|
ارسال به دوستان
حضور بیش از 7000 فیلم خارجی در جشنواره فیلم کوتاه تهران، تحریمکنندگان را منزوی کرد
بینالمللیترین مخالفت با تحریمطلبی
گروه فرهنگ و هنر: چهلمین دوره جشنواره فیلم کوتاه تهران، پاییز امسال برگزار خواهد شد. این جشنواره از معتبرترین جشنوارههای فیلم کوتاه است که رتبهای جهانی دارد و برگزیدگان آن همواره مورد توجه جشنوارههای معتبر خارجی قرار گرفتهاند. جشنواره فیلم کوتاه تهران، سال گذشته بهرغم حاشیههایی که متاثر از حوادث پاییز 1401 وجود داشت با استقبال خوبی همراه شد. با همه تلاشهایی که برای منزوی کردن این جشنواره وجود داشت، میزان استقبال خارجی از جشنواره فیلم کوتاه تهران رکورد زده است و امسال، فیلمسازان بیشتری نسبت به همه ادوار گذشته از کشورهای مختلف، فیلمهای خود را برای انتخاب شدن به دبیرخانه این جشنواره ارسال کردهاند. بیش از 7000 فیلم از 131 کشور برای حضور در جشنواره فیلم کوتاه تهران به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است. ایرنا در گزارشی به دلایل این استقبال پرداخته و نوشته است: در آستانه دوره چهلم اما ثبت یک رکورد، تصویری واضحتر از اعتبار بینالمللی این رویداد ارائه کرد. اهمیت ثبت این رکورد هم زمانی بیشتر میشود که به یاد بیاوریم طی ۲ دوره اخیر، این رویداد تحت فشارهای بسیاری با هدف جوسازی رسانهای علیه اعتبار جهانیاش قرار داشت. با اشاره به همین سنگاندازیها هم بود که مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره چهلم در نشست رسانهای خود گفت: برای شما پنهان نیست که سال گذشته با فشارهای خارجی هم برای عدم برگزاری جشنواره در زمان مقرر مواجه بودیم. این موضوع در فضای رسانهای ۱۰ برابر شد. از چند جا هم ابلاغیه برای ما آمده بود، در فضای داخلی در این مورد اغراق شد و حتی برخی گفتند آکادمی اسکار امتیاز ما را لغو کرده که این اخبار کذب بود. براساس متن فراخوان جشنواره که به ۱۲ زبان بینالمللی ترجمه و در رسانهها منعکس شده بود، مهلت مقرر پذیرش آثار در بخش بینالملل که از ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ آغاز شده بود، ۱۹ مردادماه ۱۴۰۲ به پایان رسید و در این مدت ۷۲۱۶ فیلم کوتاه از فیلمسازان بینالمللی فرم تقاضای حضور در جشنواره را پر کردند تا رکورد جدیدی برای جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در زمینه تعداد فیلمهای دریافتشده توسط دبیرخانه جشنواره در بخش بینالملل ثبت شود.
این آمار به صورت جزئیتر هم از منظر ترکیب کشورهای متقاضی حضور در جشنواره فیلم کوتاه تهران حائز اهمیت است. براساس آمار رسمی دبیرخانه از تعداد ۷۲۱۶ اثر دریافتشده، آمار کل فیلمهای ثبتنامشده در بخش بینالملل چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران، تعداد ۳۳۹۰ فیلم داستانی، ۱۱۱۲ فیلم تجربی، ۱۰۶۸ فیلم مستند و ۹۳۶ فیلم پویانمایی و ۴۴۵ اثر برای رقابت در جایزه ویژه بخش «حقیقتجویان» و ۲۶۵ اثر نیز برای جایزه ویژه بخش «راه ابریشم»، از ۱۳۱ کشور متقاضی حضور در بخش بینالملل جشنواره چهلم بودهاند. همچنین اسپانیا با ۹۱۳، هند با ۵۵۳، فرانسه با ۴۹۴، آمریکا با ۴۴۸ و چین با ۳۶۷ فیلم کوتاه، ۵ کشور برتری هستند که بیشترین اثر را به این رویداد فرستادهاند.
اما نکته مهم این است که بدانیم رسیدن به این آمار، آن هم در شرایطی که برخی به دنبال فضاسازی رسانهای علیه جشنواره فیلم کوتاه تهران، بویژه در عرصه بینالمللی بودند، اتفاقی نبوده و پشتوانهای از برنامهریزی داشته است. آذرپندار در راستای تشریح همین برنامهریزی در نشست رسانهای گفت: اتفاق مهمی که امسال رخ داد این است که سایت ما به ۱۲ زبان فراخوان را منتشر کرد که این اقدامی در راستای این بود تا مرزهای بینالمللی جشنواره را گسترش دهیم. دبیر جشنواره چهلم در ادامه توضیح داد: شاید در سالهای گذشته این تعداد اثر را از اسپانیا و چین نداشتیم. سعی کردیم اقتضائات بینالمللی را رعایت کنیم و به نظرم هنوز راه زیادی داریم، زیرا جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران اعتبار زیادی دارد. امروز کشور ما صاحب سرمایهای در حوزه جشنوارههاست. آذرپندار با اشاره به اینکه «در بخش بینالملل سعی کردیم پلتفرمهای بینالمللی را گسترش بدهیم»، اظهار کرد: جشنوارههای اسکارکوالیفاید اکثرا با دریافت پول اثر میپذیرند و با توجه به اینکه ما در دریافت پول مشکلاتی داشتیم، این موضوع در سالهای گذشته رخ نداده بود اما امسال موفق شدیم از بازه زمانی میانی دریافت آثار، فیلمها را با دریافت پول و ورودی پذیرش کنیم، امیدواریم از سال آینده بتوانیم این مسیر را بهتر پیش ببریم و برای جشنواره درآمدزایی داشته باشیم.
این استقبال در شرایطی رخ داده است که برخی فیلمسازان داخلی که اعتبار خود را از جشنواره فیلم کوتاه تهران دارند، همه تلاش خود را برای منزوی کردن این جشنواره انجام دادند. امضای کمپینها، ارسال درخواست تحریم جشنواره به دبیرخانه جشنوارههای معتبر و گفتوگو و مصاحبههای متعدد برای تحریم جشنواره از جمله اقداماتی بود که برای منزوی کردن جشنواره فیلم کوتاه تهران صورت گرفت اما نهایتا با اعلام دبیرخانه جشنواره مشخص شد، این تلاشها تا چه اندازه ناکام بودهاند. آذرپندار در نشست خبری جشنواره در این باره گفته بود: سال گذشته با فشارهای خارجی برای عدم برگزاری جشنواره در زمان مقرر مواجه بودیم البته در فضای رسانهای نیز به آن دامن زده و به آن اتفاقات ضریب داده شد، حتی کار تا جایی پیش رفت که گفتند «آکادمی اسکار رای خود را پس گرفته است و این جشنواره دیگر اسکار کوالیفای نیست».
بنابراین معتقدم درباره این بخش، در داخل اغراق زیادی صورت گرفته است اما اتفاقات امسال و رکوردشکنی در ارسال اثر در این بخش مشخص کرد جشنواره فیلم کوتاه تهران هویت بینالمللی خود را حفظ کرده است. این جشنواره بهعنوان بینالمللیترین رویداد سینمای ایران بلاشک مطرح خواهد بود.
قابل تاملتر اینکه این میزان استقبال در شرایطی اتفاق میافتد که جشنواره از سیاستهای اصولی و اخلاقی خود کوتاه نیامده است و مدام بر آنها اصرار میورزد. مدیر انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران در نشست خبری جشنواره گفته بود: آنچه تحت عنوان الجیبیتی تعریف میشود در جشنواره ما جایی نخواهد داشت، دلیل این موضوع توجه بیش از حدی است که به فیلمهایی با این موضوع در دیگر جشنوارههای خارجی میشود و همین موضوع باعث شده است تعداد زیادی فیلمهای شبیه به هم ساخته شود. این یک روند غیرعادی برای کسانی است که چنین آثاری میسازند، به جشنوارههای مختلف میروند، جایزه میگیرند و برایشان رزومه ساخته میشود، ما ترجیح میدهیم جزئی از این پروسه نباشیم و همچنان جشنواره این خط قرمز را دارد؛ جشنواره فیلم کوتاه تهران ۲ خط قرمز دارد، یکی موضوع اقلیتهای جنسی و دیگری کودککشی.
فراموش نکنید سال گذشته معترضان کسانی بودند که فیلمشان پذیرفته شده بود. من یک دوره این جشنواره را برگزار کردهام و اکنون بهتر میتوان صحبت کرد؛ سال گذشته فیلم اعتراضی و سیاسی وجود داشت. ما استقبال میکنیم که فیلمسازان جسارت داشته باشند درباره مسائل سیاسی فیلم بسازند تا اینکه تابوهای اخلاقی را فیلم کنند، هنوز هم همان سیاست را داریم؛ اینکه کسی بلد است هنرمندانه انتقاد کند حتما در جشنواره هم میتواند حضور پیدا کند. ترجیح ما این است که فیلمهای سیاسی داشته باشیم؛ اگر فیلمی باشد که هنرمندانه و مؤدبانه و موقر درباره حوادث گذشته باشد حتما میتواند در جشنواره حضور داشته باشد.
ارسال به دوستان
رضیه غبیشی از انگیزه خاص خود برای بازشناساندن حقیقت یک قهرمان انقلاب و دفاعمقدس میگوید
معجزه دوسویه زندگی ملا صالح و کتاب زندگیاش
کتاب «ملا صالح» یکی از تاثیرگذارترین کتابها در حوزه دفاع مقدس است که تحسین بسیاری را برانگیخته و حتی برای ساخت فیلم «بیستوسه نفر» از آن اقتباس شده است. سرگذشت شگفتانگیز «ملاصالح قاری»، قهرمان آبادانی این کتاب در نوع خود منحصربهفرد است؛ فردی که سالهای پیش از پیروزی انقلاب زحمات بسیاری کشید، به زندان رفت و شکنجه شد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران دفاع مقدس هم توسط بعثیها شکنجه و آزار دید و بعد از آزادی از اسارت و بازگشت به کشور عزیزمان هم تا مدتها انگ جاسوسی به او خورد و در زندان بود. رضیه غبیشی کتابی جذاب بر اساس سرگذشت عجیب ملا صالح به همین نام نوشت که سال 97 نامزد دریافت جایزه ادبی جلال آلاحمد هم شد. در ادامه با ساخته شدن فیلم بر اساس این کتاب، رفته رفته اتهامات از این رزمنده و آزاده برداشته شد و او طی سالهای گذشته به لطف این آثار ادبی و هنری، توانسته خود حقیقیاش را به جامعه بشناساند و دستکم همچون دیگر آزادگان با سرافرازی زندگی کند. جالب اینکه خانم غبیشی 10 کتاب در حوزه فاع مقدس دارد و پس از کتاب ملا صالح، 8 اثر دیگر به نگارش درآورده ولی هیچ کدام اینچنین بازخورد نداشته است. از طرف دیگر، پیش از این کتاب «نجاتدهندهای در سایه، سرانجام یک همیشه رزمنده» بر اساس خاطرات ملا صالح تألیف شده بود اما چنانکه باید مورد توجه قرار نگرفته بود.
میتوان گفت این معجزه دوسویهای است میان مولف و سوژه که از یک سو حماسه خاص زندگی یک قهرمان واقعی بر دیده شدن اثر ادبی اقتباسشده از زندگیاش تاثیر گذاشته و از سوی دیگر همین اثر باعث شده زندگی شخصی قهرمان دستخوش تغییراتی مثبت شود.
خانم غبیشی اخیرا در گفتوگویی تفصیلی با تسنیم نکات جالبی درباره خود، ملا صالح و کتاب مزبور بیان کرده که بخشهایی از آن را در زیر میخوانید:
- با شروع جنگ چون خودم در آن دوران حضور داشتم و آن زمان امدادگر، فعال فرهنگی و عکاس بودم، بالطبع عمیقتر مینوشتم. ملا صالح را هم برای این نوشتم تا آنان که این اسوه و این مرد بزرگ را نمیشناختند، او را بشناسند و بدانند چه زحمات و چه ایثارهایی کرده است. او از رزمندگان و حماسهسازان و تأثیرگذاران دوران دفاع مقدس و دوست و همرزم همسرم بود؛ ستارهای بود پشت ابرهای خاکستری. کسی گوهر وجودش را نشناخت و من سعادت پیدا کردم تا نور متجلل او را به همگان بشناسانم و حقیقت وجودش را که همه او را خائن میپنداشتند معرفی کنم و شد آنچه باید میشد.
- ایشان از همان جوانی در رژیم سابق، زمانی که همه در خواب غفلت بودند، متوجه خیلی از مسائل شده بود و مدام از دست ساواک در گریز بود و بعد از دستگیری و تحمل شکنجهها در حبس هم شروع به روشنگری برای زندانیان خلافکار میکرد و بعد از انقلاب و در جنگ و حتی در اسارت هم خود را نمیدید و فداکاری میکرد.
- در یک مأموریت با یک لنج برای حزب الدعوه عراق اسلحه میبرد اما عراقیها لنجش را توقیف میکنند. از الطاف خفیه پروردگار اینکه لنج با تمام اسلحهها غرق میشود چون اگر میفهمیدند داخل لنج اسلحه هست، حتما اعدامش میکردند. او و ناخدا هم دستگیر میشوند. او را به استخبارات رژیم بعث میبرند و خیلی هم شکنجه میشود اما به یکباره خیلی اتفاقی به یاد دوستش که سرهنگ عراقی بوده میافتد. نام او را میگوید، او میآید و جلوی شکنجه شدنش را میگیرد و وعده میدهد او را به کویت یا اروپا بفرستد اما ملا صالح میگوید میخواهم به کشورم بازگردم. سرهنگ میگوید اگر برگردی تو را به عنوان جاسوس اعدام میکنند.
- به هر حال ملا صالح بین اسیران ایرانی میماند و مترجم اسیران ایرانی میشود و اینجا بود که هر اسیری را که به عراق میآوردند اول با ملا روبهرو میشد و او با آنها صحبت میکرد تا به اردوگاه بروند. با همین ارتباطی که داشت اسرای زیادی را از اعدام نجات داد تا اینکه با نخستین کاروان اسیران مجروح به ایران بازگشت.
- وقتی به وطن برگشت مشکلاتش بیشتر شد و سالهای سال به عنوان جاسوس و خائن در زندان بود اما خداوند میدانست پروندهاش پاک است. وقتی من این کتاب را نوشتم و فیلم 23 نفر ساخته شد، تازه مردم فهمیدند که چه اشتباهی کردند و چه ظلمی در حق این رزمنده آزاده شده است.
ارسال به دوستان
احیای نامهای ایرانی در تاجیکستان
تاجیکستان طی سالهای گذشته گامهای مهمی برای احیای هویت فرهنگی - تاریخی خود برداشته است. اهتمام دولت این کشور آسیای میانه برای اصلاح واژههای بیگانه راهیافته به فرهنگ، زبان و جامعه تاجیک جالب توجه است.
جامعه تاجیک در آسیای میانه فقط به جمعیت تقریبا 10 میلیون نفری تاجیکستان محدود نمیشود، بلکه برآورد میشود تاجیکها یا تازیکها که قدیمیترین گویشوران زبان پارسی دری کنونی محسوب میشوند، در سراسر اوراسیا جمعیتی دستکم ۱۵ میلیون نفر را شامل شوند.
حال دولت تاجیکستان بر اساس یک مصوبه جدید، نام حدود ۳ هزار و 500 یخچال طبیعی، کوه، رود، دریاچه و مکان جغرافیایی در این کشور را که غالبا تحت تاثیر سلطه زبان روسی طی ۷ دهه حکومت شوروی بودند، با اسامی تاجیک و ایرانی جایگزین کرده است.
از آن جمله بزرگترین یخچال طبیعی در فلات پامیر که به افتخار «الکسی فدچنکو» محقق و جهانگرد قرن نوزدهمی نامگذاری شده از این پس «ونج یخ» خوانده میشود. تاجیکها واژه پیریخ را برای یخچال به کار میبرند و ونج نام ناحیهای در استان خودمختار بدخشان تاجیکستان است که یخچال طبیعی مزبور در آن قرار گرفته است.
همچنین یخچال طبیعی «کلینین» اکنون به نام کیکاووس، قهرمان شاهنامه فردوسی خوانده میشود.
همچنین نامهای فارسی دیگری مانند اسپیتامن (سردار کهنسغدی)، میرزا تورسونزاده (یکی از شعرای ملی تاجیک)، دانشگاه دولتی آموزگاری تاجیکستان، ابوریحان بیرونی، روف برات و نادر عادل نیز بر تعدادی دیگر از یخچالهای طبیعی این کشور کوهستانی نهاده شده است.
همچنین نام بیش از ۹۰۰ رودخانه تاجیکستان که عمدتا قیرقیزی و ازبکی بودند با اسامی ایرانی جایگزین شده است. نام ۵۲ دریاچه هم تغییر کرده، مثلا دریاچه زارکول در پامیر اکنون زرینکول است.
این روند ادامه دارد، چرا که مقامات تاجیک میگویند نامهای قدیمی دیگر جوابگوی نیازهای جامعه امروز این کشور نیست. به همین دلیل یک کارگروه ویژه در تاجیکستان از ۲ سال پیش به بررسی اسامی بیش از ۱۲ هزار و 500 مکان جغرافیایی طبیعی پرداخته بود. در نهایت تصمیم گرفته شد نام بیش از ۴ هزار مکان جغرافیایی و ۸۰۲ محل مسکونی و روستا در این کشور عوض شود.
جنبش احیای اسامی ایرانی برای افراد، از سال ۱۳۹۹ در تاجیکستان آغاز شده است. این نخستین بار نیست که نام مکانهای جغرافیایی و طبیعی نیز اصلاح میشوند. سال ۱۹۹۹ قله کمونیسم، مرتفعترین قله پامیر با ارتفاع ۷۴۹۵ متر به «اسماعیل سامانی» و سال ۲۰۰۶ قله لنین به «ابوعلی سینا» تغییر یافته بود.
ارسال به دوستان
اخبار
موکب علمای اهل سنت فلسطین در مسیر اربعین
بر اساس رسمی که از سال گذشته نهاده شده، جمعی از علمای اهل سنت فلسطین با برپایی غرفهای در مسیر پیادهروی اربعین حضور مییابند. امسال هم این جمع به زیارت حرم امام حسین علیهالسلام مشرف شده و در نماز جماعت حرم به پیشنماز شیعه اقتدا کردند. علمای سنی فلسطینی حالا در عمود ۸۳۳ مسیر نجف تا کربلا موکب نداءالاقصی را راهاندازی کرده و با برپایی برنامههای مختلف، به اهمیت آزادی قدس شریف میپردازند.
***
برنامه «طریق» ایام اربعین در شبکه یک
ویژه برنامه طریق که با محوریت پوشش مراسم پیادهروی اربعین، به گفتوگو با کارشناسان، هنرمندان، موکبداران، زائران اربعین، مداحان و شاعران میپردازد از شنبه این هفته، چهارم شهریور روی آنتن شبکه یک رفته است. این برنامه که هر شب حوالی ساعت 20 به مدت یک ساعت روی آنتن قدیمیترین شبکه سیما میرود تا پانزدهم شهریور (اربعین حسینی) پخش خواهد شد. میهمانانی که در این برنامه حاضر خواهند شد با اشاره به محبت امام حسین(ع) و بیان معارف دینی، سعی میکنند نمایی از مسیر عاشقی زوار و عاشقان این سفر معنوی را به تصویر بکشند. برنامه طریق با مشارکت هیات رهسپاران عصر ظهور و تهیهکنندگی محمدحسین سعادتی پخش خواهد شد و مجید یراقبافان اجرای این ویژه برنامه اربعینی را برعهده دارد.
***
فراخوان مسابقه روایتنویسی پیادهروی زیارت اربعین
دومین دوره مسابقه «روایتنویسی پیادهروی زیارت اربعین» از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار میشود. بر اساس این فراخوان، قالب اثر ارسالی باید روایت داستانی از ۲ هزار تا ۵ هزار کلمه باشد و متن آثار ارسالی به این مسابقه نباید پیش از این در جای دیگری منتشر شده باشد. برگزیدگان نخستین دوره مسابقه «روایتنویسی پیادهروی زیارت اربعین» بهار امسال همزمان با سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران معرفی شده بودند. شرکت در مسابقه امسال هم برای عموم آزاد است و علاقهمندان به شرکت در این مسابقه میتوانند تا ۱۰ مهرماه ۱۴۰۲، نسبت به ثبتنام و ارسال آثار خود از طریق آدرس revayat.ketab.ir اقدام و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۹۱۰۰۶۳۶۳-۰۲۱ داخلی ۸۱۰ یا شماره شبکههای اجتماعی ۰۹۳۸۹۲۷۹۰۰۷ تماس بگیرند.
***
مهدی یراحی خواننده پاپ بازداشت شد
در پی انتشار ترانهای غیرقانونی از سوی مهدی یراحی و تشکیل پرونده قضایی، این خواننده با دستور دادستان تهران بازداشت شد. آهنگ مزبور با عنوان «روسریتو بردار» در راستای تبلیغ کشف حجاب و هنجارشکنیهای اجتماعی است. قوه قضائیه در نخستین واکنش در این باره اعلام کرده بود: «در پی انتشار ترانهای غیرقانونی از سوی مهدی یراحی پرونده قضایی برای وی تشکیل شد. یراحی پیشتر نیز در بحبوحه اغتشاشات سال گذشته ترانه پرحاشیه دیگری منتشر کرده بود. با تشکیل پرونده قضایی برای یراحی، برخورد مقتضی قضایی با وی صورت خواهد گرفت». این نخستینبار نیست که این خواننده پاپ همصدایی با برخی جریانات ضد اجتماعی را بهانه ترانههایی با مفاهیم ضداخلاقی میکند تا دیده شود. محمود قیومزاده، حقوقدان و استاد دانشگاه در این باره به تسنیم گفت: «اگر تشخیص به قانونشکنی و اباحهگری و اشاعه فحشا داده شود، تشکیل پرونده برای کار اخیر مهدی یراحی اقدامی قانونی است، بویژه اینکه در این کار تشویش اذهان عمومی هم محرز است».
قیومزاده همچنین با اشاره به اقدام قوه قضائیه در تشکیل پرونده برای یراحی گفت: «هم قانون اساسی و هم دیگر قوانین ما این ظرفیت را دارد که با عمل اشاعه فحشا و اباحهگری شخصی که با ابزار موسیقی دیگران را دعوت به فحشا و خلاف قانون و خلاف شرع میکند، برخورد کند».
یراحی قبلا در سال 1397 به علت انتشار آثار غیرقانونی و هنجارشکنانه و حاشیههایی فراتر از اینها 6 ماه ممنوعالفعالیت بود و اجازه برگزاری هیچ کنسرت یا انتشار هیچ اثری را نداشت. اوایل زمستان 1397 او قطعهای به نام «پارهسنگ» منتشر کرد که موزیک ویدئوی آن ابهامهایی در دل داشت. به گفته بسیاری از کارشناسان، این موزیکویدئو ارزشهای دفاع مقدس را مورد هجمه قرار داده است. خود او نیز پس از چندی شخصا در یک برنامه رادیویی بدین موضوع اعتراف کرده و گفته بود: «شیطنت کردم و نظر ارشاد را پذیرفتم». اگرچه یراحی آن زمان هرگونه توهین به ارزشهای دفاع مقدس را رد کرد و توضیحات مفصلی درباره رویکردش نسبت به مساله جنگ ارائه داد. چندی بعد یراحی در صفحه شخصیاش در شبکه اجتماعی خبر ممنوعالفعالیتی خود را تأیید کرد و عملا تا 26 تیر 1398 که برای اجرا در برج میلاد مجوز گرفت، هیچ اجرایی نداشت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|