|
سازوکار تولید بار اول اینگونه است که معمولا سراغ کالاهایی خواهد رفت که اولا آن کالا بسیار راهبردی و استراتژیک باشد، ثانیا بسیار فناورانه است، ثالثا امکان خرید، نصب یا سرویسدهی آن تجهیز وجود نداشته باشد و در نهایت در داخل کشور نیز تاکنون تولید نشده باشد ارسال به دوستان
کاهش تولید و معاملات مسکن در بهار امسال
بازار مسکن در قدمی رکود تورمی
تورم 43.4 درصدی مصالح ساختمانی، شکاف قیمت آپارتمانهای نوساز و قدیمیساز را تشدید کرد
تورم مصالح ساختمانی، شکاف قیمت آپارتمانهای نوساز و قدیمیساز را تشدید کرده و به همین دلیل، تعداد معاملات خانههای نوساز به پایینترین حد خود رسیده و نسبت به 8 سال قبل ۵۰ درصد کاهش یافته است.
بهار امسال تورم مصالح ساختمانی در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته 43.4 درصد اعلام شد. بیشترین میزان رشد نیز به گروه سیمان، بتن، شن و ماسه با 55.8 درصد مربوط بود. تورم مصالح در مقایسه با فصل قبل یعنی زمستان ۱۴۰۰ نیز معادل 7.9 درصد رشد کرد. اثر رشد قیمت نهادههای ساختمانی به شکل ایجاد شکاف قیمتی بین واحدهای نوساز و واحدهای با عمر بنای 3 سال به بالا بروز کرده است. بررسیها نشان میدهد قیمت واحدهای کلیدنخورده که در سال جاری تکمیل شده، به مراتب بیش از آپارتمانهایی است که تا قبل از سال ۱۳۹۸ وارد بازار مسکن شدهاند. بازار مصالح ساختمانی معمولا با مقدار اندکی تفاوت از تورم نقطه به نقطه پیروی میکند. مهر سال جاری نرخ تورم نقطه به نقطه 48.6 درصد بود. اگر قیمت نهادههای ساختمانی نیز به همین ترتیب دچار رشد شده باشد، قیمت ساخت نیز افزایش مییابد. این در حالی است که تورم سالانه بازار مسکن شهر تهران ۳۸درصد اعلام شده است.
با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن، در حال حاضر قیمت مسکن دچار عقبماندگی در مقایسه با تورم عمومی شده است. هماکنون میتوان با قیمتهایی به مراتب پایینتر از نرخ ساخت، آپارتمانهایی با عمر بنای بالای 3 سال خریداری کرد. این در حالی است که سهم فروش آپارتمانهای نوساز از معاملات به پایینترین میزان در 8 سال گذشته رسیده است.
مهر امسال واحدهای با عمر بنای کمتر از 5 سال 28.6 درصد از کل معاملات مسکن شهر تهران را به خود اختصاص دادند که کاهش ۱۴ درصدی را در مقایسه با مهر ۱۴۰۰ نشان میدهد. سهم آپارتمانهای کمتر از 5 سال سن از کل معاملات در شرایطی به 28.6 درصد رسیده که سال ۱۳۹۳ این واحدها ۵۸ درصد از قراردادهای خرید و فروش را به خود اختصاص میدادند. در واقع معاملات آپارتمانهای نوساز در مقایسه با 8 سال قبل ۵۰ درصد کاهش یافته است.
رشد سنگین قیمت آپارتمانهای نوساز و ایجاد رکود در این بخش منجر به کاهش ساختوساز شده است. آمار و ارقام بهار امسال از افت ۴۸ درصدی ساخت و ساز در تهران نسبت به سال گذشته حکایت دارد. در کل کشور نیز تولید مسکن حدود ۱۳ درصد در مقایسه با سال قبل کاهش نشان میدهد. همزمان با نزول تولید مسکن، معاملات واحدهای نوساز نیز کاهش یافته که عوامل مختلفی از جمله جهش قیمت مسکن و رکود معاملات در این مساله اثرگذار است.
بهار ۱۴۰۱ برای ۵۹۴۵ واحد مسکونی در شهر تهران پروانه صادر شده که 48.4 درصد نسبت به فصل قبل و 46.1 درصد نسبت به فصل مشابه سال قبل کاهش نشان میدهد.
بهار امسال در کل نقاط شهری کشور نیز تعداد ۹۰ هزار و ۲۹۰ واحد مسکونی در پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان پیشبینی شده که در مقایسه با زمستان و بهار سال گذشته به ترتیب 21.8 و 12.7 درصد کاهش نشان میدهد.
کارشناسان دلایل مختلفی را برای افت ساختوساز، همزمان با یکی از بزرگترین پروژههای دولتی مسکن عنوان میکنند که از جمله آنها میتوان به تورم مصالح ساختمانی، رکود معاملات ملکی ناشی از جهش قیمت مسکن، کاهش توان خرید متقاضیان و انتظار برای تزریق واحدهای جدید دولتی به بازار مسکن اشاره کرد.
هر متر مسکن در تهران 43.7 میلیون تومان
روند کاهش نرخ رشد ماهانه قیمت در بازار مسکن شهر تهران که از تیر امسال آغاز شده بود، بر اساس ۲ گزارش مرکز آمار و بانک مرکزی، ادامه پیدا کرد. طبق اعلام بانک مرکزی میانگین قیمت هر متر خانه در تهران در این ماه به 43.7 میلیون تومان در هر مترمربع رسید که در مقایسه با ماه قبل 1.2 درصد و نسبت به ماه مسابه قبل 38.2 درصد رشد نشان میدهد. همچنین مرکز آمار متوسط وزنی قیمت هر متر آپارتمان در تهران را 46.4 میلیون و متوسط حسابی آن را 44.3 میلیون تومان اعلام کرد. تعداد معاملات نیز بر اساس گزارش بانک مرکزی 5.4 هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 10.2 و یک درصد کاهش یافته است.
ارسال به دوستان
بومیسازی تجهیزات راهبردی مورد نیاز صنایع با ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داخلی
خنثیسازی تحریمها با حمایت از «تولید بار اول»
گروه اقتصادی: سیاست تولید بار اول، مسیر خنثیسازی تحریمها در زمینه صنعت کشور است که با بومیسازی تجهیزات راهبردی و استراتژیک صنعت- از طریق شرکتهای توانمند دانشبنیان داخلی - علاوه بر صرفهجویی در استفاده از ارز، با تولید تجهیزات باکیفیت داخلی، کشور در زمینه این تجهیزات راهبردی خودکفا شده و در عمل مسیر تحریمی پیش روی صنعت برداشته شده و صنایع کشور امکان بهرهوری بالاتری خواهند داشت.
به گزارش «وطنامروز»، یکی از مهمترین مشکلات پیش روی ساخت و داخلیسازی تجهیزات و فرآیندهای تولید، مساله ساخت و داخلیسازی آن محصول برای بار اول است. پیچیدگی ساخت، عدم وجود تقارن اطلاعاتی کامل نسبت به محصول مورد نظر، نبود اطلاعات کافی از ظرفیتهای مختلف کشور و همچنین عدم اطمینان به محصولات تولید داخل به دلیل ریسکپذیری بسیار بالای محصول مورد اشاره، همه سبب شده است تولید بار اول تجهیزات و فرآیندهای استراتژیک و راهبردی تولید به بنبست بخورد.
بنابراین خلأ وجود یک سازوکار و نهاد تنظیمگر بین نیازهای فناورانه و پاسخهای موجود در کشور کاملا حس میشود. در این بین معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با تکیه بر دادههایی که در سالهای اخیر در زمینه توانمندی شرکتهای دانشبنیان شناسایی کرده است و همچنین شناسایی نیازهای راهبردی صنعت، به پلی بین صنعت و شرکتهای دانشبنیان تبدیل شده است.
به طور کلی موضوع تامین نیاز صنایع بزرگ کشور به یکی از دغدغههای مهم معاونت علمی تبدیل شده است و برای گسترش و رفع مشکلات آن، برنامههایی در نظر گرفته شده است. نیازهای صنایع در 3 دسته قرار میگیرند و به صورت تک به تک برایشان راهکار ارائه میشود. 3 دسته اشاره شده به شرح زیر است:
1- برخی صنایع، تجهیزات و کالاهایی را وارد میکنند که در کشور و درون شرکتهای دانشبنیان در حال تولید است ولی به دلیل عدم ارتباط بین این صنایع و شرکتهای دانشبنیان، همچنان واردات انجام میشود و استفاده درست از آن محصول انجام نمیشود که معاونت علمی به عنوان راهحل با توجه به نیازسنجی دقیق آن صنایع، جلساتی را بین شرکتهای دانشبنیان و صنایع مختلف برقرار میکند و این معرفی ساده در نهایت به همکاری طرفین منتهی خواهد شد.
2- یک دسته از نیازهای دیگر صنایع به این شکل است که آن نیاز درون شرکتهای دانشبنیان به همان دقتی که مورد نیاز صنایع است ساخته نمیشود و نیازمند این است که تحقیق و توسعه تکمیلی در این حوزه اتفاق بیفتد و آن شرکت دانشبنیان یک سری قابلیت به محصول خود اضافه کند. معاونت علمی در این بخش به عنوان ضامن خرید قطعی محصول وارد میشود و حتی هزینههایی را نیز برای تکمیل محصول شرکت پرداخت میکند تا آن محصول با کیفیت مدنظر صنایع در دسترس آنها قرار گیرد.
3- دسته سوم جزو سختترین نیازهاست و آن هم برای صنایعی است که نیاز آنها تاکنون در کشور توسط هیچ شرکت دانشبنیانی تولید نشده و همیشه به صورت واردات بوده است. این بخش یک بخش مهم از اقتصاد دانشبنیان تحت عنوان تولید بار اول است که از اهمیت بسزایی برخوردار است.
پیچیدهترین و استراتژیکترین حالت نیز بحث تولید بار اول است که بسیار بااهمیت و راهبردی است.
سازوکار تولید بار اول اینگونه است که معمولا سراغ کالاهایی خواهد رفت که اولا آن کالا بسیار راهبردی و استراتژیک باشد، ثانیا بسیار فناورانه است، ثالثا امکان خرید، نصب یا سرویسدهی آن تجهیز وجود نداشته باشد و در نهایت در داخل کشور نیز تاکنون تولید نشده باشد.
تولید بار اول بسیار مهم است به نحوی که تجهیزات راهبردی و استراتژیک در صورت عمل نکردن یا خطا دادن به فاجعه منتج خواهند شد و به همین دلیل نحوه تولید تجهیزات برای بار اول از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین برای هر یک از ذینفعان این سیاست، باید به میزان کافی این موضوع مورد اهمیت باشد.
اولا کارفرما و صنعتگر در مواجهه با کارگروه تولید بار اول، باید متوجه ویژگیهای بسیار مهم و استراتژیک این کارگروه باشد. ثانیا اولویت اصلی این کارگروه ایجاد اعتماد و اطمینان از ساخت تجهیز باکیفیت و کاراست تا مشکل کارفرما حل شود و ثالثا آشنایی با عرضهکنندگان محصول در شرکتهای دانشبنیان و شناسایی دقیق توانمندی هر بخش از اکوسیستم کسبوکارهای دانشبنیان است که برای تجهیز صنعتی موردنظر برای بار اول دست به تولید این تجهیز بزنند.
بنابراین کارگروه و دبیرخانه تولید بار اول به طور دقیق از ابتدا تا انتهای تولید محصول، درگیر ساخت و تولید بار اول تجهیز مورد نیاز صنعت است. این کارگروه لیستی از تجهیزات راهبردی را استخراج کرده است و سناریوی بومیسازی و تولید بار اول را تهیه کرده و در اختیار کارفرما و شرکت دانشبنیان قرار میدهد.
عملا سیاست تولید بار اول، مسیر خنثیسازی تحریمها در زمینه صنعت کشور است که با بومیسازی تجهیزات راهبردی و استراتژیک صنعت از طریق شرکتهای توانمند دانشبنیان داخلی، علاوه بر صرفهجویی در استفاده از ارز، با تولید تجهیزات باکیفیت داخلی، در زمینه این تجهیزات راهبردی خودکفا شده و عملا مسیر تحریمی پیش روی صنعت کشور برداشته شده و صنایع کشور امکان بهرهوری بالاتری خواهند داشت.
در همین رابطه با ۲ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیرامون بحث تولید بار اول که در ماده 10 قانون جهش تولید دانشبنیان مصوب مجلس نیز آمده است گفتوگو کردیم که در ادامه خواهید خواند.
ارسال به دوستان
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» درباره حمایت از تولید بار اول تجهیزات استراتژیک صنعت کشور:
تولید بار اول بازویشناختی شرکتهای دانشبنیان است
مسلم صالحی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» درباره حمایت از تولید بار اول تجهیزات استراتژیک صنعت کشور گفت: تولید بار اول یا تولید دانشبنیان قطعا به نفع کشور است، چرا که میتواند وابستگی را در شرایط تحریم کم کند اما اگر این بخواهد به عنوان ابزاری باشد که هر کالایی با هر کیفیت و قیمتی تحویل مصرفکننده شود خیلی معقول و منطقی نیست. در بحث تجهیزات پزشکی گفتیم واردات کالای مشابه داخلی ممنوع است و اجازه ندادیم هیچ دستگاه سیتیاسکن باکیفیتی وارد کشور شود، چرا که 4 شرکت در داخل کشور جنس چینی را به عنوان تولید داخل مونتاژ میکردند و با چندین برابر قیمت به بیمارستانها میفروختند. هم بیماران جانشان را از دست دادند، هم منابع مالی از بین رفت و هم هیچگونه نوآوری در بحث تجهیزات پزشکی کشور ندیدیم. تفاوت کارگروه تولید بار اول با حمایتهای قبلی در همین موضوع است، زیرا تولید بار اول با رعایت پیششرطهای تضمین کیفیت و قابلیت رقابت و با رگولاتوری معاونت علمی به عنوان بازوی شناختی شرکتهای دانشبنیان بهوقوع خواهد پیوست. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بدین ترتیب خروجی تولید بار اول، جنس باکیفیت و با قابلیت رقابت خواهد بود. باید کالایی به صنایع تحویل داده شود که 80-70 درصد کیفیت و کارایی داشته باشد؛ هر محصول نو و جدیدی که بتواند وابستگی به کشورهای دیگر را کم کند و جلوی واسطهگران و خروج ارز را بگیرد به نفع کشور است. وی تاکید کرد: قانون حمایت از تولید دانشبنیان مصوب مجلس است و اجرای آن مهم است، البته نظارت مجلس بر این قانون نیز امری مهم است. اجرای چنین قانونهایی که در راستای حمایت از جهش تولید و اقتصاد مقاومتی است باید اولویت دولت باشد. در سالی که به نام حمایت از تولید دانشبنیان است قطعا با حمایت از تولید بار اول میتوانیم وابستگیمان را کم و به بومیسازی دانش در برخی حوزهها کمک کنیم، کما اینکه در صنایع نظامی خیلی موفق بودهایم. صالحی خاطرنشان کرد: یکی از صنایع ارزآور ما صنایع شیمیایی است که بسیاری از تجهیزات پالایشگاهها و پتروشیمیها از خارج وارد میشود که باعث خروج ارز از کشور میشود و باید به هر نحوی جلوی این اتفاق گرفته شود. ما هر مقدار که بتوانیم تجهیزات پتروپالایشگاهی را در داخل تولید کنیم، ارزآوری آن برای کشور نیز بیشتر است. در همین زمینه نیز صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی کشور باید در تولید بار اول تجهیزات راهبردی پیشقدم شود. ارسال به دوستان
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت وگو با «وطنامروز» تأکید کرد
لزوم همراهی دستگاهها و صنایع جهت تولید تجهیزات راهبردی
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت وگو با «وطنامروز» درباره حمایت از تولید بار اول گفت: مساله اصلی این است که بخش زیادی از هزینههای ثابتی که در کالاهای دانشبنیان صرف میشود، هزینه تحقیق و توسعه آنها یعنی بحث دانش و بومی کردن آن قطعه یا تجهیز آن میشود. تولید کردن برای مرتبه اول هزینههای بسیاری را از جهت ثبت فناوری و R&D به واحد صنعتی و شرکت دانشبنیان تحمیل میکند که بعدها که ممکن است این را در مرتبههای بعدی تولید کند و در تیراژ ببرد هزینههایش سرشکن شود و مقداری از سرمایهگذاری اولیه که انجام داده است، برگردد.
مهدی طغیانی اظهار کرد: اگر بخواهیم این تجهیز را با تجهیز خارجی که با تیراژ در جای دیگر تولید میشود، مقایسه کنیم ممکن است به این نتیجه برسیم که قطعه خارجی ارزانتر، باکیفیتتر و با بستهبندی مناسبتر به دست ما برسد و به همین دلیل خرید داخلی را انجام ندهیم، یعنی حمایتی که باید با خریداری و استفاده از این کالا انجام دهیم انجام ندهیم که شرکت اینطوری ضربه میخورد. به همین دلیل در قانون پیشبینی شد که از شرکتهای دانشبنیان توانمند زیرنظر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی حمایت
شود.
وی ادامه داد: این موضوع به نوعی مشوق است؛ اگر شرکتی در این نوع تولید حمایت شود برایش مشوق است که مرتبههای بعدی در تجهیز و تولیدهای دیگر قطعاتی که مورد نیاز صنعت و تولید کشور است را تولید کند ولی اگر همین حمایت هم از وی انجام و تولیداتش خریداری نشود نتیجه این میشود که از همان سرمایهگذاری اولیهای نیز که کرده است پشیمان میشود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس تاکید کرد: باید درباره نحوه اجرای این قانون هم از شرکتهای تولیدی و هم از دستگاههایی که باید خریداری کنند گزارش گرفت. مجلس در این زمینه باید کار نظارتش را انجام بدهد. بنده به عنوان عضو کمیسیون جهش تولید درخواست بررسی نحوه اجرای این حکم را به کمیسیون میدهم، چرا که بنای ما حمایت از تولید بار اول است؛ همچنین دستگاههای دولتی و صنایع بزرگ نیز در این زمینه باید همکاری لازم را جهت خنثی کردن تحریمهای تجهیزات راهبردی موردنیاز کشور داشته باشند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|