وزارت خارجه آمریکا مبنی بر در کار نبودن ضمانتی درباره عدم خروج مجدد دولت آمریکا از برجام به فاصله نزدیکی پس از اقدام خصمانه واشنگتن در سانسور و توقیف دامنه رسانههای متعلق به صداوسیما و جریان مقاومت، از خواست دولت بایدن برای حرکت در مسیر دولت دونالد ترامپ حکایت میکند. این مقام وزارت خارجه آمریکا که اشارهای به نامش نشده، اظهار کرد: توافق در مذاکرات وین بر سر توافق هستهای برجام امکانپذیر است اما برخی «اختلافات جدی» باقی ماندهاند که باید حل شوند. این مقام آمریکایی در ادامه گفته آمریکا در «آیندهای نهچندان دور» به دور هفتم مذاکرات وین خواهد رفت. اظهارات متعدد تیم سیاست خارجی جو بایدن مبنی بر باقی ماندن اختلافات جدی در حالی است که حسن روحانی چهارشنبه 2 تیر برای چندمین بار از تمام شدن کار تحریمها خبر داد(!) روحانی در جلسه هیات دولت گفت: دولت کار بزرگی انجام داده است و جنگ را به پایان رسانید و مسائل مهم را حلوفصل کردیم و اگر بخواهند و اختیارات به آقای عراقچی داده شود، همین امروز میتوانیم تحریم را تمام کنیم. این اظهارات از سوی رئیس دولت دوازدهم در شرایطی ابراز شد که عراقچی 3 روز پیش از این و پس از پایان دور ششم نشست کمیسیون مشترک برجام، صراحتا عدم ارائه تضمین توسط دولت آمریکا را غیرقابل قبول خواند و گفت: طبیعی است یکی از مباحث جدی در این مذاکرات ایجاد اطمینان نسبت به عدم تکرار عملکرد دولت آمریکا در خروج از برجام و اعمال مجدد تحریمهاست که ما در این زمینه به تضمین نیازمندیم و طبیعتا بدون ارائه چنین تضمینی از سوی آمریکا، بازگشت ما به برجام مقدور نیست.
* داستان یک تضمین
روزنامه نیویورکتایمز هفته گذشته نوشت: «افرادی که در داخل جلسات گفتوگوها حضور دارند، گفتهاند ۲ مانع بر سر راه رسیدن به توافق با ایران وجود دارد: ایران از یک سو درخواست کرده است تعهدی نوشتهشده به او داده شود که دولتهای بعدی آمریکا نمیتوانند مانند ترامپ توافق را از بین ببرند و مقامات آمریکایی گفتهاند «این درخواستی منطقی است و البته دموکراسی واقعی نمیتواند آن را ایجاد کند». در هر صورت توافق هستهای با ایران «معاهده» نیست و دولت بایدن هم مانند اوباما نمیتواند این توافق را مانند معاهده تصویب کند، زیرا مطمئنا دوسوم سنای آمریکا به آن رأی مثبت نمیدهد. بنابراین شروط این توافق میتواند به صورت «توافق اجرایی» دیده شود که هر رئیسجمهوری میتواند آن را از بین ببرد. البته آمریکا نیز در این میان خواستههای خود را از ایران دارد. دولت بایدن از ایران خواسته است به صورت کتبی متعهد شود بعد از اجرایی شدن این توافق، فورا به میز مذاکره برای رسیدن به توافقی بزرگتر برگردد که بتواند نقصانها و کمبودهای توافق فعلی را برطرف کند و از سوی دیگر همانطور که آنتونی بلینکن گفته است، «طولانیتر و قویتر» باشد». گزارش نیویورکتایمز به قلم دیوید سنجر افزوده بود: «با این حال مشاوران دولت بایدن به او گفتهاند احتمال رسیدن به سناریویی که بتواند ایران را برای توافقی بهتر پای میز مذاکره بکشاند بسیار پایین است، زیرا زمانی که تحریمهای فلجکننده اقتصاد ایران برداشته شود، ایران دیگر انگیزهای برای بازگشت به میز مذاکره نخواهد داشت. برخی به دولت بایدن پیشنهاد دادهاند شاید بهتر باشد به توافق بازگردد و در عین حال تلاش کند برخی محدودیتها بر برنامه هستهای ایران را تا زمانی فراتر از سال 2030 حفظ کند؛ از جمله تحقیقات درباره سانتریفیوژهای نسل جدید».
* به شرط تمدید با آژانس!
مقام وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که در صورت عدم تمدید توافق فنی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت که آمریکا به ایرانیها گفته چنانچه این توافق تمدید نشود، تهران توافق بر سر بازگشت به برجام را بشدت پیچیده خواهد کرد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته تاکید کرد ایران هنوز به نامه آژانس درباره تمدید توافق مربوط به نظارت و راستیآزمایی پاسخ نداده است در حالی که باید موضع خود در این رابطه را مشخص کند. این در حالی است که دیپلماتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خبرگزاری رویترز، گفتند اگر این توافق تمدید نشود، مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین برای احیای توافق هستهای وارد بحران خواهد شد. یک دیپلمات ارشد آژانس میگوید بدون توافق با ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ نظارتی بر تولید سانتریفیوژ در ایران ندارد و نمیتواند بفهمد ایران از کجا اورانیوم غنی شده به دست آورده؛ اینکه خود غنی کرده یا از منبع خارجی دریافت کرده است. رویترز همچنین به نقل از دیپلماتهای غربی نوشت: «از دست دادن تداوم آگاهی باعث یک بحران دیپلماتیک شده و مذاکرات برای احیای توافق هستهای را به خطر میاندازد». از سوی دیگر سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در پاسخ به سوالی درباره انقضای این توافق در روز پنجشنبه گفت: «مدیر کل رافائل گروسی امروز (دیروز جمعه) شورای حکام را درباره این مساله در جریان میگذارد».توافق موقت فنی ۳ ماهه ایران و آژانس در اسفند 99، سوم خرداد برای یک ماه دیگر تا سوم تیرماه 1400 تمدید شد و با پایان یافتن موعد آن، در وضعیت مبهمی قرار دارد. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی 27 خرداد در مصاحبه با بلومبرگ گفت چنانچه توافقی برای تمدید تفاهمنامه فنی با ایران حاصل نشود اطلاعات ذخیرهشده از سایتهای ایران از ماه فوریه پاک خواهد شد.گروسی همچنین در گفتوگو با پایگاه اتریشی «پس بلو» با اشاره به محدود شدن دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهای ایران ادامه داد: «بسیار محدود است و به همین دلیل در گزارش آخر خود، جدولی را برای نشان دادن چیزهایی که بازرسان ما نمیبینند، وارد کردم. همه باید این مساله را درک کنند. بنابراین آنچه میخواهم بگویم این است که در حال حاضر ما نباید بیش از این محدود شویم، ما بسیار تحت فشار هستیم».اینها همه در حالی است که بامداد چهارشنبه در ادامه اقدامات خرابکارانه علیه برنامه هستهای ایران، حمله خرابکارانه علیه یکی از ساختمانهای سازمان انرژی اتمی در اطراف کرج با شکست روبهرو شد که هیچ گونه خسارت مالی و جانی نیز به دنبال نداشت.
* جملات آشنا
مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین بار دیگر موضع واشنگتن که در روزهای گذشته بیان شده را تکرار کرد و گفت: «تا زمانی که بر سر همه چیز توافق نشود، بر سر هیچچیز توافق نشده است». این جمله البته برای ایرانیها خیلی آشناست، نظیر این جمله از زمان مذاکرات دولت روحانی در سال 92 از سوی اعضای دولت وقت آمریکا بیان میشد؛ از جمله وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد برجام در دولت اوباما که با تشبیه توافق به برجام به مکعب روبیک میگفت: تا زمانی که همه موضوعات حل نشوند هیچ چیز مورد توافق قرار نمیگیرد. مذاکرات برای توافق نهایی به مکعب روبیک میماند که در آن باید همه قطعهها درست در جای خود قرار گیرند تا مکعب تکمیل شود. مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین تصریح کرد که موضع آمریکا کماکان این است که باید گفتوگوهای متعاقبی برای قویتر کردن توافق هستهای برجام انجام شود. او گفت دولت «جو بایدن» به صراحت بر ضرورت برگزاری گفتوگوهای متعاقب برجام تأکید کرده است.
* اختلافات اساسی با ایران پابرجاست
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در دیدار با ژان ایو لودریان، همتای فرانسوی خود، گفت: باید برجام را به جعبهای که در آن بود برگردانیم. اختلافات با ایران درباره شرایط بازگشت به تعهدات و توافق هستهای هنوز پابرجاست و امیدواریم شروع دوباره مذاکرات طی روزهای آینده آن را حل کند. ما زمانی به توافق میرسیم که ایران به تعهدات خود در توافق عمل کند. وی مدعی شد: اگر ایران به دنبال جنبههای دیگر برنامه هستهای که در برجام ممنوع شده است برود این یک «نقطه» خواهد بود؛ جایی که بازگشت به برجام دیگر خیلی سخت خواهد شد. اما هنوز به این نقطه نرسیدهایم. نمیتوانم تاریخی برای آن ذکر کنم، چرا که مساله اضطراری این موضوع را بیشتر میکند. وزیر خارجه آمریکا در ادامه عدم توافق موقت بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را یک نگرانی جدی برای طرف آمریکایی خواند و خواستار حلوفصل این موضوع شد.
***
حاضر نیستیم همه تحریمهای ایران را لغو کنیم
رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران دیروز در مصاحبه با شبکه رادیویی NPR تأکید کرد واشنگتن قصد ندارد همه تحریمهایی را که طی این سالها علیه ایران وضع کرده است لغو کند. رابرت مالی در این رابطه گفت: «آنها [طرف ایرانی] از ما میخواهند همه تحریمهایی که رئیسجمهور ترامپ از سال 2018 وضع کرده یا دوباره برقرار کرده است را لغو کنیم و این خواسته زیادی است. ما اعلام کردهایم آمادگی داریم تحریمهایی را که لغو شدن آنها برای بازگشت به برجام لازم است، برداریم اما همه تحریمهایی که دولت ترامپ وضع کرده را لغو نخواهیم کرد». وی درباره شانس دستیابی به توافق با وجود برخی اختلافات اساسی میان طرفین افزود: «اگر فکر میکردیم دستیابی به توافق غیرممکن است به وین نمیرفتیم اما من فکر میکنم این پنجره تا ابد باز نخواهد بود و ما باید بالاخره در نقطهای به نتیجه برسیم». این مقام آمریکایی درباره تلاشهای رژیم صهیونیستی برای خرابکاری در تأسیسات هستهای ایران نیز گفت: «من درباره اقداماتی که اسرائیل انجام میدهد یا انجام نمیدهد، صحبت نخواهم کرد ولی ما مشورتهای تنگاتنگی با اسرائیل داریم، زیرا هر ۲ هدف مشترکی را درباره مهار برنامه هستهای ایران دنبال میکنیم. ما قبلا در این باره با نخستوزیر نتانیاهو در تماس بودیم و اکنون با نخستوزیر بنت در تماس هستیم».
ارسال به دوستان
در حادثه تصادف اتوبوس با تریلی در یزد ۵ سرباز معلم جان باختند
تراژدی سرباز معلمها
رئیسجمهور در پیامی با ابراز تأسف از وقوع سانحه برای اتوبوس حامل سرباز معلمها که منجر به جان باختن و مجروح شدن عدهای از آنان شد، ضمن تسلیت به خانوادههای داغدیده، تاکید کرد: متاسفانه تکرار چنین حوادث اندوهبار و غیرقابل جبران جادهای نشان میدهد همه مسؤولان و دستاندرکاران ذیربط باید با برنامهریزیهای دقیقتر و همهجانبه در کاهش وقوع این گونه حوادث تلخ بیش از پیش تلاش کنند.
متن پیام حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی به این شرح است:
انا لله و انا الیه راجعون
با کمال تأسف، وقوع سانحه دردناک برای اتوبوس حامل سرباز معلمها در محور زاهدان-آباده در دهشیر- یزد که منجر به جان باختن و مجروح شدن عدهای از این عزیزان شد آحاد ملت ایران را اندوهگین و متأثر کرد. اینجانب با ابراز همدردی، این ضایعه ناگوار را از صمیم قلب به خانوادههای داغدیده و جامعه علمی و آموزشی کشور تسلیت میگویم و برای جانباختگان این حادثه رحمت و مغفرت، برای آسیبدیدگان و مجروحان شفای عاجل و برای بازماندگان صبر و تسلی، مسألت دارم. متاسفانه تکرار چنین حوادث اندوهبار و غیرقابل جبران جادهای نشان میدهد که همه مسؤولان و دستاندرکاران ذیربط باید با برنامهریزیهای دقیقتر و همهجانبه در کاهش وقوع این گونه حوادث تلخ بیش از پیش تلاش کنند. در این حادثه هم باید سریعا نسبت به بررسی علل وقوع آن اقدام و مقصر یا مقصران احتمالی را معرفی کنند.
گفتنی است در حادثه تصادف اتوبوس با تریلی در یزد ۵ سرباز معلم جان باخته و ۱۰ نفر مجروح شدند.
ارسال به دوستان
باز هم یک گور دستهجمعی کودکان در کانادا کشف شد
وحشت در کانادا
گروه بینالملل: روزنامه کانادایی«نشنال پست» بامداد پنجشنبه از کشف صدها گور ثبتنشده در استان «ساسکاچوان» خبر داد که احتمالا حاوی اجساد کودکان است. این درحالی است که کمتر از یک ماه قبل خبر مربوط به کشف اجساد دستکم ۲۱۵ کودک بومی در محوطه یک مدرسه شبانهروزی کاتولیک در استان بریتیش کلمبیا کانادا، این کشور را در بهت فرو برد. علاوه بر این، طی هفتههای گذشته تشدید جنایت علیه خانوادههای مسلمان کانادایی از سوی نژادپرستان ضد مسلمان سبب شده تا عملا کانادا به کشوری ترسناک برای اقلیتها و بومیان مبدل شود.
به گزارش «وطنامروز» به نقل از روزنامه کانادایی نشنالپست، در حالی که هنوز یک ماه از کشف گور جمعی کودکان بومی در یکی از استانهای کانادا نگذشته، بار دیگر خبر هولناک مشابهی از این کشور به گوش رسید. بر این اساس روزنامه کانادایی«نشنال پست» بامداد پنجشنبه از کشف صدها گور ثبتنشده در استان «ساسکاچوان» خبر داد که احتمالا حاوی اجساد کودکان است. یکی از بومیان این استان گفت صدها گورِ بدون نشانی- که باور دارد بسیاری از آنها حاوی اجساد کودکان باشد- در نزدیکی محل استقرار سابق یک مدرسه شبانهروزی در منطقه «کووسس» کشف شده است. ساکنان استان ساسکاچوان احتمال میدهند تعداد اجساد کودکانی که قرار است از این چند صد گور تازه کشفشده بیرون بیاید، حداقل ۳ برابر تعداد اجسادی باشد که در گورجمعی در نزدیکی یک مدرسه شبانهروزی کاتولیک در استان «بریتیش کلمبیا» کشف شد. بر این اساس، فدراسیون اقوام بومی مستقل در کانادا شامگاه چهارشنبه در اعلامیهای توضیح داد: «تعداد این گورهای بدون نشانی، بیشترین میزان در تاریخ کانادا تاکنون خواهد بود». نشنالپست گزارش داد: «باقیمانده اجساد در این گورهای بدون نشانی، در یک قبرستان جمعی که سال ۱۸۸۵ ایجاد شده وجود دارند. این مدرسه در نهایت سال ۱۹۹۷ تعطیل شد. در فاصله کوتاهی پس از آن، تمام بخشهای مدرسه جز عبادتگاه، خانه کشیش و گورستان، تخریب شد». این در حالی است که هشتم خردادماه بود که اجساد دستکم ۲۱۵ کودک بومی که برخی از آنها حدود 3سال سن داشتند، در محوطه یک مدرسه شبانهروزی کاتولیک در استان بریتیش کلمبیا پیدا شد. پس از آنکه «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا از کلیسای کاتولیک خواسته بود مسؤولیت خود را بابت مدیریت مدرسهای که بقایای ۲۱۵ کودک بومی در آنجا کشف شد بپذیرد و عذرخواهی کند، پاپ فرانسیس در نخستین واکنش خود به این فاجعه گفت از این حادثه بسیار رنجیده و شوکه شده است اما حاضر نشد مستقیما عذرخواهی کند. رهبران بومی و بازماندگان مدارس شبانهروزی کاتولیک در کانادا اما از واکنش منفعلانه رهبر کاتولیکهای جهان به فاجعه کشف این گور جمعی به خشم آمدند. در بازه زمانی ۱۸۸۳ تا ۱۹۹۶، حدود ۱۵۰ هزار کودک بومی از خانوادههای خود به اجبار جدا شدند و به مدارس شبانهروزی فرستاده شدند که کلیسای کاتولیک آن را تأسیس کرده بود و هدف اصلی آن دور کردن این کودکان از جوامع بومی کانادا و جلوگیری از ترویج زبان و سنتهای مادریشان و تربیت آنها به شیوهای تحمیلی بود.
* حمله مردی با چاقو به ۲ خواهر مسلمان در کانادا
رسانههای محلی کانادا از حمله فردی مسلح با سلاح سرد به ۲ خواهر مسلمان در استان آلبرتای این کشور خبر دادند. به گزارش آناتولی، رسانههای محلی کانادا پنجشنبه گذشته گزارش دادند پلیس این کشور در جستوجوی فرد مظنونی است که ۲ خواهر مسلمان را در استان آلبرتا در غرب کانادا در اقدامی اسلامهراسانه مورد حمله مسلحانه قرار داد. طبق گفته پلیس کانادا، مردی که ماسک بر چهره داشت، به این ۲ خواهر مسلمان نزدیک شد و در حالی که شعارهای نژادپرستانه سر میداد، با تکان دادن چاقو آنها را تهدید کرد. دوشنبه هفدهم خردادماه نیز رسانههای محلی کانادا از حمله به 5 عضو یک خانواده مسلمان و کشته شدن 4 تن از آنان خبر دادند. بنا بر گزارشها، اعضای این خانواده هنگام عبور از خیابانی در استان «انتاریو» هدف این حمله وحشیانه قرار گرفتند. رسانههای کانادایی گزارش دادند فرد مهاجم سوار بر یک دستگاه کامیون به این خانواده حمله کرده و پس از قتل ۴ تن از اعضای آن از محل وقوع جرم متواری شده است. طبق اعلام پلیس انتاریو، انگیزه مهاجم از حمله به این خانواده مسلمان مذهبی بوده و وی عامدانه مرتکب این جنایت شده است.
ارسال به دوستان
احتمال سقوط دولت افغانستان تا 9 ماه دیگر با ادامه سریال سقوط ولسوالیها به دست طالبان
التماس اشرف بیتفاوتی بایدن
به گزارش شبکه خبر، در ادامه روند سقوط شهرهای افغانستان به دست نیروهای طالبان، طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته، مرکز چندین ولسوالی (شهرستان) دیگر به دست این نیروهای عمدتا پشتونتبار افتاده است.
برآورد میشود بیش از نیمی از ولسوالیهای این کشور از زمان آغاز جنگ بهاره توسط گروه طالبان سقوط کرده و نیروهای دولتی در حال عقبنشینی گسترده از همه جبههها هستند. در همین حال انتشار گسترده فیلمی از سقوط بدون درگیری یکی از شهرهای افغانستان به دست گروه طالبان، رسانههای غربی را در شوک فرو برده است. در این ویدئو نیروهای مدافع مردمی هنگام ورود نیروهای طالبان به این شهر سلاحهای خود را به آنها که برادر خطابشان میکنند تحویل میدهند. در مقابل حدود 130 تن از سرکردگان طالبان در استان هرات خود را در مراسمی رسمی به مقامات دولتی و نیروهای نظامی تسلیم کردند. به گزارش تسنیم، برخی از نمایندگان پارلمان افغانستان تایید کردهاند که دستکم ۲ شهرستان دیگر یعنی «قرهباغ» در ولایت غزنی و «دولینه» در ولایت غور در حملات طالبان سقوط کردهاند. «عارف رحمانی» نماینده مردم غزنی در توئیتی نوشت نیروهای امنیتی ولایت قرهباغ پس از 70 روز محاصره به سمت «کروسای» عقبنشینی کرده و شهر سقوط کرده است. پیشتر «عبدالظاهر فیضزاده» والی غور نیز سقوط این شهر را به خاطر نرسیدن تجهیزات و تدارکات به نیروهای دولتی تایید کرده بود. پیش از این نیز شهرستانهای «جغتو»، «دهیک» و «آببند» در ولایت غزنی و شهرستانهای «شهرک»، «تولک» و «ساغر» در ولایت غور سقوط کرده بودند. علاوه بر این منابع گروه طالبان نیز مدعی شدهاند از روز پنجشنبه ولسوالیهای «گرزیوان»، «بلچراغ»، «قرمقول» و «قرغان» در ولایت فاریاب و همچنین «چهارچینو» در ارزگان، «ازره» در لوگر و «گذرگاه نور» را تصرف کردهاند.
* التماس شرمآور اشرف در واشنگتن
در چنین شرایطی محمد اشرف غنی، رئیسجمهور بیکفایت افغانستان به جای ماندن در کابل و سازماندهی نیروهای دولتی و مردمی علیه پیشروی طالبان، پنجشنبه خود را به واشنگتن رساند تا برای باقی ماندن نیروهای آمریکایی در افغانستان به جو بایدن التماس کند. به گزارش خبرگزاری صدای افغان، اشرف غنی که در رأس یک هیات عالیرتبه دولتی راهی سفر ۲ روزه به پایتخت ایالات متحده شده، قرار است علاوه بر کاخ سفید با سناتورها و نمایندگان کنگره از هر ۲ حزب نیز ملاقات کند تا شاید موافقت آنها برای متوقف کردن طرح فرار نیروهای آمریکایی و دیگر نیروهای غربی در چارچوب ائتلاف اشغالگر ایساف را جلب کند. اشرف غنی را در این سفر، امرالله صالح معاون اول ریاستجمهوری، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی، محمدحنیف اتمر وزیر خارجه، حمدالله محب مشاور امنیت ملی، وحید عمر رئیس اداره ارتباطات عامه و استراتژیک ریاستجمهوری، عبدالمتین بیگ، حبیبه سرابی و فاطمه گیلانی از اعضای تیم مذاکرهکننده افغانستان و شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان همراهی میکنند. بنا به اعلامیه کاخ سفید، این دیدار روز جمعه میان رهبران سیاسی افغانستان و آمریکا انجام شد. با وجود بیانیه کاخ سفید مبنی بر تعهد ایالات متحده به ارائه کمکهای دیپلماتیک، اقتصادی و بشردوستانه به مردم افغانستان اما رسانههای جریان اصلی آمریکا بعید دانستهاند التماسهای دولت بیکفایت کابل به سران آمریکا تغییری در برنامه آنان برای خارج کردن نیروهای نظامیشان از باتلاق ۲ دههای افغانستان ایجاد کند. بر اساس آخرین گزارشها، پنتاگون عملا شکست در افغانستان پس از ۲ دهه اشغال آن را پذیرفته و احتمالا در هماهنگی با نیروهای طالبان تنها کمتر از 700 نیروی ویژه خود را در برخی از شهرها و پایگاههای اصلی در فلات پامیر حفظ خواهد کرد. جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز گفته است آمریکا با خروج نظامیانش از افغانستان، آنها را از خطر افزایش حملات و هدف قرار گرفتن توسط طالبان در امان نگه داشته است.
در این میان رئیس ستاد مشترک ارتش تروریستی آمریکا به جای پاسخگویی درباره شکست در افغانستان، رو به پاک کردن صورت مساله آورده و منکر آمارهای رسمی درباره تعداد شهرهای اشغال شده به دست طالبان شده است. در حالی که رسانههای آمریکایی از کنترل ۱۴۰ شهرستان افغانستان توسط طالبان خبر دادهاند، ژنرال مارک میلی در اظهارنظری که مورد تمسخر رسانهها قرار گرفته با فرافکنی درباره اوضاع اسفبار افغانستان تحت اشغال آمریکا پرداخته و مدعی شده از مجموع 419 ولسوالی (شهرستان) افغانستان، تنها 81 شهرستان در ۲ ماه اخیر در کنترل طالبان قرار گرفته و این گروه حتی نتوانسته یک مرکز ولایت را اشغال کند. این در حالی است که همزمان ۲ نماینده افغان به سقوط مراکز ولایتهایشان اعتراف کردهاند.
ادعاهای میلی همچنین در مغایرت با گزارشهای اطلاعاتی است که اخیرا توسط منابع تخصصی وابسته به پنتاگون مثل «لانگوار ژورنال» منتشر شده و از سقوط 140 شهرستان افغانستان تا پنجشنبه گذشته خبر دادهاند، در حالی که 172 شهرستان در صحنه درگیری و تنها 86 شهرستان در کنترل دولت قرار دارد. روز سهشنبه هفته گذشته نیز «دبورا لاینز» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان به شورای امنیت گفت از آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی یعنی 11 اردیبهشت، طالبان 50 شهرستان را به تصرف خود درآورده است.
* سخنگوی طالبان: شیعیان برادر ما هستند
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان با تاکید بر اینکه در پیشرویهای جدید این گروه علیه غیرنظامیان اقدامی صورت نگرفته، به شیعیان افغانستان اطمینان داد هیچ اقدام تبعیضآمیزی علیه آنها انجام نخواهد شد. او گفت: «ما کاملا به این موضوع توجه داشته و اجازه نمیدهیم که مردم عادی، از هر قوم و مذهبی که باشند، مورد تبعیض قرار بگیرند، آنها هموطنان ما هستند... امنیت آنها تامین خواهد شد و هر خواستهای که دارند شنیده خواهد شد و در برخورد با آنها کرامت انسانی رعایت شده و برخورد اسلامی صورت خواهد گرفت».
طبق ادعای سخنگوی طالبان، نه تنها این گروه نگاه برابر به همه افغانهای مسلمان دارد بلکه در تشکیلات طالبان در بسیاری از ولایتهای شیعهنشین، اهل تشیع مسؤولیت دارند! مجاهد همچنین خطاب به شیعیان افغانستان گفت: «به برادران اهل تشیع اطمینان میدهیم که هیچ حرکت تبعیضآمیزی علیه آنها به راه نخواهد افتاد و اجازه آن را نخواهیم داد. در برخی مناطق که سربازان دشمن حضور دارند از هر قوم و مذهبی که باشند تا وقتی سلاح بر زمین نگذارند طبعاً در خط دولت کابل شمرده میشوند و اگر جنگ و مقاومت کنند علیه آنها اقدام میکنیم».
***
والاستریت: کابل تا 9 ماه دیگر سقوط میکند؟
به گزارش روزنامه والاستریت ژورنال، امکان دارد دولت افغانستان بین 6 تا 9 ماه دیگر – یا 3 تا 6 ماه پس از خروج کامل نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان در اواخر تابستان - سقوط کند. این روزنامه به انعکاس گزارشهای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا پرداخته که براساس آن تصرف دهها شهرستان و محاصره شهرهای بزرگ توسط طالبان طی تنها یک هفته باعث شده نهادهای اطلاعاتی ارزیابیهای خوشبینانه خود را درباره آینده افغانستان اصلاح کرده و درباره امکان بقای کابل به عنوان پایتخت دولت اشرف غنی تا ۲ سال پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو، این بازه زمانی را به 6 ماه کاهش دهند. والاستریت ژورنال با اشاره به تسلیم گروهی نیروهای امنیتی به طالبان نوشت بیشتر این نیروها ماهها حقوق دریافت نکرده بودند و به ازای تضمین عبور امن توسط طالبان، خودروهای زرهی و انبارهای تسلیحاتی، از جمله توپخانه، خمپاره و مسلسلهای سنگین را به این گروه سپردند. دولت آمریکا در آخرین ماههای ریاستجمهوری ترامپ در چارچوب توافقنامه فوریه با گروه طالبان در دوحه، متعهد شده بود تمام نیروهای خود در افغانستان را تا اول ماه مه (55 روز پیش) خارج کند. بایدن این روند را تنها کمی به تاخیر انداخت. بر اساس آخرین اطلاعیه پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا)، پیشرویهای طالبان ممکن است فقط روند خروج نیروهایش از افغانستان را آهستهتر کند اما در هر حال به دستور جو بایدن همه نیروها در تاریخ تعیین شده یعنی 11 سپتامبر (20 شهریور) افغانستان را ترک خواهند کرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس (AP) به نقل از برخی مقامات نظامی واشنگتن خبر داده که اگر چه خروج بیشتر نظامیان آمریکایی تا ۲ هفته دیگر انجام خواهد شد اما در حدود 650 نیروی نظامی ویژه برای تامین امنیت دیپلماتهای آمریکایی در افغانستان باقی خواهند ماند. با این حال اندیشکده آمریکایی «سیاسایاس» (مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی) فاش کرده شمار واقعی نیروهای آمریکایی که تا اول ماه مه در افغانستان باقی مانده بودند، حدود 9 برابر رقم 2500 نفر اعلام شده است که این شامل صدها مستشار نظامی و پرسنل لجستیکی و خدماتی میشود. بر این اساس علاوه بر 2500 نیروی آمریکایی مزبور، بیش از 16 هزار نیروی پیمانی پنتاگون از شرکتهای خصوصی در افغانستان فعال بودهاند که بیش از 6 هزار نفر از آنان آمریکایی هستند.
ارسال به دوستان
پیام اسطوره ایرانی و پاسخ احترامآمیز ستاره پرتغالی
افتخار رونالدو رسیدن به دایی
علی دایی، اسطوره فوتبال ایران با انتشار پیام تبریک خطاب به «کریستیانو رونالدو» ستاره تیم ملی پرتغال برای رسیدن به عنوان آقای گلی جهان نشان داد بخوبی زبان بینالمللی فوتبال را میشناسد. داستان گلهای ملی علی دایی و کریستیانو رونالدو دیگر بر هیچ کس پوشیده نیست. دایی، بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایران نزدیک به ۲ دهه با ۱۰۹ گل عنوان بهترین گلزن بازیهای ملی جهان را در اختیار داشت و از او به عنوان آقای گل فوتبال دنیا یاد میشد. رونالدو، بازیکن تیم ملی پرتغال بتدریج خود را به علی دایی نزدیک و نزدیکتر کرد و در نهایت در بازی تیم ملی پرتغال مقابل فرانسه در یورو ۲۰۲۰ توانست با به ثمر رساندن ۲ گل، تعداد گلهای ملی خود را به عدد ۱۰۹ برساند و در کنار علی دایی بایستد. رسیدن به رکورد علی دایی توسط رونالدو از مدتها پیش قابل انتظار بود و حتی خود دایی هم در مصاحبههایش عنوان میکرد رکوردها برای شکسته شدن است و رونالدو میتواند از او هم عبور کند. اما آنچه رسیدن رونالدو به تعداد گلهای ملی دایی و احتمال عبور از اسطوره فوتبال ایران را برجستهتر کرد و باعث انعکاس گسترده در تمام رسانههای دنیا شد، پیام علی دایی بود. دایی بعد از گلزنی رونالدو در بازی با فرانسه، با انتشار تصویر رونالدو و پیام تبریک برای او، نوشت: «این باعث افتخار من است که این موفقیت قابل توجه به رونالدو اختصاص دارد؛ قهرمان بزرگ فوتبال و یک انساندوست دغدغهمند که الهام بخش افراد زیادی در سراسر دنیا شده و روی زندگیشان تاثیر گذاشته است». رونالدو هم در واکنش به پیام دایی، متن محبتآمیزی را برای کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران منتشر کرد و نوشت: «قهرمانان واقعی همیشه قهرمان میمانند. خیلی افتخار میکنم که چنین کلمات محبتآمیزی را از یک اسطوره بزرگ چون شما میخوانم. ممنونم علی دایی». بازتاب این ۲ پیام در رسانههای دنیا از کشورهای عربی گرفته تا اسپانیا، پرتغال، فرانسه و انگلیس به قدری زیاد بود که حتی میتوان گفت ۱۰۹ گل رونالدو و دایی را هم تحتالشعاع قرار داد. این بازتاب مثبت و گسترده نشان داد علی دایی چقدر بجا و مناسب از زبان بینالمللی فوتبال استفاده کرده است. اگر فوتبال ایران در فضای مجازی تاکنون به حمله کاربران به صفحات بازیکنان، مربیان و داوران مختلف در دنیا شناخته میشد اما حالا میتوان پیام علی دایی را الگوی مناسبی دانست برای استفاده از زبان بینالمللی در جهت پیشبرد اهداف مثبت و نشان دادن چهره واقعی فوتبال. پیام دایی آنقدر مناسب بوده است که شاید بتوان بیاغراق از آن به عنوان بهترین گل او در فوتبال برای ایران یاد کرد. ارسال به دوستان
اعتماد رهبری به تخصص داخلی
دکتر مرضیه وحیددستجردی: حرکت بزرگی که از رهبر معظم انقلاب شاهد بودیم، نمایش دوباره همان منظومه فکری ایشان در خودباوری، تکیه بر توان تخصصی داخلی و اعتماد به کارشناسان و دانشمندان ایرانی بود. ایشان از همان ابتدای شیوع بیماری کرونا در ایران، مبنا را عمل به توصیههای کارشناسان گذاشتند و به حرفها و سخنان کسانی که از علم و تخصص کافی برخوردار نیستند، اعتنایی نکردند. از همان ابتدا که این ویروس را «منحوس» نامیدند، از تعلل در تصمیمگیری پرهیز دادند و حفظ جان مردم را با تکیه بر نظرات متخصصان، در اولویت کاری کشور قرار دادند.
نقش مهم پیشگامی رهبر معظم انقلاب در رعایت پروتکلها و دعوت مردم به رعایت مسائل بهداشتی را در مواجهه هر چه بهتر با شیوع بیماری کرونا نباید از نظر دور داشت. نگاه ایشان -که کاملا برخاسته از یک نگاه مترقی و مبتنی بر عقلانیت دینی بود- اثر مهمی را در فراهم کردن زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی رعایت پروتکلهای بهداشتی فراهم کرد که این به نوبه خود کمک بزرگی به کادر درمان بود. در این بین، ما نباید نقش ویژه رهبر انقلاب در حمایت و دفاع از کادر درمان را فراموش کنیم. حمایتها، قدردانیها و توجه دادنها به جایگاه و اهمیت کار مدافعان سلامت، باعث شد روحیه کادر درمان ارتقا پیدا کند که همین نکته در غلبه بر مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا نقش ویژهای داشت.
یکی دیگر از عناصر منظومه فکری رهبر معظم انقلاب، تکیه بر مساله تولید علم، توسعه شرکتهای دانشبنیان و میدان دادن به جوانان متخصص است. ظهور و بروز این عنصر را به وضوح در جریان مواجهه رهبر حکیم انقلاب با بحران کرونا شاهد بودیم. اوایل شیوع بیماری کرونا، با کمبود ماسک، الکل، مواد ضدعفونیکننده و ونتیلاتور مواجه بودیم. نه اینکه این لوازم در کشور وجود نداشته باشد، بلکه به مقداری که جوابگوی یک پاندمی به این گستردگی باشد، نبود. آن قدر این مشکل در سطح جهان حاد شده بود که شاهد دزدی دریایی از محمولههای ماسک بودیم. یادم هست ترامپ، رئیسجمهور منفور پیشین آمریکا، با لحن متکبرانهای گفته بود اگر ایران بخواهد، به این کشور ۳ دستگاه ونتیلاتور هدیه میدهد. در چنین شرایطی رهبر معظم انقلاب به میدان آمدند، نیروهای متخصص کشور را بسیج کردند، روحیه دادند، انگیزه دادند و روح خودباوری و توانمندی و اینکه «ما میتوانیم» را در آنها دمیدند که حاصل این انگیزش و این رهبری پیامبرگونه این شده که اکنون نهتنها در همه لوازم مورد نیاز برای مواجهه با بیمای کرونا به خودکفایی رسیدهایم، بلکه شروع به صادرات این لوازم هم کردهایم. طبق گزارشی که من داشتم تنها یکی از شرکتهای ما، روزانه 25 دستگاه ونتیلاتور تولید میکند که علاوه بر تامین نیاز داخلی، نیاز کشورهای محروم و کمتر توسعهیافته را نیز تأمین میکند.
خالی از لطف نیست که به این موضوع اشاره کنم بیماری کرونا، فرصت مناسبی شده است برای نمایش هویت مردم ایران و هویت انقلاب اسلامی. در دورانی که جهانخواران و مستکبران همه خوبیها و امکانات عالم را برای خود میخواهند و همه فقرها و نداریها را به سایر کشورها تحمیل میکنند، جمهوری اسلامی توانسته است به واکسنی دسترسی پیدا کند که انشاءالله با یک واکسیناسیون عمومی 6 ماهه، به صادرات این واکسن به کشورهای مستضعف جهان خواهد پرداخت، تا مستضعفان عالم را در مقابله با این بیماری واکسینه کند و هویت خود در پرچمداری حمایت از مستضعفان را نشان دهد.
آخرین پردهای که از الگوی راهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای شاهد بودیم، همین مساله تزریق واکسن ایرانی بود. حضرت آیتالله خامنهای، نهتنها به عنوان رهبر ایران و نهتنها به عنوان رهبر مسلمانان جهان، بلکه به عنوان شخصیت محبوب و پیشوای آزادیخواهان و مبارزان غیرمسلمان، با این عمل خود، روح استقلالخواهی را به نمایش گذاشتند. معظمله با اینکه میتوانستند واکسن خارجی دریافت کنند اما صبر کردند تا محصول کار نخبگان ایرانی را دریافت کنند؛ اقدامی که ناشی از باورمندی عمیق به دانش و تخصص جوانان ایرانی است و این باید الگویی باشد برای همه کشورهای آزادیخواه و استقلالطلب که مرعوب کشورهای غربی نباشند و با تکیه بر توان داخلی خود، از بند وابستگی رها شوند.
من نه به عنوان نظر خودم، بلکه بر اساس نظر بسیاری از متخصصان و ویروسشناسان کشور عرض میکنم واکسن ایرانی، بسیار کمعارضهتر از مشابه خارجی و بسیار موثرتر از آنهاست که میتواند بر سویههای مختلف این ویروس، اثرگذاری بالایی داشته باشد.
همه این موفقیتها، پیشرفتها و برکتها، مرهون حمیت و حمایت حضرت آیتالله خامنهای است و لازم است همه مسؤولان کشور، این مدل رفتاری و این منظومه فکری را مبنای تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و کارهای اجرایی خود قرار دهند.
به هر حال امیدواریم در مدت زمان کوتاهی واکسیناسیون عمومی به سرانجام برسد و پس از آن، سایر ملل جهان و ملتهای مستضعف با دریافت واکسن ایرانی کرونا، شاهد نوعدوستی، انساندوستی و خیرخواهی جمهوری اسلامی ایران باشند.
ارسال به دوستان
رهبر انقلاب نوبت اول واکسن ایرانی «کووایران برکت» را دریافت کردند
آقای خودمان
باید روی پای خودمان بایستیم
تا آقای خودمان باشیم
حضرت آیتالله العظمی خامنهای صبح دیروز جمعه دوز اول واکسن «کوو ایران برکت» را دریافت کردند. این واکسن که محصول تلاش محققان و دانشمندان جوان ایرانی است بتازگی مجوز مصرف را با اتکا به دانش بومی دریافت کرد و ایران به یکی از ۶ کشور تولیدکننده واکسن کرونا در جهان تبدیل شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر حکیم انقلاب اسلامی پس از تزریق واکسن، با تشکر از همه دستاندرکارانی که با دانش، تجربه و کوشش علمی و عملی خود کشور را از این افتخار ملی برخوردار کردند، گفتند: از وزیر محترم و همه مجموعه بهداشتی و درمانی کشور، از آقای مخبر و همکارانشان که در این قضیه نیز همچون مسائل دیگر با دلسوزی، علاقهمندی، ابتکار و توانایی ظاهر شدند، و از آقایان دکتر مرندی و دکتر سجادی به دلیل مراقبتهای همیشگی از وضع سلامتی بنده، صمیمانه تشکر میکنم. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اصرارهایی که از چند ماه قبل برای تزریق واکسن به ایشان وجود داشت، خاطرنشان کردند: من اولا مایل نبودم از واکسن غیرایرانی استفاده کنم، بنابراین گفتم منتظر واکسن ایرانی میمانم، چرا که باید این افتخار ملی را پاس بداریم و تا وقتی امکان پیشگیری و علاج در داخل وجود دارد، چرا از آن استفاده نکنیم؟ ایشان افزودند: البته وقتی نیاز باشد، استفاده از واکسن خارجی در کنار واکسن ایرانی نیز ایرادی ندارد اما باید به واکسن ایرانی احترام بگذاریم و از همه دانشمندان جوان، پرتلاش و فعال در تولید این واکسن و سایر مراکزی که در کشور مشغول تولید واکسن هستند، تشکر کنیم.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: علاوه بر اصرار به استفاده از واکسن ایرانی، تأکید داشتم دریافت واکسن در نوبت طبیعی خود انجام شود که امروز بحمدالله افراد بالای 80 سال و همسن بنده، اغلب واکسن را دریافت کردهاند. ایشان همچنین بر ضرورت ثبت اسناد علمی و انتشار مقالات مربوط به واکسن تأکید کردند و افزودند: در کنار تولید قوی، سریع و بهنگام واکسن، اسناد و مقالات علمی آن را نیز برای آگاهی دنیا از کار بزرگ خود آماده و منتشر کنید.
در ادامه آقای دکتر نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تشکر از حمایتهای رهبر انقلاب، به مدیریت خوب پیک چهارم کرونا در کشور در مقایسه با کشورهای دیگر و ثبت مدل درمان ایرانی اشاره کرد و گفت: درباره واکسن، از ابتدا برای خرید و همچنین انتقال دانش فنی اقدامات خوبی انجام شد و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام نیز علاوه بر واکسن، در تأمین ماسک و دستگاه اکسیژنساز نیز همکاری بسیار مناسبی انجام داد. دکتر نمکی با اشاره به رسوا شدن آمریکاییها در ادعای نبود محدودیت در انتقال تجهیزات و دارو به ایران گفت: پس از آنکه ما مجوز واکسن صادر کردیم، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد امکان انتقال واکسن به ایران وجود دارد که نشان داد حرفهای قبلی آنها دروغ بوده است.
وزیر بهداشت گفت: تا پایان مرداد گروههای آسیبپذیر، بیماران صعبالعلاج و افراد بالای 60 سال واکسن دریافت خواهند کرد و پس از آن دانشآموزان و عوامل مدارس در نوبت تزریق قرار میگیرند. دکتر نمکی همچنین از فعالیت یک گروه ویژه برای ثبت مستندات علمی واکسنهای مختلفی که در کشور در حال تولید هستند و ارائه این مستندات به سازمانهای جهانی خبر داد. دکتر نمکی درباره رعایتهای لازم پس از تزریق واکسن نیز گفت: همچنان باید از ماسک استفاده شود، چرا که واکسن احتمال بیماری سخت را پایین میآورد اما همچنان احتمال ابتلا وجود دارد.
همچنین آقای محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) نیز تزریق واکسن به رهبر انقلاب اسلامی را اتفاقی منحصربهفرد و ترجمه عملی اعتمادبهنفس داخلی و اتکا به جوانان و تلاشهای بیش از 200 جوان متخصص با میانگین سنی زیر 30 سال دانست. آقای مخبر با اشاره به تلاشهای محققان شرکتهای دانشبنیان در تولید انبوه ونتیلاتور و داروهایی مانند رمدسیویر، گفت: تا پایان شهریور بخش عمدهای از نیاز کشور به واکسن تأمین خواهد شد.
* آنتیبادی بسیار قوی واکسن «کوو ایران برکت»
با تزریق نخستین دوز واکسن «کوو ایران برکت» به رهبر فرزانه انقلاب، اعتماد و اقبال عمومی برای استفاده از این نوع واکسن چندین برابر میشود. مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: طبق بررسیها، یافتههای علمی و تستهای به عمل آمده، آنتیبادی واکسن 100 درصد ایرانی «کوو ایران برکت» نسبت به سایر واکسنهای تولید شده بالاتر است و تاثیر فراوانی بر افزایش سطح ایمنی در برابر بیماری «کووید-19» دارد.
وی با بیان اینکه تزریق واکسن «کوو ایران برکت» به رهبر انقلاب نشان میدهد که واکسیناسیون عمومی با واکسن ایرانی در کشور شروع شده و این اقدام گامی رو به جلو برای تبلور افتخار ملی با تولید داخلی است، گفت: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر تکیه بر توان داخل و بهرهگیری از تخصص نخبگان و دانشمندان ایرانی در ساخت واکسن کرونا در کشور، همچنین پس از نتیجه بخش بودن مراحل سهگانه تست و مطالعات بالینی، مجوز اضطراری این نوع واکسن صادر شد و تزریق واکسن داخلی توسط رهبر انقلاب نشانداد این واکسن مورد اعتماد است. محرز در ادامه به مزایا و تاثیرگذاری واکسن «کوو ایران برکت» اشاره کرد و گفت: آنتیبادی واکسن «کوو ایران برکت» بسیار قوی است و همانطور که خود من این واکسن را در ۲ نوبت تزریق کردهام، اثربخشی قابل توجه و بدون عوارضی بر بیماری کرونا دارد. عضو پروژه تولید واکسن ایرانی کرونا تصریح کرد: مقالات علمی نتایج 2 فاز ابتدایی این واکسن در داخل نوشته و به سازمان جهانی بهداشت ارسال شده است. همچنین مقاله تست سوم مطالعات بالینی آن نیز چون باید بعد از گذشت 42 روز انجام و مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا نتایج بدرستی حاصل شود، بزودی منتشر خواهد شد.
وی افزود: البته باید منتظر ماند تا نتیجه تست نهایی معلوم شود، هر چند سازمان جهانی بهداشت از روند تولید واکسن ایرانی کاملا آگاه است اما نتیجه سومین مرحله تست بالینی این واکسن که مطابق با استانداردهای بینالمللی انجام میشود برای صدور مجوز استفاده جهانی به سازمان جهانی بهداشت ارسال میشود.
محرز خاطرنشان کرد: مقالات علمی نتایج تستهای واکسن کاملا ایرانی «کوو ایران برکت» پس از تایید سازمان جهانی بهداشت باید در مجلات تخصصی علمی منتشر شود. کشت ویروس یکی از آزمایشات مهم در این زمینه است که مجوز فروش واکسن ایرانی به دنیا پس از آن محقق میشود، البته مجوز تزریق اضطراری صادر شده است و در چنین شرایطی میتوان گفت این واکسن مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است.
* اعتماد عمومی به واکسن داخلی
توان تولید داخلی در ساخت واکسن کیفی اثربخش کرونا موجب شده است تا کشورهای دنیا خواستار این نوع واکسن شوند. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: رهبر معظم انقلاب به دلیلی احترامی که برای نخبگان و دانشمندان ایرانی قائلند منتظر ساخت واکسن ایرانی ماندند تا با تزریق واکسن داخلی ضمن دست مریزاد به دانشمندان و نخبگان علمی کشور، از تولید ملی حمایت کنند. حسینعلی شهریاری در گفتوگو با «وطنامروز» با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب همیشه حامی نخبگان ایرانی و تولید داخل بوده و هستند، گفت: اکنون که تلاشهای شبانهروزی دانشمندان ایرانی در ساخت واکسن 100 درصد ایرانی «کوو ایران برکت»به بار نشسته است ایشان به انتظار تولید این نوع واکسن مانده بودند تا با تزریق واکسن ایرانی «کوو ایران برکت» ثابت کنند همچنان یارای تولید داخل و پشتیبان نخبگان علمی کشورند.
وی ادامه داد: با وجودی که واکسیناسیون کرونا برای افراد بالای 80 سال با واکسنهای خارجی وارداتی از ۲ ماه پیش در کشور شروع شده است اما رهبر انقلاب به دلیل تمرکز و توجهی که دانشمندان ایرانی در ساخت واکسن کرونا دارند، خواهان تزریق واکسن کرونای داخلی حاصل دست دانشمندان ایرانی بودند و منتظر ماندند و حاضر نشدند واکسن خارجی تزریق کنند. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب با تزریق دوز نخست واکسن ایرانی «کوو ایران برکت» درس اخلاق و توجه به تولید داخل، همچنین احترام به نخبگان علمی کشور را به مردم دادند، گفت: اقدام رهبر انقلاب در تزریق واکسن ایرانی «کوو ایران برکت» علاوه بر نشان دادن برخورداری چنین واکسنی از کیفیت بالا، اعتماد عمومی را نسبت به تزریق چنین واکسنی بالا میبرد.
شهریاری خاطرنشان کرد: توجه مقام معظم رهبری به تولید داخل در سالی که به نام «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری شده، بیانگر آن است که در استفاده از واکسن کرونا، واکسن تولید داخل را انتخاب کنند تا تولید داخل مورد توجه همه قرار گیرد. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ادامه به بازدید هفته گذشته خود به همراه دکتر قالیباف، رئیس مجلس از کارخانه تولید واکسن «کوو ایران برکت» اشاره کرد و افزود: ابهت کارخانه عظیم تولید واکسن کرونای ایرانی «کوو ایران برکت» افتخاری برای مردم این مرز بوم بوده است، چراکه صفر تا 100 ساخت واکسن «کوو ایران برکت» به دست نخبگان علمی کشور انجام میشود.
وی اضافه کرد: در این بازدید محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) گفت کیفیت بالا و عدم عوارض این نوع واکسن موجب شده است خیلی از کشورهای دنیا خواهان چنین واکسن کیفی شوند اما تا زمانی که همه ایرانیهای داخل کشور واکسینه نشوند صادرات این دارو انجام نخواهد شد.
وی به نقل از دکتر مخبر گفت: کشورهای زیادی خواهان واکسن ایرانی «کوو ایران برکت» هستند اما این اتفاق زمانی میافتد که تمام جمعیت کشور واکسینه شوند و پس از آن مازاد بر نیاز این نوع واکسن ابتدا به کشورهای همسایه و بعد به کشورهای نیازمند صادر میشود.
ارسال به دوستان
5 نکته درباره نوع رفتار رهبر انقلاب در مواجهه با بحران کرونا
الگوی غیرت ملی
دکتر سیدمحمدحسین هاشمیان*: رهبر معظم انقلاب در جریان بحران کرونا، الگوی خاصی از مدیریت را در پیش گرفتند که این الگو از شبکهای از عناصر تشکیل میشد. نشانههای نمادین همه این عناصر، در اقدام روز گذشته ایشان در تزریق واکسن ایرانی قابل ردیابی است. مهمترین و برجستهترین عنصر الگوی مدیریتی رهبر انقلاب در مواجهه با بحران کرونا، عقلانیت، تخصصگرایی و تکیه بر نظر کارشناسی دانشمندان علوم تجربی بود. در همان اوایل شیوع ویروس کرونا، شاهد بودیم برخی از جریانات در داخل مجموعه حوزوی و دینی، مواضعی را اتخاذ میکردند که زمینهساز اوجگیری بحثهایی پیرامون دوگانه «دین/ دانش» شد. این در حالی است که شما در رفتارهای رهبر معظم انقلاب، نهتنها هیچ نشانهای از دوگانه دین و دانش نمیبینید، بلکه دین را پشتوانه دانش و دانش را همیار دین میبینید و این نکته بسیار حائز اهمیتی است. شما شاهد بودید که وقتی حرمها و زیارتگاهها بنا بر نظر کارشناسان تعطیل شد، عدهای چگونه به این تصمیم اعتراض کردند و چه رفتارهایی را از خود نشان دادند. در چنین فضایی که عدهای بر اجرای کما فیالسابق مناسک مذهبی و مراسمات دینی پافشاری میکردند و نظرات دانشمندان علوم تجربی را به سخره و استهزا میگرفتند، رهبر انقلاب در برابر این جریان ایستادند و اجازه ندادند سبک زندگی دینی در برابر عقلانیت تجربی قرار بگیرد و الگوی تمامعیاری از پیوستگی زندگی دینی و زندگی علمی و عقلانی را ارائه دادند.
دومین عنصر مهم در الگوی رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای خودباوری، اتکا به متخصصان داخلی و احیای اعتماد به نفس و غرور ملی بود. اگر تصاویر تزریق واکسن به رهبر معظم انقلاب را با دقت نگاه کنید، میبینید زبان بدن ایشان، گویای غرور ملی است. دستهای مشت کرده و حالت دست، بخوبی نمادهایی از غرور، غیرت و اعتماد به نفس را به نمایش میگذارد. این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که اقدام حضرت آیتالله خامنهای در پذیرفتن تزریق واکسن ایرانی، نشانه خطرپذیری و شجاعت رهبر حکیم انقلاب اسلامی نیز هست. شاید امروز خیلی از جوانان ما حاضر به پذیرفتن این ریسک نباشند و از تزریق واکسن واهمه داشته باشند اما رهبر بزرگوار انقلاب بهرغم اینکه در معرض ریسک بالاتری هم نسبت به جوانان هستند، خطر کردند و شجاعانه تزریق واکسن ایرانی را پذیرفتند. این روحیه خطرپذیری برای شکستن مرزهای دانش و پیشرفت و اقتدار، همان روحیهای است که از جانب ایشان به سربازان ولایتمداری مثل شهید والامقام حاجقاسم سلیمانی سرایت کرده است.
سومین عنصر در الگوی مواجهه رهبر معظم انقلاب با بحران کرونا که در همین موضوع تزریق واکسن بخوبی خود را نشان داد، مساله اقتدا به اولیای دین در همترازی با اضعف مردم بود. شما دیدید بسیاری از رهبران دنیا در همان ابتدای تولید واکسن از سوی برخی کشورها، با اینکه هنوز مردم خودشان دسترسی به واکسن نداشتند، برای خود و حلقه اطرافیان خود به هر نحوی که شده واکسن تهیه کردند. اما حضرت آیتالله خامنهای، با اقتدا به اولیای دین، نهتنها مانند سایر مردم در صف نوبت قانونی تزریق واکسن قرار گرفتند، بلکه در انتخاب نوع واکسن نیز خود را همتراز اضعف مردم قرار دادند. به این نکته دقت داشته باشید که تاکید رهبر انقلاب بر تزریق واکسن ایرانی، اگرچه حقیقتا و اصالتا به خاطر مساله خودباوری و نشان دادن توان داخلی بود اما ایشان مثل سایر همردههای سنی خود قانونا میتوانستند واکسن خارجی بزنند، به هر حال واکسن خارجی در دسترس همه مردم نیست و فقط بخشی از مردم ما قادر به دریافت این نوع واکسن خواهند بود، لذا انتخاب واکسن ایرانی از سوی رهبر معظم انقلاب، از این جنبه هم همترازی با عموم مردم جامعه محسوب میشود.
چهارمین عنصر، مساله عملگرایی است. سبک رفتاری رهبر حکیم انقلاب در دوران بحران کرونا نشان داد حضرت معظمله برای توصیه مردم به هر امری، ابتدا خود عامل به آن امر میشوند. این یعنی عمل به همان حدیث امام صادق(ع) که فرمودند: «کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم؛ مردم را بدون حرف زدن و صحبت کردن به راه صلاح دعوت کنید». یعنی عمل شما، خودش مبلغ باشد. همه شاهد بودند رهبر معظم انقلاب، پیشگام لغو سفرهای سالانهشان، محدود کردن برگزاری مراسمات دینیشان، استفاده از ماسک و عمل به سایر پروتکلها بودند. این عملگرایی، از شاخصههای مهمی بود که همه مسؤولان جامعه باید الگوی کار خود قرار دهند.
پنجمین عنصر در الگوی مواجهه رهبر انقلاب با بحران کرونا، نگاه فرصتیاب است. ایشان سعی کردند این تهدید را که همه جهان را با تکانههای شدید اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مواجه کرد، تبدیل به فرصت کنند. از همان ابتدا با دعوت مردم به کمک مؤمنانه و همدلانه، همبستگی اجتماعی را تقویت کرده و تصویری از پیوندهای قوی انسانی در ایران را به نمایش گذاشتند. این در حالی بود که در غرب، به فروشگاهها حمله میبردند و از هم دستمال توالت میدزدیدند! از طرفی در زمانی که کادر درمان، دچار شوک شده بود، به میدان آمدند و با تقدیر و تشکر از آنها، روحیه دادن به آنها و انگیزه دادن به جوانان متخصص برای فعال شدن جهت دستیابی به واکسن کرونا، نگذاشتند فضای یأس و ناامیدی بر جامعه غلبه کند.
این نکته را در پایان یادآوری کنم که حقیقتا الگوی رهبر معظم انقلاب در مواجهه با بحران کرونا این ظرفیت را دارد که ساعتها مورد واکاوی علمی از زوایای دانشهای جامعهشناسانه و مدیریتی قرار گیرد و به صورت یک مدل علمی، الگوی مسؤولان و عناصر فعال علمی و اجرایی شود.
* عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع)
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|