|
جواد قارایی: مهاجرتم صحت ندارد
ایرانگرد ماند
دعوت عمانیها از قارایی برای ساخت مستندی درباره جاذبههای طبیعی این کشور
«جواد قارایی مهاجرت کرد» این تیتری بود که دیروز در خروجی برخی رسانهها قرار گرفت؛ خبری که واکنش همه را برانگیخت.
سازنده مستند «ایرانگرد» که اواخر ماه گذشته میهمان خبرگزاری هنرآنلاین بود، تاکید کرده بود دغدغه اول من «ایران» است. کسی که دغدغه اولش مادر بیمارش در خانه است، آیا میتواند به خارج از کشور برود یا در داخل کار اقتصادی انجام دهد؟ نه! نمیتواند، چون تمام تمرکز او بر درمان و مراقبت از مادر بیمارش است. من هم مادرم؛ «ایران» است و دغدغه اصلیام مراقبت و نگهداری از اوست.
قارایی گفت: من تمام وقت خود را صرف «ایرانگرد» میکنم. هر چند از داخل و خارج کشور پیشنهادات زیادی داشتم و دارم اما اولویت بنده تا آخر عمر تولید مجموعه جدید ایرانگرد و ایرانگرد کوچک و «سفر به سرزمین توریستها» یا همان رویاها برای صداوسیماست تا هموطنانم در هر کجای ایران و جهان به راحتی بتوانند از این مجموعهها بهرهمند شوند.
وی همچنین دیروز در گفتوگو با «هنرآنلاین» اظهار کرد: من پیش از این هم گفتهام تحت هیچ شرایطی از ایران مهاجرت نمیکنم و حرف مرد هم یکی است. موقعیتهای زیادی داشتم که به کشورهای مختلف مهاجرت کنم اما افتخار میکنم که همیشه در کشور خودم ماندهام و حتی فرزندم را در ایران به دنیا آوردهام و شناسنامهاش ایرانی است. من هیچگاه مهاجرت نکردم و مهاجرت هم نمیکنم؛ دوست دارم در حوزه تخصصی خودم که به آن عشق دارم کار کنم، در صنعت گردشگری که حوزه حرفهای من است در جلسهای به عمان دعوت شدم و قرار است مجموعه مستندی به این منظور بسازم.
ارسال به دوستان
۱۴۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن در بافتهای فرسوده به مرحله ساخت رسید
شروع احیای بافت فرسوده
رشد ۱۶ درصدی ساخت مسکن در بافتهای فرسوده پس از طراحی و ابلاغ بسته تشویقی ۱۹ بندی وزارت راه و شهرسازی
بر اساس اطلاعاتی که سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی در اختیار رسانهها قرار داده، تا پایان تیر سال جاری، ۱۹۴ واحد راکد احیا شده است. تا پایان تیر امسال ۱۹۴ واحد راکد احیا و ظرفیت ۲۶۱ واحد تولیدی که زیر ظرفیت فعالیت میکردند، افزایش یافته است.
بیشترین واحدهای احیاشده به ترتیب در آذربایجان غربی، تهران و استان مرکزی بوده که به ترتیب ۲۰، ۱۷ و ۱۷ واحد در آنها احیا شده، اما در ایلام، خراسان شمالی و هرمزگان در سال جاری هیچ واحدی احیا نشده است.
همچنین در مدت یادشده ۵۹ واحد صنعتی در اصفهان، ۳۶ واحد در استان مرکزی، ۱۷ واحد در هر یک از استانهای کردستان و کرمان، افزایش ظرفیت داشتهاند اما ۱۲ واحد شامل ایلام، آذربایجان غربی، بوشهر، خراسان شمالی، سمنان، فارس، قزوین، کهگیلویهوبویراحمد، گلستان، گیلان و هرمزگان، هیچ افزایش ظرفیتی نداشتهاند.
طبق اعلام رئیس پیشین هیأت مدیره سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، برنامهریزی این سازمان احیای ۲۰۰۰ واحد راکد تولیدی در سال جاری است و سال گذشته بیش از ۱۷۵۰ واحد راکد تولیدی حوزه صنعت در کشور به چرخه تولید بازگشته است، همچنین سال گذشته ۲۷۰۰ واحد تولیدی که زیر ۵۰ درصد ظرفیت خود کار میکردند به بالای ۵۰ درصد ظرفیت رسیدهاند.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران چند سال است احیای واحدهای راکد را در دستور کار قرار داده و سال گذشته نیز برای احیای ۱۹۸۷ واحد تولیدی راکد در شهرکها و نواحی صنعتی کشور هدفگذاری شد و پیشبینی شده که با احیای این تعداد واحد برای ۳۵ هزار و ۷۶۶ نفر شغل ایجاد شود، همچنین برای احیای ۴۰۰ واحد تولیدی راکد در خارج از شهرکها و نواحی صنعتی نیز برنامهریزی شده بود.
نتیجه طرح پایش واحدهای صنعتی غیرفعال کل کشور نشان میدهد ۱۲ هزار و ۶۷ واحد راکد شامل ۶۸۱۴ واحد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی و ۵۲۵۳ واحد در خارج از آنها شناسایی شده است. از مجموع واحدهای صنعتی راکد شناساییشده ۶۲ درصد از طریق شیوههای فنی بازفعالسازی، امکان راهاندازی مجدد دارند که در صورت تحقق آن، بیش از ۱۶۷ هزار فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد شد.
همچنین بر اساس اعلام مدیران بنگاههای اقتصادی راکد کل کشور در سال قبل، ۴۴ درصد واحدهای غیرفعال مشکل کمبود نقدینگی، ۱۶ درصد مشکل نبود تقاضا و بازار، ۱۱ درصد مشکل کمبود مواد اولیه، ۱۰ درصد مشکل فرسودگی ماشینآلات، ۹ درصد مشکلات حقوقی با سازمانها و دستگاهها، ۸ درصد مشکلات زیرساختی و ۲ درصد مشکلات مالکیتی و سهامداری دارند.
ارسال به دوستان
ادامه رونمایی از دستاوردهای دفاعی ایران همزمان با تهدیدات اخیر آمریکاییها؛ سامانهها و تجهیزات راهبردی جدید موشکی، پهپادی و جنگ الکترونیک رونمایی و به نیروی دریایی سپاه ملحق شد
آماده در خلیجفارس
گروه سیاسی: در ادامه روند ارتقای توانمندیهای دفاعی - دریایی نیروهای رزمی ایران، روز گذشته سامانهها و تجهیزات راهبردی جدید نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حوزههای موشکی، پهپادی و جنگ الکترونیک رونمایی و به توانمندیهای این نیرو ملحق شد.
اما این رونمایی تنها خبر 15 روز اخیر در حوزه اقتدار رزمی دریایی ایران نبوده است. هفته گذشته نیز نیروی دریایی سپاه اقدام به برگزاری یک رزمایش در خلیجفارس با محوریت دفاع مستحکم از جزایر ایرانی با تمرکز بر جزیره بوموسی برگزار کرد؛ رزمایشی که بیش از هر چیز بیانگر آمادگی ایران برای تامین امنیت خلیجفارس و دفاع از جزایر ایرانی بود. اوایل مردادماه امسال نیز موشک کروز ابومهدی، ساخته وزارت دفاع که بیش از 1000 کیلومتر برد دارد و میتواند هر ناوچه و ناوشکن را در هر نقطه از دریا منهدم کند، به یگانهای دریایی ارتش و سپاه ملحق شد اما این اقدامها را در این برهه زمانی کوتاه و در این منطقه خاص و استراتژیک نمیتوان تصادفی دانست و درواقع پیام هشدارآمیز به حضور تهدیدآمیز آمریکا در خلیجفارس است.
روزهای پایانی تیرماه امسال بود که ستاد فرماندهی مرکزی ایالاتمتحده (سنتکام) اعلام کرد آمریکا قصد دارد علاوه بر ارسال جنگندههای اف ۳۵ و اف ۱۶ و ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده، بخشی از نیروهای یک واحد آبی - خاکی نیروی دریایی ارتش خود را نیز برای مقابله با ایران در خلیجفارس مستقر کند. هفته گذشته نیز 4 مقام آمریکایی که خواستند نامشان فاش نشود، در گفتوگویی با خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس ادعا کردند ارتش ایالاتمتحده در حال بررسی استقرار نیروی نظامی مسلح در کشتیهای تجاری است که از تنگه هرمز عبور میکنند.
از این رو میتوان اقدامات یگانهای دریایی ایران در سپاه و ارتش، تجهیز آنها به موشکهای کروز و بالستیک بهروز و مجهز به هوش مصنوعی، پهپادها و سامانههای پیشرفته را در واقع پیامی قاطع به آمریکا دانست که یانکیها و همپیمانانشان حق بازگشت به این منطقه را ندارند و خلیجفارس متعلق به ایران و کشورهای همسایه است و جای کشورهای فرامنطقهای اینجا نیست.
همانطور که ابتدا اشاره شد، صبح روز گذشته مراسم یازدهمین آیین الحاق سامانهها و تجهیزات تخصصی و دفاعی راهبردی به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دریادار پاسدار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه و جمعی از مقامات لشکری و کشوری برگزار و صدها سامانه و تجهیزات راهبردی جدید نیروی دریایی سپاه رونمایی و به این نیرو ملحق شد. این سامانهها و تجهیزات، محصول تلاش دانشمندان و متخصصان سازمان هوافضا، سازمان صنایع دریایی، سازمان هوایی و صنایع الکترونیک وزارت دفاع، همچنین شرکتهای دانشبنیان، بخش خصوصی و مراکز تخصصی نیروی دریایی سپاه است.
انواع پهپادهای شناسایی، اطلاعاتی، تهاجمی و رزمی؛ انواع خودروهای پشتیبانی و فرماندهی؛ سامانههای جمعآوری، آفند و پدافند الکترونیکی در حوزه جنگال از سامانهها و تجهیزات جدیدی رونمایی شدهاند، همچنین انواع کامیونهای پرتاب موشکهای کروز به همراه سامانههای راداری و فرماندهی و چند صد موشک کروز و بالستیک از برد 300 تا 1000 کیلومتر نیز از جمله سامانهها و تجهیزاتی است که به توان نیروی دریایی سپاه ملحق و افزوده شد.
* استقرار موشکهای مجهز به هوش مصنوعی
فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز استقرار موشکهای برخوردار از فناوری هوش مصنوعی و افزایش برد آشکارسازی سامانههای جنگ الکترونیک را از شگفتیسازیهای برنامه الحاق جدید این نیرو دانست. دریادار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه در حاشیه یازدهمین آیین الحاق سامانهها و تجهیزات تخصصی و دفاعی راهبردی به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه گفت: با الحاق این تجهیزات تخصصی و دفاعی، نیروی دریایی سپاه با هدایت فرمانده ولایی، رشید، بصیر و شجاع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سرلشکر حسین سلامی و تلاش دانشمندان و مهندسان جوان و متعهد انقلابی توانسته است گام مهم و موثری در ارتقای سطح توان رزم دریایی رقم زند. وی در ادامه اظهار کرد: در این مرحله، الحاق تجهیزات، تخصصی و دفاعی موشکی، پهپادی و جنگالی به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه انجام شده است.
تنگسیری در بیان ویژگیها و مزیتهای سامانهها و تجهیزات الحاقشده خاطرنشان کرد: از ویژگی موشکهای جدید کروز و بالستیک افزایش برد، کاهش زمان آمادهسازی، شلیک چرخشی و از پشت موانع، مقابله با جنگ الکترونیک دشمن، تغییر هدف پس از شلیک و بهرهگیری از فناوری هوش مصنوعی است. فرمانده نیروی دریایی سپاه همچنین تصریح کرد: در سامانههای پهپادی نیز میتوان به افزایش زمان پرواز، بزرگ و سنگینتر شدن سر جنگی، مقابله جنگ الکترونیک دشمن، شلیک به اهداف متحرک و شناسایی دقیق اهداف دریایی اشاره کرد.
وی در ادامه افزایش برد آشکارسازی، مقابله هدفمند با سامانههای دشمن و قابلیت انجام امور و فرآیند شناسایی در همه باندها را از دیگر قابلیتهای جدید سامانههای افزودهشده جنگ الکترونیک به توان و سازمان دفاعی نیروی دریایی سپاه برشمرد.
* قدرت ایران از توان کنترل و مقابله دشمن عبور کرده است
سرلشکر حسین سلامی نیز در این مراسم با بیان اینکه امروز در امتداد ۴۵ سال گذشته برای ما یک روز خاطرهانگیز و فراموشنشدنی و در واقع «یومالله» است، اظهار کرد: ما آموختهایم از میان دشمنیها، سختیها، فشارها و جنگها قدرت اسلام را تکوین و تکامل بدهیم و با حرکت از درون خطرات و گذرگاه تهدیدها و از میان نیازها، احساس قدرت و ضرورت قوی شدن را بیابیم. وی در ادامه افزود: ملتهایی استقلال و کرامتشان حفظ میشود که قدرتمند باشند. ملت ایران با آگاهی از نظام ناعادلانه موجود برای ساخت قدرت که در نگاه قدرتها، ضعیفها اهمیتی جز تسلط بر سرنوشت آنها ندارد، راه قوی شدن را یافته است و مجهز شدن برای جهاد پیروزمندانه و شرافتمندانه را ضامن سعادت خود میداند.
فرمانده کل سپاه تأکید کرد: امروز به واسطه شناخت و درگیری با دشمن رشد کردهایم. با سابقه دههها ایستادگی در میدان تهدیدها و مخاطرات، راه مقتدر شدن را پیدا کردهایم، در واقع دشمن عامل رشد ما بوده است. وی با اشاره به حضور مستقیم دشمن در منطقه و اینکه دشمنیهای دشمنان ما را مهیا و به صحنه آورد و استعدادهای ما در پرتو نیاز حیاتی برای مقابله با آنها رشد کرد، عنوان کرد: آرایش سیاسی و نظامی دشمن و نزدیکتر شدن آنها به ما در منطقه، شکوفایی استعدادهای ما را رقم زد و ترسیم نقشه جامع پیشرفت و قدرتمندتر شدن در ارتفاع و تراز تسلط بر دشمن را آموخت.
سرلشکر سلامی خاطرنشان کرد: برخلاف آنکه حضور دشمن برای ما خطرساز شود، فرصتساز شد و با فعال شدن فرصتها و گسستن زنجیره تهدیدها و مخاطرات، افزایش نرخ رشد تولید قدرت دفاعی و نظامی ما حاصل شد. وی افزود: به واسطه همت بلند و اعتماد به توانستن از محدوده شعار خارج و وارد عرصه عمل و تجربه شدیم، جغرافیای تاثیرگذاری ما گستردهتر شد و با به رسمیت شناختهشدن قدرت ما، قلمرو نفوذ شعاع تاثیر و میدان عمل در دوردست پیدا کردیم و به یک ضلع از هندسه قدرت در منطقه و جهان تبدیل شدیم.
فرمانده کل سپاه با اشاره به اینکه ما امروز تولیدکننده قدرت هستیم نه مصرفکننده آن، تصریح کرد: امروز ما از باقیمانده سفره دیگران غذا نمیخوریم بلکه خود صاحب سفرهایم و قدرت ما از درون ذهنهای جوانان و اندیشمندان این سرزمین شکل میگیرد. سرلشکر سلامی با تاکید بر اینکه تاریخ به این تولید قدرت افتخار میکند، اظهار داشت: امروز سامانهها و تجهیزات مستقر در میدان، در چشم ما پدیدههایی معمولی هستند، خوشحال میشویم اما همچون سالیان گذشته دیگر تعجب نمیکنیم و شگفتزده نمیشویم.
وی ادامه داد: ذهنیت دشمن این بود که آنان پیشگامان علم هستند، شکستن این ذهنیت خود یک هنر بزرگ بود. دشمن میخواهد ما متوقف شویم اما امروز قدرت ما از توان کنترل و مقابله دشمن عبور کرده است. فرمانده کل سپاه با بیان اینکه ساختمان اصلی قدرت ما ناپیداست و در تحریم دشمنان به قدرت رسیدهایم، تاکید کرد: ملت ایران راه خود را مستقل از اراده قدرتها به پیش میبرد و برای آنکه دشمن در محاسبات خود دقیق باشد گاهی بخشی از قدرت در حال رشد خود را نشان میدهیم.
سرلشکر سلامی با بیان اینکه برای غلبه بر ضعفها و فرسایش قوتهای دشمن برنامهریزی کردهایم و چشم در چشم دشمن، شاکله قدرت او را از عملیات روانی جدا ساختهایم و با نفوذ به امنیت دشمن، راه غلبه بر او را هم یافتهایم، تصریح کرد: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کرانهها و اعماق دریاها حضور دارند اما شعاع تاثیر آنها هر نقطه از اقیانوسهاست، آنها فقط از مرزهای آبی دفاع نمیکنند، بلکه از منافع ملت ایران در سراسر جهان دفاع میکنند و پشتوانه امنیت دریانوردی ما این قدرت تکوین یافته روی زمین است که امروز میبینیم.
فرمانده کل سپاه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات و حوادث اخیر و تلاشهای دشمن برای شکستن وحدت و یکپارچگی ملت ایران خاطرنشان کرد: دشمنان میخواستند ما را منزوی کنند اما جهان به ما اقبال بیشتری نشان داد و در واقع خودشان به انزوا رفتند. آنها با جنگ شناختی درصدد بودند ملت ما را از دین دور و جدا کنند اما در عاشورای حسینی و در این ایام، دلدادگی و حضور باشکوه و شورانگیز آنان بویژه جوانان در مجالس و هیاتهای عزاداری حضرت اباعبداللهالحسین(ع) و یاران باوفایش را دیدند.
ارسال به دوستان
گزارش خبرنگار اعزامی «وطن امروز» از سفر وزیر امور خارجه ایران به پاکستان
ریشه دوستی
گفتوگو با رئیس مجلس ملی پاکستان و معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ایران
گروه سیاست خارجی: 959 کیلومتر مرز بین ایران و پاکستان سبب شده سرنوشت این ۲ کشور در پیوند با هم باشد، پیوندی که ریشه در فرهنگ و تاریخ ۲ کشور دارد و حالا فصل جدیدی در روابط سیاسی تهران و اسلامآباد آغاز شده است که افزایش مراودات تجاری یکی از کارکردهای این فصل نوین است. وقتی وزیر امور خارجه بیش از هزار کیلومتر دورتر از پایتخت سیاسی پاکستان یعنی اسلامآباد، راهی کراچی میشود تا بر سر مزار محمدعلی جناح، رهبر استقلال کشور همسایه برود، یعنی عمق روابط فرهنگی ایران و پاکستان آنقدر زیاد است که میتواند موتور پیشران برای روابط اقتصادی و سیاسی باشد. همین چند ماه قبل بود که «بلاول بوتو» وزیر خارجه پاکستان و فرزند «بینظیر بوتو» نخستوزیر فقید پاکستان به تهران آمد و در سفری که به مشهد داشت، آلبوم عکسی از کودکی وی همراه با خانوادهاش به او هدیه داده شد. پدر بلاول یعنی «آصفعلی زرداری» هم که روزی رئیسجمهور پاکستان در دوران سیاسی قبل از پارلمانی شدن این کشور بود، رابطه صمیمیای با تهران و مسؤولان کشورمان داشت. اساسا اگر کشوری بخواهد روابط تجاری و سیاسی با پاکستانیها داشته باشد، باید سراغ ۲ نهاد برود؛ ارتش و احزاب. نیروهای نظامی پاکستان به دلیل سابقه طولانی مبارزاتی که در راه استقلال پاکستان با هند داشتهاند، از قدرت و نفوذ فوقتصوری برخوردارند، قدرتی که هر کشوری را به این باور میرساند که مسیر ورود به این کشور از پادگانها میگذرد. مسیر دوم برای ایجاد روابط تجاری، رابطه خوب و صمیمی با افراد و گروههای سیاسی است که دولت سیزدهم قصد دارد این مسیر را در پیش بگیرد. سفرهای دوجانبه مقامهای بلندپایه نظامی و دفاعی ایران و پاکستان در یک سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. سفر ژنرال «ندیم رضا» رئیس وقت ستاد مشترک ارتش پاکستان به عنوان نفر دوم نیروهای مسلح این کشور به همسایه غربی یعنی ایران مهر تاییدی است بر تداوم شکوفایی مناسبات نظامی و عزم قوی ۲ کشور همسایه و برادر برای گسترش همکاریها در سطح دوجانبه، منطقهای و مسائل بینالملل. ژنرال ندیم رضا در تهران با سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد. اکنون ایران سعی میکند به ارتش و دولت پاکستان بگوید در کنار آنهاست. مردم کشور همسایه در وضعیتی نابسامان به سر میبرند و تورم و مشکلات معیشتی بشدت پاکستان را درگیر کرده است. از سوی دیگر دعواهای سیاسی هم شدت یافته و روز به روز بیشتر میشود، بنابراین ایران نقطه اتکایی برای برقراری روابط مستحکم میان ارتش و دولت خواهد بود. فوریه سال گذشته بود که عالیترین کمیته هماهنگی اقتصادی دولت پاکستان در اقدامی تازه با هدف پیشبرد همکاریهای دوجانبه تجاری با جمهوری اسلامی ایران، اجرا و قانونمندسازی طرح «تهاتر» میان ۲ کشور را تصویب کرد. همین موضوع در سفر حسین امیرعبداللهیان به پاکستان هم دنبال شد. امضای چند تفاهمنامه اقتصادی و تجاری از جمله مهمترین ابعاد این سفر بود. از سوی دیگر طرح امنیت مرزها بین ۲ کشور هم در دستور کار قرار گرفت. داشتن نزدیک به هزار کیلومتر مرز مشترک میطلبد که ۲ کشور برای مقابله با تروریست و قاچاق اقدامات زیادی انجام دهند.
* اجرایی شدن موافقتنامه امنیتی ایران و پاکستان بعد از 8 سال
در همین رابطه سیدرسول موسوی، مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرنگار اعزامی روزنامه «وطن امروز» به پاکستان درباره روابط ۲ کشور ایران و پاکستان گفت: «موافقتنامه امنیتی 8 سال پیش بین تهران و اسلامآباد امضا شد ولی هنوز طرف پاکستانی مراحل قانونی این موافقتنامه را طی نکرده است، البته بزودی این موافقتنامه امنیتی در کابینه دولت همسایه تصویب خواهد شد».
وی با اشاره به سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران و دیدار با رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت: «در زمینه اجرای موافقتنامه امنیتی گامهای زیادی برداشته شده است و در سفر وزیر امور خارجه گامهای نهایی این موضوع برداشته شد. این نوعی عملیات مشترک علیه تروریستهاست».
موسوی با بیان اینکه حصارکشی بین مرز ۲ کشور در جریان است، گفت: 80 درصد حصارکشی امنیتی از 900 کیلومتر مرز مشترک با پاکستان انجام شده است. مقداری در مناطق کوهستانی مانده که تماسها برای انجام آن برقرار است.
وی با تأکید بر اینکه با اقدامات امنیتی صرف نمیتوان مرزهای ایران و پاکستان را امن کرد، بیان کرد: «میخواهیم مرزهای ۲ کشور را اقتصادی کنیم. در ۲ سال گذشته ۲ مرز اقتصادی باز شده است: ریمدان و پیشین. نخستین بازارچه مرزی نیز در پیشین با حضور رئیسجمهور ایران و نخستوزیر پاکستان افتتاح شد و 6 بازارچه مرزی هم در آینده افتتاح خواهد شد».
از سوی دیگر رابطه پارلمانی ایران و پاکستان هم قدمت تاریخی دارد و یکی از فعالترین کمیسیونهای دوجانبه پارلمانی بین ۲ کشور است. به دلیل اینکه نظام سیاسی پاکستان در ۲ دهه اخیر تغییر کرده و احزاب و پارلمان در سیستم سیاسی حرف اول را میزنند، به همین علت مجالس سنا و ملی نقش اساسی در سیاست پاکستان دارند.
بر همین اساس امیرعبداللهیان موضوع گفتوگو با ۲ رئیس مجلس ملی و سنای پاکستان را در دستور کار این سفر قرار داده بود تا بتواند از ظرفیت نمایندگان این کشور برای تصویب طرحها و لوایح اقتصادی، سیاسی و امنیتی بهره گیرد. وی در دیدار «محمدصادق سنجرانی» رئیس مجلس سنای پاکستان، پروژه خط لوله صلح بین ۲ کشور را مهم دانست و خواستار اجرایی کردن هر چه سریعتر این موضوع شد. او همچنین دیداری با رئیس مجلس ملی پاکستان داشت. وی با «راجا پرویز اشرف» که یکی از اثرگذارترین افراد در سپهر سیاسی پاکستان است، دیدار کرد. راجا پرویز اشرف با اشاره به اینکه توافق درباره پروژه انتقال گاز ایران به پاکستان در زمان حاکمیت دولت حزب مردم(بوتو) در پاکستان شکل گرفت، خواستار تکمیل و اجرایی شدن این پروژه شد.
* رئیس مجلس ملی پاکستان: سفر وزیر امور خارجه ایران باعث تقویت روابط میشود
راجا پرویز اشرف، رئیس مجلس ملی پاکستان هم در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اعزامی روزنامه «وطن امروز» با اشاره به روابط خوب ۲ کشور گفت: «سفر وزیر خارجه ایران به پاکستان اهمیت زیادی دارد. ایران کشور همسایه و برادر ما است و ما روابط خوبی داریم. چنین سفرهایی میتواند به تقویت مناسبات دوجانبه کمک کند و همکاریهای پارلمانی در این زمینه اهمیت ویژهای دارد. در این ملاقات همچنین گفتوگوهای مفصلی در زمینه همکاریهای اقتصادی و پارلمانی شد. بدون شک همکاریهای دوجانبه نقش مهمی در رفاه مردم ۲ کشور بویژه مردم مناطق مرزی ایفا خواهد کرد».
* پاکستان در موضوع حقابه هیرمند طرف ایران است
همچنین ۲ نماینده مجلس شورای اسلامی در سفر وزیر امور خارجه به پاکستان وی را همراهی میکردند. فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ایران و سفیر اسبق ایران در افغانستان در گفتوگو با خبرنگار «وطن امروز» درباره روابط ۲ کشور ایران و پاکستان و واقعیتهای مدنظر بین ۲ کشور بیان کرد: «سال گذشته سردار سرلشکر باقری سفری به پاکستان داشت و فرمانده ارتش این کشور هم به تهران سفر کرد. امنیت مرزها همواره یکی از مهمترین دستورکارهای ۲ کشور است». وی با بیان اینکه باید مرزهای ۲ کشور از حالت امنیتی به تجاری تبدیل شود، بیان کرد: «موضوع امنیت افغانستان توسط مسؤولان ۲ کشور ایران و پاکستان مطرح شد، بنابراین باید در این باره با حاکمان فعلی در کابل صحبت شود تا درباره مسائل بینالمللی مذاکره کنند. یکی از مسائل مهم در این خصوص که پاکستان هم با ایران همنظر است، حقابه است. قرار شد یک اجلاس سهجانبه بین تهران، کابل و اسلامآباد درباره امنیت مرزی و حقابه برگزار شود».
وی با بیان اینکه سالهاست هیچ آبی از سوی افغانستان وارد منطقه سیستانوبلوچستان نشده است، تأکید کرد: «آبی که وارد این منطقه شده، سیلاب بوده است، مردم هم از این موضوع ناراضیاند و ما باید از ابزارهای غیردیپلماسی نظیر اقتصادی برای وادار کردن طالبان برای دادن حقابه ایران استفاده کنیم».
* پارلمان پاکستان در موضوعات منطقهای به ایران کمک کرد
احمد امیرآبادیفراهانی، رئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان نیز که در سفر اخیر وزیر امور خارجه به پاکستان وی را همراهی میکرد در این ارتباط گفت: «گروه دوستی تهران و اسلامآباد بزرگترین گروه دوستی در مجلس ایران است که نشان از عزم نمایندگان برای داشتن روابط حسنه با پاکستان است». وی با اشاره به عدم ثبات در پاکستان به عنوان یکی از نقاط ضعف ادامه داد: «نمایندگان مجلس پاکستان بسیار علاقهمند به ایران هستند و در بسیاری از مسائل منطقهای پارلمان این کشور به ایران کمک کرده است. از سوی دیگر حجم تجارت ایران و پاکستان میتواند در ابعاد مختلف افزایش یابد و مجرای تنفسی برای هر ۲ کشور در شرایط سخت باشد. از سویی ایران میتواند کالاهای اساسی و برنج و چای از همسایه خود وارد کند و اسلامآباد هم که شدیدا نیاز به انرژی دارد میتواند از تهران سوخت وارد کند که نشاندهنده نقش «برادران تکمیلکننده» هم در منطقه است. از سوی دیگر پاکستان در عرصه منطقهای و بینالمللی هیچوقت علیه ایران موضعگیری نکرده است و هیچ رایی علیه ایران هم نداده و در جنگ یمن هم که عربستان سعودی خواستار ورود ارتش این کشور به عنوان یک نیروی نظامی قدرتمند به صحنه جنگ بود، از این امر خودداری کرد. همه این مسائل نشان میدهد این برادران خونی و تنی میتوانند بدون دخالت دیگران همکاری کنند».
***
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در گفتوگو با «وطنامروز»:
FATF مانعی بر سر تجارت ایران و پاکستان نیست
مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرنگار اعزامی «وطن امروز» درباره برنامه ۲ کشور برای افتتاح ۵ بازارچه مرزی گفت: یکی از مسائل مهم ما با پاکستان، موضوع تجارت است. ما تجارت با این کشور را بر مبنای تهاتر گذاشتهایم. صفری تاکید کرد: حجم تبادلات تجاری میان ایران و پاکستان در حال حاضر ۲ و نیم میلیارد دلار است. وی تصریح کرد: مسائلی مانند FATF و تحریم مانعی بر سر راه تحقق اهداف تجاری ما و پاکستان نبود، بلکه یکی از مشکلات ما بحث تعرفهها بوده که مکانیسم آن مشخص نبوده و مشکلات مرزی و حمل و نقلی نیز تاثیرگذار بوده که البته بسیاری از آنها رفع شده است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه در این سفر مکانیسم تهاتر میان ایران و پاکستان را تعریف کردیم، گفت: حال که برای طرف پاکستانی این موضوع تفهیم شد، میتوانیم تهاتر با پاکستان را افزایش دهیم. صفری تصریح کرد: آنها تصور میکردند تهاتر به این معنی است که هر کسی که کالایی را میخرد، همان طرف هم باید کالایی را صادر کند اما پس از آنکه مکانیسم تهاتر را تفهیم کردیم، آنها گفتند که وزارت اقتصاد پاکستان پیگیر این موضوع خواهد شد. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: ما به دنبال افزایش حجم تبادل تجاری با پاکستان به رقم ۵ میلیارد دلار هستیم و قدم بعدی ما پس از آن، تحقق حجم تجاری ۱۰ میلیارد دلار در سال است. وی افزود: دوشنبه هفته آینده هم نشست کمیته راهداری میان ایران و پاکستان تشکیل میشود تا پس از آن ماشینهای اعزامی از سمت ایران دیگر لب مرز نمانند و تا پاکستان پیش بروند که این را میتوان یک قدم مثبت دانست. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه قدم مثبت دیگر در گفتوگوها با طرف پاکستانی، مرتفع شدن مشکل کارت سوخت کامیونهای آنها بود که بتوانند تا ترکیه ادامه مسیر دهند، تصریح کرد: مطلب دیگر درباره همکاریهای هوایی میان ایران و پاکستان است که آنها در این رابطه گفتند تا چند روز دیگر دولت توافقنامهای را امضا میکند که اگر تصویب شود که احتمالش هم زیاد است، شاهد افزایش پروازها میان پایتختها و البته شهرهای ایران و پاکستان خواهیم بود. وی ادامه داد: در این باره ما باید حداقل هفتهای ۴ تا ۵ پرواز مستقیم میان پایتختها و البته به مشهد داشته باشیم تا بحث گردشگری زیارت و سلامت هم در این راستا رونق بگیرد.
***
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه در گفتوگو با «وطنامروز»: بعد از 8 سال موافقتنامه امنیتی ایران و پاکستان اجرایی میشود
***
رئیس مجلس ملی پاکستان در گفتوگو با «وطنامروز»: سفر وزیر امور خارجه ایران باعث تقویت روابط میشود
***
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با «وطنامروز»: پاکستان در موضوع حقابه هیرمند طرف ایران است
***
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان در گفتوگو با «وطنامروز»: پارلمان پاکستان در موضوعات منطقهای به ایران کمک کرد
ارسال به دوستان
دریادارِ ایرانی در سرزمین تزارها
مهدی بختیاری: امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به دعوت فرمانده نیروی دریایی روسیه به این کشور سفر کرد و در مراسم سالگرد تاسیس نیروی دریایی این کشور در شهر سنپترزبورگ حاضر شد.
این دومین بار است که یک فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران در این مراسم شرکت کرده است و همزمان برخی یگانهای شناوری ارتش نیز در آن حضور دارند (این جدا از سفرهای قبلی فرماندهان نظامی ایران بویژه نیروی دریایی ارتش به روسیه و بالعکس است).
پیش از این، 2 سال قبل، امیر دریادار حسین خانزادی، فرمانده پیشین نیروی دریایی ارتش در این مراسم حاضر شد و ناوگروه 75 نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن سهند و ناوبندر مکران نیز در کشور روسیه حضور داشتند و در این مراسم شرکت کردند.
ناوگروه 75 با آن سفر، رکورد دریانوردی ایران (تا آن مقطع) را با طی مسافت 45 هزار کیلومتر شکست و اکنون نیز پس از ماموریت ناوگروه 86 که دور کره زمین را چرخید، در رده دوم از لحاظ میزان مسافت طی شده و مدت زمان ماندگاری در ماموریت دریایی قرار دارد.
امسال نیز علاوه بر سفر فرمانده نیروی دریایی ارتش، ۳ شناور موشکانداز کلاس کمان در دریای خزر با حضور در بندر کاسپیسک در شمال این دریا به رژه دریایی روسیه پیوستند.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو روسیه در سالهای اخیر سطح روابط خود بویژه در حوزه نظامی - دریایی را گسترش دادند و این روابط در عرصههایی نظیر مبادلات تسلیحاتی، بازدیدهای متقابل، ارتقای کیفیت مسابقات نظامی، گشتها و رزمایشهای مشترک دریایی، تامین امنیت اقتصادی، اقدامات ضدتروریسم، امداد و نجات و آموزشهای دریایی و کمکرسانی به ناوها و زیردریاییهای آسیبدیده تعریف شده است.
ایران اگرچه در چند دهه قبل قدرت تاثیرگذاری در حوزه دریایی - بویژه در دریای شمال - محسوب نمیشد، در طول سالهای گذشته، سرمایهگذاری بزرگی در حوزه دریایی کرده که طراحی و ساخت شناورهای جدید، تجهیز شناورهای فعلی به تسلیحات بیشتر و مدرنتر و ساخت و به کارگیری زیردریاییهای جدید از جمله آنهاست.
این روند بویژه از اواخر دهه 80 با تفکیک ماموریت دریایی ارتش و سپاه، شتاب بیشتری گرفت. طی این تفکیک، نیروی دریایی سپاه مسؤولیت حراست از خلیج فارس و تنگه هرمز را بر عهده دارد و نیروی دریایی ارتش به واسطه در اختیار داشتن شناورهای بزرگ، مامور به حضور مداوم در آبهای دوردست و حراست از خطوط مواصلاتی تجاری ایران در اقیانوسهاست.
از جمله همکاریهای مشترک بینالمللی، رزمایشهای مرکب دریایی است که از 4 سال قبل آغاز شد.
ایران، چین و روسیه تاکنون 4 رزمایش مشترک دریایی در شمال اقیانوس هند و سواحل مکران انجام دادهاند که این رزمایشها از سال 98 تاکنون هر سال به صورت مشترک انجام شده و در آینده نیز با اضافه شدن کشورهای دیگر ادامه خواهد یافت.
در دریای شمال نیز مراودات نظامی ایران و روسیه گستردهتر شده و تاکنون چندین بار شناورهای ایرانی در بنادر کشور روسیه پهلو گرفته و شناورهای روسی نیز به ایران آمدهاند.
این موارد را باید بخشی از راهبرد «نگاه به شرق» جمهوری اسلامی ایران دانست که در سالهای اخیر دنبال میشود.
امضای توافقنامه 25 ساله با چین و موارد مشابه با روسیه در واقع مبین این موضوع است که جمهوری اسلامی ایران مثل برخی کشورهای دیگر منطقه سعی دارد منافع خود را از طریق گسترش روابط با کشورهای قدرتمند شرق تامین کند.
روابط ایران و روسیه البته منحصر به موضوع دریایی نیست و در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیز با همین رویکرد تامین منافع ۲ طرف ادامه دارد اما برقراری روابط گسترده نظامی میان ۲ کشور را میتوان مبین ارتقای روابط فیمابین در همه حوزهها دانست.
از طرف دیگر، یکی از مهمترین برنامههای در دستور کار نیروی دریایی ارتش، پیشبرد دیپلماسی دفاعی است که خصوصا در ۱۴ سال اخیر و پس از آغاز برنامه اعزام ناوگروههای نداجا به مناطق مختلف و پهلوگیری در کشورهای متعدد، به شکل فزایندهای ادامه دارد.
در این میان، حضور فرمانده نیروی دریایی ارتش که تا همین چند ماه پیش ریاست اجلاس آیونز (نیروهای دریایی کشورهای همسایه اقیانوس هند) را بر عهده داشت و اکنون به عنوان یک نیروی تاثیرگذار در عرصه دریایی شناخته میشود، در کشور روسیه اهمیت بیشتری مییابد.
نیروی دریایی ارتش برای تبدیل شدن به یک نیروی راهبردی برنامههای زیادی پیش روی خود دارد که یکی از آنها افزایش برد عملیاتی شناورهای این نیرو است و این امر از طریق تعامل با قدرتهای دریایی تاثیرگذار از جمله روسیه میتواند تبدیل به گامهای بلندتری شود.
ارسال به دوستان
نقش روایتها در اقتصاد
میثم مهرپور: در دنیای امروز انتظارات نقش مهمی در فرآیندهای اقتصادی یک جامعه دارد، از طرفی جنس اتفاقاتی که انتظارات را شکل میدهد از جنس اتفاقات واقعی یا عینی نیست و عموما مبتنی بر اخبار و روایتهایی است که در جامعه شایع شده و اصطلاحا عمومیت پیدا میکند. در جامعه امروز ایران نیز بنا به دلایل متعدد از جمله گسترش و نفوذ بالای رسانههای اجتماعی و عدم ارتقای سواد رسانهای متناسب با این رشد، فضای خبر و روایتهای نقل شده در رسانهها نقش مهمی در شکلگیری و خطدهی انتظارات در جامعه دارد.
موضوع انتظارت و نقش آن در اقتصاد اگرچه از موضوعاتی است که قدمت ورود آن به ادبیات اقتصادی جهان را باید به آثار «ویلیام داگلاس» در دهه 1700 میلادی و سپس «اروینگ فیشر» در 1900 میلادی مرتبط دانست اما بعدها بسیاری از اقتصاددانان مطرح دنیا از جمله فریدمن از جهات مختلف به نقش انتظارات تورمی در اقتصاد و تاثیر آن بر فرآیندهای اقتصادی پرداختند. «جروم پاول» رئیس فدرال رزرو در سال 2019 میگوید: «از نظر ما، انتظارات تورمی، مهمترین محرک تورم واقعی در اقتصاد است». به طور مشابه، گزارش کارکنان بانک فدرال رزرو نیویورک نشان میدهد نظارت و مدیریت انتظارات مصرفکنندگان، به اهداف اصلی سیاستگذاران اقتصادی تبدیل شده و در واقع، اجزای اصلی سیاستهای پولی مدرن را تشکیل میدهد. «رابرت شیلر» نوبلیست اقتصاد در کتاب اقتصاد روایی خود به نقش روایتها در ایجاد انتظارات میپردازد. او معتقد است شیوع یا اصطلاحا ویروسی شدن یک خبر یا روایت در جامعه میتواند مسیر اتفاقات رخ داده در آن جامعه را به طور کلی تغییر دهد.
یکی از دلایل مهم تاثیرپذیری اقتصاد از اخبار و روایتهای مطرحشده در جامعه و نقش انتظارات در اقتصاد را میتوان به ذات یا جنس اقتصاد مرتبط دانست. ما در اقتصاد با انسان مواجهیم؛ مواجههای که البته کموبیش در تمام علوم انسانی یا علوم غیردقیقه وجود دارد اما این مواجهه در اقتصاد از این جهت پررنگ و مهم است که انسان هم در طرف عرضه (تولیدکننده) و هم در طرف تقاضا (مصرفکننده) نقش اصلی را بر عهده دارد، از طرفی انسان چیزی جز تصمیماتش نیست، یعنی تصمیمات انسان است که اقتصاد را هدایت میکند. از سوی دیگر آنچه منجر به شکلگیری این تصمیمات شده یا در نحوه اخذ این تصمیمات بسیار اثرگذار است، آگاهی و دانستههای انسان از گذشته یا انتظارات آن از آینده است. از این رو میتوان گفت این انتظارات هستند که تصمیمات را میسازند یا حداقل نقشی بسیار اساسی در تصمیمات دارند. انتظارات میتواند سرنوشت اقتصاد یک کشور را تغییر دهد. اینکه جامعهای انتظار بهبود شرایط را داشته باشد یا در جامعهای روایت پذیرفتهشده تداوم افزایش قیمتها باشد، در واقعیتهای رخداده در آن اقتصاد موثر خواهد بود.
این روایتها هستند که در صورت تکرار و پذیرفته شدن در میان مردم، میتوانند انتظارات را شکل دهند. عبارات و روایتهایی چون: بزودی نرخ ارز افزایش خواهد یافت، اقتصاد ایران حتی با رشدهای بالا هم نمیتواند به توسعه برسد، ما از دنیا ۱۰۰ سال عقبیم، اوضاع اقتصادی هر سال بدتر میشود، سال بعد دلار به این قیمت خواهد رسید و... جملات و عباراتی است که اگرچه هیچ مدل و منطق علمیای را به همراه نداشته و عملا هیچ فکت و آدرس مشخصی را نیز ارائه نمیدهد اما در صورتی که تبدیل به روایت غالب یا پذیرفته شده شود، میتواند به صورت مستقیم بر تمام تصمیمات و اتفاقات اقتصادی جامعه اثر بگذارد.
ارسال به دوستان
دادگاه اسلامآباد عمران خان را در پرونده «توشهخانه» به 3 سال حبس محکوم کرد
خان در زندان
گروه بینالملل: در پی اعلام حکم حبس نخستوزیر سابق پاکستان، رسانههای این کشور اعلام کردند نیروهای پلیس روز گذشته (جمعه) او را بازداشت کردند. رسانههای پاکستانی از جمله «اکسپرسنیوز» اعلام کردند عمرانخان، نخستوزیر سابق این کشور روز پیش بازداشت و برای گذراندن حکم ۳ سال حبس راهی زندان شد. شبکه المیادین نیز اعلام کرد پیامی تصویری از عمران خان در فضای مجازی منتشر شده که از هوادارانش خواسته ساکت ننشینند. المیادین به نقل از رسانههای پاکستانی افزود: بازداشت عمران خان در مکانی نامعلوم صورت گرفته و وی با هواپیما به اسلامآباد منتقل شده است. همزمان با بازداشت عمران خان، نخستوزیر سابق پاکستان، پیامی تصویری از او در حسابهای رسمیاش در فضای مجازی منتشر شد. وی در این پیام تاکید کرد: «تا این پیام به دست شما برسد من در زندان خواهم بود، شما در خانههای خود نمانید و ساکت نباشید. به خیابانها بیایید و تظاهرات کنید، چون این مبارزه را برای شخص خود نکردم، بلکه برای آینده شما و فرزندانتان این مبارزه را پیش بردم؛ مبارزه با ظالمان و ستمگران. اگر شما برای حق خود نجنگید زندگی غلامانه خواهید داشت و زندگی بردهوار هیچ ارزشی ندارد».
* هواداران عمران خان به خیابانها آمدند
همزمان با اعلام خبر بازداشت عمران خان، نخستوزیر پیشین پاکستان و قطع سراسری اینترنت در این کشور، رسانههای پاکستانی با انتشار تصاویری اعلام کردند هواداران عمران خان در اعتراض به بازداشت او به خیابانهای اسلامآباد، پیشاور و دیگر شهرها آمدند. شبکه الجزیره به نقل از رسانههای پاکستانی اعلام کرد عمران خان، نخستوزیر سابق پاکستان به اتهام «فروش غیرقانونی هدایای دولتی» به ۳ سال حبس محکوم شد. دادگاه همچنین نخستوزیر سابق پاکستان را به ۵ سال سلب صلاحیت برای داشتن مناصب سیاسی و حقوقی محکوم کرده است. گفته میشود قاضی دادگاه حکم بازداشت فوری عمران خان را صادر کرده است. دادگاه عالی پاکستان روز جمعه اعلام کرد روند محاکمه عمران خان را به طور موقت متوقف کرده است. به گزارش ایندین اکسپرس، این توقف پس از آن صورت گرفت که دادگاه عالی پاکستان از دادگاه بدوی درخواست کرد بررسی کند که آیا شکایت حقوقی ارائهشده توسط کمیسیون انتخابات این کشور، به عنوان بخشی از تحقیقات علیه عمران خان، یک دادرسی کیفری است. بر این اساس، کارشناسان حقوقی میگویند اگر نخستوزیر سابق در این پرونده محکوم شناخته شود، نمیتواند در انتخابات سراسری ماه نوامبر پاکستان شرکت کند. عمران خان به اتهام فروش غیرقانونی هدایای دولتی قرار بود محاکمه شود. در صورت محکوم شدن، این پرونده به زندگی سیاسی او پایان خواهد داد. در همین ارتباط، کمیسیون انتخابات پاکستان (ECP) دوشنبه دوم مرداد از پلیس شهر اسلامآباد (ICT) خواست به تعهدات خود درباره تبعیت از حکم بازداشت غیرقابل تبدیل به وثیقه صادرشده برای عمران خان اقدام کند. درخواست بازداشت عمران خان از سوی کمیسیون انتخابات پاکستان در پرونده مربوط به اهانت به هیات انتخاباتی در ۱۱ ماه می رسانهای شده بود. موضوع از آنجا آغاز شد که رسانههای پاکستان ۲۰ دی سال گذشته اعلام کردند مسؤولان قضایی به علت «توهین عمران خان به کمیسیون انتخابات» حکم بازداشت او را صادر کردند. هیات قضات دادگاه عالی اسلامآباد ۲۲ اردیبهشت سال جاری نخستوزیر سابق پاکستان را به قید وثیقه آزاد کرد. دادگاه عالی پاکستان بازداشت عمران خان را غیرقانونی اعلام کرد و به مقامات این کشور دستور داد عمران خان را فورا آزاد کنند. نشریه «دان» در این باره اضافه کرده بود وکلای نخستوزیر سابق طی جلسهای شکایتهایی را ارائه کرده و در آنها از دادگاه عالی اسلامآباد خواستند همه پروندههای مطرحشده علیه نخستوزیر سابق را تجمیع کند و به مقامات دستور دهد اطلاعات دقیقی درباره پروندههای ثبتشده علیه او ارائه کنند. کارشناسان معتقدند کودتا علیه خان ادامه راهبرد منطقهای ایالاتمتحده آمریکا پس از خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان بوده است. به اعتقاد ناظران بینالمللی، ایالات متحده آمریکا به منظور سدسازی در مسیر راه ابریشم چین، نیازمند خروج پاکستان از محور چین است. طی سالهای گذشته با توجه به نزدیکی عمران خان به پکن و مسکو، اسلامآباد در حال طی کردن مسیر همگرایی با این ۲ قدرت اوراسیایی بود. از سال 2018 عمران خان تلاش داشت سیاست خارجی پاکستان را بیشتر به سمت چین و روسیه ببرد و از آمریکا فاصله بگیرد. با وجود اینکه در طول تاریخ پاکستان معمولا ارتش سیاست خارجی و سیاست دفاعی این کشور را تنظیم میکند اما سخنرانیهای تند و آتشین عمران خان علیه آمریکاییها توانست تا حد زیادی سیاستهای ارتش را نیز در این باره در حاشیه قرار دهد. یکی از دلایل دیگری که آمریکا ترجیح میداد عمران خان در پاکستان بر سر کار نباشد، خاطره خروج مفتضحانه واشنگتن از افغانستان بود.
ارسال به دوستان
آتشسوزی جنگلهای کردستان توسط بالگردها مردم، ارتش و سپاه در حال اطفای کامل است
مهارآتش در مریوان
بخش عمده آتشسوزی جنگلهای روستاهای مرزی گمارهلنگ، درهوران و آسنآباد شهرستان مریوان که از صبح روز پنجشنبه 12 مرداد آغاز شده بود، اطفا شده است، ولی به دلیل گرمای هوا، وزش باد، صعبالعبور بودن منطقه و وجود مینهای جا مانده از دوران جنگ، کار خاموشی کامل حریق با مشکل مواجه شده است. البته مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان عصر دیروز اعلام کرد: بیش از90 درصد آتشسوزی جنگلهای مریوان اطفا شده اما همچنان لکههایی از آتش در نقاط مرتفع این نقاط باقی مانده و مسیر آتشسوزی کاملا تحت کنترل و پایش است. عملیات اطفای حریق به صورت هوایی توسط 3 بالگرد ادامه دارد و دستگاهها و نهادهای عضو ستاد مدیریت بحران و تیمهای متعدد آتشنشانی و گروههای مردمی محل همچنان در تلاش برای اطفای کامل این حریق گسترده هستند. طبق گفته فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور، آتش حدود ۳۰۰ هکتار از جنگلهای زاگرس در شهرستان مریوان را سوزانده است.
عصر روز گذشته مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان اعلام کرد: بیش از 90 درصد آتشسوزی جنگلهای 3 روستای مریوان اطفا شده است. سعید کریمی با اشاره به آخرین وضعیت آتشسوزی جنگلهای این شهرستان اظهار داشت: در حال حاضر آتشسوزی روستاهای مرزی گمارهلنگ، درهوران و آسنآباد مریوان مهار شده اما همچنان لکههایی از آتش در نقاط مرتفع این نقاط باقی مانده و مسیر کاملا تحت کنترل و پایش است. وی با بیان اینکه از صبح دیروز 3 بالگرد مشغول اطفای آتش در جنگلهای مریوان بوده و هستند، گفت: در حال حاضر کار ایمنسازی سطح درگیر آتش توسط بالگردها در دست انجام است. مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان با ذکر اینکه آتشسوزی هنوز به صورت کامل مهار نشده است، تصریح کرد: 3 بالگرد مشغول اطفای هوایی حریق هستند و امیدواریم بتوانیم هر چه سریعتر این آتش را مهار و خاموش کنیم. وی تصریح کرد: نیروهای سپاه، ارتش، منابعطبیعی، فعالان محیطزیستی و گروههای محلی نیز با تمام توان مشغول عملیات اطفای حریق هستند و تلاشهای آنان جای قدردانی دارد. کریمی عنوان کرد: حفظ شرایط کنونی، مهار کامل و عدم سرایت آتش به شرایط آب و هوایی و باد بستگی دارد.
* 3 روز متوالی مقابله با آتش
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان دیروز گفت: طی چند روز اخیر عملیات اطفای آتش از زمین و آسمان در جنگلهای مریوان آغاز شده است. بهزاد شریفیپور اظهار کرد: درخواست ۲ بالگرد دیگر برای کمک به مهار آتش انجام شده تا عملیات هوایی برای اطفای کامل تقویت شود. وی با بیان اینکه آتشسوزی در جنگلهای «ئاسنهوه» و «درهوران» همچنان ادامه دارد، افزود: جنگلبانان سراسر استان برای کمک به مهار زمینی آتش از روز جمعه فراخوان شدند که در این زمینه موفق عمل کردند ولی به لحاظ آلودگی مناطق صفر مرزی به مین، امکان عملیات اطفای زمینی میسر نیست و تنها به کمک یک فروند بالگرد وزارت دفاع و پشتیبانی، کار مهار آتش ادامه دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان از حضور عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در مریوان خبر داد و افزود: جلسه مدیریت مهار آتش جمعه شب در مریوان برگزار و راهکارهای تسریع در اطفای آتش بررسی شد. شریفیپور افزود: نیروهای مردمی، ارتش، مرزبانی و سپاه نیز در عملیات اطفای آتش مشارکت دارند. جنگلهای 4 منطقه مریوان از روز پنجشنبه ۱۲ مرداد دچار آتشسوزی شد که عملیات اطفا در ۲ منطقه موفق بوده و در ۲ منطقه دیگر ادامه دارد. مریوان در ۱۰۰ کیلومتری غرب سنندج، مرکز استان کردستان واقع است.
* آتش در ۲ نقطه از جنگلهای مریوان مهار شد
استاندار کردستان ابراز امیدواری کرد آتش در نقطه باقیمانده نیز خاموش شود. اسماعیل زارعیکوشا عصر جمعه با حضور در مریوان در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: به دلیل پوشش گیاهی متراکم در مریوان، امسال برای چندمین بار است شاهد آتشسوزی در این منطقه هستیم. وی یادآور شد: از ساعت ۱۴ روز پنجشنبه آتش در 3-2 نقطه از جنگلهای مریوان آغاز شد و گروههای تخصصی منابع طبیعی، مردم و تشکلهای مردمی تلاش زیادی برای اطفای حریق کردند. استاندار کردستان با بیان اینکه تمام امکانات از ۱۰ شهرستان استان برای اطفای حریق در مریوان مستقر شده است، افزود: دیروز قبل از ظهر تا حدود زیادی آتش مهار شده بود اما به دلیل وزش باد مجددا آتشسوزی آغاز شد. وی به پیگیریهای مجدانه و رایزنی با وزیر کشور، رئیس سازمان مدیریت بحران و منابع طبیعی کشور برای اطفای آتش اشاره کرد و گفت: تمام امکانات مورد نیاز، از جمله یک تا 2 بالگرد دیگر تامین میشود و امیدواریم موفق به اطفای حریق در یک نقطه باقیمانده شویم. استاندار کردستان از عزم مردم و اعلام آمادگی آنان برای کمک به اطفای حریق تقدیر کرد و از نیروهای مردمی خواست همه کارها تحت نظارت مدیریت بحران و دستگاههای شهرستان مریوان انجام شود.
* حضور سپاه و بسیج تا اطفای کامل آتش در مریوان
سخنگوی سپاه دیروز با اشاره به موفقیت عملیات اطفای آتش جنگلهای مریوان در عصر دیروز (شنبه) گفت: بالگردها و نیروهای سپاه و بسیج تا تثبیت وضعیت و اطمینان از اطفای قطعی آتش در منطقه حضور خواهند داشت. سردار شریف تصریح کرد: به علت گسترش آتش و دشواریهای عملیات اطفای زمینی، تعداد ۲ فروند بالگرد نیروهای زمینی و هوافضای سپاه پاسداران به منطقه اعزام شده و به پشتیبانی عملیات از آسمان و تسریع فرآیند مهار و اطفای آتش در جنگل پرداختند.
ارسال به دوستان
جزئیاتی درباره شاهین زحمتکش، سرکرده گروهک تروریستی موسوم به «ارتش مردمی» که اخیرا توسط وزارت اطلاعات منهدم شد
تروریست منافقزاده
گروه سیاسی: دوم مردادماه امسال وزارت اطلاعات با صدور اطلاعیهای از شناسایی و انهدام بزرگترین شبکه تروریستی 20 سال گذشته خبر داد.
در بخشی از اطلاعیه سربازان گمنام امام زمان(عج) آمده بود: «اعضای شبکه گسترده تروریستی که قصد انجام اقدامات متعدد خرابکارانه در استانهای تهران، کرمان، اصفهان، کهگیلویهوبویراحمد، کردستان و مازندران را داشتند، توسط سربازان گمنام امام زمان(عج) در استانهای مذکور شناسایی و بازداشت شدند. اعضای این شبکه که به واسطه کانونهای تروریستی مستقر در کشورهای دانمارک و هلند به سازمان جاسوسی رژیم اشغالگر قدس متصل بودند و توسط آن رژیم حمایت مالی و تجهیزاتی میشدند، در آستانه ماه محرم قصد انجام چند عملیات تروریستی در استانهای یادشده را داشتند؛ از جمله برنامهریزی اقدام انفجاری در مزار «سپهبد مجاهد شهید حاجقاسم سلیمانی» و برخی مراکز تجمعات مردمی و اماکن سوختگیری، همچنین انفجار دکلهای برق و ایستگاههای گاز به منظور اخلال در تأمین نیازهای داخلی و صادراتی و اهداف دیگری از این قبیل. از این هستهها 43 بمب با قدرت تخریب بالا و قابلیت کنترل از راه دور کشف و خنثی شد. از بمبهای پیشگفته 20 بمب ویژگی پرتابی دارند که به قصد استفاده از آنها علیه هیئات و تکایا آماده شده بودند. علاوه بر آن چند خانه تیمی، انواع سازههای فلزی انفجاری، چاشنیهای مربوط، انواع مواد شیمیایی صنعتی و مواد پیشساز انفجاری، کیتهای الکترونیکی، ریموتهای کنترلی برای هدایت انفجار از راه دور، فتیلههای انفجاری، چند قبضه کلت کمری، سلاحهای شکاری ساچمهزن و مقادیر فراوانی سلاح سرد و ابزارهایی صرفا با کاربرد در اغتشاشات خیابانی کشف و ضبط شد».
بنا به اطلاعاتی که همان زمان منتشر شد، سرپلهای این تیمهای تروریستی در کشورهای همسایه مستقر شده بودند و تسلیحات و تجهیزات لازم را از همان کشورها در اختیار عوامل داخلی خود قرار میدادند، همچنین مهمترین ویژگی این جریانات، تمایل شدید آنها به کشتهسازی و افزایش رنگ خشونت در جامعه ایران بود که با هشیاری سربازان گمنام امام زمان(عج) ناکام ماندند.
اما چه فرد یا افرادی پشت این پروژه تروریستی ضدایرانی بودند؟ بنا به اعلام منابع آگاه امنیتی، شاهین زحمتکش با نام فضای مجازی شاهینلو یکی از 2 نفر اصلی جهتدهنده به گروههای تروریستی بود که البته خط خود را از رژیم تروریست صهیونیستی میگرفت. نکته قابل توجهی که باید در ارتباط با شاهینلو دانست، وابستگی او به سازمان تروریستی منافقین است. پدر او از جمله منافقینی بود که سال 61 به جرم اقدام مسلحانه و عملیات تروریستی علیه جمهوری اسلامی و مردم ایران، به دار مجازات آویخته شد. مادر او نیز از جمله اعضای فعال سازمان تروریستی منافقین بود که به جرم عضویت در این سازمان دستگیر شده بود و سال 62 در حالی که مشغول گذراندن دوران محکومیت خود بود، شاهین زحمتکش (شاهینلو) را به دنیا آورد.
«ارتش مردمی» نام گروهک تروریستی بود که توسط شاهینلو برای انجام اقدامات تروریستی علیه مردم ایران راهاندازی شده بود و از سوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی زیر ضربه رفت.
اقدامات خرابکارانه این گروهک در داخل کشور اعم از آتش زدن بنر و دیوار نویسی بوده و این اقدامات تنها مقدمهای برای ابلاغ ماموریتهای تروریستی خونبار از جمله کار گذاشتن بمب و انفجار در اماکنی چون پمپ بنزین، فروشگاههای زنجیرهای، دکلهای انتقال برق، شبکههای گازرسانی و ادارات دولتی بود که سرشبکههای این گروهک برای مخاطبان خود طراحی کرده بودند.
حالا در تصاویری که از پیامهای ردوبدلشده بین مجری طرحهای تروریستی با عوامل گروهک ارتش مردمی منتشر شده، میتوان به پروژه شوم این گروهک علیه مردم ایران پی برد.
در بخشی از گفتوگوی فردی که قرار بود اقدام به انجام عملیات تروریستی کند با عوامل گروهک ارتش مردمی، کاملا مشخص است سرکردگان این گروهک به دنبال کشتار تعداد بسیاری از مردم ایران بودند.
ارسال به دوستان
رشد 26.86 درصدی تأمین برق صنایع در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۰
موتور تولید روشن است
گروه اقتصادی: تولید در بخش صنایع یکی از موضوعاتی است که میتواند موتور محرک اقتصادی کشور باشد. ناترازی تولید و مصرف برق و چالش در تامین برق صنایع مربوط به امروز نیست و از ابتدای سیر صعودی تولید صنایع در دهه ۸۰ مطرح بوده است اما با توجه به اقدامهای کاربردی از سال گذشته، شاهد ثبت رکوردهای ماندگار جهش تولید در تاریخ صنعت کشور حتی در زمان اوج بار مصرف برق هستیم.
این بخش علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بیش از سایر بخشهای اقتصاد، نقش پررنگی در ایجاد اشتغال دارد. از سویی ارزش افزوده، اشتغالزایی، تحریک نوآوری و پاسخگویی به نیازهای مصرفکنندگان، عوامل کلیدی رشد اقتصادی بلندمدت و پایدار هستند.
در یک قرن اخیر نیز استراتژیهای صنعتی، مسیر توسعه اقتصادی کشورها را هموار کرده و مهمترین دلیل رشد اقتصادی و بهبود استانداردهای زندگی در بسیاری از کشورها، توسعه صنعتی آنها محسوب میشود.
بر این اساس، تامین برق به عنوان یکی از مولفههای اصلی تولید در صنعت کشور مورد توجه ویژه وزارت نیرو قرار گرفت و از سال گذشته اهتمام ویژهای را برای تامین برق مورد نیاز صنعت کشور در دستور کار قرار داد که با نتایج، آثار و دستاوردهای ارزندهای همراه شد.
بر اساس این گزارش، در سایه تعامل وزارت نیرو، وزارت صمت و بخش خصوصی، تامین برق صنایع کشور در سال گذشته با هدف تحقق شعار «جهش تولید» در دستور کار قرار گرفت. بر پایه این برنامه، برق ۹۲ درصد مشترکان صنعتی و صنفی صنعتی کوچک بدون محدودیت تامین شد.
همچنین در سال ۱۴۰۱ به واسطه پیشبرد برنامههای کاربردی و اثربخش، تامین برق صنایع بزرگ 12.5 درصد، صنعت سیمان 4.81 درصد و صنعت فولاد کشور 13.23 درصد افزایش یافت که به ترتیب با رشد تولید ۲۳ درصد، 5 درصد و 28.3 درصد در این صنایع همراه شد.
* بیشترین رشد تولید صنایع در سال ۱۴۰۱ در فصل تابستان رقم خورد
برنامه مدیریت مصرف برق صنایع داخل شهرک صنعتی به یکششم سال ۱۴۰۰ رسید و بیشترین رشد تولید صنایع در سال ۱۴۰۱ در فصل تابستان رقم خورد.
رشد تولید صنایع طی پارسال نسبت به سال ۱۴۰۰ در فصل بهار 3.1 درصد، تابستان 13.2 درصد، پاییز 9.5 و زمستان 12.8 درصد به ثبت رسید.
* ناترازی برق صنایع؛ میراث ۲۲ ساله
تیر ۱۳۸۶ برق صنایع با محوریت صنعت فولاد و آلومینیوم قطع شد. تیر ۸۷ شاهد قطع سراسری برق در بخش خانگی و کارخانه سیمان و فولاد بودیم. خرداد ۸۹ در پی قطع برق ۱۰۰ کارخانه در ۱۱ رشته صنعت شاهد کاهش تولید ۴۵ درصدی تولید بودیم. مرداد ۹۴ برق صنعت فولاد به مدت ۴۵ روز قطع شد.
قطع برق صنایع کلانشهرها و شهرکهای صنعتی در تیر ۱۳۹۵ رقم خورد. سال ۱۳۹۷ شاهد قطع برق ۴۲ شرکت سیمانی و شرکتهای فولادی بودیم و در نهایت سال ۱۴۰۰ به دنبال خاموشی گسترده صنایع، ۶ میلیارد دلار به صنعت کشور ضرر و زیان وارد شد.
با توجه به اهمیت ایجاد فضای مناسب برای فعالیت صنایع کشور و تاکید بر تداوم این روند در سال «مهار تورم و رشد تولید» و نیز با در نظر گرفتن اینکه تامین برق یکی از مولفههای اصلی رشد تولید در صنایع کشور محسوب میشود، وزارت نیرو سال گذشته با پیشبرد برنامههای جامع و کاربردی از جمله اجرای طرح سراسری پاداش صرفهجویی برای بخش خانگی و تزریق برق مازاد این بخش به صنعت کشور و نیز اجرای برنامه مشترک مدیریت مصرف برق صنایع با همکاری وزارت صمت، زمینه را برای رشد و جهش تولید فراهم کرد که این امر با حفظ اشتغال و کنترل تورم همراه بوده است.
وزیر نیرو پیشتر در این زمینه با اشاره به اینکه در حوزه برق صنایع شاهد ناترازی قابل توجهی میان تولید و مصرف هستیم، گفت: ماموریت ما کاهش این ناترازی از طریق پیگیری ۲ راهکار مهم است.
علیاکبر محرابیان اظهار داشت: راهکار نخست، توسعه سریع ظرفیت تولید نیروگاهی کشور است که در همین زمینه و تا پایان سال ۱۴۰۱ بیش از 7 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شد. افزایش 7 هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور در این بازه زمانی در حالی رخ داد که در دولتهای یازدهم و دوازدهم، سالانه چیزی حدود 1600 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده بود.
محرابیان درباره اقدام دیگر نیز بیان داشت: راهکار دوم، مدیریت مصرف برق است به گونهای که اوج مصرف بخشهای مختلف متفاوت باشد تا از ظرفیت نیروگاهی کشور در طول شبانه روز، حداکثر استفاده شود.
* برنامه و عملکرد تأمین برق صنایع در تابستان ۱۴۰۲
بر اساس برنامه تامین برق صنعت در تابستان امسال، برق صنایع کوچک و کارگاههای صنعتی که ۹۲ درصد کل مشترکان صنعتی را تشکیل میدهند، بدون محدودیت تامین شد.
برق مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی با دیماند بیش از ۵۰۰ کیلووات نیز از ۲۰ خرداد تا ۱۷ شهریور در ۶ روز و نیم هفته به طور کامل تأمین خواهد شد و فقط نصف روز در هفته و از ساعت ۱۱ تا ۲۳ در برنامههای مدیریت مصرف مشارکت خواهند کرد. با توجه به برنامهریزی انجام شده، امکان جبران محدودیت این نصف روز و تولید حداکثری برای این واحدها در سایر ایام هفته (6 روز و نیم) با جابهجایی ساعات کاری حتی به صورت شبانهروزی فراهم است.
برق مورد نیاز صنایع بزرگ (حدود ۳۰۰ واحد صنعتی) مطابق برنامه مدیریت مصرف ابلاغی وزارت نیرو و وزارت صمت در دوره تعیین شده تامین میشود. مشارکت این واحدها از طریق جابهجایی بخشی از بار مصرفی آنها از ساعتهای اوج به ساعتهای غیراوج و نیز مدیریت زمان بهرهبرداری از تجهیزات وابسته به انرژی در برنامههای مدیریت مصرف بوده و در سایر زمانهای دوره تابستان، انرژی مورد نیاز این واحدها به طور حداکثری تامین میشود.
* وضعیت تأمین برق صنایع انرژیبر نسبت به ۲ سال گذشته
در ادامه شاید خوب باشد که مقایسهای درباره وضعیت تامین برق صنایع انرژیبر در سال جاری نسبت به ۲ سال گذشته داشته باشیم.
میزان تامین برق صنایع در سالجاری نسبت به سال گذشته 13.77 درصد و نسبت به سال ۱۴۰۰ به میزان 26.86 درصد رشد یافته است و به طور جزئیتر امسال میزان تامین برق در صنعت سیمان در مقایسه با سال ۱۴۰۰ «24.92 درصد» و نسبت به سال ۱۴۰۱ «9.3 درصد»، تامین برق در صنعت فولاد نسبت به سال ۱۴۰۰ «31.84 درصد» و سال ۱۴۰۱ «17.84 درصد» و همین شاخص درباره سایر فلزات نسبت به سال ۱۴۰۰ «24.08 درصد» و نسبت به سال ۱۴۰۱ «11.99 درصد» رشد یافته است.
* ۳ پله صعود صنعت فولاد ایران در رشد تولید طی نخستین ماه مدیریت مصرف
بر اساس آمار پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از تولید صنایع بورسی کشور، شاخص کل صنایع بورسی در خرداد ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل 5.9 درصد افزایش یافت؛ همچنین تولید این صنایع در خرداد ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2.1 درصد رشد کرد که این میزان در بخش محصولات فلزی به 24.8 درصد میرسد.
بر اساس تازهترین گزارشها، شاخص تولید در فلزات اساسی در خرداد امسال نسبت به اردیبهشت 22.7 درصد رشد کرده است. همین شاخص در بازه زمانی ذکر شده درباره کانیهای غیرفلزی 3.4 درصد، محصولات فلزی 24.1 درصد و شاخص کل شرکتهای بورسی 5.9 درصد رشد یافته است.
در همین راستا شاهد رکوردشکنی تولید فولاد ایران بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد در ۲ سال پیاپی هستیم، بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد، در ماههای جولای و آگوست (تیر و مرداد ۱۴۰۱) سال ۲۰۲۲ رشد تولید فولاد ایران به ترتیب به 34.1 و 64.7 درصد رسید اما این رکوردشکنی به واسطه تامین برق مورد نیاز صنایع آن هم در فصل گرم سال ادامه یافت به طوری که در بازه زمانی۱۳ خرداد تا ۱۰ تیر ۱۴۰۲ (ژوئن ۲۰۲۳) رشد تولید ایران در بخش فولاد به 17.4 درصد رسید و کشور با رکوردشکنی رشد تولید از دهمین فولادساز بزرگ دنیا در سال گذشته با ۳ پله صعود به رتبه هفتم فولادسازان بزرگ جهان رسید.
ارسال به دوستان
بازیکنان مشهوری که در لیگ برتر به خط پایان رسیدند
جایی برای پیرمردها نیست
مهدی مرتضویان: تغییر قوانین نقل و انتقالاتی لیگ برتر و همچنین روند تدریجی جوانگرایی در لیست بازیکنان تیمها باعث بیرون ماندن تعداد زیادی از بازیکنان مشهور و شناختهشده فوتبال ایران برای فصل بعد شد. نقل و انتقالات تابستانی لیگ برتر فوتبال ایران روزهای پایانی خود را در حالی سپری میکند که تغییر آییننامههای مربوط و تعیین سقف بودجه برای باشگاهها تأثیر مستقیم در لیست خرید و مازاد ۱۶ تیم داشته است. طبق قوانین جدید نقل و انتقالات که توسط کارگروه متشکل از مدیران فدراسیون و سازمان لیگ فوتبال تدوین شده، تعداد سهمیه بازیکنان با توجه به سن آنها تغییر کرده تا تأثیر مستقیم در جابهجایی بازیکنان داشته باشد.
* جوانگرایی اجباری
طبق مصوبات کارگروه فدراسیون فوتبال در نقل و انتقالات هر کدام از باشگاههای لیگ برتر، لیگ دسته اول و لیگ دسته دوم میتوانند در نهایت ۳۷ بازیکن را در لیست خود قرار دهند. باشگاهها طبق این تعداد محدودیتهایی برای جذب بازیکن دارند که طی آن مجازند ۱۹ بازیکن بزرگسال، ۶ بازیکن زیر ۲۳ سال ،۶ بازیکن زیر ۲۱ سال و ۶ بازیکن با شرایط خاص (بدون محدودیت سنی) جذب کنند. سهمیه خاص از سوی سازمان لیگ تحت عنوان سایر بازیکنان؛ برای بازیکنان سرباز، قرضی، تیم ب و آکادمی (بازیکنان زیر ۲۱ سال و زیر ۱۹ سال باشگاه) است که فاقد محدودیت سنی است.
* بیتیمی پیرها
این موضوع باعث بیرون گود ماندن بازیکنانی نظیر محمدرضا خلعتبری شد. او که متولد شهریور ۱۳۶۲ است، قدیمیترین بازیکن لیگ محسوب میشد و در آستانه ۴۰ سالگی دیگر جایی در بین تیمهای مختلف لیگ برتری ندارد. بحران خروج سن و سالدارهای فوتبال کشور نه تنها داخلیها، بلکه خارجیها را نیز در بر گرفته است. لوسیانو پریرا با ۴۰ سال سن و ۱۱ سال تجربه حضور در تیمهای مختلف لیگ برتر ایران جایی در مس رفسنجان ندارد تا در لیست مازاد قرار بگیرد و منتظر مشتری باشد.
* جدایی باتجربههای پرهوادار
جایی برای پیرمردها در استقلال و پرسپولیس هم نبود. سرخپوشان پایتخت تصمیم به خداحافظی با کمال کامیابینیا پرافتخارترین بازیکن خود و سیامک نعمتی گرفتند تا نفراتی چون مسعود ریگی و شهاب زاهدی را جذب کنند. استقلال نیز قید ادامه حضور سجاد شهباززاده را در سختترین روزهای خود زد تا شاید جای خالیای برای آیندهای نزدیک و جذب چند گزینه آزاد در نقل و انتقالات پیدا کند. تراکتور نیز چارهای جز خداحافظی با کاپیتان باتجربه خود نداشت. مهدی کیانی که از زمان صعود این تیم به لیگ برتر همراه تراکتوریها شده بود و در چند مقطع مختلف پیراهن تیمهایی نظیر گسترش فولاد و سپاهان اصفهان را بر تن کرد، بالاخره از جمع سرخهای تبریز جدا شد تا آخرین سالهای فوتبالیاش را در خیبر خرمآباد بگذراند.
* کاپیتان تیم ملی در جامجهانی هم تیم ندارد
کیانی در حالی به لیگ یک بازگشت که همسن و سالهایش با افتخارات ملی و باشگاهی هنوز تیمی پیدا نکردهاند. مسعود شجاعی بیآنکه خداحافظی کند، در لیست خروج هوادار قرار گرفت تا شاید بدون بوسیدن چهارگوشه مستطیل سبز به دوران حرفهای خود پایان دهد. در این مسیر شجاعی تنها نیست، بلکه اشکان دژاگه نیز پس از سالها حضور در تیمهایی همچون تراکتور و فولاد جایی برای ادامه فوتبال خود پیدا نکرده است.
* کوچ اجباری به جرگه مربیان
حامد شیری، کاپیتان نساجی نیز با خداحافظی از جمع بازیکنان به مربیان باشگاه اضافه شد اما دیگر جایی برای ادامه حضور بازیکنی همچون محسن کریمی نبود. علیرضا ابراهیمی، مدافع پیشین پرسپولیس و نساجی هم وقتی توانایی رقابت با امثال محمدامین حزباوی، میلاد کر، دانیال ایری و... را ندید تصمیم گرفت به لیگ یک برگشته و برای مس کرمان بازی کند.
* سن و سال کم بازیکنان جابهجا شده
قوانین جاری نقل و انتقالات لیگ برتر ایران باعث شد بخش ویژه انتقالات به بازیکنان نسبتا جوان اختصاص یابد. حزباوی از فولاد به السد قطر رفت تا یکی از پردرآمدترین جوانان لژیونر شود. سعید سحرخیزان و امیر شهیم نیز به گلگهر سیرجان پیوستند. درخشش محمدرضا خالدآبادی در تیم امید باعث استقلالی شدنش شد. آرشا شکوری، گلر تیم نوجوانان نیز از جمع آبیپوشان جدا شد تا فرصت ایستادن در چارچوب دروازه هوادار در لیگ برتر بیستوسوم را بیابد.
حالا با قوانین جدید لیگ برتر ۹۶ بازیکن بالای ۳۰ سال بدون تیم ماندهاند تا جای خود را به ۲۰ بازیکن جدید زیر ۲۳ سال بدهند؛ پوستاندازی جدید در فوتبال باشگاهی کشور که به نظر میرسد خیلی زود سراغ تیم ملی نیز خواهد رفت. به نظر میرسد لیگ برتر بیستوسوم جولانگاه جوانان است و دیگر جایی برای پیرمردها نیست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|