اخبار اقتصادی
افزایش تولید نفت اوپک پلاس
تولیدکنندگان اوپک پلاس در جلسه آنلاین روز شنبه خود با افزایش تولید نفت این گروه به میزان ۵۴۸ هزار بشکه در روز در ماه آگوست موافقت کردند.
اوپک پلاس که حدود نیمی از نفت جهان را تولید میکند، از سال ۲۰۲۲ برای حمایت از بازار، تولید خود را محدود کرده اما امسال روند خود را تغییر داده است تا سهم بازار خود را بازیابد.
افزایش تولید از سوی ۸ عضو این گروه شامل عربستان سعودی، روسیه، امارات عربی متحده، کویت، عمان، عراق، قزاقستان و الجزایر انجام خواهد شد. این ۸ کشور در آوریل، حذف تدریجی یک لایه از محدودیت عرضه به میزان 2.2 میلیون بشکه در روز را آغاز کردند. افزایش تولید در ماه آگوست، بالاتر از افزایش ماهانه ۴۱۱ هزار بشکه در روز است که اوپک پلاس برای ماههای مه، ژوئن و ژوئیه تصویب کرده بود.
اوپک پلاس که تاکنون به درخواستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای افزایش تولید و کمک به پایین بردن قیمت نفت پاسخ نداده بود، اکنون چشمانداز اقتصادی پایدار جهانی و عوامل بنیادین مطلوب بازار از جمله ذخایر پایین نفت را به عنوان دلایل احیای بیشتر تولید ذکر کرده است.
به گفته منابع آگاه، تسریع احیای تولید اوپک پلاس، پس از آن روی داد که برخی اعضای این گروه مانند قزاقستان و عراق، بالاتر از اهداف خود تولید کردند و سایر اعضایی را که به کاهش تولید پایبند بودند، خشمگین کردند. با افزایش تولید در ماه آگوست، اوپک پلاس از آوریل، تولید 1.918 میلیون بشکه در روز نفت را احیا خواهد کرد و فقط ۲۸۰ هزار بشکه در روز از محدودیت عرضه 2.2 میلیون بشکه در روز باقی میماند. علاوه بر این، اوپک پلاس به امارات عربی متحده اجازه داد تولید خود را به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد.
بر اساس گزارش رویترز، این گروه هنوز لایههای دیگری از محدودیت عرضه به میزان 3.66 میلیون بشکه در روز را حفظ کرده است. اعضای اوپک پلاس قرار است در سوم اوت (۱۲ مرداد) تشکیل جلسه دهند.
***
چگونه التهاب بازار در جنگ ۱۲ روزه کنترل شد؟
جانشین وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه تزریق مازاد کالا به مراکز عرضه و افزایش حجم تولید در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه موجب فروکش التهاب بازار شد، گفت: ما نگرانی مردم و خرید مازاد را به رسمیت شناختیم و با افزایش عرضه، نتیجه خوبی به دست آمد. محمدصادق مفتح قیمتگذاری را متأثر از عرضه و تقاضا خواند و افزود: عرضه باید بر اساس نیاز باشد تا بازار به آرامش و ثبات برسد. بنابراین باید از تمام ظرفیت تولیدی کشور بهره گرفت و تسهیلات صادراتی را به منظور مدیریتِ تولید انباشته اجرایی کرد.
به گفته مفتح، ارزان شدن فزاینده کالا موجب زیان تولیدکننده خواهد بود؛ لذا کنترل صادرات، واردات و نظارت بر تولید و تأمین نهادههای تولیدی باید بهجد دنبال شود.
وی افزود تأمین برق از دغدغههای اصلی در حوزه نهادههای تولید است که موجب تناسب عرضه و تقاضا خواهد شد. جانشین وزیر صمت بخشی از افزایش قیمت کالا را ناشی از بههم ریختگی در تناسب عرضه و تقاضا دانست و تأکید کرد این ۲ پارامتر باید به تعادل برسد.
وی با بیان اینکه دولت با ابزار واردات و صادرات سعی در توازن عرضه و تقاضا و کنترل قیمتها دارد، گفت: مردم در مواقع بحران دچار نگرانی شده و گاه شاهد ذخیره مازاد کالا هستیم. مفتح افزود: مجموعه مدیریت کشور در این زمینه به پختگی رسیده و تجربیات خوبی دارد، بنابراین در بحران کنونی هم بازار مدیریت شد و تب فزاینده روزهای اول برای خرید را تخفیف داد. مفتح تزریق مازاد کالا به مراکز عرضه و افزایش حجم تولید در جنگ تحمیلی 12 روزه را موجب فروکشی التهاب بازار خواند و تأکید کرد نگرانی مردم با مدیریت صحیح عرضه کاهش یافت. ما نگرانی مردم و خرید مازاد را به رسمیت شناختیم ولی با افزایش عرضه، نتیجه خوبی به دست آمد. وی به مهاجرتهای چندمیلیونی مردم به ۲ استان شمالی کشور نیز اشاره کرد که مدیریت عرضه آرد، نان و دیگر اقلام ضروری، جوی آرام را در بازار شهرهای مسافرپذیر رقم زد.
***
ارزهای رکورددار ریزش در سال ۲۰۲۵ کدامند؟
بولیوار ونزوئلا در بحبوحه تورم بالا و وضعیت نامشخص درآمدهای نفتی، بیشترین کاهش ارزش را از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون در میان ارزهای جهان تجربه کرده است.
ارزش بولیوار ونزوئلا در نیمه اول سال ۲۰۲۵ بهشدت کاهش یافت و نرخ برابری آن در برابر دلار آمریکا از ۵۲ بولیوار در اول ژانویه، به ۱۰۶ بولیوار در ۲۷ ژوئن رسید. ارزش این ارز در طول دههها بسیار بیثبات بوده است. بهتازگی ارزش بولیوار به دلیل تورم بالا، کاهش ذخایر دلاری، پایان نرخ ارز ثابت و درآمد نفتی نامشخص در بحبوحه تحریمهای آمریکا، رو به کاهش بوده است.
بر اساس گزارش ویژوال کپیتالیست، پس از بولیوار، پوند سودان جنوبی دومین سقوط بزرگ ارزش پول ملی را تجربه کرده است. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است سودان جنوبی در سال ۲۰۲۵، بدترین عملکرد اقتصادی را خواهد داشت. سودان جنوبی به دلیل جنگ در کشور همسایه سودان که از طریق آن، نفت را به مشتریان بینالمللی منتقل میکند، با اختلال در تولید نفت مواجه شده است. این امر به کاهش قابل توجه درآمدهای صادراتی منجر شده است که تخمین زده میشود روزانه ۷ میلیون دلار باشد. علاوه بر این، این کشور با تورم شدید و بیثباتی سیاسی روبهرو است. دلار آمریکا هم در نیمه اول سال ۲۰۲۵، بدترین ۶ ماه اول سال خود را از سال ۱۹۷۳ تاکنون تجربه کرده است، زیرا سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، سرمایهگذاران جهانی را به فروش داراییهای دلاری خود واداشته و وضعیت «پناهگاه امن» این ارز را به خطر انداخته است. شاخص دلار که قدرت این ارز را در برابر سبدی از ۶ ارز دیگر از جمله پوند، یورو و ین اندازهگیری میکند، در نیمه اول سال میلادی جاری، 10.8 درصد کاهش یافت.