|
موقعیت ژئوپلیتیک نیجر و نقش آن در معادلات جهانی انرژی، این کشور را تبدیل به جبههای مهم در دوران گذار نظم جهانی کرده است
جنگ جهانی آفریقا
کودتای نظامی در یک کشور فقیر آفریقایی که سابقا مستعمره یک رژیم غربی بوده است؛ قاعدتا همه ما در سالهای گذشته بارها چنین خبری را شنیدهایم، بیآنکه اهمیت خاصی برای این رخداد یا عواقب آن در جهان قائل شویم. شاید برای خیلی از ما چنین اتفاقی در قاره سیاه بسیار طبیعی جلوه کرده یا حتی بخشی از طبیعت سیاسی و اجتماعی این قاره محروم باشد که قرنها تحت سلطه استعمارگران اروپایی و آمریکایی قرار داشته است. با این حال از آنجا که تاریخ قرار نیست به همان شکل قبل تکرار شود، میتوان انتظار داشت شرایط سیاسی و اقتصادی یک کشور با موقعیت ژئوپلیتیک خاص و در یک بزنگاه ویژه از معادلات بینالمللی میتواند باعث شود رویداد فوقالذکر واجد اهمیت جهانی شود؛ همانگونه که انقلاب کوبا (1959 میلادی) در قاره انقلابها و شورشها و کودتاها یک رخداد متفاوت و دورانساز بود که جهتگیری تاریخی جهان لاتین را از همراهی اردوگاه غرب به مواجهه با غرب تغییر داد.
با این پیشآگهی بیایید خبری که در مطلع این نوشته آمد را بر اساس مولفههایی دقیقتر بازنویسی کنیم. «کودتای ارتش جمهوری فدرال نیجر با هدف سرنگونی دولت رئیسجمهور محمد بازوم انجام شد که مجوز حضور نظامیان فرانسوی در این کشور آفریقای غربی را صادر کرده بود».
* ژئوپلیتیک ویژه نیجر
نیجر برخلاف همسایه جنوبی بزرگتر و ثروتمندتر اما تقریبا همنامش نیجریه نه نفت دارد، نه چندان حاصلخیز است و نه به آبهای آزاد راه دارد. این کشور که حدود ۸۰ درصد مساحت آن توسط بیابانهای جنوب صحرای بزرگ آفریقا پوشیده شده، تنها 24 میلیون نفر جمعیت دارد و درست 63 سال پیش رسما از فرانسه مستقل شد. در مقام مقایسه، کشور نیجریه که حتما برای شما نامی آشناتر است و به خاطر قرار گرفتن در انتهای جلگه رودخانه نیجر، نامی مشابه همسایه فقیر شمالیاش دارد، با وجود مساحتی تقریبا مشابه با آن جمعیتی 9 برابر دارد، چرا که هم در منطقهای حاصلخیز در ساحل اقیانوس اطلس قرار گرفته و هم طلای سیاه از زیر خاکش میجوشد. جالب اینکه نیجریه 3 سال پس از همسایه همنام شمالی، استقلال خود را از انگلیس اعلام کرد. نیجریه امروز تا حد زیادی استقلال خود را از استعمار آنگلوساسکونها حفظ کرده و اگر چه میتوان گفت هنوز در چارچوب استعمار نوین حرکت میکند اما در هر حال جایگاه ممتازی دارد؛ مهمترین کشور منطقه موسوم به آفریقای غربی و دومین اقتصاد کل قاره سیاه، به انضمام ملتهای عربی و غیر سیاه شمال این قاره. در مقابل، استعمار فرانسه در نیجر علاوه بر همه جنایتها و تحقیرهای ۲ قرن اخیر، در دوران مدرن نیز چیزی جز نکبت و فقر و قحطی و جنگ برای این ملت مسلمان مستضعف به همراه نیاورده است.
این کشور از لحاظ شاخص توسعه انسانی وضعیت بسیار ناخوشایندی دارد به گونهای که سال ۲۰۱۴ مطابق آمار و اطلاعات جمعآوری شده توسط سازمان ملل متحد، نیجر در رتبه ۱۸۸ جهان جا گرفت. این سرزمین صخرهای و عمدتاً شنزار تنها در بخش بسیار محدودی از قلمرو غربیاش که رود نیجر از پایتختش نیامی عبور میکند قابل کشت است.
آیا این بدان معنی است که نیجر آنطور که دادههای سازمان ملل میگوید واقعا یکی از فقیرترین کشورهای جهان با ملتی عقبمانده است؟ به هیچ وجه! در حالی که نیجر زیر خاک خود شاید ثروتی معادل ثروت نفتی نیجریه دارد، سابقه تاریخی و تمدنی به مراتب درخشانتری نه فقط نسبت به همسایه جنوبی بلکه اغلب ملتهای آفریقای سیاه دارد. حوزه شمالی رود نیجر که نیامی پایتخت امروزی نیجر در آن قرار دارد، خاستگاه تمدنهای مالی و سنغای، طلاییترین و بزرگترین امپراتوریهای سیاهان در هزاره دوم میلادی بوده است. زبانها و فرهنگهای فولانی، سنغایی و عربی در این کشور یادگار آن دوران درخشان است.
اگر هم به فرض پیشینه تاریخی امپراتوریهای زرخیز نیجر را مسالهای سپری شده تلقی کنیم، موقعیت ژئوپلیتیک و استثنایی خاک اورانیومخیز این کشور، مربوط به همین امروز است. چرا کشوری که هفتمین صادرکننده کنستانتره زرد اورانیوم و تامینکننده 15 درصد سوخت هستهای اتحادیه اروپایی (شامل 20 درصد اورانیوم فرانسه، هستهایترین کشور اروپا) بوده و بر سر راه مسیر خط انتقال گاز بیافرا به اروپا قرار دارد، باید ملتی چنان مفلوک در رده 188ام ردهبندی جهانی رفاه که فقط 20 درصد مردمش از برق برخوردار بوده و فقط 40 هزار نفر از جمعیت 24 میلیون نفریاش به اینترنت دسترسی دارند، داشته باشد؟
در حقیقت آنچه طی 2 هفته اخیر در این کشور فقیر رخ داده، چیزی نیست جز همان روند بیداری ملتهای مستضعف؛ واکنش مردمی که سرانجام بر آن شدهاند به طور جدی پرسشهای حیاتی درباره پیشینه و سرنوشتشان را فریاد کنند.
استعمار فرانسه که از اواخر قرن نوزدهم میلادی در شمال غربی آفریقا و آفریقای عربی جایگاه محکمی برای خود دست و پا کرده بود در نیجر نیز همانند دیگر همسایگانش مثل الجزایر، مالی، بورکینافاسو، چاد و آفریقای مرکزی جایگزین استعمار بریتانیا شد.
فرانسویها در دوره استعمار نوین برخلاف رقبای انگلیسی و آمریکایی خود نتوانستند سلطه نرم را به طور کامل جایگزین سلطه سخت و سنتی کنند و به همین دلیل نیجر نیز مانند اکثر کشورهای فرانکوفیل غرب آفریقا از زمان استقلال تاکنون به طور مستمر در کشاکش با اعمال قدرت نظامی پاریس بوده است. کودتای نظامیان نیجر علیه دولت دستنشانده پاریس در نیامی، هفدهمین کودتای قاره سیاه از سال 2020 به این سو است که بخش عمده آنها دولتهای فرانکوفیل را ساقط کردهاند.
فرانسه در این فاصله الجزایر، بورکینافاسو و مالی، 3 همسایه نیجر و آفریقای مرکزی را هم به عنوان متحدان یا پایگاههای نظامی و سیاسی سنتی خود از دست داده است. همزمان با پررنگ شدن نقش نیروهای نظامی نزدیک به روسیه و دیگر کشورهای مخالف سلطه غرب در حوزه جنوب و غرب صحرای آفریقا، آشکار میشود تغییراتی هژمونیک علیه استعمار فرانسه در این منطقه مهم از قاره در شرف وقوع است.
برخلاف تبلیغات منفی و موضعگیریهایی که دولتهای فرانسه، آمریکا و متحدانشان در اروپا و آفریقا علیه کودتای نظامیان نیجر داشتند، اکثریت مردم فقیر و استعمارزده این کشور، دیدگاهی متفاوت از غربیها دارند.
مشخصا نظامیان نیجر در جریان سرنگونی حکومت محمد بازوم، یکی از شاخصترین روسای جمهور دستنشانده غرب در کل قاره در روز 26 ژوئیه (4 مرداد) و روزهای پس از آن حمایت اکثریت مردم پایتخت را پشت سر خود داشتند. در تظاهراتهای مردمی متعددی که طی این 2 هفته در حمایت از شورای انتقالی به رهبری 5 فرمانده ارشد ارتش و گارد ریاستجمهوری شامل ژنرالها آمادو عبدالرحمان، عمر چنی، سالیفو مودی، عبدو صدیق عیسی و موسی سالو برمو انجام شده، به مرور شعارهای ضد فرانسوی با حجم بیشتری از شعارها در حمایت از دولتهای حامی این تحول بویژه الجزایر، روسیه و... همراه شده است.
تسخیر سفارت فرانسه در نیامی و آتش زدن پرچم این کشور، قطع صادرات اورانیوم و طلا به اروپا و آمریکا، لغو کلیه پیمانهای امنیتی و نظامی با فرانسه و درخواست اخراج نظامیان فرانسوی که اخیرا پس از اخراج از کشور مالی از طریق مرز بورکینافاسو وارد جنوب نیجر شدهاند و در نهایت رد کردن میانجیگری اکواس (جامعه اقتصادی آفریقای غربی) و سپس بیتوجهی به اولتیماتوم این کشورها به نیابت از غرب، مجموعه اقداماتی بوده که به طور رسمی سلطه فرانکوفیلها بر این کشور را پایان داده است. از نظر عملیاتی نیز حکومت نظامی نیجر با دعوت از گروه نظامی واگنر به تهدیدات برخورد نظامی مستقیم از سوی فرانسویها به شکل نیابتی از سوی اتحادیه اکواس، جامعه اقتصادی 15 دولت آفریقای غربی، واکنش نشان داده است.
هدف قرار گرفتن یک نفتکش روسی در دریای سیاه توسط ارتش اوکراین با بهرهگیری از شناورهای بدون سرنشین فرانسوی و ارسال محموله نخستین موشکهای فرانسوی دوربرد به اوکراین، طی یک هفته اخیر نشاندهنده فشاری است که روسها در گلوگاه نیجر بر پاریس وارد آوردهاند.
جمعبندی همه این واقعیتها ما را به سوی تکمیل کردن گزاره خبری ثانویه که در بند دوم این متن آمده بود به شکل یک گزاره برای ثبت در تاریخ سوق میدهد: «خیزش نظامیان نیجر با حمایت مردمی در تابستان داغ سال 2023 میلادی برای پایان دادن به دستگاه استعمار و استثمار و اشغال نظامی توسط فرانسه».
* جبهه نیجر در جنگ سرد
تا اینجای کار خصیصههای بومی قیام نیجر علیه استعمار فرانسه را برشمردیم. از این پس بررسی میکنیم که چرا تحولات نیجر، علاوه بر فرانسه، کل غرب را نه فقط در قاره آفریقا، بلکه در ابعاد جهانی به چالش میکشد.
پیش از هر چیز باید گفت تحولات ژئوپلیتیک جدیدی که در جهان ما در حال تکوین است، قاره آفریقا را تبدیل به مهمترین زمین بازی قدرتها در چارچوب شکل دادن به نظمی جدید کرده است. اهمیت یافتن قاره آفریقا در چنین غائلهای باعث خودآگاهی هر چه بیشتر ملتهای آفریقایی نسبت به پتانسیل و جایگاه منطقهای و قارهای شده است. تحولات شتابان سیاسی در این کشورها بویژه با رویکرد بیرون راندن استعمارگران غربی در همین راستا انجام میشود.
در دوران حاکمیت نظام تکقطبی آمریکایی بر جهان، بسیاری از کشورهای آفریقایی فقیر، مستأصل و بیثبات، هیچ گزینهای جز آمریکا و استعمارگران قدیمی اروپایی نداشتند به ویژه در دوران «جنگ جهانی کذایی آمریکا علیه تروریسم»، این کشورها از ترس لولوی تروریسم تکفیری، هر چه بیشتر به حضور نیروهای ویژه آمریکا، فرانسه و در کل ناتو وابسته شدند. این وابستگیهای چه مالی و چه نظامی، به قیمت الزام کشورهای آفریقایی به شرایط و ضوابط ایدئولوژیک غرب تمام شد که موجی تازه از استعمار نوین بود.
امروز اما جهان تغییر کرده است. زمینه جنگ علیه تروریسم پایان یافته و در عوض ما اکنون در فضای رقابت ژئوپلیتیکی شدید میان سلطه پیشین غربی با سردمداری آمریکا و قدرتهای نوظهور با پیشاهنگی چین و روسیه زندگی میکنیم. پس همانند جنگ سرد میانه قرن بیستم میان بلوکهای غرب و شرق، کشورهای آفریقایی دوباره واجد گزینههای دیگری برای جلب کمک برای تقویت استقلال سیاسی خود شدهاند. از یک سو پیوستن کشورهای این قاره به ابتکار کمربند - جاده (راه ابریشم جدید) چین، جایگزینی برای وابستگی پیشین آنها به ارگانهای غربنهاد مثل صندوق بینالمللی پول است و از طرف دیگر همکاری روزافزون دولتهای آفریقایی با گروه نظامی روسی واگنر یا حتی گروههای شبهنظامی نزدیک به جبهه مقاومت، حکایت از کاهش عزم ستمدیدهترین ملتهای جهان برای خروج از سلطه آمریکا و ناتو دارد.
* شکست راهبرد اروپا در آفریقای فرانسوی
در این میان آفریقای جنوبی به عنوان بزرگترین اقتصاد قاره و رهبر معنوی اتحادیه آفریقا نیز علاوه بر مخالفت با هر گونه حمله نظامی غرب و متحدانش به نیجر به جرگه انتقامگیرندگان قاره سیاه از استعمار فرانسه پیوسته است، آن هم با عدم دعوت از امانوئل مکرون به اجلاس بسیار مهم سران اتحادیه بریکس که قرار است از ۲۲ تا ۲۴ آگوست (۳۱ مرداد تا ۲ شهریور) در این کشور برگزار شود.
نالدی پاندور، وزیر خارجه آفریقای جنوبی این هفته با تحقیر رئیسجمهور فرانسه، اعلام کرد به رغم تقلای کاخ الیزه برای شرکت در اجلاس بریکس، نام امانوئل مکرون در میان فهرست رهبران ۶۷ رهبر کشور و ۲۰ نماینده سازمانهای بینالمللی نبوده و هرگز از او دعوت نشده و نخواهد شد.
ژرارد آرود، سفیر سابق فرانسه در نیجر، تحولات اخیر را پسلرزهای از روابط استعماری جدید بین فرانسه و کشورهای مختلف آفریقایی برمیشمارد. وی البته در گفتوگویش با تارنمای یورآکیتو با اینکه پاریس تنها شکست خورده این تحولات است، مخالفت میکند. این دیپلمات 70 ساله فرانسوی معتقد است عبارت «آفریقای فرانسوی» که برای چندین دهه به کشورهای حوزه نفوذ فرانسه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا اطلاق میشد، در دوران معاصر واقعیت بیرونی ندارد و باید اعتراف کرد در اصل این اروپا بوده که به خاطر فقدان یک راهبرد هماهنگ آفریقایی، در این منطقه شکست خورده است.
* جنگ جهانی آفریقا
رئیس موسسه آزادی آفریقایی از این هم فراتر میرود و از در شرف وقوع بودن یک جنگ جهانی به محوریت قاره آفریقا بیم میدهد. او معتقد است اولتیماتوم جامعه اقتصادی آفریقای غربی به رهبری نیجریه و به نیابت از ناتو برای دخالت نظامی در نیجر پساکودتا، خودبهخود جغرافیای یک مواجهه نظامی بزرگ را در قاره سیاه آشکار کرد. نهتنها الجزایر، همسایه بزرگ شمالی نیجر در مقابل سقوط دولت غربگرای پیشین نیجر موضعگیری نکرد، آفریقای جنوبی، رهبر اتحادیه آفریقا نیز از دخالت نظامی در نیجر استقبال نکرد. 2 همسایه دیگر این کشور یعنی مالی و بورکینافاسو نیز با چنین پشتوانه سیاسی و البته با در نظر داشتن حمایت روسیه، چین و متحدانشان به اولتیماتوم مزبور پاسخی محکم دادند. این 2 دولت شوریده بر دخالتهای فرانسه، جنگ نیابتی علیه نیجر را جنگ علیه خود برشمردند.
فرانکلین نیماسی، رئیس موسسه آزادی آفریقایی در این باره میگوید: «ما در آستانه وقوع یک جنگ جهانی آفریقایی قرار داریم. اکواس، جامعه اقتصادی آفریقای غربی که به نظام جدید نیجر اولتیماتوم دخالت نظامی دادهاند و همین طور، وایمو، اتحادیه اقتصادی و پولی آفریقای غربی که این کشور را تحریم کرده است، هر دو به نیابت از آمریکا و ناتو وارد عمل شدهاند. رهبران 15 کشور عضو این اتحادیه را عمدتا دیکتاتورهایی تشکیل میدهند که به ملتهای خودشان نیز پاسخگو نیستند. آنها برای منافع بیگانگانی کار میکنند که همان منافع امپریالیستهای استعمار جدید است. این سازمان منطقهای به چیزی جز قدرت سیاسی فرانسه، اتحادیه اروپایی و آمریکا پاسخگو نیست».
او یادآوری میکند که دخالت نظامی ناتو در لیبی در سال 2011 به چه فاجعهای در شمال آفریقا ختم شد. حال دخالت نظامی نیابتی در نیجر میتواند به بیثباتی هر چه بیشتر در منطقه ساحل (پیرامون صحرای بزرگ آفریقا) منجر شود.
او دخالت نظامی غرب در آفریقا، از جمله پایگاههای ضد تروریسم ایالاتمتحده در نیجر را باعث بیثباتی بیشتر این قاره میداند. از نگاه نیماسی، هر گونه حمله نظامی به نیجر به منزله شکلگیری یک مواجهه نظامی بزرگتر در سراسر قاره میان قطب پانآفریقاییها و حامیان ناتو خواهد بود.
نیماسی صحنه جنگ جهانی آفریقا را چنین تشریح میکند: «2 جناح اکواس (طرفدار ناتو و پانآفریقا) نهتنها با یکدیگر میجنگند، بلکه از متحدان قدرتمند خود نیز کمک میگیرند. حامیان نیجر احتمالا از روسیه، چین و ایران کمک خواهند خواست. احتمالا آنها میخواهند جنگ جهانی آفریقا را بین 2 بلوک اصلی و قدیمی جنگ سرد برانگیزانند که ما در آفریقا به آن نیازی نداریم. آنچه وضعیت را بیثباتتر میکند این است که بسیاری از تسلیحات غربی ارسال شده به اوکراین برای استفاده علیه نیروهای روسیه در غرب آفریقا به کار گرفته خواهد شد. ما در یک موقعیت خطرناک برای تمام کره زمین هستیم. اگر به مذاکره روی نیاورده و به دنبال اجماع نباشیم، اگر قوانین بینالمللی را درباره کشورهای قدرتمند و کشورهای کم قدرت رعایت نکنیم، همه بشریت فرو میریزد».
***
نیجر، بازیگر جدید انرژی
خاک نیجر از 2 منظر اهمیت بسزایی برای بازار انرژی اتحادیه اروپایی داشت؛ نخست به خاطر معادن اورانیوم و سپس به خاطر خط لوله انتقال گاز نیجریه به شمال مدیترانه.
متعاقب تحولات اخیر شامل تغییرات بازار جهانی انرژی پس از جنگ اوکراین و سرنگونی دولت دستنشانده پاریس در نیجر، حالا این کشور از یک بازیگر مهم در بازار انرژی اروپا به یک بازیگر کلیدی تبدیل شده که میتواند به موازات جنگ انرژی میان روسیه و غرب، اهرمهای فشاری را علیه متحدان آمریکا در ناتو اعمال کند.
* معدن طلای اورانیوم
سال 2022 حدود 2 هزار تن اورانیوم در نیجر تولید شد که معادل 4 درصد تولید جهانی است و آن را در رتبه هفتم جهان قرار میدهد؛ درست پس از روسیه با 2500 تن. این به رغم کاهش تولید این سوخت هستهای راهبردی در این کشور پس از تعطیلی معدن آکوتا به دنبال اخراج شرکت فرانسوی اورانو و تخلیه ذخایر اورانیومش در سال 2021 بود.
ذخایر عمده اورانیوم نیجر بین 4 سرمایهگذار مشترک تقسیم شده است. اورانو بزرگترین سهامدار 3 سهم و مجموعه چینی شرکت دولتی (CNUC) به همراه گروه سرمایهگذاری خصوصی ZXJOY Invest چهارمین سهام را کنترل میکنند. همچنین شرکتهای انوسای اسپانیا و کپکوی کرهجنوبی و شرکت دولتی سوپامین نیجریه در این سرمایهگذاریهای مشترک حضور داشتند.
صادرات اورانیوم سالانه این کشور حدود 200 میلیون دلار (30 درصد از ارزش کل صادرات ملی) است.
با آنکه فروش اورانیوم در بازارهای جهانی و تحصیل ارز بهتنهایی و مستقل از کنسرسیومهای بینالمللی مزبور برای دولت نیجر کار دشواری است اما در مقابل فرانسه نیز از قطع صادرات آن دچار شوک انرژی میشود، چرا که گاه در برخی سالها تا 100 درصد محصول تولیدی نیجر به این کشور اروپایی صادر شده و البته برخی از محمولهها نیز به کانادا، اسپانیا و ژاپن میروند.
در واقع نیجر به همراه روسیه، قزاقستان و کانادا از تامینکنندگان اصلی کنسانتره اورانیوم نیروگاههای هستهای فرانسه به عنوان هستهایترین کشور اتحادیه اروپایی هستند.
فرانسه حدود 25 درصد مصرف سالانه تقریباً 8 هزار تنی نیروگاههای پیشرفته خود را از این کنسرسیوم تامین میکند.
31 ژوئیه شورای انتقالی نظامی نیجر اعلام کرد صادرات اورانیوم و طلا به فرانسه را متوقف کرده است. این تصمیم حاکمان جدید و ضدغربی نیامی البته بیشتر یک پیام سیاسی بود، چرا که آنها پس از کودتا، همه مرزها را بسته بودند و کشور نیز در خشکی محصور است و به دریا دسترسی ندارد، البته روابط خوب ژنرالهای حاکم بر نیجر با دولتهای الجزایر و شورشیان لیبی و همچنین مالی و بورکینافاسو، 2 کشور دیگر تازه شورش کرده علیه استعمار فرانسه، باعث میشود عملا بخش وسیعی از مرزها با 3 همسایه شمالی و غربی کشور باز باشد، اگر چه در نهایت فقط مرز جنوبی بسیار کوچک با بنین است که آخرین معبر صادرات اورانیوم به اروپا محسوب میشود. اگر این مرز هم بسته شود، عملا صادرات مجدد نیاز به مذاکرات بینالمللی دارد، جایی که روسیه و متحدانش میتوانند یقه فرانسه و ناتو را بگیرند. برای فرانسه چشمانداز از دست دادن یکچهارم سوخت هستهای نیروگاههایش به معنی از دست دادن مزیت انرژی در اروپا و قرار گرفتن در مخمصه انرژی است؛ وضعیتی که در حال حاضر به دلیل بحران مداوم انرژی 2 ساله که سراسر اروپا را فرا گرفته، پیچیده شده است.
فرانسویها در حال حاضر تلاش میکنند با تهدید به جنگ مستقیم یا نیابتی، شورای انتقالی نظامی نیجر را بترسانند اما قطعا توسعه دخالت نیروهای واگنر به این بخش از آفریقای غربی، هر چه بیشتر گریبانگیر پاریس و شرکای آمریکایی و انگلیسیاش میشود. در مرحله بعدی پاریس میتواند با بهرهگیری از نفوذ خود در اکواس و اهرم تحریمهای انرژی و غذایی، وارد مذاکره با حکومت جدید نیامی شده و قول معافیتهایی در زمینه صادرات اورانیوم و واردات تجهیزات معدنی به این کشور بدهد.
از سوی دیگر، شورای انتقالی نظامی نیجر برای یافتن بازاری جایگزین برای 2 هزار تن اورانیوم صادراتیاش اول از همه سراغ شرکتهای روسی یا چینی میرود. این اورانیوم ارزان در دست قدرتهای شرقی تبدیل به یک اهرم فشار علیه غرب و متحدانش در جنگ جهانی انرژی میشود. در عین حال زمینه سرمایهگذاری قابلتوجه روسیه و چین در لجستیک، زیرساختها، امنیت و معادن این کشور فقیر را فراهم میآورد. ضمنا آن دسته از کشورهای همسایه نیجر که حملونقل این محمولهها را از طریق قلمرو خود برعهده بگیرند، خود تبدیل به یک ائتلاف جدید قدرتمند اقتصادی علیه دخالتهای غرب در آفریقا میشوند.
* خط گازی ترانس نیجر
پس از آنکه جنگ اوکراین، اروپاییها را از بخش عمده سهم تقریبا 40 درصدی گاز روسیه محروم کرد، گاز قاره آفریقا اهمیتی مضاعف پیدا کرد. سال گذشته متیو بالدوین، معاون مدیرکل دپارتمان انرژی کمیسیون اروپا اعتراف کرده بود امنیت منطقه دلتای رود نیجر، اهمیت بسزایی در امنیت انرژی اتحادیه اروپایی دارد. این اتحادیه 14 درصد از کل نیازش به «الانجی» را از مبدا نیجریه وارد میکند. به گفته بالدوین، این قابلیت وجود دارد که با 2 برابر شدن این میزان از طریق خط انتقال گاز ترانس نیجر، بخش عمده مشکل گازی اروپا حل شود.
شرکت نیجریه الانجی متعلق به شرکت ملی نفت نیجریه، شل آمریکا، توتال فرانسه و اِنی ایتالیاست اما در حال حاضر مجبور است 80درصد صادرات خود به اروپا را از طریق کشتی ارسال کند.
به گزارش رویترز، نیجریه سال 2021 میلادی ۲۳ میلیارد متر مکعب گاز به اتحادیه اروپایی صادر کرد، در حالی که سال 2018 این رقم 36 میلیارد متر مکعب بود.
در این فاصله دزدی و خرابکاری باعث افت جریان خطوط لوله نفت و گاز صادراتی از پایانههای نیجریه به میزان ۶۰ درصد ظرفیت قبلی شده است. حالا نیز کودتای نیجر، تکمیل خط انتقال گاز از نیجر قبل از آغاز مجدد فصول سرد را در هالهای از ابهام قرار داده و چشمانداز استقلال انرژی اتحادیه اروپایی از روسیه را تاریک کرده است.
******
نیجر، بورکینافاسو و مالی:
نظامیان آمریکایی و فرانسوی از کشورهایمان خارج شوند
گروه بینالملل: ۲۷ جولای گذشته (5 مرداد) گروهی از فرماندهان نظامی کشور نیجر تحت عنوان «شورای ملی حفاظت از میهن»، در پخش زنده شبکه تلویزیون ملی (ORTN) اعلام کردند با کودتا قدرت را در دست گرفتهاند. این کودتا با استقبال مردم روبهرو شد اما کشورهایی مثل فرانسه و آمریکا بشدت با این کودتا مخالفت کردند. بعد از کودتای جمعی از نیروهای گارد ریاست جمهوری نیجر، مردم این کشور به خیابانها ریختند و ابراز خوشحالی کردند. همچنین مردم نیجر سفارت فرانسه در این کشور را آتش زدند. تمامی تلاشهای میانجیگرانه برای مذاکره با رهبران کودتا برای پایان دادن به بحران ایجادشده و آزادی رئیسجمهور بازوم تا این لحظه بیفایده بوده و ژنرال «عبدالرحمن چیانی» همچنان خود را رهبر جدید این کشور میداند و نخستوزیر جدیدی را برای کشور انتخاب کرده است. به همین دلیل وضعیت کنونی این کشور آفریقایی نگرانیهایی را درباره آینده آن و منطقه ایجاد کرده است. هرچند نخستوزیر جدید نیجر، شب گذشته اعلام کرد کودتاچیان برای گفتوگو با جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا اعلام آمادگی کردهاند.
رهبران شورای نظامی در نیجر که «محمد بازوم» رئیسجمهور این کشور را برکنار کردهاند، دیروز «لامین زاینی علی محمان» اقتصاددان و وزیر سابق دارایی را به عنوان نخستوزیر جدید این کشور معرفی کردند. در بیانیهای که در تلویزیون رسمی نیجر منتشر شد، آمده است: «لامین زاینی علی محمان به موجب حکم رئیس شورای ملی حفاظت ملی و رئیس کشور، به عنوان نخستوزیر تعیین میشود». لامین زاینی در حال حاضر در پست نماینده بانک توسعه آفریقا در «جامنا» پایتخت چاد فعالیت دارد و پیش از آن، در ساحل عاج و گابن نیز همین سمت را داشت.
وبگاه شبکه المیادین با انتشار جدیدترین اخبار از نیجر نوشت: «ویکتوریا نولاند» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی، اعلام کرد به نیجر سفر کرده است تا با بخش وسیعی از «جامعه مدنی» در آنجا دیدار و برای حمایت از آن و راهحلهای دیپلماتیک این مشکل اعلام آمادگی کند. وی به خبرنگاران گفت درخواستهای متعددش برای دیدار با رئیسجمهور مخلوع بازوم رد شده و او نتوانسته با ژنرال «عبدالرحمن چیانی» رئیس شورای انتقالی نیز دیدار کند.
نولاند افزود که تنها با ژنرال «موسی سالو پارمو» فرمانده نیروهای ویژه و ۳ افسر دیگر به مدت بیش از ۲ ساعت دیدار داشته است. گفتوگوهای صورتگرفته با این طرفها نیز بسیار صریح و گاهی «بسیار دشوار» بوده است. ژنرال پارمو در پست قبلی خود که دارای درجه سرهنگی بود، با نیروهای ویژه آمریکا در نیجر همکاری نزدیکی داشت. به گفته معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی، «طرف مقابل نظرات و ایدههای خود را درباره چگونگی ادامه کار دارد اما این ایدهها مطابق با قانون اساسی نیست» و این امر روابط بین ۲ کشور را «دشوار» میکند. وزارت خارجه آمریکا نیز به نوبه خود، در بیانیهای درباره تحولات نیجر ابراز نگرانی کرد و با اشاره به سفر نولاند به این کشور در غرب آفریقا اعلام کرد وی در دیدار با اعضای شورای نظامی در نیجر، به آنها هشدار داد در صورت عدم احترام به قانونی اساسی، کشورشان در چه خطری میافتد. بنا بر بیانیه وزارت خارجه آمریکا، این امر شامل «هدر رفت صدها میلیون دلار از حمایت اقتصادی و امنیتی برای مردم نیجر» خواهد شد.
بر اساس این بیانیه، نولاند تاکید کرده کشورش در تماس نزدیک با «همپیمانان و شرکای خود، از جمله جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکُواس)» باقی خواهد ماند. «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا نیز برای فشار بر «کودتاچیان» در نیجر، شنبه پیش از توقف «برنامههای کمکهای خارجی» به دولت نیجر خبر داد. وی در عین حال گفت: «واشنگتن به فعالیتهای خود در نیجر از جمله عملیات دیپلماتیک و امنیتی برای محافظت از پرسنل آمریکایی ادامه میدهد» و خواستار «بازگشت فوری دولت منتخب دموکراتیک نیجر» است. سفر معاون وزارت خارجه آمریکا در امور سیاسی به نیجر، تقریبا همزمان با پایان مهلت اکواس به شورای نظامی نیجر برای بازگرداندن کشور به شرایط قبل و بازگشت رئیسجمهور بازوم به قدرت صورت گرفته است.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا طرحی را برای «مداخله نظامی احتمالی» در نیجر در صورت پایان ضربالاجل تعیینشده، تهیه کرده بود اما با وجود پایان این مهلت از ۲ روز پیش تاکنون هیچ نشانهای مبنی بر اجرای آن وجود ندارد. تنها عصر ۷ آگوست، اکواس اعلام کرد پنجشنبه آینده (۱۰ آگوست)، نشستی اضطراری در ابوجا، پایتخت نیجریه برای بحث درباره کودتای نیجر برگزار میکند. «ایموس لونگو» سخنگوی اکواس در بیانیهای کوتاه اعلام کرد این «نشست اضطراری و فوقالعاده» در ابوجا، درباره «وضعیت سیاسی در جمهوری نیجر» برگزار خواهد شد. با وجود آنکه رهبران اکواس هفته پیش از تدوین یک طرح دخالت نظامی احتمالی در نیجر سخن میگفتند، خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع در این سازمان نوشت اجرای چنین طرحی فوری صورت نخواهد گرفت. ریاست کنونی اکواس بر عهده نیجریه و «بولاتنیبو» رئیسجمهور آن است که در پی اعلام کودتا در نیجر و برکناری رئیسجمهور آن، تمام تعاملات مالی و خدماتی از جمله خدمات مرتبط با انرژی با نیجر را متوقف کرده است. این در حالی است که از یکشنبه شب پیش، همزمان با پایان مهلت اکواس برای بازگشت رئیسجمهور برکنارشده نیجر به قدرت، رهبران کودتای نظامی ضمن رد این درخواست، حریم هوایی این کشور را تا اطلاع ثانونی بستند. پس از آن بود که یک هیات رسمی از مالی و بورکینافاسو- ۲ همسایه جنوبی و غربی نیجر- عازم «نیامی» پایتخت این کشور شدند تا با حاکمیت نظامی جدید در این کشور غرب آفریقایی اعلام همبستگی کنند، زیرا پیشتر نیز طی بیانیهای مشترک اعلام کرده بودند هرگونه مداخله نظامی در نیجر به مثابه اعلان جنگ علیه این ۲ کشور خواهد بود. از سوی دیگر تحرکات نظامی سریع ارتش الجزایر در طول نوار مرزی الجزایر با نیجر و حمل ادوات نظامی سنگین زرهی شامل تانکهای T-72AG/T-90، ادوات مکانیزه، یگانهای توپخانه و راکتی، پدافند هوایی، موتوریزه و مهندسی رزمی ارتش الجزایر به سمت نوار مرزی با نیجر و تحرک سریع نظامی الجزایر، ترس و وحشت غربیها بویژه دولت استعمارگر فرانسه را که سالهاست مشغول غارت منابع کشورهای آفریقایی است برانگیخته است. مقامات الیزه نسبت به آنچه از نظر زمامداران کاخ الیزه نیات بد الجزایر است هشدار دادهاند. این در حالی است که مقامات الجزایر هرگونه مداخله نظامی در نیجر را رد کرده و دخالت غربیها و کشورهای اکواس در امور داخلی نیجر را محکوم و مردود دانستهاند. الجزایر همچنین اجازه استقرار نیروهای واگنر روسی را داده است.
از سوی دیگر رادیو فرانسه مدعی شده کشورهای آفریقایی قصد دارند برای مقابله با کودتاچیان در نیجر ۲۵ هزار نیروی نظامی خود را راهی این کشور آفریقایی کنند. به گفته این کشورها، نیجریه میتواند نیمی از این سربازان را فراهم کند. سنگال، بنین و ساحل عاج هم میتوانند سربازانشان را اعزام کنند. این کشورها همگی از اعضای اکواس (جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) هستند؛ نهادی که پیشتر ضربالاجلی را برای حاکمان نظامی جدید نیجر تعیین کرد و خواستار آزادی محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنارشده این کشور تا نیمهشب یکشنبه شد. این بلوک آفریقایی تهدید کرد در صورت برآوردهنشدن خواستههایش، حاکمان نظامی نیجر باید آماده مداخله نظامی اکواس باشند اما با وجود منقضی شدن ضربالاجل تعیینشده، اکواس واکنشی به برآوردهنشدن درخواستهایش نشان نداد. یک مقام ریاست جمهوری نیجریه به رادیو RFI فرانسه گفت: نیجریه مصمم است رهبر عملیات باشد و در صورت لزوم بیش از نیمی از نیروهایی را که قصد مداخله در نیجر را دارند فراهم خواهد کرد.
مساحت کل نیجر حدود 1.3 میلیون کیلومتر مربع است که آن را از نظر مساحت بزرگترین کشور در منطقه غرب آفریقا میکند. حدود 80 درصد جمعیت آن در جنوب و غرب کشور، در پایتخت نیامی که بزرگترین شهر نیجر است، متمرکز شدهاند. نیجر دارای 24 میلیون نفر جمعیت است که اکثریت قریب به اتفاق آنها مسلمان هستند. مشخصه نیجر وجود منابع طبیعی بسیار از جمله اورانیوم، الماس، طلا و زغالسنگ است. نیجر یکی از فقیرترین کشورهای جهان است، زیرا در سال 2015 در میان 188 کشور در رتبه آخر در شاخص توسعه انسانی سازمان ملل قرار گرفت. گزارشهای رسمی وزارت کشور نیجر نشان میدهد نزدیک به 43 درصد جمعیت آن در فقر شدید زندگی میکنند.
ظاهرا فرانسه و آمریکا از سرمایهگذاری در این کشور از سوی روسیه که به دنبال تعمیق نفوذ خود در قاره آفریقا است نگران هستند. پاریس پس از خروج نیروهای خود از مالی، استراتژی جدیدش در قبال آفریقا را روی نیجر متمرکز کرد و هدف آن اجرای اهداف ژئوپلیتیکی خود در غرب آفریقا بود. نیجر رتبه چهارم تولید اورانیوم را در جهان دارد. نیجر، فرانسه را با اورانیوم روشن میکند، زیرا 35 درصد نیاز فرانسه به این ماده را پوشش میدهد و نیروگاههای هستهای آن به تولید 70 درصد برق کمک میکنند.
همچنین پایگاههای نظامی فرانسه در نیجر مستقرند، زیرا پاریس حدود 1500 سرباز فرانسوی در نیجر دارد، علاوه بر اینکه پایگاه مرکزی نیروهای ناتو در منطقه تحت اختیار فرانسه در ساحل نیجر است. به نوشته روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، به گفته ناظران، ثبات نیجر و موقعیت جغرافیایی آن به ارتش فرانسه کمک میکند مرزهای لیبی را تحت نظر داشته باشد و برای فرانسه این کشور حائز اهمیت است.
دومینیک کارایول، کارشناس نظامی و استراتژیک فرانسوی گفت: نفوذ پاریس در کشورهای غرب آفریقا بویژه پس از این کودتا وارد مرحله حساسی شده است، زیرا روسیه از این موضوع استفاده میکند به خصوص اینکه در مالی و بورکینافاسو هم همین اتفاق رخ داد.
از سوی دیگر واشنگتن هراس دارد پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین آن در شهر آگادز نیجر در معرض خطر بیفتد. به گزارش گاردین انگلیس، ایالات متحده میگوید از سال 2012 حدود 500 میلیون دلار برای کمک به نیجر برای افزایش امنیت خود هزینه کرده است.
سرنگونی بازوم که در کنفرانسهای با حضور پوتین درباره آفریقا شرکت نکرد، فرصتی را برای برخی رقبای استراتژیک واشنگتن بویژه روسیه و چین ایجاد میکند تا نفوذ بیشتری در آفریقا داشته باشند، بویژه اینکه گروه واگنر با یافتن وجه اشتراک به دنبال همکاری با کشورهای غرب آفریقاست. از سوی دیگر مسکو پناهگاه امنی در برابر هرگونه تحریم احتمالی غرب و سازمانهای منطقهای و قارهای است، همانطور که در ۲ سال گذشته با کشورهای مالی و بورکینافاسو این ارتباط را برقرار کرد. دو سال قبل هم بعد از کودتا در مالی دولت نظامی این کشور اعلام کرد ۴ فروند بالگرد ساخت روسیه به همراه اسلحه و مهمات با یک هواپیمای باری، همزمان با تنش در روابط باماکو با پاریس، تحویل این جمهوری آفریقایی شده است. کامارا افزود: مالی این بالگردها را در قرارداد دسامبر ۲۰۲۰ برای تقویت نیروهای مسلح در نبرد به همراه نیروهای فرانسوی، اروپایی و سازمان ملل متحد با شورشیان وابسته به داعش و القاعده سفارش داده است. این تسلیحات هم زمان با تیرگی روابط باماکو با پاریس، متحد اصلی نظامیاش، بر سر تلاش احتمالی مالی برای به کارگیری وابستگان روس در پی تجدیدنظر پاریس در ماموریت نیروهای 5 هزار نفری ضدتروریستیاش در منطقه، تحویل مالی شده است.
رویترز به نقل از منابع آگاه دیپلماتیک و امنیتی افزود: همراه با نزدیک شدن شورای نظامی حاکم بر مالی به استخدام نیروهای گروه واگنر روسیه، پاریس تحرکات دیپلماتیک را برای لغو آن به راه انداخته و چنین تصمیمهایی را با حضور نیروهای فرانسه در این کشور، ناسازگار دانسته است.
* المیادین: کشورهای آفریقایی روابط با روسیه و چین را به آمریکا و فرانسه ترجیح میدهند
شبکه خبری المیادین در گزارشی نوشت: اکثر کشورهای آفریقایی در حال حاضر روابط با روسیه و چین را بر روابط با ایالاتمتحده، فرانسه و غرب ترجیح میدهند، بویژه که آفریقا به مدت 5 قرن از استعمار اروپا آسیب دیده است. نابودی تواناییهای انسانی، اقتصادی و اجتماعی جوامع آفریقایی توسط اروپاییها انجام شد، بنابراین کشورهای آفریقایی روسیه و چین را به عنوان سکوی نجات از استعمار غرب برای دستیابی به توسعه اقتصادی و ثبات سیاسی میدانند.
ارسال به دوستان
تدارک سپاه برای دور کردن تهدید از خلیج فارس
مهدی بختیاری: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی روزهای اخیر ۲ اقدام مهم داشت؛ برگزاری رزمایش در منطقه «نازعات» در خلیجفارس و رونمایی از انبوه سامانههای پهپادی و موشکی.
۱- رزمایش نیروی دریایی سپاه پس از حواشی اخیر پیرامون جزایر ایرانی در بیانیه شورای همکاری خلیجفارس و روسیه برگزار شد که اعتراض ایران و احضار سفیر مسکو را هم در پی داشت.
منطقه نازعات شامل جزایر سهگانه «بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک» میشود. این رزمایش به مرکزیت جزیره بوموسی انجام شد و در آن برخی تاکتیکهای حفاظت از حریم جزایر با بهکارگیری تجهیزات جدید از جمله شناورهای تندرو مجهز به موشکهای 600 کیلومتری در قالب یگان ویژه «شهید حججی» رونمایی شد و سپاه اعلام کرد سامانههای جدید از جمله موشکهای بالستیک 300 کیلومتری فتح و موشکهای کروز 400 کیلومتری قدیر را نیز در این جزایر مستقر کرده است.
این رزمایش البته حامل یک پیام دیگر هم بود؛ ارتش آمریکا در هفتههای اخیر تعدادی از جنگندههای «اف 35» خود را به منطقه اعزام کرده که بسیاری آن را واکنش این کشور به اقدامات سپاه در خلیجفارس از جمله برخورد با شناورهای متخلف خارجی ارزیابی کردند.
سپاه پاسداران از اواخر دهه 80 با تفکیک ماموریت از نیروی دریایی ارتش، مسؤولیت حراست از خلیجفارس و تنگه هرمز را برعهده دارد و در طول این چند سال با بهکارگیری انواع سامانههای رزمی و ایجاد ایستگاههای مختلف برای رصد و کنترل و عملیات علیه هرگونه اقدام نامتعارف در این منطقه، این ماموریت را انجام داده است.
همه اینها در حالی است که آمریکاییها به عنوان یک کشور فرامنطقهای در خلیجفارس حضور دارند ولی توان مقابله با نیروی دریایی سپاه از آنها سلب شده است.
به نظر میرسد اقدام آمریکا در اعزام جنگندههای «اف 35» برای بازسازی وجهه از دست رفتهشان در نظر کشورهای حاشیه خلیجفارس است که سالها با دامن زدن به مساله ایرانهراسی و اینکه تنها آمریکا میتواند از شما در برابر ایران محافظت کند، سعی در فروش بیشتر اسلحه به این کشورها کردهاند.
این موضوع آنقدر برای آمریکاییها اهمیت دارد که برای فرار از پاسخگویی به سپاه هنگام ورود و خروج در خلیجفارس، سعی میکردند شناورهای خود را شبانه و در میان شناورهای غیرنظامی عبور دهند اما هر بار توسط سامانههای
مستقر در ایستگاههای سپاه کشف و با آنها برخورد شده است.
سپاه پاسداران اگرچه رزمایشهای خود را طبق برنامه سالانه به شکل روتین برگزار میکند اما رزمایش اخیر را میتوان حامل یک پیام چندوجهی برای همه آنهایی دانست که نیمنگاهی به جزایر ایرانی دارند یا میخواهند سلطه خود را در منطقه نشان دهند.
۲- علاوه بر رزمایش اخیر، نیروی دریایی سپاه انبوهی از تجهیزات جدید خود را نیز رونمایی کرد که شامل سامانههای جدید پهپادی و موشکهای 1000 کیلومتری میشود.
اخیرا نیروهای دریایی سپاه و ارتش به موشکهای کروز «ابومهدی» با برد 1000 کیلومتر مجهز شدند که دست عملیاتی آنها را در خلیجفارس، تنگه هرمز و آبهای آزاد بلندتر خواهد کرد.
سپاه پاسداران در سالهای اخیر علاوه بر حضور در خلیجفارس، مامور به حضور در آبهای اقیانوسی نیز شده و حالا با تجهیز شناورهای خود به سامانههای رزمی جدید که برخی در آینده نزدیک رونمایی میشود، با قدرت بیشتر در ماموریت جدید حضور خواهد یافت.
جمهوری اسلامی ایران سرمایهگذاری زیادی برای تقویت قوای دریایی خود کرده است که در ارتش با ساخت ناوشکنهای جدید و تجهیز آنها به سامانههای جنگی مدرن و در سپاه با ساخت شناورهای کلاس «شهید سلیمانی» و ساخت شناورهای بزرگتر با ماموریت حمل پهپاد دنبال میشود.
آمریکاییها نیز که در سالهای گذشته همیشه ناوهای هواپیمابر خود را در قالب ناوگان پنجم خود در بحرین داشتند، با افزایش برد و قدرت پاسخگویی ایران، مجبور به تغییر تاکتیک شده و دکترین دریایی خود در این منطقه را پس از سالهای طولانی تغییر دادند.
این تغییر البته زیر دید و اشراف اطلاعاتی نیروهای ایرانی در ارتش و سپاه صورت میگیرد و هر دوی این سازمانها، راهبردها و تاکتیکهای خود را متناسب با این تهدیدات طراحی و بهروزرسانی میکنند.
همزمان با این اتفاقات، جمهوری اسلامی در حال بازسازی روابط خود با کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز هست که نمونه مهم آن احیای روابط با عربستان بود.
ایران در منطقه خلیجفارس، یک راهبرد اصلی دارد که آن را همیشه و به صراحت اعلام کرده و آن اینکه امنیت منطقه تنها با همکاری کشورهای منطقه تامین خواهد شد و حضور کشورهای فرامنطقهای، چیزی جز ایجاد ناامنی ندارد.
یک هشدار نیز همیشه داده شده است: همزمان که دست ایران برای همکاری و تعامل با کشورهای منطقه دراز است، اجازه نخواهد داد دشمنانش از خاک کشورهای همسایه برای ایجاد ناامنی یا انجام عملیات علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند.
ارسال به دوستان
استوانه فقاهت
امیرحسین نبی: 22 محرم الحرام سالروز درگذشت یکی از بزرگترین فقها و دانشمندان مذهب تشیع است. ابوجعفر محمد بن حسن بن علی طوسی معروف به شیخ طوسی و ملقب به «شیخ الطائفه» (385ق ـ 460ق) یکی از ارکان مهم مذهب شیعه در زمینههای مختلف علمی مثل حدیث، تاریخ، فقه، کلام، رجال و تفسیر بهشمار میرود.
او در طوس متولد شد و پس از رشد در آن دیار در سن 23 سالگی (یعنی در سال 408ق) برای ارتقای دانش خود و استفاده از محضر اساتید برجسته زمان خود به بغداد سفر کرد. پس از مدتی به نجف اشرف رفت و در نجف اشرف حوزه علمیهای تأسیس کرد که بزرگترین حوزه علمیه در میان شیعیان شد و در جوار حرم امام الموحدین علی بن ابی طالب(ع) در گذشت.
او در سیر تحولات علمی خود از محضر اساتید فراوانی از جمله اساتید بزرگ عراق بهره برد و به مقام مرجعیت عام رسید. از مهمترین اساتید وی میتوان به شیخ مفید و سید مرتضی اشاره کرد.
تعداد شاگردان شیخ به بیش از 40 نفر میرسد که بیشتر آنها از تأثیرگذاران در علوم اسلامی بودند.
شیخ طوسی در همه علوم اسلامی مثل حدیث، تفسیر، تاریخ، رجال، اصول، کلام، فقه و سیره چنان تسلطی داشت که تا بیش از یک قرن کسی از علمای شیعه توان ارائه نظر در برابر نظرات او را نداشت تا اینکه شیخ سدیدالدین محمود بن حسن حمصی رازی (495 ـ 605ق) در ری و حله به این مساله خاتمه داد و به نقد و بررسی نظرات شیخ طوسی پرداخت و پس از وی شاگردش ابن ادریس حلی روش نقدی استاد را در پیش گرفت.
نظرات شیخ طوسی بویژه مطالب رجالی و تاریخی او حتی مورد توجه دانشمندان اهلسنت مثل یاقوت حموی واقع شده و مطالب او را به عنوان نظر صحیح علمی قبول و نقل کردهاند و مورخان مهم اهل سنت مثل ذهبی او را از دانشمندان بسیار بزرگ برشمردهاند. عظمت شخصیت شیخ چنان زیاد است که علمای شیعه و سنی در تحسین وی لب به سخن گشودهاند.
او که رشد یافته و تربیت شده مکتب کلامی و فقهی شیخ مفید و سیدمرتضی علمالهدی بود، در غالب نظرات و آثارش به نشر و ترویج اندیشههای این ۲ استاد بزرگ شیعه پرداخته و در لابهلای مطالب آنها، نظرات و ابتکارات ویژه خود را نیز آورده است. گستره دانش وی در علوم اسلامی به گونهای است که نظراتش بر فقه، کلام، رجال و تفسیر علمای شیعه (لااقل تا ۴ یا ۵ قرن بعد از او) سایه افکنده است، زیرا او در همه این دانشها صاحب تألیف بوده و بسیاری از میراث گذشتگان را حفظ کرده است. کتابهای مهم «تهذیب الاحکام» و «الاستبصار» که جزو کتب اربعه شیعه محسوب میشود از آثار اوست. آثار شیخ طوسی در حدود 50 اثر بسیار مهم است.
ارسال به دوستان
لیگ بیستوسوم برتر فوتبال ایران امروز با تقابل پرسپولیس و آلومینیوم اراک کلید میخورد
شروع یک هیجان بیپایان
سعید خیراله: بیستوسومین دوره مسابقات لیگ برتر فوتبال از چهارشنبه با انجام 5 دیدار آغاز میشود که در یکی از حساسترین مسابقات پرسپولیس، قهرمان فصل گذشته، میزبان آلومینیوم اراک است. لیگ برتر بعد از وقفهای یک هفتهای به خاطر گرمای شدید از امروز با انجام 5 دیدار آغاز خواهد شد؛ مسابقاتی که هواداران و علاقهمندان زیادی آن را دنبال میکنند. شاید این لیگ از نظر سختافزار و امکانات و مسائل مالی و مدیریتی باشگاهها ضعفها و کاستیهای زیادی داشته باشد اما از نظر هیجان هواداری یکی از جذابترین لیگهای قاره آسیاست. بسیاری انتظار داشتند این لیگ پیشرفت قابل توجهی حداقل در بخش سختافزاری داشته باشد و حداقل شاهد استفاده از کمکداور ویدئویی در این مسابقات باشیم اما این اتفاق رخ نداد. شاید مهمترین تفاوت این مسابقات با فصل گذشته، قوانین جدید بودجهای و نقل و انتقالاتی است و البته مسدود شدن پنجره نقل و انتقالاتی تراکتور تبریز در فاصله 3 روز تا شروع مسابقات هم یک اتفاق تکاندهنده برای این تیم پرهوادار محسوب میشد.
* تقابل قهرمان با گربه سیاه در افتتاحیه لیگ
قهرمان فصل گذشته لیگ برتر که 6 بار در سالهای اخیر جام قهرمانی را گرفته، در هفته نخست در خانه میزبان تیم سختکوش و جنگنده آلومینیوم اراک است؛ تیمی که لقب گربه سیاه پرسپولیس را یدک میکشد. 2 تیم تاکنون 5 مسابقه با هم داشتهاند که 2 برد سهم پرسپولیس و 2 برد سهم آلومینیوم بوده و یک بازی هم مساوی شده است. آلومینیوم اراک با رسول خطیبی و سیدمهدی رحمتی حریف سرسختی برای سرخپوشان تهرانی بوده و حالا مجتبی حسینی، دستیار سابق یحیی گلمحمدی هدایت آلومینیوم را برعهده گرفته است؛ مربیای که فصل گذشته با پیکان بازی درخشانی مقابل پرسپولیس ارائه کرد اما در نهایت با یک گل در ورزشگاه آزادی شکست خورد، آن هم در حالی که مثلا میزبان بود! حالا در افتتاحیه لیگ، حسینی دوباره به مصاف پرسپولیس میرود. پرسپولیسیها دوست داشتند در این مسابقه جام قهرمانی سوپرجام را از سازمان لیگ تحویل بگیرند اما گویا مراسم اهدای جام به هفته سوم موکول شده است. تیم قهرمان شرایط مطلوبی دارد و شاید بزرگترین دغدغهاش نداشتن مهاجم نوک ششدانگ است. حفظ علیرضا بیرانوند درون دروازه و حضور گولیسیانی و پورعلیگنجی و جذب مدافعی چون حسین کنعانیزادگان باعث شده سرخپوشان خیالشان در دفاع راحت باشد. جدایی پرسروصدای کمال کامیابینیا از پرسپولیس شاید بعد از ماجرای بیرانوند مهمترین حاشیه این تیم در نیم فصل محسوب میشد. همه منتظرند ببینند پرسپولیس آسیایی در هفته اول در غیاب هوادارانش در ورزشگاه آزادی چه نمایشی از خود ارائه خواهد کرد؛ تیمی که قرار است در لیگ قهرمانان آسیا با تیمهای پرستاره عربی بازی کند. مسابقه 2 تیم احتمالا زیر بارش تابستانی باران برگزار میشود.
* پخش تلویزیونی دیدار پرسپولیس و آلومینیوم در هالهای از ابهام
پخش تلویزیونی دیدار تیمهای فوتبال پرسپولیس و آلومینیوم از هفته اول رقابتهای لیگ برتر در هالهای از ابهام قرار گرفت. بیست و سومین دوره لیگ برتر فوتبال کشورمان بعد از وقفهای یک هفتهای به دلیل گرمای شدید از امروز با انجام 5 دیدار آغاز خواهد شد که در یکی از حساسترین بازیهای این هفته تیم فوتبال پرسپولیس از ساعت 19:30 در ورزشگاه آزادی مقابل آلومینیوم اراک صفآرایی خواهد کرد. گفته میشود با توجه به وجود نخالههای به جا مانده از بازسازی طبقه دوم ورزشگاه آزادی، امکان استقرار دوربینهای تلویزیونی برای پخش زنده این بازی وجود ندارد. مسؤولان اعلام کردهاند اگر شرایط تا امروز فراهم نشود، امکان تصویربرداری از این بازی وجود نخواهد داشت. در همین راستا به مسؤولان ورزشگاه آزادی مهلت داده شده نخالههای این طبقه را پاکسازی کنند تا شرایط برای تصویربرداری و پخش زنده این مسابقه فراهم شود.
* پرسپولیس - آلومینیوم بدون تماشاگر
با توجه به شرایط سکوهای ورزشگاه آزادی، دیدار پرسپولیس برابر آلومینیوم بدون حضور تماشاگر برگزار میشود. به گزارش ایسنا، بعد از بررسی شرایط ورزشگاه آزادی، با تصمیم اتخاذ شده از سوی مسؤولان امر، دیدار پرسپولیس و آلومینیوم در هفته نخست لیگ برتر فوتبال ایران بدون حضور تماشاگر برگزار خواهد شد. یک مقام مطلع درباره این موضوع به ایسنا گفت سکوهای ورزشگاه آزادی در حال بازسازی است و به همین خاطر این ورزشگاه نمیتواند در دیدار پرسپولیس و آلومینیوم میزبان تماشاگران باشد.
برنامه مسابقات هفته نخست لیگ برتر به شرح زیر است:
چهارشنبه ۱۸ مرداد
نساجی مازندران – پیکان تهران؛ ساعت ۱۹، ورزشگاه شهید وطنی قائمشهر
گلگهر سیرجان – فولاد خوزستان؛ ساعت ۱۹:۳۰
ورزشگاه شهیدسردار سلیمانی سیرجان
پرسپولیس – آلومینیوم اراک؛ ساعت ۱۹:۳۰
ورزشگاه آزادی تهران
ملوان بندرانزلی – ذوبآهن اصفهان؛ ساعت ۱۹:۳۰
ورزشگاه تختی انزلی
استقلال خوزستان – شمسآذر قزوین؛ ساعت ۲۱:۳۰ ورزشگاه غدیر اهواز
پنجشنبه 19 مرداد
هوادار تهران – مسن رفسنجان؛ ساعت 19، ورزشگاه پاس قوامین
سپاهان اصفهان – تراکتور تبریز؛ ساعت ۱9، ورزشگاه
نقش جهان اصفهان
صنعت نفت آبادان – استقلال تهران؛ ساعت 21:30، ورزشگاه تختی آبادان
ارسال به دوستان
تأکید وزیر امور خارجه بر دیپلماسی چندجانبهگرایی دولت سیزدهم در کنفرانس تهران
شراکت بین ایران و بریکس شروع شده است
گروه سیاسی: پس از عضویت دائمی و رسمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای در تیرماه سال جاری، حالا نوبت به عضویت ایران در «بریکس» رسیده است.
بعد از روی کار آمدن سیدابراهیم رئیسی، دولت سیزدهم با پیروی از 2 مولفه در سیاست خارجی خود یعنی توازن و همسایهگرایی توانست در این عرصه به موفقیتهای زیادی دست یابد. گواه این را میتوان در عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای، عادیسازی روابط با کشورهای منطقه، قراردادهای تجاری - سیاسی با کشورهای همسایه، سفرهای خارجی مثمر ثمر رئیسجمهور و وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای مختلف جهان از جمله آمریکای لاتین و قاره آفریقا دید.
در ادامه روند مثبت در سیاست خارجی کشور، روز گذشته کنفرانس ایران و بریکس به منظور شناسایی ظرفیتهای متقابل ایران و قدرتهای اقتصادی نوظهور در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با حضور وزیر و مقامات وزارت امور خارجه، نماینده آفریقای جنوبی در این کنفرانس و جمعی از سفرای خارجی مقیم تهران برگزار شد.
در روزهای ابتدایی مردادماه امسال علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی برای شرکت در نشست دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای عضو و دوست بریکس به آفریقای جنوبی سفر کرد؛ سفری که در آن یک گام رو به جلو برای عضویت ایران در بریکس برداشته شد، البته با توجه به حضور وزیران خارجه چند کشور منطقه نظیر عربستان سعودی و امارات در نشست کیپتاون به نظر میرسد سایر قدرتهای منطقهای نیز علاقهمند عضویت در گروه بریکس باشند.
اما موضوع عضویت ایران و برگزاری کنفرانسی پیرامون این موضوع در خردادماه توسط وزیر خارجه کشورمان برای نخستین بار اعلام شد. حسین امیرعبداللهیان که در نشست وزرای خارجه کشورهای بریکس و بریکسپلاس در کیپ تاون شرکت و سخنرانی داشت، ملاقاتهای دوجانبهای انجام داد و به موضوعات مرتبط با همکاریهای آتی ایران با بریکس پرداخت که موضوع عضویت ایران در بریکس مورد گفتوگو قرار گرفت. در همان سفر امیرعبداللهیان اعلام کرد بزودی کنفرانسی در تهران برگزار خواهد شد که ظرفیتهای همکاری ایران و بریکس مورد بررسی قرار گیرد. از این رو این کنفرانس روز گذشته در تهران برگزار شد.
در ابتدای این کنفرانس مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و بریکس گفت: گروه بریکس جزء شرکای هدفمند ما است و توانمندیهای جمعشده میان اعضای بریکس باعث شده کشورهای بریکس در جامعه جهانی جایگاه بالایی داشته باشند. وی افزود: ما درباره هرگونه تصمیمگیری در بریکس هیچ قضاوتی نمیکنیم. بریکس در همکاری با کشورهای دیگر میتواند نقش خودش را تقویت کند.
* ایستادگی ایران در کنار آفریقای جنوبی باعث آزادی مردم این کشور شد
آنیل سوکلال، نماینده آفریقای جنوبی در این کنفرانس با اشاره به اینکه ایران یک تمدن قوی دارد، اظهار کرد: ایران در کنار آفریقای جنوبی ایستاد و باعث آزادی ما شد. ماندلا پس از آزادی از زندان به ایران سفر کرد. نماینده آفریقای جنوبی در ادامه افزود: بریکس برای پرداختن به همکاریهای بینالمللی ایجاد شده است. وی با بیان اینکه در سال ۲۰۲۳ آفریقای جنوبی میزبان بریکس خواهد بود افزود: سال 2023 سالی پرچالش همراه با کلی فرصت است تا بتوانیم به صورت جمعی به شرایط اقتصادی و تجاری جهان حاضر بپردازیم. نماینده آفریقای جنوبی در ادامه تصریح کرد: دنیا از سال ۱۹۴۵ شرایطش در حال تغییر است و ما به جهان فعلی به جهان در حال سرعت نگاه میکنیم اما ما یک روح همکاری در جهان نداریم. کرونا دنیا را دچار مشکل کرد. ما دیدیم که نگاه ملی به کرونا ایجاد شد و برخی کشورها واکسن را انبار کردند. ما یک سیستمی را ایجاد کردیم تا به تاثیر این بیماری در جهان بپردازیم. آنیل سوکلال اظهار کرد: کشورها باید به طور واقعی علاقهمند همکاری با ما باشند. چند وقت پیش آقای گوترش درباره جهان جنوب صحبت کرد. اکنون واقعیتهای جهان فعلی با نظم جهانی یکسان نیست. ما باید بنای جهانی را تغییر دهیم. بسیاری گفتند بریکس در حال ایجاد یک جهان چندقطبی است. نماینده آفریقای جنوبی در این کنفرانس اظهار داشت: برای همین است که بریکس در حال نمایندگی جهان جنوب است و کشورهایی مانند ایران خواهان عضویت در آن هستند. وی در پایان خاطرنشان کرد: این نشان میدهد بریکس کار خودش را خوب انجام میدهد. ما میخواهیم یک تغییر بزرگ ایجاد کنیم. تولید ناخالص داخلی بریکس بسیار بالاست. زمانی که بریکس ایجاد شد 10 درصد اقتصاد جهان را در اختیار داشتیم اما اکنون تغییر رخ داده و بریکس در حال تقویت همکاریهای خود است.
* آغاز شراکت ایران و بریکس در حوزه حملونقل
حسین امیرعبداللهیان نیز در اختتامیه کنفرانس «ایران و بریکس: چشماندازهایی برای شراکت و همکاری» اظهار داشت: در ماه ژوئن امسال در نشست دوستان بریکس که در آفریقای جنوبی برگزار شد اعلام کردم به زودی کنفرانسی را در ایران برگزار خواهیم کرد و هدف این کنفرانس این خواهد بود که پتانسیلهای ایران و بریکس را در یک مشورت متقابل مورد شناسایی قرار دهیم. وزیر امور خارجه کشورمان درباره بریکس و همکاریهای جمعی گفت: بریکس بیانگر همافزایی واقعی سیاسی و اقتصادی است و ظرفیت ایجاد اثرگذاری منطقهای و بینالمللی را دارد. امیرعبداللهیان افزود: رشد بریکس، اعتماد جهانی و اثرگذاری آن را افزایش داده است و تقاضای عضویت کشورهای مختلف نشان از این مطلب دارد، همچنین تلاشها برای کاهش هزینه تجارت فیمابین و از جمله از طریق استقاده از ارزهای ملی گام مهمی است که در بریکس انجام میشود.
وی افزود: در این راستا ایجاد بانک توسعه بریکس بدون آنکه بخواهد در نظامات کنونی اخلالی ایجاد کند میتواند نقش مهمی در تصمیمات مهم بانکی، مالی و پولی جهان داشته باشد. الگوسازی برای همکاریهای جنوب - جنوب و حرکت به سمت جبران کاستیها و ضعفهای سازمانی و ایجاد ساختاری فراتر از ظرفیت ۵ کشور بنیانگذار این گروه، گامهای مثبتی است که برداشته شده است. وزیر امور خارجه بیان داشت: تعامل با نهادهای چندجانبه از دستورکارهای دولت سیزدهم بوده و هست، سرعت بخشیدن به فرآیند عضویت در سازمان همکاری شانگهای با نقشآفرینی محوری رئیسجمهور، تعمیق روابط با اتحادیه اوراسیا با هدف ایجاد منطقه آزاد تجاری و حضور فعالتر در سازمانهای چندجانبه و مواردی از این دست بیانگر سیاست چندجانبهگرایی است و درخواست ایران برای عضویت در بریکس برگرفته از این رویکرد است.
وی تصریح کرد: ایران به دلیل موقعیت ژئواستراتژیک و برخورداری از ذخایر عظیم نفت و گاز و نیروی جوان متخصص و ماهر و داشتن دستاوردهای علمی و فناورانه، شریکی مطمئن برای روابط و همکاریهای دو و چندجانبه به حساب میآید.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: روابط ایران با اعضای بریکس در وضعیتی مناسب قرار دارد و اراده طرفین برای افزایش مراودات اقتصادی و سیاسی وجود دارد. شراکت بین ایران و بریکس از جمله در حوزه حملونقل و کریدور شمال - جنوب عملا شروع شده است. وی افزود: نشاط بخشیدن به تحرک در ظرفیتهای ترانزیتی ایران یکی از زمینههای همکاری به حساب میآید؛ مانند همکاری ایران و چین برای اتصال چین به دریای عمان و اینکه ایران از طریق حملونقل ترکیبی میتواند چین را به برزیل و آفریقای جنوبی متصل کند.
* ایران نامزد قوی برای عضویت در بریکس است
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه نیز در حاشیه کنفرانس با اشاره به اینکه آینده برجام به تصمیم آمریکا و اروپا بستگی دارد، گفت: زمان آن خواهد رسید که ایران عضو کامل گروه بریکس شود اما این مساله زمان خواهد برد و نمیتواند یک جدول زمانی مشخص برای عضویت ایران در گروه بریکس بدهد، زیرا تلاش برای پیشرفت این روند در حال انجام است.
ریابکوف با اشاره به اینکه درباره بریکس با علی باقری، همتای ایرانیاش صحبت کرده، ادامه داد: درباره مسائل مرتبط با بریکس صحبت کردیم، چون ما آشکارا به این نتیجه رسیدیم که ایران یکی از نامزدهای قوی برای تبدیل شدن به یکی از اعضای کامل بریکس است. همچنین درباره برخی موضوعات مربوط به آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم گفتوگو کردیم.
* مزیتهای متقابل عضویت ایران در بریکس
بریکس ائتلافی به رهبری قدرتهای اقتصادی نوظهور جهان است که از کنار هم قرار گرفتن حرف اول انگلیسی نام ۵ کشور شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده است. در واقع بریکس را میتوان یک باشگاه اقتصادی با گرایشات سیاسی و حتی فرهنگی تمدنی دانست؛ کشورهایی که فقط بازیگرانی در حال توسعه نیستند، بلکه قطبهای اصلی ساختار چندقطبی آینده جهان به شمار میروند. از ویژگیهای اعضای بریکس میتوان به بزرگترین و پرجمعیتترین کشورهای دنیا تا متنوعترین منابع و قدرتمندترین ارتشهای جهان اشاره کرد. این ۵ کشور ۴۲ درصد جمعیت، ۳۰ درصد سرزمینها، ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی و ۲۰ درصد تجارت کالایی جهان را در اختیار دارند. همانطور که در اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان نیز اشاره شد، موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد ایران و قابلیتها و ظرفیتهای بینظیر آن در حوزه انرژی، تزانزیت و فعالیتهای تجاری و اقتصادی منجر شد اعضای بریکس نگاهی ویژه به تهران داشته باشند و ایران از جذابیت بالایی برای کشورهای قدرت مثلا و قدرتهای نوظهور این گروه برخوردار است.
در مقابل نیز عضویت در بریکس، فرصتهای اقتصادی - سیاسی قابل توجهی را در اختیار ایران قرار میدهد و بریکس بهرغم مزیتهای اقتصادی برای ایران میتواند برای خنثیسازی تحریمهای غربی به کمک تهران برآید. از بعد سیاسی نیز همکاری ایران با 3 قدرت هستهای و ۲ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل نیز میتواند تهران را در مقابله با تحریمهای ظالمانه آمریکا، هژمونی سیاسی و اقتصادی غرب یاری کند.
اجلاس آتی سران بریکس، اواخر مرداد در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برگزار میشود که در این جلسه قرار است تقاضای عضویت کشورهای جدید نظیر ایران مطرح و بررسی شود.
ارسال به دوستان
چینیها شبکههای دفاعی محرمانه ژاپن و برنامههای نظامی واشنگتن در شرق آسیا را هک کردند
رودست چین به آمریکا
روزنامه آمریکایی واشنگتنپست دوشنبه گزارش داد هکرهای نظامی چینی به شبکههای دفاعی محرمانه ژاپن و تواناییها و برنامههای نظامی متحد ایالات متحده در شرق آسیا دسترسی پیدا کردهاند. واشنگتنپست به نقل از چند مقام ارشد سابق آمریکایی گزارش داد آژانس امنیت ملی آمریکا پاییز سال ۲۰۲۰ این هک را کشف و این حمله را عمیق و مداوم توصیف کرد که هکرها و جاسوسان سایبری ارتش آزادیبخش خلق چین به برنامهها، تواناییها و ارزیابیها از کاستیهای نظامی ژاپن دسترسی پیدا کردهاند. طبق این گزارش، روسای آژانس امنیت ملی آمریکا پس از شنیدن اخبار این هک، برای در جریان گذاشتن وزیر دفاع ژاپن به توکیو سفر کردند که از آنها درخواست شد خودشان نخستوزیر ژاپن را مطلع کنند. در حالی که هکها در زمان دولت ترامپ آغاز شده بود، در دولت بایدن هم ادامه پیدا کرد و مقامها اطلاعات جدید را در سال ۲۰۲۱ کشف کردند که نشاندهنده نقض مداوم سیستمهای دفاعی ژاپن و عدم پیشرفت در متوقف کردن افشای اطلاعات بوده است. واشنگتن پست در ادامه گزارش خود اعلام کرد ایالات متحده و ژاپن در نهایت توافق کردند از یک شرکت ژاپنی برای ارزیابی آسیبپذیریها استفاده کنند و آژانس امنیت ملی آمریکا/ تیم فرماندهی سایبری یافتههای این شرکت را ارزیابی و توصیههایی درباره چگونگی پر کردن شکافها ارائه کنند. یک مقام نظامی سابق آمریکا که در جریان این اتفاق قرار گرفته بود، در توصیف آن گفت: «بد بود؛ خیلی بد». به گزارش واشنگتن پست، در پی این رویداد، مقامهای ژاپنی گفتند قصد دارند در ۵ سال آینده برای افزایش امنیت شبکه، ۴ هزار نفر را به نیروهای امنیت سایبری نظامی اضافه کنند. یک مقام دفاعی ژاپنی هم به واشنگتن پست گفت یک فرماندهی سایبری برای نظارت بر شبکههای ژاپنی به صورت ۲۴ ساعته راهاندازی شده و مقامهای ژاپن همچنین قصد دارند ۷ میلیارد دلار را در طول ۵ سال برای امنیت سایبری هزینه کنند. به ادعای نشریه آمریکایی فوربس، این نخستین مورد گزارششده هک تحت حمایت دولت چین نیست و با گسترش قابلیتهای سایبری این کشور، موارد رو به افزایش است. طبق این گزارش، ماه گذشته هکرهای تحت حمایت چین به حسابهای ایمیل حدود ۲۵ سازمان از جمله آژانسهای دولت ایالات متحده دسترسی پیدا کردند.
از جمله نهادهایی که از این حمله هکری متاثر شدند، وزارت خارجه آمریکا و وزارت بازرگانی بود، همچنین حساب ایمیل وزیر بازرگانی ایالات متحده و سفیر ایالات متحده در چین هدف قرار گرفت. به گفته مایکروسافت، چین همچنین سیستمهای حملونقل، ارتباطات و تاسیسات را هدف قرار داده است. در ماه مه این شرکت آمریکایی ادعا کرد فعالیت پنهانی هدفمند برای دسترسی به سازمانهای زیرساختی حیاتی در آمریکا را کشف کرده که توسط یک بازیگر تحت حمایت دولت چین انجام شده است.
* توکیو واکنش نشان داد
ژاپن دیروز به این رویداد واکنش نشان داد اما از تایید گزارشها مبنی بر اینکه هکرهای چینی محرمانهترین اسرار نظامی این متحد حیاتی آمریکا در شرق آسیا را به خطر انداختهاند، خودداری کرد. «هیروکازو ماتسونو» سخنگوی دولت ژاپن گفت توکیو از این گزارشها مطلع است اما به دلیل ماهیت موضوع از ارائه اطلاعات جزئی خودداری خواهد کرد. وی گفت: نمیتوانم جزئیات بیشتر ارائه کنم اما این را تایید نکردهایم که اطلاعات امنیتی به دلیل حملات سایبری درز پیدا کرده است.
ارسال به دوستان
فایننشالتایمز: دولت انگلیس در موضوع قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی دوپاره شده است
نگران از تلافی ایران
گروه سیاسی: دولت انگلیس در موضوع قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی دوپاره شده است. این خبری بود که روزنامه مطرح انگلیسی فایننشالتایمز اعلام کرد.
در همین رابطه روزنامه فایننشالتایمز در گزارشی نوشت تنش و اختلافات بین سوئلا براورمن، وزیر کشور انگلیس و جیمز کلورلی، وزیر خارجه این کشور بر سر قرار دادن یا قرار ندادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریستی بالا گرفته است. براورمن درباره برخی گزارشهای اطلاعاتی ابراز نگرانی کرد که در آنها ادعا شده است عوامل ایرانی در تلاش هستند اعضای گروههای مجرمانه را برای هدف قرار دادن مخالفان حکومت جذب کنند و به دنبال افزایش فعالیتهایشان در انگلیس هستند.
همچنین روزنامه تلگراف گزارش داد سوئلا براورمن، وزیر کشور انگلیس در اظهاراتی علیه سپاه پاسداران ایران، آن را «بزرگترین تهدید علیه امنیت ملی انگلیس» خواند.
براورمن در اظهارنظری علیه سپاه پاسداران مدعی شد: «تهدید ایران بیشتر از هر چیزی ما را نگران میکند. این مساله بزرگی است، چرا که خصومت آنها و خواستههایشان رو به افزایش است. آنها نسبت به هر کسی که رژیمشان را به چالش بکشد، بسیار حالت تدافعی دارند و میخواهند آن را در هم بشکنند. تحریکات آنها رو به افزایش است».
بنا بر گزارش فایننشالتایمز، براورمن در ادعایی بیاساس اعلام کرده جمهوری اسلامی ایران در حال نقشه کشیدن برای آسیب رساندن به شخصیتهای برجسته یهودی حاضر در انگلیس است و از همین رو باید نام سپاه پاسداران را به فهرست سازمانهای تروریستی اضافه کرد؛ اگرچه اظهارات براورمن در حد ادعای بیاساس باقی مانده و هیچ سندی در این رابطه منتشر نشده است.
در مقابل وزیر کشور انگلیس، وزیر خارجه این کشور قرار گرفته که برخلاف نظر براورمن، معتقد است قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی برای انگلیس گران تمام خواهد شد. فایننشالتایمز در این باره گزارش داد در حالی که براورمن این ادعاها را درباره فعالیتهای سپاه پاسداران مطرح میکند، کلورلی با نگرانی از اینکه چنین اقدامی نتیجه معکوس داشته و با پیامدهایی همراه باشد، در برابر این تصمیم مقاومت میکند.
فایننشالتایمز در بخش دیگری از گزارش خود، با اشاره به عضویت انگلیس در توافق هستهای غرب با ایران، نوشت چنین اقدامی (قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی) نه تنها آوردهای برای انگلیس ندارد که حتی باعث پیچیدهتر شدن وضعیت احیای توافقات هستهای میشود. این روزنامه با اشاره به اینکه انگلیس یکی از کشورهای عضو توافق هستهای است، نوشت: چنین اقدامی باعث پیچیدهتر شدن وضعیت از سرگیری مذاکرات و احیای توافق هستهای میشود.
* نگرانی انگلیس چیست؟
از آنجا که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نیروی نظامی رسمی ایران شناخته میشود، قرار دادن این نهاد در فهرست سازمانهای تروریستی انگلیس یا اروپا، عواقب بدی خواهد داشت، چرا که چنین اقدامی میتواند به منزله اعلان جنگ به ایران باشد و به همین دلیل است که وزیر خارجه انگلیس بشدت با نظر وزیر کشور این کشور مخالف است. مقامات ایران نیز بارها نسبت به چنین اقدام تنشزایی هشدار داده و اعلام کردهاند هرگونه اقدامی علیه سپاه پاسداران را بیپاسخ نخواهند گذاشت.
پیش از این گروههای ضدایرانی خارجنشین تمام تلاش خود را برای اقناع اروپاییها از جمله انگلیس به کار بستند تا نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گیرد. با این حال به دلیل هشدارهای ایران و عواقب خطرناکی که میتواند در انتظار کشورهای اروپایی باشد، اتحادیه اروپایی توجهی به دست و پا زدنهای اپوزیسیون ایرانی نداشته است. چنانکه جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی چند ماه قبل و در حاشیه نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپایی در این باره گفته بود: «نمیتوانیم بگوییم چون از شما خوشمان نمیآید، تروریست میخوانیمتان». بورل همچنین اسفندماه سال قبل و در واکنش به تقاضای جریان ضدایرانی خارجنشین اظهار کرده بود: این صداها قوانین ما را تغییر نمیدهند و اتحادیه اروپایی سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار نمیدهد.
***
«اسرائیل هیوم»: ایران از بازدارندگی هستهای بدون بمب اتم برخوردار است
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» با اذعان به اینکه ایران «بازدارندگی هستهای را بدون داشتن بمب هستهای نشان میدهد»، تاکید کرد هیچ عاملی مانع اراده ایرانیها نیست.
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» سهشنبه، هشتم آگوست در گزارشی تاکید کرد «امنیت ملی اسرائیل در جهتی منفی و خطرناک قرار دارد». طبق گزارش پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین»، این روزنامه در ادامه نوشت: وضعیت امروز درباره برنامه هستهای ایران، خطرناکترین وضعیتی است که اسرائیل با آن مواجه شده است. «تامیر هیمن»، مدیر موسسه تحقیقات امنیت داخلی این رژیم و رئیس سابق «امان»، به اسرائیل هیوم گفت: «هیچ چیز ایرانیها را محدود نمیکند، مگر اراده آنها. در واقع آنها بازدارندگی هستهای را بدون داشتن بمب هستهای منعکس میکنند».
وی در ادامه گفتوگو با این رسانه صهیونیستی گریزی هم به جنبش حزبالله لبنان، مشکل بزرگ صهیونیستها در مرزهای شمالی فلسطین اشغالی زد و تصریح کرد: «هماکنون حزبالله در وضعیت افزایش اعتماد به نفس قرار دارد». به گفته وی، این وضعیت در شرایطی است که «انفجاریترین عرصه همچنان میدان فلسطین است، زیرا اوضاع در آنجا انفجاری است. این علاوه بر شکاف اخیر اسرائیل است که عمیقا در نهادهای امنیتی و نظامی نفوذ کرد».
ارسال به دوستان
وزیر جهاد: میخواهیم امسال به خودکفایی در محصولات استراتژیک از جمله گندم برسیم
کنار کشاورزان هستیم
بخش کشاورزی یکی از اساسیترین بخشهای جامعه به شمار میرود. این بخش نه تنها به کشاورزان و افراد فعال در این حوزه مربوط میشود بلکه به واسطه ارتباط مستقیم آن با معیشت مردم، به تمام اقشار جامعه مربوط است.
برخلاف دولتهای پیشین که اهتمامی به این بخش نداشتند اما در دولت سیزدهم نگاه ویژهای به این بخش شده است، علاوه بر این موضوع، وزارت جهاد کشاورزی سعی دارد حمایت از فعالان این حوزه را بیش از پیش مورد توجه قرار دهد.
در همین باره وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سیاستگذاری با وزارت جهاد کشاورزی است اما کار اصلی از سوی بهرهبرداران و فعالان بخش کشاورزی انجام میشود، اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید به گونهای ریلگذاری کند که تولیدکننده بدون دغدغه فعالیت داشته باشد. محمدعلی نیکبخت اضافه کرد: با توجه به تجربههای اجرایی که داشتهام با گوشت و پوست خود لمس کردهام اگر به تولیدکننده توجه شود انجام امور بهتر و سالمتر پیش میرود.
* تأکید وزیر بر امنیت و سلامت غذایی
نیکبخت در ادامه با اشاره به موضوع امنیت غذایی یادآور شد: امروز یکی از انتظارات مسؤولان و مردم تأمین امنیت غذایی و تأمین غذای سالم است که در دوره جدید وزارت جهاد کشاورزی به این موضوع توجه ویژهای شده است. در این راستا باید موانع از سر راه تولیدکننده برداشته شود تا بهرهبردار کار تولید را با منفعت پیش ببرد. وی اظهار کرد: مهمترین وظیفه ما در وزارت جهاد کشاورزی تأمین امنیت غذایی است و در این راستا به سمت تولید محصولات استراتژیک و اساسی در حال حرکت هستیم. در عین حال برای حفظ منابع تولید بویژه آب تلاش میکنیم و از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده خواهیم کرد. در این زمینه ظرفیتهای بسیار زیادی در کشور از نخبگان گرفته تا دانشگاه وجود دارد که باید از این فرصتها به بهترین نحوه بهرهبرداری کرد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بر اساس برنامه توسعه هفتم، تکلیف است مصرف آب در کشاورزی ۱۸ درصد کاهش یابد، گفت: تحقق این برنامهها نیاز به منابع مالی دارد که برنامهها تدوین و اعتبار لازم هم اعلام شده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر جمعیت ایران ۸۵ میلیون نفر است که با احتساب مهمانان سایر کشورها این عدد به حدود ۹۰ میلیون نفر میرسد، تأمین غذای ۹۰ میلیون نفر کاری دشواری است و در حالی که باید در استفاده از منابع خدادادی صرفهجویی کرد، ضرورت دارد عملکرد در سطح زیر کشت افزایش یابد.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر تأمین غذا از داخل گفت: در شرایط فعلی اگر لازم باشد کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز وارد میکنیم اما حمایت از تولید داخل و تأمین آن از داخل راحتتر از واردات بوده و در این راه از توانمندی تشکلها بهره خواهیم گرفت.
* مطالبات گندمکاران
وزیر جهاد کشاورزی درباره قیمت خرید تضمینی گندم و پرداخت مطالبههای معوقشده گندمکاران گفت: قیمتگذاری در شورای قیمتگذاری کالاهای اساسی به زودی انجام میشود. وی افزود: خرید تضمینی گندم تاکنون از ۹ میلیون و ۱۳۰ هزار تن عبور کرده و در حوزه مطالبات گندمکاران نیز ۴۶ درصد از پول گندمکاران پرداخت شده و قرار است باقی مطالبات تا پایان مرداد به دستور ریاست جمهوری رقم قابل توجهی پرداخت شود. وی ادامه داد: تلاش داریم در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ با بهبود عملکرد در واحد سطح و افزایش تولید در دیمزارها به خودکفایی در محصولات استراتژیک از جمله گندم دست یابیم.
* حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی
نیکبخت در ادامه با اشاره به صنایع تبدیلی تصریح کرد: یکی از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی، تمرکز بر صنایع تبدیلی و تکمیلی است. در حال حاضر ۷ هزار طرح با پیشرفت بالای ۲۰ درصد وجود دارد که به دلیل مشکلات سرمایهگذاری امکان تکمیل آنها وجود نداشته است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از حلقههای مهم در بخش تولید است، گفت: اگر این حلقه به درستی وظیفه خودش را انجام دهد، کمک بزرگی به بخش تولید شده است. وی اظهار کرد: با حمایت از تولید داخل میتوانیم از واردات بینیاز شویم.
* فرصتهای آبزیپروری
نیکبخت با اشاره به ظرفیت بخش شیلات ادامه داد: یکی از حوزههای مهم و مورد توجه وزارتخانه حوزه شیلات است. فرصتهای بیبدیلی در اشتغال و تولید در این بخش وجود دارد. شیلات در گذشته دچار آسیب شده اما با سرعت کار را پیش میبریم و در آینده بسیار نزدیک خبرهای خوبی در این حوزه خواهیم شنید. وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: قراردادهایی را با تولیدکنندگان منعقد و از آنها حمایتهایی خواهیم کرد تا تولیدکنندگان صنعتی و سنتی فعالتر شوند. در این راستا و برای اجرای این برنامهها با رئیسجمهور و معاون اول صحبت شده و آنها نیز بر اجرای برنامهها تاکید دارند.
ارسال به دوستان
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران: ظرفیت ساخت یک میلیون واحد مسکونی در بافتهای فرسوده تهران وجود دارد
بازآفرینی شهری در پایتخت
* امکان نوسازی ۲۳۰ هزار پلاک فرسوده تهران با بسته تشویقی ۱۹ بندی و تسهیلات
گروه اقتصادی: اهتمام وزارت راه و شهرسازی در ساخت مسکن به گونهای است که باعث شده تمام ظرفیتهای پنهان و آشکار استانها در راستای این موضوع مهم بهکار گرفته شود. از این رو ساخت واحد مسکونی در بافتهای فرسوده یکی از همان ظرفیتهاست که میتواند بستر ساخت یک میلیون مسکن در سال را فراهم آورد.
در همین راستا مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران از امکان ساخت یک میلیون واحد مسکونی در بافتهای فرسوده شهر تهران خبر داد و گفت: در حال حاضر مشارکتکنندگان یا صاحبان ملک یا سازندگان میتوانند از تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی استفاده کنند.
حسین جنتی اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد در شهر تهران ۲۳۰ هزار پلاک فرسوده و ناکارآمد وجود دارد که البته شامل محدوده بافتهای تاریخی نیز هست.
وی اضافه کرد: متوسط تولید مسکن از یک پلاک فرسوده 5 واحد مسکونی است و بر اساس پیشبینیها، در ۲۳۰ هزار پلاک فرسوده تهران امکان تولید یک میلیون واحد مسکونی وجود دارد، به همین منظور باید تمام مدیران شهری، انبوهسازان، صنعتیسازان و سازندگان متبحر در بافتهای فرسوده از تسهیلات ۱۹بندی مشوقانه بافتهای فرسوده استفاده کنند.
جنتی در ادامه گفت: شهرداری تهران نیز نهایت تخفیف را به جهت گرفتن پروانه در بافت اعمال کند تا دولت بتواند ظرفیت ماده ۱۲ قانون جهش تولید مسکن را به درستی در بافت فرسوده هدایت کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر مشارکتکنندگان یا صاحبان ملک یا سازندگان میتوانند از تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی استفاده کنند تا چهره شهر زیبا و تازه شود و ایمنی و امنیت زندگی در شهر تهران افزایش یابد. مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با اشاره به لزوم ورود بخش خصوصی به مسکن، بیان کرد: تجربه ورود بخش خصوصی به حوزه مسکن تجربه برد برای متقاضی و سرمایهگذار است و سبب میشود تمام ظرفیتهای قانونی جهش تولید مسکن فعال شود.
* 9 درصد بافت تهران فرسوده است
بررسیها حاکی از آن است که 9 درصد تهران را بافت فرسوده تشکیل میدهد و در مجموع 74 هزار هکتار از این نوع بافت در این شهر وجود دارد که قابلیت نوسازی دارد. در همین راستا وزارت راه و شهرسازی که تمام تلاش خود را برای ساخت مسکن بهکار گرفته است، با اعمال بسته تشویقی سعی بر جذب سازندگان دارد.
در همین راستا مدیرعامل بازآفرینی شهری کشور ضمن بیان اینکه بسته تشویقی راه و شهرسازی با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی تنظیم شده است، ابراز کرد: سامانه ستاد ملی مسکن آغاز بهکار کرده که طبق آمارها ۱۱۴ هزار مورد پروانه ساخت و نوسازی نیز در آن صادر شده است.
محمد آیینی با بیان اینکه در ۶۷ شهر کشور بالغ بر 5 هزار واحد مسکونی ساخته شده که استانهای تهران و اردبیل و همدان با بیشترین تعداد خانههای نوسازی شده در صدر قرار دارند، ابراز کرد: نوسازیها با تراکم بالا صورت نمیگیرد و بیش از ۵۰ درصد خانهها حداکثر ۱۰ واحدی هستند تا مقوله رفاه مردم هم در نظر گرفته شود.
مدیرعامل بازآفرینی شهری کشور با بیان اینکه افرادی هستند که نمیخواهند در مجتمع زندگی کنند، گفت: این قبیل افراد میتوانند واحد خود را با واحدهای آماده یا زمین با ۴۰ درصد تخفیف معاوضه کنند.
* رشد ۱۵ درصدی صدور پروانه ساخت در بافتهای فرسوده
همچنین معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری گفت: سال ۱۴۰۰ تعداد ۶۰ هزار و ۷۸۸ پروانه ساخت و در سال ۱۴۰۱ نیز ۶۰ هزار و ۴۸۵ واحد مسکونی در بافتهای فرسوده در سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار ثبت شده که به لحاظ تعداد پروانه ۱۵ درصد رشد نشان میدهد.
محمد آیینی با اشاره به اینکه شهرداری کلانشهرها با ایجاد سازمانهای عمران و بازآفرینی فضاهای شهری در حوزه بازآفرینی شهری پیشقدم هستند، بیان کرد: از فرمانداران و استانداران انتظار میرود با فراهم کردن بسترها و حمایتهای لازم، کار را برای شهرداریها در حوزه بازآفرینی شهری تسهیل کنند.
وی با بیان اینکه وزارتخانههای کشور و راه و شهرسازی درصددند با بسترسازی مناسب و حمایتهای لازم، ریلگذاری مناسبی برای شهرداریها در حوزه بازآفرینی شهری ایجاد کنند، تصریح کرد: این وزارتخانهها با همفکری و همیاری خوب دو بال غیرکالبدی و کالبدی در حوزه بازآفرینی شهری هستند که با سیاستگذاری مناسب تلاش دارند کیفیت زندگی ساکنان در بافتهای ناکارآمد شهری افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه مباحث نظری در حوزه بازآفرینی شهری بسیار مهم است، گفت: هدف اصلی ما در حوزه بازآفرینی شهری این است که سقفهای لرزان در بافتهای فرسوده برچیده شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری درباره رسیدگی و نوسازی بافتهای فرسوده عنوانکرد: در آخرین نشست شورای عالی مسکن، رئیسجمهور عنوان کرد کاری که در نوسازی بافتهای فرسوده شروع شده با قوت ادامه یابد.
آیینی با بیان اینکه از شهرداریها انتظار داریم پروانه ساخت در بافتهای فرسوده را به صورت روزانه ثبت کنند، با تاکید بر اینکه سال ۱۴۰۲ در حوزه بازآفرینی شهری باید جهش اتفاق بیفتد، گفت: دکتر بذرپاش، مقام عالی وزارت راه و شهرسازی به اهمیت نوسازی بافتهای فرسوده وقوف دارد و حوزه بازآفرینی شهری را بهترین و سریعترین روش تولید مسکن اعلام کرده است.
رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه صدور پروانه ساخت در بافتهای فرسوده در 3 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشد بسیار خوبی برخوردار بوده است، گفت: اجرای بسته تشویقی شهرسازانه هیچ پیششرطی ندارد و عدم اجرای آن توسط برخی شهرداریها باعث تهدید جان انسانها در بافتهای فرسوده میشود.
آیینی با یادآوری اینکه در سطح کشور ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار وجود دارد که اگر نوسازی نشوند، جان ۱۰ میلیون نفر از هموطنمان به خطر میافتد، بیان کرد: ۷۰ درصد مشوقهای بافتهای فرسوده شهری منوط به اجرای بسته تشویقی ۱۹بندی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است.
* تلاش برای رفع موانع نوسازی در بافتهای فرسوده
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با یادآوری اینکه رئیسجمهور به موضوع نوسازی بافتهای فرسوده توجه خاص دارند، بیان کرد: هماکنون تمامی استانداران، فرمانداران، شهرداران و ادارات کل راه و شهرسازی در حوزه بازآفرینی شهری پای کار آمدهاند و درصددیم تمام موانع و مشکلات را از سر راه شهرداران برداریم.
آیینی با اشاره به اینکه ۵ هزار و ۴۰۰ محله فرسوده در دستور کار برنامه بازآفرینی شهری قرار گرفته است، تصریحکرد: انجام برنامههای بازآفرینی با این حجم گستردگی در محلههای فرسوده کشور نیازمند ۱۰۰ هزار گروه جهادی است. در همین راستا در سطح کشوری، تفاهمنامههایی با گروههای جهادی، بسیج سازندگی، دانشگاهها و... مبادله شده است تا تحت نظر شهرداری آموزشهای لازم را فرا گرفته و سپس در محلات فعالیت داشته باشند.
* افزایش ساخت مسکن در بافتهای فرسوده
بر همین اساس مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران نیز درباره نوسازی بافتهای فرسوده در تهران بیان کرد: تلاش میکنیم در نوسازی بافت فرسوده، تکلیفی را که شورای شهر برای شهرداری تعیین کرده است، عملیاتی کنیم.
مهدی هدایت درباره تحقق برنامه این سازمان برای نوسازی بافتهای فرسوده افزود: تکلیف ما در سال جاری 3 درصد تعیین شده که برنامه ما تحقق این تکلیف است.
وی با بیان اینکه سال گذشته نوسازی در بافت به 1.5 درصد رسید، یادآور شد: ما در تلاش هستیم نوسازی در بافت به میزان 2 برابر سال گذشته افزایش یابد. تمام مناطق بافت فرسوده در اولویت نوسازی هستند و منطقه ویژهای به عنوان اولویت اول در نظر گرفته نشده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|