اخبار اقتصادی
قیمت نفت ایران در آوریل ۲۰۲۵ اعلام شد
بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران، قیمت نفت خام سبک ایران در آوریل ۲۰۲۵ برای مشتریان آسیایی 3.95 دلار بالاتر از قیمت پایه نفت خام عمان/ دوبی تعیین شده است. همچنین قیمت نفت سنگین ایران و نفت فروزان به ترتیب 1.9 و 2.15 دلار بالاتر از قیمت پایه عرضه میشود. در بازارهای اروپای شمال غربی و آفریقای جنوبی هم نفت سبک ایران با قیمت 1.75 دلار بالاتر از نفت برنت دریای شمال به فروش میرسد. نفت سنگین و نفت فروزان نیز به ترتیب 5 سنت پایینتر و 5 سنت بالاتر از نفت برنت عرضه میشوند. در بازار مدیترانه، نفت سنگین ایران ۴۰ سنت و نفت فروزان ۳۵ سنت کمتر از شاخص نفت برنت قیمتگذاری شدهاند اما قیمت نفت سبک ایران در این بازار 1.7 دلار بیشتر از نفت خام برنت تعیین شده است.
***
رفع چالشهای صنعت برق در آینده نزدیک
رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل توانیر اعلام کرد ناترازی یکی از چالشهای بزرگ صنعت برق کشور است. مصطفی رجبیمشهدی در نشست بررسی پروژههای حیاتی برق در بوشهر و فارس تأکید کرد با برنامهریزی دولت و همکاری مردم، این چالشها بهزودی رفع خواهند شد. مدیرعامل توانیر با تقدیر از تلاشهای کارکنان صنعت برق در تأمین برق بدون وقفه طی ایام نوروز و ماه مبارک رمضان، خواستار همت بیشتر برای عبور از اوج بار مصرف در تابستان ۱۴۰۴ شد. وی از پیشرفت پروژههای حیاتی برق در 2 استان بوشهر و فارس ابراز رضایت کرد و این موفقیت را نشانه توانمندی اجرایی این استانها دانست. همچنین مدیرعامل برق منطقهای فارس و بوشهر، با اشاره به گستردگی شبکه برق این 2 استان، از برنامهریزی موفق در حوزه بهرهبرداری و توسعه شبکه برق خبر داد. یدالله حقیقی اقدامات مستمر در این حوزه را نشاندهنده عزم کارکنان برای توسعه و خدمترسانی به مردم دانست.
***
اجرای برنامه اصلاح نظام اداری و نقشه راه دولت هوشمند
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام کرد برنامه اصلاح نظام اداری و نقشه راه دولت هوشمند، باقدرت اجرایی خواهد شد. این برنامه که پس از ۱۰ سال تصویب شده، از همین هفته عملیاتی میشود.
علاءالدین رفیعزاده همچنین از طراحی سامانهای در داخل سازمان اداری و استخدامی خبر داد که وظیفه پایش میزان پیشرفت در برنامه اصلاح نظام اداری و دولت هوشمند را بر عهده دارد. تربیت ۵۰۰ مدیر جوان و طرح فوریتهای اداری نیز از جمله اولویتهای این سازمان در سال جدید خواهد بود. وی همچنین تأکید کرد مصوبات سال گذشته، از جمله نقشه راه دولت هوشمند، نقش مهمی در توسعه نظام اداری کشور دارند و با جدیت بیشتری در سال جاری پیگیری خواهند شد.
***
رشد مصرف بنزین در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴
بر اساس آمار شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، در تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ (۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴)، ۲ میلیارد و ۸۲۳ میلیون لیتر بنزین در سراسر کشور توزیع شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۱۵ درصدی داشته است. کرامت ویسکرمی، مدیرعامل این شرکت از شکسته شدن رکورد تاریخی مصرف بنزین با توزیع بیش از ۱۶۴ میلیون لیتر در ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ خبر داد. میانگین مصرف روزانه نیز با ۱۳۴ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر، رشد ۹ درصدی نسبت به سال قبل را ثبت کرد. ویسکرمی همچنین تأکید کرد برنامهریزی مناسب در تولید و ذخیرهسازی بنزین در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ باعث شد توزیع بنزین بدون مشکل انجام شود. افزایش تولید روزانه بنزین به میزان متوسط ۸ میلیون لیتر نیز نقش مهمی در این موفقیت داشت.
***
اجرای تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا از ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
بر اساس توافقنامهای که پس از نزدیک به 7 سال مذاکره تصویب شده است، ایران از ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ تجارت آزاد با 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان را آغاز میکند. این توافقنامه امکان تجارت با تعرفه گمرکی صفر درصد را فراهم خواهد کرد و ۸۷ درصد کالاهای صادراتی ایران به این کشورها شامل آن خواهند شد. میرهادی سیدی، مشاور امور بینالملل سازمان توسعه تجارت ایران در این باره اعلام کرد این موافقتنامه معبری امنتر و کمهزینهتر برای تبادلات تجاری ایجاد میکند و نخستین توافقنامه پردامنه ایران در این حوزه محسوب میشود. وی همچنین از پیشرفتهای مالی در این باره خبر داد، از جمله ایجاد سوئیفت ریالی و روبلی که انتقالات مالی میان ایران و کشورهای مختلف، بویژه روسیه را تسهیل کرده است. تأسیس بانک میر بیزینس در روسیه توسط بانک ملی ایران نیز تحولات قابلتوجهی در انتقالات مالی فراهم آورده است.
***
رشد ۹ میلیونلیتری تولید روزانه گازوئیل در نیمه دوم سال ۱۴۰۳
با اصلاح شرایط عملیاتی در پالایشگاههای کشور، تولید روزانه گازوئیل در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ نسبت به نیمه نخست سال، ۹ میلیون لیتر افزایش یافت. این افزایش تولید نقش کلیدی در کاهش واردات گازوئیل و جبران کسری سوخت نیروگاهها و صنایع ایفا کرد.
بر اساس گزارشها، پالایشگاه آبادان با راهاندازی واحد هیدرو کراکر به تولید روزانه 24.5 میلیون لیتر و پالایشگاه اصفهان با افزایش خوراک و تعمیرات اساسی واحدهای خود به 25.3 میلیون لیتر دست یافتند. همچنین اصلاح شرایط عملیاتی در پالایشگاههای امام خمینی (ره)، تهران، ستاره خلیج فارس و شیراز به افزایش تولید گازوئیل این پالایشگاهها منجر شد.