|
دست خالی سینمای ایران در به تصویر کشیدن تروریسم در مرزهای شرق کشور
سینما زیر صفر
گروه فرهنگ و هنر: اغلب آثار تولید شده در دهه 60 در سینمای ایران فارغ از تولیدات سینمای دفاع مقدس، مربوط به آثاری با محوریت قاچاغ مواد مخدر بود؛ معضل و چالشی که با توجه به 1200 کیلومتر مرز مشترک با کشورهای پاکستان و افغانستان به سوژه اصلی سینما در آن دهه تبدیل شده بود؛ آثاری چون «نیش»، «تاراج» و «قافله» و بسیاری دیگر که همواره نیز با اقبال مخاطبان همراه بود اما با گذر زمان و سر و سامان گرفتن مرزهای شرق کشور دیگر در دهه 70 خبری از این گونه سینمایی نشد و اساسا موج تولیدات با این موضوعات کم و کمتر شد.
اما چالش جدیدی اواخر دهه 70 در شرق کشور به وجود آمد و آن ظهور و بروز گروهکهای تروریستی بود؛ سوژهای که میتوانست به تولیدات بسیار مهیج و جذابی برای سینمای ایران بدل شود اما با توجه به سیاست و ریلگذاری مدیریت سینما در آن سالها شاهد پررنگ شدن آثار دفاع مقدسی در کنار تولیدات اجتماعی و اصطلاحا درونشهری و آپارتمانی بودیم. با شروع دهه 80 با وجود افزایش فعالیتها و اقدامات خرابکارانه گروهکهای تروریستی همچنان سینمای ایران بدون توجه به رخدادهای کشور، مسیری متفاوت را در پیش گرفت تا امروز که با حدود 7 هزار فیلم سینمایی تولید شده از ابتدای انقلاب، سبد تولید آثاری با محوریت عملیاتهای تروریستی و گروهکهای معاند انقلاب در مرزهای شرق کشور بسیار خالی است. تنها کافی است مروری گذرا بر فیلمهای تولید شده با این سوژه و موضوع بیندازیم تا بدانیم سهم سینمای ایران در پرداختن به اقدامات و خرابکاریهای گروهکها در شرق کشور از انگشتان یک دست نیز کمتر است؛ فیلمهایی که مربوط به همین چند سال اخیر است. هر چند به طور کلی هیچ وقت سینمای ما نه تنها نگاه دقیق و متناسبی به مرزهای شرقی نداشته است که مواجهه سینما با چنین موضوعاتی هم هیچ وقت به اندازه و درست نبوده است.
«روز صفر» و «شبی که ماه کامل شد» کل سهم سینما در پرداختن به تحرکات مرزی کشورهای همسایه است.
«شبی که ماه کامل شد» داستان فائزه است که با عبدالحمید ریگی ازدواج میکند. این دو به خاطر مشکلاتی مجبور میشوند از ایران به پاکستان بروند؛ سفری که در نهایت، پایانی تراژیک برای هردویشان دارد.
موضوع حساسی که آبیار روی آن دست گذاشته، اتفاقی مهم در تاریخ ایران پس از انقلاب است. در حاشیه دستگیری و کشته شدن عبدالمالک ریگی، قصههای متعددی وجود داشت و قصه عاشقانه 2 جوانی که آبیار سعی کرد از خلالش تحلیلی مستقیم از شکلگیری تروریسم بدهد، بستر خوبی برایش فراهم کرد. آبیار با انتخاب سبک فیلمبرداری مستندنمایی - یعنی دوربین روی دست و لنز تله - بر واقعیت روایتی که در فیلم میبینیم صحه میگذارد. بازی درخشان الناز شاکردوست و هوتن شکیبا، تماشاگر را درست به قلب حوادثی میبرد که سالها سیستان و بلوچستان را عرصه ناآرامی کرده بود.
آبیار حال و هوای عاشقانه داستان فیلم «شبی که ماه کامل شد» را خیلی رمانتیک ترسیم کرده و در کنار آن، حقیقت تلخ ناامنی را مثل پتک بر سر تماشاگر میکوبد. سکانس قتل برادر فائزه توسط ریگی، سکانسی دردناک و تاثیرگذار است و بر تنشی که آبیار – در مقام نویسنده و کارگردان - به آرامی و سر حوصله بیشتر و بیشترش میکند، میافزاید تا در نقطه اوج قصه، ما را متاثر و با حقیقت مواجه کند.
اما «روز صفر» بدون شک یکی از مهمترین اتفاقات در سینمای ایران است. اهمیت این ماجرا در چند نکته قابل درک و بررسی است. اول اینکه بعد از سالها یک فیلم در گونه هیجانی در سینمای ایران ساخته شده که تبدیل به کمدی ناخواسته نشده است. در روزگاری که حجم انبوه فیلمهای مربوط به این گونه سینمایی از گوشه گوشه جهان، در اختیار مخاطب است و سطح سلیقه و دانش و شناخت مخاطب از این شکل فیلمها بالا رفته است، نمیتوان انتظار داشت تماشاگر بسادگی کیفیت آثار ارائه شده در این فضا را در سینمای ایران بپذیرد.
در کنار اینها، این نکته را نباید از یاد ببریم که یکی از مولفههای انسجامبخش ملی در هر کشوری سینماست. این روزها تصویر و رسانه است که سرنوشت ممالک و آینده هر کشوری را رقم میزند. این تصویر و به طور ویژه سینماست که سوگیریهای فکری و حتی جریانهای اجتماعی را رقم میزند. در دل این فضا این سینماست که میتواند سهم مهمی در ایجاد حس قوت و قدرت ملی و انسجام اجتماعی ایجاد کند در این میان قهرمانهای سینمایی نقش بسیار سازنده و مهمی دارند.
کافی است اندکی توجه داشته باشیم به فیلمهایی که در هالیوود یا حتی در چین، کره و اروپا عرضه و تبدیل به آثار پرفروش و هیجانآفرین میشوند. در دل تمام فرهنگها این قهرمانان ملی و حتی خیالی و ادبی هستند که عامل غرور و وحدتآفرینند. در آمریکا حتی این وظیفه روی دوش قهرمانهای کمیکبوکی قرار گرفته است. در کنار آن، زندگی و منش فلان خلبان و بهمان قهرمان جنگی یا آن انسان معمولی که در بخشی از اجتماع آمریکا قهرمانانه رفتار میکند و جانهای بسیاری را نجات میدهد، دستمایه ساخت آثار مهمی از جانب کارگردانان صاحبنام قرار میگیرد. در آسیا و اروپا هم روال همین است.
در ایران اما همان طور که پیشتر بدان اشاره شد، سالهاست در این حوزه کمکاری شده و در این بین «شبی که ماه کامل شد» و «روز صفر» بخشی از این بار را به دوش کشیدهاند. وجه اشتراک این آثار متنهای قابل اعتنا، کارگردانی دقیق و حسابشده، انتخاب بازیگر درست و دقیق و البته خروجی پرجزییاتی است که براحتی با آثار روز سینمای جهان قابل مقایسه است.
نکته قابل تحلیل دیگر درباره فیلم «روز صفر» ترسیم و تصویر یک نیروی امنیتی با مختصات اخلاقی و حرفهای ایرانی است. شخصیت امیر جدیدی در این فیلم تمام ویژگیهای اخلاقی سایر قهرمانهای این گونه سینمایی را دارد اما همزمان سبک و سیاق رفتارهای امنیتی، تلاش برای تلفات حداقلی مردمی، رعایت مرام و مسلک ایرانی در رفتارهای عملیاتی و پرهیز از کشت و کشتار و خشونت بیمورد، در کنار گمنامی و ناشناسی را که در کلیت فیلم بدرستی تعریف شده و به نقیصه شخصیتپردازی بدل نشده و... دارد.
با توجه به آنچه بیان شد، دست سینمای ایران پیرامون تولیداتی با محور شرارتهای انجام شده در شرق کشور بسیار خالی است، در حالی که بدون شک اگر چنین موقعیتی یا بهتر بگوییم معضلی در هر جای دیگری بود، هر ساله شاهد تولیدات بیشماری به جهت تنویر و تبیین این موضوع بودیم.
ارسال به دوستان
طی روزهای پنجشنبه و جمعه ارتش یمن 2 کشتی دیگر آمریکایی را مورد اصابت موشک قرار داد
فرمانده بابالمندب
* ارتش یمن تاکنون 18 حمله به کشتیهای مرتبط با اسرائیل انجام داده و ۲ کشتی را نیز توقیف کرده است
گروه بینالملل: نیروهای ارتش یمن طی 24 ساعت از پنجشنبه تا جمعه، ۲ کشتی آمریکایی را در خلیج عدن و دریای سرخ هدف موشک و پهپاد قرار دادند تا بر عزم خود برای مقابله با آمریکا و اسرائیل در دریای سرخ تاکید کنند. ارتش یمن پنجشنبه گذشته با صدور بیانیهای اعلام کرد: در حمایت از ملت مظلوم فلسطین و و پایداری برادران ما و در چارچوب پاسخ به تجاوزات آمریکا و انگلیس به کشورمان، نیروی دریایی ارتش یمن با تعدادی موشک، کشتی آمریکایی
«Ginko Picardie» را در «خلیج عدن» هدف قرار داد که به هدف اصابت کرد. همچنین سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن دیروز در نطقی تصویری اعلام کرد: نیروی دریایی ارتش یمن کشتی آمریکایی «کیم رینجر» را با موشکهای دریایی مناسب در نزدیکی خلیج عدن هدف قرار داد و موشکها مستقیما به هدف اصابت کرد. سریع تأکید کرد: پاسخ به حملات آمریکا و انگلیس بیشک ادامه خواهد داشت و هر حمله جدید این ۲ کشور به یمن بدون پاسخ و عواقب باقی نخواهد ماند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین بر تداوم کشتیرانی در دریای عرب و سرخ به همه نقاط جهان جز بنادر فلسطین اشغالی تأکید کرد. این دومین حمله ارتش یمن به کشتیهای آمریکا در خلیج عدن طی کمتر از 24 ساعت (روزهای پنجشنبه و جمعه) بود.
یحیی سریع هفته قبل در بیانیهای اعلام کرده بود: در صورت عدم تامین نیاز غذایی و دارویی غزه، از عبور کشتیهایی که به سمت فلسطین اشغالی از هر ملیتی در حرکت باشند، جلوگیری میکنیم و این کشتیها به هدف قانونی برای نیروهای مسلح ما تبدیل میشوند. در ادامه بیانیه آمده بود: به دلیل نگرانی درباره ایمنی ناوبری دریایی، به همه کشتیها و شرکتها نسبت به تعامل با بنادر اسرائیل هشدار میدهیم. وی افزوده بود: نیروهای مسلح یمن تعهد کامل خود را به ادامه حرکت تجارت جهانی از طریق دریاهای سرخ و عرب برای همه کشتیها و همه کشورها جز کشتیهای مرتبط با اسرائیل یا حمل کالا به بنادر اسرائیل بیان میکند. این بیانیه افزوده بود: تصمیم ممنوعیت ورود کشتیهای خارجی به فلسطین پس از موفقیت ما در زمینه جلوگیری از دریانوردی کشتیهای اسرائیلی در دریای سرخ و دریای عرب اتخاذ شده است. وی تأکید کرده بود: نیروهای مسلح یمن این تصمیم را از لحظه اعلام این بیانیه اجرا خواهد کرد.
ارتش یمن تاکنون چند کشتی را که با اسرائیل در ارتباط بودهاند، در دریای سرخ متوقف کرده یا مورد اصابت موشک و پهپاد قرار داده است.
در نتیجه این حملات شرکتهای بزرگ کشتیرانی نظیر مرسک، سیامای سیجیام، هاپاگ لوید و همچنین غول نفتی بریتانیا بریتیش پترولیوم اعلام کردهاند فعالیتهای خود را در دریای سرخ متوقف خواهند کرد. تنشهای جاری باعث شده است هزینه بیمه کشتیها نیز افزایش یابد و در نتیجه نرخ حملونقل و قیمت نفت نیز به تبع آن بالا برود. این عوامل باعث شده زنگ خطر افزایش تورم در اروپا و همچنین سراسر جهان به صدا درآید. یمن تاکنون کشتیهای زیادی را مورد هدف قرار داده و به صورت رسمی اعلام کرده ۲ کشتی هم مصادره شده است.
از سوی دیگر گاردین به نقل از مقامات ارشد آمریکایی در گزارشی نوشت: «آمریکا و انگلیس در روزهای گذشته در چند نوبت به اهدافی در خاک یمن حمله کردهاند. استدلال محوری آنها در انجام این حملات نیز گرفتن انتقام 30 حمله حوثیهای یمن در دریای سرخ و تنگه بابالمندب به کشتیهایی بوده که یا اسرائیلی یا عازم بنادر اسرائیل بودهاند. حوثیهای یمن از زمان آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه این کارزار را راه انداختهاند و در قالب آن خواستار توقف فوری حملات علیه نوار غزه شدهاند. رهبران غربی بویژه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اصرار دارند آنها مایل به کاهش ریسک و خطرات گسترش جنگ غزه به دیگر بخشهای منطقه غرب آسیا هستند. با این حال حملات هوایی و دریایی تحت رهبری آمریکا به یمن، در نوع خود عینیترین و جدیترین تهدید درباره گسترش جنگ غزه به دیگر بخشهای منطقه را از ابتدای آغاز جنگ مذکور (جنگ غزه) به نمایش میگذارد که با حملات روزهای گذشته به 30 حمله میرسد.
این در حالی است که لانکری، رئیس کمیته مالی کنست با اشاره به وضعیت نامناسب شهر ایلات گفت: از نظر جغرافیایی، ایلات در یک مکان دورافتاده قرار دارد و حقیقت این است که ایلات از نظر اقتصادی در حال فروپاشی است. ما نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و بگوییم مقررات کلی وجود دارد، چرا که این مقررات مشکلات ایلات را حل نمیکند. لانکری با اشاره به اینکه پیشبینیهای وی درباره وخامت اوضاع اقتصادی شهر ایلات محقق شده است، در انتقاد از نمایندگان خزانهداری و وزارت دارایی رژیم صهیونیستی تاکید کرد: «این وضعیت تا ۳ ماه آینده نیز ادامه خواهد داشت. زمستان امسال ایلات از دست رفت؛ همه چیز منحل شد. ببینید ایلات شاهد چه وضعیتی است؛ تفرجگاههای خالی را ببینید، مراکز تجاری خالی از شهروندان هستند و هیچ گردشگری در شهر وجود ندارد». این در حالی است که سخنگوی نیروهای مسلح یمن میگوید «کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که به هر طریقی با آنها مرتبط هستند کوچکترین فرصتی برای عبور از دریای سرخ نخواهند داشت».
البخیتی، عضو دفتر انصارالله در مصاحبه با یک شبکه روسی درباره نگرانی سایر کشورها برای عبور و مرور از دریای سرخ گفت: نیروهای مسلح یمن، عبور امن کشتیهای تجاری سایر کشورها از جمله کشتیهای روسی و چینی را تضمین میکنند.
بابالمندب، تنگهای است میان آفریقا و شبهجزیره عربستان و مسیر خروجی دریای سرخ به اقیانوس هند است که 12 تا 15 درصد تجارت دریایی جهان از این مسیر جریان دارد.
به دنبال حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه و محاصره همهجانبه مردم آن، انصارالله یمن اعلام کرد تا زمانی که اسرائیل مانع ورود کمکهای بشردوستانه به غزه شود، کشتیهای تجاری را که عازم بنادر این رژیم هستند، در دریای سرخ هدف حمله قرار خواهد داد. یمنیها تاکنون چندین کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی را توقیف و به دهها کشتی آمریکایی و اسرائیلی حمله کردهاند و البته دهها کشتی دیگر نیز مجبور به تغییر مسیر یا بازگشت به مبدا شدهاند.
***
تعدادی از حملات یمن به کشتیهای اسرائیلی یا عازم سرزمینهای اشغالی
1- توقیف کشتی Galaxy Leader توسط نیروهای ارتش یمن
2- توقیف کشتی کلوریس لیدر در دریای سرخ
3- هدف قرار دادن کشتی zim در 25 نوامبر
4- هدف قرار دادن کشتی یونتی اکسبلور در 3 دسامبر
5- هدف قرار دادن کشتی نمبرناین در دریایی سرخ
6- زدن کشتی آستریندا در بابالمندب در 13 دسامبر
7- هدف قرار دادن کشتی مرسک در 14 دسامبر
8- هدف قرار دادن کشتی MSC Alanya در 15 دسامبر
9- هدف قرار دادن کشتی MSC Palatiam در دریایی سرخ
10- زدن کشتی سوان آتلانتیک در 18 دسامبر
11- زدن کشتی Msc Clara در 18 دسامبر
12- هدف قرار دادن کشتی یونایتد در 26 دسامبر
13- زدن کشتی Tage Cmac GM در ۳ ژانویه
14- حمله پهپادی و موشکی به کشتی آمریکایی در 10 ژانویه
15- زدن ناو یواساس لابون آمریکا در خلیج عدن 15 ژانویه
16- هدف قرار دادن کشتی Gibraltar Eagle آمریکایی در دریای سرخ در 16 ژانویه
17- هدف قرار دادن کشتی Ginko Picardie در 18 ژانویه
18- زدن کشتی کیم راجرر آمریکا در 19 ژانویه
ارسال به دوستان
تنش مقطعی بین ایران و پاکستان میتواند به بستری برای همکاریهای 2 کشور علیه تروریسم تبدیل شود
تروریستزدایی بدون مرز
۱- سالهاست مرزهای پاکستان به دلیل نبود نظارت از سوی اسلامآباد به کریدورهای تروریسم و قاچاق تبدیل شدهاند. ناامنی در مرزهای شرقی اگر زمانی فقط محدود به فعالیتهای اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر بود اما طی 2 دهه گذشته این ناامنی و نبود نظارت روی مرزها باعث ایجاد مسیرهای امن برای ایجاد ناامنی و ترور در ایران شده است. پس از خاطره تلخ تروریستهای موسوم به جندالله و جنایات عبدالمالک ریگی در تاسوکی و ترور فرماندهان در دهه 80، برخی سرویسهای امنیتی غرب و شیوخ خلیج فارس روی منطقه بلوچستان پاکستان سرمایهگذاری گستردهای انجام دادند که نهایتا به پیدایش گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در منطقه بلوچستان پاکستان منجر شد. با توجه به میزان نفوذ آمریکاییها و انگلیسیها روی ارتش و سرویس اطلاعاتی پاکستان و تزریق دلارهای نفتی، پاکستان رسما پناهگاه تروریستها شد. تروریستها در پاکستان آموزش میدیدند، طراحی عملیات میکردند، به راحتی وارد ایران میشدند، عملیات تروریستی انجام میدادند و سریع به پناهگاهشان در خاک پاکستان بازمیگشتند. ایران بارها اسامی و محل استقرار این تروریستها را به دولت، ارتش و دستگاه امنیتی پاکستان داده بود اما اقدامی از سوی این کشور انجام نشد. دولت پاکستان نشان داد در قبال برخورد با این تروریستها مسؤولیتپذیر نیست. مقامات وزارت خارجه پاکستان نیز بارها اعلام کردند کنترلی بر منطقه استقرار تروریستها در بلوچستان پاکستان ندارند. در واقع ایران با شرایطی مواجه شد که بخشی از خاک کشور همسایه به پناهگاه تروریستهای عامل ناامنی در ایران تبدیل شد و کشور همسایه نیز مسؤولیتی در قبال آنها بر عهده نگرفته است. اگرچه بارها عملیاتهایی در خاک پاکستان انجام شد و عدهای از تروریستها به هلاکت رسیدند اما این اقدامات صرفا به صورت مقطعی انجام شد.
۲- عملیاتهای تروریستی گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در شرق ایران در چند سال اخیر بشدت افزایش یافته است، بویژه نقشههای آمریکا برای بازسازی داعش در شرق ایران تحت عنوان داعش خراسان هم باعث شد خطر این گروهکها در حال تبدیل شدن به یک بحران امنیتی در شرق کشور شود. عملیات تروریستی در راسک و سرنخهای حادثه تروریستی در کرمان نشان داد ایران باید هرچه سریعتر فکری برای ایجاد امنیت بیشتر در مرزهای شرقی خود کند. یکی از دلایلی که ادامه این وضعیت را برای ایران غیرقابل تحمل کرده است، موضوع امنیت اقتصادی است. ایران برنامههای بلندمدتی در حوزههای توسعه دارد که یکی از مهمترین این برنامهها میزبانی از کریدورهای شرق به غرب، توسعه بندر چابهار و تبدیل شرق و جنوب کشور به یک هاب مهم در آینده تحولات اقتصادی منطقه و دنیاست اما آمریکا و برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس از طریق تروریستهای مستقر در خاک پاکستان، با تدارک عملیاتهای تروریستی در شرق ایران، دنبال مخدوش کردن امنیت سرمایهگذاری در شرق کشور هستند. به همین خاطر تغییر وضعیت ایجاد ناامنی توسط تروریستهای مستقر در پاکستان در شرق ایران، برای ایران به یک اولویت مهم تبدیل شد.
3- بعد از حمله به مقر تروریستها در خاک پاکستان، دولت آمریکا و دولت انگلیس فشار زیادی به ارتش پاکستان وارد کردند تا علیه ایران اقدام متقابل انجام دهد. ارتش پاکستان بامداد پنجشنبه از طریق راکت و پهپاد به یکی از مناطق جدار مرزی با ایران حمله کرد. ارتش پاکستان مدعی است به مقر برخی تروریستهای جداییطلب منطقه بلوچستان پاکستان که نزدیک مرز و درون خاک ایران مستقر شدهاند، حمله کرده است. ادعای تروریست بودن افراد کشتهشده محل تردید است. این موضوع نشان میدهد اقدام پاکستان واکنشی شتابزده و غیرمتوازن بوده است اما به هر حال برای نخستین بار تنش میان 2 کشور به مرحله بیسابقهای رسید.
۵- ایران در سالهای گذشته بارها حسننیت خود را نسبت به پاکستان نشان داد. از جمله در موضوع کشمیر، ایران موضع پاکستان را در مقابل هند تایید و تقویت کرد. اشتراکات دینی و فرهنگی زیاد هم باعث شده با وجود حمایت پاکستان از تروریستها، روابط ۲ کشور بدون تنش باقی بماند اما تنش روزهای اخیر بین ایران و پاکستان این پیام را به دولت و ارتش پاکستان منتقل کرده که ادامه این وضعیت برای ایران قابل تحمل و قبول نیست. پاکستان نشان داده مسؤولیتپذیر نیست. برخی معتقدند چندپارگی حاکمیت در این کشور و شکاف میان دولت و ارتش و میزان نفوذ آمریکا و عربستان سعودی در ارتش پاکستان، عوامل اصلی مسؤولیتگریزی این کشور در قبال تعهدات مرزی خود با ایران است. اما الان با ایجاد این تنش، این موضوع مطرح است که پاکستان سرانجام متوجه شده هزینههای اسکان تروریستها در خاک خود و بیتوجهی نسبت به اقدامات تروریستی آنها در خاک ایران در حال افزایش است. افزایش بیسابقه تنش در روابط ۲ کشور ولو اینکه یک تنش مقطعی 48 ساعته باشد؛ این پیام را برای اسلامآباد به همراه داشته که با وجود فشار آمریکا اما باید نسبت به هزینهساز شدن اسکان تروریستها تصمیمی جدید و جدی بگیرد. یکی از نکات مهمی که دولت و ارتش پاکستان باید مدنظر قرار دهند این است که در صورت تداوم تنش با ایران، بازدارندگیهای امنیتی و هستهای این کشور به شدت مخدوش میشود و این برای اسلامآباد که دائما درگیر تنشهای نظامی و امنیتی با هندوستان است، اتفاقی بسیار ناخوشایند است.
بنابراین وضعیت فعلی نشان میدهد دولت و ارتش پاکستان باید بین رویه فعلی یعنی بیتوجهی به نگرانیهای امنیتی ایران به خاطر حضور تروریستها در خاک پاکستان و کاهش تنش با ایران و تجدیدنظر در حمایت از تروریستها اولویتسنجی کند.
به همین خاطر اکنون این گزاره مطرح است: تنش فعلی در روابط ایران و پاکستان میتواند به بستری برای تصمیمگیری جدیتر در قبال تروریستها و برداشتن گامهای عملی از ناحیه پاکستان برای برخورد با تروریستها تبدیل شود. ایران نشان داده ادامه وضعیت فعلی و فعالیت آزادانه تروریستها در خاک پاکستان را تحمل نخواهد کرد. پاکستان هم اگرچه یک کشور غیرنرمال و به لحاظ تصمیمگیری چند پاره است، از ظرفیتها و توانمندیهای ایران بویژه در حوزههای امنیتی، دفاعی، سیاسی و اقتصادی مطلع است بنابراین پاکستان باید نسبت به تامین امنیت مرزهای شرق ایران مسؤولیت بپذیرد و اجازه ندهد مناسبات خوب با ایران به خاطر گروهکهای تروریستی مورد حمایت آمریکا و برخی کشورهای عربی، تبدیل به تنش شود. اجرای توافقات امنیتی با ایران برای برخورد با تروریستها حتما منافع ملی پاکستان را بیشتر از رویه فعلی تامین خواهد کرد. ایران و پاکستان سالهاست دارای مناسبات سیاسی و فرهنگی مطلوبی هستند. 2 کشور دهههاست بدون تنش با یکدیگر در حال مراوده هستند اما در سالهای اخیر آنچه مناسبات خوب میان 2 کشور را تا حدی تحتالشعاع قرار داده، فعالیتهای تروریستی است. ایران مدارک و اسناد مربوط به اسکان تروریستهای موسوم به جیشالعدل در خاک پاکستان را در اختیار دولت و ارتش و سرویس امنیتی پاکستان قرار داده است. وزیر خارجه ایران نیز دیروز اعلام کرد برنامه ایران برای برخورد با تروریستها از مبدا و ابتدای فعالیت تروریستی ادامه دارد. اکنون نوبت پاکستان است که حسن نیت خود را برای تفاهم بر سر تروریستزدایی از مناطق مرزی خود با ایران نشان دهد.
******
خنثیسازی عملیاتهای تروریستی در مبدأ ادامه خواهد داشت
گروه سیاسی: بامداد پنجشنبه گذشته ارتش پاکستان به یکی از مناطق در جدار مرزی ایران حمله کرد. در این حمله که توسط 3 پهپاد انجام شد؛ 10 نفر کشته شدند و به 4 منزل مسکونی نیز آسیب وارد شد.
به گزارش «وطن امروز»، بلافاصله پس از این حمله، وزارت خارجه پاکستان مدعی شد این حمله علیه مخفیگاههای گروهی پاکستانی به نام سرمچار که اسلامآباد آنها را تروریستی میداند انجام شده است.
پاکستانیها همچنین اعلام کردند حمله به یکی از روستاهای سراوان در پاسخ به حمله ایران به مقر تروریستهای موسوم به جیشالعدل در خاک پاکستان انجام شده است. سهشنبه گذشته (26 دی) اعلام شد برخی مقرهای گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در خاک پاکستان مورد هدف پهپاد و موشک قرار گرفت. گروهک تروریستی جیشالعدل در سالهای اخیر عملیاتهای تروریستی متنوعی در خاک ایران بویژه در استان سیستانوبلوچستان انجام داده است که طی آن دهها نفر از مردم عادی و نیروهای نظامی و انتظامی به شهادت رسیدهاند. ایران در سالهای اخیر بارها نسبت به تحرکات این گروهک تروریستی در خاک پاکستان هشدار داد. سال 1391 توافقنامه امنیت مرزها توسط ایران و پاکستان امضا شد اما از آن زمان تاکنون دولت پاکستان نسبت به حضور تروریستهای ضد ایرانی در خاک خود اقدامی انجام نداده. نمونه بارز آن گروهک تروریستی ریگی بود که نهتنها در منطقه بلوچستان پاکستان دژهای نظامی ایجاد کرده بود، بلکه در کویته نیز دفتر ایجاد کرد. ریگی در فاصله نزدیک به 10 سال بارها عملیاتهای تروریستی در شرق ایران انجام داد که مهمترین آن کشتار جاده تاسوکی در سال 1384 و نیز ترور فرماندهان ایرانی و سران عشایر بلوچ از جمله سرلشکر شهید شوشتری در مهر 1388 بود. سرانجام ریگی با یک عملیات پیچیده اطلاعاتی دستگیر شد اما خاک پاکستان پناهگاه تروریستهای جدیدالتاسیس شد. این بار گروهی تروریستی موسوم به جیشالعدل در خاک پاکستان تاسیس شد و اقدام به انجام عملیاتهای تروریستی در خاک ایران کرد.
مسؤولیتناپذیری پاکستان و نیز برخی شواهد نشان داده است ارتش پاکستان و سرویس امنیتی این کشور تحت نفوذ آمریکا و انگلیس و نیز تامین مالی عربستان سعودی و امارات، اقدامی برای کنترل و برخورد با تروریستها انجام نمیدهند. به گونهای که خاک پاکستان تبدیل به پناهگاهی امن برای تروریستها شده. آزادی عمل تروریستها در خاک پاکستان به گونهای است که این تروریستها طی ماههای اخیر فیلمهایی از رزمایشهای صدها نفری خود در خاک پاکستان منتشر کردهاند. عملیاتهای اخیر این تروریستها در خاک ایران نیز نشان میدهد آنها هم در حوزه لجستیکی و هم در حوزه آموزش، سطح بالاتری از عملیاتهای تروریستی را انجام میدهند.
در حمله تروریستی گروهک جیشالظلم به پاسگاه راسک که 24 آذرماه انجام شد؛ 11 نفر از پرسنل مظلوم فراجا به شهادت رسیدند. به اعتقاد کارشناسان نظامی و امنیتی، تدارک این عملیات تروریستی و نیز برنامهریزی آنها برای جلوگیری از اقدام تیمهای پشتیبان نیروهای نظامی و انتظامی از نیروهای فراجا در راسک، نشان میدهد این تروریستها تحت آموزشهای جدیدتری قرار گرفتهاند.
پس از حادثه تروریستی راسک، تروریستهای جیشالظلم چندین عملیات و ترور کور دیگر در استان سیستانوبلوچستان انجام دادند. با وجود تذکرات مکرر ایران اما باز هم دولت و ارتش و سرویس امنیتی پاکستان همانند 20 سال گذشته، از پذیرش مسؤولیت سر باز زدند. در نهایت سهشنبه 26 دی یکی از مقرهای فرماندهی تروریستهای موسوم به جیشالعدل در عمق 50 کیلومتری خاک پاکستان مورد هدف پهپاد و موشک قرار گرفت و طی آن تعدادی از تروریستها به هلاکت رسیدند. پس از این اقدام، دولت پاکستان ضمن محکوم کردن ایران مدعی شد آنها کنترلی روی این مناطق از خاک خود ندارند! پاکستان همچنین واکنش شتابزده و عجولانهای علیه ایران انجام داد. آنها سفیر خود را از ایران فراخواندند و اجازه بازگشت سفیر ایران را به اسلامآباد هم ندادند. در نهایت ارتش پاکستان با حمله پهپادی به یکی از روستاهای جدار مرزی با ایران، 10 نفر از اتباع پاکستانی مقیم خاک ایران را کشت تا به نوعی اعتراض خود را نسبت به حمله به مقر تروریستهای جیشالظلم نشان دهد.
* واکنش معنادار وزارت امور خارجه
پس از حمله بامداد پنجشنبه گذشته به یکی از روستاهای سراوان، ایران بلافاصله این اقدام ارتش پاکستان را محکوم کرد و خواستار توضیح فوری اسلامآباد درباره این حادثه شد. وزارت امور خارجه ایران نیز بیانیهای منتشر کرد که حاوی نکات مهمی بود. متن این بیانیه به شرح زیر است: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام غیرمتوازن و غیرقابل پذیرش پاکستان در حمله پهپادی به شهروندان غیرایرانی روستایی در جدار مرزی 2 کشور را محکوم میکند. جمهوری اسلامی ایران در عین حال که به سیاست حسن همجواری و برادری بین 2 ملت و 2 دولت ایران و پاکستان پایبند است و اجازه نمیدهد دشمنان روابط خوب و برادرانه 2 کشور را تیره کنند؛ امنیت مردم و تمامیت ارضی کشور را خط قرمز خود برمیشمرد و از دولت دوست و برادر پاکستان قویا انتظار دارد به تعهدات خود در ممانعت از استقرار پایگاهها و گروههای مسلح تروریستی در خاک پاکستان پایبند باشد. در حادثه سهشنبه 26/۱۰/1402، قرارگاه مرزی نیروی زمینی سپاه مستقر در استان سیستانوبلوچستان، با مشاهده آمادگی یک گروه تروریستی برای عزیمت به سمت خاک جمهوری اسلامی ایران جهت انجام عملیات تروریستی دیگری مانند اقدام جنایتکارانه راسک، اقدام به عملیات پیشگیرانه علیه این گروه تروریستی در پادگان و مقر استقرار آنان در ارتفاعات منطقه و کیلومترها دورتر از مناطق مسکونی کرد که این رویه بخشی از وظایف ذاتی نیروهای مرزی ایران برای مقابله «متناسب» با هرگونه تهدید تروریستی قریبالوقوع علیه مردم و شهروندان کشور است. تاکید مینماید حساب دولت دوست و برادر پاکستان از تروریستهای مسلح جداست و ایران همواره به سیاست همسایگی خود پایبند است و اجازه نمیدهد دشمنان و ایادی تروریست آنها این روابط را بویژه در زمانی که نسلکشی و جنایات رژیم صهیونیستی مسأله اول جهان اسلام است، تیره کنند».
بیانیه وزارت امور خارجه ایران در کنار اینکه بهدرستی تاکید کرده است حساب دولت پاکستان را از حساب تروریستهای مسلح جدا میداند؛ به این نکته نیز تاکید کرده است که حمله نیروی زمینی سپاه به تروریستهای مستقر در پاکستان، در واقع جلوگیری از وقوع یک عملیات تروریستی بود که تروریستها در حال آماده شدن برای اجرای آن در خاک ایران بودند. بیانیه وزارت امور خارجه ایران این نکته را نیز مورد اشاره قرار داده است که سپاه این تروریستها را در مکانی دورتر از مناطق مسکونی مورد هدف قرار داد. این در حالی است که ارتش پاکستان به بهانه واهی مقابله با تروریستها، جان تعدادی از مردم یک روستا را گرفت.
* سپاه جلوی چه چیزی را گرفت
دیروز جزئیاتی جدید از وقایع مرتبط با عملیات ضدتروریستی جمهوری اسلامی در شرق کشور ارائه شد. یک منبع آگاه در این باره به ایرنا گفت: این گروه تروریستی در مناطق غیرمسکونی کوههای عمق پاکستان اقدام به تاسیس پادگان نظامی و آموزشی کرده که اطلاعات دریافتی حاکی از طراحی یک عملیات بزرگ تروریستی قریبالوقوع توسط این گروه در مناطق شرق ایران بود. این مقام مسؤول افزود: سطح اشراف بر این گروه تروریستی و قدرت عملیاتی نیروهای مسؤول به میزانی بود که به محض آغاز حرکت تروریستها زیر ضربه عملیاتی رفته و بخش قابل توجهی از تاسیسات، تجهیزات و نیروهای این گروهک نابود شد. این مقام آگاه با اشاره به اقدام تقابلی پاکستان در واکنش به این عملیات، از تشکیل جلسه فوری شورای عالی امنیت ملی در صبح پنجشنبه خبر داد و افزود: بررسیها حاکی از آن است که برخلاف اخبار منتشر شده در رسانهها، این واکنش در جدار مرزی ایران و توسط چند پهپاد کوچک انفجاری صورت گرفته و برخلاف عملیات ایران، بخشی از اتباع عادی پاکستانی ساکن در جدار مرزی در این حادثه مورد هدف قرار گرفتهاند. وی با اشاره به برگزاری 2 جلسه شورای عالی امنیت ملی در صبح و بعدازظهر پنجشنبه گذشته به ریاست رئیسجمهور افزود: سیاست قطعی جمهوری اسلامی صیانت از چارچوب امنیت ملی کشور با همه ابزارهای موجود است و بر این اساس در آینده نیز هرگونه تحرکات و تدارک عملیات تروریستی از این دست، تحمل نخواهد شد. این مقام مسؤول در پایان گفت: هر چند اولویت برای ما همکاری امنیتی با همسایگان برای حل مساله تروریسم است اما این سیاست قطعی مورد اشاره، در مراودات امنیتی با کشورهای همسایه به صورت رسمی به آنها منتقل شده و مبنای عمل خواهد بود.
* پاکستان: به تروریستها اجازه سوءاستفاده ندهیم
دیروز جمعه جلیل عباس جیلانی، وزیر خارجه پاکستان با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران تماس گرفت و گفت نباید به تروریستها و دشمنان روابط، اجازه سوءاستفاده داد.
در این گفتوگوی تلفنی، حسین امیرعبداللهیان ضمن بااهمیت خواندن جایگاه پاکستان در سیاست خارجی و همسایگی جمهوری اسلامی ایران، گفت: مناسب است محور همکاریهای امنیتی و نظامی که در گذشته مورد توافق و تاکید مقامات 2 کشور قرار گرفته است، با جدیت دنبال شود.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه نیروهای امنیتی ایران در قرارگاههای عملیاتی خود با هرگونه عملیات تروریستی در همان ابتدا مقابله میکنند، گفت این نیروها اجازه تحرک عملیاتی به تروریستها را نمیدهند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به عملیات ضد تروریستی اخیر قرارگاه محلی ایران علیه گروهک جیشالظلم که مسؤولیت بسیاری از عملیات تروریستی از جمله حمله اخیر به پاسگاه انتظامی راسک را بر عهده گرفته، تاکید کرد: این اقدام عملیاتی در راستای وظایف آنی قرارگاه عملیاتی منطقه سیستانوبلوچستان و در جهت خنثیسازی تهدید تروریستی فوری بود که با توجه به شواهد و مستندات بیش از 50 تروریست در این مکان در حال آمادهسازی برای انجام اقدام تروریستی علیه ایران بودند که با اقدام بهموقع نیروهای ایرانی ناکام ماندند.
امیرعبداللهیان با تاکید بر احترام جمهوری اسلامی ایران به حاکمیت و تمامیت ارضی کشور دوست، برادر و همسایه پاکستان، گفت: حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان قویا مورد توجه ماست و همکاریهای 2 کشور برای خنثی و نابود کردن اردوگاههای تروریستی در خاک پاکستان ضروری است.
وی افزود: در شرایطی که رژیم صهیونیستی به کشتار زنان و کودکان در فلسطین مبادرت میورزد، لزوم اتحاد جهان اسلام و کشورهای بزرگ و موثر، بیش از پیش احساس میشود.
جلیل عباس جیلانی، وزیر خارجه پاکستان نیز در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به آرمانهای مشترک 2 کشور در مبارزه با تروریسم، گفت: نگرش مشترک در مبارزه با تروریسم هسته اصلی همکاری 2 کشور است و پاکستان همواره بر روابط برادرانه و سازنده با ایران تاکید داشته و حق حاکمیت و تمامیت ارضی همواره مورد توجه جدی پاکستان است.
وی با تاکید بر علاقه و احترام ویژه ملت و دولت پاکستان به جمهوری اسلامی ایران، بر توسعه مناسبات برادرانه در تمام ابعاد بین 2 کشور تاکید کرد و افزود: ما 2 همسایه دیرینه و مسلمان هستیم، تروریسم دشمن مشترک ما است و نباید به تروریستها و دشمنان روابط، اجازه سوءاستفاده داد.
وزیر خارجه پاکستان گفت همکاری و برادری محور اصلی کار ما است. وزیر خارجه پاکستان همچنین از امیرعبداللهیان برای دیدار رسمی از اسلامآباد دعوت کرد.
******
کابینه پاکستان پایان تنش و از سرگیری روابط با ایران را اعلام کرد
پس از نشست دیروز کمیته امنیت ملی پاکستان، اعضای کابینه این کشور با تصمیم نهایی رهبران سیاسی و نظامی برای از سرگیری روابط کامل دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران و بازگشت سفرای 2 کشور به پایتختهای یکدیگر موافقت کردند. بر اساس تصمیم کمیته امنیت ملی پاکستان، این کشور سطح کامل روابط دیپلماتیک با ایران را از سرگرفته و بزودی سفیران ایران و پاکستان به پایتختهای یکدیگر اعزام میشوند.
******
بررسی روابط تجاری و اقتصادی تهران - اسلامآباد به بهانه اتفاقات اخیر
گروه اقتصادی: تنش در مرزهای جنوب شرق ایران و جنوب غرب پاکستان برای هر 2 کشور میتواند هزینهزا باشد. ایران سرمایهگذاری و توجه ویژهای به توسعه منطقه مکران و چابهار دارد. این منطقه با توجه به کریدور شمال - جنوب جزو استراتژیکترین مناطق تجاری ایران در آینده نزدیک به حساب میآید. از سوی دیگر بخش قابل توجهی از حیات منطقه همجوار ایران و پاکستان وابسته به اقتصاد ایران است.
به گزارش «وطن امروز»، هفته گذشته ایران بخشی از مواضع تروریستها را در خاک پاکستان هدف قرار داد. پس از این اتفاق، ارتش پاکستان نیز اقدامی تلافیجویانه در مناطق مرزی کشورمان انجام داد. فارغ از بحثهای امنیتی و دیپلماتیک این اتفاق، تهران و اسلامآباد دارای روابط دیرینه اقتصادی هستند.
با وجود اینکه عمق تجارت بین 2 کشور ایران و پاکستان به 2.5 میلیارد دلار نمیرسد و نسبت به حجم اقتصاد 2 کشور ناچیز به حساب میآید اما جنبه حیاتی برای جنوب غرب پاکستان دارد. از تجارت 2 میلیارد و ۳۳۰ میلیون دلاری ایران و پاکستان در سال ۱۴۰۱، بیش از 3 میلیون و ۵۳۸ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۴۸۸ میلیون و ۱۶۱ هزار دلار سهم صادرات ایران به پاکستان و ۷۴۶ هزار و ۷۰۰ تن کالا به ارزش ۸۴۱ میلیون و ۸۱۸ هزار دلار سهم واردات ایران از پاکستان بود. عمدهترین کالاهای صادراتی ایران به همسایه جنوب شرقی، مشتقات نفتی، گاز مایع، محصولات پتروشیمی، انواع روغن صنعتی و روغنموتور، میوه و تربار، صیفی و سبزی، مصالح ساختمانی، محصولات فولادی، کاشی و سرامیک، لوازم خانگی، کود، قیر، حلالها و مواد شیمیایی، شویندهها و محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات پلاستیکی، لوله و شیلنگ، لاستیک و تیوپ خودرو و موتوسیکلت، پوست دباغیشده، کاغذ، دستمال کاغذی، نخ و پارچه، فرش و موکت، پوشاک و کفش، شیشه و آینه، یخچال، اجاقگاز، گاوصندوق، کولر، لوازم آشپزخانه، سیم و کابل، لوستر و... بوده است.
از سوی دیگر نزدیک به ۸۰ درصد واردات ایران از پاکستان در فصل بهار انواع برنج بود که ۱۴۰ میلیون دلار از واردات ۱۷۶ میلیون دلاری ایران از این کشور را به خود اختصاص داده است، بعد از برنج دام زنده و گوشت با ۱۴,۵ میلیون دلار، انبه با ۱۲,۲ میلیون دلار، کنجد با ۶,۹ میلیون دلار قرار دارند و موز، نخ و پارچه، لولههای بدون درز، ماشینآلات بستهبندی و ماشینآلات مکانیکال صنعتی از دیگر کالاهای وارداتی از پاکستان به ایران در فصل بهار بودند. همانطور که پیداست ایران به راحتی میتواند جایگزینهایی برای پاکستان جهت تامین برنج وارداتی خود پیدا کند اما این فرصت برای پاکستان به اندازه ایران مهیا نیست.
* تامین گازوئیل و بنزین قاچاق از ایران
در کنار موارد یادشده نباید از نقش تامین سوخت و بنزین پاکستان از سمت ایران غافل شد؛ مهمی که به شکل قاچاق انجام میشود و در آمارهای رسمی موجود نیست. اوایل امسال روزنامه پاکستانی «The Express Tribune» درباره میزان قاچاق گازوئیل از مرزهای شرق ایران به این کشور نوشته بود: «انجمن فروشندگان نفت پاکستان (PPDA) چند روز قبل اعلام کرد دلالان نفت از افزایش قاچاق سوخت ایران به پاکستان خبر دادهاند و گفتهاند تا ۳۵ درصد از گازوئیل فروختهشده در پاکستان به صورت غیرقانونی از ایران وارد این کشور میشود». بیزینس رکوردر نیز در گزارشی اواسط سال جاری از برآورد قاچاق سالانه 2.81 میلیارد سوخت از ایران به پاکستان خبر داد و نوشت 90 مقام دولتی و 29 سیاستمدار پاکستانی نهتنها از این موضوع با جزئیات خبر دارند، بلکه در آن دخیل نیز هستند. مسلما تشدید تنشها در این شرایط بین ۲ کشور باعث خواهد شد قاچاق سوخت از منظر تهران از یک پدیده اقتصادی تبدیل به یک موضوع امنیتی شود و تمام تلاش برای متوقف کردن آن صورت گیرد.
* بازارهای پاکستان تحت تاثیر تنش با ایران
موج اتفاقات اخیر بین ایران و پاکستان اینطور که پیداست به اقتصاد داخلی اسلامآباد نیز رسیده است. رویترز در گزارشی در این باره نوشت: «تشدید تنشهای ژئوپلیتیک بین پاکستان و ایران در روز پنجشنبه، شوکهایی را به اقتصاد بحرانزده پاکستان وارد کرده است به طوری که اوراق قرضه دلاری این کشور را به هم ریخته و بازار سهام آن را تحت تاثیر قرار داده است. دادههای Tradeweb نشان داد اوراق قرضه 2026 در صبح پنجشنبه با 1.2 سنت کاهش به 71.125 سنت در دلار رسید، همچنین شاخص بورس این کشور 1.6 درصد کاهش یافت».
رویترز در ادامه گزارش خود آورده است: «تنش با ایران در حالی اتفاق میافتد که پاکستان با اقتصاد 350 میلیارد دلاریاش درگیر تورم بالا و کسری مالی و حساب جاری در میان یک بحران اقتصادی فلجکننده قرار دارد. این کشور تحت برنامه کمک مالی 3 میلیارد دلاری صندوق بینالمللی پول (IMF) قرار دارد که تابستان گذشته آن را از آستانه ورشکستی کامل خارج کرد.»
در ادامه رویترز سراغ یک کارشناس اقتصادی پاکستانی به نام آنیل سلمان، محقق موسسه تحقیقات سیاسی اسلامآباد رفته است. وی در این باره گفته است: «تجارت دوجانبه با ایران، به ارزش بیش از 2 میلیارد دلار، برای هر 2 اقتصاد، بویژه مناطقی مانند بلوچستان در پاکستان که در آن اقتصادهای محلی به طور قابل توجهی به تجارت با ایران وابسته هستند، بویژه برای محصولات کشاورزی و پتروشیمی، بسیار مهم است».
سلمان به رویترز گفت: «قطع مسیرهای تجاری، تاثیرات اقتصادی فوری بر پاکستان خواهد داشت، از جمله کمبود انرژی در پاکستان و کاهش قابل توجه حجم تجاری 2میلیارد دلاری».
از سوی دیگر هماکنون پاکستان با یک تورم بالا در حال دست و پنجه نرم کردن است. بررسیها نشان میدهد تورم ظرف یک دهه گذشته در این کشور همواره کمتر از 15 درصد بود اما از سال 2022 میلادی تورم این کشور ارقام بیشتری را تجربه کرده و حتی در مقطعی به 40 درصد نیز رسیده است.
* خط تبادل برق بین ایران و پاکستان
ایران همچنین در برنامه داشت تبدیل به بازیگر مهمی در تامین برق پاکستان شود. حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی 28 اردیبهشت سال جاری در سفر به جنوب سیستانوبلوچستان خط تبادل برق از چابهار به پاکستان را با حضور نخستوزیر این کشور افتتاح کرد. مدیرعامل شرکت برق منطقهای سیستانوبلوچستان همان زمان در این باره اظهار داشت: پروژه خط ۱۳۲ کیلوولت از بخش پلان چابهار به جیونی پاکستان به ارزش ۲ هزار و ۲۵۰ میلیون افتتاح شد. مهدی پیری افزود: طول این خط ۱۰۰ کیلومتر مدار است که طی ۱۸ ماه تکمیل شده و در زمان کاهش نیاز مصرف برق در کشور، برق به پاکستان صادر و در زمان کمبود، برق از این کشور وارد میکنیم. وی بیان کرد: مهمترین هدف افتتاح این خط، ایجاد زیرساخت جهت افزایش صادرات برق به ظرفیت ۱۰۰ مگاوات به کشور پاکستان و ایجاد درآمد ارزی برای کشور است.
* خط لوله صلح؛ اهرم 18 میلیارد دلاری ایران
اواخر سال 1401 شمسی رسانههای پاکستانی از هشدار مقامات ایرانی به این کشور بابت تاخیر در ساخت و تکمیل خط لوله واردات گاز ایران تا مارس سال 2024 (فروردین 1403) خبر دادند. بر اساس این گزارشها، ایران از پاکستان خواسته است بخشی از پروژه خط لوله واردات گاز از ایران را تا مارس 2024 در خاک خود بسازد یا آماده پرداخت جریمه 18 میلیارد دلاری باشد. یک مقام ارشد وزارت نیروی پاکستان در گفتوگو با وبگاه خبری «نیوز پاکستان» ضمن اعلام این خبر گفت: مقامات تهران حدود 3 هفته پیش در جریان سفرشان به پاکستان این موضوع را به طرف پاکستانی ابلاغ کردند.
به گفته این مقام پاکستانی، در جریان این سفر، مقامات ایرانی گفتند تحریمهای آمریکا علیه ایران غیرقانونی است و پاکستان بر اساس توافق بازنگری شده سال 2019 موظف است این خط لوله را تا مارس 2024 در خاک خود احداث کند. ایران این خط لوله را در خاک خود از میدان گازی تا نقطه صفر مرزی با پاکستان تکمیل کرده است و منتظر اقدام پاکستان برای احداث بیش از 780 کیلومتر خط لوله تا مرز ایران است.
بنا بر این گزارش، قرارداد 25 ساله صادرات گاز طبیعی ایران از طریق خط لوله به پاکستان سال 2009 بین ۲ کشور به امضا رسید و قرار بود تا سال 2015 اجرایی شود اما تاکنون تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و فشارهای آمریکا به دولت پاکستان مانع اجرایی شدن آن شده است. ۲ کشور سپتامبر 2019 این قرارداد را بازنگری کردند و ایران از حق شکایت خود به محاکم بینالمللی علیه پاکستان صرفنظر کرد به شرطی که پاکستان تا مارس سال 2024 این خط لوله را در خاک خود تکمیل کند.
مقامات ایران بهمن سال گذشته به گفته رسانههای پاکستانی، موعد اندک باقی مانده تا فروردین 1403 را به طرف پاکستانی گوشزد کرده و گفته بودند اگر دولت اسلامآباد تا 15 ماه دیگر این خط لوله را تکمیل نکند، ایران بابت ضرر و زیان خود از کشیدن خط لوله تا مرز پاکستان، در محاکم بینالمللی، طلب غرامت 18 میلیارد دلاری خواهد کرد.
بر اساس قرارداد بازنگری شده در سال 2019، این خط لوله قرار است روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز طبیعی ایران را به پاکستان انتقال دهد. پاکستان باید برای اجرایی شدن این قرارداد، 781 کیلومتر خط لوله از منطقه «نوابشاه» تا نقطه مرزی خود با ایران بکشد.
در قرارداد اولیه که سال 2009 منعقد شده بود، دولت پاکستان موظف شده بود در صورت تاخیر در احداث خط لوله تا مرز ایران، از ژانویه سال 2015 روزانه یک میلیون دلار غرامت بابت تاخیر در پروژه به طرف ایرانی پرداخت کند اما با وجود تاخیر، طرف پاکستانی به بهانه تحریمهای ایران مبلغی بابت تاخیر در پروژه به ایران نپرداخت و در عوض ۲ کشور سپتامبر 2019 با قراردادی جدید، قرارداد قبلی را بازنگری کردند و حالا موعد مارس 2024 (فروردین 1403) به عنوان زمان نهایی تکمیل خط لوله در طرف پاکستان در نظر گرفته شده است و ایران بر اساس بندهای این قرارداد میتواند در صورت تاخیر طرف پاکستانی، به محاکم داوری بینالمللی شکایت کرده و از پاکستان طلب غرامت کند.
ارسال به دوستان
بذرپاش از تحویل ۷ هزار واحد مسکن مهر در پردیس تا پایان سال خبر داد
پایان ۱۳ سال انتظار
وزیر راه و شهرسازی در دور دوم سفر دولت به شهرستانهای استان تهران، پنجشنبه گذشته به منظور بازدید از پروژههای نهضت ملی مسکن و پروژههای راهسازی و راهداری به شهرستانهای دماوند و فیروزکوه سفر کرد.
مهرداد بذرپاش در جمع خبرنگاران گفت: تکمیل سایت یکهزار و 20 واحدی دماوند از پیشرفت مناسبی برخوردار است و هماکنون در حال انجام خدمات زیربنایی هستیم تا تکمیل واحدها هرچه سریعتر به اتمام برسد و حداکثر در نیمه اول سال آینده همه واحدها تحویل شود.
وی تعداد ثبتنامکنندگان دارای ۴ شرط در نهضت ملی مسکن شهرستان دماوند را ۷ هزار نفر اعلام کرد و افزود: تخصیص زمین به این متقاضیان در حال انجام است. وی اظهار کرد: یک قطعه زمین ۱۶۰ هکتاری برای نهضت ملی مسکن شهرستان دماوند در نظر گرفته شده که در حال رفع برخی مغایرتهای آن برای الحاق هستیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: زمین ۸۰ هکتاری دیگری نیز به این شهرستان ملحق شده و در حال آمادهسازی است که این 2 قطعه زمین و این سایت پاسخگوی اکثر متقاضیان خواهد بود اما آمادگی داریم در صورت کمبود زمین، باز هم اراضی بیشتری را تامین کنیم. به گفته وی، در شهرستان فیروزکوه هم زمین کافی تامین شده و عملیات آمادهسازی آن آغاز شده است.
* کاهش قیمت مسکن در شهر جدید پردیس
همچنین بذرپاش در حاشیه بازدید از پروژههای نهضت ملی مسکن پردیس و تصفیهخانه شماره۲ فاضلاب این شهر جدید اظهار کرد: پروژه اتمام تصفیهخانه فاضلاب شهر جدید پردیس یکی از مشکلات اساسی بود که مقرر شد با انجام لولهکشی و اتصال به تصفیهخانه شماره یک در کوتاهمدت این مشکل برطرف شود.
بذرپاش با بیان اینکه جمعیتپذیری شهر جدید پردیس نیز روزبهروز در حال افزایش است و جمعیت ساکن نیز توسعه یافته است، افزود: یکی از زیرساختهای اصلی موضوع فاضلاب شهر است.
وی افزود: تصفیهخانه شماره ۲ نیز پیشرفت ۳۰ درصدی دارد که با قرارگاه خاتم به عنوان مجری این طرح توافق شد تا وزارت راه و شهرسازی تامین منابع مالی را انجام دهد و این تصفیهخانه با ظرفیت ۲۲ هزار مترمکعب در زمانبندی ۶ ماهه به اتمام برسد.
وزیر راه و شهرسازی روشهای تامین مالی را تهاتر زمین و منابع نقدی اعلام کرد و گفت: این اقدام نیازهای موجود شهر جدید پردیس را پاسخ میدهد و یکی از دغدغههای محیط زیستی و ساکنان برطرف میشود.
بذرپاش یادآور شد: یکی از نیازهای زیرساختی که توسط وزارت راه و شهرسازی در شهرهای جدید ایجاد میشود، تصفیهخانههای فاضلاب است که در شهر پردیس نیز از قبل یک تصفیهخانه وجود داشت اما با توجه به افزایش تعداد فازها، تصفیهخانه دوم نیز تعریف شد.
وزیر راه و شهرسازی از دیگر مسائل شهر جدید پردیس را تکمیل مساکن مهر باقی مانده دانست و گفت: ۱۰ هزار واحد از مسکنهای مهر شهر جدید پردیس که ۱۳ - ۱۲ سال معطل مانده بود، امسال تامین منابع و تحویل مردم شد.
وی افزود: برای ۱۰ هزار واحد دیگر نیز از مسکنهای مهر این شهر جدید هدفگذاری شده که ۷ هزار واحد آن تا پایان سال تقدیم مردم شود و بخشی از پروژهها نیز در سال آینده تکمیل خواهد شد.
به گفته بذرپاش، در مجموع در کل کشور تکمیل ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر باقیمانده از سالهای گذشته در ابتدای دولت آغاز شد در حالی که نه آورده اولیه داشت و نه تسهیلات بانکی و بودجه عمومی.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: تاکنون ۱۱۶ هزار واحد از این مقدار تقدیم هموطنان شده و تلاش میکنیم تا پایان سال این عدد افزایش قابل توجهی یابد و تا پایان دولت واحدی از مسکن مهر باقی نماند.
وی در ادامه به مدیریت بازار مسکن در شهر جدید پردیس اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات قابل توجهی که در حوزه مدیریتی شهرستان پردیس در نظر گرفته شد، موضوع کنترل بازار بود و در برخی فازهای شهر جدید پردیس تا ۴۰ درصد کاهش قیمت مسکن را شاهد بودیم.
بذرپاش تاکید کرد: مسکن کالای سوداگری نیست، بلکه کالایی برای استفاده عمومی است، بنابراین از همه ابزارهای خود برای کاهش قیمت استفاده میکنیم.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حوزه عرضه خانههای خالی با استفاده از مکانیزمهای تنظیمی مثل مالیات بر خانههای خالی، در حوزه نظارت بر مشاوران املاک و سایر روشهایی که در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار دارد، برای ثبات قیمت و در فواصل بعدی کاهش قیمت اقداماتی انجام خواهد شد.
ارسال به دوستان
نمایش جذاب و غافلگیرکننده فلسطین برابر امارات و تساوی ۲ تیم
امید صعود زنده ماند
در یکی از بازیهای جذاب جام ملتهای آسیا، تیمهای ملی فوتبال فلسطین و امارات در دور دوم مرحله گروهی در ورزشگاه الجنوب با قضاوت احمد العلی به مصاف هم رفتند که این بازی در پایان با تساوی یک - یک خاتمه یافت. تماشاگران در ورزشگاه الجنوب با در دست داشتن پرچم فلسطین از بازیکنان این تیم در دیدار برابر امارات حمایت کردند. در۲۰ دقیقه ابتدایی بازی، بازیکنان دو تیم بازی محتاطانه را در دستور کار داشتند و بیشتر به دنبال حفظ توپ و به جریان انداختن آن بین بازیکنان خودی بودند. دقیقه ۲۳ روی اشتباه بازیکنان فلسطین در میانههای زمین، توپ به علی صالح رسید و او توپ را به محوطه جریمه فلسطین ارسال کرد که سلطان عدیل توانست از جاگیری نامناسب مدافعان فلسطین نهایت استفاده را بکند و با یک ضربه سر زیبا گل اول بازی را برای امارات به ثمر رساند. در ادامه بازی و دقیقه ۳۲ برای بازیکنان فلسطین کرنر شکل گرفت که توپ به محوطه جریمه امارات ارسال شد که با دفع مدافع این تیم همراه شد و در برگشت شوت عدی خروب را خلید عیسی به خوبی مهار کرد. بازیکنان فلسطین برای جبران نتیجه حملاتی را به سمت دروازه امارات شکل دادند که در یکی از این حملات خلیفه مبارک الحمدی، عدی دباغ مهاجم فلسطین را در محوطه جریمه سرنگون کرد و داور پس از بازبینی صحنه توسط کمک داور ویدئویی (VAR) برای فلسطین پنالتی اعلام و مدافع امارات را اخراج کرد. در ادامه تامر صیام بازیکن فلسطین پشت توپ قرار گرفت که خالد عیسی با یک واکنش زیبا آن را مهار کرد تا حساب کار همچنان یک بر صفر به سود تیم امارات باقی بماند. نیمه دوم بازیکنان فلسطین برای جبران گل خورده بازی را هجومی آغاز کردند؛ دقیقه ۴۹ تامر صیام توپ را از سمت چپ به سمت دروازه امارات ارسال کرد که بادر ناصر مدافع این تیم به اشتباه دروازه خودی را باز کرد تا حساب کار یک - یک مساوی شود. بازیکنان فلسطین در نیمه دوم بهتر از اماراتیها ظاهر شدند و دقیقه ۶۱ کرنر برای این تیم شکل گرفت که تامر صیام توپ را از سمت راست به درون محوطه جریمه امارات سانتر کرد که با ضربه سر محمد صالح همراه شد و در ادامه خالد عیسی به زیبایی توپ را مهار کرد تا مانع گلزنی مجدد فلسطینیها و کامبک آنها شود. بازیکنان فلسطین در نیمه دوم از ۱۰ نفره شدن تیم امارات نهایت استفاده را کردند و حملات زیادی را روی دروازه این تیم پیریزی کردند. دقیقه ۶۸ از سمت چپ محمود ابو وردا توپ را به درون محوطه جریمه امارات سانتر کرد و ضربه سر عدی دباغ به شکلی خطرناک از بالای دروازه راهی اوت شد. عدی دباغ مهاجم تیم ملی فلسطین دو موقعیت خوب برای گلزنی داشت اما هیچکدام را تبدیل به گل نکرد؛ دقیقه ۷۳ و از سمت راست در محوطه جریمه صاحب توپ شد و با یک چرخش زیبا اقدام به شوتزمینی کرد که عیسی با واکنش خود مانع گلزنی او شد. پس از آن دقیقه ۷۶ دباغ بار دیگر صاحب توپ شد و این بار از بیرون محوطه جریمه اقدام به شوتزنی کرد اما توپ او با اختلاف اندک از کنار دروازه امارات به بیرون رفت تا این مهاجم در ۲ صحنه از به ثمر رسیدن گل پیروزیبخش فلسطین ناکام بماند.
* سرمربی فلسطین: شاگردانم قهرمانانه مساوی گرفتند
سرمربی تیم ملی فلسطین در پایان بازی گفت بازیکنان این تیم مقابل امارات یک بازی قهرمانانه انجام دادند و در دیدار بعد مقابل هنگکنگ یک فرصت تاریخی برای صعود خواهند داشت. مکرم دبوب، سرمربی تونسی فلسطین، پس از پایان این مسابقه در کنفرانس مطبوعاتی حاضر شد و قبل و بعد از صحبت با خبرنگاران در سالن کنفرانس مطبوعاتی بابت نمایش تیمش در این دیدار مورد تشویق حاضران قرار گرفت. دبوب گفت: بازیکنان امروز هر چه داشتند، گذاشتند و یک بازی قهرمانانه انجام دادند اما متاسفانه یک ضربه پنالتی و موقعیتهای زیادی را از دست دادیم. ما شایسته برد بودیم. هدف ما برد و نباختن بود، این امتیاز ما را به مرحله بعد نزدیک میکند و امیدواریم در دور پایانی مقابل هنگکنگ پیروز شویم. سرمربی فلسطین ادامه داد: آن مسابقه برای ما تاریخی خواهد بود. مردم ما با توجه به شرایط سخت، به شادی نیاز دارند و سرنوشت ما، در دستان ما است. پیروزی برای ما منجر به کسب سهمیه صعود است و من به بازیکنان اعتماد دارم.
* شوک به کره جنوبی؛ رباط صلیبی گلرشان پاره شد
کیم سیونگ گیو، دروازهبان کره جنوبی، به دلیل پارگی رباط صلیبی قادر به همراهی این تیم نخواهد بود.
تیم ملی کرهجنوبی با تمام قوا راهی قطر شده و امیدوار است بتواند به حسرت طولانی برای فتح جام ملتهای آسیا پایان دهد. یورگن کلینزمن در طول چند هفته اخیر بارها تاکید کرده بود تمام بازیکنان قدرتمند کره را به تیم ملی دعوت کرده تا بتواند در جمع مدعیان حرفی برای زدن داشته باشد و تیمش را یکی از امیدهای اصلی قهرمانی در جام ملتهای این دوره میدانست.
اما حالا اتفاق تلخی برای این تیم رخ داده که شاید کار را در ادامه برای آنها دشوار کند. هانشین لی، خبرنگار نزدیک به اردوی کره جنوبی، رسما اعلام کرد کیم سیونگ گیو که وظیفه حراست از دروازه این تیم را بر عهده داشت از ناحیه رباط صلیبی مصدوم شده است. او با انتشار توئیتی در صفحه رسمیاش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کیم سیونگ گیو با مصدومیت از ناحیه رباط صلیبی زانویش مواجه شده و قادر به ادامه کار در جام ملتها نیست. این ضربهای بسیار بسیار دشوار برای این بازیکن و تیم ملی کشور ما است. برای درمان سریعش دعا میکنیم». این خبر بدی برای کلینزمن و دیگر بازیکنان کرهجنوبی است و حالا او چارهای جز اینکه در ادامه مسیر روی دروازهبان دوم تیمش حساب کند ندارد.
* احتمال تقابل ایران و ژاپن قبل از فینال
با شکست ژاپن مقابل عراق در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا، احتمال دارد در مراحل حذفی، ژاپن و کرهجنوبی در سمت جدولی که ایران قرار دارد، حضور داشته باشند. با این نتیجه این احتمال به شکل زیاد وجود دارد که ژاپن با قرار گرفتن در رده دوم این گروه، با کرهجنوبی به عنوان صدرنشین گروه خود مصاف دهد. در نتیجه در صورتی که ایران در گروه خود صدرنشین شود با برنده دیدار ژاپن و کرهجنوبی در مرحله یکچهارم نهایی مصاف خواهد داد. پیش از این در صورت برد ایران و ژاپن در همه بازیها، مصاف ۲ تیم در فینال پیشبینی شده بود.
***
شگفتی بزرگ جام؛ عراق از سد ژاپن گذشت
سرانجام در جام ملتهای فوتبال آسیا شگفتی رقم خورد، آن هم یک شگفتی بزرگ؛ تیم ملی ژاپن که مدعی شماره یک کسب عنوان قهرمانی به حساب میآید، با نتیجه ۲ بر یک به عراق باخت؛ نتیجهای شگفتیآفرین که کمتر کسی قادر به پیشبینیاش بود.
در یکی از مهیجترین دیدارهای مرحله گروهی جام، تیمهای عراق و ژاپن در ورزشگاه اجوکیشن سیتی از گروه D مقابل هم قرار گرفتند. در این بازی که طرفداران عراقی، بسیاری از صندلیهای ورزشگاه را اشغال کرده بودند، شاگردان خسوس کاساس یک شگفتی بزرگ خلق کرده و با نتیجه ۲ بر یک برنده شدند تا مدعی اول قهرمانی جام بازنده از زمین بیرون بیاید. عراق در نیمه اول با استفاده از ضد حملات روی ضربات آیمن حسین در دقایق ۵ و ۴+۴۵ به گل رسید و در نیمه دوم ژاپنیها فشار زیادی روی دروازه عراق آوردند و توسط اندو در دقیقه 3+90 به گل رسیدند که سودی برای ساموراییها نداشت تا عراق با ۶ امتیاز به صدر جدول این گروه برسد. این نتیجه معادلات مرحله حذفی را هم تغییر داد. عراق که صعود خود را به مرحله یک هشتم قطعی کرده، اگر در بازی سوم خود حداقل یک امتیاز مقابل ویتنام کسب کند، به عنوان سرگروه راهی مرحله بعد میشود و باید در دور بعدی به مصاف تیم سوم یکی از گروههای B، E و F برود.
ژاپن نیز در صورت دوم شدن در این گروه در مرحله بعدی در صورت صدرنشینی کرهجنوبی در گروه E باید مقابل این تیم قرار بگیرد تا یکی از حساسترین دیدارهای مرحله حذفی بین ۲ مدعی عنوان قهرمانی برگزار شود. حمایت پرشور طرفداران و خبرنگاران عراقی از تیم خود در جریان این بازی کاملا شاگردان هاجیمه موریاسو را تحت تاثیر قرار داده بود، به شکلی که ژاپن به هیچ عنوان نشانی از بهترین تیم آسیا از خود به نمایش نگذاشت. همچنین آیمن حسین با دبل در این بازی به عنوان بهترین بازیکن زمین معرفی شد.
***
حمایت سرمربی اردن از بازیکن حامی فلسطین مقابل AFC
سرمربی تیم ملی فوتبال اردن پشت بازیکن حامی فلسطین در مسابقات جام ملتهای آسیا درآمد.
حسین عموته، سرمربی تیم ملی اردن شادی بعد از گل محمود المرضی «در حمایت از فلسطین و غزه» در مسابقات جام ملتهای آسیا را «تعبیری از انسانیت» دانست. المرضی بعد از گل چهارم به مالزی، با نمایش جمله «هی قضیه الشرفا» یعنی فلسطین مساله باشرفهاست، به حمایت از مردم مظلوم غزه مقابل صهیونیستها پرداخت. بر اساس گزارش خبرگزاری اردن، کنفدراسیون فوتبال آسیا این اقدام بازیکن اردنی را بررسی میکند تا در صورت تایید شعار سیاسی، او را مجازات کند. عموته، سرمربی اردن در حمایت از بازیکنش گفته است شادی گل المرضی «تعبیری از انسانیت بود و به نظرم شعار سیاسی نبود».
ارسال به دوستان
نگاه
توفان الاقصی و تصویر جدید از اسلام در اروپا
عابد اکبری*: توفان الاقصی و تحولات اخیر در نوار غزه تصویری متفاوت از آنچه رسانههای اروپایی از اسلام روایت میکردند را بازتاب داده است.
به نظر میرسد بهرغم تلاش گسترده رسانههای همسو با صهیونیستها در اروپا برای تخریب وجهه اسلام و گسترش موج اسلامهراسی، روایت رایج از جنگ غزه نهتنها این تلاشهای مسموم را خنثی کرده است بلکه دلیلی شده تا نگرش مردم اروپا نسبت به اسلام به طرز مثبتی تغییر کند.
روایتسازیهای شتابزده و کاریکاتورگونه رسانههای اروپایی در هفتههای اخیر علیه مسلمانان و مظلومنمایی درباره وضعیت یهودیان ساکن اروپا حتی انتقاداتی جدی در بین جوامع رسانهای درون اروپایی نیز به همراه داشته است.
شبکه تلویزیونی دویچهوله آلمان که در چند نوبت گزارشاتی را مبنی بر مشکلات تحصیلی کودکان یهودی در آلمان پس از توفان الاقصی منتشر کرده بود، در گزارشی عنوان کرد 4 دانشآموز مسلمان در شهر نویس ایالت نوردراین وستفالن، قصد اجرای قوانین سختگیرانه شریعت اسلامی در مدرسه را داشتهاند.
برخورداری زنان از حجاب اسلامی، تفکیک جنسیتی در کلاسهای شنا و اجازه ترک زودهنگام مدرسه برای دانشآموزان مسلمان به قصد شرکت در نماز جمعه بخشی از به زعم این رسانه طراحی سختگیرانه شریعت اسلام بوده که این دانشآموزان قصد اجرای آن را داشتهاند! موضوعی که پس از جنجال رسانهای به راه افتاده در این باره و ورود پلیس و سازمان اطلاعات داخلی آلمان به این ماجرا، بیاساس بودن این تهدیدنمایی برای مقامات امنیتی آلمان نیز به اثبات
رسید.
در فرانسه هم که طی سالهای اخیر به مرکز اسلامهراسی در اروپا تبدیل شده است، وضع بر همین منوال است. اسلامهراسی بعد از توفان الاقصی در فرانسه در یک روایت صهیونیستی با نژادپرستی درهم تنیده شده است به طوری که مسلمان بودن مانند یک نژاد خاص شناخته میشود.
یک تحلیلگر فرانسوی در همین ارتباط عنوان داشت: فضای امروز جامعه فرانسوی به شکلی است که اگر یک نفر در فرانسه به اسلام روی آورد اما به کسی نگوید، احتمالا با تبعیض مواجه نخواهد شد اما برعکس اگر یک نفر دارای اسم اسلامی باشد یا دارای چهرهای خاورمیانهای باشد بهرغم عدم معرفی خود به عنوان مسلمان نیز با تبعیض مواجه خواهد شد.
آنگونه که رئیس کمیته عدالت و آزادی فرانسه عنوان کرده، امروز اسلامهراسی در این کشور یک مشکل سازمانیافته است و در حقیقت یکی از اجزای دیانای جمهوری فرانسه بهشمار میرود؛ هر چند به نظر میرسد این اقدامات با پاسخهای متفاوتی از جانب جامعه فرانسوی مواجه بوده است.
در همین ارتباط طی روزهای گذشته عبدالله بن منصور، رئیس اتحادیه انجمنهای اسلامی در اروپا عنوان کرد از زمان آغاز تجاوزگری به نوار غزه، شاهد موج عظیمی از گرویدن به اسلام در فرانسه هستیم که طی ۴۰ سال اخیر بیسابقه است، به نحوی که شمار افرادی که مسلمان میشوند از ۸۰ نفر در روز به ۴۰۰ نفر افزایش یافته است. به گفته عبدالله بن منصور، از زمان حملات تجاوزکارانه رژیم اسرائیل به نوار غزه، ۲۰ هزار نفر در فرانسه مسلمان شدهاند که بیشتر آنها را جوانان تشکیل میدهند.
وضعیت در انگلستان هم مشابه آلمان و فرانسه است. طی 100 روز گذشته انگلستان شاهد افزایش قابل توجه جنایات ناشی از نفرتپراکنی سازمانیافته علیه مسلمانان بوده است و در حالی که رژیم صهیونیستی محاصره نوار غزه را تشدید میکند، این جرائم به طرز نگرانکنندهای در مناطق مختلف انگلستان افزایش یافته است. طبق گزارش صندوق امنیت جامعه، چند روز پس از عملیات توفان الاقصی موارد مربوط به جرائم مبتنی بر نفرتپراکنی علیه مسلمانان در انگلستان افزایش قابل ملاحظهای داشته است و جرائم مربوط به اسلامستیزی، افزایشی ۶ برابری را نشان
میدهد.
این در حالی است که افزایش جرائم مرتبط با اسلامهراسی بر جامعه مسلمانان نیز تأثیر گذاشته، تا حدی که آنها نسبت به امنیت فرزندان خود در راه رفتن به مدرسه و زمان حضور در مدرسه نگران هستند.
اما بهرغم همه این خشونتهای سازمانیافته، پیامدهای توفان الاقصی در حوزههای مختلف اجتماعی و حتی نحوه تعامل مبارزان فلسطینی در نوار غزه با اسرای اسرائیلی، جهان را مبهوت کرده است. صبر، آرامش، یقین و اعتماد مردم غزه که با مشکلات و مصائب از دست دادن عزیزان و خانههایشان دست و پنجه نرم میکنند، این سوال را در ذهن شهروندان اروپایی ایجاد کرد: عامل این همه آرامش و صبر چیست؟! و آنها پاسخ سوالشان را در اعتقادات دینی مردم مظلوم فلسطین یافتهاند.
کارشناس مسائل اروپا *
ارسال به دوستان
برگ برقین تدبیر و کلید!
سراب گلابی
یکی بود، یکی نبود. غیر از خدا، فقط مخلوقات خدا بودند و بس. سیارهای بود به نام زمین که حیوانات و انسانها در آن زندگی میکردند. در یکی از روزهای سرد زمستانی، وقتی بیستوشش دیماه آن، روز شنبه بود، همه منتظر روز بعد از آن، یعنی بیستوهفت دیماه بودند، همینکه ساعت از دوازده شب گذشت و روز، از شنبه به یکشنبه تغییر کرد، روزنامهها خوشحال و شادان تیتر زدند: صبح بدون تحریم!
در این صبح یکشنبه بیستوهفت دیماهی، تیتر روزنامهها در همین حال و هوا بود و دکههای روزنامهفروشی، بدون وقفه و با سرعت، این روزنامهها را میفروختند.
آدم کوچولوی قصه ما که فقط دوازده سالش بود، چیزی از این خوشحالی بیحدوحصر روزنامهها نمیفهمید و فقط میدانست که تحریم چیزی است که کشورش را اذیت کرده است. همان روزها، معلم کلاسشان به او یک انشا داده بود و موضوع را آزاد گذاشته بود. آدم کوچولو که چیزی به ذهنش نمیرسید، سری به دکه روزنامهفروشی زد و چند روزنامه خرید تا موضوعی برای انشا به ذهنش برسد. روزنامههای آن روز را ورق زد؛ در یکی از آنها، تیتر «اینک بدون تحریم» را دید و یاد فیلم اینک آخرالزمان افتاد! بههرحال ذهن سیال است و به هرکجا ممکن است برود. روزنامه دیگری را باز کرد و فروپاشی تحریم توی صورتش پاشید. آدم کوچولو متوجه شد که تحریم، آخرالزمانی است که از هم میپاشد. وقتی چیزی از آن روزنامهها متوجه نشد، روزنامه بعدی را باز کرد؛ همان «صبح بدون تحریم» بود که صبح در راه مدرسه به چشمش خورده بود. روزنامه بعدی را که باز کرد، به ایران سلام کرده بود و به مردمش گفته بود که خلاص شدیم!
آدم کوچولو، چیزی از آن روزنامهها به کارش نیامد و انشایش را ننوشت و نمرهاش را نگرفت. روزنامهها هم برای پاککردن شیشه برای خانهتکانی استفاده شد.
سالهای سال گذشت و آدم کوچولوی ما، کوچولو نماند و اندازه هشت سال بزرگ شد. دیگر برای خودش دانشگاه میرفت و از صحبتهای چپی و راستی، برخی چیزها را میفهمید. در شبکههای اجتماعی که وقت خودش را تلف میکرد، جشنوارهای دید که خاطرات هشت سال پیش و کلاس انشا را یادآوری کرد. از امضایی حرف زده شده بود که تضمین بود و خوب میدانست یعنی این امضا، ضمانت است. متأسفانه بعد از چند سال از آن تیترها، دیگر امضای کسی که تضمین بود، ارزش مادی و معنوی نداشت و وقتی نفر بعدی آمد و کشید زیر همهچیز، تازه متوجه اصرار معلم زبانش شد که چرا روی معنی کلمات حساس بود و ابتدای هر جلسه زبان انگلیسی، از آنها معنی لغت میپرسیده است.
آدم کوچولوی بزرگشده قصه ما، درست است که زبانش به آن خوبیها نیست که برود انگلیسی صحبت بکند یا بدون زیرنویس فارسی، فیلمهای زبان اصلی نگاه کند، ولی به آن خوبی هست که بداند ساسپند (suspend) یعنی تعلیق و با لیفت (lift) فرق میکند.
آدم کوچولوی بزرگشده ما، همچنان کشورش در تحریم بود ولی این را متوجه شده بود که تخممرغها را نباید توی یک سبد گذاشت و بد نیست به قدرت و توانش هم اتکایی بکند. او خوب میداند که وقتی ورزش هم میکند، فشار به عضلاتش وارد میشود و احساس خستگی میکند ولی در عوض قویتر میشود و میتواند وقتی با دوستانش فوتبال بازی میکند، یک ساعت و نیم بدود و به هِنهِن نیفتد.
راستی! آدم کوچولوی ما میداند که موگرینی کیست و وقتی به مجلس شورای اسلامی رفته بود، نمایندههای وقت، انگار که اثر هنری خاصی دیده باشند، بهنوبت با او عکس میانداختند. آدم کوچولوی بزرگشده میداند اسفندماه، باید برود و برگهای داخل صندوق بیندازد تا دیگر نماینده خارجی ندیده، وارد مجلس نشود و خارجی بنده خدا از ترس به لرزش نیفتد.
قصه ما به سر رسید، ملاقه به خونهاش نرسید؟
ارسال به دوستان
اطلاعیه سوم وزارت اطلاعات درباره حادثه تروریستی کرمان از شناسایی، دستگیری و هلاکت تعدادی از سرکردگان داعش در ایران خبر میدهد
شکار ادامه دارد
وزارت اطلاعات تصاویر محمدعادل عارف معروف به عادل پنجشیری یکی از سرکردگان داعش را که در غربتهران پنهان شده برای شناسایی و گزارش مردمی منتشر کرد
گروه سیاسی: پس از حادثه تروریستی کرمان، وزارت اطلاعات در تشریح این جنایت و ابعاد امنیتی آن، چه در حوزه تدارک تروریستها برای انجام این حادثه و چه در حوزه اقدامات رصد، مراقبت و دستگیری تروریستها 2 اطلاعیه منتشر کرد.
به گزارش «وطن امروز»، در اطلاعیه دوم وزارت اطلاعات، اسامی تروریستهای انتحاری اعلام شد، همچنین درباره نحوه جذب این تروریستهای تاجیکستانی و اسرائیلی همچنین مسیر عزیمت آنها از سوریه و ترکیه تا افغانستان و سپس ورود به خاک ایران، توضیحاتی ارائه شد. وزارت اطلاعات در بیانیه دوم همچنین از دستگیری برخی عوامل پشتیبان این جنایت و تحت تعقیب قرار گرفتن برخی دیگر از عوامل همدست تروریستها خبر داد.
دیروز وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران سومین بیانیه تبیینی خود درباره حادثه تروریستی کرمان را منتشر کرد. بیانیهای که ابعاد بسیار مهمتری از این حادثه و میزان نفوذ عناصر داعشی در خاک ایران را توضیح میدهد. روز گذشته همزمان با انتشار این اطلاعیه وزارت اطلاعات، فیلم مربوط به یکی از درگیریهای سربازان گمنام امام زمان(عج) با عناصر تروریستی داعش و هلاکت آنها در کرمان منتشر شد. موضوعی که نشان میدهد تروریستها تدارکات ویژهای برای اجرای عملیاتهای تروریستی خود در خاک ایران دیدهاند اما مهمترین بخش سومین اطلاعیه وزارت اطلاعات درباره حادثه تروریستی کرمان، اعلام دستگیری چند نفر از به اصطلاح امیران و سرکردگان و مرتبطان با فرماندهان عملیات تروریستی کرمان در ایران است؛ موضوعی که هم از برنامهریزی گسترده داعش برای ایجاد ناامنی در ایران خبر میدهد و هم نشاندهنده اشراف اطلاعاتی سربازان گمنام روی این شبکه تروریستی است. ضمن اینکه این دستگیریها میتواند منجر به کشفهای مهمتری درباره شبکه تروریستهای داعش در ایران شود. در این اطلاعیه همچنین مشخصات و تصویر یکی از تروریستهای خطرناک داعشی در ایران منتشر و گفته شده است این تروریست در غرب تهران پنهان شده است. وزارت اطلاعات از مردم خواست اگر اطلاعاتی از این تروریست در اختیار دارند فورا به شماره 113 گزارش دهند.
متن کامل سومین اطلاعیه وزارت اطلاعات درباره حادثه تروریستی کرمان به شرح زیر است:
بسمه تعالی
در پی وقوع فاجعه غمبار در مراسم سالگرد شهادت سردار بزرگ مبارزه با تروریسم تکفیری، شهید سپهبد قاسم سلیمانی(ره) در کرمان و در ادامه جمعآوریهای گسترده اطلاعاتی و تدابیر امنیتی در داخل و خارج از کشور، اطلاعات قابلتوجهی از لایههای دخیل در طراحی و اجرای آن عملیات تروریستی حاصل شد. به دنبال آن تعداد دیگری از عناصر مرتبط با واقعه مذکور، در سطوح برخی سرکردگان گروهک مزدور داعش تا عوامل عملیاتی و از اتباع چند کشور، شناسایی، بازداشت و به بازداشتگاههای کشور منتقل شدند. با توجه به ادامهدار بودن عملیات آفندی و پدافندی و استمرار حضور مترصد سربازان گمنام امام زمان(عج) در محیطهای هدف، ذیلا به بخش دیگری از اطلاعات حاصله و اقدامات انجامشده اشاره میشود:
1- ۲ تروریست تکفیری که چند روز پس از حادثه جنایتکارانه کرمان، با هدف انجام عملیات مجدد در دیار کریمان وارد کشور شده بودند، با تدابیر هوشمندانه و اقدام فداکارانه سربازان گمنام امام زمان(عج) در ادارهکل اطلاعات استان کرمان، به محاصره دلاورمردان گمنام کرمانی درآمده و در تیراندازیهای متقابل، هر دو عنصر تکفیری به هلاکت رسیدند. در این عملیات، سناریوی دومرحلهای و خطرناک حمله به یکی از مراکز انتظامی (حمله مسلحانه به مرکز مورد نظر، سپس دامگذاری انفجاری در مسیر نیروهای کمکی)، خنثی شد و ۲ تروریست تکفیری از اتباع بیگانه از پای درآمدند، همچنین ۲ بمب دستساز بسیار قوی به وزن 20 کیلوگرم توقیف شد. علاوه بر بمبها، 10 عدد چاشنی الکتریکی، 4 عدد چاشنی ساده، یک قبضه مسلسل امپی 4 آمریکایی همراه با 8 تیغه خشاب و 278 عدد فشنگ، و یک قبضه مسلسل کلاشنیکف همراه با 5 تیغه خشاب و 181 عدد فشنگ، 7 قبضه نارنجک، 2 عدد دوربین معمولی و دید در شب، 2 دستگاه بیسیم، 3 عدد ریموت، 12 متر سیم با فتیله باروتی و الکتریکی و مقادیر قابلتوجهی تجهیزات مرتبط دیگر کشف و ضبط شد.
2- بازداشت یکی از سرکردگان (به اصطلاح امیران) داعشی بهنام «محمد عمران تنویر» با نام مستعار «ابوعمران». وی از امرای داعش موسوم به ولایت خراسان بوده است. نامبرده که متخصص بمبسازی گروهک مزدور داعش است، از مرتبطین «عبدالله تاجیکی» (مندرج در اطلاعیه دوم این وزارتخانه) بوده است. محمد عمران تنویر حدود 8 سال پیش به داعش پیوسته، در چند کشور منطقه حضور داشته و به عنوان یکی از اُمرای گروهک مزدور داعش ارتقا یافته است. تحقیقات از نامبرده ادامه دارد.
3- بازداشت یکی دیگر از به اصطلاح امیران داعشی به نام «مهتاب» (مذکر) که او نیز از عوامل مرتبط با «عبدالله تاجیکی» بوده و با طراحی عبدالله، در پوشش کارگری وارد کشور شده بود. این فرد نیز در مرحله بازجویی قرار دارد.
4- شناسایی و بازداشت تروریستی دیگر از سرکردگان موسوم به داعش خراسان همراه با 4 نفر از اعضای تیم وی. او فردی آموزشدیده، کاملا آشنا به روشهای حفاظتی و شگردهای امنیتی، رابط اصلی «عبدالحکیم توحیدی»، فرمانده عملیات تروریستی گروهک که نقش سرپلِ سرکرده فوقالذکر با عناصر اعزامی به ایران را ایفا میکرده است.
5- شناسایی و بازداشت یک تروریست که قصد انجام عملیات تروریستی در بارگاه یکی از امامزادگان در حومه شهر مقدس مشهد را داشت. بررسیهای اولیه نشان میدهد نامبرده از طریق فضای مجازی با گروهک مزدور و آمریکاساخته داعش آشنا و با آن مرتبط شده است. از این فرد اسلحه و متعلقات آن کشف شده و تحت تحقیق و بازجویی قرار دارد.
6- و بالاخره شناسایی و رهگیری یکی از سرکردگان گروهک صهیونیستی داعش، به نام «محمدعادل عارف» معروف به «عادل پنجشیری» که طبق آخرین ردهای بهدست آمده، وارد منطقهای در غرب تهران شده است.
این تروریست نیز از جمله مرتبطان مستقیم عبدالحکیم توحیدی (فرمانده عملیات تروریستی داعش) است که در گذشته به اتهام طراحی عملیات انتحاری در دانشگاه کابل، بازداشت و پس از یک سال حضور در زندان بگرام، از زندان آزاد شده و مجددا به اعمال تبهکارانه روی آورده بود. تاکنون تعدادی از اطرافیان وی (تماما عضو داعش) شناسایی و بازداشت شدهاند اما شخص محمدعادل عارف (عادل پنجشیری) متواری و تحت تعقیب قرار دارد. لذا ضمن انتشار تصویر این تروریست سابقهدار، از شهروندان گرامی تقاضا دارد هرگونه اطلاعاتی از نامبرده را به ستاد خبری وزارت اطلاعات (شماره 113) گزارش فرمایند.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
الحق، ما را خصمی واحد است
شروین طاهری: یکی از عجیبترین اخباری که متعاقب حملات هوایی ایذایی و به اصطلاح متقابل ارتش پاکستان به تروریستهای جداییطلب این کشور در این سوی مرز ایران منتشر شد، مربوط به تشکیل نشست امنیتی اضطراری پاکستان بود، آن هم یک روز بعد از پایان یافتن غائله مرزی ۳ روزه میان ۲ کشور. اینکه آقای انوار الحق کاکر به عنوان وزیر اعظم موقت(نخستوزیر) و یک سیاستمدار بلوچ تبار، در جریان کل تنشهای مرزی حد فاصل ایالت بلوچستان این کشور و استان سیستانوبلوچستان ایران غایب بوده و تازه سر و کلهاش بعد از فروکش کردن گرد و غبارها پیدا شده، آشکارترین نشانه جایگاه نازلی است که کابینه مستقر در اسلامآباد در مسائل امنیتی و امور ملی جمهوری اسلامی پاکستان دارد. او که تازه بامداد روز جمعه یک شبانهروز کامل پس از پیچیدن خبر حمله به قرارگاههای جبهه جداییطلب بلوچ BLF در مناطق سراوان، شامسر و حنق در عمق حداکثر 38 کیلومتری مرز ۲ کشور، از داووس سوییس به اسلامآباد بازگشته بود، دیروز بعدازظهر در یک نشست امنیتی کاملا تشریفاتی با حضور رئیس ستاد کل ارتش و رئیس سازمان اطلاعات (آیاسآی) پاکستان شرکت کرد. یا اگر دقیقتر گفته باشیم، این کارگزار خاندان نوازیها محضر ۲ گرداننده اصلی پاکستان یعنی ژنرال عاصم منیر و ژنرال بازنشسته قمر جاوید باجوا رسید تا لابد از آنها بابت رتق و فتق امور مملکت طی 4 روزی که در سفر نیمهتفریحی در کوهستانهای آلپ به سر میبرد تشکر کند.
سوال اینجاست که اصلا جناب انوار الحق در آن شرایط بحرانی که حتی خناسان شیطان بزرگ در پاکستان تلاش داشتند آن را به جنگ میان ۲ ملت تعبیر کنند، چرا 4 روز تمام - یعنی ۳ روز بعد از نوبت تریبون سخنرانیاش در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد 2024 - وقت گذراند و وقتی ماجرا به خوبی و خوشی تمام شد به کشورش بازگشت؟
در ۳ روز پرتلاطمی که میان پاکستان و ایران گذشت، او نه در تصمیم وزیر خارجه کابینهاش برای فراخواندن سفیرشان از تهران دخیل بود و در این مورد اظهارنظری کرد، نه چهارشنبه گذشته - روز بعد از هدف قرار گرفتن پایگاه تروریستهای ضدایرانی در عمق خاک کشورش - در دیداری خوش و خندان با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در داووس سوییس، عتاب و خطابی شبیه آنچه از دیگر بخشهای حاکمیتی پاکستان به گوش میرسید، داشت و نه حتی در توئیتی که روز پنجشنبه گذشته از سوییس بعد از حمله ضدتروریستی متقابل پاکیها زد، از تبادل تعارفات عادی دیپلماتیک میان ملتهای ۲ کشور فراتر رفت. پس الحق که انوار الحق و کابینهاش در هیچ جای این بازی نبودند و تداوم سکوتش در نشست دیروز هم بر این موضوع صحه میگذارد. از نظر کارشناسان امنیتی، آنچه در روزهای اخیر در ۲ سوی مرز ایران و پاکستان گذشت، در برخی ابعاد و نه به صورت کامل اصطلاحا یک «نمایش مالزون» بود که هر ۲ کشور با قدرتنمایی در جریان آن، جدیت خود را نسبت به حل و فصل مساله مشترک تروریسم عیان کردند.
در واقع همه سر و صدایی که هفته گذشته از اطراف و اکناف پاکستان و سپس رسانههای شرکتی و تفرقهاندازان غربی در واکنش به حمله دقیق شامگاه سهشنبه به ۲ مقر مهم گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در ایالت بلوچستان برپا شد، هیچ اثری در تخریب رابطه تاریخی و فرهنگی ۲ ملت ایران و پاکستان نداشت. همه اینها در نهایت تبدیل به حواشی بخش اصلی نمایشی شد که بیش از 230 میلیون پاکی همسایه و حتی بسیاری از هموطنان و دیگر ملتهای منطقه را متوجه اهمیت برخورد بهموقع با تروریسم افراطی قومیتی و عقیدتی به منظور آرامسازی بسترهای همکاریهای ترانزیتی و اقتصادی میان ۲ کشور کرد. گفته میشود سفرای فراخوانده شده ۲ طرف نیز همین هفته به محل ماموریتشان بازمیگردند. همانطور که عارف علوی، رئیسجمهور پاکستان در اظهارات اخیرش اشاره کرده، ایران و پاکستان کشورهایی برادر هستند که مسائل فیمابینشان را متمدنانه حل و فصل میکنند. پاکستان کشوری است متشکل از 5 منطقه باستانی پیوست تمدن کهن ایران، شامل مکران، زرنگ، پنجاب، سند و کشمیر. ملتی بزرگ و باسابقه انقلاب علیه استعمار انگلیس که تا ۲ قرن پیش زبان پارسی در میانشان رواج داشت و امروز هم نماد فرهنگیشان شاعر پارسیگوی سترگی است به نام اقبال لاهوری. هنوز هم عنوان پاکستان، سرود ملیاش و نسب بسیاری از خاندانهای نخبه این کشور وامدار ایرانزمین است. زمستان خواهد رفت و روسیاهی به دیپلماتهای آمریکایی و وابستگان نظامی اسرائیلی که بیخ گوش برخی سیاسیون پاکی نشسته و قصد داشتند با سوءاستفاده از تحولات اخیر تخم نفاق را میان ۲ملت بپراکنند خواهد ماند. مطمئنا رخدادهای هفته آخر دی 1402 در تاریخ مشترک ۲ کشور به عنوان جنگ مرزی ثبت نخواهد شد بلکه این سرآغاز فصل جدیدی از همکاریهای امنیتی و نظامی ۲ همسایه متمدن خواهد بود.
ارسال به دوستان
تنش مقطعی بین ایران و پاکستان میتواند به بستری برای همکاریهای 2 کشور علیه تروریسم تبدیل شود
تروریستزدایی بدون مرز
۱- سالهاست مرزهای پاکستان به دلیل نبود نظارت از سوی اسلامآباد به کریدورهای تروریسم و قاچاق تبدیل شدهاند. ناامنی در مرزهای شرقی اگر زمانی فقط محدود به فعالیتهای اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر بود اما طی 2 دهه گذشته این ناامنی و نبود نظارت روی مرزها باعث ایجاد مسیرهای امن برای ایجاد ناامنی و ترور در ایران شده است. پس از خاطره تلخ تروریستهای موسوم به جندالله و جنایات عبدالمالک ریگی در تاسوکی و ترور فرماندهان در دهه 80، برخی سرویسهای امنیتی غرب و شیوخ خلیج فارس روی منطقه بلوچستان پاکستان سرمایهگذاری گستردهای انجام دادند که نهایتا به پیدایش گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در منطقه بلوچستان پاکستان منجر شد. با توجه به میزان نفوذ آمریکاییها و انگلیسیها روی ارتش و سرویس اطلاعاتی پاکستان و تزریق دلارهای نفتی، پاکستان رسما پناهگاه تروریستها شد. تروریستها در پاکستان آموزش میدیدند، طراحی عملیات میکردند، به راحتی وارد ایران میشدند، عملیات تروریستی انجام میدادند و سریع به پناهگاهشان در خاک پاکستان بازمیگشتند. ایران بارها اسامی و محل استقرار این تروریستها را به دولت، ارتش و دستگاه امنیتی پاکستان داده بود اما اقدامی از سوی این کشور انجام نشد. دولت پاکستان نشان داد در قبال برخورد با این تروریستها مسؤولیتپذیر نیست. مقامات وزارت خارجه پاکستان نیز بارها اعلام کردند کنترلی بر منطقه استقرار تروریستها در بلوچستان پاکستان ندارند. در واقع ایران با شرایطی مواجه شد که بخشی از خاک کشور همسایه به پناهگاه تروریستهای عامل ناامنی در ایران تبدیل شد و کشور همسایه نیز مسؤولیتی در قبال آنها بر عهده نگرفته است. اگرچه بارها عملیاتهایی در خاک پاکستان انجام شد و عدهای از تروریستها به هلاکت رسیدند اما این اقدامات صرفا به صورت مقطعی انجام شد.
۲- عملیاتهای تروریستی گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل در شرق ایران در چند سال اخیر بشدت افزایش یافته است، بویژه نقشههای آمریکا برای بازسازی داعش در شرق ایران تحت عنوان داعش خراسان هم باعث شد خطر این گروهکها در حال تبدیل شدن به یک بحران امنیتی در شرق کشور شود. عملیات تروریستی در راسک و سرنخهای حادثه تروریستی در کرمان نشان داد ایران باید هرچه سریعتر فکری برای ایجاد امنیت بیشتر در مرزهای شرقی خود کند. یکی از دلایلی که ادامه این وضعیت را برای ایران غیرقابل تحمل کرده است، موضوع امنیت اقتصادی است. ایران برنامههای بلندمدتی در حوزههای توسعه دارد که یکی از مهمترین این برنامهها میزبانی از کریدورهای شرق به غرب، توسعه بندر چابهار و تبدیل شرق و جنوب کشور به یک هاب مهم در آینده تحولات اقتصادی منطقه و دنیاست اما آمریکا و برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس از طریق تروریستهای مستقر در خاک پاکستان، با تدارک عملیاتهای تروریستی در شرق ایران، دنبال مخدوش کردن امنیت سرمایهگذاری در شرق کشور هستند. به همین خاطر تغییر وضعیت ایجاد ناامنی توسط تروریستهای مستقر در پاکستان در شرق ایران، برای ایران به یک اولویت مهم تبدیل شد.
3- بعد از حمله به مقر تروریستها در خاک پاکستان، دولت آمریکا و دولت انگلیس فشار زیادی به ارتش پاکستان وارد کردند تا علیه ایران اقدام متقابل انجام دهد. ارتش پاکستان بامداد پنجشنبه از طریق راکت و پهپاد به یکی از مناطق جدار مرزی با ایران حمله کرد. ارتش پاکستان مدعی است به مقر برخی تروریستهای جداییطلب منطقه بلوچستان پاکستان که نزدیک مرز و درون خاک ایران مستقر شدهاند، حمله کرده است. ادعای تروریست بودن افراد کشتهشده محل تردید است. این موضوع نشان میدهد اقدام پاکستان واکنشی شتابزده و غیرمتوازن بوده است اما به هر حال برای نخستین بار تنش میان 2 کشور به مرحله بیسابقهای رسید.
۵- ایران در سالهای گذشته بارها حسننیت خود را نسبت به پاکستان نشان داد. از جمله در موضوع کشمیر، ایران موضع پاکستان را در مقابل هند تایید و تقویت کرد. اشتراکات دینی و فرهنگی زیاد هم باعث شده با وجود حمایت پاکستان از تروریستها، روابط ۲ کشور بدون تنش باقی بماند اما تنش روزهای اخیر بین ایران و پاکستان این پیام را به دولت و ارتش پاکستان منتقل کرده که ادامه این وضعیت برای ایران قابل تحمل و قبول نیست. پاکستان نشان داده مسؤولیتپذیر نیست. برخی معتقدند چندپارگی حاکمیت در این کشور و شکاف میان دولت و ارتش و میزان نفوذ آمریکا و عربستان سعودی در ارتش پاکستان، عوامل اصلی مسؤولیتگریزی این کشور در قبال تعهدات مرزی خود با ایران است. اما الان با ایجاد این تنش، این موضوع مطرح است که پاکستان سرانجام متوجه شده هزینههای اسکان تروریستها در خاک خود و بیتوجهی نسبت به اقدامات تروریستی آنها در خاک ایران در حال افزایش است. افزایش بیسابقه تنش در روابط ۲ کشور ولو اینکه یک تنش مقطعی 48 ساعته باشد؛ این پیام را برای اسلامآباد به همراه داشته که با وجود فشار آمریکا اما باید نسبت به هزینهساز شدن اسکان تروریستها تصمیمی جدید و جدی بگیرد. یکی از نکات مهمی که دولت و ارتش پاکستان باید مدنظر قرار دهند این است که در صورت تداوم تنش با ایران، بازدارندگیهای امنیتی و هستهای این کشور به شدت مخدوش میشود و این برای اسلامآباد که دائما درگیر تنشهای نظامی و امنیتی با هندوستان است، اتفاقی بسیار ناخوشایند است.
بنابراین وضعیت فعلی نشان میدهد دولت و ارتش پاکستان باید بین رویه فعلی یعنی بیتوجهی به نگرانیهای امنیتی ایران به خاطر حضور تروریستها در خاک پاکستان و کاهش تنش با ایران و تجدیدنظر در حمایت از تروریستها اولویتسنجی کند.
به همین خاطر اکنون این گزاره مطرح است: تنش فعلی در روابط ایران و پاکستان میتواند به بستری برای تصمیمگیری جدیتر در قبال تروریستها و برداشتن گامهای عملی از ناحیه پاکستان برای برخورد با تروریستها تبدیل شود. ایران نشان داده ادامه وضعیت فعلی و فعالیت آزادانه تروریستها در خاک پاکستان را تحمل نخواهد کرد. پاکستان هم اگرچه یک کشور غیرنرمال و به لحاظ تصمیمگیری چند پاره است، از ظرفیتها و توانمندیهای ایران بویژه در حوزههای امنیتی، دفاعی، سیاسی و اقتصادی مطلع است بنابراین پاکستان باید نسبت به تامین امنیت مرزهای شرق ایران مسؤولیت بپذیرد و اجازه ندهد مناسبات خوب با ایران به خاطر گروهکهای تروریستی مورد حمایت آمریکا و برخی کشورهای عربی، تبدیل به تنش شود. اجرای توافقات امنیتی با ایران برای برخورد با تروریستها حتما منافع ملی پاکستان را بیشتر از رویه فعلی تامین خواهد کرد. ایران و پاکستان سالهاست دارای مناسبات سیاسی و فرهنگی مطلوبی هستند. 2 کشور دهههاست بدون تنش با یکدیگر در حال مراوده هستند اما در سالهای اخیر آنچه مناسبات خوب میان 2 کشور را تا حدی تحتالشعاع قرار داده، فعالیتهای تروریستی است. ایران مدارک و اسناد مربوط به اسکان تروریستهای موسوم به جیشالعدل در خاک پاکستان را در اختیار دولت و ارتش و سرویس امنیتی پاکستان قرار داده است. وزیر خارجه ایران نیز دیروز اعلام کرد برنامه ایران برای برخورد با تروریستها از مبدا و ابتدای فعالیت تروریستی ادامه دارد. اکنون نوبت پاکستان است که حسن نیت خود را برای تفاهم بر سر تروریستزدایی از مناطق مرزی خود با ایران نشان دهد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|