|
مالی و بورکینافاسو هشدار دادند هرگونه مداخله نظامی در نیجر به منزله اعلان جنگ علیه آنهاست؛ عقبنشینی شورای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا از تهدید حمله نظامی به نیجر
غرب در مخمصه آفریقا
* پاریس و اتحادیه اروپایی نگران یکپنجم اورانیوم وارداتیشان هستند که از نیجر تأمین میشود/ * وزیر خارجه ایتالیا: حمله نظامی به نیجر میتواند به معنای موج جدید استعمارگری غربی باشد
گروه بینالملل: قاره آفریقا بار دیگر برای فرانسه، در حال تبدیل شدن به یک کابوس است. استعمارگر قدیمی این قاره که هنوز ردپای دخالتش در سرتاسر قاره سیاه یافت میشود، این بار در مرکز آفریقا در کشور نیجر به صخره مقاومت برخورده است.
فرانسویها که امواج قدرتمند استعمارزدایی بعد از جنگ دوم جهانی نیز نتوانست پایشان را از این قاره ببرد و با استفاده از زور مانند قتلعام در روآندا در دهه 90 میلادی به غارت سرمایههای این قاره ادامه دادند، این روزها با برکناری مهره دستنشانده خود در نیجر توسط مردم و نظامیان این کشور فقیر آفریقایی روبهرو شدهاند.
گویا نیجریها از الجزایریها الهام گرفتهاند که اخیرا تلاش کردند با فرمان رئیسجمهور، سرود حماسی و ملی خود را احیا کنند؛ سرودی که «مفدی زکریا» سال 1956 هنگامی که در زندان استعمارگران فرانسوی بود سرود؛ سرودی که خیلی زود به ترانه پیروزی الجزایریها بر استعمار تبدیل میشد؛ جایی که سرود: «ای فرانسه! زمانه گستاخی به سر رسیده است! و ما آن را مانند کتابی بستهایم! ای فرانسه! امروز روز حساب است! پس آماده شو و جواب خود را بگیر!»
از سویی به نظر میرسد نیجر این روزها در مقابله با فرانسه تنها نیست؛ مالی و بورکینافاسو هشدار دادهاند هرگونه مداخله نظامی در نیجر به منظور احیای ریاستجمهوری محمد بازوم، رئیسجمهور مخلوع، اعلام جنگ علیه این 2 کشور هم به شمار میرود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هشدار همسایگان نیجر، یک روز پس از آن صادر شد که غربیها تهدید به استفاده از «زور» برای بازگرداندن محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنار شده نیجر کردند.
دولتهای بورکینافاسو و مالی در بیانیهای مشترک هشدار دادند «هرگونه مداخله نظامی علیه نیجر به منزله اعلام جنگ علیه بورکینافاسو و مالی خواهد بود». آنها گفتند «پیامدهای فاجعهبار مداخله نظامی در نیجر میتواند کل منطقه را بیثبات کند». این دو کشور که در غرب نیجر واقع شدهاند، همچنین گفتند از اعمال «تحریمهای غیرقانونی، غیرمشروع و غیرانسانی علیه مردم و مقامات نیجر خودداری میکنند».
در نشست اضطراری یکشنبه گذشته جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا موسوم به اکُواس، این سازمان خواستار بازگشت محمد بازوم در مدت یک هفته شد و تهدید کرد در غیر این صورت، «هر اقدامی» را برای بازگرداندن نظم و قانون اساسی انجام خواهد داد. در بیانیه اکواس آمده است: «چنین اقداماتی ممکن است شامل استفاده از زور برای رسیدن به این هدف باشد».
البته اکواس مجبور شد تهدید خود در استفاده از زور را اصلاح کند. وزیران دفاع کشورهای عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در بیانیهای، دخالت نظامی در نیجر را رد کرده و فقط بر تشدید تحریمها علیه کودتاچیان تا زمان آزادی بازوم تاکید کردند. از سویی سران کودتای نیجر بامداد جمعه اعلام کردند به هرگونه دخالت نظامی در این کشور پاسخ قاطع خواهند داد.
در همین حال از سیرالئون هم خبر رسیده است گروهی از افسرهای نظامی نیروهای مسلح این کشور به ظن نقشهکشی برای کودتا دستگیر شدهاند. منابع محلی به نقل از پلیس سیرالئون اعلام کردند این افسرها در تلاش بودند از اعتراضات در این کشور به عنوان پوششی برای «حمله به موسسات دولتی» این کشور متحد فرانسه استفاده کنند.
در همین حال وزیر خارجه ایتالیا هم روز چهارشنبه در مصاحبهای غرب را از مداخله نظامی در کشور نیجر برحذر داشت. به گزارش اسپوتنیک، آنتونیو تاجانی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ایتالیایی «رای» گفت غرب باید از مداخله نظامی در کشور نیجر برحذر باشد، چون ممکن است به عنوان یک موج جدید استعمارگری غربی تلقی شود. وزیر خارجه ایتالیا گفت: «ما باید تلاش کنیم دموکراسی در نیجر غلبه یابد اما هر گونه ابتکار غرب برای اینکه به صورت نظامی در نیجر مداخله کند را باید منتفی بدانیم، چون از آن به عنوان موج جدیدی از استعمارگری یاد خواهد شد». تاجانی که همچنین به عنوان معاون نخستوزیر ایتالیا نیز کار میکند، اظهار کرد باید قاره آفریقا به عنوان «شریک اصلی ایتالیا، اروپا و غرب» در نظر گرفته شود نه به عنوان منطقهای برای استعمارگری. او اضافه کرد این رویکرد را میتوان در قالب پروژههای معدنکاری مشترک به اجرا درآورد یا با ارائه جایگاههای برابر برای شرکای دولتی.
وزارت خارجه روسیه هم روز گذشته اعلام کرد از مداخله در امور نیجر که اخیرا با کودتای نظامی و برکناری رئیسجمهوری این کشور روبهرو بوده، باید اجتناب شود. اخیرا محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنار شده نیجر در سرمقالهای برای روزنامه واشنگتنپست نوشت در پی کودتای نظامی در این کشور به گروگان گرفته شده و از جامعه بینالمللی و آمریکا خواست برای احیای نظم و قانون اساسی مداخله کنند. یکی از منابع مطلع در وزارت خارجه روسیه در پاسخ به اینکه آیا مسکو اظهارات رئیسجمهوری برکنارشده نیجر را برای درخواست کمک خارجی تایید میکند، گفت: در نیجر نباید مداخله شود و باید از بروز آن اجتناب شود. آنها باید درگیریها و تنشها را خودشان حل و فصل کنند. این منبع معتبر همچنین اعلام کرد اوضاع با توجه به شورش در نیجر یک مساله داخلی محسوب میشود.
در مقابل سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد هیچگونه مدرکی دال بر دست داشتن مسکو در کودتای نیجر وجود ندارد اما همکاری بین نیجر و روسیه به نفع نیجریها نیست. «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد واشنگتن خواستار ابقای محمد بازوم، رئیسجمهور نیجر در قدرت است و فرصت برای گفتوگو و دیپلماسی وجود دارد.
به گزارش الجزیره، کربی افزود: هیچگونه سند و مدرکی دال بر دست داشتن روسیه در کودتای نیجر یا حمایت این کشور از کودتای نیجر وجود ندارد اما همکاری بین ۲ کشور به نفع مردم نیجر نخواهد بود.
رئیسجمهور آمریکا اما در واکنش به حوادث اخیر در نیجر، خواستار آزادی رئیسجمهور این کشور غرب آفریقا شد.«جو بایدن» در بیانیهای در واکنش به حوادث نیجر و کودتا در این کشور، خواستار آزادی محمد بازوم رئیسجمهور نیجر شد. بایدن روز پنجشنبه با اشاره به شصتوسومین سالگرد استقلال نیجر از فرانسه، گفت این کشور «با چالش عمیق درباره دموکراسی خود مواجه است».
بیانیه بایدن بعد از آن صادر شد که سفیر نیجر در آمریکا اعلام کرد رئیسجمهور برکنارشده این کشور پیرامون اوضاع موجود در نیجر با روسای جمهوری آمریکا و فرانسه گفتوگو کرده است. «کیاری لیمان تینگوئیری» سفیر نیجر در آمریکا به شبکه بلومبرگ گفته محمد بازوم از ۲۶ ژوئیه که توسط گارد ریاستجمهوری بازداشت شده، دیگر در انظار عمومی دیده نشده اما همچنان روحیه خود را حفظ کرده است. وی افزود: محمد بازوم از نظر جسمی در شرایط خوبی است و روحیهاش بسیار قوی است. به گفته این سفیر، بازوم با جو بایدن و امانوئل مکرون، روسای جمهور آمریکا و فرانسه پیرامون اوضاع موجود در نیجر صحبت کرده است.
وزارت خارجه آمریکا همچنین از خروج بخشی از هیات دیپلماتیک مستقر خود در این کشور آفریقایی خبر داد. مقامات آمریکایی این تصمیم را چهارشنبه اعلام و تاکید کردند به کارمندان غیرضروری و اعضای خانوادهها دستور داده شد سفارت آمریکا در نیجر را ترک کنند. مقامات آمریکایی تصریح کردند این اقدام به دنبال «تحولات کنونی در نیجر» و «از جانب احتیاط» انجام شده است.
تعدادی دیگر از کشورهای غربی نیز تصمیم خود برای خروج نیروهای دیپلماتیکشان از نیجر را اعلام کردهاند. فرانسه سهشنبه گذشته اعلام کرد به تخلیه اتباع خود و اتباع دیگر کشورهای اتحادیه اروپایی از نیجر کمک میکند. ایتالیا، اسپانیا و آلمان نیز هر یک نسبت به خروج شهروندان خود از نیجر اطلاعیههایی را صادر کرده و نسبت به وخیم شدن وضعیت امنیتی در پی این کودتا هشدار دادهاند.
همزمان با این اتفاقات، مردم نیجر در سالروز استقلال این کشور از فرانسه و و تحولات سیاسی در این کشور واقع در غرب آفریقا در «نیامی» پایتخت تجمع کردند تا این رویداد را جشن بگیرند.
در میان تجمعکنندگان که پیراهنهایی با تصویر ژنرال چیانی به تن داشتند، پارچهنوشتههایی با عنوان «مرگ بر فرانسه» و همچنین پرچمهای روسیه، مالی و بورکینافاسو به چشم میخورد. در برخی از پارچهنوشتهها نیز عبارت «ما سپر سرزمین مادری هستیم» درج شده بود.
«ابراهیم ترائوره» رئیسجمهور بورکینافاسو اخیرا در سفر به روسیه گفته است: «چرا آفریقا که غنی از منابع است، فقیرترین منطقه جهان باقی مانده؟ ما این سوالات را میپرسیم و پاسخی دریافت نمیکنیم. کشورهای آفریقایی برای چندین دهه از شکل وحشیانه استعمار و امپریالیسم رنج بردهاند که میتوان آن را شکل مدرن بردهداری نامید».
از سویی تحرکات برای تحت فشار قرار دادن عاملان کودتای ۲۶ ژوئیه نیجر از سوی شرکای غربی و آفریقایی افزایش یافته است. نیجر کشوری است که برای مبارزه با گروههایی که در بخشهایی از منطقه ساحل حضور دارند، دارای اهمیت است. فرانسه به عنوان قدرت استعماری سابق و همچنین ایالات متحده ۲۶۰۰ سرباز در نیجر مستقر کردهاند.
۲۶ ژوئیه، اعضای گارد ریاستجمهوری نیجریه در بیانیهای که از تلویزیون ملی پخش شد، گفتند محمد بازوم را از ریاست جمهوری نیجر سرنگون کرده، مرزها را بسته و «تا اطلاع ثانوی» در این کشور منع آمد و شد وضع کردهاند. در همین حال خبرگزاری «ایانپی» گزارش داد ژنرال عبدالرحمن چیانی، رهبر کودتاچیان در نیجر با رهبران مذهبی و تجار این کشور نشستهایی را برگزار کرده است. این نشستها پشت درهای بسته برگزار شده و هیچ اطلاعیهای در پی آن منتشر نشد. طی روزهای اخیر نظامیان نیجر گفتهاند فرانسه در حال برنامهریزی نظامی برای آزادی محمد بازوم، رئیسجمهور سرنگون شده است.
اتفاقات نیجر در شرایطی رخ میدهد که نگرانی کشورهای اروپایی بویژه فرانسه را نسبت به آینده واردات اورانیوم برای نیروگاههای هستهای افزایش داده است. نیجر ۱۵ درصد اورانیوم مورد نیاز فرانسه را تامین میکند و یکپنجم مجموع واردات اورانیوم اتحادیه اروپایی را این کشور به خود اختصاص میدهد. یک سخنگوی شرکت فرانسوی تولیدکننده سوخت هستهای «اورانو» در ایمیلی به نشریه پولیتیکو اعلام کرد: این شرکت در نیجر فعال است و وضعیت را نظاره میکند. اولویت ما حفظ امنیت کارکنانمان در این کشور است. بر اساس اعلام نظر کارشناسان انرژی اروپا، تنشها در نیجر میتواند اتحادیه اروپایی را درباره اینکه تحریمهایی علیه بخش هستهای روسیه اعمال کند، بیشتر دلسرد کند. به گفته «فوک وین نویِن» کارشناس انرژی در موسسه «ژاک دولور» این امر میتواند پیامدهایی در سطح اتحادیه اروپایی داشته باشد. اورانیوم و انرژی هستهای در کل، هنوز هدف تحریمها قرار نگرفته است. اگر وضعیت در نیجر بدتر شود، این قطعا اعمال تحریمها علیه اورانیوم روسیه در کوتاهمدت را پیچیده خواهد کرد. بر اساس گزارش آژانس «تامین» سازمان اروپایی انرژی اتمی (اوراتم) در سال ۲۰۲۱، نیجر نخستین تامینکننده اورانیوم اتحادیه اروپایی بود و قزاقستان و روسیه در ردههای بعدی قرار داشتند. شرکت اورانو پیش از این تحولات اعلام کرده بود با دولت نیجر برای استخراج در یک سایت اورانیوم در منطقه «آرلیت» در شمال این کشور آفریقایی در حال کار است.
نشریه نشنالاینترست آمریکا اخیرا در گزارشی نوشته است: پاسخ آفریقا به جنگ اوکراین و حمایت از جهان چندقطبی، آمریکا و غرب را نگران و شگفتزده کرده است؛ موضوعی که نشان میدهد کشورهای این قاره به سمت چندقطبیگرایی و فرار از هژمونی غرب و آمریکا گام برمیدارند.
این رسانه خاطرنشان کرد: در حالی که آمریکا و شرکای اروپاییاش، نگران و نظارهگر نشستهای سران روسیه و چین بودند، پوتین در رفت و آمد بین این نشست و کنفرانسی با حضور نمایندگان بیش از ۴۰ کشور آفریقایی شرکتکننده بود که تحت عنوان «روسیه - آفریقا در جهان چندقطبی» برگزار میشد.
شرکت کشورهای آفریقایی در این کنفرانس نشان داد هیچ کشوری به تحریم تحت امر آمریکا علیه روسیه ملحق نشده و حتی تعدادی از کشورها، حتی آمریکا و ناتو را در این جنگ مقصر دانستند. نمایندگان بسیاری از کشورهای آفریقایی حاضر در این کنفرانس از درخواست پوتین برای تشکیل جهانی چندقطبی حمایت کردند.
بر اساس گزارش نشنال اینترست، آمریکا تلاشهای شدیدی را برای اعمال فشار بر آفریقا به منظور حمایت از تحریمهای تحت امر واشنگتن علیه مسکو به کار بسته است اما با مقاومت آفریقای جنوبی در مقابل فشارهای آمریکا هیچ یک از تلاشهای واشنگتن از جمله در دیدارهای رسمی سران این کشور از پرتوریا موفق نبوده است.
نشنال اینترست نوشت: مهمترین انگیزه بیطرفی آفریقاییها، حمایت از یک جهان چندقطبی است. سالها تبعیض و غلفت به همراه مسائل مربوط به کمک و حمایت، مشارکت اقتصادی رها از تحمیل دیدگاهها، روابط نظامی و تداوم تاریخ استعمارگرایی و کودتاها، کشورهای آفریقایی را از محکومیت مسکو بازداشته است.
ارسال به دوستان
سفر به سرزمین برادران تنی، پارسیترین همسایه
محمدعلی حسننیا*: چرخهای هواپیما که با آسفالت باند فرودگاه اسلامآباد تماس پیدا میکند، خبر از این دارد که به مقصد، یعنی یکی از پررمز و رازترین شهرهای جهان رسیدهایم. از قبل کتابهای زیادی درباره پاکستان خوانده بودم و تحلیلهای زیادی درباره آن شنیده بودم؛ از ماجرای قدرتمندترین ژنرال دهههای قبل غرب آسیا- پرویز مشرف- تا سر و صداهای اخیر کریکتباز سیاستمدار؛ عمران خان!
البته در فرودگاه اسلامآباد بخشی از آن ذهنیتها برایم جنبه یقین پیدا کرد. فضای سنگین نظامی و پلیسی پاکستان در همان ابتدا برایم مسجل شد. ارتشیها با کسی شوخی نداشتند. وقتی میگویند عکسبرداری ممنوع است، یعنی برای همه ممنوع است، پس ما هم که آمدیم چند فریم عکس از در و دیوار فرودگاه بگیریم، با اخطار چوبی نیروی نظامی روبهرو شدیم! همان پلیس و نظامیهای معروف چوب به دست فیلمهای بالیوودی!
باران، هوای پاکی به اسلامآباد هدیه داده بود؛ شهری محصور در جنگل، رطوبت و ارتش! شهر مانند پادگانی بزرگ و شیک است که تنها تفاوتش با یک مکان نظامی صرف، سرسبز بودنش است. در نگاه اول اسلامآباد چیزی شبیه رامسر ایران است؛ شهری تمیز، سرسبز با کاخهای اداری متعدد و بزرگ؛ از کاخ نخستوزیری گرفته تا مجلس ملی و سنا.
نکتهای که همه کاروان اعزامی به آن میتوانستند اذعان کنند، حس مثبت پاکستانیها به تیم ایرانی بود. در چشمانشان و زبان بدنشان همگی حس احترام و محبت بود. حتی وقتی با حیدر و صاحبعلی 2 همراه تیم دیپلماتیک صحبت میکردیم، میگفتند مشهد و قم زیاد میآیند. حتی از امامزاده خاتونی نام بردند در فلان جای قم که من ایرانی تا حالا نشنیده بودم! آری! این دیار «پاکترین» مردمان است. انسانهایی با نزدیکترین تبار فرهنگی به ایرانیها. پس این شعر اقبال لاهوری دیگر جای تعجب ندارد: «چون چراغ لاله سوزم در خیابان شما/ ای جوانان عجم جان من و جان شما».
طوری شیعیان پاکستانی تحویلت میگیرند که احساس غربت نمیکنی. به صاحبعلی میگوییم اگر آمدی سری به شمال ما بزن، ایرانیها خیلی میهماننوازند. این شیعه پاک سرزمین محمدعلی جناح در جواب میگوید ما فقط مشهد و قم میرویم، فقط زیارت. تمام تصوراتم از اینکه پاکستان تنها محل جولان تندروهای افراطی است فرو میریزد؛ نه اینکه فکر کنیم همه پاکستانیها عاشق ایرانی و اهل بیت هستند، نه! ولی تصور اینکه همه آنها نگاههای تکفیری دارند اشتباه است. اینجا درک میکنم که امثال شهید رحیمی یا همان رسول مولتان چه دوراندیشیای داشتند که نگاه رو به جلویی برای سرمایهگذاری فرهنگی در این دیار داشتند. پاکستان، پایتخت دوستداران انقلاب و ایران است؛ مردمانی که هنوز هم نام ایران را با نام خمینی میشناسند و به همین دلیل هم نام خیابانی در کراچی را «امام خمینی» گذاشتهاند. از اینجا معلوم میشود چرا در نظرسنجی یک سایت غربی درباره میزان محبوبیت ایران در کشورهای منطقه، پاکستان رتبه نخست را داشت. آنقدر عمق فرهنگی ایران در اینجا بالاست که سرود ملی آنها هم به زبان فارسی است!
به کراچی میرسیم، باز هم رطوبت که با پاکستان ممزوج شده است؛ بندری که خواهرخوانده چابهار ایران است و شبیهترین شهر به آن. از پنجره هواپیما مشخص بود کراچی غرق در رطوبت است.
خیابان اولد کلیفتون که به نام امام خمینی نامگذاری شده، متصل به خیابان شاهراه ایران میشود که نشاندهنده عمق علاقه فرهنگی پاکستانیها به پارسهاست.
البته وقتی کاروان در خیابانهای کراچی رد میشود، پاکستان واقعی را میتوان مشاهده کرد. مردمی سادهزیست با لباسهای سفید و رنگی که در برق چشمانشان مهربانی نسبت به ایرانیها واقعا دیدنی است. بد نیست گزارش را با همان تعبیر جالب رهبر انقلاب در دیدار عمران خان تمام کنم؛ جایی که آیتالله العظمی خامنهای اعلام کردند اقبال از شخصیتهای برجسته تاریخ اسلام است و شخصیت او چنان عمیق و متعالی است که نمیتوان تنها بر یکی از خصوصیتهای او و ابعاد زندگیاش تکیه کرد و او را در آن بعد و آن خصوصیات ستود. حکایت ما از سفر به پاکستان همان شعر اقبال لاهوری بود: «پارسی از رفعت اندیشهام/ درخورد با فطرت انـــدیشهام».
آری! این سفر، سفر به سرزمین برادران تنی است؛ سفر به پارسیترین همسایه.
خبرنگار اعزامی «وطنامروز» به پاکستان *
ارسال به دوستان
درباره بهبود روابط تهران - قاهره
سیدمصطفی خوشچشم: 2 ملت ایران و مصر از دیرباز - دوران هخامنشی- دارای پیوندها و ارتباطات تاریخی بودند که این ارتباطات در طول زمان دچار فراز و نشیبهای بسیاری شد به طوری که در دورههای قاجار و پهلوی نیز این فراز و نشیبها دیده شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پیمان کمپ دیوید و پناه دادن مصر به شاه مخلوع، روابط ایران و مصر رو به سردی رفت تا اینکه سرانجام این روابط قطع شد.
در دهههای گذشته بارها سعی شد 2 طرف ارتباطات خود را تجدید کنند اما هر بار بنا به دلایل متعددی ارتباطات دیپلماتیک در سطح سفیر برقرار نشد. بهرغم تلاشهای بسیار در دولتهای قبلی اما مسؤولان مربوط حتی نتوانستند پیشزمینه مناسبی برای دولتهای بعد برای انجام این مهم فراهم کنند. از زمانی که ابراهیم رئیسی قدرت را به دست گرفت، همواره به دنبال این دستور کار بود که ارتباطات ایران را با جهان پیرامون خود در منطقه بهبود و ارتقا ببخشد. با توجه به اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر گسترش روابط با کشورهای منطقه بویژه به منظور افزایش تجارت خارجی است، یکی از کشورهایی که میتواند در صحنههای سیاسی و اقتصادی با بهبود روابط با ایران، ایجاد منافع دوسویه کند، کشور باستانی مصر است.
بعد از اینکه عربستانیها به بهبود روابط با ایران اقدام کردند، مجموعهای از کشورهای دیگر از جمله مصر، بحرین و چند کشور دیگر نیز خواستار ارتقا یا بهبود روابط با ایران شدند. گمان میرود با توجه به علاقهای که مصریها به بهبود روابط با ایران دارند و این علاقه یکسویه نیست و ایرانیها هم به دنبال بهبود و ارتقای روابط در سطح سفیر هستند، این مهم بسیار سریع و حتی در بازه کوتاهی اتفاق بیفتد.
2 کشور ایران و مصر میتوانند در زمینههای متعدد فرهنگی، تمدنی، اقتصادی و سیاسی مکمل هم باشند. از سوی دیگر 2 کشور نهتنها روابط دوجانبه، بلکه حتی میتوانند همافزاییهای بسیاری در گروهبندیهای جهان اسلام و همچنین در سطح جهانی داشته باشند.
شاید یکی از مهمترین رخدادهایی که باعث شده قاهره نیز مانند دیگر کشورهای عربی به دنبال بهبود روابط با تهران باشد، دیدن ناکارآمدی آمریکا در حمایت از متحدان و دوستان خود در منطقه و همینطور بیاعتمادی به آمریکاست، بویژه پس از مشاهده فرار آمریکا از افغانستان، محاسبات بسیاری از کشورهای منطقه نسبت به این کشور جا به جا شد و مورد بازبینی قرار گرفت.
در عین حال مصر با توجه به رخدادهای کنونی در جنگ اوکراین و تنگه تایوان بخوبی متوجه وضعیت بغرنج جهانی است و در این وضعیت به دنبال ایجاد ارتباطات و گروهبندیهای جدید است. مصر هم مانند بسیاری از کشورهای دیگر جهان به وضوح انتقال قدرت از تمدن غرب به تمدن شرق را که مورد اعتراف فلاسفه، متفکران و حتی مقامات برخی کشورهای غربی در طول چند سال گذشته قرار گرفته، میبیند و شاید به همین دلیل در حالی که هژمونی دلار در حال افت است، خبر میرسد مصر خواهان حذف دلار یا کاهش نقش دلار در تجارت خارجی این کشور است که این سیاست دقیقا همسو با سیاستهای پولی، مالی و تجاری جمهوری اسلامی ایران است و در عین حال باز به همین دلیل است که مصر هم در کنار ایران، آرژانتین و چند کشور دیگر به دنبال پیوستن به گروه «بریکس» است.
از آنجا که بریکس به دنبال حذف دلار از مبادلات مالی خود است، پیوستن مصر به گروه بریکس یا درخواست عربستان برای پیوستن به پیمان شانگهای و نظایر آن که حاکی از تغییر عمده نگاه کشورهای منطقه به تحولات و نظم نوین جهانی در حال پیدایش است، باعث شده این کشورها به دنبال یافتن متحدان جدید در گروهبندیهایی باشند که در نظم آینده جهان بیشترین نقش را ایفا خواهند کرد.
در نظم نوینی که در حال پیدایش در جهان است، کشورهایی همچون روسیه، چین، هند، ایران و چند کشور دیگر مانند برزیل و دیگر اعضای بریکس بیشترین نقشآفرینی را در تحولات آینده جهانی خواهند داشت، بنابراین مصریها به دنبال این هستند که با ارتقای سطح روابط با تهران و دیگر کشورهایی که در آینده جهان نقش پررنگتر یا نقش اول را در گروهبندیها خواهند داشت، منافع آتی خود را بیشتر مورد تضمین قرار دهند.
همچنین بهبود روابط با مصر میتواند بر جایگاه منطقهای ایران در منطقه شمال آفریقا تأثیر بسزایی داشته باشد و همینطور باعث افزایش مبادلات و تجارت خارجی جمهوری اسلامی ایران شود. مصر یک بازار بسیار خوب برای بسیاری از کالاهای ایرانی است که میتواند در افزایش تجارت خارجی و صادرات و در نتیجه در افزایش تولید داخلی جمهوری اسلامی ایران نقش ایفا کند. شاید پس از عربستان و مصر و چند کشور دیگر که به دنبال بهبود و ارتقای روابط با ایران هستند، شاهد بازارهای جدیدی برای کالاهای ایرانی و صادرات خدمات ایرانی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا باشیم که قطعا بر بهبود وضعیت معیشت مردم هم میتواند تأثیرگذار باشد. آنچه مهم است اینکه ما در برقراری، بهبود یا ارتقای روابط با کشورهای منطقه همهجانبهنگر باشیم، فقط از منظر سیاسی و امنیتی به قضایا نگاه نکنیم و دستور کار اولیه همه بخشها باید افزایش تجارت خارجی به منظور حصول منابع اقتصادی پایدار برای بهبود معیشت مردم باشد و قطعا این مهم در دستور کار دولت رئیسی قرار دارد و یکی از اصلیترین دلایل ابتکارات جدید در سطح منطقه همین امر است.
اما در کنار این مساله، ارتقای روابط با کشورهای عربی منطقه بویژه مصر که در کنار رژیم تروریست صهیونیستی قرار دارد، میتواند به انزوای هر چه بیشتر این رژیم اشغالگر بینجامد و از طرف دیگر پیمان آبراهام به محاق رفته و اساسا طرح استراتژیک مشترک اسرائیل و آمریکا برای ایجاد پیمان اعراب و اسرائیل به منظور منزوی کردن ایران، کاملا شکست بخورد. در حقیقت هماکنون این رژیم صهیونیستی است که به انزوا رفته و دچار مشکلات متعدد در داخل و بیرون از مرزهاست، به همین دلیل بهبود روابط با مصر باعث خواهد شد ضربات سیاسی - اعتباری بیشتری به رژیم صهیونیستی وارد شود و این رژیم خود را تنهاتر از همیشه احساس کند.
ارسال به دوستان
غرب در بحران اوکراین
مهدی گرگانی: با گذشت چند ماه از آغاز ضدحملات ارتش اوکراین علیه نیروهای روسیه در جنوب و جنوب شرق این کشور، شواهد نشان میدهد کییف و متحدان غربیاش نه تنها پیشرفت و دستاورد چشمگیری کسب نکردهاند بلکه متحمل تلفات نظامی سنگین شده و خسارات زیادی به تجهیزات جنگی اهدایی آمریکا و اروپا به این کشور وارد شده است.
۱- از آغاز فصل بهار، غربیها امید زیادی به طراحی ضدحملات ارتش اوکراین بسته بودند و در این راستا تسلیحات بیشتر و مدرنتری را به اوکراین پمپاژ کردند تا بتوانند با عقب راندن روسیه در جبهههای مختلف، کارتهای مختلفی را علیه مسکو در اختیار بگیرند. علیایحال با وجود کمکهای مالی و تسلیحاتی سنگین غربیها به کییف، ضدحملات ارتش اوکراین کاملا شکست خورده است و مقامات نظامی ارشد آمریکا و همچنین خود مقامات اوکراینی نیز به این مساله اذعان کردهاند.
غرب اکنون خود را در مخمصه اوکراین گرفتارتر از قبل میبیند و به دنبال راهی برای جبران شکستهای اخیر و همچنین باز کردن راههای جدید برای جلوگیری از فروپاشی اوکراین است.
۲- در حالی که صدای اعتراضات مالیاتدهندگان آمریکایی و اروپایی در زمینه ارسال کمکهای مالی و تسلیحاتی به اوکراین روز به روز بلندتر میشود، قطع این کمکها همه رشتههای آمریکا و ناتو علیه روسیه را پنبه خواهد کرد، بنابراین آمریکا و ناتو چارهای جز ادامه مسیر کنونی ندارند. وزارت دفاع آمریکا سوم مرداد اعلام کرد در قالب یک بسته جدید 400 میلیون دلاری، کمکهای تسلیحاتی جدیدی به اوکراین ارسال خواهد کرد.
لهستان نیز به تازگی 500 میلیون دلار دیگر به اوکراین کمک کرده و مجموع کمکهای خود را به ۳ میلیارد دلار رسانده است.
3- بسیاری معتقدند عدم تخصص نیروهای اوکراینی در استفاده از تسلیحات سنگین از عوامل شکست ضدحملات اخیر بوده است. بویژه اینکه تسلیحات مدرن آمریکا و اروپا در ماههای اخیر بهراحتی از سوی توپخانه ارتش روسیه شکار شده و خسارات زیادی به اوکراین و متحدان این کشور وارد آمده است. در این راستا انگلیس درصدد تقویت نظامیان اوکراینی برآمده است. رسانههای غربی اخیرا گزارش دادند 2هزار نفر از نیروهای ویژه اوکراین در پادگانی بسته در انگلیس در حال آموزشهای نظامی هستند تا در مراحل آتی جنگ با روسیه، وارد نبرد شوند. منابع مطلع غربی در این زمینه میگویند نیروهای انگلیسی در حال آموزش دادن به تیپ نخبگان نیروهای ویژه اوکراینی هستند.
این نیروها که تعدادشان 2 هزار نفر است، در مکانی دوردست در منطقه دارتمور، در جنوب انگلیس در حال آموزشهای نظامی هستند.
۴- در کنار این ۲ مورد، به نظر میرسد غربیها راه سومی را نیز در دستور کار قرار دادهاند تا در صورت ادامه ناکامیهای ارتش اوکراین در میدان، بتوانند از راه دیپلماتیک خود را از مخمصه و باتلاق اوکراین نجات دهند. روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال روز شنبه خبر داد عربستان میزبان مذاکرات صلح مربوط به جنگ اوکراین و روسیه خواهد بود. نکته جالب توجه این است که مسکو - احتمالا با هماهنگی ریاض - به این نشست دعوت نشده است و شرکتکنندگان در این نشست که حدود 30 کشور هستند عمدتا از حامیان کییف هستند. به نظر میرسد آمریکا و اروپا در این نشست به دنبال هماهنگیهایی برای مذاکره با روسیه با در نظر گرفتن بدترین سناریوها هستند.
۵- آمریکاییها و اروپاییها به دنبال این بودند که با موفقیت ضدحملات ارتش اوکراین با دست پر و کارتهای بازی بیشتر به مذاکره با روسیه بروند اما تحولات میدان نبرد، مواضع آنها را تغییر داده است.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با آیتالله عباس کعبی درباره نقش امر به معروف و نهی از منکر در تحقق مبانی حقوق بشر اسلامی
مردمیسازی حقوق بشر
گروه اندیشه: سازمان همکاری اسلامی سال ۱۳۶۹ شمسی، اعلامیه اسلامی حقوق بشر را در سطح دولتهای اسلامی به تصویب رساند. این سازمان سال ۱۳۸۷ شمسی بنا به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران سالروز تصویب اعلامیه اسلامی حقوق بشر مصادف با ۱۴ مرداد، پنجم آگوست را به عنوان «روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی» تصویب کرد و کشورهای اسلامی این روز را در تقویم ملی مناسبتهای خود درج کردند تا بدین وسیله هر ساله راهکارهای اجرایی کردن این مفاهیم فراهم آید.
به این ترتیب دولتهای عضو سازمان همکاری اسلامی برای پاسداری از دین، جان و نسل بشر در مقابل بهرهکشی و ظلم و با تاکید بر آزادی، اعلامیه ۲۵ مادهای را به تصویب رساندند. از آنجا که تعریف حقوق بشر در مکتب اسلام با مکاتب مادی غرب تفاوت اساسی دارد، مفاد و مواد این بیانیه تفاوتهای جدیای با بیانیه حقوق بشر غربی دارد. به منظور بازشناسی حقوق بشر و کرامت انسانی در اسلام و تفاوتهای بنیادین آن با غرب با آیتالله عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفتوگو کردیم.
* جناب آیتالله کعبی! امروز سالروز تصویب حقوق بشر اسلامی در سازمان کنفرانس اسلامی است. ابتدا بفرمایید حقوق بشر از منظر اسلام چه ابعادی دارد و تفاوت و تمایز اصلی آن با حقوق بشر غربی چیست؟
منظومه حقوق بشر اسلامی سه ضلعی است. ضلع اول رعایت حقالله است و منظور از حقالله تحقق منافع عمومی و جلوگیری از مفاسد عمومی در پرتو بندگی خداست. ضلع دوم حقالناس عمومی است. مثل امنیت، نظم، رفاه، معیشت، تعلیم و تربیت، بهداشت، برخورداری از خدمات و حقوق شهروندی.
ضلع سوم حقالناس فردی است. منظومه حقوق بشر غربی بر پایه حقالناس فردی و لیبرالیسم است و به حقالناس عمومی و حقالله بیتوجه است و در واقع به نام حقوق بشر فردی، بستر را برای الحاد نظری و عملی که تجاوز به حقوق عمومی انسانهاست آماده میکند. از این جهت بستر را برای بیتفاوتی و بیمسؤولیتی در عرصههای عمومی زندگی اجتماعی و برای مسخ هویت انسانی و مسخ کرامت انسانی به نام توجه به حقوق بشر فردی فراهم میکند.
علت اصلی مشکلات بنیادین انسان معاصر که حقوق بشر را از بین برده و معیارهای دوگانه حقوق بشر را شکل داده، الحاد نظری و عملی است. الحاد نظری یعنی انکار وجود خدای هستیبخش و الحاد عملی یعنی به نام جدایی دین از دولت و دین از ساحتهای زندگی اجتماعی بر پایه سکولاریسم، حقالناس عمومی یا حقوق عمومی را از بین بردن و بستر را برای حکومتهای جنایتکار و مدعی حقوق بشر و منزوی کردن مردم از ساحتهای زندگی سیاسی و اجتماعی به نام لیبرال - دموکراسی فراهم کردن و آنها را بیتفاوت و منزوی کرد.
* اتفاقا یکی از شعارها و ادعاهای پرسروصدای غربیها ادعای دموکراسی و حق تعیین سرنوشت است اما شما میگویید اینها به دنبال انزوای مردم از صحنههای اصلی اجتماعی و سیاسی هستند. این دو چگونه با هم جمع میشوند و تحلیل شما در این حوزه چیست؟
ببینید! غربیها به ظاهر شعار حکومت مردمی میدهند اما عملا به دلیل لیبرالیسم و بیتوجهی دولتها به فرهنگها و ساحتهای عمومی زندگی اجتماعی و سیاسی و ساماندهی کرامت حقیقی انسان، مردم نسبت به سیاستها و سیاستمردان و مدلهای حکومتها بیتفاوت شدند و سر در لاک زندگی شخصی بردند و نسبت به زندگی عمومی بیتفاوت شدند؛ در نتیجه مشکل سومی که برای انسانها ایجاد شده، مناسبات ظالمانه طاغوت و استبداد جهانی و شیطنت و مکر و حیله جهانی در چارچوب نظام سلطه جهانی و نظام استکبار جهانی است که سردمدار آن آمریکا و صهیونیست مدعی حقوق بشر هستند و در این میان هویت انسانها مسخ شده است.
به نظر بنده بر پایه منظومه اسلام زیرساخت اصلی حقوق بشر و اصلیترین حق بشر، توحید و بندگی خداست که از دل این حق، عدالت و پیشرفت و کرامت انسان متولد میشود. ظلمی که حقوق بشر غربی به بشر کرده این است که برای انسان بریده از خدا و انسانی که ابتدا و انتهای حرکت او معلوم نیست میخواهد منظومه حقوقی درست کند که این شدنی نیست.
* عدهای مطرح میکنند هر کشوری میتواند بر اساس خردجمعی حقوق اساسی مردم را تعیین کرده، در نظام سیاسی خود آن را تصویب کند و دولت و حکومت هم با استفاده از قدرت قانونی خود پاسدار و حافظ این حقوق باشند. این مدل که مورد حمایت کشورهای غربی است، چه مشکلاتی دارد و به نظر شما آیا مدل قابل اجرا و موفقی میتواند باشد؟
حقوق بشر نوع غربی ضمانت اجرا ندارد، چراکه قدرت و دولت نمیتواند حقوقساز باشد و حقوق ساخته و پرداخته دولتها نمیتواند فساد قدرت را از بین ببرد و این یک چرخه باطلی است که حق را دولتها و قدرتمداران میخواهند بسازند. دولتها و قدرتمداران نمیتوانند حق ساخته خود را برای کنترل فساد، ابزار قرار دهند.
قدرت، فساد میآورد و قدرت مطلق هم فساد مطلق میآورد، بنابراین چگونه قدرتمداران دستگاه حقساز میشوند و چگونه حق، قدرتی که آن را به وجود آورده است را کنترل میکند، در حالی که در منظومه حقوق اسلامی هم دولت و هم ملت تابع حقهای ایجاد شده توسط خدای متعال برای تحقق کرامت انسان هستند.
ما در 3 سطح میتوانیم با مدعیان حقوق بشر غربی گفتوگو کنیم.
سطح اول گفتوگو برای رسیدن به حق مطلق است. «قُلْ یَا أَهْلَ الْکِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى کَلِمَهٍ سَوَاءٍ بَیْنَنَا وَبَیْنَکُمْ أَلَا نَعْبُدَ إِلَاالله وَلَا نُشْرِکَ بِهِ شَیْئا وَلَا یَتَخِذَ بَعْضُنَا بَعْضا أَرْبَابا مِنْ دُونِ اللَهِ».
بر پایه این گفتوگو رسیدن به حق مطلق و شناخت حق مطلق پایه حقوق بشر است.حقوق بشر جهانی بر پایه توحید امکان تحقق وقوعی و امکان اجرای واقعی دارد.
سطح دوم گفتوگو، اگر اینها بگویند که ما خدا را قبول نداریم، ما میگوییم حقهایی بین بشر مشترک است که قراردادی باشد و بر پایه قرارداد و تعهد مورد قبول ملتها و دولتها و فرهنگ و تمدنهای گوناگون باشد. حق را نمیشود براساس قدرت برای فرهنگ و تمدن خاصی تحمیل کرد.
بنابراین مجموعه حقهایی که بر پایه عقد، عهد و قرارداد به وجود میآید، اینها را به عنوان حقوق مشترک انسانها به رسمیت میشناسیم و این حقها را مقدس میدانیم. «أَوْفُوا بِالْعُقُودِ» که باید به این عقدها و عهدها پایبند باشیم و نقض عهد و عقد جایز نیست.
سطح سوم گفتوگو با غربیها در معیارهای حقوق بشر، گفتوگوی اجرایی است که نقض و بیتوجهی به حقوق بشر را در کشورهایشان احصا کنیم و معیارهای دوگانه اینها را برشماریم و آنها هم همین معیارهای دوگانه را براساس حقوق بشر اسلامی بازگو کنند؛ همانگونه که خداوند میفرماید: «الْحَقِ أَحَقُ أَنْ یُتَبَعَ» و همانگونه که حضرت علی(ع) میفرمایند: «الحق أوْسَعُ الأشیاءِ فی التواصُفِ و أضْیَقُها فی التناصُفِ، لا یَجْری لأحدٍ إلا جَرى عَلَیهِ و لا یَجْری علَیهِ إلا جَرى لَهُ؛ حق در توصیف و گفتار گستردهترین چیزهاست اما در عمل تنگترین چیزهاست. کسى را حقى نیست جز آن که بر او نیز حقى است و بر او حقى نیست جز آن که او را نیز [بر دیگرى ]حقى است».
یعنی در مقام توصیف حقوق خیلی میتوان شعار داد اما در مقام عمل افراد از حق باز میایستند و در عمل ما باید در جست وجوی منظومهای باشیم که حقوق بشر اجرا شود.
* ضمانت اجرایی رعایت حقوق بشر در اسلام چیست؟ چرا که همان طور که اشاره کردید اینها در شعار زیباست ولی در مقام عمل ضمانتی وجود ندارد. پاسخ و راهحل اسلام برای این مساله چیست؟
به نظر میآید که امر به معروف و نهی از منکر در اسلام منظومه اجرایی حقوق بشر است. ایجاد مسؤولیت همگانی برای پایبندی به حقالله و حقالناس عمومی و فردی بر پایه امر به معروف و نهی از منکر طبق شرایط آن، ابزار تحقق حقوق بشر اسلامی است. این اصل مهم دولت را در مقابل مردم و مردم را هم در مقابل دولت مسؤول میداند. مردم در مقابل هم مسؤول هستند و سازمانهای دولتی را هم در مقابل هم مسؤول میداند که میتوانند نسبت به هم امر به معروف و نهی از منکر کنند.
* به فرمایش علامه طباطبایی امر به معروف و نهی از منکر قوه مجریه اسلام است اما حقوق بشر غربی در درون خود چنین ضمانتهای اجرایی ندارد و ضمانت اجرای حقوق بشر غربی قدرت دولتهاست و دولتهایی که سازنده حق باشند نمیتوانند ضمانت اجرایی این حق باشند بلکه حق را به نفع خودشان و برای خودشان تفسیر میکنند.
* اگر موافق باشید، بازگردیم به سؤال اول و اصلی این گفتوگو و بیشتر درباره تمایز حقوق بشر غربی و اسلامی صحبت کنیم. اعلامیههای حقوق بشر غربی و اسلامی را اگر آیینهای از حقوق بشر در این 2 مکتب بدانیم چه تفاوتهای بنیادینی بین این 2 وجود دارد؟
۱- حقوق بشر اسلامی تفاوت ریشهای و مبنایی با حقوق بشر غربی دارد. حقوق بشر اسلامی؛ بر پایه توحید و بندگی خدا و آزادی توأم با مسؤولیت انسان در برابر خداوند و حیات و کرامت انسانی و برادری و برابری و رحمت و مودت و جهاد و مقاومت و نفی ستمگری و ستمکشی و برقراری صلح و امنیت و همگرایی و عدالت و پیشرفت و ساخت تمدن نوین انسانی بر پایه اسلام استوار است. منظومه حقوق سهضلعی و بر حسب اهمیت ترتب دارد؛ حقالله و حق عمومی و حق فردی. در حالی که حقوق بشر غربی اولویت را به حق فردی با نگاه لیبرالیستی میدهد و حقالله را به طور کلی از دایره حقوق خارج میکند.
۲- حقوق بشر اسلامی در هستیشناسی و معرفتشناسی و انسانشناسی جامع؛ فطری؛ واقعگرا؛ متوازن و متعادل و پویا و الهامبخش و جهانشمول و تحققبخش منافع و آرزوهای همه بشریت و پایانبخش مشکلات و بحرانهای اساسی و دارای ضمانت اجراهای عینی در صورت درک حق و عدل و شناسایی آن توسط جامعه جهانی است؛ بر خلاف اعلامیه جهانی حقوق بشر که بر پایه الحاد و بیدینی و لیبرالیسم و امپریالیسم حقوقی فاتحان جنگ دوم جهانی تدوین شده است و صرفا فرهنگ و تمدنی را نمایندگی میکند که به آخر خط رسیده است و در حال فروپاشی است و با بحرانهای بزرگ دست و پنجه نرم میکند که فهرست برخی از این بحرانهای فلجکننده جامعه جهانی بیانگر این امر است.
بحران قدرت و مدیریت مسائل بنیادین انسان؛ ایجاد ناامنی؛ تروریسم و جرم و جنایتهای بیشمار؛ نابودی اخلاق و عاطفه و نگاه ابزاری به انسان و بردگی نوین و فساد و فروش و تجارت و انحطاط انسان و متلاشی کردن خانواده؛ ظهور و بروز تبعیض نژادی و فقر و شکاف طبقاتی و بیهویتی و گسست اجتماعی و بیمعنا بودن زندگی.
بر اساس اعلامیه حقوق بشر اسلامی، در عین لزوم تلاش برای اجرایی کردن مفاد آن در کشورهای اسلامی و بازسازی امت واحده اسلامی و ضرورت دفاع از حقوق ملتهای مظلوم فلسطین، یمن، بحرین و سایر ملتهای تحت ستم و تضمین حق مقاومت در برابر اشغالگران و متجاوزان و ناقضان حقوق بشر در سطح کشورهای اسلامی؛ لازم است نهضت مطالبهگری و گزارشگری نقض فاحش حقوقبشر در غرب را به طور جدی دنبال کرد. ما میتوانیم به طور فعال مدعی نقض فاحش حقوق بشر در غرب باشیم.
۳- شناسایی حقوق انسان در اسلام با احیای فطرت و کرامت انسان پیوند ناگسستنی دارد، در حالی که اعلامیه حقوق بشر غربی با تکرار حقوق طبیعی و تفسیر ناروا از آن، فطرت خدایی انسان را نادیده گرفته و با نگاه مکتب پوزوتویستی، کرامت انسان را در حد بعد حیوانی و بلکه پستتر از آن تنزل داده است.
انسان در نگاه اسلام، جانشین خدا در زمین است؛ «انی جاعل فیالارض خلیفه»؛ دارای کرامت عام و فراگیر در همه عرصههای وجودی؛ «لقد کرمنا بنی آدم» برخوردار از نعمتهای بیحد و حصر خداوند است؛ «و ان تعدوا نعمه الله لا تحصوها» و دارای استعداد و توانمندی غیرقابل وصف براساس اصل تسخیر «سخر لکم ما فی الارض جمیعا» و نیز امانتدار و مکلف به عمران و آبادانی و اصلاح جهان و مبارزه با فساد در سرتاسر گیتی «و حملها الانسان انه کان ظلوما جهولا» بر پایه کسب و ارتقای کرامت و رشد و تعالی انسانی «وفضلناکم على کثیر ممن خلقنا تفضیلا» جهت رسیدن به کمال انسانی و قرب الهی «قد افلح من تزکی» است.
بر خلاف اعلامیه حقوق بشر غربی که نظریه اراده و قدرت برتر مادی و غالب را بر اساس منطق فرعونی و استکباری ضد بشری را ملاک قرار داده است؛ «قد افلح الیوم من استعلی».
ارسال به دوستان
حذف سارا خادمالشریعه با پرچم اسپانیا مقابل دختر محجبه اندونزیایی
بد هم باختی!
سارا خادمالشریعه در رقابتهای جامجهانی از یک شطرنجباز اندونزیایی شکست خورد. سارا خادمالشریعه در نخستین حضور خود با تابعیت اسپانیا در رقابتهای جامجهانی از یک شطرنجباز اندونزیایی به نام «مدینه واردا اولیا» شکست خورد و از دور مسابقات حذف شد. این شطرنجباز که سال گذشته حواشی زیادی را برای شطرنج و کلا ورزش ایران به وجود آورد، حجاب را بهانه خروجش از ایران عنوان کرد. اگرچه بعدا مشخص شد به واسطه سرمایهگذاری 500 هزار یورویی همسرش در کشور اسپانیا، به دنبال ویزای طلایی این کشور بوده است. او پیشتر چند بار برای خروج همیشگی از ایران تلاش کرده بود اما اتفاقات سیاسی و اجتماعی پارسال، کاتالیزوری شد تا زودتر به خواستهاش برسد و مهمتر از همه بهانه حجاب را برای این رفتار خودش بتراشد.
خادمالشریعه پس از دیدار با نخستوزیر اسپانیا موفق شد از آب گلآلود فضای ملتهب آن روزهای ایران، ماهی درشت خود را صید کند. او که بارها تغییر تابعیت خود را انکار میکرد، سرانجام دی 1401 تصمیم نهاییاش را گرفت و برای اینکه نشان دهد این پشت پا زدن به کشور به خاطر زندگی شخصیاش نبوده، حجاب را بهانه کرد تا بلکه کمی از اپوزیسیون خارج از کشور، بابت این رفتارش، احترام دریافت کند.
در هر صورت او که دیگر برای پرچم و مردم ایران فعالیت نمیکند، در مسابقات جهانی در حالی که کشف حجاب کرده بود، برابر یک دختر محجبه از اندونزی قرار گرفت و با شکست برابر این حریف از دور مسابقات حذف شد! حذف او برابر یک دختر مسلمان با حجاب کامل قطعا پیام خاصی برای او خواهد داشت، البته اگر مانند قضیه سالها تلاش برای خروج از ایران و انکار آن، به این موضوع نگاه کند.
ارسال به دوستان
امضای چند سند همکاری و تفاهمنامه حاصل سفر 3 روزه امیرعبداللهیان به پاکستان
دعوت شریف از رئیسی
نامگذاری خیابانی در کراچی به عنوان امام خمینی (ره)
گروه سیاست خارجی: وزیر امور خارجه در سفری 3 روزه به پاکستان- که از روز چهارشنبه آغاز شد- با مقامات ارشد این کشور نظیر نخستوزیر، وزیر خارجه و رئیس مجلس سنا دیدار و گفتوگو کرد. حسین امیرعبداللهیان در دیدار با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان گزارشی از تفاهمات و توافقات انجام شده در مذاکرات مربوط به موضوعات سیاسی، اقتصادی، تجاری، امنیتی و مرزی ارائه کرد. وزیر امور خارجه بر موضوعات بانکی، تهاتر و خط انتقال گاز به عنوان مسائل مهم بین 2 کشور تاکید و بر اراده قاطع جمهوری اسلامی ایران در اجرای توافقات به عمل آمده در این سفر و توافقات پیشین تصریح کرد. امیرعبداللهیان در دیدار با نخستوزیر پاکستان راهکارهایی که میتواند در چارچوب حقوق بینالملل، همکاریهای اقتصادی و تجاری 2 کشور را توسعه دهد، تشریح کرد. شهباز شریف نیز در این ملاقات ضمن استقبال از سفر هیات جمهوری اسلامی ایران و تاکید بر دعوت خود از رئیسجمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد هیات ایرانی مدعو ملت پاکستان هستند. وی اظهار امیدواری کرد بعد از تحولات مربوط به انتخابات پاکستان، رئیسجمهور ایران نخستین رئیس دولتی باشد که به پاکستان سفر میکند. در این ملاقات همچنین درباره موضوعات مختلف منطقهای و بینالمللی از جمله تحولات افغانستان تبادل نظر شد. در جریان این سفر مراسم امضای تفاهمنامه همکاری 2 کشور با حضور حسین امیرعبداللهیان و بلاول بوتو زرداری، وزیران خارجه ایران و پاکستان در پایان مذاکرات رسمی آنان در اسلامآباد برگزار شد. مقامات ارشد پاکستان از جمله وزیران بازرگانی و امور اقتصادی این کشور نیز در این مراسم حضور داشتند. امیرعبداللهیان در ادامه سفر به پاکستان، عازم کراچی شد که بزرگترین مرکز مالی و بازرگانی و در واقع قلب اقتصادی این کشور به حساب میآید. بر این اساس اتاق بازرگانی ایران و اتاق بازرگانی کراچی سند همکاری تجاری و اقتصادی امضا کردند.
* تشریح توافقات تجاری ایران و پاکستان
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در تشریح توافقات تجاری شکل گرفته میان ایران و پاکستان گفت: در پی افزایش حجم مبادلات تجاری با پاکستان به رقم ۵ میلیارد دلار هستیم و تحقق حجم تجاری ۱۰ میلیارد دلاری را پیگیری میکنیم. مهدی صفری درباره برنامه 2 کشور برای افتتاح ۵ بازارچه مرزی میان ایران و پاکستان گفت: یکی از مسائل مهم با پاکستان موضوع تجارت است و ما تجارت با این کشور را بر مبنای تهاتر گذاشتهایم. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه در این سفر مکانیسم تهاتر میان ایران و پاکستان را تعریف کردیم، گفت: حال که برای طرف پاکستانی این موضوع تفهیم شد، میتوانیم تهاتر با پاکستان را افزایش دهیم. صفری گفت: در این سفر در زمینههای مختلف مالی، بانکی، انرژی، حملونقل هوایی و زمینی، گمرکات و کشاورزی با طرف پاکستانی توافقات خوبی به عمل آمد. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به طرح همکاریهای جامع تجاری میان ایران و پاکستان اظهار داشت: امروز این سند توسط وزرای خارجه ایران و پاکستان به امضا رسید که میتواند به عنوان نقشه راه همکاریهای تجاری 2 کشور به حساب آید. صفری تاکید کرد: حجم تبادلات تجاری میان ایران و پاکستان در حال حاضر 2.5 میلیارد دلار هست.
***
نامگذاری خیابانی در کراچی به عنوان امام خمینی (ره)
وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر به کراچی، از نام جدید خیابان اولد کلیفتون که به امام خمینی(ره) تغییر کرده است، رونمایی کرد. امیرعبداللهیان پس از ورود به کراچی و ادای احترام به بنیانگذار فقید پاکستان، از نام جدید خیابان اولد کلیفتون که به امام خمینی(ره) تغییر یافته است، رونمایی کرد. این اقدام به ابتکار سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کراچی انجام شده و با این کار، خیابان امام خمینی (ره) به خیابان شاهراه ایران وصل شده است. سرکنسولگریهای آلمان، چک، ایتالیا، امارات عربی متحده، افغانستان و چند کشور دیگر در خیابان شاهراه ایران قرار دارد.
ارسال به دوستان
بذرپاش: قیمت مسکن در کشور کاهش یافته است البته هنوز کاهش قیمتها مطلوب نیست
مسکن در مسیر ثبات
گروه اقتصادی: بررسی آمارهای رسمی ارائه شده از سوی مرکز آمار گویای آن است سرعت رشد تورم در بخش اجارهبها و مسکن در تیرماه کند شده است به طوری که تورم نقطه به نقطه اجارهبها به ۳۷,۹ درصد و تورم مسکن به ۳۸ درصد رسیده است که نشان از کاهش یک و 1,1 درصدی نسبت به ماه قبل دارد.
به گزارش «وطن امروز»، وزیر راه و شهرسازی خبر از کاهش قیمت مسکن در تمام شهرها و احتمال تسری این موضوع به بخش اجارهبها در آینده نزدیک داد. به گزارش «وطن امروز»، مهرداد بذرپاش گفت: درباره قیمتگذاری مسکنهای طرح ملی، از دلایلی که سبب افزایش قیمت در واحدهای ملی شد، کاهش تولید مسکن بود، زیرا تولید مسکن به پایینترین حد خود رسیده بود و سوداگریهای زیادی در حال انجام بود. وی ادامه داد: مسکن یکی از مهمترین کالاهای مورد نیاز مردم جامعه است و ما باید کمک کنیم این بازار به ثبات و آرامش برسد و دولت باید بیشترین سهم را در این حوزه داشته باشد. در کشور برای کاهش قیمت بررسیهای میدانی در حال انجام است و طی ۲ هفته آینده آمار دقیقتری را اعلام خواهیم کرد. وی گفت: همه شهرها مشمول کاهش قیمت شدند اما هر شهر با دیگری فرق دارد، البته هنوز کاهش قیمتها مطلوب نیست و هر چه قیمتها پایین رود تاثیرات را در بازار اجاره هم نشان خواهد داد و توقع ما از نظام بانکی این است که همکاری بیشتری داشته باشد. بررسیهای انجامشده از روند قیمت مسکن در کشور گویای بیمیلی افراد برای خرید و فروش مسکن بوده که خود عامل اصلی این کاهش قیمتها بوده است. کاهش قیمت مسکن در برخی کلانشهرها همچون تهران و البرز به وضوح قابل لمس است و حتی این روند به بسیاری از شهرهای اقماری تهران نیز سرایت کرده است. واسطههای ملکی معتقدند به دلیل ایجاد انتظارات کاهشی و همزمانی با ماه محرم، خریداران از بازار مسکن کنار کشیده و به نوعی رکود در این بازار حاکم شده است که انتظار میرود این شرایط که از ابتدای خردادماه آغاز شده، دستکم تا ۲۵ شهریورماه همزمان با پایان ماه صفر ادامه یابد.
فصل طلایی نقل و انتقالات در بازار مسکن - تابستان - به دلیل همزمانی با ثبات بازارهای موازی و افت نرخ ارز با رکود همراه شده و کسادی بازار که به شکل سنتی در ماههای محرم و صفر ایجاد میشود نیز این رکود را عمیقتر کرده است.
از ابتدای خردادماه که قیمت دلار در مسیر کاهش و ثبات قرار گرفت بازارهای مسکن، خودرو و طلا به آرامش رسیدند. در حال حاضر قیمت خودرو تا ۴۵ درصد کاهش یافته و بررسیها از بازار مسکن شهر تهران از افت ۱۵ تا ۲۰ درصدی نرخهای پیشنهادی حکایت دارد. در صورت ادامه رکود معاملات، قیمت آپارتمان ممکن است کاهش بیشتری را در آینده تجربه کند.
در حال حاضر برآورد میشود که تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن در تهران کمتر از ۳۰۰۰ فقره در ماه باشد؛ در حالی که طی سالهای اخیر به طور میانگین در تهران ماهانه ۱۵ هزار فقره خرید و فروش مسکن انجام شده است. از آذر سال گذشته تاکنون آمار رسمی از تعداد معاملات و قیمت مسکن در پایتخت ارائه نشده اما آنگونه که واسطههای ملکی میگویند به دلیل ایجاد انتظارات کاهشی و همزمانی با ماه محرم، خریداران از بازار مسکن کنار کشیدهاند. خرید و فروشهای سرمایهای نیز در شرایط فعلی وجود ندارد.
با توجه به دیرپذیر بودن بازار مسکن، برای ارزیابی از وضعیت آن دستکم باید یک فصل بگذرد. پایان ماه صفر یعنی ۲۵ شهریورماه رکود این بازار تقریبا ۴ ماهه میشود.
آنچه میتوان از اوضاع فعلی بازار مسکن استنباط کرد اینکه انتظارات کاهشی در بازار ایجاد شده و عرضه بیشتری نسبت به تقاضا وجود دارد، البته این رشد عرضه به معنای افزایش فروشندگان نیست بلکه به دلیل کاهش تعداد خریداران، تناسب بین عرضه و تقاضا به هم ریخته است. در واقع بازار با افزایش حجم عرضه در برابر تقاضا مواجه شده و این شرایط را به نفع متقاضیان تغییر میدهد.
* کاهش 3.8 درصدی تورم قیمت مسکن در تهران
در همین باره رئیس مرکز توسعه راهبردی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزههای سیاستگذاری و ایجابی، از بازگشت آرامش به بازار مسکن و کاهش تورم تقریبی 3.8 درصدی قیمت مسکن در روزهای پایانی تیر امسال نسبت به ماه گذشته در شهر تهران خبر داد. سیدجواد سادات افزود: بر اساس آمارها و برآوردهای انجام شده، متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران، در روزهای پایانی تیر نسبت به ماههای گذشته کاهش قابل توجهی داشته است به طوری که در روزهای پایانی تیر بر اساس آمارهای رسمی کاهش 3.8 درصدی قیمتها را شاهد بودیم. مشاور وزیر راه و شهرسازی گفت: اجرای شهر به شهر و محله به محله طرح ساماندهی واحدهای صنفی مشاوران املاک و شناسایی و برخورد با اخلالگران بزرگ حوزه بازار مسکن، رونمایی از سامانه دریافت کد رهگیری رایگان اجاره، اقدام جدی در حوزه شناسایی و دریافت مالیات از خانههای خالی، تصویب طرح تنظیم بازار زمین، مسکن و اجارهبها در مجلس و طرح الزام ثبت رسمی اموال غیرمنقول، از جمله اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی و کاهش نرخ تورم مسکن در شهر تهران و سراسر کشور بوده است. وی ادامه داد: همچنین تحویل زمین به بخشی از واجدان شرایط طرح حمایت از جوانی جمعیت، برداشتن گامهای بلندتر در حوزه عرضه مسکن، ترویج بسته نوزدهگانه تشویقی بازآفرینی شهری و تصویب مصوبه مبارزه با احتکار زمین در شورای عالی معماری و شهرسازی، از دیگر اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی و کاهش نرخ تورم مسکن در پایتخت و سراسر کشور بوده است.
* فعالان صنعت ساختمان از ظرفیتهای قانونی ایجادشده استفاده کنند
همچنین پنجشنبه هفته گذشته بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی صنعت ساختمان با حضور وزیر راه و شهرسازی فعالیت خود را آغاز کرد. مهرداد بذرپاش با اشاره به اینکه فعالان صنعت ساختمان از ظرفیتهای قانونی ایجاد شده استفاده کنند، از سیاست کاهش مصرف انرژی در واحدهای مسکونی، بازارسازی متفاوت برای صنعت ساختمان و خرید انبوه مصالح ساختمانی در وزارت راه وشهرسازی خبر داد. وی گفت: امروز فراوانی تولیدات ایرانی و محصولات ساختمانی، گستردهتر از مرزهای ایران شده و به خارج از مرزهای ایران کشیده شده است که نشان از رشد و بالندگی در صنعت ساختمان دارد. وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تولید سالانه یک میلیون واحد مسکونی علاوه بر قانون جهش تولید و برنامه رئیسجمهور، نیاز کشور است، احداث یک میلیون واحد مسکونی و رونق گرفتن تولید مسکن را تضمین مناسبی برای فعالان صنعت ساختمان و رشد تولید در این حوزه برشمرد.
* رشد ۴۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده
بذرپاش گفت: تمهیدات دولت برای تامین زیرساختهای مسکن اندیشیده شده و ارائه تسهیلات در بافتهای فرسوده برای تحریک طرف تقاضا و ایجاد مکانیزمهای شهرسازانه برای رونق ساختوساز نشان از فعالیتهای دولت برای رونق تولید مسکن دارد. عضو کابینه سیزدهم توضیح داد: شاهد رشد ۴۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده هستیم که بعد از ابلاغ بسته ۱۹ بندی، رشد قابل توجهی یافته است. بذرپاش همچنین از آمادگی وزارت راه و شهرسازی برای تدوین ضوابط برای رونق تولید مسکن در شورای عالی شهرسازی و معماری خبر داد و گفت: یکی از سیاستهای وزارت راه و شهرسازی توسعه شهرها در چارچوب قوانین و مقرارت شهری است. وی از تصویب احداث ۵۰ شهرک مسکونی و ۲۷ شهر جدید ساحلی خبر داد و گفت: این مصوبات ظرفیت مناسبی برای فعالان صنعت ساختمان به شمار میرود که ضرورت دارد از این ظرفیتها استفاده بهینه شود.
* ساخت خانههای یک طبقه حیاطدار
بذرپاش اتخاذ سیاستهای جدید در بخش مسکن روستایی را از دیگر برنامههای وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد و گفت: یکی از سیاستهای ما در دولت ساخت واحدهای یک طبقه ویلایی است که ضرورت دارد در ساخت آن از نمادهای تمدنی ایرانزمین بهره کافی ببریم. وی توضیح داد: اتخاذ سیاستهای کاهش مصرف انرژی در واحدهای مسکونی، بازارسازی متفاوت برای صنعت ساختمان و خرید انبوه مصالح ساختمانی بخشی از سیاستهایی است که در دستور کار قرار دارد. بذرپاش گفت: صادرات مصالح ساختمانی از دیگر موضوعاتی است که در دستور کار داریم و بناست در سفرهای خارجی و میزبانی از میهمانان خارجی این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
ارسال به دوستان
رزمایش اخیر سپاه در خلیجفارس چه پیامهایی برای آمریکا داشت؟
دست روی ماشه
گروه سیاسی: در روزهایی که آمریکاییها خبر از اعزام نیروی نظامی به خلیجفارس، به منظور مقابله با ایران میدهند، نیرویی دریایی سپاه اقدام به برگزاری یک رزمایش دریایی در خلیجفارس کرد؛ رزمایشی که بیش از هر چیز بیانگر آمادگی ایران برای تامین امنیت خلیج فارس و دفاع از جزایر ایرانی است. همچنین در جریان این رزمایش، شناورهای جدید نیروی دریایی سپاه به موشکهایی با برد 600 کیلومتر تجهیز شدند.
رزمایش اقتدار نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با محوریت دفاع مستحکم از جزایر ایرانی با تمرکز بر جزیره بوموسی در خلیج فارس برگزار شد.
این رزمایش با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه و جمعی از فرماندهان و مسؤولان نیروهای مسلح و مقامات محلی چهارشنبه هفته گذشته در جزیره بوموسی برگزار شد. این رزمایش با نام «سردار شهید اسحاق دارا» با هدف «نمایش اقتدار و آمادگیهای دفاعی رزمی نیروی دریایی سپاه در صیانت از امنیت خلیج فارس و جزایر ایرانی» و اجرای تمرینات و وضعیتهای متنوع توسط یگانهای رزمی عملیاتی، شناوری، موشکی، پهپادی، هوا دریا، جنگال و واکنش سریع، توسط گردانهای امام حسین(ع) استان هرمزگان و بسیج دریایی با پشتیبانی هوایی نیروی هوافضای سپاه برگزار شد.
* پیام اصلی این رزمایش چیست؟
یکی از نکاتی که باید در ارتباط با رزمایش ندسا به آن توجه کرد زمان و مکان برگزاری این رزمایش است. همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد این رزمایش نمایش اقتدار و آمادگیهای دفاعی رزمی نیروی دریایی سپاه در صیانت از امنیت خلیج فارس و جزایر ایرانی است اما در واقع پیامی به آمریکا و همپیمانانش برای حضور آنها در خلیج فارس است. روزهای پایانی تیرماه امسال بود که ستاد فرماندهی مرکزی ایالاتمتحده (سنتکام) اعلام کرد آمریکا علاوه بر ارسال جنگندههای اف ۳۵ و اف ۱۶ و ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده، بخشی از نیروهای یک واحد آبی - خاکی نیروی دریایی ارتش خود را نیز برای مقابله با ایران در خلیج فارس مستقر میکند. هفته گذشته نیز 4 مقام آمریکایی در گفتوگو با خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس ادعا کردند که ارتش ایالاتمتحده آمریکا در حال بررسی استقرار نیروی نظامی مسلح در کشتیهای تجاری است که از طریق تنگه هرمز عبور میکنند. بنابراین به نظر نمیرسد رزمایش اقتدار ندسا در این زمان و در این مکان تصادفی باشد و آنطور که پیداست، برگزاری رزمایش سردار شهید اسحاق دارا نیروی دریایی سپاه تحت عنوان رزمایش اقتدار حاوی پیام هشدار به آمریکاییهاست. البته جمهوری اسلامی ایران پیش از این نیز در تاریخ سوم مرداد امسال، با تجهیز 2 نیرویی دریایی ارتش و سپاه به موشک کروز «ابومهدی» که سرعتی بیش از هزار کیلومتر دارد، این هشدار را به آمریکا و کسانی که قصد ناامن کردن خلیجفارس را دارند صادر کرد که ایران در تامین امنیت خلیج فارس و دفاع از حاکمیت خود، تعارفی ندارد.
در جریان این رزمایش علاوه بر تمرینات مختلف، همچنین از 2 سلاح راهبردی که تازه به سد پدافندی و آفندی منطقه افزوده شده است، رونمایی و الحاق آنها انجام شد؛ سامانههای موشکی کروز دریایی قدیر و بالستیک فتح ۳۶۰ سامانههایی هستند که به تازگی به جزایر سهگانه منتقل شدهاند تا مدافعان جدید آنها باشند. اعلام شده برد این موشکها نسبت به نمونههای قبلی افزایش نیز داشته است.
سامانه موشکی «فتح۳۶۰» جزو دستاوردهای صنعت دفاعی کشورمان است که اخیراً نسخه مجهز به هوش مصنوعی آن وارد نیروی دریایی سپاه شد. برد این موشک سوخت جامد تا پیش از این اعلام شده بود ۱۲۰ کیلومتر است اما آنچه در گزارش پخش شده از شبکه خبر اعلام شد، برد این موشک به ۳۰۰ کیلومتر نیز افزایش یافته است. موشک کروز قدیر نیز اولین بار بهمنماه سال ۱۳۹۶ در جریان رزمایش مشترک محمد رسولالله(ص) ارتش برای نخستین بار شلیک شد.
این موشک از خانواده موشک کروز نور است که متخصصان صنایع دفاعی ایران از طریق افزایش بازدهی موتور و کاهش سوخت مصرفی، موفق به افزایش برد آن به 400 کیلومتر شدهاند.
البته اینها تنها موشکها و تسلیحات توپخانهای مدافع جزایر سهگانه نیستند و موشکهای خانواده فجر از جمله «فجر۳» و «فجر۵» نیز جزو موشکهای مستقر در این منطقه هستند.
* تجهیز شناورهای جدید سپاه به موشکهایی با برد 600 کیلومتر
فرمانده قرارگاه عملیاتی امام محمد باقر (ع) نیروی دریایی سپاه نیز در حاشیه برگزاری رزمایش اقتدار ندسا گفت: در این رزمایش شناورهای یگان ویژه شهید حججی با موشک برد بلند ۶۰۰ کیلومتر برای دفاع از حریم جزیره حضور داشتند و رزمندگان بسیجی با سرعت برای دفاع از جزیره بوموسی به وسیله هواپیما و شناورهای سبک و سنگین به جزیره اعزام شده و رزمندگان پس از ترابری هوایی و دریایی در مواضع از پیش تعیینشده برای دفاع از جزیره بوموسی مستقر شدند.
سردار عظمایی گفت: همچنین رژه خودرویی و دریایی با حضور بسیج دریایی و مردمی، صیادان و شناورهای موشکانداز، شناورهای شهید مهدوی، شهید رودکی، شهید ناظری، شناورهای موشکانداز تندر و شناورهای موشکانداز ذوالفقار و راکتاندازها در این رزمایش حضور داشتند. در بخشی از رزمایش هم بالگردها و هواپیماها شرکت داشتند و در بخش دیگر نیز عملیات هلیبرن ۵۰ چترباز با موقعیت اجرا شد.
فرمانده قرارگاه عملیاتی امام محمد باقر (ع) نیروی دریایی سپاه یکی از ویژگیهای مهم این رزمایش را بهکارگیری پهپادها و شناورهای بدون سرنشین با هوش مصنوعی ارتقا یافته عنوان کرد و افزود: در این رزمایش هواپیماهای بدون سرنشین، منطقه را از لحاظ اشراف اطلاعاتی رصد کردند.
سردار عظمایی اظهار داشت: این رزمایش را در جزیره بوموسی و جزایر نازعات، تنب بزرگ و کوچک برگزار کردیم که نیروهای بسیجی با سرعت بالا توسط بالگردهای نیروی دریایی سپاه و هواپیماهای پشتیبانی نیروی هوافضای سپاه به جزیره منتقل شدند. وی افزود: یکی از ویژگیهای رزمایش انتقال سریع نیروها از سرزمین اصلی به جزیره بوموسی و تنب بزرگ است که توسط بالگردها و هواپیما در کمتر از 15 دقیقه از ساحل به جزیره بوموسی رسیدند.
فرمانده قرارگاه عملیاتی امام محمد باقر (ع) نیروی دریایی عنوان کرد: منطقه خلیج فارس متعلق به ما و کشورهای همسایه است و ما باید خودمان با کشورهای همسایه امنیت آن را برقرار کنیم و جای کشورهای فرامنطقهای نیز اینجا نیست و آنها باید بروند و در ساحل و کشورهای خود امنیت برقرار کنند.
* ملتهای منطقه میتوانند امنیت خلیج فارس را تأمین کنند
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در آغاز رزمایش اقتدار نیروی دریایی سپاه در جزیره بوموسی گفت: سعادت مسلمانان همواره در گرو جهاد فی سبیلالله است. به همین دلیل، در منطق امیرمومنان علی(ع)، سربازان لشکریان و جنود الهی حصون رعیت هستند و قلعههای مستحکم دفاع از ملت به حساب میآیند.
سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه با اشاره به حضور بالنده، بانشاط و مقتدر رزمندگان شرکتکننده در این رزمایش، اظهار کرد: حضور با اراده شما در این میدان، نماد، محصول و عصارهای پرتراکم از مسیر جهادی است که رزمندگان ما و شهیدان والامقام و جانبازان و آزادگان سرافراز ما در طول این ۴۴ سال مجاهدت در مقابل دشمنان کوچک و بزرگ از خود نشان دادند.
سرلشکر سلامی تصریح کرد: به صورت طبیعی ما برای مرزهایمان ارزش و احترام فوقالعاده قائل هستیم. ما همان گونه که به استقلال، تمامیت ارضی، امنیت و آرامش کشورهای همسایه و مسلمانمان اعتقاد داریم، برای امنیت مرزهای خودمان و حفظ استقلال و دستاوردهای باشکوه انقلاب نیز ارزش و احترامی والا و بیش از جانها و قطرات خونمان قائل هستیم.
فرمانده کل سپاه بیان کرد: بلاد اسلامی سرزمین حضور و حاکمیت بیگانگان بیرون از این منطقه نیست. ملتها و دولتهای مسلمانان این منطقه خود قادر هستند در ترتیباتی برادرانه و مسلمانانه امنیت همه مناطق را برقرار کنند و نیازی به حضور هیچ بیگانهای نیست. این پیام همیشگی ما است.
فرمانده کل سپاه تاکید کرد: ما مصمم هستیم در هر جای مرزهای عزیز میهنمان از استقلال و تمامیت ارضی خود دفاع کنیم.
سرلشکر سلامی در پایان با قدردانی و سپاس از رزمندگان حاضر در رزمایش اقتدار نیروی دریایی سپاه، خاطرنشان کرد: دشمن همواره وقتی شما را میبیند یأس در دل او جا میگیرد. بودن شما انتقال ناامیدی و یأس به درون رویاهای دشمن است، شما تکیهگاههای مطمئن مستحکم و معتمد این ملت هستید، تا چشمهای نافذ شما بیدار است گامهای ثابت شما در صحنه استوار است و تا دستهای شما روی ماشههاست، مردم ما آرام هستند و سرزمین ما امن و کشورمان ایمن است.
سرلشکر سلامی در حاشیه برگزاری این رزمایش همچنین گفت: پیام رزمایش نیروی دریایی سپاه این است که کشورهای منطقه و دولتهای مسلمان مستقر در کرانههای شمالی و جنوبی خلیج فارس به تنهایی و بر اساس اخوت و مودت اسلامی و در یک ترتیبات امنیت منطقهای قادر هستند امنیت منطقه خلیج فارس را برقرار کنند. فرمانده کل سپاه تاکید کرد: هیچ نیازی به حضور آمریکا یا متحدان اروپایی آمریکا و یا غیر اروپایی آمریکا برای اینکه در این منطقه حضور داشته باشند، وجود ندارد.
* جزایر خلیج فارس ناموس ملت بزرگ ایران است
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز در حاشیه برگزاری رزمایش اقتدار و پدافند دفاع مستحکم نیروی دریایی سپاه گفت: جزایر خلیج فارس نگین درخشانی هستند که تا ابد بر تارک آب و خاک میهن اسلامی ما میدرخشند. جزایر خلیج فارس ناموس ملت بزرگ ایران اسلامی هستند و ما فرزندان این ملت غیور موظف هستیم از نوامیس خود دفاع کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: امنیت منطقه خلیج فارس منفعت مشترک کشورهای خلیج فارس است. ما کشورهای خلیج فارس منافع مشترکی داریم، ما با هم برادر و همسایهایم، امنیت اینجا به نفع همه ما است. اگر خلیج فارس که سرشار از منابع غنی انرژی است امن باشد، همه ما و حتی همه جهان از ثمرات این امنیت بهرهمند میشوند.
سردار علیرضا تنگسیری همچنین گفت: خلیج فارس متعلق به همه کشورهای این منطقه است و همه کشورها نسبت به حدود و ثغور جغرافیایی خود حساسیت دارند و ما هم در حفاظت و حراست از تمامیت سرزمینی میهن اسلامی، ذرهای کوتاهی نمیکنیم.
فرمانده نیروی دریایی سپاه با اشاره به اینکه کشورهای فرامنطقهای نباید ثبات امنیت این منطقه حساس را با القای توهمات تفرقهافکنانه دچار خدشه کنند، تصریح کرد: کشورهای منطقه باید بسیار مواظب باشند و مدبرانه خود را از شر توطئهها و نقشههای شوم تفرقهافکنانه کشورهای فرامنطقهای باز بدارند، چرا که آنها به هیچ وجه خیرخواه ملت و دولتی نبوده و نخواهند بود و این موضوع تأسفآور در طول تاریخ جهان متأسفانه به کثرت تکرار و تجربه شده است.
ارسال به دوستان
برخی منابع گفتهاند سرکرده گروهک تروریست رجوی از سوی آلبانی ممنوعالورود شده است
منافقین در کابوس بیپایان
گروه سیاسی: پسلرزههای نقره داغ شدن گروهک تروریست منافقین در آلبانی همچنان ادامه دارد. در روزهای اخیر برخی خبرگزاریهای رسمی ایران از جمله تسنیم به نقل از منابع آگاه امنیتی گزارش دادند مریم رجوی، سرکرده گروهک تروریست منافقین از ورود به آلبانی منع شده است. بنا بر اعلام منابع آگاه امنیتی، دادگاه ضدتروریسم آلبانی طی حکمی مریم رجوی را که پیشتر به فرانسه رفته بود، ممنوعالورود کرده و سرکرده منافقین نمیتواند به مقر منافقین در تیرانا موسوم به «اشرف 3» بازگردد. به گفته این منابع، دادگاه ضدتروریسم آلبانی پس از بررسی مستندات موجود مبنی بر هدایت اقدامات تروریستی توسط منافقین در داخل ایران، حکم ممنوعیت ورود رجوی به آلبانی را صادر کرده است.
30 خرداد امسال بود که پلیس آلبانی با حمله به مقر گروهک منافقین در پایتخت این کشور، دهها نفر از منافقین را بازداشت کرد. در جریان این عملیات ضدتروریستی، اعضای سازمان تروریستی منافقین با یگان ضدتروریسم پلیس آلبانی درگیر شدند که طی آن یک نفر از منافقین (عبدالوهاب فرجینژاد) کشته و 36 نفر دیگر از تروریستها زخمی شدند. بنا بر اعلام منابع آگاه، مریم رجوی همزمان با حمله پلیس آلبانی به اشرف 3، به مقصد فرانسه فرار کرد و تا امروز به دلیل ممنوعالورود بودن، نتوانسته به تیرانا بازگردد.
چند روز پس از این اقدام دولت آلبانی، «ادی راما» نخستوزیر این کشور در نخستین اظهاراتی که در ارتباط با اتفاقات روز 30 خرداد داشت، گفت: کشور ما به عنوان یک سنگر در جنگی استفاده میشود که جنگ ما نیست. اگر سازمان مجاهدین خلق به دنبال سوءاستفاده از خاک آلبانی برای جنگ با ایران است، باید خاک آلبانی را ترک کند.
* تروریست به پایان سلام کن
در اغتشاشاتی که پاییز سال قبل به بهانه فوت مهسا امینی به راه افتاد، شاهد میدانداری گروهک تروریست منافقین برای ایجاد آشوب و ناامنی، در راستای پروژه براندازی جمهوری اسلامی بودیم. چنانکه تعداد بالایی از هستههای ترور و خرابکاری که در آن روزها از سوی سربازان گمنام امام زمان(عج) زیر ضربه رفت، وابسته به منافقین بودند. با این حال اتفاقی که افتاد، نه سقوط جمهوری اسلامی که رقم خوردن شکستی دیگر برای گروههای اپوزیسیون ایرانی بود اما گروهک تروریست منافقین در مقایسه با دیگر افراد و گروههای ضدایرانی، بیشترین هزینه را برای ایجاد آشوب در ایران پرداخت؛ هزینهای که دومینووار دامن این گروهک تروریست را گرفته و تا امروز نیز ادامه دارد؛ اتفاقاتی که حمله پلیس آلبانی به مقر منافقین، سرآغاز آن بود. کمتر از 40 روز پس از این حمله، دستگاه قضایی کشورمان در اطلاعیهای اعلام کرد 104 نفر از اعضای فعال منافقین تحت پیگرد قرار دارند و باید پای میز محاکمه بیایند. حجتالاسلام غلامحسین محسنیاژهای نیز در اظهاراتی اعلام کرد: ستادی را مأمور کردهایم تا پروندههای گروهکهایی که علیه مردم و کشور دست به جنایت میزدند، به سرانجام برسد. پیش این نیز وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در بیانیهای که در واکنش به عملیات پلیس آلبانی علیه منافقین صادر کرد، ضمن تقدیر از اقدام آلبانی علیه تروریستهای منافق، به سلسله اقدامات جنایتکارانه این سازمان در جریان اغتشاشات 1401 اشاره و تاکید کرده بود ایران تعقیب تروریستها را در خارج از مرزهای خود به صورت جدی دنبال میکند.
اکنون به نظر میرسد حضور فعال منافقین در اغتشاشات سال قبل، دستگاه قضا و نهادهای امنیتی ایران را به این نتیجه رسانده که کار این گروهک تروریستی را برای همیشه یکسره کنند و از همین رو باید گفت ممنوعالورود شدن مریم رجوی به آلبانی نیز در همین راستا قابل تحلیل است.
ارسال به دوستان
تیمملی کشتی فرنگی نوجوانان ایران برای دومین سال متوالی قهرمان جهان شد
بر بام دنیا
تیمملی کشتی فرنگی نوجوانان ایران با کسب یک طلا، یک نقره و ۲ برنز به عنوان قهرمانی جهان دست یافت. رقابتهای کشتی فرنگی نوجوانان قهرمانی جهان روزهای ۹ تا ۱۱ مرداد در شهر استانبول ترکیه برگزار شد که در پایان تیم ایران با مدال طلای پیام احمدی در وزن ۴۸ کیلوگرم، مدال نقره احمدرضا محمدیان در وزن ۷۱ کیلوگرم و ۲ مدال برنز علیرضا امیری در وزن ۴۵ کیلوگرم و امیرحسین عبدولی در وزن ۱۱۰ کیلوگرم به عنوان قهرمانی دست یافت. در ردهبندی تیمی ایران با ۱۱۳ امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت و تیمهای آذربایجان با ۱۰۸ و گرجستان با ۹۶ امتیاز دوم و سوم شدند. کشتی فرنگی نوجوانان ایران سال گذشته نیز در غیاب روسها با یک مدال طلا، ۲ نقره و ۴ برنز و مجموع ۱۳۵ امتیاز عنوان قهرمانی جهان را کسب کرد.
* نتایج نمایندگان کشورمان
در وزن ۴۵ کیلوگرم علیرضا امیری در دور نخست با نتیجه ۱۱ بر صفر هنری اصلیکیان از آمریکا را شکست داد. وی در دور دوم با نتیجه ۸ بر یک ایگور کازاک از مولداوی را مغلوب کرد و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. امیری در این مرحله با نتیجه ۵ بر یک مغلوب توران داشدمیراف از آذربایجان شد و به دیدار ردهبندی رفت. وی در این دیدار با نتیجه ۵ بر یک کادیربک المانبتوف از قرقیزستان را شکست داد و به مدال برنز دست یافت.
در ۴۸ کیلوگرم پیام احمدی در دور نخست با نتیجه ۸ بر صفر ماکسیم بارادزیاک از بلاروس را از پیش رو برداشت. وی در دور بعد با نتیجه ۱۰ بر صفر هاروکو شینا از ژاپن را مغلوب کرد. احمدی در دور بعد مقابل النار زیادوف از آذربایجان با نتیجه ۴ بر ۲ به برتری دست یافت و راهی مرحله نیمهنهایی شد. وی در این مرحله با نتیجه ۳ بر ۲ از سد مورات خاتیت از روسیه گذشت و به دیدار فینال راه یافت. احمدی در این دیدار با نتیجه ۴ بر صفر شهرزاد روزیخانوف، قهرمان آسیا از ازبکستان را شکست داد و به مدال طلا دست یافت.
در وزن ۵۱ کیلوگرم محمدمعراج مهمدی پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه ۴ بر صفر و ضربه فنی مغلوب آرتور برویان از ارمنستان شد و با توجه به حضور حریفش در دیدار فینال به گروه بازندهها رفت. وی در این گروه مقابل حسنالدین اولوگبکوف از ترکمنستان با نتیجه ۴ بر صفر و ضربه فنی شکست خورد و از دور رقابتها کنار رفت.
در وزن ۵۵ کیلوگرم محمدرضا غلامی پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه ۶ بر یک شو تاکاهاشی از ژاپن را مغلوب کرد. وی در دور سوم با نتیجه یک - یک از سد یوری کاراپتیان از ارمنستان گذشت و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. غلامی در این مرحله با نتیجه ۱۰ بر ۷ مقابل جوردین رانی از آمریکا مغلوب شد و به دیدار ردهبندی رفت. وی در این دیدار با نتیجه ۱۱ بر ۲ مقابل آیتجان خالماخانوف از ازبکستان مغلوب و پنجم شد.
در ۶۰ کیلوگرم علی دزفولینژاد در دور اول با نتیجه ۱۰ بر صفر کمال شهباز از ترکیه را از پیش رو برداشت. وی در دور دوم با نتیجه ۳ بر ۲ از سد کاجتان یاکوبوفسکی از لهستان گذشت. وی در دور سوم با نتیجه ۸ بر ۴ مقابل کریل والیوسکی از بلاروس شکست خورد و با توجه به شکست حریفش در مرحله نیمهنهایی، از دور رقابتها حذف شد.
در وزن ۶۵ کیلوگرم امیرمهدی سعیدینوا در دور اول با نتیجه ۶ بر یک مغلوب زالان پک از صربستان شد و با توجه به شکست حریفش در دور بعد از دور رقابتها حذف شد.
در وزن ۷۱ کیلوگرم احمدرضا محمدیان در دور نخست با نتیجه ۹ بر صفر آنتونی تریتر از لهستان را مغلوب کرد. وی در دور دوم با نتیجه ۵ بر ۲ گور خاچاتریان از ارمنستان را شکست داد. محمدیان در دور سوم با نتیجه ۴ بر ۳ لوکا لومادزه از گرجستان را از پیش رو برداشت و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. وی در این مرحله با نتیجه ۴ بر صفر الکان باکار از ترکیه را شکست داد و به دیدار فینال راه یافت. وی در این دیدار با نتیجه ۶ بر ۵ مغلوب آریوناس کولیتسوپولوس از یونان شد و به مدال نقره رسید.
در ۸۰ کیلوگرم علیرضا عباسی در دور اول با نتیجه ۹ بر صفر محمد النجار از فلسطین را مغلوب کرد. وی در دور دوم با نتیجه ۶ بر ۳ بیباریس شیمیربک از قزاقستان را از پیش رو برداشت. وی در دور سوم با نتیجه ۱۱ بر ۲ مقابل تایزو یوشیدا از ژاپن مغلوب شد و با توجه به حضور حریفش در دیدار فینال، به گروه بازندهها رفت. وی در این گروه با نتیجه ۳ بر صفر امیر دایال از ترکیه را مغلوب کرد و به دیدار ردهبندی راه یافت. عباسی در این دیدار با نتیجه ۲ بر یک مقابل ولادیسلاو دوبروسکی از بلاروس مغلوب و پنجم شد.
در وزن ۹۲ کیلوگرم علیاکبر اصغریولدی در دور اول با نتیجه یک - یک از سد آندری رودین از کرواسی گذشت. وی در دور دوم با نتیجه ۲ بر صفر مغلوب صبا پورتسلادزه از گرجستان شد و با توجه به راهیابی حریفش به دیدار فینال به گروه بازندهها رفت. اصغری در این گروه با نتیجه ۳ بر یک سرداربک رستماف از ازبکستان را از پیش رو برداشت و به دیدار ردهبندی راه یافت. وی در این دیدار با نتیجه ۳ بر یک مقابل میکائیل اسماعیلاف از آذربایجان مغلوب و پنجم شد.
در وزن ۱۱۰ کیلوگرم امیرحسین عبدولی در دور نخست با نتیجه ۱۲ بر ۳ دانیلا زوبکوف از مولداوی را شکست داد. وی در دور دوم الدار لازار از بلاروس را با نتیجه ۸ بر صفر مغلوب کرد. عبدولی در دور سوم با نتیجه ۸ بر صفر آندرس کرن از اسلواکی را از پیش رو برداشت و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. وی در این دیدار مقابل جمال باکیر از ترکیه با نتیجه ۴ بر ۲ مغلوب شد و به دیدار ردهبندی رفت. عبدولی در این دیدار با نتیجه ۲ بر صفر محمد فرج احمد از مصر را شکست داد و به مدال برنز دست یافت.
* محرومیتی که باعث قهرمانی ایران شد
قهرمانی کشتی فرنگی نوجوانان ایران در رقابتهای جهانی ترکیه در شرایطی به دست آمد که روسها به مراتب عملکرد بهتری داشتند اما محرومیت آنها از حضور روی سکوی تیمی، باعث شد تیم ایران بهرغم پسرفت نسبت به سال پیش، باز هم قهرمان جهان شود. تیم ملی کشتی فرنگی نوجوانان ایران با کسب یک طلا، یک نقره و ۲ برنز و مجموع ۱۱۳ امتیاز عنوان قهرمانی رقابتهای جهانی ترکیه را به دست آورد.
اما این قهرمانی در حالی به دست آمد که روسیه پس از مدتی غیبت در رقابتهای بینالمللی کشتی، در این مسابقات بهترین عملکرد را داشت و موفق به کسب ۲ طلا، ۳ نقره و ۳ برنز شد و در حقیقت قاطعانه به عنوان قهرمانی رسید اما به این دلیل که مدالها و امتیازات این تیم به دلیل تحریم، در ردهبندی تیمی لحاظ نمیشود، از رسیدن به عنوان قهرمانی تیمی بازماند تا تیم ایران به عنوان قهرمانی برسد. روسها همچنین با نام بیطرف در این مسابقات حضور داشتند و سرود ملی این کشور نیز پس از کسب ۲ مدال طلا در سالن مسابقات پخش نشد. حضور روسیه در رقابتهای جوانان جهان به میزبانی اردن نیز قطعی است و به احتمال زیاد در رقابتهای جهانی بزرگسالان نیز حضور خواهند داشت؛ اتفاقی که بدون شک کار کشتی ایران را بیش از پیش سخت خواهد کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|