|
قیمت مرغ کاهشی شد
مشاهدات میدانی حاکی از آن است قیمت مرغ روند کاهشی به خود گرفته است. بر اساس مشاهدات میدانی و گزارشهای رسیده از محلههای شهر تهران قیمت هر کیلو مرغ گرم آماده طبخ به زیر نرخ مصوب یعنی ۳۱ هزار تومان رسیده است، البته همچنان در برخی مغازهها با نرخ بیش از ۳۱ هزار تومان هم به مصرفکنندگان عرضه میشود. در میادین میوه و ترهبار نیز قیمت هر کیلو مرغ تنظیم بازاری ۲۷ هزار و۷۷۰ تومان و هر کیلو مرغ منجمد ۲۰ هزار تومان است.
ارسال به دوستان
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه آذر 1400 برای خانوارهای کشور به 4/43 درصد رسید که نسبت به ماه قبل یک درصد کاهش نشان میدهد
سیگنالهای مهار تورم
گروه اقتصادی: روز گذشته مرکز آمار گزارش شاخص قیمت مصرفکننده آذرماه را منتشر کرد. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه آذر 1400 برای خانوارهای کشور به 4/43 درصد رسیده که نسبت به ماه قبل یک درصد کاهش را نشان میدهد. همچنین نرخ تورم نقطهای در آذر 1400 به عدد 2/35 درصد رسیده که نشان از کاهش 5/0 درصدی این نرخ نسبت به ماه گذشته است.
به گزارش «وطنامروز»، یکی از معضلات اقتصادی که کشور با آن دستوپنجه نرم میکند، تورم افسارگسیختهای است که روزبهروز سفره مردم را کوچکتر میکند. پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، یکی از اقداماتی که از همان روزهای اول توسط دولت و تیم اقتصادیاش در دستور کار قرار گرفت، کشیدن ترمز تورم بود. یکی از علل تورم، استقراضهای مکرر دولتها به منظور تامین کسری بودجه و هزینههای جاری است. طبق اعلام اظهارنظرهای مختلف توسط اعضای تیم اقتصادی دولت، میزان استقراض دولت از بانک مرکزی در شهریور سال جاری صفر بوده است که یکی از نتایج این عدم استقراض در کاهش تورم ماههای اخیر مشاهده میشود.
* کاهش نرخ تورم نقطهای خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. نرخ تورم نقطهای در آذر ۱۴۰۰ به عدد 2/35 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 2/35 درصد بیشتر از آذر ۹۹ برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کردهاند.
نرخ تورم نقطهای آذر ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه قبل 5/0 واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش 9/4 واحد درصدی به 5/41 درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ۱۶۶ واحد درصدی به 8/31 درصد رسیده است.
این در حالی است که نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ۳۵ درصد است که نسبت به ماه قبل 3/0 واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 2/36درصد بوده که نسبت به ماه قبل 2/1 واحد درصد کاهش داشته است.
* کاهش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه آذر ۱۴۰۰ به 7/1 درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 8/0 واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 4/1 و 8/1 درصد بوده است.
این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری 6/1 درصد است که نسبت به ماه قبل 8/0 واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 8/1 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 9/0 واحد درصد کاهش داشته است.
* کاهش نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه آذر ۱۴۰۰ برای خانوارهای کشور به 4/43 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک واحد درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 7/42 و ۴۷ درصد است که برای خانوارهای شهری 9/0 واحد درصد کاهش و برای خانوارهای روستایی 3/1 واحد درصد کاهش داشته است.
***
تکذیب شایعه تخممرغ ۱۱۰ هزار تومانی
اگر چه گفته شده قرار است ارز ترجیحی واردات خوراک مرغ حذف شود و قیمت مرغ و تخممرغ به ۸۰ و ۱۱۰ هزار تومان برسد اما دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ میگوید هنوز صحبتی درباره حذف ارز دولتی خوراک مرغ نشده است. روز گذشته انجمن صنفی تخصصی توزیعکنندگان عمده نهادههای خوراک دام و طیور نامهای صادر کرد که بنا بر آن از اول دیماه (دیروز) نرخ ارز واردات نهادههای دامی بر مبنای ارز نیمایی محاسبه میشود.
اما دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ به تجارتنیوز گفت: در ستاد تنظیم بازار هستیم و هنوز صحبتی درباره حذف ارز دولتی خوراک مرغ نشده است. تولیدکنندگان هم درباره حذف ارز دولتی خوراک مرغ چیزهایی شنیدهاند اما هنوز این تصمیم رسما به تولیدکنندگان ابلاغ نشده است. مبصری توضیح داد: در ستاد تنظیم بازار، رئیسجمهور درباره توزیع مرغ از کانال سامانه بازرگام توصیه کرد و هرگز درباره حذف ارز دولتی خوراک مرغ صحبت نشد. تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ میگویند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای فعالان این حوزه در حد شنیده مطرح شده و هنوز تصمیم نهایی برای حذف ارز دولتی خوراک مرغ گرفته نشده و نامه رسمی هم برای آنها صادر نشده است.
در همین رابطه رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی گفت: ما هم شنیدیم ارز دولتی حذف شده است اما هنوز در این باره نامهای ابلاغ نشده است. مسلما با حذف ارز دولتی، مرغ و تخممرغ گران میشود اما هنوز درباره میزان افزایش قیمت تصمیمی نگرفتیم.
ارسال به دوستان
رئیسی: محور اقدامات اقتصادی دولت معاون اول رئیسجمهور است هرگونه اطلاعرسانی اقتصادی با هماهنگی ایشان باشد
تیم اقتصادی با مخبر
گروه اقتصادی: رئیسجمهور دیروز بار دیگر بر محوریت محمد مخبر در موضوعات اقتصادی و حتی اطلاعرسانی این حوزه تاکید کرد.
به گزارش «وطنامروز»، دیروز هر ۲ جلسه ستاد تنظیم بازار و هیات دولت رنگ و بوی اقتصادی داشت و اصلیترین نقطه نظرات سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور در این جلسات حول موضوع کنترل قیمتها و حفظ معیشت مردم بود. رئیسی در جلسه هیات دولت با اشاره به توفیقات دولت سیزدهم در عرصههای مختلف از جمله رشد قابل توجه فروش نفت، افزایش تبادلات با کشورهای منطقه اوراسیا و نظایر آن گفت: با وجود دستاوردهای امیدوارکننده در حوزههای مختلف اما وضعیت موجود در عرصه تنظیم و کنترل بازار و قیمتها قابل قبول نیست.
رئیسجمهور با تاکید بر ضرورت هماهنگی کامل در دولت در زمینه اطلاعرسانی گفت: اعلام مواضع و اطلاعرسانی از مسائل مرتبط با دولت باید کاملا با هماهنگی سخنگوی دولت انجام شود. از سوی دیگر مدیر و محور اقدامات و برنامههای اقتصادی دولت شخص معاون اول است و هر گونه اطلاعرسانی درباره مباحث اقتصادی نیز باید با هماهنگی ایشان باشد.
تاکید رئیسجمهور بر حفظ وحدت کلمه و مرجعیت بخشیدن به فرماندهی اقتصادی محمد مخبر، درست چند روز پس از اظهار نظرهای ضد و نقیض درباره زمان افزایش یارانههاست.
هفته گذشته یکی از معاونان رئیسجمهور در گفتوگو با یکی از رسانهها گفته بود: مسؤولان اجرایی تلاش خواهند کرد در ۳ ماه باقیمانده سال نیز یارانهها را ۲ برابر کنند. وی افزود: مسؤولان اجرایی تلاش خواهند کرد در ۳ ماه باقیمانده سال نیز یارانهها را ۲ برابر کنند و اگر این طرح بخوبی انجام شود، هر خانوار 4 نفره 800 هزار تومان کالا و پول دریافت خواهد کرد، البته قرار بود این طرح از آذر اجرا شود اما به علت بروز مشکلی به دی موکول شد. طبق این طرح بنکارتی در اختیار خانوارها قرار میگیرد که بخشی از یارانهها به شکل کالا به مردم ارائه میشود اما به علت اینکه این بنکارت آماده نشد، به دی موکول شد.
چند ساعت بعد البته سیداحسان خاندوزی این موضوع را رد کرد و گفت: تاریخ دقیقی برای افزایش یارانهها تعیین نشده است. سخنگوی اقتصادی دولت افزود: درباره زمان تغییر یارانهها و افزایش میزان پرداخت یارانهها، هیچ تاریخ دقیقی تعیین نشده است.
* بازار ایران به اخبار حساس است!
به طور کلی بازارهای اقتصادی رفتار هوشمندانهای نسبت به اخبار دارند؛ این واکنش و هوشمندی در اقتصاد ایران به دلیل داشتن لبه بسیار زیاد دولت و اقتصاد از کشورهای دیگر بیشتر است. این یعنی کوچکترین اختلاف نظری از دولتمردان یا اخبار ضد و نقیض میتواند باعث اتفاقات غیرقابل پیشبینی و ایضا غیرقابل کنترلی شود. اجرای هر سیاست اقتصادی احتیاج به یک پیوست اطلاعرسانی و اقناعسازی جدی دارد. در یک دهه گذشته مردم با گوشت و پوست و استخوان تبعات اظهار نظرهای اشتباه سیاسیون را در بازار ارز چشیده و هزینه آن را با تورم دادهاند. حتی میتوان یکی از اصلیترین مشکلات کنونی بازار سرمایه را اظهارات نسنجیده دولتمردان در ابتدای سالهای 98 و 99 دانست؛ اظهار نظرهایی که حس بیمهگری بازار را در سهامداران ایجاد کرده است.
* ارز ترجیحی و سفرههای مردم
از آنجا که در مقوله اصلاح ارز ترجیحی قرار است قیمت کالاهایی مانند روغن، گوشت، تخممرغ و روغن خوراکی تحت تاثیر حذف ارز دولتی دانههای روغنی، کنجاله، روغن خام، ذرت، جو، گندم و دارو تغییر کند، دولت باید شفاف به مردم توضیح دهد حمایت جایگزین چگونه خواهد بود. همچنین باید محدودهای را برای افزایش قیمت احتمالی این اقلام مشخص کند که به دنبال آن اولا مردم از لحاظ روانی به یک آرامش نسبی دست پیدا کنند و از سوی دیگر دست دلالان و سودجویان برای افزایش قیمتهای افسارگسیخته بسته شود. در روزهای اخیر که زمزمه اصلاح دلار 4200 طرح شده است، برخی دلالان دست به کار شدند و ارقام نجومی برای کالاهایی مانند مرغ و تخممرغ در رسانهها مطرح کردند، البته دیری نپایید که هیچ کس مسؤولیت این شیطنت را نپذیرفت و به کلی از اساس تکذیب شد.
دولت باید ضمن شفافیت کامل تبدیل به اصلیترین مرجع خبر در این رابطه شود و هرگونه سوداگری را در نطفه خفه کند.
* راهاندازی سامانههای هوشمند توزیع کالا در کشور ضروری است
رئیسی تقویت و توسعه سامانههای هوشمند توزیع کالا در سراسر کشور را برای ایجاد آرامش در بازار و اطمینان مردم ضروری دانست و گفت: شرایط رهاشدگی و قیمتهای دلخواه در بازار به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست و در این راستا راهاندازی و توسعه سامانههای هوشمند توزیع کالا بویژه کالاهای معیشتی و روزمره مردم میتواند نقش مهمی در کنترل بازار و قیمتها داشته باشد.
رئیسی بر استفاده از بهترین روشها برای رسیدن کالا به دست مردم تاکید کرد و گفت: برنامه و سیاست دولت رسیدن عادلانه کالا به دست مردم است و هیچ تعصب یا محدودیتی بر استفاده از روش خاصی وجود ندارد و مهم این است که کالای مورد نیاز مردم با حفظ کرامت و عزت به دست آنان برسد و مواردی که در گذشته مردم را به حضور در صفهای طولانی کشانده و کرامتشان را خدشهدار کرد، نباید تکرار شود.
رئیسی تاکید کرد: مجموعههایی که به موجب مقررات، اختیاراتی برای افزایش قیمتها دارند، حق ندارند خودسرانه در این رابطه اقدام کنند و باید پیشنهاد خود را به ستاد تنظیم بازار ارائه کند تا پس از بررسی و با توجه به شرایط بازار نسبت به پیشنهاد آنها تصمیمگیری شود.
رئیسجمهور اهمیت نظارت بر بازار و استفاده از اتحادیههای صنفی در این زمینه را مورد تاکید قرار داد و گفت: برای نظارت بازار اگر از مردم و بازاریها و اتحادیههای صنفی و شرکتهای تولید کالا و خدمات استفاده شود، در کنترل بازار، تولید و توزیع بسیار موثر و موفق خواهیم بود.
رئیسی تصریح کرد: نظارت بر بازار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و لازم است به طور روزانه قیمت کالا و خدمات پیگیری و کنترل شود و حتی یک روز هم از آن نباید غفلت شود. رئیسی در ادامه وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر جهاد کشاورزی، استانداران و اعضای ستاد را مخاطب قرار داد و تاکید کرد: در شرایطی که با واکسیناسیون عمومی موفقیت حاصل شد، از جانِ مردم صیانت شود، نان مردم هم بسیار اهمیت دارد و باید با کنترل، پیگیری و نظارت بر حلقه تامین، توزیع و مصرف مراقبت شود تا به مردم اجحاف نشود و سوداگران نتوانند نان مردم را با مشکل مواجه کنند.
فارغ از اهمیت تشریح نحوه اجرای سیاست اصلاح ارز ترجیحی، هر چه زودتر دولت باید به طور دقیق محل تامین منابع یارانه نقدی را در بودجه سال 1401 مشخص کند تا کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم بتوانند در این باره اظهار نظر کنند. بررسیها نشان میدهد ردیف معروف به 106 هزار میلیارد تومان صرفا تامینکننده یارانه ارزی گندم و دارو خواهد بود و در بهترین حالت هزینه خرید تضمینی گندم و یارانه نقدی به بیمهها برای خرید دارو خواهد شد. یعنی اساسا دولت مشخص نکرده در بودجه سال 1401 در ازای حذف یارانه ارزی تامین کالاهای اساسی میخواهد چه سیاستی را در پیش بگیرد. ادامهدار بودن این بلاتکلیفی و حذف نقش نمایندگان مجلس در تصمیمگیریها میتواند باعث بروز مشکلاتی در آینده نزدیک شود.
ارسال به دوستان
قیمت گاز در اروپا با افزایش 20 درصدی در یک روز به 181 یورو در هر مگاوات ساعت رسید
قیمت گاز در اروپا رکورد زد
گروه اقتصادی: قیمت گاز در اروپا با توقف ترانزیت گاز به آلمان از طریق خط لوله یامال- اروپا به بالاترین حد خود رسیده و نگرانیها برای تامین انرژی را افزایش داده است. با توجه به در پیش بودن زمستان و بالا گرفتن تنشهای سیاسی در شرق اروپا، قیمت گاز به بالاترین سطح خود رسیده است.
روز گذشته قیمت گاز در هاب TTF هلند با افزایش ۲۵ درصدی به ۱۸۰ یورو برای هر مگاوات ساعت رسید که این رقم ۱۴ برابر قیمت هنری هاب آمریکاست. همچنین بورس بینقارهای لندن اعلام کرد قیمت گاز طبیعی در اروپا به ازای هر 1000 مترمکعب به 2150 دلار رسید که بالاترین قیمت گاز در تاریخ این قاره به شمار میرود. در معاملات آتی بورس گاز هلند نیز بهای این حامل انرژی به قیمت بیسابقه 2150 دلار به ازای هر 1000 مترمکعب رسید که نسبت به روز دوشنبه افزایش 27 درصدی را نشان میدهد. قیمت آتی در اروپا که در سطوح بیسابقهای معامله میشد، روز سهشنبه بیش از 20 درصد افزایش یافت و به 181 یورو در هر مگاوات ساعت رسید.
«مارگرت وستاگر» معاون اجرایی کمیسیون اروپا معتقد است بحران انرژی دلیل دیگری برای تسریع سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر است تا اتحادیه اروپایی متکی به خود شود. او گفته است: «باید هرچه سریعتر به انرژیهای تجدیدپذیر رو بیاوریم تا کمتر در معرض جهش قیمتهای ناشی از سوختهای فسیلی وارداتی قرار بگیریم». بیش از یکسوم گاز اتحادیه اروپایی از روسیه تامین میشود اما امسال جریان ورودی گاز از سمت روسیه به اروپا کاهش یافته است. برخی سیاستمداران اروپایی و کارشناسان، روسیه را متهم به توقف عرضه برای تحت فشار قرار دادن رهبران اتحادیه اروپایی برای تصویب خط لوله «نورد استریم 2» کردهاند. گازپروم، شرکت نفتوگاز روسی اما این اتهام را رد کرده و بارها گفته به تمام قراردادهای خود با خریداران اروپایی عمل کرده است.
کارشناسان معتقدند توقف فعالیت نیروگاههای هستهای در فرانسه نیز به افزایش قیمتها کمک کرده است. فرانسه روز پنجشنبه فعالیت ۲ نیروگاه هستهای را پس از یافتن نقص فنی در یکی از آنها در طول برنامه معمول تعمیر و نگهداری متوقف کرد. با توقف فعالیت این ۲ نیروگاه، در حال حاضر تعداد کل نیروگاههای هستهای از کار افتاده به 4 نیروگاه میرسد که 13 درصد از برق موجود در فرانسه را تامین میکردند. این کشور یکی از بزرگترین صادرکنندگان برق به کشورهای همسایه و بریتانیاست. انرژی هستهای بیشتر برق فرانسه را تولید میکند. فرانسه بیش از 70درصد از کل برق خود را از تولید برق هستهای تامین میکند. قطعی نیروگاههای هستهای فرانسه در حالی رخ داده است که دمای هوا در اروپا شروع به کاهش کرده و در بحبوحه بحران گاز طبیعی، مخازن ذخیرهسازی گاز اروپا به پایینترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده است. با کاهش صادرات برق فرانسه، برخی کشورهای شمال غربی اروپا احتمالا با کمبود برق مواجه خواهند شد. اگر زمستان امسال سردتر از حد معمول باشد، این به آن معنی خواهد بود که قیمتهای سرسامآور برق و قبوض انرژی برای مشترکان این قاره کاهش نخواهد یافت.
آلمان نیز قرار است تقریبا نیمی از ظرفیت نیروگاههای هستهای خود را تا پایان سال میلادی متوقف کند. «سباستین بِلشکه» مدیر عامل اتحادیه اپراتورهای ذخیرهسازی گاز آلمان گفت: اگر برداشت گاز از مخازن ذخیرهسازی به همین شکل ادامه داشته باشد، مقدار ذخیره این حامل انرژی در ماه فوریه (بهمنماه) بسیار کمتر خواهد شد. قیمت برق در آلمان برای تحویل در سال آینده میلادی 8/6 درصد افزایش یافته و به 270 یورو در هر مگاوات ساعت رسیده است. بالا رفتن قیمت گاز به دنبال تغییر جهت جریان آن از روسیه به سمت لهستان، بر قیمت برق نیز تاثیر گذاشته؛ به این ترتیب اروپا سختتر میتواند برای تولید برق به گاز طبیعی تکیه کند. قیمت بالای انرژی میتواند روند بهبود اقتصاد اروپا را در شرایط شیوع کرونای اُمیکرون مختل کند. هوای بسیار سرد در روزهای اخیر نیز عامل دیگری شده تا قیمت برق در کوتاهمدت بالا رود. همچنین تولید برق بادی در آلمان به پایینترین میزان تولید از نیمه ماه گذشته میلادی رسیده است. از زمانی که آلمان راهاندازی خط لوله «نورد استریم 2» را به تعویق انداخته، اروپا شاهد رشد بیسابقهای در قیمت انرژی بوده است؛ برلین دلیل این تعویق را نگرانی از عدم رعایت مقررات اتحادیه اروپایی عنوان میکند. با وجود مخالفت شدید ایالات متحده، لهستان و اوکراین با ساخت این خط لوله، آلمان اصرار دارد این تاخیر سیاسی نیست. این خط لوله برای تحویل گاز طبیعی روسیه به اروپا ساخته شده است. این پروژه با وجود اینکه با موانع زیادی از جمله تحریمهای آمریکا و تغییرات مقررات اروپا مواجه است، در ماه سپتامبر به پایان رسید.
ارسال به دوستان
رکورد برداشت گاز از پارس جنوبی شکسته شد
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس گفت: رکورد برداشت روزانه گاز از میدان مشترک گازی با قطر روز گذشته با ثبت ۷۰۵ میلیون مترمکعب شکسته شد.
علیرضا عبادی با بیان اینکه برداشت گاز از سکوهای سیوهفتگانه تولیدی پارس جنوبی با برنامهریزی دقیق و منسجم در شرایط مطلوبی قرار دارد، اضافه کرد: برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در آذرماه امسال به طور میانگین به بیش از ۶۸۲ میلیون مترمکعب رسید.
وی ادامه داد: با توجه به نقش گاز طبیعی در مدیریت کلان اقتصادی کشور و تعهد شرکت نفت و گاز پارس در تامین ۷۰ درصد نیاز روزافزون مصرف گاز بویژه در فصل سرما، توانستیم در روزهای اخیر با تحقق بیش از ۱۰۰ درصدی برداشت تکلیفی گاز از برنامه مصوب شرکت ملی نفت ایران نیز فراتر عمل کنیم.
عبادی ظرفیت برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی را ۷۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: امیدواریم با تکمیل برخی چاههای سکوهای در حال توسعه و دستیابی به سقف ظرفیت تولید، این رقم در سال آینده و متناسب با افزایش مصرف سالانه گاز در کشور افزایش یابد.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|