ترامپ قصد دارد از درگیری اوکراین فاصله بگیرد
بهرغم تبادل موفق و گسترده اسرای جنگی میان روسیه و اوکراین، شدت حملات هوایی متقابل بین دو طرف مناقشه افزایش یافته و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا را وادار کرده تا مواضعی انتقادی علیه مسکو و کییف اتخاذ کند.
در این رابطه روزنامه "نیویورک تایمز" گزارش داده که ترامپ بهوضوح قصد دارد خود را از روند حلوفصل درگیری اوکراین کنار بکشد. به نوشته این نشریه، هرچند ترامپ گاه از تمایل برای پیوستن به تحریمهای ضدروسی کشورهای اروپایی سخن گفته، ولی هر بار که تصمیمگیری درباره پیوستن به تحریمهای اقتصادی جدید اروپا مطرح میشود، وی عقبنشینی کرده و این موضوع را به بعد موکول میکند.
بر اساس این گزارش، ترامپ در گفتوگو با رهبران آلمان، فرانسه، ایتالیا، فنلاند و کمیسیون اروپا بهصراحت اعلام کردهت که قصد ندارد فعلاً علیه روسیه فشاری وارد کند، چه رسد به اعمال تحریمهای اقتصادی شدید. یک مقام ناشناس به "نیویورک تایمز" گفته است: «ترامپ بهوضوح نشان داده که قصد دارد از درگیری اوکراین کنار برود. این موضعگیری بازتابی از اظهارات علنی معاون رئیسجمهور، جی. دی. ونس، است که گفته بود: ما کاملاً آماده خروج از این مناقشه هستیم.»
این مقام یادآور شده که ترامپ از تعهدی که تنها چند هفته پیش به رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا برای پیوستن به تحریمهای اقتصادی علیه روسیه داده بود، عملاً عقبنشینی کرده است.
اوکراین به شکستی دیپلماتیک برای ترامپ تبدیل شده است
در این رابطه روزنامه انگلیسی "گاردین" نیز در تحلیلی نوشته است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در حالی که پیش از مراسم تحلیف خود وعده داده بود میتواند ظرف 24 ساعت به درگیری در اوکراین پایان دهد، نهتنها موفق به انجام این وعده نشد، بلکه با خودداری از اعمال فشار برای آتشبس فوری یا تحریمهای معنادار، به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، جسارت بیشتری بخشید. پوتین بعد از تماس تلفنی با ترامپ بود که دستور ایجاد «منطقه حائل امنیتی» در امتداد مرز شرقی اوکراین را صادر کرد.
مقامات اوکراینی و غربی انتظار دارند که روسیه بار دیگر در تابستان تلاش کند بر شدت حملات خود بیفزاید و از هم اکنون نیز شدت درگیریها در تمامی جبههها افزایش یافته است.
فیلیپس اوبراین، استاد مطالعات استراتژیک در دانشگاه سنتاندروز، در تحلیلی درباره درگیری اوکراین نوشت که مذاکرات اخیر نهتنها امیدی برای پیشرفت ایجاد نکرد، بلکه عملاً هرگونه امید به نقشآفرینی ایالات متحده در قالب میانجیگری را از بین برد. به گفته او، اگر ترامپ واقعاً خود را کنار کشیده باشد، این مسئله پرسشهای دشواری را برای اوکراین ایجاد میکند: آیا ایالات متحده همچنان کمکهای نظامی کافی ارائه خواهد داد؟ و مهمتر از آن، آیا اروپا قادر خواهد بود خلاء دیپلماتیک و نظامی ناشی از این کنارهگیری را پر کند؟ اظهارات برخی رهبران اروپایی، گویای نگرانی آنها در این خصوص است.
ترامپ هم پوتین و هم زلنسکی را مورد سرزنش قرار داده است
دونالد ترامپ روز گذشته تصمیم ولادیمیر پوتین برای انجام یکی از بزرگترین حملات هوایی در جریان جنگ اوکراین را محکوم کرده و گفت که احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه را بررسی میکند. در حالی که ترامپ در کل موضعی متمایل به روسیه اتخاذ کرده، از شدت گرفتن حملات در شرایط توافق برای بررسی موضوع آتشبس ابراز «شگفتی» کرده است.
با این حال، ترامپ در همان روز اظهاراتی تندی نیز علیه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین بیان کرده و همه اظهارات او را مشکل آفرین ارزیابی کرد. زلنسکی پیشتر از «سکوت آمریکا» و دیگر کشورها در قبال حملات روسیه انتقاد کرده و گفته بود این سکوت تنها پوتین را تشویق میکند.
ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی "تروث سوشال" که در آن اقدام پوتین درباره تشدید حملات به اوکراین را مورد انتقاد قرار داده بود، در عین حال نوشت که زلنسکی «با این نوع سخن گفتن، کمکی به کشورش نمیکند» و بار دیگر تلاش کرد تا خود را از مسئولیت در قبال بحران اوکراین جدا کند و تأکید کرد که این «درگیری زلنسکی، پوتین و بایدن است و نه ترامپ.»
در این رابطه، استیو فوربس، سردبیر ارشد نشریه "فوربس"، هشدار داده که اگر دولت ترامپ از روند مذاکرات میان روسیه و اوکراین خارج شود، این اقدام بهمعنای تسلیم کردن اوکراین به مسکو خواهد بود.
جان میرشایمر، استاد دانشگاه شیکاگو نیز یادآور شده که ترامپ پس از گفتوگوی تلفنی با پوتین تنها دو گزینه دارد: یا باید خواستههای مسکو برای پایان دادن به درگیری را بپذیرد یا از روند مذاکره خارج شود و راه سومی وجود ندارد.
انتهای پیام/