|
جلسه مشترک دولت و مجلس یکشنبه برگزار میشود
محمد حسینی، معاون پارلمانی دولت از برگزاری جلسه مشترک بین دولت و مجلس به میزبانی دولت خبر داد. وی گفت: این جلسه روز یکشنبه (28 فروردین) در سالن اجلاس سران برگزار خواهد شد. معاون پارلمانی رئیسجمهور گفت: این دومین جلسه هماندیشی بین دولت و مجلس است. نخستین جلسه سال گذشته به میزبانی مجلس تشکیل شد. حسینی گفت: قرار است در این نشست به محورهای مهم امسال و همچنین نحوه تحقق شعار سال پرداخته شود.
ارسال به دوستان
تأملی بر بیانات رهبر انقلاب در جمع کارگزاران و مسؤولان نظام
تأیید مذاکرهکنندگان، تأکید بر خطوط قرمز
گروه سیاسی: مذاکرات ایران و ۱+۴ که از فروردین سال گذشته آغاز شده هنوز به سرانجام روشنی نرسیده است؛ مذاکراتی که فراتر از موضوع بازگشت آمریکا به برجام به عنوان سنجهای برای قرائتهای مختلف از سیاست خارجی و استراتژی مطلوب در مواجهه با فشارهای خارجی نیز مورد بحث و ارزیابی قرار میگیرد. تغییر تیم مذاکرهکننده ایران به موازات تغییر دولت در تهران باعث شد تا بار دیگر فضای رقابتهای جناحی بر سر مذاکرات خارجی سایه بیندازد. از همین رو همزمان با آغاز دور ششم مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین، جریانات اصلاحطلب و غربگرا تمام اهتمام خود را بر بازنمایی تصویر شکست در مذاکرات جدید گذاشتند. جریانی که شکست دیپلماتیکش در دورهای 8 ساله باعث عبرتگیری دیگر کشورها درباره مذاکره و مواجهه با پیشنهادهای آمریکا شده بود بار دیگر و پس از ترک پاستور به دنبال آن بود تا رویه شکستخورده خود را به عنوان سندی از موفقیت و فهم مناسبات جهانی تثبیت کند. در چنین فضایی دولت سیزدهم که از ابتدا بارها تاکید کرده بود دیپلماسی را به مذاکرات هستهای محدود نمیکند و دنبال گروگانگیری اقتصادی برای برجام نیست با یک فشار رسانهای هدفمند برای تضعیف رویه سیاست خارجی مواجه شد. تیم جدید مذاکرهکننده برخلاف تیم سابق توافق به هر قیمت را توافقی ارزشمند نمیدانست و بر پیگیری شروط رهبر انقلاب و دفاع از حقوق ملت ایران تاکید داشت و به همین خاطر بر مباحثی همچون «تضمین» و «رفع تمام تحریمهای مرتبط به پرونده هستهای» تاکید داشت. این موضع مقتدرانه اما چندان باب میل جریان غربگرا نبود، آنها سوای از رقابت سیاسی با جریانات انقلابی اساسا دیپلماسی موفق را دیپلماسی منفعلی میدانند که بیشترین داده را در برابر کمترین ستانده داشته باشد؛ استراتژی شناختهشدهای که معتقد است برای «تنشزدایی» باید آماده امتیاز دادن در هر سطحی بود تا از شکلگیری تنش جلوگیری شود، به همین خاطر چندان عجیب نبود که اصلاحطلبان روایتشان از مذاکرات هستهای را به سرعت تغییر دهند. آنها که پیش از این تاکید داشتند اجازه توافق به دولت روحانی داده نشده تا امتیاز این توافق به دولت رئیسی برسد حالا معتقد بودند اساسا تیم مذاکرهکننده دولت سیزدهم تمایلی به توافق ندارد و طرفدار تنش است؛ تناقضی که هیچگاه از سوی هیچ اصلاحطلبی پاسخ داده نشد تا بیش از پیش نگاه جناحی جریانات غربگرا در تحلیل مناسبات سیاست خارجی نمایان شود.
در چنین فضایی فرمایشات روز سهشنبه رهبر حکیم انقلاب اسلامی در جمع کارگزاران نظامی فضای کلی حاکم بر مشی سیاست خارجی دولت سیزدهم را روشن کرد. تایید مذاکرهکنندگان در کنار تاکید بر خطوط قرمز و شرطهای ایران بیانگر نگاه ملی به موضوع مذاکرات و مشروط خواندن ادامه تایید مذاکرهکنندگان به نتیجه مطلوب و عدم خروج از خطوط قرمز کشورمان بود. رهبر انقلاب در بخشی از سخنرانیشان با اشاره به موضوع مذاکرات هستهای و جهتگیری خوب دیپلماسی کشور تأکید کردند: مسؤولان مطلقا معطل مساله هستهای نشوند و بر اساس واقعیات کشور به برنامهریزی و اقدام برای حل مشکلات بپردازند. ایشان مسؤولان مذاکرات را انقلابی، متدین و پر جد و جهد خواندند و افزودند: وزیر امور خارجه و مسؤولان مذاکرهکننده گزارشهای دقیقی را به مراکز داخلی میدهند. نقد و اظهار نظر درباره عملکرد آنها هم ایرادی ندارد به شرط اینکه از سوءظن و بدبینی دور باشد و همچنانکه بارها گفتهام موجب تضعیف عناصر میدان و ناامیدی مردم نشود. رهبر انقلاب با ابراز خرسندی از مقاومت هیأت مذاکرهکننده در مقابل زورگوییها و زیادهخواهیها گفتند: طرف مقابل که بدعهدی کرد و از برجام خارج شد الان احساس درماندگی و بنبست میکند اما نظام اسلامی که با اتکا به مردم از مشکلات زیادی عبور کرده، از این مرحله هم عبور خواهد کرد.
* تأیید تیم مذاکرهکننده در میانه مذاکرات
«انقلابی»، «متدین» و «پر جد و جهد» خواندن تیم مذاکرهکننده ایرانی از سوی رهبر انقلاب گواهی روشن از صدق مذاکرهکنندگان برای حصول منافع ملت ایران در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا است. این حمایت بهعنوان بزرگترین سرمایه معنوی تیم مذاکرهکننده کشورمان در فضایی که فشارهای داخلی و خارجی توأمان برای سست کردن موضع طرف ایرانی وجود دارد امتیازی قابل توجه برای علی باقری و تیم همراه وی است که باید به بهترین شکل از آن بهره برد.
البته نباید این مساله را نادیده گرفت که رهبر انقلاب همواره حمایت از دولتها را به عنوان یک استراتژی ثابت در دستور کارشان قرار دادهاند و تلاش کردهاند با حمایتهایشان دست دولتها را برای پیشبرد اهدافشان باز بگذارند. حمایت از تیم مذاکرهکننده ایرانی نیز در این باره برخلاف قاعده مرسوم نبوده است؛ آنچنان که آبان سال 92 و همزمان با آغاز مذاکرات ایران و 1+5 نیز ایشان در موضعی حمایتی از مسؤولان وقت وزارت امور خارجه فرمودند: «هیچکس نباید این مجموعه مذاکرهکنندگان ما را با مجموعه شامل آمریکا - همان 6 دولت، بهاصطلاح 5 بهعلاوه یک - سازشکار بداند، این غلط است، اینها مأموران دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، اینها بچههای خودمان هستند، بچههای انقلابند، یک مأموریتی را دارند انجام میدهند. کار سختی هم هست که بر عهده اینها است، دارند با تلاش فراوان آن کاری را که بر عهده آنها است انجام میدهند». ایشان تیرماه سال94 در اوج مذاکرات تیم سابق با طرف خارجی در موضع حمایتآمیز دیگری فرمودند: «بنده هیأت مذاکرهکننده را - همین دوستانى که این مدت این زحمات را بر دوش گرفتهاند - هم امین میدانم، هم غیور میدانم، هم شجاع میدانم، هم متدین میدانم؛ این را همه بدانند». به همین جهت حمایت رهبر انقلاب از مذاکرهکنندگان را باید بخشی از موضع و باور ایشان به جریاناتی دانست که در برهههای مختلف مسؤولیت را بر عهده دارند. با این حال تاکید ایشان بر اینکه «مسؤولان مذاکرهکننده گزارشهای دقیقی را به مراکز داخلی میدهند» موید این نکته است که مذاکرهکنندگان فعلی بالاترین تعامل و هماهنگی را با داخل داشته و به شکل سرخود و پشتپرده مذاکرات را جلو نمیبرند؛ مسالهای که برخلاف مذاکرات پیشین ضمن آنکه صدایی واحد را از ایران به گوش غرب میرساند، مانع از آن میشود که دولت خود را در تقابل با دیگر نهادهای کشور قرار دهد. در همین چارچوب رضایت رهبری از تیم مذاکرهکننده را میتوان امیدبخش برای حراست از منافع ملت ایران دانست.
* ضرورت توجه به خطوط قرمز و شرطهای ایران
عدم عقبنشینی از حقوق ملت ایران و دفاع از توانمندیهای هستهای کشورمان از جمله خطوط ثابتی است که همواره از سوی رهبر انقلاب مورد تاکید قرار گرفته است. ایشان به موازات تاکید همیشگی بر این مهم، بر محدود نشدن راهبردهای مدیریتی کشور به توافق خارجی تاکید داشتهاند. معظمله در همین زمینه در سخنرانی اخیرشان نیز با اشاره به اینکه «مسؤولان مطلقا معطل مساله هستهای نشوند» بار دیگر ضروری بودن این گزاره در نظام تصمیمگیری کشور را ثابت کردند. هر چند رسانههای ضدانقلاب تلاش کردند با خطی قدیمی این موضع رهبر انقلاب را به عنوان نشانهای از عدم تمایل ایران به توافق و شکست مذاکرات هستهای بازنمایی کنند اما حداقل تجربه 8 ساله دولت روحانی بخوبی این واقعیت را ثابت کرد که پیگیری مذاکرات و تلاش برای نیل به توافق نیز در سایه کارآمدی داخلی و توانایی برای اداره کشور در شرایط پابرجایی تحریمها قابل حصول است. مادامی که معطل ماندن برای توافق، کشور را به سمت اضطرار پیش ببرد نمیتوان امیدی به یک توافق مطلوب داشت و طرف مقابل با علم به شرایط داخلی کشور حتی برای زمین زدن تعهدات حداقلی خود نیز تعلل نخواهد کرد. به همین خاطر با توجه به سخنرانی آیتاللهالعظمی خامنهای در جمع کارگزاران نظام، ضرورت توجه به خطوط قرمز و شرطهای ایران در کنار حمایت رهبر انقلاب از تیم مذاکرهکننده به عنوان استراتژی کشور در مواجهه با پرونده هستهای قابل فهم است. به عبارت دیگر تحقق خطوط قرمز و شروط ایران در توافق احتمالی تنها در سایه اداره صحیح کشور قابل تحقق است.
ارسال به دوستان
پایگاه خبری اینترسپت از اقدامات ضدایرانی دولت بایدن در قبال شهروندان ایرانی خارج از کشور به بهانه خدمت سربازی آنها در سپاه پاسداران گزارش داد
خباثت جو
گروه سیاسی: «مو طغرایی» با حالتی پریشان از فرودگاه خارج شد. در سرمای سوزان پاییزی فرودگاه کالگری، روی نیمکتی نشست تا به همسرش زنگ بزند. همین که گوشی را در دستش گرفت زد زیر گریه. او خبر نداشت که آن لحظهای که حاصل قرار گرفتن سپاه در فهرست تروریستی آمریکا بود، نخستین فصل از حرکت زندگیاش به سمت فروپاشی کامل است.
به گزارش «وطنامروز»، این تازهترین اقدام دولت آمریکا در دور جدید اقدامات ضد ایرانی خود در هدف قرار دادن زندگی شهروندان ایرانی خارج از کشور و گروگانگیری زندگی مردم عادی به بهانه خدمت سربازی آنها روزی روزگاری در سپاه پاسداران ایران است؛ آن هم توسط دولتی که از سیاستهای ترامپ در قبال ایران بشدت انتقاد میکرد و حالا عملا نشان میدهد تمام آن انتقادها چیزی جز دروغگویی و تزویر نبوده است.
دولت بایدن که در طول کارزار انتخاباتی و پس از رسیدن به ریاستجمهوری آمریکا بشدت از سیاستهای ضد ایرانی ترامپ بویژه پروژه فشار حداکثری انتقاد میکرد اما در طول یک سال گذشته در عمل به این سیاستها پایبندی کامل داشته است.
طی روزهای اخیر بویژه پس از شکست واشنگتن در تحمیل زیادهخواهیها و زورگویی خود به ایران در جریان مذاکرات هستهای برای احیای برجام، ماموران مرزی آمریکا با بازجویی از ایرانیتبارها درباره خدمت نظام وظیفهشان، تاکنون از ورود دهها تن به ایالاتمتحده جلوگیری کردهاند.
پایگاه خبری «اینترسپت» در همین زمینه طی گزارش مبسوطی مینویسد: «مو طغرایی»، یکی از مسافران ایرانی- کانادایی است که هنگامی که قصد پرواز به آمریکا را داشته، به دلیل گذراندن خدمت سربازی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در «فرودگاه بینالمللی کالگری» توسط مأموران آمریکایی مورد بازجویی قرار گرفته است. «اینترسپت» نوشته او در شهر «مدیسون» در ایالت «ویسکانسین»، مهندس امور فاضلاب است و اکتبر سال گذشته برای دیدار با همسر و فرزندانش که در کانادا اقامت دارند به این کشور سفر کرده بود. طغرایی قصد داشت برای کار به ویسکانسین بازگردد.
مسافرانی که قصد دارند از فرودگاه کالگری به آمریکا سفر کنند باید قبل از سوار شدن به هواپیما برای چک شدن گذرنامههایشان از یک ایستگاه اداره گمرک و محافظت مرکزی آمریکا عبور کنند. طغرایی ۵۳ ساله که اصالتا ایرانی است و شهروند کانادا است بارها بدون بروز هیچ مشکلی این روند را پشت سر گذاشته بود. اینترسپت نوشته وقتی مأمور اسمش را صدا کرد، طغرایی جلو رفت تا با مأمور صحبت کند. بعد از آنکه طغرایی اسمش و چند جزئیات دیگر را تأیید کرد، مأمور رفت سراغ اصل مطلب: «سربازیات را کجا گذراندی؟» طغرایی در مصاحبه با اینترسپت گفت: «تا حالا قبل از سوار شدن به هواپیما هیچوقت از من چنین سوالی پرسیده نشده بود».
طغرایی سربازیاش را زمانی که نزدیک ۲۰ سال داشته در ایران و در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گذرانده بود. او در سپاه، یک کار دفتری داشت و اسناد مربوط به مدیریت آب و فاضلاب را ترجمه میکرد. حالا یک مأمور آمریکایی داشت از او درباره کارش در سپاه، چند دهه قبلتر میپرسید.
دولت آمریکا فروردینماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) قرار داد. این نخستینبار بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میداد. پایگاه اینترسپت نوشته احتمالا طغرایی به دلیل همین تصمیم بود که مورد بازجویی قرار گرفت، در حالی که قبلا هرگز با چنین مسالهای مواجه نشده بود. گروه دیگری از مأموران اداره گمرک آمریکا شروع کردند به پرسیدن درباره جزئیات بیشتری از خدمت سربازی طغرایی در سپاه، از جمله اینکه چه یونیفرمی میپوشیده، با چه کسانی کار میکرده و تحت چه آموزشهایی قرار گرفته است. طغرایی میگوید به همه این سوالات پاسخ داده و گفته کارش ترجمه اسناد بوده و یونیفرم نمیپوشیده است.
طغرایی میگوید جوابهایش مأمورها را اقناع نکرد و لحظاتی بعد رفتارشان خصمانه شد. طغرایی در نهایت پروازش را از دست داد. 4 ساعت بعد از آنکه بازرسیهای ثانویه از طغرایی انجام شد، یک مأمور برای طغرایی خبری داشت: تشخیص داده شده بود که او حق ورود به ایالاتمتحده را ندارد. روی روادید موقت او که ۷ ماه قبلتر تأیید شده بود مهر «باطل شد» زده شده بود. طغرایی اطلاعات دیگری دریافت نکرد و به او گفته شد فرودگاه را ترک کند.
سفر کوتاه طغرایی به کانادا برای دیدن خانوادهاش با ممنوعیت ورود او به آمریکا همراه شده بود. نمیدانست برای رئیسش در مدیسون چه توضیحی بدهد درباره اینکه چرا به سر کارش برنمیگردد. از این هم خبر نداشت که بر سر آپارتمان، خودرو و دیگر مایملکی که در آمریکا داشت چه میآید. طغرایی هیچ وقت در دوران عمرش با مشکلات قانونی مواجه نشده بود، اکنون در میانسالی به او گفته میشد ورودش به آمریکا از طریق مرزهای بینالمللی خطرناک است. پایگاه اینترسپت نوشته طغرایی تنها یکی از ایرانیهای دوتابعیتی است که طی 3 سال گذشته که ترامپ، سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای اصطلاحا تروریستی قرار داد مورد بازجویی و بازداشت قرار گرفته یا از ورود به آمریکا، مکزیک و انگلیس منع شدهاند. بیش از 20 نفر از کسانی که خدمت سربازیشان را در سپاه پاسداران گذراندهاند به پایگاه اینترسپت گفتهاند تجربیات مشابهی با آقای طغرایی دارند. این افراد، اکثرا ایرانی-آمریکایی هستند اما برخی از آنها در فرودگاههای کشورهای دیگری از جمله استرالیا یا کشورهای عضو اتحادیه اروپایی توقیف شدهاند. مشکلات این افراد که به آنها اشاره شد بعد از آن آغاز شد که دولت ترامپ ذیل بند 219 قانون «تابعیت و مهاجرت»، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ذیل سازمانهای اصطلاحا تروریستی قرار داد. پایگاه اینترسپت نوشته زندگی افرادی مثل طغرایی و افراد مشابه آنها اکنون توسط سیاستهای داخلی آمریکا گروگان گرفته شده است.
***
چین: آمریکا راهزن اقتصادی شماره جهان است
سخنگوی وزارت خارجه چین در پیامی توئیتری با اشاره به مسدودسازی پولهای ایران در خارج از کشور بر اثر تحریمهای آمریکا، از سیاستهای این کشور انتقاد کرد. هوا چونینگ درباره سیاستهای تحریمی آمریکا در قبال کشورهای دیگر از جمله ایران نوشت: برداشتن کلاه جهان با تسهیل کمی، مسدودسازی ذخایر تبادل ارزی ایران. توقیف داراییهای افغانستان، بلوکه کردن ۳۰۰ میلیارد دلار از ذخایر طلا و ذخایر تبادلات ارزی و داراییهای نهادها و افراد آنها در خارج از کشور؛ مطمئنا این موارد کافی هستند برای اینکه آمریکا را تبدیل به راهزن اقتصادی شماره یک جهان کند.
ارسال به دوستان
اخبار
سفارت ایران در لندن گزارش روزنامه گاردین را تکذیب کرد
سفارت ایران در لندن، گزارش روزنامه گاردین درباره استفاده روسیه از تسلیحاتی که مدعی شده بود توسط ایران از عراق قاچاق شده است را تکذیب کرد و آن گزارش را غیرحرفهای و بیاساس دانست. سفارت ایران در لندن در توئیتر گزارش روز سهشنبه گاردین، با عنوان «استفاده روسیه از تسلیحات قاچاق شده توسط ایران از عراق علیه اوکراین» و داستانسرایی را غیرواقعی و بیاساس دانست. سفارت ایران در ادامه نوشت: تلاش برای ایجاد ارتباط بین تحولات اخیر در اوکراین با تحولات منطقهای خاورمیانه و ذکر اسم ایران اقدامی غیرحرفهای و غیرقابل قبول است و همچنین نوعی بیاحترامی به خوانندگان آن روزنامه است. سفارت ایران در توئیت دیگری نوشت: انتظار میرود گاردین واقعیت را منتشر کند اما مقاله روز سهشنبه در تناقض با این رویکرد است، ما اعتراض خود را نسبت به این موضوع ابراز میکنیم و خواستار اقدام ضروری در این باره هستیم.
***
گلباران سفارت ایران در کابل
تعدادی از مردم افغانستان برگزاری تجمعی، از مردم ایران و افغانستان خواستند در مقابل نفاق دشمنان ۲ ملت، هوشیار باشند. این تجمع که در مقابل سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل و برای محکومیت تعرض به اماکن دیپلماتیک ایران برگزار شده بود، با قرائت بیانیهای پایان یافت. در بخشی از این بیانیه آمده بود: «اگر شماری افراد مغرض دیروز در کنسولگری ایران را در هرات سنگباران کردند، ما امروز به نمایندگی مردم افغانستان در سفارت ایران در کابل را به نشانه برادری و دوستی گلباران میکنیم». گفتنی است پایان این مراسم با گلباران سفارت جمهوری اسلامی ایران از سوی مردم کابل همراه بود.
***
تماس تلفنی وزرای خارجه ایران و اوکراین
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین در توئیتی از گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود خبر داد.
وی در این باره نوشت: «با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه (جمهوری اسلامی ایران) گفتوگوی تلفنی داشتم. ایران در مقابل جنگ روسیه علیه اوکراین ایستاده و از راهحل دیپلماتیک حمایت میکند. از وزیر امور خارجه امیرعبداللهیان به دلیل رد ادعاهای مربوط به انتقال تسلیحات به روسیه با کمک شرکتهای ایرانی و همچنین تیم پزشکی اعزامی به اوکراین سپاسگزاریم».
از آغاز بحران اوکراین، این دومین گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و کولبا بوده و ۲ وزیر خارجه پیشتر در تاریخ ۲۳ اسفندماه هم گفتوگو کرده بودند. ۲ طرف در گفتوگوی قبل درباره بحران اوکراین، لزوم حفاظت از اماکن دیپلماتیک، ارسال کمکهای بشردوستانه و موضوعات دوجانبه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
***
دشمن توان اقدام علیه ایران را ندارد
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران صبح دیروز در حاشیه ادای احترام به مقام شامخ شهید سپهبد قاسم سلیمانی سیدالشهدای جبهه مقاومت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در ایام ماه مبارک رمضان توفیق زیارت مرقد مطهر شهید سلیمانی نصیبمان شد و به روح حاجقاسم و شهید پورجعفری درود میفرستیم. سردار محمد پاکپور با اشاره به اینکه امروز همرزمان و نیروهای تربیتشده حاجقاسم هستند و همچون گذشته و زمان حیات شهید سلیمانی آمادگی کامل برای دفع هر گونه تهدید را دارند، ادامه داد: همه ما این آمادگی را بعد از شهادت حاجقاسم دیدیم و دنیا هم آن را امتحان کرد. فرمانده نیروی زمینی سپاه با بیان اینکه خون شهید سلیمانی و شخصیت حاجقاسم آنقدر بزرگ است که اگر همه سران آمریکا هم کشته شوند، انتقام خون حاجقاسم نخواهد بود، گفت: ما باید با ادامه راه حاجقاسم و شیوههای دیگر انتقام خون شهید سلیمانی را بگیریم. وی با اشاره به عملیات تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن حاجقاسم تصریح کرد: بعد از عملیات سپاه در عینالاسد، اقداماتی علیه رژیم صهیونیستی و آمریکاییها صورت گرفت که ضربات بسیار سنگین و کوبندهای بود. سردار پاکپور با بیان اینکه بعد از شهادت حاجقاسم، کشور ما به مرز خاصی از بازدارندگی رسیده است، تصریح کرد: امروز دشمنان دیگر توان و قدرت آن را ندارند اقدامی را علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دهند.
***
تکرار ادعاهای عربستان درباره میدان گازی آرش
وزارت خارجه عربستان با انتشار بیانیهای بار دیگر ادعاهای خود درباره میدان مشترک گازی آرش/ الدره را تکرار کرد و خواستار گفتوگو با ایران برای تعیین مرز شرقی این منطقه شد. در این بیانیه ادعا شده است ریاض به همراه کویت از ایران برای مذاکره درباره این موضوع دعوت کرده اما پاسخی از تهران دریافت نکردهاند.
همچنین در این بیانیه ادعا شده است عربستان سعودی و کویت حق دارند میدان گازی آرش را برای بهرهبرداری خود گسترش دهند. این ادعاهای واهی در حالی بار دیگر از سوی عربستان مطرح شده است که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به سوالی درباره توافق کویت و عربستان درباره میدان نفتی و گازی آرش و رایزنی اخیر وزیر امور خارجه کشورمان با همتای کویتی خود در این ارتباط تصریح کرد: وزارت نفت به عنوان مرجع تخصصی اعلام کرده که این حوزه نفتی مشترک است. بین ما و کویت مرزهای تحدید نشدهای وجود دارد که باید تحدید حدود انجام شود. ایران اعلام کرده پیش از تحدید حدود نباید این منابع مورد بهرهبرداری قرار بگیرند. یادداشتی را به کویت دادهایم و در آن یادداشت تأکید کردهایم که حقوق ایران باید در این زمینه محفوظ بماند و این منابع به صورت مشترک بهرهبرداری شود. خطیبزاده ادامه داد: کویت نیز برای تحدید حدود اعلام کرده که آمادگی دارد و ما این را مقدمه خوبی میدانیم که در این زمینه هیاتهای 2 کشور با یکدیگر رایزنی و گفتوگو کنند.
ارسال به دوستان
الهام علیاف از ساخت کریدور ارتباطی باکو ـ نخجوان از طریق ایران خبر داد
زور زنگزور نرسید
گروه سیاسی: الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان در نشست اعلام نتایج عملکرد دولتش در 3 ماه نخست سال میلادی، خبر داد کریدور جدید بینالمللی از طریق ایران ساخته خواهد شد تا آذربایجان را به نخجوان متصل کند.
پیش از این علیاف بهمن سال گذشته در مصاحبه با یک رسانه ارمنستانی اعلام کرده بود: «ما با هر 4 کشور همسایه ارتباط انرژی داریم و اکنون روی پروژه جدیدی کار میکنیم و در حال برنامهریزی برای ایجاد یک خط جدید از طریق کریدور زنگزور از آذربایجان به جمهوری خودمختار نخجوان و از آنجا به ترکیه و ایران هستیم».
علیاف گفته بود: «کریدور زنگزور فقط مختص راهآهن، جاده و حملونقل هوایی نیست؛ کریدور زنگزور در صادرات منابع انرژی نقش خواهد داشت. ما یک خط جدید برای تأمین برق جمهوری خودمختار نخجوان که بخشی جداییناپذیر از آذربایجان است و از آنجا به بازارهای خارجی و بعد از ترکیه به اروپا خواهیم داشت. یک خط نیز از گرجستان و ترکیه میگذرد. افزایش صادرات اهمیت راهبردی ما را افزایش میدهد و ارز بیشتری برای ما به ارمغان میآورد».
«زنگزور» نام منطقهای در قرهباغ است که در عهدنامه گلستان از ایران جدا شد و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به عنوان بخشی از استان سیونیک ارمنستان به حساب میآمد. پس از جنگی که ۲ سال قبل بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان رخ داد، جمهوری آذربایجان کنترل این منطقه را در اختیار گرفت.
علیاف در حالی خبر از مشارکت ایران در ایجاد کریدور بین جمهوری آذربایجان و نخجوان میدهد که آبان پارسال اعلام کرده بود این مسیر ارتباطی در خاک آذربایجان احداث خواهد شد. منظور علیاف از اینکه زنگزور در خاک جمهوری آذربایجان احداث خواهد شد، استفاده از مناطقی بود که در طول جنگ با ارمنستان، به عنوان خاک آذربایجان آزاد شده بود.
علیاف گفته بود: در جریان توافق آتشبس با ارمنستان و طبق مفاد آن، بر سر یک مسیر زمینی برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان به جمهوری آذربایجان توافق شده است.
این در حالی بود که پس از اظهارات علیاف مبنی بر اینکه زنگزور در خاک جمهوری آذربایجان احداث خواهد شد، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان ضمن اعلام مخالفت خود با این طرح اظهار کرد: تلاش رئیسجمهور آذربایجان برای وجهتشابه بین افتتاح مسیرهای حملونقل منطقهای و کریدور لاچین هیچ ارتباطی با مذاکرات انجام شده و بیانیههای امضا شده در این زمینه تا امروز ندارد و برای ارمنستان غیرقابل قبول است. تلاش جمهوری آذربایجان در آن مقطع برای استفاده از خاک ارمنستان، علاوه بر اینکه به طور مستقیم تمامیت ارضی ارمنستان را تهدید میکرد، مرزهای سرزمینی ایران را نیز در معرض خطر قرار میداد.
اگر طرح اولیه جمهوری آذربایجان برای ایجاد ارتباط با نخجوان به سرانجام میرسید، علاوه بر اینکه منافع ایران در کریدور شمال- جنوب را به خطر میانداخت، عملا میتوانست به حضور ناتو و رژیم صهیونیستی در آن سوی مرز جمهوری اسلامی ایران بینجامد.
چنانکه رهبر انقلاب نیز در همان ایامی که علیاف خبر از احداث کریدور زنگزور داد، نسبت به امنیت مرزهای بینالمللی هشدار دادند و فرمودند: «دو طرف باید به مرزهای بینالمللی تجاوز نکنند و تروریستها هم نباید در نزدیکی مرزهای ما مستقر شوند. گزارشهایی در این زمینه وجود دارد که اگر احساس خطر شود قطعا برخورد خواهد شد و نباید به مرزها نزدیک شوند».
حالا با گذشت چند ماه، الهام علیاف از نقشهای که ابتدا در سر داشت عقبنشینی کرده و به همکاری موثر با ایران رو آورده و طرح جدیدی را دنبال میکند که حضور ایران در احداث دالان ارتباطی جدید بین جمهوری آذربایجان و نخجوان و ترکیه را در پی خواهد داشت. ساخت بزرگراهی برای اتصال جمهوری آذربایجان از ایران به نخجوان، از جمله قراردادهایی بود که اسفند پارسال میان رستم قاسمی، وزیر راهوشهرسازی و الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان امضا شد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|