|
میخواهیم به توافق هستهای با ایران بازگردیم!
ورق برگشته!
مکرون: نظم بینالمللی به چالش کشیده شده است، تلاش بریکس برای گسترش و جذب اعضای جدید نشاندهنده عزم آنها برای ایجاد نظم جدید جهانی است
گروه بینالملل: رئیسجمهور فرانسه میگوید: ما میخواهیم درباره فعالیتهای هستهای ایران شفافیت داشته باشیم و به توافق هستهای بازگردیم.
به گزارش «وطن امروز»، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در سخنرانی سالانه خود در جمع سفرای فرانسه گفت: البته ما نیاز به نظارت روشن و شفاف بر فعالیتهای هستهای ایران و بازگشت به توافق برجام داریم، تا زمانی که آژانس نظارت لازم را انجام دهد، این امر بسیار خوبی است. ما واقعا نیاز به نظارت بر این فعالیتها داریم که برای کل منطقه کاملا کلیدی است. وی همچنین خواستار آزادی ۶ فرانسوی بازداشتی در ایران شد که به ادعای وی «در شرایط غیرقابل قبول» هستند.
به گزارش فرانس ۲۴، رئیسجمهور فرانسه در ادامه خواستار تقویت تلاشهای دیپلماتیک فرانسه در بحبوحه تغییر نظم جهانی شد.
رئیسجمهور فرانسه گفت: نظم بینالمللی ما دچار چالش شده است. جنگ به خاک اروپا بازگشته و احساسات ضدفرانسوی تشدید شده است. اقدامات دیپلماتیک فرانسه که با این خطرات روبهرو است باید بر سیاست امنیت در چارچوب جنگ اوکراین و با هدف تقویت استقلال و منافع استراتژیک اروپا متمرکز شود. مکرون افزود: پاریس به دنبال این است که به یک شریک قابل اعتماد در عرصه ژئوپلیتیک تبدیل شود. اقدامات دیپلماتیک ما که با چالشهای جهانی از جمله چالشهای امنیتی، تغییرات آب و هوایی و تهدیدهای سایبری روبهرو است، باید به روند خودش ادامه دهد. ما باید از منافع خودمان دفاع کنیم.
وی با بیان اینکه قدرتهای نوظهوری در جهان پدید آمدهاند و بحرانهایی مانند بحران انرژی در حال تغییر نظم حاکم است، گفت: خطر تضعیف غرب وجود دارد، بویژه اتحادیه اروپایی. رفتهرفته نظم بینالمللی به چالش کشیده شده و غرب که زمانی جایگاه باشکوهی داشت، حالا شاهد افزایش مناقشات است. اروپا هم دوباره درگیر جنگ شده است. امانوئل مکرون همچنین یادآور شد افزایش انتقادها از مشروعیت و اعتبار شورای امنیت سازمان ملل و دیگر نهادها مانند صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، پیامی دارد که نباید نادیده گرفت. وی گفت: این نهادها رفتهرفته مشروعیت خود را در تعیین قوانین از دست دادهاند. نظم جهانی که این سازمانها ترویج میدهند کهنه شده و آنها با واقعیات جاری ژئوپلیتیک، نظامی و دموگرافیک امروز جهان قطع ارتباط کردهاند.
وی در ادامه با بیان اینکه این امر را میتوان در تلاش گروه بریکس برای گسترش و جذب اعضای جدید مشاهده کرد، گفت: این نشاندهنده عزمی برای ایجاد یک نظم جدید جهانی است که به جای نظم جهانی نامشروع و بیش از حد غربی امروز روی کار میآید. این مقام فرانسوی همچنین از ایجاد یک «سازوکار نظامی معتبرتر» سخن گفت و افزود: بودجه نیروهای مسلح را ۲ برابر خواهیم کرد، زیرا مناقشات و تهدیدهای جدیدی وجود دارند، از تهدید سایبری گرفته تا هوافضا. اینها حوزه مناقشات جدید هستند. مکرون گفت قصد دارد ارتش کشورش را به استقلال رسانده و آن را به قدرتمندترین ارتش اتحادیه اروپایی تبدیل کند. مکرون با بیان اینکه تنها محدودیت اروپا در حمایت از اوکراین، اجتناب از تشدید تنش با روسیه بوده، گفت: اینکه مستقیم با روسیه درگیر نشویم، سخت بود و هنوز هم سخت است.
وی در ادامه جنگ اوکراین را نهتنها مشکل اروپا، بلکه مشکلی جهانی خواند و گفت: صلح به این معنا نیست که آتشبس شود و وضعیت کنونی حفظ شود. این در آینده دوباره به بروز درگیری منجر خواهد شد. منظور ما از صلح، صلح درازمدت و پایدار است؛ صلحی که به تمامیت ارضی اوکراین و قوانین بینالمللی احترام بگذارد. مکرون بر نقش اروپا در حصول این صلح تاکید کرد و گفت: قبلا هم به اثرات جنگ اوکراین بر معماری امنیتی اروپا تاکید کردهام. اوضاع قبل و بعد این جنگ با هم فرق دارد و در دستیابی به صلح پایدار، باید این را در نظر گرفت.
مکرون با یادآوری نقش فرانسه در ناتو گفت کشورش نخستین کشوری بوده که با آغاز جنگ، نیروهایش را به رومانی فرستاده تا جناح شرقی ناتو را تقویت کند. وی همچنین به همکاری کشورش با کشورهای حوزه بالتیک اشاره کرد و گفت: تا وقتی جنگ ادامه داشته باشد، این کشورها در ماموریتهای ناتو حضور خواهند داشت. مکرون در ادامه بار دیگر بر ایده خود برای افزایش استقلال نظامی اروپا تاکید کرد و گفت: اروپا باید در ناتو نقش پررنگتری داشته باشد. افزایش قدرت اروپا در ناتو به معنای ایجاد رقابت نیست، بلکه قصد داریم به شریکی قابل اتکاتر تبدیل شویم. ما باید تهدیدهایی را که متوجه منطقهمان شده، جدی بگیریم و بیشک این در ارتباط با آمریکا امری مهم است. رئیسجمهور فرانسه همچنین به اتخاذ اندیشه اروپایی برای تعیین سیاستهای تسلیحاتی اشاره کرد و گفت: با رعایت این امر و افزایش تولید، دیگر اروپا برای ناتو یک اقلیت محسوب نمیشود. بعد از پایان جنگ اوکراین، معاهداتی تازه برای تسلیحات و تجهیزات نظامی اروپا امضا خواهیم کرد. مکرون با تاکید مجدد بر استقلال دفاعی اروپا گفت: ما باید با حضور نظامی و افزایش بودجههای دفاعی، در تعیین معماری امنیتی جدیدی که قرار است بر جهان حاکم شود، نقش داشته باشیم.
***
مکرون چگونه عقب نشست؟
رئیسجمهور فرانسه درست چند روز پس از پیوستن ایران به بریکس در جمع سفرای این کشور از ضرورت بازگشت به برجام صحبت میکند. آخرین موضع ساکن الیزه بحرانزده درباره توافق هستهای با ایران ادامه عقبنشینیهای وی درباره ایران است.
مکرون که کشورش با یک بحران جدی در آفریقا مواجه شده است و در شرایطی که ارزش راهبردی پاریس در جهان به پایینترین حد ممکن رسیده است، با اشاره به تضعیف ساختارهای نظم فعلی جهان، گسترش اعضای بریکس با حضور ایران را عزم جدی برای تغییر نظم موجود میداند. رئیسجمهور فرانسه که به درستی شرایط جدید جهانی را درک کرده بخوبی میداند در فضای جدید بویژه حضور ایران در بریکس، برجام مدنظر غربیها در ساختارهای رو به افول جهانی با فشار بر تهران محقق نخواهد شد و هرگونه توافق هستهای یا احیای برجام باید منطبق با شرایط فعلی جهان باشد.
دستاوردهای جدید منطقهای ایران در کنار دیپلماسی حقوق بشری که منجر به توافق اخیر کشورمان در تبادل زندانی با آمریکا شد و امتیازاتی که واشنگتن برای حصول این توافق به ایران داد و پیش از آن حاضر بود فقط این امتیازها را در ازای توقف غنیسازی سطح بالای ایران واگذار کند، برای رئیسجمهور فرانسه و هر مقام غربی دیگر به این معناست که همه چیز عوض شده و ورق برگشته است. ضمن اینکه ساکن کاخ الیزه هنوز تلاش میکند تبعات سخنان گزاف و نسنجیده خود در جریان آشوبهای سال گذشته ایران را کاهش دهد.
مکرون با ادراک نادرست خود از آنچه در تهران طی آشوبهای پاییز سال گذشته رخ داد به مواضع و اقدامات مداخلهجویانه ناشیانهای دست زد که البته چیزی جز فضاحت دیپلماتیک برای او در پی نداشت. رئیسجمهور فرانسه که میزبانی عناصر ضدایرانی بدنام را در دفتر کار خود عهدهدار شد و آن روزها به وضوح از پایان برجام صحبت میکرد، چند ماه بعد مجبور شد به رئیسجمهور ایران تلفن بزند و از علاقهاش به تعامل با تهران بگوید.
اواخر خردادماه امسال بود که رئیسجمهور ایران در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور فرانسه، در رابطه با توسعه روابط دوجانبه، با اشاره به محاسبات غلط برخی دولتهای اروپایی درباره ملت ایران، آن را ناشی از گرفتار شدن این دولتها در دام اطلاعات غلط گروههای تروریست، تجزیهطلب و معاند دانست و بر پرهیز از مداخله در امور داخلی و احترام به اصل حاکمیت ملی تاکید کرد. سیدابراهیم رئیسی با اشاره به آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها و همکاریهای ایران و آژانس، تاییدات مکرر این سازمان بر پایبندی کشورمان به تعهدات قانونی خود را یادآور شد و بر پرهیز از هرگونه سیاسیکاری و اقدام غیرسازنده در مذاکرات رفع تحریمها تاکید کرد. امانوئل مکرون نیز در این مکالمه تلفنی با تاکید بر اینکه فرانسه به دنبال تعامل با جمهوری اسلامی ایران است، تداوم گفتوگوها میان مقامات 2 کشور برای تقویت تعاملات فیمابین را خواستار شد. رئیسجمهور فرانسه با تاکید بر تداوم مذاکرات رفع تحریمها تا رسیدن به نتیجه، جمهوری اسلامی ایران را بخشی از راهحل بحران اوکراین دانست و ایفای نقش بیشتر ایران در این زمینه را خواستار شد.
ارسال به دوستان
خط و نشان مقاومت علیه صهیونیستها
سیدمحسن حسینی: کرانه باختری از فردای نبرد ۱۲ روزه سیفالقدس در غزه در سال ۲۰۲۰ دیگر به شرایط سابق بازنگشت. آن زمان برخی رهبران فلسطینی سیفالقدس را نقطه عطف مبارزات ضداشغالگری میخواندند اما چرایی آن برای بسیاری چندان قابل فهم و درک نبود؛ اکنون بخوبی اثرات آن نبرد قابل رؤیت است.
در بیان اهمیت نبرد سیفالقدس، همین بس که تمام جغرافیای فلسطین به شکل یکپارچه برای نخستین بار علیه اشغالگران شورید؛ وقتی در غزه جنگ سختی در جریان بود، تمام شهرها و روستاهای کرانه باختری صحنه حملات فلسطینیها شد و مهمتر از همه فلسطینیهای ساکن مناطق اشغالی ۱۹۴۸ به پا خاستند و دهها شهر را به صحنه جنگ خیابانی بدل کردند به طوری که در عرض یک هفته شهرهای «اللد، بتیم، یافا، عکا، الخلیل، قدس شرقی، حیفا، تلآویو، الرینه، شفاعمرو، الطیبه، عرعرهالمثلث و طمره» شاهد درگیریهای شدید میان مسلمانان و صهیونیستها بود.
بیش از 3 سال از آن روزها میگذرد و شرایط میدانی و اجتماعی روز به روز برای صهیونیستها وخیمتر شده است؛ مهمترین فاکتور یعنی «مقاومت مسلحانه» در جای جای کرانه باختری ریشه دوانده و دهها گروه مقاومت مسلحانه در مناطق مختلف شکل گرفتهاند؛ فلسطینیها دیگر با سنگ یا چاقو مقابل اشغالگران نمیایستند، بلکه سلاح گرم در دست دارند.
گروه عرینالاسود (بیشه شیران) در بخش قدیمی نابلس (مستقل)، گردان جبع در جنین (وابسته به جهاد اسلامی)، گردان عیاش در اردوگاه جنین (وابسته به حماس)، گردانهای شهدا الاقصی در جنین (وابسته به جنبش فتح)، گردان طولکرم در اردوگاه نورشمس (وابسته به جهاد اسلامی)، گردان واکنش سریع طولکرم (وابسته به فتح)، گردان «عقبه جبر» در اریحا (وابسته به جهاد اسلامی)، گردان «اردوگاه عقبه جبر» (وابسته به جنبش فتح)، گردان طوباس در استان طوباس (وابسته به جهاد اسلامی) و گردان بلاطه در اردوگاه بلاطه در نابلس که زیرمجموعه سرایا القدس شاخه نظامی جهاد اسلامی است، بخشی از گروههای جهادی مسلحانهای است که در کرانه باختری فعالند.
در این میان، مقامات رژیم اشغالگر به ستوه آمدهاند و صراحتا ابراز ناتوانی میکنند. بنیامین نتانیاهو دیروز (دوشنبه 6 شهریور) در نشست کابینه خود اذعان کرد: «این روزها برای ما آسان نیست، در روزهای سختی به سر میبریم».
طبق آخرین آمار منتشرشده از سوی صهیونیستها، 35 نظامی و شهرکنشین از ابتدای سال جاری میلادی در حملات مسلحانه فلسطینیها از پا درآمدهاند. همچنین طبق آمار مرکز اطلاعرسانی فلسطین (المعطی) فلسطینیها در ماه جولای ۹۷ عملیات مسلحانه علیه اشغالگران انجام دادند.
از سوی دیگر مقامات رژیم تروریست صهیونیستی زبان به تهدید گشودهاند و پس از آنکه تمام گزینهها از استقرار گسترده نظامیان در کرانه باختری تا لشکرکشی گسترده به اردوگاه جنین را امتحان کرده و راه به جایی نبردند، اکنون از ترور رهبران مقاومت سخن میگویند.
به گفته منابع فلسطینی، سران تلآویو نزد دولت مصر رفته و از آنها خواستهاند به عنوان میانجی، گروههای فلسطینی را به توقف حملات مسلحانه در کرانه باختری مجاب کنند، در غیر این صورت رهبرانشان هدف ترور قرار خواهند گرفت. در این راستا بنیامین نتانیاهو در نشست کابینه صراحتا «شیخ صالح العاروری» معاون «اسماعیل هنیه» را به ترور تهدید کرد.
در مقابل گروههای مقاومت به دولت مصر گفتهاند اگر رژیم حقیر اسرائیل گمان میکند با ترور رهبران فلسطینی میتواند معادلات را در دست بگیرد، بهشدت در اشتباه است، چرا که در آن صورت وارد یک جنگ خواهد شد.
گروههای مقاومت همچنین گفتهاند در صورت وقوع هر جنگی، تنها شرط توقف آن خروج صهیونیستها از کرانه باختری خواهد بود؛ همانند اتفاقی که سال ۲۰۰۵ افتاد و اشغالگران از غزه خارج شدند.
بنابراین به نظر میرسد صهیونیستها در بد مخصمهای گرفتار شدهاند؛ هیچ راهی برای توقف عملیاتهای مسلحانه در کرانه باختری نمانده که انجام نداده باشند و اکنون گمان میکنند با سیاست ترور میتوانند جلوی موج ایجادشده را بگیرند اما از سوی دیگر نیز میدانند ترور منجر به جنگ خواهد شد؛ جنگی که هیچ شباهتی به نبردهای گذشته ندارد و این بار غزه و کرانه باختری به شکل یکپارچه ـ آن هم مسلحانه ـ وارد عمل خواهند شد.
ارسال به دوستان
شکست ضدحملات اوکراین؛ تغییر فاز دفاعی روسیه به تهاجمی
مهدی گرگانی: درحالی که فصل تابستان رو به پایان است ضدحملات بهاره ارتش اوکراین که قرار بود به بازپسگیری مناطق تحت کنترل روسیه منجر شود، بیش از پیش شکستخورده به نظر میرسد و چیزی دست نئونازیهای اوکراینی را نگرفته است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از اواخر زمستان با سفر به کشورهای غربی با وعده پیشروی در میدان نبرد، تلاش کرد رهبران غربی را به پمپاژ تسلیحات بیشتر به اوکراین مجاب کند و حتی موفق به دریافت کمکهای مالی و تسلیحاتی زیادی از آمریکا، اروپا و اعضای ناتو هم شد اما عدم موفقیت نظامیان اوکراینی در خط مقدم نبرد علیه روسیه آنها را ناامید و دچار استیصال کرده است. غرب - بویژه آمریکا - امیدوار بود با موفقیت ضدحملات ارتش اوکراین، روسیه را وادار به بازگشت به میز مذاکره کند تا در سال منتهی به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برای خود دستاوردسازی کند.
1- بهرغم ارسال تجهیزات پیشرفته نظامی از جمله تانکهای لئوپارد یک و 2 که زلنسکی ماهها برای دریافت آنها تلاش کرد، ضدحملات ارتش اوکراین در همان هفتههای اول به بنبست خورد. تحلیلگران نظامی غربی عوامل مختلفی را در شکست این ضدحملات دخیل دانستند؛ از جمله استحکامات نظامی روسیه در خط مقدم مثل حفر خندق و سنگربندی، مینگذاری و تسلیحات پیشرفته ضدزرهی.
یک سند اطلاعاتی ارتش آلمان که توسط روزنامه بیلد افشا شده است، میگوید عدم آموزش نظامیان اوکراینی در کار با تسلیحات غربی و همچنین نقص قابل توجه در رهبری اوکراین، از عوامل شکست و کند پیش رفتن ضدحملات اوکراین بوده است. ارتش روسیه مثل آب خوردن تانکهای پیشرفته ناتو را شکار کرد و موفق شده تلفات نظامی و جانی بسیاری به ارتش اوکراین تحمیل کند که از دلایل اصلی شکست اوکراین است.
2- اختلاف رهبران گروه واگنر با مقامات ارشد نظامی و وزارت دفاع روسیه باعث شد خطوط مقدم ارتش روسیه در برخی نقاط مانند جبهههای جنوب سست به نظر برسد. با شورش واگنر در ماه ژوئن که تمرکز رهبری سیاسی - نظامی روسیه را بر هم ریخته بود، ارتش اوکراین بر حملات خود شدت داد تا از فرصت به دست آمده برای پیشروی در دونتسک استفاده کند اما باز هم به در بسته خورد. نظم و آرایش نظامی روسیه در کنار اتحاد رهبران سیاسی - نظامی این کشور علیه خیانت واگنرها مانع هرگونه شکست در خطوط مقدم نبرد شد و اوکراین از قبال شورش واگنرها نیز چیزی عایدش نشد.
3- اکنون شرایط برای اوکراین و حامیان این کشور در غرب بسیار بغرنج به نظر میرسد. زلنسکی تلاش میکند شکست ضدحملات اوکراین را که برای آن بسیار رجزخوانی کرده بود به تعلل غرب در ارسال سلاح به اوکراین نسبت دهد. او از ماهها پیش در اختیار نداشتن جنگندههای پیشرفته را به میان آورده و اکنون به دنبال در اختیار گرفتن جنگندههای اف16 است. دانمارک، هلند و نروژ قول دادهاند طی ماههای آینده دهها جنگنده اف16 به ارتش اوکراین تحویل دهند. به نظر میرسد ارسال جتهای جنگنده آخرین تیر ترکش غرب برای تنفس مصنوعی به اوکراین برای پیشبرد حملات این کشور و افزایش روحیه نظامیان اوکراینی قبل از اعلام شکست کامل باشد. با این حال تحلیلگران نظامی معتقدند کمکهای غرب درباره عرضه اف16 چندان قابل توجه نیست و حتی این اقدام ممکن است در روند جنگ بویژه پس از تهدیدات روسیه بیفایده باشد. تحلیلگران میگویند آموزش خلبانان و تعمیر و نگهداری جنگندهها زمان زیادی طول خواهد کشید و حتی پس از این مدت نیز که 18 تا 24 ماه به طول خواهد انجامید، مشخص نیست خلبانان اوکراینی توانایی عملیات رزمی هوایی را داشته باشند یا نه.
4- شکست ضدحملات ارتش اوکراین و کاهش قابل توجه مهمات این کشور، روسیه را به فکر پیشروی دوباره و نفوذ بیشتر به عمق خاک اوکراین انداخته است. مقامات اوکراین روز یکشنبه از آغاز دوباره حملات هوایی و موشکی سنگین روسیه به پایتخت و دیگر مناطق این کشور خبر دادند. به نظر میرسد روسیه پس از ماهها که در جایگاه مدافع قرار گرفته بود، اکنون با تحلیل رفتن قوای دشمن و کاهش قابل توجه تسلیحات ارتش اوکراین، با ریکاوری تسلیحاتی و نظامی خود و احتمالا با آرایش و تاکتیک متفاوت، حملات جدیدی را در خاک اوکراین تدارک ببیند.
5- زمان مهمترین دشمن اوکراین در جنگ پیش رو است. واقعیت این است که اوکراین فرصت طلایی برای پیشبرد اهدافش در جنگ را از دست داده است. سال آینده سال انتخابات در آمریکاست و جو بایدن برای ادامه حمایت مالی و نظامی از اوکراین بشدت تحت فشار رقبا و افکار عمومی آمریکا قرار دارد. روزنامه «والاستریت ژورنال» اخیرا با اشاره به همین موضوع از قول مقامات آمریکایی گزارش داد ایالاتمتحده بعید است سال ۲۰۲۴ به اندازه میزانی که سال ۲۰۲۳ به اوکراین تسلیحات داد، کییف را تغذیه نظامی کند.
کشورهای اروپایی نیز به دلیل مشکلات داخلی خود توان لازم برای ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین را ندارند. همه اینها نشان میدهد اوکراین در ماههای آینده با شرایط بسیار سختی روبهرو خواهد بود و پیشروی روسیه اجتنابناپذیر است.
ارسال به دوستان
امیرعبداللهیان: 390 میلیون پوند طلب ایران از انگلیس که مربوط به قبل از پیروزی انقلاب بود، وصول شد
اقتدار نقد میکند
گروه سیاسی: 10 سال پیش با آغاز دولت یازدهم، بخشی از جامعه این فکر را در سر میپروراند که راه رشد و توسعه، تنها از جادهای میگذرد که غرب و در راس آن آمریکا قرار دارد؛ همان جادهای که جز با نگاه مثبت هیولاهای نظام بینالملل امکان گذر از آن نیست و هیچ امیدی به سایر مسیرها نیز وجود ندارد. مسیری که التماس و امتیاز، پایه اولیه آن بود ندارد و حتی بعد از اخذ باج هم هیچ تضمینی مبنی بر آن رشد و پیشرفت رویاگونه نبود، از همان ابتدا نشان داد سرابی بیش نیست و از آن زرق و برق و تجمل تصاویر ارائهشده هم خبری نخواهد بود. راهی که دولت وقت رفت و بعد از چند سال هم به آن رویای پرورانده در ذهنش دست نیافت.
به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته حسین امیرعبداللهیان در حاشیه حضور در مرکز ارتباطات مردمی ریاستجمهوری پیرامون آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران این نکته را مطرح کرد که پیگیریهای جدی در دولت سیزدهم برای دریافت پولهای بلوکهشده انجام و سال گذشته ۳۹۰ میلیون پوند مطالبات از انگلیس که مربوط به قبل از پیروزی انقلاب بود، وصول شد. مطالباتی که ایران در مسیر قانونی و عزتمندانه برای مصارفی که خودمان ترجیح دادیم، استفاده شده و صحبتهایی همچون نفت در مقابل غذا نیز صحت نداشته است.
بر اساس توافق اخیر صورتگرفته 5 نفر از زندانیان ایرانی در آمریکا و 5 نفر از زندانیان آمریکایی در ایران تبادل خواهند شد و 6 میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی، بههمراه مقدار قابلتوجهی از وجوه ایران در بانک TBI عراق آزاد میشود. اکنون این توافق که از زمان امضا، 2 ماهه در نظر گرفته شده است در حال اجرا بوده و دو طرف نسبت به نحوه اجرای آن ابراز رضایت کردهاند.
همچنین علی باقری، مسؤول تیم مذاکرهکنندگان کشورمان درباره عقبنشینی آمریکاییها ذیل مذاکرات آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران میگوید: «آمریکاییها در طول مذاکرات رفع تحریم تاکید ویژهای داشتند که آزادسازی پولهای ایران صرفا بعد از احیای برجام محقق خواهد شد اما عقبنشینی کردند تا خارج از چارچوب توافق برجام این اتفاق رقم بخورد».
توفیق دیپلماتیک ایران در آزادسازی منابع بلوکهشده کشورمان که جمهوریخواهان آمریکایی آن را رقصیدن بایدن به ساز ایران خواندند و گروهی این اتفاق را قدرت حقوقی ایران و ناشی از شکایت انجامشده از کرهجنوبی دانستند، از سوی برخی دولتمردان سابق مورد انتقاد قرار گرفت. این انتقاد اما از سوی همان کسانی بود که در انجام وظیفه دیپلماتیک خود کوتاهی کرده و نتوانسته بودند مطالبات ایران را وصول کنند.
جالبتر آنکه این نگرانی از تقابل 2 راهبرد و نهایتا موفقیت یکی در سیاست خارجی نشأت میگیرد. یعنی نویسندگان برجام و کسانی که در امر دیپلماسی و بلد بودن زبان دنیا خود را سرآمد میدانستند، نهتنها از این مسیر قادر به ارائه افقی روشن برای مردم نبودند، بلکه حتی نتوانستند مطالبات ایران را وصول کنند و با بهانههایی چونFATF یا خروج آمریکا از برجام، شکست راهبرد خود را توجیه میکردند. این در شرایطی است که دولت جدید بدون برجام و FATF توانست این معضل را برطرف و منابع ایران را وصول کند.
به عبارت دیگر عدم وصول مطالبات، نقطه ضعف دولت قبل بوده است و در شرایط کنونی اگر نگوییم دولتمردان سابق باید عذرخواه مردم کشورمان به دلیل ناتوانی باشند، لااقل باید قدردان دولت سیزدهم باشند که توانست پس از سالها بدون پذیرش شروط دشوار برجام، منابع ارزی را آزاد کند و این امید وجود داشته باشد که ثبات ارزی در کشورمان بهوجود آید.
البته از این دست موارد و بهانههای دولت قبل طی شکستهای پیدرپیاش در عرصه دیپلماسی به کرات قابل مشاهده است. دولت سیزدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که نخستین بحرانش فقدان واکسن کرونا بود. چیزی که دولت دوازدهم میگفت چون FATF حل نشده، امکان جابهجایی حتی یک یورو هم وجود نخواهد داشت اما در دولت جدید با 1.2 میلیارد یورو عملیات بانکی این موضوع بدون هیچ مشکلی انجام شد.
ناتوانی و شکست دولت قبل در اجرای ایده گفتمانیاش نشان داد ایدئالیستهای امیدوار، نتوانستند آنطور که در ابتدا به شکلی آرمانگرایانه به غرب امید بسته بودند، از مزیتهایش منتفع شوند.
با پایان دولت دوازدهم، ایده آرمانگرایانهای که 8 سال بر آن پافشاری کرده و در پی آن اقتصاد، امنیت و سیاست ایران را به اسارت گرفته بودند نیز پایان یافت. سیاست خارجی و دیپلماسی دولت سیزدهم اما محدود به غرب نشد و با چندجانبهگرایی، به دستاوردهای خوبی هم رسید. از توافق با عربستان و آزادسازی منابع بلوکهشده تا رشد چشمگیر صادرات نفتی ایران و عضویت در شانگهای و بریکس از مواردی است که این تغییر رویکرد برای ایران به همراه داشته است. تغییر رویکردی که اگر به سرانجام نمیرسید، انزوای ایران را به همراه داشته و شرایط ایران در نظام بینالملل را بیش از پیش به خطر میانداخت، همچنین وزیر امور خارجه طی حضور در مرکز ارتباطات مردمی ریاستجمهوری درباره مزایای پیوستن ایران به بریکس تصریح کرد: چند عامل باعث شد ایران از نخستین کشورهایی باشد که عضویت آن در بریکس پذیرفته میشود. عامل نخست این بود که آیا ایران در بین ۴۰ کشور متقاضی پیوستن به بریکس، شاخصهای لازم را دارد یا خیر که با کارشناسیهای لازم از سوی ۵ عضو اصلی به این جمعبندی رسیدند ایران توانمندیها و شاخصهای لازم را دارد. امیرعبداللهیان بیان کرد: از دیگر بحثها این بود آیا ایران که تحت تحریمها قرار دارد، میتواند به عضویت درآید که با نگاه به تمام این مسائل عضویت ایران پذیرفته شد.
وی ادامه داد: نقش دیپلماسی سران در پیوستن به بریکس خیلی حائز اهمیت بود. رئیسجمهور در تماس با تک تک روسای ۵ کشور اصلی رایزنی داشت و دستگاه دیپلماسی از تمام ظرفیتها استفاده کرد و نهایتا دیپلماسی فعال و توجه حجتالاسلام رئیسی سبب شد ایران عضو رسمی بریکس شود.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: ایران با عضویت در بریکس وارد ائتلافی جدید شده است که میتواند قدرت اقتصادی و همکاریهای اقتصادی و بینالمللی در نظام مبتنی بر چندجانبهگرایی را افزایش دهد.
نهایتا باید گفت دولت سیزدهم از ابتدا 2 مسیر بیاثر کردن تحریمها در لایه مقاومت و لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا با دیپلماسی را دنبال کرده و هیچگاه از مسیر مذاکره فاصله نگرفته است. دقیقا متفاوت با دولت قبل که تنها مذاکره را تجویز کرده و به تبعیت از خالقان ترکمانچای، به مقاومت وقعی نمینهادند. همه اینها منجر به این شد که نگاه متمرکز و یکجانبه دولت سابق، فرصتهای نقد موجود در سایر نقاط جهان را به بهای نسیه غرب به گوشهای انداخته و ذیل رویکرد التماسی، بیش از پیش ایران را از مسیر پیشرفت جدا کند؛ رویکردی که میتوانست در تعامل دوجانبه با مقاومت، گرهها گشوده و فرصتها بیافریند اما نتوانست و با پافشاری بر یک ایده مغلوب، در را بر همان پاشنه قبل چرخانده و حتی نتوانست رویاهای خود را محقق کند.
ارسال به دوستان
حضور بیش از 7000 فیلم خارجی در جشنواره فیلم کوتاه تهران تحریمکنندگان را منزوی کرد
بینالمللیترین مخالفت با تحریمطلبی
گروه فرهنگ و هنر: چهلمین دوره جشنواره فیلم کوتاه تهران، پاییز امسال برگزار خواهد شد. این جشنواره از معتبرترین جشنوارههای فیلم کوتاه است که رتبهای جهانی دارد و برگزیدگان آن همواره مورد توجه جشنوارههای معتبر خارجی قرار گرفتهاند. جشنواره فیلم کوتاه تهران، سال گذشته بهرغم حاشیههایی که متاثر از حوادث پاییز 1401 وجود داشت با استقبال خوبی همراه شد. با همه تلاشهایی که برای منزوی کردن این جشنواره وجود داشت، میزان استقبال خارجی از جشنواره فیلم کوتاه تهران رکورد زده است و امسال، فیلمسازان بیشتری نسبت به همه ادوار گذشته از کشورهای مختلف، فیلمهای خود را برای انتخاب شدن به دبیرخانه این جشنواره ارسال کردهاند. بیش از 7000 فیلم از 131 کشور برای حضور در جشنواره فیلم کوتاه تهران به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است. ایرنا در گزارشی به دلایل این استقبال پرداخته و نوشته است: در آستانه دوره چهلم اما ثبت یک رکورد، تصویری واضحتر از اعتبار بینالمللی این رویداد ارائه کرد. اهمیت ثبت این رکورد هم زمانی بیشتر میشود که به یاد بیاوریم طی ۲ دوره اخیر، این رویداد تحت فشارهای بسیاری با هدف جوسازی رسانهای علیه اعتبار جهانیاش قرار داشت. با اشاره به همین سنگاندازیها هم بود که مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره چهلم در نشست رسانهای خود گفت: برای شما پنهان نیست که سال گذشته با فشارهای خارجی هم برای عدم برگزاری جشنواره در زمان مقرر مواجه بودیم. این موضوع در فضای رسانهای ۱۰ برابر شد. از چند جا هم ابلاغیه برای ما آمده بود، در فضای داخلی در این مورد اغراق شد و حتی برخی گفتند آکادمی اسکار امتیاز ما را لغو کرده که این اخبار کذب بود. براساس متن فراخوان جشنواره که به ۱۲ زبان بینالمللی ترجمه و در رسانهها منعکس شده بود، مهلت مقرر پذیرش آثار در بخش بینالملل که از ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ آغاز شده بود، ۱۹ مردادماه ۱۴۰۲ به پایان رسید و در این مدت ۷۲۱۶ فیلم کوتاه از فیلمسازان بینالمللی فرم تقاضای حضور در جشنواره را پر کردند تا رکورد جدیدی برای جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در زمینه تعداد فیلمهای دریافتشده توسط دبیرخانه جشنواره در بخش بینالملل ثبت شود.
این آمار به صورت جزئیتر هم از منظر ترکیب کشورهای متقاضی حضور در جشنواره فیلم کوتاه تهران حائز اهمیت است. براساس آمار رسمی دبیرخانه از تعداد ۷۲۱۶ اثر دریافتشده، آمار کل فیلمهای ثبتنامشده در بخش بینالملل چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران، تعداد ۳۳۹۰ فیلم داستانی، ۱۱۱۲ فیلم تجربی، ۱۰۶۸ فیلم مستند و ۹۳۶ فیلم پویانمایی و ۴۴۵ اثر برای رقابت در جایزه ویژه بخش «حقیقتجویان» و ۲۶۵ اثر نیز برای جایزه ویژه بخش «راه ابریشم»، از ۱۳۱ کشور متقاضی حضور در بخش بینالملل جشنواره چهلم بودهاند. همچنین اسپانیا با ۹۱۳، هند با ۵۵۳، فرانسه با ۴۹۴، آمریکا با ۴۴۸ و چین با ۳۶۷ فیلم کوتاه، ۵ کشور برتری هستند که بیشترین اثر را به این رویداد فرستادهاند.
اما نکته مهم این است که بدانیم رسیدن به این آمار، آن هم در شرایطی که برخی به دنبال فضاسازی رسانهای علیه جشنواره فیلم کوتاه تهران، بویژه در عرصه بینالمللی بودند، اتفاقی نبوده و پشتوانهای از برنامهریزی داشته است. آذرپندار در راستای تشریح همین برنامهریزی در نشست رسانهای گفت: اتفاق مهمی که امسال رخ داد این است که سایت ما به ۱۲ زبان فراخوان را منتشر کرد که این اقدامی در راستای این بود تا مرزهای بینالمللی جشنواره را گسترش دهیم. دبیر جشنواره چهلم در ادامه توضیح داد: شاید در سالهای گذشته این تعداد اثر را از اسپانیا و چین نداشتیم. سعی کردیم اقتضائات بینالمللی را رعایت کنیم و به نظرم هنوز راه زیادی داریم، زیرا جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران اعتبار زیادی دارد. امروز کشور ما صاحب سرمایهای در حوزه جشنوارههاست. آذرپندار با اشاره به اینکه «در بخش بینالملل سعی کردیم پلتفرمهای بینالمللی را گسترش بدهیم»، اظهار کرد: جشنوارههای اسکارکوالیفاید اکثرا با دریافت پول اثر میپذیرند و با توجه به اینکه ما در دریافت پول مشکلاتی داشتیم، این موضوع در سالهای گذشته رخ نداده بود اما امسال موفق شدیم از بازه زمانی میانی دریافت آثار، فیلمها را با دریافت پول و ورودی پذیرش کنیم، امیدواریم از سال آینده بتوانیم این مسیر را بهتر پیش ببریم و برای جشنواره درآمدزایی داشته باشیم.
این استقبال در شرایطی رخ داده است که برخی فیلمسازان داخلی که اعتبار خود را از جشنواره فیلم کوتاه تهران دارند، همه تلاش خود را برای منزوی کردن این جشنواره انجام دادند. امضای کمپینها، ارسال درخواست تحریم جشنواره به دبیرخانه جشنوارههای معتبر و گفتوگو و مصاحبههای متعدد برای تحریم جشنواره از جمله اقداماتی بود که برای منزوی کردن جشنواره فیلم کوتاه تهران صورت گرفت اما نهایتا با اعلام دبیرخانه جشنواره مشخص شد، این تلاشها تا چه اندازه ناکام بودهاند. آذرپندار در نشست خبری جشنواره در این باره گفته بود: سال گذشته با فشارهای خارجی برای عدم برگزاری جشنواره در زمان مقرر مواجه بودیم البته در فضای رسانهای نیز به آن دامن زده و به آن اتفاقات ضریب داده شد، حتی کار تا جایی پیش رفت که گفتند «آکادمی اسکار رای خود را پس گرفته است و این جشنواره دیگر اسکار کوالیفای نیست».
بنابراین معتقدم درباره این بخش، در داخل اغراق زیادی صورت گرفته است اما اتفاقات امسال و رکوردشکنی در ارسال اثر در این بخش مشخص کرد جشنواره فیلم کوتاه تهران هویت بینالمللی خود را حفظ کرده است. این جشنواره بهعنوان بینالمللیترین رویداد سینمای ایران بلاشک مطرح خواهد بود.
قابل تاملتر اینکه این میزان استقبال در شرایطی اتفاق میافتد که جشنواره از سیاستهای اصولی و اخلاقی خود کوتاه نیامده است و مدام بر آنها اصرار میورزد. مدیر انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران در نشست خبری جشنواره گفته بود: آنچه تحت عنوان الجیبیتی تعریف میشود در جشنواره ما جایی نخواهد داشت، دلیل این موضوع توجه بیش از حدی است که به فیلمهایی با این موضوع در دیگر جشنوارههای خارجی میشود و همین موضوع باعث شده است تعداد زیادی فیلمهای شبیه به هم ساخته شود. این یک روند غیرعادی برای کسانی است که چنین آثاری میسازند، به جشنوارههای مختلف میروند، جایزه میگیرند و برایشان رزومه ساخته میشود، ما ترجیح میدهیم جزئی از این پروسه نباشیم و همچنان جشنواره این خط قرمز را دارد؛ جشنواره فیلم کوتاه تهران ۲ خط قرمز دارد، یکی موضوع اقلیتهای جنسی و دیگری کودککشی.
فراموش نکنید سال گذشته معترضان کسانی بودند که فیلمشان پذیرفته شده بود. من یک دوره این جشنواره را برگزار کردهام و اکنون بهتر میتوان صحبت کرد؛ سال گذشته فیلم اعتراضی و سیاسی وجود داشت. ما استقبال میکنیم که فیلمسازان جسارت داشته باشند درباره مسائل سیاسی فیلم بسازند تا اینکه تابوهای اخلاقی را فیلم کنند، هنوز هم همان سیاست را داریم؛ اینکه کسی بلد است هنرمندانه انتقاد کند حتما در جشنواره هم میتواند حضور پیدا کند. ترجیح ما این است که فیلمهای سیاسی داشته باشیم؛ اگر فیلمی باشد که هنرمندانه و مؤدبانه و موقر درباره حوادث گذشته باشد حتما میتواند در جشنواره حضور داشته باشد.
ارسال به دوستان
فاز 11 پارس جنوبی با ظرفیت تولید روزانه ۱۵ میلیون متر مکعب گاز با وجود کارشکنیهای توتال و دیگر شرکتهای خارجی افتتاح شد
شاهکار ایرانی
گروه اقتصادی: بررسی تاریخچه توسعه فاز 11 پارس جنوبی نشان میدهد افتخار تولید گاز از این فاز پارس جنوبی فقط متعلق به مهندسان ایرانی است که بدون حضور خارجیها این پروژه را با دانش و تخصص بومی به بهرهبرداری رساندند.
سرانجام پس از گذشت بیش از 20 سال از تلاش دولتهای مختلف برای توسعه فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی، این فاز به همت مهندسان ایرانی و بدون حضور شرکتهای خارجی مثل توتال، با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید.
طبق گفته جواد اوجی، وزیر نفت با حفاری 4 حلقه چاه در این فاز، تولید گاز با رقمی بین 10 تا 15 میلیون مترمکعب در روز آغاز خواهد شد. بررسیها نشان میدهد هر حلقه چاه فاز 11 میدان پارس جنوبی در ابتدا با «بالاترین توان خود» روزانه 2.8 میلیون مترمکعب گاز تولید میکند و به این ترتیب مجموع تولید 4 حلقه حفاری شده بیش از 11 میلیون مترمکعب گاز خواهد شد.
* فراز و نشیب 20 ساله توسعه فاز 11 پارس جنوبی
مروری بر تاریخچه توسعه فاز 11 پارس جنوبی به عنوان مرزیترین فاز بزرگترین میدان گازی دنیا نشان میدهد ابتدا سال 79 شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال فرانسه برای توسعه بخش بالادستی فاز 11 پارس جنوبی و همچنین ساخت یک کارخانه حدود 10 میلیون تنی تولید «الانجی» تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
سپس با پیوستن شرکت پتروناس مالزی، طی توافق سهجانبهای، شرکت ملی نفت ایران با 50 درصد، شرکت توتال فرانسه با 40 درصد و پتروناس مالزی با 10 درصد، توسعه بخش بالادستی و همچنین پاییندستی فاز 11 پارس جنوبی را در اختیار گرفتند اما بعد از انجام مذاکرات طولانی و رد پیشنهاد 10 میلیارد دلاری توتال برای توسعه این فاز، این توافق کنار گذاشته شد.
سال 1388 چینیها برای توسعه این فاز پیشنهادی 4 میلیارد دلاری را روی میز گذاشتند که البته این مذاکرات نیز به سرانجام نرسید تا پروژه فاز 11 در اواخر دولت دهم و در مرداد 92 به شرکت ایرانی پتروپارس سپرده شود اما با روی کار آمدن دولت یازدهم بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت بدون هیچ دلیلی این پروژه را از پتروپارس گرفت و دوباره این پروژه بعد از انجام مذاکرات در سال 96 به کنسرسیومی از توتال فرانسه (50.1 درصد)، شرکت سیانپیسی چین (30 درصد) و شرکت پتروپارس (19.9 درصد) سپرده شد.
29 مرداد 1397 بعد از خروج آمریکا از برجام، شرکت فرانسوی توتال در بیانیهای اعلام کرد در پی ناتوانی از دریافت معافیت از تحریمها، از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی خارج میشود و پس از آن نیز شرکت چینی سیانپیسی از پروژه خارج شد تا دوباره این پروژه در برزخ بلاتکلیفی قرار بگیرد.
در نهایت مجددا این پروژه توسط پتروپارس در مهر 1398 کلید خورد. در دولت قبل قرارداد ساخت جکت این پروژه امضا و جکت ساخته و نصب شد. همچنین برای حفاری یک حلقه چاه نیز اقداماتی در دستور کار قرار گرفت که به دلیل ضعیف بودن دکل ناموفق بود.
برخی کارشناسان معتقدند شرکت توتال از ابتدا هم قصد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را نداشت و با توجه به اینکه در بخش قطری میدان پارس جنوبی نیز مشغول کار است، عمدا دولت وقت ایران را سر کار گذاشت و هم اطلاعات مخزن را جمعآوری کرد و هم مانع توسعه آن در بخش ایرانی پارس جنوبی شد تا درآمد بیشتری از استخراج گاز در بخش قطر به دست آورد.
با توجه به برآورد درآمد سالانه ۵ میلیارد دلاری ایران از استخراج گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی، معطلی ۸ ساله دولت روحانی سبب عدمالنفع ۴۰ میلیارد دلاری ایران در این بخش شد.
* ابتکار دولت سیزدهم برای شکست طلسم تولید از فاز 11
سرانجام در دولت سیزدهم ضمن جایگزینی و به کارگیری یک دستگاه دکل حفاری پیشرفته و با توان بالا و حفاری ۴ حلقه چاه، احداث خطوط لوله جریانی و انجام عملیات پیچیده برداشت سکو برای نخستینبار در دنیا با شناور اوشنیک و نصب سکوی جدید، گام بزرگی برای تولید گاز از مرزیترین فاز پارس جنوبی برداشته شد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، در دی 1400 دو قرارداد مهم برای تسریع در توسعه فاز 11 ابلاغ رسمی شد که این قراردادها مربوط به اجرای خط لوله دریایی، همچنین انتقال، اصلاح و نصب سکوی تولیدی در موقعیت SPD11B بود.
7 ماه بعد، مرداد 1401 عملیات لولهگذاری دریایی خط انتقال گاز نخستین سکوی فاز 11 تکمیل شد که شامل یک رشته خط لوله 32 اینچ دریایی گاز ترش و یک رشته خط لوله 4.5 اینچ تزریق منواتیلن گلایکول بود.
برای تولید از این فاز تصمیم گرفته شد برای نخستینبار در دنیا، عملیات برداشت و بارگیری سکوی گازی توسط شناور اوشنیک انجام شود و سکوی سوم فاز 12 به موقعیت B فاز 11 منتقل شود. این ابتکار موجب جلو افتادن پروژه به میزان 3 تا 5 سال شد و زمان ساخت سکوی جدید را از این پروژه حذف کرد.
سرانجام فروردین امسال حفاری 4 حلقه چاه تکمیل شد و امروز فاز 11 پارس جنوبی با تولید بین 10 تا 15 میلیون مترمکعب گاز به بهرهبرداری رسمی رسیده است.
در این باره محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت با اشاره به اهمیت توسعه فاز 11 پارس جنوبی عنوان کرد: در حوزه میادین گازی، حدود 50 درصد ذخایر گازی ایران در میدان مشترک پارس جنوبی است که هماکنون 70 درصد گاز تولیدی کشور از این میدان رقم خورده است. در دولت سیزدهم فاز 11 پارس جنوبی بعد از 20 سال معطلی در 20 ماه به تولید رسید؛ همچنین سفارشگذاری ساخت یک سکوی دیگر و جکت دیگر برای این فاز در سال 1400 انجام شده تا بلافاصله با حفاریهای جدید، توسعه تکمیلی و رسیدن به تولید روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز به عنوان تولید نهایی این فاز در آینده عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت درباره آخرین وضعیت پروژه فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی نیز توضیح داد: در حوزه فشارافزایی میدان گازی پارسجنوبی ما نخستین قرارداد EPC را برای طراحی و مطالعات مهندسی پایه امضا کردهایم. اجرای این طرح به حدود 20 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که نیازمند یک عزم ملی است و به نظرم بخش قابل توجهی از این منابع تأمین خواهد شد.
در مجموع بررسی تاریخچه توسعه فاز 11 پارس جنوبی نشان میدهد افتخار تولید گاز از این فاز پارس جنوبی تنها متعلق به مهندسان ایرانی است که با وجود بیتوجهی دولتمردان به توان آنها در نهایت توانستند بدون اتکا به شرکتهای خارجی این پروژه کلیدی را به بهرهبرداری برسانند.
***
توانمندیهای فنی و مهندسی نفت ایران صادر میشود
رئیسجمهور در مراسم «آغاز تولید گاز از فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی» در عسلویه، راهاندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و گفت: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکتهای خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدات خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت.
رئیسی انتقال سکوی گازی از فاز 12 میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راهاندازی این طرح 3 سال زودتر از زمان لازم برای اجرای چنین طرحی را از دیگر ویژگیهای خاص این پروژه عنوان کرد و افزود: در اجرای این طرح همچنین صرفهجوییهای مالی قابل توجهی هم حاصل شده است.
رئیسی اجرای این طرح را یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصربهفرد و درآمدزا برای کشور برشمرد و اظهار داشت: با راهاندازی این فاز، بخش قابل توجهی از حق کشورمان از میدانهای مشترک احصا خواهد شد و جا دارد از زحمات همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت در این بخش و صبوری خانوادههای آنان صمیمانه قدردانی کنم.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه تولید 7 میلیون مترمکعبی این فاز تا بیش از 50 میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: امروز اقدامات و طرحهای حوزه نفت و گاز و به طور کلی انرژی در کشور با انگیزه بالایی دنبال میشود.
رئیسی اضافه کرد: امروز باید افتخار کنیم نهتنها دیگر صنعت نفت کشور وابسته به حضور و اقدامات مستشاران خارجی نیست، بلکه توانمندیهای فنی و مهندسی متخصصان صنعت نفت کشور به سطحی رسیده که امروز جمهوری اسلامی به عنوان کشوری توانمند و فناور به دیگر کشورها و بویژه کشورهای تحت تحریمهای ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه میکند. رئیسجمهور در ادامه توانمندی متخصصان ایرانی در ساخت و تکمیل پروژههای عظیم صنعتی را از دیگر مولفههای قدرت جمهوری اسلامی در کنار اقتدار دفاعی نیروهای مسلح دانست و افزود: امروز توانمندی متخصصان کشورمان با قدرتافزایی در اقتصاد و در بخش انرژی موجب شده ما در بهرهمندی از میدانهای مشترک عقب نمانیم و حق ملت را از این منابع احصا کنیم.
رئیسجمهور ادامه داد: موضوع جمعآوری گازهای مشعل از ابتدای آغاز به کار دولت در دستور کار بوده و حالا 500 شرکت دانشبنیان طرف قرارداد شرکت نفت، مهار و تبدیل گازهای مشعل به گاز قابل استفاده برای مردم را دنبال میکنند. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته تا 2 سال آینده گازهای مشعل به طور کامل مهار خواهد شد.
رئیسجمهور اضافه کرد: امروز روزگار جنگ ارادههاست؛ خواست دشمن توقف پیشرفت، تولید و رشد اقتصادی ایران و اراده ملت ما مهار تورم، افزایش تولید و رشد اقتصادی است که بحمدالله در 2 سال گذشته توفیقات خوبی به دست آمده و از رشد اقتصادی صفر درصد به رشد اقتصادی 4 درصدی رسیدهایم و آینده را نیز بسیار روشنتر میبینیم.
رئیسی تکمیل و بهرهبرداری فاز 11 پارس جنوبی به دست متخصصان ایرانی را نشانه تمایز گفتمان این دولت با دوره گذشته که حل مشکلات کشور را به اخم و لبخند بیگانگان گره زده بود، دانست و گفت: ما برخلاف دوره گذشته که نگاهشان به دستان بیگانگان بود، با تکیه بر باور عمیق «ما میتوانیم»، نگاه به دستان توانمند متخصصان داخلی و ظرفیتهای موجود در کشور، مشکلات را حل خواهیم کرد.
ارسال به دوستان
بررسی عملکرد اقتصادی دولت؛ از افزایش تجارت و ظرفیت نیروگاهی تا کاهش نقدینگی و ضریب جینی
عبور از اقتصاد دهه 90
گروه اقتصادی: 2 سال از عمر دولت سیزدهم میگذرد و میتوان در این شرایط به بررسی عملکرد آن در این مدت پرداخت. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در شرایطی توانست فاتح انتخابات ریاستجمهوری شود که به گواه آمار و گزارشهای رسمی اقتصاد ایران در وضعیت اسفناکی قرار داشت. تحریمهای ظالمانه از یکسو و عملکرد دولتهای یازدهم و دوازدهم از سوی دیگر، اقتصاد ایران را ضعیف و نحیف کرده بود، چنانکه آمارهای اقتصادیای طی این ۸ سال ثبت شد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی از نظر ضعیف بودن نظیر نداشت. بر این اساس محور شعارهای دولت سیزدهم هم ناظر به بهبود وضعیت معیشتی مردم بدون اتکا به مذاکرات بود؛ موضوعی که تا حدودی محقق شده اما برای رسیدن به نقطه مطلوب مسلما راهی طولانی پیش رو است.
***
کاهش رشد نقدینگی
دغدغه اصلی مردم در سالهای اخیر تورم و افزایش بیمحابای قیمت کالاهای مصرفی بوده است. به طور کلی تورم یک پدیده پولی است و رابطه مستقیمی با شدت رشد نقدینگی دارد. در 8 ســـال دولـــت گذشـــته، حجــم نقدینگــی کشور 8 برابـر شــد و از 479 هـزار میلیــارد تومـان در پایـان دولــت دهـم، بـه 3820 هــزار میلیـــارد تومـــان در پایـــان دولـــت دوازدهـــم رســـید. بیشترین نرخ رشد نقدینگی نیز در مهر 1400 هنگامی که دولت سـیزدهم در حـال تحویـل گرفتـن کار بـود، بـا نـرخ رشـد 42.8 درصد ثبـت شـد. برنامه اصلی دولت سیزدهم برای مهار تورم کاهش شدت رشد نقدینگی بوده و هست. آمارها حاکی از آن است که شدت رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۲ کاهش داشته و در تیرماه سال جاری به 27.5 درصد رسیده است. آنطور که بانک مرکزی هدفگذاری کرده است این نرخ باید به ۲۵ درصد برسد.
دولت سیزدهم اگر بتواند همین دست فرمان را حفظ کند و در کنارش از افزایش قیمت دلار نیز جلوگیری کند، میتوان امیدوار بود در آینده نهچندان دور شاهد کاهش تورم مصرفکننده باشیم. البته اقدامات دولت تاکنون باعث کاهش 10 درصدی تورم شده است اما مسلما با نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد.
***
کاهش ضریب جینی با یارانه نقدی
ضریب جینی معیاری از پراکندگی آماری در اقتصاد است که نابرابری درآمد یا ثروت در یک کشور یا هر گروه دیگر از مردم را نشان میدهد. این شاخص بین صفر تا یک است و هر چقدر کوچکتر باشد، نشان از نابرابری کمتر دارد.
در سال اول دولت سیزدهم میزان ضریب جینی به 0.3877 رسید. اینطور که پیداست با اینکه حذف ارز ترجیحی باعث افزایش مقطعی تورم شده اما یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی توانسته است دهکهای پایین جامعه را توانمند کرده و باعث بهبود نابرابری اقتصادی شود.
به طور کلی تجربه ثابت کرده است یارانه نقدی در اقتصاد ایران میتواند باعث کاهش فاصله طبقاتی شود، نکته مهم در این رابطه حفظ ارزش یارانه و بهروزرسانی آن طی سالهای متمادی است که باید به هر ترتیب اتفاق بیفتد تا یارانه از گزند تورم حفظ شود.
***
بهبود چشمگیر تراز گندم
کشاورزی یکی از چرخهای اصلی محرک تولید در کشور به شمار میرود که به دلیل مهم بودن و ارتباط مستقیمی که با معیشت مردم دارد، نهتنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز مهم تلقی میشود. با این وجود اما مسؤولان دولت قبل این حوزه را به فراموشی سپرده و هرگاه در گردنههای خطرناک در تامین محصولات کشاورزی استراتژیک قرار میگرفتند، سعی داشتند با واردات آن را حل کنند. این موضوع نهتنها به تولید محصولات و رسیدن به خودکفایی تولید آسیب وارد میکرد بلکه به کشاورزان و تولیدکنندگان این حوزه لطمه میزد.
با این وجود اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر سیاستها در بخش کشاورزی، وضعیت این حوزه مهم رو به بهبودی رفت به طوری که حالا تنها یک قدم تا خودکفایی محصولات استراتژیک نظیر گندم فاصله داریم.
سال 1400، ایران 7 میلیون و 75 هزار تن واردات گندم داشته است. این در حالی است که در همان سال میزان خرید تضمینی گندم 4 میلیون و 700 هزار تن بوده است. با تغییر سیاست در این حوزه و با خرید گندم داخلی و حمایت از کشاورزان ایرانی، جای اعداد واردات و خرید تضمینی عوض شد به گونهای که سال 1401، 7 میلیون و 500 هزار تن گندم از تولیدکننده خریداری شد و 4 میلیون و 445 هزار تن واردات انجام شد. پیشبینیها درباره سال 1402 نیز به این ترتیب است که واردات به زیر یک میلیون تن و خرید تضمینی گندم به 9 میلیون تن برسد. با این حال اما آمارها تا انتهای مرداد امسال نشان میدهد رقم خرید تضمینی گندم به 10 میلیون تن رسیده که نه تنها از عدد پیشبینی شده گذر کرده بلکه نسبت به مدت مشابه با رشد بیش از 30درصدی همراه بوده است.
***
زمان رشد
میزان رشد اقتصادی کشورمان در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ با احتساب نفت به ترتیب ۴ و 4.4 درصد بوده است. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی در دولت دوازدهم (دولت دوم حسن روحانی) 0.6 درصد توسط بانک مرکزی دولت وقت گزارش شده بود. به طور کلی زمانی مهار تورم معنادار است که در کنار آن میزان رشد اقتصادی نیز افزایشی باشد. در دهه 90 شاهد حرکت سینوسی میزان رشد اقتصادی بودیم. از آنجا که اقتصاد به مسائل دیپلماتیک گره خورده بود هر زمان توفیقی در مذاکرات به دست میآمد شاهد رشد اقتصادی و در یک مقطع رشد 2 رقمی بودیم و زمانی که مذاکرات به نتیجه نمیرسید یا طرف غربی زیر تعهدات خود میزد، رشد اقتصادی کشور منفی میشد. در دولت سیزدهم با این استراتژی که دور زدن یا خنثیسازی تحریمها اولویت دوم کشور است، شاهد یک رشد مناسب اقتصادی هستیم و تا حدودی اقتصاد از متغیرهای دیپلماتیک فاصله گرفته است.
***
همه چیز آماده کاهش تورم
یکی از شاخصهای پیشنگر در رابطه با تورم، نرخ تورم تولیدکننده است. شاخص بهای تولیدکننده میتواند درباره تورم ماههای آینده به ما نگاه دقیقی بدهد. در فروردینماه سال جاری این شاخص به حدود ۴۰ درصد رسید و این در حالی است که شهریورماه سال ۱۴۰۰ تا ۷۱ درصد نیز افزایش یافته بود.
***
رکوردشکنی مبادلات تجاری غیرنفتی
از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم تمرکز مبادلات تجاری از مبادلات نفتی برداشته شد و به سمت کالاهای غیرنفتی سوق پیدا کرد. در واقع دولت سیزدهم برخلاف دولت قبل عمل و سعی کرد هم از صادرات نفتی ارزآوری به کشور داشته باشد و هم از طریق مبادلات غیرنفتی بتواند کسب درآمد کند. همین عامل نیز موجب شد رشد تولید در کشور اتفاق افتاده و حمایتهای دولت از قشر تولیدکننده بیش از پیش شود.
سال 1399، صادرات غیرنفتی ایران 35 میلیارد دلار و واردات کشور 38.9 میلیارد دلار بود. این امر از تجارت 73.9 میلیارد دلاری ایران در سال 1399 خبر میداد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر سیاست خارجی و همکاری ویژه با همسایگان و کشورهای شرقی، صادرات غیرنفتی کشور با جهش مواجه شد و تجارت خارجی غیرنفتی ایران در سال 1400 با تبادل 162 میلیون تن کالا با کشورهای جهان، رکورد 100 میلیارد دلاری را به ثبت رساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل 38 درصد رشد داشته است.
صادرات ایران در سال 1400 برابر با 48 میلیارد دلار بود که این میزان 14 میلیارد دلار بیشتر از سال بود و رشد 41 درصدی داشته است. همچنین واردات به کشور 52 میلیارد دلار بود که در مقایسه با سال 99 رشد 21 درصدی در وزن و 36 درصدی در ارزش را به همراه داشت.
پس از رکوردشکنی تجارت غیرنفتی کشور در سال 1400، تازهترین آمار و اطلاعات از تجارت خارجی ایران در سال 1401 از تداوم این رکوردشکنی حکایت دارد. سال 1400 مجموع ارزش تجارت خارجی ایران از 101 میلیارد دلار گذشت و تمام رکوردهای پیش را پشت سر گذاشت، این رقم برای سال 1401 به بیش از 112 میلیارد دلار رسید که رکورد جدید در کارنامه تجارت خارجی کشور محسوب میشود. در این سال، 53 میلیارد و 166 میلیون دلار به صادرات و 59 میلیارد و 655 میلیون دلار به واردات اختصاص پیدا کرد. براساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده، ارزش صادرات و واردات کالاهای غیرنفتی در سال گذشته با رشد 9.7 و 12.5 درصدی نسبت به سال 1400 مواجه بود.
***
افزایش ۶ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق
برق یکی از نیازهای مهم مردم تلقی میشود که دولتهای یازدهم و دوازدهم با عملکرد ضعیف خود در این حوزه کشور را دچار خاموشیهای مداوم کرده بودند. این در حالی بود که در تابستان، هم مردم از این موضوع رنج میبردند و هم تولیدکنندگان آسیب میدیدند. با این تفاسیر اما دولت سابق هیچگاه از ظرفیتهای پنهان این حوزه در راستای گسترش نیروگاهها و افزایش تولید برق استفاده نکرد.
افزایش ظرفیت تولید برق کشور در 8 سال دولت گذشته، فقط 23 درصد بود، در حالی که در دولتهای نهم و دهم 85 درصد بود؛ این کمکاری دولت گذشته در تولید برق، موجب خاموشیهایی شد که از تابستان 1400 مردم را به شدت درگیر کرد. امید واهی دولت قبل به سرمایهگذاری خارجی در حوزه ساخت نیروگاه موجب این عقبماندگی شد.
به استناد آمار موجود در آمارنامه صنعت برق ایران، رکورد بیشترین ظرفیت اسمی نصبشده نیروگاههای کشور در طول یک سال تا پیش از این، به سال 1389 با اضافه شدن 4935 مگاوات به شبکه برق اختصاص داشت و کمترین ظرفیت اسمی نصب شده در طول 10 سال اخیر نیز با اضافه شدن 943 مگاوات در سال 1394 در دولت یازدهم ثبت شده است.
دولت سیزدهم طی یک سال اخیر موفق شده است ظرفیت تولید برق کشور را 6000 مگاوات افزایش دهد. با توجه به رکورد 4935 مگاواتی تولید برق در سال 1389، افزایش 6000 مگاواتی تولید برق در یک سال اخیر در دولت سیزدهم رکورد ساخت نیروگاه در یک سال را تغییر داده است. مقایسه آمار ساخت نیروگاه طی یک سال ابتدایی دولت سیزدهم با کل عملکرد دولتهای یازدهم و دوازدهم بیانگر آن است که تنها در یک سال دولت سیزدهم، معادل 80 درصد کل دولت دوازدهم و 70 درصد کل دولت یازدهم ظرفیت تولید برق افزایش یافته است.
ارسال به دوستان
وزیر صمت: ظرف چند ماه آینده تمام خودروهای ثبتنام شده وارد و تحویل متقاضیان میشود
آغاز تحویل خودروی وارداتی
رضا نجاتی: صنعت خودروی کشور روی ریل توسعه و پیشرفت قرار گرفته و با مدیریت مثبت وزارت صمت دولت سیزدهم بیش از پیش با اتفاقات مثبت روبهرو است. خودرو یکی از نیازهای مردم به شمار میرود که زندگی را برای مردم آسانتر کرده و موجب امیدبخشی به آنها میشود.
در همین راستا وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در نمایشگاه «روایت خدمت، وعده و وفا» تحویل نخستین خودروهای وارداتی را که از دی سال گذشته تاکنون پس از 5سال توقف وارد کشور شدهاند کلید زد.
عباس علیآبادی با اشاره به اینکه پیگیر تحویل خودروها هستیم، گفت: سیاست ما خروج از تصدیگری است. بنده از واردکنندگان مطالبه کردم تا در واردات خودرو تسریع ایجاد شود، امیدواریم ظرف چند ماه آینده تمام خودروهای ثبتنامشده وارد و تحویل متقاضیان شود.
* سیاست وزارت صمت خروج از تصدیگری است
علیآبادی تاکید کرد: ما هیچ رانتی برای هیچ شرکتی ایجاد نکردهایم، بلکه ضوابط را اجرا خواهیم کرد تا بر اساس این ضوابط همه افراد بتوانند از امتیاز واردات خودرو استفاده کنند. خودروسازها در اولویت قرار گرفتهاند که بتوانند تکنولوژیها را برای داخلیسازیها استفاده کنند.
وی ضمن تاکید بر هدف ایجاد رقابت در بازار خودرو اظهار کرد: شرایطی فراهم شد تا در یک رقابت سالم و منطقی، بازار خودرو اصلاح شود، بنابراین واردات خودرو در دستور کار قرار گرفت. خودروسازان ما باید بتوانند با واردکنندگان رقابت و از منظر کیفیت و قیمت شرایط بهتری را برای مردم فراهم کنند.
مقام عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه همچنان واردات خودرو در حال انجام است، گفت: آییننامه واردات خودروهای کارکرده تقدیم دولت شده است و بررسی آن در دستور کار دولت قرار دارد و پس از تصویب در هیات دولت آن را اجرایی خواهیم کرد.
* حذف سامانه یکپارچه صحت ندارد
وزیر صمت همچنین در پاسخ به احتمال حذف سامانه یکپارچه عرضه خودرو، تصریح کرد: این موضوع صحت ندارد. برنامه ما برای کنترل عرضه خودرو بر اساس سامانه یکپارچه خواهد بود. هدف کاهش قیمت خودرو و انطباق آن با شرایط جهانی است، بنابراین به دنبال این هستیم مردم به بهترین خودروها دسترسی داشته باشند و بتوانند خودروهای خوب داخلی متناسب با قیمتهای جهانی دریافت کنند.
علیآبادی در رابطه با احتمال کاهش تعرفه واردات خودروها اظهار کرد: به اعتقاد بنده، تعرفه واردات خودروها هنوز جای بهبود دارد. برای واردات خودروهای برقی تعرفه بسیار کم در نظر گرفتهایم. پیشنهاد ما 4 درصد برای خودروهای برقی و برای خودروهای هیبریدی 4 تا ۱۵ درصد است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به مشکلات آلودگی هوا در کشور، در مقاطعی از سال و در برخی شهرها، مجبور به تعطیلی، همچنین تعطیلی برخی مشاغل هستیم، چرا که امکان تحمل حجم بالای آلایندگی وجود ندارد، بنابراین در زمینه تولید خودرو به سمت برقیسازی در حرکتیم، ضمن اینکه خودروهای برقی به شدت اقتصادی هستند و هزینه پایین سوخت آنها میتواند محرکی برای افزایش تولید آنها باشد.
* نصب ۵٠٠٠ ایستگاه شارژر خودروهای برقی در کشور تاپایان سال
وزیر صمت در ادامه تاکید کرد: سعی ما این است که شهر تهران را به تجهیزات شارژ برقی خودروها مجهز کنیم. در هفته دولت امسال ۱۰۰ ایستگاه شارژ خودرو در تهران و کرج افتتاح شده و تا پایان سال به ۵۰۰۰ ایستگاه در سراسر کشور خواهد رسید.
علیآبادی در پایان در رابطه با واگذاری سهام خودروسازان گفت: واگذاریها برعهده وزارت صنعت نیست و وزارت اقتصاد مجری آن است، اما آنچه ما دنبال میکنیم خروج از تصدیگری است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه این نمایشگاه در رابطه با تامین مالی قطعهسازان، اظهار کرد: قانون مطابق تبصره ۱۸ تلاش میکند صنایع کوچک و ضعیف مورد حمایت قرار گیرند. ما در این بخش سیاستهای دولت را دنبال میکنیم تا بتوانیم ضمن اجرا و پیادهسازی این سیاستها آنها را توسعه دهیم.
وی در رابطه با واردات خودروهای جانبازان نیز ضمن اشاره به تصویب آییننامه مربوطه درباره زمان واردات آنها گفت: آییننامه واردات خودروهای جانبازان تصویب و ابلاغ شده و فرآیند واردات در دست اقدام است.
* حجم اصلی خودروها از اواخر ماه جاری و مهرماه وارد میشود
در ادامه سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران و مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت اعلام کرد: تاکنون قریب به ۵۰۰۰ دستگاه خودرو به کشور وارد شده است. شرکتهایی که در حال طی مراحل تاییدیه استاندارد، گمرک و محیط زیست بودهاند، تاییدیههای لازم را دریافت کرده و روند واردات تداوم دارد. با توجه به تسریع صدور تاییدیهها، حجم اصلی واردات از اواخر ماه جاری و مهر انجام میشود. در حال حاضر حدود ۱۰ هزار خودرو در مرحله تولید و بارگیری برای ورود به کشور است.
مهدی ضیغمی افزود: بیش از ۷۰ هزار خودرو ثبتسفارش شده که به تدریج وارد و تحویل متقاضیان خواهد شد. امیدوار هستیم زمستان امسال بتوانیم میانگین ۲۰ هزار خودرو در هر ماه وارد کنیم. تاکنون ۳۵ شرکت برای واردات خودرو تایید شدهاند که از این تعداد ۱۸ شرکت ثبت سفارش واردات را انجام داده و ۱۴ شرکت تاکنون اقدام به واردات خودرو کردهاند یا در حال واردات هستند.
* رشد ۷۸ درصدی تولید خودروسازان خصوصی
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: نزدیک به ۵۳۷ هزار دستگاه خودرو از ابتدای امسال تا پایان مرداد تولید شده است که نشاندهنده برنامههای تحولی دولت سیزدهم در حوزه تولید و تنظیم بازار خودرو است.
عبدالله توکلیلاهیجانی اعلام کرد: امسال نزدیک به ۴۴۰ هزار دستگاه خودروی سواری به صورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۳۲۹ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۳۴ درصدی نشان میدهد.
وی بیان داشت: در مدت یادشده ۶۲ هزار دستگاه خودروی وانت در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از ۵۲ درصد رشد برخوردار بوده است. علاوه بر این در 5 ماهه نخست امسال حدود یکهزار و ۳۷۰ دستگاه خودروی ون تولید شده که در همسنجی با پارسال ۷۰ درصد رشد نشان میدهد. این مقام مسؤول وزارت صمت گفت: تولید حدود ۱۶ هزار و ۶۰۰ دستگاه انواع خودروی سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) و رشد ۶۹ درصدی تولید در این حوزه، از دیگر آمار قابل ذکر است.
همچنین وی با اشاره به رشد تولید خودرو توسط خودروسازان خصوصی گفت: علاوه بر این در 5 ماهه نخست امسال بیش از ۱۱۲ هزار دستگاه خودرو در بخش خصوصی تولید شد که در مقایسه با تولید ۶۳ هزار دستگاه مدت مشابه پارسال، حدود ۷۸درصد رشد تولید نشان میدهد.
ارسال به دوستان
واشنگتنپست: ضدحمله اوکراین هیچ پیشرفتی ندارد
حمله به ضد حمله
گروه بینالملل: مقامات آمریکایی در ارزیابی دلایل پیشرفت کند ضد حمله اوکراین در تابستان، درباره «درسهای گرفتهشده» با کییف بحث میکنند. چیزی که واشنگتن از آن مطمئن است، این است که جنگ به سال آینده کشیده خواهد شد و آمریکا و متحدانش باید در حمایت از پیشروی اوکراین، «ثابتقدم» باشند.
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی بر ضرورت تداوم حمایت غرب از اوکراین برای مقابله با روسیه پرداخته و به بنبست رسیدن این جنگ را نفی کرده است: «این صحبتها این روزها در سطوح مختلف دولت آمریکا به گوش میرسد. تابستان برای اوکراین و حامیان غربیاش طاقتفرسا و حتی ناامیدکننده بوده اما مقامات آمریکایی به جای آنکه به فکر راه فرار دیپلماتیک از این مناقشه باشند، ظاهرا بیش از پیش عزم خود را جزم کردهاند تا از کییف حمایت کنند. از نظر آنها، دیگران نباید فکر کنند آمریکا متحدانش را رها میکند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «از نظر ما این مناقشه به بنبست نرسیده است. میبینیم که اوکراین با مبنای نظاممند و روشمند، در حال پیشروی و کسب قلمرو است». این تعهد به تداوم حمایتها به این معنا نیست که مقامات آمریکا به نحوه عملکرد فرماندهان اوکراینی در ضد حمله انتقادی ندارند. آنها ضمن اذعان به اینکه هیچیک از نیروهای آمریکایی اینچنین مانند اوکراین درگیر جنگی طاقتفرسا شبیه جنگ اول جهانی نبودهاند، راهنماییهای مفصلی به فرماندهان اوکراینی ارائه میکنند.
این ارزیابی ابتدا بیان میکند نیروهای اوکراین احتمالا تا قبل از آغاز زمستان، به دریای آزوف نرسیده و راه زمینی روسیه به شبهجزیره کریمه را قطع نخواهند کرد. با این وجود، مقامات آمریکا باور دارند اوکراینیها میتوانند در سال میلادی جاری بخوبی در مواضع روسیه نفوذ کرده و در نخستین و دومین خط دفاعی روسیه پیشروی کنند. آنها سپس میتوانند جابهجایی در مسیر غرب و شرق را تسریع کرده و نظم نیروهای دفاعی روسیه را برهم زنند اما احتمال اینکه اوکراین تا پایان سال میلادی جاری ضربه مهلکی به روسیه وارد کند، بسیار پایین است. این بدین معناست که جنگ تا ۲۰۲۴ و حتی ورای آن ادامه خواهد داشت و خسارات جانی و مالی بیشتری به هر دو طرف وارد خواهد شد. مقامات آمریکایی باور دارند که بهترین سلاح در برابر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه «بردباری راهبردی» است. مقامات پنتاگون از همتایان اوکراینی خود خواستهاند بهتر اولویتبندی کرده و نیروهایشان را در مناطق احتمالی درگیری در امتداد خط مقدم ۱۰۰۰ کیلومتری مستقر کنند. اوکراین در ابتدا به جای آنکه بخش بیشتری از قوای خود را در مسیر دریای آزوف از معبر زاپروژیا به عنوان پیشرانه اصلی ضد حمله مستقر کند، به هر 3 محور ضدحمله به میزان برابر توجه داشت و نیروهایش را به شکل مساوی بین آنها تقسیم کرد. فرماندهان آمریکایی مدتهاست باور دارند اوکراین با رگبارهای شدید به تقلید از دوره شوروی، قدرت توپخانه خود را هدر میدهد. به تخمین واشنگتن، اوکراین از آغاز جنگ نزدیک به 2 میلیون گلوله توپ ۱۵۵ میلیمتری شلیک کرده و تقریباً انبار تسلیحاتی آمریکا را خالی کرده است. واشنگتن در عوض به اوکراین توصیه میکند آتش توپخانه خود را به اهداف دقیق معطوف کرده و از آن برای پیشروی سریع استفاده کند.
آنها همچنین از اوکراین خواستهاند در عملیاتهای تجسس به جای پهپاد از نیروهای زمینی استفاده کند، زیرا دقت این نیروها بیشتر است. دولت بایدن در حال ارزیابی احتمال ادامه جنگ در سال آینده یا حتی بعد از آن است و چندین طرح تقویت حمایت غرب را در دست بررسی دارد. به عنوان مثال، در واشنگتن حمایت فزایندهای برای ارائه مهمات خوشهای راکتی وجود دارد که نسبت به مهمات خوشهای توپخانهای، برد بیشتری دارد. آمریکا همچنین در تدارک تشکیل «نیروی آینده» اوکراین است که هدف آن بازداشتن روسیه از تداوم حمله به این کشور است. جنگندههای اف ۱۶ که در ماههای آتی به اوکراین تحویل خواهد شد، بخشی از این طرح است.
اوکراین همچنین خواستار دریافت موشکهای دوربرد آتاسمز است که میتواند تا چندین کیلومتر پشت خطوط دفاعی روسیه را هدف گیرد اما غرب تا امروز مقاومت کرده است. یکی از دلایل مخالفت آمریکا این است که به دلیل کمبود این موشکها در آمریکا، اگر واشنگتن آنها را به اوکراین بفرستد، دیگر برای درگیری احتمالی با چین بر سر جزیره تایوان، موشک کافی در اختیار نخواهد داشت. اوکراین که نیروهای زمینیاش در پیشروی به موانع متعددی برخوردهاند، حملات پهپادی گستردهای به خاک روسیه داشته است، از جمله به مسکو اما این حملات آسیب چندانی به روسیه نزده است. تنها در روز جمعه ۴۲ حمله پهپادی به کریمه و یک حمله موشکی به مسکو رخ داد. دولت بایدن نه اوکراین را تشویق به حمله به خاک روسیه میکند و نه در اجرای چنین حملاتی به کییف کمک میکند اما انتظار غرب از اوکراین همچنان بالاست».
ارسال به دوستان
مردم لیبی پس از دیدار مخفیانه وزیر خارجه خود با همتای اسرائیلیاش، دست به اعتراض زدند
عاقبت دیدار با شیطان!
* نجلاء المنقوش بعد از تعلیق از وزارت خارجه لیبی از ترس مردم این کشور به ترکیه گریخت
گروه بینالملل: «نجلا المنقوش» وزیر خارجه لیبی تاوان سختی برای دیدار مخفیانه با «الی کوهن» همتای اسرائیلی خود داد و بعد از برکناری، برخی منابع اعلام کردند از لیبی فرار کرده است.
مردم لیبی بعد از شنیدن خبر دیدار مخفیانه وزیر خارجه این کشور با همتای اسرائیلی خود به خیابانها آمدند و خواستار برکناری و محاکمه نجلا المنقوش شدند. مردم لیبی با برگزاری تظاهراتی دیدار وزیر خارجه دولت وحدت ملی لیبی با همتای صهیونیستاش را محکوم کردند. حزب «العداله و البنا» (عدالت و سازندگی) لیبی نیز دیدار کوهن و منقوش را محکوم کرد و خواستار برکناری فوری او شد. این حزب همچنین خطاب به نخستوزیر لیبی تأکید کرد: «این اقدام اهانتآمیز به احساسات همه مردم لیبی ایجاب میکند درباره آن در رسانهها توضیحات کافی داده شود».
همچنین «خالد المشری» رئیس سابق شورای عالی دولت لیبی و یکی از سیاستمداران مهم این کشور در واکنش به دیدار کوهن و منقوش تأکید کرد این دولت باید ساقط شود. وی افزود: «این دولت از تمام خطوط ممنوعه دینی، ملی و حقوقی عبور کرده است».
از سویی به نوشته خبرگزاری آناتولی، شهرهای مختلف لیبی و برخی مناطق طرابلس، همچنان شاهد اعتراضات گسترده است. برخی معترضان شب گذشته وارد ساختمان وزارت خارجه لیبی شده و اقدام به آتش زدن موانع مقابل ساختمان کردند. همزمان تعدادی کثیری با در دست داشتن پرچم فلسطین شعار میدادند: «جان و خون خود را فدای تو میکنیم، ای فلسطین».
در این راستا، دارالفتوای لیبی از نخستوزیر دولت وحدت ملی این کشور خواست نجلا المنقوش را برکنار کند.
در بیانیه این نهاد دینی آمده است: «موضع مردم لیبی در قبال دشمن اشغالگر هیچ تغییری نکرده است. دولت باید مسؤولیت این دیدار را بپذیرد؛ اقدامی که نجلا المنقوش انجام داد، تجاوزی آشکار علیه اصول و ارزشهای ملی و دینی بود».
همانطور که اشاره شد رسانهای شدن دیدار منقوش و کوهن خشم و تظاهرات مردم لیبی را به دنبال داشت و معترضان در شهرهای الزاویه و تاجورا لیبی پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند. به دنبال این تحولات، رئیس دولت وحدت ملی لیبی نجلا المنقوش را از پست خود تعلیق و او را برای تحقیق به سازمانهای نظارتی معرفی کرد.
وزارت خارجه لیبی درباره دیدار منقوش با کوهن گفته بود آنچه در رم رخ داد، یک جلسه غیررسمی بود که از قبل برنامهای برای آن چیده نشده بود. همچنین روزنامه نیویورکتایمز در گزارش دیروز خود خبر داد دیدار نجلا المنقوش و الی کوهن به میزبانی «آنتونی تاجانی» وزیر خارجه ایتالیا در رم برگزار شد.
به روایت این روزنامه آمریکایی، «در اسرائیل، دیدار آنها به عنوان یک دستاورد دیپلماتیک مورد استقبال قرار گرفت و بیانیه وزارت خارجه این دیدار را «تاریخی» خواند؛ نخستین دیدار بین وزرای خارجه ۲ دولت که روابط دیپلماتیک ندارند».
در این میان برخی منابع رسانهای از متواری شدن وزیر خارجه لیبی از کشورش خبر میدهند. روزنامه نیویورکتایمز و همچنین وبگاه «الوسط لیبی» در گزارشهای جداگانه خبر دادند وزیر خارجه دولت وحدت ملی از کشور خود فرار کرده و به ترکیه رفته است؛ ترکیهای که از پرنفوذترین کشورها در لیبی به شمار میرود. یکی از دستیاران وزیر خارجه دولت وحدت ملی لیبی خبر داد در بحبوحه جنجالهای فزاینده در لیبی به خاطر انتشار خبرها درباره دیدار غیررسمی نجلا المنقوش با همتای اسرائیلی خود در ایتالیا، او به دلیل «نگرانیها بابت امنیت خود به ترکیه گریخت».
در مقابل محافل اپوزیسیون اسرائیل نیز زبان به انتقاد از این دیدار گشودهاند. در این راستا «یائیر لاپید» رهبر مخالفان کابینه و نخستوزیر و وزیر خارجه سابق رژیم صهیونیستی در پیامی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) اقدام الی کوهن را موجب شرمساری برای این رژیم دانست و رفتار و عملکرد او را ناشیانه خواند.
در ادامه واکنشها به دیدار وزیر خارجه دولت وحدت ملی لیبی با وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، رهبر اپوزیسیون این رژیم با انتشار بیانیهای به کوهن و کابینه بنیامین نتانیاهو تاخت. یائیر لاپید که نخستوزیر و وزیر خارجه سابق رژیم صهیونیستی است، در پیامی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) اقدام کوهن را موجب شرمساری برای رژیم صهیونیستی دانست و رفتار و عملکرد او را ناشیانه خواند.
از سویی وزارت خارجه لیبی در بیانیهای بر پایبندی کامل خود به آرمانهای ملی و مسائل امت عربی و اسلامی و در رأس آن مساله فلسطین و پایبندی به قدس به عنوان پایتخت ابدی فلسطین تأکید کرد.
در این بیانیه آمده است: «نجلا المنقوش، وزیر خارجه لیبی با هرگونه دیداری با طرفهای اسرائیلی مخالف است و همچنان به صورت قاطعانه بر موضع خود ثابت میماند. بیانیههای مکرر وزارت خارجه درباره محکومیت شهرکسازی و حملات مکرر به اردوگاههای فلسطینی و مسجدالاقصی نشاندهنده موضع واضح لیبی و وزیر خارجه درباره فلسطین است. آنچه در رم اتفاق افتاد یک دیدار گذری غیررسمی و برنامهریزی نشده آن هم در جریان دیدار با وزیر خارجه ایتالیا بود و شامل هیچگونه مذاکرات یا توافقهایی نبود، بلکه وزیر خارجه لیبی بر موضع ثابت این کشور درباره مساله فلسطین تأکید کرد». وزارت خارجه لیبی و همچنین از تلاش رسانههای عبری و بینالمللی برای نشان دادن این اتفاق به عنوان یک دیدار یا مذاکره انتقاد و اعلام کرد: ما با عادیسازی روابط با اسرائیل مخالفیم و بر آرمانهای ملی درباره مساله فلسطین تأکید میکنیم. همچنین مقرر شده کمیته تحقیق به ریاست وزیر دادگستری و با عضویت وزیر ارگانهای داخلی و رئیس اداره امور حقوقی و شکایات در شورای وزیران (کابینه) تشکیل شود. وظیفه این کمیته انجام تحقیقات اداری از وزیر خارجه و همکاریهای بینالمللی در رابطه با آنچه که در گزارش ارائهشده به نخستوزیر درباره دیدار اخیر وزیر خارجه با همتای رژیم صهیونیستی آمده، است. قرار است این کمیته حداکثر ظرف مدت ۳ روز گزارشی از نتایج کار خود را به نخستوزیر ارجاع دهد. بر اساس ماده ۳، فتحالله عبداللطیف الزنی، وزیر جوانان به طور موقت وظایف وزارت خارجه و همکاریهای بینالمللی را بر عهده میگیرد. پارلمان لیبی از دادستان کل این کشور خواسته در این باره تحقیق و این بیانیه را ابلاغیهای تلقی کند علیه وزیر خارجه و تمام افراد دخیل در این اقدام، اعم از کسانی که با این دیدار موافقت کرده یا آن را ترتیب دادهاند و نتایج را در اسرع وقت در اختیار پارلمان قرار دهد. پارلمان لیبی اعلام کرد: این دیدار نقض قانون لیبی است که عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی یا هرگونه تعامل با آن را ممنوع کرده و جرم میداند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|