۰۱/تير/۱۴۰۵
|
۱۶:۳۲
چرا هوای آلوده دست از سر کلانشهرها برنمی‌دارد؟

انتشار ۵۳۵ هزار تن آلایندگی در پایتخت

هوای تهران و برخی کلانشهرها در حالی چند روز است آلوده و ناسالم گزارش می‌شود که طبق پیش‌بینی  سازمان هواشناسی، این پدیده در روزهای آتی نیز ادامه‌دار خواهد بود. انباشت آلاینده به دلیل برودت و وارونگی هوا و سکون جوی و عدم وزش باد موثر موجب شده ذرات معلق به زمین نزدیک شود؛ آلاینده‌هایی خطرناکی که سلامت شهروندان را تهدید می‌کند. 
تصمیم بر تعطیلی مدارس راهکار همیشگی است که از سوی مسؤولان اتخاذ و اجرا می‌شود، چرا که کارشناسان بهداشت تاکید دارند در زمان آلودگی هوا کودکان و بیماران قلبی یا ریوی، همچنین سالمندان نباید از منزل خارج شوند. آلودگی هوا هر سال بویژه در فصول سرد سال نفس کشیدن را بر شهروندان سخت می‌کند ولی با وجود اجرای قانون هوای پاک هنوز اقدام خاصی برای مهار این معضل انجام نشده است. 
دود ناشی از تردد چند میلیون خودرو و موتوسیکلت فرسود در خیابان‌ها، مازوت‌سوزی نیروگاها و سوخت ناسالم عوامل مهم آلودگی هوا در پایتخت و دیگر کلانشهرهاست که طی سال‌های متمادی توجه چندانی به حل این مساله مهم نمی‌شود. طبق گزارش‌های موجود، آلودگی هوا سالانه بیش از 50 هزار نفر را در کشور به کام مرگ فرو می‌برد. در این باره رئیس کمیسیون سلامت، محیط ‌زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به مازوت‌سوزی در واحدهای صنعتی گفت: مازوت‌سوزی در زمستان و در زمان ناترازی انرژی رخ می‌دهد؛ با پیگیری‌هایی که انجام شده، مازوت‌سوزی در تهران صورت نمی‌گیرد اما در استان‌های همجوار تهران رخ می‌دهد. 
به گفته مهدی پیرهادی، طبق آخرین سیاهه انتشار منتشرشده در پایتخت آلایندگی‌های موجود در حدود ۵۳۵ هزار تن بدون احتساب دی‌اکسید کربن برآورد شده و از این عدد ۴۰۱ هزار تن آلایندگی منابع متحرک و ۱۳۴ هزار تن آلایندگی منابع ثابت بوده است. این در حالی است که وضعیت هوا با جان مردم سر و کار دارد و بی‌توجهی به این موضوع نسل‌های آینده را نیز دچار چالش می‌کند. چنین پدیده‌ای حتی موجب می‌شود فرزندان ما دچار مشکلات تنفسی و بیماری‌های مختلف ‌شوند. 
رئیس کمیسیون سلامت، محیط‌ زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به گزارش دیوان محاسبات کل کشور در سال ۱۴۰۲ در حوزه زیست‌محیطی، گفت: شفاف‌سازی در این حوزه بسیار کمک خواهد کرد تا مسؤولان مربوط آسیب‌شناسی کنند و نسبت به حل مشکلات اقدام کنند؛ ۲۲۸ حکم احصاشده قانون هوای پاک برای حدود ۲۳ دستگاه دارای اهمیت ویژه‌تری هستند و بر این اساس در سال ۱۴۰۱، تنها ۱۲ درصد یعنی ۲۸ حکم از احکام قانون هوای پاک به طور کامل اجرا شد. ۲۷ درصد احکام به طور کامل انجام نشد که در واقع ۲.۵ برابر احکام انجام‌شده محسوب می‌شود. 
عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: همچنین ۶۱ درصد از احکام ناقص انجام شده بود؛ به عبارتی تا سال ۱۴۰۱، ۸۸ درصد احکام قانون هوای پاک به اجرا نرسیده بود. وی با بیان اینکه «به جای پاک کردن صورت مسأله، باید می‌رفتند و راه‌حل پیدا می‌کردند تا این تکلیف را به اجرا در بیاورند»، افزود: گزارشات متعددی را سازمان محیط‌ زیست به قوه ‌قضائیه اعلام کرده که برخی دستگاه‌ها ترک فعل کرده‌اند؛ اینکه کدام دستگاه‌ها ترک فعل کردند باید شفاف‌سازی شود و محیط‌ زیست هم در این راستا باید قاطعانه‌تر برخورد می‌کرده است، چرا که این سازمان ناظر بر قانون هوای پاک است. 
وی همچنین با تأکید بر اینکه «قانون هوای پاک ضمانت اجرایی ندارد» به ایسنا گفت: اگر دستگاهی به تکالیفش عمل نکند، راحت‌ترین کار برای این دستگاه این است که بگوید منابع ندارد و به دنبال راه گریز باشد. چه کسی قرار است ترک فعل را پیگیری کند؟ متأسفانه چنین نقایصی در فرآیند قانون هوای پاک وجود دارد؛ در خود قانون باید اصلاحاتی انجام شود. سازمان محیط‌ زیست صرفا نمی‌تواند ناظر بر اجرای قانون هوای پاک باشد. 
رئیس کمیسیون سلامت، محیط‌ زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران درباره کیفیت سوخت در شهر تهران خاطرنشان کرد: مسأله کیفیت سوخت هم از سنوات گذشته مطرح بوده است؛ اگرچه وضعیت تهران نسبت به بعضی شهرستان‌ها بهتر است اما افزایش کیفیت سوخت ضرورت دارد. این برنامه حجم بسیار زیادی برای سرمایه‌گذاری می‌خواهد و باید از سنوات گذشته یا حداقل یک دهه گذشته سرمایه‌گذاری صورت می‌گرفت تا به وضعیت بهتری می‌رسیدیم. 
وی ادامه داد: در بحث اسقاط خودروهای فرسوده یا در بحث تبدیل موتوسیکلت‌های کاربراتوری به انژکتوری نقص جدی داشتیم و این فرآیند در سنوات گذشته بارها به تعویق افتاده است. بیش از ۴ میلیون موتوسیکلت داریم که بسیاری از آنها فرسوده هستند و برخی از این موتوسیکلت‌ها بین ۷ تا ۱۴ برابر یک خودرو آلایندگی تولید می‌کنند و این موضوع بسیار جدی است. همچنین سرعت جایگزینی خودروهای جدید به جای خودروهای فرسوده کم است. 
پیرهادی در این باره پیشنهاد داد تعرفه موتوسیکلت‌ها و خودروهای هیبریدی صفر شود، چرا که مردم به خرید ترغیب خواهند شد. 
وی با اشاره به سیاهه انتشار جدید آلودگی هوا عنوان کرد: از ابتدای دوره ششم شهرداری تهران را مکلف کردیم سراغ تهیه سیاهه انتشار جدید برود و طی برگزاری مناقصات، دانشگاه علم و صنعت به عنوان اجرا‌کننده و دانشگاه تهران به عنوان ناظر فرآیند اجرایی معرفی شدند. 
این کار تمام شده و طی چند هفته آینده منتشر خواهد شد؛ این سیاهه انتشار چند ویژگی دارد و به روز شده و علاوه بر آن به علل ثانویه آلودگی هم پرداخته شده است. 
پیرهادی ادامه داد: این علل ثانویه پس از ترکیبات و فعل و انفعالات تبدیل به منشأ آلایندگی می‌شوند؛ در سیاهه انتشار قبلی به این مسأله اشاره نشده بود. 
تمام انتشار آلاینده‌ها در سال ۱۴۰۱ در حدود ۵۳۵ هزار تن بدون احتساب دی اکسید کربن برآورد شده و از این عدد ۴۰۱ هزار تن آلایندگی منابع متحرک و ۱۳۴ هزار تن آلایندگی منابع ثابت بوده است. 
رئیس کمیسیون سلامت، محیط‌ زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: با این حال باید به منابع ثابت توجه ویژه شود و میزان آلایندگی آن در سیاهه انتشار جدید در نظر گرفته شده است؛ متأسفانه طی این سال‌ها صرفا به منابع آلاینده متحرک توجه شده است.

ارسال نظر
captcha