|
اخبار
«شاهین سبز» شکار «ساموراییها» شد
تیم ملی فوتبال امارات با توقف خانگی برابر کرهشمالی شانس نزدیک شدن به مدعیان گروه را از دست داد و قطر با پیروزی برابر قرقیزستان به امارات رسید. عربستان هم در زمین خود، برابر ژاپن تن به شکست داد. تیمهای ملی فوتبال عربستان و ژاپن در یکی از دیدارهای دور سوم مرحله سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ شامگاه پنجشنبه به میزبانی عربستان به مصاف هم رفتند که این بازی ۲ بر صفر به سود ژاپن به پایان رسید. در این دیدار که از گروه C برگزار شد گلها را «دایچی کامادا» دقیقه ۱۴ و «کوکی اوگاوا» دقیقه ۸۳ به ثمر رساندند. همچنین از گروه B تیم ملی عراق میزبان فلسطین بود و موفق شد با نتیجه یک بر صفر به برتری برسد تا تکلیف دور سوم این رقابتها مشخص شود.
نتایج دیدارهای روز پنجشنبه به شرح زیر است:
استرالیا ۳ - چین یک
ازبکستان صفر - ایران صفر
اردن صفر - کرهجنوبی ۲
قطر ۳ - قرقیزستان یک
امارات یک - کرهشمالی یک
عمان ۴ - کویت صفر
بحرین ۲ - اندونزی ۲
عراق یک - فلسطین صفر
عربستان صفر - ژاپن ۲
***
غولهای کشتی جهان در وزن قاسمپور
اتحادیه جهانی کشتی رقابت مدعیان جهانی و المپیک در وزن ۹۲ کیلوگرم مسابقات جهانی را دشوار توصیف کرد. به گزارش ایسنا، رقابتهای کشتی آزاد جهانی در ۴ وزن غیرالمپیکی ۶۱، ۷۰، ۷۹ و ۹۲ کیلوگرم ۷ تا ۱۰ آبان به میزبانی آلبانی برگزار میشود. رضا مومنی، امیرمحمد یزدانی، محمد نخودی و کامران قاسمپور، ۴ نماینده کشتی آزاد ایران در این رقابتها هستند. حساسترین رقابتهای جهانی کشتی در وزن ۹۲ کیلوگرم است؛ جاییکه کامران قاسمپور دارنده ۲ مدال طلای جهان باید با بزرگان کشتی رقابت کند. عبدالرشید سعداللهیف دارنده ۷ طلای جهان و المپیک از روسیه، دیوید تیلور دارنده ۴ طلای جهان و المپیک از آمریکا و باتیربک تساکولف کشتیگیر روسیالاصل و دارنده مدال نقره جهان از اسلواکی، چهرههای شاخص این وزن در رقابتهای جهانی کشتی هستند. اتحادیه جهانی کشتی با اشاره به مصاف سخت این ۴ مدعی برای کسب عنوان قهرمانی نوشت: کدام یک از این نفرات به عنوان نخست این وزن خواهد رسید؟
***
راشد دوبی، ورزشگاه دیدار استقلال - النصر
محل برگزاری مسابقه استقلال ایران - النصر عربستان مشخص شد. کنفدراسیون فوتبال آسیا با میزبانی استقلال از النصر عربستان در کشور امارات در چارچوب لیگ نخبگان آسیا موافقت کرد. بر این اساس، ورزشگاه راشد دوبی، استادیوم تیم الاهلی امارات میزبان دیدار استقلال - النصر خواهد بود. این دیدار روز سهشنبه اول آبان برگزار خواهد شد.
***
سقوط فوتسال ایران در ردهبندی فیفا
ردهبندی جدید تیمهای ملی فوتسال مردان و زنان توسط FIFA (فدراسیون جهانی فوتبال) اعلام شد که تیمهای ملی ایران چند پله سقوط کردند. ردهبندی تیمهای ملی فوتسال توسط فدراسیون جهانی فوتبال اعلام شد که بر اساس آن، تیم ملی فوتسال مردان ایران پس از عملکرد ضعیف در جامجهانی با 2 پله سقوط در رتبه ششم قرار گرفت. تیم ملی فوتسال برزیل قهرمان جامجهانی ۲۰۲۴ در صدر این ردهبندی است. تیم ملی فوتسال زنان ایران هم با یک پله سقوط در جایگاه نهم قرار گرفت. در ردهبندی زنان نیز برزیل صدرنشین است.
***
یامال ارزشمندترین جواهر تاریخ اسپانیا
«بچه مدرسهای» با رشد 150 برابری در تاریخ فوتبال اسپانیا ماندگار شد. ارزش لامین یامال، ستاره 17 ساله بارسلونا در جدیدترین به روزرسانی سایت ترانسفرمارکت به 150 میلیون یورو افزایش یافت تا گرانترین فوتبالیست تاریخ اسپانیا لقب بگیرد. ارزش یامال در ابتدای سال 2023 یک میلیون یورو بود و در مدت 16 ماه 150 برابر شده است. یامال در سالی که گذشت درخشش بینظیری با بارسلونا و تیم ملی اسپانیا داشت. بچه مدرسهای به همراه لاروخا، قهرمان جام ملتهای اروپا شد و جایزه بهترین بازیکن جوان تورنمنت را نیز کسب کرد. یامال هفته گذشته برنده جایزه بهترین بازیکن ماه لالیگا هم شد. نشریه اسپورت گزارش داد انتظار میرود ارزش این بازیکن نوجوان در سالهای آینده به «300 میلیون یورو» افزایش یابد تا «گرانترین فوتبالیست دنیا» شود. بر اساس گزارش رسانه اسپانیایی، پیشرفت یامال طوری است که پیشبینی میشود در سالهای آینده این ستاره اسپانیایی «جایزه توپ طلای بهترین بازیکن دنیا» را هم کسب کند.
***
حذف تیم 2 نفره ایران از مسابقات تنیس روی میز قهرمانی آسیا
تیم 2 نفره تنیس روی میز ایران از مسابقات قهرمانی ۲۰۲۴ آسیا حذف شد. به گزارش ایسنا، در مرحله یکشانزدهم نهایی جدول دونفره مسابقات تنیس روی میز قهرمانی ۲۰۲۴ آسیا که به میزبانی قزاقستان در حال برگزاری است، تیم دونفره ایران برابر هنگکنگ نتیجه را واگذار کرد. تیم نوشاد عالمیان و سیدمحمد موسوی در رقابت با تیم هنگکنگ با نتیجه 3-2 شکست خورد و حذف شد. 15 تیم اول سهمیه 2 نفره مسابقات قهرمانی ۲۰۲۵ جهان را به دست میآورند.
ارسال به دوستان
محل برگزاری بازی ایران - قطر مشخص شد
در حالی که پیش از این 3 ورزشگاه راشد، زعبیل و آلمکتوم دوبی گزینههای میزبانی تیم ملی ایران از عنابیها بودند، طبق رایزنیهای صورتگرفته ورزشگاه آلمکتوم که متعلق به باشگاه النصر امارات است، به گزینه اصلی فدراسیون فوتبال برای این بازی تبدیل شده است. دیدار ۲ تیم در چارچوب مسابقات هفته چهارم مرحله سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ ، ساعت ۱۹:۳۰ سهشنبه ۲۴ مهر برگزار میشود.
ارسال به دوستان
تساوی تیم ملی فوتبال ایران برابر ازبکستان
سوغات یک امتیازی
تیم ملی فوتبال ایران در سومین دیدار خود در مرحله سوم رقابتهای مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۶ در شرایطی برابر ازبکستان به تساوی دست یافت که 2 بازیکن خود را برای دیدار بعدی با قطر از دست داد. دیدار تیمهای ملی فوتبال ایران و ازبکستان در مرحله مقدماتی جامجهانی پنجشنبه در ورزشگاه بنیادکار شهر تاشکند برگزار شد که در پایان 2 تیم با نمایشی دور از انتظار و کمرمق به تساوی بدون گل رضایت دادند. نتیجه پایانی در شرایطی رقم خورد که 2 تیم در نیمه اول نمایش ضعیفی داشتند و در نیمه دوم ایران با از دست دادن یک بازیکن خود شرایط سختتری داشت، هر چند توانست دروازهاش را بسته نگه دارد و با یک امتیاز از دیدار خارج از خانه آماده دیدار بعدی با قطر شود.
* احتیاط در شروع بازی
ملیپوشان کشورمان که در این دیدار قرمزپوش بودند، دقایق ابتدایی را با احتیاط پشت سر گذاشتند و هر چند نیمنگاهی به دروازه حریف داشتند اما در تلاش بودند با پاسهای مطمئن و بدون اشتباه، خود را به دروازه میزبان نزدیک کنند. شاگردان امیر قلعهنویی هر چند در دقایق ابتدایی بهتر از حریف ظاهر شدند و توپ را بیشتر در زمین به گردش در آوردند اما نتوانستند از این برتری برای رسیدن به گل و ایجاد موقعیت خطرناک استفاده کنند. این روند تا دقیقه ۱۵ ادامه داشت و 2 تیم بدون موقعیتی خاص به کارشان ادامه دادند. در شرایطی که 2 تیم در ابتدای بازی هم نتوانسته بودند موقعیت خطرناکی را روی دروازه یکدیگر ایجاد کنند، در دقایق میانی و رو به پایان نیمه اول با بیمیلی نسبت به حمله، توپ را در مرکز زمین به گردش درآوردند و سعی داشتند با پاسهای کوتاه میدان را در اختیار داشته باشند و در نهایت هم اتفاق خاصی روی دروازهها رخ نداد.
* اخراجی که کار ایران را سخت کرد
ملیپوشان ایران که نیمه اول نتوانسته بودند نمایش قابل قبولی داشته باشند، در دقایق ابتدایی نیمه دوم وضعیت دشواری پیدا کردند. در دقیقه ۵۶ این دیدار صالح حردانی با تکلی خشن که کف پایش روی ساق بازیکن حریف فرود آمد، با کارت قرمز مستقیم داور از زمین اخراج شد تا تیم ملی کار سختی در دقایق باقیمانده داشته باشد. در دقیقه ۶۶ این دیدار سامان قدوس که پس از اخراج حردانی به دفاع راست رفته بود، به دلیل دریافت اخطار، مسابقه بعدی تیم ملی برابر قطر را از دست داد تا پس از صالح حردانی، دومین بازیکنی باشد که دیدار بعدی تیم ملی را از دست میدهد.
* تعویضهایی برای بهتر شدن
کادر فنی 2 تیم برای اینکه بتوانند به گل دست یابند، در دقایق پایانی نیمه دوم تعویضهایی را انجام دادند. استون ارونوف، بازیکن پرسپولیس یکی از این بازیکنان بود که برای ازبکها به زمین آمد تا با استفاده از یک بازیکن بیشتر، به گل برسند. در تیمملی ایران هم مغانلو، مهدی قائدی و قلیزاده به جمع سایر نفرات اضافه شدند.
در شرایطی که 2 تیم به برخی صحنههای رخ داده در محوطههای جریمه اعتراض و اعتقاد داشتند داور استرالیایی باید برای آنها پنالتی بگیرد، بالاخره در دقیقه ۹۰ در یک رفت و برگشت و زمانی که علی قلیزاده قصد داشت توپ را به سمت دروازه ببرد، توپ به دست آشورماتوف برخورد و داور اعلام ضربه پنالتی کرد. با اینکه داور استرالیایی ابتدا اعلام ضربه پنالتی کرده بود اما پس از لحظاتی که بازیکنان ازبکستان اعتراض کردند، برای بازبینی صحنه به کنار زمین رفت و تصاویر را چندین بار مرور کرد و در نهایت پنالتی را رد کرد تا بهترین فرصت ایران برای رسیدن به گل از دست برود.
* تلاشهایی که بیثمر ماند
در وقتهای اضافه که از سوی داور استرالیایی در نظر گرفته شده بود 2 تیم تلاشهایی برای رسیدن به گل برتری داشتند اما نتوانستند دروازهها را به طور جدی تهدید کنند. در یکی از این صحنهها ضربه سر سعید عزتاللهی را دروازهبان ازبکستان به کرنر فرستاد. در ثانیههای پایانی حملات ایران بیشتر بود اما در نهایت 2 تیم سومین تساوی خود در یک سال را رقم زدند تا هر دو ۷ امتیازی شوند و همچنان مدعیان صعود از این گروه باشند.
ارسال به دوستان
سمیعی به صورت رسمی اعلام کرد لوگن فرانسوی از هدایت استقلال انصراف داد
گزینه اول آبیها منتفی شد
مدیرعامل استقلال از منتفی شدن حضور پل لوگن در این تیم خبر داد و اعلام کرد آبیها همچنان به دنبال مذاکره با سایر مربیان هستند. پس از شکست استقلال در داربی پایتخت و بازی مقابل السد قطر در لیگ نخبگان آسیا، جواد نکونام 2 بار از سمت خود به عنوان سرمربی استقلال استعفا کرد. در پی این استعفاها، سهراب بختیاریزاده به عنوان سرمربی موقت تیم انتخاب شد تا استقلال را در بازیهای داخلی هدایت کند. این تغییر در حالی رخ داد که استقلال همچنان به دنبال جذب یک سرمربی خارجی معتبر است، چرا که بختیاریزاده تنها بهطور موقت در این جایگاه قرار دارد. ۱۰ روز است استقلال به طور جدی در حال مذاکره با مربیان خارجی مختلف است تا یک گزینه مناسب را برای هدایت تیم انتخاب کند. در این مدت، باشگاه با چند گزینه وارد مذاکره شد اما تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده است. پل لوگن، سرمربی مطرح فرانسوی، به عنوان جدیترین گزینه برای هدایت استقلال مطرح و مذاکراتی جدی با او انجام شد. فرشید سمیعی، مدیرعامل استقلال، رسما تأیید کرد این مذاکرات به مرحله توافق نیز رسید اما به دلیل برخی مشکلات خارج از کنترل، حضور لوگن در نهایت منتفی شد. رخدادهای اخیر منطقه و تصمیمات اخیر AFC مبنی بر انتقال بازیهای ملی و باشگاهی ایران به کشور سوم، از جمله دلایل اصلی منتفی شدن حضور لوگن بود. به دنبال این تصمیمات، وی پس از مشاوره با وزارت خارجه فرانسه، از سفر به ایران انصراف داد. به گفته سمیعی، استقلال همچنان در حال مذاکره با سایر گزینههای خارجی است و امیدوار است در روزهای آینده یک سرمربی سطح بالا برای تیم انتخاب کند. سمیعی در گفتوگو با برنامه ورزش و مردم، ابتدای صحبتهایش گفت: مذاکره با مربیان خارجی در حال حاضر ادامه دارد و هنوز به گزینه نهایی و قطعی نرسیدهایم. برخی مسائل منطقهای کار ما را سخت کرده است. ابتدا در فهرستی که مدنظرمان بود، با توجه به بازیکنانی که داشتیم، خواستیم مربیان سطح بالا را انتخاب کنیم و نسبت به مربیانی که همواره در فوتبال ایران حضور دارند، کمی سطح را بالاتر ببریم. به دنبال انتخاب مربیای در شأن باشگاه استقلال بودیم. در یکی دو مورد اول، به دلیل مسائلی که در روزهای اخیر اتفاق افتاد، به رغم توافق مالی، امکان همکاری فراهم نشد. وی ادامه داد: درباره پل لوگن، ما پیشنهاد رسمی خود را به او ارائه دادیم. ایشان نیز این پیشنهاد را به صورت کتبی تأیید و امضا کرد و قرار شد برای او ویزا تهیه کنیم. ویزا هم صادر شد و همه کارها انجام شد اما در همان روزها که بازیهای تیم ملی ایران و باشگاه استقلال به دلیل برخی مشکلات امنیتی با بیانیه AFC به کشور سوم منتقل شد، او نگران شد. ظاهراً به وزارت خارجه فرانسه مراجعه کرد و به او گفتند به اتباع فرانسوی توصیه کردهاند ایران را ترک کنند. او ناراحت شد و به ما گفت واقعیتها را به او نگفتهایم و اوضاع خراب شد.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» از اینکه چه فردی چه زمانی کلید بازگشت کریم باقری را زد؟
فاکتور جعلی ممنوع
مهدی طاهرخانی: با اینکه کریم باقری در نخستین مصاحبه خود بعد از بازگشت مجدد به پرسپولیس، صریحا نام درویش را آورد و تاکید کرد با تماس و تلاش مدیرعامل مقدمات این بازگشت مهیا شد اما یکی دو جریان خاص به صورت کاملا هدفمند تلاش دارند این پروسه را به نام یکی از افراد جدید هیاتمدیره پرسپولیس فاکتور کنند!
* واقعیت چیست؟
در یکی از آخرین نشستهای هیاتمدیره سابق، بحث بازگشت باقری از سوی مدیرعامل مطرح میشود ولی چون این فرآیند منوط به همکاری آقاکریم بود، افراد زیادی به آن دلخوش نبودند.
یکی از اعضای هیاتمدیره پرسپولیس در این مورد به «وطن امروز» گفت: درویش بعد از نشست هیاتمدیره مقابل خودم با آقای باقری تماس گرفت و در همان مکالمه کوتاه، مربی سابق پرسپولیس اعلام کرد پرسپولیس خانهاش است و اگر شرایط مهیا شود قطعا علاقه به بازگشت دارد. این نخستین جرقه برای این اقدام بود.
پیگیریهای مدیرعامل و سلسله همکاریهایش با وکیل باقری موجب شد طرفین برای حل مشکلات غیرفوتبالی به توافقات مهمی برسند.
همه این موارد قبل از انتخاب اعضای هیاتمدیره جدید انجام شد و اصولا افراد جدید هیچ نقشی در این برنامه نداشتند.
اما سوال این است: هیاتمدیره جدید در چند جلسهای که ساعت ۷ صبح تشکیل داد، آیا مصوبهای را برای بازگشت کریم در دستور کار قرار داد؟
این پرسش را هم با یکی از اعضای هیاتمدیره فعلی در میان گذاشتیم که او بلافاصله تکذیب کرد و گفت: به هیچوجه چنین دستور جلسهای نبود و حتی مصوبهای در این باره امضا نشد، چرا که ۴ هفته قبل از تشکیل هیاتمدیره جدید، مدیرعامل شخصا پیگیر رفع این مشکلات بود و دست آخر با همکاری باقری همه موانع رفع شد و حتی درویش موافقت گاریدو را هم جلب کرده بود.
به این ترتیب رضا درویش موفق شد با بازگرداندن یکی از محبوبترین اسطورههای تاریخ باشگاه پرسپولیس نشان دهد از روز نخست مایل به حفظ آقا کریم بود اما در آن برهه «ریش و قیچی» دست او نبود اما با تلاشهایی که در ۵۰ روز اخیر شد، عاقبت کریم باقری به خانهاش بازگشت.
همچنین باید متذکر شد این مشکل، مرتبط به دولت و افراد نزدیک به پزشکیان نبود و نیست که اصطلاحا بخواهد این گره به دست آنان گشوده شود.
اصولا اگر کریم باقری خودش یک سال و نیم قبل تمایل به ادامه همکاری داشت، در همان زمان این مشکل همانند دیگر افراد قابل حل بود.
اگر کسی همچنان شک و تردیدی به موضوع حل شدن مشکل باقری به دست مدیریت فعلی دارد مجدد ۳۰ ثانیه نخست مصاحبه باقری را ببیند؛ جایی که به صراحت اعلام کرد تماس رضا درویش و پیگیریهای او موجب حل این مشکل شد.
ارسال به دوستان
نگاه
بازی تاکتیکی پاریس - تلآویو
حنیف غفاری: طی روزهای اخیر مقامات فرانسوی بر نقش دلسوزانه و میانجیگرانه خود در قبال تحولات جاری در جنگ غزه و لبنان تاکید ویژهای داشته و رسانههای غربی (خصوصا خبرگزاری فرانسه و یورونیوز) نیز درباره این نقشآفرینی ادعایی بهشدت تبلیغ میکنند. ماجرا از جایی آغاز شد که امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در مواضعی ظاهرا تند، رویکرد نتانیاهو در جنگ غزه را به چالش کشید و هشدار داد کمکهای تسلیحاتی کشورش به اراضی اشغالی را قطع خواهد کرد. در مقابل، نتانیاهو با اتخاذ مواضعی تندتر نسبت به مکرون، کاخ الیزه را محکوم کرد و مدعی شد بدون فرانسه یا با فرانسه در جنگ لبنان و غزه پیروز خواهد شد و نیازی به حمایت پاریس (و هر بازیگر دیگری) ندارد! سوال اصلی این است: آیا واقعا فرانسه میتواند به عنوان یک «میانجی» در تحولات جاری در منطقه مورد اعتماد قرار گیرد؟ فراتر از آن، آیا اختلاف به وجود آمده میان فرانسویها و صهیونیستها، واقعی است یا باید در ماورای آن به دنبال سناریوهای دیگری بود؟
نخستین نکته در تحلیل این منازعه کوتاه، معطوف به «نتیجه» آن است؛ جایی که قرار نیست وعده پوشالی مکرون مبنی بر قطع کمکهای تسلیحاتی به اراضی اشغالی عملیاتی شود و حمایتهای اطلاعاتی، تسلیحاتی و سیاسی پاریس از تلآویو نیز به قوت خود باقی است. به عبارت دقیقتر، در عمل هیچ گونه اتفاقی که مصداق غیریتسازی فرانسویها و صهیونیستها در جنگ غزه باشد، رخ نداده و صرفا پاریس تلاش دارد از انتقاد بیخاصیت خود علیه تلآویو، به مثابه ابزاری برای نقشآفرینی بیشتر خود در غرب آسیا استفاده کند. بلافاصله پس از سخنان مکرون در انتقاد از نتانیاهو و پاسخ نخستوزیر کودککش و سفاک رژیم اشغالگر قدس، مکرون در تماس تلفنی با نتانیاهو از وی دلجویی و بر تعهد «خدشهناپذیر» پاریس در دفاع مطلق از رژیم صهیونیستی تاکید کرد. نقطه اوج این تماس تلفنی، جایی بود که مکرون حمایتهای همهجانبه خود از صهیونیستها در نسلکشی غزه و جنگ لبنان را به نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس یادآوری کرد تا شاهدمثالی نیز بر بازی خود در زمین تلآویو داشته باشد!
نکته دوم، معطوف به «تصویرسازی فرانسویها» از خود به عنوان بازیگری متفاوت از صهیونیستهاست. به رغم واقعیتی به نام ادغام رویکرد منطقهای - امنیتی پاریس و تلآویو در یکدیگر، الیزه تلاش دارد آدرس انحرافی و غلطی را درباره استقلال راهبردی خود در قبال جنگ غزه و لبنان به افکار عمومی دنیا مخابره کند.
اساسا مخاطب بازی مکرون، نتانیاهو و صهیونیستها نبودهاند و این صحنهسازی کوتاه و نخنما، با هدف اغوای مخاطبان جهانی و منطقهای جنگ غزه صورت گرفت. بدیهی است بازیگران جبهه مقاومت مقهور این صحنهسازی نشده و در آینده نیز نخواهند شد. غیریتسازی فرانسه در قبال رژیم اشغالگر قدس و حتی تلاش مکرون برای القای تفاوتهای خود با نتانیاهو، گزارهای نیست که مصادیقی دال بر صحت آن وجود داشته باشد.
نکته سوم، معطوف به اصل میانجیگری در حوزه روابط بینالملل است. قطعا بازیگری میتواند در کسوت یک میانجی در بحرانهای بینالمللی ایفای نقش کند که خود جزئی از بحران نبوده و نقشی نیز در تولید، تثبیت و تقویت آن نداشته باشد. این قاعده در قبال جنگ غزه و لبنان نیز صادق است. فرانسویها جزئی از بازی خونین صهیونیستها در قبال شهروندان بیدفاع فلسطینی و لبنانی بوده و به همین سبب، لیاقت و صلاحیت ورود به صحنه منازعات جاری در منطقه در کسوت یک واسطه یا میانجی را ندارند. تصویرسازی فرانسویها، منجر به تغییر واقعیاتی که مردم در طول یک سال اخیر از رویکرد کلان (راهبردی) و خرد (تاکتیکی) آنها دیدهاند، نخواهد شد. با این حال فرانسه به سبب مداخله همیشگی خود در امور منطقه غرب آسیا بویژه حوزه شامات و لبنان، قصد دارد در بحبوحه حساس و سرنوشتساز کنونی، با شکل و شمایل دیگری بازی خود در زمین تلآویو را ادامه دهد، بنابراین باید ماهیت بازی تصنعی فرانسویها را درک کرد و اجازه تکمیل این پازل تاکتیکی را به پاریس نداد. نهتنها در زمان گردش قدرت میان ۲ حزب سنتی سوسیالیست و جمهوریخواه در فرانسه، بلکه پس از حضور حزب متبوع مکرون (جمهوری به پیش) به عنوان حزبی جدید در کاخ الیزه، مداخله مسموم و خطرساز آنها با هدف خلق بحرانهای پایدار امنیتی و نظامی در غرب آسیا ادامه داشته است. از ژاک شیراک و سارکوزی گرفته تا اولاند و مکرون جملگی بر هدفی مشترک و راهبردی تحت عنوان ناآرامسازی منطقه و حمایت مطلق از صهیونیستها متمرکز بودهاند و تا زمانی که ماهیت حکمرانی در فرانسه تغییر نکند، دیگر سیاستمداران این کشور اروپایی نیز چنین رویکرد مخربی را ادامه خواهند داد.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
شلیک به سازمان ملل
رضا رحمتی*: تیراندازی دیروز 20 مهر نظامیان اسرائیلی به سمت مقر نیروهای یونیفل (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در لبنان) با واکنشهای بسیاری همراه شده است. از جمله این واکنشها، انتقاد تند و صریح دبیرکل سازمان ملل «آنتونیو گوترش» بود که گفت «تیراندازی به محل استقرار نیروهای یونیفل (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان) نقض قوانین بینالمللی مربوط به سازمان ملل متحد است و باید نیروهای بینالمللی حافظ صلح مورد حفاظت قرار گیرند... من تیراندازی به محل نیروهای یونیفل را محکوم میکنم. ما به اسرائیل توضیح دادیم که این حادثه غیر قابل تحمل است».
به بهانه این بیاعتنایی به ترتیبات سازمان ملل متحد و واکنش گسترده کشورهای مختلف، نگاهی به سیاهه تمسخر «حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل» به وسیله اسرائیل خواهیم داشت. یکی از مسائلی که در یک سال گذشته توجه بسیاری را به خود جلب کرده، نقضهای پیدرپی حقوق بینالملل توسط اسرائیل بوده است. مستقل از هماوردی که فلسطینیان و اسرائیل در یک سال گذشته بر سر مسائل مختلف داشتهاند و مستقل از پیروزیهای میدانی هریک، مسائل حقوقی نیز مورد توجه بوده است. ایراد اتهامهای حقوقی به ایران، در حالی است که نزدیک به یک سال است مهمترین همپیمان آمریکا و غرب (بدون آنکه در حمایت پروپاقرص غربیها کمترین تزلزلی ایجاد شده باشد) در منطقه یعنی اسرائیل، حقوق و اخلاق بینالملل و نزاکت سیاسی را نیز همچون غزه و جنوب لبنان تبدیل به تلی از خاک کرده است.
1- استهزای دیوان بینالمللی دادگستری
دیوان بینالمللی دادگستری در تاریخ 19 ژوئیه سال 2024 همزمان با تداوم نسلکشی در غزه، همچنین افشای اقدامات اسرائیل علیه اسرای فلسطینی، حکمی را صادر کرد که بر اشغال غیرقانونی «سرزمینهای فلسطینی» توسط اسرائیل اصرار داشت و قائل به پایان دادن آن و «جلوگیری از ایجاد شهرکهای جدید» توسط اسرائیل شده بود. در بخشی از این حکم آمده است: «دیوان بر این باور است که نقض ممنوعیت تصرف اراضی با زور توسط اسرائیل و حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین تأثیر مستقیمی بر غیرقانونی بودن ادامه حضور اسرائیل به عنوان یک قدرت اشغالگر در سرزمین اشغالی فلسطین دارد. سوءاستفاده مداوم اسرائیل از موقعیت خود به عنوان یک قدرت اشغالگر، از طریق الحاق و اعمال کنترل دائمی بر سرزمین اشغالی فلسطین و ادامه نارضایتی از حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود، ناقض اصول اساسی حقوق بینالملل است و حضور اسرائیل را در اراضی اشغالی فلسطین غیرقانونی میکند». دیوان علاوه بر این اضافه کرد «مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل متحد و همه دولتها ملزم به همکاری با عدم به رسمیتشناسی اشغال سرزمینهای اشغالشده به دست اسرائیل هستند». این موضوع در عین حال که یک افتضاح بینالمللی برای اسرائیل و همپیمانانش (بهطور خاص آمریکا) و برآیندی از فشار افکار عمومی بینالمللی و بینش منصفانه قضات این نهاد بینالمللی بود، با به سخره گرفتن این نهاد توسط اسرائیل و حتی ایالات متحده همراه شد، تا جایی که برخی مقامات آمریکایی قضات و رئیس دیوان را تهدید به لغو روادید و تحریم کردند.
2- استهزای قطعنامه «حقوق و امتیازات» فلسطین
در آستانه رایگیری قطعنامهای با موضوع «حقوق و امتیازات» فلسطین که از شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهد درخواست فلسطین برای تبدیل شدن به یکصدونودوچهارمین عضو این سازمان در تاریخ 21 اردیبهشت 1403 را مورد بررسی قرار دهد، اتفاقی عجیب در تاریخ سازمان ملل متحد افتاد که برآمده از خوی ناقض رژیم اسرائیل بود. در حالی که این پیشنویس با 143 رای موافق، 9 رای مخالف و 25 رای ممتنع و با ابتکار گروه کشورهای عربی به تصویب رسید، گیلعاد اردان، سفیر وقت رژیم اسرائیل در سازمان ملل که از دستور جلسه بررسی این قطعنامه عصبی بود، گفت: «منشوری را که باعث به رسمیت شناختن فلسطین میشود قبول نداریم و منشور ملل متحد باید تغییر کند». سپس منشور را در اقدامی توهینآمیز در مقابل چشمان میلیاردها انسان، در دستگاه خردکن انداخت و تکه تکه کرد.
3- کشتار کارکنان و کارمندان سازمان ملل و امدادگران در غزه
در سیاهه جنایات رژیم اسرائیل و در ادامه نسلکشی که در غزه و جنوب لبنان به راه انداخته، فهرست بلندبالایی از کشتار کارکنان و کارمندان بهداشت و درمان، امدادگران و حتی کارکنان سازمان ملل متحد نیز دیده میشود.
بنا به گفته دبیر کل سازمان ملل متحد (آنتونیو گوترش)، درباره «نقض بسیار شدید قوانین بینالمللی بشردوستانه و فقدان کامل حفاظت موثر از غیرنظامیان... نزدیک به 300 کارمند کمکهای بشردوستانه که بیش از دوسوم آنها کارکنان سازمان ملل متحد بودند نیز در جریان درگیری کشته شدهاند». برخی از این کشتارها نه به صورت غیرعمدی، بلکه با شلیک مستقیم تکتیراندازهای اسرائیلی انجام شده است. برای مثال آژانس آنروا (آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی) وابسته به سازمان ملل متحد، 23 شهریور 1403 بیان میدارد «برای نخستین بار طی بیش از 10 سال گذشته است که یکی از کارکنان این سازمان در کرانه باختری به ضرب گلوله نظامیان اسرائیلی کشته میشود». گوترش در همین باره به بیاعتنایی اسرائیل به سازوکارهای حقوقی سازمان ملل متحد اشاره و اضافه میکند: «ما دادگاههایی داریم اما میبینیم به تصمیمات دادگاهها احترام گذاشته نمیشود و این کاملا غیرقابل قبول است و نیاز به تامل جدی دارد». آمارها نشان میدهد تا 25 مارس سال 2024 در مجموع 141 کارگر آنروا در غزه کشته شده بودند و تا 30 آوریل 2024، 182 کارمند کشته شدند.
4- بیاعتنایی به قطعنامههای شورای امنیت درباره آتشبس
رژیم اسرائیل حتی به ترتیبات آتشبس که توسط متحدان خود در مجامع بینالمللی به تصویب رسیده نیز هیچ وقعی ننهاده است. برای مثال در حالی که بعد از 6 ماه در 6 فروردین 1403 (25 مارس 2024)، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه آتشبس فوری در غزه را (بعد از ۳ وتوی آمریکا در قطعنامههای آتشبس پیشین) به تصویب رساند و خواستار آتشبس فوری در غزه در ماه رمضان شد، سفیر رژیم اسرائیل با بیاعتنایی به این قطعنامه گفت: «همه اعضای شورای امنیت باید به این قطعنامه بیشرمانه رای مخالف میدادند».
همچنین هنگامی که این شورا در تاریخ 21 خرداد 1403 قطعنامه آتشبسی با ۳ گام، با ابتکار ایالات متحده آمریکا به تصویب رساند، باز هم با سرپیچی اسرائیل و استهزای تلاش این شورا، این قطعنامه مورد بیتوجهی قرار گرفت.
5- توهین به دبیر کل سازمان ملل متحد به عنوان «عنصر نامطلوب»
بعد از آنکه گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد به نقضهای پی در پی اسرائیل درباره اقدامات خصمانه شهرکنشینان و خشونتهای آنها در کرانه باختری و بیخانمانی و آوارگی و ویرانیهای بسیار در خانههای فلسطینیان اشاره کرد و یک ماه بعد از اینکه اعضای سازمان ملل متحد در تلاشی دسته جمعی خواستار پایان اشغالگری 60 ساله اسرائیل در کرانه باختری شدند، همچنین بعد از اینکه گوترش نسبت به حملات ایران علیه اسرائیل با لحن تندی رفتار نکرد و اصطلاحا حمله ایران را «محکوم نکرد»، «یسرائیل کاتس» وزیر خارجه اسرائیل 11 مهر 1403 با تحقیر ترتیبات سازمان ملل متحد گفت: «آنتونیو گوترش، عنصری نامطلوب است و از ورود او به اسرائیل جلوگیری به عمل میآید». این اقدام اسرائیل، واکنش جامعه بینالمللی را به دنبال داشت، به گونهای که نماینده دائم روسیه در شورای امنیت از همه کشورها خواست این اقدام اسرائیل را محکوم کنند و اشاره کرد: «تنها مقصر وضعیت فعلی خاورمیانه و ناتوانی سازمان ملل در موضعگیری قاطع در این باره آمریکاست».
6- بیاعتنایی به منشور ملل متحد
علاوه بر این اقدامات وقیحانه اسرائیل نسبت به سازوکارهای ملل متحد، اسرائیل در این یک سال سیاهه طولانی از نقضهای مکرر منشور سازمان ملل متحد را نیز مرتکب شده است. بیتوجهی مکرر به ماده 4 (بند2) درباره حاکمیت سیاسی و تمامیت ارضی کشورهای مختلفی از جمله سوریه، یمن، عراق، لبنان، ایران و...، بیتوجهی به ترتیبات حقوق بشردوستانه مندرج در کنوانسیونهای چهارگانه ژنو مربوط به حقوق بشردوستانه بینالمللی، بیتوجهی به حقوق دیپلماتیک و کنسولی و هدف قرار دادن اماکن دیپلماتیک، بیتوجهی به افراد و اهداف غیرنظامی و کشتار نزدیک به 30 هزار زن و کودک در غزه و لبنان و بسیاری دیگر از اقداماتی که در این یادداشت فرصت نوشتن درباره آنها وجود ندارد، نشان از رفتار و خوی تجاوزگری این رژیم نسبت به حقوق بینالملل، سازمان ملل متحد و ترتیبات منشور است. بنابراین سوال این است که اعضای سازمان تا کجا میخواهند با این رژیم سرکش مدارا کنند؟ آیا زمان اقدامات تنبیهی یا ترذیلی سازمان در برابر این موجود شرور فرانرسیده است؟
عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا *
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|