|
خطونشان ترامپ درباره ناتو جواب داد
سران کشورهای عضو ناتو قصد دارند در گردهمایی خود در باشگاه گلف لوکسی در شمال لندن به ترامپ بگویند تا سال ۲۰۲۴، مجموعاً ۴۰۰ میلیارد دلار به سهم خود در تأمین هزینههای ناتو اضافه خواهند کرد. همچنین انتظار میرود انگلیس ۶ فروند ناو جنگی، 2 اسکادران جنگنده و چند هزار سرباز در اختیار ناتو قرار دهد تا بخشی از خواستههای ترامپ در این زمینه برآورده شود.
ارسال به دوستان
سعدالله زارعی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با «وطن امروز»:
عراق نیازمند نخستوزیر مقتدر و مستقل است
اگرچه سائرون بیشترین کرسی را در پارلمان در اختیار دارد اما بهتنهایی نمیتواند فراکسیون اکثریت باشد. سائرون نیازمند ائتلاف با دیگر احزاب بویژه احزاب شیعی مثل الفتح به رهبری هادی العامری است
رضا عدالتی پور: تحولات عراق به لحظهها و ثانیهها رسیده و پیچیدهتر از آن است که بشود برای آن نقشه راهی ترسیم کرد. دیروز عمار حکیم در دیدار سفیر فرانسه در عراق گفته نخستوزیر آتی عراق هرکس که باشد، وظیفهای جز تسهیل انتخابات بعدی عراق ندارد. بیجهت نیست که احزاب عراقی تمایلی برای معرفی کاندیدای نخستوزیری عراق ندارند. دکتر سعدالله زارعی چهرهای شناخته شده در میان کارشناسان حوزه خاورمیانه است که فارغ از هیاهوهای رسانهای، آشنایی دقیقی با تحولات منطقه دارد و پیشبینیهایش از تحولات، دقیق و ناشی از رصد روزانه اتفاقات است. اتفاقات این روزهای عراق را در گفتوگوی کوتاهی که با وی انجام دادهایم، بررسی کردیم. محمدالحلبوسی، رئیس پارلمان عراق در نامهای رسمی از رئیسجمهور خواسته است طی 15 روز آینده نخستوزیر را معرفی کند، این درحالی است که برخی شخصیتهای سیاسی عنوان کردهاند انتخاب نخستوزیر در مقطع کنونی سختتر از کنترل اغتشاشها و آرام کردن تظاهرات است؛ موضع جناحهای سیاسی در این رابطه چیست؟
سوالی که در حال حاضر به طور خیلی جدی باید در پی پاسخ به آن بود این است که آیا عراق در مهلت قانونی صاحب نخستوزیر خواهد شد یا خیر؟ قانون میگوید رئیسجمهور باید نخستوزیر را از دل فراکسیون اکثریت یا بهاصطلاح «کتله اکبر» معرفی کند. روند هم به این شکل است که فراکسیون اکثریت فرد مورد نظر را انتخاب و رئیسجمهور آن را معرفی میکند ولی در عمل ما شاهد این هستیم که جریان سائرون که بیشترین کرسی را در پارلمان دارد از ورود به فرآیند قانونی انتخاب نخستوزیر سر باز زده و اعلام کرده است مشارکتی در انتخاب نخستوزیر و معرفی آن به رئیسجمهور ندارد.
معنی این موضعگیری این است که این جریان و احزاب همراه آن در پارلمان حضور نخواهند داشت. به عبارت دیگر، سائرون در شرایط فعلی راههای معرفی نخستوزیر مطلوب خود را از مسیر قانون اساسی و پارلمان ناممکن میداند، از این رو خیابانها را به محلی برای وزنکشی در برابر دیگر احزاب تبدیل کرده است.
آیا سائرون خواهد توانست در فرآیندی خارج از پارلمان، نخستوزیر را انتخاب کند؟
تا زمانی که قانون اساسی فعلی و پارلمان برقرار باشد تنها راه موجود برای معرفی نخستوزیر عراق پارلمان است. از این رو دولت آتی نیز که از دل پارلمان برخواهد آمد شبیه به دولت عبدالمهدی خواهد بود. اگرچه سائرون بیشترین کرسی را در اختیار دارند اما همانطور که گفته شد آنها بهتنهایی نمیتوانند فراکسیون اکثریت باشند. سائرون نیازمند ائتلاف با دیگر احزاب بویژه احزاب شیعی مثل الفتح به رهبری هادی العامری است.
احزابی که هنوز در پارلمان هستند، توان انتخاب نخستوزیر را دارند؟
احزاب شیعه در حال حاضر 180 کرسی از 329 کرسی پارلمان را در اختیار دارند. اگر سائرون همچنان خارج از پارلمان به دنبال معرفی نخستوزیر مورد نظر خود باشد، احزاب شیعی حاضر در پارلمان میتوانند ضمن ائتلاف با احزاب کردی و سنی که قرابت بیشتری با آنها دارند به رای نصف به علاوه یک که حداقل رأی مورد نیاز برای تایید نخستوزیر از سوی پارلمان است دست پیدا کنند.
امکان انحلال پارلمان تا چه حد متصور است؟ آیا نشانهای از نظر مرجعیت در رابطه با نخستوزیر آینده عراق مشخص شده است؟
امکان انحلال پارلمان در صورت فشارهای بیرونی و خیابانی بعید نیست اما آن هم پروسه قانونی و شرایط پیچیدهای دارد که در حال حاضر خیلی بعید است. ضمن اینکه آیتاللهالعظمی سیستانی نیز در بیانیهای که منتشر کردند و منجر به استعفای عبدالمهدی شد، تاکید داشتند پارلمان وظیفه انتخاب نخستوزیر را دارد و از این جهت بر وجود نهادهای قانونی مثل پارلمان تاکید دارند. مرجعیت هیچگاه بر شخص خاصی تاکید نداشته است ولی درباره توجه به مطالبات مردم در انتخاب نخستوزیر تاکید دارد.
آیا رئیسجمهور خواهد توانست در مهلت قانونی نخستوزیر را معرفی کند؟
هرچند پیشبینی آینده سیاسی عراق بسیار دشوار است اما پیشبینی اینکه انتخاب نخستوزیر فراتر از مهلت قانونی به طول خواهد انجامید چندان دشوار نیست. اختلاف بین گروههای سیاسی به حدی است که شاید عراق تا 3 ماه آینده از خلأ دولت رنج ببرد و در این بین امنیت عراق دستخوش تحول خواهد شد. اخباری که از رسانهها درباره معرفی برخی اسامی مطرح میشود نیز موضوع قابل تاملی است. برخی نظرات نمایشی از قبیل اینکه نخستوزیر از سال 2003 در هیچ سمتی نبوده باشد نشان از نفوذ یک تفکر غلط و شبههناک دارد. در شرایط فعلی که عراق دچار بحران است این کشور نیازمند یک نخستوزیر مقتدر است؛ نخستوزیری که در عین اقتدار، استقلال داشته باشد. در حال حاضر برخی اسامی مثل سرلشکر ساعدی مطرح شده اما اینکه یک نظامی در سطح سرلشکر ساعدی در این شرایط برای نخستوزیری معرفی شود، پیامهای تلخی برای مردم عراق و نهادهای مدنی آن به همراه دارد.
گزارشی درباره آخرین تحولات سیاسی عراق
فرصت 2 هفتهای پارلمان به برهم صالح برای تعیین نخستوزیر
پیشنهاداتی از سوی برخی گروههای سیاسی مطرح شده است که نشان میدهد رئیسجمهور عراق با چالشهای جدی در مسیر معرفی نخستوزیر آن کشور روبهرو خواهد شد.
یکی از پیشنهاداتی که میتوان گفت در راستای مطالبات مردمی مطرح و از سوی 40 نفر از نمایندگان پارلمان امضا شده، الزام رئیسجمهور به انتخاب نخستوزیر با ویژگیهای منحصربهفرد است. بر اساس این پیشنهاد امضاکنندگان برای رئیسجمهور شرط گذاشتند نخستوزیر مأمور تشکیل دولت باید فردی ملی و مستقل و منحصراً دارای تابعیت عراق باشد و از سال 2003 میلادی تاکنون هیچ پست دولتی یا پارلمانی نگرفته باشد و مورد قبول تظاهراتکنندگان باشد. این پیشنهاد هرچند جنبه الزامآور برای برهم صالح ندارد اما طبیعتاً در انتخاب او اثرگذار خواهد بود.
ژست همیشه منتقد سائرون پس از قبول استعفای عبدالمهدی از سوی پارلمان، هیاتی از ائتلاف سائرون وابسته به جریان صدر نامه رسمی خود را تقدیم برهم صالح، رئیسجمهوری کرد که بر اساس آن انصراف سائرون از تشکیل دولت بهعنوان فراکسیون بزرگتر اعلام شد. «صادق السلیطی» از نمایندگان ائتلاف سائرون درباره این نامه گفت: ملت فراکسیون بزرگتر است و گزینههای میادین و تظاهرات مسالمتآمیز، گزینههای ما است. این موضع سائرون شاید برای افکار عمومی نشانهای از احترام این جریان به خواست مردم و گذشتن از حق خود در پارلمان باشد اما تحلیلها نشان میدهد سائرون به دنبال این است تا با کشاندن مسائل حقوقی و قانونی به کف خیابانها و بهرهگیری از استراتژی فشار از پایین و چانهزنی در بالا، دشواریهای ناشی از لزوم ائتلاف با دیگر احزاب را برای معرفی نخستوزیر از سر باز کند. در حال حاضر سائرون 54 کرسی و جریان الفتح به ریاست هادی العامری 48 کرسی از 329 کرسی پارلمان را در اختیار دارند. از آنجا که نخستوزیر باید رای اعتماد پارلمان را به دست آورد، سائرون نیز کاملا واقفند که توان تشکیل فراکسیون اکثریت برای تایید گزینه نهایی را ندارند.
از طرف دیگر «عدنان الزرفی» رئیس فراکسیون پارلمانی النصر بهریاست حیدر العبادی، نخستوزیر سابق خواستار تشکیل دولت موسوم به بازها برای حل بحران کنونی شد و گفت مشکلاتی که کشور با آن روبهرو است، یک نخستوزیر مستقل نمیتواند آن را حل کند و به همین سبب باید دولت بازها برای حل بحران کنونی تشکیل شود. جریان نصر و سائرون از زمان بروز تظاهرات در عراق خواهان استیضاح و استعفای نخستوزیر بودند و اکنون به دنبال این هستند با اظهارات تهییجکننده، قدرت پارلمان را تحت تاثیر قرار دهند. نمونه دیگر این اقدامات، مطالبات این جریانها در رابطه با انحلال پارلمان و استعفای رئیسجمهور است. در مقابل این جریان، ائتلاف فتح، دولت قانون و جریان حکمت که در مجموع 92 کرسی را در اختیار دارند، در نشستهای مختلف تلاش کردهاند که در رابطه با گزینه مورد توافق به جمعبندی برسند. در این میان نقش احزاب کرد و سنی در تعیین نخستوزیر جدید نیز قابل توجه است. «حنین القدو» یکی از نمایندگان ائتلاف فتح با اشاره به اینکه گروههای سیاسی تاکیدی بر انتخاب نخستوزیر حزبی ندارند، گفت: ما به دنبال برآورده کردن مطالبات مردم هستیم. او گفت سرلشکر «عبدالوهاب الساعدی»، «ابراهیم بحرالعلوم» وزیر اسبق نفت و «محمدشیاع السودانی» نماینده فعلی پارلمان عراق افرادی هستند که نامشان برای تصدی پست نخستوزیری مطرح است و البته اسامی برخی شخصیتهای دیگر هم مطرح خواهد شد. بدون شک عراق در این شرایط بیش از هر چیز نیازمند قانونمداری و تمکین به روندهای قانونی است. اقدامات نمایشی از جنس انتخاب نخستوزیری که از سال 2003 هیچ سمتی نداشته یا مواضع فراقانونی که به اسم مقابله با سهمخواهی است ولی در عمل به دنبال وزنکشی در خیابان است، سبب شده انتخاب نخستوزیر از مدیریت تظاهرات و کنترل آشوبها سختتر باشد.
ارسال به دوستان
آخرین رایزنیها برای انتخاب نخستوزیر لبنان در دقیقه 90
گروه بینالملل: فرصت نمایندگان پارلمان لبنان برای تعیین نخستوزیر این کشور در حالی امروز به پایان میرسد که آخرین اخبار از افزایش احتمال معرفی یک چهره جدید به عنوان نخستوزیر جدید این کشور حکایت دارد.
سعد حریری، نخستوزیر مستعفی این کشور با وجود تلاش جریانهای مختلف حاضر به پذیرش پست نخستوزیری نشد و دیروز از حمایت خود از سمیر خطیب خبر داد.
هنوز مشخص نیست با وجود حمایت تمامعیار سعد حریری از وی، شخص رئیسجمهور لبنان یا دیگر گروههای لبنانی هم نگاه مثبتی به سمیرخطیب داشته باشند. هرچه باشد تا ظهر دیروز رسانههایی چون شبکه تلویزیونی المیادین از نظر مساعد عربستان و امارات روی سمیرخطیب خبر داده بودند؛ الاخبار نیز این موضوع را تایید کرده است. خطیب در میان نمایندگان و جریانات سیاسی لبنان از مقبولیت بالایی برخوردار است و انتخاب وی به احتمال زیاد امروز نهایی میشود.
نام سمیر خطیب بعد از آن جدی شد که سعد حریری سهشنبهشب بعد از دیدار با ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیال پیشرو به همراه وائل ابوفاعور، وزیر صنعت در دولت موقت و غطاس خوری، وزیر سابق گفت هرگز در دولت آینده لبنان مشارکت نمیکند و در عوض از نامزدی سمیرخطیب، تاجر معروف لبنانی و مدیرکل شرکت مهندسی و ساختمانی «خطیب و علمی» لبنان برای پست نخستوزیری حمایت میکند. این چند نفر به دیدار حریری رفته بودند. از فحوای کلام حریری اینطور مشخص است که وی کار نخستوزیری لبنان یعنی انتخاب سمیر خطیب را تمامشده میداند و گفته فقط جزئیاتی در این زمینه وجود دارد. حریری البته گفته برای حمایت از سمیر خطیب شرط و شروطی نگذاشته اما با توجه به پیچیدگی سیاسی لبنان این سخن وی را نمیتوان چندان جدی تلقی کرد.
آیا سمیر خطیب گزینه میشل عون هم هست؟
در میان اخبار لبنانیها درباره انتخاب سمیر خطیب یک روایت دومی هم وجود دارد و آن بیتفاوتی- اگر نگوییم مخالفت- میشل عون، رئیسجمهوری لبنان نسبت به انتخاب سمیر خطیب است. درباره این فرضیه چیزی مطرح نشده جز اینکه بعد آنکه سعد حریری گفت میشل عون را برای تعیین نامزد نخست وزیری جدید ترغیب کرده است، کاخ ریاستجمهوری لبنان بلافاصله هرگونه دیدار سمیرخطیب با رئیسجمهوری لبنان را تکذیب کرد.
فرد دیگری که دیروز اشاره ضمنی به سمیر خطیب داشت، جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان بود که ضمن امیدواری به «ختم به خیر» شدن موضوع انتخاب نخستوزیر آینده لبنان، از توافقی بر سر تشکیل دولت آتی به ریاست شخصیتی قابل اعتماد نزد حریری و معرفی او پرده برداشت و گفت: او باید فردی متخصص و کاردان باشد. این وزیر نزدیک به میشل عون گفت: دولت باید با مشارکت همه گروهها شکل بگیرد. باسیل گفت: ما اتهامات بسیاری را تحمل و سکوت کردیم و از خواستهها و شروط مشکلآفرین اجتناب کردیم تا وضعیت بحرانی نشود، زیرا منطق درگیری داخلی و رفتن به سمت این گزینه در لبنان ممنوع است.
گمانهزنیهای رسانهای برای ترکیب دولت بعدی
الجمهوریه نیز پا را از این فراتر گذاشته و ضمن تمامشده تلقی کردن کار انتخاب نخستوزیر آتی لبنان، به توافقات انجام شده بر سر شکل و شمایل دولت آتی لبنان اشاره کرده است. این خبر با اظهارات سعد حریری که حمایت خود از سمیرخطیب را بیچون و چرا و بدون هیچگونه درخواست اعلام کرده بود، در تناقض است. الجمهوریه به نقل از منابع آگاه نوشته که دولت آتی لبنان شامل ۲۴ وزیر خواهد بود و وزارت دارایی همچنان سهم شیعیان و بویژه نبیه بری، رئیس پارلمان خواهد بود. این رسانه به نقل از منابع آگاه مدعی شد که جبران باسیل، رئیس جنبش آزاد میهنی، از سمیر خطیب مهمترین گزینه نخستوزیری خواسته است کابینهای با ۲۴ وزیر تشکیل دهد.
وی همچنین از خطیب خواسته کابینه با ۶ وزیر سیاسی و ۱۸ وزیر تکنوکرات کامل شود؛ افراد سیاسی مدنظر باسیل در کابینه عبارتند از سلیم جریصاتی، محمد فنیش، علی حسن خلیل، سعد حریری و 2 نفر دیگر.
اعتراض لبنانیها به گزینه حریری
سمیر خطیب نیامده معترضان لبنانی خیابانها را بسته و تظاهرات گستردهای را در بیروت برگزار کردند. درگیریهای پراکندهای هم میان تظاهراتکنندگان و نیروهای امنیتی لبنان رخ داد. پس از اینکه معترضان در لبنان در اعتراض به نامزدی سمیر خطیب برای سمت نخستوزیری، مسیرها را بسته و روی پل الرینغ در بیروت تظاهرات کردند، نیروهای ضدشورش وارد عمل شده و کنترل این پل را به دست گرفتند. به دنبال پرتاب گاز اشکآور به سمت تظاهراتکنندگان حاضر روی این پل، درگیریهایی میان نیروهای امنیتی و تظاهراتکنندگان رخ داد که منجر به ایجاد حالات خفگی میان تظاهراتکنندگان شد. تظاهراتکنندگان در اعتراض به نامزدی سمیر خطیب، تاجر لبنانی برای سمت نخستوزیری و سایر مطالبات خود از جمله کنارهگیری سیاستمداران فعلی روی پل الرینغ دست به تظاهرات زدند. درگیریها میان نیروهای امنیتی و تظاهراتکنندگان در اطراف این پل به اوج رسید و نیروهای ضدشورش از گاز اشکآور علیه معترضان استفاده کردند که این مساله خشم و نارضایتی تظاهراتکنندگان را به دنبال داشت. این تحولات همزمان با بستن مسیری در طرابلس، تعدادی از مسیرها در شمال لبنان و برخی مسیرهای مناطق اصلی در شرق کشور توسط معترضان رخ داد. در همین راستا، فعالان در مقابل منزل خطیب دست به تظاهرات زده و شعارهایی مبنی بر مخالفت با نخستوزیری وی سر دادند.
ارسال به دوستان
دور دنیا
درخواست سازمان ملل از اسرائیل برای ترک جولان
مجمع عمومی سازمان ملل پس از تصویب قطعنامه مربوط به ارتفاعات اشغالی جولان، رسما از رژیم کودککش صهیونیستی خواست جولان را ترک کند. در مجموع ۹۱ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل به قطعنامه خروج اسرائیل از جولان رأی مثبت دادند، همچنین ۹ کشور رأی منفی و ۶۵ کشور نیز رأی ممتنع دادند. براساس این قطعنامه، رژیم صهیونیستی باید اراضی اشغالی ارتفاعات جولان را تا خط چهارم ژوئن ۱۹۶۷ ترک کند. مجمع عمومی سازمان ملل تصمیمی را که رژیم صهیونیستی ۱۴ دسامبر ۱۹۸۱ گرفته و بر اساس آن سلطه خود بر این منطقه را گسترش داده و آن را از آن خود دانسته، باطل خواند.
دستور آمریکا به 4 کشور عربی
روزنامه فرامنطقهای رایالیوم به نقل از شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی نوشت: دولت آمریکا از 4 کشور عربی امارات، بحرین، عمان و مراکش که روابط دیپلماتیکی با رژیم صهیونیستی ندارند خواسته توافقنامه عدم تجاوز با این رژیم را به امضا برسانند. این شبکه عبریزبان گزارش داد، کاخ سفید با سفیران این 4 کشور با هدف دستیابی به توافقنامهای جدید با اسرائیل که زیربنای قابل قبول برای عادیسازی کامل روابط با تلآویو است، گفتوگو کرد، در مقابل دیپلماتهای این کشورها بدون ارائه پاسخ قطعی خود، اعلام کردند بزودی پاسخ خود را در این زمینه میدهند.
ترامپ: کیم عاشق پرتاب موشک است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در جریان دیدار با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در لندن گفت: کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی عاشق به هوا پرتاب کردن موشک است، اینطور نیست؟ به همین خاطر من او را مرد موشکی خطاب میکنم. امیدوارم کیم خلع تسلیحات اتمی شود اما باید دید چه پیش میآید.
نشست حماس و جهاد اسلامی در قاهره
رهبران جنبش حماس و جهاد اسلامی نشستی را در قاهره برگزار و درباره مسائل فلسطین گفتوگو کردند. در بیانیه صادره از سوی حماس آمده است: جنبش حماس و جهاد اسلامی سهشنبه نشستی را در قاهره برگزار و درباره خطرات علیه مسأله فلسطین در سایه تلاشها برای از بین بردن این مسأله و مقابله با
«معامله قرن» و تدابیر مربوط به یهودیسازی قدس و سیطره بر مسجدالاقصی و تقسیم زمانی و مکانی آن بحث و تبادل نظر کردند. در این نشست اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی ریاست 2 هیأت را برعهده داشتند.
اسارت بیش از 100 معلول فلسطینی
هیات امور اسیران و آزادگان فلسطین اعلام کرد هماکنون بیش از ۱۰۰ معلول فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی اسیر هستند. این هیأت اشاره کرد که این افراد دچار معلولیت کامل یا جزئی هستند و برخی از آنها دچار مشکلات ذهنی و جسمی هستند.
ترور 2 مسؤول امنیتی در عدن ظرف ۴۸ ساعت
منابع یمنی اعلام کردند: 2 فرد مسلح به سمت سالم لهطل، رئیس بخش پژوهشهای جنایی در پلیس العریش در منطقه خورمکسر واقع در شرق عدن تیراندازی کردند. این مسؤول در جریان این تیراندازی کشته شد. این دومین عملیات ترور در عدن ظرف ۴۸ ساعت است. پیش از این صلاح الحجیلی، مدیر پژوهشهای جنایی در منطقه المنصوره به دست افراد مسلح کشته شد. طی 4 سال اخیر عدن شاهد عملیاتهای ترور علیه رهبران ارتش، دستگاه امنیت و مبلغان و ائمه مساجد بوده است.
تعیین تکلیف دولت آینده تونس
الحبیب الجملی، نخستوزیر مکلف تونس در مصاحبه با خبرگزاری رویترز با بیان اینکه انتظار دارد در روزهای آینده کار تشکیل دولت جدید پایان یابد، گفت: اصلاحات اقتصادی و مبارزه با فساد رایج در ارگانهای کشور از اولویتهای دولتم خواهد بود. در انتخابات اخیر تونس که ششم اکتبر گذشته برگزار شد، جنبش النهضه از مجموع ۲۱۷ کرسی پارلمان تنها با کسب ۵۲ کرسی بیشترین تعداد کرسیهای پارلمانی را از آن خود کرد و به همین دلیل مامور تشکیل دولت ائتلافی شد. این جنبش، الجملی را به عنوان نخستوزیر تونس انتخاب کرد.
ارسال به دوستان
زمان یکهتازی در عراق نیست
سید هادی افقهی* : سوالات زیادی پس از استعفای عبدالمهدی در رابطه با آینده عراق در ذهن مردم و تحلیلگران وجود دارد؛ نخستوزیر آینده چه کسی خواهد بود و از دل کدام ائتلاف بیرون خواهد آمد؟ اعتراضات ادامه خواهد داشت؟ عراق روی آرامش را به خود خواهد دید؟ اینها سوالاتی است که هر روز در رسانهها و افکار عمومی عراق مطرح میشود.
آنچه در این بین تعجب همگان را برانگیخته رفتار مقتدا صدر بهعنوان لیدر جریان سائرون است. صدر اعلام کرده است سائرون در جریان انتخاب نخستوزیر جدید توسط پارلمان مشارکت نخواهد کرد. او تاکید کرده نخستوزیر جدید با رأی مستقیم مردم انتخاب شود. صدر پیشنهاد داده صندوقهای رأی در خیابانها و محل اعتراض مردم قرار داده شود تا خود مردم نخستوزیرشان را انتخاب کنند، در حالی که قانون برای فرآیند انتخاب نخستوزیر راهکار ارائه داده است.
این اقدام صدر به این معناست که او قصد دارد با استفاده از فضای خیابانها که علیه مجلس است خود را در مقام یک لیدر آزادیبخش و مردمی نشان دهد. پشت پرده خروج او و همحزبیهایش از روند قانونی پارلمان و اعلام این موضوع که او در خیابانها در کنار مردم است، معنایی جز این ندارد که آنها به دنبال انحلال مجلس هستند تا از پی برقراری ائتلاف با دیگر احزاب همراه جریان سائرون، افرادی را برای پست نخستوزیری به مردم معرفی کنند. مدتهاست صدر در فضای سیاسی عراق رفتارهای غیرقابل پیشبینی از خود نشان میدهد که هزینههای قابل توجهی را برای مردم و منافع ملی عراق در پی داشته است. صدر اینبار در ژست لیدر جریان اپوزیسیون ظاهر شده تا مجبور به چانهزنی و جلب نظر جریانهای قدرتمند در پارلمان نشود. طبیعی است که در صورت تمکین به قانون، جریان سائرون باید با جریان الفتح به رهبری هادی العامری ائتلاف کند تا نخستوزیر آینده از پارلمان رأی اعتماد بگیرد. شاید بتوان گفت که منظور مقتدا صدر از رأی مستقیم مردم، رأی سائرون است. به نظر صدر، نخستوزیر مردمی، نخستوزیر سائرون است که متشکل از جریان صدر و حزب کمونیست عراق است. در اینجا 2 سوال اساسی مطرح میشود: اولا جریانی که خود را حامی مردم و منافع ملی عراق میداند با چه منطقی در برابر قانون اساسی ایستادگی میکند؟ این اقدام مطمئنا بدعتی خواهد بود برای گروهها و احزابی که منافع خود را در مغایرت با رویههای قانونی میبینند.
سوال بعدی این است که چطور مقتدا صدر خود را حامی مردم و مبارز با فساد میداند، در حالی که بیشترین کرسی در دولت توسط جریان سائرون و حامیان صدر گرفته شده است؟ انتظار میرود انتخاب نخستوزیر عراق در مهلت قانونی حداقل از دل پارلمان امری بعید باشد.
مرجعیت معظم تشیع در عراق تلاش کرده از آتش فتنه و جنگ شیعیان در عراق پیشگیری و وضعیت را کنترل کند و دولت عبدالمهدی نیز در تبعیت از رهنمودهای ایشان استعفا کرد تا روندهای قانونی با سرعت بیشتری اجرا شود، از این رو شایسته است در این مقطع همه جریانهای سیاسی با دوراندیشی نسبت به عواقب تصمیمات خود، مقابله با فساد و برآورده کردن مطالبات مردم عراق را بهعنوان اولویت اصلی در حزب و ائتلاف خود مدنظر داشته باشند، چراکه تنها در این صورت امکان انتخاب نخستوزیر جدید برای انجام اصلاحات اساسی فراهم خواهد شد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|