|
صداوسیما و مسأله «روایت»
کمیل نقیپور*: پیمان جبلی، معاون سابق برونمرزی صداوسیما چند روز پس از انتشار اخبار غیررسمی انتصاب او به ریاست سازمان صداوسیما، چهارشنبه گذشته با حکم رهبر معظم انقلاب به ریاست این سازمان منصوب شد.
حکم رهبر انقلاب اما حاوی نکات مهمی است. آیتالله خامنهای در حکم انتصاب جبلی 4 اولویت صداوسیما را هدایت فرهنگی، تقویت روحیه و احساس هویت ملی و انقلابی، ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی و افزایش همبستگی ملی عنوان کردند. در ادامه با اشاره به اولویتهای رهبر انقلاب، مواردی به منظور دستیابی به این اولویتها میآید.
الف- هدایت فرهنگی
دستیابی صداوسیما به جایگاه هدایت فرهنگی نیاز به آن دارد که این سازمان شأن مرجعیت فرهنگی را بازیابد و به یک رسانه پیشرو (نه پیرو) تبدیل شود، بویژه آنکه گسترش دسترسی مردم به فضای مجازی و ارتباط و تعامل مستقیم با دهها کانال و صفحه تخصصی و عمومی در حوزههای مختلف فرهنگی مانع بزرگی برای دستیابی صداوسیما به چنین جایگاهی به حساب میآید. دستیابی به مرجعیت فرهنگی یک مقدمه لازم و ضروری دارد و آن اینکه صداوسیما باید بر یک تفکر بنیادین استوار شود. نظام اندیشهای صداوسیما باید بازتعریف و یک نگاه تمدنی بر رسانه نظام جمهوری اسلامی مستولی شود. حاکم شدن نگاه تمدنی باعث میشود تولیدات متنوع صداوسیما در حوزههای مختلف خبر، سریال و سرگرمی، برنامههای ترکیبی و گفتوگومحور در حوزههای فرهنگی و سیاسی و اجتماعی و سایر سبکهای برنامهای یک تصویر کلی به مخاطب ارائه دهد؛ برخلاف آن چیزی که در سالیان متمادی گذشته بویژه سالیان اخیر شاهد بودیم، یعنی «ناهمخوانی محتوایی» در تولیدات مختلف صداوسیما. به بیان دیگر اگر یک نگاه تمدنی صحیح در این سازمان حاکم شود به مثابه نخ تسبیحی عمل میکند که تمام تولیدات صداوسیما را بهرغم فرم و محتوای متفاوت در جایگاه خود قرار میدهد و در برنامههای مختلف یک تصویر واضح از پیام کلان مدنظر رسانه اصلی جمهوری اسلامی را به مخاطب منتقل میکند. علاوه بر این صداوسیما زمانی میتواند مرجع فرهنگی باشد که در شناخت و معرفت مخاطب خود تاثیر مثبت بگذارد و مخاطب را بدرستی به این درک برساند که از برنامههای صداوسیما بهره میبرد؛ اگر چنین درکی ایجاد شود صداوسیما میتواند به شأنیت ذائقهسازی دست پیدا کند. وقتی رسانه اصلی و ذائقهساز «مردم» صداوسیما بشود، لاجرم سایر مجموعههای فرهنگی و رسانهها باید بر مبنای ذائقه مردم که توسط صداوسیما ساخته شده، حرکت کنند یا به دنبال آن باشند که مرجعیت صداوسیما در ذائقهسازی یا به معنای دیگر فرهنگسازی را بشکنند، در هر ۲ صورت این صداوسیماست که در جایگاه مرجعیت و پیشرو قرار میگیرد.
بیتوجهی به محتوای زرد و سخیف و حفاظت از سازمان صداوسیما در جلوگیری از فرو افتادن در این ورطه خطرناک که البته محدود به حوزه سرگرمی نیست و در سبکها و بخشهای مختلف برنامهای قابلیت پرداخت و تولید چنین محتوایی وجود دارد، اقدام دیگری است که رئیس جدید صداوسیما و مدیران او باید برای دستیابی به جایگاه مرجعیت فرهنگی به آن توجه ویژه داشته باشند. البته مشخص است دوری از محتوای سخیف و زرد به معنای بیتوجهی به ذائقه و جلب مخاطب نیست، این گزاره غلط یعنی برقراری ارتباط مستقیم میان جلب مخاطب و بهرهگیری از محتوای زرد عموما از سوی مدیران و برنامهسازانی مورد تاکید قرار میگیرد که میخواهند خلأ عدم توجه مخاطب به برنامههای خود را که در سایه ضعف فرم و محتوای برنامههایشان به وجود میآید با بهرهگیری از فرم و محتوای زرد پر کنند.
بهرهگیری جدی از پژوهشگران و به بیان دیگر پژوهشمحور کردن برنامههای صداوسیما از دیگر اقداماتی است که میتوان آن را ذیل موضوع مرجعیت فرهنگی قرار داد. همپوشانی محتوا و فرم مناسب در ساخت برنامههای صداوسیما در نهایت میتواند به جلب نظر مخاطب و ذائقهسازی برای آنان منجر شود، چه آنکه تجربههای موجود در صداوسیما مؤید این گزاره است. برنامههایی که در حوزههای تخصصی خود موجساز بودند یک ویژگی مشترک داشتند و آن اینکه پژوهشهای محتوایی مناسب برای این دسته از برنامهها صورت گرفته بود. به بیان دیگر هر برنامه در صداوسیما باید برنامه اصلی، مرجع و الگو در حوزه تخصصی خود باشد؛ لازمه اصلی چنین اتفاقی انجام پژوهشهای مناسب پیش از تولید برنامههاست.
ب- تقویت روحیه و احساس هویت ملی و انقلابی
رسانه ملی به عنوان نهاد اصلی فرهنگساز نظام جمهوری اسلامی باید تعریف دقیقی از مکانیسم معنابخشی به مخاطب و جامعه برای خود ترسیم کند. هویت ملی و انقلابی از جمله گزارههایی است که بهرغم آنکه باید مورد توجه جدی رسانه ملی قرار داشته باشد، همواره مورد توجه رسانههای جریان استحالهگر و رسانههای ضدانقلاب بوده است به این معنا که تضعیف پایههای هویت ملی و انقلابی مردم ایران یکی از اولویتهای اصلی آنان بوده و است. یک خط محتوایی در جریان رسانهای داخل کشور در امتداد جریان رسانهای خارج کشور در تضعیف هویت ملی و انقلابی مردم ایران ایفای نقش میکند و حتی برخی از برنامههای صداوسیما در تقویت این خط تولید برنامه میکردند! با این حال صداوسیما در مقوله تقویت هویت ملی و انقلابی مردم باید در ۲ سطح کنشی و واکنشی ایفای نقش کند. منظور از سطح واکنشی، تمرکز بر محتوای تولید شده توسط جریان رسانهای رقیب و ایجاد محتوای مناسب برای خنثیسازی روندهای محتوایی تولید شده از سوی این رسانههاست. اینجا منظور از جریان رسانهای رقیب رسانههایی است که دانسته یا نادانسته به دنبال تضعیف مؤلفههای ملی و اسلامی مردم ایران هستند. مؤلفههای هویتی ایرانیان مؤلفههای متعدد و متنوعی است که اغلب به عنوان ارزشهای اصلی جامعه ایرانی نیز شناخته میشود، تضعیف این مؤلفههای هویتی و ترسیم شهروند ایرانی به عنوان یک شهروند سیاهبخت و گریزان از هویت انقلابی، در کانون اغلب برنامههای رسانههای رقیب قرار دارد. در چنین موقعیتی رسانه ملی به عنوان رسانه اصلی جریانساز جبهه انقلاب باید با این هجمه گسترده مقابله کند و الگوی سایر رسانههای انقلابی برای ایجاد محتوای مناسب به منظور خنثیسازی روند محتوایی رسانههای رقیب باشد. لازمه اصلی چنین رویکردی در ابتدا فهم درست و احصای مناسب مؤلفههای هویتی جامعه ایران است. متاسفانه برخی برنامهسازان صداوسیما و تولیدکنندگان رسانهای جریان انقلابی فهم صحیحی از مؤلفههای جامعه ایرانی ندارند و بعضا فهم آنان از مقوله هویت ایرانیان برساخته از همان تصویری است که رسانههای رقیب تولید کردهاند. بنابراین در گام اول کسانی باید سرخط برنامهسازی در صداوسیما باشند که خود فهم درستی از مؤلفههای هویتی ملی و انقلابی داشته باشند. نکته بعدی آنکه «تمام» برنامههای صداوسیما باید در جهت تقویت روحیه و مؤلفههای هویتی ملی و انقلابی باشد. همانگونه که رسانههای رقیب از حوزه سرگرمی و ورزش گرفته تا برنامههای سیاسی و اجتماعی و اخبار و... به دنبال سرکوب مؤلفههای هویتی ایرانیان هستند، رسانه نظام جمهوری اسلامی نیز باید تمام برنامههایش در جهت تقویت مؤلفههای هویتی ملی و انقلابی باشد. بدیهی است نحوه پرداخت و موضوعات هویتی در برنامههای مختلف متفاوت است، مثلا در یک برنامه ورزشی رسانه رقیب به دنبال خودتحقیری ایرانیان است و در پوشش خبر و تحلیل برنامههای ورزشی با بهرهگیری از تکنیکهای محتوایی، بسیار زیرکانه به دنبال القای این گزاره به مخاطب ایرانی است؛ برنامههای ورزشی صداوسیما باید خط مقابلهای چنین روندی را در پیش گیرند، البته این نکته که با چه ادبیاتی باید به این موضوع پرداخت شود بحث دیگری است که در این مقال نمیگنجد، چه آنکه ادبیات نامناسب و گلدرشت و تصنعی تاثیری در مخاطب ایجاد نمیکند.
صداوسیما علاوه بر نقشآفرینی در سطح واکنشی باید در سطح کنشی نیز به ایفای نقش در تقویت روحیه و احساس هویت ملی و انقلابی مردم بپردازد. سوژههای بکر بسیاری در جامعه ایران وجود دارد که احصا و پرداخت مناسب این سوژهها (سوژه به معنای مصطلح رسانهای آن) و به نمایش درآمدن آنها از رسانه ملی در قالب برنامههای مختلف میتواند در جهت تقویت مؤلفههای هویتی ایرانیان باشد. طراحی یک نظام سوژهیابی فعال، تعیین ارتباط سوژهها با مؤلفههای هویتی ایرانیان، تعیین فرم مناسب برای به نمایش درآوردن سوژهها و در نهایت به تصویر کشاندن آنها از رسانه ملی فرآیندی است که میتواند اقدامات صداوسیما را در حوزه هویتبخشی هدفمند و منسجم کند.
پ- ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی
ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی از دیگر اولویتهای صداوسیما از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی است. در حال حاضر سبک زندگی اسلامی- ایرانی در سایه کمکاری دستگاههای فرهنگی از یک سو و جولان رسانههای رقیب و شبکههای اجتماعی بویژه اینستاگرام از سوی دیگر با تهدید جدی مواجه شده است. مسائل مربوط به حوزه خانواده، تعامل و نحوه ارتباط میان زن و مرد، پوشش و مد، خوراک و تغذیه و مسائل زیاد دیگری که در حوزه سبک زندگی میگنجد نیاز به برنامهریزی دقیق و مشخص دارد. صداوسیما بهرغم ساخت برخی برنامههای شاخص در حوزه سبک زندگی اسلامی- ایرانی با نقطه مطلوب در این حوزه فاصله جدی دارد. نکته قابل تأمل آنکه در سالهای اخیر بخش قابل توجهی از سریالها و برنامههای سرگرمی از پیشینه مثبت خود فاصله گرفته و در جهت تضعیف سبک زندگی اسلامی- ایرانی قدم برداشتند. نمونه مشهود آن سریال پایتخت است؛ سریالی که در قسمتهای اول تا سوم معرف یک سبک زندگی در چارچوب معیارهای سبک زندگی اسلامی- ایرانی به حساب میآمد اما در فصلهای بعد به تدریج از فضای فصلهای ابتدایی فاصله گرفت و در فصل ششم به سریال زنندهای تبدیل شد که رئیس وقت سازمان صداوسیما احتمال داد برخی قسمتهای این فصل سریال در نتیجه فتنهانگیزی ستون پنجم دشمن ساخته شده باشد. سریال دودکش از دیگر سریالهای خانوادگی بود که بهرغم آنکه در فصل اول و تا حدودی فصل دوم در چارچوب سبک زندگی اسلامی- ایرانی قابل تعریف بود، در فصل سوم شکل دیگری پیدا کرد و کاملا خارج از این چارچوب قرار گرفت یا برنامه خندوانه نیز به همین سرنوشت دچار شد.
ت- افزایش همبستگی ملی
رسانه ملی به عنوان یکی از نهادهای اصلی و چه بسا اصلیترین نهاد فرهنگساز نظام جمهوری اسلامی باید دربرگیرنده احوالات همه مردم ایران باشد. «ایران» یک کلیت واحد است که تمام اقشار و گروههای مردمی و قومی موجود در ایران در چارچوب آن معنا پیدا میکنند. ایجاد عدالت رسانهای در توجه به تمام استانها و تمام مردم ایران اسلامی و پرهیز از تبدیل شدن رسانه ملی به رسانه چند قشر خاص فرهنگی و سیاسی و... نخستین گام برای افزایش همبستگی ملی به حساب میآید. نقطه محوری افزایش همبستگی ملی اما تاکید بر روح و هویت مشترک ایرانیان و به تصویر کشیدن این روح و هویت مشترک در قالب رویدادهای گذشته و حال هر استان است.
در کنار الزاماتی که برای تحقق 4 اولویت مدنظر رهبر انقلاب گفته شد، رویکرد کلان در مواجهه با این ۴ اولویت باید بر پایه ساخت روایت باشد. روایت ساختن مسیری دوطرفه برای انتقال مفاهیم چندوجهی و قصهوار تجربههای زیستی و اشتراک آنها میان راویان و مخاطبان است. صداوسیما برای موفقیت باید به یک رسانه فعال روایتساز تبدیل شود و طبیعتا بخشی از اقدامات صداوسیما واکنش به اقدامات رسانهای علیه جمهوری اسلامی در حوزههای مختلف است؛ آنچه بیش از همه ما در اخبار صداوسیما شاهد آن هستیم. اما بدنه اصلی محتوای رسانه ملی باید روایت ایران اسلامی باشد. روایت ایران اسلامی به تصویر کشیدن اتفاقات چند شهر اصلی ایران و چند حوزه خبری محدود که عمدتا توسط رسانههای رقیب ترسیم میشوند و سوژههای تکراری فیلم و سریال نیست، روایت ایران اسلامی روایت اتفاقهای ریز و درشت و تلخ و شیرین بسیاری است که در جایجای ایران اسلامی در حال وقوع است اما رسانه ملی به دلایل مختلف نخواسته ـ یا نتوانسته ـآن را در قالب تلویزیون و رادیو عرضه کند.
یکی از موضوعات اساسی پیش روی رئیس سازمان صداوسیما، تبدیل همین اولویتهای مورد اشاره رهبر انقلاب به سیاستهای رسانهای است. صداوسیما برای تحول نیاز به آن دارد که خود زمین بازی رسانهای را بر مبنای روایتهای دست اول، ترسیم کند؛ خط مشی صداوسیما نباید متأثر از اتفاقات و موضوعات ریز و درشت مطرح شده در فضای مجازی یا رسانههای بیگانه تعیین شود (صرف نظر از بخش خبر که لاجرم با فضای مجازی و رسانههای بیگانه ارتباط مستقیم دارد) چه آنکه در سالیان گذشته شاهد آن هستیم سوژههای برنامههای تلویزیونی و حتی برخی سریالها بر مبنای دنیای ساختهشده در فضای مجازی است و با واقعیت کلیت جامعه ایرانی فاصله دارد. در عرصه خبر نیز بهرغم آنکه باید نیمنگاهی به رسانههای معاند و فضای مجازی داشت اما عموما شاهد آن هستیم اخباری مورد توجه قرار میگیرد و به کنداکتور راه پیدا میکند که در فضای مجازی یا توسط رسانههای رقیب داغ شده است. این در حالی است که صداوسیما باید رسانه پیشرو بویژه رسانه پیشرو در حوزه خبر باشد چرا که روایت مورد پذیرش معمولا همان روایت اولی است که به مردم ارائه میشود. البته صداوسیما زیرساخت قوی در حوزه اخبار و برنامههای سیما در سراسر کشور دارد که بر اساس آن میتواند در احصای سوژهها، تبدیل سوژهها به قالب رسانهای و ضریب دادن سوژهها جایگاه ویژه و دست نیافتنی برای خود ایجاد کند.
خبرگزاری صداوسیما و باشگاه خبرنگاران جوان که در تمام استانهای کشور دفتر دارد و در تمام شهرها و حتی بسیاری از روستاها فعال است، در کنار شبکههای استانی صداوسیما زیرساخت مناسبی است که میتواند به عنوان درگاه جمعآوری سوژه برای بخشهای خبر و برنامههای صداوسیما ایفای نقش کند. به معنای دیگر رویکرد کلان برای تحقق 4 اولویت رهبر انقلاب، رویکرد روایتپایه است.
نکته قابل تأمل و امیدوارکننده آن است که سابقه دکتر جبلی نشان میدهد او در قامت معاون برونمرزی سیما به رسانه نگاه تمدنی داشته و طبیعتا این نگاه در دوران ریاست او نیز تسری پیدا میکند. عملکرد شبکههای برونمرزی صداوسیما بویژه معروفترین آنها یعنی شبکه پرستیوی نشان میدهد او رسانه را لبه مواجهه و خط مقدم درگیری با تمدن غرب فهم کرده است، همین نگاه تمدنی باعث شده حتی در بزنگاههایی مانند مذاکرات اخیر هستهای در وین نقش خود را در کمال حرفهایگری بخوبی ایفا کند. پرستیوی بخوبی توانسته است خود را «صدای دیگر» رسانههای فعال در غرب معرفی کند و همین امر موجب ایجاد محدودیتهای گسترده در پخش این شبکه در برخی کشورها شده است. علاوه بر این نکته مثبت دیگر کارنامه جبلی اصالت دادن او به «روایت» به همان معنایی که در بالا به آن اشاره شد، است. در معاونت برونمرزی، او از این رویکرد برای به چالش کشیدن تمدن غرب بهره میبرد. دکتر جبلی در زمان کوتاهی که در معاونت خبر صداوسیما بود نیز مدل جدید پژوهشهای خبری را پایهگذاری کرد. اتصال پژوهشگران با خبرنگاران یک تیم تهیه گزارش حرفهای را به وجود آورد که در همان مدت کم چندماهه اتفاقات بزرگی را در حوزه خبررسانی رقم زد، هر چند پس از ترک معاونت خبر مدیران بعدی از این سبک استقبال نکردند و این سبک خبری کنار گذاشته شد. با توجه به سوابق دکتر جبلی و فهم دقیق او از مقوله خبر و برنامهسازی و قوه ابتکاری در حوزه رسانه، امید است رسانه ملی در دوران جدید خود بتواند مرجعیت رسانهای را بازیابد.
* مسؤول مرکز رسانهای سدید
ارسال به دوستان
مروری بر رویکرد مغرضانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دوره رافائل گروسی
آژانس امن آمریکا!
گروه سیاسی: ادعاهای «رافائل ماریانو گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره عدم دسترسی این سازمان به تجهیزات نظارتی مجتمع «تسا»ی کرج، اگرچه برای کسانی که اقدامات و مواضع این دیپلمات آرژانتینی را دنبال میکنند، غیرمنتظره نبود اما نشانهای تازه از علاقه مدیرکل به حاشیهسازی و پیگیری اغراض غیرسازمانی و خارج از حیطه وظایف حرفهای توسط وی به دست داد.
به گزارش «وطنامروز»، گروسی در شرایطی پس از درگذشت یوکیا آمانو، مدیرکل سابق و فقید، مدیریت آژانس را عهدهدار شد که پرونده هستهای ایران متعاقب تحولات پردامنه و رویدادهای پرفراز و نشیب پیرامون برجام، وارد دوران جدیدی از تقابل شده بود. ایالات متحده با فرمان دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام خارج شده و به مشارکت این کشور در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ خاتمه داده و تروئیکای اروپایی هم شامل انگلستان، فرانسه و آلمان با وعدهها و قولهای فراوان اما غیرعملیاتی به دولت روحانی، تاکتیک اتلاف وقت و خرید زمان را در پیش گرفتند تا بلکه کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران عمل کرده تا تهران تن به توافقی جامعتر بدهد که بند «غروب آفتاب» هم نداشته باشد، در مقابل اما ایران یک سال پس از خروج آمریکا از توافق و با تاخیری که توسط تیم برجامی دولت «صبر راهبردی» خوانده میشد، گامهای پنجگانهای را در کاستن از تعهدات برجامی به دستور حسن روحانی آغاز کرده بود.
با وجود برخی اقدامات دولت - که کارشناسان آن را محتاطانه و فاقد بازدارندگی کافی میدانستند- ایران همچنان در حال اجرای پروتکل الحاقی بود. رافائل گروسی با درک این امر، از همان ابتدا، برنامه کاری خود را بر حفظ بازرسیهای گسترده آژانس و تضمین اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران گذاشت. از سوی دیگر مدیرکل جدید آژانس که بیشتر از همتایان قبلی خود تلاش میکند در رسانهها جلوه داشته باشد، با برخی مواضع جهتدار درباره برجام این آلارم را به صدا درآورد که احتمالا پرونده هستهای ایران در دوران مدیریت او، به مسیری غیر از رویه معمول و با جنبههای فنی کشانده خواهد شد.
زمان زیادی برای وقوع این اتفاق لازم نبود و آژانس انرژی اتمی با گذاشتن موضوعات جدیدی روی میز، تابستان داغی را با ایران شروع کرد. خرداد 99 آژانس بر پایه گزارشها و ادعاهایی که رژیم صهیونیستی بر مبنای آرشیو هستهای ربوده شده از ایران مطرح کرده بود، درخواست بازرسی از ۲ سایت ایران را داد و طبق آن شورای حکام قطعنامهای علیه ایران نیز تصویب کرد!
دولت دوازدهم درخواست این نهاد را پذیرفت و پس از نخستین سفر مدیرکل آژانس به ایران، اجازه دسترسی به این ۲ سایت را داد. این بازرسیها در راستای هدف اصلی ماموریت گروسی که تضمین بازرسیهای گسترده بود، بسیار اهمیت داشت.
همچنین دور جدیدی از عملیات خرابکارانه در تاسیسات ایرانی پس از شروع کار گروسی کلید زده شد. تیر 99 سوله مونتاژ سانتریفیوژهای ایران در نطنز هدف عملیات خرابکارانه قرار گرفت و خساراتی جدی به تجهیزات ایران وارد شد. واکنش مدیرکل اما نه تنها سکوت کامل به این ماجرا و عدم محکوم کردن این اتفاق بود، بلکه رافائل گروسی یک ماه پس از این اتفاق در مردادماه با وزیر وقت خارجه آمریکا ملاقات کرد و پس از دیدار با «مایک پمپئو» در وین گفت: «آمریکا یک شریک بسیار مهم برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شمار میآید و ما گفتوگوهای بسیار خوبی داشتیم». والاستریت ژورنال در آن مقطع نوشته بود مقامهای آمریکایی از مدیر کل آژانس خواستهاند درباره مسأله دسترسی به سایتها مقابل ایران سهلانگاری نکند.
آذر 99، تقابل هستهای با ایران به اوج خود رسید و طی آن شهید دکتر محسن فخریزاده در آبسرد دماوند ترور شد و باز هم مدیرکل و مجموعهاش با سکوت از کنار این عملیات تروریستی گذشتند اما این باز هم پایان کار نبود و فروردین امسال هم عملیات خرابکاری دیگری در نطنز گزارش شد و در تیرماه سال جاری به مجتمع تسا در کرج امتداد پیدا کرد.
پس از همکاریهای ایران با آژانس درباره بهانهجوییها نسبت به اماکن جدیدی که برای آنها دسترسی گرفت، گروسی در گزارش راستیآزمایی و نظارت بر جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توضیحات ارائه شده از سوی ایران درباره ۲ مکان تازهای را که اخیرا در سفرش به تهران مجوز دسترسی و بازرسی آژانس به آنها را دریافت کرده بود، رضایتبخش ندانسته و همچنین به لحاظ فنی نامعتبر ارزیابی کرده است و خواستار شفافیت بیشتر و اطلاعات تکمیلیتر از سوی تهران شده است. این در حالی بود که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از سفرش به ایران در گفتوگو با شبکه BBC WORLD بازرسی از 2 سایت مورد درخواست آژانس را نه پایان کار، بلکه آغاز یک «فرآیند تازه» توصیف کرده بود.
برای ایران وقوع این اتفاقات برای تجدیدنظر در تعهداتش کافی به نظر میرسید. پس از ترور شهید فخریزاده، مجلس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را به تصویب رساند که یکی از بندهای آن توقف تمام تعهدات فراپادمانی ایران از جمله اجرای پروتکل الحاقی را به دنبال داشت. این مساله سفر فوری و دوم مدیرکل آژانس را برای متقاعد کردن ایران در تجدیدنظر در توقف پروتکل الحاقی رقم زد اما تهران تصمیم خود را گرفته بود و تنها دستاورد مدیرکل یک بیانیه مشترک و تفاهم فنی موقت 3 ماهه بود که برپایه آن آژانس حق دسترسی به دوربینهای نظارتی خود در تاسیسات ایران را از دست داد. آخرین تفاهمی که آژانس با محمد اسلامی، رئیس جدید سازمان انرژی اتمی به دست آورد، تعویض کارتهای حافظه دوربینهایش بود.
یکی دیگر از رویدادهای تاملبرانگیز دوران مدیریت گروسی، نشت گزارشهای محرمانه آژانس درباره ایران به رسانههاست. این مساله به قدری رایج شده که تقریبا هر گزارش تازه آژانس را رویترز و والاستریت ژورنال چند روز زودتر منتشر میکنند.
زمستان سال گذشته پس از آنکه رویترز با انتشار گزارشی اعلام کرد ایران به اطلاع نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل رسانده قصد نصب ۳ آبشار دیگر از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m در تأسیسات غنیسازی نطنز را دارد، «کاظم غریبآبادی» سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین با واکنش نسبت به این موضوع اعلام کرد: قصد داریم بزودی عریضهای حقوقی را در ۲ زمینه تنظیم و برای آژانس بفرستیم. وی درباره این عریضه حقوقی توضیح داد: یکی اینکه آژانس نباید جزئیات غیرضروری را که مرتبط با راستیآزماییهای تعهدات ایران است، در گزارشات خود منعکس کند، چون این گزارشات در اختیار کشورها قرار میگیرد و بعد هم از طریق شورای حکام به صورت علنی منتشر میشود و دوم باید درباره نظام اطلاعرسانی این گزارشهای محرمانه تا پیش از برگزاری اجلاسهای شورای حکام به کشورهای عضو یک مکانیسم بسیار دقیق را طراحی کند.
غریبآبادی با بیان اینکه حفاظت از اطلاعات محرمانه توسط آژانس از اهمیت بالایی برخوردار است، عنوان کرد: قویا انتظار میرود آژانس به رویه انتشار غیرضروری اطلاعات تفصیلی درباره برنامه هستهای ایران در گزارشات خود خاتمه دهد.
***
تاریخچه غنی از جاسوسی
شاید مشهورترین گزاره درباره جاسوسی بازرسان آژانس اظهارنظر «جی کارنی» سخنگوی وقت کاخ سفید باشد که سال 1391 وقتی از زیر نظر بودن برنامه هستهای ایران توسط آمریکا صحبت به میان آورد، گفت: «بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چشمهای ما هستند». جالب اینجاست که حتی چند ماه قبل از انعقاد برجام، اندیشکده بروکینگز در گزارشی نوشت: «اطلاعات مخفی نقش عیانی در مذاکرات کنونی بر سر برنامه هستهای ایران ایفا میکنند. اگر توافق در ژوئن نهایی شود، ایران به مدت بیش از یک دهه مجبور به پذیرش رژیم بازرسیهای سرزده خواهد شد تا پایبندیاش مورد راستیآزمایی قرار گیرد». در این گزارش همچنین آمده بود: «حضور بازرسان فرصتهای جدیدی برای جمعآوری اطلاعات فراهم خواهد کرد. نه تنها سازمانهای اطلاعاتی از گزارشهای بازرسی درباره برنامه هستهای ایران سود خواهند برد، بلکه آزاد خواهند بود که دیگر حوزههای علمی و زیرساختهای صنعتی ایران را نیز بررسی کنند». موضوعی که نشان میدهد پذیرش بازرسیهای غیرمعمول و فراتر از مراکز هستهای نه تنها کمکی به تضمین صلح و امنیت برای ایران نکرد، بلکه کارکردی عکس داشت و راه را برای اقدامات ضدامنیتی بعدی هموار کرد. مورد بعدی درباره نقش کارکنان سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در ارائه اطلاعات به سرویسهای جاسوسی، گزارش سال 2008 واشنگتنپست است که طی آن مینویسد: کارکنان سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) به خبرنگار واشنگتنپست گفتهاند آنها چندینبار از محسن فخریزاده برای صرف چای و صحبت درباره برنامه اتمی دعوت به عمل آوردهاند اما طی ۲ سال گذشته این دعوتها همه رد شده است. نکته حائز اهمیت اینکه در سالهای گذشته بویژه پس از توافق هستهای موسوم به برجام، حجم بازرسیهای آژانس به طور فزایندهای افزایش یافت به طوری که طبق گفته محمدجواد ظریف، 92 درصد فعالیتهای بازرسی آژانس مختص ایران است. این بازرسیها بر اساس یکی از تعهدات مهم ایران در برجام، یعنی اجرای پروتکل الحاقی انجام میپذیرد. گفتنی است در همین راستا یوکیا آمانو، مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر تیرماه سال 94 به ایران از مقامات ایرانی خواسته بود اجازه مصاحبه با 25 دانشمند هستهای را بدهند. در صدر لیست درخواستی آمانو، نام شهید فخریزاده قرار داشت.
* خانم جاسوس در نطنز
آبان 98 خبرگزاری رویترز از ممانعت ایران از ورود یک بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات نطنز خبر داد و ساعاتی بعد از سوی ایران هم مورد تایید قرار گرفت. در اطلاعیه اداره دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی آمده بود: «هنگام ورود این خانم بازرس، تجهیزات کنترلی علامت هشدار را نشان داده است و به همین دلیل ضمن کنترل وسایل همراه بازرس، از ورود او به سایت جلوگیری و مراتب نیز به آژانس بینالمللی انرژی اتمی منعکس شده و از طرف ایران به آژانس اعلام شده پذیرش قبلی این بازرس لغوشده تلقی میشود». در پی این اتفاق، شورای حکام با تشکیل نشستی اضطراری موضوع را در دستورکار قرار داد. اتحادیه اروپایی ضمن ابراز نگرانی از این رویداد از ایران خواست در چارچوب تعهداتش اجازه دهد بازرسان کار خود را انجام دهند. نماینده آمریکا هم اقدام ایران را تحریکی بیدلیل و اقدامی گستاخانه خواند و با غیرقابل مدارا تلقیکردن آن، تصریح کرد باید پیامدهایی برای این اقدام تهران در نظر گرفته شود. رویترز به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت: «خطر جدی وجود دارد که این حادثه بر شیوه بازرسیهای آژانس در آینده تاثیر منفی بگذارد». کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس اما در جریان این نشست، دلیل ممانعت از ورود بازرس این نهاد به سایت هستهای نطنز را مثبتبودن وجود آثار «نیترات منفجره» عنوان کرد و گفت: «دستگاههای هشداردهنده یک فرد خاص را آلوده تشخیص دادند. این رویه بارها تکرار شد و متاسفانه نتایج یکسان بود و همه به یک بازرس خاص اشاره داشت». وی اضافه کرد پس از بهصدا درآمدن دستگاههای هشداردهنده در تاسیسات و شناسایی فرد مظنون، این زن به دستشویی رفته و زمانی که برگشته، تست دیگر مثبت نبوده اما در پی نمونهبرداری ماموران از دستشویی و نیز از کیف دستی وی، دستگاهها باز هم آلارم دادند.
* حضور 2 جاسوس میان بازرسان پارچین
بهمن 94 خبری منتشر شد مبنی بر اینکه ۲ نفر از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بر اساس توافق میان علیاکبر صالحی و یوکیا آمانو موسوم به «نقشه راه» از سایت نظامی پارچین بازرسی کرده بودند، عضو سرویسهای جاسوسی آمریکا و فرانسه بودند؛ خبری که سیدمحمود نبویان، نماینده تهران در مجلس آن را به نقل از یکی از معاونان وزارت اطلاعات رسانهای کرد و گفت از 12 بازرس آژانس در این بازدید، یکی جاسوس سازمان سیا و دیگری نیز جاسوس سازمان اطلاعاتی فرانسه بوده است. «ارنست مونیز» وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا صراحتا اعلام کرد بازرسان آژانس «تربیتشده آمریکا» هستند و تجهیزات بازرسی آژانس نیز از سوی آمریکا در اختیار آنها قرار گرفته است. چندی بعد ژنرال «فرانک جیکولتز» معاون مونیز با حضور در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا آمریکا گفت: «ما بنا به درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شماری از نیروهای خود (حدودا 80 نفر) را برای بخش پادمانهای آژانس اختصاص میدهیم». کولتز با بیان اینکه آزمایشگاههای ملی ایالات متحده فناوریها و فرآیندهای بسیاری را طراحی میکنند، تصریح کرد: «بخشی از فرآیند آنها برای استمرار بازرسیها و پایشهای مستمر است و فعالیتها در این زمینه ادامه دارد». معاون وزیر انرژی آمریکا در نهایت گفت دوربینها و تجهیزات پایشی بازرسان آژانس نیز در یکی از این آزمایشگاهها ساخته میشود و در ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
***
آخرین اظهارنظر مدیر کل: دسترسی کامل میخواهم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با برنامه «هاردتاک» شبکه انگلیسی «بیبیسی» خواهان دسترسی کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تأسیسات هستهای ایران شد.
«رافائل گروسی» در بخشی از این مصاحبه درباره گزارش اخیر درباره تجهیزات آژانس در سایت «تسا»ی کرج گفت: «شما قبلا گفتید این درخواست آمریکاییهاست، خیر! این درخواست آمریکاییها نیست، این درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) است. آمریکاییها درخواست نمیکنند، من درخواست میکنم. آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران درخواست میکند به آنچه با آنها در روز یکشنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریورماه) توافق کردم، احترام بگذارند. ما توافق کردیم بتوانیم تمام تجهیزات خود را در آنجا (تأسیسات هستهای ایران) سرویس کنیم. شما به دوربینهایی که در آنجا نصب شده اشاره میکنید که این، همه تجهیزات نیست و بخشی از آن است و شامل تمام [تجهیزات] نمیشود و بخشی از آن است و بیشتر از این حرفهاست».
وی در بخشی از این گفتوگو با تأکید بر لزوم گسترش دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهای ایران گفت: «احتمال بازگشت به توافق در صورت محدود شدن توانمندیهای بازرسی آژانس بسیار دشوار خواهد بود، بنابراین ما تلاش میکنیم آنها (بازرسان) را در آنجا حفظ کنیم، ما آنها را در آنجا داریم». گروسی همچنین درباره سفر اخیر خود به ایران و دیدار با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «ما برای دسترسی کامل فشار میآوریم. به عنوان بخشی از این سفر با ایران توافق کردیم که بزودی برای دیدار احتمالی با رئیسجمهور ایران و وزیر خارجه به ایران بازگردم». وی در ارتباط با مواضع دولت جدید ایران درباره مسائل هستهای گفت: «دولت جدید نظرات قاطعانهای درباره مسائل هستهای، همکاری با آژانس و به طور کلی جامعه بینالملل دارد، بنابراین من به آنها گفتم و آنها موافقت کردند که بزودی ملاقاتی با آنها داشته باشم. ما نیاز داریم یکدیگر را بشناسیم. نیاز داریم گفتوگویی را آغاز کنیم». مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تمایل خود برای دیدار با مقامهای فعلی دولت ایران گفت: «من با دولت قبلی ایران کار کردم و هماکنون یک دولت جدید روی کار آمده است... میخواهم با آنها نشست برگزار کنم و به حرفهای آنها گوش کنم و ببینم چه نظراتی دارند. امیدوارم آنها نیز به حرفهای من گوش کنند». مجری شبکه «بیبیسی» در سوالی به اظهارات اخیر «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی اشاره کرد که گفته بود جامعه جهانی، سانتریفیوژهای ایران را متوقف نکرده است و گروسی در پاسخ به این سوال گفت: «قرار نیست سانتریفیوژها متوقف شوند، زیرا جامعه بینالمللی موافقت کرد ایران بتواند تا یک سطح خاص غنیسازی اورانیوم انجام دهد. برخی دولتها (رژیم صهیونیستی) نظرات متفاوتی دارند و آنها میخواهند که ایران هیچ اقدامی انجام ندهد اما چنین چیزی موضوع بحث من نیست».
***
برگ برنده ایران در چشمان آژانس است
آژانس در گزارش اخیر خود اعلام کرد ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربینهای نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است و در مقابل مقامات ایرانی گوشزد کردند اصرار آژانس برای نصب دوربین در مکانهایی که بر اثر عملیات تروریستی صدمه دیده است، در راستای همان عملیاتی است که علیه ایران انجام شده و هرگز آن را نمیپذیرند. به عنوان نمونه غریبآبادی اظهار کرد: هنگامی که تجهیزات نظارتی آژانس توسط رژیم صهیونیستی از کار میافتد، از ایران انتظار نداشته باشید مجددا آن را بدون هزینهای برای این رژیم و بدون هیچ اقدامی از سوی آژانس و کشورهای مدعی بازنصب کند.
رافائل گروسی پس از توقف پروتکل الحاقی از سوی ایران بارها بشدت از اینکه تواناییهای نظارتی آژانس محدود شده ابراز نگرانی کرده و صراحتا گفت تحت فشار قرار دارد. مدیرکل آژانس که پس از تفاهم فنی و موقت با ایران بیان کرده بود این توافقی قانونی نیست، بلکه یک تفاهم و نه یک توافق رسمی است، طی ماههای گذشته این تفاهم غیررسمی را مبنای درخواستهای بیشتر و فراقانونی از تهران قرار داده است. این مساله باید مورد توجه مقامات کشورمان در اتخاذ راهبرد هستهای قرار گیرد. آژانس در زمان مدیریت گروسی به جای آنکه رویه آژانس مبنی بر معتبر شمردن گزارش سرویسهای جاسوسی کشورهای دیگر درباره برنامه هستهای ایران را تغییر دهد، با اتکای بیشتر بر آنها، برای بهانهجوییهای بیشتر زمینهسازی کرده است. این در حالی است که آژانس به عنوان نهادی تخصصی نباید اطلاعات خود را از سرویسهای جاسوسی دریافت کند و باید اطلاعات دقیق را خودش بر اساس سند و مدرک قابلقبول به دست آورد. ایران باید در عمل مدیرکل آژانس را نسبت به این مورد توجیه کند که تفاهم موقت بر مبنای بیانیه مشترک، یک توافق رسمی و طولانیمدت نیست و این بیانیههای سیاسی هیچ حقی برای آژانس ایجاد نمیکند. در حال حاضر پس از عملیاتهای خرابکارانهای که در دوره کوتاه مدیریت گروسی رخ داده، ایران هیچ توجیهی برای گشایش و گشادهدستی در همکاریهای بیشتر با آژانس ندارد. تهران هر آنچه از اثبات حسننیت لازم بود را انجام داده و این گروسی است که باید اثبات کند آژانس و بازرسانش را در اختیار آمریکا و سرویسهای جاسوسی برای وسعت میدان دید آنها از نحوه فعالیتهای کشورمان به منظور وارد آوردن ضربههای بعدی قرار نمیدهد. اعمال قدرتمندترین رژیم نظارتی علیه ایران - که ظریف در نامه به مدیرکل سازمان ملل آن را «قدرتمندترین» رژیم بازرسی در تاریخ لقب داد - در جریان توافق هستهای به صورت داوطلبانه پذیرفته شد که دسترسیهای فراتر از پادمان و حتی فراتر از پروتکل الحاقی را در اختیار بازرسان آژانس قرار میداد. با این وجود آژانس نه تنها این اقدام را در چارچوب حسننیت ایران به حساب نیاورد، بلکه از آن به عنوان فرصتی برای ایجاد ابهام یا فشار بیشتر علیه ایران بهره گرفت. گروسی باید به این ادراک برسد که اگر نظارت و بازرسی از تاسیسات ایران دستاویزی برای حمله خرابکارانه اسرائیل قرار گیرد، باعث میشود ماجرای نظارت به کلی تحتالشعاع قرار گیرد و این پرسش را به دنبال دارد که نظارت در چنین فضایی آیا موضوعیتی دارد؟ضمن اینکه در موضوع قرارداد امنیتی اخیر موسوم به «اوکاس» میان آمریکا، انگلستان و استرالیا، آژانس و «انپیتی» بشدت بیاعتبارتر شد. ایران با بهرهگیری از دیپلماسی عمومی باید تحرک بیشتری از خود نشان داده و این مساله را به برگ برنده خود تبدیل کند.
***
فارینپالیسی: ایران در حال حاضر نوعی از رویکرد فشار حداکثری را در قبال آمریکا در پیش گرفته است
برعکس شد!
نشریه آمریکایی فارینپالیسی در گزارشی به نقل از دیپلماتهای سابق و کارشناسان بینالمللی تصریح کرد سیاست «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران کاملا شکست خورد و ایران هیچ هراسی از آمریکا ندارد. بر اساس این گزارش «دنیس راس» مسؤول امور ایران در دستگاه دیپلماسی آمریکا در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما» با اشاره به سیاستهای دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در غرب آسیا و خروج این کشور از افغانستان تصریح کرد: «ایرانیها به وضوح دیگر هراسی از ما ندارند که این به خودی خود به مفهوم آن است که ما در حقیقت نه در موضوع هستهای و نه در منطقه، دیگر سطحی از بازدارندگی نداریم». راس سیاستهای اشتباه ایالات متحده در پیشبرد کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی را نتیجه وضعیت فعلی دانست که در برنامه هستهای ایران به وجود آمده است. وی در این باره ادامه داد: «ایران در حال حاضر نوعی از رویکرد فشار حداکثری را در قبال ایالات متحده در پیش گرفته است و رویکرد ترامپ را در قبال ما به کار گرفته است و این انتظار وجود دارد که ما قبول خواهیم کرد».
* فشار حداکثری آمریکا کاملاً شکست خورد
نشریه آمریکایی فارینپالیسی در گزارش خود با اشاره به اظهارات راس نوشت: سال ۲۰۱۸ ترامپ با حمایت مشتاقانه «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر وقت اسرائیل به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش گرفت که شامل وضع تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران نیز میشد، به این امید که ایران را مجددا برای پذیرش توافق مورد قبول ایالات متحده، به میز مذاکره بازگرداند که این تلاش کاملا شکست خورد و شرطبندی نتانیاهو مبنی بر اینکه ایران تحت فشار تحریمها سقوط خواهد کرد یا ترامپ مجبور به حمله نظامی به ایران میشود، اشتباه از کار درآمد.
نشریه آمریکایی به بخشی از تلاشهای آمریکا برای ادامه مداخله در منطقه غرب آسیا نیز اشاره کرد و نوشت: دوشنبه گذشته جاری، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا برای رسیدگی به مساله جنگ ریاض در یمن به عربستان سعودی رفت که نشان میدهد واشنگتن قصد دارد همچنان در منطقه تعامل و مشارکت داشته باشد. فارینپالیسی در ادامه با اشاره به توانمندیهای هستهای ایران نوشت: خواه ایران به نقطه ساخت آشکار یک سلاح اتمی برسد یا خیر، نگرانی مهمتری وجود دارد و آن این است که همچون ژاپن، دانش و اورانیوم غنیشده را برای ساخت سریع سلاح اتمی داشته باشد و این امر توازن قدرت در منطقه را به طرز چشمگیری تغییر میدهد.
* ایران در حال حاضر اولویت آمریکا نیست
این نشریه آمریکایی به افزایش بیاعتمادی صهیونیستها، سعودیها و دیگر همپیمانان آمریکا همچون امارات به واشنگتن اشاره کرد و به نقل از «عاموس هارل» ستوننویس روزنامه «هاآرتص» نوشت: «نگرانی زیادی درباره آنچه در افغانستان رخ داد، وجود دارد و برای اسرائیلیها روشن شد اولویتهای آمریکا در حال حاضر، چین و کووید و تغییرات اقلیمی است و ایران جزو ۳ اولویت برتر نیست». هارل در مصاحبهای به خرابکاریهای رژیم صهیونیستی علیه ایران اشاره کرد و گفت از آنجایی که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی، ارتش این رژیم را برای اقدام نظامی علیه ایران آماده نکرده است، کارشناسان امنیتی رژیم صهیونیستی با عجله در حال بحث درباره گزینههای جدید از جمله اقدامات خرابکارانهای چون ترور دانشمندان هستهای ایران هستند. همچنین فارینپالیسی با اشاره به ناکارآمدی آمریکا در منزوی کردن ایران در جامعه بینالملل نوشت کشورهای مهمی که زمانی به ائتلاف تحت رهبری آمریکا پیوسته بودند، هماکنون در حال همکاری با ایران هستند، مثل چین که برای تجارت مجدد با تهران ابراز آمادگی کرده و خرید نفت از ایران را از سرگرفته است.
ارسال به دوستان
طرح رتبهبندی باید با کارکارشناسی دقیق در حمایت از معلمان مصوب شود
چکشکاری رتبهبندی معلمان
گروه اجتماعی: با بارگذاری لایحه رتبهبندی معلمان در سامانه مجلس، خیلی از معلمان به این طرح که قرار است طی امروز و فردا در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود، اعتراض کردند و خواستار اصلاح دقیق برخی بندهای آن شدند. به گزارش «وطنامروز»، لایحه رتبهبندی معلمان پس از 10 سال کشوقوس بالاخره با فشار مجلس شورای اسلامی 25 اسفند سال گذشته از سوی دولت ارائه شد و مجلس بلافاصله کار بررسی آن را در کمیسیون آموزش شروع کرد تا در راستای اعتلای کرامت فرهنگیان و با در نظر گرفتن معیشت این قشر زحمتکش، حقوق معلمان در راستای عدالت و بر مبنای کارایی، سابقه کار، تخصص و مدرک مورد بررسی و موشکافی دقیق قرار گیرد. کلیات لایحه نظام رتبهبندی معلمان که در جلسه علنی ۱۸ خرداد مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده بود، اخیرا برای بررسی شور دوم به کمیسیون آموزش ارجاع شد که پس از اصلاحاتی در متن، اکنون به تصویب کمیسیون آموزش مجلس رسیده و برای نظرخواهی نمایندگان در سامانه مجلس بارگذاری شده است. خواسته قاطبه معلمان از مجلس و دولت در اجرای طرح رتبهبندی، عدالت در پرداخت حقوق بر مبنای عملکرد آنهاست به طوری که علاوه بر حفظشان و کرامت آنها، مشکل معیشتیشان نیز با کار کارشناسی شده درست حلوفصل شود.
بر اساس مصوبه کمیسیون آموزش، معلمان جدید با مدرک لیسانس به عنوان آموزشیار معلم، فوقلیسانس به عنوان مربی معلم و دکتری به عنوان استادیار معلم رتبهبندی میشوند. 700 هزار معلم در کشور وجود دارد ولی 503 هزار نفر آنها در حال تدریس هستند که باید تا پایان 1400 جایگاه و رتبه آنها مشخص شود. از طرفی مجموع حقوق و مزایای رتبههای مندرج در لایحه رتبهبندی معلمان نباید از 80 درصد از حقوق و فوقالعاده اعضای هیات علمی متناظر در وزارت علوم با در نظر گرفتن استان و شهر محل خدمت کمتر باشد. یعنی استادیار معلم باید 80 درصد حقوق استادیار دانشگاه را دریافت کند. طبق این لایحه دولت مکلف است همه امتیازات قانون خدمات کشوری را درباره معلمان اعمال کند و در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، لزوم تمام وقت شدن معلمان را اجرایی کند که پس از این قانون، حقوق معلمان بازنشسته نباید کمتر از 90 درصد همتراز معلمان شاغل باشد. حساسیت بررسی و تصویب لایحه رتبهبندی معلمان به دلیل ابعاد گسترده آن تا جایی است که بارگذاری این لایحه در سامانه مجلس، علاوه بر اعتراض برخی معلمان، واکنش تعدادی از نمایندگان مجلس بویژه اعضای کمیسیون آموزش را هم در بر داشت. آنها معتقدند جزئیات این لایحه مهم باید بند به بند مورد موشکافی دقیق قرار گیرد طوری که رضایت معلمان جلب شود و مشکلی در بودجه کشور نیز ایجاد نشود.
در این باره عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» با بیان اینکه لایحه رتبهبندی معلمان از کمیسیون آموزش مجلس عبور کرده و در سامانه مجلس بارگذاری شده است، گفت: این لایحه هنوز نیاز به بررسی دارد اما رئیس کمیسیون آموزش مجلس با هماهنگی هیاترئیسه زمینه ورود لایحه به صحن علنی مجلس را آماده کرده است. در چنین شرایطی با بارگذاری این لایحه در سامانه مجلس، فرهنگیان به برخی ایرادات موجود در این لایحه اعتراض دارند که باید قبل از ورود به صحن در کمیسیون آموزش حل شود.
مهرداد ویسکرمی عمده ایراداتی را که به این طرح وارد شده، مربوط به بند 7 لایحه رتبهبندی دانست و افزود: در این بند و در ماده ۷ ذکر شده است مجموع حقوق و مزایای معلمان با رتبههای مندرج در ماده ۳ این قانون، نباید از ۸۰ درصد حداقل مجموع حقوق و فوقالعادههای اعضای هیات علمی مربی آموزشیار و مربی دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (برای معلمان با مدرک کارشناسی و پایینتر؛ مربی آموزشیار و برای معلمان با مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر؛ مربی) کمتر باشد. به ازای هر ارتقای رتبه که معلمان کسب کرده یا کسب خواهند کرد نیز به ترتیب ۲۵، ۲۰، ۱۵ و ۱۰ درصد به مجموع حقوق، مزایا و فوقالعادههای مستمر و ارقام مندرج در احکام کارگزینی معلمان افزوده میشود. از طرفی معلمان با مدرک لیسانس و فوقلیسانس و بالاتر در یک ردیف و رتبه قرار دارند که این نوعی بیعدالتی آشکار میتواند باشد، همچنین به جایگاه مربی آموزشیار نیز در این طرح توجه چندانی نشده است.
عضو کمیسیون آموزش مجلس خاطرنشان کرد: این طرح باید قبل از اینکه در سامانه مجلس بارگذاری شود، در کمیسیون آموزش مجلس مورد برررسی دقیق قرار میگرفت تا ایرادات آن رفع میشد، زیرا زمانی که طرح در صحن علنی مورد بررسی قرار میگیرد، دیگر فرصت چندانی برای دفاع از آن نیست و از آنجایی که نمایندگان مجلس به نظر کمیسیون آموزش اعتماد میکنند، این احتمال وجود دارد که طرح لایحهبندی معلمان با ایراداتی که دارد در صحن علنی مجلس شورای اسلامی رای بیاورد و در اجرا مشکلآفرین شود. ویسکرمی در ادامه گفت: معلمان عزیز برای تصویب نهایی و اجرای طرح رتبهبندی نباید به مجلس فشار بیاورند، چرا که مجلس حامی اجرای این طرح در حمایت از فرهنگیان است اما میخواهد طوری قانونمند شود که در عمل مشکلآفرین نشود.
همچنین محمدرضا احمدی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با «وطنامروز» درباره تصویب و اجرای طرح رتبهبندی معلمان در صحن علنی مجلس گفت: کمیسیون آموزش مجلس کار بررسی این طرح را بخوبی انجام داده است و طی روزهای آینده، این طرح برای تصویب نهایی به صحن علنی میآید. امیدواریم نمایندگان مجلس با دقت کافی به جزئیات طرح بیندیشند تا حقوق معلمان عزیز در این طرح تضییع نشود. وی افزود: بیشک طرح رتبهبندی معلمان در صحن علنی نیز چکشکاری خواهد شد و نمایندگان مجلس زوایا و جزئیات آن را بازنگری میکنند تا جای نگرانی برای فرهنگیان کشور باقی نماند.
نماینده مردم در مجلس خاطرنشان کرد: لایحه رتبهبندی معلمان با کار کارشناسی دقیق تصویب خواهد شد و اگر ایراد خاصی داشته باشد، بیتردید به کمیسیون آموزش برای رفع مشکلات ارجاع داده میشود.
علیرضا سلیمی، عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: این طرح در سامانه مجلس برای آگاهی نمایندگان مجلس بارگذاری شده است و مجلس نیز پیگیر موضوع است. نمایندگان پیشنهادهای خود را دادهاند تا قبل ار ورود به صحن، نظرات اعمال شود.
وی ادامه داد: هر طرحی در مجلس برای تصویب معمولا با مخالفت و موافقت همراه خواهد شد و اگر طرح رتبهبندی مشکل خاصی داشته باشد، قطعا مجلس آن را تصویب نمیکند، بنابراین باید نمایندگان مجلس قانع شوند، چرا که مجلس یازدهم زحمات زیادی برای اجرای این طرح کشیده است.
سلیمی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد تصویب این طرح با توجه به حساسیت بالایی که دارد، باید با مشورت دولت و خبرگان انجام شود تا مشکلی در اجرا آن را تهدید نکند.
ارسال به دوستان
تعداد کل قربانیان 120663 نفر
برنامهریزی برای واکسیناسیون درخانه
طی 24 ساعت 235 نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند
افرادی که توانایی مراجعه به مراکز تزریق واکسن کرونا را ندارند، با ثبتنام در سامانه vaccine.sbmu.ac.ir توسط نیروهای امدادی و بهداشتی در منزل واکسینه میشوند. به گزارش «وطنامروز»، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اعلام اینکه محدودیتها برای افرادی که ۲ دوز واکسن تزریق میکنند برداشته میشود، گفت: خوشبختانه واکسن کرونا به وفور تامین شده و بالای ۸۰ میلیون دوز واکسن به کشور وارد شده و بیش از ۵۴ میلیون دوز واکسن تزریق شده و امیدواریم به سرعت به پوشش حداقل ۷۰ درصد برسیم. دکتر بهرام عیناللهی در حاشیه دیدار با تعدادی از خانوادههای شهدای شهرستان بهمئی که در فرمانداری این شهرستان برگزار شد، اظهار کرد: امیدواریم ایران در واکسیناسیون علیه کرونا بتواند در دنیا در جایگاه بالایی قرار گیرد و خوشبختانه از نظر تزریق واکسن کرونا، از برخی کشورها پیش افتادهایم و انتظار داریم با واکسیناسیون کامل و رعایت پروتکلها حتی پس از تزریق 2 دوز واکسن، شاهد کنترل بیماری کرونا باشیم. وی افزود: واکسیناسیون به تنهایی عامل کنترل بیماری نیست، بلکه به کاهش میزان ابتلا و مرگومیر بیماران «کووید-۱۹» کمک میکند و بعد از واکسیناسیون نیز پروتکلهای بهداشتی باید کماکان رعایت شود. عیناللهی با بیان اینکه سرعت واکسیناسیون در کشور مناسب است و از آن رضایت داریم، گفت: از دانشگاههای علوم پزشکی خواستهایم برای واکسیناسیون برخی افراد ناتوان یا دارای مشکل، اقدام کنند و برای این منظور شماره تماس یا راههای ارتباطی برای ثبت اطلاعات این افراد وجود داشته باشد تا واکسیناسیون خانه به خانه در کشور اجرا شود.
وی افزود: امروز خوشحالیم که با تامین گسترده واکسن که حاصل تلاشهای گسترده رئیسجمهور و ارکان دولت بود، روند واکسیناسیون در کشور شتاب گرفته و تا امروز بیش از ۵۴ میلیون دوز واکسن تزریق شده، در حالی که از ابتدای واکسیناسیون تا تیرماه، فقط ۵ میلیون دوز واکسن در ایران تزریق شده بود. وزیر بهداشت تاکید کرد: روند واکسیناسیون با کمک و مشارکتهای مردمی، تقویت شد و اعتقاد داریم هر حرکتی، مردمی باشد قطعا به موفقیت میرسد و شاهدیم شور و هیجان فراوانی بین مردم و نیروهای داوطلب برای کمک به تسریع واکسیناسیون شکل گرفته است. هفته گذشته 2/8 میلیون دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شد که این به اندازه جمعیت یکیدو کشور منطقه است. وزیر بهداشت با اشاره به سفر رئیسجمهور و جمعی از اعضای دولت در دومین سفر استانی خود به یک استان محروم دیگر گفت: در شهرستانی مانند بهمئی، مردم مسائل و مشکلات فراوانی دارند و هدف دولت، رفع محرومیت است. در نشست شورای اداری شهرستان بهمئی، مشکلات عمده این شهرستان از سوی مسؤولان و نماینده مردم در مجلس مطرح شد که عمده مشکل این شهرستان مربوط به حوزه آب شرب، راههای دسترسی و اشتغال بود. این مشکلات در جلسه شورای اداری استان کهگیلویهوبویراحمد با حضور رئیسجمهور نیز مطرح و درباره آن تصمیمگیری میشود. وی گفت: تکمیل و راهاندازی بیمارستان شهرستان بهمئی در دستور کار است و تاکنون ساخت این پروژه عمرانی حدود ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و بخش قابل توجهی از تجهیزات پزشکی مورد نیاز آن نیز تامین شده و امیدواریم بزودی عملیات ساخت، تکمیل و راهاندازی این مرکز درمانی انجام شود.
* ۳۷۴ شهر در وضعیت زرد و نارنجی
آمار جانباختگان ناشی از بیماری «کووید-19» همچنان زیر 400 نفر در روز است. روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۳۵ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۰ هزار و ۶۶۳ نفر رسید.
بر این اساس از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۹ مهرماه بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۴ هزار و ۵۲۵ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۲۱۲۳ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت، ۲۳۵ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۰ هزار و ۶۶۳ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۵ میلیون و ۵۳ هزار و ۵۵۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان ها ترخیص شدهاند. همچنین ۵۸۴۱ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. از سویی تاکنون ۳۲ میلیون و ۳۰۶ هزار و ۷۸۹ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است. بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در حال حاضر ۱۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۹۸ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۷۶ شهر در وضعیت زرد و ۵۸ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.
* کسانی که واکسن میزنند 5 برابر کمتر در خطر ابتلا به کرونا قرار میگیرند
بیماری «کووید-19» در کشور در حال افول است، بنابراین کسانی که واکسن نزدهاند باید برای تزریق در اسرع وقت به مراکز تجمیعی مراجعه کنند. رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران از راهاندازی سامانهای جدید و اعزام واحدهای سیار واکسیناسیون به در منازل افراد ناتوان در تهران خبر داد و با توجه به شرایط مطلوب واکسیناسیون و کاهش آمار بیماری کرونا در تهران تاکید کرد: از نظر علمی بهترین زمان برای انجام واکسیناسیون همین الان است که در شرایط افول بیماری قرار داریم. علیرضا زالی با اشاره به فعالیت ۱۹ مرکز واکسیناسیون شبانهروزی و سایر مراکز تجمیعی، به همه شهروندان تهرانی که تاکنون برای دریافت واکسن اقدام نکردهاند توصیه کرد در اسرع وقت برای دریافت واکسن به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند. به گفته وی بر اساس مطالعات، افرادی که واکسن میزنند ۵ برابر کمتر در خطر ابتلا به کرونا، ۲۹ برابر کمتر در خطر بستری در بیمارستان به عنوان بیمار بدحال و ۱۱ برابر کمتر در خطر مرگ قرار دارند. این در حالی است که ۹۰ درصد بیمارانی که به دلیل شدت بیماری کرونا بستری میشوند، واکسن نزدهاند.
زالی همچنین از واکسیناسیون بیش از ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از شهروندان تهرانی تا صبح دیروز خبر داد و گفت: ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر آنان هر دو دوز را دریافت کردهاند. به گفته وی با افزایش تعداد مراکز واکسیناسیون، زمینه دسترسی آسان همشهریان به واکسن فراهم شده اما تعدادی از همشهریان متاسفانه هنوز برای دریافت واکسن مراجعه نکردهاند و توصیه کرد این شهروندان تهرانی به نزدیکترین پایگاه واکسیناسیون برای دریافت واکسن مراجعه کنند. به گفته زالی از جمعیت ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری استان تهران تقریبا حدود ۷۰ درصد آنان دوز اول واکسن را دریافت کردهاند که امید است در روزهای آتی این روند افزایش یابد.
***
آغاز صدور کارت واکسن دیجیتال به زبان فارسی و انگلیسی
مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت از آغاز صدور کارت واکسن دیجیتال به زبان فارسی و انگلیسی برای همه ایرانیان خبر داد. مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت از آغاز صدور کارت واکسن دیجیتال به زبان فارسی و انگلیسی برای همه ایرانیان خبر داد و اعلام کرد تمام افرادی که یک یا ۲ نوبت واکسن زدهاند میتوانند در سامانه salamat.gov.ir کارت واکسن دیجیتال فارسی خود را به رایگان دریافت کنند. برخی محدودیتها در زمینه مسافرت، حضور در اماکن آموزشی و ورزشی و محدودیتهای مشاغل و اصناف بزودی برای دارندگان کارت واکسن دیجیتال فارسی برداشته خواهد شد. همچنین افرادی که مسافرت خارج از کشور دارند نیز میتوانند از طریق همین سامانه کارت واکسن دیجیتال انگلیسی خود را به رایگان دریافت کنند. بنا بر اعلام کانال تلگرامی وبدا، در صورت مشاهده هر گونه اشکال در تاریخ یا نوع واکسن یا عدم ثبت یک یا ۲ نوبت واکسن، فرم «گزارش خطا در کارت واکسن دیجیتال» باید تکمیل شود.
ارسال به دوستان
رزمایش «فاتحانخیبر» نیروی زمینی ارتش در منطقه عمومی شمال غرب کشور برای خنثیسازی فتنه رژیمصهیونیستی و مقابله با طمعورزی سران آنکارا و باکو آغاز شد
خیبرخیبر یا صهیون
چرا ترکیه به دنبال قطع ارتباط زمینی ایران با اروپا از طریق خاک ارمنستان است
گروه سیاسی: «جمهوری اسلامی ایران کاملا نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها در این منطقه حساس است و آن را قابل قبول نمیداند»؛ این بخشی از سخنان فرمانده نیروی زمینی ارتش در حاشیه رزمایش «فاتحان خیبر» را احتمالا میتوان خلاصهای جامع از تحولات اخیر در مرزهای شمال غرب کشورمان و موضع تغییرناپذیر ایران در مواجهه با سناریوهای احتمالی جمهوری آذربایجان دانست.
به گزارش «وطنامروز»، یک سال پس از جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مهر سال گذشته، با توجه به حضور مشکوک تروریستهای اجارهای و تکفیری در مرزهای شمال غرب ایران، کماکان نگرانیها درباره سرنوشت این منطقه وجود دارد؛ نگرانیهایی که البته در هفتههای گذشته با مزاحمت نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان برای تعدادی از کامیونهای کشورمان، به شکل عیانتری بروز کرد. در این میان برگزاری رزمایش نظامی مشترک جمهوری آذربایجان، ترکیه و پاکستان در کنار افزایش مراودات مقامات باکو با رژیم صهیونیستی به تشدید تنشها کمک کرده است. با این حال موضع ایران همانند جنگ سال گذشته آمیزهای از تساهل و هشدار باقی ماند؛ تساهل در مواجهه با برخی شیطنتهای همسایه شمالی و هشدار نسبت به خط قرمز تغییرناپذیری با عنوان حضور نیروهای تروریستی و رژیم صهیونیستی در مرزهای ایران. با این حال شواهد موجود حکایت از عدم توجه به هشدارهای ایران داشت. در این فضا انتشار خبر برگزاری رزمایش نیروی زمینی ارتش در مرزهای شمال غربی کشورمان با واکنش مداخلهجویانه الهام علیاف همراه شد. رئیسجمهور آذربایجان دوشنبه هفته گذشته در واکنش به خبر برگزاری این رزمایش گفت: مایه تعجب ما است؛ چرا طی 30 سال گذشته که این منطقه در اختیار ارمنستان بود، هیچ رزمایشی را از سوی ایران شاهد نبودیم اما بعد از آزادسازی این منطقه چنین رزمایشی برگزار میشود. اظهارات مداخلهجویانه علیاف با واکنش ایران نیز مواجه شد و سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ضمن تاکید بر لزوم احترام به تمامیت ارضی کشورها و مرزهای شناخته شده بینالمللی، بار دیگر به خط قرمز تغییرناپذیر ایران اشاره کرد و گفت: روشن است جمهوری اسلامی ایران، حضور هر چند نمایشی رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای خود را تحمل نخواهد کرد و در این رابطه هر اقدامی را که برای امنیت ملی خود لازم بداند، انجام خواهد داد.
اقدامات تحریکآمیز جمهوری آذربایجان در روزهای گذشته ادامه پیدا کرد تا جایی که پنجشنبهشب خبر تعرض به سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو منتشر شد. در همین زمینه سیدعباس موسوی، سفیر کشورمان در باکو اظهار داشت: در پی تعرض و بیاحترامی عدهای به سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو در نیمهشب پنجشنبه و اعتراض شدید و پیگیریهای رسمی، پلیس دیپلماتیک و وزارت کشور جمهوری آذربایجان 4 متعرض به سفارت جمهوری اسلامی ایران را شناسایی، بازداشت و بازجویی کردند.
* آغاز رزمایش «فاتحان خیبر»
با تمام این اوصاف رزمایش «فاتحان خیبر» نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در منطقه عمومی شمال غرب کشور آغاز شد. در این رزمایش، ابتدا یگان پهپاد نیروی زمینی ارتش به شناسایی کلی منطقه پرداخت و پس از ارسال تصاویر به قرارگاه فرماندهی، تیپ ۲۵ واکنش سریع با هلیبرن نیرو در منطقه رزمایش، به اجرای عملیات رزم پرداخت. در ادامه رزمایش، یگان توپخانه به اجرای آتش تهیه بر مواضع و اهداف از پیش تعیین شده پرداخت و همزمان با آتش تهیه یگانهای توپخانه، یگانهای زرهی عملیات قدرت ضربت زرهی را اجرا کردند. در تمام مراحل رزمایش فاتحان خیبر، بالگردهای کبرای هوانیروز ارتش با اجرای آتش، یگانهای عملکننده را پشتیبانی کردند. فرمانده قرارگاه منطقهای شمال غرب ارتش با اشاره به برگزاری این رزمایش گفت: ظرف مدت کمتر از 48 ساعت توانستیم نیروها و تجهیزات را از شمال غرب کشور به منطقه رزمایش فاتحان خیبر منتقل کرده و رزمایش را با موفقیت اجرا کنیم. امیر سرتیپ علی حاجیلو افزود: رزمایش فاتحان خیبر با به کاریگیری بخشی از توان یگانهای عمده شمال غرب کشور از جمله یگانهای مستقر در استانهای قزوین، مرکزی، تهران، گروه پهپاد نزاجا و هوانیروز انجام شد. وی خاطرنشان کرد: رزمایشها معمولا مرحله تکمیلی آموزشها هستند و چون نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مرتبا در حال بهروزرسانی ساختار و تجهیزات و توسعه دانش نظامی است، لذا در جهت هماهنگی ساختار جدید، آموزشها و نیروها لازم است در رزمایشهای مختلف کارایی این بهروزرسانیها در میدان عمل تمرین شود.
* مرزهای شمال غرب کشور تغییرناپذیر است
امیر سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران و ایران عزیز ما در ۲ قرن اخیر هیچگاه مهاجم نبوده و هیچگونه چشمداشتی به خاک همسایگان نداشته و ندارد و صرفا از خود دفاع کرده است. در مدت دوره طولانی اشغال قرهباغ توسط ارمنستان نیز همواره بر تمامیت ارضی آذربایجان تاکید کرده و هیچگاه اشغالگری را تایید نکردهایم. وی افزود: رزمایشهای نیروهای مسلح ما در این منطقه و سایر مناطق برابر یک برنامهریزی دقیق و با هدف آزمایش سلاحها و تجهیزات و ارزیابی آمادگی رزم نیروهای مسلح در هر صحنه از جغرافیا و مرزهای جمهوری اسلامی ایران است. زمان رزمایشها، مکان رزمایشها و اندازه نیروها، برابر تدابیر نیروهای مسلح است.
فرمانده نیروی زمینی ارتش تصریح کرد: انجام این رزمایشها با هدف ارتقای آمادگی است، همانطور که چندین رزمایش اجرا شده در کشور همسایه ما با اهداف خاص خودشان در حال انجام است. 5-4 رزمایش طی ماه گذشته در شمال مرزهای جمهوری اسلامی ایران انجام شده و همین الان هم یک رزمایش در جوار مرزهای ما در ترکیه در حال اجراست و این روندها ادامه دارد. امیر حیدری گفت: در این منطقه، یک عنصر ناخوانده و برهم زننده امنیت داریم که از جای دیگر آمده و آن رژیم نامشروع صهیونیستی است و از موقعی که این رژیم آمده، حساسیت ما به این مرز افزایش یافته؛ فعالیت آنها در اینجا کاملا در رصد ما است. وی افزود: در کنار این موضوعات، هنوز برای جمهوری اسلامی ایران خروج نیروهای تروریستی که از سوریه به این منطقه آمدهاند، محرز نشده و جمهوری اسلامی ایران از این بابت حساس است. امیر سرتیپ حیدری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران کاملا نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها در این منطقه حساس است و آن را قابل قبول نمیداند. فرمانده نیروی زمینی ارتش یادآور شد: همه مرزهای قانونی باید حفظ شود و ضعف احتمالی یک کشور در حفظ مرزهای خود دلیل نمیشود کشور دیگری با کمک بیگانه، مرزها را به هم بریزد و جمهوری اسلامی ایران اجازه این کار را نمیدهد.
وی با بیان اینکه رزمایشهای ما به تنهایی انجام میشود و انتظار داریم سخنان مسؤولان کشورها در این رابطه از روی صدق باشد، اضافه کرد: زمانی در این منطقه جنگ بوده و الان زمان امنیت و بازسازی است و تاریخ کشور ما و رفتار کشور ما نسبت به همسایگان در این منطقه گواه بزرگی در جهت ثبات و امنیت است. فرمانده نیروی زمینی ارتش اظهار داشت: تردد کامیونها از خاک آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران و از آنجا به ترکیه یا به نخجوان یا از جمهوری اسلامی ایران به آذربایجان و ارمنستان، باید در امنیت و آرامش کامل انجام شود. انتظار میرود کشورها در این رابطه به مسؤولیت خودشان که احترام به امنیت و مسیرهای اقتصادی و انتقال انرژی است، توجه کنند و از بازیهای رسانهای خود را دور کنند.
* پیام رزمایش برای دشمنان کوبنده خواهد بود
امیر سرتیپ فرهاد آریانفر، معاون عملیات نیروی زمینی ارتش هم با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این رزمایش نمایش آمادگی نیروی زمینی ارتش برای صیانت از مرزهای جمهوری اسلامی ایران است، اظهار داشت: نیروی زمینی ارتش برای واکنشهای سریع و متناسب با هر تهدیدی آمادگی لازم و کافی را دارد.
وی افزود: یگانهای عملکننده در منطقه رزمایش با تحقق اهداف آموزشی، اطلاعاتی و عملیاتی نشان دادند هر لحظه آمادگی دفاع از امنیت ملی و مرزهای جمهوری اسلامی ایران را دارند. معاون عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: پیام این رزمایش برای کشورهای دوست و همسایه صلح و دوستی و برای دشمنان، پاسخی کوبنده خواهد بود. آریانفر افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان حفظ آرامش و امنیت منطقه است.
امیر سرتیپ دوم خلبان قاسم خاموشی نیز در حاشیه برگزاری رزمایش «فاتحان خیبر» اظهار داشت: هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران در رزمایش «فاتحان خیبر»، پشتیبانی هوایی از یگانهای عملکننده را بر عهده داشت. وی افزود: پایگاههای هوانیروز تبریز و کرمانشاه پشتیبانی یگانهای عملکننده زمینی در رزمایش را انجام دادند و الحمدلله هم در هلیبرن نفرات و هم اصابت دقیق هدفها بسیار خوب ظاهر شدند. خاموشی گفت: الحمدلله هوانیروز ارتش در همه رزمایشهای ارتش با موفقیت ایفای نقش کرده است و امروز بسیار پرتوانتر از 8 سال دفاعمقدس برای دفاع از کیان ملت ایران در آمادگی به سر میبرد. امیر سرتیپ دوم شهرام حسننژاد، فرمانده گروه پهپادی ولیعصر(عج) ارتش هم دیروز با اشاره با پیشرفتهای چشمگیر کشورمان در ساخت انواع پهپادهای شناسایی و رزمی اظهار داشت: با بهکارگیری پهپادهای شناسایی و مراقبت، قسمت اول رزمایش بزرگ «فاتحان خیبر» انجام شد. وی افزود: نکته قابل توجه در این رزمایش، بهرهبرداری نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از پهپادهای شناسایی بود. این نوع پهپادها در خلال برگزاری این رزمایش مورد استفاده قرار گرفتند و تمام اطلاعات را بلافاصله به قرارگاه فرماندهی ارسال کردند.
* تغییرناپذیری مرزهای ایران و ممنوعیت حضور صهیونیستها و تکفیریها
هشدار نسبت به عدم تحمل حضور نیروهای تکفیری و رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای کشورمان ثابتترین موضعی بوده که از سوی مقامات جمهوری اسلامی خطاب به دولت جمهوری آذربایجان مخابره شده است. در کنار این موضع، تغییرناپذیر بودن مرز ایران با همسایگان از دیگر هشدارهایی بوده که در روزهای اخیر با صراحت بیشتری نسبت به آن هشدار داده میشود. بر این اساس مهمترین سناریوها و تهدیدهای بالقوه علیه کشورمان در مرزهای شمال غربی را باید در تلاش برای قطع کردن مرز و راه ارتباطی میان ایران و ارمنستان و تهدیدآفرینی در سایه حضور صهیونیستها و نیروهای تکفیری دانست.
در چنین فضایی رزمایش «فاتحان خیبر» آنچنان که در مواضع فرمانده نیروی زمینی ارتش نیز مشهود بود، نشان از عزم جزم جمهوری اسلامی ایران برای عقبنشینی نکردن در برابر تهدیدهای احتمالی و توطئههای دشمنان کشورمان دارد. هشدار سال گذشته نسبت به حضور تروریستهای اجارهای و تکفیری در نزدیکی مرزهای کشورمان با اعزام نیروهای نظامی به مرز خداآفرین همراه بود. از سوی دیگر تصرف ناحیه مرزی ارمنستان با جمهوری اسلامی با نیت قطع کردن راه مشترک میان ۲ کشور از دیگر تهدیدهایی است که در این فضا نباید مورد غفلت قرار گیرد. تغییر مرزهای جغرافیایی در راستای قطع ارتباط مرزی ایران با اروپا و تغییر ژئوپلیتیک مناطق شمالی را باید به عنوان یک فتنه منطقهای نگریست که به هیچوجه از سوی ایران تساهلپذیر نخواهد بود.
***
امیرعبداللهیان: حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی را تحمل نمیکنیم
سفیر جدید جمهوری آذربایجان که برای تقدیم استوارنامه از سوی رئیسجمهور کشورمان مورد پذیرش قرار نگرفته بود، روز پنجشنبه میهمان حسین امیرعبداللهیان بود که با تذکر جدی وزیر امور خارجه کشورمان درباره اظهارات اخیر مقامات باکو و رفتارهای تنشزای کشورش مواجه شد. امیرعبداللهیان در دیدار علی علیزاده، سفیر جدید جمهوری آذربایجان از برخوردهای نامناسب اخیر نیروهای مرزبانی جمهوری آذربایجان با رانندگان کامیونهای ایرانی و بازداشت ۲ نفر از آنها ابراز نارضایتی کرد و اظهارات منفی اخیر از سوی جمهوری آذربایجان را تعجبآور و تاسفبرانگیز خواند. وی انجام رزمایش نظامی از سوی کشورها در داخل اراضی خود را در چارچوب حق حاکمیت ملی دانست و با اشاره به تحرکات رژیم صهیونیستی در کنار مرزهای مشترک کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی علیه امنیت ملی خود را تحمل نمیکند و در این رابطه هر اقدامی که لازم باشد، انجام میدهد.
******
چرا ترکیه به دنبال قطع ارتباط زمینی ایران با اروپا از طریق خاک ارمنستان است
گروه اقتصادی: اوایل شهریورماه اخباری مبنی بر مسدود شدن مرز نوردوز - تنها مرز مشترک زمینی ایران با اتحادیه اوراسیا- توسط نظامیان جمهوری آذربایجان منتشر شد. پس از آن نیز اواسط همان ماه، وزارت کشور آذربایجان اعلام کرد ۲ راننده ایرانی را به خاطر عبور از مرز در جاده گوریس- قاپان (مسیر اصلی ترانزیت و انتقال بار کامیونهای ایرانی به ارمنستان) که در مرز بین ارمنستان و ایران واقع شده، بازداشت کرده است؛ جادهای که بخش اعظم آن از محدوده منطقه گولالینسکی آذربایجان عبور میکند و پس از درگیریهای پارسال و در پی توافق آتشبس پس از آن، در کنترل جمهوری آذربایجان در آمد. رخدادهای اخیر بویژه زیادهگویی اخیر رئیسجمهور آذربایجان و اتهامزنی علیه ایران، زنگ خطر از بین رفتن مزیت ترانزیتی ایران و انسداد مسیر زمینی ایران به اروپا از طریق ارمنستان را به واسطه ماجراجوییهای آذربایجان در منطقه قفقاز به صدا درآورد و باعث شد ایران با برگزاری رزمایشی گسترده در مناطق شمال غربی کشور، عزم خود را برای برخورد با هر گونه تغییر در ژئوپلیتیک منطقه و عدم تغییر مرزهای بینالمللی به عنوان خط قرمز خود نشان دهد.
* ترکیه و آذربایجان در پی حذف مسیر ترانزیتی ایران
از جمله کشورهای منطقه که اهداف بلندپروازانه ترانزیتی در سر میپروراند ترکیه است؛ این کشور به دلیل واقع شدن میان آسیا و اروپا و همچنین وجود دریای سیاه و مدیترانه در شمال و جنوب خود، موقعیت خوبی برای ترانزیت کالا در کریدور شرق به غرب دارد و البته بهترین همسایه ترانزیتی کشور ترکیه در این زمینه نیز ایران است. ایران با داشتن خطهای پهناور میتواند کالاهای صادراتی چین به اروپا را پس از انتقال آن به ترکیه، به مقصد اروپا ترانزیت کند اما کشور ترکیه با پس زدن این فرصت همکاری، سیاستی را اتخاذ کرده است تا با حذف ایران از کریدورهای ترانزیتی، خود را به عنوان هاب مرکزی اوراسیا و همچنین رهبر منطقه معرفی کند. رجب طیب اردوغان خرداد امسال به شهر تاریخی شوشا در جمهوری آذربایجان و از مناطق تازه آزادشده از اشغال ارمنستان در پی جنگ اخیر قرهباغ سفر کرد و در نشستی خبری با الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان از پلتفرمی ششجانبه سخن گفت. اگر چه اظهار نظر اردوغان درباره پلتفرم ششجانبه ایران، ترکیه، آذربایجان، گرجستان، روسیه و ارمنستان مبنی بر توسعه همکاریهای حمل و نقلی و ترانزیتی برای تقویت تجارت کالا در منطقه قفقاز، نخستینبار نبود که مطرح میشد اما به نظر میرسد پشت پرده این تلاش اردوغان برای اجرای پلتفرم مذکور، حذف بخش مهمی از مسیر خاک ایران برای عبور کالاهای شرق آسیا به اروپا باشد. کریدورر ریلی 826 کیلومتری باکو- تفلیس- قارص که به گفته اردوغان پکن را به لندن وصل میکند، مثالی از تلاشهایی است که قصد آنها حذف نقش ترانزیتی ایران است.
* دالان «زنگزور»؛ رؤیای خام صهیونیستی
احداث کریدور زنگزور در نزدیکی مرز جمهوری اسلامی ایران که نخجوان را از طریق خاک ارمنستان به خاک اصلی جمهوری آذربایجان وصل میکند، با توجه به یکسری تبعات و پیامدهای آتی میتواند به موضوعی بسیار جدی برای برخی کشورهای منطقه از جمله روسیه، ایران و حتی خود ارمنستان تبدیل شود. پس از پایان جنگ دوم قرهباغ و توافقاتی که بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه حاصل شد، در محافل رسانهای، گمانهزنیهایی درباره احداث کریدور یا کریدورهایی از طریق خاک ارمنستان مطرح شد که هر چند برخی طرفها در مواقعی به تکذیب این مساله پرداختند و ادعا کردند ایجاد چنین کریدور یا کریدورهایی از طریق خاک ارمنستان مطرح نیست اما با گذشت چند ماه از جنگ و بروز برخی نشانهها به نظر میرسد احداث این کریدور بشدت مورد توجه طرفهایی نظیر جمهوری آذربایجان، ترکیه و رژیم صهیونیستی است. هر کدام از این کشورها و طرفین بنا به منافع خودشان حامی ایجاد چنین کریدوری هستند. رژیم صهیونیستی از طریق این کریدور براحتی خواهد توانست وسایل و تجهیزات مورد نیاز خود برای جاسوسی از کشورهای منطقه را منتقل کند؛ رژیمی که اخیرا الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان به استفاده از پهپادها و جنگافزارهای خریداری شده از آن در جریان جنگ قرهباغ اذعان کرد. شاید پس از احداث چنین کریدوری تامین امنیت آن به نیروهای روس یا نیروهای مشترک واگذار شود تا از این طریق خیال روسیه نسبت به خطرات احتمالی این کریدور برای مسکو آسوده شود اما باید گفت قرار نیست نیروهای روسیه تا آخر در این کریدور حضور داشته باشند و پس از مدت معینی شاید 5 سال و شاید هم بیشتر در نهایت نیروهای روس از این کریدور خارج میشوند. دسترسی سریع، ارزان، کمهزینه، کمخطرتر و راحتتر ترکیه به جمهوریهای قفقاز و آسیای میانه و همچنین احداث کریدور مذکور از آرزوهای بلندمدت تقریبا همه رهبران جمهوری ترکیه بوده است که هر کدام به نوبه خود تلاش کردهاند در اجرای این پروژه طولانیمدت نقش داشته باشند و به نوعی بخشهایی از این پروژه را تکمیل کنند. ارمنستان اما مخالفت قاطع خود را با این طرح اعلام کرده است. نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان ماه گذشته اعلام کرد: اجازه نمیدهیم از نخجوان به جمهوری آذربایجان کریدور عبوری شکل بگیرد. این اظهارات در حالی بیان شده که نوامبر سال گذشته و پس از جنگ ۴۴ روزه قرهباغ که منجر به شکست ارمنستان در مقابل جمهوری آذربایجان شد، توافقنامهای بین طرفین با حضور پوتین رئیسجمهور روسیه به امضا رسید که به موجب آن، ایروان برای ایجاد این کریدور عبوری از نخجوان به جمهوری آذربایجان که زنگزور نام دارد، توافق کرده بود.
* جاده گوریس- قاپان و مسیرهای جایگزین
بخشی از جاده گوریس- قاپان (گوروش- قافان) که مسیر اصلی ترازیت و انتقال بار کامیونهای ایرانی به ارمنستان است و ۲ شهر اصلی جنوب ارمنستان را به هم متصل میکند، در پی توافق آتشبس سال گذشته در کنترل جمهوری آذربایجان در آمده است. باکو از هفته گذشته اعلام کرده بود از کامیونها و تریلیهایی که از ایران از مسیر ۲۱ کیلومتری جاده گوریس- قاپان عبور میکنند، مالیات جاده و هزینه حملونقل بینالمللی میگیرد. هزینه عبور مبلغی حدود ۱۳۰ دلار عنوان شده است که بسیاری از رانندگان ایرانی، چنین پولی همراه نداشتند و قادر به پرداخت آن نبودند. تا چند ماه پیش، این جاده کامل در کنترل ارمنستان بود و تردد کامیونهای ایرانی در آن بدون هیچ محدودیتی انجام میشد.
«هرویک یاریجانیان» رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان، باکو را به سنگاندازی در مسیر تجارت میان ۲ کشور ایران و ارمنستان متهم و تایید کرد هر خودروی حامل کالای ایرانی برای عبور از محدوده مرزی که در اختیار جمهوری آذربایجان است باید ۱۳۰ دلار عوارض پرداخت کند. چهارشنبه هفته گذشته نیز معاون نخستوزیر ارمنستان و «عباس بدخشانظهوری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان درباره وضعیت ایجاد شده در جاده گوریس- قاپان بحث و تبادل نظر کردند.
معاون نخستوزیر ارمنستان همچنین گفت احداث جادههای جایگزین یکی از اولویتهای دولت این کشور است و انتظار میرود ساخت جاده «تاتو- قاپان» اواخر نوامبر به پایان برسد؛ جادهای که شهر کاپان را بدون عبور از مناطق مورد مناقشه به شهر تاتف میرساند.
***
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با «وطنامروز»:
از باکو انتظار داریم مراقب شیطنتهای رژیم صهیونیستی باشد
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» با اشاره به رزمایش نظامی شمال غرب کشور گفت: ایران قدرتمندترین و مقتدرترین کشور منطقه است و با توجه به شرایط خاص خود پس از انقلاب، مورد تهدیدهای شدید نظام سلطه و بیگانگان به وسیله ترور و تحریم قرار گرفته است. جمهوری اسلامی پس از جنگ تحمیلی در حوزه نظامی با اتکا به ظرفیتهای بومی توانست به عنوان یکی از قدرتهای جهان ظهور کند. ما در زمان جنگ، در سیمخاردار واردکننده بودیم و برای واردات آن مشکل داشتیم ولی امروز صادرکننده مدرنترین تجهیزات نظامی به بیش از 40 کشور دنیا هستیم.
محمود عباسزاده افزود: معمولا در طول سال چند مانور نظامی در همه مناطق کشور برگزار میشود و طبیعی است در چارچوب مرزهای خودمان رزمایش برگزار کنیم. این اقدام پیامی برای بیگانگان، دشمنان کشورهای مسلمان بویژه رژیم کودککش صهیونیستی و همسایگان ایران دارد. پیام صادر شده به این صورت است که جمهوری اسلامی ایران قدرتمند میتواند عنداللزوم حامی تمامیت ارضی و امنیت کشورهای همسایه باشد. رزمایش اخیر در شمال غرب کشور دارای ۳ پیام داخلی، فرامنطقهای و منطقهای است. در حقیقت این پیام را صادر میکند که قدرت، اقتدار و دستاوردهای ایران ضامن امنیت کشورهای منطقه است.
عباسزاده درباره حواشی ایجاد شده پس از دستگیری کامیونداران ایرانی توسط آذربایجان ادامه داد: آزادی قرهباغ و پایان اشغال منطقه به عنوان بخشی از خاک اسلام، ملت و دولت ایران را خوشحال کرد. پس از آزادی قرهباغ نظم جدیدی باید در منطقه تحقق یابد و قوانین بازتعریف شود. رفت و آمدهای منطقه، یک مساله فنی است که در سطح وزارتخانههای مربوط باید این موضوع حل شود. بحث رفتوآمد نمیتواند به تعلقات، ارتباطات، تاریخ، اعتقادات دینی، زبانی و منافع مشترک ایران و آذربایجان خدشهای وارد کند. متعاقبا از برادرانمان در جمهوری آذربایجان انتظار داریم مراقب شیطنتهای رژیم ماجراجو و کودککش صهیونیستی باشند. جمهوری اسلامی ایران، حامی و حافظ منافع ملی و تمامیت ارضی همسایگان خود است. ایران و آذربایجان مشترکات ویژهای دارند که میتواند پشتوانه امنیت منطقه باشد. وی در پایان درباره اثرات اقتصادی تنشهای اخیر گفت: هر تنشی یک اثری دارد که ممکن است دامنه زیادی داشته باشد اما توصیه ما این است که هر ۲ طرف ایران و آذربایجان اجازه سوءاستفاده دشمنان ملتهای منطقه و کشورهای ماجراجو را ندهند. هیچگاه از طرف ایران تهدیدی متوجه جمهوری آذربایجان نخواهد شد. همانطور که ایران به هیچ طرف ثالثی اجازه نمیدهد از خاک ایران تهدیدی را متوجه آذربایجان کند، متقابلا ایران نیز انتظار دارد آذربایجان و دیگر همسایگان هم تهدیدی از خاکشان مورد توجه ایران نشود. در گفتوگوهایی که با آذربایجانیها داشتیم اذعان داشتهاند اجازهای برای تهدید از سوی خاک آنها به ایران نخواهند داد، بنابراین تمام رفتارها و اظهارات و اقدامات باید بر همین اساس تنظیم شود. اعتقاد ما این است که بیگانگان نمیخواهند ایران با همسایگان خود روابط حسنه داشته باشد اما جمهوری اسلامی ایران دست آنها را خوانده است و اجازه ماجراجویی به بیگانگان را نمیدهد.
ارسال به دوستان
کهگیلویه و بویراحمد مقصد پنجمین سفر استانی رئیسجمهور
دفاع از حق کارگران
گروه سیاسی: رئیسجمهور در پنجمین سفر استانی خود صبح روز گذشته وارد استان کهگیلویه و بویراحمد شد.
به گزارش «وطنامروز» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری حجتالاسلام رئیسی در آغاز سفر به این استان گفت: قبل از انجام سفر بررسیهایی نسبت به مشکلات و نیازهای استان انجام شده است. رئیسجمهور افزود: کهگیلویه و بویراحمد با توجه به نعمتهای خوبی که خداوند به این استان عطا کرده است و همچنین دارا بودن زمینههای خوب اقتصادی، نباید با مشکلاتی مثل محرومیت یا بیکاری مواجه باشد و امیدواریم بتوانیم با همکاری جوانان استان، مدیران، نمایندگان، مسؤولان و با راهنماییهای نماینده محترم ولیفقیه در استان، گامهای مؤثری برای حل مشکلات برداریم. رئیسجمهور با عذرخواهی از مردم استان به دلیل فراهم نبودن امکان دیدار حضوری و عمومی با توجه به شیوع کرونا، گفت: سعی خواهیم کرد در دیدارهایی که با برگزیدگان و منتخبان مردم استان داریم، سخنان آنها را شنیده و مسائل استان را بررسی کنیم.
سیدابراهیم رئیسی که در بازدید از سد تنگ سرخ از سوی وزیر نیرو همراهی میشد با توضیحات مهندسان و دستاندرکاران از جزئیات ساخت این سد خاکی مطلع شد.
سد خاکی تنگ سرخ که با هسته رسی در این استان درحال ساخت است، 5/66 متر ارتفاع و ۹۱۷ متر در ناحیه تاج، طول خواهد داشت و ظرفیت ذخیرهسازی ۱۲۵ میلیون مترمکعب آب را دارد.
برای احداث این سد ۴۴۰ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده و با بهرهبرداری از آن برای ۳۰۰ هزار نفر اهالی استان آب شرب پایدار تأمین میشود و بخشی از نیازهای آب کشاورزی، صنعتی و محیطزیستی استان نیز از محل ذخایر این سد تأمین خواهد شد.
حجتالاسلام رئیسی پس از بازدید از روند ساخت سد تنگ سرخ در سخنان کوتاهی در جمع کارگران و مهندسان فعال در این پروژه، گفت: متأسفانه اجرای این پروژه حدود ۱۰ سال از زمان پیشبینی شده عقب است، اما روحیهای که امروز در شما دیدم این امیدواری را ایجاد میکند که این عقبافتادگی در فاصله زمانی کوتاهی جبران شود. رئیسی افزود: بهرهبرداری سریعتر از این سد میتوانست منافع زیادی را نصیب مردم استان کهگیلویه و بویراحمد و حتی بخشهای شمالی استان فارس کند، لذا از شما کارگران و مهندسان زحمتکش و عزیز میخواهم که با توان و سرعتی مضاعف عملیات احداث این سد را به پیش ببرید تا هر چه زودتر شاهد اتمام عملیات احداث سد و بهرهبرداری از آن باشیم. رئیسجمهور همچنین در واکنش به اظهارات برخی کارگران فعال در این پروژه درباره تأخیر در پرداخت حقوق و مزایا، گفت: حتما به مسؤولان تذکر میدهم و تأکید میکنم اجازه ندهند هیچ حقی از شما کارگران عزیز ضایع شود. حتما به دنبال ایجاد چارچوبی خواهیم بود تا حقی از هیچ کارگری در هیچ نقطهای از کشور ضایع نشود.
رئیسی اظهار داشت: تلاشهایتان در این میدان را همچون جهاد در جبهههای دفاعمقدس ببینید و برای آبادانی کشور تلاش مضاعف کنید و یقین داشته باشید اجازه نخواهیم داد حقی از هیچ یک از شما ضایع شود.
رئیسجمهور همچنین هنگام خروج از محدوده عمرانی سد تنگ سرخ با اجتماع مردم منطقه مواجه شد و بار دیگر در میان آنان حضور یافته و دقایقی از نزدیک با مردم صحبت و تأکید کرد که همکاران بخش ارتباطات مردمی ریاستجمهوری در این مکان باقی خواهند ماند تا نامهها و درخواستهای آنان را دریافت کنند.
حجتالاسلام رئیسی در پاسخ به اجتماعکنندگان که به نحوه استفاده از مراتع منطقه معترض بودند، قول داد در نخستین فرصت، هیاتی به ریاست استاندار به منطقه خواهد رفت تا برای حلوفصل مشکلات تصمیم بگیرد. رئیسجمهور تاکید کرد: این هیات عادلانه و بدون تاثیر از افراد و گروهها به مشکلات رسیدگی خواهد کرد.
* نقش دلالان در فروش محصولات عشایر حذف شود
رئیسی همچنین در جمع معتمدان و بزرگان عشایر بویراحمدی حضور یافت و درباره مشکلات و درخواستهای آنان و راهکارهای حلوفصل مشکلات مطرح شده با بزرگان عشایر به گفتوگو پرداخت.
رئیسجمهور با بیان اینکه عشایر همواره در عرصههای دفاع و حمایت از انقلاب، نظام اسلامی و آرمانها و ارزشها خوش درخشیدهاند، گفت: عشایر همواره با جان، مال و هستی خود از انقلاب اسلامی حمایت کردهاند و امروز نیز حرکت عظیم اقتصادی آنان نقش موثری در تحقق رونق اقتصادی کشور دارد.
رئیسی افزود: عشایر کشور اعم از پیر و جوان و زن و مرد در حرکت عظیم اقتصادی و تولیدی فعال و نقشآفرین هستند و میتوان آنها را الگویی از همافزایی در تولید دانست.
رئیسجمهور با اشاره به درخواستهای مطرح شده از سوی معتمدان و سران عشایر در این دیدار، گفت: به طور جدی پیگیر حل مشکلات شما در زمینه کمآبی هستیم و از سوی دیگر تلاش خواهیم کرد نقش واسطهها و دلالان در فروش صنایع دستی و محصولات غذایی عشایر حذف شود تا سود اصلی زحمات و تلاشهای زنان و مردان کوچنشین نصیب خودشان شود.
حجتالاسلام رئیسی به استاندار کهگیلویه و بویراحمد دستور داد در کوتاهترین زمان ممکن و در روزهای آینده جلسات و نشستهایی با عشایر برگزار کند تا مشکلات آنان را در حضور خودشان بررسی کند و آن دسته از مشکلات که در خود استان قابل حلوفصل هستند، به سرعت حل کنند و مشکلاتی که نیاز به تصمیمگیری در دولت دارد نیز به هیات دولت ارائه شوند.
ارسال به دوستان
فیلم سینمایی The Card Counter روایتگر رسوایی بزرگ و رفتار ضدحقوق بشری آمریکا
سینمای جنایت ابوغریب
عباس اسماعیلگل: تازهترین ساخته پل شریدر، فیلمنامهنویس و کارگردان صاحبنام آمریکایی، با عنوان «شمارنده کارت»، با داستانی خاص، توانسته توجه منتقدان سینمایی را به خود جلب کند. به گزارش «وطن امروز» The Card Counter (شمارنده کارت) مدتی پیش در جشنواره ونیز به نمایش درآمد و مورد توجه و استقبال اهالی سینما قرار گرفت. اگرچه جنبههای سینمایی و فیلمنامهای شمارنده کارت بیشتر مدنظر منتقدان قرار گرفته است اما برای کسانی که در آوریل 2004 برای نخستینبار تصاویر جنایتهای هولناک در زندان ابوغریب را از اینترنت و پس از آن از شبکههای مختلف، مشاهده کردند، این فیلم تاثیرگذاری متفاوتتری داشت. شمارنده کارت، داستان یک بازی است؛ بازیای که به تعبیر ویلیام تل قمارباز و عضو سابق ارتش آمریکا از گذشته آغاز شده است و او را رها نمیکند: وزنهای وجود داره که قمارباز میتونه با پذیرش پشتوانه مالی از پسش بربیاد و مثل هر وزنهای که فرد بدهکار روی دستش میمونه، سنگین و سنگینتر میشه اما یک وزنه اخلاقی وجود داره که میتونه روی گردن شما بیفته، وزنهای که اعمال گذشته اون رو ایجاد کرده. وزنهای که هرگز قابل برداشتن نیست.
ساختار فیلم شریدر، این وزنه را بر همه پیکره هیات حاکمه ایالات متحده سوار میکند. یک رسوایی بزرگ است که راه فراری از آن وجود ندارد.
ویلیام تل با بازی تحسینبرانگیز اسکار آیزاک، راوی ماجرایی هولناک از دل تاریخ معاصر ضدحقوق بشری آمریکاست و سیستمی بودن این جنایتهای ضدحقوق بشری را با توضیح ماجرای جان گوردو روایت میکند. اینکه سازمان سیا چگونه با مدیریت افرادی که استعداد شکنجهگری دارند، یک تشکیلات شکنجه عجیب و غریب را راهاندازی میکند؛ «s.e.r.e». ماجرای تصمیمی که در سال 2003 برای زندانهای غیرنظامی بگرام در افغانستان و ابوغریب در عراق گرفته میشود؛ و اینکه چگونه تصمیمگیران اصلی این جنایتها از معرکه؛ گریختند و فقط کسانی که تصاویرشان منتشر شد تحت تعقیب قرار گرفتند و با مشکلات متعدد روانی و شخصیتی به زندگی ادامه دادند. پسر یکی از بازماندگان ارتش آمریکا از آن معرکه، که مدتی پیش خودکشی کرده است، در روزهایی که تل تلاش میکند گذشته را فراموش کند، سراغ او میآید و محرکی برای انتقام بزرگ تل میشود. انتقام از یکی از آنهایی که هیچ وقت تحت تعقیب قرار نگرفتند؛ جان گوردو. و گویی مسیر رستگاری تل، مثل برخی تجربههای قبلی پل شریدر، باز از خون میگذرد.
ملاقات لالیندا، معشوقه سیاهپوست تل از او در زندان، در نمای پایانی فیلم، نتیجه این رستگاری است؛ گذار از دوره کابوسهای ابوغریب وگذار از نژادپرستی ساختاری در سیستم ایالات متحده آمریکا.
شمارنده کارت، از جهات دیگر نیز فیلم قابل تاملی است. وجه تولیدی این فیلم میتواند کلاس درسی برای سینماگران ما باشد. به نظر میرسد این فیلم از جهت بودجه تولید، در دسته فیلمهای کم بودجه قرار میگیرد، با اینکه از بازی خوب اسکار آیزاک بهره برده است. خود پل شریدر هم نشان داده که در 75 سالگی هنوز هم میتواند خوب بنویسد و هم خوب کارگردانی کند، آن هم در فضایی محدود و جنبههای تولیدی فیلم از جمله تعداد لوکیشن و بازیگران محدود و قصهای سر راست اما درگیرکننده، نشان میدهد که فیلمنامه با دقتی ناظر به تولیدی کمهزینه نگارش شده است.
واکنش منتقدان رسانههای مختلف پس از نمایش این فیلم در ونیز هم قابل تامل است. تایم درباره این فیلم مینویسد: فیلم شمارنده کارت با بازی فوقالعاده اسکار آیزاک در قلب داستان، احتمالا همان فیلمی است که به آن نیاز دارید اما پیش از این آن را احساس نکرده بودید. این فیلم در زمانی نمایش داده میشود که آرزوی از سرگیری زندگی به یک مشغله بزرگ تبدیل شده است. ایندی وایر نیز تواناییهای پل شریدر را برجسته کرده و درباره فیلم اینطور میآورد: اینکه فیلم شمارنده کارت اعتقاد شما را تکان میدهد، بهلطف توانایی نویسنده و کارگردان آن است؛ کسی که در غلبه بر فرصتها، جذابیت سرسختانه خود را به نمایش میگذارد.
همچنین ورایتی به نقش بازی پوکر در محوریت فیلم اشاره کرده و مینویسد: بخشی از زیبایی پوکر این است که هیچ چیزی را نشان نمیدهد. صرفا فقط یک بازی است. شمارنده کارت یک بازی خوب است که فراموش میکند یک بازی است؛ زیرا سخت در تلاش است چیزی را بیان کند.
***
بدون این تصاویر، ما هیچ چیز نمیدانیم
15 سال پیش در جشنواره فیلم برلین برای نخستینبار یک مستند توانست در بخش رقابتی جشنواره برلین حضور پیدا کند. مستندی دلخراش از سوءرفتار نظامیان آمریکایی با زندانیان ابوغریب عراق. فیلم مستند «پروسه عملیات استاندارد» ساخته کارگردان برنده اسکار، «ارول موریس» در بخش رقابتی پنجاهوهشتمین جشنواره فیلم برلین نمایش داده شد و عکسهای دلخراش، اعترافات سربازان آمریکایی و انگلیسی و سوءاستفادههای فیزیکی از زندانیان دربند زندان ابوغریب بهتصویر کشیده شد. در این فیلم، «موریس» در مصاحبههای خود با سربازان آمریکایی، عصبانیت آنها از اینکه مقامات ارشد آنها بدون تنبیه و مجازات ماندهاند را بخوبی نشان داد. در این فیلم، همچنین نظامیان انگلیسی در حال ضربوجرح زندانیان و سوءاستفاده جنسی از آنان و نشان داده شدهاند. موریس در کنفرانس خبری پس از نمایش فیلم درباره بهتصویر کشیدن دوباره عکسهای زندانیان عراقی برای طیف گستردهای از مردم گفته بود: «من رضایت آنها را جلب کرده بودم. من هنگام ساخت فیلم، وحشت خودم از سیاست خارجی آمریکا را در ذهن داشتم. این عکسها برای من از اهمیت بسیاری برخوردارند و خدمات اجتماعی مهمی را موجب شدهاند. بدون این تصاویر، ما هیچ چیز نمیدانیم و همانند افراد کور، در تاریخ خواهیم ماند. یکی از اهدافی که امیدوارم این فیلم به آن دست یابد، این است که ما را به تاریخ بکشاند و وادار کند فکر کنیم».
ارسال به دوستان
یگان موشکی سوریه و نیروی هوایی روسیه مواضع تروریستها در ادلب را هدف قرار دادند
اردوغان در ادلب آچمز است
بامداد دیروز منابع خبری از حمله گسترده موشکی و راکتی ارتش سوریه به مواضع تروریستها در جنوب و غرب استان ادلب و شمال غرب استان حماه خبر دادند. این منابع افزودند: موشکاندازهای ارتش سوریه مناطق «مرعیان»، «الفطیره»، حومه «الباره» و «کنصفره» در «جبلالزاویه» در جنوب ادلب و نیز اطراف شهر «اریحا» و «جسرالشغور» و اطراف آن در غرب ادلب و نیز اطراف روستای «قلب لوزه» را زیر آتش شدید خود قرار دادند. در مقابل، منابع وابسته به مخالفان سوری از حملات نیروهای ارتش ترکیه به مواضع ارتش سوریه در حومه شرقی و جنوب شرقی ادلب خبر دادند. این منابع گفتند ارتش ترکیه از همه نیروهای خود در استان ادلب و حومه غربی حلب خواسته است در حال آمادهباش کامل باشند. منابع خبری گزارش دادند یک کاروان نظامی ترکیهای به سوی ادلب و اطراف آن در شمال غرب سوریه حرکت کرده است. این کاروان از گذرگاه «کفرلوسین» به سوی ادلب حرکت کرد. حرکت کاروان نظامی ترکیه به اطراف ادلب ساعاتی پس از آن روی داد که فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواهان خروج فوری نظامیان غیرقانونی از خاک کشورش شد. این منابع فاش کردند نیروهای ارتش ترکیه برای نخستینبار از زمان ورود به ادلب و حومه غربی حلب، اقدام به استقرار یگانهای زرهی در خطوط درگیری با نیروهای ارتش سوریه در حومه ادلب و غرب حلب کردهاند. رسانهها همچنین به حملات هوایی جنگندههای روسی به مواضع تروریستها در «سهل الغاب» در حومه شمال غرب حماه اشاره کردند. به گزارش «وطنامروز» به نقل از شبکه المیادین، همزمان با حمله ارتش سوریه، جنگندههای روسیه نیز مقر تروریستها را بمباران کردند. منابع وابسته به معارضان نیز نوشتند جنگندههای روسیه مواضع تروریستها را در شهرک «مرعیان» در جنوب غرب ادلب، منطقه «جبل الزاویه» و «جبلالاربعین» آماج حملات خود قرار دادند. حملات جنگندههای ارتش روسیه در حالی است که در ۲ هفته گذشته دور جدید این حملات آغاز شده بود. در 5 روز گذشته این حملات متوقف شده بود و از بامداد دیروز دوباره آغاز شد. این حملات همچنین پس از آن انجام میشود که روز چهارشنبه اردوغان با سفر به روسیه با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتوگو کرد؛ موضوع ادلب و حلوفصل بحران سوریه از عمدهترین مسائل مطروحه میان ۲ طرف بود. صفحات وابسته به تروریستهای سوری در شبکههای اجتماعی نیز با انتشار خبر بمباران شدید مواضع تروریستها در ادلب و حماه، آن را به نشست روز چهارشنبه اردوغان و پوتین مربوط دانستند و تلویحا خود را قربانی خیانت ترکیه به تروریستها معرفی کردند.
* تمرکز سوریه بر آزادسازی ادلب
در هفتههای گذشته مواضع تروریستها به شدت در حومه شمالی استان ادلب بویژه «مزارع باتنته» و «جسر الشغور» در غرب ادلب و «جبل الزاویه» در جنوب این استان هدف حملات ارتش سوریه و روسیه قرار گرفته است. ارتش آمریکا نیز اعلام کرد سرکرده القاعده در حمله هوایی در شهر ادلب در شمال غرب سوریه کشته شده است. دیروز شبکه خبری الجزیره اعلام کرد یک مقام آمریکایی که به نامش اشاره نشده، به پایگاه «military news» گفته است «سالم ابواحمد» در ادلب کشته شده است. بر اساس گزارش ارتش آمریکا، ابواحمد مسؤول برنامهریزی و تامین مالی حملات القاعده بوده است. فرماندهی مرکزی آمریکا همچنین مدعی شد هیچ علائمی مبنی بر زخمی شدن غیرنظامیان در نتیجه این حمله وجود ندارد. تمرکز ارتش سوریه بر استان ادلب، پس از آن است که با ورود دولت سوریه به شهرهای استان درعا، تمام جنوب سوریه به کنترل کامل دمشق درآمد. بخشهای جنوب شرق ادلب در عملیات سال گذشته ارتش سوریه آزاد شد و هماکنون صرفا شمال و شمال غرب این استان در اشغال تروریستهای جبهه النصره قرار دارد. «تورکر ایر» روزنامهنگار نزدیک به دولت ترکیه پس از دیدار پوتین- اردوغان در سوچی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «به ما گفته شده است ادلب در فصل زمستان به دست دولت سوریه خواهد افتاد و روسیه به بازگرداندن ادلب به دست دولت سوریه اصرار دارد». «حسین مرتضی» خبرنگار رسانههای مقاومت نیز در صفحه توئیتری خود خطاب به تروریستهای سوریه نوشت: «به شما گفته بودیم فقط مزدور هستید و همه بزودی شما را در همه جا خواهند فروخت، اکنون هم ترکیه شما را در ادلب فروخت. ترکیه با تصفیه سرکردگان اصلی تروریستها در ادلب موافقت کرده است». همچنین «دیمتری پسکوف» سخنگوی کرملین درباره موضوعات مورد بحث در دیدار اردوغان و پوتین در شهر ساحلی سوچی گفت: «پوتین و اردوغان درباره وضعیت سوریه گفتوگو و پایبندی خود به توافقهای قبلی درباره سوریه و لزوم خروج تروریستها از ادلب را اعلام کردند». او در وبسایت خود نیز نوشت: «اردوغان نیز گفته وقت آن رسیده است یک راهحل نهایی و پایدار درباره سوریه بویژه استان ادلب به اجرا گذاشته شود؛ این موضع میتواند موجب خشم و نگرانی دولت آمریکا که همواره به دنبال بحرانی نگه داشتن شمال سوریه است، باشد». «ایمن سوسان» دستیار وزیر خارجه سوریه نیز روز گذشته در مصاحبهای گفت: «ادلب استثنا نخواهد بود و دیر یا زود به آغوش کشور باز خواهد گشت. رژیم ترکیه فریبکار و دورو است و شایستگی برعهده گرفتن هیچ نقش مثبتی را ندارد».
* تغییر فضای سیاسی دنیا درباره سوریه
وزیر خارجه سوریه پنجشنبه شب از تغییر فضای سیاسی بینالملل در قبال کشورش خبر داد و گفت به صورت کلی این فضا تغییر کرده و حملات خصمانه علیه دمشق در بیشتر کشورهای عضو سازمان ملل کاهش یافته است. فیصل مقداد که با خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) سخن میگفت، افزود کشورش از هر طرح یا تلاش سیاسی صادقانه و بیطرف برای کمک به خود در برونرفت از بحران، استقبال میکند. وی در عین حال بدون نام بردن از کشوری، افزود برخی کشورها در این مسیر مانعتراشی کردند. وی درباره اهمیت دیدار هیأت سوریه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با وزیران خارجه کشورهای عربی و دیگر کشورها نیز گفت: سوریه از هرگونه اقدام یا تلاش سیاسی صادقانه و بیطرفانه برای خروج از بحران استقبال میکند؛ با وجود موانعی که کشورهایی ایجاد کردهاند که منافع خود را در بیثباتی سوریه میبینند. وی خاطرنشان کرد: سوریه با توجه به پیروزیهایی که علیه تروریسم محقق کرده است، هرگز تسلیم فشارها نخواهد شد و به هیچ شروط سیاسی تن نخواهد داد.
مقداد همچنین درباره دیدار هیأت سوری با دیگر کشورهای جهان نیز گفت: کشورها به این نتیجه رسیدهاند سوریه با هویت و تمدن ملی خود و پیروزی در برابر تروریسم نشان داد با وجود استقبال از برقراری مجدد روابط عادی، تسلیم فشارها نخواهد شد و هیچ شرط سیاسیای را نخواهد پذیرفت. وزیر خارجه سوریه افزود: ما از هرگونه برقراری مجدد روابط با کشورهای عربی بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک استقبال میکنیم. وی در پاسخ به این سؤال که حضور پررنگ سوریه در هفتادوششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد چه نتایجی دربرداشته است نیز گفت: مهمتر از همه چیز برای ما این بود که با حضور خود در مجمع تأکید کردیم سوریه یک کشور دارای حاکمیت است و رخدادهای 10 سال گذشته که بر ملت ما سپری شده، موجب تضعیف ما نشده است. مقداد ادامه داد: پایداری[ما در این 10 سال] ثابت کرد ما این توانایی را داریم که برای دفاع از اصول و مبانی خود، با تهدیداتی چون تروریسم، تحریم و فشار اقتصادی مقابله کنیم. وی همچنین گفت: آنهایی که بر تروریسم تکیه کرده و روی آن سرمایهگذاری کردهاند، باید بدانند محاسباتشان ویرانگر است و تروریسم دیر یا زود به خودشان بازخواهد گشت، چرا که هزینه گزاف آن را بیگناهان در کشورهای مختلف میدهند؛ مسألهای که همگی باید تلاش کنیم تکرار نشود.
***
اردوغان: آمریکا پول ما را پس بدهد
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه از آمریکا خواست بعد از کنار گذاشتن آنکارا از پروژه ساخت جنگنده اف۳۵ مبلغ 4/1 میلیارد دلار پول کشورش را برگرداند. طبق گزارش پایگاه آکسیوس، اردوغان علاوه بر این از «برت مکگورک»، هماهنگکننده کاخ سفید در امور خاورمیانه (غرب آسیا) نیز به دلیل همکاری با شبهنظامیان کرد در سوریه انتقاد کرد. اردوغان درباره کنار گذاشته شدن ترکیه از پروژه ساخت جنگندههای اف۳۵ گفت: «ما 4/1 میلیارد دلار پرداخت کردهایم. این پول چه میشود؟ ما این پول را بسادگی به دست نیاوردهایم. یا باید هواپیماهایمان را به ما بدهند یا پولمان را برگردانند». آمریکا بعد از اقدام ترکیه در خرید سامانههای پدافند موشکی اس۴۰۰، ترکیه را از برنامه ساخت جنگندههای اف۳۵ خارج کرد. آنکارا سال ۲۰۱۷ با مسکو توافقی برای خرید سامانه پدافند موشکی اس۴۰۰ امضا کرد و سال ۲۰۱۹ چندین محموله از این سامانه به ارزش 5/2 میلیارد دلار را دریافت کرده است. 20 کشور جهان از جمله بلغارستان، یونان و اسلواکی که اعضای ناتو هستند، از روسیه سامانه پدافندی اس۳۰۰ خریداری کردهاند. وزارت خارجه آمریکا تهدید کرده هر کشوری که از روسیه این سامانهها را خریداری کند، تحریم میشود. ترکیه به دنبال امتناع آمریکا از فروش سامانههای دفاع موشکی تصمیم به خرید سامانههای دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه گرفت و این سامانه را در چند نوبت دریافت کرد. آمریکا مدعی است استفاده از اس ۴۰۰ در کنار اف۳۵ باعث خواهد شد کدها و فناوری این جنگندههای مدرن افشا شود.
ارسال به دوستان
پایان 8 سال انفعال
احمد راستینه*: یکی از اتفاقات مهم اجلاس اخیر سازمان ملل سخنرانی رئیسجمهور اسلامی ایران بود. حجتالاسلام والمسلمین رئیسی نه در جایگاه پاسخگو بلکه در جایگاه مطالبهگر از حقوق ملت ایران حضور پیدا کرد و حقوق حقه ملت ایران که سالهای متمادی به خاطر زیادهخواهیهای نظام سلطه متوقف شده بود و سالهای متمادی این حقوق به صورت جدی پیگیری نمیشد، دنبال شد و ما مطالبهگری انقلابی را یکبار دیگر از زبان یک رئیسجمهور در صحن سازمان ملل شاهد بودیم.
امروز همه قدرتهای دنیا فهمیدهاند با توجه به تحولات منطقه، پیروز جریانات مختلف منطقه، جمهوری اسلامی است و علاوه بر آنکه توانسته جریان تکفیری - عربی منطقه را شکست دهد، جریان مقاومت را هم تقویت کرده و کشورهای دوست و همراه و همسایه را در راستای رسیدن به نقطه وحدت همراه و یکدست کرده است.
وقتی در اجلاسیه سازمان همکاری شانگهای، جمهوری اسلامی ایران توانست اعتماد کشورها را برای عضویت رسمی در آن سازمان به دست آورد معنایش آن است که دیگر دوران زیادهخواهیهای آمریکا و گرفتن امتیاز یکطرفه به سر آمده و همه دنیا متفقالقول معتقدند که باید حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسند. حضور حجتالاسلام رئیسی در سازمان شانگهای و عضویت رسمی ایران در این اجلاس نشان داد دوران تلاش برای به انزوا کشاندن جمهوری اسلامی تمام شده و امروز فرصت گرانبهایی برای ایران در منطقه برای ارتباطات گسترده با کشورهای همسایه و منطقه و همچنین رفع تنشها و آسیبهای اجتماعی موجود در منطقه به وجود آمده است. موضعگیری حجتالاسلام رئیسی در سازمان ملل متحد فصل جدیدی از روابط گسترده جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت بلامنازع منطقه را به کشورهای دنیا نشان داد. مواضعی که رئیسجمهور اتخاذ کرد، سرآغاز تعریف رویکرد جدید جمهوری اسلامی برای روابط گسترده با دنیا و پایان دادن به زورگوییهای نظام سلطه است. پیام روشن و شفاف جمهوری اسلامی در اجلاس سازمان ملل از زبان رئیسجمهور اعلام شد و کشورهای دنیا باید بخوبی این پیام را متوجه شوند و از این پس روابط خود و حقوق حقه ملتها را براساس پیام روشن جمهوری اسلامی ایران تنظیم کنند؛ حجتالاسلام رئیسی در مواضع خود نشان داد پس از 8 سال تسامح و انفعال در دستگاه دیپلماسی، سیاست خارجی فعالانه و اثربخش و نوینی براساس آرمانهای انقلاب اسلامی آغاز شده است.
* نماینده شهرکرد در مجلس شورای اسلامی
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|